Athom maakt bèta van Homey Web App beschikbaar

Athom heeft een publieke bètaversie van Homey Web App uitgebracht. De webinterface is bedoeld voor gebruik op grote schermen. Later krijgen ook de bestaande webapps voor Flows, Insights en HomeyScript integratie met de Homey Web App.

De webinterface maakt het mogelijk om vanaf ieder apparaat met een browser de apparatuur te bedienen die is aangesloten op Homey-smarthomehub. Gebruikers kunnen de webapp benaderen via my.homey.app, door daar in te loggen met hun account. Volgens de makers is de webapp bedoeld voor grote schermen, in aanvulling op bediening met een mobiele app of spraakassistent. Bij de aankondiging benadrukt Athom dat het om een bèta gaat en dat die dus nog niet bugvrij is. De makers doen een oproep om fouten door te geven via de Feedback-knop.

Homey Web App moet uiteindelijk de voornaamste manier worden om vanaf desktops te communiceren met Homey-hardware. De webinterface heeft ook integratie met de bestaande webapps voor Flow en Insights, later volgt integratie met HomeyScript. Ook bevat de webapp nog niet alle functies, maar later komen die wel beschikbaar. Het gaat bijvoorbeeld om Logica, het toevoegen van nieuwe apparaten en Homey Energy.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-12-2020 • 14:18

110 Linkedin

Submitter: keverjeroen

Reacties (110)

Wijzig sortering
Ik heb na de launch van de eerste Homey ongeveer een jaartje een Homey gehad totdat ik hem verkocht vanwege een switch naar Apple Homekit en bediening via een iPad.
Sindskort heb ik toch weer een Homey Pro omdat je er veel beter maatwerk mee kunt programmeren dan met alleen Homekit. In tegenstelling tot de eerste Homey werkt het systeem nu bijzonder stabiel en bevalt ook de interface me prima. En door op een oude iPhone via Guided Access de favoriete flows weer te geven in een webapp en deze op tafel te leggen als remote, kan zelfs de vriendin er goed mee omgaan.

De grootste zwakte momenteel is de kwaliteit van de plug-ins. Deze worden veelal door externe ontwikkelaars geprogrammeerd die het in hun vrije tijd doen waardoor apps niet meer geüpdate worden, of die gewoon slecht in elkaar zitten. En geef deze spare-time-developers vooral geen kritiek, want "je mag dankbaar zijn dat ze überhaupt iets programmeren".

Sommige plug-ins zijn wel door Athom zelf geschreven, deze werken over het algemeen matig tot goed. Als ik 1 advies zou mogen geven aan Athom dan is het wel: verminder de afhankelijkheid van externe ontwikkelaars voor de meest populaire randapparatuur door zelf apps te schrijven. En zorg dan dat die apps blijven werken. Op dit moment werken ook veel van de apps die ooit door Athom B.V. ontwikkeld zijn, niet zoals je eigenlijk mag verwachten.

[Reactie gewijzigd door Gapert86 op 23 december 2020 14:39]

Hier sla je de nagel op de kop. Ik kocht ook de homey omdat ik zag dat er voor bijna alles wat ik in huis had een plugin bestond. Om dan achteraf te merken dat die plugins zeer brak waren... En de ontwikkelaars daar ook niks aan deden. Ook was er maar 1 plugin per merk toegestaan waardoor betere plugins ook niet zomaar beschikbaar kwamen.
Ook de omvormer voor mijn zonnepanelen kocht ik specifiek omdat er ondersteuning was in homey... maar blijkbaar voor mijn nieuwste versie niet. En de ontwikkelaar heeft er nu geen tijd voor...

Had ik meer tijd gehad was ik al over op iets anders :-) Nu is het een beetje behelpen en telkens toch eens blij zijn als weer iets nieuw mogelijk is :p
Deze is al een goed begin, want alles via de app moeten doen vond ik niet zo ideaal.
@telenut Tegenwoordig is er de Homey Community Store waar je wellicht wel de apps vindt die niet in de officiële store beschikbaar zijn om wat voor een reden dan ook.

side-note: ik ben de ontwikkelaar van de community store ;)
En bedankt daarvoor! Er staan regelmatig betere versies van de officiele apps in de Community Editie (WebOs Plus ook van jouw hand, no?)
Haha yep, en omdat WebOS Plus geweigerd werd heb ik de Community Store gemaakt :)
zeker een welkome toevoeging!
Werkt niet direct op de chromebook, maar heb wel nog een Windows PC staan.
Helaas nog geen betere versie van de homewizard :-)
Ik zie nu wel Mi Homey er in staan, die ga ik wel eens uittesten!
Ik heb inderdaad nog geen ondersteuning voor Chromebooks, moet eerlijk bekennen dat ik dat OS helemaal over het hoofd gezien heb. De desktop app is gemaakt met Electron en ik zie dat deze helaas geen Chromebook ondersteuning heeft. Gelukkig heb je het kunnen oplossen met een Windows PC :)
En is ook enkel voor de initiële installatie nodig, daarna lukt via de site toch dacht ik.
De Mi Homey eens aan het werk proberen krijgen, maar is nog niet gelukt. Handleiding ontbreekt ook wel natuurlijk :p
Ik heb verschillende Apps voor homey geschreven. En herken het “probleem” en ben deels oorzaak. De redenen kunnen zeer uiteenlopend zijn maar is denk ik wel goed om bij stil te staan.

Ontwikkelaar heeft niet een zelfde model apparaat om mee te testen.

Ontwikkelaar gebruikt zelf het apparaat niet meer.

Fabrikant wijzigt API of protocol.

Het neemt redelijk wat tijd in beslag om te ontwikkelen. Wat soms niet beschikbaar is.

Enz enz.

Het merendeel van de apps werkt gewoon heel goed. Er worden door deze aanpak veel verschillende apparatuur ondersteund inclusief obscure niches. Dit zou zonder deze aanpak niet mogelijk zijn. Natuurlijk is het jammer als die ene feature of model net niet wordt ondersteund. Vaak is er gewoon een oplossing en kost het tijd. Voor de ontwikkelaar maar ook voor de persoon welke het type of feature ondersteund zou willen zien.

Ik heb verschillende malen devices opgestuurd gekregen van zowel fabrikanten als mede homey gebruikers om ondersteuning toe te voegen. Als ik het apparaat kan blijven gebruiken dan is de kans dat het goed ondersteund blijft weer groter dan wanneer ik het device zal terug sturen. Het mes snijd aan twee kanten.

Mijn ervaring met fabrikanten zijn ook heel wisselend. Zo had ik vrij in het begin van Homey een App klaar staan voor Honeywell lyric thermostaten. Er was bij mij onduidelijkheid over het gebruik van de API key, limiet van x per uur. Ik heb van alles geprobeerd om contact te krijgen met Honeywell over het gebruik van die key. Die App draaide ik thuis al maanden en nog had ik geen duidelijkheid waardoor ik besloten heb de App niet te publiceren.

Een andere fabrikant, NEEO (RIP) heb ik regelmatig telefonisch en direct contact gehad. Ik had steen vast als eerste toegang tot nieuwe software en SDK releases zodat ik mijn translatie naar Homey kon starten voor dat de software als beta werd uitgegeven.

Dit zijn duidelijk twee uiterste van voorbeelden hoe een ontwikkelaar kan samenwerken om tot een App te komen. Het zal duidelijk zijn dat dit direct consequenties heeft voor een app.
En gebruik jij nog zelf voornamelijk de homey, of stapte je over op iets anders?
Ik gebruik homey dagelijks en ben er heel tevreden over. Alles wat ik wil kunnen aansturen kan ik daadwerkelijk aansturen, inclusief zeer geavanceerde flows. alles draait super stabiel zonder dat ik een platform moet onderhouden. Elke HA oplossing is anders en hebben allemaal verschillende voor en nadelen. Homey past heel goed bij wat ik van een HA systeem verwacht en zal het dus niet snel verlaten.

Mijn punt was dat het klopt dat niet elk model of feature altijd vanzelfsprekend is maar daar staat tegenover dat er een zeer uiteenlopende ondersteuning is. Overigens is het bij de andere oplossingen ook niet vanzelfsprekend dat elk model of feature ondersteund wordt.
Heb ondertussen toch ook al veel aan de praat gekregen. En primair gebruik ik eigenlijk Google Home nu. De rest loopt hopelijk zo veel mogelijk automatisch :-)
Mijn deurslot werkt enkel via Homewizard, en die zit niet in de app voor homey, zal hem zelf moeten schrijven zeker :-)
Als ik 1 advies zou mogen geven aan Athom dan is het wel: verminder de afhankelijkheid van externe ontwikkelaars voor de meest populaire randapparatuur door zelf apps te schrijven.
Geen Homey hier en kan / ga er dus ook niets over roepen. Maar heeft Athom geen reviewprogramma voor plugins? Alle zichzelf respecterende bedrijven zoals WHMCS, Magento, Exact, etc, etc, hebben natuurlijk programma's voor partners opgezet. Met daarin een kwaliteitscheck van de ontwikkelde software, een compatibiliteitscheck en eventuele levels van partnerships met eventuele verdienmodellen?

Hebben ze dat?
Ja, dat hebben we. Veel kleinere merken, die dan vaak als enige met Homey samenwerken, worden door community ontwikkelaars gemaakt. Daar kunnen we ook weer niet té streng voor zijn, die doen het natuurlijk ook voor hun plezier.

Gelukkig groeit Homey hard, en fabrikanten beginnen steeds vaker hun apps in eigen beheer te nemen. Beetje kip/ei probleem maar het kantelt nu de goede kant op!
Helaas is dat niet altijd een voorruitgang. Zo heeft Plugwise de app overgenomen van Athom, en gelijk gestript van diverse functies. Zo kan ik niet diverse ketelfuncties van mijn Anna niet meer uitlezen. (foutcodes, of die aan het verwarmen is ja/nee etc.)
/beetjeofftopic
sowieso (als gebruiker van het eerste uur van plugwise) heb ik weinig hoge pet op van Plugwise

ik heb denk nog 20 plugs liggen, begonnen met source daarna een stretch, plugs zijn gedeeltelijk in gebruik nog, sinds kort godzijdank via HomeAssistant: het systeem werkt dan wel snel (klik = aan binnen 0-1sec)
via de officiele plugwise app, reageren apparaten op aan/uit als ze uberhaupt reageren na 5-30 seconden (minuten is ook wel eens voorgekomen)

ik weet ook niet precies wie/wat de doelgroep van plugwise is, maar je eerste lichtingen producten de kliko in doen omdat je zelf niet capabel bent om een app te schrijven is voor mij het signaal dat je het weinig serieus neemt
Leuk de beta web app. Fijn dat het terugkomt!
Maar wanneer komt de lang verwachte stabiele versie van Zigbee op de 5.0 versie?
Daar zitten de gebruikers momenteel meer op te wachten.
Ik weet ook niet in hoeverre apps worden getest want ik ben zelf helaas geen ontwikkelaar, maar ik las op het forum dat er wel wat vertraging zit tussen het indienen van een app en toelating in de store. Maar kijkend naar de kwaliteit van veel plug-ins is dit niet echt een kwaliteitscheck. Ik krijg de indruk dat kwantiteit van plug-ins boven kwaliteit gaat. Ook afgaande op de hoeveelheid plug-ins die al zo lang niet meer werken dat ze net zo goed verwijderd kunnen worden.
Welke hub heeft dan wel die kwaliteiten? Want kritisch zijn is goed.
Maar is er dan ook een beter alternatief?

[Reactie gewijzigd door matdriks41 op 23 december 2020 21:41]

Homey had een prima webapp maar die is weggevallen ten faveure van een mobile app. Nu dus weer terug naar een web app.

Homey heeft bij mij nooit echt lekker gewerkt en was veel te vaak door updates onstabiel om bruikbaar te zijn (maar dat is al even geleden, misschien had ik een homey pro moeten hebben?).
Je hebt hem te vroeg weggedaan, de UX is bakken verbeterd sinds de 2.x release van de software. De mobiele app en de webapp vullen elkaar prima aan momenteel.

Suggestie voor @WeeJeWel: jij hebt ook homey.ink gemaakt toch; denk eens aan een landingspagina voor de webapp die vrij in te richten is met widgets, zodat deze goed werkt op een wall mounted tablet 😉
Homey had een prima webapp maar die is weggevallen ten faveure van een mobile app. Nu dus weer terug naar een web app.
Gelukkig want met die mobiele app was het moeizaam werken als het allemaal wat complexer werd.
Hoi, Emile hier, creative director van Athom.

Kleine toevoeging: Flow & Insights zit nu dus al in de Homey Web App. Flow & Insights zijn nu óók nog losse web apps, zoals ze al ongeveer twee jaar zijn. Die losse web apps gaan dus uiteindelijk offline omdat we alles samenvoegen in de Homey Web App.
Hoi Emile, is er toevallig van de https://my.homey.app/login omgeving een demo omgeving waar men gewoon wat kan uitproberen? Of Demo video's van wat er allemaal kan? Ik zie wel een aantal pagina's met uitleg alleen ik zie nergens echt lekker wat er allemaal mogelijk is. Ik heb geen Homey maar ik wel veel automatisering in huis alleen alles doe ik nu zelf via Python scripts op een Synology NAS in combinatie met Grafana en InfluxDB. Ik ben erg benieuwd of Homey inmiddels voldoende ontwikkeld is dat die dit kan vervangen.
Er is geen demo, maar je kunt altijd Homey Pro kopen en terugsturen als het je niet bevalt.

Op ons YouTube kanaal staan wel heel veel video's die een goed beeld geven hoe Homey werkt: https://www.youtube.com/user/athomnl :)
A top, en ik zag hieronder al een aantal reviews staan, de latere reviews geven ook wel een beeld.

Even als aanvulling:

Youtube kanaal is erg fijn, erg duidelijke uitleg over verschillende functies.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 23 december 2020 14:39]

Is er een tweedehands markt voor Homey? Ik heb de originele die tijdens mijn emigratie op zijn donder heeft gehad. (Maar hij werkt nog wel). Ik zou hem graag vervangen, maar de nieuwe versie's hebben geen microfoon meer. En dat is voor mij toch echt wel de killer-feature.

Ik ben niet vaak meer in Nederland (nu zeker niet omdat er geen reismogelijkheid is) maar heb nog wel wat adressen (in Nederland) waar het naar toe gestuurd kan worden.
De spraakherkenning werkte niet zo best, die is er zodoende uitgehaald in de nieuwere versies (en in de oude versies standaard qua software uit, maar kun je aanzetten).
De "killer feature" is het wat mij betreft niet. Veel beter werkt het om Homekit en/of Google Assistant (het kan dus beiden) te gebruiken, en Homey daar aan te koppelen. Overigens gebruik ik de app Homeykit op Homey daarvoor, niet de ingebouwde Homekit, die moet dan uit staan.

Gebruik vervolgens je Android telefoon / Sonos speaker / Google Home hub of iPhone / Siri enabled device, dat werkt veel fijner. Bijna alle apparaten push ik zo door, inclusief m'n gordijnen en zonwering. Werkt vlekkeloos! En dat dus zonder gebruik te maken van de microfoon van Homey.

Met Alexa schijnt het ook prima te werken maar dat heb ik niet geprobeerd.
De spraakherkenning werkte voor ons goed genoeg. Al was het maar om even het nieuws, of het weer op te vragen. Dat was een groot Wife-Acceptatie-Factor. Evenals 's nachts, zonder sensoren, even het licht aan te praten (omdat dat knopje op een ongelukkige plek zat), dat had wel iets.

Ik heb inderdaad begrepen dat Homey een koppeling heeft met Google. Neen, dank je. Die komt er bij mij niet in. Siri zou nog kunnen, maar dan moet je weer z'n speaker aanschaffen (want de iPhone en dergelijke liggen toch echt aan de lader / staan op stand-by). Terwijl ik al een goed hi-fi installatie heb staan.

Zo'n leuk Nederlands bedrijfje die niet gehinderd werd door dat Amerikaanse big-tech/money/privacy geneuzel had voor mij behoorlijk wat charme.
Die microfoon werkt prima voor simpele opdrachten en doet hier ook al het werk. “Verlichting voluit” is niet zo handig (kuch) maar “Verlichting helder” gaat wel goed.

Vandaag toevallig weer met flow zitten rommelen, maar de ‘of dit’ maakt het een grote bende. Allemaal ‘tussenflows’ om dat goed te bereiken.

Als er iets is dat Homey beter zou kunnen doen is het wel de flow editor....
Misschien MQTT op de homey en dan Node Red ergens draaien voor complexe flows? Is een stuk krachtiger en complexere flows die in homey uit 5-6 losse flows bestaan zijn in Node Red prima overzichtelijk op een enkele pagina te doen.
Als je een veilige stem besturing zoekt, is Mycroft misschien een idee? Weet niet hoe de integratie met Homey is, maar zeker iets om naar te kijken!
De Homey Pro kopen? Het is bijna kerst ik verwacht dat je in Enschede wel een Homey Pro onder onze boom komt leggen ;) . #durfbrutaaltezijn

Mooi product. Als ik een keer de centjes bij elkaar heb ga ik het zeker overwegen.
Er zijn vrij veel video's over wat er allemaal kan op het Youtube kanaal van Homey:
https://www.youtube.com/user/athomnl

Bijvoorbeeld de Getting Started videos:
https://www.youtube.com/p...MhVlCX1Fhw6Ltp5uk1JylbeBo

En de Homey Tips, die wat minder basic functionaliteit laten zien:
https://www.youtube.com/p...MhVms85lvLQUrxoitqlOZq0AW
Homey is het beste dat mijn huis is overkomen! Ondanks dat ik als programmeur zelf het liefst een hoop volledig in de hand heb ben ik reuze blij met de hoeveelheid werk dat Homey voor me uit handen neemt en samen met Homeyscript kan ik toch net dat ene beetje meer!

Er zijn nog wel een hoop dingen die mij als software engineer ‘dwars zitten’ die vrij basaal moeten zijn in functionaliteit (niet kunnen sorteren van groepen/items, erg weinig iconen voor je verdiepingen en zo meer ‘easy to do’ puntjes die naar mijn mening beter/scherper kunnen). Maar dat mag de pret en het gemak zeker niet drukken!

edit:
misschien toch eens een mailtje wagen richting homey met wat ‘tips/wishes’

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 december 2020 15:20]

Uit jullie aankondiging is dat niet op te maken. Wellicht wat anders verwoorden :) Ik pas het aan in het artikel.
Wij zijn nog lang niet klaar. De huidige web apps voor Flow, Insights en HomeyScript gaan nieuw onderdak vinden in de Homey Web App, omdat dit de Homey desktop ervaring wordt
Ik ben onwijs blij met mijn Homey, maar met alleen Homey kom ik er niet. Mijn huis is een combi van Google Assistant, Home Assistant en Homey. Het grote voordeel van Homey is dat je alles door elkaar kunt gebruiken en dat intuitief dmv flows aan elkaar kunt koppelen. Je bent alleen wel erg afhankelijk van de community, daar worden de meeste apps gemaakt, maar het is wel allemaal op vrijwillige basis dus als er iets niet (lekker) werkt moet je soms even geduld hebben.

Plus ... je bent volledig afhankelijk van de Athom Cloud omgeving. Mochten zij ooit de stekker eruit trekken, wat ik niet hoop, dan kan je je spul weggooien en opnieuw beginnen. Al hoop ik dat het dan mogelijk wordt je eigen Homey servertje te hosten in een Docker container of zo.
Plus ... je bent volledig afhankelijk van de Athom Cloud omgeving
Is dat zo? Zonder internet werkt Homey toch ook gewoon nog. Alleen deze webapp dan niet, maar je bent volgens mij niet volledig afhankelijk van Athom.
Homey is zeker niet altijd stabiel geweest, en de ontwikkeling van nieuwe features en verbetering heeft soms erg lang op zich laten wachten, maar sinds een jaar(?) heb ik een super stabiel systeem met mijn 2016 Homey hardware.

Heel mijn huis werkt er op, geloof ik nog 1 niet slimme lamp in mijn hele huis.

Met de (beta) firmware V5 is het nog veel beter geworden, Zigbee lijkt ook behoorlijk op orde nu en is ook veel vlotter.

Er gaan in de community ook nog wel geluiden op van mensen met problemen, maar over het algemeen ben ik heel erg tevreden en gaat Homey (hopelijk) nooit meer weg.
zigbee vlotter en ook ondersteuning voor waterleak sensoren en rookalarmen van xiaomi?
Dan moet ik zeker eens kijken om te upgraden
Dit is zeer welkom. Hier een redelijk tevreden gebruiker, maar wensen hebben we altijd.

Hoop dat Athom eens een echte Pro gaan uitgeven:
 • Die gewoon echt super snel is (het duurt nu wel 4 seconde eer Homey alle lampen naar een scene heeft gezet, terwijl directe aansturing met de Milight app nagenoeg realtime is).
 • Genoeg geheugen zodat er geen app limiet meer is
 • een fatsoenlijke UTP aansluiting ipv wifi
 • geen limiet van +/- 20 Zigbee devices. (Zonder routers)
 • Krachtige externe antennes voor een groot stabiel bereik

[Reactie gewijzigd door satoer op 23 december 2020 16:27]

Hoe goed werkt Homey nou eigenlijk in vergelijking tot Homekit, Home Assistant of Samsung Smartthings?

Want ik hoor in de internationale IOT community de naam Homey nooit voorbij komen, alleen in Nederland en heel soms Duitsland zie ik video's of artikelen van ze.

Verder lees ik bij veel van hun plugins negatieve dingen- de Hue plugin is blijkbaar ontzettend traag en unreliable en wordt geplaagd door 1 sterren reviews. Hetzelfde geld voor vele andere smart apparaten. En het lijkt minder support te hebben voor niche apparaten dan iets als Homebridge.

Ik ben al lang geïnteresseerd in Homey, vooral hun app en UI spreekt me aan- maar ik vind het te duur om het "voor het te proberen" te kopen
Het werkt zoals je kunt verwachten van een closed-source domotica oplossing: Ondersteuning voor third-party apparatuur is karig.

Het grote euvel met domotica nu is de enorme wildgroei aan protocollen, interfaces, devices, etc, etc. Om een lampje te kunnen schakelen zijn al wel 100 systemen. Z-Wave, Hue, X10, KAKU, Shelly, Sonoff, Plugwise en dan heb ik alleen de systemen genoemd die in 10 seconden in mij opkomen.

Het is voor 1 onderneming (met altijd beperkte developer resources) niet te doen om voor alles fatsoenlijke onderstuening te bieden. Daarom werkt bv. Home-Assistant zo goed, omdat vrijwel alles uit de community komt. Mensen met teveel tijd op vrijdagavond die een integratie knutselen voor hun op AliExpres gekochte WiFi lamp.

Kanttekening is dat HomeAssistant en andere open source oplossingen toch vaak te complex zijn voor mensen die Linux-minded zijn. Gehannes met Raspberry Pi's, Micro SDs die kapot gaan.. Het is voor een onervaren iemand niet te doen. Voor die mensen is Homey wel een oplossing.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 23 december 2020 14:41]

Homey werkt dan ook met apps die ook door fabrikanten en community ontwikkelaars worden gemaakt en onderhouden. Dus de integraties doen we by far niet allemaal zelf.
Gelukkig is die community in het geval van Homey ook lekker actief. Een groot aantal van de Homey Apps is gemaakt op vergelijkbare wijze als bij Home Assistant, alleen het 'OS' (om het zo maar te noemen) zelf niet. Daarbij zijn er ook steeds meer fabrikanten die zelf die handschoen oppakken omdat Homey een belangrijk platform voor ze is om te ondersteunen.

https://homey.app/nl-nl/apps/

Gelukkig maar - want inderdaad, als je alles als bedrijf zelf moet gaan implementeren met beperkte resources is het niet te doen!
Homey richt zich, bot gezegd, op Henk & Ingrid. Mensen die graag hun huis willen automatiseren, iets verder willen gaan dan wat de Hue bridge of IKEA bieden, maar het moet vooral wel makkelijk en blackboxerig blijven.

Dus er zijn weinig mogelijkheden om dieper in het systeem te duiken als er bijvoorbeeld iets niet werkt, of als je simpelweg meer wilt. Home Assistant heeft een grotere leercurve maar is wel een stuk krachtiger (bv eigen dashboards, goede logging voor als je ergens tegenaan loopt, een makkelijke manier om "custom components" te installeren, veel krachtiger automations/flows), en je bent volledig vrij in hardwarekeuze (+ goedkoper). Homey heeft een paar hardwarebeperkingen die bij sommige mensen heel veel problemen veroorzaken.

De plugins die je noemt ("apps" heten ze in het Homey universum) zijn zowel een voordeel als een nadeel. Voordeel omdat je daarmee enthousiaste ontwikkelaars de ruimte biedt om apparaatondersteuning te ontwikkelen, nadeel omdat die enthousiaste ontwikkelaars vaak na verloop van tijd ook weer iets anders gaan doen en je vervolgens met apps blijft zitten die niet meer verder ontwikkeld worden.

Ik heb zelf ook een aantal apps voor Homey ontwikkeld. In al die jaren is de ontwikkelomgeving niet verbeterd, het werken aan Homey apps vind ik persoonlijk gewoon vervelend. Omdat ik al geruime tijd geleden ben overgestapt naar Home Assistant zijn die apps dan ook min of meer abandoned (zie "nadelen" hierboven).
Mijn grootste zorg is idd het app ecosysteem, en zoals je al aan geeft is dat dus niet perfect. Dat is voor mij de reden dat ik nog steeds heel erg twijfel.

Zo'n hub valt of staat met waar het mee kan verbinden en met updates van die integraties om het meeste uit het product te kunnen halen (of soms, zoals in het geval van Nest, om het werkend te krijgen met een totaal nieuwe API). Abandoned packages geeft dat niet veel hoop.

Zelf ben ik niet echt een Henk & Ingrid - ik gebruik op dit moment nog Home Assistant en Homebridge, maar ik moet toegeven dat als het makkelijker zou kunnen, ik het wel meteen zou aanpakken. IOT moet gewoon werken en daar moet ik niet naar om hoeven kijken (terwijl bij Home Assistant na een update sommige plugins ineens niet meer werken en HACS weer stuk is, wat gewoon een irritatie is). Een lamp aan en uit doen moet in ieder geval niet lastiger worden dan hoe we het in 1900 deden :P
Dat laatste (dat je dus wil dat het gewoon werkte en niet continue hoeft te sleutelen) is de reden dat ik van Home Assistant ben overgestapt naar Homey en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Tuurlijk werkt er wel iets niet (voor nu met de beta versie van v5), maar eigenlijk is dat maar sporadisch en ik heb er toch wel 35+ apps op geïnstalleerd en heb best een groot aantal zaken geautomatiseerd.
Ik draai Home Assistant zelf op een Synology NAS in Docker, dus het is vrij makkelijk om in geval van problemen een update terug te draaien. Bij Homey gaat je dat niet lukken, je kunt firmware- en app-updates niet terugdraaien. Ook met de premium backup optie kan dat niet, want die installeert altijd de laatste versie van de firmware en apps (er worden geen app backups gemaakt, er wordt alleen opgeslagen welke apps er geïnstalleerd zijn).

Als je afhankelijk bent van Homekit zou ik ook niet voor Homey kiezen (en dat zeg ik als één van de ontwikkelaars van de meestgebruikte Homekit implementatie voor Homey). Er zit al jaren iets in de netwerklaag van Homey niet lekker waardoor veel apps die via het netwerk werken geen stabiele verbindingen in de lucht kunnen houden. Echt heel irritant maar nooit fatsoenlijk naar gekeken door Athom. In plaats daarvan richten ze zich vooral op shiny dingen als een nieuwe web interface. Homekit op Home Assistant werkt superstabiel voor mij, echt nooit problemen mee, dat was in mijn Homey-tijd wel anders.

En zo zijn er nog wel meer issues met Homey die al lang bestaan en nog altijd niet opgelost zijn. Een ander probleem is dat het voor veel gebruikers niet mogelijk is om op een stabiele manier meerdere apparaten (zeg 3 or meer) tegelijkertijd te schakelen vanuit flows. Ook daar zit één of ander performanceprobleem dat er nu al bijna 2 jaar zit en nooit is opgelost. De "standaard" oplossing is elk apparaat met tussenpozen te gaan schakelen, dus de eerste lamp meteen, de tweede lamp na 1 seconde, de derde lamp na 2 seconden. Complete flauwekul natuurlijk. Als ik ga slapen laat ik HA iets van 15 lampen uitzetten, dat is echt geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door brightvalve op 23 december 2020 16:33]

Ik draai Home Assistant zelf op een Synology NAS in Docker, dus het is vrij makkelijk om in geval van problemen een update terug te draaien.
Denk er wel aan dat de database bij een nieuwe versie soms wordt aangepast, wat downgraden van de HA-versie lastig kan maken. Altijd verstandig om eerst een backup te maken voor je een nieuwe docker-image installeert :)
Ja precies, ik maak altijd een backup van `.storage` en al m'n YAML files. Database niet, want het maakt me niet zoveel uit als daar iets mee gebeurt, daar zit toch maar voor een paar dagen aan event data in. Alle belangrijke long term time series data staat bij mij in InfluxDB.
Ik heb het recentelijk aangeschaft en ben er tevreden mee. Heb een oud KaKu systeem vervangen met Homey + schakelaars en lampen van IKEA.

Ik ben niet afhankelijk van 1 merk en kan bijna alles toevoegen. Momenteel heb ik een rits lampen en de zonnepanelen, kan makkelijk via HomeKit en GoogleHome worden aangestuurd.

Heb best een goede ervaring er mee, straks nog de slimme meter eraan verbinden en de poort + bel. Kan allemaal.

Homey is handig door zijn veelzijdigheid, ik kan de meeste apparaten ermee verbinden en zit nergens aan vast.
Veelzijdig zijn en nergens aan vast zitten gaat natuurlijk nog beter met Home Assistant, aangezien je daarvoor ook geen specifieke hardware nodig hebt.

Klinkt goed dat het met alles seamless werkt!

Heeft Homey ook presence detection? Bijvoorbeeld in Homekit kan ik zeggen "zet alle lampen uit als de laatste persoon het huis uit gaat", die dan alle aangesloten iPhones checkt of ze thuis zijn.

Wat ik niet wil is namelijk dat iemand in mijn huishouden ineens in het donker zit omdat ik boodschappen ben gaan doen :p
Ja, dat heeft het, mits iedereen de app heeft geïnstalleerd. Maar je kunt dit inderdaad letterlijk in een flow zo programmeren.
de ingebouwde presence detection werkt bij de meeste (en bij mij dus ook) totaal niet.
echter lijkt dat bij andere systemen niet veel beter te zijn. Lijkt vooral aan Android te liggen.
Sinds kort is er nu ook zo een functie in Google Home, maar ook die doet het bij mij nog niet perfect... En is nog niet te koppelen in Homey (hoewel ik dit via een omweg nu probeer )
HomeAssistant is leuk maar met dit soort dingen wil ik gewoon dat het gewoon werkt en niet dat ik in het donker moet ontbijten omdat er weer iets niet werkt, ook is het stukken laagdrepeliger voor andere huisgenoten die iets willen. Voormij is het de meerprijs waard.

Ja, home presence is er maar gebruik ik niet. Zoveel automatisering en flows maak ik geen gebruik van.
Ik heb mijn slimme apparaten nu al meer dan 2 jaar draaien in HomeAssistant en heb die ervaring niet.
lampen, slimme meter, cvketel, rolluiken, temperatuur meters, weegschaal
Dat de learning curve groter is klopt daar ben ik het mee eens. dus niet iedereen kan er zomaar mee uit de voeten. al wordt er op dat gebied ook flinke progressie geboekt.

troy hunt is ook wel fan geloof ik.

[Reactie gewijzigd door Proxx op 23 december 2020 15:44]

Ik ken vanuit de Homey community best wel wat mensen die juist overstappen van Homey naar Home Assistant omdat ze er genoeg van hebben dat er weer iets niet werkt, of dat het alleen met kunst- en vliegwerk (bv elke nacht Homey rebooten) in de lucht gehouden kan worden. Dus YMMV.
Ik heb eigenlijk hetzelfde, ben toen voor home assistant gegaan. Ja het is natuurlijk wel niet kant en klaar, maar er is een actieve development en je hoeft geen hardware van 3 a 400 euro aan te schaffen. Drempel is hoger dan een raspberry pi4 bijvoorbeeld waarbij je met onderdelen eromheen rond de 100 euro kwijt bent.
Ah deze app is nog in beta dus kan nog bugs bevatten. Waren de vorige apps ook allemaal nog in beta toevallig }>

Een paar jaar geleden is de webomgeving juist weg gehaald door Athom. Alles moest via een mobiele app gebouwd en bediend worden. Destijds was er veel kritiek op deze beslissing vanuit de community. De mobiele app is niet zo handig om flows in te bouwen ivm overzicht op een kleiner scherm. Maar nu gaat Athom dus weer terug naar webversies van hun programma. Misschien toch omdat het niet handig is om alles voor mobiele apparaten te maken.

Homey had grote potentie, maar het product heeft het niet waargemaakt naar mijn inzicht. Te veel bugs in de software. Nog steeds na al die jaren. De hardware kan met alle standaarden omgaan, dat is echt super. Nu de rest nog fixen Athom!
Ik heb de Homey Pro en ik moet zeggen dat die bijzonder stabiel werkt tegenwoordig, in tegenstelling tot de Homey van de eerste generatie. Op zich wel de moeite waard om nog eens te proberen, heb ik ook gedaan.
Het zijn vooral plug-ins die soms crashen of niet zo reageren als je verwacht, of die (vaak) helemaal niet werken waardoor de potentie van het product niet wordt waargemaakt.
Dat is goed om te horen dat de Pro beter werkt. Maar je zegt dat er nog steeds plug ins crashen of dat sommige dingen niet werken zoals je zou verwachten.
Dan ga ik geen product kopen van €400, de plug ins worden echter vaak door derden gemaakt.
Ik wil gewoon een product dat werkt als ik het via flows configureer. Simpele dingen als licht aan bij zonsondergang was al redelijk lastig voor de 1e Gen Homey.
Dat kan ik mij nog herinneren; in eerdere versies (van de software, het heeft niks met de hardware te maken) ging er wel eens wat fout met het triggeren op basis van sunset. Wellicht in combinatie met timezones, daar heeft bijv. Apple ook diverse malen softwarefouten in gehad (is ook ingewikkelde materie).

Dit gaat echter al jaren goed. Ook crashes heb ik zelf zelden ervaren, zeker de laatste maanden niet meer. Dat geldt voor Homey zelf en voor de apps. En dat met een flink overladen Homey (30+ apps en 70+ apparaten op een gewone Homey, wordt tijd om over te stappen op een pro).

Enige "probleem" wat ik momenteel heb is dat mijn via Zigbee gekoppelde Ikea-verlichting in de keuken niet altijd aan gaat. Ik moet nog even uitzoeken of dat ligt aan de Fibaro Motion sensor die zijn waardes niet goed doorgeeft, of dat de Zigbee koppeling niet 100% stabiel is.
Ik heb ook de Pro en dat soort zaken die jij omschrijft werken zonder problemen. Hier gaat de verlichting elke avond braaf aan als de zon (zowat) onder gaat. Daarnaast integreert het erg goed met Z-wave, zigbee, Hue, Apple Homekit etc.
Maar de Pro is toch niet meer dan een geupgrade "normale" Homey?
Ik bedoel een betere processor en meer geheugen.
NFC hebben ze er uitgelaten i.p.v. verbeterd.
Ik gebruik Homey nu al zo`n 2 jaar, en sinds het begin veel Zigbee producten. Ook veel problemen gehad met wegvallende apparaten maar ik moet zeggen sinds de (beta) update van Homey v5 en van het Zigbee protocol is het Zigbee netwerk een stuk stabieler, werkt alles veel sneller en worden een stuk meer apparaten ondersteund. Enige wat ik mis is een Dashboard voor aan de muur op een Android tasblet of iPad oid, en ja je hebt Homeydash maar dat vind ik persoonlijk niets.
Ja die ken ik, is de app maar dan groter. Ik bedoel een echt dashboard. Met mooie integratie van spotify, sonos, etc.
https://github.com/athombv/homey.ink
"Homey.ink is an open-source project for wall-mounted Homey dashboards."

Als je een beetje javascript kent kan je hier zelf een dashboardje mee maken.

Voor wat instructies:
https://community.athom.c...k-homey-dashboard/12367/8
Maar werken alle apps in V5 ook? Ik had gelezen dat juist met ZigBee nog niet alles functioneert in V5 en dat je daarom nog even moest wachten als je veel ZigBee gebruikt.

Verbetering van ZigBee zou overigens wel welkom zijn want zowel met Aqara, Innr of Osram devices als apparaten die via de Hue bridge zijn verbonden heb ik toch wel eens gezeik met verbroken verbindingen.
Bij mij werken alle apps die ik gebruik met Homey v5, er is een lijst op het Athom forum met apps die nog niet geupdate zijn. Deze is hier te vinden.

Als je naar de store gaat en je plaatst test achter de link dan kun je zien of er een app beschikbaar is voor v5.
V4.x https://homey.app/en-ca/app/com.innr/INNR-Lighting-Devices/
v5.x https://homey.app/en-ca/a...NR-Lighting-Devices/test/

Bij requires staat Homey v5.0.0.0 or newer
In het begin was homey zeker minder stabiel, maar het laatste half jaar/jaar niks anders dan plezier, en de community is ook super. Vaak liggen de problemen ook bij de gebruiker(mij)(configuratie) en geeft men af op homey, maar je kunt best complexe dingen maken waarbij het snel mis kan gaan.

Bezit nu toch al z'n 3? jaar homey, voorheen Homewizzard gebruikt, toen domotics, maar homey komt als beste eruit.

Groot aantal protocollen in 1 apparaat, er zijn er niet veel die dit zo mooi hebben geregeld.
Ik gebruik zwave, zigbee, kaku, infra rood, en een tal van andere merken met cloud koppelingen noem maar op, het werkt allemaal met en door elkaar :)

ik ben blij met mijn Homey!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee