Razer introduceert rgb-koelventilator voor smartphones voor 70 euro

Razer introduceert zijn Phone Cooler Chroma. Deze ventilator is bedoeld om smartphones te koelen en beschikt over rgb-leds. De fabrikant voorziet de fan van MagSafe-ondersteuning voor iPhones of een losse 'montageklem' voor andere telefoons. De fan kost 70 euro.

Razer meldt op zijn website dat de Phone Cooler Chroma beschikt over een zevenbladige fan die draait op maximaal 6400rpm, met een 'stil geluidsprofiel' van 30dB. De behuizing wordt ook voorzien van een koelblok van aluminium. Het bedrijf rept echter niet over koelprestaties op zijn website. Gebruikers kunnen de ventilator via bluetooth aansluiten op hun smartphone, en daarmee de instellingen van de fan aanpassen en de twaalf geïntegreerde rgb-leds aansturen. De Phone Cooler Chroma beschikt daarnaast over een aan-uitknop. De ventilator heeft geen ingebouwde accu, maar wordt via USB-C van stroom voorzien. De fan wordt geleverd met een USB-kabel van 1,5 meter.

Razer brengt twee varianten van de smartphoneventilator uit. Het bedrijf komt met een MagSafe-versie, die bedoeld is voor de Apple iPhone 12- en iPhone 13-series. De fabrikant introduceert ook een 'universele versie' met montageklem, waarmee de fan bevestigd kan worden op oudere iPhones en Android-toestellen. Beide varianten kosten 70 euro in Europa. De fan is al leverbaar op de Razer-website.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-12-2021 • 19:18

83 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (83)

83
82
60
2
0
7
Wijzig sortering
Is het iemand daadwerkelijk gelukt om een iPhone 13 bloedje heet te krijgen? Het is mij nog nooit gelukt met geen enkele iPhone. Of nou, tenzij je het toestel in de hete zon laat liggen in de zomer.

Misschien is dit iets voor in regio’s waar het 30+ graden is?
Je krijgt de iPhone niet bloedje heet omdat de processor terug geklokt wordt zodra die het warm krijgt. Zo'n ventilator moet ervoor zorgen dat je telefoon net onder die temperatuur blijft.
De ventilator is dus niet bedoelt om je handen te beschermen tegen een loeihete telefoon, maar om te zorgen dat die langer koel genoeg blijft om op volle snelheid te blijven werken.
Mogelijk dat hier iemand wat testresultaten heeft van dit soort luchtkoeling voor telefoons?
Ik was aan het zoeken en kon er zo snel geen vinden. Ik dacht dat dit een soort broodje aap product was. Waar het vast iets doet maar niet echt. Een telefoon is vast compacter; maar als ik een ventilator tegen mijn kast van de computer laat blazen zonder actieve koeling in de kast, denk ik niet dat het heel veel verschil gaat maken.
Mogelijk toch wel omdat de buitenkant van de telefoon veel warmte afvoert. Als je dat versnelt dmv een fan zou dat kunnen werken, net als blazen in je soep.
Je hebt ook wel PC kasten die de behuizing als radiator gebruiken, heatpipes van de CPU naar de zijkant van je behuizing (lian-li heeft ze wel eens gehad geloof ik), dit, omdat je PC kast best een groot oppervlak is, en je daarmee in theorie best een aardig eind kan komen met passief koelen.

Als je DAN een fan tegen de kast van je PC plakt, dan heeft dat zeker wel nut. En dan gaat de vergelijking met een koeler op je telefoon plakken ook wat beter op.

Hoe goed dat in de praktijk werk, tsja, alleen een test zou dat kunnen uitwijzen. Maar de theorie er achter is in ieder geval zo gek nog niet.
Een telefoon is een gesloten geheel. Warmte die binnenin ontstaat kan eigenlijk alleen via de behuizing worden afgevoerd. Naarmate de behuizing warmer wordt zal dat minder goed werken. De gaming-telefoons hebben vaak ook heatpipes die de warmte zo snel mogelijk naar de behuizing brengen.
Of een externe ventilator echt verschil gaat maken zal met de bouw van de telefoon te maken hebben. In de meeste gevallen zal de werking beperkt zijn, maar bij de gaming-telefoons kan het wel iets schelen.
Ook omdat je de telefoon met je handen vast hebt, dus ik zou verwachten dat de behuizing van de telefoon sowieso een redelijk constante minimum temperatuur zou hebben.
Een minimum temperatuur heeft een telefoon niet. Die is afhankelijk van de omgeving.
Een maximum temperatuur heeft een telefoon min of meer wel, al is die voornamelijk afhankelijk van de processor temperatuur. Als die boven de ingestelde temperatuur komt wordt die teruggeschakeld. In theorie kan de behuizing die temperatuur ook bereiken, maar in dan moet de telefoon echt uren op maximale belasting werken. In de praktijk koel je hem gewoon met je handen.
Je krijgt de iPhone niet bloedje heet omdat de processor terug geklokt wordt zodra die het warm krijgt. Zo'n ventilator moet ervoor zorgen dat je telefoon net onder die temperatuur blijft.
De ventilator is dus niet bedoelt om je handen te beschermen tegen een loeihete telefoon, maar om te zorgen dat die langer koel genoeg blijft om op volle snelheid te blijven werken.
Maar wanneer is dit in vredesnaam nodig met een moderne iPhone? Ik woon zelf in Indonesië in constant een vochtige ~30 graden, ik game aardig wat met m'n telefoon (SE 2020) en dit is echt NOOIT een probleem geweest. Ja als je in de tropen in de volle zon gaat zitten misschien, maar dat doet sowieso niemand. En het is niet alsof je de grafische chip kan overklokken en dan mooier beeld kan krijgen.

Dit is echt puur een gimmick.

Het enige moment dat ik 'm overhit heb gekregen is 'm gebruiken als navigatie op de motor midden op de dag.

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 9 december 2021 06:38]

Over de iPhone kan ik niet meepraten, maar mijn Poco F1 wordt in de Nederlandse zomer toch wel behoorlijk heet bij vrij normaal gebruik.

Maar bij de iPhone kan het blijkbaar ook getuige JBVisual in 'nieuws: Razer introduceert rgb-koelventilator voor smartphones v... en Ardana in 'nieuws: Razer introduceert rgb-koelventilator voor smartphones voo...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 9 december 2021 12:16]

Ik bedoel ook niet te zeggen dat ie niet heet wordt. Alleen het beïnvloedt de performance niet op merkbare manier in een game, wat toch wel een van de zwaardere dingen is die een smartphone doet.
Dat komt omdat je OS de prestaties terug schroeft als die warm wordt, met betere koeling kun je dus de prestaties hoger houden.

Misschien leuk voor gaming, maar voor mijzelf zie ik geen use-case.
Dat klopt. ik game ook amper op mijn tel.
Ik ook nooit, maar je zal toch 45 minuten heen en terug naar school moeten in de metro o.i.d. en lekker willen gamen of film kijken dan zou ik ook zo'n ding achterop de phone plakken. Nu is het OV bij ons wel lekker op Temperatuur, maar zweten zoals in de Metro in Buenos Aires heb ik zelden in mijn leven gedaan.
Jep slinger hem aan start je game op en: je batterij is leeg! }>
Ik betwijfel of jij echt een iphone gebruikt... die dingen worden ontzettend heet man. 8)7
Nu twijvel ik of jij wel een iphone gebruikt OF allemaal faulty units hebt gehad… :9

Heb de iPhone 4,6,7,X,11 en 13. En nee nooit heet, op het laten liggen in de brandende zon na dan, maar dan is alles heet.

Ik doe dat ook echt niet aan ‘gaming’ op een telefoon. Daar heb je gameconsoles en een pc voor.
Ohw ja als je niet een intensief gebruiker bent ga je het nauwelijks merken. Als je spellen draait worden ze heet en dat is volkomen nornaal overigens...
Tijdens het wireless laden denk ik dat hij wat warmer is, maar dat is het dan. Maar ik gebruik geen telefoon om games te draaien dusja. Vroeger af en toe Hearthstone tijdens het wachten, maar voor die 2-3x per jaar is het de moeite niet, zal wel een artikel ergens lezen ofzo
Hoe zou het gaan met draadloos laden als daar een ventilatortje tussen zit?
Ja, door meer dan 20 minuten in de zon met 4K @60fps op te nemen, heb ik het voor elkaar gekregen dat de telefoon zichzelf uitschakelde wegens een te hoge temperatuur. (iPhone 13 pro Max)
Niet met 'n iPhone 13, maar met andere iPhones en iPads vaak zat voor elkaar gekregen dat 'ie zichzelf uitschakelde omdat 'ie te heet werd. Ja, wel door 'm in de zon te gebruiken. En niet eens met heavy games ofzo, gewoon lichte mobile games.

[Reactie gewijzigd door Ardana op 8 december 2021 20:33]

iphone X met rise of kingdom tijdens evenementen werd bloedheet.
Maar idd na iPhone 12 pro max gekocht te hebben niks meer aan de hand zelfs na uren gamen niet.
Ik heb een iPhone 11 Pro (andere chip, I know) en bij een beetje scrollen op 9GAG wordt hij al bloed heet. Kan me niet voorstellen dat de 13 ook niet heet kan worden.
Deze ventilator is bedoeld om smartphones te koelen en beschikt over rgb-leds.
Blijkbaar ben ik geen hardcore gamer, want welke games laten je smartphone zo warm worden dat je een ventilator nodig hebt om je toestel te koelen? Of is dit een ding omdat het kan?
telefoons die het nodig hebben zijn doorgaans al voorzien van een fan intern of kan je erbij kopen als optie.
zonder te googlen,
ken jij zo 1 telefoon?

ik dacht dat zoiets niet bestond, maar was toch stomverbaasd :-)
samsung s7 had in de tijd ook "koeling" met een heatpipe met een soort koel-kabeltje ingebouwd.
dat was vernieuwend in die tijd, tegenwoordig zijn meerdere phones zo opgebouwd
red magic 3, legion duel 2 en nog een paar andere hebben allemaal een fan erin zitten.
asus verkoopt het als opklik-optie bij bepaalde modellen zoald dit domme ding.

ik heb de vrijheid genomen om er eentje te googlen voor je: https://www.youtube.com/watch?v=GZyq23XJjEM

[Reactie gewijzigd door flippy op 8 december 2021 20:47]

ken je deze phones uit ervaring, of stiiekem moeten googlen?

die red magic wordt nergens fysiek verkocht in EU,
en die legion is ook een recent toestel welke je ook nergens kan krijgen behalve bij lenovo online.

ben me er bewust van dat er enkele niche modellen zijn met zo een fan,
maar tot nu toe nog niemand tegengekomen die zo een model heeft.

heeft dat te maken omdat ze nergens te kopen zijn? of omdat niemand er meerwaarde inziet?
dat is een andere discussie :)
Ik ken 2 mensen/jongeren met zon telefoon. (Kids van collega op werk)
Ik hoorde het gejank van de fan toen ze in de koffiekamer zaten te wachten.
Toen ben ik er ook naar gaan kijken of dat de nieuwe norm word. Gelukkig is het een "gaming" ding en niet iets wat je in een normale telfoon snel zal zien.
Ze hadden beide zon lenovo.

[Reactie gewijzigd door flippy op 9 december 2021 11:10]

Vind het wel frappant dat laptops en pc's steeds stiller worden, óók als ze voor gamen gemaakt zijn, maar telefoons steeds luidruchtiger, als we alleen even naar gamingtelefoons kijken.
[...]

Blijkbaar ben ik geen hardcore gamer, want welke games laten je smartphone zo warm worden dat je een ventilator nodig hebt om je toestel te koelen? Of is dit een ding omdat het kan?
En daarbij komt nog de vraag: wat is dan de functie van de rgb-leds?
Niets meer dan een domme trend. Kan niet wachten tot het uitsterft.
If you have to ask, you don’t need it. ;)
Pokémon Go wanneer je telefoon vol in de zon achter de voorruit hangt tijdens het vliegen vangen.
Bij langdurig zware belasting zakken ze vrijwel allemaal in qua prestaties.
Het geldt niet alleen voor games, maar kan in het algemeen al handig zijn als je zomers in een warm land bent en de temperatuur overdag niet beneden de 35 graden komt. Ik zou het ondanks dat niet kopen.
Bij moderne 3D games word een smartphone al snel vrij warm. Als je de GPU helemaal gebruikt word het zelfs oncomfortabel.
In bepaalde omstandigheden als die aan de stekker en het is wat warmer kan je telefoon throttlen.
Call of duty mobile en Genshin Impact. Vooral die laatste, naar 5 min begint mijn S21 ultra zo warm te worden dat alles begint te stotteren.
Ik heb mijn telefoon toch wel eens best warm gekregen met gewoon een uur wat browsen, etc.
Is waterdicht, dus een keer maar eens in een glas water gedompeld. Vooral even niet gebruiken hielp natuurlijk.
In principe zou geen enkele developer het maximale van een telefoon moeten vragen want dat zou betekenen dat je een grote doelgroep met telefoons die niet aan jouw eisen voldoen te negeren.
Mijn iphone 6 kan bloedheet worden van verkeerd web pagina of email. Maar dan doe ik de phone gewoon uit en wacht een minuut of zo.
Is dit echt nodig tho?
Maar.... meer RGB! 8-)

I know... compleet van de pot gerukt.
hey die babes op gamescom moeten ook betaald worden ;p
Voor mensen die hun telefoon in de auto gebruiken om te navigeren?
Ben er zelf geen fan van dus gewoon een TomTom kastje aan de voorruit.
Is het al 1 april? :+

€70,- voor een ventilatortje voor een smartphone…!?
Vergeet de RGB niet!!!1!
Zeker belangrijk want meer RGB = meer FPS
12 RGB LEDs with 16.8 million colours.
Damn, dat worden heel wat meer FPS’sen.
En een beetje tweaker prutst er natuurlijk 2 op zijn telefoon ipv braafjes eentje in het midden voor dubbel de FPS.
8-) :9~ :9~ :9~ 8-)
Eerste wereld problemen.
Maar bekijk het zo. Doordat je een dikke fan op je iPhone zet, heb je mogelijk niet dat doekje van 25 euro nodig om het zweet van je scherm af te halen.

En tuurlijk, 70 euro is meer dan 25, maarja dan heb je wel RGB.
Dus i.p.v "beter gaming chair" kan men nu roepen dat je een rgb smartphone cooler hebt.
What a time to be alive. |:(
Tenminste totdat we een RGB gaming chair krijgen... grapje, die bestaan natuurlijk al.
Wat is hier het praktisch nut van? :?
Voor mensen die hun telefoon gebruiken om in de auto te navigeren?
Zomaar een idee wat mij te binnen schoot.
Ik snap je idee, maar gaat een fan op de achterkant nou echt zoveel helpen? Hij heeft geen "toegang" tot de luchtstroom binnenin je telly (voor zover die er al is) en het zit toch relatief "ver" van het moederbord vandaan (in tegenstelling tot bijv. een CPU fan voor je PC die er vrijwel direct op zit), dus je mobo zal gewoon lekker warm worden. Of zelfs van die cooling pads voor laptops, die werken omdat ze eigenlijk een verlengstuk zijn van je al bestaande ventilatiesysteem. Als je een laptop hebt die via de zijkant lucht aanzuigt en/of wegblaast en je neemt een cooling pad voor de onderkant, dan werkt dat toch ook niet zo best?

En wat als je een case hebt van plastic/glas? Dat geleidt toch veel minder goed warmte dan aluminium. Plastic is in het algemeen sowieso een goede insulator dus dan blijft de warmte binnenin je telefoon. Verder heb ik ook nog eens een telefoonhouder die de hele achterkant van de telefoon bedekt (aluminium case overigens), daar past die fan echt niet nog eens tussen. Wordt daardoor ook niet echt warmer als de zon er op staat, de navigatie-app zelf en het moeten opladen van dat ding zorgen wel voor die warmte. :D

Nee, volgens mij is dit toch echt een gimmick, gewoon omdat het kan.
RGB leds.

Deze draad is klaar, nu.
Anoniem: 11851
8 december 2021 19:24
Ik nomineer dit ding alvast voor de "Meest Nutteloze Product Van Het Jaar 2021" awards. 8)7
Die nominatie willen ze volgend jaar volgens mij ook. Hebben ze dan ook jouw stem?
https://www.razer.com/eu-en/concepts/razer-project-hazel
Anoniem: 11851
@Trippol8 december 2021 20:16
Ach, als iemand d'r uit wil zien als Bane uit het Batman universum, maar dan met RGB d'r bij, be my guest :+

K'leg nog liever m'n centen neer voor dat gekke mondkapje/masker, dan voor een RGB koelblok/ventilator voor achterop m'n telefoon. :Y)

Het is natuurlijk wel allemaal marketing van Razer, dat doen ze dan wel weer goed.

*edit* Bij nader inzien moet dat wel een 1 april grap zijn geweest, toch?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 11851 op 8 december 2021 20:20]

Zal dit het geld waard worden? Lijkt mij niet.
Vind ik dit een mooi ding? Zeker niet.

Maar laten we die dingen opzij zetten, en dan is het nog niet zo gek. Dat product beantwoord toch wel alle tekortkomingen van een normaal masker, mocht het allemaal goed werken natuurlijk. En indien dit nog jaren en jaren gaat duren, dan zijn dit soort type maskers misschien wel de toekomst.
Sja, in Japan zijn ze al meer een fashion statement (al jaren).

Blijkbaar werden er al "vergelijkbare" (uiterlijk) maskers gebruikt in 1918 (mogelijk al eerder?) (Uiteraard niet zoals die van razer maar die lapjes maskers)

[Reactie gewijzigd door Amorac op 9 december 2021 09:51]

Het heeft natuurlijk ook veel weg van bijv een gasmasker.

We weten natuurlijk niet hoe alles gaat lopen, we willen allemaal heel graag geloven dat dit over een jaar zo goed als weg is, maar wat als dit nog 10 jaar is, of de rest van ons leven? Hoe passen wij ons aan. Wat als het straks verplicht is om buiten de deur te dragen?
Even mondkapje op als je snel de supermarkt door gaat, is 1 ding, maar als ik zo'n ding uren achter elkaar op moet, dan wil je wel goede ventilatie. Wil je ook met andere mensen fatsoenlijk praten, dan kan een speaker zeker helpen. Dus gek is het idee nog lang niet.
Durf te wedden dat ze als warme broodjes gaan.
Vooral die kabel van 1,5 meter met usb c. waarom dan geen korte kabel. Dan kan hij rechtstreeks in de telefoon zonder overal achter te blijven hangen.

Voor de apple fans natuurlijk een lightning aansluiting.
IDD, een kabeltje van 30cm is lang genoeg. [ofwel 2x de hoogte van je telefoon]
Volgens mij ooit wel eens een review gezien van een soort gelijk product, deed helemaal noppes!
Tegenwoordig heb je vapor chamber cooling, als je heat pipes cool houd zou het wel helpen.
Razer meldt op zijn website dat de Phone Cooler Chroma beschikt over een zevenbladige fan die draait op maximaal 6400rpm, met een 'stil geluidsprofiel' van 30dB.
Ben benieuwd of je ook gehoorbescherming erbij krijgt voor de 6400rpm....
Ik vroeg me ook als eerste af wat de geluidsproductie zou zijn bij die 6400 rpm. Leuk dat stille geluidsprofiel, maar als die aan de bak moet zal die zich niet aan zijn stille geluidsprofiel kunnen houden.
Dat is ook iets wat je vrijwel nooit tegenkomt, er wordt altijd geadverteerd op een random (of minimum) toerental zodat de geluidsproductie stil lijkt. Voor zover ik heb gezien wordt de geluidsproductie op max toerental vrijwel nooit benoemd.
Werkt dit nou ook met hoesje?
Als jouw doel is gericht om je hoesje koel te houden wel....
Even serieus, nee. Dit zal alleen gaan werken zonder een hoesje tenzij je een hoesje hebt met een cut-out voor deze specifieke ''koelventilator''.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee