Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Homey 2019 en Homey Pro Review

Twee stappen vooruit, een stap terug

19-02-2019 • 06:00

153

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Homey (2019)
  • Homey Pro

Samengevat

Met de nieuwe 2.0-software is de 2019-editie van Homey wezenlijk anders dan het product dat een aantal jaren geleden op de markt kwam. De functionaliteit is uitgebreid en hij werkt beter samen met verschillende apparaten. De smartphoneapp zit goed in elkaar en werkt fijn en de Flow Editor voor de desktop komt goed van pas bij complexere flows, maar is geen complete vervanging. Jammer is het feit dat alleen de spraakbediening via Alexa écht goed werkt en de ondersteuning voor Google Assistent niet van hetzelfde niveau is. Perfect is Homey niet en hoeveel plezier je eruit haalt, hangt er sterk vanaf of de door jou gebruikte apparaten compatibel zijn. Wie serieus met smarthome aan de gang wil, maar pakketten als Domoticz en Home Assistant te veel gedoe vindt, zal met Homey goed uit de voeten kunnen.

Getest

Athom Homey (Early 2019)

Prijs bij publicatie: € 299,-

Bekijk product

Samengevat

Homey Pro is wat functionaliteit betreft identiek aan de normale Homey, maar beschikt over snellere hardware, waardoor er meer apps op kunnen draaien. De functionaliteit is in de nieuwe 2.0-software uitgebreid en hij werkt beter samen met verschillende apparaten. De smartphoneapp zit goed in elkaar en werkt fijn en de Flow Editor voor de desktop komt goed van pas bij complexere flows, maar is geen complete vervanging. Jammer is het feit dat alleen de spraakbediening via Alexa écht goed werkt en de ondersteuning voor Google Assistent niet van hetzelfde niveau is. Perfect is Homey niet en hoeveel plezier je eruit haalt, hangt er sterk vanaf of de door jou gebruikte apparaten compatibel zijn. Wie serieus met smarthome aan de gang wil, pakketten als Domoticz en Home Assistant te veel gedoe vindt en heel veel apps wil draaien, is bij Homey Pro aan het juiste adres.

Getest

Athom Homey Pro (Early 2019)

Prijs bij publicatie: € 399,-

Bekijk product

De markt voor smarthomeproducten groeit als kool, maar een enkele standaard om alles met elkaar te laten communiceren, is er niet. Veel apparaten gebruiken wifi, maar er is ook het zigbee-protocol, waarvan Philips Hue bijvoorbeeld een variant gebruikt. Daarnaast zijn er ook z-wave, veel gebruikt in wat duurdere draadloze apparatuur, bluetooth, 433MHz, 868MHz enzovoort. Om dat allemaal met elkaar te laten praten en om acties te programmeren op basis van inputs en outputs, heb je een hub nodig. Dit kan bijvoorbeeld een Raspberry Pi zijn met software als Domoticz of Home Assistant, of een kant-en-klaar product dat poogt gebruikersvriendelijker te zijn, zoals een SmartThings Hub, Zipabox/ZipaTile of Homey.

Iets meer dan twee jaar geleden bespraken we Homey, een smarthomehub van de Nederlandse fabrikant Athom. Homey begon als KickStarter-project en is inmiddels bij verschillende retailers te krijgen. Begin dit jaar bracht Athom een opgefriste 2019-editie van de hardware uit, met daarop draaiend Homey 2.0, een forse rewrite van de software die nieuwe zaken mogelijk maakt, maar ook dingen weghaalt. Daarnaast voegde het een tweede variant aan de line-up toe in de vorm van Homey Pro, met krachtigere hardware die voor de poweruser is bedoeld. Gezien de populariteit van Homey op Tweakers besloten we een tweede blik te werpen en te kijken hoe het product in de afgelopen twee jaar is veranderd.

Homey (2019)

Daarbij plaatsen we meteen een kleine disclaimer: de ervaring die je met een hub als deze hebt, hangt af van de producten die je eraan koppelt en wat je ermee wilt doen. Het kan zijn dat persoon A enkel producten koppelt die perfect werken, terwijl persoon B veel moet troubleshooten omdat apparaten wegvallen of er bugs in apps zitten. In deze review kunnen wij het enkel hebben over onze eigen ervaring met de door ons gekoppelde apparaten. Dat zijn zigbee-knoppen en -bewegingssensoren van Xiaomi, een Philips Hue-hub, Fibaro 2 Dimmers, Somfy IO-zonwering, Osram-stekkers, Sonoff-switches, een Toon-thermostaat en Neo Coolcam-bewegingssensoren. We gaan vooral in op de vernieuwingen; wil je meer weten over de basisfuncties van Homey, dan raden we je aan ook onze eerste review te lezen.

Nieuwe hardware en Homey Pro

De nieuwe versie van Homey heet officieel 'Homey (2019)' en van de buitenkant is hij identiek aan de oude. We moeten degene die had gehoopt op een opgefrist ontwerp, teleurstellen. Dat geldt ook voor wie had gehoopt op grote wijzigingen onder de motorkap. Athom heeft de hardware grotendeels gelijk gelaten en juist dingen weggelaten: de microfoons en de nfc-chip. Bij de release van Homey was het de bedoeling om stembediening tot een speerpunt te maken, maar al relatief snel werd duidelijk dat het moeilijk was om dit écht goed werkend te krijgen, en dat bedrijven als Amazon en Google dit met hun spraakassistenten veel beter kunnen. Het bedrijf raadt gebruikers aan om een van die spraakassistenten te koppelen voor stembediening. Nfc werd volgens de fabrikant weinig gebruikt.

Het weglaten van de microfoons en nfc-antennes betekent helaas niet dat Homey goedkoper is geworden; je betaalt nog steeds 299 euro. Daarmee is hij goedkoper dan concurrenten als de Zipatile en Fibaro HomeCenter 2, maar duurder dan een Zipabox of Homecenter Lite. Volgens Athom zijn de hogere componentenprijzen en sterkere dollar de reden voor het gelijke prijsniveau; daarnaast wordt natuurlijk veel gedaan aan softwareontwikkeling, die ook moet worden betaald. Zoals veel fabrikanten tegenwoordig ziet Athom zichzelf dan ook primair als softwarebedrijf.

Homey
De hardware van de originele Homey, nog met nfc en microfoons. De nieuwe variant is verder identiek.

Wel deels nieuw is de hardware in Homey Pro. Opnieuw zien we geen verschillen aan de buitenkant, maar binnenin zijn die er wel. In de reguliere Homey zit een singlecore-soc met 512MB geheugen van Solidrun: de C1000S. De Pro gebruikt echter de krachtigere C1000DL, een dualcore met 1GB geheugen. Deze versie van Homey is bedoeld voor powerusers die een grote hoeveelheid apps op hun hub hebben geïnstalleerd. Homey maakt namelijk gebruik van een model waarbij elke app in zijn eigen sandbox draait, wat behoorlijk geheugenintensief is. Ontwikkelaars wordt aangeraden niet meer dan 15MB geheugen te gebruiken, maar lang niet iedereen houdt zich daaraan. Zo slurpt de door ons gebruikte Toon-app meer dan 30MB ram op.

Athom zegt dat de normale Homey grofweg twintig apps tegelijk geïnstalleerd kan hebben en dat de Pro goed is voor veertig apps. Ga je daar overheen, dan kan Homey langzaam worden of kunnen apps crashen. Met de eerdergenoemde lijst aan producten kwamen wij uit op vijftien apps en we hebben dan ook geen problemen met snelheid of stabiliteit ondervonden. Wie Homey overweegt, doet er dus goed aan om in kaart te brengen hoeveel verschillende producten ermee verbonden worden. Let wel: bij het maximum gaat het om het aantal apps, niet producten. Verbind je 25 z-wave-dimmers van hetzelfde merk, dan gebruik je daar één app voor.

Homey Pro kost 399 euro, een forse meerprijs ten van opzichte van de normale Homey. We kregen geen respons op onze vragen aan Solidrun over de precieze prijzen van de twee chips, maar we kunnen er gerust van uitgaan dat Athom op de Pro meer marge maakt dan op het normale model. Dat heeft aan de ene kant tot gevolg dat de Pro ‘te duur’ aanvoelt, maar we moeten niet vergeten dat Athom voor Homey geen abonnementsmodel hanteert en dus geen terugkerende inkomsten heeft.

Homey 2.0 en stembediening

Sinds onze eerste blik op Homey twee jaar geleden is er behoorlijk veel vernieuwd aan het platform. De gekke zinnen en halve vertalingen die we destijds tegenkwamen, zijn weg. Ook de instabiliteit bij het installeren van apps uit de store kwamen we niet meer tegen; Hue werkt vlekkeloos en de ingebouwde zigbee-radio is actief, waardoor er veel meer devices te koppelen zijn. Met de nieuwe app, waarover verderop meer, is ook het gebrek aan een dashboard voor in- en uitschakelen opgelost.

Onderhuids heeft Athom de coresoftware en de UI uit elkaar getrokken en alle aansturing opgebouwd rondom een web-api, die in de toekomst ook voor externe ontwikkelaars beschikbaar moet komen. Dit alles zou leiden tot een 41 procent kleinere codebase dan voorheen.

Een andere vernieuwing is dat je nu uitgebreider kunt werken met variabelen zonder daarvoor externe apps te installeren. De nieuwe Logic-functionaliteit ondersteunt integers (getallen), strings (tekst) en booleans (ja/nee), die binnen een Flow kunnen worden ingezet en waarmee kan worden gerekend. Ook is er een nieuw dashboard om data uit apparaten te loggen, bijvoorbeeld stroomgebruik, en is het nu mogelijk om een flow te starten via een http-get-verzoek of om als actie van een flow een get-instructie te versturen.

Homey 2.0 app voorbeeld
Voorbeeld van een flow met daarin de nieuwe Logic-functie. In dit geval wordt deze gebruikt om van een string uit ifttt een integer te maken.

Veel van deze dingen waren voorheen al mogelijk via externe apps, maar het is fijn dat dit soort functionaliteit nu standaard onderdeel is van de software. Zo is het voor gebruikers makkelijker te vinden en het scheelt hoger geheugengebruik vanwege de extra apps.

De afhandeling van de flows wordt nog steeds compleet offline gedaan, zolang er geen externe clouddiensten moeten worden aangesproken. Dit betekent dat Homey ook blijft werken als internet wegvalt. De app zal dan overschakelen naar een directe verbinding met het apparaat in plaats van via de cloud.

Stembediening

Voor stembesturing ben je bij deze nieuwe versies dus aangewezen op externe diensten. Waar Amazon Alexa perfect ondersteund wordt en je native commando’s als ‘turn on the bedroom lights’ kunt gebruiken, gaat de integratie met Google Assistant minder ver. Daarvoor is het nog noodzakelijk om ‘ask Homey to’ in het commando te verwerken, wat bij een Engelse taalinstelling vrijwel constant mislukt doordat Google ‘Harmony’ in plaats van ‘Homey’ verstaat. In het Nederlands werkt dit beter. Toch is het een minder fijne ervaring dan bij Alexa en voelt het lang niet zo natuurlijk aan. Aangezien Googles speaker tegenwoordig op veel plekken in Nederland wordt verkocht, is dit een gemiste kans.

De reden hierachter, zo kregen we te horen van Athom, is dat Google het niet makkelijk maakt om het certificeringsproces te doorlopen. Op zijn blog legt het bedrijf uit dat het aanvankelijk leek dat aan alle voorwaarden voldaan was, maar dat Google toen nieuwe eisen stelde, die in de ogen van Athom een te grote inbreuk op de privacy van zijn gebruikers zouden maken. De bedrijven zijn momenteel nog nog in gesprek hierover.

We hopen dat Athom en Google daar snel uitkomen of dat Athom de optie alsnog inbouwt en er een dikke privacy-disclaimer bij zet, want stembediening is een zeer fijne component van een slim huis, vooral voor de bewoners die minder technische kennis hebben. Tot op zekere hoogte is hier omheen te werken met ifttt-commando’s, maar dat werkt merkbaar trager en biedt niet dezelfde flexibiliteit.

Van desktop naar mobiele app

Update 28-02-2019: Kort na de publicatie van deze review heeft Athom een online Flow-editor voor de desktop vrijgegeven. Deze bespreken we in onderstaande alinea's. De rest van de review hebben we intact gehouden.

Homey Flow voor Web heeft wat weg van de oude Homey-interface voor desktops, maar is ook wezenlijk anders. Zo is het geen complete vervanging voor de app; de editor is er om Flows te beheren en niets meer. Je kunt dus geen apps installeren of instellingen van apps of Homey zelf wijzigen. Wel kun je Flows aanmaken, wijzigen en je mappen beheren vanuit je browser, met je toetsenbord en muis. Wie een enkele card in een flow wil aanpassen is waarschijnlijk nog steeds sneller met zijn of haar smartphone, maar voor meer complexe flows geeft de nieuwe online editor meer overzicht. Ook het rangschikken van Flows in mappen gaat een stuk sneller en eenvoudiger in deze interface.

De editor gebruikt dezelfde layout als de app, met de verschillende stappen van een flow onder elkaar gerangschikt. Dat werkt prima, maar maakt niet optimaal gebruik van de beeldverhouding van laptop- en computerschermen. Al snel kwamen gebruikers van Homey met suggesties voor css-edits die je met een browserplugin kunt toepassen om de kaarten horizontaal te tonen.

Homey Flow for webHomey Flow for web

Homey Flow for Web en rechts daarvan het resultaat van de css-aanpassingen.

De Flow-editor neemt een groot deel van de kritiek op de smartphone-interface weg, maar zou van ons nog iets verder uitgebreid mogen worden. Gebruik je bijvoorbeeld de Countdown-app voor timers of de ingebouwde Logica van Homey, dan zul je die variabelen nog steeds via je smartphone moeten beheren. Dat maakt dat je bij het beheren van sommige flows via je desktop of laptop constant tussen twee apparaten wisselt, wat natuurlijk niet ideaal is.

De oorspronkelijke reviewtekst gaat hieronder verder

Voordat we het over de nieuwe app hebben, moeten we stilstaan bij wat er ontbreekt: een webinterface. Met Homey 2.0 is het niet meer mogelijk om vanaf een browser of desktopapplicatie flows te beheren, en dat is simpelweg een gemis. Vooral bij complexere flows, zeker als je iets wilde koppelen aan een externe dienst, was het erg fijn om dat op een groot scherm te doen met diverse tabs open in de browser. In de webinterface was het mogelijk om de werking van de hele flow in één oogopslag te zien en in de app kan dat niet. We begrijpen dat het ontwikkelteam van Athom niet enorm is en dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Ook begrijpen we dat het hebben van een goed werkende app belangrijk is, maar het liefst heb je natuurlijk beide. Technisch gezien moet het mogelijk zijn voor een externe ontwikkelaar om via de nieuwe api een eigen interface te schrijven, en de eerste stappen in deze richting zijn al gezet. Hierbij blijf je als gebruiker wel afhankelijk van een vrijwilliger en is er geen garantie op support.

Het opheffen van de webinterface is dus een flink offer, maar uiteindelijk snappen we de keuze en hoewel we de grote interface soms misten, vinden we de app onder de streep fijner werken. Complexe zaken mogen dan fijner te beheren zijn op een groot scherm, in de praktijk ben je ook vaak kleine dingen aan het wijzigen en dan is dat veel makkelijker via de app, vanaf de bank bijvoorbeeld. Daarnaast is het handig om bij het toevoegen van een apparaat ook fysiek bij dat apparaat te kunnen staan. Bouw je bijvoorbeeld een Fibaro Dimmer in op zolder terwijl je Homey beneden staat, dan hoef je geen laptop mee naar boven te nemen en configureer je alles simpel ter plaatse via je telefoon.

Homey 2.0 app-interface
De onderdelen van de Homey-app, vlnr: homescreen, Devices, Flows, More, Apps en Settings

Binnen de beperkingen die het formaat van een smartphonescherm biedt, heeft Athom een fijne interface bedacht. De app opent op het homescreen, waar je favoriete apparaten en flows kunt vastzetten. Zo kun je bijvoorbeeld snel een lamp schakelen of flow starten. Daaronder zie je de timeline waarnaar je berichten kunt wegschrijven vanuit een flow, als een soort logging. Echt uitgebreide logging is helaas niet aanwezig, hiervoor zul je een externe app moeten installeren.

Op het tweede tabblad zie je een overzicht van alle aangesloten apparaten, onderverdeeld in de ruimtes waarin je ze hebt ingedeeld. Is een apparaat uit of inactief, dan is de bijbehorende tegel grijs. Actieve devices zijn wit en allemaal hebben ze een icoon dat aangeeft om wat voor soort apparaat het gaat. Door lang op een tegel te drukken kun je specifieke instellingen voor dat apparaat aanpassen.

Het derde scherm is dat waarin al je flows staan en waarin je ook nieuwe flows aanmaakt. Flows worden weergegeven in een lange lijst en zijn in groepen te plaatsen, zodat je alles iets meer kunt ordenen. Toch wordt deze lijst al snel onoverzichtelijk, en ben je vaak veel aan het scrollen en zoeken om een flow te vinden. Slimme groepering en naamgeving van je flows helpen hierbij zeker. Per flow zie je hoeveel zogenaamde cards eraan zijn gekoppeld.

Net als bij de desktopinterface is een flow opgebouwd uit drie stappen: When, And en Then. Je begint met een trigger. Die kan een fysieke knop, bewegingssensor of stemcommando zijn, maar bijvoorbeeld ook een andere flow, ifttt-trigger, tijdstip, alarm of weerstoestand. Vervolgens kun je daar nog condities aan koppelen, bijvoorbeeld dat een motionsensor alleen een flow activeert binnen bepaalde tijden, en je eindigt met een of meer acties.

Homey 2.0 flow voorbeeld
Voorbeeld van een flow die het licht aanzet op basis van een bewegingssensor

Waar je dit bij de oude interface in één oogopslag zag, zie je nu telkens één stap tegelijk. Via icoontjes aan de rechterkant kun je de volgende stappen omhoog swipen. Dat werkt prima, maar we kunnen ons voorstellen dat horizontale tabs nog intuïtiever waren geweest, omdat je dan iets minder precies hoeft te zijn waar je swipet.

Conclusie

Deze hernieuwde kennismaking met Homey maakt duidelijk dat het een beter product is dan toen het enkele jaren geleden op de markt kwam. De stabiliteit is sterk verbeterd, er zijn meer apps beschikbaar en er is meer ingebouwde functionaliteit voor de powerusers, zoals de nieuwe variabelen en HomeyScript voor eigen scripts. Wie op zoek is naar een smarthomeoplossing die niet zoveel technische kennis vereist als bijvoorbeeld Domoticz en Home Assistant, maar wie wel flink de diepte in wil kunnen wanneer nodig, vind in Homey een prima balans.

Voor mensen met een grote hoeveelheid apparaten is er Homey Pro, waarvoor je wel een forse meerprijs moet neerleggen. We kunnen ons voorstellen dat mensen die zo intensief met smarthome bezig zijn, wellicht ook de moeite willen doen om meer de zelfbouwrichting op te gaan. Dat is in ieder geval goedkoper.

De keuze om alle pijlen op de mobiele app te richten, snappen we en uiteindelijk hebben we liever enkel een goede mobiele app, dan enkel een desktopinterface. De online Flow Editor bevat helaas niet alle features van de app, maar maakt het wel makkelijker om complexe flows te beheren. Verder hopen we dat Athom en Google snel tot een oplossing komen voor Google Assistant-integratie, want goede stembediening is een heel fijn onderdeel van een smarthome. Alexa werkt dan weer prima en een Echo Dot koop je al voor 69 euro.

De perfecte smarthomeoplossing is er niet en de wereld van smarthome is nog lang niet op het niveau van plug&play. Dat is goed om te weten voordat je eraan begint. Hoe goed het uiteindelijk werkt, hangt volledig af van je gekoppelde apparaten en wat je eruit wilt halen, maar wij denken dat Homey een mooie oplossing is voor veel mensen die meer willen dan een setje slimme lampen.

Update 28-02-2019: Kort na de publicatie van deze review heeft Athom een online Flow-editor voor de desktop vrijgegeven. De review en scorekaarten zijn hierop op verschillende punten aangepast.

  • Homey (2019)
  • Homey Pro

Reacties (153)

153
152
91
9
0
54
Wijzig sortering
Ik ben zelf een minder enthousiaste Homey gebruiker. De afwezigheid van een webinterface vind ik echt een zeer zwaar minpunt. De app die er nu is, is op zich best oké, maar zodra je iets complexere flow-combinaties moet maken voldoet deze echt helemaal niet. Gelukkig zijn er een paar mensen in de Community die dit aanpakken.

Daarnaast is de app duidelijk een 'beheer/management-app' en niet een 'gebruikers-app'. Je kan je 'views' (om ze zo maar te noemen) niet aanpassen, je hebt altijd beheer-rechten, enzovoorts.

Alles is sinds de laatste update alfabetisch gesorteerd. (De 'zone' "Woonkamer" staat nu dus ergens onderaan. Erg onhandig in mijn geval, gezien daar de meeste zaken voor geconfigureerd zijn). Uiteraard kan ik ze hernoemen naar 1Woonkamer, 2Keuken, 3Overloop, enzovoorts, maar dat ziet er weer stom uit.
Verder zit je dus altijd met al je apparaten en al je flows in je overzicht, waar de zichtbaarheid van een flow die een variabele zet of de zichtbaarheid van een wandschakelaar niet zo interessant is voor je dagelijks gebruik, gezien je daar in de app logischerwijs zelf niks mee kan, anders dan de specificaties van het ding bekijken.

Verder vind ik de opzet van "Als dit, (en dit/of dit) dan dat" erg beperkend werken en als je dus iets meer flexibiliteit wilt, ben je al snel een tiental flows aan maken om bijvoorbeeld de wit-tint van je lichten mee te laten lopen op het zonlicht.

Wat dat betreft heeft Zipato het toch een stuk makkelijker gemaakt met hun 'Blocks' systeem. Iets complexer om aan te leren, maar vele malen flexibeler en daarmee uiteindelijk dus makkelijker in gebruik. Nadeel van Zipato is, is dat de configuratie altijd via de cloud verloopt, maar eenmaal geconfigureerd wordt alles wel lokaal gedaan.
(daarentegen gedraagt de Homey app zich ook HEEL erg vreemd als je internetverbinding het niet doet. Athom zegt dat alles lokaal in het Homey bolletje gebeurd, maar die app doet in elk geval wel dingen op Internet...)
Thanks! Ik zag hem voorbij komen en ga hem vanavond zeker uittesten.
Verder vind ik de opzet van "Als dit, (en dit/of dit) dan dat" erg beperkend werken en als je dus iets meer flexibiliteit wilt, ben je al snel een tiental flows aan maken om bijvoorbeeld de wit-tint van je lichten mee te laten lopen op het zonlicht.
Daarvoor kan je Homeyscript gebruiken:
https://apps.athom.com/app/com.athom.homeyscript
Daar heb ik meerdere keren, dagenlang in zitten pielen, maar ik kwam er niet uit. Javascript en ik zijn geen goede vrienden. (en je hoeft me niet door te sturen naar een javascript 101 cursus - Ik ken de theorie, maar ik mis de kronkel om het voor elkaar te krijgen)

Het is net wat ik al schreef. Ik had liever gezien dat ze het 'Blocks' mechanisme van Zipato hadden overgenomen. Dan ben je veel flexibeler in één overzicht.

Ik vind het ook een beetje wrang dat DIT dan juist wel in een web interface zit en de basis niet trouwens :) Alsof ze het er om doen ;)
Waarom dan niet gewoon een raspberry Pi en Domoticz nemen? Stuk gemakkelijk en voor een fractie van de prijs. Heb zelf Domoticz draaien icm Xiaomi / Aqara apparatuur en aangestuurd via sensoren en een beetje spraakbesturing mbv Google Home Mini. Werkt als een trein!
2 stappen vooruit, 1 stap terug. Met name omdat er geen webinterface meer is. "De keuze om alle pijlen op de mobiele app te richten, snappen we en uiteindelijk hebben we liever enkel een goede mobiele app, dan enkel een desktopinterface. "

Vandaag een mooie aankonding gekomen vanuit homey: https://blog.athom.com/?p=3747&lang=nl
3 stappen vooruit, 0 stappen terug? :)
We hopen dat Athom en Google daar snel uitkomen of dat Athom de optie alsnog inbouwt en er een dikke privacy-disclaimer bij zet, want stembediening is een zeer fijne component van een slim huis, vooral voor de bewoners die minder technische kennis hebben.

Je zegt hier dus in wezen dat je gemak belangrijker vindt dan privacy, en dat geen enkele afweging daarbij er echt toe doet. Zelfs als de makers blijkbaar zulke grote hobbels zien dat ze deze feature nog niet ingebouwd hebben.

Dat is bizar. We hebben inmiddels de AVG waarin Privacy By Design verplicht is gesteld. Google inbouwen zou wel eens tegen de wet kunnen zijn.

De rest van de review rept met geen woord over privacy, terwijl in mijn kringen de Homey juist hierom wordt geprezen. Hoe kan de review zo'n grote feature compleet missen? Iedereen die iets om privacy geeft zou er een extra punt bij moeten rekenen.

Steun hier de oproep om Tweakers privacy serieus te laten nemen in hun reviews.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @unfold19 februari 2019 07:26
Je zegt hier dus in wezen dat je gemak belangrijker vindt dan privacy
Dat zeg ik hier niet. Ik zeg dat ik het goed zou vinden als mensen die afweging zelf kunnen maken. Daarom hoop ik dat Athom óf met Google eruit komt en het inbouwt op een manier waar ze zich senang bij voelen, óf dat ze het inbouwen volgens de voorwaarden van Google en er een duidelijke disclaimer bij zetten zodat gebruikers weten wat de impact van hun keuze is.

Persoonlijk zou ik er denk ik voor kiezen het in te schakelen, maar ik kan me ook goed voorstellen dat veel mensen het niet willen. Daarom moet het als elke integratie of app die je installeert, opt-in zijn.
Ik heb het idee dat je in de review vrij mild bent over de nieuwe Homey. Je vermeld duidelijk dat de nieuwe versie geen NFC en Spraak meer heeft, maar niet dat deze verder helemaal hetzelfde is en dat je op de 'oude' homey ook precies deze zelfde 2.0 software kunt draaien. Of ik heb er overheen gelezen :+ Daar hebben nieuwe klanten in beginsel niets aan natuurlijk, want in de winkel ligt alleen de 2019 versie, maar mensen die via V&A kopen of er al een hebben staan hoeven dus niet te upgraden. Sterker nog: als je voor het basismodel gaat kun je beter de oude versie kopen omdat je dan nog NFC hebt. Voor de rest heeft de 2019 vesie totaal geen meerwaarde.

(zelf overigens de pro besteld)

[Reactie gewijzigd door Tweaqer op 22 juli 2024 21:55]

Ik ben zelf al een jaar in het bezit van de "oude" Homey en gebruik de spraak en NFC in flows. De nieuwe Homey mist de hardware daarvoor en dat is voor mij reden om nooit de nieuwe hardware aan te schaffen als "upgrade" want in dat opzicht is het een "downgrade". Dat er een snellere processor of meer geheugen inzit, zoals men zegt, is leuk maar het gemis van deze HW opties maakt dat ik vele flows niet meer kan gebruiken. Het feit dat ik destijds alles in 1 apparaat had zitten met een redelijk makkelijke interface en Webbediening was voor mij reden om hem te kopen. Ik zit niet te wachten op meerdere doosjes (om toch voice commands te kunnen gebruiken en NFC) en gepruts op een smartphone.
De oude Homey kan versie 2.0 software draaien maar dit is voor mij een nog grotere achteruitgang. Ik zie het niet zitten om te gaan zitten pielen op een smartphone-schermpje om de inmiddels toch wel complexer geworden flows aan te passen of nieuwe te maken. De webinterface kan ik gebruiken op een pc met groot scherm en dat werkt prima, dus ook dat is voor mij een groot minpunt. Ik blijf dus hangen op 1.5x software maar helaas betekent dit ook dat dit product als "dood" beschouwd moet worden want geen ontwikkeling meer. Een onbegrijpelijke en in mijn ogen domme zet om eerst iets in de markt te zetten met alle protocollen en HW ondersteuning en dan de upgrade voor dezelfde prijs maar met minder functionaliteit... da's wat mij betreft de doodsteek voor iets dat potentie had. De oude Homey werkte goed met de oude software , bijna perfect, de nieuwe Homey en software is een onbruikbaar product voor mij.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 22 juli 2024 21:55]

> Ik zie het niet zitten om te gaan zitten pielen op een smartphone-schermpje om de inmiddels toch wel complexer geworden flows aan te passen of nieuwe te maken.
https://blog.athom.com/announcing-homey-flow-for-web/
Voor de rest heeft de 2019 versie totaal geen meerwaarde.
Ik denk (mag hopen) dat ze de infrarood issues hebben opgelost. Hun belofte is dat je met Homey ook 'domme' apparaten slim kunt maken. Nu weet ik uit eigen ervaring (early adopter) dat je dit wel kan vergeten als het om infrarood gaat met V1.

Athom heeft een lange lijst van gebroken beloften (V2 van de software is anderhalf jaar later uitgebracht dan eerst gecommuniceerd, muziek is gehavend, IR werkt maar half). Het is dat er 1 in mijn woonkamer staat en ik geen tijd heb om over te schekelen, maar anders had ik een alternatief gekocht. Want de USP's zijn nietig gebleken.
Ik heb zelf nooit problemen gehad met IR. Athom heeft apps uitgebracht voor een aantal merken, maar ook de communicatie app werkt goed genoeg.
Zelf ook niet echt problemen met infrarood, maar ik kan met zekerheidheid zeggen dat de problemen die jij omschrijft NIET opgelost zijn in deze v2. Dit simpelweg omdat het probleem voor een gedeelte in het design zit van Homey. Je ziet dat sommige het in het begin hebben 'opgelost' door met de Dremel de gaatjes bij de IR uit de zagen. Aangezien het ontwerp 100% gelijk is gebleven blijft dit probleem. Je ziet wel dat veel gebruikers zich wenden tot alternatieve IR-blaster devices die via een app weer te koppelen zijn. Zoals Harmony Hub of een Chinees alternatief.
Dat gebruikers niet kunnen overzien wat de impact is van hun keuze lijkt me precies het issue.

Kunnen gebruikers dat overzien? Nee. Zoals ik in mijn andere reactie al uitlegde, hoe je data van data broker naar data broker springt is niet te overzien. De meeste mensen klikken op "I agree" en vervolgens gaan uit hun data afgeleide scores de hele wereld over.

Athom doorziet blijkbaar een gevaar bij Google dat ze niet bij Amazon zien. Daar zit wat mij betreft een sappig nieuwsbericht. Want wat zien ze dan? Er zit enorm veel druk op Athom om wel al die voice diensten in te bouwen, dus kun je nagaan hoe spannend dit moet zijn! Mogelijk zien ze een wetsovertreding die ze niet willen begaan? Daar had ik graag meer over gelezen.

Het is een beetje als zegggen "Er zit minder toegevoegde suikers in het product, en dat is jammer". Dat is jammer als je van ongezond eten houdt. Maar er zijn ook veel mensen die van gezond eten houden. Ik had graag gelezen op welke manieren Homey een gezond product probeert te zijn. (En teveel suiker toevoegen zou in dit scenario nu tegen de wet zijn).

Dankzij de AVG ligt er een kans voor Europa om de markt voor 'gezonde data producten' te ownen. Dat maakt de Homey zo interessant: ze zijn voorloper. Nu deze markt groeit en er steeds meer bewuste consumenten zijn zouden ze, net als Apple, hier enorm van kunnen gaan profiteren.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 21:55]

Ik krijg altijd een beetje hoofdpijn van zulk soort berichten. Je maakt gebruik van een vrijwel gratis dienst bij google (30-40 euro voor een slimme speaker, geen maandbedrag, koppeling met van alles van google waar je niks voor betaalt). Het is algemeen bekend dat google belang heeft bij jouw data om meerdere redenen.

Als je je zorgen maakt om privacy icm. google, dan haal je toch gewoon geen slimme speaker met microfoon in huis?

Begrijp me niet verkeerd, privacy moeten we waarborgen, maar al die waarschuwingsbordjes overal, die popups over cookies, die vinkjes waar je toestemming moet geven voor al je data die je net toch echt zelf hebt ingevuld in een formulier, en alle regels en commissies die graag wat willen vinden. Het wordt er voor de gebruiker uiteindelijk grotendeels echt niet beter van...
De Homey was nou net een interessant product voor mensen die géén Google in huis willen halen, maar wél een slim huis willen.

Google is natuurlijk ook niet 'gratis'. Je betaalt op twee manieren.

data -> profiel -> toegespitste advertenties
data -> profiel -> risico management producten -> je betaalt meer voor je verzekering / je krijgt die baan niet.

Uiteindelijk verdienen privacy vriendelijke producten zich terug.

Dat het informeren van mensen op dit moment niet optimaal geregeld is ben ik verder helemaal met je eens.
Twee manieren? Die eerste klopt, die tweede slaat nergens op. Ik heb nog nooit gezien dat men je verplicht je te identificeren met je google account zodat men kan zien hoe hoog je risicoscore is en daar hun vacature /verzekeringskosten op aanpassen. Misschien in de toekomst dat een bepaalde verzekeraar dat gaat proberen, maar daar is nu helemaal geen sprake van.

Dan tenslotte, is het heel veel mening gebonden. Ik betaal liever 30 euro voor een speaker en geef vrijwillig mijn data te kijk aan google, dan dat ik veel moet betalen!
Sorry, maar verdiep je er eens in. De tweede manier is namelijk de manier waarop binnen de databroker markt het meeste geld verdiend wordt, en is helaas hartstikke normaal geworden. Cambridge Analytica zit bijvoorbeeld in die tweede categorie.
Dit wordt echt niet toegepast in de gemiddelde sollicitatieprocedure. En als ze dat wel doen terwijl jij dat niet wilt moet je je afvragen of jouw moraal wel bij dat van het bedrijf past (dus maakt het ook niet meer uit of je door die screening komt ;) )

Maar nogmaals, Je weet dat Google data verzamelt en je hebt nu eenmaal geen volledige kijk in hun keuken. Als je dat niet vertrouwt dan maak je toch gewoon geen gebruik ervan? Je HOEFT geen slimme speaker te kopen en je HOEFT ook geen gmail account aan te maken. Je kunt ook zelf een mailserver opzetten of ergens een mail hosting afnemen (als je dat wel vertrouwt), maarja, dan moet je een paar euro of meer per maand betalen.

Dus wat mij betreft, maak er gebruik van en accepteer hun voorwaarden of doe het niet en zeur er dan ook niet over. Voor niets gaat de zon op. :)
HR software wordt steeds populairder, evenals software waarmee sollicitaties worden gemanaged. De bedrijven die deze software gebruiken weten vaak zelf ook niet eens precies waar de scores vandaan komen.

https://yro.slashdot.org/...-and-sell-it-to-your-boss
https://www.entelo.com/
https://fadv.com/
etc

Je kunt ook niet doen alsof het een persoonlijke keuze is en je er controle over hebt. Databrokers maken profielen over je, of je nou een account ergens hebt of niet. Als ik een huis inloop met een slimme speaker wordt er een voice fingerprint gemaakt van mijn stem, ook als ik zelf geen slimme speaker heb. Als mijn vrienden een Facebook spelletje spelen wordt/werd ook mijn data opgeslurpt. Etc.

In de jaren 60 waren mensen die het over de gevolgen van olie gebruik voor het milieu hadden ook 'zeurpieten'. Jouw keuzes hebben invloed op mij. Daarom is het niet zo gek om het er samen over te hebben toch?

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 21:55]

Het is wel een keuze en ik heb er wel controle over. Ik kan uit eten gaan met vrienden, en lekker mijn telefoon thuis laten, of ik kan hem meenemen, selfies maken voor op instagram en op google inchecken en 4 sterren achter laten omdat het prima beviel.

Als ik een huis inloop met een slimme speaker dan gebeurt er niks. Als ik in dat huis "Ok Google, etc." ga roepen, dan pas gaat er data naar de cloud. Dan nog steeds hoor je alleen 'een stem', waarbij google niet perse weet dat ik dat ben, ik ben immers niet de eigenaar van die Google speaker. Maar goed, punt is, je kiest ervoor om er gebruik van te maken.

Als mijn vrienden een spel doen op facebook krijgt de spelfabrikant hun vriendenlijst door. Wellicht dat ze dan data krijgen over wat er op mijn publieke facebook profiel staat. Nou, ze doen maar. Ik zet geen dingen op facebook die ik niet wereldkundig wil maken.

Mijn keuzes hebben geen invloed op jou. Keuzes die je maakt betreffende het milieu hebben indirect effect op anderen, dat is waar, maar ook daarin zijn grenzen. Veel mensen kiezen er bewust voor om met de auto te gaan, wetende dat je daar het milieu niet perse een plezier doet, dat hebben bewuste treinrijders ook maar te dulden.
Sorry hoor maar dit is gewoon bullshit, in ieder geval waar het Google betreft. Natuurlijk maakt Google gebruik van de data om een beter profiel van je te bouwen. Maar deze profielen worden niet verkocht aan 3e partijen. Jij kan als bedrijf van HR software niet naar Google stappen en zeggen "geef mij het profiel dat jullie hebben opgebouwd van deze persoon".
Dat klopt, Google verkoopt niet letterlijk hun profielen. Ik zeg dat ook nergens, en het gaat ook niet persé over alleen Google hier. Facebook is vele malen erger omdat hun data jarenlang door allerlei partijen is gescraped. En dat is zeker geen bullshit - zie Cambridge Analytica als voorbeeld.

Maar zelfs de data die Google heeft lekt wel degelijk weg, bijvoorbeeld via hun real time bidding protocol.

De HR software zal eerder in zee gaan met partijen als Experian, Focum, 4orange, etc.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 21:55]

ehh je zei letterlijk:

"Google is natuurlijk ook niet 'gratis'. Je betaalt op twee manieren.

data -> profiel -> risico management producten -> je betaalt meer voor je verzekering / je krijgt die baan niet.
"

dit is gewoon niet waar.
Ah nu snap ik de verwarring! Dank!

Het is helaas wel een beetje waar, maar als we het strikt over Google hebben dan moet ik je ook weer enigzins gelijk geven.

Zoals ik al zei, de profielen die Google bouwt worden naar mijn weten niet rechtstreeks op de databroker markt verhandelt. Maar daar is alles dan ook mee gezegd.

Ik noemde al hoe de profielen van Google weglekken via hun advertentie biedings netwerk. Lees er hier meer over. Databrokers krijgen de data zo in handen, en kunnen de hokjes waar Google je in plaatst alsnog 'uitlezen'. Daardoor komt het alsnog bij de verzekeraars/HR software, etc.

"When you visit a website that uses ad auctions, personal data about you is broadcast in “bid requests.” Loading one web page can trigger numerous bid request broadcasts. In fact, it was estimated that “ad auction companies broadcast intimate profiles about an average U.K. internet user 164 times per day. These are received by thousands of companies, and there is no way of knowing what then is done with these intimate data.”

Nu kun je hier tegenin brengen dat ze dit niet expres doen, en dat Google in dit geval niet direct betaald krijgt. Daar zou ik je gelijk in moeten geven.

Aan de andere kant: hoewel Google hun profielen niet letterlijk verkoopt, hebben die profielen daarnaast nog een zelfde effect. Google biedt immers toegang tot de profielen die ze over je maken in het advertentie proces zelf. Stel jij bent een verzekaar, en jij wil een nieuw aantrekkelijk product adverteren aan mensen die zelfden ziek zijn. Google kan de verzekeraar dan toegang geven tot die doelgroep. Als Google's algoritmes hebben bedacht dat jij iets te vaak ongezonde dingen googled/koopt/bezoekt/etc, dan heeft dat dus alsnog een negatief gevolg voor jou, ook al is dat misschien niet terecht (misschien email je zoveel over McDonalds omdat je happy meal poppetjes spaart?).

Maar in dat geval kun je weer zeggen dat dat onder het kopje "adverteren" hoort.

Als je breder kijkt dan Google, dan is de stelling dat je voor 'gratis' diensten betaalt door transparanter te worden naar banken, verzekeraars en werkgevers wel 100% waar. Dat is wat ik bedoelde, maar ik begrijp nu de focus op Google.

Google flirt trouwens openlijk met de verzekerings industrie:
https://tech.slashdot.org...ay-be-ripe-for-disruption

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 21:55]

Nu er geen native stembediening of NFC op het apparaat zit kun je het ding net zo goed weer in de meterkast zetten. Alleen het ontwerp van de behuizing is hier niet voor aangepast. Maar wat is eigenlijk nog de toegevoegde waarde van een Homey ten op zichte van een Vera die ook prima samenwerkt met een Amazon Echo?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @unfold19 februari 2019 08:09
Athom doorziet blijkbaar een gevaar bij Google dat ze niet bij Amazon zien. Daar zit wat mij betreft een sappig nieuwsbericht. Want wat zien ze dan?
Daar willen ze helaas on the record geen uitspraken over doen.
Ik betwijfel of Athom een 'gevaar' ziet, volgens mij is het meer dat Google met bepaalde dingen 'nog' niet akkoord gaat van hoe ik het lees op de community.
Klopt, zo las ik het ook meer, ook het ondersteunen van 433 MHz tezamen met andere protocollen was iets waar meer bedrijven voor zijn afgewezen. Google wil natuurlijk wel een kwalitatief platform bieden, dus het toestaan van middeleeuws niet-terugkoppeltechnieken als 433 MHz kan dat dan wel belemmeren. Maar daarnaast worden de KaKu bridges wel weer ondersteund.
Volgens mij is het meer hoe de koppeling van Google <> Homey gaat zijn wat problemen geeft, dit zou nu nu via de gemaakte DNS van Athom moeten wat mogelijk problemen kan geven. Het blijft raar dat alle andere diensten gewoon dit kunnen regelen, denk aan Home Assistant (zowel via de cloud als via je eigen domein). Soortgelijk iets hebben ze gehad met muziek toen ze dat nog zelf wilden doen (playlists samenvoegen van youtube, google music en spotify) totdat ze ontdekten dat Spotify daar niet mee akkoord ging en ze Spotify de schuld wilden geven. Uiteindelijk is muziek geschrapt en zijn ze nu gewoon Spotify connected wat Spotify juist promoot

[Reactie gewijzigd door lubbertkramer op 22 juli 2024 21:55]

Je suiker voorbeeld impliceert precies hoe subjectief je er over denkt. Voor genoeg mensen is het een vrijwillige overwogen keuze om zaken te doen met bepaalde digitale grootgrutters, dat je hier dan telkens wordt gezien als een onwetende nitwit is een beetje een irritante en pretentieuze benadering, zeker in een discussie.

De privacyfundamentalisten kunnen toch prima Homey niet-koppelen met Alexa, Google home, etc. Zonder dat het onmogelijk wordt gemaakt voor mensen die dat wèl willen?
Geen enkele metafoor is natuurlijk perfect. Omdat ik wist dat deze reactie zou komen schreef ik ook "in een wereld waarin teveel suiker gebruiken verboden is".

Als er iets subjetief is, is het de review. Die is geschreven vanuit het perspectief van mensen die alles willen koppelen. Mijn punt was dat de hele review weinig toevoegt voor mensen die Google niet willen koppelen. En die mensen zijn ook nog eens in aanzienlijke mate de doelgroep van de Homey.

Om de voedsel metafoor aan te houden: er wordt niets gezegd over de vezel inhoud, of de levensomstandigheden van de kippen, etc. Dat vind ik een serieus gemis voor een website die naar eigen zeggen "technologie op de proef stelt".

Stel ik dat je Google niet zou mogen koppelen? Welnee, leef je uit. Maar het grotere punt hier was dat je niet kan zeggen "de fabrikant moet functie X gewoon onder eigen aansprakelijk beschikbaar maken" terwijl het goed mogelijk is dat die functie er niet inzit vanwege de veranderde wetgeving. Je kunt ook niet meer zeggen "ze zouden een auto moeten maken zonder gordels".

De realiteit is wel degelijk dat het onmogelijk is om echt geinformeerd toestemming te geven. Doen alsof dat wel kan is een wassen neus. Fabrikanten zijn dol op die houding, want zodra je op 'I agree' klikt kunnen ze een deel van hun aansprakelijkheid op je afschuiven.
Ik vindt het sowieso knap en grappig dat je AVG (GPDR) erbij haalt met dit soort apparatuur. Het hele punt er achter is dat er gecommuniceerd kan worden met de honey waarbij er aan de back-end dus de leverancier bijvoorbeeld Google etc de rest doet en uitvoert.

Hoe zou jij het willen dat je zelf alle Ai moet gaan maken en servers neerzetten wat langzaam alles goed krijgt 8)7

Je kan op bepaalde manier / niveau dit regulieren. Maar de core van dit is toch Google of wat dan ook wat er achter zit.
Hoezo grappig? Dat moet Athom ook, in de privacy verklaring zijn ze hierop al uitgebreid ingegaan:
https://www.athom.com/nl/homey/privacy/
De rest van de review rept met geen woord over privacy, terwijl in mijn kringen de Homey juist hierom wordt geprezen.
Waarom word de Homey geprezen vanwege zijn privacy aspect?
Veel IoT apparaten hebben zonder erover na te denken alles in de cloud gedaan. Neem bijvoorbeeld praktisch alle slimme thermostaten. Elke keer dat je de temperatuur aanpast gaat dat via de cloud, ook al zit jij op de bank, en zit je telefoon op hetzelfde wifi netwerk als je thermostaat.

Het fijne van de open source smart home controller wereld is dat daar heel erg de nadruk ligt op 'cloudless' kunnen zijn. Door de apps van de makers achterwege te laten en via apparaten als de Homey waar mogelijk direct verbinding te leggen omzeil je een hoop onnodige surveillance. BIjvoorbeeld door de 433Mhz signal te kopieeren. Of door een Zigbee product te beheren zonder de app van de maker, die in de meeste gevallen maar al te graag contact legt met het internet terwijl dat niet nodig is.

Athom is eigenlijk de eerste commercieële smart home controller die deze cloudless principes uit de makers wereld in een aantrekkelijk product heeft geïntegreerd. De Homey is de "best of both worlds".

Op hun website dragen ze deze principes ook uit.

Smart homes zijn een enorm gevoelig privacy lek. Als je bijvoorbeeld iets simpels weet zoals wanneer mensen hun lampen aan en uit doen, dan weet je hun slaap patroon. En dan kun je middels een algoritme berekenen of iemand verhoogde kans heeft op alzheimer, want slecht slapen verhoogt dat risico. En zo'n afgeleide risico score, die wordt verkocht op de data broker markt. Een slim huis onthult zoveel data waaruit sappige scores af te leiden zijn. Data die je uit surfgedrag niet altijd haalt.

Alleen al uit stemgeluid is van alles over je emotioneele staat af teleiden. Er is uit af te leiden of het goed gaat met je relatie. Enzovoorts.

Ik had dan ook graag gelezen of de Homey al local voice control ondersteunt, waarbij je apparaten met je stem kan bedienen zonder een cloud service. Veel open source home controllers ondersteunen dat nu, mede dankzij startups als Snips en Mycroft die dit mogelijk maken. In het begin wilde Homey dit ook inbouwen, maar daar hebben ze destijds vanaf moeten zijn omdat de technologie nog niet volwassen genoeg was. Maar nu is die tech wel volwassen genoeg.

Wout en zijn collega's bij Tweakers lijken dit allemaal niet te doorzien. Tweakers doet nog alsof het 2003 is, en dat vind ik erg frustrerend. Vermoedelijk is de Tweakers redactie een echo kamer waar nog altijd sterk technologisch deterministisch wordt gedacht. Dat is begrijpelijk, maar het zorgt er ook voor dat de reviews minder waardevol zijn voor de lezers die de vraagstukken wel overzien.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 21:55]

Grappig dat je het zo ophemelt. Als we de Kickstarter promovideo's terugkijken van Athom en je nog steeds die fijne stembediening zou willen zegt Athom nu gewoon, ga maar naar een, in jouw ogen, privacyschender als Alexa of Google Home. Blijkbaar kan je ook maar moeilijk stembediening realiseren als je niks doet met al die miljoenen stemmen die je dienst gebruiken.

De primaire functionaliteit die ik bij smarthoming verwacht in het kader van een film of muziek opzetten is toch echt dat ik pratend doorgeef wat ik wil. Niet dat ik m'n telefoon uit m'n broekzak vis, scherm unlock, homey app opzoek en het op die manier doorgeef. Dan kan ik net zo goed meteen de Spotify app openen en het zelf instellen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 21:55]

Het is niet mijn bedoeling ze op te hemelen. Maar pratend doorgeven wat je wil, dat kan tegenwoordig voor veel dingen prima 'on the edge'.

Snips heeft bijvoorbeeld de optie om een commando waar mogelijk lokaal te analyseren, en alleen bij twijfel het aan de cloud te vragen.

Een simpel commando als "zet een timer voor 5 minuten" of "schakel de woonkamer lamp aan", daar hoef je Google/Alexa/etc helemaal niet bij te betrekken.

De AVG stelt dat je aan data minimalisatie en privacy by design moet doen. Met dat in het achterhoofd is het wat mij betreft slecht design als een product alles linea-recta de cloud in gooit.
Maar dan moet ik dus weer een los apparaat? Als Homey dan daadwerkelijk zo begaan is met de privacy en het daarom is dat ze de koppeling nog niet willen (wat ik sterk betwijfel, alsof Amazon niks met je data doet) dan lijkt het me voor de Homey een uitgelezen kans om functionaleit voor Snips danwel Mycroft te hebben.
Dat Homey die functinaliteit zou moeten hebben ben ik helemaal met je eens. En daarom vond ik het zo jammer dat de review hier met geen woord over rept, terwijl steeds meer vergelijkbare producten wel deze feature bieden.
Ik ben blij dat mijn google home niet eerst lokaal gaat proberen te interpreteren wat ik zeg, dan kan namelijk hetvolgende gebeuren:
1. Interpreteren duurt langer, want er zit maar een beperkte CPU in de lokale speaker ipv via de cloud.
2. Mogelijk snapt hij lokaal niet wat je bedoelt dus stuurt hij het door naar de cloud (zoals je zelf schetst), dus is hij minstens 2x zo lang bezig met interpreteren.
3. Mogelijk snapt hij lokaal niet wat je bedoelt maar maakt hij de afweging om het niet naar de cloud te sturen en is je response dus minder goed als dat het zou kunnen zijn.

Wat mij betreft is het slecht design als een product eerst dingen lokaal gaat proberen met als enige doel minder vaak contact te zoeken met een cloud. Als je iets lokaal exact even goed kunt, tuurlijk, doe het dan lokaal, zo niet, dan naar de cloud, daar kun je immers hele datacenters inrichten voor precies die taak, spraak interpreteren.
Als je je zorgen maakt over privacy is 433 mhz producten gebruiken ook niet heel tactisch. 90% van alle 433 mhz producten gebruikt helemaal geen encryptie, de rest slechte encryptie(rolling keys).
Als ik ervoor kies mijn gegevens met databrokers te delen dan weet je dat deze data word beheerd door bedrijven die er baat bij hebben mijn gegevens niet onetisch te gebruiken.

Als iemand met zijn 433 mhz sniffer in jouw straat zit dan weet ie alles van jouw smarthome en kan hij een goed deel van je apparaten bedienen, zonder verder digitale sporen achter te laten.
433 heeft allerlei (security) mankementen. De keuze is uiteindelijk tussen deze twee opties:

A. Je schakelt een 433 apparaat lokaal.
B. Je schakelt een 433 apparaat lokaal.. en dat wordt ook in de cloud bijgehouden.

Als je alles tegen elkaar wegstreept, dan lijkt optie A me het meest privacy vriendelijk?

Je vertrouwen in bedrijven lijkt me iets te optimistisch.
- Sommige bedrijven doen het per ongeluk.
- Sommige bedrijven hebben gewoon geen goed zicht op de risico's.
- Sommige bedrijven zijn wel degelijk onethisch bezig.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 21:55]

en om die 433 af te kunnen luisteren zal men bij je woning in de buurt moeten zijn. Dat maakt het aantal potentiële hackers een stuk kleiner dan alle via internet verbonden kwaadwillenden.

Je kunt je ook afvragen hoeveel data je via 433 daadwerkelijk ontsluit. Die hacker die in zn auto voor de deur staat, om dat signaal af te vangen, waarmee jij net je lamp aan of uit gezet hebt. Had vermoedelijk die lamp via je raam ook wel aan of uit zien gaan zonder te hoeven hacken.

Maar idd een enorme database vol met dat soort verzamelde data kan voor diverse partijen interessant zijn. Tel daar bij op dat veel van de fabrikanten van dat smarthome spul ook nog eens een eigen cloud oplossing bouwen. Zonder dat dit bouwen van software hun core business is. Maakt het nog tot een (aanname) makkelijk te hacken doelwit. Want zodra de oplossing eenmaal werkt zal men de nadruk leggen op dozen schuiven en niet meer op het controleren van mogelijke security bugs etc.

Ik ben ook helemaal voor een lokale hub die zaken rechtstreeks aan kan sturen.
Je kunt je ook afvragen hoeveel data je via 433 daadwerkelijk ontsluit. Die hacker die in zn auto voor de deur staat, om dat signaal af te vangen, waarmee jij net je lamp aan of uit gezet hebt. Had vermoedelijk die lamp via je raam ook wel aan of uit zien gaan zonder te hoeven hacken.
Dat, en anders had je de lamp met de afstandsbediening aan of uit gezet. 433 wordt natuurlijk veel gebruikt voor Kaku etc. Dat zit vaak helemaal niet gekoppeld aan een smarthome. Bij mij toevallig wel, maar het enige wat je daaruit zou kunnen afleiden is wanneer de zon onder gaat. En dat kun je al makkelijker ontdekken.
Mijn punt was meer dat als je je home automation veilig wilt houden je helemaal geen gebruik moet maken van 433mhz spul omdat je letterlijk unencrypted signalen de ether in kan gooien.
Mijn vertrouwen in bedrijven is denk ik niet heel relevant maar de reden dat je kunt linken naar informatie over bedrijven waar data is gelekt of bedrijven onethisch handelen is omdat er een digitaal spoor is.
Als ik vanmiddag alle 433 MHz signalen die ik in de afgelopen weken heb gesnuffeld replay, staan in de halve straat de lichten (of andere electrische apparaten) aan en gaan er wat deurbellen af. Zonder dat er ooit is te achterhalen waarom of door wie dit gedaan is.
Ik kan zelfs de thermostaat van iemand bedienen zonder sporen achter te laten

[Reactie gewijzigd door telskamp op 22 juli 2024 21:55]

Homey is helemaal niet cloudless. Hij kan cloudless werken als je internet down is, maar je kan bijvoorbeeld geen lokaal account aanmaken op de homey. Dat moet allemaal via hun cloud. Hij spreekt apparaten inderdaad wel zoveel mogelijk direct aan maar het apparaat zelf is niet cloudless.

Dat is voor mij juist de reden geweest om er geen te kopen. Als ik er alles aan koppel dan wil ik mijn data niet in de cloud hebben, ook niet in die van Athom zelf. Juist vanwege de redenen die je aanhaalt.

Overigens is het mobile-only aspect ook iets wat voor mij een dealbreaker is, maar in de tijd dat ik Homey nog overwoog te kopen, hadden ze nog een webinterface.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 21:55]

Ik heb om precies dezelfde redenen ook geen Homey :-)

Homey is niet perfect. Maar ze zijn relatief privacy vriendelijk.
De data van jou Homey staat op jou Homey. Het enige dat in de cloud staat is jou athom account. Verder wordt alle informatie van je homey getrokken als je er om vraagt. Kijk naar https://developer.athom.com/tools/zwave bijvoorbeeld. Als je in Chrome kijkt zie je dat die data vanaf jou homey komt. Dat gaat via een token exchange. Dus als iemand al die token heeft dan heb je liggen slapen met de login op een openbare computer in de bibliotheek?
Dus als iemand al die token heeft dan heb je liggen slapen met de login op een openbare computer in de bibliotheek?
Ja of het is Athom zelf. Die kunnen die info er ook gewoon van opvragen. Het punt is: hoeveel vertrouw je je leveranciers?
Die kunnen die info er ook gewoon van opvragen
Weet je dat of denk je dat? Ik geloof wel dat als ze echt zouden willen die informatie op kunnen lepelen maar ik vertrouw Athom wel daarin op dit moment.
Sinds Tweakers onderdeel is van de Persgroep is de focus wel verlegd ja.

"Data is het nieuwe goud" is praktisch al een gezegde, bij Tweakers logischerwijze ook al bekend.

Bij Tweakers zou ik willen lezen hoe ik een Nest, Honeywell Evohome, Hue, etc. puur lokaal kan bedienen, zonder dat ik daar een cloud service voor nodig heb. Dat is "tweaken".
Daar zit wat in wat je zegt, alleen bijv Nest werkt ten alle tijden via hun API, dus je kunt die uberhaupt niet lokaal puur aanspreken. En volgens mij is dat bij HUE sinds een van de laatste updates ook het geval.

Het is lastig met dit soort dingen, het liefst zou je alles lokaal doen, maar het moet wel ook stabiel en goed werken (ook op afstand) en bij heel veel dingen zoals Home Assistant vind ik het allemaal net wat te moeilijk en te omslachtig om even een scene te maken of flows.

Ik hoop dat Ubiquiti daar iets mee gaat doen.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 22 juli 2024 21:55]

Ik snap de fabrikant ook zeer goed waarom die het via een cloud-dienst aanbied in plaats van lokaal. Poorten open zetten, gedoe met verschillende subnetten door dat verkeerd geconfigureerde accesspoint. Jan consument wil gewoon dat zijn thermostaat werkt, en niet alleen thuis op Wifi, ook thuis op 4G, op z'n werk, etc. Lokale werking sluit publieke werking bijna uit als het niet via een cloud-service gaat, tenzij Jan in de weer gaat met IP-adressen, port-forwards, of andere techniek waar hij noch kennis noch zin in heeft.

Misschien dat het IPV6-tijdperk over 10 jaar wellicht meer in gang zet, gezien dan de adressen standaard publiekelijk zijn.
Hue kun je gewoon lokaal besturen. Dit blijft ook zo. Alleen als jij buitenshuis je lampen aan en uit wilt kunnen zetten heb je 'de cloud' nodig. Dit is ook wel logisch. Tenzij je gaat kloten via VPN oid.
Ah, goed om te weten, dacht dat dat niet meer zo was, thx!
Waarschijnlijk om het 'feit' dat alles in de homey zelf gebeurt, behalve natuurlijk apps die een API aanspreken, en niet afhankelijk is van de servers van athom. Alleen als je wilt inloggen in de app vanaf buiten je netwerk is dat nodig, of als je de insights wil bekijken. Doe data, van de insights , komt wel direct van jou homey af je hebt alleen de site nodig om het te bekijken. In theorie zou je dus je eigen insights site kunnen maken.

In theorie is het zo dat wanneer internet plat ligt je homey gewoon door hobbelt.
In hoeverre is dat zo ook daadwerkelijk zo? Ik heb dat zelf niet getest toen ik een homey had, maar las wel in het homey topic dat dat niet zo simpel ligt.

Juist omdat Homey better werkt met van die gesloten eilandjes als Nest, Hier, etc. die bij uitstek cloud gebaseerd zijn, vraag ik me af in hoeverre je nog wat zinnigs kan bij het gemiddelde huis met Homey.

Ik zie dan ook liever lokale endpoints met eventueel 1 cloud-gebaseerde ingang. Dat heb ik met Homeassistant nu voor elkaar. Alles werkt lokaal, en er is 1 externe schakeling met Google home, die uiteraard niet werkt zonder internet, maar de rest is allemaal lokaal. Terwijl veel kant-en-klare oplossingen nooit lokaal communiceren, wat gewoon meer points of failure gaat geven en je ook 0 controle over de werking hebt.
Ik snap je reactie niet helemaal? Homey stuurt die apparaten toch aan en dat moet allemaal via de cloud. Daar kan Homey toch niks aan doen? In principe als je zwave, zigbee en wat kaku's hebt dan kun je homey gewoon zijn ding laten doen zonder dat het internet heeft.

Zo gauw als je er zaken mee wil gaan doen als het nieuws voorlezen, toon of iets dergelijks aansturen dan krijg je daar logischerwijs problemen mee. Je zegt het zelf ook al. Alles werkt bij jou lokaal behalve goolge home. Persoonlijk heb ik ervaren dat Homey gewoon door hobbelt op het moment dat internet er uit ligt. Wat niet meer werkt, en wat wel zou moeten werken en waar ook tickets over zijn aangemaakt, is dat je de homey app niet kan gebruiken.
En wat is de andere bedieningsinterface dan de app nu spraak wegvalt? Alleen de app werkt niet? Euhh dat is toch precies hoe je Homey nu bediend. Dus alleen de bestaande flows lopen door, maar iets handmatig aanzetten kan dus niet via de app? Slechte zaak.

En dat hue niet doorloopt als je geen internet hebt is ook niet de schuld van Homey hoor, maar ik vernam tijdens mijn gebruik dat hij veel meer ondersteuning heeft voor dat soort hippe fabrikanten, die allemaal via de cloud werken, dan de zelfbouw protocollen als KNX, mqtt enzo. De opzet is heel fabrikantmatig en niet protocolmatig.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 21:55]

Ik zeg nergens dat het goed is? ;) Mij ging het er om dat in principe de flows en dergelijke gewoon doorhobbelen. Dat blijft gewoon werken. Ik denk dat de insteek van ons dan een beetje anders is. Bij mij is domotica iets dat gewoon werkt op gedragingen van de gebruiker. Dus ik loop de keuken in -> lamp aan, Ik ga op de stoel zitten zet de stoel in de relax stand => tv aan

De computer in de office staat aan en het de zon gaat onder => lamp aan.

Ik ga weg , niemand is thuis => alles is uit.

En inderdaad dat neemt niet weg dat die app gewoon moet werken als je thuis bent en je internet ligt er uit.
Ik snap jouw insteek heel goed en zie je veelvuldig in de domoticawereld. Maar mijn ervaring is dat lang niet iedereen meteen al bewegingssensoren heeft, dus voor een aanzienlijk deel is het nog wel handwerk, daarnaast is het lastig om alle edge-cases en overrides te verwerken in schema's waardoor je in de praktijk toch nog wel de bediening nodig hebt. Daarom vind ik het jammer dat ze de stembediening hebben laten vallen. Ik heb mijn Homey niet meer, maar zonder mijn Google home koppeling met Homeassistant was het voor mij lang niet zo functioneel als het nu is. Liever spraak dan de smartphone er bij moeten halen.
Ik begrijp je helemaal. En stembediening is echt wel een belangrijk ding voor veel mensen en dan is het wel jammer inderdaad dat dat nou juist de nek omgedraaid is. Maar wist je dat de stembediening van Homey zelf nooit intern is geweest maar via cloud services ging ? ( waaronder Watson van IBM)?

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 22 juli 2024 21:55]

Omdat Homey wel privacy-by-design is, althans vergeleken met veel andere systemen.
Ik heb de oude en nieuwe Privacy-verklaringen op GH gezet:
vergelijk verschillen...
Voor dit bedrag heb ik hier een NUC draaiende met Homeassistant, bluetooth, wifi, zwavel en 433mhz. Deze NUC heeft een quad core 2.8ghz processor en 8 gigabyte geheugen en draait naast Homeassistant nog heel veel meer.

Alhoewel ik erg veel sympathie heb voor producten als dit zie ik niet zo snel een markt hiervoor gezien de alternatieven die beschikbaar zijn.
Ik blijf erbij dat Home Assistant mooi is ja, maar zolang als ik daar niet simpelweg een plugin of iets kan installeren zonder dat ik daarvoor alles moet op gaan zoeken (nog maar niet te spreken over scenes, flows) en het feit dat sommige plugins (Satel bijv -- https://community.home-assistant.io/t/satel-integra/8254/66) niet werken bij HA, blijf ik toch fijn bij Homey zitten waar het wel allemaal werkt (ook al is het soms wat beperkt).

Daarnaast heb je dan dus HASS IO met een aparte google assistant integratie waar je voor moet betalen, en dan is er ook nog eentje waar dat niet bij hoeft!? Nergens vind ik fatsoenlijk terug wat je nu het beste kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 22 juli 2024 21:55]

Hass IO is het besturingssysteem met Home Assistant, voornamelijk bedoeld om te draaien op een Raspberry Pi. Hass IO heeft in tegenstelling tot los Home Assistant addons die met een enkele klik geïnstalleerd kunnen worden.

De betaalde Google Assistant Configuratie is voor mensen die het project willen steunen middels een maandelijkse financiële bijdrage (er werkt daar toch 2 man full time) en regelt alles voor je in zonder dat je daarvoor zelf aan de slag moet. Om de intergratie zelf op te zetten heb je bijv. een SSL certificaat nodig, dient je installatie via het internet bereikbaar te zijn, etc.
Google vereist uiteindelijk gewoon een publiekelijk beschikbaar https domein waar de Google home tegenaan kan praten. Bij de Homey gaat dat via een domein van Athom en neemt Athom de kosten daarvoor op zich en zit die verwerkt in de aanschafprijs van een Homey. Bij Homeassistant kan je het via de servers van Homeassistant doen, maar dan kost het je dus inderdaad maandelijks wat. Je kan het ook zelf doen, dan moet je een domein regelen met https, zo heb ik het zelf gedaan, met Duckdns en letsencrypt. Kost wat tijd, maar is wel gratis.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 21:55]

Het staat er gewoon hé:
We kunnen ons voorstellen dat mensen de zo intensief met smarthome bezig zijn, wellicht ook de moeite willen doen om meer de zelfbouwrichting op te gaan. Dat is in ieder geval goedkoper.
De markt is groter dan je denkt. De gewone niet Tweaker wil gewoon iets uit de winkel, stekker er in en gaan.
Smarthome producten zijn breed verkrijgbaar. Je koopt tegenwoordig ook gewoon een zigbee dimmer bij de MediaMarkt. Die worden echt niet alleen maar gekocht door Tweakers die het leuk vinden zelf met bijv. yaml aan de slag te gaan om scripts te schrijven en vervolgens een dashboard te bouwen met html. Daar zit de ruimte voor prducten als dit.
Tja ik geef je geen ongelijk maar dat is niet de doelgroep die ze voor ogen hebben, dat is de normale consument want je kan Homey gewoon bij de mediamarkt kopen.
Ik denk niet dat je voor dat bedrag de development kosten van de software hebt meegerekend ;)
Ja, dat klinkt fantastisch. Ik heb ook HA gedraaid binnen een Debian omgeving. Ben redelijk Linux noob. Werkte allemaal grappig totdat het ineens niet meer werkte. HA wilde niet meer starten. En dan moet je dus in Linux gaan prutsen. Dit is het punt waar veel mensen afhaken. Ik in ieder geval wel. Ook updates van Home Assistant zijn een crime als je niet precies weet wat je doet en als je dus guides op YT of de handleiding van de HA website volgt om de boel te installeren.
Je kunt ook HASS gebruiken. Ook grappig, totdat je SD kaart corrupt raakt.
Ik denk dat veel potentiële kopers niet een weten wat een NUC is.
En natuurlijk zijn dit soort apparaten al jaren op de markt en is gewoon bewezen dat er een markt voor is.
Voor mensen die niet IT minded zijn en niet erg veel vrije tijd over hebben zijn er volgens mij weinig alternatieven met zo veel mogelijkheden toch...
Mensen die twijfelen om er een te kopen zouden eens op het forum moeten kijken:
https://community.athom.com
Dan krijg je een beetje een beeld van de zaken waar de huidige gebruikers tegenaan lopen. Dan kun je ook de afweging maken of je tijd en zin hebt om je hier mee bezig te gaan houden om het geheel werkend te krijgen en houden.

[Reactie gewijzigd door Lowizi op 22 juli 2024 21:55]

Herken je reactie wel Lowizi,

Voornamelijk sinds 2.0 is mijn homey niet/zelden meer te bereiken; ook niet op mijn thuis wifi.
Heb contact gezocht met Athom, maar reactie is afwezig/traag;
Dit komt waarschijnlijk omdat ik ook géén rapport kan draaien (want geen verbinding..)
En ja de aan/uit, Reset, Factory Reset, zijn al enkele malen geprobeerd.

Ik ben na 1 maand Homey 2.0 vergetend dat hij er staat, de kleuren en lampen in m'n huis enkel nog op de schakelaars bedienend. @homey waarom is mijn Athom die wel internet diensten kan opvragen als het weer, niet bereikbaar via de App!!. Ticket 13360, net gisteren een reply na 'n week.
Hoop dat 't aan een her-instal van de App ligt, (al werkt 't ook niet op mn 2 backup-telefoons).

UPDATE: Heb 2 apps verwijderd, 1 opnieuw geinstalleerd (virtual Devices)
(oa underweather deed 't niet goed meer)
aantal kapotte flows met veel calls ge-deactiveerd en nogmaals de Smartphone app ge-herinstalleerd;
Homey werkt weer / fulltime bereikbaar, ik moet alleen een deel van de flows opnieuw opbouwen.
;;veel flows waren gebaseerd op multi-mode die op dit moment nog niet goed werkt.

[Reactie gewijzigd door Gorlimtouk op 22 juli 2024 21:55]

Heb een vergelijkbaar probleem dat na een aantal dagen Homey niet bereikbaar is. Echter dit kwam/komt door een app die ik heb geinstalleerd ( ubiquity ) die heel veel geheugen weg snoept. App gedisabled en nu is het probleem weg.

Je zou eens kunnen kijken in Meer => Instellingen => algemeen => Geheugen => of daar apps bij staan die heel veel geheugen ( meer dan 25 mb ) gebruiken. Zou best een memory leak in een app kunnen zijn namelijk.
Ik moet zeggen dat ik echt totaal geen problemen heb.
En ik heb toch best wat apps:
LIFX
Xiaomi Aqara (+Yeelight)
Xiaomi Zigbee
Ikea Trädfri
Fibaro
BeNext
Secur
Weer
LED screensaver
Heimdal
NeoCoolcam
EuroTronic (thermostaat knoppen)
Aeotec
Beacon
Http request flow kaarten
PostNL
Soundboard
Telegram Bot

En een hele hoop flows...
Werkt prima, nooit vertraging verder.
De telefoon-interface is gewoon op je computer te bedienen met een emulator:
https://community.athom.com/t/homey-v2-and-emulators/5814
Ik gebruik zelf bignox maar andere emulators werken ook...
Daarom de keuze om voor een app te gaan ipv een webapp is mij nog steeds een raadsel. Daarnaast kan een app gewoon een website weergeven dus erg vreemd. Daarnaast als je best wel ingewikkelde flows maakt en ik noem maar wat fibaro dimmers (Zwave) wil configureren dan is een browser variant gewoon makkelijker.

Ik overwoog de Homey omdat het een aantal voordelen had tov Zipato (Zipatile) en Fibaro Home Center. Inmiddels aan het rommelen geweest met openhab op een nuc maar vooral de rules engine hangt bij mij nog wel eens dus binnenkort homeassistent maar eens proberen.

In mijn ogen is Homey dan ook de verkeerde weg ingeslagen. Het wil de markt van Wink en Samsung Smarthub op terwijl de markt voor de complexere zaken wagenwijd open ligt. Het wil concurreren in een markt waar een wat grotere fabrikant makkelijker in kan stappen en dus de markt verder verzadigd raakt.

Ik had graag een serieuze concurrent gehad naast Fibaro en dan geen rond bolletje maar een vierkant kastje (zonder design / prioriteit) om gewoon in de meterkast op te hangen.

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 21:55]

Inmiddels aan het rommelen geweest met openhab op een nuc maar vooral de rules engine hangt bij mij nog wel eens dus binnenkort homeassistent maar eens proberen.
Als jij het leuk vindt om dagen te spenderen om een rules engine werkend te krijgen (en te houden!), breaking changes bij te houden, yaml scripts te maken en weken bezig te zijn met het uitzoeken welke Zigbee controller werkt, welke firmware er dan op moet, hoe je die moet flashen en welke mod je vervolgens in je HA pakket moet draaien dan moet je lekker een RPI 3 of een NUC kopen en aan het stoeien gaan.

Ik heb Domoticz, OpenHab en HomeAssistant geprobeerd: in Domoticz en HomeAssistant werken veel WiFi dingen out of the box (LIFX, Yeelight), Z-Wave is wat werk, maar werkt ook wel ok. Zodra je echter bij Zigbee komt wordt het al een compleet drama. Heb het serieus nooit goed werkend gehad onder zowel Domoticz als HomeAssistant. OpenHab vind ik helemaal een drama: dat is bijna allemaal hand werk en niets werkt out of the box.

Ik ben op zich heel tevreden met mijn Homey, maar niet met alles. Ik heb best wat complexe flows en die kan ik niet goed overzien in een smartphone apje. Ook draaien sommige dingen via de cloud api, terwijl het ook lokaal zou kunnen (lifx). Een van de redenen voor Homey valt wat dat betreft dus af. Maar: het draait super stabiel, zelfs de overgang naar 2.0 ging bij mij zonder issues.

Als HomeAssistant hun integratie met hardware (welke Zigbee stick, welke stack, etc.) én een wysiwyg rules editor voor elkaar krijgt dan zie ik daar nog de meeste mogelijkheden. Snelle user interface, vlotte community.

Maar tot dan zit deze Tweaker op Homey. Ik wil niet bezig zijn met het draaiend houden van het product, ik wil bezig zijn met de automations en logica. En dat doet Homey heel goed!
Het zigbee2mqtt project is dan wel een interessante om te volgen. Dat is een los proces tussen zigbee en de mqtt broker. Vanuit homeassistant is het dan ook gewoon mqtt. Zeer populair, gemaakt door een Nederlander en de ondersteuning is steeds groter.
Yep. Werkt top met al mijn xiaomi / hue / ikea spul :)
https://github.com/bvdbos/com.sasteren.lifx-local
Laat PR's maar komen en als iemand een andere insteek kiest, bijvoorbeeld op basis van https://www.npmjs.com/package/node-lifx-lan dan graag :)
waarom staat deze niet in de appstore van athom? zou een mooie aanvulling zijn
Is een fork van de Athom-app op het moment dat die naar de cloud-based lifx-app gingen ;)
Ik zou er een nieuwe app van maken en lekker submitten in de store. Dan hebben mensen tenminste de keuze ;)
Dank voor deze post. Want ik heb ook al met Domoticz en HomeAssistant zitten klooien, was nog aan het kijken voor openhab ook, en dit alles om mijn homewizard te vervangen (die ontwikkeling is dood).
De homey leeft tenminste nog, en ik hou me ook liever bezig met flows dan met de boel werkende te krijgen :p
Er zijn nog genoeg alternatieven zoals Zipatile (2) welke volgende maand uit komt.
Zit daar ook zo een grote community achter? En werkt het ook met goedkope Ali producten zoals mi home? Ik bekijk het alvast eens. Werkt op android? Mss kan ik die 10 smartphones die hier niks liggen doen nog een functie geven...
De tile heeft voor het display gewoon android (met best mooie skin) voorzien. De software zelf van Zipato draait op een versie van Debian.

Het mooie van dit apparaat is dat het Z-wave, Zigbee, Klikaanklikuit en KNX ondersteund. Qua support is het ietsje anders alles word getest en uitgebracht door Zipato zelf. Maar de standaard dingen zoals Xaomi Zigbee producten wergen allemaal, evenals de bekende zwave producten.

Ze hebben ook een Zipabox (die is nu beschikbaar) het zelfde maar dan voor in de meter kas en met 14 extensies (Soort lego) uit te breiden.
Ik zit er ook sterk aan te denken om naar Fibaro home center over te stappen omdat ik graag bij het Z-wave protocol wil blijven. Ik ben namelijk mijn woning aan het verbouwen en elke schakelaar wil ik graag voorzien hebben van een Fibaro Dimmer, 12 bewegingsensoren (radar) welke ik wil aansluiten op IO zwave ontvangers. ook ventilatie in de keuken, toilet en badkamer wil ik hiermee regelen en natuurlijk een alarm systeem waar ik me nog in aan het verdiepen ben.

waardoor ik uitkomt op 32 dimmers, 12 bewegingssensoren, 5 overige luchtsensoren, 3 fibaro aan-uit schakelaars voor de ventilatie.

Ik wil niet hebben dat dit systeem te pas en on te pas uitvalt (of zoals nu) de rules engine van Openhab gewoon ineens stil valt. Daarnaast een dergelijke setup op een telefoon of tablet configureren is echt een no-go. Men moet begrijpen dat je behoorlijk veel settings hebt voor Z-wave apparatuur en als je er 32 hebt je niet gaat zitten rommelen op je telefoon. Maar goed dit had wat minder problematisch geweest als ze de web-app hadden behouden en zich niet dood staren op een mobiele applicatie om de mainstream gebruikers te trekken (zoals eerder benoemd de concurrentie met Samsung en Wink aan te gaan)

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 21:55]

Naar aanleiding van een interview bij de buren afgelopen jaar heb ik de Homey gekocht.
Mede gelijk gekocht en niet op een nieuw model gewacht omdat er werd gezegd dat er goede optimalisatie zou plaatsvinden waardoor er geen Homey2 nodig zou zijn. En dat er geen plannen voor een Homey2 waren.
Ik heb dat ding nog geen half jaar in huis en het tegendeel wordt bewezen, er komt een Homey2.
Ik snap prima dat er een keer een nieuw model komt. Ik loop al na een week gebruik tegen allerlei beperkingen op. Had dit echter even anders aangekondigd ofzo.
Ik voel me nu echt genaaid door zijn uitspraken en houding.

Ik zal nu mijn Homey 1 voor een paar tientjes op Tweakers moeten zetten om zelf dus alsnog een duurder model moeten kopen. Want blijkbaar is optimaliseren geen optie.

Heel jammer, weggegooid geld geweest momenteel....
Je kan toch gewoon je Homey updaten naar 2.0? Of begrijp ik je nu verkeerd.

Ik heb ook een ouder model Homey en dat gaat helemaal prima op 2.0.
Ik heb tientallen devices, flows en apps op Homey (v1 uit 2016) en heb geen enkel probleem met snelheid oid. Wat voor beperkingen loop je tegenaan?
Of je had je beter moeten informeren dan afgaan op wat ' de buurman' zei? De homey pro is al een tijdje uit namelijk. Daarnaast is nog maar de vraag of dat de problemen die je hebt met deze nieuwe homey opgelost worden. Immers behalve de snellere processor en meer gehuegen is er amper verschil. Misschien kun je naar het tweakers topic gaan om daar hulp te zoeken? Of misschien community.athom.com eens een gokje wagen? De community is aardig actief.
Dat was niet wat de buurman Hardware.info zei. Dat was wat Stefan Witkamp zelf vertelde over nieuwere versies van de Homey.
Bron: https://nl.hardware.info/...mey-smart-home-controller

Ik heb verschillende posts gezien op het forum waarbij mensen tegen dezelfde beperkingen aanlopen.
Ik houd bewust mn smart home een beetje dom totdat een oorzaak is gevonden en problemen zijn opgelost.....of het idd blijkt dat het met deze machines wel lukt om meer dan 30 devices te beheren.
30+ devices van verschillende fabrikanten hier en talloze flows. Zonder problemen. Misschien moet je je problemen even voorleggen op het forum.
Hoe kan het missen van de webinterface geen minpunt zijn. Dat gemis is een dealbreaker. Hier loop ik dan ook met een wijde boog omheen. Ondanks dat ik het zou overwegen.
Helaas, welke pinda's hebben die keuze gemaakt. Cloudless gaan en dan wel je limiteren tot 2 operating systems.

[Reactie gewijzigd door Soggney op 22 juli 2024 21:55]

Er staat : Complexe zaken onoverzichtelijk in mobiele app
Dat klopt, en hierbij dacht ik ach een detail, er is nog altijd de webclient. Maar dat die gedropped is en er alleen maar een appje over blijft (die op zich ook nog (kleine) gebreken vertoond), is in mijn ogen een dealbreaker zoals vermeld.
Wat Frankster zegt... ik gebruik zelf de Broadlink RM Pro met o.a. simpele KAKU schakelaars van de Action en alle mogelijke IR afstandsbedieningen. Na de nodige kinderziektes (Chinezen testen pas als alles al in productie staat...) werkt het nu toch behoorlijk stabiel. Je moet wel weten welke apps (3 stuks) je wanneer/waarvoor moet gebruiken. Beetje omslachtig om het volledig werkend te krijgen, maar dan werkt het ook. En tegen een heeeeeel veel lager bedrag dan wat hier genoemd wordt (rond de 30-35 euro). Dus, als zo'n product 10x zo duur is, moet het perfect werken. En dat blijkt niet uit deze review...
En hoeveel uur heb jij er in gestoken om alles werkend te krijgen? En hoe veel tijd ben je kwijt aan onderhoud? Dat vergeet je even mee te nemen in de prijsvergelijking ;)
Onderhoud is eigenlijk niet nodig. Het werkt nu gewoon, heel af en toe hapert er iets, dan is het vaak een kwestie van "stekker eruit-stekker erin".
Er ging behoorlijk wat tijd in zitten om het werkend te krijgen (maar dat was van 0 ervaring tot inmiddels heel veel ervaring met deze spullen ;) , ik was waarschijnlijk dezelfde hoeveelheid tijd kwijt geweest als ik de Homey als eerste had gekocht). Daar komt bij, dat in het begin de app en de skill van Broadlink niet volledig werkten, en er via een workaround (met plugin and 24/7 uur standby Android toestel) gebruikt moest worden. Ook dat hoeft inmiddels niet meer en is de beschikbare app voldoende.
Bovendien bleek, dat mijn modem/router niet goed was (dat merkte ik niet met het normale internetgebruik, maar wel wanneer je apparatuur in- en uitgeschakeld wordt). Voordat je daar eens achter bent... nu heb ik een nieuw modem van Ziggo en werkt het uitstekend.
Een echte objectieve vergelijking is dus alleen te maken tussen de apparaten (prijs en specs), niet in de subjectiviteit van tijdsbesteding en -ontbreken van- voorkennis :)

[Reactie gewijzigd door ShopHB op 22 juli 2024 21:55]

En hoeveel uur heb jij er in gestoken om alles werkend te krijgen? …
... Dat vergeet je even mee te nemen in de prijsvergelijking ;)
Er zijn ook mensen die knutselen met dit soort spul gewoon een leuke hobby vinden.
Meestal is het dan de partner die vindt dat alles gewoon moet werken.
Ik gebruik die ook, maar het inleren van codes is een ramp... eens het werkt blijft het doorgaans wel werken. Maar als je 20 keer uw rolluik open en dicht moet doen voor de code ingeleerd is, dan stop je er uiteindelijk wel mee. Je hebt het over 3 apps, welke zijn dit dan? Ik gebruik de IHC (niet EU), en dat is het.
Je hebt IHC en de IHC Alexa skill voor buiten de EU. Je hebt IHC voor EU met de IHC skill voor de EU. Voor deze 2 apps heb je echt 2 aparte accounts nodig (duurde even voordat ik daar achter was, je kunt ze onafhankelijk van elkaar gebruiken, wat wel handig is, b.v. de ene voor de Google Home en de andere voor Alexa. Ik moest trouwens een nieuw Amazon-account aanmaken voor de EU-versie... ik kreeg het niet voor elkaar van US om te schakelen naar de UK, ik kreeg de EU-skill niet te zien).

Daarnaast heb je eControl, deze app werkt eigenlijk het beste, maar werkt niet rechtstreeks samen met Alexa (via de RM plugin en een standby Android toestel kun je daar wel omheen, is wel nog bewerkelijker, maar werkt op zich wel prima).

Codes inleren gaat in de IHC-apps soms inderdaad moeizaam heb ik gemerkt, dit werkt bij de eControl app veel beter. Ik heb LED verlichting met zo'n klein a.b.'kje en het leren ging echt heel moeizaam (Logitech Harmony One a.b. erbij gepakt, een willekeurige code met 'LED' erin gezocht en het werkte nog niet -ondanks dat de lichten wel reageerden op de Logitech HO. Toen met beide ab's voor de RM pro gestaan en maar klikken op beide ab's en toen lukte het vreemd genoeg wel. TVs e.d. pakt hij wel zonder problemen, maar met bepaalde ab´s hebben de apps moeite.
Al met al wel een lang proces, maar het werkt nu wel heel goed, en zonder een 24/7 standby Android-apparaat.
Heb nu ongeveer twee maanden een Homey en meestal ben ik er erg tevreden over. Het mooie is dat je een hele mix aan apparaten kan kopen die je toch met elkaar kan laten praten. KaKu, Elro, Action, Tradfri, Xiaomi, Hue. Noem het maar en het wordt waarschijnlijk wel ondersteund.

Toch zitten er een paar hele stomme keuzes in. De standaard time app bijvoorbeeld. Aanwezigheids detectie werkt gewoon ruk. Daar kan ik geen goed woord over schrijven. Maar tijd is soms onlogisch. Ik had een flow: als er niemand thuis is en het is na zonsondergang, zet dan wat lampen aan. Bleek dat als ik 's ochtends naar mijn werk aanging, de lampen OOK aangingen (zag ik pas met de 2.0 versie, voordeel van de app). Voor dat soort basis functies ben je dan afhankelijk van apps van derden die dat beter kunnen. Gaat toch weer van je 15 apps af, nou zit ik lang niet aan dat aantal dus ik maak me nog geen zorgen.

Nou denk ik ook niet dat ik het maximale eruit haal, als ik zou die demo flow zie in de review. Die van mij zijn allemaal supersimpel qua logica.
Is het stukje timing zoals jij het beschrijft niet vrij simpel op te lossen door de conditie aan te passen naar:

niemand thuis && na zonsondergang && voor zonsopgang?

Als ik je probleem namelijk goed begrijp doet Homey precies wat je vraagt. Overigens is dit een kleine noot van een leek, ben zelf niet zo thuis in de Homey.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.