Een B550-moederbord is wat ons betreft de leukste optie als je nu een AMD-systeem samenstelt. Je kunt direct uit de doos aan de slag met een Ryzen-processor van de huidige generatie. Je benut daarbij de pci-express 4.0-lanes die de processor biedt voor de videokaart, plus één ssd, en je kunt later gegarandeerd upgraden naar de eerstvolgende serie. Bovendien is het upgradepad een van de grote pluspunten van het socket AM4-platform; je kunt beginnen met een betaalbare Ryzen 3 en eindigen met een monsterlijke 16-core.
Met alle aandacht die er in de afgelopen tijd voor is geweest en dat upgradepad in het achterhoofd, is het geen wonder dat de diverse fabrikanten flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van de stroomvoorziening. Voor een schappelijk bedrag haal je al een B550-bord in huis dat moeiteloos een Ryzen 9 huisvest. Waar gesjoemel met het aantal fasen en de toepassing van losse mosfets bij B450 nog aan de orde van de dag was, is het nu zoeken naar modellen die géén gebruik maken van de doorgaans veel efficiëntere powerstages.
Beste betaalbare B550-moederborden
In het segment tot zo'n 140 euro komen we nog enkele modellen tegen op basis van losse mosfets. Tenzij je zeker weet dat je het altijd bij een processor met een lagere tdp zult houden en niet gaat overklokken, zouden wij liever voor een model gaan dat op vrm-vlak net wat meer te bieden heeft.
Onze budgetfavoriet is de Gigabyte B550 Aorus Elite, die de twee andere modellen in dit prijssegment ruimschoots achter zich weet te houden in de vrm-test. Verder ben je ruim voorzien van usb-connectiviteit, werken beide m.2-slots op x4-snelheid en krijg je een ssd-koeler meegeleverd. Ook met audio (Realtek alc1200) en netwerk (2,5GbE) maakt Gigabyte wat ons betreft de juiste keuzes. Het belangrijkste kritiekpunt is dat elke vorm van foutdiagnose ontbreekt, wat troubleshooten potentieel een tijdrovender proces maakt. Maar goed, voor deze prijs moet er iets te klagen overblijven. Een Tweakers Great Value-award is in elk geval op zijn plaats.
Heb je wat meer te besteden, dan levert MSI met zijn MAG B550M Mortar een zeer interessante optie. Wat vrm-temperaturen betreft moet hij iets toegeven op zijn atx-broertje (de Tomahawk), maar hij is dan ook bijna twee tientjes voordeliger. Opvallen doet MSI vooral met de aanwezigheid van een interne usb-c header, die zelfs veel duurdere B550-modellen ontberen. Er zijn ook debugleds aanwezig, die we bij het goedkopere Gigabyte-model nog moesten missen. Onder de streep gaat ook MSI met een Great Value-award huiswaarts.
Beste luxe B550-moederborden
Kijken we naar de luxere modellen in deze round-up, dan valt de ASRock B550 Extreme4 op, met veel features die geen enkele concurrent biedt in het veld dat we vandaag hebben bekeken. Zo worden diagnosecodes getoond op een hex-schermpje en zijn er op het bord zelf power- en resetknoppen geplaatst. De echte tweaker zal dergelijke features ongetwijfeld kunnen waarderen, maar ook de interne usb-c-header, die verder alleen de MSI's hebben, en de in deze test unieke hoofdtelefoonversterker onderscheiden de Extreme4 van zijn concurrenten. Een welverdiende Excellent-award valt zodoende de ASRock B550 Extreme4 ten deel.
Er is één scenario waarin de B550 Extreme4 wellicht niet de beste optie is, en dat is als je twee snelle nvme-ssd's wil gebruiken. Het tweede m.2-slot van het ASRock-bord is namelijk beperkt tot twee pci-e 3.0-lanes, oftewel 2GB/s. In dat geval heb je de keuze uit de Asus ROG Strix B550-F Gaming, Gigabyte B550 Aorus Pro en MSI MAG B550 Tomahawk: allemaal borden met twee x4-m.2-slots en twee ssd-heatsinks. Omdat ze alle drie hun eigen voors en tegens hebben, er niet één model uitspringt en de meerwaarde ten opzichte van de Mortar eigenlijk best tegenvalt, houden we verdere awards in de zak.