Verdienmodellen

Tweakers bestaat al sinds 1998 en is een commercieel bedrijf. Dit betekent dat Tweakers geld moet verdienen en winst moet maken om te kunnen blijven bestaan. Het geld dat Tweakers verdient, wordt niet alleen gebruikt om de ongeveer vijftig mensen die bij, voor en aan Tweakers werken te kunnen betalen, ook de servers en het pand waarin Tweakers zit kosten geld.

Tweakers is onderdeel van DPG Media, eigenaar van onder meer AD, Trouw, de Volkskrant, Autotrack en Q-Music. In tegenstelling tot kranten kennen we bijvoorbeeld geen abonnementsgeld en publiceren wij wel al onze artikelen op de site. Al onze nieuwsberichten, reviews en tests zijn gratis te lezen, en dat willen we graag zo houden. Ook het forum en de prijsvergelijker zijn gratis en zonder beperkingen te gebruiken voor iedereen die dat wil, een account is niet eens verplicht. Hiervoor zijn echter wel inkomsten nodig. Die inkomsten proberen we op vier verschillende manieren te krijgen.

Verscheidene modellen

Pricewatch

De Pricewatch is een tool op de site waarmee bezoekers de laagste prijs van een of meer producten kunnen opzoeken bij aangesloten webwinkels. Tweakers probeert de lijst met aangesloten webwinkels zo relevant en groot mogelijk te houden. Iedere keer dat een bezoeker via de Pricewatch doorklikt naar een webwinkel, verdienen we geld. De prijzen voor een zogenoemde click-out verschillen per productcategorie en lopen uiteen van enkele centen tot enkele dubbeltjes. De aangesloten webwinkels betalen enkel voor daadwerkelijk 'doorgesluisd' bezoek, waarbij we een vast percentage clicks niet in rekening brengen om eventuele miskliks van bezoekers te compenseren. Met elke winkel hebben we dezelfde prijsafspraken, waardoor we er ook geen baat bij hebben om bepaalde winkels een hogere positie te geven.

Advertenties

We hebben een team verkopers dat, zonder invloed of zeggenschap op de redactie en Pricewatch contact heeft met fabrikanten en samen met hen probeert hun producten via bannering op de juiste plekken binnen Tweakers onder de aandacht te brengen. Fabrikanten betalen Tweakers op basis van het aantal impressies, oftewel het aantal keer dat hun banner op de site is vertoond. Hoe vaak er op wordt geklikt maakt voor onze inkomsten niet uit. Daarover lees je verderop meer bij 'Mythes ontkracht'.

(Win)acties in samenwerking met derden

Tweakers is dermate groot geworden dat steeds meer fabrikanten in samenwerking met Tweakers speciale acties willen opzetten. Dergelijke samenwerkingen noemen wij 'non-spot' en hebben betrekking op alle commerciële activiteiten op Tweakers die geen banner of Pricewatch-prijsvermelding zijn. Tweakers heeft een clubje creatieve geesten en projectmanagers die het verkoopteam ondersteunen en samen met fabrikanten speciale acties bedenken. Uitgangspunt bij deze acties is altijd dat niemand er slechter van wordt; er moet iets in zitten voor de bezoekers van Tweakers, de fabrikant moet er mee uit te voeten kunnen en Tweakers moet er geld aan overhouden. Dergelijke non-spot-acties kunnen uiteenlopen van een leuke prijsvraag met een testpanel tot iets bijzonders als de Cybercrime Challenge, die we in samenwerking met Politie Nederland organiseerden.

Vacatureplaatsingen

Op Tweakers zie je ook vacatures staan, onder meer in de rechterbalk bij artikelen of in een advertentiepositie. De vacatures zijn afkomstig van het it-banenplatform itbanen.nl. De vacatures op dit platform worden verkocht door VNU Vacature Media, eveneens onderdeel van DPG Media. Tweakers krijgt een deel van deze omzet in ruil voor het tonen van deze vacatures op relevante plekken op de site.

Mythes ontkracht

"Tweakers verdient bakken met geld en iedereen rijdt in een dikke lease-auto"

Als dit zo was, was deze pagina misschien niet nodig geweest. De realiteit is dat Tweakers hard moet werken om geld te verdienen. De huidige economie helpt daarbij niet. Werknemers van Tweakers krijgen een gemiddeld salaris betaald, hebben een doorsnee pensioenregeling en verder feitelijk niets. Sommige verkopers en redacteuren hebben een telefoon van de zaak, omdat dat nu eenmaal handig is, en enkele devvers van het eerste uur hebben (via verworven recht) een lease-auto. Daarnaast hebben de uitgever, marketingmanager, salesmanager en hoofdredacteur een auto van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor de uitoefening van hun werk hebben tot slot de twee buitendienstverkopers (de verkopers met de grootste klanten en evenredige omzettargets) een auto van de zaak.

"Redacteuren krijgen snoepreisjes in ruil voor hun review"

Het klopt dat redacteuren van Tweakers regelmatig op pad zijn. In de gevallen dat we worden uitgenodigd door een fabrikant, komt het voor dat die fabrikant de reis en het hotel betaalt. We maken echter nooit afspraken over wat en óf we iets publiceren. De redactie bepaalt op basis van de inhoud van de uitnodiging of het (voor de bezoekers) interessant is om aanwezig te zijn. Externe invloeden, zoals ons verkoopteam, ons moederbedrijf of het bedrijf zelf, spelen geen rol. Beurzen en evenementen waar we met één of meer redacteuren naartoe gaan, zoals de CES, de IFA en Google I/O, betalen we altijd zelf.

"Ik blokkeer banners want ik klik er toch niet op"

Banners leveren ons alleen geld op als ze worden vertoond. Het maakt dus niet uit of er wel of niet op wordt geklikt. Hoewel er verschillende manieren zijn voor fabrikanten om campagne te voeren (alleen per klik betalen, per verkocht item betalen, een vast bedrag betalen, et cetera), vertoont Tweakers feitelijk alleen maar banners die verkocht zijn op basis van het cpm-model. Dit betekent dat adverteerders een prijs per duizend (cost per mille) impressies betalen en dat Tweakers die vertoningen in een bepaalde tijdsperiode moet realiseren. Hoe meer mensen advertenties blokkeren, hoe minder van die vertoningen wij kunnen verkopen, hoe minder geld wij kunnen verdienen.

"Ik mag zelf bepalen of ik advertenties wil zien of niet"

Uiteindelijk bepaalt iedere bezoeker zelf wat hij of zij op het scherm te zien krijgt. In onze algemene voorwaarden staat echter dat Tweakers zich het recht voorbehoudt bezoekers die banners blokkeren te weigeren. In de praktijk doen we dit niet, maar is het vooral bedoeld om een signaal af te geven. Heel Tweakers is gratis te gebruiken en in ruil daarvoor verwachten we dat onze bezoekers ons de mogelijkheid bieden via advertenties geld te verdienen.

Benieuwd naar nog meer mythes? Onze senior developer Arjen heeft er enkele op rijtje gezet.

En wat nu als ik gewoon geen banners wil zien?

We snappen als geen ander dat er op internet een 'alles is gratis'-cultuur heerst en werken daar graag aan mee door onze content en functionaliteit gratis ter beschikking te stellen. Dat kan echter alleen als er inkomsten zijn, want linksom of rechtsom moeten de kosten voor hosting, het pand en de inmiddels zo'n 50 mensen die bij, voor en aan Tweakers werken, worden betaald. Tweakers is dus afhankelijk van de inkomsten uit advertenties om te kunnen blijven bestaan.

Jij kunt daaraan meewerken door Tweakers op je whitelist te zetten in je eventuele Flash- of adblocker. Het concept dat bezoekers op een banner moeten klikken om als website geld te verdienen is al lang en breed achterhaald. Tweakers verdient geld aan het vertonen van banners en is daarbij niet afhankelijk van hoe vaak er op een banner wordt geklikt. Ons whitelisten zou dus echt helpen.

We bieden overigens wel een optie voor mensen die op Tweakers in het geheel geen banners willen zien. Via onze Aboshop kun je vanaf 1 euro per maand een abonnement afsluiten waarbij je de mogelijkheid krijgt om alle banners uit te schakelen. Met een gerust geweten Tweakers lezen zonder reclame.

Advertentiebeleid Tweakers

We doen ons best om Tweakers aan alle kanten zo goed mogelijk te laten aansluiten de verwachtingen van de gebruiker, niet alleen op het gebied van content, maar ook wat advertenties betreft. Daarmee doen we zelfs een stap terug. Dat klinkt raar, maar dat is het niet. En dat zeggen we niet alleen, we doen het ook in de praktijk. We willen minder afhankelijk zijn van advertenties; we willen dat de gebruiker de advertenties niet als overlast ervaart en we willen de adverteerders op Tweakers voldoende kwaliteit bieden. Dat klinkt als een ingewikkelde combinatie, maar dat valt reuze mee.

Reclame: mag het een onsje minder?

In de afgelopen achttien jaar is ten minste één discussie vrijwel onveranderd gebleven: die over reclame. Vanaf het prilste begin van Tweakers is er reclame op de site aanwezig geweest. De discussie over banners, adblockers en de irritatie hierover, we kunnen er .plans, topics en blogs over volschrijven. De branchevereniging van online adverteerders, IAB, heeft naar aanleiding van een al langer en breder lopende discussie over adverteren op internet een nieuwe richtlijn uitgevaardigd. Het principe van deze richtlijn is vervat in de naam LEAN, wat staat voor 'Light, Encrypted, Ad choice supported, Non-invasive ads'.

Voor ons is die richtlijn op zich een goed signaal naar de bezoekers van sites. Wij als Tweakers vinden het echter nog niet voldoende. We willen beter scoren dan de LEAN-richtlijn. Voor het IAB ben je LEAN als je voldoet aan acht van de tien criteria. We voldoen niet slechts aan acht van de tien criteria, we voldoen aan alle criteria. Sterker nog, we leggen onszelf drie extra regels op.

Tweakers, waarom doen jullie dit?

Heel simpel, we stellen de bezoekers van Tweakers, de community, centraal. Dat kan soms botsen met de wensen van adverteerders. We hebben heel bewust gekozen om op die punten waar sprake is van tegenstrijdige belangen, die van de community in principe voorrang te geven. Wat gaat de gebruiker daar in de praktijk van merken?

Wat doen we wel?

Asynchroon laden van content en reclame. De content wacht niet op de reclame.

De reclame die we serveren is kleiner dan wat het IAB van ons vraagt. Wat is dat in getallen? We streven naar maximaal 5kB op een mobiel apparaat en 50kB initieel op een laptop of pc. Daarbij zijn we afhankelijk van de aanbieders van de reclame, maar wat grof over die grens gaat, draaien we niet.

We beperken het aantal tags (tracking cookies) dat we meesturen per pageview tot gemiddeld vijf.

Je krijgt niet telkens een banner of reclame-uiting te zien alsje Tweakers bezoekt. We streven naar een leefbaar klimaat op de site, waarmee de gebruiker en Tweakers gebaat zijn. Dat wil zeggen dat we gemiddeld 30 procent van de advertentieruimte gebruiken voor reclame. Dit hangt een beetje af van de plek op de site en het jaargetijde.

Bij prerolls tonen we altijd een skipknop na vijf of tien seconden.

Wat doen we niet?

Wat we in ieder geval niet doen, zijn advertenties die over de content heen vallen, zoals layers, floor ads en lightboxes. Je krijgt geen pop-ups op Tweakers en er komen geen interstitials voor de content, zoals je wel eens bij andere sites ziet. Ons 'maximale' formaat is een homepage-take-over, die staat altijd achter de redactionele content.

Wat we ook niet doen, is redactionele content verkopen of laten sponsoren. In tegenstelling tot bij sommige andere sites is het bij ons niet mogelijk om content te kopen of te laten plaatsen binnen de redactionele omgeving. Onze onafhankelijkheid is ons grootste goed en daar waken we streng over.

We geven de gegevens van onze gebruikers niet door. Zonder uitdrukkelijke toestemming zullen we nooit en te nimmer de gegevens van onze gebruikers delen met een commerciële partij. Wanneer een gebruiker zich inschrijft voor een wedstrijd of verloting, dan doen wij de trekking en de communicatie met de gebruiker. Tenzij vooraf duidelijk is aangegeven dat het anders is geregeld.

Door deze extra do's en don'ts van Tweakers lopen we wel eens een campagne mis. Sommige adverteerders houden immers streng vast aan de technische specificaties van hun reclameboodschappen. Die komen er dan gewoon niet op. Dat heeft ook een voordeel voor de adverteerders die zich wel aan onze regels houden. Wie voldoet aan onze eisen, verdient het om gezien te worden. We hopen dat onze gebruikers Tweakers en die adverteerders belonen voor het goede gedrag door Tweakers te whitelisten.

Kan Tweakers dan zonder reclame?

Kortgezegd: nee. We hebben die inkomsten nodig om de zaak draaiend te houden. Wat we al langer doen, is zorgen dat we niet te afhankelijk worden van reclame uit bannering. Naar bijvoorbeeld non-spot met acties zoals de Cybercrime Challenge, de introductie van de Samsung S6 en Note 7, de Java Academy, de testpanels en acties zoals Back2Cool. Daarnaast hebben we natuurlijk de Pricewatch, abonnementen en evenementen, zoals de Tweakers Express en de Meet-ups. Wat ons betreft mogen deze onderdelen nog veel groter worden, omdat daar de winst zit voor onze gebruikers én de adverteerders.

Wat we hopen is dat we door het open en transparant communiceren van onze richtlijnen en doelen duidelijk maken waarom we reclame nodig hebben en waarom we hopen dat onze gebruiker Tweakers wel gaat whitelisten of een abonnement neemt. De transparantie rondom reclame betekent ook dat onze gebruikers ons kunnen aanspreken op de inspanningen die we beloven. Als er bijvoorbeeld reclame over de content heen gaat, dan weten onze gebruikers dat er iets mis is en kunnen ze aan de bel trekken in het daarvoor lopende topic. Wij proberen binnen een dag te reageren. Zijn we er dan? Nee, natuurlijk niet. Reclame en Tweakers zullen altijd een bron van interessante discussie blijven.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True