Foto's van ASRock Z690 Taichi Razer Edition verschijnen online

Er is een Razer Edition van ASRocks Z690 Taichi-moederbord opgedoken. Dit moederbord bevat onder andere Razer Chroma-rgb-leds, maar lijkt verder identiek aan de reguliere Z690 Taichi. De twee bedrijven brachten eerder al samen twee AM4-moederborden uit.

Het moederbord werd opgemerkt door Twitter-gebruiker momomo_us. Op het moederbord ontbreken de tandwielontwerpen die op ASRocks reguliere Taichi-moederborden te vinden zijn. In plaats daarvan wordt het moederbord voorzien van rgb-leds, die individueel aanstuurbaar zijn via de Razer Chroma-software. Het moederbord wordt ook voorzien van een Razer Edition-logo. Het Razer-moederbord is daarnaast grotendeels zwart, waar de reguliere Z690 koperkleurige accenten bevat.

De Razer-uitgave lijkt verder identiek aan de reguliere Z690 Taichi. Te zien is dat de Razer Edition wederom beschikt over twee Thunderbolt 4-poorten van het type C, een HDMI 2.1-aansluiting, twee ethernetconnectors en Wi-Fi 6E-ondersteuning, net zoals de reguliere variant. Vermoedelijk krijgt de Z690 Taichi Razer Edition daarmee ook DDR5-6400-ondersteuning en hetzelfde vrm-ontwerp met 20 fasen en Dr.MOS-vrm's. Er zijn verder drie M.2-slots te zien, waarvan er vermoedelijk twee een PCIe 4.0-interface bieden.

Het is niet bekend wanneer de ASRock Z690 Taichi Razer Edition uitkomt of wat deze gaat kosten, hoewel Twitter-gebruiker _MGKZ opmerkt dat het moederbord bij een Europese webshop staat voor 750 euro. De reguliere ASRock Z690 Taichi verschijnt op 4 november, tegelijk met Intels eerste Alder Lake-processors. De fabrikant heeft nog geen adviesprijs voor dat moederbord gedeeld.

De ASRock Z690 Taichi Razer Edition (boven) en de reguliere Z690 Taichi. Bronnen: @momomo_us op Twitter en ASRock

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-10-2021 • 17:04

75 Linkedin

Reacties (75)

75
75
18
0
0
36
Wijzig sortering
Vraag me nu wel af wat die vier rode blokjes zijn. Alles is zorgvuldig zwart gemaakt, behalve die vier componenten, waardoor ze extra in het oog springen. De reguliere Taichi Z690 heeft ze ook al, dus het is niet iets typisch Razerigs...
Dat zijn condensators die in het audiocircuit zitten. Wima FKP2 condensators zijn herkenbaar aan hun rode kleur. Het feit dat ze die rood laten is een marketingtruc, omdat ze dan kunnen zeggen dat ze dezelfde Wima caps gebruiken als in high end audio producten. Gigabyte doet dat ook al.
Ah, dank je. Op zich een prima truc, als het daarmee wel ineens duidelijk is dat er goede condensatoren in zitten.
Ik vraag me toch af hoe high end dit kan zijn.
Een high end voorversterker is toch heel andere klasse dan een moederbord.
Marketing zal idd wel het juiste woord zijn.
ASRock was in de tijd dat ik nog desktops in elkaar zette (2008) nog een budget merk tegenover Asus en Gigabyte, zonder kermis aan leds en foefjes. Moet je nu eens zien wat een prijzen, gaat toch nergens meer over...
Het is nog steeds een budgetmerk, alleen de prijzen zijn gelijk getrokken met de top. Asrock heeft er een handje van om borden te maken die intel cpu's verre van maximaal kan benutten omdat het de benodigde power niet kan leveren.
Het is geen budgetmerk meer. ASRock behoort bij de grote 4 (ASUS, ASRock, Gigabyte en MSI) en heeft moederborden voor iedere moderne chipset en in iedere prijs categorie.

Qua stroomvoorziening (VRMs) zijn ze net als andere merken wisselend. Voor Z490 en Z590 borden zijn ze ronduit slecht, maar dat kan men niet over het algemeen zeggen. Op B560 gebied is ASRock qua VRM’s beter dan Gigabyte en MSI in kwaliteit.

Daarnaast heeft ASRock genoeg enthousiast borden zoals de volledig watergekoelde AQUA, mini-itx AM4 borden met Thunderbolt en uitstekende borden voor het Threadripper platform. De ASRock rack moederborden hebben eigenlijk geen concurrentie van de andere 3.

De huidige budgetmerken zijn Colorful en Biostar. De moederborden van EVGA kunnen we ook tot budget rekenen.
True enough, zowel ASUS, Gigabyte en MSI hebben hun struikelmoederborden gehad de laatste jaren. Ik dacht inderdaad ook aan de Z490 en Z590 borden, waar ze toch wel wat steekjes hebben laten vallen.
Wel jammer dat Asrock recensenten op een zwarte lijst zet omdat ze niet tegen kritiek kunnen.
Hoe kan ik weten of achterkomen dat qua stroomvoorziening een moederbord hoeveel die maximaal trekt?
Hoe weet je dat bij andere merken dat moederbord niet max. kan trekken?
Zijn "audio" condensatortjes.
Nou is de vraag is het 2x 1gbps lan of 1x 2.5 of is eindelijk 10Gbps een norm.

Want dat is toch wel 1 van de grootste redenen dat ik mijn hele netwerk nog niet omgezet heb. Een bord heeft het niet of kost een vermogen en een losse kaart is geen optie omdat dat qua pci-e lanes en de gpu niet gaat (om het over de 4 lanes naar de cpu nog maar niet te hebben...).

Niet dat ik OOIT een ASRock product zou kopen maar het geeft de betere merken wel een signaal dat ze ook mee moeten.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 31 oktober 2021 17:55]

Vijftien jaar geleden aan ASRock plank gekocht en sindsdien nooit meer iets anders.
Prima spul voor een redelijke prijs.

Wellicht ooit een persoonlijke ervaring gehad die tegen viel?
Waarom moeten die lanes vanuit de CPU komen? Je kunt prima chipset lanes gebruiken voor een 10G kaartje. Gebruik CPU lanes uitsluitend voor videokaart en nvme.
Asrock is een uitstekend merk vandaag de dag. mijns inziens net zo goed als de "a merken", voor zover dat nog op gaat.
Mwa ik kijk zo ongeveer alle reviews van producten en Asrock komt toch altijd als 1 an de slechtste uit de molen.

Toegegeven dit is meestal de lower en midrange lijn maar niet exclusief.
Vorig jaar nog een round-up van Tweakers geweest waar ASRock als enige een Excellent award verdiende:
reviews: AMD B550-moederborden - Negen borden tot 200 euro op de testbank
Zulke video's zijn er ook van msi en asus, op hetzelfde youtube kanaal nog ook.
Het is gewoon een A-merk. _/-\o_
Het is niet slecht meer, maar echt nog geen a-merk. Vooral als je high-end moederborden koopt van Asus en Gigabyte zie je echt wel het verschil. Zowel in het bord zelf: gebruiksgemak, afwerking en algehele kwaliteit, maar ook in de performance. Ik zou dus nooit dit geld aan een Asrock uitgeven. Dat terwijl ik in mijn htpc wel een asrock ITX bord heb zitten.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 november 2021 00:15]

Dat is gewoon onzin, Asrock had een van de beste x370 borden met de Taichi.
Toch zeker niet 1 van de populairste borden (is ook wellicht te danken aan het uiterlijk). De Asus ROG Crosshair VI Hero was toch echt een stuk gewilder.
Een van de beste zei ik, onder de tweakers was die ook zeer populair, beter dan de asus borden voor dat bedrag. Jij zei dat het geen a merk was, wat onzin is.
Zullen we het er op houden dat dat van je ervaringen en perspectief afhangt of je het wel of geen A-merk vindt? En het feit dat we dat kunnen en willen bediscussiëren in ieder geval betekend dat ze dat niet waren en er wel of niet al wellicht zijn?
Nee, ik houdt het erbij dat het een a merk is, ondanks dat jouw gevoelens iets anders zeggen.
We hoeven het niet met elkaar eens te zijn natuurlijk, dat zou ook bizar zijn als dat zou moeten.

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 1 november 2021 13:28]

Nou ja, zeg dan: "ik houdt het erbij dat ik het een a merk vind". Komt toch anders over in een discussie.
Zover ik weet is het een a merk, dat is geen mening. Ze zijn de 3e grootste moederborden fabrikant ter wereld, en doen niet onder voor MSI of Asus, dat ze vaak niet meedoen in het hoogste segment tegen Asus maakt ze geen b fabrikant. Toen ik een Z77 bord zocht jaren geleden was de Asrock toch echt de beste optie in het midden segment, met de Asrock Z77 Extreme 4. Ook hadden ze de beste middensegment moederbord in de x370 series met de Taichi.
MSI en Asus hebben net als Asrock, ook vaak hele slechte moederborden, wat ik heb geleerd is dat het echt verschilt per socket en series binnen de socket, ik sluit daarom geen enkel merk uit als ik mijn keuze maak, alle merken hebben hele slechte borden en ook hele goede, so staat MSI bijvoorbeeld bekend om zijn uitmuntende B450 moederborden, Asrock was heel goed in de AM3(+) socket en 1155 van Intel.
10Gbps is voor consumenten/gamer spul nog niet echt aan de orde. 2,5 Gbps zie je wel steeds meer, voor 10 moet je denk ik naar de threadripper-achtige oplossingen gaan kijken. Die hebben iig de pcie lanes om t goed te ondersteunen als het niet op het moederbord zit.
Mwa echt nodig is het niet. Maar soms is sneller als 1Gbps toch wel lekker (games downloaden) maar zolang moederborden het nog niet standaard ondersteunen word het op routers ook niet de standaard en voor glasvezel thuis ook niet.
Het is dus een drempel voor het verder tot stand brengen van deze stap.
Als moederborden er nu eindelijk mee beginnen dan zijn binnen 5 jaar alle routers 10 Gigabit en is de baan vrij voor de rest.

Einde dit jaar komen er al 10 gigabit verbindingen in mijn wijk maar ik heb er nul interesse in doordat er geen mogelijkheid is om het te gebruiken op mijn pc omdat ik de PCI-E lanes niet kan missen en een nieuw moederbord met de juiste specs bestaat niet en een totaal nieuwe pc kost me zo 1200 euro met vergelijkbare specs en een 10 gigabit aanluiting.

Het gaat er dus ook niet om dat het nodig is maar dat het helpt de weg vrij te maken voor de toekomst. Min nieuwe LG tv heeft nog steeds een 10/100 en dat was voor mij een non issue want zelfs met 4k gebruik je met streamen maximaal 18 Mbit.

Als alle borden nu ineens 10Gbps hebben ga ik niet ineens over maar mijn volgende aankoop heeft het zeker. Ik wou het met mijn 9900k al omdat ik ook een nieuwe router moest hebben maar het bestond gewoon nog niet.
Je internet connectie moet ook snelle kunnen he. Ik kan hier aan 33mb/s downloaden via telenet, persoonlijk vind ik dit meer dan genoeg. En als je iets van een netwerkdriver nodig hebt, dan wist je daar een half uur geleden most likely ook. Vroeger moest ik het nog doen met 10mbit en internet met een 33.6 modem, dus alles sneller is mooi meegenomen. Zal je ooit 10gbps nodig hebben, ja, maar dat is bijlange nog niet aan de orde. Tevens het merendeel van de mensen gebruikt zijn modem van de internet leverancier, of koopt een kleine switch waar 1gigabit de max is .. En het deel van de mensen die echt baat hebben bij meer is zeer minimaal. En nee movies streamen noem ik niet echt iets dat een must is

Maar 750 euro voor een moederbord ... moet je al goed gek zijn, zeker als dit dan nog van Asrock komt. Ik zou er in elk geval spijt van hebben

[Reactie gewijzigd door cricque op 1 november 2021 14:02]

Tjas in theorie kan je nu met 25 Mbit ook je 100 gb game downloaden maar het is natuurlijk wel lekker als je in 15 minuten kan gamen ipv 15 uur...
Dus nee het is niet nodig maar dat is een vakantie ook niet en een eigen auto enz enz. gemak is ook een dingetje. En als we nu allemaal doen alsof het niet boeiend is hebben we over 20 jaar nog hetzelfde omdat niets er klaar voor is en dus voor iedereen de stap te groot is.

En ja dit is veel te duur. 250 vind ik al aan de dure kant maar met 10Gbps wil ik dat nog overwegen.
Games downloaden op meer dan 1 gbit per seconde. Zo zeg, wat een voorbeeld. Behalve dat dit een ridicuul voorbeeld is gezien de niche ("zet je computer aan voor je gaat koken en je game is binnen" ie. leer plannen) waar eigenlijk niemand op zit te wachten is er ook vrijwel geen enkele consumenten glasvezel boer die meer dan 1 gbit downstream biedt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat meer dan de helft van de mensen in NL niet eens glas kan krijgen. Bovendien hoeft echt niet alles in een netwerk dezelfde snelheid te hebben. Ik heb nog diverse apparaten met 100 mbit. Ik heb ook diverse apparaten met 1 gbit die dat niet nodig hebben. Ik heb laatst een sync gedaan waarbij ik een NAS redundant heb uitgevoerd toen zat ik inderdaad op netwerk saturation met 1 gbit. Maar die machines hadden beide 2x 1 gbit. Toch betreft dat een niche situatie, die ook op te lossen viel dmv native SATA of eSATA. Je kunt gewoonweg om dit soort niche problemen heen werken, en de reden dat meer dan 1 gbit geen gemeengoed is, is een gebrek aan vraag in de (consumenten)markt. Jij en ik, wij leven in een andere wereld. Overigens zijn 10 gbit kaartjes tweedehands best betaalbaar, zoals wel meer tweedehands enterprise spul (maar het is naar alle waarschijnlijkheid niet nodig)
Mooi om te zien dat USB-C nu ook door lijkt te breken op de desktopmarkt.
Dit is al een tijdje aan de gang. Mijn 6 jaar oude Hero 8 moederbord heeft ook USB-C.
2 USB-C is nu niet echt doorbreken :(
Eerder dan de hoeveelheid word ik vooral blij van de aanwezigheid van thunderbolt 4. USB-C aan de host kant met enkel USB functionaliteit is vooral lastig omdat mijn randapparatuur en kabels vrijwel allemaal USB-A aan de host kant hebben.
Alstu. Daarmee kan je elke computer met PCI Express sloten voorzien van USB C. Als je dus een 15 jaar oud desktopje wilt voorzien van USB C, dan kan dat. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 oktober 2021 20:03]

Ik bedoel ermee dat de standaard nu eindelijk lijkt door te breken je zag het al bij smartphone,s en laptops maar nu tegenwoordig ook bij desktops.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 31 oktober 2021 20:51]

Wow, 750 euro voor een freaking moederbord? Prijzen zijn wel gigantisch gestegen..
En dat bovendien met een Intel socket die niet zo lang mee gaat. Een AM-[iets] socket is net na introductie ideaal. Kun je er vier jaar later nog een dik CPU in prikken en dan kan-ie weer vier jaar mee.
Dan neem je het wel heel ruim. B350 en X370 ondersteunen Zen 3 (Ryzen 5000) officieel niet.

Die moederborden zijn begin 2017 uitgekomen en Ryzen 3000 kwam halverwege 2019. Dus 2,5 jaar en 3 CPU generaties. Bij Intel is dat niet bijzonder veel korter, lijkt vaak zo maar valt heel erg mee.

Ook is de vraag of je een 5950x op een x370 wilt prikken..
Dat is wel een heel extreem tegenvoorbeeld.

Ik had een vroege Taichi met X470, en destijds een 2700X. Er zit nu een 5900X in.

Mijn filosofie is om een relatief betaalbaar high end moederbord te kopen, dat gaat meestal lang mee en dan zit je CPU veilig. Lekker overkill voor de power phases, en is er ruimte voor een hippere CPU. Tevens maar twee dikke reepjes geheugen er in, zolang het geen quad channel CPU is, en dan kunnen er later als er weer geld is nog een keer twee reepjes bij.
Jouw voorbeeld is nog steeds minder dan 3 jaar.... X470 was Maart 2018 en Ryzen 5000 november 2020.

En volgende generatie wordt volgens mij AM5 dus, dan is de maximale support die Ryzen moederborden officiëel hebben gehad 2 jaar en 9 maanden. Dat is niet bijzonder veel langer dan Intel die soms ook 2 generaties heeft ondersteund.

Het voelt denk ik langer omdat de performance verschillen een stuk groter zijn dan jaren terug.
Is het: niet bijzonder veel langer of de helft meer? We hebben het wel over 3 generaties op 1 X470 bord: Ryzen 2000, 3000 en 5000. Vaak komen beide fabrikanten gemiddeld 1x per jaar met iets nieuws. 2 potentiele upgrades tov Ryzen 2000 in 2y9m is dan bijna 40% langer opgerekt. Nu met de stappen naar DDR5 e.d. lijkt het iets langer te duren.

Daar komt nog bij dat met een 2700X (vlaggenschip destijds op AM4) naar een 5950X op een capabel X470 echt wel kan. De 2700X verbruikte ook 140W onder load, net zoals een 3900X, 3950X, 5900X of 5950X. En dan is de stap van een 8-core naar 12 of 16 core samen met IPC verbeteringen best wel leuk.

Intel heeft totzover 2 cores op hetzelfde voetje er bij gedaan, of zelfs een nog een hele stricte (en verwarrende) scheiding aangebracht op bvb 1151, die dan ook nog eens discutabel was of technisch noodzakelijk was (modders kregen nieuwere CPU's op oude borden gewoon aan de praat).

Echter in zekere zin gaat een lang & rommelig platform (wat AM4 uiteindelijk ook geworden is), ook tegen je werken. Misschien is een harde scheiding op 1151 dan zo gek nog niet geweest. Het is ieder geval niet mogelijk om het "perfect" te doen.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 31 oktober 2021 22:17]

Dat is dan toch ongeveer wat hij zegt? In een 3,5 jaar oud moederbord kan hij vandaag de dag een 5900x, of zelfs een 5950x steken, welke echt nog wel 3 jaar meegaat. Dan heb je dus ruim 6 jaar lang profijt van je moederbord.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 november 2021 00:06]

Maarja, voor veel minder geld had je ook een perfect moederbord kunnen kopen waarmee je dan bij die nieuwe CPU ook weer een nieuw moederbord kunt kopen die wel alle nieuwe opties ondersteund..
Verschil is ook dat je bij amd van bijvoorbeeld een ryzen 5 2600 naar een ryzen 5 5600x gaat, wat een gigantische upgrade is. Bij intel is de performance upgrade binnen dezelfde socket naar een nieuwere cpu serie maar minimaal, dus vaak niet eens de moeite waard, ik bedoel niet te zeggen dat dit altijd zo is, maar in dit geval met de am4 socket wel, gigantische performance jump binnen dezelfde socket, al denk ik niet dat ze dat met am5 zullen gaan evenaren, hoop het wel natuurlijk.
Fout. Er zijn al paar weken geleden begonnen met bios updates uit te brengen voor de x370 (bijna 5 jaar oude moederborden) die voor ryzen 5000 bedoeld is.
Er is zelfs officieel amd drivers (https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/x370) aan het uitrollen voor de oude moederborden ook dus wat @hooibergje zegt klopt allemaal. Want in begin 2022 gaat zen3 3D v-cache uitbrengen dus na 5~jaar oude cpu kun je upgraden naar de nieuwste cpu en kan je nog gemakkelijk 5jaar verder zonder enige hardware upgrade...
een 5800x zou gewoon prima moeten lukken hoor, als een 1700x ook ging, zijn beide 8 core cpu's.
Hangt sterk af of je moederbord fabrikant een bios update uitbrengt.
Dat is helemaal geen enkele garantie wat je hier zegt voor AM socket.

Volgende keer kan het zomaar anders zijn.. Een 1ste generatie moederbord geeft je nooit garantie dat je ook nog gen 3 en 4 van processoren er ook erop kunnen.
AMD heeft wel aangekondigd bij de release van de AM4 socket dat het plan was om vier generaties CPUs voor die socket te maken. Is natuurlijk geen garantie, zoals je zegt, maar wel een indicatie.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 31 oktober 2021 19:43]

socket =/ chipset
Maarja, na 4 jaar is de CPU inmiddels wel ook weer zo doorontwikkeld dat een nieuw moederbord wel alle functionaliteiten ondersteund van die nieuwe CPU, terwijl jouw 4 jaar oude moederbord dat niet doet. Voor de helft van de prijs en nog veel goedkoper kun je ook perfecte moederborden krijgen, zie niet zo in wat er zo bijzonder is dat die 750 euro zou moeten kosten.
Op zich is 750 euro ook wel heel extreem.

Met 'relatief betaalbaar high end' bedoelde ik een X[n]70 chipset, redelijk wat power phases. Voor 300 euro heb je een prima plankje, precies wat jij zegt. :-)
Al die RGB in die borden tegenwoordig... het hoeft voor mij niet (meer) maar blijkbaar is er nog een grote markt voor..
Best wel een grote markt ja
Tuurlijk; je kan zelf kiezen om het aan of uit te laten en het kost de fabrikant amper iets om te implementeren. Dan is het makkelijker om het overal standaard mee te leveren dan verschillende productieprocessen op te zetten voor de mensen die het wel willen en de mensen die het niet willen.
Waarschijnlijk nog goedkoper voor de fabrikant ook.
Al die RGB in die borden tegenwoordig... het hoeft voor mij niet (meer) maar blijkbaar is er nog een grote markt voor..
Voor mij hoeft dat óók niet, al die poespas. Daarnaast staat Razer niet bekend om hun degelijke software: nieuws: Razer gaat bug fiksen die gebruiker admin-rechten geeft op Windows vi...
Vind het zelf wel mooi, zolang het er niet te overdreven word.
Dan is de ProArt serie van Asus wellicht iets voor je. Die heeft dat soort poespas niet :)
Desto meer RGB je hebt, desto meer perfomance boost je krijgt!
Wat moet ik me voorstellen bij 'Lightning Gaming' USB poorten?
Het betreft 2x Rear USB 3.2 Gen2 Type A
Zo ver was ik, maar wat maakt ‘t speciaal “gaming”?
Blijkbaar zijn die tandwielen ook nog es bewegende delen. https://www.asrock.com/mb/features/GearV3-Z690%20Taichi.gif

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee