€ 130,90 bij Megekko
  3. Willen (1.174) Hebben (367)

ASUS ROG Strix B550-F Gaming Review

Puff_Danny
22 april 2024, laatste update op 22 april 2024, 1.375 views Rapporteer

ASUS ROG Strix B550-F Gaming

In het kort: prima bord voor nog zeker een jaar of drie AM4.

Pluspunten:
- Mooie layout (twee M2-heatsinks met koelpasta er al op, ondersteuning voor AIO-waterkoeling, voor mij goede plaatsing alle aansluitingen/schroefgaten)
- Mooie en handige BIOS (mijn geheugen instellen op 3600 Mhz was simpel dankzij duidelijke D.O.C.P.-preset).

Minpunten:
- RGB-logo (hoewel ik het eigenlijk niet storend vind) en 'gaming'-branding (ik ben daar sceptisch over maar als het je ding is, is het natuurlijk een pluspunt, net als het RGB-logo)
- Bloatware (in Windows 11 begon meteen Armoury Crate te zeuren).

Pluspunten

• Mooie/handige layout
  • BIOS intuïtief, nuttige opties, mooi
  • Compatible met Linux

Minpunten

• RGB en 'gaming'-branding (tenzij dit je ding is)
  • bloatware (Armory Crate)

Van B450 naar B550 – onnodig maar bevredigend

Ik heb dit bord gekocht omdat ik een vervangende onderdelen c.q. een bescheiden upgrade wilde voor mijn desktop (de CPU heeft een klein defect opgelopen en ondersteunt geen dual channel DDR meer). Ik kom van een B450-bord met Ryzen 5 3600, en aangezien zowel de Desktop-BBG als de processor-BBG van Tweakers de Ryzen 5 5600(X) aanraadt voor een 108p-gamingsysteem en uit diverse benchmarks en reviews blijkt dat de Ryzen 5 5600(X) niet veel onderdoet voor de Intel Core i5 12600K besloot ik om op Socket AM4 te blijven – met als bijkomend pluspunt dat ik mijn koeler (Gelid Solutions Phantom Black) niet hoefde vervangen.
Upgrade?
Waarom dan überbaupt upgraden als ik een prima AM4-bord heb met een B450-chipset (dat ik met een BIOS update ook kan gebruiken met de Ryzen 5 5600X)? Het internet raadt dat immers af omdat de prestatieverschillen maar marginaal zijn.

In de eerste plaats was het een ouderwetse gevoelskwestie: ik had op het moment van aanschaf nog niet al te veel due diligence gedaan en lette vooral op de specs. De out-of-the-box compatibiliteit met Zen3 en net iets betere specs en features dan mijn vorige bord spraken me aan. In de tweede plaats: Voor ik doorhad dat het toch echt alleen aan de processor lag (en niet aan het moederbord), had ik de boel al besteld. Je zou kunnen zeggen dat ik me deze aanschaf met wat meer geduld en inzicht had kunnen besparen ;)

Samengevat: 'upgraden' van B450 naar B550 was impulsief en enigszins overbodig, maar met dit bord heb ik er in ieder geval geen spijt van.
Prijs
Ik heb de wifi-loze versie voor (€ 129,- bij Megekko aangeschaft, met een cashback-actie van € 20,- voor het schrijven van een review. Of de upgrade voor mij nu nodig was of niet: dat vind ik een schappelijke prijs voor een midrange B550-bord in april 2024.
Keuze/orientatie
Bij het oriënteren op B550-borden ben ik natuurlijk wat review afgegaan. De keuze ging tussen deze, de ASRock B550 Extreme4 (Excellent-label volgens Tweakers), de Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 en de MSI MAG B550 Tomahawk. Op Anandtech en Tom's hardware staat de ROG Strix B550-f consequent bovenaan, dus dat sprak me wel aan.

De Gigabyte komt inderdaad net iets te kort qua specs/BIOS ten opzichte van deze en van de MSI las ik dat de spanning op audio afnam naarmate je meer op USB aansluit... dat hóeft geen bezwaar te zijn, maar toch vond ik het de moeite waard om die af te laten vallen.

Ik had van de twee overblijvers eigenlijk een nipte voorkeur voor de Asrock (in niet geringe mate door de review van Tweakers.net), maar het prijsverschil (zeker met cashback) vond ik, na enige overweging, het niet waard. Maar nog belangrijker: op het Asrock-bord zit maar 2 jaar fabrieksgarantie, op dit bord van ASUS 3 jaar.
Installatie
Het installeren van dit bord deed me weer beseffen dat het leuk is om een PC te bouwen, dat was alweer zo'n 4 jaar geleden. Ik was wel blij dat ik oplette in de handleiding, want anders had ik het extra rubber stukje voor mijn single-sided M.2-SSD over het hoofd gezien, en misschien ook het folietje op de koelpasta van de koelplaat voor het M.2-slot. Verder ging het aansluiten soepel en kon ik het bord mét geïnstalleerde processor, koeltoren op de processor, geheugen en M.2-SSD makkelijk in de kast schroeven. NB ik keek even sceptisch naar de DDR4-sloten die maar aan één kant klikken, maar bij inprikken van mijn RAM bleek het prima te werken.

Bij aansluiten gaat wel het logo licht geven in RGB-verlopen. Nu heb ik een dichte kast, dus ik zie het alleen door de mesh aan de bovenkant waar bij mij geen fans en/of AIO-radiator zitten – het heeft dus voor mij niet heel veel meerwaarde, maar ik vind het minder storend dan gedacht.

Ik las in een andere Tweakers-review dat er ook stickers bijzitten voor o.a. de batterij – leuk extraatje. Misschien plak ik die nog op (voor het idee; ik zie het ding toch niet met een dichte side panel).
BIOS
Na aansluiten bleek alles prima te werken (hoezee) en startte ik het BIOS op. Ik heb DDR4 wat op 3600 Mhz zou moeten kunnen draaien, maar dit nooit ingesteld op mijn vorige bord, dus ik besloot dat nu een kans te geven. Ik verwachtte eigenlijk ergens makkelijk een XMP-profiel te kunnen vinden, maar dat was niet zo. Gelukkig kon ik vrij snel uitvinden dat er wel een D.O.C.P.-profiel was en dit werkte meteen goed.

Ik heb ook aan Linux-distros hoppen gedaan na installatie, wat de nodige bootloader-zooi met zich meebracht. De BIOS van het bord heeft gelukkig een heel duidelijke 'boot'-sectie. Extra leuk: de 'override'-optie voor een bootable USB (dan hoef je je 'vaste' boot priority niet steeds te wijzigen – superhandig).

Laatste puntje: als je weet dat de RGB van het logo 'Aurora' heet (makkelijk uit te vinden hoor, daar niet van), dan kun je dat hier naar smaak instellen. Tot mijn verbazing heb ik het aangelaten: ik vind het leuker dan ik dacht, ook al ga ik niet gelijk mijn kast een transparante side panel geven en er een RGB-disco van maken.
OS/software
Ik was een beetje huiverig omdat ik wat gebruikersmeldingen op het internet was tegengekomen over problemen met de LAN-adapter en Wifi onder Linux. Ik draai Fedora 39 in dualboot met Windows 11 dus daar was ik wel bedacht op. Ik heb mede hierom de variant zonder Wifi gekozen (ik sluit mijn desktop toch via kabel aan, dus heb geen geïntegreerde wifi nodig). Gelukkig werkte alles naar behoren en kon Linux alle chips herkennen (ook geluid).

Jammer genoeg trapte ik bij het booten in Windows 11 in de opdringerige schermen van de Armoury Crate-software (wat ik spoedig daarna ook weer heb verwijderd). Het werd me niet heel snel duidelijk wat de meerwaarde hiervan is en het internet is niet mals met de term 'bloatware' hiervoor. Ik heb wel weer de smaak te pakken om mijn moederbord te monitoren, maar dan met HWiNFO64 en in Linux met lm-sensors en ik ga vast nog wat meer proberen.
Performance
Ik heb niet zelf uitgebreid de performance getest van het bord – ik denk dat mijn ASRock Radeon RX 5700 Challenger-videokaart een grotere bottleneck is dan de B550-chipset. Na enig internet-onderzoek is het me duidelijk dat het verschil tussen B450 en B550 een technisch ingewikkeld verhaal is, maar vooral dat het performanceverschil minimaal is nu B450 ook Zen3 ondersteunt. Ik had voor de performance dus niet per se hoeven upgraden van een B450-chipset, hoewel ik me wellicht wel wat gepriegel met het BIOS heb bespaard.
Het was vast een onnodige upgrade, maar the hearts wants what the heart wants, en mijn tweakershart ging wel sneller kloppen van dit bord. Het oogt strak, de BIOS is prettig, USB-C is een welkome toevoeging (ook al is het alleen maar op de achterkant) en het is op papier net iets beter in performance. Als je om wat voor reden dan ook op zoek bent naar een nieuw B550-moederbord, zou ik deze ook aanraden; zeker als je de looks belangrijk vindt (maar dat is subjectief, natuurlijk).

Maar maak niet dezelfde fout als ik als je nog een prima B450-bord hebt ;)

Heb jij ook een ASUS ROG Strix B550-F Gaming?

Ik heb dit bord ook maar het lukt mij niet om te updaten naar Windows 11
Hmmm ik zit er over na te denken om dit bord te kopen vanwege de bluetooth die hier op zit de argb connectors. En de de 2 m.2 sloten. Zit nu nog op een Gigabyte b450 v2 die dat allemaal net mist. Ik hoop wel dat ik het werkend krijg naar Windows 11 dat is met het bord wat ik nu heb wel prima gelukt.