XPG brengt DDR5-modules met snelheden tot 7400MT/s uit in derde kwartaal

XPG wil in het derde kwartaal van 2021 geheugenmodules uitbrengen binnen de Caster-serie. Het gaat om modules met capaciteiten van 8GB, 16GB of 32GB en snelheden van 6000 tot 7400MT/s. Kopers kunnen verder kiezen of ze wel of geen rgb op de modules willen.

Naast de opgegeven frequenties zegt XPG dat de modules potentieel tot 12.600MT/s te overklokken zijn. Het is niet bekend of dit alleen voor de 7400MT/s-modules zal zijn, of ook voor de 6000MT/s-modules. De fabrikant werkt met onder meer Gigabyte, MSI, ASUS en ASRock samen om ervoor te zorgen dat de geheugenmodules compatibel zijn met moederborden en goed te overklokken zijn.

De nieuwe Caster-modules krijgen een 'industrieel' uiterlijk met twee glossy-grijsvlakken en twee matzwarte vlakken. Bovenop is er eventueel nog een doorzichtige strip voor de rgb-verlichting. XPG meldt nog geen prijzen voor de modules.

Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over de voordelen van DDR5. Deze modules zullen bijvoorbeeld op 1,1 volt werken in plaats van de 1,2 volt van DDR4, waardoor ze minder energie zouden moeten gebruiken. Ook gaan ze power management integrated circuits gebruiken en error correcting code.

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-05-2021 • 14:25

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
13
3
0
10
Wijzig sortering
Deze modules zullen bijvoorbeeld op 1,1 volt werken in plaats van de 1,2 volt van DDR4, waardoor ze minder energie zouden moeten gebruiken.
Verlaging in spanning zegt op zich natuurlijk heel weinig over het verbruik hè, jongens... 0,1 V minder kan in principe prima in combinatie gaan met toename in stroomsterkte :+

2 V bij 1 A is net zo goed 2 W als 1 V bij 2 A dat is.

Dat gezegd hebbende wel leuk nieuws, dit, suggereert dat volgend jaar rond deze tijd dit spul gewoon te bestellen is, met bijpassende moederborden en processors (onder voorbehoud van beschikbaarheid, natuurlijk).
Zal ik met de voltage inderdaad ook aan te denken... maar er komt een verkleining van productie procede, waardoor voltages moeten/kunnen zakken omdat individuele schakelingen kleiner zijn, amperage zakt waarschijnlijk ook mee.

Voltage zal omlaag (moeten) omdat anders die gates kapot springen.
Amperage zakt omdat er minder stroom nodig is om de schakeling te maken.

Ik weet niet of het technisch sluitend is, maar dat is de voorstelling die ik er van heb.
Ja dat snapt Twam ook wel, de suggestie dat een lager voltage minder stroom verbruikt is gewoon incorrect. En zeker als deze modules overclockt en ze zouden die potentiele 12.600MT/s kunnen halen is de kans best groot dat het stroomverbruik vergeleken met vergelijkbare (lees oveclockbare) DDR4 modules nihil is of zelfs meer. En dat zal ook zo zijn, stroomverbruik en geheugenmodules is imho totaal niet relevent gezien deze maar een fractie van het totale systeemverbruik zal uitmaken. Dat er allerlei redenen zijn voor een lager voltage bij DDR5 modules is een heel ander technisch verhaal en boeit niet in deze context.

Nou zullen veel mensen op tweakers mogleijk wel weten dat voltage alleen niets met vermogen te maken heeft, het is echter van belang dit even aan te kaarten gezien niet iedereen dit weet en zo mogelijk foute conclusies trekt als men een apparaat ziet wat minder voltage nodig heeft dan een ander apparaat.

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 31 mei 2021 16:39]

Ja dat snapt Twam ook wel, de suggestie dat een lager voltage minder stroom verbruikt is gewoon incorrect.
Eens en eens, maar ik was vooral opzoek naar de essentie van waarom het lager voltage niet meteen correleert met lager verbruik, en waarom in meer leken taal.

Het wel elke keer wordt aangehaald als er gesproken wordt over lager stroom verbruik van RAM.

Want wat ik verder denk te weten over overclocking is dat het allemaal gaat om signalen, de schakeling werken soms niet snel genoeg op hogere kloksnelheden. Wat jitter of incomplete schakeling veroorzaakt.
Door het voltage te verhogen kan een circuit / schakeling, sneller de schakeling maken omdat er meer voltage gebruikt wordt, verder wordt door het hogere voltage het verschil tussen een 0 en 1 groter (gemeten tussen hoge en lage spanning over het resultaat na de schakeling; als een signaal) wat jitter weer verkleint.

In die zin, als je geheugen werkt op normale werk voltage, dan is alle optimaal op elkaar afgestemd en is stroom verbruik optimaal. Wat helemaal de prullenbak in gaat zodra geheugen gepusht wordt.

Maar ik vindt je wel in gebruik, Crucial hier claimt 5 watt per stick:
https://www.crucial.com/s...uch-power-does-memory-use

Das minimaal vergeleken met de rest van de componenten.
"De nieuwe Caster-modules krijgen een 'industrieel' uiterlijk met twee glossy-grijsvlakken en twee matzwarte vlakken. Bovenop is er eventueel nog een doorzichtige strip voor de rgb-verlichting"

Een industrieel uiterlijk is een groene printplaat met wat functionele chips erop...

Ik had eigenlijk verwacht dat DDR5 eerst uitgerold zou worden naar de professionele tak. Maar blijkbaar wordt het gelijk consumentenspul. En dat de DDR5 modules er komen, wil dus ook zeggen dat we tzt ook de eerste moederborden ermee gaan zien. Als tegen die tijd de GPU markt ook nog een beetje stabiliseert, kunnen we in 2022 een leuke pc bouwen!
Alder Lake (Intel 12th gen) heeft zowel een DDR4 en een DDR5 controller on-die, dus we zullen moederborden zien met beide geheugentypes. Alder Lake zou dit jaar nog uit moeten komen, en Zen 4 begin volgend jaar op AM5 (ondersteunt alleen DDR5).

Tiger Lake (Intel 11th gen voor laptops) ondersteunt ook DDR5, maar daar zijn nog geen apparaten mee op de markt gebracht zover ik weet.
Alleen heeft Alder Lake maar ondersteuning tot DDR5-4800 en de eerste ZEN 4 Epyc's tot DDR5-5200. Het blijft natuurlijk stuivertje wisselen, maar nu lijkt dus de processor de bottleneck te zijn om het echt vol te benutten.
Ik ben nog nergens geen specificaties tegen gekomen die een max snelheid specificeren voor de nog niet officieel bevestigde cpu specificaties. Er zijn wel al benchmarks met alder lake en ddr5 6400 (officiële max volgens JEDEC), maar uit goede gewoonte, kan je nog sneller verwachten. Enkel zal men dit dan officieel overclocken noemen. Al het ddr4 rapper dan 3200 is officieel ook overclocken.
Klinkt leuk maar zonder timings is zelfs 10.000 MT/s niet indrukwekkend.
Als die Dingen CL60 draaien is het gewoon belabberd en hou ik liever mijn DDR4 4266 CL16...

Persoonlijk vind ik 7400 pas boeiend worden bij zo'n CL 30 en persoonlijk denk ik dat we dat in de verste verte nog niet gaan halen.

Als ik even hier kijk en dan de JEDEC standaarden bekijk word ik er totaal niet warm van:

https://www.anandtech.com...-subtimings-and-latencies

Dan is 4000 zoals ik mijn ram nu heb draaien tot 80% sneller qua latency als 4000 ddr5.

Voorlopig is dit alleen leuk voor servers met octa channel geheugen en een potentiële doorvoer van 400 GB/ps maar voor gamers is dit nog ver van nuttig.
Dat is tot nu toe altijd geweest bij de eerste iteratie van een nieuwe geheugen standaard. De volgende doorontwikkeling ziet meestal een verbetering van de latencies.
Ergens heb je wel gelijk, het is altijd een combinatie van beide. Zo draaide ik vroeger de bekende winbond bh-5 reepjes op een fsb van 290Mhz Cas 2-2-2-5 1t 1:1, dus 580Mhz ddr(2), standaard 333Mhz }> . Qua latency topt daar nog steeds niet veel aan, de bandbreedte en het verbruik daarentegen (3.3v geloof ik, gloeiende heet zonder windje er langs haha) ...

[Reactie gewijzigd door ToFast op 31 mei 2021 16:23]

Knappe jonge die dat met 3.3v deed ;).
290 voor BH-5 was al absurd hoog. Ik had al 2 graden lucht van buiten nodig voor 285MHz en dat zag je al haast nooit!

Dat was op 3.8v oid :p.

[Reactie gewijzigd door Epsilon op 1 juni 2021 16:03]

Hmm misschien liet mijn geheugen mij ook wat in de steek en was het meer richting de 4v inderdaad :Y). Ja alles kreeg wel op z'n donder toen.. Gekste reboots later, ondanks dat prime95 en memtest86 soms dagen stabiel waren.
Wat zou het prijsverschil kunnen zijn tussen DDR4 en DDR5 modules? Ik wil een nieuwe PC samenstellen en neig een AM4 moederbord te gebruiken met een Ryzen 5600x of 5800x. Ik weet dat AM4 end of life is maar ik denk dat AM5 / DDR5 echt heel prijzig zullen zijn op het begin.
Dat word ook heel prijzig, en absoluut niet de moeite waard. Waarschijnlijk over 2-3 jaar?
Vinger in de lucht en je weet hoe de wind waait :p? Er is geen pijl op te trekken, niemand weet het nog dus zo stellig zijn is niet handig.

Overigens heb je gezien de geschiedenis wel gelijk. Elke keer was het zo dat in het begin het geheugen
1. Niet sneller was dan dan het top geheugen van de vorige generatie.
2. Duurder was

Echter dit slaat na een tijdje om als er meer en meer high end geheugen op de markt komt.
Is het bekend welke fabrikant deze maakt? Samsung of?
Is er eigenlijk wel merkbaar verschil met DDR4 van de bekende merken zoals Corsair?
Het verschil is dat corsair niet met aura werkt en gskill wel. Scheelt je weer een bak bende op je pc :)
Of helemaal geen LEDjes op je RAM. Dat scheelt nog meer.

Ik heb het nu geïnstalleerd, maar ik denk dat ik de software er lekker weer af haal.
En zal het de, waarschijnlijk, exorbitante prijs waard zijn?
Gezien het nog redelijk nieuw is om geheugen snelheden in MT/s ipv MHz uit te drukken, kan dat misschien nog verduidelijkt worden totdat de nieuwe terminologie is ingeburgerd?

Praktisch gezien kan/mag je MT/s natuurlijk ook een frequentie noemen, maar in technologie gebruikten we voor snelheden/frequenties tot nu toe enkel MHz.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 31 mei 2021 16:02]

Dat is niet echt iets nieuws vlgs mij?
DDR deed altijd al Dubbele transfers per kloktik (itt SDR).
In mijn ervaring hoor ik mensen/fabrikanten nooit over MHz maar altijd MT/s.
Bijv DDR-200 was 200MT/s op 100MHz, DDR5-7400 is 7400MT/s op 3700MHz.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 1 juni 2021 02:42]

Praktisch gezien kan/mag je MT/s natuurlijk ook een frequentie noemen
Het probleem is dat de MT/s rate een maximum is als je de bandbreedte volledig benut, maar dat gebeurt lang niet altijd terwijl de kloksnelheid wel constant blijft. Daarom kun je dit niet zomaar een frequentie noemen -- het is net zoiets als een gigabit ethernetverbinding een 1GHz verbinding noemen.

Het simpelste is gewoon de MHz of MT/s weglaten en het over DDR5-7400 hebben.
Waar staat MT/s voor? Mijn aanname is M als in mega. Per seconde lukt ook nog wel. De T daarentegen…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee