Team Group brengt DDR5-4800-geheugenkit van 32GB eind juni uit voor 400 dollar

Team Group brengt in juli zijn eerste 32GB-kit met DDR5-4800-geheugen uit. Het zijn de eerste DDR5-modules die beschikbaar komen voor consumenten. Momenteel zijn er nog geen cpu-platforms voor consumenten uit die deze geheugenmodules ondersteunen.

De geheugenkit van Team Group krijgt een adviesprijs van 400 dollar. De geheugenmodules halen een snelheid van 4800 megatransfers per seconde, wat overeenkomt met de DDR5-geheugenstandaard van Jedec. De officiële maximumsnelheid van de DDR4-specificatie is 3200MT/s, hoewel fabrikanten hier wel overheen kunnen gaan. Verder meldt de fabrikant dat de geheugenmodules ecc-ondersteuning geïntegreerd krijgen. On-die ecc is een onderdeel van de DDR5-specificatie van Jedec.

De DDR5-4800-kit van Team Group krijgt een spanning van 1,1V, subtimings van CL40-40-40-77 en drie jaar garantie. Er zijn momenteel nog geen cpu-platforms met DDR5-ondersteuning beschikbaar voor consumenten. Team Group meldt in een persbericht dat de modules ondersteund worden op komende 600-serie chipsets van Intel. Die chipsets worden geïntroduceerd met Intels Alder Lake-processors, die in de planning staan voor de tweede helft van dit jaar.

De modules krijgen een zwarte printplaat maar beschikken niet over een heatspreader. Team Group stelt dat de eerste modules eind juni beschikbaar komen bij verschillende Europese e-commerceplatforms. Het bedrijf noemt nog geen Europese adviesprijzen, maar de geheugenkit gaat 400 dollar kosten in de Verenigde Staten. Omgerekend en met btw komt dat neer op ongeveer 408 euro, uitgaande van de huidige wisselkoersen.

Bron: Team Group

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-06-2021 • 17:04

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Is er iemand die, wat dieper in deze materie zit, mij kan vertellen of de consumenten DDR5 modules ECC-Reg gaan ondersteunen of alleen ECC? Ik kan er zo snel geen antwoord op vinden. Ik begrijp dat dit meer vanuit de (Alder Lake) CPU's ondersteund moet gaan worden dan dat het de DIMM betreft.

Zou het op zich wel interessant vinden om wat grotere hoeveelheden geheugen in mijn desktop systeem te hebben, welke ik op Alder Lake wil gaan bouwen.
Ik lees/kijk ook maar tech channels, dus of ik dieper in deze materie zit is nog maar de vraag.

Van wat ik begrijp is DDR5's ECC eigenlijk totaal niet als de traditionele ECC (of wat ik mij voorstel als ik ECC hoor). Daarvoor heb je namelijk ECC over de ganse lijn nodig zijnde DDR, CPU en Mobo. Wat DDR5's on-die ECC dan wel doet is foutjes in het geheugen corrigeren, waardoor je geheugenchips gebruiken kan die voordien niet door de QC raakten. Dit resulteert dus in lagere productie kosten, wat alle kanten uit kan maar zelden resulteert in kortingen voor de klant.

De manier waarop ik het begrijp geeft mij een lichtjes vies gevoel (yay het 'stukke' ram kunnen we toch verkopen) maar in de praktijk zal dit -doorgaans- vast wel goed lopen.
Ik denk dat je daar de spijker op zijn kop slaat.
On-die ECC voor alleen het geheugen tegenover ECC over de hele lijn van apparatuur.

Dat was mij nog niet opgevallen, dat betekent dat er eigenlijk voor de PC build helemaal niets verandert en ik de hoop op ECC-Reg voor consumenten ook kan laten varen.
Ddr5 is standaard ECC, dat houd dus in dat niet ECC geheugen verdwijnt. Zou ook tijd worden, Intel heeft dit lang genoeg tegen gehouden.
Ik denk dat je mijn bericht niet helemaal goed gelezen hebt.
Dat non-ECC geheugen verdwijnt is duidelijk, daar heb ik het ook niet over in mijn vraag.

Mijn vraag gaat over Unbuffered/Unregistered vs Registered ECC voor de consumenten CPU's.
Op dit moment zijn er (met wat kleine uitzonderingen) alleen server/workstation CPU's welke ECC-Reg ondersteunen, in de consumenten CPU's komt ECC op dit moment (wederom met enkele uitzonderingen) niet voor, laat staan ECC-Reg.

Uiteraard zullen alle ECC varianten geheugen voor DDR5 gemaakt worden, net als vorige DDR versies.

Met de komst van Alder Lake en DDR5 wordt ECC dus standaard, maar wellicht wordt de stap naar ECC-Reg dan ook ondersteund? Dat kan ik dus nergens vinden.
AMD zal dat zeer zeker (on) official ondersteunen maar ligt aan de moederbord fabrikanten in hoeverre dit geïmplementeerd wordt. Intel heeft tot nu toe vrij duidelijk gemaakt dat consumer platform geen ECC nodig heeft dus de vraag is of zij dit zullen ondersteunen op hun consumer CPU in de toekomst. Waarom zou je überhaupt op dit moment Intel willen bouwen?
Ik bouw altijd bleeding-edge met wat er op dat moment het beste presteert/future proof en beschikbaar is.
Mijn huidige PC stamt uit 2014 en doet alles nog steeds in de buurt van de meeste high end PC's. Het plan was om nu ongeveer te upgraden op basis van de leeftijd van mijn systeem.

Gezien de tekorten heb ik dat uitgesteld, als alles op voorraad was geweest had ik waarschijnlijk nu op een AMD 5900X met een RTX 3080 of 3090 gezeten. Echter gezien de voorraad en beschikbaarheid heb ik dat uitgesteld naar eind dit jaar.

Dan kom je weer in de regio dat Intel dus de nieuwe architectuur gaat gebruiken (Big-Little) en dat vind ik weer interessant en vernieuwend genoeg om uit te proberen, daarnaast zit ik met die upgrade dan niet alleen met een nieuwere CPU, maar ook meteen DDR5 en PCIe 5, dus alles is dan het nieuwste van het nieuwste, wat beter overeenkomt met mijn lange termijn upgrade doelen.
Dat de nieuwe architectuur waarschijnlijk wat kinderziektes zal hebben heb ik geen problemen mee.
Dit alles t.o.v. een AMD build zonder al die nieuwe snufjes.

Laat het ook duidelijk zijn dat ik niet de gemiddelde gebruiker ben die gewoon een simpel PC'tje wil hebben om wat te browsen. Overigens heb ik geen AMD/Intel/NVIDIA voorkeur, ik koop wat top prestaties levert op dat moment.
Onwaarschijnlijk: xeon e3 doet wel ecc, maar niet registered. Zover ik heb kunnen achterhalen is de ecc op ddr5 ook net even anders: ecc fouten worden niet gemeld aan de memory controller, dus geheugen wat kantje bord opereert heb je niet eens door totdat er meer bits omvallen en je weer gewoon memory corruption hebt. Ik wacht het nog even af (los van het niet beschikbaar zijn van platformen) ik denk dat sommige fabrikanten deze kans gaan gebruiken om geheugen wat normaal niet verkocht zou worden nu ineens wel verkocht kan worden.
Hoe staat dit in verhouding tot de eerste DDR4 modules die te koop kwamen?
Ik vroeg mij hetzelfde af, toevallig heb ik mijn huidige PC gekocht in 2014, toen de eerste DDR4 moederborden en bijbehorende CPU's op de markt kwamen.
Even snel in mijn administratie gekeken:
Product : Crucial - DDR4 - 16 GB : 2 x 8 GB - DIMM 288-PIN - 2133 MHz / PC4-17000 - CL15 - 1.2 V - niet-gebufferd - niet-ECC
Stukprijs : 182,89 euro
Dit was exclusief BTW, dus 221 euro voor 16GB.
Ik vroeg mij hetzelfde af, toevallig heb ik mijn huidige PC gekocht in 2014, toen de eerste DDR4 moederborden en bijbehorende CPU's op de markt kwamen.
Even snel in mijn administratie gekeken:

[...]


Dit was exclusief BTW, dus 221 euro voor 16GB.
Kan je na gaan, dat was toen zonder ECC. ECC maakt doorgaans het geheugen een heel stuk duurder.

400 euro is dus helemaal niet zo'n gekke prijs.
Eerlijk gezegd vind ik het een best wel gekke prijs. Natuurlijk is het geheugen sneller en geavanceerder, maar ik zou toch hebben verwacht dat je bij gelijkblijvende prijs in 2021 een stuk meer geheugen zou krijgen dan 7 jaar geleden. Echter: in 2021 betaal je voor 32 GB van het gloednieuwe DDR5-geheugen ruim € 400, terwijl @Luchtbakker in 2014 voor 32 GB van het toen gloednieuwe DDR4-geheugen eveneens ruim € 400 zou hebben betaald.
Natuurlijk is RAM in de tussentijd best wel heen en weer gegaan qua prijs, dus dat nuanceert wel enigszins (vind ik). Er is een punt geweest dat RAM gewoon echt heel duur was en het is volgens mij nog steeds niet echt goedkoop voor wat je krijgt.
ik zou toch hebben verwacht dat je bij gelijkblijvende prijs in 2021 een stuk meer geheugen zou krijgen dan 7 jaar geleden.
Dat heeft deels te maken met de grote vraag naar chips, waarvan een groot deel ook 'onverwachts' is. In de afgelopen 7 jaar is de markt in chips natuurlijk ook gigantisch gegroeid, niet alleen in opslag, maar in allerlei nieuwe uitvindingen.
Ik vond het sowieso altijd al bizar dat ECC niet standaard aanwezig was. Het is net alsof de grote tech bedrijven besloten hadden dat wij geen waarde hechten aan onze data
Blame Intel: door de segmentering van cpus is ecc xeon only (en i3 instapmodellen zodat Dell en HP goedkoop servers kunnen aanbieden waarvan ze weten dat die i3 te zwak is en je toch een xeon koopt)
Je kan DDR4 ECC en DDR5 on-die ECC niet direct vergelijken. Er gaan ook DDR5 ECC modules komen met 1 chip extra, zoals ECC geheugen tot nu toe werd gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 19 juni 2021 22:23]

Totdat je later toch nog een snellere DDR5 kit wilt.. Dus betaal je 2x voor DDR5 geheugen.
400 dollar? Nou ik wacht wel even tot die prijs gaat dalen 8)7
En vooral tot die latency gaat dalen.
Latency van dram is al heel lang niet echt gedaald 10ns is zo'n beetje het minimale.
Maar deze nieuwe modules hebben een timing van CL40-40-40-77.
Dat is toch best bedroevend. Dan kun je nog beter snelle DDR4-tjes gebruiken.
Dat vraagt om een uitgebreide test :)
Inderdaad, Tweakers... *hint* :Y)
Als de rest van de onderdelen leverbaar zijn zullen er waarschijnlijk veel testen komen, nog even afwachten.... _/-\o_
niet alleen tot de prijs gaat dalen....ik zou wachten tot je uberhaupt een systeem kan bouwen waar dat op past en dat is dan nog maar de vraag, want als eerste komt Intel ermee en of dat platform nou echt een hit gaat worden met zijn big.little cpu.....ik vraag het me af.
CL40... Dan kan het geheugen nog zo snel zijn. Maar denk dat CL16 ddr4 3200 in de praktijk toch beter te presteert. Wachten dus op de high end.

Maar dat komt toch pas als het gemeengoed wordt. Althans ga ik vanuit.
Dit verhaal herhaalt zich keer op keer bij DDR1, 2, 3, 4 en nu straks 5.
De eerste generatie is vaak nooit zo best.
Wat latency in tijd betreft kom het elke keer uiteindelijk weer op het zelfde punt uit: ongeveer 10ns voor goed en betaalbaar geheugen en 7-8ns voor duurder snel geheugen.

Dat is al zolang DDRx er is niet veranderd, en zal ook niet veranderen zolang de geheugen cellen zelf telkens weer op ongeveer 200mhz blijven lopen. (bij ddr4 doen ze dat met 3200mt/s geheugen, en bij ddr5 gaan ze dat doen met 6400mt/s geheugen)
DDR5 4800MTs en 40/40/40/77 is naar alle waarschijnlijkheid trager dan wat je nu kan krijgen in DDR4 3200
Precies wat ik dacht, vraag mij af wat die MT/s nou betekenen terwijl je een veeel hogere latency hebt (cl9 iemand?).
4800MTs op cl 40 is 16.6 ns latency, 3200Mts op cl 16 is 10 ns
Was ook zo toen men DDR4 introduceerde. DDR3 was sneller en goedkoper dan de instap DDR4 modules.

En dat heeft best een tijd geduurd eer je:
A) Sneller DDR4 modules had
B) De prijzen competitief werden.

In realiteit hebben de meeste mensen weinig winst als je ziet wat je meer betaald op geheugen. Dat ging op voor DDR3 en DDR4. Pas na enkel jaren worden de iets snellere modules betaalbaar relatief aan de extra prestaties dat ze bieden aan je systeem.

Ik draai 2166Mhz ECC DDR4 op een Ryzen 3900X ( op 2400Mhz ). Boet ik in op prestatie? Ja, rond de 5 a 7% maar het was niet de prijs waard om de kloof te dichten. Het is leuke voor benchmark junkies dat graag die extra paar procent uit een systeem willen maar in de praktijk kan je dat geld beter in een CPU of GPU upgrade steken, waar je vaak veel meer voordelen uithaalt in puur raw performance.

Draai je een APU ( en gebruik je de iGPU voor gaming ), nu daar zit extra prestatie waar sneller geheugen veel meer uitmaakt in mijn mening.
Mijn broertje had dus z'n oude 2166Mhz geheugen geklikt op z'n nieuwe set met 5600X en merkte dat hij niet de 160fps haalde in Warzone op 1440p. Nu heeft hij een 3200Mhz setje erin en haalt hij dus wel de 160fps. Verder had hij niks veranderd aan zijn systeem. Misschien dat het voor je 3900X niet zoveel uitmaakt maar het kan dus wel wat uitmaken.
Zou dit eindelijk betekenen dat men van dat lelijke groen af stapt voor OEM werkgeheugen? Verder is het artikel namelijk niet direct hoopvol. :X
Voor DDR4 werd her en der ook al de overstap gemaakt. Zo heb ik een setje G.Skill value, waarvan de pcb ook zwart is.

https://tweakers.net/pric...ue-f4-2400c15q-32gnt.html
Wat is er mis met groene PCBs? Prima als je het niet hoeft te zien :)
Kleur boeit toch niet.
Het verbaast mij dat deze geen heatsink krijgt. Hoe belangrijk is koeling voor RAM? Als deze het niet nodig heeft, lijkt het mij standaard overbodig?
Heatsinks? Die aluminium plaatjes zijn veelal voor decoratie. Geheugen heeft in de regel geen heatsinks nodig en is de luchtflow van de case fans voldoende.
Geheugen buiten opgegeven spec draaien kan wel koeling vereisen.
Dat is soms toch echt wel anders geweest,
FB dimms verbruikten tot wel 20 watt per reepje,
Een beetje server stookte dus meer dan 1KW aan warmte op in het geheugen.
Je had een flinke airflow nodig langs de heatspreaders om de boel werkend te krijgen.
Die heatspreaders waren idd wel nodig daarop, ja. Heb er nog weleens mijn vingers aan 'gebrand' door niet lang genoeg te wachten na uitschakelen van de PC (was een P4, geloof ik) en de dimms te willen vervangen door grotere.
Dat zal RDRAM geweest zijn. Dat werd ook bloedheet. Dat draaide al 1066MT/s voordat DDR400 was uitgevonden.
Ik zat al te denken , hmm had P4 FB-dimm support,
Zover ik weet kwam je het voornaamst tegen bij Xeons, en bij sommige Sparcs (zoals de T2 plus)
Je hebt helemaal gelijk! Brainfart mijnerzijds :)
Die hadden ook geen heatsinks. Die hadden gewoon paar blowymatrons erin :+
Welke server had er dan ~50 FB dimm sockets? Lijkt me ietwat veel.
De Sun T5440 had 64 FB dimm slots, dus 1300Watt in je memory.
Er zullen vast meerdere geweest zijn, maar dit is de eerste die ik zo wist.
Blade servers zullen er vast meer gehad hebben, maar dat is dus niet op 1 bord.
De meeste servers met 64 of meer sloten waren vaak geen FB dimms, laat staan Xeons, want die schaalde slecht
Beter om nu een high-end DDR4 systeem te bouwen, en dan over een paar jaartjes te upgraden naar DDR5 wanneer het goedkoper is (en dan heeft het ook betere ondersteuning / snelheid). Heb tijdens de kerst deals een high-end 32GB DDR4 kit gekocht voor de helft van de prijs van deze DDR5 kit.

[Reactie gewijzigd door GVOTSPOE22 op 19 juni 2021 18:06]

Je betaald nu dus nog geen €300 voor 3200-3600 cl15-16 32 GB geheugen.
Dat is flink! Omgerekend met BTW kom ik uit op €416,22,- voor DDR5 en dit is nog eens de niet de snelste geheugen op DDR5.

Ik verwacht ook niet dat hierdoor meteen de prijzen van DDR4 omlaag zullen gaan. Het geheugen dat ik bij mijn nieuwe Ryzen 7 5800X computer heb gekocht afgelopen December 2020 een S.KILL Trident Z Neo 32GB (2×16) DDR4 3600MHz CL16-16-16-36 voor €274,- en kost nu zelfs €322,-

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 19 juni 2021 19:32]

Er valt op dit moment niks zinnigs te zeggen over toekomstige prijsontwikkelingen. Kijk naar GPU en hard disc prijzen, die zijn flink oververhit door corona/thuiswerken/mining/zelfrijdende auto's etc. Er zijn nu cryptocurrency die gemined worden met GPUs of met hard discs, stel dat straks er een bij komt waar RAM voor nodig is. Dan gaat die markt over z'n toeren. Ook loert het gevaar van de memory wall - als het versturen van data tussen het RAM en de CPU de bottleneck is, dan maakt het niet uit hoe snel het RAM is. Dat zal ook zeker invloed hebben op het prijsverloop. Sneller werkgeheugen kopen loont dan niet.
De ontwikkelingen op het gebied van werkgeheugen kunnen niet meer los gezien worden. De ontwikkelingen op het gebied van CPUs en opslag via PCIe worden steeds belangrijker nu de memory wall (denk ik) steeds dichterbij komt.
Blij dat ik de knoop heb doorgehakt en een 11700 heb genomen met DDR4, over een jaar of 6-7 is DDR5 wel matured ^^
Idd ik heb ddr 4 4266 cl16. Volkomen kansloos dit. Denk dat dot wel eens langer lan gaan duren als bij ddr4.
Of dan is er al DDR6.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee