Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Tweakers en Hardware Info bundelen krachten, voor de echte techliefhebber

01-09-2020 • 09:00

478 Linkedin

Het is bijna vier jaar geleden dat Hardware Info door ons moederbedrijf DPG Media werd overgenomen en ons kwam vergezellen op de bovenste etage van het Tweakers HQ in Amsterdam-Noord. Tot die overname waren we meer dan vijftien jaar directe concurrenten, maar sindsdien werken we achter de schermen steeds meer samen en zoeken we elkaar steeds meer op. Het beste voorbeeld daarvan is ons gezamenlijke testlab, dat in de afgelopen jaren het testwerk voor beide titels uitvoerde en waarvoor we de testmethodes gezamenlijk uitwerken.

Dinsdag zetten we officieel de volgende stap in dit proces, door beide redacties samen te voegen tot één team. Hardware Info zal zeker niet de deuren sluiten, maar gaat verder in een andere vorm, waarover je hier meer kunt lezen. De nieuwe, grotere redactie zal zich compleet richten op deze site. Zo kunnen we jullie nog meer en nog betere content bieden, in de vorm van artikelen, video's en podcasts. Dit is dan ook zeker geen verkapte bezuiniging; alle vaste reviewredacteuren van Hardware Info komen voor Tweakers te werken en daarnaast zijn er zelfs plannen voor uitbreiding. Het huidige HWI-nieuwsteam blijft aan Hardware Info werken.

Daarbij willen we alle kennis en ervaring die onze nieuwe redactionele collega’s met zich meebrengen, ten volste omarmen en benutten. Hardware Info heeft zich sinds de oprichting zo’n twintig jaar geleden sterk gericht op het zo uitgebreid mogelijk testen van producten en heeft daarmee enorm veel ervaring opgedaan. Daardoor beschikt het over technische kennis van de producten zelf, over uitgekiende processen die het mogelijk maken om grote aantallen producten te behandelen in een testlab en over een breed netwerk in de techsector. We zijn blij dat we dat alles aan de bestaande kennis en ervaring van Tweakers kunnen toevoegen.

Veranderingen

Ons doel is om het beste van de twee sites bij elkaar te laten komen. Dat betekent dat je vanaf vandaag ook enkele veranderingen zult zien, om te beginnen in de manier waarop we producten beoordelen. De laatste jaren deden we dat op Tweakers met cijfers, terwijl Hardware Info werkte met een systeem van Awards. Cijfers zijn altijd al een lastig onderwerp geweest. Aan de ene kant biedt een cijfer houvast voor de lezer, maar tegelijk geeft het een steeds minder goed beeld van het product. Waar je de beoordeling van een processor of ssd vrijwel puur op data kunt baseren, geldt voor veel techproducten dat de hoeveelheid subjectieve factoren toeneemt en toeneemt. Wat voor de één een 9 is, kan voor de ander een 6 zijn. Daarmee wordt zo'n cijfermatige beoordeling minder interessant.

We willen uitleggen voor wie een product geschikt is. Zaken als een goede samenvatting, duidelijke plus- en minpunten en vanaf nu ook Awards, dragen daar wat ons betreft het meest aan bij. Vooralsnog geldt deze wijziging voor fysieke producten; voor onze gamereviews gaan we nog na wat de beste manier van beoordelen is. Wil je zien welke Awards we uitdelen en waar ze voor staan? Bekijk dan dit overzicht.

De samensmelting van de redacties betekent ook dat we het Hardware Info-videoformat onderbrengen bij Tweakers, maar dan onder een nieuwe naam en met een nieuw uiterlijk. Dat betekent niet dat we alle videoreviews op die wijze zullen maken. Afhankelijk van het onderwerp maken we een keuze tussen het huidige Tweakers-format met een enkele presentator en de tafeldiscussie vanuit de HWI-traditie. Op dit moment worden de studio's op ons kantoor verbouwd en we hopen halverwege september weer aan de slag te kunnen met de opname van nieuwe video's in dit format.

Het gezamenlijke magazine loopt tot het einde van dit jaar gewoon door, maar zal daarna stoppen. De tijd die we nu besteden aan alles wat komt kijken bij het maken van een tijdschrift, willen we besteden aan wat we online doen, want daar ligt uiteindelijk onze kracht. Het type content dat je nu in het magazine vindt, wordt natuurlijk ook in 2021 online gepubliceerd.

Een nieuwe koers

Deze stap staat niet op zichzelf, maar gaat gepaard met een bredere koerswijziging voor Tweakers. Die wijziging is het antwoord op een vraag die we ons in het afgelopen jaar steeds hebben gesteld: voor wie doen we het? Voor wie maken we Tweakers? Al jaren proberen we twee doelgroepen optimaal te bedienen: de echte techliefhebber, die plezier uit technologie haalt, en degene die technologie functioneel bekijkt, voor wie tech handig of nodig is, maar die er niet per se veel tijd in wil stoppen.

Dat is enorm lastig, hebben we wel geleerd. Aan de ene kant horen we van mainstreambezoekers dat Tweakers wat functionaliteit en inhoud betreft vaak te ingewikkeld is, terwijl we vanuit de harde kern horen dat Tweakers is afgedreven van wat het ooit was en juist te veel richting mainstream is opgeschoven. We merken al een tijd dat die spagaat ons in de weg staat bij het uitstippelen van onze toekomst en daarom hebben we een keuze gemaakt. We hebben ervoor gekozen om Tweakers terug naar de kern te brengen en te kiezen voor de echte techliefhebber. En ja, we snappen dat er een groep gebruikers zal zijn die zich daarmee minder thuisvoelt op Tweakers. Dat vinden we jammer, maar alleen door ons op een duidelijke doelgroep te richten, kunnen we de site en de inhoud ervan blijven verbeteren, ook in de toekomst. Iedereen blijft natuurlijk welkom om Tweakers te bezoeken.

Wat betekent 'terug naar de kern' dan eigenlijk? Henk weer bovenaan de site zetten, het paarse design terughalen en Femme de cpu’s laten testen? Nee, we hebben niet de behoefte om in nostalgie te vervallen en willen de site verder blijven ontwikkelen. 'Terug naar de kern' betekent voor ons een duidelijke focus op techliefhebbers. Dat zijn mensen met de passie die wijzelf ook hebben, die graag op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, zich in een techonderwerp willen verliezen en er plezier in scheppen om hierover met gelijkgestemden van gedachten te wisselen. We weten dat er genoeg van deze mensen zijn die nog niet op Tweakers zitten en daarin willen we verandering brengen.

Redactioneel betekent dit vooral een verbreding van de onderwerpselectie en meer content. We gaan meer producten in meer verschillende categorieën testen, bijvoorbeeld monitoren, netwerkapparatuur en componenten, en dankzij de gecombineerde kracht van de twee redacties kunnen we simpelweg meer artikelen, video's en podcasts maken. In tegenstelling tot voorheen reviewen immers we geen producten meer dubbel.

Wat het ook betekent, is meer samenspel tussen redactie en community. Dat doen we door mooie initiatieven vanuit de community beter uit te lichten, zoals we sinds deze zomer al doen via de community-interviews, en meer losse artikelen over leuke ontwikkelingen. Dat doen we ook door meer de dialoog aan te gaan over wat er op de site verschijnt. In de afgelopen maanden hebben we al vaker de samenwerking gezocht bij het uitwerken van artikelen, zoals bij de review van de Ender-3 V2, en bij artikelen over jailbreaken en rooten en over Android zonder Google. Dit willen we gestructureerder gaan doen.

Daarnaast zijn we heel benieuwd naar wat jullie van de content vinden. Daarom vind je sinds enige tijd een ‘Beoordeel dit artikel’-knop bovenaan artikelen, waarmee je via drie korte vragen kunt aangeven hoe je het artikel waardeert. Hoe meer mensen dit invullen, des te beter wij onze keuzes kunnen aanscherpen.

De eerste stapjes

Achter de schermen werken we al een tijd naar dit moment toe. Ons product en -ontwikkelteam heeft in het afgelopen halfjaar bijvoorbeeld al veel tijd besteed aan features die bij de vaste Tweakers-bezoeker hoog op de lijst staan, zoals een verbeterde image-upload en langverwachte verbeteringen aan Vraag & Aanbod. Zo is V&A responsive gemaakt, is de nieuwe image-upload verwerkt, wordt nu duidelijk onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke verkopers en is het mogelijk te zoeken in dm's.

Via vragenlijsten, persoonlijke sessies met gebruikers en data-analyses hebben we een beter beeld van waar jullie behoeften echt liggen, zodat onder andere de vernieuwde redactie de juiste keuzes maakt. En onze communitymanager Saskia zorgt er sinds afgelopen februari voor dat de crewleden de tools en informatie krijgen die ze nodig hebben om onze community gezond te houden.

Ter afsluiting wil ik onze nieuwe collega’s op Tweakers verwelkomen. Bij de redactie schuiven David de Jong, Eric van Ballegoie, Friso Weijers, Reinoud Dik en Tomas Hochstenbach aan. Eric is een van de medeoprichters van Hardware Info en zal zich ontfermen over de aansturing van onze flink uitgebreide reviewredactie. Karel Souffriau en Bryan van Delft komen ons ontwikkelteam versterken en Remco Verkade schuift aan bij ons Pricewatch-contentteam. Koen Crijns houdt zich, primair achter de schermen, voor beide merken bezig met strategische plannen voor de toekomst.

Deze koerswijziging is niet pas vandaag ingezet en zal ook niet morgen voltooid zijn. Dit is een proces waarin we elke dag, week en maand weer stappen zullen zetten. Daarbij is jullie feedback onmisbaar, dus blijf ons voorzien van jullie input en suggesties, zodat we samen aan een nog beter Tweakers kunnen bouwen.

Reacties (478)

Wijzig sortering
We hebben ervoor gekozen om Tweakers terug naar de kern te brengen en te kiezen voor de echte techliefhebber. En ja, we snappen dat er een groep gebruikers zal zijn die zich daarmee minder thuisvoelt op Tweakers. Dat vinden we jammer, maar alleen door ons op een duidelijke doelgroep te richten, kunnen we de site en de inhoud ervan blijven verbeteren, ook in de toekomst.
Dit vind ik een erg goede en gedurfde stap. In het verleden is geprobeerd om de mainstream gebruiker naar de site te krijgen door middel van reclames in bushokjes en radio. Ik kan me daardoor voorstellen dat dit geen eenvoudige zet is geweest. Ik denk dat media al Computer Totaal de beginnende techliefhebber ook wel goed kan bedienen. Zij hebben ook uitgebreide en duidelijke handleidingen en reviews op hun platform.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe HWI er in de toekomst uit gaan zien aangezien Tweakers "hun" expertise in huis haalt door de echte hardware reviews binnen te halen. Bij het bekijken van de HWI site geven zij aan dat ze zich vooral gaan focussen om hardware nieuws. Ik hoop wel dat de berichten daar dan een stuk eerder worden gepubliceerd dan voorheen. Want ze komen er dan niet meer mee weg om slechts een stuk van 2 dagen geleden te vertalen. De achtergrondinformatie die Tweakers erbij zette was de kracht van het vertaalde artikel.
https://nl.hardware.info/...weakers-bundelen-krachten
Als je denkt op de lange termijn is het denkt ik de enige juiste stap: Een webstek als Tweakers heeft zowel gebruikers als experts nodig. Beschikt een gemeenschap over experts, dan komen de gebruikers vanzelf, want die willen hun vragen en problemen graag voorleggen aan experts.

Het kan commercieel aantrekkelijk lijken om je te richten op de gebruikers. Op de korte termijn kan dat betekenen dat de gebruikers de redactionele inhoud toegankelijker vinden en dat tot meer muisklikken en daarmee advertenties leidt. Op termijn kan dat er echter toe leiden dat de experts afhaken en uitwijken naar andere nieuwe websites en gemeenschappen en daar met gebruikers beginnen te communiceren, waardoor je aan je eigen stoelpoten begint te zagen.

Ik denk dat je daarom niet moet terugdeinzen om een beetje niveau in je redactioneel materiaal aan te brengen. Natuurlijk moet je altijd streven het voor zo'n groot mogelijk publiek begrijpelijk te maken, maar in beginsel is het een goede zaak dat er materiaal gemaakt wordt voor een publiek met een wat hoger kennisniveau. Zo leidt je uiteindelijk ook je gebruikers weer op tot experts, zodat het mechanisme waar je webstek van leeft zichzelf onderhoudt. Het is belangrijker om te zorgen dat de drempel om binnen te stappen niet te hoog wordt, dan om dwangmatig alle drempels proberen weg te nemen.
Daarnaast pikken mensen ook van ingewikkelde materie vaak ook genoeg op. Ik begrijp sommige artikelen hier op Tweakers niet, omdat het gaat over specifieke wetenschappelijke vooruitgang. Toch begrijp ik de context en ruwweg de vooruitgang meestal wel, maar ontgaan mij de details. Dit is ook ontzettend waardevol; als ik de details wil weten dan duik ik er wel in. Dat geld voor meer mensen.

Ook zijn velen beginner op bepaalde onderwerpen en expert op andere onderwerpen. Moet je dan naar de algemene laagste gemene deler? Ik denk van niet, omdat je mensen dan de kans ontneemt om er wél expert op te worden.

Hoe maak je het interessant? Door uitgedaagd te worden.
Daarbij vind je in de comments vaak de nodige juweeltjes (en een schat aan informatie).
Goed verwoordde en gevatte reactie!
De stukjes die ik nèt niet helemaal begrijp, zijn de beste.
Tweakers werd een website die achterbleef bij de vele alternatieven (mits je Engels spreekt). Sommige reviews, ook van populaire producten, kwamen pas vele maanden na release op de site terwijl die reviews elders al enkele uren na release te vinden waren.

De kern van Tweakers was de overclocker. Mensen die een computer willen en kunnen bouwen met als doel er het meeste uit te halen. Ik vind en vond het gruwelijk irritant om "reviews" te lezen van laptops van 500 euro waar zelfs mijn bejaarde moeder niet mee gevonden wil worden.

Ik hoop dat dit de goede kant opgaat :)
Ik ben ook blij om dit te lezen, al weet ik niet of HWI zo'n geweldige partner is. Het is vaak laat, en ik kan nou niet echt zeggen dat ik er op wil vertrouwen als het gaat om benchmarks en testresultaten. Helaas is de kwaliteit ook daar niet heel hoog.

De verbetering moet plaatsvinden aan de Tweakers-kant, én aan de HWI kant. Er zijn nu met de bundeling van krachten in elk geval genoeg handjes. Nu nog een gedegen, herziene review en test opstelling die écht compleet is en consistent blijft, en dan nog een goed scala aan te reviewen producten.

Werk aan de winkel dus! Ik kom al meer dan een jaar niet meer op eender welke site terecht om mijn informatie te halen als het over tech gaat. Dat kan veranderen.

Wat Tweakers.nog zeker wel heeft vastgehouden al die jaren is de community die veel breder georienteerd is. Zorg dat die waarde behouden blijft... maar met deze herziene focus zal dat juist beter gaan, gok ik. De brede interesse hoeft niet te verdwijnen, maar de frontpage moet focus hebben.

En stop maar gewoon met het reviewen van mobieltjes. Televisies zeker blijven doen, die voegen echt wat toe. En verder... al die huis-tuin-en keuken (domotica) meuk... Leuk voor een ad hoc artikel of indepth stuk, maar niet als reviews.

En games? Lastig. Alleen doen als je ook echt een goed percentage van wat er uitkomt kunt bijhouden. Anders wordt het al gauw zo'n rare selectie.

Less is more.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 september 2020 14:46]

Vayra heeft gelijk, less is more. Inderdaad is het niveau op HWI niet zo hoog, dat is toch meer een mainstream-site, dus niet voor de echte techneuten. Tweakers pretendeert dat wel te zijn, maar is de afgelopen jaren ook wat meer richting mainstream opgeschoven. De grote vraag is dus: wat nu? Gaat Tweakers nog meer richting mainstream? Krijgt HWI wat meer technische diepgang? Of gaat de ene site op in de andere en wordt het een mix? En welke van de twee overleeft dan? Of wordt de boel samengevoegd in een compleet nieuwe site? De tijd zal het moeten leren.
Grappig dat je dit schrijft.. ik heb juist enorm het gevoel andersom. Als ik over ene product of productgroep een goed artikel wil lezen ga ik naar HWI. Als ik een beetje wil surfen kijk ik wel eens op Tweakers of er überhaupt iets interessants op staat..

Maar dat is puur mijn mening ..
Vrijwel alle antwoorden op deze vragen staan in de tekst. Alle HWI-medewerkers gaan naar Tweakers; de diepgang en kwaliteit van de testen gaat omhoog en Tweakers gaat zich weer meer richten op techneuten en techniekliefhebbers, itt tot mainstreamlezers.
Ik heb beide teksten 2x gelezen en ik vind het nog altijd vaag wie nou precies wat gaat doen voor welke doelgroep en wat er nu feitelijk echt veranderd. Hadden ze korter, bondiger en duidelijker mogen neerzetten, wellicht door het gebruiken van een tabel of bullet points.
HWI wordt een nieuwssite over hardware en Tweakers gaat de reviews doen. Maar ik gok dat ook Tweakers ook het nieuws blijft publiceren over hardware, dus eigenlijk wordt HWI (deels) overbodig. Ze gaan ook nieuws van andere bronnen delen, dus wordt meer een aggregrator dan. Uiteindelijk willen ze denk ik de userbase van HWI naar Tweakers lokken om zo een enkel platform over te houden, lijkt mij dat dit een stap daarin is. HWI gaat voor de reviews dus naar Tweakers linken, en eventueel andere websites, al dan niet geautomatiseerd en vergt dus minder tijd van de redactie voor die website en komt de focus bij Tweakers te liggen.

[Reactie gewijzigd door TheUninvited op 6 september 2020 20:26]

Ja een vriend van me suggereerde ook al, dit is puur een financiële kwestie, niet meers niets minder.
Less is more. Helemaal mee eens Vayra!

Misschien niet iets dat de grotere gecombineerde redactie zich voorstaat, maar het zou een gedurfde keuze betekenen. Zo ontstaat er meer lucht voor het toevoegen van kwaliteit.

In plaats van van heel veel middelmaat (Renderings beschikbaar gekomen voor telefoon x...) in nieuwsartikelen zou tweakers de focus kunnen leggen op nieuws- en reviewonderwerpen waarmee ze echt een verschil kan maken, en waar ze zelf nog een edge op kan aanbrengen. Blijf hierbij ver weg van fanboy nieuws items. Misschien leveren ze veel pageviews op, en reacties, deze items zijn nu niet bepaald hetgeen wat je als tweakers in de etalage kan zetten en ze halen het slechtste in de gemeenschap naar boven.

Reviews kunnen informatie of invalshoeken bevatten die andere bronnen niet bieden. Nieuwsartikelen zijn te veredelen met extra achtergrond informatie of historische data die het nieuws in een ander daglicht plaatst.

Tweakers moet terug naar het niveau dat ze als informatiebron weer gerefereerd wordt door andere bronnen, en dan bedoel ik niet het door het NOS journaal of Nieuwsuur, maar misschien zelfs door buitenlandse sites. Nieuws maken dus, met doortastende reviews en het combineren van informatie uit meer dan een bron die een nieuwsartikel met een eigen invalshoek oplevert, die niet de rest van de gemeenschap napraat.

Mogelijk dat de interactie met de community ook kan zorgen voor andere en onverwachte invalshoeken. Vanuit mijn optiek een hele goede goede insteek om de community hiervoor meer in te zetten.
Helemaal mee eens. Mobieltjes en domotica zijn nog tot daar aan toe, maar al die ‘geruchten’ over ‘mogelijke producten’ en rechtszaken in de VS waar hier geen mens wakker van ligt.. De vliegende auto’s die we al 60 jaar voorgehouden krijgen, maar die er nooit komen voor de consument… De regelrechte PR-prietpraat zoals vandaag weer hoe KLM een modelvliegtuigje sponsort van de TU Delft.. En alles wat ook maar in de verste verte ergens aan privacy raakt, zoals over de NS, wat belangrijk is hoor, maar onderhand een compleet eigen leven is gaan leiden.

Allemaal zaken die niets meer met de oorsprong van Tweakers te maken hebben, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben, dus clickbait, dus interessant is voor de uitgeverij, maar niet meer voor de originele doelgroep.

Als het echt ‘terug naar de basis’ is, ben ik warm voorstander.

Less is more. Beter één, goed artikel, dan tien hypes die ook op nu.nl staan.
Nou, zo'n laptop mogen ze best reviewen, maar dan wel a la Notebookcheck format.

Mét geluidstest, en warmte test, en throttle test, en focus op het beeldscherm en camera kwaliteit.

Als je iets doet, doe het dan goed.
Helemaal mee eens, wat hebben tweakers aan een router review als alles al maanden op de small net builder site staat met alle info die er maar mogelijk is.?
Dat vind ik een prima aanvulling inderdaad. Meer dan wat de BBGs op dit moment doen in ieder geval. Als je zo'n laptop aanraadt ga dan ook uit van de gebruiker en wat ze er mee willen doen. Benchmark de machine op veelgebruikte taken. Hoe houdt zo'n apparaat zich met Chrome en 20 open tabs met Google Docs en Sheets d'r in? Speel ook muziek af, kijk een film, draai achtergrondtaken.
500 euro is wat aan de krappe kant wat mij betreft, maar ik wordt ook wel eens gevraagd om een advies te geven welke goedkope laptop geschikt is voor een bejaarde moeder of arme scholier. Niet zomaar alles wat niet voor jezelf is terzijde schuiven.

Ik ben ook blij met deze strategische keuze van Tweakers. Niet voor mainstream gaan lijkt gedurft, maar het zorgt tegelijk wél dat er een duidelijke reden is voor het voortbestaan.

Kijk je 30 jaar terug naar HCC en HCC Nieuwsbrief waardoor ik als tiener leerde hoe je een 'covox' soldeerde. Een simpele 8-bit D-A converter waarmee je geluid kon produceren vanuit je parallele printerpoort. In die tijd was de HCC écht een club van techneuten. In '92 is besloten dat het allemaal commercieel en mainstream moest. Het blad werd gelikter, de teksten opeens geschreven door 'profesionals' maar niet meer door techneuten met echte diepgaande kennis. Eind jaren negentig was het eigenlijk al voorbij voor 'Computer!Totaal'. Terwijl dat op technisch gebied echt een hele leuke tijd was. Het ontstaan van internet, netwerken, online scripting. Maar ook de massa kwam in aanraking met computers en C!T was een commercieel blad geworden en geen vereniging meer. De logische commerciele keuze was voor de grotere doelgroep te gaan. Het bleek geen lang succes, want de oorspronkelijke doelgroep voelde zich in de steek gelaten, en de nieuwe bleef niet plakken.

Ik ben héél blij dat Tweakers uiteindelijk niet dat pad in gaat. Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk dát het voortbestaan van Tweakers én Hardware Info gaat verzekeren.
Voor 500 euro heb je een prima laptop die super draait als je er de juiste Linux versie opzet waar oma mee om kan gaan. En dan zijn zelfs de kleinkinderen blij.
Tweakers werd een website die achterbleef bij de vele alternatieven (mits je Engels spreekt). Sommige reviews, ook van populaire producten, kwamen pas vele maanden na release op de site terwijl die reviews elders al enkele uren na release te vinden waren.
Dat heeft deels te maken met dat de grotere tech sites al van te voren review modellen enzo krijgen van hardware maar dan nog inderdaad, vele maanden later als mosterd na de maaltijd is een beetje jammer.

Als er gewoon geen tijd en middelen zijn om bepaalde producten te reviewen dan heb ik als bezoeker ook liever dat Tweakers dan een soort Pricewatch heeft maar dan voor reviews. Reviews is vaak een zoeken geblazen en dan kijken welke betrouwbaar zijn en welke totaal onzin zijn maar zoiets is natuurlijk ook veel werk.

Waar Tweakers dan nog wel mee verschilt is dat het nieuws echt op Nederland en Belgie is gericht dus als er in onze landen iets gebeurt dan vindt je het ook wel snel op Tweakers. Of als grote tech bedrijven iets doen wat de effecten hier kunnen zijn.
Tweakers werd een website die achterbleef bij de vele alternatieven (mits je Engels spreekt).
Is dat niet zoiets als zeggen: "mits je kunt lezen"?

Welke Nederlander, en specifiek in dit segment, zal geen Engelse spreken?
Nou, ik ken veel mensen die niet graag Engelse inhoud tot zich nemen. Daarom zeg ik het ook. Die willen niet moeten nadenken terwijl ze luisteren naar een Engelstalige reviewer. Vaak in een accent wat ze niet goed kennen, met allemaal jargon en "slang" die ze niet kunnen uitleggen :)

Tweakers behoort een nieuwe MacBook via Apple te krijgen zoals veel online reviewers (MKBHD bijvoorbeeld) dat weken vóór release al krijgen. De review helemaal voorbereiden, en publiceren zodra het mag.
Lezen bedoel je.
Ik denk dat je het nogal overschat.
Dat je de Engelse technische termen begrijpt wil niet zeggen dat je dan ook (makkelijk) Engels leest.
Of misschien onderschat jj het wel ;)

Op de zuid-as b.v. is de voertaal in principe Engels. Loop je op vrijdag een cafe binnen voor een borrel zul je in principe Engels horen. Nu is dat niet zo gek als je in die scene zit, maar wat je ziet is dat jongeren die als stagiaire waar dan ook uit Nederland komen altijd gewoon meteen meepraten. Zeg van de grofweg 50 stagiaires die ik meegemaakt heb in de afgelopen jaren nog nooit gehoord dat dit een probleem was.

Je ziet ook de hordes jongeren in de trein series kijken met koptelefoon zonder ondertiteling, en als ik zo een schatting maak driekwart die een Engels boek leest.

De cijfers bevestigen het ook. Nederland staat al jaren heel hoog in de lijst van landen waar men goed Engels spreekt, en laatste tijd zelfs boven de Scandinavische landen.
Inderdaad... Ik schrok mij een hoedje aan het begin van de alinea waar er over de de 'hardcore techliefhebber' en de 'mainstream liefhebber' werd gesproken. Ik was superopgelucht toen ik bij de zin kwam die mij vertelde dat juist ik op mijn wenken bediend word. Het had een boek kunnen zijn.

Wel vind ik het heel erg jammer dat het magazine stopt. Ergens snap ik het, maar toch vind ik het jammer. Ik vind het best leuk om in het magazin te lezen dat de nieuwe videokaart die ik vorige maand kocht een great value had gekregen. Of dat het toetsenbord dat ik eerder kocht echt een aanrader is. Of alle andere dingen die ik eerst kocht, en dan terugzag. :+

Desalniettemin wens ik de nieuwe redactie (en alle kluchten er omheen) alle goeds en veel succes. Ik verwacht wel dat van beide partijen zaken duidelijk naar voren komen. Dat je duidelijk kan zeggen wat een stuk van HWI en wat van tweakers is. En uiteraard iets heel moois uit het kind van dit huwelijk.

Succes allemaal!

Edit: Ik zit mij eigenlijk net te bedenken dat ik wel mensen soms wel mensen dirigeer naar productreviews, puur omdat ze goed geschreven en grondig zijn. Dus dat als ik mijn moeder verwijs naar "Deze telefoon moet jij bestellen", dan zou het erg prettig zijn dat ze minstens de conclusie kan begrijpen. Vind ik.

[Reactie gewijzigd door Heidistein op 1 september 2020 10:47]

hear hear. Ik vind Tweakers altijd leuk, maar mis de diepgang die het ooit had. Wel kanttekening dat get technologielandschap enorm is verbreed (van 3d printers tot de van webdeveloper allround tot nu react-developer specifiek). Hopelijk wat minder Wordpress 101 vragen op ‘t forum :Y)
De diepgang moet je in de reacties zoeken, dat is het goede van Tweakers, de community waar echte kundige hobbyisten en afgestudeerde deskundigen werkelijk meerwaarde bieden aan deze site.

Daarom vind ik het goed dat tweakers voor deze groep heeft gekozen.

En A.u.b. niet de onderwerpen beperken, het boeienst vind ik de gemeleerde onderwerpen van computers, ruimtevaart tot aan quantumtheorie.

En in de reacties op deze artikelen leer ik altijd weer bij.

Van mij betreft zouden ook anp berichten er tussen geplaatst worden,
zullen leukere reacties op zijn dan op nujij.
Eens dat er goede informatie in de comments staan, helaas word je ook naar beneden gemod wanneer je iets niet in jip en janneke taal uitleg met bronnen e.d., ondanks dat je zou verwachten dat mensen dit wel weten omdat het vrij algemene kennis is.

Ik heb een hoge reactiescore op Tweakers, en probeer ook altijd een nuttige bijdrage te leveren, en het anders bij lezen houden. Echter heb ik heel af en toe dat ik onterecht op -1/0 sta omdat ik het niet nodig vond om mijn de basis van mijn argument, toe te lichten.

Ik kom hier niet om mensen de basis van iets uit te leggen, ik wil een interessante discussie en uitwisseling van informatie, met mensen die de basis al kennen, die voor de diepgang gaan en niet voor de gesprekjes die je even snel voer in de kring op je oma's verjaardag.
Ik vrees dat dit het einde van HWI wordt. Het kan bijna niet anders zou je zeggen.

Is dit erg? Dat weet ik niet, ik keeg (te) weinig op HWI. Maar ik vrees dat ze uiteindelijk niet opgewassen zijn tegen tweakers en het management erboven.
Ik hoop eigenlijk dat HWI het deel wordt wat mainstream is en T.net voor de liefhebber die iets meer diepgang wil.
Hardware op hwi, stofzuigers en diepgang op tweakers?
Tegen tweakers is ook een groot woord. Eerder tegen het Telegraaf beleid. Het einde van een hoofdstuk. Erg nee. Jammer ja

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 1 september 2020 18:24]

Ik vrees dat dit het einde van HWI wordt. Het kan bijna niet anders zou je zeggen.

Is dit erg? Dat weet ik niet, ik keeg (te) weinig op HWI. Maar ik vrees dat ze uiteindelijk niet opgewassen zijn tegen tweakers en het management erboven.
Ik vrees eerlijk gezegd dat dit zowel het einde voor Tweakers als HWI zal worden. Beide formats mogen zichzelf niet meer zijn. En moeten noodgedwongen afscheid nemen van hun doelgroep.

Er zitten redacteuren a la Arnoud en Paul die al jaren de stoel warmhouden bij Tweakers (niets ten nadele van deze personen overigens) maar hiermee ga je geen 180 graden koers kunnen wijzigen.
Dan kan men beter de hele redactie van Tweakers op straat zetten en nieuw echt technische redactie aannemen ipv de zoveelste oppervlakkige autocue lezer. Ik vind het persoonlijk erg jammer dat HWI opgeslokt wordt. DPG media maakt meer kapot dan je lief is...
Op hardware.info 2 jaar gelden mijn account laten verwijderen: te veel censuur. Ik hoop dat het op tweakers vrijer blijft zoals we gewend zijn. Is het niet zo doordat de samenwerking en verdeling van taken zorgt voor ruimte voor het groeien van een ander tech forum?
Dit is precies het zelfde alleen heeft het een andere kleur.
Helemaal eens met wat je zegt Kiswum, een gedurfde stap. Ik hoop ook dat dit ruimte geeft aan Hardware.info om meer informatie aan hun artikelen toe te voegen. Ik ben positief over hardware.info maar deel ook je mening dat artikelen daar met regelmaat magere vertalingen van press releases zijn. Indien het geen vertalingen zijn maar eigen artikelen heb ik teveel vragen bij de tekst, mis uitleg en wat verdieping.

Ik kijk eigenlijk wel uit naar deze veranderingen en wens iedereen veel succes! Ik blijf elke dag beide pagina's bezoeken :)
Ik denk dat het ook een goede stap is. Tweakers is wat mij betreft toch de laatste jaren afgegleden naar een manusje van alles. En daardoor eigenlijk net niks. Ik las veel berichten al elders eerst. En veel berichten kwamen helemaal niet op Tweakers. Maar het was onduidelijk waarom.
Door je te focussen op een doelgroep of segment ben je sterker. Ook al heb je minder publiek.

Hopelijk komt het de sfeer in de reacties en op het forum ook ten goede.
Ik quote thof1 hier even:
Tweakers heeft twee pagina's vol geschreven over hun onafhankelijkheid en verdien modellen:
https://tweakers.net/info/over-tweakers/onafhankelijkheid/
https://tweakers.net/info/over-tweakers/verdienmodel/
Daar zie je hoe het in elkaar zit.
Je kunt nog zo'n mooi 'redactiestatuut' hebben maar in de praktijk werkt het zo dat als Tweakers kritischer gaat schrijven ze vanzelf geen produkten meer krijgen en/of de 'koude' behandeling.

Gaan ze dan die producten zelf allemaal kopen :? En dan pas later reviewen waarbij er veel minder clicks zijn dan op launch day?

Misschien incidenteel. Nee, tweakers is bij lange na geen hardocp die nog wel eens lekker principieel wilden zijn.

Alleen de allergrootsten kunnen zich hier wellicht enigzins aan onttrekken. Wie weet kan Tweakers dat voor elkaar krijgen als HWI volledig opgaat in Tweakers en ze daarmee de belangrijkste unieke speler in de NL/BE zijn.

Verder zou ik persoonlijk na deze nieuwe stap HWI gewoon opdoeken. Ik zie daar helaas geen echte toekomst meer voor. Ik houd niet van monopolies maar de uitgeklede site en de nieuwe focus bij HWI lijkt me geen succes te worden.

Trouwens, dat ze twee PW's in stand houden lijkt me ook niet heel nuttig. Maar zolang ze de shops twee keer kunnen laten blijven betalen zullen ze dat wel proberen vol te houden.

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 1 september 2020 13:42]

Je kunt nog zo'n mooi 'redactiestatuut' hebben maar in de praktijk werkt het zo dat als Tweakers kritischer gaat schrijven ze vanzelf geen produkten meer krijgen en/of de 'koude' behandeling.
Dat kan. Dat is wel eens gebeurd, het is ook vaak niet gebeurd.
Gaan ze dan die producten zelf allemaal kopen :? En dan pas later reviewen waarbij er veel minder clicks zijn dan op launch day?
Ja. En ja.
Als dat echt zo keihard is, dan mag je er zeker meer mee te koop lopen. Tweakers moet aan die beeldvorming werken. Het vertrouwen moet gelijk komen met dat van bijvoorbeeld, een Consumentenbond. Dat is nog niet het geval, en de beperkte selectie aan producten heeft daar veel mee te maken.

Zo is onze vriend Steve ook groot geworden. Het is een hot item nu.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 september 2020 14:52]

Als dat echt zo keihard is, dan mag je er zeker meer mee te koop lopen.
Dat is zo keihard. En wij zijn er ook groot mee geworden ;)
Ik heb dat vertrouwen in Tweakers.net mbt reviews, en dat vertrouwen heb ik al jaren. Met HWI heb ik minder ervaring, maar ik heb nooit de indruk gekregen dat zij niet te vertrouwen zijn. Er is wel altijd sprake van een zekere bias, ook als die niet duidelijk is. In hoeverre anderen dat vertrouwen wel of niet hebben, moeten ze voor zichzelf uitmaken. Eventueel kun je het ook onderzoeken, bijvoorbeeld middels een enquete.

Wil nog even kwijt dat ik blij ben wanneer dat cijfer-systeem op de schop gaat. Het mist namelijk de context. Een award-systeem werkt beter, en het is ook duidelijker dat dat in de context van die tijd is geplaatst (want er zit een datum in verwerkt).
Dat kan. Dat is wel eens gebeurd, het is ook vaak niet gebeurd.
Mocht dit voorkomen dan lijkt me dit uiteindelijk voor de bezoeker nog geen eens een echt slechte ontwikkeling. Voor een fabrikant, die achter zijn/haar product staat, zou het eigenlijk niet uit moeten maken, doen ze dat wel dan is het product misschien ook niet zo goed (en volgt er dus later een mindere review). Prut weggeven in .adv/.actie of reclame voor slechte producten zit uiteindelijk ook niemand op te wachten, de meeste prikken daar wel doorheen.

Als ze een kritische (en populaire) )website zoals Tweakers gaan boycotten of een koude behandeling geven kan dat voor de lange termijn strategie ook niet echt houdbaar zijn. Als Tweakers (jullie dus) het willen testen komen jullie er uiteindelijk toch wel aan via leden, kopen of een andere weg. Daarna volgt alsnog een review en bouw je uiteindelijk toch een naam op (positief of negatief). Bijkomend voordeel is dan ook nog dat je een echte versie in hadden hebt i.p.v. een review versie. Kon me herinneren dat er bij telefoons nog wel eens een merk was die hier mee steggelde.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 1 september 2020 14:13]

Volgens mij is het voor de meeste fabrikanten danwel leveranciers ook geen probleem, zolang het eerlijk en onderbouwd wordt. Kritiek om het afzeiken wordt door niemand in dank afgenomen. Maar met onderbouwing en eventueel indien nodig voor publicatie samenwerken met zo'n fabrikant om een probleem of onverwachtheid op te lossen, zal er meestal geen probleem zijn. Fabrikanten weten heel goed dat gekochte reviews uiteindelijk uit komen en meer kosten dan eerlijke.
Opdoeken is de volgende stap… maar zullen ze voldoende tijd voor nemen. Al zullen ze dat mogelijk ontkennen.
ariekanari
@Herman • 17 januari 2018 16:05
Ik lees de reviews van HWI met veel genoegen maar op mij komt dit over dat met de integratie van de reviews de eerste stap is gezet voor een toekomstige samenvoeging van de redacties van beide websites en dat het opdoeken van een van beide websites aan staande is. Binnen een jaar of twee.
Een niet onlogische efficiëncyslag vanuit de Persgroep bezien.
Het heeft iets langer geduurd dan twee jaar.
Mogelijk ben je in de war met Bright :P
Bright is inderdaad meer dan verschrikkelijk!
Ja, volledig eens. Je ziet ook vaak in de reacties, die gelukkig vaan wel 2 of 3 gemod worden, dat het halve verhaal ook verteld wordt in het bericht. Iets dat jouw opmerking nog meer bevestigd.

Er is inderdaad niets mis mee. Maar je verdwijnt dan wel in de grote commerciële soep waarin iedereen vrijwel hetzelfde doet.
In mijn optiek bevestigd zijn opmerking helemaal niks. Want ik mis de feiten. Ik schaar mij dan ook meer achter @Asitis zijn reactie.

Overigens zullen dergelijke beschuldigingen altijd blijven bestaan. Zelfs bij een gerespecteerde YouTuber zoals MKBHD die laatst hier een mooie video over heeft gemaakt zullen er mensen zijn die het tegendeel beweren.
Asitis heeft het over dat het duidelijk is dat het een advertorial is. Dat is wat anders. Het is misschien ook niet zo zeer uit commercieel belang, maar iets zit er wel achter...

En feiten, ik kan het zo snel niet vinden maar er was van de week een stemming makend bericht over Apple en Epic (?). Voor het gemak werd verzwegen dat Google in hun store precies hetzelfde beleid volgden. De gene die dat als eerste poste was binnen enkele minuten al tot 3 gemod.
En feiten, ik kan het zo snel niet vinden maar er was van de week een stemming makend bericht over Apple en Epic (?). Voor het gemak werd verzwegen dat Google in hun store precies hetzelfde beleid volgden
Als je een beetje inleest zie je ook dat Epic alleen zijn pijlen richt op Apple en totaal niet op Google.. dus zo vreemd is het ook weer niet

Het zijn meer de Fanboys die zicht bij zulke berichten aangevallen voelen IMO
Vreemd niet maar óók dan is het compleet om te vertellen dat Google dus mee doet én Epic daar minder energie in steekt.

En met je laatste zin, snijd je gelijk een nieuw ding aan wat een groot issue is op tweaker. Helaas. Alles wordt bijna polariserend weg gezet: kritiek op iets van Apple, oh ja, fanboy alert. Kritisch op Therry, links schaap. Er is nog een middenweg...
Politiek kan wmb ook rustig op een andere plek, tenzij het gaat over iets als een hackwet of tech gerelateerd, maar anders houdt die politieke onzin hier alsjeblieft weg :Y)
Heeft Epic direct na de ban dan ook Google aangeklaagt? heeft Epic ook een parodie filmpje gemaakt over Google? Hadden ze al een 100 pagina tellend boekwerk tegen Google klaar staan?

Nee, dat hebben ze alleen bij Apple gedaan, en dat bedoel ik dat ze alleen hun pijlen richten op Apple.
De rest wat je zegt zal vast waar zijn, maar ze gaan hard achter Apple aan en niet achter Google
Heeft Epic direct na de ban dan ook Google aangeklaagt?
Yep.
heeft Epic ook een parodie filmpje gemaakt over Google?
Nope
Hadden ze al een 100 pagina tellend boekwerk tegen Google klaar staan?
Yep.
Nee, dat hebben ze alleen bij Apple gedaan, en dat bedoel ik dat ze alleen hun pijlen richten op Apple.
De rest wat je zegt zal vast waar zijn, maar ze gaan hard achter Apple aan en niet achter Google
Nee, ze hebben alleen het filmpje niet voor Google gemaakt, maar de rechtzaak tegen Google etc is gewoon ook direct gestart nadat google hun uit de store gooide.

Het is daarom ook zo jammer dat de hele Google kant onderbelicht wordt, want daardoor missen een heleboel mensen het. Terwijl het juist heel mooi aantoont hoe geniepig Epic het speelt, ze doen voor de buitenwereld alsof ze A van Apple willen, maar tegelijkertijd hebben ze tegen Google een rechtzaak lopen die ervoor zorgt dat als ze die winnen A ook niet meer genoeg is.
Dit is gewoon niet waar. Er zijn stevige regels tegen het soort "verborgen reclame" dat je aanstipt, en ik geloof gewoon echt niet dat Tweakers zich hier schuldig aan maakt, enerzijds omdat ze er hartstikke duidelijk over zijn wanneer iets een advertorial is, en anderzijds omdat het onderdeel is van een grote uitgever die wat dat betreft echt wel in de spotlights staat bij controlerende partijen en toezichthouders.

Claimen dat alles wat hier staat stiekem verkapte reclame is en dat de mensen achter de artikelen grinnikend alle centen in hun zak aan het schuiven zijn is iets wat je wellicht beter bij de alu-hoedjes kraam kan doen.
Je mag best skeptisch zijn tegenover de eigenaar: DPG media. Zo als bijvoorbeeld bij de overstap van een 538 DJ naar Q-Music deze DJ lekker 538 en John de Mol laten bashen in een krantenartikel in alle kranten van DPG (zoals AD). Terwijl Q-Music eigendom is van DPG Media.

Dat soort fratsen worden nu eenmaal uitgehaald en ik heb vertrouwen in de Tweakers redactie dat ze daar weerstand tegen bieden. Tegelijkertijd snap ik ook dat ze dit niet altijd kunnen doen.
Ze verkopen toch gewoon advertentieruimte en abonnementen? Prima verdienmodel volgens mij.
Ik zie graag dat je met bewijzen komt.
Moeten we nu dus voor minder 'die hard technieuws' naar de buren of een andere tech site? De kracht van Tweakers was imo dat je beide type content terug kon vinden. Zo heb (had?) je één plek voor echte tech én voor wat meer interessant algemeen nieuws
Hopelijk pakt dit goed uit en worden de HWI reviews als basis gebruikt want die waren veel uitgebreider dan die van tweakers.net.
Qua hardware reviews loopt tweakers al jaren achter op de rest van het net. Hopelijk kunnen ze door deze stap te maken zich gaan meten met de grotere techsites op het net. HWI kwam ook wel eens op andere fora terug als bron van informatie.

Zelf keek ik wel naar de HWI reviews om een keuze te maken maar niet meer naar die van tweakers om dat die te weinig informatie gaven. Maar dit zou kunnen helpen door het na een nog hoger niveau te tillen nog hoger dan wat ze bij HWI hadden. Dus ben heel erg benieuwd en in dat opzicht wel positief :)
Geheel mee eens, het review niveau was de afgelopen jaren soms zelfs ronduit amateuristisch te noemen. En wanneer daar vanuit de community commentaar op werd gegeven werd het afgedaan als "dit zijn nou eenmaal onze standaarden..."

Daarnaast maak ik me zorgen over het moderatie-systeem. Waar je bij HWInfo soms nog eens je ongezouten mening kon geven zonder direct in het "verdomhoekje" te worden gepropt, zal de discussie bij tweakers eerder een geforceerde eenheidsworst kunnen worden. Ik hoop dat men zich hier wel van bewust is. Anderzijds hoop ik dat er door deze move meer HWInfo publiek naar T.net komt waardoor zich ook weer zal uitbalanceren.

Verder ben ik natuurlijk erg content met het streven om de content op T.net weer meer diepgang te geven, iets wat ik de afgelopen jaren enorm gemist heb ( ik kom al sinds 1999 op Tweakers, mijn huidige account uit 2007 was het gevolg van een e-mail adres waar ik helaas niet meer bij kon ;( )

Ik wens allen dan ook veel succes ( en vooral ook plezier ) met het nieuwe format !!
Ik vind het weinig toevoegen om reacties te lezen van mensen die elkaar aan het uitschelden zijn of uit aan het maken zijn voor fanboy of weet ik niet wat.
Ik ben zo blij dat er voor die dingen een -1 moderatie is want dat is niet ontopic en ook niet gewenst.

Je mening geven mag zolang het ontopic is is het altijd +1. Dat mensen soms -1 en 0 modden mag niet. En dat kan je ook melden op het forum dan wordt dat heel snel recht gezet.
De mensen die de moderaties doen krijgen waarschuwingen en een link naar de regels wat een -1 en 0 zijn en wanneer je die toe mag passen. Gebeurd het te vaak mag je niet meer modden.

Dus nee het systeem is niet perfect., Maar een ongezoute mening die wel ontopic is maar waar gewoon niet iedereen het mee eens is zou gewoon +1 moeten zijn en dus leesbaar moeten zijn voor anderen.

Ik ben daar de laatste tijd ook meer werk van aan het maken als ik door ontopic te reageren weg gemod wordt omdat mensen het niet met mijn mening eens zijn. (andere weer wel gezien de ook +1 en +2 mods) het is best makkelijk om die post dan weer zichtbaar te krijgen. Maar je moet wel een extra handeling doen.

Ik ben zelf ook wat actiever de 0 en -1 aan het bekijken als een onderwerp net nieuw is. En dan dingen die wel ontopic zijn naar boven aan het modden ook al ben ik het er niet mee eens zodat die mensen ook gehoord kunnen worden.
Ik ben zelf ook wat actiever de 0 en -1 aan het bekijken als een onderwerp net nieuw is. En dan dingen die wel ontopic zijn naar boven aan het modden ook al ben ik het er niet mee eens zodat die mensen ook gehoord kunnen worden.
Ik ben het met je eens dat het goed is om een systeem te hebben waarmee de scheldpartijen er uitgefilterd worden. Maar ik merk zelf ook dat ik vaak de -1 reacties openklap en er best vaak okay reacties onder te vinden zijn die slechts een minder populaire mening vertolken. Ook zelf wel eens naar -1 gemod terwijl dat naar mijn inzien echt nergens op sloeg. Maar je reactie staat daarmee wel dichtgeklapt voor anderen.
Dan kan je die mis moderaties het beste hier even melden:
Het kleine-mismoderatietopic deel XXX

Dan wordt het opgelost.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 1 september 2020 12:08]

Zal daar eens wat assertiever in worden :)
Als je een mis moderatie nu eens vanuit het bericht zelf kon doen, zou dat gebruiksvriendelijk zijn. Niet naar een aparte pagina moeten gaan.


Hetzelfde voor redactionele fouten. Moet je ook zo'n omweg voor bewandelen.
Mee eens. Je moet maar net weten dat er zo'n topic bestaat (ik wist dit eerst ook helemaal niet). Eigenlijk zou er bij de reactie gewoon een knop moeten staan (waarna je een kleine uitleg kan geven waarom het een mis moderatie is) waardoor mensen er naar kunnen gaan kijken.
Als ik enkele reacties bij HW info lees over bovenstaand artikel begrijp ik wel wat ze bedoelen. Er heerst op Tweakers wel een bepaalde sfeer waarin mensen die niet geheel met de meute meegaan nogal snel worden weggezet. Met name zie je dit terug op het forum bij de non-tech fora maar ook bij nieuwsartikelen die wat meer gaan over politieke of sociale zaken..

In die mening kan ik me eigenlijk wel vinden.
Als je een impopulaire mening hebt en niet tegen een eerlijke discussie kunt, kun je inderdaad maar beter wegblijven van openbare fora waarbij je tegenspraak kunt verwachten. Beter zoek je dan je heil op een plek waar iedereen toch al jouw mening deelt :z

Vind Tweakers juist een prettige plek voor dit soort dingen met redelijk faire moderatie.
Jezelf tegenspreken in 1 zin vind ik wel knap. En eerlijk is de discussie hier niet, een afwijkende mening wordt gewoon niet getolereerd. Openminded is het dus vooral niet.
Knap dat je dat doet, ik maak me er niet meer druk om.
Als het over bepaalde merken gaat, politiek of beroemdheden lijkt er een trollenleger paraat te staan om zaken te downvoten, upvoten wat minder. Persoonlijk vind ik dat jammer omdat ik liever een goede discussie met argumenten van beide kanten zie, dan eenzijdige lovende woorden.

En vergeet niet de +2/+3 op zaken die iedere tweaker zou moeten weten, zal wel te maken hebben met het gegroeide mainstream publiek wat ook hierboven wordt genoemd. Een soldeerbout ingewikkeld noemen 8)7
Ik ben heel regelmatig gemineent. (-1). Gewoon normaal gereageerd en mijn mening gegeven. Uiteindelijk geblokt voor modden. Keiharde censuur is het. Je moet de algemene mening uitdragen. Dat zie je ook in de reacties nu hier. Erg triest. Dat hele -1 moeten ze mee ophouden. Is een van de redenen, kwaliteit van de artikelen is ook erg ingezakt bijvoorbeeld, dat ik hier niet zoveel meer kom. En als ik kom dan alleen in een paar forumtopics die ik wel interessant vind.
Ben kort in je postgeschiedenis gedoken. Even een paar dingen dan:
1) On-topic reageren kun je leren
2) Als je on-topic reageert hebben veel van posts geen enkele meerwaarde bij het nieuwsbericht ("Nou ik hou mijn 2700X gewoon. Volgens mij kan ik daar nog jaaaren mee vooruit.")
3) Ongefundeerd geflame en vage insinuaties krijgen inderdaad vaak een -1 zoals je al hebt ervaren

In plaats van klagen over strenge moderatie zou je ook naar je eigen gedrag kunnen kijken.
Ik ben juist blij met dit moderatiesysteem bij Tweakers.
Ik kan me bij HWinfo echt irriteren aan de offtopic reacties waar ik niet op zit te wachten. Bij Tweakers zijn die er met een half uurtje wel aardig uitgefilterd.

Soms zijn er inderdaad wat reacties die onterecht een -1 of 0 gemodereerd worden. Dit is dan ook meestal bij topics van Apple vs. Android valt mij op.

Het verschil bij Tweakers en HWinfo is dan ook vooral het aantal reacties. Waar bij een zelfde artikel HWinfo misschien een keer 20 reacties heeft kunnen dat er bij Tweakers 200+ reacties zijn.
Dan ben ik echt blij dat ik alleen de +2 en +3 reacties even kan lezen.
Hopelijk pakt dit goed uit en worden de HWI reviews als basis gebruikt want die waren veel uitgebreider dan die van tweakers.net.
Dat werd de laatste jaren al gedaan. Voordat HWI was overgenomen werd het al minder. Maar daarna is het alleen nog maar verder achteruitgegaan. Testmethodes van HWI waren allemaal stuk voor stuk niet goed. Videokaarten, CPU's, voedingen, allemaal niet goed. Problemen van de laatste jaren kwamen dus ook o.a. daar weg. Zie bijvoorbeeld ook het topic dat CH4OS linkt. Dus laten we niet hopen dat de HWI reviews als basis worden gepakt, want dan komen we geen stap verder. Laten we hopen dat men het roer helemaal opgooit, zoals men in het nieuwsartikel aangeeft.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 1 september 2020 23:27]

Zo goed heb ik er niet op gelet want meestal kijk ik naar andere sites.
Maar inderdaad ik hoop dat het allemaal naar een nog hoger niveau kan dan dat het was. Misschien wordt het dan weer echt nuttig.
Voor de reviews putten zowel Tweakers als HWi al vanuit dezelfde bron; het testlab. De data is dus altijd aanwezig, maar wordt niet altijd (even goed) opgepakt. Maar dat komt ook omdat de een test en de 'reviewer' eigenlijk alleen het artikel schrijft. De tests zijn dus nooit door de schrijver gedaan.

Hopelijk met de samenvoeging van de redacties dat dat wel gaat gebeuren, of dat de reviews met wel de juiste diepgang naar HWi gaat. Op zich is dat prima, maar dan had men dat ook wel eerder mogen zeggen, want ik denk dat het ook impact zou hebben gehad op de feedback, zoals in CPU, GPU en PSU reviews.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 september 2020 10:52]

Mee eens. Voor producten kijk ik voornamelijk naar de HWI review artikelen/video's om vervolgens in Tweakers bij de Pricewatch te kijken en lijstjes aan te maken. Ik hoop dat de uitgebreide reviews met grafieken e.d. blijven.
Nou vind ik de hardware reviews van HWi vaak ook wel wat karig, zeker in de zin dat ze alleen dingen testen die ze kostenloos opgestuurd krijgen, en niet de meest logische producten in de markt erbij betrekken. Die bestaan effectief niet als ze toevallig een keer niet een review sample willen verstrekken.
Daar hebben veel techsites last van. Er zijn er maar weinig die alles kunnen aanschaffen wat ze willen testen. En dat is inderdaad een groot nadeel.

Maar de inhoud van de reviews die ze maakte waren wel goed. Er zat ook steeds meer detail in de tests. BV de monitor reviews zijn van goede kwaliteit. Het is nog geen TFTCentral of HWUnboxed niveau maar wel veel beter dan de gemiddelde monitor review op het net.
HWI is dan wel weer beter in (clickbait) titels boven de artikelen.
Mooie stap voor de verdere groei. Alleen als je jezelf profileert als een Nederlandse site. Gebruikers in het forum op andere talen (Engels) aanspreekt. Dan vindt ik het jammer dat de awards Engels termen hebben.

Helemaal als je bij de omschrijving in de 1e zin eigenlijk de bedoeling leest. Van boven naar beneden zou ik ze dan als volgt noemen.

Uitstekend
Prijs / Kwaliteit
Vernieuwend
Innovatief
Hier hebben we best een uitgebreide discussie over gehad. En er is een serieuze poging gedaan om Nederlandse termen te vinden die we net zo krachtig vonden. Uiteindelijk is Tweakers een site die van oudsher al volhangt met Engelse termen (Gathering of Tweakers, Pricewatch, Best Buy, etc..) dus we vonden het weer niet een grote stijlbreuk. Daarbij is het voor de consistentie goed dat we de termen die op Hardware Info al gebruikt werden nu doorzetten.
Zelfs Tweakers is geen Nederlandse term voorzover ik weet.
:D die was nog geeneens bij me opgekomen
De definitie volgens Urban Dictionary is wel een mooie overigens:
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=tweaker
Klopt, maar als ik GoT aan mijn buitenlandse collega's laat zien dan denken ze dat ik op een drugsforum zit :+
I read that on twea... a Dutch tech website :+
A Dutch tech website which used to have a wrench with a face on it prominently on every page.
And sometimes this wrench with a face still show up here and there...

Yep, dat gaat veel beter worden... Henk For Life :)
Ik snap dat jullie hier wel eerst een discussie over wilden hebben op de redactie, maar ik zou me er echt geen zorgen over maken, dit soort taalpuristen geneuzel vind ik meer iets voor de publieke omroep ofzo en niet voor een tech website.

Ik ben heel benieuwd hoe deze verandering uitpakt, het verhaal erachter klinkt goed in ieder geval, ik hoop dat het lukt om jullie idee ook zo te realiseren, succes!
De gehele tech wereld is Engels. Ik zal het nooit snappen dat mensen zo graag dingen onnodig willen vertalen naar Nederlands.
Je bedoelt "onnodig vertalen naar het Engels" ;) Je vertaalt van nature alles al terug naar je moerstaal en dat is voor velen hier het Nederlands.

Ik denk dat je hier echter een heel belangrijk punt mist: het enige wat tweakers.net daadwerkelijk onderscheidt binnen de tech wereld is het feit dat ze juist niet Engelstalig maar Nederlandstalig zijn. Als je dan ineens overstapt naar veelvuldig Engels dan verlies je dat onderscheidend vermogen. Er zijn Engelstalige websites te over dus waarom zou ik dan nog een site als tweakers.net bezoeken waar maar een zeer beperkt (lees: Nederlandstalig) publiek komt?

Deze discussie betreft niet alleen maar de techwereld, het betreft heel veel gebieden. Onlangs is er ook enorm veel discussie, tot in de Tweede Kamer aan toe, geweest omtrent de omschakeling van Nederlands naar Engels bij de Universiteit Twente. Er is zelfs een rechtszaak geweest om dit te voorkomen. Uit die discussie blijkt het belang van zowel het Engels als het Nederlands. Beide talen zijn gewoon even belangrijk juist omdat a. in de wetenschappelijke wereld de standaard voertaal Engels is en b. hier in Nederland de standaard voertaal Nederlands is. Heel veel Nederlanders zijn helemaal niet zo goed in Engels en juist zij hebben dan moeite mee te komen. Dan ben je dus exclusief bezig en dat is niet de bedoeling (je kunt zelfs beargumenteren dat het tegen het recht op onderwijs indruist).

Nou zal een paar termen in het Engels gebruiken niet zo'n vaart lopen maar het is wel iets waar je een beetje mee moet oppassen op lange termijn (lees: dat je niet doordraaft). Als Engels niet nodig is, waarom zou je het dan gebruiken?
Je vertaalt van nature alles al terug naar je moerstaal en dat is voor velen hier het Nederlands.
Grote onzin, je spreekt een tweede taal pas echt vloeiend als je juist niet meer alles vertaalt naar je eerste taal.
Als je die zin die je citeert nou eens opnieuw leest wat zou je dan kunnen concluderen? Wat denk je van "niet iedereen spreekt vloeiend een tweede taal"?

Dat is ook iets wat ik later expliciet benoem:
Heel veel Nederlanders zijn helemaal niet zo goed in Engels en juist zij hebben dan moeite mee te komen.
Ja we spreken wel een woordje Engels maar dat is niet vloeiend. Sterker nog, er zijn redelijk wat mensen in de IT die moeite met het Engels hebben. Realiteit is dan ook dat veel mensen in hun hoofd het Engels omzetten naar het Nederlands. Nergens staat er in mijn reactie dat dit handig is (want, zoals je zelf al aangeeft, is dat het niet).

Het hele punt is dat niet iedereen de Engelse taal (goed) machtig is en je daar rekening mee moet houden. Bovendien mag men ook wel trots zijn op het Nederlands, daar is echt niets mis mee en hoef je je niet voor kapot te schamen. Het is ook de taal die de meesten van ons het meeste zullen gebruiken, niet het Engels. Laten we nou niet doorslaan in het gebruik van de ene of de andere taal ;)

[Reactie gewijzigd door ppl op 1 september 2020 16:53]

Ik heb nooit gezegd dat er iets mis mee is als je Engels niet zo goed is. Ik reageerde op je stelling dat je 'van nature' alles zou vertalen: dat is niet waar.
Ik zal nooit snappen waarom mensen zo graag dingen onnodig willen laten staan in het Engels.
Dat volgens jou de hele tech wereld in het engels is komt dat we dat zo in Nederland gewent zijn. niet om dat in de tech wereld zo is. Als je in Duitsland of Frankrijk bent en ook wel een spaans talig land, dan is het engels een stuk minder dominerend. Sterker nog groot deel kan geen Engels lezen.
Ook zijn er een aantal europese landen waar Engelse termen juist altijd vertaald worden tot film titels toe.
Het ligt gewoon aan de gewoonte wat in het land gebruikelijk is. In Nederland is het toevallig overnemen van termen.
Nee, qua tech ligt het niet zozeer aan wat in het land gebruikelijk is, maar voornamelijk aan wat in tech gebruikelijk is.

Ga jij maar eens googlen op een NL-foutmelding, of een EN-foutmelding. En daar zie je feitelijk al het verschil en waarom qua tech de voorkeur op Engels ligt.

Het internet/tech verbind juist de hele wereld en niet meer enkel je eigen landje. Om de hele wereld te benaderen heb je een wereldtaal nodig, dat is Engels geworden. En gebruik je dat niet, dan onthou je gewoon 95% van de tech-info voor jezelf.
Wat is precies het verschil tussen Vernieuwend en Innovatief?
Mijn interpretatie:
Vernieuwend is voortbouwend op een bestaand product, Innovatief is echt iets nieuws binnen de bestaande wereld.

Maar ja, interpretatie, dus misschien sla ik de plank wel helemaal mis :)
Het woord excellent is ook gewoon een Nederlands woord. Ook bepaalde termen als gold lijken dusdanig veel op Nederlands, dat ze begrijpelijk zijn. Het nodeloos, dwangmatig vernederlandsen van woorden staat lelijk en geforceerd.
Ik ben heel benieuwd wat de keuze voor meer terug naar de kern in de praktijk nu betekent. Kunnen jullie wellicht wat voorbeelden geven van artikelen van de laatste tijd die juist wel in deze richting zitten maar ook van artikelen waarvan jullie denken dat je die straks niet meer zou publiceren? Dat geeft wellicht een beter beeld van wat deze stap nu betekent dan dit wat vage statement:
'Terug naar de kern' betekent voor ons een duidelijke focus op techliefhebbers. Dat zijn mensen met de passie die wijzelf ook hebben, die graag op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, zich in een techonderwerp willen verliezen en er plezier in scheppen om hierover met gelijkgestemden van gedachten te wisselen.
Anyway: veel succes met de vernieuwde Tweakers!
Tot voor kort kon je via de Pricewatch bijvoorbeeld Koophulp-artikelen vinden, echt geschreven voor mensen die niet zoveel technische kennis hadden. Die zijn weg. Verder willen we vooral gaan kijken waar we verder de verdieping kunnen vinden, op testvlak en ook op het vlak van nieuws en achtergronden. Maar dit gaat breder dan enkel de redactie, ook zullen we keuzes die we maken bij het ontwikkelen van de site anders afwegen. Als een minder technisch onderlegde bezoeker een nieuwe feature lastig of ingewikkeld vindt, maar de vaste bezoeker waardeert het, dan is die keus nu makkelijk te maken.
Hoop dat dat niet betekent dat de recente focus op security en privacy verdwijnt, daar is in het NL taalgebied bitter weinig te vinden rond nieuws en actualiteiten en zit volgens mij eerder nog ruimte om dat verder uit te bouwen!
Zeker niet. Dat is juist een van de onderwerpen waarvan vaste bezoekers aangeven het heel interessant te vinden
Top om te horen!

@Dasprive Als je nederlandstalig security nieuws zoekt buiten de grote items op tweakers kan ik security.nl en NCSC nieuws/advisories aanraden.

https://www.security.nl/
(Nieuwssite: Onderdeel van Certified Secure)

https://www.ncsc.nl/actueel
(Nieuwssite: Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC))

https://advisories.ncsc.nl/advisories
(Snel overzicht lekken/patches (advisories van NCSC))
Daar ben ik er een van, maar tegelijkertijd voelen artikelen hierover vaak wat incompleet en/of eenzijdig. Terwijl het juist een onderwerp is waar de nederlandstaligheid van Tweakers een voordeel is.

Ik hoop dan ook dat met het bundelen van krachten meer specialisatie komt, waardoor de comments weer vaker een aanvulling IPV verplicht leesvoer worden.
Ik hoop dat bbg's dan weer wel blijven bestaan, dat lijkt me wel Tech gerelateerd? Een leek zal niet zijn eigen pc bouwen.

En voor koophulp voor stofzuigers kun je (inderdaad) net zo goed naar die ene grote webshop, waar ze voor elke categorie een expert hebben :)
Bbg's are here to stay :) wordt juist erg gewaardeerd door de vaste bezoekers
Focus aanbrengen is altijd goed. Keuze voor techliefhebber kan ik ook goed volgen, want daarmee maak je een meer onderscheidende keus dan de keus voor mainstream.

Je kan overigens vanuit die focus nog steeds voor een deel de mainstream-liefhebber bedienen, door o.a. de BBG's of door 'vraag het de expert'-artikelen zoals: 'wat is een veilige setup van je thuisnetwerk'? Of 'hoe verduurzaam je je huis'?

Dat helpt ook om het aantal tech-hulpvragen van vage oud-tantes en haar buren te beperken.
Verder willen we vooral gaan kijken waar we verder de verdieping kunnen vinden, op testvlak en ook op het vlak van nieuws en achtergronden.
Hebben jullie er ook wel eens over gedacht om nu en dan interessante tweakers te benaderen om 'gast schrijver' artikelen te schrijven over een onderwerp waar hij/zij expert in zijn? Ik vind de interview-achtige artikelen zoals recentelijk die over Henkus of .oisyn bijvoorbeeld interessant om te lezen, maar het blijven meer een soort 'profiel van' artikelen, ik zou dan bijvoorbeeld graag meer achtergrond te lezen over hun specialisme zelf.
Daar hebben we het vaker over gehad. Wat daarbij meespeelt is dat niet iedereen de tijd en zin heeft om zelf een heel artikel te schrijven, en ook niet iedereen is een schrijver. Door mensen te interviewen maak je de drempel om mee te doen lager. Dat betekent niet dat we tegen gastbijdragen zijn en we werken ook soms met freelancers.
De koophulp artikelen zijn juist het opstapje voor beginnende gebruikers om kennis te maken met het T.net jargon.

Nu kan ik me voorstellen dat de koophulp artikelen veel onderhoud vereisen, en dat degene van Coolblue en Bol.com bij hun implementatie vd artikelen een financiële prikkel hebben.

Het objectieve oordeel van Tweakers was mij echter veel waard, en was precies waarom ik die koophulp aan bekenden doorstuur ipv de bovengenoemde commerciële tegenhangers.

Ofwel, hier ligt mijn inziens juist voor onboarding een grote kans. En sterker nog, juist Tweakers heeft doordat ze bovenop de objectieve nieuwswaarde zitten de perfecte positie om van heel het land de beste koopgids op te stellen. De commerciële tegenhanger past die gids immers alleen aan als ze een nieuw product kunnen verkopen.
In het artikel worden twee voorbeelden genoemd, waar ik erg warm van werd. Android zonder Google, en het artikel over rooten. Beide zijn erg bij me blijven hangen, volgens mij heb ik ook bij beide aangegeven meer van dat soort artikelen te willen zien.

Als deze stap betekend dat dezelfde diepgang ook (weer) terugkomt bij reviews van componenten etc. dan kan ik e.e.a. Slechts toejuichen. Dat is in ieder geval hoe ik het opvat.

Ik wacht in ieder geval in spanning af!
In het artikel worden twee voorbeelden genoemd, waar ik erg warm van werd. Android zonder Google, en het artikel over rooten. Beide zijn erg bij me blijven hangen, volgens mij heb ik ook bij beide aangegeven meer van dat soort artikelen te willen zien.
Dank, ik vond ze ook leuk om te maken :)
No offense, maar dit zijn beide onderwerpen waar ook het GoT forum vol mee staat. Wil je Engels dan is er meer over te vinden dan je zou willen. Waarom is het speciaal als het op de front page komt?

Is de stap naar GoT te groot of was je helemaal niet bekend met het onderwerp? Zou een GoT-onderwerp spotlight iets zijn?
Nee, in tegendeel, ik draaide al op lineageos toen die artikelen verschenen. Zit al jaren op xda. Ben ooit begonnen met Android op m'n HTC hd2. Juist omdat ik geïnteresseerd ben in dit soort zaken, spraken die items me zo aan.

Zou mogelijk wel een idee zijn om in die artikelen te verwijzen naar die forumtopics.
Wat gaat er veranderen voor de Tweakers en HWI abonnees?
Het blad zal verdwijnen waardoor het voor HWI abonnees niet meer rendabel is om lid te blijven, maar het blad was wel een mooie extra voor de Tweakers abonnees.

Kun je straks lid worden van zowel Tweakers als HWI zodat je beide evenementen kan bezoeken (als dat in 2021 weer kan) en kun je dan ook extra kans maken op prijzen (of was dat wellicht een fabel).

p.s. mogen de leden daarover nog een aanvullende DM verwachten, zodat het nieuws direct bij hen binnen komt?

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 1 september 2020 09:27]

We zijn de abonnementenindeling op dit moment aan het herzien, maar dat laat nog eventjes op zich wachten. Daar zullen de abo's natuurlijk zodra we iets kunnen melden over geïnformeerd worden.
Dus het is toch een kostenbesparing maatregel geweest en niet een toekomstperspectiefmaatregel uitgaande wat de betalende consumers van beide communities willen, zoals ik al wel dacht maar door jullie niet zo is benoemd in de communicatie:
 • Kun je een datum noemen voor hwi abonees waarop we antwoord krijgen wat we krijgen voor een hero abonnement 48 euro per jaar? want ik geef niks om communitydagen of seminars.
 • en of hwi leden een promotie om lid te worden van tweakers.net kunnen ontvangen? Verleid me!
I.i.g. vind ik het te snel uitgevoerd en niet juist gecommuniceerd. Jullie hadden beter eerst de abonemmentsstructuur kunnen aanpassen en ons van hwi een aanbieding kunnen doen en nu nemen jullie alleen onze hobbies en community af, zonder daar iets voor terug te geven. introvert paniekvoetbal en niet extravert doordacht vind ik het, oftewel slecht beleid en/of slechte communicatie.

[Reactie gewijzigd door govie op 1 september 2020 17:26]

Nee, die datum heb ik nu niet voor je, maar we gaan ons uiterste best doen om je compleet te verleiden als dat moment er is ;)
neem het niet verkeerd op, mijn intentie is om lid te worden van de tweakers, maar 48 euro/jaar en er niks van waarde voor terug krijgen is wat karig als ik eerst een vrijelijk (niet overgemoddereerd) forum had en een mooi magazine. Dus waardecreatie is het modewoord :+

[Reactie gewijzigd door govie op 1 september 2020 17:29]

Het blad is een van de redenen waarom ik aan het overwegen was een Tweakers abo te nemen. Dat leek mij wel leuk, een fysiek blad van een website waar ik dagelijks kom.
Dus Tweakers word meer als HWI. Dat is een goede keuze denk ik.
Maar wat is het bestaansrecht van HWI dan?
Die gaat gewoon uitgefaseerd worden en alleen Tweakers blijft over lijkt mij.
Hardware Info: Focus op producten en productnieuws

Hardware Info zal vanaf nu nog meer dé plek zijn voor nieuws rond tech producten. Wat je van ons gewend bent, alleen dan beter. Wordt er een nieuwe grafische chip aangekondigd? Je leest het hier. Maken fabrikanten vervolgens bekend hoe hun videokaarten met die chips er precies uit gaan zien en wat ze gaan kosten? Ook dat nieuws coveren we. Daarnaast blijft het testlab producten testen, waardoor je in onze uitgebreide productdatabase niet alleen prijzen, maar ook specificaties én testresultaten kunt vergelijken.

https://nl.hardware.info/...weakers-bundelen-krachten

Kortom voor reviews kom je naar Tweakers, voor (hardware)nieuws ga je naar HWI.
Nieuws op Tweakers verdwijnt niet, maar zal in ruwweg de huidige vorm blijven (met wellicht wel gevolgen door de focusverandering).

In dit stuk van @WoutF is een beetje vergeten dat 'redactie' in de ogen van de meeste lezers zowel nieuws als reviews omvat. Maar zie het zo:
Wout had gisteren twee nieuwsredacties (een voor Tweakers en HWI) en twee reviewredacties (een voor Tweakers en HWI) onder zich.
Nu/straks heeft hij twee nieuwsredacties (een voor Tweakers en HWI) en één reviewredactie (alleen voor Tweakers) onder zich. Waarbij die reviewredactie wel een stuk groter is geworden door die twee teams samen te voegen.
Is dat nieuw dan? Hardware.info schreef eerder toch ook gewoon over exact dezelfde dingen.
Bij Tweakers lijken die zaken te verdwijnen en dat gaat naar HWI. Daarnaast kwamen bij HWI vaak artikelen voor die alleen vertaald waren, maar zonder extra informatie die Tweakers 1 dag daarvoor er wel bij had gezet. Dat gaat dus ook naar een hoger niveau lijkt mij.
Dat vind ik wat verwarrend. Naar twee aparte sites moeten surfen.
Dan kunnen ze beter het bovenaan deze site waar je nieuws, reviews etc hebt ook hardwareinfo toevoegen.
Vermoedelijk is dit nog wat te pijnlijk voor mensen trouw zijn aan hardwareinfo en ik ben er vaak genoeg geweest voor info over bepaalde producten. Maar ik ga niet consequent op beide sites kijken.
Ik kom op tweakers en soms ga ik eens kijken wat hardwareinfo zegt erover.
ben ik ook voor. Laat de sites dan in elkaar overvloeien en de nieuwsitems hier ook die van HWI coveren. Anders moet ik sites gaan hoppen. Ik lees zowel mainstream als soms de diepgaande artikelen.
Ik ben een beetje bang dat nu juist dat nieuws van de aankondiging van een nieuwe cpu/gpu niet meer bij Tweakers wordt getoond namelijk en we voor dat mainstream nieuws naar HWI moeten.
Kan aan mij liggen maar dan zit je toch in hetzelfde vaarwater.
Op termijn gaat alles naar Tweakers lijkt mij.

Nu was Tweakers meer consumenten georiënteerd, dat gaat weer meer de tech kant op.
HWI lijkt me dan op termijn overbodig, wat je al ziet nu aan het samenvoegen van de redacties.
Opzich geen onbegrijpelijke keuze!
Dat wordt gezegd maar ondertussen wordt al gestart met het langzaam afbreken van de site. Het HWI forum gaat dicht, het personeel naar Tweakers en het magazine (wat erg hun ding was) gaat ook weg.

Het begin van het einde voor HWI volgens mij en als ik de reacties daar lees ben ik niet de enige.

F.
oftewel het bloed langzaam dood. :)

[Reactie gewijzigd door govie op 1 september 2020 17:30]

Dat artikel was er zo hard over. Ik catalogeer me als mainstream gebruiker en viel achterover van verbazing.
"Het is ook een handige opbergplaats voor kabeltjes, boekjes en andere accessoires die hardwareliefhebbers hebben rondslingeren."
Dat is de zin waarmee ze dit artikel goed praten... 8)7

[Reactie gewijzigd door Zokkel op 1 september 2020 10:06]

Misschien was het wel geschreven door een Tweakers redacteur...

Onderin de comments:
Afgezien van het feit dat ik het wel leuke producten vind, lijkt me dit artikel beter geschikt voor een .geek bericht op tweakers.net. Door deze berichten hier te posten onderscheiden jullie je niet echt van je zusje tweakers. Het lijkt me zaak om duidelijk te kiezen welk publiek eenieder aanspreekt en daarbij niet van elkaars doelgroep te snoepen, anders houdt je 2 matige sites met 1 doelgroep over.

Die had een staatslot moeten kopen die dag :+
Dit is ook mijn zorg, ik hoop dat ze een plan hebben zodat HWI niet eindigt zoals techzine.nl.
Dat zal het wel worden toch.
Begin van het einde en ergens ook onlogisch.
Eens. Ik vind het een goede en gedurfde stap, maar misschien nog net iets te voorzichtig. Beide platformen combineren is gewoon logisch, er is al zo'n duidelijke link. Twee namen in stand houden voelt lekkerder, maar is voor de gemiddelde gebruiker (die beide platformen gewoon bezoekt) toch net weer minder handig. Consolidatie is altijd moeilijk, maargoed, waarom niet HET platform voor alles rondom tech etc worden in Nederland.

Je kan prima onderscheid maken op 1 homepage.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 1 september 2020 09:53]

Wat voor de een een 9 is en voor een ander een 6 heb je met Awards ook.

Kom al jaren op HWI en al hele discussies meegemaakt zeker wat processors betreft.
Awards heb ik ook een consumentenbond gevoel.
"Beste uit de test" en staat mooi bij product uitingen in media/reclame/verpakking.
Maar bij de consumentenbond is de beste totaal niet de beste en eigenlijk een hopeloos apparaat.
Zo laatst een samsung wasmachine als "beste", ook al klagen gebruikers al jaren over kapotte motors en printplaten net na de twee jaar garantie.

Geef mij maar de user reviews met sterren en cijfertjes.
Het is voor de consumentenbond (en tweakers) dan ook lastig te testen wat een apparaat doet na 2 jaar gebruik. Maar ik geloof dat de consumentenbond dit soort falen van een wasmachine zeker meeneemt in hun oordeel van de volgende wasmachine van hetzelfde merk.
Eens, ik vind awards veel nietszeggender dan een cijfer. Als er veel kritiek op de cijfers is, dan kun je dat misschien vooral zien als kritiek op de onderbouwing. Of gewoon denken, er is altijd kritiek.

Maar awards hebben marketingtechnisch een hogere waarde, producenten kunnen dan een award makkelijker bij een product zetten, dat gaat lastiger met een cijfer. Zo verkoopt het product beter. Onderschat niet hoeveel het om geld draait allemaal.
Eens, ik vind awards veel nietszeggender dan een cijfer.
Het is beiden even nietszeggend en even onzinnig. Het enige verschil is dat je met een award minder discussie hebt dan met een cijfer omdat een award wat vager is. Er valt in een award gewoon veel meer te lezen dan in een cijfer waardoor meer mensen zich kunnen vinden in de award.

Daarnaast is het altijd handig om een review volledig te lezen (of op z'n minst de conclusie), daarin vindt je namelijk heel wat meer informatie die je daadwerkelijk kunnen helpen om een idee te krijgen van een product of dienst.
Of gewoon denken, er is altijd kritiek.
Exact. Award of cijfer, als iets niet klopt in de review dan wordt dat ongetwijfeld opgemerkt.
Daarnaast is het altijd handig om een review volledig te lezen (of op z'n minst de conclusie), daarin vindt je namelijk heel wat meer informatie die je daadwerkelijk kunnen helpen om een idee te krijgen van een product of dienst.
Ik lees meestal ook in elk geval de conclusie (en vaak als eerste en bepaal aan de hand daarvan of ik de rest wil lezen). De conclusie geeft vaak een goed overzicht van de plus- en minpunten, wat alleen een cijfer of award niet kan.
Persoonlijk vind ik het wel een vreemde manier om een methode te gebruiken die gericht is naar mainstream users (badge in de plaats van nummers)
Terwijl ze net terug meer naar technische en wetenschappelijke gebruikers willen richten.
Dan is een metrisch systeem logischer dan een systeem dat ook voor kinderen gebruikt word(tekeningen in de plaats van woorden/cijfers)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 1 september 2020 17:16]

De tests en reviews van hw info vind ik doorgaans veel beter dan die van tweakers.net. ik hoop dat hw info de diepte in blijft gaan waar tweakers.net dat tot nu toe niet doet.

Het voelt bij mij eerder als een einde van een tijdperk dan een begin van een tijdperk.
Persoonlijk verwacht ik dan ook dat dingen eerder slechter worden dan beter....we zullen zien.
Het einde van een tijdperk is meestal ook gewoon het begin van een nieuw tijdperk. Het is niet alsof na de middeleeuwen tijd ineens stopte bijvoorbeeld ;)
Dat klopt maar dat wil niet zeggen dat het nieuwe tijdperk goed of beter is.
Als je het artikel goed hebt gelezen, dan weet je dat Tweakers.net juist terug wil naar de roots, weer meer op de techniek in plaats van het algemene, weer meer diepang.
Dat heb ik goed gelezen, dat gaat in mijn ogen ten koste van de kwaliteit van hw info. Het samenvoegen zorgt ervoor dat er niet 2 partijen onafhankelijk reviews uitbrengen waar je allebei je eigen conclusies uit kunt trekken. Het is straks op 1 plek te vinden en hoe goed de reviews dan zijn valt dus nog af te wachten.
Hmm ondanks dat ook hwinfo en tweaker bezoekers veel op beide fora zitten merk ik altijd wel een groot verschil op. Ik wens men het beste van beide werelden en hoop dat er niet téveel veranderd.
ergens vind ik de aankondiging naar awards persoonlijk wat jammer, kunnen we niet gewoon alle persoonlijke aspecten uit de tests houden? Cijfers en harde data is zoveel makkelijker te verstouwen ^^
Ik ben het geheel met je eens vwb awards.
Het maakt het voor de bezoekers alleen maar onduidelijker, en voegt niets toe.

Juist in een branche waar heel veel gesponsord wordt, en fabrikanten veel druk leggen op reviewers (zie de recente perikelen met Gamersnexus, Kitguru etc), vind ik een goed onderbouwd cijfer veel nuttiger dan een vage award toekenning.

Dat zo'n cijfer de ervaring van de tester weergeeft is duidelijk, maar daarom niet minder belangrijk gezien de kennis en ervaring.
Ik vind een award anders veel duidelijk als een cijfer. Want wat wil dat cijfer zeggen? Misschien heeft de reviewer een punt afgetrokken omdat een telefoon geen aux-aansluiting heeft, misschien niet. Terwijl die aansluiting mij misschien niet eens boeit. De awards (en expertise natuurlijk) zijn de reden waarom ik m'n techspullen op HWI zocht en niet op Tweakers. Na een subselectie lees ik de samenvatting/conclusie van de review, is de interesse er nog steeds, dan de volledige review. Een tv die een 9 krijgt zegt mij absoluut niets.
Maar daarom staat er ook vaak onder een review een lijst met pro's en con's,, dan kun je zien wat voor de revieuwer belangrijke punten zijn/waren en dat in de mix met een cijfer geeft een aardig beeld in mijn opinie (n=1). Daarnaast zijn de meeste reviewers vrij uitgebreid in hun teksten wat ook bijdraagt in het totaal plaatje
Ik vind juist dat men op tweakers altijd heel duidelijk is geweest met het onderbouwen van een cijfer en waarom hier een puntje meer en daar een puntje minder, en daardoor vaak meer informatie en overweging in de reviews heeft meegenomen dan andere sites.
Je bedoelt de standaard cijfers voor games tussen een 8 en een 9 de laatste paar maanden?
Ik game niet, dus geen weet van.
Ik vind het ook een serieuze stap en serieus verhaal. Heb wel het vertrouwen dat hier al heel lang goed over is gedacht en het voordelen heeft op financieel en redactioneel gebied. Het voelt wel als een soort volgende stap en het is het combineren van een enorme bak kennis, ervaring en mogelijkheden.

Ik ben zeer benieuwd wat de toekomst zal brengen. Hoe dan ook een bepaald verlies van identiteit maar met een potentieel voor een mooie nieuwe identiteit.

Wout bedankt voor je uitgebreide uiteenzetting! Alle medewerkers succes gewenst op deze ontdekkingstocht :).
Nice. Er was wel bepaalde content waar ik graag naar HWI voor ging. Fijn als dat allemaal hier zit.
Wat Wout ook aangeeft in de tekst: dat is goede feedback voor ons! (Tenminste, als je nog even wil specificeren welke content je precies opzocht op HWI). De redacties zijn nu een, maar de samensmelting gaat gepaard met een nieuwe redactionele formule. Dus als je zeker wil zijn dat jouw favoriete HWI-content op een bepaalde manier zijn weg naar Tweakers vindt, laat het ons dan weten! Kan gewoon hier in de reacties trouwens.
Wat mij betreft zijn de super uitgebreide tabellen bij tests een absolute must have voor tweakers.info of hoe het vernieuwingsproject ook mag heten.
We blijven gewoon Tweakers :-)
Ik ben liefhebber van lame puns en dad jokes en vond het combineren van de namen in die zin zelf echt hi-la-risch... Ik zet mezelf weer terug in de hoek oke? :+
Wat ik heel graag zou zien en nu mis zijn de ontwikkelingen in de zakelijke markt. Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen die je als IT-afdeling niet gemist wilt hebben, of waar moet je als IT manager rekening mee houden. Op economisch en strategisch gebied is er wel wat, maar er zit er gat tussen de techniek thuis plus en het enterprise niveau in dat soort bladen.

Edit : sorry, was voor @Tweakjur

[Reactie gewijzigd door Chinco op 1 september 2020 12:21]

Tweakers heeft ooit op een etage met Computable gezeten die toen ook onderdeel waren van wat toen nog Persgroep heette. Ook toen waren er al wensen, pogingen of hoe je het ook wilt noemen om iets meer zakelijk nieuws op Tnet te krijgen. Ik denk dat ik geen geheimen verklap als ik zeg dat die markt goed bedienen en dat op een logische manier integreren in Tweakers een grotere opgaaf is dan de eerder gezochte verbreding van Tweakers. De inhoud van titels als https://www.computable.nl/ en https://www.agconnect.nl/ is toch wezenlijk anders dan wat Tweakers of HWI (willen) doen.
Het domeinnaam is er ieder geval al sinds 2000.
Ik zocht op HWI vooral naar de grote vergelijkings tests. Daarin waren zij altijd zeer goed, 15 PSU's vergelijken, 25 verschillende case fans, 20 nieuwe behuizingen. De grote verzamel-vergelijk topics _/-\o_
Idem! Als dat nu dus op Tweakers wordt gepubliceerd scheelt dat weer zoekwerk :)
Helemaal mee eens, dat zijn echt de crème de la crème artikelen! Zelf heb ik bijvoorbeeld een jaar geleden weer een keer een PC gebouwd, zonder dat ik nieuws rondom hardware had gevolgd de afgelopen vijf jaar. Dankzij deze artikelen heb ik in een weekend de selectie kunnen maken van mijn hardware. Ik wist meteen welke specificaties belangrijk waren en ik hoefde alleen te valideren of deze producten ook echt goed waren.
die artikelen zijn voor mij inderdaad de enige content die ik nog op HWI opzoek, zeker bij de casefans erg prettig om even snel een overzicht te krijgen bij de massa tests.

PSU's gaan toch weer via de pricewatch van tweakers omdat ik de filters daar weer prettig vind :+
Precie wat @hottestbrain zegt eigenlijk. :) Begin 2020 was ik op zoek naar een betere monitor voor mijn pc. Klaar met mijn VA en wilde de overstap naar IPS maken. HWI heeft bepaalde samenvattingen, vergelijkingen en awardjes (houvast die ik stiekem fijn vind om mijn opties te beperken) die me uiteindelijk naar de LG27GL850 hebben gestuurd.

Wat dat soort content betreft is het hier wat incidenteler voor mijn gevoel. Merkte ik bijvoorbeeld laatst toen ik door corona-verveling tv's met elkaar wilde vergelijken.
Ja, begrijpelijk en herkenbaar. Zoals uitgelegd gaat Tweakers (muv gamereviews) per direct over op awards/schildjes. Meer info daarover: https://tweakers.net/info/over-tweakers/review-awards/

En ik wil uiteraard de komende content van mijn collega's niet verklappen, maar dergelijke vergelijkingen zullen zeker blijven verschijnen, maar dan dus op Tweakers. :-)

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 1 september 2020 10:32]

Of ze het nou sterren een cijfer of een plaatje geven boeit me persoonlijk niets. Zolang er maar minpunten aangegeven worden. Dan kan ik zelf zien of die minpunten voor mij relevant zijn.

Zo geven sommige een zware aftrek over het niet hebben van een 3,5 mm jack op een tv. Realiteit is dat ik al 12 jaar een tv heb met een 3.5mm jack en niet eens weet of ze gewerkt hebben en dus is dat minpunt irrelevant voor mij. Als dat dan het enige is is het eigenlijk een top product. Maar als iets alleen van goud naar silver gaat dan word je gehele review waardeloos. Het gaat uiteindelijk om de informatie niet om wat iemand anders daar voor waarde aan hecht.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 1 september 2020 11:45]

Jep, zeker. Dat blijkt denk ik ook wel uit het verhaal van Wout. Een product is niet voor iedereen hetzelfde en op basis van de afweging van plus en min komt ieder op een ander eindoordeel. Dus de plus- en minpunten blijven zeker behouden.
Dat sowieso, meer eenduidigheid in reviews(dus vaste waarden en niet met de Franse slag en natte vingerwerk), niet bij de ene telefoon een plusje omdat ie een 3.5" uitgang heeft en bij de andere een minnetje.

Dat dacht ik ook, totdat je opeens die uitgang wèl nodig hebt op je televisie (iets met ouder worden en gehoor), dan heb je blij dat het erop zit.
Zijn er geen plannen om voor game reviews awards te geven? Je zou kunnen zeggen dat cijfers daar ook niet helemaal een goed beeld geven (ook mede door IGN en andere grote partijen die lukraak met hoge cijfers slingeren), benieuwd waarom jullie hier toch nog aan vast houden :)
Die plannen zijn er zeker, ze zijn alleen nog niet klaar. Bovendien zijn niet alle awards even goed toepasbaar. Neem 'Great Value'. Geldt dat dan voor een game van 10 euro die leuk is, of kan een 60-euro game met heel veel content het ook krijgen? En welke games verdienen welke award? Voor hardware geven de schildjes snel duidelijkheid. Door de veelzijdigheid van games is het een stuk lastiger eenzelfde systeem zomaar even toe te passen.

Maar goed; we werken daar wel naar toe. Of het exact dit systeem wordt, of een net iets afwijkende versie, moet nog blijken. We hebben geen streefdatum ofzo, maar het lijkt mij mooi op op 1 januari over te stappen. Dan doen we dit najaar dus nog zoals altijd en per januari ook op gaming nieuwe beoordelingen. :)
1 2 3 ... 18

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee