Athom stopt op 1 april met eigen spraakbediening op Homey

Athom stopt op 1 april met spraakherkenning op de Homey-hub. Het bedrijf zegt dat het te moeilijk is om zelf spraakcommando's toe te voegen en de servers daarvoor te onderhouden, en verwijst naar diensten als Alexa en Assistant.

De stekker gaat op 1 april uit de servers voor spraakherkenning, schrijft het bedrijf in een mail naar gebruikers, die verschillende tweakers hebben ontvangen. Dat geldt voor zowel Homey's eigen assistent die met het commando 'Ok Homey' kon worden opgeroepen als voor de Alexa-skill Homey Voice en de Google Assistant-integratie Voice. Wel blijven de gewone Alexa-skill en Assistant-integratie werken waarbij de Homey normaal bediend kan worden. De chat-functie in de Homey-app is vanaf 1 april ook niet meer beschikbaar, net als de Facebook Messenger-integratie.

Athom wilde vanaf de introductie van de Homey al graag een eigen stemassistent, maar het bedrijf erkende drie jaar geleden al dat dat moeilijker was dan gedacht. Het bedrijf zei toen al dat het in de toekomst niet veel tijd en energie meer wilde steken in het verder uitbouwen van de functie, maar liefst gebruik maakte van stemassistenten van andere fabrikanten zoals Google en Amazon. Recente Homey-producten hadden bovendien geen eigen microfoon. Het bedrijf zegt nu dat het onderhouden en ondersteunen van oude systemen te veel tijd kost voor de ontwikkelaars en dat het daarom met de stemcommando's stopt.

Athom Homey

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

08-01-2021 • 09:35

96 Linkedin

Submitter: BartOtten

Reacties (96)

Wijzig sortering
Ik heb zelf een homey pro zonder spraakherkenning. Ik vind persoonlijk de homey een fantastisch apparaat, maar met een onpraktische vormgeving die ook helemaal niet in de huiskamer staat maar ergens mee met wat computers in de kast. Voor mij had het gewoon een saaie zwarte doos mogen zijn. Het is voor mij de brains van een hele hoop domotica en integraties. Maar de endpoints waarmee ik het aanstuur is voornamelijk homekit en daarvoor heb ik een aantal homepods verspreid doorheen het huis waardoor ik alles met spraak aanstuur. En dat werkt voor mij super, dus ik kan er perfect mee leven dat ze de focus behouden en dat probleem niet proberen dubbel op te lossen en zo development/cloud resources vrij maken.
In de kast is niet handig, want dan kan hij de kaku via RF niet meer bereiken in mijn woonkamer (want dan zou die verhuizen naar de meterkast beneden). Tenzij ze een soort mobiele RF zender zouden bouwen die homey dan kan gebruiken voor kaku (wat btw wel een killer addon zou zijn om nog wat andere zaken op andere verdiepingen te bereiken)
Ik zou sowieso geen KaKu gebruiken (m.u.v. de Zigbee variant van KaKu)
De “gewone” KaKu is 1 weg verkeer waardoor er dus helemaal geen controle is of het commando wel ontvangen en uitgevoerd is.
Met Zigbee of Z-Wave heb je dat wel, en is het probleem van afstand heel simpel op te lossen door extra Z-Wave of Zigbee apparaten erbij te plaatsen.
Zigbee en Z-Wave zijn een zogenaamd mesh-netwerk waardoor Zigbee of Z-Wave apparaten als routers (een soort versterkers) gaan werken
Ik hoef de stand van de normale kaku ook niet te weten.
Enige wat ik zeg ik Media-power aan of uit. Als die dat niet doet, dan roep ik het gewoon nogmaals. Ik heb daarnaast wat wat andere zaken die via RF lopen (oude dyson fan)
Zigbee ben ik wel eens mee begonnen om die volledig via homey te laten lopen, maar dat was een grote teleurstelling. Dat netwerk viel steeds uit elkaar omdat homey de verbinding niet in stand hield.

Daarnaast, als ik homey in de meterkast zet, gaat die mijn zigbee netwerk niet bereiken omdat het een grote gewapend betonlaag is tussen de gang met de meterkast en de 1ste verdieping waar mijn huis begint. Wifi 2.4 komt daar al niet doorheen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 januari 2021 11:10]

Mijn hele huis is voorzien van Zigbee, mijn Zigbee controller (Conbee 2) staat in m’n meterkast (voorkant huis) en ik kan zelfs de verlichting in de garage (die los staat van ons huis achter de achtertuin) gewoon bedienen.
Als je Zigbee netwerk niet stabiel is, dan is de afstand tussen de Zigbee controller/apparaten gewoon te groot
daarnaast wat wat andere zaken die via RF lopen (oude dyson fan)
Zoek eens op “ifan03”, alle plafondventilatoren en zelfs de afzuigkap hier heb ik hiermee omgebouwd.
Veel beter dan RF.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 8 januari 2021 11:29]

RF en Wifi tegelijk dus via Sonoff.
Heb je al iets moois bedacht om met bestaande schakelaars d.m.v. zigbee normale/ouderwetse (plafond)lampen te schakelen?

Daarmee bedoel ik behoud van domme schakelaar en lamp, er tussen (in het plafond) een soort digitale hotelschakelaar tussen fysieke knop en digitale knop (app/homey).
Dit kan met Fibaro, maar is zwave en rete duur...

Edit: misschien mijn eigen antwoord gevonden.
https://sonoff.tech/product-category/wifi-diy-smart-switches
de mini en minir2 lijken dat te kunnen (nog even uitzoeken wat dan het verschil en de prijs is).

[Reactie gewijzigd door pc-freakz op 8 januari 2021 11:57]

Ja, domme schakelaar aansluiten op de SW poort van een Shelly en de schakeldraad van de lamp op de O
Zo dus
maar dan gebruik je dus niet homey als zigbee controller. Daar had ik het over. Homey heeft grote problemen gehad als zigbee controller zijnde.

Ik woon vanaf de 1ste woonlaag en dan 3 hoog, met 2 keer vrij dik bewapend beton tussen de vloeren waar nauwelijks een signaal door komt. Van de meterkast naar de woonlaag komt geen wifi doorheen en van woonlaag 1 naar 2 ook nauwelijks iets. Zelfs een mesh wifi netwerk werkt net via het trappenhuis maar verloor meer dan de helft aan snelheid.

Hue had ook problemen, maar dat is nu met de hub in de hal en allerlei extra stekkers als versterker in het trappenhuis wel opgelost. Al raak ik de verbinding op zolder nog steeds wel eens volledig kwijt.
Heel uniek dat RF wat op 2.4Ghz werkt wel naar boven gaat en WiFi en Zigbee niet (die ook op 2.4Ghz werken) niet.
En, je weet dat Hue ook gewoon Zigbee is?
RF gaat niet naar boven, want homey staat in de woonkamer om kaku te bedienen. De kaku 1 verdieping hoger redt die niet.
(Ik gaf aan dat als homey een zwarte kast zou zijn dat die zou verhuizen naar de meterkast, een zwarte doos hoef ik niet in de woonkamer. De ledring van homey heeft nog beetje design wat staat in mijn huis).

En ja, ik weet ook dat hue zigbee is. Ik geef niet voor niets aan dat de bridge in de hal hangt om het een beetje werkend te krijgen. En ik dus niet homey als zigbee controller gebruik en daar aardig wat versterkers in vorm van slimme stekkers voor nodig heb om het zigbee netwerk een beetje in stand te houden en niet te laten instorten ondanks de ruim 25 lampen in mijn huis.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 januari 2021 22:09]

Ok, dan klinkt het echt als een Homey probleem en ben ik blij dat ik toch bij Domoticz ben gebleven en niet een Homey.gekocht heb.
Nu ik HA draai is Homey sowieso geen optie meer.
de helft van mijn huis is nog steeds kaku, en ben daar nog altijd tevreden mee.
Als ik vraag om een licht aan te zetten, dan zie ik wel of het niet werkt, controle is niet nodig :p
Ik heb zigbee en z-wave ook, en daar gaat het ook soms mis. Dat het gezien kan worden dat het mis gaat verhelpt het nog niet dus...
En verder is het zeer eenvoudig kaku te koppelen aan verschillende hubs, iets wat met zigbee en z-wave niet kan
Dat het gezien kan worden dat het mis gaat verhelpt het nog niet dus...
Dat heb ik ondervangen door ook een boolean te switchen en mocht de boolean op off staan en de lamp blijkt opeens toch aan te staan stuurt HA alsnog de off naar de lamp.
En visa-versa voor on.
En verder is het zeer eenvoudig kaku te koppelen aan verschillende hubs, iets wat met zigbee en z-wave niet kan
Wat met Zigbee en Z-Wave dus niet nodig is, bijna ieder Zigbee en Z-Wave device wat niet batterij gevoed is, is ook een router.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 9 januari 2021 10:54]

Zo bestaan er toch addons? De broadlink rm mini 3 word wel eens gebruikt met Home Assistant dus ik ga er vanuit dat dit ook wel op Homey zal werken al-dan-niet met wat geprul.
De vormgeving is inderdaad niet praktisch en tegelijkertijd ook heel subjectief. De luidspreker is te slecht om text naar spraak te horen en geluiden die je upload zijn lelijker dan als je ze elders afspeelt. De LED is wel fantastisch.
Het is jammer, voor mij, dat Homey niet met Siri samenwerkt. Van Siri, via een shortcut een webhook sturen gaat nog wel, maar het zou ook prettig zijn als Homey informatie terug kan sturen. Of de luidspreker van de HomePod gebruiken.
Maar ja, zo is er altijd wat te zeiken.
Ik ben het met jou eens dat de homey nu wel een simpel kastje is geworden of mag zijn. Nu ze stoppen met spraak is het een kwestie van tijd dat ze met infrarood en NFC stoppen.

Dan kan je de homey net zo goed in de kast verstoppen. Het heeft geen enkel meerwaarde om het op je dressoir kast te zetten.

Helaas gebruik ik alle drie de functies dagelijks al ruim 5 jaar. Indien het ooit defect raakt weet ik niet of ik hem nog opnieuw zal kopen.
Begrijpelijk maar jammer, want ook deze technologie wordt eigenlijk alleen geleverd door dezelfde paar tech-bedrijven die overal de markt verdelen. Hoewel ik zelf geen Homey heb vind ik het wel heel sneu voor de bezitters. Een van de sterkste punten van Homey is juist dat je niet afhankelijk bent van grote bedrijven ergens ver weg in een could, maar alles zelf kan doen op je eigen apparaat. Dat voorkomt een hoop vervelende privacy vraagstukken. Spraaktechnologie uit de cloud botst daar mee.
Maar goed, als het niet kan dan kan het niet. Beter om het tijdig te erkennen dan je tanden er op stuk bijten.
De spraaktechnologie van Homey kwam volgens mij stiekem uit al uit de cloud. Die van Athom dan weliswaar maar het was zeker geen lokale spraakherkenning. Volgens mij gebruikte men een aantal services waaronder die IBM watson spraakherkenning.
Was niet stiekem hoor, stond overal op het forum destijds.
De meesten koppelen Homey toch alsnog aan allerlei blackboxes, in plaats van rechtstreeks aan Zigbee of Z-Wave nodes, dus die afhankelijkheid is er sowieso wel veelal.

Heb zelf de Homey een tijdje gehad, maar was er destijds in elk geval totaal niet weg van. Wilde je ook maar iets met meerdere if's dan moest je meteen al enorme workarounds toepassen met virtuele schakelaars en andere houtje-touwtje truucjes. Ook liep de spraak de hele tijd vast, en is dit ticket jaren open blijven staan. Ik vond het best een leuk idee, maar de praktijk was hier vrij halfslachtig.

Als je een bonte mix van hardware en community-projecten in je huis hebt, ben je veelal beter af met iets als HomeAssistant. Voor velen is dat weer te technisch, al wordt de GUI-opzet ook steeds beter als je het mij vraagt.
Ik vind van de Homey juist krachtig dat je zonder al die andere hubs kunt werken. Alleen van Hue heb ik de hub in gebruik om ook gewoon de Hue app en functies te kunnen gebruiken, verder niet. Nouja, de Alexa als je die zo wil bekijken, want dat is mijn voice input. Die integratie werkt ook prima.

Ik ben het met je eens dat het lang geduurd heeft voordat het systeem echt bruikbaar werd. Ik heb sinds de eerste kickstarter een Homey, maar de eerste tijd (jaren?) was het niet fantastisch en zou ik hem niet aanraden.

Maar geduld bleek een schone zaak bij Athom, want inmiddels draait het als een zonnetje en heb ik er geen omkijken meer naar. De laatste instabiliteit kan ik me niet meer heugen, en alles update vanzelf.
Ook de flows zijn een stuk beter geworden. En tot mijn vreugde werken ze ook weer aan een web app zodat je weer via de PC flows kunt bewerken. Dat is iets wat ik wel gemist heb.
Wat me bijvoorbeeld erg stoorde was dat je geen generic 433 Mhz had. Had je een Action 433 Mhz setje dan moest je voor dat product weer de 'Action' extensie hebben, en voor de Blokker-versie weer de Blokker-extensie. Hierdoor zat je ook supersnel aan de max. van apps/extensies.

Bij HomeAssistant is alles veel abstracter gehouden, totdat dingen specifiek moeten. Een beetje hetzelfde als je met programmeren doet. Dus daar heb je gewoon een bepaald component die iets met 433 Mhz doet, en van een schakelaar een gewone schakelaar (of juist een lamp, als je dat zou willen) maakt, zonder dat een ander deel of component van het platform ook maar weet wat het onderhuids eigenlijk is.

Wel zijn sommige dingen in HomeAssistant nog onnodig technisch beschreven, maar juist doordat het Open Source is en heel veel ontwikkelaars kent, kunnen ze ook echt stappen maken.

De Homey zelf is 1 grote proprietaire blackbox van Athom, die ondertussen sterk probeert te leunen op open, gratis geschreven, functionaliteit van derden. Het eerste aanzetje kwam dan soms van Athom, maar die extensie werd dan op den duur kreupel, en leunde het vervolgens op een vrijwilliger die dan maar aan de slag moet voor iets, maar soms kwam er ook een tijdlang niets. Wat mij betreft ben je óf een groot open source product, en bouw je het met z'n allen (HomeAssistant), óf een gesloten black box (Homey), maar dan verwacht ik ook alle functionaliteiten uit de eerste hand van Athom, en dat die integraties ook goed werken.
kan enkel zeggen dat ik het volledig met u eens ben. Heb ook een homey, maar zou hem niet opnieuw kopen. Aan de andere kant, is het wel nog altijd goed voor mensen die totaal niet kunnen of willen programmeren, en slechts bepaalde specifieke andere apparaten gebruiken.
ik heb een van de eerste Homey's (via kickstarter destijds) en nog steeds een enthousiaste gebruiker.
tuurlijk heb ik ook last gehad van de opstartproblemen, instabiliteit etc. Toegegeven, dit kwam ook door mijn eigen getest. Nu draait hij al jaren prima en doet hij precies wat hij moet doen. Wife Proof ;)

Voice heb ik in het begin best vaak gebruikt. Het was leuk om aan vrienden te laten zien wat er zoal mogelijk was, maar het werd wel snel duidelijk dat ze behoorlijk achterliepen bij Alexa en Google.
Vanaf het moment dat Google Assistant koppeling goed werkte ben ik overgestapt naar deze voice bediening, in combinatie met Homey. Ik vind het dan ook prima dat ze de stekker er uit trekken. Dit was ook te verwachten.
Is die koppeling inmiddels al eleganter dan "Okay Google, tell Homey to" overal voor te moeten plakken?
Ja zeker. Homey kent nu goede integratie waarbij apparaten in Homey direct worden opgenomen in de Google Home omgeving. Werkt stukker beter dan in die tijd.
Gewoon 'Hey google, doe de afzuigkap aan'.

@PhRiXoS Wife proof, goede term, bij mij inmiddels sinds integratie met Google Home ook geaccepteerd door de wederhelft.

Prima dat ze stoppen met eigen spraakherkenning, was al op sterven na dood.
Ik vraag me nu wel af wat nog het voordeel van de Homey is tov een eigen installatie van Home Assistant met een Zigbee/Z-wave/RF stick erin? Misschien dat het iets minder Tweak gehalte is? Maar als je ziet hoe gebruiksvriendelijk Home Assistant inmiddels is...
Homey is meer instap klaar, en geschikter voor de leek. Zelf draai ik home assistant, maar no way dat je dat goed werkend krijgt als je leek bent.
Ik ben begonnen met Home Assistant maar ik vond het inderdaad een drama. Het is veel ingewikkelder en ik had daar geen zin. Honey maakt automatiseren inderdaad een stuk makkelijker en is veel gebruiksvriendelijker.
Tot je je gaat verdiepen in Node Red in Home Assistant.
Vergelijkbaar met de “flows” in Homey alleen vele malen uitgebreider.
Ons hele huis is hier nu geautomatiseerd, en alles gedaan via Node Red.
Ik ben ook net met home assistant en node red begonnen.
Eerlijk is eerlijk: heeft me erg veel tijd gekost om Home Assistant aan de praat te krijgen, een erg lastige leercurve.
Maar na een intensieve kerstvakantie is het ongeloofelijk wat ik allemaal heb kunnen integreren in home assistant!
Erg blij dat ik de overstap heb gemaakt (van de Zipabox die ik ooit kocht na het zien wat @HeroS er allemaal mee deed, was erg leuk om mee te starten, maar duidelijk geen successverhaal).
NodeRED is echt fantastisch. Ik heb ook een Homey Pro, maar in de praktijk werk ik liever met NodeRED op mijn NAS waar ik imo makkelijker mee kan scripten.
Ik heb een Homey gehad. En voor een instap-iets is het echt een heel aardig systeem. Je hebt echt een redelijk complete alles-in-een-oplossing qua hardware. Hij praat 433 (Klik-aan-klik-uit e.d.), Zigbee (Hue, enz.) en z-wave (generieke draadloze domotica), bluetooth en wifi. (de bluetooth heb ik nooit een gebruik voor gehad).

De software echter is relatief beperkt. Als je niet kan/wil programmeren (javascript), dan ben je redelijk beperkt in de logica. Effectief kan je alleen maar 'Als-dit (en-dit) dan dat'. (dus "Als knop 1 wordt ingedrukt zet dan lamp X aan")
Zodra je iets complexers wilt dan dat ben je al heel snel heel veel van die 'als-dit-dan-dat' zaken aan elkaar aan het knopen.

In Home Assistant kan je ook bovenstaande, maar je bent veel flexibeler in de grafische interface.

Een simpel voorbeeld: Je kan meerdere knoppen instellen voor dezelfde lamp. Bij Homey moet je dus meerdere 'flows' maken die allemaal hetzelfde doen, voor iedere knop).


Voor mij persoonlijk voldeed Homey al heel snel niet meer omdat ik complexere dingen wilde doen dan dat de interface mij op een redelijke manier toeliet. Als je echter alleen simpele dingen wil, dan is het echt een heel goed product.

Toen ik mijn Homey nog gebruikte was ik redelijk actief op het forum. In mijn afscheidspost op het forum onderbouw ik bovenstaande nog wat meer:
https://community.athom.com/t/thanks-for-all-the-fish/28300
Zelf ben ik al een paar jaar Homey user en ik ben het met je eens. Ik heb je post op het forum eens gelezen en veel van je bemerkingen zijn ondertussen opgelost of in beta:
- zigbee rewrite zou voor een pak verbeteringen zorgen (zelf nog geen ervaring mee). Hier kijk ik naar uit want de verbetering was hoognodig en thuis heb ik gekozen om alles op zigbee te zetten
- backups zijn mogelijk (wel enkel bij Homey, dus niet op eigen device. raar gezien hun mission statement, maar te snappen vanuit financieel standpunt)
- web interface zou terug moeten zijn (ook nog geen ervaring mee gezien alles redelijk stabiel draait hier): https://homey.app/nl-be/blog/nieuw-de-homey-web-app/

Wat zeker nog beter kan:
- de afhankelijkheid van de community zonder de nodige support te geven is zo fout. Zelf heb ik ook wat proberen te ontwikkelen en liep tegen wat limieten van hun code aan en na veelvuldig mailen kreeg ik onvoldoende of geen reactie.
- ook verdient Athom indirect geld door al die ondersteuning van apparaten die op vrijwillige basis wordt gemaakt. Ik kan me niet inbeelden dat de donaties hoog genoeg zijn (je hebt uiteindelijk al redelijk wat geld aan Athom over gemaakt) om de tijd die er aan gespendeerd wordt, te rechtvaardigen. Dit zorgt er voor dat die op vrijwillige basis gebeurd door de community, met alle gevolgen van dien
- complexe flows zijn idd enkel te doen door veel flows in elkaar te hangen. iets a la node red zou zalig zijn. maak desnoods een simple and expert tab zodat de user kan kiezen

De laatste tijd heb ik de indruk dat het toch al wat beter gaat, maar dat er nog een hogere maturiteit mogelijk is.

Al bij al vind ik het zeer goede - zelfs beste - allround oplossing zonder al teveel poespas. Ik heb ook een rpi draaien met HA in Docker, maar de hoofdzorgen en kosten! om het allemaal aan de praat te krijgen ter vervanging van Homey houden mij tegen om hier actief mee bezig te zijn.
Uiteraard is allemaal één en ander veranderd sinds ik de handdoek in de ring had gegooid. Toen ik er mee stopte hadden ze inderdaad de cloud-backups en een web-interface (die effectief even gebruiks(on)vriendelijk was als de app om flows te maken.)
Al bij al vind ik het zeer goede - zelfs beste - allround oplossing zonder al teveel poespas. Ik heb ook een rpi draaien met HA in Docker, maar de hoofdzorgen en kosten! om het allemaal aan de praat te krijgen ter vervanging van Homey houden mij tegen om hier actief mee bezig te zijn.
De migratie van Homey naar HA ging bij mij heel erg makkelijk. Aangezien ik apparaten bij Homey kon afmelden en aanmelden bij HA ging dat dus zonder 'downtime' om het zo maar te noemen. Ik denk dat ik, na de initiele setup ongeveer 30 minuten per maand bezig ben met het 'in de lucht houden' van m'n HA setup. Dat zijn dan de driewekelijkse (tegenwoordig maandelijkse) update.

Stel dat ik op dit moment naar een generieke commerciële oplossing zou zoeken, zou ik denk ik op dit moment eerder voor een Zipato gaan. Die heeft ook Zigbee en zwave (433, bluetooth en NFC heb ik geen gebruik voor) De programmeermethode op basis van die blokjes spreekt mij erg aan. Het is in elk geval een heel stuk flexibeler dan de flows van Homey. De flows vind ik overigens echt het ultieme zwaktepunt van het product. Ook het feit dat de Zipato gewoon een ethernetaansluiting heeft vind ik een groot pluspunt. De, alleen een 2.4GHz antenne op de Homey kan echt niet meer. Ook niet toen hij uit kwam.

En ter verduidelijking. Ik zeg niet dat de Homey een slecht product is, en ik zou hem iedereen aanraden die op zoek is naar een (vrij prijzige maar) simpele 'doet het voor eenvoudige dingen-oplossing'. Maar ik vind hem voor mijn gebruik veel en veel te beperkt. De cloud-afhankelijkheid vind ik ook principieel vervelend. Het feit dat ik uberhaupt een account bij Athom nodig heb om een apparaat in m'n eigen huis te gebruiken vind ik al niks.
Bij m'n HA, draait echt alles lokaal op m'n pi. Ik kan nu m'n ziggo-modem uitzetten, en alles blijft gewoon doorwerken. Inclusief de bediening, logboeken, backups, enz. enz. enz.

Als er een flexibeler mechanisme zou zijn voor de flows, een lokale backup-optie en een fatsoenlijke webinterface zou zijn, zou ik er al heel anders tegen aan kijken. Ook al is die cloud-afhankelijkheid er dan nog steeds.
Home Assisent -> koop rpi, usb stick, zwave dingetjes, lees allemaal tutorials en probeer het uit

Homey -> koop homey, koop smart homey dingetjes en volg de youtube instructie video.

Kan aan mij liggen voor jan met de pet is optie twee toch echt een stuk makkelijker denk ik. Waarom denk je dat zaken als philips hue, ikea tradfri etc in de markt zijn en het volgens mij best goed doen? Gebruikersgemak.
Exact, heb zelf ook vele malen met Domoticz en HA liggen stoeien maar werd niet goed van alle configuraties, codes etc etc. Met Homey is het gewoon plugin installeren en knallen, plus de UI vind ik heel erg fijn. En het werkt gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 8 januari 2021 09:59]

Alleen zit Homey absoluut niet in de categorie Philips Hue. Zowel qua prijs als qua functionaliteit.

Het punt van Homey is het integreren van verschillende platformen in een geheel gecombineerd met het internet. Voor minstens 300 euro is het dan ook eigenlijk een beetje van de zotte dat "Ok homey" straks niet meer werkt. Met een dergelijk prijskaartje val je dan ook niet meer in de categorie "leek" als je zoiets koopt, maar meer in de range enthousiast.
De prijs is aan de hoge kant maar dat is natuurlijk logisch. Immers bij Philips hue koop je de lampen van hue, de bridge van hue etc etc oftewel er is meer geld te verdienen door de rand apparatuur. Dat is bij Homey niet het geval.

Ik denk dat daarom de prijs dus hoger uitvalt. Maar het blijft een gebruikersgemak ding. Of je er nou 100 of 1000 euro voor betaald. Het gaat uiteindelijk voor de gemiddelde persoon om gebruikersgemak.
Of je er nou 100 of 1000 euro voor betaald. Het gaat uiteindelijk voor de gemiddelde persoon om gebruikersgemak.
Ja maar is het 1000 waard ten opzichte van gratis? alles heeft uiteraard zijn prijs, maar als leek ga je niet 1000 euro uitgeven aan iets waar je geen idee vana hebt wat het doet. Je moet al behoorlijk in domotica zitten wil je hier aan gaan beginnen, voor alleen Philips hue heb je dit niet nodig namelijk.

Ik denk dat je als leek helemaal niet gaat beginnen aan dit soort dingen. Dan pak je een AppleTV met Apple Home oid. Homey is niet bedoeld voor de massa, maar voor de enthousiasteling met veel verschillende systemen.
De prijs is aan de hoge kant maar dat is natuurlijk logisch. Immers bij Philips hue koop je de lampen van hue, de bridge van hue etc etc oftewel er is meer geld te verdienen door de rand apparatuur. Dat is bij Homey niet het geval.
Nee bij homey betaal je voor features en updates. Features die helaas dus per 1 april niet allemaal meer werken. Ik begrijp best dat je het niet voor 50 kunt verkopen, maar 400 (homey pro) is ook wel direct de andere kant van het spectrum. Daarnaast heb je dan ook nog je hue/tradfri lampen nodig.
Ja maar is het 1000 waard ten opzichte van gratis? alles heeft uiteraard zijn prijs, maar als leek ga je niet 1000 euro uitgeven aan iets waar je geen idee vana hebt wat het doet. Je moet al behoorlijk in domotica zitten wil je hier aan gaan beginnen, voor alleen Philips hue heb je dit niet nodig namelijk.
Dat is voor iedereen anders. Een B&O product is op veel vlakken hetzelfde als een vergelijkbaar Onkyo product (ik noem maar wat) en toch zijn er mensen die B&) kopen. Ik zou zeggen. Laat lekker leven. Als de prijs van Athom Homey te hoog blijkt dan merken we dat vanzelf. Door of Athom die kopje onder gaat of nieuwe producten/goedkopere producten
t.o.v. gratis? Waar haal ik gratis een apparaat die zigbee/zwave, 433mhz, wifi en Bluetooth doet?
Ik geloof dat daarmee de handbediening bedoeld is, lichtschakelaars e.d. Dat blijkt namelijk bij veel mensen thuis ook te werken...
Ze adverteerde ook met : Homey, The Living Room ― Talk to your home!
Na 1 april kan het niet meer zonder een ander apparaat aan te schaffen.
Ik hoop eigenlijk dat het weer een slecht 1 april grap is van hun net zoals een paar jaar terug. ;)
Ik snap je punt over de hardware met het samenstellen voor bv home assistant en vervolgens je eerste setup kwa hardware en kiezen wat je wil gebruiken.
Daarna is de ervaring al enige tijd bij home assistant vergelijkbaar met athom . Kwestie van addon en plugin even lezen en klaar.
De tijd van configuratie files schrijven in Yaml is al bijna over.
Nu gebruik ik home assistant en daarvoor Homey en mijn ervaringen zijn toch heel anders.
De opzet kwa ontwikkelaars is voor homey echt gewoon bagger (niet geheel opensource)
Dit betekent lang wachten voor een eventuele fix en Athom bepaalt hoe en wanneer het gefixt word.
Neem de 'Grote zigbee rewrite daar doen ze 3 JAAR over en wat betekent dat bv voor de "simpele gebruiker"?
Nou een grote ergernis van lampen die niet reageren of iets niet kunnen toevoegen enzovoorts enzovoorts.
Dit werd bij mij zo een grote ergenis dat ik home assistant al had draaien om via een mqtt server de lampen daarmee te bedienen via home assistant.(Niet ingewikkeld?)
In mijn optiek is een simpele gebruiker beter af met HUE of Ikea wil je meer dan zal je je er toch in moeten verdiepen.
HA is toch nog wel een stuk ingewikkelder voor de gemiddelde gebruiker. Zonder tutorials komt het gros niet uit de installatie, wat bij Homey waarschijnlijk wel het geval is.
Klopt, bij een Homey heb je gewoon alles out of the box werkend, geen configuratie van zigbee usb sticks of zwave radio's.

Veel mensen willen gewoon een doosje waar alles in zit en waar ze alleen nog wat flows moeten maken en devices moeten koppelen (ben ik er zelf ook 1 van).
Home Assistant sinds kort ook hoor
Dat is enkel de hardware, de automations etc zijn voor de gemiddelde gebruiker nog steeds lastig.

Meer en meer kan via de GUI maar YAML blijft in veel gevalen noodzakelijk en zelfs de GUI is niet altijd even makkelijk.
Ik gebruik nu al een aantal jaren Home Assistant (voorheen Domoticz) en heb letterlijk nog nooit een automation in yaml gemaakt.
Alle automations heb ik met Node Red gemaakt (op Domoticz gebruikte ik Blockly)
En Node Red is gewoon de “flows” in deHomey, maar dan on steroids.
Yaml blijft noodzakelijk voor complexe flows met meerdere integraties van verschillende systemen. Integraties die vaak simpelweg niet kunnen met Homey, want er bestaat geen module voor.

Of de module bestaat wel, maar werkt gewoon niet goed.

Deze zou voor mij bijvoorbeeld een must zijn, maar als ik de reacties zo lees.. niet al te best: https://homey.app/nl-nl/app/com.dyson/Dyson/

Dat vind ik heel erg jammer want Homey is an sich een goed product met goede functies.
Je kan het nu kopen voorgeinstalleerd op een box: nieuws: Home Assistant komt met eigen hardwarekit op basis van Odroid N2+

Moet je alleen nog een Zigbee of Zwave stickje toevoegen, maar het voordeel is dat je niet betaalt wat je niet gebruikt (heb zelf bijv. geen spul met Zwave). Ook vind ik het zelf prettig dat het open source is i.t.t. Homey, je lokale accounts aan kan maken en het niet mobile-first is (al geloof ik dat Homey de web interface weer terug heeft gebracht). Oh en de uitgebreide opties aan docker toevoegingen natuurlijk!

De out of box ervaring is inderdaad sterker met Homey. Het is meer op de consument gericht.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 januari 2021 10:08]

[quote]
Je kan het nu kopen voorgeinstalleerd op een box: nieuws: Home Assistant komt met eigen hardwarekit op basis van Odroid N2+

Dit was vrijwel direct al uitverkocht.
Inderdaad, een mooie indicatie hoezeer dit door de consument gewenst is.
Maar als je ziet hoe gebruiksvriendelijk Home Assistant inmiddels is...
Dat is juist precies de reden waarom ik home assistent niet gebruik. Veel te omslachtig en tijdrovend om te configureren.

Homey kost ook tijd, maar is een stuk eenvoudiger en uitgebreider
Tegenwoordig is Home Assistant een stuk gebruiksvriendelijker. Je kunt vele integraties direct via de interface koppelen. Je krijgt zelfs een melding dat Home Assistant een nieuwe integratie gevonden heeft.
En ook de automatiseringen kun je een stuk eenvoudiger via de Interface aanmaken. Je hoeft bijna niet meer in code te duiken als je dat niet wilt.
Natuurlijk ben je dan wat beperkter, maar voor de meeste zaken prima te doen.

(En dan nog zal Homey vast wat gebruiksvriendelijker zijn, maar dat komt dan met een prijs)
Homey is inderdaad een stuk eenvoudiger (wat een voordeel én een nadeel kan zijn), maar HA is echt veel uitgebreider dan Homey, zowel qua mogelijkheden (complexe automations, dashboards, themes, etc) als qua (apparaat-)ondersteuning.
Dat uitgebreider heb ik zo mijn twijfels over. Met HA kun je via python alles aan elkaar knopen. Daarnaast zijn er talloze custom components beschikbaar.

Het word wel steeds makkelijker met HA. In de laatste release hebben ze blueprints geïntroduceerd die je kan gebruiken om standaard flows te genereren. Het enige wat je dan moet doen is de juiste apparaten koppelen. Dus je hoeft zelf de logica niet meer te bedenken. En iedereen in de community kan blueprints maken waardoor je alleen maar daar hoeft te kijken of er wat tussen zit wat voor jou situatie werkt en je importeert het.

Maar er moet nog wel veel gebeuren voordat het ook simpel installeerbaar en configureerbaar is voor de niet technische mensen.
Homey uitgebreider? No way! Home assistant is echt een van de meest krachtige en uitgebreide platformen.
+1Anoniem: 14842
@spokje8 januari 2021 09:59
Ik ben zelf ongeveer een jaar terug overgestapt van Homey naar HomeAssistant.

Reden: ik had Homey voornamelijk aangeschaft omdat ik _lokaal_ mijn smarthome wilde aansturen. Maar je ziet dat Homey steeds meer richting cloud api's gaat en local support laat vallen. (Bijvoorbeeld voor LIFX lampen.) Ook was de hardware van Homey (niet de pro) op een gegeven moment niet meer krachtig genoeg voor al mijn devices en flows, terwijl ik toch echt niet idioot veel dingen er in had. Ook de belabberde Zigbee en Z-Wave ontvangst waren voor mij een reden om naar iets anders te kijken.

Sinds ongeveer een jaar heb ik HA draaien met een Aeotec gen 5 Z-Wave stick en een Texas Instruments 26xx Zigbee ontwikkelbord. Na wat gehannes met Z-Wave draait dat hier inmiddels super stabiel.

Bij HA merk ik dat de focus juist wel ligt op het zoveel mogelijk lokaal kunnen aansturen. Ook worden er nóg meer devices supported dan bij Homey.

HA is inmiddels wel geschikt voor de wat meer enthusiast smart home gebruiker. Je kunt echt bijna alle basic dingen via de GUI nu. Als je het draait op een RPI is het een kwestie van image op een SD aan gaan. Kom je in de wat meer veeleisende dingen dan is het nog wel flink wat documentatie doorlezen en trial en error. Maar de documentatie is zeker goed te noemen!

Enige wat ik écht mis van de Homey is de flows: die waren echt heel krachtig én super simpel tegelijkertijd. Maar goed: de WAF van HA is hoger dan van de Homey omdat dit stabieler werkt, met name voor het Zigbee deel :)
Kijk eens naar de Node-Red plug-in in HA, kun je alle flows mee maken die je wilt met alle devices in je HA omgeving en meer. Ik gebruik HA vooral als “schil” en front-end om Node-Red heen.
0Anoniem: 14842
@Himalaya8 januari 2021 12:09
Klopt, ik heb die plugin ook.

Maar in alle eerlijkheid: dat komt niet in de buurt van hoe gebruiksvriendelijk Homey flows zijn. Sterker nog: ik weet zeker dat geen van mijn vrienden dat uberhaubt aan de praat krijgt.

Zelfs voor mij is dat af en toe flink zoeken naar welke syntax Node-Red nu precies verwacht. De meeste simpele automations doe ik gewoon in de standaard GUI of zelfs via een Blueprint...
Nooit de WAF onderschatten :)
Heb mijn homey verkocht. Ik vond het niet fijn werken, zeker niet met de plugins die gratis beschikbaar werden gesteld door developers. En ben overgestapt naar Home assistant, het is soms echt frustrerend om iets werkend te krijgen omdat ik zelf geen programmeerhandjes heb maar ik heb nu bijna alles wel werkende zoals ik bij Homey had. En das best knap omdat je vooral in het diepen wordt gegooid bij Home assistant.
Exact dit. Complexiteit valt ook mee.
Maar met het oog op 1 April in het artikel, heb ik nog een ander ? ;-)
Het is vooral heel makkelijk en overzichtelijk in een kant en klaar kastje. Uiteraard kan dit ook met andere middelen.
Dit wordt in de toekomst toch een steeds groter probleem. Hardware welke afhankelijk is van online diensten. Gaat de dienst uit de lucht is je apparaat een paperweight. Wellicht neem ik in mijn overweging van aankoop wel mee dat ik dan de komende 10 jaar iig spraak herkenning heb. (Niet dat ik dat doe, maar stel). Ik denk dat fabrikanten beter moeten gaan nadenken of wat zij willen wel echt haalbaar is en of het ook duurzaam is. Kan je inderdaad de dienst ook blijven voortzetten bij een matig succes? Dat lijkt men nogal eens te vergeten namelijk.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 8 januari 2021 10:24]

Nu is het in dit geval bij Homey, dat het vanaf dag 1 nooit goed heeft gewerkt. En dat de manier via alexa of google al the way to go was wanneer je spraakbesturing wilde hebben.

Verbaast mij dat die service sowieso nog in de lucht was, dacht dat ze daar allang mee gestopt waren.
Toch was het wel zo geadverteerd ooit.
Dat klopt, toen was het verhaal dat het beter zou worden als ze meer opnames van samples hadden om het beter te maken. De grootmacht Amazon had destijds Alexa die al vele malen verder was op dit gebied, en toen het mogelijk werd om Alexa te koppelen aan Homey was de keuze snel gemaakt.

Zelf ben ik een Homey gebruiker vanaf dag 1, en heb toen nauwelijks verbeteringen gezien in de voice, in sommige updates werd het zelfs slechter naar mijn idee. Als je 10x iets moet herhalen is de lol er snel af, nadat ik een Alexa aangeschaft heb nooit meer omgekeken naar de Homey ingebouwde Voice.

De combi werkt nog steeds top, gebruik het vooral om de radiator verwarming via een danfoss lc13 aan te zetten of om de tv incl harmony hub aan te sturen.
Ik was ooit bezig met een hele domoticz setup in mijn huis waarbij gang lichten op sensor en al. Maar ben inmiddels terug gegaan naar gewoon philips hue en een nest thermostaat welke aan en uit gaan als ik het google vraag. De domoticz heb ik helemaal ertussenuit gehaald. Direct met google werkt mij betreft prima.
Domoticz was een leuk project maar het is gewoon allemaal nog net even te wonky om met 100 procent vertrouwen gewoon 3 weken aan de rest van de familie over te laten
Het heeft ook altijd gewerkt, alleen waren google en alexa al veel verder en beter. Dat en vanwege de kosten hebben ze al,meer dan een jaar geleden de ontwikkeling gestopt en nundus helemaal de stekker eruit. Maakt mij niet uit had toch al een google mini gekoppeld.

Hier alleen maar gemak met mijn (kickstarter) homey, en op het eerste jaar na, ook stabiel.
ik had de homey gekocht bij de lancering op kickstarter. Het filmpje op kickstarter van de mogelijkheden waren indrukwekkend, ik herinner me de stem besturing van bv hue en plex. Vlak na levering werd het me duidelijk dat hun reclame filmpje totaal in scene was gezet, dit was geen afgewerkt product, laat staan half afgewerkt. Ik geloof dat dit tegen de regels van kickstarter was maar he, ik kickstarter ben ik dan ook alle vertrouwen kwijt (paar dingen nooit gekregen)Ik heb het dan ook maar weggedaan. Het is erg moeilijk (lees onbetaalbaar)denk ik om als kleine ontwikkelaar zoiets op de markt te brengen en dan nog eens ondersteuning/ontwikkeling te doen.
Lees ik het dan goed dat je wel, net zoals Sonos, Alexa of Google Assistant op het apparaat kunt activeren en vervolgens zo met de Homey toch weer kunt “praten”?
Of moet je een losse Google Nest of Alexa kopen die via het netwerk met de Homey communiceert?
uit het artikel: "Recente Homey-producten hadden bovendien geen eigen microfoon". Dus nee ;) Je zal een andere apparaat moeten hebben met een microfoon!

@GertJan2012 haha, fair enough :D

[Reactie gewijzigd door borft op 8 januari 2021 10:04]

Wat niet wegneemt dat je altijd tegen je homey kunt en mag blijven praten. Verwacht alleen geen response :+ :+
Dat lees je goed. Je kan Homey koppelen met bv. Google Assistant. Google regelt dan de hele voice en bediend simpelweg de gesynchroniseerde apparaten (schakelaars, lampen, etc.).

Wat stopt is dat je direct met Homey kunt praten.
Regeld Google Assistent de hele voice? Ik heb namelijk een heel aantal flows dat Homey een melding doet bijv dat de grijze/groene/papier bak bij de weg moet, dmv een koppeling met de afvalwijzer app. Of dat er regen op komst is met de weeronline app. Etc. Dit is volgens mij allemaal niet meer mogelijk.
Ik deed 'alles' via Homey, dus Google Assistent is even nieuw voor mij. Maar is het wel mogelijk met die google dingen om een extra hub aan te sluiten? (homey heeft op de boevenste verdieping namelijk geen ontvangst)
De speaker functie zal denk ik wel blijven werken. De aankondiging heeft volgens mij met name betrekking tot de spraak input kant.

Wat nog wel aadig is, alleen instabiel, is dat je ook text naar Google Assistent kan sturen om te laten omroepen (per device, of alle devices). Ik hoop dat de community die nog na de rewrite wat stabieler kunnen maken.
Heeft er iemand ervaring met opensource spraakbediening? Hoe ver staan die projecten?
Je kunt kijken naar ‘almond’ of ‘hey Ada!’
Ik hoorde ook wel eens over 'Mycroft".
Of rhasppy

Eigen hotword moet je kopen, maar rest werkt redelijk goed. Zelf gebruik ik liever almond
Zoals al werd aangegeven, almond of hey Ada!.
Almond is alleen Engels en er is geen roadmap wanneer ze andere talen gaan introduceren. Dit kan voor veel mensen een afknapper zijn.

Ze werken vrij aardig maar zijn nog niet zo ver als de andere platformen.
Als je ziet hoeveel tijd/energie er in voice is gaan zitten dan is het op zich al een wonder dat Athom nog bestaat. Maar dat zijn ze goed doorgekomen. Vindt het wel jammer dat het systeem niet zo is doorontwikkeld dat we zelf iets met de recorded voicedata kunnen doen. Dat was in den beginne wel het idee, zo open mogelijk. Er zou best een app gemaakt kunnen worden die de data alsnog als mp3-stream oid naar een andere service stuurt...
Uiteindelijk bestaat Athom niet zozeer vanwege de spraakherkenning. Daar hebben ze de ontwikkeling 2 jaar terug al van gestopt natuurlijk. Het is meer de veelvoud aan apparaten en protocollen wat ze kunnen ondersteunen. Maar het blijft de vraag in hoeverre dat nog wel nodig is in de toekomst. Je ziet toch steeds meer en meer een verschuiving naar Zigbee en Wifi. Misschien niet de meest energiezuinige oplossingen, maar ach, het voldoet voor het klootjesvolk prima.
mmmm zou killedbyathom.com nog beschikbaar zijn ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee