Signify zet kaarslichteffect in Hue-app en introduceert nieuwe Hue-buitenlampen

Signify voegt in het eerste kwartaal van dit jaar kaarslicht- en haardvuureffecten toe aan de Philips Hue-app. De effecten werken met bestaande lampen. Ook introduceert de fabrikant twee nieuwe Philips Hue-buitenlampen.

Signify noemt de effecten Candle en Fireplace. Die bootsen volgens de fabrikant het zachte gloeien van natuurlijk kaarslicht en 'een gezellige open haard' na. De effecten zullen werken op alle Philips Hue-lampen die zowel Zigbee- als bluetooth-compatibel zijn. Gebruikers kunnen zodra de effecten beschikbaar zijn in de app zien of hun lampen compatibel zijn.

Naast de effecten introduceert Signify twee nieuwe Philips Hue-buitenlampen. Er verschijnt een wandlantaarn met filamentlamp in vintagestijl. Deze Inara-lamp heeft dimbaar warmwit licht en krijgt een adviesprijs van 100 euro.

Ook presenteert Signify de Philips Hue Calla. Dat is een 25cm hoge sokkellamp voor buitengebruik, afgewerkt met roestvast staal. Volgens de fabrikant is die lamp bedoeld om bijvoorbeeld een tuinpad te verlichten. De Calla-lamp kan wit en gekleurd licht weergeven en krijgt een adviesprijs van 140 euro. De nieuwe buitenlampen zijn vanaf 8 februari leverbaar.

Philips Hue Calla en InaraPhilips Hue Calla en InaraPhilips Hue Calla en InaraPhilips Hue Calla en Inara

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-01-2022 • 11:30

184

Lees meer

Reacties (184)

184
182
69
5
0
89
Wijzig sortering
Philips heeft wel fancy prijzen. Philips vraagt 55 euro voor een E27 RGB peertje, terwijl de Action 7 euro vraagt voor een vergelijkbare lamp:

https://www.philips-hue.c...27/8719514328204#overview
https://www.action.com/nl...ticolor-ledlamp-1b6ebaed/

EDIT: Review gevonden met vergelijking gevonden tussen Action, Hue en Ikea: https://fwd.nl/smarthome/...-producten-van-de-action/

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 20:48]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @lordawesome24 januari 2022 12:05
Kwaliteit, kleurechtheid, zigbee vs wifi, garantie en support (etc) maken een verschil. Nu is Hue een premium merk dus ook dat telt mee.
Ikea doet het voor € 18,-. Geen idee van de kleurechtheid (en hoeveel kopers zullen daar nou echt last van hebben?). Kwaliteit verschilt denk ik niet zo (voor zover je dat kan merken), en garantie en support zijn bij Ikea misschien wel beter dan bij Philips/Signify.
Je doet bijzonder veel aannames. Allemaal fout, dat is ook op zich best een prestatie. Maar aangezien ik ze beide in huis heb, hier mijn ervaring.
Geen idee van de kleurechtheid (en hoeveel kopers zullen daar nou echt last van hebben?).
Meer dan je denkt wellicht. De kleurechtheid is het niet alleen, het is ook de afwijking in helderheid en de mate van dimmen. De Ikea lampen dimmen beduidend minder dan de Hue lampen. Zodoende kun je een Hue white ambiance lamp als nachtlamp gebruiken en is de Ikea lamp daar ongeschikt voor. De hue lampen ondersteunen ook een entertainment api en zijn onderling altijd precies hetzelfde afgesteld, ook in combinatie met ledstrips en andersoortige lampen zoals een Centris lichtbak. Bij de Ikea kan dat licht verschillen en dat is merkbaar als de lampen relatief dicht bij elkaar staan. De range is duidelijk beperkter bij de Ikea. Een huis met gemengde Hue en Tradfri lampen die allemaal warm/koud kunnen maakt wel zichtbaar dat Tradfri echt de budgetoplossing is.
Kwaliteit verschilt denk ik niet zo (voor zover je dat kan merken)
Het kwaliteitsverschil is gigantisch. De Hue lampen kunnen feller, meer kleuren (vooral groen), zijn regelmatig feller, vooral met specifieke kleuren en kunnen samenwerken via een entertainment api. Hue heeft ook veel bredere ondersteuning voor verschillende applicaties en een veel breder inzetbare api. De chips in de Hue Bridge en de lampen zijn ook duidelijk sneller en dat merk je in de snelheid waarmee lampen reageren. De betrouwbaarheid, zeker bij aansturen via andere routes (homekit, google, switches, motions sensors) was bij Hue eigenlijk feilloos en bij Tradfri viel dat redelijk tegen. Daar ging weleens wat mis.

Transitie tussen kleuren is bij Tradfri ook vrij direct en dat is bij Hue heel vloeiend. De lampen ondersteunen dynamische scenes, dat zijn zaken waar de Tradfri lampen niet mee kunnen concurreren want die hardware kan dat niet aan.
garantie en support zijn bij Ikea misschien wel beter dan bij Philips/Signify.
Nou ben je gewoon een grappenmaker. Signify heeft een duidelijk vindbaar telefoonnummer waar je gewoon makkelijk vragen kunt stellen en je krijgt vrij snel een nuttige reactie. Bij de Ikea informatie inwinnen over tradfri kun je vergeten. Bij defecte producten is Signify bijzonder rap met reageren en ze hebben mij altijd bijzonder snel en kundig een oplossing geboden, bij een defecte gu10 lamp stond er na een telefoontje de volgende dag gewoon een nieuwe voor de deur. Dat doet Ikea niet zo makkelijk hoor. Een defecte lamp daar betekende heen en weer rijden en dan nog een tijd wachten tot ze eindelijk klaar waren met het omwisselen. Ook de software support en het verbeteren van hun app, lampjes enzovoorts is heel goed geregeld. Er zijn weinig bedrijven die zoveel zorg voor hun producten heeft als Signify.

Wat Ikea levert voor 18 euro is een daadwerkelijk duidelijk minder product. Dat kan voldoende zijn, ik heb ze tenslotte zelf ook. Maar doen alsof je bij Signify voor niets wel meer betaald is complete onzin. Mijn ervaring is dat Signify eigenlijk bijzonder veel waar voor 't geld weet te bieden. Zeker als je het uitzet tegenover een Ikea.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 20:48]

Zo fout is die aanname niet. Ik probeer liever mijn eerste stapjes met een goedkope IKEA lamp dan met een dure van Philips. Het licht van IKEA lampen doet het goed genoeg. En het zou mij niets verbazen als IKEA straks een behoorlijk groter aandeel heeft in de markt door prijs en beschikbaarheid en eenvoud van gebruik. (niet dat hue bijzonder ingewikkeld is of zo). En beide sluiten prima aan op homeassistant.

Ook is het IKEA spul niet gekoppeld aan een internet dienst en alhoewel dat wat functionaliteit kost is er geen fabrikant die gaat bepalen dat mijn lampje niet meer ondersteund word of zo. Als de IKEA morgen niet meer bestaat dan gaat mijn lamp nog steeds aan en uit. (ja Philips kan ook wat offline, maar de online is er voor een reden).

Wellicht zijn sommige van mijn observaties verouderd, maar de algemene lijn zal nog kloppen,
Alleen het koppelen van Ikea spul is een pak lastiger dan origineel Philips. Heb 10tallen apparaten van beiden, maar vraag me elke keer als ik weer 10 minuten langer bezig ben omdat er getouchlinked moet worden, waarom ik geld wilde besparen met ikea-spul. De eenvoud ligt een pak lager dan spul van Hue.

Zelfs als je de originele Ikeahub gebruikt is het bij Hue: lampje indraaien, opzoeken in app en toevoegen.

Bij ikea gebeurt er niks zonder afstandsbediening die je dan balancerend onder de lamp moet gaan touchlinken met de remote.

Iedereen maakt zijn eigen kostenafweging, maar je krijgt (gelukkig) iets terug voor het prijsverschil. Of dat genoeg je mag je zelf bepalen
Ik heb net een set van ikea gekocht en die kon ik zonder remote direct aan de hub linken. Zes keer aan en uit achter elkaar en de lamp gaan in link modus. Zonder rekken gewoon met de schakelaar in de muur. Je klacht is al verholpen dus denk ik.

Eerlijk gezegd vond ik de ikea eenvoud uitstekend. Het kan wellicht nog beter, maar niet zo erg als jij het maakt. (en mocht ik het met de afstandbediening willen doen dan helpt mijn 1,96m ook :) )

De ikea app is niet super, maar die word toch vervangen door homeassistant voor mij. En voor de gemiddelde thuis dummy is de app goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 20:48]

dat is leuk als je schakelaars hebt, maar dat wil je juist niet bij een slim systeem. Alles staat hier permanent onder stroom. Moet ik dus 6 keer heel snel de lamp er in en uitdraaien. Dat is pas rekken
De meeste mensen hebben gewoon schakelaars. En zelf mijn die hard home automation collega's hebben schakelaars. Weliswaar ZigBee enabled schakelaars, maar die kunnen nog steeds aan een uit
Als je het Hue topic op got volgt is de eerste instructie die veel mensen krijgen: Verwijder de schakelaar en vervang deze door een lasklem. Een schakelaar is lastig als je iets wil automatiseren en de stroom is van je lamp af. En een zigbee schakelaar voor een Hue/ikea lamp is een raar concept...

Ik heb waar nodig wel draadloze wandzender geplaatst, maar geen schakelaars meer.

Maar goed: blijkbaar is mijn ongemak voor jouw volledig acceptabel, waarmee de bereidheid bij jou om te betalen voor het gemak van Hue lager is. Prima toch, elk product zijn eigen doelgroep

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 20:48]

Zo vreemd is het niet. Schakelaars reduceren stroom gebruik tot nul en je kunt de schakelaars tegelijk automatiseren met de lamp. En mensen willen niet altijd in een app zijn
Klap op de muur werkt ook
Om de app te vermijden kies je een draadloze wandzender. Een zigbee schakelaar in de muur gebruikt ook gewoon stroom, dus dan heb je twee problemen gecreerd. Je hebt een extra stroomverbruiker geintroduceerd en als je de lamp wil aanzetten moet je zeker weten dat het aan signaal eerst bij de schakelaar aankomt. Daarnaast heb je het over kostenbesparing met een Ikealamp. Die is natuurlijk helemaal weg als je een zigbee schakelaar plaatst. Zeker als je bedenkt dat elke zigbee schakelaar een neutrale draad nodig heeft dus extra elektrawerkt vergt voor veel schakelpunten.

Als een klap op de muur voor jouw werkt hoef je natuurlijk ook niet te investeren in al die dure slimme dingen.
We dwalen nogal af van wat ik oorspronkelijk wilde melden. Dat IKEA spul al met al zo slecht niet is voor het prijs punt en het type gebruiker waar het op gericht is. Zeker gekoppeld met home assistant is het een goedkope instap in ha gebied. Ik hoef jou niet te overtuigen.

Ik geloof in kopen wat werkt en een van de belangrijkste dingen vind ik interoperabiliteit. IKEA en Philips is allebei ZigBee dus ik kan combineren. IKEA in de hal en Philips waar ik een mooier RGB kleur licht wil. Ik wil ook niet afhankelijk zijn van externe diensten en dat is ook persoonlijk, voor de meesten maakt dat niet uit. Gelukkig is er ruimte voor meerdere en opties
Toch nog even over het IKEA prijspeil: de truc van IKEA is goedkope in China geproduceerde spullen die vaak in Zweden ontworpen zijn (en met een Zweeds imago). Daardoor is het IKEA gelukt groot te worden.
Signify (voormalig onderdeel van Philips) is een high end producent van verlichtingsproducten en produceert in meer dan 20 landen (geen idee waar onze hue lampen vandaan komen).
Daardoor is het ook niet verwonderlijk dat de hue lampen op een aantal punten beter scoren. IKEA richt zich op erg betaalbare producten, Signify op kwaliteitsproducten
De truc van IKEA is goedkope, en kwalitatief acceptabele producten weg zetten. Ja het tafeltje is een fineer laag met een eierdoos erin, maar als dat tafeltje toch 10 jaar meegaat, wat boeit dat dan? De meesten wisselen toch elke paar jaar alles. Is dat een truc? Ik denk van niet en anders is het een truc waar veel fabrikanten van willen leren. IKEA maakt voor het prijs punt een prima kwaliteit product en de service is goed. Uit sommige reacties maak ik op dat sommige mensen het heel moeilijk vinden om toe te geven dat IKEA wel eens een redelijk product zou kunnen hebben met de prijs en kwaliteit verhouding die veel mensen gewoon tevreden maakt. En Ja Hue is in ieder geval technisch zeer waarschijnlijk beter. Maar wat boeit mensen dat als ze het toch niet kunnen of willen betalen?

Voorbeeld. Mijn zusje haar kind van 4 kan niet bij de lichtschakelaar in het toilet. 15 euro IKEA lamp en een button lager op de muur. Probleem opgelost. Denk je dat men zich druk maakt over of signify beter is? Nee, dat is dure overkill voor het doel

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 20:48]

De prijs/kwaliteit is waarschijnlijk voor de meeste mensen inderdaad beter, maar in de eerste reacties bij dit artikel werd het hue product als een soort van overpriced product weergegeven, met het IKEA product als bijna net zo goed product en redelijk alternatief met een veel gunstiger prijspunt. De inzet van de bedrijven achter deze producten is echter verschillend en het resulterend product is ook behoorlijk verschillend (premium versus "goed genoeg" voor de meeste mensen).
Bij een nieuwsbericht over een Mercedes zie je weinig mensen opmerkingen maken dat bijvoorbeeld een Megane ook goed genoeg is. Het zijn gewoon 2 verschillende producten.

[Reactie gewijzigd door Frij5fd op 22 juli 2024 20:48]

Eerlijk gezegd zou ik die mercedes opmerking wel kunnen maken, een renault megane en een mercedes zijn voor boodschappenritjes namelijk vaak ook gelijk. De duurdere mercedes heeft alleen nut als je regelmatig ontspannen lange ritten wilt maken. Dan komen sommige extra features van pas. Zoals wellicht wat extra snelheid op de duitse wegen en dingen als een luxere cruise control. Maar voor wat de meeste mensen dagelijks nodig hebben kan de renault zelfs beter zijn. Kleiner, minder dat kapot kan, goedkoper in koop, rijden en onderhoud en 50 is 50 in welke auto je ook zit.

Je hebt gelijk dat het beide producten zijn voor een andere markt. Maar persoonlijk kijk ik graag naar welke markt aansluit bij mijn doeleinden en dat hoeft niet de duurste meest feature rijke markt te zijn.

Het is een van de reden dat ik nog steeds zit te wachten op een redelijk geprijsde kleine elektrische auto met voldoende bereik (400-500km). 90% van de auto's is te groot of zit meer in dan ik nodig heb. Ik rij nauwelijk 12000 km in een jaar.
Ik ben nog een stap verder gegaan en heb drie CCT lampen van Lidl hangen (nóg goedkoper). Super eenvoudig pairen (uit de doos al in pairing modus) en ze geven alle drie dezelfde kleurtemperatuur. Ik geloof zo dat Hue beter is, maar dan had ik 5x zoveel geld moeten uitgeven en dat is het me niet waard. Ik hoef geen discolampen in huis, gewoon sfeervol licht. Ik heb zelfs een hekel aan ambilight, dus zit er al helemaal niet op te wachten dat mijn lampen mee gaan doen.

Ik werk ook met Home Assistant, op en Intel Nuc, dat werkt bijna instantaan met ZigBee via een Conbee II stick.

We zijn nu vooral aan het kijken wat wel en niet fijn werkt. We hebben ook een setje ZigBee radiatorkranen gekocht. Ook ideaal: verwarming op de werkkamers gaat alleen aan als we thuis werken.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 20:48]

fun fact, genoeg zigbee schakelaars gebruiken geen stroom van net net, maar de stroom die je opwekt met het indrukken van het knopje. (of op batterijen met 8 jaar levensduur).
Kan je overal opplakken.
Dat is interessant, die had ik nog niet gezien. Had alleen deurbellen gezien die op bewegingsenergie werken. Maar die vond ik zeer "stroef" en dan denk ik dat mensen wellicht niet hard genoeg durven drukken. Hoe zijn deze schakkelaars?

En 8 jaar levensduur op een batterij. Mag je wel hopen dat er niets gaat lekken.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 20:48]

Ha dat wil ik dus juist niet bij een slim systeem. Truc is in dit huis dat alels ook nog op het handje te bedienen is. Snapt mn moeder ook nog als je op de kinderen aan het passen is :P
Precies. Bewegingssensoren waar mogelijk en wandzenders waar nodig. Maar de opa en oma factor is zeker belangrijk. Maar die heb je snel om als ze niet 15 losse schemerlampjes in de woonkamer hoeven uit te zetten en het licht in de gang automatisch werkt
Het licht van IKEA lampen doet het goed genoeg.
En dat is dan ook het hele eiereneten. Er is geen reden om voor Hue te gaan als de Ikea lampjes genoeg zijn voor je doeleinde. Waar mensen over vielen in de reacties was dat men aangaf dat Ikea lampjes en Hue dezelfde kwaliteit boden, terwijl Hue duurder was, of zelfs komische vergelijkingen met Aldi of Action lampjes. Maar er is wél een fors kwaliteitsverschil, het is alleen niet voor iedereen een relevant verschil.

Het kan best dat Ikea een leuk marktaandeel krijgt, wellicht hebben niet zoveel mensen wat zwaardere eisen. Ik weet wel dat het kwaliteitsverschil heel duidelijk is als ze naast elkaar staan, maar dat komt vrij weinig voor.
Ook is het IKEA spul niet gekoppeld aan een internet dienst en alhoewel dat wat functionaliteit kost is er geen fabrikant die gaat bepalen dat mijn lampje niet meer ondersteund word of zo. Als de IKEA morgen niet meer bestaat dan gaat mijn lamp nog steeds aan en uit. (ja Philips kan ook wat offline, maar de online is er voor een reden).
Er is qua offlinefunctionaliteit geen verschil tussen Philips/Signify Hue en Ikea Tradfri. Hue kan hetzelfde offline als Tradfri. Hue biedt wel de nodige extra functionaliteit die Tradfri niet heeft en voor sommige dingen is een internetverbinding vereist. Zaken die uniek zijn bij Hue zoals Ambilight+Hue vereisen ook geen verbinding met het internet, net als dingen als dynamische scenes.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 20:48]

Of het nou licht of geluid is. Niet iedereen kan het kwaliteit verschil zien of horen. En dan is IKEA wel goedkoper.

Maar goed ik ben het meest met je eens. Ik wilde alleen benadrukken dat sommige dingen nogal subjectief zijn en hoezeer hue technisch dan ook beter is, als je het niet kan ervaren is er effectief geen verschil. Als je er niet op let of geen last van hebt dan is alleen het prijsverschil relevant. Dus ik kan wel begrijpen dat voor vele beide met zo goed zijn. En Fiat is beter dan een Ferrari of met zo goed als je alleen stadritjes doet een nooit boven de 80 mag. Maar niemand ontkend dat de Ferrari spannender is.
Ben je goedkoper uit door eerst te starten met IKEA lampen? Ik heb mijn IKEA lampen inmiddels weer vervangen door Philips lampen, omdat de Philips toch echt veel mooier licht geeft.

Dus bedenk goed hoe belangrijk je de uitstraling van het licht vind, stel je niet te hogen eisen dan is IKEA wellicht de betere koop.
Het licht in het toilet of de gang hoeft niet mooi te zijn. Hoeft niet eens RGB te zijn. En zo zijn er wel meer plekken te bedenken. Ik weet niet hoeveel tijd jij besteed aan het bewonderen van het licht, maar de meeste mensen zijn blij als ze erbij kunnen lezen en tv kijken. Herinner u zelf dat de mensen hier niet de gemiddelde consument zijn. Als ikea het niet dacht te kunnen verkopen dan deden ze het niet. En voor zover ik kan bepalen word het goed verkocht. Volgens iedereen hier zitten al die mensen in lelijk licht? Dat lijkt mij onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 20:48]

Zodoende kun je een Hue white ambiance lamp als nachtlamp gebruiken en is de Ikea lamp daar ongeschikt voor.
Dit. Al meerdere kennissen/vrienden gehad die hier over geklaagd hebben en uiteindelijk toch HUE hebben aangeschaft.

Als je alleen de IKEA lampen kent, dan denk je dat ze goed zijn, want ze zijn zeker niet slecht. Maar als je ze naast HUE hebt gebruik merk je echt dat het een wereld van verschil is.

De IKEA lampen zijn zeker goed en bruikbaar voor simpele toepassingen, maar lang niet voor alle usecases waar HUE dat ook voor is.
Ik ben bang dat je op alle fronten wel een beetje heel erg gelijk hebt. Ik wacht hierdoor echt op de Hue aanbiedingen ipv dingen halen van andere merken. Qua smart-stopcontacten maakt het me niet zo gek veel uit, maar qua lampen lijkt het echt een verschil van dag en nacht ^^.
Ik kan van Aduro een leddimmerstopcontact kopen, die bestaat van Hue niet, maar idd lichtkleuren scheelt wel.
Ik heb ook beide en ik kan ook aangeven dat Hue vooral sterk is in de kleurweergave en het dimbereik. Vooral de E27-lampen kunnen bijzonder goed dimmen waardoor ze bruikbaar zijn als nachtlampjes als je 's-nachts naar de WC moet. Die van IKEA en andere merken zijn gewoon veel feller op 1% lichtniveau, en dat is echt geen klein verschil.

Maar garantie durf ik niet te zeggen. Mijn ervaring is dat ze bij IKEA nooit moeilijk doen, zelfs als je het tijdens het vervoeren door eigen schuld hebt gesloopt. (kastje van mijn bureau... Oeps...) Ik had ook een Tradfri-lamp die piepte als hij aan stond en die werd zonder tegenvragen gewoon omgeruild. Dat is iets waar IKEA sowieso wel heel sterk in is, naar mijn ervaring.

Met Hue nog nooit problemen gehad dus daar weet ik het fijne niet van :+

Al met al kan ik zeggen dat ik het liefste Hue gebruik, maar ik heb in bijvoorbeeld mijn trapkast gewoon een Tradfri hangen.
Hyperion?

Iedere zigbee lamp werkt als ambilight en de rest erbij, desnoods laad je zelf de drivers in je distro!
Nee, dat doen ze niet. Entertainment mode heeft geen vertraging en Hyperion wel. De verschillen zijn veel groter dan je wellicht denkt. Hyperion is een leuk trucje, maar je hebt er ook extra apparatuur voor nodig.

Entertainment mode gebruikt één lamp als bridge voor de rest van de set lampen en kan zo praktisch realtime lampen laten wisselen. Hyperion en andere zigbee lampen kunnen dat hardwarematig niet want voor iedere wisseling moet de bridge een opdracht sturen.
Bijvoorbeeld die support. Genoeg mensen (in mijn omgeving in ieder geval) die liever ergens naar toe rijden, met iemand live spreken en dezelfde dag nog een nieuwe lamp krijgen, dan dat ze bellen (wat voor veel mensen moeilijk is) en vervolgens voor een pakketje (de volgende dag pas) thuis moeten blijven.
Dat is niet geheel terecht. Bij Hue koop je je producten ook ergens en als dat een fysieke winkel is dan kun je daar natuurlijk ook direct naartoe. Kwestie van een betrouwbare winkel kiezen. Net zo betrouwbaar als een Ikea is geen heel grote uitdaging. Maar bij Signify heb je deels de keuze. Stel jij hebt een starterset gekocht en er is één lamp niet goed, wil de winkel vaak bij een defect de hele starterset terugzien, om om te wisselen, dat kan als je Signify belt weleens anders zijn. Idem voor als je winkel gesloten is. Bij een gesloten Ikea ben je snel klaar. En wat denk je van een aankoop in het buitenland, dat ligt bij Signify ook minder lastig.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 20:48]

Waar. Al weet ik niet of iedereen zo bereid is uit het niets een 'betrouwbare winkel' te zoeken als ze ook naar de vertrouwende Ikea kunnen gaan ;). Het was ook maar een voorbeeld. Punt blijft dat Hue goed spul is en top service biedt, dat heb ik nu in ieder geval geleerd. Of het de prijs waard is, mag iedereen voor hun eigen situatie zelf bepalen.
Ik volg je. Hue lampen zijn ongetwijfeld beter maar ze zijn niet ruim 3x meer waard in mijn ogen.
Er is trouwens nog een factor die een niet onbelangrijke rol speelt.

De Zigbee ondersteuning van Hue is vele malen beter dan die van Tradfri. Tradfri lijkt de standaard niet helemaal naar ere te volgen, waardoor je, met name met het gebruik van oplossingen van derden toch hier en daar wel wat vreemd gedrag zult zien bij de Tradfri lampen.

Ik stel het wel op prijs dat de producten doen wat ze moeten doen en als je minder betaald verwacht ik ook niet per definitie dat ze op hetzelfde niveau presteren, zelfs al doet Ikea je geloven dat ze dat wel zouden doen, maar wat wel fijn zou zijn is dat ze zich in ieder geval gedragen zoals van ze verwacht wordt en dat is dus helaas ook niet altijd het geval.

Nu heeft Hue ook zo'n zijn dingetjes als het gaat over het gebruik met andere controllers dan die van Hue zelf, welke ik ook graag anders zou zien, maar goed je kunt niet alles hebben en dat heeft helaas dan weer te maken met de wens van Hue om alles in hun eigen ecosysteem te hangen, in dat opzicht is er nog best wel veel te bereiken in het smart home segment, want standaardisatie en integratie is niet iets dat de fabrikanten heel erg lijken na te streven helaas...
ik heb mijn huis al jaren vol hangen met allerlei merken zigbee lampen van verschillende van ali express tot Tradfri en Hue en dit allemaal gekoppeld via Home assistant (Zigbee2mqtt).

Moet zeggen dat ik echt geen issues heb met de lampen van geen enkel merk. Ook nog nooit eentje stuk gehad +/- 15 zigbee lampen hier.

Voor kwaliteit/levensduur zou ik niet zo snel voor Hue gaan. voor feller/minder fel aankunnen (nachtlampje) ben ik het er mee eens dat Hue wat beter is. voor de rest maakt het wat mij betreft erg weinig uit qua verschil.

Zowiezo gebruik ik op de meeste plekken liever geen zigbee lampen maar gewoon dimbare peertjes/spotjes van domme lampen die ik via de schakelaar slim maak. werkt nog veel beter/mooier imo. Ik gebruik daar voornamelijk Shelly dimmers voor.
Shelly kost 20 tot 30 euro per dimmer right?
Daarbij nog een lamp van zeg 5 euro?

Kom je dan niet op hetzelfde uit als je kwijt zou zijn voor een Hue lamp (zonder RGB)? en is de hele discussie over Hue die duur is in vergelijking dan niet meteen ook niet meer van toepassing?

Als ik het goed begrijp heb je al een duidelijke vertragende factor ingebouwd met Home Assistant en MQTT voordat je bij Zigbee aankomt, dus ja kan me voorstellen dat je in die configuratie het verschil niet echt meer gaat zien.
2 vragen 2 antwoorden:

qua kosten: Ik heb veel spotjes. bijvoorbeeld in de keuken hangen 10 spotjes. deze gaan op 1 shelly dimmer (20 euro heb ze al tijdje) en die dimt dus die 10 spotjes. dus dat is een heel ander prijs kaartje. Zelfde geld voor mijn kantoor 1 dimmer, 8 spotjes. woonkamer 1 dimmer 4 spotjes. etc.

qua vertraging: ik weet niet wat jij qua snelheid verwacht maar ik voel echt bijna geen vertraging ergens. veel van mijn lampen op zigbee gaan trouwens aan via bewegingssensoren dus is dat zowiezo niet te meten. ik doe de deur open of stap kamer/hal in en lamp gaat aan.
Vertragende factor home assistant? Als je dat op een raspberry pi draait misschien?

Ik heb hier een small form factor desktopje met Debian en alle automatisering inclusief home assistant erop.

De enige vertraging die ik merk is de tuinverlichting, maar die doet dan ook aan persoonsdetectie op basis van de camera's die daar hangen.(zodat bij een kat/vogel etc de lampen uit blijven).

De rest van de verlichting binnenshuis en zaken als de deurbel gaan eigenlijk gewoon instant.

Natuurlijk wel home assistant direct tegen de hue bridge aanhangen binnen het interne netwerk en 0 cloud diensten benodigd voor de automatisering, dit zodat zonder internet het licht nog steeds vanzelf aangaat.
Misschien is dat verbeterd ondertussen dan, maar voor mijn Tradfri lampen maakt dat al niet meer uit, die hebben helemaal geen smartfunctionaliteit meer ;) (Ze komen er ook niet meer in met deze ervaring).

Ik heb de raspberry pi inderdaad in de tijd ingezet, omdat ik daarvoor een Zigbee module had (in de hoop de lag van 1+ sec te ondervangen) De bewegingssensoren van Tradfri werken nog wel, maar die zijn ook niet bepaald nauwkeurig evenals dat ik toch wel erg vervelende delays had in de schakeling tussen beweging en geen beweging op die sensoren.

de WAF is de reden geweest dat ik het op de backburner heb gezet, misschien is het dan toch weer tijd er weer eens in te gaan duiken. Maar ik zal toch de Hue lampen kiezen voor het gebruik en niet de Tradfri lampen, al denk ik dat Tradfri zeker zijn plek in de markt heeft, is het voor mij zeker niet te vergelijken met Hue.
Buiten de discussie over duur/niet duur vind ik je oplossing werkelijk interessant !
Zou ik je buiten dit topic om via PB e.e.a. mogen vragen ?

Thanks alvast !
Is de Ikea Symfonisk dan ook de reden waarom een Sonos One geen 2.5 keer zoveel waard is?

De Signify (Philips) Hue lampen zijn bij mij in ruim 3 jaar nog niet een keer stuk gegaan of zelfs maar problemen gegeven, net als de controller hub niet. De Tradfri lampen hebben een update gemist ergens en willen nu nergens meer mee koppelen en zijn daarmee een stel domme ledlampen geworden. Vertel het mij maar? In mijn ogen is Tradfri hetgeen dat overpriced is. Ze doen alsof ze een budget oplossing bieden dat identiek zou zijn aan Hue, maar ze kwamen nooit in de buurt.

Als ik tussen de 5 en 10 euro per jaar kwijt ben aan een slimme lamp met volwaardig RGB bereik, dan denk ik niet dat ik hoef te klagen. Ik ben met een Tradfri lamp meer kwijt voor minder functionaliteit (die lampen zijn net iets langer dan een jaar meegegaan tot ze dom werden, natuurlijk net buiten garantie....).

Natuurlijk is het initieel (als early adaptor) een gok, maar uiteindelijk is goedkoop, toch vaak duurkoop.

Met Hue krijg je toch wel waar je voor betaald. En toegegeven, de aanschafprijs komt zeker wat heftig over, maar het is ook heerlijk om gewoon jarenlang geen lampjes te hoeven vervangen ;)
Het is altijd zo dat voor kleinere verbeteringen je steeds meer betaald. De Hue lampen zijn echter wel veel beter dan de lampen van de Action, Ikea of Lidl. Ze doen ongeveer hetzelfde, maar als je ze naast elkaar zet zijn die van Philips / Signify beduidend beter. Ze zijn alleen ook veel duurder. Als kwaliteit ondergeschikt is aan de prijs, dan moet je zeker voor een budgetvariant gaan.
Dat is natuurlijk aan ieder voor zichzelf te bepalen. Hue is in veel dingen duidelijk beter en daardoor zijn er dus ook genoeg mensen die dat prijsverschil wel willen rechtvaardigen. Ik heb na veel verschillende goedkopere smart lampen te hebben geprobeerd uiteindelijk ook voor hue-only gekozen en heb door (en buiten) mijn huis zo'n 45 lampen. Dat is zeker geen kattenpis qua investering, maar als je de tijd hebt om rustig door een aantal goede aanbiedingen te gaan, dan vallen de kosten ook wel weer mee. Voorlal als je je dan bedenkt dat zelfs mijn oudste lampen, die toch al ruim 5 jaar oud zijn nog steeds geen enkel probleem geven.
Dit is een beetje een discussie over heilige huisjes. Het is gewoon simpel. Hier is een premium product met premium prijs. IKEA een goed product met dito prijs, en de Action lampen zijn goedkoop met dito kwaliteit, enkele uitzonderingen daargelaten. Is dit niet hetzelfde als een premium Mercedes/BMW vergelijken met een Opel/Ford/Volkswagen en Landwind/Tata/Lada (sorry haters: niet verder discussiëren over merken :) ). Je krijgt waar je voor betaald. Garantie krijg je overal en aan/uit via een app gaan ze ook allemaal.
Verschil met Action is wellicht 3voud, maar verschil is ook wel heel groot (WiFi systeem VS energiezuinige mesh) . Met ikea is het verschil kleiner. Maar als de lichtkleuren niet kloppen, klopt je interieur niet. Dan is het verschil tussen wel en net niet.
Ik heb al verschillende kapotte IKEA lampen terwijl mijn 1,5 oude Hue lampen het nog allemaal doe n, zeker en kwaliteit verschil en dat zie je ook in het licht.Maar idd is Hue "erg"duur
Hier al 6 jaar hue zonder dat er 1 kapot is gegaan. Alleen een keer een kapotte voeding van een lightstrip buiten, die onder garantie is vervangen.
Klopt

Heb hier in huis meer dan 30 lampen, waarvan een 10tal meer dan 5 jaar ondertussen. Geen enkel stuk of probleem mee gehad.
Een led strip had ik een probleem mee dat 1/3e niet elke kleur beschikbaar kwam, alsof er daar paar leds stuks waren. Even op Twitter gechat ermee, paar stappen voor hard reset gevolgd. Toen er toen nog zelfde probleem optrad, kon ik zonder problemen ze gaan wisselen in de winkel waar ik ze gekocht had. Zelfs de 2 extensies van 1 meter die ik erbij had gekocht hebben ze voor de zekerheid omgewisseld om elk probleem uit te sluiten
Yep. Hier ook. 3 stuks van GU10 Ikea lampen hebben paar jaar buiten gewerkt zonder problemen, maar zijn gaan knipperen of niet meer op volle sterkte. De E27 van Hue doet het nog zonder enig probleem. Terwijl deze meer te lijden heeft, schat ik in. Echt in een buitenlamp met in de volle zon/wind, waarvan 1 Ikea een spot boven de voordeur zit.
en garantie en support zijn bij Ikea misschien wel beter dan bij Philips/Signify.
Ik kan je wel vertellen dat dat niet is. Toevallig mijn kookplaat (€1500) van Ikea dit weekend geïnstalleerd.
Met de klantenservice gechat en een website en telefoonnummer gekregen. De link van de website werkte niet en het telefoonnummer speelt een bandje af waar ik iets moet kiezen. Vervolgens krijg ik weer een telefoonnummer wat ik moet bellen maar deze servicepartner heeft sinds december de deuren gesloten.
Dit doorgegeven aan de chat en de reactie gekregen “effe Googlen dan vind je vast wel iets”.
Ik heb Ikea en hue. Ikea lampen zijn minder helder, minder goede lichtverdeling, zijn trager, en ik heb al verschillende lampen die flikkeren met 100% helderheid. Ik koop nooit nog iets anders dan HUE. Ikea is brol...
Tja, daar staat denk ik geen 7 a 8x hogere prijs tegenover.
Dat is persoonlijk. Ik vind de hue lampen duur, maar het wel waard.
Dat is natuurlijk maar de vraag. Voor veel mensen zal de kwaliteit en de support van Hue (en de mate van integratie in andere systemen e.d.) die meerwaarde juist wel waard zijn.

Daarnaast doe jij voorkomen dat het Hue product en het action peertje qua kwaliteit vergelijkbare producten zijn, wat als je alle eigenschappen naast elkaar legt eigenlijk niet zo lijkt te zijn, op het punt na dat het beide lampen zijn. Maar als dat het criteria is voor een vergelijkbaar product leg je de lat wel erg laag imho.
Hoe kom je bij 7 a 8x zo duur? Gemiddeld is Hue 2 tot 3x zo duur. Dat is wat anders dan 7 a 8x. Je krijgt dan bij Hue wel een heel ander product, dus hoe eerlijk de vergelijking is, is nog maar de vraag.

Als technisch iets niet mogelijk is met Tradfri maar wel met Hue ben je vrij snel klaar met kiezen overigens.
Klopt, maar als je een setje van 2 koopt van de Hue-lamp is het al maar 45/stuk. Scheelt toch al iets.

Uit de review die je zelf noemt:
- wifi-only (in theorie ook Zigbee, maar als ze het niet implementeren en/of support gewoon opgeven...) hangt dus ook af van je eigen 2.4GHz coverage <> Hue Zigbee dat z'n eigen mesh voorziet en overal lekker zal werken. Hue heeft ook al aangegeven dat ze Matter gaan ondersteunen.
- Cloud-only: het werkt énkel mits een internetverbinding werkt. Hue kan gewoon lekker offline werken. Een Hue-account is zelfs optioneel. Of gewoon een afstandsbediening koppelen aan een groep lampen, zonder hub. Kan ook. Het kan helemaal zonder internet, zonder wifi, zonder cloud. Geeft geruststelling voor in 5 jaar of nog later.
- Hue lijkt iets efficiënter. Zelfde hoeveelheid licht voor 6,5W ipv 8W.
- Geen homekit. Past minder lekker bij een iOS-huishouden dus.
- Blijkbaar geen default status in te stellen na stroomuitval. Meerdere vermeldingen in de comments. Ze gaan gewoon aan op maximum helderheid.
- Comments vermelden dat lampen na lange tijd uitstaan soms niet meer geregistreerd staan.

en dan nog de volgende quotes:
Houdt er wel rekening mee dat je altijd last hebt van een kleine vertraging. Waar de kleuren bij Philips Hue en IKEA Tradfri direct veranderen, daar duurt het bij deze wifi-lampen even een halve seconde voordat de geselecteerde kleuren zijn ingesteld.
en alhoewel de kleuren iets minder uitgesproken zijn dan bij de Philips Hue-lampen, is het voor deze prijs absoluut geen miskoop.
Een nadeel is er echter ook, want de kwaliteitscontrole lijkt bij dit type lampen op een lager pitje te hebben gestaan. Twee van de vijf lampen produceren een hele hoge pieptoon wanneer deze zijn ingeschakeld. Oudere mensen zullen dit waarschijnlijk niet horen, maar kinderen en huisdieren worden er gek van. Dit is niet alleen toevallig zo bij de producten die wij hebben mogen testen.
Aangezien de bewegingsmelder over wifi werkt, zou de batterij binnen no-time leeg zijn wanneer deze bewegingsmelder altijd aan zou staan. Er zit dus een soort standby-tijd in verwerkt. Het duurt niet alleen een paar seconden voordat het licht aangaat, maar eenmaal geactiveerd duurt het een paar minuten voordat de bewegingssensor weer opnieuw ingeschakeld kan worden
Ze claimen dat de bouwkwaliteit van de lampen beter is:
dan is Philips qua bouwkwaliteit de grote verliezer. Het witte omhulsel van de Philips Hue-lampen lijkt uit veel goedkoper plastic te bestaan dan bij de andere twee merken.
Maar de afstandsbediening is dan weer slecht.
De afstandsbediening voelt vrij goedkoop aan en ook de knoppen drukken niet erg lekker in vergelijking met de afstandsbediening van IKEA of Philips Hue.
Nét het deel dat je wel dagelijks fysiek zou aanraken voelt goedkoop aan en het deel dat jaren onaangeraakt blijft voelt steviger aan? Vreemd.

Ja, het kost 6-7x minder maar er is duidelijk ook op meerdere vlakken kwaliteitsverschil tussen deze opties. Is dat het verschil waard? Misschien niet, maar het is overduidelijk dat de Action-lampen duidelijk een ver inferieure gebruikerservaring leveren.
Je zegt daar vergelijkbare lamp, maar de lamp die je linkt is verre van vergelijkbaar. Dat is een beetje als een Kia Picanto vergelijkbaar noemen met een Lexus IX500. Ja, beide wielen en het mag de weg op, dat wel...
Precies, onvergelijkbaar. Ga je actionlamp maar eens bedienen als het internet niet werkt, kijk eens hoeveel signalen niet aankomen ivt een Huelamp. Het is ook een kwestie van de tijd die je er zelf instopt waarderen. Als je je eigen uren als 0-waarde beschouwd dat is elke cent boven 7 euro te veel
Maar hue doet het niet beter dan vele goedkopere alternatieven (niet tradfri) op de markt op alle punten die je noemt.
vind het wel interessant om te weten wat hiervan de powerfactor is en of er ook een filter inzit om harmonische af te vlakken
voor de action lampen kan ik zo 1 ,2 niets vinden.
als voorbeeld is deze zeer slecht https://www.lightexpert.n...lamp-wifi-dimbaar-7w.html

terwijl een oudere Hue lamp dan weer perfect is https://www.energystar.go...ght-bulbs/details/2310091
https://www.philips-hue.c...14328204#filters=BULBS_SU Deze lamp haalt energyklasse F dus ik weet niet of die powerfactor zoveel zegt
juist wel.
doordat de powerfactor 1 is zie je dus wat deze unit echt verbruikt.
dus is er geen blindstroom aanwezig

als je een powerfactor van 0.8 hebt heb je 20% blindstroom

hier wordt het redelijk simpel uitgelegd en zie je ook meteen waarom het voor de consument niet goed is om een slimme meter te hebben.
https://www.ledzuinig.nl/...e/wat-is-de-power-factor/

dus even kort door de bocht mijn eerste link met de slechte power verbruikt dus 14 Watt ipv 7 Watt.
dan is die mooie tabel van A naar G ook niet veel meer waard ;)

[Reactie gewijzigd door Mr-D. op 22 juli 2024 20:48]

Als je doorklikt zie je dat de Hue lamp:
Energie in netwerkgebonden stand-by (Pnet) voor CLS 0,50w

Dus van de 6,5w is wordt waarschijnlijk ook in gebruik 0,5w voor netwerk gebruikt. Vergelijk dit maar eens met een lamp zonder slimme mogelijkheden

Ter vergelijking:
Hue white: 806lm 9w
Philips led lamp (dom) 806lm 7w

Met dezelfde lichtopbrengst 2 wat minder, waar blijven die 2 wattjes?

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 20:48]

die "domme"ledlamp heeft een powerfactor van 0.51 dus deze neemt dus 13,98 echte Watts op uit het net.
als je hier een power quality analyzer op zou zetten zou je de verschillen goed kunnen meten.
paar jaar geleden zo'n test gedaan en als je dan ziet wat die oude spaarlamp doet met je stroomnetwerk.

die heb ik dus dezelfde dag allemaal weggegooid.
Waarom is de energy klasse van die domme lamp dan zoveel beter? Snappen de experts niet hoe ze die moeten testen?
De domme lampen zijn er met verschillende p factoren. Heel goedkope met een factor 0.5 en premium domme lampen met een p boven de 0.9. Voor de meeste HUE lampen is dit ook boven de 0.9. Maar wat ook is, is de stroom die altijd voor het netwerk nodig is. Dit is voor de oudere slimme lampen ongeveer 0 5W en tegenwoordig rond de 0.3W.

Een goedkope domme lamp is daarom ook klasse F, net als de meeste slimme lampen, maar een duurdere domme lamp heeft klasse C of beter. Het verschil in netwerk speelt een rol, al is dat verschil voor lampen met veel licht minder. Het gaat immers om de lm/W. Voor een B klasse lamp van 800lm (een 60W vervanger) dus 185 om/W is het energieverbruik 4.3 Watt. De slimme versie die ongeveer 4.6W verbruikt doet dan dus 174lm/W en is een klasse C. Daarnaast is de slimme lamp over het hele lichtspectrum wat minder efficiënt omdat met verschillende LEDs kleuren gemengd moet worden (ook wit licht) waardoor efficiency verloren gaat
Een slimme lamp is daarom altijd minder zuinig dan een goede domme lamp
Daarom had ik voor de verlijking een hue white gepakt ;). Zal de waarden nog eens vergelijken
Ik heb vorig jaar een vergelijking gezien tussen de Hue lampen en verschillende andere merken waaronder die van de Ikea en ook een soortgelijk als de Action varianten.

In het kort kwam hier naar voren dat de kleurechtheid van alle lampen die geen Hue waren allemaal slechter waren. Ook de felheid was een stuk minder van deze lampen.

Daar zal heus nog wel meer zijn zoals garantie/merk etc wat het verschil maakt. Waar je ook even aan moet denken is dat de prijs die je linkt de volle prijs is terwijl je de lamp toch een paar euro goedkoper kunt uithalen. (De 1100 lumen variant kost 60 bij hun terwijl op tweakers deze voor 46 aangeboden wordt).
Ik heb zelf Hue, IKEA , Lidl en action lampen. De lampen van de action (GU10) zijn vrij waardeloos: wit is fel maar elke andere kleur is heel zwak. Het dimmen heeft ook een minder groot bereik en de verbinding valt wel eens weg. Wat dat betreft zijn de IKEA en Lidl lampen een heel stuk beter en dankzij Zigbee te gebruiken met elkaars hub/bridge. Het grote voordeel van de Hue lampen vind ik wel dat je ze veel verder kan dimmen en ze iets rustiger aan gaan. In de woonkamer heb ik daarom Hue lampen maar in andere ruimtes waarbij dimmen en sfeer minder belangrijk is die van de IKEA of lidl.
Ik heb ze geprobeerd, andere merken. Ik begrijp nu waarom HUE meer kost, het werkt namelijk gewoon.
Dan koop je het toch bij de action.

Ik betaal graag wat meer voor mij Hue ecosystem waar ik erg tevreden over ben.
Geen ervaring met de Ikea lampen maar wel met die van de Lidl naast mijn Hue lampen. Minder betrouwbaar, minder helder, slechte QA/QC, regelmatig onvoorspelbaar gedrag waarna een reset nodig is.

You pay peanuts, you get monkeys.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 22 juli 2024 20:48]

Aan de andere kant, het geeft ieder budget een kans met dit soort dingen te spelen. Dat is ook wat waard. En het zorgt voor concurrentie, het houd philips scherp, anders was hue nog duurder geweest dan het nu al is.
Voor standaard doeleinden voldoet een IKEA lampje of een ander merk prima. Je merkt met Philips met name verschil wanneer je je huis eruit probeert te laten zien als een bordeel of ordinaire discotheek.
jullie willen toch zo graag geen spullen uit China? Maar als het in de portemonnee scheelt kan alles weer.
Dit heeft niets met Philips te maken. Signify is een apart bedrijf dat losstaat van Philips en na het loskoppelen van Philips voor een aantal jaren de rechten gekregen heeft om de merknaam Philips te blijven gebruiken (zoals TPVision de rechten gekocht heeft om onder het merk Philips, TVs te blijven produceren en verkopen terwijl ze geen Philips bedrijf (meer) zijn).

Philips heeft zijn activiteiten verlegd naar het Healthcare en Personal Wellbeing domein, alle andere activiteiten zijn afgestoten.
Is de filament lamp in de buitenlantaarn ook los te krijgen? Een slimme E27 lamp die officieel buiten gebruikt kan worden is best interessant. De huidige lampen kan je natuurlijk buiten gebruiken, maar de levensduur is teleurstellend, wat mogelijk door condensvorming etc kan komen.
Hier twee buitenlampen die ik voorzien heb van een Philips Hue filament lamp, al 1,5 jaar zonder problemen.
Same, geen problemen. Ook niet -0.
Ik heb al 7 jaar alles van Hue maar ben aan het oriënteren om buiten aan te pakken. Als ik het zo lees dan is buiten net zo goed als binnen. Wat heeft Philips toch een goede zet gedaan met Hue. Ik ken iemand die de Chinese varianten of van andere merken heeft gehaald en het tipt gewoon niet aan Hue. Geen enkel ander merk hiervan vind ik.

Zo jammer dat Philips het OLED patent heeft laten schieten.
Van een Aliexpress variant ledstrip is bij mij de adapter ontploft. Letterlijk ontploft met een gigantisch klap, plastic overal. Ik heb meteen al die ali troep eruit gegooid en ben rustig aan alles aan het vervangen voor Hue.
Er is één ding waar ik me tot zover strikt aan gehouden hebt: er komt GEEN AliExpress spul in huis dat aangesloten moet worden op het lichtnet. Geen lamp, geen adapter, geen kabel, niks.

Uitzondering als het van een respectabel merk afkomt, zoals Xiaomi. Maar ook dan alleen als te verifiëren is dat het een echt Xiaomi product is.

Onbekende of merkloze producten ga ik niet aan beginnen. Al is het nog zo goedkoop, mijn huis is me meer waard.
Je weet dat heel veel dingen van aliexpress hier re-badged worden? Zolang je van bekende Chinese merken koopt loop je niet zoveel risico. Mijn gitaarpedalenvoeding heb ik bij Thomann gekocht onder hun merk, maar het is een rebranded Chinese voeding die op Ali voor niet veel minder te koop is. Hetzelfde kun je voor vele producten hier doortrekke.
Ik werk bij een bedrijf die ook werkt met Chinese suppliers. Die testen en controleren ook eerst of alles wel klopt en geschikt is voor de Europese markt. Want als er iets goed mis gaat, dan heeft dit Nederlandse bedrijf een probleem.

Het gebeurt weleens dat een badge of geheel product wordt afgekeurd. En die belanden dan vaak op AliExpress bij verkopers die dat op een of andere manier in handen gekregen hebben. Soms zelfs nog onder ons merk, terwijl we daar niets mee te maken hebben. Daarom kun je nooit 100% zeker zijn dat zelfs een bekend goed merk op AliExpress te vertrouwen is. Wie weet is het afgekeurde gevaarlijke meuk.
Philips Hue is inderdaad een erg goede zet geweest van Philips, maar de prijzen slaan natuurlijk helemaal nergens op.
Ik gebruik hier in de tuin en op een aantal plekken in huis de lampen van Wiz (ook van Signify), dit werkt hier top en is een stuk goedkoper dan Philips Hue. Natuurlijk heeft Hue nog wel wat voordelen t.o.v. Wiz maar die zijn voor mij niet interessant genoeg om de overstap te maken naar Hue.

WiFi is niet altijd even handig voor lampen, maar voor het aantal lampen dat wij gebruiken is dat prima en is Zigbee niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Rik. op 22 juli 2024 20:48]

Hier ook nergens last van met -20 graden. Werken nog prima.
Hier ook 11 Hue lampen buiten in gebruik, verschillende types (geen color versies). Werkt na bijna 2 jaar nog allemaal zoals het hoort, geen problemen. De soort armatuur is erg belangrijk.
Volgens mij moeten buitenlampen op zichzelf gewoon goed afgesloten zijn met een ip rating en kunnen er dan gewoon lampen voor 'binnen' in. Dat zal hier ook het geval zijn. Voor zover ik kon zien zit in de Inara gewoon een Hue White Ambiance A19. Ik kan 't op dit moment niet meer vinden, maar er zijn Hue lampen geweest waar ze de operating temperature bijzette en dat ging vanaf -20. Vocht is je vijand, maar buitenlampen (armaturen) horen goed geïsoleerd te zijn en zodoende weinig vocht aan de binnenkant te krijgen. Het zelfde gaat eigenlijk op voor badkamerlampen en Hue lampen doen het daar ook uitstekend in een geschikte behuizing.
Ja en nee, ze moeten afgesloten zijn naar de omstandigheden waarin de lamp gebruikt wordt. Een buitenlamp hoeft niet spatwaterdicht (IP44) of beter te zijn.
Een buitenlamp die onder een dakgoot of afdak hangt mag IP23 zijn. Anders gezegd de lamp mag niet direct met vocht in aanraking komen. Dat daar misschien niet iedereen op let is wat anders, buiten is toch buiten?
Zie ook: https://www.hoftronic.com...p-waarde-van-tuinverlich/
IP23 is ookal regenwaterdicht, dus daar kom je een heel eind mee.
Buitenlamparmaturen zijn vaak gewoon open, het is puur een afdakje zodat regen niet direct op de lamp komt. Buitenlucht is regelmatig extreem vochtig, als de lamp dan aan gaat / warmer wordt, krijg je condensvorming. Niet alle HUE / Tradfi etc. lampen zijn volledig afgesloten, waardoor condensvorming ook direct op de PCB plaats vindt.

Voor buiten wil je eigenlijk lampen hebben waarvan de elektronica in een dichte behuizing zit, bv ingegoten.
Heb al vele jaren diverse hue lampen in diverse armaturen in mijn tuin en onder mijn carport draaien, nog altijd zonder problemen. Hue lampen worden lekker warm, dus houden ze mogelijk op die manier (onbedoeld) condens weg.
Heb hier twee Hue gu10 spots in de douche zonder extra bescherming, gaat ook al jaren goed.
Hier 5x Ikea tradfri e27 lamp in standaard buiten armatuur. Gaat al jaren goed.
Ik heb een paar E27 Hue lampen buiten in zinnige armaturen in gebruik, doen het al 3 a 4 jaar zonder problemen.
Die buitenlampen zijn echt een grote grap voor Philips. Je doet er een behuizing van 2 tientjes omheen, een kleurenbolletje van 4 tientjes, en je verkoopt het voor 150, terwijl je het prima voor 60 zelf kan bouwen.

Ik heb mijn gehele buiten verlichting op die manier gedaan, en dat gaat prima.
Ik ben het met je eens dat er een hoop way overpriced zijn, maar de buitenlamp die ik heb hangen die is wel even een ander kaliber dan de 10 in een dozijn van de Gamma.

Behuizing is gewoon staal/dik ijzer en er zitten gewone glasplaatjes in ipv plastic.
Kun je delen welke je hebt gebruikt?
https://www.bol.com/nl/nl...9w-ip44/9200000094043350/ Deze heb ik hangen en zijn gewoon plastic, maar gelukkig ook geen €150.
Die calla in het zwart is al geruime tijd verkrijgbaar voor €70. (Laatst nog €58 met black Friday). Dan valt het verschil wel mee.
Waar koop jij die voor die prijs?
Ik zie ze voor een driepack niet lager dan ca. €95,-
Ok gevonden hier :+

[Reactie gewijzigd door Klaus F. op 22 juli 2024 20:48]

Zo simpel is 't niet hè. De lampen van Hue zijn vaak goed doordacht en van hoge kwaliteit. Los kosten lampen van vergelijkbare kwaliteit ook richting de 80 tot 100 euro. Hier zit dan ook nog een Hue White Ambiance A19 lamp bij en bij elkaar vind ik de prijs dan helemaal zo gek nog niet.

Als je een lampje van twee tientjes bij je lokale bouwmarkt gaat halen dan zijn dat toch echt andere en mindere apparaten. Philips maakt al heel lang lampen en die komen ook richting de 100 euro voor de wat betere modellen.

Ik heb zelf ook wat Hue eigen lampen hangen (o.a. Centris) en de kwaliteit is daadwerkelijk beter dan gemiddeld, net als het design en ophangmogelijkheden. Signify doet toch echt wel hun best.

In jouw geval, als je die meerwaarde niet ziet zitten, snap ik niet dat je niet gewoon de allergoedkoopste alternatieven pakt, zoals die Ikea dingetjes. Heel Hue zou voor jou weinig zinvol zijn als die iets hogere kwaliteit geen meerwaarde oplevert voor je.
Ik ben ook Hue fan, maar ik zie i.h.a. de meerwaarde van hun armaturen niet zo: ik begrijp niet waarom een Bouwmarkt buitenlamp met Hue peertje erin niet net zo goed is: koop een of ander leuk modelletje schroef er een Hue E27 filamentlamp in en klaar is Kees: https://geizhals.de/eglo-...hwarz-94831-a1926869.html.
Daarentegen zou modellen met vast ingebouwde verlichting rijp voor de vuilnisbak als de LED kapot is: weliswaar heb ik daar bij Hue uitstekende ervaringen mee, maar na een jaar of vijf zullen die ook wel de geest geven en dan kan de hele lamp weg.
Dat is goed uit te leggen. De afwerking van de Hue lampen is vaak bovengemiddeld goed. Pak maar eens een Hue Centris. Vol aluminium, strak afgewerkt, mooi design. Dat jij die behoefte niet hebt is goed hoor, maar het is niet alsof ze niets doen voor 't geld. Idem voor hun andere apparaten. Een alternatief voor de Hue Calla bestaat vast ook, dan is 'ie alleen van plastic en niet van RVS of Aluminium. Als je van een ander merk een vergelijkbare bouwkwaliteit hebt, dan ben je ook meer kwijt dan je Eglootje.

Toevallig ken ik het merk Eglo want ik heb hier Eglo lampen hangen, ook heb ik Hue armaturen hangen. Het verschil is behoorlijk groot, vooral qua materiaalgebruik, uiterlijk en afwerking. Ik vind de door jou gelinkte Eglo er ook écht goedkoper uitzien. Ik zie wel waar ik voor betaal. Het alternatief (Inara) van Hue bevat ook gewoon een E27 fitting, dus lampje vervangen is een eitje.

Het is heel simpel, er zijn lampen van 10 euro en van 1000 euro en nog duurder. Afhankelijk van je eisen kun je er één kiezen. Het enige dat jij aangeeft is dat je simpelweg lagere eisen hebt. Niets mis mee, maar dat betekent niet dat dat voor anderen dan ook maar moet gelden. Niet iedereen legt de lat op dezelfde plek.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 20:48]

Ik geloof je zonder meer, ik ben vaak best wel kritisch, maar de afwerking van deze lampen voor een buitenlamp op mijn overdekte terras is mij beslist voldoende, ik ga daar niet met een vergrootglas op turen. Ik zal die Hue buitenlampen eens wat nauwkeuriger bekijken om te zien of ik die waarde er ook aan afzie, te meer daar ik over de hue armaturen ook wel kritische verhalen over gelezen heb. persoonlijk vond ik de Inara op het plaatje juist niet zo mooi qua stijl en dat brengt me op een volgend punt: hue heeft aardig wat buitenarmaturen, maar als hun stijl je niet bevalt dan zijn er buiten Hue honderden alternatieven voor iedere smaak, zo'n "18e eeuws" gietijzeren model of een grote Bal of een verlichtte Smurf of zo...
Tja andere doelgroep.

Mijn gedachte, waarom zou ik het zelf bouwen als ik het kant en klaar kan kopen. Simpele keuze voor mij.
Yup, dat is inderdaad voor iedereen heel verschillend.

Hoeveel tijd ben je er aan kwijt, wat bespaar je ermee en hoeveel kun je eventueel zelf verdienen als je die tijd gaat werken.

De een zal voor zo’n lamp 5-6 uur moeten werken en de ander heeft het binnen 30 min verdiend.
De effecten zullen werken op alle Philips Hue-lampen die zowel Zigbee- als bluetooth-compatibel zijn.
Wacht even, dus niet op de lampen die alleen Zigbee hebben?
Die bestaan niet afaik
Je hebt een uitvoering met alleen bluetooth en eentje met bluetooth+Zigbee.


Andersom dus, bijna goed. :+

[Reactie gewijzigd door Zorian op 22 juli 2024 20:48]

Nee, alle Hue lampen hebben Zigbee en sinds een paar jaar is daar Bluetooth bijgekomen waardoor je geen bridge nodig hebt als je tot 10 (?) lampen wil aansturen.

Ik heb zelf 3 Being lampen en een aantal peertjes (E27 lampen) zonder BT (meeste peertjes hangen in toilet/badkamer/berging met een bewegingsdetector, dus daar maart het niet uit, maar de Beings hangen ook in de huiskamer en slaapkamers)

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 20:48]

De allereerste Hue lampen hadden voor zover ik weet enkel Zigbee.
Volgens zijn die lampen die ook Bluetooth ondersteunen pas uitgekomen in 2019.
Bij mij hier thuis ondersteunt in ieder geval geen van alle hue lampen Bluetooth.
Precies andersom.
De Bluetooth toevoeging is iets van de laatste tijd.
Daarvoor was Hue uitsluitend Zigbee.
Er zijn dus Hue lampen die alleen zigbee hebben,
en Hue lampen die zowel zigbee als bluetooth support hebben.
Ik heb ze, vroegere lampen hadden geen bluetooth. Bestaan dus prima en zullen in grote aantallen nog in gebruik zijn. Bluetooth is pas iets van de afgelopen twee jaar, terwijl heel Hue nu bijna 10 jaar oud is.
In de Hue labs zijn al kaarslicht en haardvuur effecten beschikbaar. Het is mij niet helemaal duidelijk wat deze toevoeging precies in houdt. Het klinkt alsof ze de labs scene naar het hoofdscherm verplaatsen, net zoals ze met dynamic scènes gedaan hebben. Als dat zo is komt het voor alle lampen beschikbaar.
Recentelijk een Phillips Hue Go 2 aangeschaft , daar zit de candlelight effect standaard bij en staat ook beschreven op de doos dat hij die functie heeft. Snap niet waarom het voor de rest v.d lampen zo lang moet duren voordat het uitkomt. (niet dat het mij echt uitmaakt maargoed; het is er al. Mischien timed exclusive voor de Go2 ?)
Ik krijg het tot nu toe ook alleen in de labs sectie gevonden.
Daar lijkt het op ja.
In het bronartikel:
As Philips Hue is constantly innovating, new generations of lights have improved hardware capabilities compared to previous generations. Candle and Fireplace effects make use of these enhanced capabilities and work on all Philips Hue lights that are both Zigbee and Bluetooth compatible.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 24 januari 2022 11:32
Het kaarslicht effect is al langere tijd beschikbaar bij de Hue Go maar vreemd genoeg kan je deze alleen met de knop op de lamp activeren en niet vanuit de Hue app. Het werkt best goed als sfeer effect overigens.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 20:48]

Voor deze functie hebben alle Hue lampen met Bluetooth+ZigBee een update gekregen. Dit is vergelijkbaar met de update die dynamische scenes mogelijk maakt. Iets dat de Hue Go's op zichzelf ook al een soort van konden. Leuk dat ze eindelijk goed werk maken van het uitbreiden van de app+lampen functionaliteit met de Hue Labs dingetjes. Zou een keer tijd worden.
Moet je dan de kleur versie hebben of kan dat ook met de Ambient White uitvoering?
Aangezien een kaars geel licht geeft, zou ik zeggen ook met de Ambient White versie (gevoelsmatig, geen feit)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Snuffel24 januari 2022 12:03
Bij gebrek aan meer informatie verwacht ik dat het met alle lampen werkt. De lamp simuleert min of meer zacht knipperen / feller en minder fel worden; tenminste zo doet de Hue go dat.
Ik heb hier in de woonkamer een mix van color en white ambiance lampen; bij de meeste default scenes doen de WA lampen mee in het kleurenpalet van die scène. Dit biedt hoop dat ze ook meedoen in deze effecten.
Zou dit ook werken als je de app en bridge niet gebruikt maar alles aanstuurd via zigbee2mqtt? Kan me voorstellen dat hier gewoon een nieuwe firmware voor beschikbaar komt voor de Hue lampen.
Met andere apps werkt dit al prima, dus zelfs een firmware update voor de lampen lijkt me niet nodig, alleen voor de Hue app zelf :)
De functionaliteit die ze hiervoor gebruiken ligt juist wel deels in de lampen. De lampen moeten relatief snel maar wel geleidelijk van kleur veranderen en dat zou op de klassieke manier continu aansturing van de bridge moeten betekenen zonder onderbrekingen. Maar met deze firmware update kan zo'n programma op de lampen zelf draaien en dat maakt 't stabieler. Het moet nu alleen nog in de app uitgerold worden.
Ah zeker, als je je lampen al sinds augustus niet meer hebt geüpdatet en dat niet op automatisch staat moet je dat nog wel even doen voordat het gaat werken.

Mijn punt was meer dat die firmware update er al lang is (sinds vorig jaar augustus dus) en deze functionaliteit met andere apps ook al beschikbaar is, mocht je het willen proberen.

Voor iOS: hueDynamic, Hue Disco, Hue Essentials, HueParty als voorbeeld-apps.
Die apps gebruiken er andere functionaliteit voor die wel via de bridge loopt. Sommige gebruiken zelfs de Hue Entertainment api. Dat is eigenlijk iets anders dan de dynamic scenes waar het hier over gaat.
Cool, wist ik niet, thanks _/-\o_
Goede vraag. Voor zover ik weet worden de veranderingen in kleur door de bridge aangestuurd en dat zou betekenen dat dit enkel met de bridge werkt. Please correct me if I'm wrong.

Ik heb nog niet ontdekt hoe ik dynamische scènes kan starten met home assistant via de hue bridge of na kan maken met een plugin of template op de lampen zelf. Er zal vast een template in home assistant zijn die dit zelfde doet maar ik heb die nog niet gevonden.
Niet door een bridge, maar door EEN bridge. Een zigbree-bridge is dus sowieso nodig, maar die heeft @rorie waarschijnlijk dus al wel. Het hoeft niet perse de hue-bridge te zijn.
Goede vraag. Voor zover ik weet worden de veranderingen in kleur door de bridge aangestuurd en dat zou betekenen dat dit enkel met de bridge werkt. Please correct me if I'm wrong.
Veranderingen van licht wel, dynamic scenes (waar het candlelight effect vast ook onder gaat vallen) niet. Dat komt omdat dat relatief rap moet wijzigen. De Hue Bluetooth+ZigBee serie lampen heeft wat snellere hardware dat lokaal scripts kan draaien en de Bridge lijkt die op de lampen te laden bij het starten van een dynamic scene.

Home Assistant heeft hier wel ondersteuning voor lijkt het, als ik hier kijk.
Gaat die buitenverlichting geeoon met een normale stekker in het stopcontact? Of komt er meer bij kijken?
Ik neem aan van niet? Normaal is buitenverlichting volgens mij altijd zonder snoer zodat je het buitendraad dat er ligt direct in de armatuur kunt aansluiten. Dat geeft de meest veilige/waterdichte situatie.
De calla is laagstroom en heeft een basis set nodig om te functioneren.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bones24 januari 2022 12:12
De buitenverlichting wordt niet met een stekker geleverd. Je dient de bedrading in de lamp aan te sluiten zoals bij vrijwel alle buitenarmaturen.
Op de website van signify staat beschreven hoe de lamp aangesloten kan worden. Muur lampen hebben voor zover ik weet nooit een stekker.
De perk en pad lampjes hebben een stekker. Starterkits hebben een travo meegeleverd, Uitbreidingkits worden zonder travo geleverd en als het geen van beide is heeft het een vaste stekker.
Anoniem: 30722 24 januari 2022 11:31
Ha! Effecten op je lampen. Cool!
zoek eens de app; hue essential (aaaaaaaah _/-\o_ )
https://apps.apple.com/nl/app/hue-essentials/id1462943921
https://play.google.com/s...hueessentials&hl=nl&gl=US

vooral de 1980 disco is leuk :+ die effecten baseerd op frequenties van geluid/muziek

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 20:48]

Die disco leek mij ook leuk. Huis vol gehangen met 28 Hue lampen... Werkt het maar op 10 ;(
Deze functionaliteit hangt grotendeels af van de Hue Entertainment api en die kan maximaal 10 lampen aansturen. Hierbij is één lamp, of de bridge indien dichtbij genoeg, een centrale hub die de lampen aanstuurt en op dat moment kan de app niets met de lampen. Die zijn te druk bezig met druk doen. Dit zou ook gebruikt moeten worden bij het uitbreiden van ambilight+hue en de spotify integratie.

Het zou leuk zijn als 15 lampen mogelijk worden ooit, maar ik verwacht eigenlijk hardware beperkingen. De chip in de lampjes moet flink z'n best doen als ze met z'n tienen staan te syncen zonder delay.
Haha. Klassiek gevalletje RTFM.

😇
Ja? Zeg mij dan eens waar dat dan staat in die F.. Hue manual? Zelfs op de officiële productpagina:
"Synchroniseer muziek" lees ik niets over de 10 lampen beperking.
https://www.philips-hue.c...rtainment/sync-with-music
Ik geloof je. Da’s wel balen, die lampen zijn schreeuwend duur, niet?
Ja, maar disco was gelukkig niet de enige functie ;) Meer een leuke gimmick.
Hiervoor had ik "goedkope" Mi-lights. Maar vergeleken met Hue had dit toch wel z'n beperkingen. Je moest het per groep configureren en kon maar 4 groepen per hub (nieuwe hubs kunnen 8 groepen aan). Ook waren de kleuren niet zo variabel als met Hue. Je kon eigenlijk alleen maar hele volle kleuren kiezen. Bijvoorbeeld knalroze, maar niet zachtroze wat met Hue wel kan.

Maar... Disco mode, dat kon dan weer wel met alle Milight lampen hier. (Gewoon kleuren knipperen. Niet op de muziek ofzo)
Is een entertainment mode beperking, staat los van Bluetooth.
geloof dat hier met 12 gekleurde lampjes draait
kan niet wachten op RGB buitenlampen die syncen met de PC en mee veranderen op het geluid van mijn headset. meer RGB, ik wil clownshow buiten lampen.
Ik dacht dat alle Hue buitenlampen die color capable waren gewoon entertainment mode kunnen en dus allang buiten ook een lichtshow op kunnen zetten.
Ik mis werking op zonne-energie bij de Philips Hue outdoor producten. Of anders iig een solar uitbreiding die je kan koppelen.
Ik mis ze niet. Logisch ook dat ze er niet zijn. Het hele idee van ZigBee is dat die lampen een mesh opzetten, vallen ze tussendoor uit is je mesh weer pleite. Dat kost ook iets meer stroom dan alleen een lichtsensor op de lamp en er is een risico dat de lamp nooit de accu goed kan vullen, zeker in de winter niet.
Het is niet zo dat de mesh tussendoor wegvalt, Een zonnelamp werkt op een batterij en binnen zigbee en z-wave werken apparaten die via een batterij gevoed worden nooit als repeater, enkel apparaten op stopcontact werken als repeater. Dus het zou best kunnen, maar ze vergroten de range van je netwerk dan niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.