Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur componenten

AMD B550-moederborden Round-up

Negen borden tot 200 euro op de testbank

Conclusie

Een B550-moederbord is wat ons betreft de leukste optie als je nu een AMD-systeem samenstelt. Je kunt direct uit de doos aan de slag met een Ryzen-processor van de huidige generatie. Je benut daarbij de pci-express 4.0-lanes die de processor biedt voor de videokaart, plus één ssd, en je kunt later gegarandeerd upgraden naar de eerstvolgende serie. Bovendien is het upgradepad een van de grote pluspunten van het socket AM4-platform; je kunt beginnen met een betaalbare Ryzen 3 en eindigen met een monsterlijke 16-core.

Met alle aandacht die er in de afgelopen tijd voor is geweest en dat upgradepad in het achterhoofd, is het geen wonder dat de diverse fabrikanten flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van de stroomvoorziening. Voor een schappelijk bedrag haal je al een B550-bord in huis dat moeiteloos een Ryzen 9 huisvest. Waar gesjoemel met het aantal fasen en de toepassing van losse mosfets bij B450 nog aan de orde van de dag was, is het nu zoeken naar modellen die géén gebruik maken van de doorgaans veel efficiëntere powerstages.

Beste betaalbare B550-moederborden

In het segment tot zo'n 140 euro komen we nog enkele modellen tegen op basis van losse mosfets. Tenzij je zeker weet dat je het altijd bij een processor met een lagere tdp zult houden en niet gaat overklokken, zouden wij liever voor een model gaan dat op vrm-vlak net wat meer te bieden heeft.

Onze budgetfavoriet is de Gigabyte B550 Aorus Elite, die de twee andere modellen in dit prijssegment ruimschoots achter zich weet te houden in de vrm-test. Verder ben je ruim voorzien van usb-connectiviteit, werken beide m.2-slots op x4-snelheid en krijg je een ssd-koeler meegeleverd. Ook met audio (Realtek alc1200) en netwerk (2,5GbE) maakt Gigabyte wat ons betreft de juiste keuzes. Het belangrijkste kritiekpunt is dat elke vorm van foutdiagnose ontbreekt, wat troubleshooten potentieel een tijdrovender proces maakt. Maar goed, voor deze prijs moet er iets te klagen overblijven. Een Tweakers Great Value-award is in elk geval op zijn plaats.

Gigabyte B550 Aorus Elite

Heb je wat meer te besteden, dan levert MSI met zijn MAG B550M Mortar een zeer interessante optie. Wat vrm-temperaturen betreft moet hij iets toegeven op zijn atx-broertje (de Tomahawk), maar hij is dan ook bijna twee tientjes voordeliger. Opvallen doet MSI vooral met de aanwezigheid van een interne usb-c header, die zelfs veel duurdere B550-modellen ontberen. Er zijn ook debugleds aanwezig, die we bij het goedkopere Gigabyte-model nog moesten missen. Onder de streep gaat ook MSI met een Great Value-award huiswaarts.

Beste luxe B550-moederborden

Kijken we naar de luxere modellen in deze round-up, dan valt de ASRock B550 Extreme4 op, met veel features die geen enkele concurrent biedt in het veld dat we vandaag hebben bekeken. Zo worden diagnosecodes getoond op een hex-schermpje en zijn er op het bord zelf power- en resetknoppen geplaatst. De echte tweaker zal dergelijke features ongetwijfeld kunnen waarderen, maar ook de interne usb-c-header, die verder alleen de MSI's hebben, en de in deze test unieke hoofdtelefoonversterker onderscheiden de Extreme4 van zijn concurrenten. Een welverdiende Excellent-award valt zodoende de ASRock B550 Extreme4 ten deel.

Er is één scenario waarin de B550 Extreme4 wellicht niet de beste optie is, en dat is als je twee snelle nvme-ssd's wil gebruiken. Het tweede m.2-slot van het ASRock-bord is namelijk beperkt tot twee pci-e 3.0-lanes, oftewel 2GB/s. In dat geval heb je de keuze uit de Asus ROG Strix B550-F Gaming, Gigabyte B550 Aorus Pro en MSI MAG B550 Tomahawk: allemaal borden met twee x4-m.2-slots en twee ssd-heatsinks. Omdat ze alle drie hun eigen voors en tegens hebben, er niet één model uitspringt en de meerwaarde ten opzichte van de Mortar eigenlijk best tegenvalt, houden we verdere awards in de zak.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (131)

Wijzig sortering
Ik vind het echt super om te zien dat deze vergelijkingen nu op tweakers terecht komen. Normaal ging ik voor standaard nieuws naar tweakers en voor dit soort vergelijkingen naar hardware.info. Ik was bang dat met de overgang dit ook een stuk minder zou worden. Gelukkig is dit, na de uitgebreide Nvidia 3000 review preview, al het tweede kwaliteitsartikel. Top!

[Reactie gewijzigd door RvdMeer op 2 september 2020 15:03]

In de aankondiging daarvan werd juist aangegeven dat het de bedoeling was dat dit zou gebeuren ;)

@twowheeler plan: Tweakers en Hardware Info bundelen krachten, voor de echte techliefhebber
Klopt maar was toch bang dat er een tweakers-mainstream sausje overheen gegoten zou worden. Erg blij mee
Alvast wat feedback: ik vind het geweldig!
Ik had exact hetzelfde idee - mooi dat er waar wat meer core artikelen en nieuws op Tweakers komen, dat miste ik toch echt.
Gelukkig is dit, na de uitgebreide Nvidia 3000 review, al het tweede kwaliteitsartikel. Top!
PREview. Er is nog niks gereviewed, alle cijfers komen van nividia zelf af, of van de ene test die door nvidia aangedragen benchmarks mocht draaien op door nvidia gespecificeerde resolutie en settings.
Mee eens, dit soort dingen zie ik graag vaker! Overklokken doe ik al jaren niet meer dus het stukje VRM vind ik wat minder interessant dan sommigen denk ik, maar mocht ik er nog eens alles over willen leren is er in ieder geval de deep dive.

Verder vind ik ook dat de opmerkingen over een tweede m.2 over 2x pci-e 3.0 terecht zijn, waar ik voorheen vaak genoeg het gevoel had dat het nergens over ging. Nooit zo over nagedacht, maar 2GB/s is natuurlijk zo'n 20% minder dan moderne SSD's kunnen leveren, beetje jammer dat dit zo ongeveer pas in de laatste regel van het artikel wordt uitgelegd (of ik heb er overheen gelezen) :P De 'harde schijf' mag dan op de weg naar de uitgang zijn, de SSD blijft één van de tragere componenten. De winst in de afelopen jaren valt bijna niet in percentages uit te drukken, maar 20% extra in de emmer gooien is gewoon zonde. Jammer dat de afweging dan is of je 4 of 6 sata aansluitingen wilt hebben (met de vrijgekomen lanes dus voor de m.2), want ik heb nog het één en ander in JBOD hangen hier. Natuurlijk eenvoudig te fixen met minder maar grotere schijven, maar de optie om er veel te hebben is ergens gewoon wel leuk.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 2 september 2020 18:56]

Overgang? Dit bevestigd voor mij alleen maar dat het straks helaas einde verhaal HWI is. Niets naast elkaar. Zoethoudertje, op politieke wijze afscheid nemen.
Als vaste bezoeker van hwi is dit misschien zonde, maar ik als vaste bezoeker van t.net juich dit alleen maar toe. De reviews zoals deze miste ik echt de afgelopen tijd, ik vond hwi vroeger altijd 'de buren' en concurrent van t.net tot tweakers geen hardware-reviews meer deed van dit niveau en regelmaat. Toen heb ik af en toe op hwi gekeken als ik wat ging kopen, als die content nu naar t.net komt en hwi zelf minder werk is om te onderhouden is dat voor mij een pluspunt, voor de hwi-bezoeker jammer (maar die kan de content nog vinden op deze site ;) ).

Ik denk dat dit voor t.net wel een aanwinst is, je kan zo alsnog een redelijk breed publiek aanspreken voor tweakers mits de content even breed blijft (reviews over games, televisies, diepte-artikelen etc. die er al waren op tweakers) en de diepte in op hardware.
Komen de Awards ook beschikbaar als filter in de Pricewatch, zoals in de productvergelijker van HWI nu al bestaat? Dat zou voor de zoekende en vergelijkende Tweaker wel van meerwaarde zijn lijkt me.
We gaan het in overweging nemen of we de nieuwe awards ook in de productkisting kunnen opnemen.
Worden alle oude reviews van hardware.info geimporteerd naar tweakers?
Dat is wat mij betreft zeker een plusje waard. Ik twijfel soms tussen enkele zeer vergelijkbare artikelen. Met een stickertje erop kan ik sneller de knoop doorhakken. En de mensen die zich echt goed verdiepen weten het toch wel beter ;)
Heb nog niet alles in detail doorgenomen, ga ik (na werk) wel doen. Super dat dit reviews hier zijn!
Ik ga dan wel een mini ITX kopen, het wordt zeker een 550 serie.

Overigens, op Asus is nu een cashback. Dus klein plusje voor value op die.
https://promotion.asus.com/nl/nl/gamingweek

+2 _/-\o_

[Reactie gewijzigd door ChrisPQ op 2 september 2020 12:00]

Meestal zijn de mini-ITX varianten van deze borden exact hetzelfde kwa VRM en BIOS dus dan zijn deze reviews nogsteeds erg relevant.

Enige wat je mist zijn PCIe sloten en soms wat headers.
Nee hoor, op een Mini-ITX heb je aanzienlijk minder plaats dus juist qua VRM moeten er vaak dingen anders. Waar op de MOSFETs of Power Stages op Micro-ATX of ATX vaak dubbel uitgevoerd kunnen worden, past dit simpelweg niet op Mini-ITX dus worden er doorgaans minder (maar krachtigere) componenten gebruikt. Daarnaast zijn er nog meer verschillen. Door de beperkte ruimte heb je meer layers in het PCB nodig wat ook weer positieve gevolgen heeft voor het werkgeheugen (meer layers betekent doorgaans een betere memory signal en waardoor in de regel hogere frequenties mogelijk zijn). Dat wordt ook nog eens versterkt door het feit dat een Mini-ITX maar twee geheugensloten heeft en dus een dedicated memory channel per dimm, dit is bijvoorbeeld ook waarom de records vaak op Mini-ITX / Mini-DTX bordjes worden verbroken.
Dat klopt echter bij bijv. de Gigabyte B550I Aorus Pro AX ITX lijkt dat niet het geval te zijn, wellicht een tip als je naar zo'n itx bord zoekt. (Staat op m'n verlanglijstje :) )
Lijkt wat precies niet het geval te zijn? Want die gebruikt dus zes 90A power stages, waar je op andere formaten bijvoorbeeld twaalf 45A power stages zou zien (in het mainstream segment dan, de echte flagship borden even buiten beschouwing gelaten want die hebben in sommige gevallen zelfs tot zestien 90A power stages). Overigens ontbeert dit specifieke bordje zowel een front Type-C header als een S/PDIF-aansluiting, iets om rekening mee te houden (maar dat is weer een ander verhaal).
Overigens ontbeert dit specifieke bordje zowel een front Type-C header
Wat mij betreft een dealbreaker anno 2020. Mijns inziens zijn de twee interessante ITX bordjes de ASRock B550 Phantom Gaming-ITX/ax en de Asus RoG Strix B550-I Gaming.
En als je S/PDIF wil zit je vast aan de MSI B550I Gaming Edge.
Om de begripsverwarring te voorkomen, het bordje heeft in totaal 8 90A powerstages (6+2) waarvan er 6 dedicated voor de CPU zijn. Even de flagship borden negerend toch een echt serieuze bak aan power, op een ITX! Eigenlijk best wel onder de indruk.

Verder blijft ITX altijd een ultimatum oplossing. Met je eens over de front Type-C header en de S/PDIF ondersteuning. Juist op zo'n krap bord is iets als S/PDIF relevant. [Houdt de hand voor zijn mond]Misschien had Gigabyte RGB ondersteuning moeten laten vallen. Was in dit geval blijkbaar nog net iets belangrijker, geen RGB is ook bijna doodzonde op dit moment, maar zo'n headertje neemt nu wel net de plek in waar iets anders dan niet meer kan.[/Houdt de hand voor zijn mond].
Maar het verschil tussen die site en dit artikel van tweakers is een prettige 1-op-1 vergelijking.

Deze 2 conclusies zijn niet kwantitatief met elkaar te vergelijken.
https://www.overclock3d.n...orus_pro_ax_itx_review/17
https://www.overclock3d.n...x_b550-i_gaming_review/16
Goed om te weten, bedankt!

Ik twijfel tussen de pricewatch: Asus ROG Strix B550-I Gaming en pricewatch: Gigabyte Aorus B550I PRO AX. Vanwege de cashback even duur, en zie (ben nog een leek, gaat rap sneller dankzij tweakers :D ) nog geen noemenswaardig verschil.
Dat Gigabyte bordje heeft geen aansluiting voor front usb-c wat eventueel gevolgen heeft voor de kast keuze. Qua stroomvoorziening zijn beiden prima bordjes voor zover ik in reviews elders heb kunnen zien.
Asus mobo's hebben ondersteuning voor ECC geheugen en Gigabyte niet, handig voor als je Linux server met ZFS wil maken
Ook het updaten van de BIOS via USB of internet kan handig zijn
Ik kan natuurlijk moeilijk de beoordeling laten afhangen van een tijdelijke actie, maar die 20-30 euro cashback op de diverse B550 modellen is zeker niet gek inderdaad!
Neem alsjeblieft ook de grafieken van HWI, die van Tweakers zijn onoverzichtelijk. ;)
Wat is er onoverzichtelijk aan de grafieken?

Men kan natuurlijk niet zomaar kiezen, de sites hebben een totaal verschillende back-end
Nouja, de andere prijzen zijn natuurlijk ook niet rotsvast. Als de condities van de cashback niet raar zijn (gebonden aan bundels of beperkt tot heel weinig retailers) zou ik het gewoon wel aanrekenen.
Top reactie! Fijn dat het snel even gemeld wordt in de comments.
Ik vroeg me al af waarom er over die cashback gesproken werd, maar het kwartje is gevallen :)

Overigens, een prima review. Leest zich fijn weg!
Maakt mn keuze voor een nieuw moederboard niet makkelijker :P
Jammer dat er bij dit soort tests nooit gekeken wordt naar de opstartsnelheid. Mijn ervaring is dat sommige borden er aanzienlijk langer over doen.

Ik heb het dan over tijd tussen aanknop en windows logo.
Let wel: Gigabyte (en de meeste anderen) introduceerde recent een nieuwe revisie (V2) door een gebrek aan PWM doublers.

Zie ook dit artikel
https://www.overclock3d.n...rd_redesign_-_exclusive/1

TL:DR: je wil dus een V2 hebben bij voorkeur :-)

[Reactie gewijzigd door ScSi op 2 september 2020 14:14]

Kunnen deze conclusies doorgetrokken worden naar de mATX varianten? En dan met name de Gigabyte Aorus B550 Elite die met een prijskaartje van 97 toch wel aantrekkelijk lijkt voor een kleinere build.
De B550M's van Gigabyte hebben afaik allemaal losse mosfets ipv powerstages, dus verwacht zeker geen vergelijkbare resultaten met bijvoorbeeld de B550 Aorus Elite.
Ah dankjewel, dan wordt het denk ik toch de MSI MAG B550m.
Ik weet niet of je van de plaatjes uit kunt gaan, maar op het oog zit er niet veel verschil in de opbouw van bijvoorbeeld de B550m DS3H en de gewone atx borden.
Nee, de VRM van de B550M Elite is niet vergelijkbaar met die van de ATX variant. De B550M heeft geen doublers, heeft 5 fasen voor de cpu (in tegenstelling tot 2 x 6 bij de ATX variant), en maakt gebruik van losse mosfets i.p.v. power stages. De B550M Elite lijkt daarmee meer op de Gaming X, ware het niet dat die laatste doublers heeft, dus de B550M Elite zal naar verwachting nog iets minder goed dan de Gaming X presteren.
Dan lijkt de MSI MAG B550M ondanks het iets hogere prijskaartje wat meer geschikt voor mij. Dankjewel voor je toelichting!
Voor degene die een MSI-moederboard overwegen in combinatie met een Ryzen CPU, je kunt wat Steam tegoed ervoor terug krijgen bij MSI.

Linkje

Niet meer geldig helaas, thanks @Anoniem: 63672 & @Jefboy

[Reactie gewijzigd door jzegers op 2 september 2020 11:50]

....je kunt wat Steam tegoed ervoor terug krijgen bij MSI.....

Linkje
Dit betreft een bedrag van €.100.-
PROMOTIONAL PERIOD:16th June 2020 - 31st August 2020
CLAIM PERIOD: 1st July 2020 - 15th September 2020

Volgens mij kun je daar geen aanspraak meer op maken? Promo code geldig tot 31 Augustus 2020 en uiterlijk op te claimen tot 15 September 2020.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 2 september 2020 11:33]

Beetje te laat, actieperiode was tot 31-08. dus als je nu koopt val je buiten de boot.
waarom krijgt de 1220 audiochip 3 sterren en de 1200 versie maar 1 ster?
De plusjes en minnetjes zijn natuurlijk altijd wat arbitrair, maar ik heb 'm zo gedaan:
1 min: oudere codec
1 plus: alc1200
2 plussen: alc1220
3 plussen: alc1220 + extra versterker
Dank voor de verduidelijking (en het hele artikel). Ik filter heel de tijd mobo's op geluidscodec, sinds ik eens een premium mobo en een goede hoofdtelefoon had weet ik het verschil.
Erg mooie review, fijn dat deze nu ook op Tweakers te vinden zijn!

Dan meteen even een vraagje, ik heb zelf de Asus ROG Strix B550-F Gaming (WI-FI). Nu kwam ik er laatst achter dat ik mijn SSD (WD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C) niet in de eerste slot heb gedaan, maar in de tweede. Maakt dat in dit geval nog iets uit voor wat betreft de snelheid van de SSD? Volgens mij niet, aangezien de SSD geen PCI-e 4.0 ondersteunt. Ben alleen niet helemaal zeker.

[Reactie gewijzigd door Giel1 op 2 september 2020 11:20]

Dat mag geen verschil maken omdat je geen PCI-E 4 SSD hebt, dus al zou je hem in het bovenste slot doen, dan blijft hij op PCI-E 3 werken :)

Om mijn B550 Tomahawk heb ik 2 PCI-E 3 nvme ssd’s, en beide werken op maximale snelheid via PCI-E 3 :)

Overigens een mooi en uitgebreid artikel van “het nieuwe” Tweakers, ook fijn dat jullie meteen de diepte in gaan om bepaalde aspecten uit te lichten en uit te leggen!

[Reactie gewijzigd door DutchCrownNL op 2 september 2020 11:25]

Om mijn B550 Tomahawk heb ik 2 PCI-E 3 nvme ssd’s, en beide werken op maximale snelheid via PCI-E 3 :)
Dat is fijn om lezen, ik was aan het uitzoeken hoe e.e.a werkt met 2 nvme's.
Een pcie-3 werkt in een pcie-4, leerde ik. Maar kwam ook problemen met 2 ssd icm jouw mobo tegen (opgelost via bios update).

Tot mijn lichte verbazing zijn sata ssd's, of ze nu m2 vormfactor zijn of 2,5 inch, niet goedkoper dan nvme's. Dan denk je dus al snel: ofwel hdd erbij, of een tweede m2 nvme. Want nvme vs sata3 merk je blijkbaar wel echt.

En als je dan 2 Tb direct op je mobo hebt, vraag je je wel af waarom de kasten zo groot moeten. De overview en de discussie leren me dat een ATX allicht beter een mooie upgrade inc CPU aankan dan een matx.
Dat maakt op zich weinig uit. Op de Asrock borden na heeft het tweede M.2 sloot de volle PCIe 3.0 x4 bandbreedte, wat voor jouw SSD ruim voldoende is. Het eerste M.2 slot is voornamelijk interessant voor een PCIe 4.0 SSD.

Wel is het zo dat het tweede M.2 slot via de B550 chipset loopt, terwijl het eerste slot direct met de CPU verbonden is. De latency van het eerste slot zal dan vast iets lager zijn, maar in de praktijk moet dat niet veel uitmaken.
Nee je merkt geen verschil! :)
Het zorgt er echter wel voor dat SATA 5 en 6 niet meer te gebruiken zijn op dat bord.
Er wordt gesproken over het volgende:

"Je krijgt overigens wel maar één ssd-koeler bij dit bord." (B550 van TUF gaming).

Ik heb zelf dit moederbord, maar ik heb dit niet bij mijn bord gekregen. Ook in de manual wordt alleen gesproken over meegeleverde 'rubber pads' en schroefjes. De rubber pads zijn absoluut geen koeling elementen naar mijn idee. Of zie ik iets over het hoofd?
Strikt genomen zit 'ie er al op, links van de chipset-heatsink. Kwestie van losdraaien, ssd eronder (en evt die thermal pad) en weer vastschroeven ;-)
Wellicht heb ik er overheen gelezen en/of is dit een domme vraag, maar: in welke mate zijn deze ssd-koelers daadwerkelijk nuttig/noodzakelijk?
Ze kunnen de temperatuur van de ssd-controller best aardig naar beneden brengen om throttling te voorkomen, zie bijvoorbeeld deze test. Idealiter is er natuurlijk wel iets van airflow in je kast om de warmteafvoer te bespoedigen.
Ik zie het inderdaad. Ik heb mijn M.2 SSD nu in slot 1, en de M.2 heatsink zit standaard op slot 2. Gelukkig is de heatsink te verplaatsen naar slot 1. Klusje voor het weekend :) Thanks!

Edit; Ik heb niet de B550M-plus maar de B550-plus 8)7

[Reactie gewijzigd door JBS1992 op 2 september 2020 12:52]

Ja kijk maar onder 1 van je m2 slots zit een "koel elementje"/ plakkertje
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True