Athom komt met Homey-dienst zonder hardware en introduceert Bridge - update

Athom maakt een smarthomedienst beschikbaar waarvoor gebruikers geen hardware maar wel een abonnement nodig hebben. Er komt een gratis versie en een Homey Premium-dienst die 3 euro per maand gaat kosten. Voor andere verbindingsmogelijkheden komt er de Homey Bridge.

De gratis Homey-app is standaard beperkt tot vijf apparaten en ook ontbreekt toegang tot Homey Insights. Wel kunnen gratis gebruikers Flows aanmaken. Met de app en een Homey Premium-abonnement van 3 euro per maand, kan een huishouden ongelimiteerd smarthomeapparaten bedienden die met internet verbonden zijn. Dat kan met de mobiele app of met de browser-app. Zo kunnen ze Flow-scenario's voor functionaliteit aanmaken en de Google Assistant- of Amazon Alexa-spraakassistent inzetten. Daarnaast kunnen Premium-abonnees via het dashboard Insights inzicht krijgen in het gebruik van de smarthomeproducten.

Om van het smarthomeplatform gebruik te kunnen maken, is niet meer de Homey-hardware vereist. Zonder verdere hardware werkt de Homey-dienst echter alleen in combinatie met producten die met internet verbonden zijn, zoals Sonos-apparatuur of Philips Hue. Gebruikers die ook smarthomeproducten met het platform willen verbinden die via bijvoorbeeld Z-Wave, bluetooth of Zigbee functioneren, kunnen daar de Homey Bridge voor aanschaffen.

Homey appHomey app

Deze compacte hub kost 69 euro en de combinatie van de Bridge met Homey Premium biedt volgens het bedrijf nagenoeg dezelfde functionaliteit als de Homey Pro. Athom blijft dit in 2019 geïntroduceerde apparaat leveren 'voor professionele gebruikers en installateurs' voor 399 euro, wat bij introductie al de adviesprijs was. Dit basisstation biedt dan bovenop de functies van de Bridge nog wifi-functionaliteit en toegang tot de Experiments-functie en HomeyScript. Athom belooft dat de Pro meelift op komende functionaliteit voor de Homey-dienst, omdat ze de apps, spraakassistenten en codebase met elkaar delen.

Geïnteresseerden kunnen de Homey-dienst gratis gebruiken maar deze is dan beperkt tot het toevoegen van vijf apparaten. Voor een ongelimiteerde hoeveelheid apparaten is een abonnement op Premium vereist. De Homey Bridge is per direct verkrijgbaar, de Homey-dienst start als publieke bèta.

Update, woensdag 10.25: Aanvankelijk stond onderaan dit bericht dat de gratis Homey-dienst tijdelijk was en na een maand in Premium omgezet moest worden. Dit is onjuist. Homey is blijvend gratis te gebruiken met maximaal vijf apparaten.

Homey BridgeHomey BridgeHomey BridgeHomey Bridge

Homey

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-09-2021 • 19:30

218

Reacties (218)

218
216
89
22
0
110
Wijzig sortering
Een belangrijk punt wat ik nog niet genoemd zie is de Homey Developer subscription (99 euro / jaar) die vereist is om apps in de Homey Cloud te publishen.

Erg teleurgesteld door deze aankondigingen. Heel veel plezier beleefd aan mijn Homey sinds 2016, had stiekem gehoopt dat ze nog een "one more thing" nieuwe versie van Homey Pro zouden aankondigen, om een beetje commitment te blijven tonen richting de community, maar het mocht niet zo zijn.

Edit: Athom heeft een FAQ opgesteld naar aanleiding van reacties op de aankondiging.

[Reactie gewijzigd door mandrilletje op 22 juli 2024 13:17]

Edit:
Via het forum is het bevestigd, voor de cloud variant moet de developer betalen. Aangezien de apps allemaal gratis zijn, denk ik niet dat er veel community developers (en dat zijn best veel apps in mijn geval) over gaan.

Origineel
Ik heb deze vraag ook in het forum gesteld, hopelijk krijg ik binnenkort een reactie van Homey. Het taalgebruik is wat onduidelijk. "It allows access to publish to the cloud" geeft niet per se aan dat dat de enige manier is.

Als dat wel zo is, dan is dit nogal double dipping.

Ook zou het een doodsteek zijn, er zijn veel apps die ik gebruik die gemaakt zijn door de community. Als dat allemaal niet beschikbaar zou zijn voor de cloud, dan is het een stuk nuttelozer.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 22 juli 2024 13:17]

En dat snap ik dus niet. Homey apps bestaan voornamelijk door de community en dit is dus eigenlijk een slap in the face.
Niet om het een of ander, maar ik ben als homey gebruiker ook gestopt vanwege dit soort ontwikkelingen. Ik snap dat ze geld moeten verdienen, maar in mijn ogen willen ze te veel op Apple lijken wat ervoor zorgt dat de technische community op enig moment afhaakt.

Het doel van Athom lijkt in mijn ogen ook niet meer het aanbieden van een technisch open product te zijn. In plaats daarvan focussen ze zich steeds meer op de huis tuin en keuken gebruiker.
Wat aan zich ook niet slecht is, omdat daar het grote publiek zich bevindt.
En het geen waar sommigen nog wel eens aan voorbij gaan is dat het niet per de slecht is dat Athom met hun oplossingen niet de techneuten, maar Henk en Ingrid willen bedienen.
Aangezien er voldoende alternatieven voor echte techneuten zijn zoals home assistent.
Waarbij meer gebruikers/consumenten alleen maar meer ruimte (geld) met zich mee brengt in de hele industrie om nog mooiere producten te ontwikkelen.
Waar ook de techneuten bij gebaat zijn.
Het mooie van Homey was dat het een mooie tussenoplossing was. Ideaal voor mensen zoals ik die geen zin of tijd hebben van alles te programmeren maar die wel de nodige vrijheid willen hebben om middels flows van alles lokaal in te stellen.

Zodra Homey niet meer werkt zonder internet wordt het feitelijk een soort alternatief voor bijvoorbeeld Google Home. Dan kan ik net zo goed daarvoor kiezen en mijn lampen dan nog eventueel via de Hue bridge laten lopen.
er voldoende alternatieven voor echte techneuten zijn zoals home assistent.
Klopt. Maar ik heb in de early-stage 300 euro neergelegd omdat dit apparaat ‘alles’ kon bedienen, community driven was en er geen data naar de Big 5 ging. Dat waren marketing USP’s van Homey.

- Voor voice control heb je nu Google of Amazon nodig.
- Alles bedienen werkte nooit goed (IR en ‘radio leren’ bijv.) en wordt niet meer gefixt
- Community staan ze steeds verder van af (power features as flows beheren kon lange tijd alleen in een onhandige mobile app nadat ze besloten dat het bestaande weg moest voor een fancy new look)

Kortom: ja de tweakers kunnen iets anders nemen. Maar zeg je dat ook als de functies van je auto wegvallen of subscription based worden?

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 13:17]

Lijkt mij dat Athom nu erachter komt dat dit bussness model voor volk dat alles moet hebben voor dubbeltje op de 1st rij niet kan hand haven.
Voice controle van Google en Amazon is feature ontwikkeld door miljarden giganten die zo miljoenen in kunnen dumpen. En daarom werkt dat ook goed
Daarin kan Athom niet in mee.
Dat is gewoon brug te ver. Vooral als er geen fatsoenlijke geld stroom is om op niveau deze features door te ontwikkelen.
En je ziet ook dat Apple moeite heeft als laatkomer of geeft data avg overtredende bussness model juist voorsprong in ontwikkelen van voice controlle.
Maar Apple heeft wel de cash om poging door te zetten met Siri.

Nou als de community dit Athom zwaar afrekend kan je ook beseffen dat bedrijf continuïteit ook ondermijnd wordt tenzij deze cloud optie internationaal aanslaat en oorspronkelijke alles lokaal gewoon niet rendabel is en kwestie is om aan belofte te houden. De massa cloud consument is klein groepje euro alles moet lokaal zeikers niet relevant. Dus ze maken nog kans als lokaal gebeuren helemaal droppen.
Ben dus wel benieuwd wat de toekomst brengt.
Kan je post moeilijk volgen door ontbrekende woorden, - en taalgebruik.

“Voor volk dat”
“Alles moet lokaal zeikers”

Gaat lekker zo. Graag je post wijzigen in iets beters.
Kansloos verhaal homey
Klinkt alsof de bedrijfsaandelen herverdeeld zijn.
Als je graag zoveel custom dingen wilt, kun je dan niet beter overstappen naar Home assistant? Dat is een veel flexibelere oplossing
Omdat er wat onduidelijkheid is ontstaan over de developer fee voor cloud en hoe we omgaan met huidige Homey's en hun gebruikers, hebben we een FAQ op ons forum geplaatst. Wees daar vooral welkom, waarschijnlijk verheldert het een hoop!

https://community.athom.c...ey-homey-bridge-faq/51291
Bedankt, ik ben daar inderdaad door gerustgesteld. De Homey Bridge en Apps in de Homey Cloud zijn duidelijk niet voor mij bestemd. Ik hoop nog vele jaren plezier te hebben van de Homey Pro tak. :D
Euhhh... dus voor de ondersteuning van apparaten zijn ze afhankelijk van (Door Athom) onbetaalde developers, die vanaf nu ook jaarlijks bedrag moeten betalen?
nee je apps kan je gewoon gratis blijven bouwen en developen tegen je pro aan en die kunnen ook in de cloud.
dat dev abbo is voor validated apps met prof development support, meer gericht op de device partners die een officiële app willen.
blihkbaar hopen ze dat fibaro zelf gaat bouwen en ervoor gaat betalen...
nee je apps kan je gewoon gratis blijven bouwen en developen tegen je pro aan en die kunnen ook in de cloud.
Het eerste gedeelte klopt, maar om ze ook in de cloud te publishen heb je toch echt een Developer subscription nodig als ik de keynote mag geloven.
https://apps.developer.ho...488a-58033d9df5-107410449

inderdaad, stukje over verified apps bevestigd dat je inderdaad een dev account nodig hebt. dus dat maakt cloud een veel beperktere app store
Wat is het verschil tussen een verified app en een gewone app?

Bovendien kan ik de tekst “Publishing apps for Homey Pro does not require a subscription and will always remain free.” nu niet plaatsen. Gaat dat over verified apps of unverified apps? Unverified apps publishen kan nog wel gratis? Ik snap er niks van.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 13:17]

Ah ik dacht al. Ik heb zelf een tijdje een appje gebouwd en in de store gehad en dat kostte me niks (was voor een kennis, ik heb zelf helemaal nooit een homey gehad).
This week in how to create short term cash flow and scare away customers long term…
Bij een storing van Ziggo, hier helemaal niet ongewoon, werkt dus je hele smart home niet meer. Daarnaast gebruiken mensen in mijn ervaring nu juist Homey omdat dit niet via de cloud gaat en alle gegevens lokaal blijven. Ik had graag gezien dat ze in die richting verder gaan.
Alle aansturing staat gewoon lokaal. Tenminste daar ga ik vanuit. In de cloud staat de flow maker welke synced met de lokale omgeving.

Zoals Zipato met hun Zipabox ook doet.
Ik heb net de keynote gekeken, en zo is het dus niet.

De Bridge is enkel een verzameling antennes. Wanneer je op de lichtknop duwt met Zigbee, praat die met de Bridge. Die geeft aan de cloud door dat de lichtknop is ingeduwd. De cloud berekent adhv jouw flows wat er dan moet gebeuren, en zal bvb antwoorden dat z-wave licht X en Y nu aanmoeten.

Zonder internet werkt er dus helemaal... niks.
Welkom in de moderne tijd waarbij je met een internet storing tegenwoordig zonder:
  • Internet
  • Vaste telefoon
  • Televisie
  • En nu ook
  • Verlichting
Zit.

Leuk, als de internet storing s'avonds begint en 2 dagen duurt, moet je overal de stekkers eruit halen en bolletjes losschroeven voor de lampen die geen ouderwetse handbediening meer hebben.
Daarom heb ik bewust alle verlichting via de Hue hub lopen (hue en ikea peertjes). Prima mee te nemen in Homey flows, maar werkt nog steeds zonder internet via de Hue app.
Ook de Hue Bridge is cloud afhankelijk als je ook buitenshuis wil kunnen bedienen, daarom ben ik (jaren geleden al) over gestapt op Home Assistant met Deconz en een Conbee 2 stick.
100% cloud-less
Hoe bedien je je home assistant dan buitenshuis? :?
Port 8123 open op je firewall naar HA toe
Werkt nog steeds niet bij internet uitval lijkt me dan. Toch?
Je bent afhankelijk van één verbinding (thuis-smartphone) in plaats van twee (thuis-server, server-smartphone). Er zijn minder plekken waar het fout kan gaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Dat is zeker waar, maar dat beweerde ik ook niet. :)
En dan valt je internet uit en zit met hetzelfde probleem die je aankaart. Dat lost voor buitenshuis bedienen dus niks op....
Nee, maar met de Homey werkt helemaal niks meer zonder internet, ook binnenshuis werkt niet meer.
Ook de Hue Bridge is cloud afhankelijk als je ook buitenshuis wil kunnen bedienen
Nee hoor. Ik heb mijn Hue offline staan (dus zonder cloud login, zelfs geblokkeerd in de firewall) en als ik op de vpn van mijn huis zit kan ik Hue nog steeds met de apps bedienen.
Dit heb ik idd ook.
Bij een internet storing kan ik niet meer bedienen via alexa maar de knoppen en app blijven gewoon werken.

Zou trouwens mooi zijn als die hun te integreren is in HomeAssistant. Dan heb je geen 4 sticks meer nodig om alle type protocollen te ondersteunen.
Hoe ga je met een internetstoring thuis je homeassistant van afstand bedienen dan?
Dat kan uiteraard niet, maar je kan wel zonder internet alles binnenshuis nog gewoon bedienen of de automations hun gang laten gaan.
Dit kan dus niet met de Homey Premium
Kan ook met de Hue bridge. Jij geeft dat als reden dat je van Hue bridge af bent gestapt, maar voor zowel home assistant als Hue bridge heb je gewoon internet nodig voor gebruik buitenshuis.
Grote verschil is, Hue bridge gebruikt de cloud servers van Philips/Signify/Hue, Home Assistant is direct bereikbaar ZONDER cloud.
Ja dat klopt. Maar wat ik al zei, je gaf het niet werken zonder internet als reden om van Hue over te stappen naar HA. Enige wat ik opmerkte is dat dat voor beiden niet op gaat.

Ik ben zelf ook een keer overgestapt van Hue naar HA. Ik had alleen problemen met mij FOH schakelaars van Niko. Nadat ik weer terug was gegaan naar de bridge kwam ik er achter dat in de Bridge de k Oppen nog acties hadden terwijl ik in HA ook acties had geprogrammeerd. :+
Sindsdien nog geen tijd genomen om HA weer te proberen.
Om die reden heb ik gewoon een HUE knop hier liggen. Met een druk is al het licht aan of uit. Internet of niet.
HIer werkt de HUE-bridge gewoon offline verder? App draait in huis via lokale verbinding prima verder?
Precies! De bridge praat met de lampen en hue sensors en schakelaars en zo via Zigbee en met b.v. een app op je tablet of phone via WiFi. Valt het internet weg kan je niet meer met je phone je huis bedienen terwijl je op reis bent, of b.v. je bridge software updaten, maar al het andere werkt nog prima!
Hoe ga je met een internetstoring thuis je homeassistant van afstand bedienen dan?
4G module als terugvalverbinding. Bij bijvoorbeeld KPN kan je een direct IPv4 adres krijgen waar je zaken mee kan hosten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Dat kan met deze dienst van Athom dan vast ook.
Je kan toch een VPN naar huis gebruiken? Werkt prima voor mij. Deze situatie komt echter niet zo vaak voor.
Het nadeel daarvan is dat mensen, b.v. gasten, vrolijk de schakelaars bedienen... en dat doet je Hue systeem het niet meer, want je lamp is volledig afgeschakeld.
De Stroom netwerk boys (Stedin etc.) willen de stroom terug-lever saldering afschaffen en evt. teruglevering van stroom desnoods belasten (voor eigen opwek stroom).
Dan wordt een grote lokale batterij wel "economisch" betaalbaar aansluiten (we moeten wel). Hoeven zij hun Netwerk niet uit te breiden. Dan heb je stroom en kun je als back-up een satelliet-internet verbinding nemen (of een 4G modem). Net als vroeger met mijn kolenhok/kachel kun je dan de hele winter doorkomen. Alles autonoom is mijn motto :) }> :9
Zie het inderdaad ook op het plaatje staan. Als ik hem heb zal ik eens de stekker eruit trekken :)
Op de Homey site staat het duidelijk zover is nu zie dat het alleen lokaal werkt met Homey Pro en niet met de Homey Bridge. Zie dit overzicht met een vergelijking van Homey abbo + Bridge met Homey Pro: https://homey.app/nl-nl/beta/
Helaas niet. Je stuurt een commando naar de bridge, deze communiceert met de Homey cloud servers en voert daar de berekeningen etc. uit. De cloud geeft commando's terug aan de bridge, die dat commando weer doorspeelt aan je device. Dus bij een internetstoring, dan kan je niets.
Als je je hele huis smart hebt gemaakt zoals ik met alles van afzuiging tot lampen en schakelaars tot (vocht, raam, licht, deur) sensoren dan is een storing, hoe ongebruikelijk ook, echt een enorm probleem. Je kan plots niets meer in huis en daarom heb ik en vele met mij JUIST homey gekocht. Kan ik nog zo hard klagen en doen het ongemak gaat er niet door weg

Homey is dus ook bij een storing lokaal aan te spreken en alle, niet cloud gebaseerde devices, kan aanspreken

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 22 juli 2024 13:17]

Dan neem je toch een normale homey (pro)
daarom heb ik en vele met mij JUIST homey gekocht
Dat heeft ie toch ook?
Waarom reageert ie dan.

Ik ben het met Max eens. Dit is een prima concept voor mensen die niet meteen 400 euro willen lappen. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een internet storing heb gehad. Voor mij zou zoiets ideaal zijn (als ik niet al een Homey had).

Als ik weet dat ik een onstabiele verbinding heb, dan hoef ik dit toch niet te kopen maar dan koop je toch de Pro als je per se een Homey wilt hebben.
Of als je smart home zo "complex" is dat je het niet kan veroorloven dat je lampen het niet doen.. Dan kies je toch ook gewoon een standalone Homey.

Ik heb zelf lampen met KlikAanKlikUit, Yeelights en IKEA.. Die doen het nog allemaal prima met een schakelaar mocht internet een keer uitvallen.

Ik snap de zure reacties ook niet zo.
Ik heb de grote Ziggo en Xs4all storing mee gemaakt , omdat ik beide ISP heb geen probleem als paar dagen er 1tje uitvalt
Internetstoring, als je elektra gaat ben je gewoon het bokje.

Onze infrastructuur is heel delicaat en kwetsbaar helaas
Met dubbele ISP is internet probleem flink gereduceerd. Maar ja stroom uitval. Had aantal jaren geleden een aardlek probleem waarbij aardlek schakelaar regelmatig uitsloeg. Is deels opgelost gebeurt nu heel zelden op andere groepen.
Elektra plat is mijn inziens minder erg dan internet plat op home automation gebied. Bij stroom uit zijn alle lampen uit en kan ik eventueel een kaarsje branden bij een internet storing (voor ik Homey kocht) blijven alle lampen die aan staan mooi branden tot het internet weer terug was de storing duurde van 21.00 tot ergens midden in de nacht en wij gaan hier al vroeg in de veren 😂
In de Keynote werd een voorbeeld gegeven voor een schakelaar, dit ging duidelijk via de cloud en is dus afhankelijk van een werkende internet verbinding.
Dé reden voor een Homey. Of Philips Hue. De gewone sterveling komt daar vaak pas achter als het zo ver is.
Ik ben bang dat uiteindelijk de hardware het onderspit moet delven. Dat zou jammer zijn… want een (nóg een) abonnement met een bridge komt er hier niet in. Dan ga ik wel over naar Home Assistant.
Ik denk alleen dat Athom op zoek is naar steady inkomen. Al die apps in de lucht houden omdat fabrikanten weer wat wijzigen kost nu eenmaal veel geld.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 13:17]

Als ze hun apps opensource zouden maken zou de comminity kunnen helpen ze te onderhouden. Ik probeer zo min mogelijk gebruik te maken van athoms eigen apps omdat die over het algemeen erg slecht onderhouden worden.

Verder ben ik wel heel blij met mijn homey-pro, en hoop dan ook dat er een mooie "hybride" oplossing mogelijk wordt voor homey pro gebruikers.
Het stomme is dat die apps daadwerkelijk opensource waren, maar ineens allemaal weg of op private gingen op GitHub. Mijn nieuwste Dyson was gewoon 2 jaar niet ondersteund ofzo, terwijl het een simpele verandering in de api code was.

Ik ben wel benieuwd wat er gaat gebeuren met de niet pro homey. Blijft die ook gewoon onder support vallen en de updates krijgen?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 13:17]

Eens. Ik heb een jaar op de Dyson app moeten wachten, want die was voor v5. Die was toen nog een half jaar in beta. Toen v5 eindelijk final was, deed ie het nóg niet. Nu moet ik heb elke nacht opnieuw opstarten zodat ie werkt.
Ik had leuk contact met een Britse man die de SmartThings app maakte. Ik heb een Samsung a/c) en die werkt nu fantastisch met zijn app. Dus ja, zolang iemand actief wil ontwikkelen is het fijn!

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 13:17]

Yes, ik heb hetzelfde gehad met Gardena.
Athom heeft een mooi product en een active community. Ik wed dat er genoeg developers klaarstaan om een handje te helpen als ze daardoor zelf ook een beter systeem krijgen.
Precies. Ik begrijp overigens die bedrijven niet. Zo maken een app, voor zichzelf, die vreselijk is. Dyson is ook niet te gebruiken via HomeKit. En dat hebben ze in al die jaren ook niet toegevoegd. Heb je een ventilator van 400 euro met een kut app, die blijkbaar wel zo dicht getimmerd is dat anderen er ook weinig mee kunnen.
Als ik hier kijk, lijkt er dus best wat mogelijk met Dyson: https://www.home-assistant.io/integrations/dyson/
Klopt. HomeBridge idem dito maar bij Homey is het lastig. Overigens zie/zag ik dat ook wel andersom: wel Homey, geen Home Assistant.
Dat is ook het probleem. Iedereen probeert een eigen walled gardentje te maken. Want daarmee kan je je klanten in je ecosysteem vastzetten waardoor ze geforceerd gebonden kunnen blijven. Dan kan je nieuwe hardware gaan verkopen, betaalde abo's forceren enzovoorts.

Uiteraard niet in het belang van de klant maar daar gaat ze het niet om. Gelukkig zijn er nog zat open source projecten. Met Home Assistant draai ik alles en nog wat door elkaar. Met de eerste homey kon dat ook maar op een betaalde clouddienst zit ik echt niet te wachten. Ik wil alles lokaal hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

Nou heel simpel jij het volk wilt niet betalen voor hardware en software. Het moet cheap of gratis zijn en top kwaliteit zijn. Nou die vlieger gaat niet op. Opensource nou dan ben je afhankelijk of er vrijwilliger naast zijn job even erbij hobbiet.
Software en service patchen bugfixen en secure houden kost als je kwaliteit wil team goede professional met goede salaris. Dus moet er goed bussness model er zijn voor betalen van dat team.
Met hardware sales kom je er niet voor product dat hoge software service eisen heeft.
Ik geloof dat je je aannames beter thuis kunt laten. Ik heb geen idee waar je precies op reageert, maar dat wát je zegt, heb ik niet gezegd. Houd de volgende keer je aannames voor je. Dank je wel.
Jij begrijpt die bedrijven niet. Zoals je zegt. Als bedrijf heb je business model en heb je budget maar ook langetermijn stratigie voor bedrijf continuïteit. En dat houd in bepaalde budget voor je algehele software afdeling.
Hoe ruimer budget hoe sterker robuster en service en support voor hardware en dat betaald de klant.
Een andere voorbeeld is Ubiquiti vs Cisco. Hoeft hopelijk geen uitleg. Maar met
Firmware Team middel matig, of grotere team met top experten met ook navenant top salaris. Dat maakt groot verschil.
Ik heb liever ook top hardware met dump prijs, met top firmware en toppie aps en levenslang support en geen abbo kosten . Maar helaas die vlieger gaat niet op.
Blijft trade of.
Zou €40 tot €100 jaarlijkse licence fee te handhaven zijn. Voor bedrijven is dat concept gangbaar zoals Office software en Cisco. Maar consumenten vallen al gouw daar over.

Voor die “dure” prijs en dan de netto winst van zo een Homey Pro moet je software team minimaal 10jaar lang op niveau laten draaien en dan is het geen vetpot.
Ik wou alleen dat Philips Hue iets betaalbaarder was… Ik snap dat het het geld waard is, maar als je een laag inkomen hebt, zoals ik, dan is het wel een hele hap.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:17]

Ikea Tradfri is een heel prima en betaalbaar alternatief. Met een stickje van 7 euro kan je de boel ook prima bedienen.
Heel prima is persoonlijk. Had eerst mijn hele smart home a gesloten met ikea lampen daarna snel terug naar hue. Maar de instabieliteit. De lamp kwaliteit zelf was zo bagger.
Daar heb ik inderdaad naar zitten kijken en ga ik waarschijnlijk ook kopen. Maar ik zit een beetje met drie dingen:

1 Zijn er ook lampen waarbij ik zelf de kleur een beetje kan instellen? Voor mijn ogen (i.v.m. een aandoening) is een wat meer oranje tint fijner. Ik kwam er niet zo goed achter of Ikea ook zulke lampen had.
2 Werkt Tradfri met een bridge of met iets anders? En hoe zit het met de privacy?
3 Hoe zit het met de kleurechtheid? Niet het allerbelangrijkste, hoor, maar ik weet dat mensen nogal lovend zijn over de kleurechtheid van Hue.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:17]

De bridge is niet zo duur op MP (vaak over uit een pakket), en andere lampen werken er ook op. Ikea is bijvoorbeeld al een stuk goedkoper.
Het is dan ook nog altijd een luxe. Je kunt prima leven zonder.
Nuja, door een oogaandoening heb ik goed dimbare lampen nodig die ik op een voor mijn ogen fijne kleur kan instellen. Nu heb ik die van de Action en die zijn wel aardig, maar daar wil ik om meerdere redenen van af.

Of jij moet mij goedkopere, niet-slimme lampen met instelbare kleur en dimbaar kunnen aanraden. Het probleem is alleen dat ik hier geen dimmer kan/mag installeren, dus dat laatste is bij slimme lampen beter omdat ik dan via een app of afstandsbediening kan dimmen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:17]

ik heb nu wat producten van Govee erbij gehaald en mijn eerste indruk is wel positief. de wifi bulbs heb ik nog niet veel mee gedaan. ik heb verder 70 hue lampjes en die ga ik zeker niet vervangen. maar govee is redelijk betaalbaar, zeker de wat meer fancy devices met leuke features.
Je kunt toch kleinschalig beginnen. Je hebt op Amazon vaak 3 packs voor relatief weinig geld.
Ik heb exact hetzelfde maar dan met Ferrari, nu moet ik noodgedwongen een Fiat rijden. Echt balen dat Ferrari zulke achterlijke hoge prijzen hanteert.
Ik snap je opmerking, maar als je geen goed, betaalbaar alternatief voor Hue kunt benoemen, dan voegt je opmerking weinig toe.
ik heb de oude Belkin WeMo smart home apparatuur welke niet samenwerkt met HomeKit. Gewoon een RPi met Home Assistent er tussen gehangen en dat werkt als een trein. Zelfs nog van iemand anders een berg WeMo spul via Marktplaats gekocht voor een paar tientjes, lampen, schakelaars en sensoren.

Plus het voordeel dat ik ook nog andere software op de Pi kan draaien om zo een mooi centraal systeem te maken. Zo heb ik bijv. een paar oude maar goede speakers met RCA aansluiting. Even een Bluetooth dongle met 3,5mm-out en RCA naar 3,5mm kabeltje er aan gehangen en mijn HA opgezet als Spotify Connect hub, kan ik overal in huis muziek spelen via die speakers.

[Reactie gewijzigd door lepel op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb nog oude Visonic sensors liggen, werken op 868,9Mhz
Het lukt maar niet om dat te koppelen
Rf-link werkt met 868,3 Mhz
Dat werkt met Powermax zie ik, ik heb een Alfhahome :(
Kun je kijken wat de naam van de SENSOR-firmware op jouw Alfahome is.
Is het iets als : HPGW-L2-XA35H ??
Dan koop je toch de homey pro of een 2e hands homey? Dit product is om nieuwe klanten smart home te laten gebruiken. Iedereen zal berekenen/bepalen wat een betere deal is. Homey pro of bridge met abo. Daarnaast kun je nu homey eindelijk gratis/goedkoop testen voordat je overgaat tot aankoop.
Ik heb een Homey. Wat mij niet duidelijk is, zijn de gevolgen van deze ontwikkeling voor huidige Homey eigenaren. Blijft mijn lokale Homey werken inclusief alle regels die ik er in heb staan?
Hi Michiel. Bij dezen: ja.

Er verandert niets aan de originele Homey en Homey Pro. Beiden blijven lokaal werken, zonder abonnement, en Homey Pro blijft ook gewoon beschikbaar in de winkel. Dit is een nieuwe productlijn, voor een nieuw soort gebruiker. Zoals we ook al in de keynote zeiden: we blijven de Pro (en originele Homey) gebruikers ondersteunen want we hebben zeker ook hart voor die groep.

Behalve een grotere Homey-community als geheel en een mooie optie voor kennissen die iets minder in smart home zitten verandert er dus niets voor huidige gebruikers :)
Je zal toch eerst voor 70 euro een homey bridge moeten kopen. En bij meer dan 5 apparaten (daar zit je al snel op) zal je toch een abonnement moeten kopen.
Je moet dit meer zien als een hub zoals Google en Alexa, maar dan zonder spraak en met antennes.
Nu maar hopen dat kennissen niet straks ergens lopen en denken "hey, een homey, dat werkte zo goed bij NielsFL, en nu maar 69 euro!". En dat ik ze dan mag vertellen dat ze een kat in de zak hebben gekocht. (Gebruik inmiddels overigens HA, maar dat terzijde.) Elke actie in je home automation via het Internet laten lopen is echt een slecht idee.

Anderzijds: dit is wel weer typisch Athom. Ze hebben door de jaren heen een aantal keer de koers aangepast en telkens weer zitten daar keuzes in die maar lastig te begrijpen zijn. Helaas snoeren de fanboys in de Athom community je al snel de mond, waardoor (naar mijn idee) veel constructieve kritiek niet naar boven komt.

Enfin. Ik hoop dat we het verkeerd begrijpen en de bridge wel degelijk ook zonder Internet blijft werken.
Ja dat was ook mijn eerste gedachte. Dit komt er dus nooit in. Zodra je een keer geen connectie hebt, ben je klaar.

Thuis ook wel eens een storing maar dan is het de boel resetten of even in andere switch pluggen en je bent weer in business. Toch wel lekker als je je lichten uit wilt doen ;)
Ik ben het helemaal eens met Gapert86:
Homey ligt voor op concurrentie door 2 dingen:

1 Multi-protocol

2 Data verwerking ALLEEN lokaal

Als een van de twee keuzes wordt verlaten is het unieke van Homey verloren.

[Reactie gewijzigd door Larahoun op 22 juli 2024 13:17]

Ik kan zo geen product noemen wat zowel ZigBee, zwave en RF doet.
Verder blijft de Homey pro ondersteund, dus je kan kiezen of je de data lokaal of in de cloud wilt en keuze is altijd fijn.
Home Assistant draaiend op een Raspberry Pi of Odroid-N2+ zoals HomeAssistant Blue en uitgebreid met een Conbee II Zigbee stick, Aeotec Z-Wave stick en RFXcom
Daarmee heb je qua hardware exact dezelfde ondersteuning, meer flexibiliteit qua software en configuratie mogelijkheden in het Home Assistant Operating System. Het enige wat je wel erop inlevert is de simpelheid van Homey hoe je apps en flows gebruikt.
Ik heb lang gedraaid op een RPi met Domoticz en allerlei usb dongles voor de verschillende protocollen maar het bleef prutsen. Naast Domoticz moest ik ook nog Linux steeds handmatig updaten en dan maar hopen dat alles bleef draaien. Na een Domoticz update crashte alles en zelf mijn backups deden het niet meer. Het was ook nooit echt stabiel. Veel apparaten waren niet goed te koppelen omdat het bereik van de dongles te beperkt was. Uiteindelijk overgestapt naar Homey Pro en in no-time alles gekoppeld en stabiel. En geen gedoe meer met een onderliggend OS. Dus heel blij met mijn Homey. Maar ik twijfel of ik blij moet zijn met deze nieuwe ontwikkeling. Als Athom de cloud ooit gaat afdwingen of de ondersteuning van de Homey Pro minder wordt, ga ik op zoek naar iets anders.
Kijk dan serieus ook eens naar Home Assistant. Het OS en de updates zijn goed geregeld daar. Lees veel mensen die ook van Domoticz afkomen die daar eindigen.
Ik blijf nu werken in een hybride Homey / Home Assistant omgeving ;)
Maar Home Assistant is alleen het software deel vanhet verhaal. Je heb nog hardware nodig om het op te draaien en dan kom je toch weer terecht bij een RPi. Bovendien heb je dan alle hardware interfaces nog nodig. Misschien wordt het interessant als een tweaker de Homey Bridge kan koppelen aan Home Assistant zodat je in één klap alle interfaces hebt.
Ik draai homey voor de stabiliteit en home assistant voor de dashboards. Van een afstandje lijkt het op elkaar maar Homey is toch wel veel stabieler en eenvoudiger op te zetten en te onderhouden dan HA.
Conbee stick met deconz en openhab of home assistent en je hebt geen cloud nodig voor dit hele verhaal. Wel een handig neefje of zelf lekker tweaken :)
Het 3e punt dat je voor stem commando’s niet bij de Big Data bedrijven hoefde te zijn (hun voormalig USP) is ook de nek omgedraaid. En een subscription voor backup functionaliteit? Het hele vervreemden van de basia fans is dus al langer aan de gang.

Langzaamaan (of best hard) gaat Homey van een “backed by tweakers” naar “bad for tweakers”.

Edit: typo’s fixed

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 13:17]

HomeAssistant (natuurlijk, een heel ander type product) kan in feite hetzelfde: verwerking is alleen lokaal en je kan zoveel protocollen gebruiken als je wil, mits je de juiste hardware hebt.

Ik draai HomeAssistant al een tijdje met een aparte Zigbee, Z-Wave en 433Mhz stick. Als HomeAssistant support krijgt voor de Homey Bridge (wat goed mogelijk is) zou dat een uitkomst zijn voor aparte sticks per protocol.
Dus als ik het goed begrijp moet je als ontwikkelaar €99 per jaar betalen om cloudapps te mogen ontwikkelen en daarnaast vangt Athom van alle Premium gebruikers €3 per maand om jouw app te mogen gebruiken? Waar zit de upside voor de ontwikkelaar? Mis ik iets?
Ja dat snapte ik ook al niet.

Ik heb een tijdje een gratis app in hun store gehad. Deed niet eens zo veel maar sommige mensen waren er blij mee. Als ik daar zelf 99 euro voor moet lappen dan ga ik dat natuurlijk nooit doen. Ik ben wel gek maar zo gek ook weer niet.

En als het een professionele app is, dan zou je die dus moeten kunnen verkopen ofzo? Anders heeft het ook een zin. Maar over betaalde apps hoor ik niks (en is voor de gebruikers ook niet fijn, liever gewoon het hobbywerk wat prima liep). Wat is dan de motivatie hiervoor :?

Ik verwacht een enorme kaalslag aan apps als dit inderdaad zo werkt. De leveranciers zoals Hue, Dyson enz gaan echt zelf geen apps bouwen want ze hebben er juist voordeel aan om de klant in hun eigen ecosysteem te binden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

Dit doen ze om grip op de apps te houden.
Apps draaien op de cloud van Athom en dit kost CPU en geheugen.
Slechte en heel veel apps kost ze dus capaciteit en dus geld.
Dus aantal apps gaat zeker omlaag. Bereiken ze al als de developer moet betalen. Ze kunnen beter de gebruiker per app laten betalen (paar cent per maand ofzo) en developer hiervan een deel geven (ipv de houten box met ledring die elke installatie aangeeft 8)7).
Ja maar zo ondermijnen ze wel hun eigen ecosysteem. Minder apps = minder waarde voor de gebruiker.

Veel apps zullen niet heel veel gebruikers hebben. Maar dit zijn wel gebruikers die er momenteel gebruik van maken en deze gaan missen. Als die app om zo'n reden verdwijnt is dat een goede reden om naar wat anders uit te gaan kijken.

Maar waarom zouden de apps beter worden als de dev ervoor moet betalen?
De ironie is dat het vooral Athom's eigen apps zijn die slechte reviews krijgen, mede omdat Athom de verdere ontwikkeling (bugfixes en uitbreidingen voor nieuwe apparaten) naar eigen zeggen op een laag pitje heeft gezet.

Daar kan ik me aan de ene kant wel iets bij voorstellen, want ze hebben maar een beperkte ontwikkelcapaciteit. Aan de andere kant zal Athom met de introductie van Homey Cloud nóg minder ontwikkelcapaciteit kunnen inzetten om hun eigen apps te verbeteren.

Athom heeft een beetje de neiging een minimale effort te steken in een app of feature (bv HomeKit), alleen maar om naar de buitenwereld te kunnen zeggen dat Homey "merk X" ondersteuning heeft. En er is inmiddels best een aantal apps waarvan gesuggereerd wordt dat ze door het merk zelf ontwikkeld worden, maar waar dan óf Athom óf een community developer achter zit. Het gaat Athom vooral om de glimmende buitenkant (ik moet even denken aan de mooie uitdrukking "polishing a turd", alhoewel dat misschien een beetje overdreven is ;) ).

Ze moeten het echt hebben van community developers, ook voor een aantal grote merken.

[Reactie gewijzigd door brightvalve op 22 juli 2024 13:17]

Net zoals ifttt hebben zijn bij homey bedacht hoe kunnen we meer geld verdienen... maken er een abonnement van en iets met cloud. Dat verkoopt vast goed noem het homey bridge kassa. Volgende stap is betaalde apps of bundels voor aantal apparaten.

Jammer dat ze niet opvolger van homey pro aankondigden.

[Reactie gewijzigd door swvw op 22 juli 2024 13:17]

Ik vind dit een slechte ontwikkeling. Ik heb Homey Pro en vooral gekozen voor Homey omdat out-of-the-box vrijwel alle apparaten heel snel werken. Bij Home Assistant was dat nogal een toestand. Het moet natuurlijk wel werken! Niets is vervelender dan dat je je lampen niet aan/uit krijgt.

Home Automation via Cloud is alleen een optie om het van buitenshuis te kunnen bedienen, meer niet. Je moet er echt niet van afhankelijk zijn.

Probleem met Homey was al wel dat ze de Tweaker die net wat meer wil, onvoldoende ondersteunde. Ik zie dat met deze richting alleen maar groter worden.

Toch nog maar eens HA uit de kast halen en kijken waar die momenteel staan......
Waarom zou je moeten overstappen dan naar HA? Je hebt toch een Homey Pro. Er veranderd dan toch niets in jouw situatie?
Omdat ze zich duidelijk gaan richten op een groep mensen die zich geen Tweaker noemt. Alles lekker makkelijk tegen een prijs (cloud). Terwijl ik juist net vaak tekort kom met Homey en dus graag zou zien dat ze de meer geavanceerdere gebruikers ondersteunen.
Het zou leuk zijn als de hub te benaderen is vanuit Home Assistant. €69 voor zigbee, zwave, bluetooth en 433MHz is best een goede deal
Dat zou awesome zijn! Niet alleen erg goedkoop, maar ook koppel je daarmee de antennes los van de Home Assistent server. Als we dan toch fantaseren; graag een ethernet poort met POE erop.
Sterker nog: als je, zoals ik, alleen Hue spullen hebt en spullen met een eigen internet app, dan is de brug niet niet eens nodig. Dan kan je dus gratis met je eerste 5 apparaten kijken "of het wat is" en daarna is die €3.- per maand ook prima.
Helaas heeft de Homey Bridge geen fysieke LAN poort, maar alleen WLAN... Hoe goed wifi ook is tegenwoordig, LAN blijft voor mijn gevoel stabieler.
Daarnaast heb je dan geen issues met het storen van de 2.4GHZ Wifi signalen met de 2.4Ghz Zigbee signalen.
Ik vond het een mooie presentatie. De prijs van de huidige Homey vind ik zeker niet te hoog, het is een geweldig product en vind het zijn prijs meer dan waard. Met deze bridge heb je inderdaad niet de redundancy als je internet of wifi uitvalt, maar het is een goede manier om Homey gedurende een periode te evalueren of als je slechts een deeltje van je huis wil automatiseren. Ik heb vrienden die graag wat willen experimenteren met een smart home zonder ineens 400 euro te willen investeren. En als je slechts enkele apparaten hebt lijkt me dit de ideale manier om van start te gaan.
Na jaren gekloot te hebben met Domoticz, openhab en HA heb ik vorig jaar de Pro in de Black Friday gekocht.
Wat een genot…
Ik heb honderden flows draaien, een stuk of 40 apps, een hele lading aan Hue. Verder beheert de homey nog de temperatuur in woonkamer, kantoor en drie slaapkamers. Stuurt de warmtepomp en 5 airco’s aan en doet dit op een dusdanige manier dat ik minder stroom ben gaan gebruiken. Waar ik vroeger alle buitenverlichting aan zette, ben ik door het stroominzicht nu bepaalde lampen gaan dimmen en uit gaan schakelen. Dit alleen bespaard 100 euro per jaar. Dan nog de rest. Nergens in het huis worden lampjes aan gelaten, nergens staat een verwarming te draaien voor niets.

Dit kan allemaal met HA, maar het gemak waarmee dit in homey kan is wat mij betreft ongeëvenaard. De fijnste aankoop sinds jaren.

Hun nieuwe systeem is prima voor mensen die willen beginnen met Domotica. In mijn geval ga ik het bij mijn ouders inzetten. Die hebben wat HUE en nog wat dingetjes. Kan het nu gemakkelijk programmeren voor ze.
En ze blijven de Pro verkopen. Lijkt mij dik in orde.

Enige flater is dus die developer toegang voor 99 euro. Athom zou developers moeten betalen!
als app developer voor homey kan ik het daar mee eens zijn🤣.
wil je dat goed doen moet je al best wat extra domotics kopen, en dus ook maar inzetten. maar testen van de apps doe je op je eigen homey, de developer homeys zijn afdankertjes las ik waar je toch ook voor moet betalen. ik zal niet de effort steken om mijn apps cloud ready te maken (multi tenant nodejs requirements maken het ook wel een paar aanpassingen vereist verhaal) en daar dan zelf voor te betalen.
dat er een abbo is waarmee je betere support krijgt vind ik een mooi verhaal, dat hij vereist is voor cloud support niet. dat je veel strengere eisen stelt snap ik wel, maar gewoon veel strenger reviewen zou dat afdekken.
ze zijn toch al veel strenger de laatste tijd.

maar als ze hierdoor de device partners betere apps kunnen laten maken en ik het niet meer zelf hoef te doen... dan vind ik het wel weer ok 😁
/offtopic

Wat gaaf. Welke apps zijn van jou?
En iets wat mij opviel, ik heb automatische gordijnrails. In homey staan bij dat systeem de pijlen naar boven en beneden. Ondersteund homey geen links en rechts? Zo onwennig om naar boven te drukken en de gordijnen naar links te zien gaan.
https://homey.app/nl-nl/a...f0da5fc72969150e5/page/0/

en ik onderhoude de Ring app op dit moment omdat de originele author geen Ring devices meer heeft
De eerste vraag is dan natuurlijk, wat gebeurt er met de 'oude' Homey?
Die blijft gewoon werken en deelt dezelfde codebase als Homey Cloud. Dus iedere update op Homey Cloud is direct beschikbaar op de 'oude' Homey.
Deze blijft ook gewoon te koop. Voor de mensen die € 300 extra over hebben voor besturing zonder internet of hun data niet het internet over willen sturen.
Dat geldt voor de Homey Pro, de wat er met de Homey (niet-Pro) gebeurt is hier niets over vermeld.
eindje beneden staat een reactie van @stefanwitkamp dat die al niet meer verkocht wordt maar gewoon nog onderstuend. mijne loopt vooralsnog ook gewoon mee in alle updates
Ze zeggen dat hij gesupport blijft. De echte vraag is denk ik, voor hoe lang nog (gratis)
Momenteel vraag ik me dat ook af. Ik heb zelf een van de eerste versies en deze moet ik bijna dagelijks resetten of herstarten omdat het Zigbee netwerk niet meer vindbaar is.

Ik vrees het ergste.
De Pro blijft werken, zonder subscription.

Het is nu maar te hopen dat ze genoeg geld binnenharken met de subscriptions van de Bridge, anders voel je nu al aankomen dat de Pro over een jaartje ook 2,99 per maand gaat kosten...
Ik heb zelf de allereerste versie van Homey met de laatste FW maar hoef voor Zigbee niet te resetten. Na ongeveer een week wordt alles wel moeizamer merk ik maar alles blijft gewoon werken.
Sinds 7.x heb ondervind ik regelmatig problemen met het crashen en stoppen van het Zigbee netwerk. Het enige wat ik dan kan doen is hem omkeren, via de website de software volledig installeren met behoud van gebruikers data en dan doet hij het weer voor een tijdje. Geen idee waarom maar het is zo langzamerhand bloed irritant.
En tot voor kort was ik MEER dan tevreden over Homey en de kwaliteit er van.
Ik heb een flow die elke nacht de Homey reboot. Kansloos dat het nodig is, maar het werkt wel.
kan iemand mij misschien uitleggen hoe ik een reboot flow kan maken? Geen idee waar ik moet beginnen.
Als: Datum en tijd: 5.30
Dan: Systeem: Herstart Homey

Tradfiki (IKEA) reboot elke 6(!) uur.

Overigens zit er automatisch een maandelijkse reboot in, inclusief stacktrace :+

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 13:17]

Ik vrees dat ik aan een reset flow moet dus. En blijkbaar ligt het probleem ergens anders. Ik moet wel zeggen dat de meeste problemen voortkomen uit Ikea Tradfri producten. Misschien dat daar iets zit?
Hier ook de eerste versie van Homey. Werkt prima. Wellicht komt dat door een dagelijkse automatische reboot @4:00h. Geen idee, maar ik ben er blij mee.
20 apps, ruim 100 flows en zo'n 25 devices.
Zit er over na te denken om de pro versie te kopen.
Thoughts?
ik ook nog de eerste, geen reboots nodig, werkt zeer stabiel. 22 apps en 100+ devices en 300+ flows.
heb ook nog niet overwogen een pro te bestellen. ben benieuwd wat argumenten zouden zijn het wel te doen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.