Razer wil Chroma RGB beschikbaar maken voor smarthomeverlichting en komt met app

Razer heeft tijdens de CES plannen onthuld om een smarthome-ecosysteem te creëren. Het bedrijf komt dit jaar met een Razer Smart Home-app voor het aansturen van verlichting. Razer nodigt fabrikanten van slimme verlichting daarnaast uit om hun producten compatibel te maken met Razer Chroma RGB-software.

Het bedrijf claimt tijdens de CES dat het met zijn Razer Smart Home-app een 'universele app' wil creëren voor 'het aansturen van alle verbonden apparaten'. Het bedrijf hoopt dat verschillende fabrikanten van slimme verlichting ondersteuning toevoegen voor Chroma RGB, zodat deze binnen een enkele app aangestuurd kunnen worden, ongeacht de fabrikant.

Razer toont een enkele screenshot van zijn app, waarin te zien is dat lampen ingedeeld kunnen worden per ruimte en per huishouden. In de app zou ondersteunde slimme verlichting ingesteld, aan- en uitgeschakeld en aangepast kunnen worden. De screenshot noemt ook 'routines', maar Razer gaat daar verder niet op in. Meer details over de app zijn nog niet bekend.

Razer zet verder een smarthomeprogramma op. Daarmee nodigt het bedrijf fabrikanten uit om hun verlichting te integreren met Razer Chroma RGB. Volgens Razer hebben verschillende bedrijven toegezegd dat ze deel zullen nemen aan het programma. Daarbij noemt het bedrijf Yeelight, Nanoleaf, Monster, LIFX en Twinkly. Philips Hue-ondersteuning wordt niet genoemd. Het smarthomeprogramma en de bijbehorende app komen in de eerste helft van dit jaar uit. Razer geeft aan dat het binnenkort meer partnerbedrijven verwacht aan te kondigen.

Razer Smart Home-app
De Razer Smart Home-app

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

05-01-2022 • 20:53

32

Reacties (32)

32
32
13
3
0
13
Wijzig sortering
Razer RGB smart lampen?

Laat me raden die dingen gaan 5-10X zoveel kosten dan RGB lampen van bv de ikea
Razer RGB smart lampen?

Laat me raden die dingen gaan 5-10X zoveel kosten dan RGB lampen van bv de ikea
Nog afgezien of we weten wat de kwaliteit van de Razer lampen zullen zijn, maar is er een goede reden waarom ikea lampen goedkoper zijn. Ze zijn kwalitatief gewoon minder, als het bijvoorbeeld vergelijkt met Philips Hue.
Maar voor premium heb je dus al hue. Hoe gaat razer zich onderscheiden?
Waarom moeten ze zich per se onderscheiden? Wat mij betreft is het alleen maar beter als je meerdere kwalitatief goede merken hebt die hetzelfde doen. Goed functionerende lampen maken in dit geval.
Omdat wanneer je je niet onderscheid (hetzij kwaliteit, functies of prijs) je het normaliter niet lang gaat uithouden.
Als ze 10X zo goedkoop zijn en ipv 5 jaar maar 2 jaar mee gaan, dan ben je alsnog goedkoper uit in de lange duur.
Het gaat niet alleen om levensduur, ook de stroomvoorziening die erin zit en hoe die de frequenties van je stroom kan verstoren en zo de levensduur van andere apparaten kan verkorten bijv. Helaas spelen er zo veel meer factoren mee in een kwaliteitskenmerk dan levensduur.
Niet dat ik weet of Ikea lampen dit probleem hebben, maar een voorbeeld van dat kwaliteit meer is dan alleen levensverwachting.
https://youtu.be/zUgCM6cCUj0

En als je ethernet over powerline gebruikt of zoals vroeger X10 dan is dit echt wel een issue
Ik heb van beide lampen (IKEA en Hue) een volledig ecosysteem. De Phillips lampen zijn naar mijn inziens mooier en de app beter. Ook de bridge werkt wat soepeler, waardoor mijn voorkeur naar Hue gaat. Maar dit betekend absoluut niet dat de kwaliteit van Ikea lampen slecht is of minder. Je moet het meer zien als Ikea is de TV van 800 euro en Hue is de TV an 1500 euro. De kwaliteit is toch echt het zelfde, maar de TV van 1500 euro bied net wat meer :)
Je geeft een eerlijk antwoord en wordt gedownmod, nice job tweakers! :X
Maar je hebt volledig gelijk.
@Luchtbakker
Het kleurbereik op Hue lampen is groter en tevens kunnen ze dieper dimmen.
Daarnaast is de software kant van Hue veel beter. Dat zie ook wel in de integraties die Hue aanbiedt tegen geen integratie bij Ikea. De Ikea apparaten kun je niet eens buitenshuis bedienen en laten we maar niet beginnen over de Ikea app vs de Hue app. De initiële installatie met Ikea is heel complex waarbij je de schakelaars op centimeter afstand van de lampen moet houden. Erg leuk met plafondpanelen zoals ik gebruik.

Ik gebruik zelf ook beide en vooral de stabiliteit is een probleem bij Ikea. Soms reageren de verlichting schakelaars de eerste keer niet en moet ik nogmaals drukken. Soms gaan niet alle lampen (3 panelen naast elkaar) niet allemaal aan. Dit heeft een 'leuk' schaakbord effect want als je de schakelaar nogmaals aandrukt gaan de lampen die uit waren aan en de lampen die aan waren uit. Je mag dan de boel weer herstellen met de app.

Ikea spul werkt zeker niet slecht maar af en toe laat het een steek vallen. Iets wat ik nog niet ben tegengekomen met Hue. Dat gezegd, er zijn vast veel software updates geweest dus misschien is jouw ervaring beter. Hue is echter wel veel beter in mijn mening.
Dat is tweakers he ;)

Ik heb met 1 lamp inderdaad heel af en toe het probleem dat hij niet mee wilt met de rest van de lampen. Mijn oplossing is dan dat ik dmv de afstandsbediening alle lampen aan zet (waardoor die ene lamp idd uit gaat...) en dan tegen google roep dat de hele ruimte uit moet gaan. Hierna werkt die over het algemeen naar behoren.

Tegenwoordig kan je de lampen ook koppelen zonder afstandsbediening (gelukkig). Je moet je lamp dan aan zetten en dan 6 keer aan en uit (volgens de app). Maar ook zonder dit te doen pakt die hem vaak gewoon op. Al moet ik toegeven dat bij lampen die wat verder weg zitten de koppeling met de afstandsbediening beter werkt. Dus nog niet helemaal vlekkeloos helaas.

Bedoel je met buiten dat je afstandsproblemen hebt? Ik heb nu namelijk third party lampen buiten van Ledvance Smart+. Deze lampen koppelen met de HUE bridge was totaal geen probleem, bij de IKEA bridge is het net te ver om ze te kunnen aansturen... En gezien ik ze op deze bridge moet hebben ga ik maar een versterkertje aanschaffen. Al kom je dan misschien wel op het grootste probleem van IKEA. Ze zijn alleen bij IKEA te koop, maar online bestellen is weer niet mogelijk...

Als je met buitenshuis bedoeld dat je via 4g wilt bedienen zeg maar, heb ik daar geen problemen mee? Ik heb ze wel gekoppelt aan de home app van Google. De IKEA app zelf werkt inderdaad niet als je niet op het zelfde WIFI netwerkt zit.
De IKEA app zelf werkt inderdaad niet als je niet op het zelfde WIFI netwerkt zit.
Dit laatste inderdaad. Dat was voor mij de grootste verrassing met Ikea verlichting. Je koopt de hub met lampen maar dan kun je alsnog niet de verlichting buitenshuis bedienen (tenzij je inderdaad een koppeling met Google of Apple maakt). Iets wat je wel verwacht van 'slimme verlichting' naar mijn mening.
En wéér een smarthome-ecosysteem... thread.. zigbee (philips hue/Ikea) (ok, is straks ook thread), z-wave, wifi + tuya.....
Nu melden allemaal partners dat ze mee doen, maar voor hoe lang? en hoe compatibel zijn ze, zeker als ze daarnaast ook nog hun eigen smarthome-ecosysteem hebben.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 19:27]

Zien we al ergens of Razer niet ook gewoon thread gaat ondersteunen?
Yeelight, Nanoleaf en LIFX werken sowieso al over wifi, dus of ze moeten opeens een ander protocol (thread) gaan gebruiken, of Razor is gewoon weer een Tuya achtig iets wat ook over Wifi werkt.
Dat zou ook verklaren waarom er in het artikel staat "Philips Hue-ondersteuning wordt niet genoemd."
Die werkt namelijk wel over Zigbee (en straks ook Thread)

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 19:27]

Boeit niet. Als Thread werkt zoals belooft dan krijgen alle apparaten een IPv6 adres en zijn deze altijd aan te spreken. De edge router moet niet uitmaken dus daar kun je alles tegenaan knopen (zelfs meerdere van verschillende leveranciers moeten werken). Dan is alles (naast wifi) overbodig.
Dat zeiden ze ook over Zigbee, dat zou een universele standaard worden, en zie nu, iedere fabrikant heeft er weer z'n "eigen" standaard van gemaakt waardoor je apparaat van fabrikant A niet kan verbinden met de hub van fabrikant B of ze moeten onderling weer afspraken gemaakt hebben zoals het "Friends of Hue" programma (wat uit eigen ervaring trouwens ook nog niet volledige functionaliteit garandeert)
Snap ik, en uiteraard moeten we het eerst nog maar zien hoe de praktijk uitpakt.
Maar gezien de grote spelers binnen dit project heeft het meer potentie dan Zigbee.

De belofte dat alle apparaten ook direct benaderbaar zijn via IP is voor mij de overslag. Daarmee neemt men heel veel barrières weg en zelfs als de fabrikant de handdoek in de ring gooit, dan zou alles gewoon door moeten werken. Home Assistant doet dit nu ook fantastisch via een directe Zigbee stick. Daar kun je al je Zigbee apparatuur direct aansturen zonder hub. Straks kan dat dus direct via IPv6 en zelfs via meerdere 'edge routers'. De voordelen van Zigbee met de flexibiliteit van IP. De potentie is er.
Mag ik je adviseren om dit filmpje eens te bekijken?
https://www.youtube.com/watch?v=MznYEhOsKOk

Ok, de man zelf is op z'n zachts gezegd een beetje druk, maar hij legt wel goed uit wat Zigbee en de opvolger (chip/thread) zijn en door wie ze gesupport worden (klein tipje van de sluier, beide door dezelfde bedrijven)
Haha, ja ik ken hem (ik volg ook andere Home Automation kanalen). Zijn 'Aww, the Zigbee' stuk is super.

Ik snap zijn kritiek maar hij maakt hier een aantal fouten en ik deel zijn mening grotendeels niet.
Ten eerste geeft hij aan dat Google, Ikea, etc aangaven dat je Zigbee moest gebruiken vanwege 'compatibilty'. Dat was niet zo, men heeft nooit compatibility belooft. Dat namen mensen aan omdat Zigbee een standaard zou moeten zijn. Iedereen met een beetje (Zigbee) ervaring weet dat dat er nooit geweest is. Het is een niet-gecertificeerde standaard. Het hele compatible-met-andere-merken-zigbee-apparaten stuk is zelfs optioneel in de standaard. Mensen maken juist de keuze voor Zwave omdat je daar je apparaten echt moet certificeren. Daar zie je veel betere compatibiliteit. Zigbee staat juist bekend als het wilde westen. Het was zelfs een heel gedoe omdat vrijwel niets compatible was tussen leveranciers. De belofte dat zaken cross-compatible waren is dus nooit gedaan. Ten tweede, de fee van de aliancie. Ja, membership is niet gratis maar hij vergeet te vertellen dat er een ook uitzonderingen zijn voor 'Academici'. Daarnaast zijn partijen als Google allerlei hardware geschikt aan het maken en aan het certificeren: https://openthread.io/certification

Maar uiteindelijk maakt hij hier de grootste fout: Matter is niet Thread.
Matter is een standaard voor voornamelijk Hubs. Matter is ook niet een vervanging voor Zigbee. Zoals hij zelf al aangeeft heeft Matter helemaal geen connectie met de onderliggende techniek. De enige afhankelijkheid is IP. Helaas zegt Matter dus helemaal niets over de toekomst anders dan mogelijke compatibiliteit tussen hubs.. Iets waar de meeste mensen niet in geïnteresseerd zijn.

Ik praat in deze comments dus over Thread. Hoewel Thread samen met Matter ontwikkeld wordt hebben ze verschillende doelen.
Thread is beter dan Zigbee in vele onderdelen. Thread vereist 6LoWPAN (je apparaten zijn dus direct benaderbaar achter de edge router), vereist IEEE 802.15.4 (hetzelfde als Zigbee dus we weten dat het bereik goed is), vereist beter beveiliging (AES) en heeft kant en klare open-source implementatie:
https://openthread.io/
Dat laatste gaat er hopelijk voor zorgen dat we veel DIY projecten gaan zien in de open-source community.

Uiteindelijk maakt hij een leuk filmpje maar zijn informatie klopt best vaak niet. Je moet onthouden dat Youtube voornamelijk entertainment is net zoals de info op Tweakers vaak een interpretatie is van een persbericht. Grote korrels zout, enzovoorts.

Voor mij geld de regel, als er geen goede bronvermelding gedaan wordt, dan moet je het alleen als entertainment zien. Een goed voorbeeld van hoe het zou moeten: The Insane Engineering of James Webb Telescope. Alle bronvermeldingen staan in de beschrijving zodat je kunt controleren of de uitspraken kloppen.

Dat gezegd, we moeten inderdaad voorzichtig zijn en afwachten. De makers van Home Assistant zijn ook best kritisch over Matter maar ik heb ze nog niet over Thread gehoord. Mijn eigen doelstelling is om een eigen Thread netwerk op te zetten zodra de software daar klaar voor is. Hopelijk zien we in de toekomst goede edge routers die matter ondersteunen maar daar wacht ik rustig de reviews van af.
Over 10 jaar zal de Europese Commissie zich hier druk over maken, en over 15 tot 20 jaar één standaard verplicht stellen.
"Hey Google, zet de pc verlichting aan" :Y)
Je moet natuurlijk wel synapse dag en nacht aan hebben staan, anders onthoudt hij de settings niet van de RGB :p
En dagelijks updates installeren waardoor je er meestal niet echt wat mee kan.
Mooie hardware, maar ik wordt zo moe van al die updates
Zo zo, overdrijven is ook een vak. Te weinig updates, niet goed. Te veel updates, niet goed.

Maar als er een update is kun je die gewoon laten staan totdat het je uitkomt die te verwerken dus ik zie het probleem niet. En daarbij, ik heb vier Razer apparaten en krijg denk ik één à twee updates per maand.
Het is een ergenis die vooral veroorzaakt wordt doordat de software dat erg zichtbaar doet. Als het updates zouden zijn zonder popups zou ik het minder erg vinden. Ik heb in huis 3 werkplekken, allemaal met razer hardware eraan, we gebruiken als gezin 5 verschillende laptops over die drie werkplekken heen. Dus bij elkaar komen die popups echt wel regelmatig in beeld als je een laptop gaat gebruiken.
Het is en blijft hardware ondersteunende software die zich vooral op de achtergrond moet houden tenzij je bewust er iets mee wilt doen. Zij gebruiken ze wel een beetje als advertentie platform.
Zijn ze niet onwijs aan het klooien met Synapse? Ik hoorde dat dankzij een update vorige week specifiek voor Windows 11 problemen de hele macro ondersteuning voor Windows 10 naar zijn grootje is.
Voor de liefhebber: ik heb via OpenRGB die verbonden is met Home Assistant nu al controle van al mijn RGB componenten in de PC.
Nieuw bane mondkapje op een filmset?
Hier verschilt dit (anders dan een mobiele app) van wat er al was? Je kon al Razer Synapse gebruiken om LiFX, YeeLight, NanoLeaf en Philips Hue etc aan te sturen. B.v een verschillende kleur licht per held in Overwatch.
Zou er dan ook vreemd vanop kijken als Philips deze keer niet meedoet.

(In het verleden een beetje onderzoek na gedaan, vriendin leek het leuk om een RGB strip achter het bureau te hebben die dezelfde kleureffecten doet als de Razer Chroma Controller in de PC. Had de hoop dit goedkoop te kunnen doen door een Arduino zich voor te laten doen als een LiFX led strip. Uiteindelijk opgegeven want ik kon er niet veel documentatie over vinden)
En gewoon de uitgang van de controller in de PC splitsen was geen optie?
Beperkt tot 80 leds per channel, 240 in totaal. Niet ideaal om 2 strips van 80 aan te sturen (liever een enkele 2m kabel met 200 leds) en ik vermoed dat het totaal zelfs eerder wordt bereikt. (Ze heeft al een RGB bracket achter het moederbord, 2x phanteks neon led strip, RGB moederbord kabel en een RGB videokaart kabel (x2). Dat komt wellicht nog een BeQuiet LightWing fan bij).
"Razer heeft ontdekt dat hun markt niet alleen uit jonge kinderen, tieners en thuiswonende jongvolwassenen met overgewicht zijn en heeft besloten zijn regenboog verlichting ook op smarthome apparatuur beschikbaar te maken."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.