Homey introduceert betaalde Advanced Flow-add-on voor Homey Pro

Homey introduceert Advanced Flow voor de Homey Pro. De betaalde add-on werkt op basis van Flow-cards en moet gebruikers veel meer mogelijkheden geven bij het automatiseren van hun smarthome.

Advanced Flow stelt gebruikers volgens Homey in staat om met nieuwe bouwblokken op een groot canvas scenario's voor smarthomeautomatisering samen te stellen. Nieuw is onder andere het Start-blok om een Advanced Flow vanaf bijvoorbeeld een andere Flow of spraakopdracht te starten. Met een Vertraging-blok kunnen gebruikers instellen dat een bepaalde periode verstreken moet zijn voordat de volgende kaarten aan de beurt zijn.

De add-on bevat ook de Any- en All-kaarten. Met de Any-kaart gaat de procedure pas verder als een van verschillende voorgaande Flow-kaarten klaar is. De All-kaart is in te zetten om te wachten tot alle eerdere kaarten gereed zijn. Sommige Advanced Flow-kaarten kunnen tags aanmaken voor opvolgende kaarten. Zo kunnen foutmeldingen worden opgeslagen in Error-tags, zodat latere kaarten weten wat er misging. Gebruikers kunnen ook HomeyScripts maken vanuit een Advanced Flow en hoeven daar dus geen aparte scripts meer voor te maken.

De add-on is verkrijgbaar voor een eenmalig bedrag van 25 euro. De functie is te gebruiken op de Homey Pro. Homey heeft sinds de komst van de internetdienst en de Bridge alle eerdere verkochte Homey-apparaten hernoemd naar Homey Pro, zodat ook deze met de functie overweg kunnen. Advanced Flows zijn alleen via de webapp te maken en te bewerken, omdat volgens de makers een groot scherm onontbeerlijk is. Wel kunnen gebruikers met de mobiele app Advanced Flows starten, hernoemen, favoriet maken en verwijderen.

Voorbeeld van een nummertag van Homey Advanced Flows na opvragen van de bitcoinprijs

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-06-2022 • 19:00

154 Linkedin

Reacties (154)

Wijzig sortering
Ik heb 't inmiddels aangeschaft want dit was net die ene feature die ik sinds aanschaf mis. Ik ben het met velen eens dat €25,- bovenop de €300-400 die je er al in hebt gestoken zeker raar aanvoelt maar dit is een feature die zeker wel zijn geld waard is (voor mij).

Een bedrijf moet ook soms kijken naar andere cashflows om zo meer mogelijk te maken en als ik voor €25,- sterk verbeterde/complexere flows kan maken (die ik soms nu moet maken met HomeyScript) vind ik dat prima.

We moeten niet allemaal denken/verwachten dat als we een product kopen dat alle features buiten die van de basis eeuwig gratis blijven toch?

Ik kan in ieder geval van vele 'dubbele flows' (vanwege bijvoorbeeld meerdere schakelaars voor dezelfde lamp) een hoop ontdubbelen en dus ook beter op basis van tijd/situatie afstemmen wat er moet gebeuren zonder weer (zoals ik ze noem) 'sub flows' te maken
We moeten niet allemaal denken/verwachten dat als we een product kopen dat alle features buiten die van de basis eeuwig gratis blijven toch?
Daar heb je zeker een punt. Het is niet gek dat als je een product koopt dat het dan 'feature complete' is. Het is misschien een concept dat een beetje uit de tijd is, maar er is zeker wat voor te zeggen. Dus als er echte uitbreidingen komen, dat je die er dan bij moet kopen is, allicht iets voor te zeggen, ook al is het maar wat scripting/logica.

Maar :-)

We hebben het hier over een apparaat dat de naam "Homey Pro" heeft. Pro doet 'professioneel' suggereren. Professioneel houdt in dat je het zakelijk moet kunnen gebruiken, dat je je geld er mee kan verdienen.
De Any/All/Pause kaartjes voelen voor mij echt aan als iets dat er al vanaf dag één in had moeten zitten.
De naam is natuurlijk iets wat iedereen anders kan interpreteren ik zie pro als 'Meer dan de reguliere versie' en die 'meer' was dat je meer apps tegelijk kan draaien omdat er meer geheugen in zit verder zijn de Homey 'bolletjes' identiek.

Het idee dat software gratis is of continu wordt uitgebreid is echt iets van deze tijd maar doorgaans wel door 'inkomsten' van/uit de spelers op ieder zijn eigen manier

- Social Media = betalen met je privacy + advertenties + nog meer
- Youtube = betalen door advertenties te kijken
- Games = betalen voor uitbredingen/skin/etc met microtransacties
- Games (2) = Betalen voor de game en uitbreiden/skins/etc met microtransacties

Het verdien model van Homey is dan ook eerder een Nr 2 en die is eigenlijk erg klassiek en terug te leiden naar de Expansion packs van vroeger. Warcraft 2 kocht je en daarna kwam Beyond the dark portal als uitbreiding.

Homey kan het bolletje eeuwig blijven verkopen en daar hopelijk genoeg uit halen maar in de tussentijd heb je steeds meer developers nodig om alles up-to-date en relevant te houden want de concurrent (Home Assistant) staat ook niet stil.

Dit soort nieuwe features die je hiervoor niet had kan dus zorgen dat Homey ook een boost krijgt in inkomsten en hopelijk hier of meer betaalde features maakt maar op z'n minst de huidige software blijft updaten en van nieuwe features blijft voorzien.

Let's be honest er zijn genoeg 'create and dump' hardware projecten op de markt waar je na aanschaf nooit meer iets nieuws hoeft te verwachten (Luxaflex met hun Powerview producten/software bijvoorbeeld)
De naam is natuurlijk iets wat iedereen anders kan interpreteren ik zie pro als 'Meer dan de reguliere versie' en die 'meer' was dat je meer apps tegelijk kan draaien omdat er meer geheugen in zit verder zijn de Homey 'bolletjes' identiek.
Hier verschillen we dus van mening. Ik zie echt overal en nergens dat 'pro'/'professional'/'etc' echt wordt misbruikt op de manier die jij benoemd. Noem het dan 'Homey Plus' ofzo als het echt alleen wat meer geheugen en een extra core is. Pro is wat mij betreft echt een gesloten iets. Maar zoals ik al schreef. Hier verschillen we dus van mening :)

Ik snap uiteraard prima dat de schoorsteen moet roken bij Athom, en ik heb ook echt veel sympathie voor het bedrijf (Nederlands bedrijf met een visie waar ik echt achter sta). Maar die 25 euro is ruim 6% van de al 400 euro. Ik vind dat niet in verhouding staan voor iets dat er, in mijn optiek, al vanaf dag één in had moeten zitten voor een apparaat dat als 'pro' verkocht wordt.

Net zoals dat de backups (ook een basisfunctionaliteit) per se via de cloud moeten (waar ze toentertijd adverteerde dat je alles lokaal doet) en dat je daar effectief een abonnement voor moet afsluiten. Ik snap uiteraard dat die cloudservices en softwareontwikkeling die hier achter zitten niet gratis zijn, maar dit zijn ook weer typisch basisdingen die ze vanaf dag één er in hadden moeten hebben.
...developers nodig om alles up-to-date en relevant te houden want de concurrent (Home Assistant) staat ook niet stil.
Maar dit is natuurlijk het interessante van het verhaal. Home Assistant doet al dit soort dingen wel gratis.

Je kan op willeurige oude hardware die je nog ergens hebt liggen de software installeren en gebruiken. Het is vele malen uitgebreider en flexibeler dan de Homey software. En het is 'echt lokaal'. Je hebt nul cloud-afhankelijkheid. (Uiteraard moet je wat antennes kopen als je Zigbee/Zwave/enz nodig hebt, en als je geen hardware hebt moet je inderdaad een complete pi-set of wat je ook wilt kopen.).

Ik zie Home Assistant dan ook niet als volwaardige concurrent van de Athom Homey. De Athom Homey is een stuk hardware waar je software op draait. Home Assistant is een stuk software waar je hardware voor nodig hebt. De insteek is heel anders. Ze zitten wel heel erg in elkaars vaarwater natuurlijk.

Ik denk eerder dat je Wink hub 2 (99 euro) of de Samsung Smartthings (ongeveer 70 euro) beter als concurrent kan zien, al ondersteunen die niet alle protocollen (wel zwave/zigbee, maar geen 433 voor zover je dat moet willen gebruiken, maar dat is een andere discussie :) ). Dan heb je nog de Vera Secure (340 euro)
Inderdaad meningen verschillen en daar kunnen we het ook bij houden :)

Echter Home assistant is haast volledig community driven en dat hebben ze echt nodig terwijl Homey dus mensen in Loondienst hebben.

Maar ook HA is niet echt gratis, zo kan je bijv google integratie zelf doen maar is verre van handig (vernieuwen van sleutels of zo?) en daar betaal je een abbo voor als het makkelijk/automatisch wilt hebben, dat deel is dan weer gratis bij Homey.

Uiteindelijk ben ik super blij met mijn Homey die mij meer stabiliteit en zekerheid geeft met 100+ devices dan ik met HA had met 20 (weet niet of Yaml nog steeds het ding is maar 🤢)

Fijn dat we mogen kiezen in ieder geval :)
Echter Home assistant is haast volledig community driven en dat hebben ze echt nodig terwijl Homey dus mensen in Loondienst hebben.
Volgens de site heeft Nabu Casa op dit moment 16 mensen in loondienst. Dat is inderdaad erg weinig. Ik heb geen benul hoeveel mensen er bij Athom werken, maar dat is onder aan de streep niet mijn probleem natuurlijk.
Ik ben te slotte slechts gebruiker van het product, niet een sponsor of aandeelhouder.

Ik heb geen idee hoe de Google integratie werkt. Heb ik geen gebruik voor. Het feit dat het gratis kan, maar betaald makkelijker, is in mijn optiek schappelijker dan een verplicht abonnement voor iets basaals als back-ups. Die dan ook nog is verplicht in de cloud moeten? (Of is dat tegenwoordig niet meer zo?)

Daarnaast vind ik het concept dat de Homey de facto (deels) met internet verbonden moet zijn ook niet fijn. Ik gebruik het in m’n lan. Een apparaat (deels) via internet bedienen die lokaal in m’n LAN staat voelt niet goed.

Kan je het bedienen via internet ook uitzetten? Dus stel dat je dat niet prettig vindt?

De yaml-dingen worden steeds minder noodzakelijk. Verreweg de meeste integraties zijn via de gui te installeren. Alle nieuwe sowieso verplicht en iedere maand zijn er weer een aantal gemigreerd naar (alleen) GUI (met een migratie traject)
De web interface wordt ook steeds beter. Ik vind hem nog niet optimaal, maar het gaat echt supersnel.


Nogmaals. Ik zeg niet dat Homey een slecht product is, maar ik vind het erg veel geld voor wat je er voor krijgt. En het bijbetalen voor basale functies voelt erg vervelend voor mij.
Oh! Dat wist ik niet van Nabu Casa, niet slecht alsnog wel benieuwd wat dan nog het aandeel, en de afhankelijkheid, is van de community in dat geval.

En ach op kosten, laten we het erop houden dat ieder zijn financiele prio’s ergens anders legt en zoals ik al zei; ik ben blij dat we met z’n alle in ieder geval een paar ‘fabrikant afhankelijke’ keuzes hebben die integratie tussen ‘merk x op platform y’ en ‘merk z op platform b’ mogelijk maakt :)
Ik zal er eens in duiken om te kijken of ik er iets aan heb. Ik heb nu inderdaad wel dubbele flows of meerdere flows voor 1 actie.

Kun je ze favoriet maken en daarmee dus starten via Siri en zo?
Je kan deze flows ook favoriet maken! Of het met siri werkt en welke ‘pad’ hij dan start durf ik even niet te zeggen
ik heb in sommige gevallen 3 flows kunnen ombouwen naar 1 advanced flow! Zo had ik:

1: Als ik de schakelaar klik, start dan dag/nacht flow afhankelijk van de tijd

2: dag flow, indien licht uit, dim deze dan naar 80% OF zet uit

3; nacht flow, indien licht uit dim deze dan naar 18% OF zet uit

Dit alles is 1 ‘lus’ geworden in een advanced flow en daarnaast heb ik ook 2 flows van lang ingedrukt houden voor handmatig schakelen tussen vel/dim erbij geplaatst.

Een advanced flow kan hoe dan ook dubbele start punten hebben wat een mega voordeel is voor mij want in sommige gevallen had ik voor ‘1x klikken’ en ‘lang klikken’ dezelfde flows gemaakt omdat sommigen in huis soms (bezoek) de schakelaars indrukken tot er iets gebeurde.

Dit helpt tevens bij zaken als mijn trappenhal waar ik alle lampen aan/uit wil hebben ongeacht of ik op de begane, eerste of tweede verdieping een knop druk (nog niet gedaan maar dit gaat denk ik van 8 naar 1!!! Flow gezien ik 4 schakelaars heb en daar ook dacht/nacht verschillen heb)

Oh en dus meerdere flow paden in 1 overzicht is ook top, voelt voor mij beter georganiseerd dan de hele rits submappen die ik heb om de vele tientallen flows enigszins georganiseerd te houden

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 29 juni 2022 13:42]

Ben ik de enige die dan wel positief is en €25 een prima prijs vind? Mijn homey bespaart mij honderden euro’s per jaar, vanaf 2019. De Homey zelf heb ik er al lang uit. Op €25 loop je ook niet leeg en zo heeft het bedrijf een verdienmodel.

Note: ik heb dus vanaf 2019 een Homey en heb mij tot nu toe nooit verneukt gevoeld. Jarenlang met allerlei Domotica oplossingen in de weer geweest en de Homey is de enige waar de vrouw en kids ook prima mee overweg kunnen.
Ik ben er dus blij mee.
Pure interesse van iemand die praktisch geen domotica heeft; waarom kan je stellen dat je zoveel geld minder uitgegeven hebt door Homey? Ben oprecht benieuwd :)
Overal hier thuis stond altijd van alles aan. ‘S nachts stond alle verlichting buiten aan. Kids die een lampje her en der vergeten of een pc. Veel stand-by apparaten, Sonos speakers bijv. die nu gewoon dmv bijv stekkers ‘s nachts uit gaan.
Ik had al eens uitgerekend dat het inmiddels om zo’n 1500kwh per jaar gaat wat ik minder ben ga gebruiken.
En wat heb je uitgegeven aan al die slimme stopcontacten en dat soort spul? Nogsteeds oprecht geïnteresseerd. Op lange termijn kan ik me voorstellen dat je inderdaad wat terugverdiend (of in elk geval minder uitgeeft). Nu het salderen uiteindelijk een keer weggaat probeer ik vast eens na te denken wat ik kan doen om 's avonds minder te gebruiken. Overdag enorm veel overcapaciteit, maar zo'n powerwall is vooralsnog ook nogal een investering...
Homey Pro zelf. Hue had ik al. Had een lading fibaro zwave stekkers van marktplaats en tuya WiFi stekkers van AliExpress.

Totaal, 800 ofzo?

Wanneer de saldering eraf gaat, komt er bijv een sturing voor een boiler bij.
Vanaf 2023 komt er 30% subsidie op ‘powerwalls’. Maar tot 2025 kunnen we sowieso salderen.
Maar die Tuya wifi-stekkers hebben toch ook een standby-verbruik? Die z-wave stekkers natuurlijk ook maar dat protocol is wel gemaakt om zuinig met energie om te springen. Maar wat ik wil zeggen: vul je het ene gat dan niet met het andere gat?

(Ik heb ook veel Smart Home maar ik doe het vooral vanwege comfort)
Nee. Ik geloof dat de Fibaro’s 1W zijn. De hele tv installatie, dus de Sonos arc, Sonos sub, twee keer Sonos play1, Apple TV, oled tv, lampjes, 2x Wii, ps4 en waarschijnlijk vergeet ik nog wat, zitten op 1 stekker. Die stekker gebruikt zo’n 8-9kWh per jaar om zeker 150kWh te besparen.

Ik zag laatst iemand die dan een fibaro op de usb lader heeft. Dan ben je dus niet goed bezig.
Dat ligt aan de context.
Stel:
De lader ligt naast je bed en je laad elke nacht je telefoon op. Dan kun je via die fibaro meten wanneer het laden begint. Als dit rond bedtijd is kun je hiermee een automation starten die elk apparaat in huis uit zet (eventueel na bevestiging van de user) om dat je slaapt.
Helemaal mee eens! Nooit over nagedacht eigenlijk.

In mijn voorbeeld gaat het om iemand die enkel overdag de lader uitzet om te besparen.
Dat is het inderdaad, Een ledlampje kost een 25-30 euro per jaar geloof ik (als je hem nooit uit zet)
Een slimme stekker ga je dus moeilijk terug verdienen. Home automation is in eerste plaats een hobby en een manier om lui te zijn. Echt geld besparen doe je er niet zo snel mee.
Het is meer het bewust worden van je verbruik wat iets uithaalt qua kosten. Vaak is dit een bijkomstigheid.
Mijn ervaring is dat je begint met Aliexpress spul om veel apparaten aan te sturen voor weinig (begon zelf met Domoticz en veel 433mhz apparaten), maar je robuuste apparaten steeds meer waarderen en wil op een gegeven moment ook niet uren programmeren stoppen in een apparaat dat een paar tientjes goedkoper is en vanaf daar wordt het een dure hobby. Ik denk dat ik inmiddels zo'n 5k aan apparaten heb geinstalleerd, maar ook weer deels op de plank heb liggen. Mooie lampen tikken aan, maar ook goede Zwave schakelaars en sensoren, gordijnmotoren, radiatorknoppen, slimme deurbellen etc.

Het is (bij mij iig) speelgoed en gemak boven besparing.
Ik zie best in dat wanneer je zelf 'slordig' bent met apparaten enzo aanlaten dat je kan besparen.

Alleen even inhaken op je Sonos uit met een stekker. Heb je het standby verbruik, wanneer hij niks staat te doen wel eens bekeken? Ik heb het niet zelf gemeten, maar fabriekwaardes gekeken, dus oprecht geinteresseerd.

Ik zeg dit omdat die stekkers die je gehaald hebt ook standby verbruik hebben, heb je die wel eens gemeten?

Ik verwacht dat de besparing die je doet met je Sonos uitschakelen echt minimaal is of dat je zelfs meer bent gaan gebruiken (want die stekker gebruikt ook stroom als je de Sonos aan hebt).
Ik heb dit gemeten, een mijn Sonos speaker verbruikt 5w in standby. En mijn TP-Link wifi switch 1w, dus ja, dit is de moeite.

Mijn kpn tv kastje verbruikt in standby 6w, dus die is bij mij van 0:30 tot 13:00 ook altijd uit..

En zo nog een paar van die apparaten, bij elkaar scheelt het toch best wat...
Maar dan alsnog zijn veel goedkopere opties om te besparen. Met domotica ga je niks terug winnen. Zie mijn reactie hieronder.

Koop dan enkel 1 simpel setjes met 2 of 3 slimme stekkers en leg de AB naast je bed zodat je dit snachts uit kunt doen. Dan ben je misschien 20 euro kwijt en bespaar je echt wat.

Met een heel domotica systeem (en zeker als je naar Homey gaat i.c.m. Fibaro en Hue producten, ga je niks terug verdienen en kost het enkel geld.

En nogmaals, ik heb het zelf ook allemaal (behalve Homey), maar ik heb het nooit gedaan om het terug te verdienen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 29 juni 2022 08:36]

Slordig ben ik zelf niet. Jonge kids daarentegen wel. Al gaat het beter.

Wat betreft Sonos.
Woonkamer: Arc 9w, sub 4w, twee play1 6w. Totaal 20 watt. Totaal 175kWh per jaar. Huidige tarief is €0.45 wat zo’n €78 per jaar is. WiFi stekker kost €25 euro en gebruikt zo’n 4 euro per jaar. Ik ben hier nog lui mee en heb de Sonos zo’n 12 uur per dag uit staan. Doordeweeks kijken we amper tv.
Hoe dan ook bespaar ik daarmee sowieso €44 per jaar. Heb ik de tv in stand-by, ps4, Wii, AppleTV, een paar lampen welke allemaal op dezelfde WiFi stekker zitten nog niet meegerekend.

Als je slechts 1 Sonos hebt heeft het natuurlijk niet veel zin.
In de slaapkamer hebben we een Sonos Beam bij de tv, een AppleTV en mijn loopband op een stekker. Ook daar is het dan zo’n 15 euro per jaar wat er bespaard wordt. Dat zou de moeite niet waard zijn.

Hoe dan ook, verduurzamen, isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp hebben er toe geleid dat ik zo’n €1000/1500 per jaar momenteel terug krijg i.p.v. betaal. Overal waar ik kan besparen zonder er daadwerkelijk in te leveren op luxe pak ik aan.

[Reactie gewijzigd door Redwood op 28 juni 2022 22:25]

Toch blijf ik er bij dat "besparen met domotica" iets meer genuanceerd moet worden. Het is vaak een manier om goed te praten dat je dure apparaten koopt (ik doe hier zelf ook aan mee).

Het simpele antwoord is NEE, je bespaart nauwelijks tot niet op domotica. En ja laat je net als @Redwood (no offense) heel veel dingen en lampen aan staan in de nacht, dan LIJKT het alsof je bespaart. Wil je echt besparen, dan kijk je een keer goed naar sluipverbruik (genoeg uitleg over te vinden) en pak je enkel die dingen aan met een simpele timer of een aan/uit schakelaar van de Action o.i.d.

Besparing begint eerst bij alles vervangen voor led (het liefst 7 Watt of minder)
Timers gebruiken
Aan/uit schakelaars gebruiken

Domotica is gewoon heel erg leuk en het kan je leven wat luxer/makkelijker maken. Ik had echter ook alle besparingen hier thuis zonder domotica gekund en had ik nog geld over gehouden ook.
Klopt helemaal ook. Zelfs eens kijken naar het type koelkast of wasdroger kan al een flinke besparing op gaan leveren.

In eerste instantie had ik domotica voor luxe. Echter sinds de homey was het ineens mogelijk om met name dmv flows etc ook nog eens flink te besparen. Dit kan ook met HA of Domoticz etc. Echter was dus homey mijn keus.

Overigens kies ik er niet voor om van alles aan te laten. Eerder noemde ik het ook, ik woon op het platte land. Het enige licht wat ik normaliter heb is het maanlicht. Het is onprettig om buiten niets te kunnen zien en zelfs met zo’n 75/100 lampen buiten is het nog steeds donker. Ik benoem dus ook steeds enkel mijn situatie. :)
@Rataplan_ zoals @Kriebelkous ook al aangaf, doe je het niet voor het besparen. De lampen en spullen die je nodig hebt zijn vaak velen malen duurder dan normale spullen. (En ik heb zelf veel geautomatiseerd thuis, dus het is niet om domotica te bashen.)

Domotica is vooral een stukje gemak en heel erg leuk om te doen. Je kunt overigens wel maandelijks besparen met domotica, maar de aanschafkosten ga je niet terug verdienen. Dan is het ook nog eens zo dat bijvoorbeeld een normale led-lamp jaren en jaren mee kan gaan. Je hebt zomaar eens kans dat over 5 jaar een oude Heu lamp o.i.d. vanwege een nieuw protocol niet meer gaat werken.

Zou ik terug gaan naar normale lampen? Nee dat nooit. Domotica is echt onwijs handig en zoals gezegd is het enorm leuk (en soms frustrerend) iedereen die hier thuis komt wil ook altijd wel wat dingen die ik thuis heb. Maar geld besparen zit er niet bij.
Veelal rekent men zich rijk maar vergeet men de investeringen in sensoren, switches inclusief sluip verbruik van deze devices. Je kan nog meer besparen door sommige zaken gewoon simpelweg niet te doen maar gewoon logisch na te denken; een lamp zelf uitdoen wanneer je niet in een ruimte bent bijvoorbeeld.
2019. Dan kom je niet uit de tijd dat de flow builder op desktop nog gratis was, geschrapt werd (onder luid protest) en nu betaald terug komt.

Homey heeft volgens mij meer functies geschrapt sinds launch dan dat er toegevoegd zijn. Apps (van derden) niet meegerekend.

Mijn vrouw en kinderen zijn blijkbaar minder begaafd dan de jouwe. Die klagen vooral als de Homey weer eens niet reageert en een herstart nodig heeft (die elke nacht ook al ingeprogrammeerd staat zodat het tenminste meestal werkt).
Daar heb ik dus echt nooit last van, hij draait al drie jaar zonder uitvallen en niet bereikbaar zijn. Op de originele voeding trouwens.
Heb je in 2019 de Pro versie gekocht of de normale versie (die ze nu ook een Pro versie noemen)? Dit maakt wel enorm uit. Ik heb ze allebei gehad, maar als je een aantal apps hebt geïnstalleerd op de normale versie loopt het geheugen en CPU rap vol en krijg je crashes en instabiliteit. Tenzij je alleen de HUE en de Fibaro app installeert natuurlijk, maar dan mis je weer een hoop mogelijkheden..
De pro. Ik heb 42 apps draaien. Inmiddels een stuk of 300 flows. Hue heb ik via drie bridges, dus geen lampen rechtstreeks. Wel een stuk of 20 zwave en wlan slimme stekkers.
Waarom 3 bridges? Ik heb niet heel veel Hue lampen, maar geen bridge nodig, laat staan 3?
Omdat je 50 devices op een bridge kwijt kunt zonder dat deze gaat haperen. Ik heb er meer. Twee zou ook kunnen, maar dan is het al krap. Binnenkort gaan we de tuin aanpakken en komen er een stuk of 15 gledopto spots bij, welke ook op de bridges komen.

Heb het onderverdeeld. Bridge 1 voor het interieur, bridge 2 voor alles in de tuin, bridge 3 voor verlichting rondom het huis.

Ik woon op een boerderij midden in het veld zonder straatverlichting. Het is dus echt helemaal zwart buiten. Vandaar dat er dus behoorlijk wat verlichting zit.
Waarom bridges? Waarom niet rechtstreeks op de Homey? Scheelt je weer wat stroom kosten ;)
Had ik al benoemd, homey trekt zoveel zigbee devices niet
Dat zou echt geen issue moeten zijn. Elke Hue lamp kan zelf routeren
De limiet die athom aangeeft gaat om het rechstreeks aantal aangesloten devices. Dus zonder extra routers.
Met veel lampen is het juist ideaal om een stabiel zigbee mesh netwerk te creeren

[Reactie gewijzigd door Kriebelkous op 29 juni 2022 11:36]

Klopt. Maar niet de combo van hue lampen, gledopto lampen en andere zigbee apparaten.

Desalniettemin is dat wel een tekortkoming in homey. Een upgrade van de zigbee chip zou volstaan.
Een zigbee controller maakt helemaal geen onderscheid in merk. Het protocol is immers hetzelfde over alle apparaten. Een aqara tempratuur sensor praat bijvoorbeeld prima met een hue lamp. Dat is juist het voordeel van zigbee.

Ik denk dat je wat zaken door elkaar haalt.
M.a.w. een Hue bridge kan volgens jou zonder problemen 600 lampen aan?
De limiet in de bridge is hardcoded op 63. Heeft niets te maken met een zigbee limiet maar meer met het (vlot) kunnen verwerken van de hoeveelheid data die de processor krijgt van de zigbee chip.
Dit is natuurlijk niet te vergelijken met een homey of een HA op een pi. Die kunnen een veelvoud van data verwerken.

Bij 600 devices zul je tegen ditzelfde probleem aanlopen op elk arm systeem denk ik. Maar dat is even theoretisch.
Nee hoor. Heb er een stuk of 80 op gehad. Toen begon het haperen dus. Traag of niet reageren. Homey zelf geeft toch 50 devices Max aan? Als dat er meer kunnen zijn, wellicht gooi ik ze ooit daar op. Al heb ik geen al die lampen opnieuw te gaan koppelen. 😂
Dat is gek. Dit is een goed gedocumenteerd gegeven dat er een limiet is van 63. Ik denk dat je je vergist in de aantallen of je moet een bridge hebben die nieuwer is dan mijn kennis is bijgewerkt.

mbt homey:
Zoals is het lees is het max 50 rechstreeks. Dus zonder tussenkomst van andere routers. Dit is normaal bij het gros van alle zigbee controllers.

Ik ga er vanuit dat de hardware van een 300 euro homey meer dan 50 devices aan kan sturen. Mijn 30 euro zigbee usb stickje kan het namelijk wel (en zonder enige moeite).
Als homey echt max 50 zigbee devices doet is het er de laatste jaren nog verder op achteruitgegaan. Ik kan me echt niet voorstellen dat dit het geval zou zijn.
Dat zou een beetje zijn als een smartphone verkopen voor flagship prijs waar je maar 10 apps op kan installeren.
Ik weet het en eigenwijs als ik ben trok ik mij daar niets van aan. Geen melding of wat dan ook in beeld. Dit was op de oudste 2.0 bridge. Gelijk aangeschaft als vervanger van de 1.0. Maar wat ik zei, toen begonnen de problemen. Soms lampen die niet aan gingen, een knop op een remote die je 10 keer in moet drukken en meer van dat.

Wellicht kan het prima op de Homey hoor. Ik heb het nooit geprobeerd omdat het letterlijk drama is hue's te unbinden en opnieuw te verbinden. Met een remote fysiek bij alle lampen langs. Sommigen hangen hier op 4+ meter hoog. Was er maar een functie om in één klap alle Hue devices te importeren. Die is er niet.
Dus wellicht heb ik het wat dat betreft mis.

Maar ook nogmaals, iedereen lijkt hier te proberen mij op een andere gedachtengang te brengen wat betreft de Homey. Vanaf 2019 is het voor mij een apparaat wat gewoon werkt, waar ik niet in hoef te scripten om iets werkend te krijgen en waar ook de tech-allergische vrouw gewoon mee overweg kan. Heel jammer voor iedereen die wel problemen er mee heeft, maar die heb ik niet.

Er zijn wel dingen die ik anders had gezien natuurlijk. Waarom geen UTP aansluiting bijv? Ik heb Unifi door het hele huis en nog nooit ook maar één probleem gehad met een Homey zonder verbinding, desalniettemin sluit ik liever dat soort apparaten bedraad aan.
Ik heb geen ervaring met Homey voor 2019, wat betreft achteruitgang heb ik dus niets gemerkt.
Dat er vanaf 2019 geen microfoon meer op zit boeit mij bijv. niet. Hij staat in de meterkast en mijn Sonos hebben mics. Dat werkt ook allemaal prima.

Iets wat mij wel stoort vanaf dag 1 is de layout in de app. Ik wil een andere kleurcombinatie en iconen van andere afmetingen. Dat staat allemaal vast. Dat vind ik dus wel zonde.

Anyway, zo lang Homey het voor mij prima blijft doen heb ik geen reden over te stappen. Ik zal wel HA binnenkort nog eens op de Synology installeren en daar eens naar kijken. In het Hyundai Ioniq 5 forum is de app voor HA wel een stuk mooier dan voor de Homey bijv. En toch gaat er vroeg of laat een oude iPad aan de wand bevestigd worden voor de aansturing van domotica en bij HA is ook dat gewoon een stuk beter dan bij Homey. Al kun je met Node-red ook best leuke dashboards maken.
Ik probeer je niet op een andere gedachtengang te brengen hoor.
Maar vind wel dat je vraagtekens moet plaatsen als bij een modern apparaat van 300 euro een grens al op 50 apparaten zou liggen.
Mijn homey 2016 model werd trager rond 70 apparaten overall (zigbee, wifi en z-wave bij elkaar). Dat was 6 jaar geleden al een tegenvaller. Toen kon mijn oudere Pi met domoticz achteraf gezien ongeveer hetzelfde.
Bij de volgende generatie producten mag 50 apparaten dan nooit een issue zijn in mijn optiek. Vooral omdat Athom de specs heeft opgehoogd omdat users als ikzelf toen tegen deze limieten aanliepen.

HA een keer proberen kan zeker geen kwaad. Ik denk dat vooral het stukje stroomverbruik monitoring wel eens iets voor je kan zijn.
https://www.home-assistan...4/home-energy-management/

Node red kun je trouwens in HA draaien. Daar maak ik mijn automations mee

[Reactie gewijzigd door Kriebelkous op 29 juni 2022 16:25]

Omdat een hue bridge maar 50 apparaten aankan. Ik heb een. Woning van zo’n 70 m2, maar heb per per verdieping al zo’n 15 lampen hangen (gaat ook hard met de centris lijn met 3 tot vier stuks per armatuur) en nog wat knoppen.

Met een eensgezinswoning of een tweekapper vol hue gaat het heel hard en ben je zo door die 50 apparaten heen.
Heel het idee van zoiets als Homey, is dat je al die bridges niet nodig hebt lijkt mij.

Ik had hier ooit 2 bridges, maar heb die de deur uit gedaan toen ik met Home Assistent (geen Homey) aan de gang ging. Het scheelt stroom en het support veel meer devices.
100+ zigbee devices red je niet met een standaard zigbee module op HA. Had het lijstje bekeken, de meesten kunnen Max 25 aan.

Al zie ik een cc2652 welke er volgens de specs 200 aan kan.
Dat red je met gemak als je vooruit plant. Ik heb zelf 78 apparaten in mn zigbee netwerk.
Elke router (vrijwel elke zigbee lamp of apparaat met een stekker) kan ook weer 25-40 apparaten servicen.
Ik zelf heb een Homey Pro 2019 editie en daar loop ik tegen het limiet aan van de Zigbee controller in de homey, ik heb 33 devices. Af en toe moet de Homey herstart worden om het weer werkbaar te krijgen, hiervoor heb ik contact opgenomen gehad met Athom en deze geven zelf aan dat het Zigbee netwerk stabiel te houden niet meer dan 25 devices te gaan.

Nu noem jij router devices, ik heb veel lampen dit zijn dan allemaal router devices?
Wat ik van Athom als advies kreeg is de eerste 7 - 9 devices die je koppelt zijn de router devices en de andere worden een soort van clients.
Kan iemand mij iets meer uitleg hierover geven?
Ik gebruik zelf Home Assistant maar het concept zal hetzelfde zijn.
Ik heb 49 Hue, Ikea, aqara en Xiaomi lampen rechstreeks aan de Zigbee controller (in mijn geval een sonos zigbee 3.0 CC2652P stickje) gehangen. Ik gebruik dus geen hub van Philips oid.

Lampen en stekkers hebben vaak een routing functie en creeren samen een mesh netwerk waar je de sensoren op batterij weer mee verbind.

Hier een voorbeeld met 1 controller en een slimme stekker
https://user-images.githu...1eb-9027-25a67048a09b.png
Hoe kom je daar nou weer bij dan?

Ik heb hier ongeveer 75 apparaten aan een conbee stick hangen.

https://forum.phoscon.de/...ow-vs-200-previously/1163
Kwam een overzichtje tegen op de HA website. Conbee Heb ik niet zien staan, maar die kan er 200 aan.
Ik heb met twintig of meer apps (waaronder HUE, Fibaro etc) geen enkel probleem op mijn 2016-Homey?
Bijzonder, mijn ervaring was de ik op een gegeven moment toch echt wel tegen de limieten aan liep in flows en apps waardoor het systeem merkbaar traag werd en apps bleven hangen (waaronder de Hue en Telegram app) en ik ook net zoals hierboven beschreven apps dagelijks liet herstarten en de homey zelf ook opnieuw liet opstarten om het draaiende te houden. Het was zelfs zo ttraag dat ik uiteindelijk geüpgrade ben naar de Pro en mijn oude Kickstarter Homey weer heb verkocht. Sindsdien ook geen problemen meer ervaren moet ik zeggen. Was wel een flinke duit, maar wel waard (voor mij dan).
Het zou kunnen dat met de firmware updates sinds 2019 er ook een verbetering is bereikt in memory leaks en systeem management natuurlijk..

[Reactie gewijzigd door Tweaqer op 28 juni 2022 20:18]

Wait, whut? Dus het grapje dat ik Homey ervoor aanzie echt de oude Homeys ook opeens Pro te noemen…is de waarheid?
In de mail staat "voor Homey Pro & Homey (2016 — 2019)". Maar je zegt dat "correct" heel stellig. Ben nu heel benieuwd wat het is, maar ik laat het hier voor wat het is :)
https://www.youtube.com/watch?v=jgCG9c3fpTw

Rond de 30 seconde marker..

Na wat ervaring ermee ben ik er overigens erg positief over. It just works, al vind ik wel dat het er in zou moeten zitten als standaard functionaliteit.
Het is een Pro bij de zondag amateurs versus Pro bij de Eredivisie..
Ik wilde bijna exact hetzelfde zeggen, maar dan met Keukenkampioen en Conference League. Early adopting Homey users think alike!
Gezien een eerdere thread op Tweakers ben je dan inderdaad de enige denk ik :+ Weet je zeker dat die niet elke nacht crashed en reboot zonder dat je het doorhebt? ;)

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 28 juni 2022 19:47]

Kan ik dat ergens controleren? Doe het met alle plezier voor je.
Instelling > Algemeen > Over > Tijd sinds boot
@BartOtten hier een maand geleden.
Volgens mij de voorlaatste firmware update.

Hier ook al een paar jaar nagenoeg foutloos.
4 dagen, maar dat was net rond de tijd ik met de elektriciteit bezig was.
Ik ga hem eens in de gaten houden.
Hier ook 4 dagen, maar dat was een update.
Er zijn hier altijd veel mensen die afgeven op Homey. En dat zal je altijd houden. Zijn mogelijk ook de zelfde die altijd roepen dat een NAS net zo goed en goedkoper en makkelijker zelf gemaakt kan worden dan een Synology of Qnap. Ik ben er ook blij met mijn Homey Pro en kan er bijna alles mee. Als er problemen zijn dan worden die meestal veroorzaakt door de app van gekoppelde devices.
Ook hier de KS early 2016 version
Geen problemen mee, en geen reboot snacht.
Genoeg apps, devices en flows aktief
En ja van Homey naar Pro, niet dat dat mij wat uitmaakt. Het blijft een hardware platvorm wat ook met z'n tijd is mee gegaan. Maar deze oude versie blijft toch ondersteund, en ja wellicht moet ik er in de toekomst toch nog eens aan, om een nieuwe te kopen. (maar ik wacht tot mijn huidige de geest geeft)

[Reactie gewijzigd door psdata op 28 juni 2022 20:23]

De basis Flow editor is nog steeds gratis in zowel de web app als de mobiele app. Dus ik snap niet hoe die betaald terug komt volgens jou.
Blijkbaar was ik in de tussentijd afgehaakt.

Vroegah, toen Atom nog afhankelijk was van hardcore tweakers, kon je het hele apparaat instellen via de PC. Toen hebben ze onder luid protest van hun toenmalige klanten de webinterface de nek omgedraaid en ze een mobile app gegevens. Voor het beheren van flows een ramp; maar er zou verbetering komen (tm Atom).

Jaren later is er blijkbaar een desktop website voor terug gekomen. Veel gebruikers waren denk ik al eerder afgehaakt. Waaronder ik. Mailtjes van Atom lezen deed ik niet meer. Na 2 jaar mooie woorden en beloften lezen was ik er wel klaar mee. Het apparaat deed het met elke nacht een restart, soms vielen er functies weg (bleken dan weggehaald), de mails liet ik aan me voorbij gaan. Dat de desktop app terug was had ik dus inderdaad gemist.

Maar die beloofde verbeterde flows...die zijn er nog steeds niet. Tenminste, niet in de mobile app en niet in de gratis browser applicatie.

Als een dealer, die jij hebt geholpen zijn shop groot te maken door te investeren, jou belooft dat je auto na 6 maanden een upgrade krijgt, dan accepteer je het als het 8 maanden wordt. Maar als het 5 jaar later wordt en je 2.000 euro moet neerleggen om het te krijgen dan begrijp je hoe dit voelt voor 'de oude garde'.


https://tweakers.net/nieu...ction=17664614#r_17664614

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 29 juni 2022 00:05]

Ik heb gehoord dat je dat beter niet kan doen. Dat heeft te maken met de routering van de apparaten die je aan je homey hebt gekoppeld.

Problemen met homey komen overigens vaak door de adapter. Dat schijnt echt een onding te zijn.
De originele adapter gebruik ik inderdaad al niet meer. Een leuk design foutje (destijds) was dat de meegeleverde usb-plug heel sterk de neiging had de Homey om te rollen :D Toen was ik nog heel vergevend en plugde zonder morren een andere adapter in. In latere shipments was het probleem opgelost.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 29 juni 2022 13:16]

Mijn Homey blijft alleen semi-trouw werken met regelmatige reboots. Zonder automatische reboots vertoont die meer kuren.

Mogelijk dus niet een oplossing die iedereen zonder overweging moet toepassen, maar voor mij dus noodzakelijk.
De normale desktop flow editor is alweer jaren beschikbaar via my.homey.app
Dit is een uitbreiding naar veel geavanceerdere functies .

Je loopt negatief te lullen zonder te weten waarover / nog bij de tijd te zijn .
Zoveel negatieve posts in dit topic die kant nog wal raken :O
Maar het was weg toch terwijl er destijds enorm geprotesteerd werd? En we hebben jarenlang het met alleen de mobile app moeten doen toch? En de betere flows kwamen nooit toch?

Maar je hebt gelijk. Na 4 jaar teleurstellingen las ik de mailtjes van Atom niet meer. Opende toevallig gisteren hun uitnodiging voor het event.

Na 7 jaar teleurstellingen lees ik nu de mailtjes van Atom niet meer….
Goh, de flame-war hier overstijgt het gemiddelde Apple Android niveau en dat is bijzonder treurig.

On-topic:
Mijn originele Homey staat nog steeds in huis functioneel voor de 433mhz spul en de rest is inmiddels om naar Home Assistent. In mijn vorige appartement heb ik jaren naar tevredenheid met Homey mn huis bestuurd. Ging om een beperkte set z-wave en kaku spullen. Ik heb nooit mn Homey automatisch moeten rebooten. Wel heb ik soms kritisch naar de apps gekeken en overbodige meuk verwijderd.

Ja, de ontwikkeling ging traag en ja er waren vele terechte protesten tegen design choices. Inmiddels is de hele interface wel volwassen en makkelijk en snel in gebruik. Ook op de eerste gen Homeys.

Off topic @BartOtten
Ik denk dat je jezelf heel veel frustratie had bespaard als je Homey had teruggestuurd. Conclusie van jouw posts: vroeger was Homey shit, en hoe het tegenwoordig werkt heb ik de ballen verstand. Misschien jezelf wederom frustratie besparen en posts over Homey niet meer open klikken |:(
Ik pruts zelf lekker aan met Home Assistant, maar hoe bespaar je honderden euros per jaar? Doel je dan op kosten voor allerlei overige hardware die je anders los had moeten kopen? Of doorlopende kostenbesparing op bijvoorbeeld stroom en gas? Klinkt als een hoog bedrag maar ben benieuwd!
Gewoon een jaar lang je thermostaat op 25° dag en nacht zetten. Daarna Homey kopen en daarmee je thermostaat afstellen zodat hij 's nachts uitgaat. Zo bespaar je 100den euro's.

Ik bedoel maar: zonder Homey kan je ook alles al afstellen zodat de winst mét Homey niet groot zal zijn. Ik stelde me dezelfde vraag.
25 graden? Tsja niet gek dat het zoveel is dan.

Maar ligt ook aan het type verwarming dat je hebt. Met vloerverwarming is het bijvoorbeeld uiterst inefficient om hem ‘s nachts uit te zetten. Een graadje lager kan, maar zoals vroeger naar 14-15 graden zetten is echt zonde van je geld.
Wij hebben nu wel echt een veel lager gasverbruik dan voor ik alles met Home Assistant regelde. Deels omdat je gerichter stookt maar ook omdat je meer inzicht kunt krijgen. De grootste besparing komt omdat je er mee bezig bent en daar kan slimme aansturing goed deel van uitmaken.
Ik ben het met je eens dit is zeer positief, en van wat ik er nu van gezien hebt bied deze flow editor vele eenvoudige nieuwe mogelijkheden. Om van alles naar je hand te zetten.
Ik denk dat ik door het gebruik zelf minder flows zou kunnen toepassen door ze in elkaar te plakken.

Tevens vind ik de eenmalige 25 euro zelfs prima, als men dit voor een abo had gedaan van 10 a 15 euro per jaar had ik het ook gedaan.
Want eigenlijk om het platvorm online te houden heeft het met en al nog steeds niet zoveel gekost voor ons als homey bezitter's. Ik draai al mee vanaf de KS version 2016, dat is 8 jaar online, update's (ok er ging wel eens iets weg VOICE, dat mis nog steeds), support, forum ect.
Het enigste wat ik aan hun jaarlijks betaal is de backup omgeving, (1 keer nodig gehad dus dubbel en dwars de kosten waard)
En je hoort toch heel vaak positieve support verhalen, bij kapotte Homey's en hun voedingen.

[Reactie gewijzigd door psdata op 28 juni 2022 20:00]

Je weet ook dat het Homey forum een vrij agressief moderatie beleid had (misschien nog heeft) en boze kopers en posts snel verwijderde? Kom er al jaren niet meer maar de moderators waren vrij extreem…

edit: zucht, moet stoppen met reageren via mobiel.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 28 juni 2022 20:11]

Ja volledig akkoord. Ik vind het een top extra feature, en vind 25€ heel schappelijk. Ik ben een superfan van Homey, en vind het al erg dat ze niets meer aan me verdienen terwijl ik zoveel plezier aan Homey heb. Ik neem nu wel de backup service af voor (ocharme) een euro per maand.
Hoe verdien jij geld met Homey?
Enkel de verlichting slim schakelen bespaart mij zo’n 200-300 per jaar. Kleine dingen, zoals het toilet gaat na 10 minuten automatisch uit. De kids laten die lampen altijd branden. Buiten en in de tuin gingen alle 50 lampen aan na zonsondergang tot zonsopkomst. Nu gaan er diverse lampen uit en anderen worden gedimd.
Televisies en andere apparatuur welke wel eens nutteloos aan werd gelaten gaat uit. Het terrarium wordt slim geregeld. Dit geldt ook voor de airco’s en mechanische ventilatie. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als jij 200 a 300 euro bespaart op ledlampen, dan ben ik benieuwd hoe jij normaal je lampen bedient zonder domotica. :)

Ik ben benieuwd naar jouw berekening van besparing en hoe je aan die besparing komt.


Ik heb het even berekend met 7 watt lampen. Jij moet dan minimaal 1x per week werkelijk al jou lampen snachts aan laten staan om aan dit bedrag te komen. Het is niet perse onwerkelijk, maar in mijn ogen ga je dan zo laks om met verlichting/het milieu en dat je niet perse kan spreken over een besparing. De meeste mensen die ik ken zetten al hun lampen netjes uit, en ja ze vergeten wel een EEN keer een lamp uit te zetten die dan een uur onnodig brandt. Maar bij al "normaal" gebruik ga je niet dit soort besparingen nooit halen.

Maar ik ben erg benieuwd hoe je hieraan komt. :)

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 29 juni 2022 08:52]

De grootste besparing op de verlichting behaal ik op de buitenverlichting. Zoals elders vernoemd is het niet vanzelfsprekend om in een verlichte straat te wonen.

Het toiletlampje draait op een flow. Deze legt geen windeieren, maar meegenomen in het grote geheel bespaard het dus wel. Zonder er extra voor geïnvesteerd te hebben. Er hing sowieso al een hue, met homey kan ik deze flowen.
Enkel de verlichting slim schakelen bespaart mij zo’n 200-300 per jaar.
Tijd voor LED verlichting? ;)
Ik heb uitsluitend led verlichting. Inmiddels tegen de 200+.
Je woont in/op:

A. Een stadion
B. Een kerstboom
C. Een landingsbaan
D. Straat
Je woont zelf in een flatje drie hoog achter? :)
Haha nee, dan had ik wel een idee waar ik die 200+ lampen kwijt zou kunnen :D

https://www.cleary.nl/wp-content/uploads/2020/09/De-Link.jpg
Er komen nog meer bij. Buiten is het te donker.
Nadeel van een groot huis en een grote tuin.
Bespaartip #8: kleiner gaan wonen.

Scheelt je honderden lampjes en waarschijnlijk een donkere tuin. Hou je een flinke duit over en bespaar je nog veel meer! Zelfs de Homey kan uit want alle lichtknopjes zijn op loopafstand.

Ik zeg…DOEN! :+
Bespaartip #1, investeren in verduurzamen. Ik krijg in ieder geval tot de saldering elk jaar geld terug van het energiebedrijf. Zo’n 1000-1500 per jaar.
Verder woon ik prima.

Het is een beetje een sport geworden. ‘Hoeveel meer kan ik Oxxio mij laten betalen?’
Ik schakel m'n warmtepomp hoger of lager op basis van stroom op uur tarief. Homey is maar een klein deel is dit geheel, maar dit alleen scheelt 350 euro per jaar.
.

[Reactie gewijzigd door Lotrax op 30 juni 2022 11:19]

Dat heb ik meerdere keren benoemd, met name slim gebruik van flows. Slimme Sturing van airco’s en meer. Het kan maar zo zijn in jouw situatie dat je 10 euro kunt besparen.
Ik heb mijn kickstarter homey opgeruimd toen ze overgingen op alleen via de telefoon te bewerken en geen browser versie op een PC. Daar zijn ze dus van teruggekomen als nu alleen een groot scherm werkt voor deze add-on.
Het aantal verkochte honey’s zal niet genoeg zijn om kostendekkend te blijven verwacht ik.
Hier hetzelfde. Kickstarter gebacked en even actief geweest in de community. Maar ik merkte alleen naar achteruitgang in plaats van vooruitgang. Inmiddels overgestapt naar home assistant + node red en geen moment spijt gehad.
Maar bij nader inzien ben ik (en de meeste tweakers verwacht ik) niet de doelgroep. Het systeem is te gesloten, de flow editor te beperkt en de limieten van de hardware te snel te bereiken.
Geen moment spijt gehad van de aankoop oid. Je weet dat dit kan gebeuren als je een project via kickstarter backed en het blijft een mooi NL en innovatief product en het was voor mij de gateway naar home automation. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat er zo veel tijd verloren is gegaan aan het oplossen van bugs en het versimpelen van het systeem dat met gestopt is met innoveren.

Nu lijkt het er op of ze een oude functie gaan terugbrengen, maar daar moet dan wel voor betaald worden. Ik vind dat ergens wat vreemd.

[Reactie gewijzigd door Kriebelkous op 28 juni 2022 21:19]

Maar bij nader inzien ben ik (en de meeste tweakers verwacht ik) niet de doelgroep.
Niet -meer- de doelgroep. De Homey begon als een uit de hand gelopen Tweakers project by popular demand van andere Tweakers. Vandaar de destijds Tweaker-waardige unique selling points zoals privacy first, fancy gimmick voice control en infrarood + radio aanleren. Die spraken een doelgroep aan die wel 300 euro wil inleggen om een ‘tweaker like’ kickstarter te supporten.

Toen was het geld binnen, de doelgroep bleek mondig en dat werkte niet zo goed met de beloften die Atom had gedaan. Dus werd alles en iedereen genegeerd en uiteindelijk overboord gegooid. Nieuwe doelgroep met minder kennis, gesloten platform en oude functies in een betaald jasje.
Ik vermoed dat je helaas de spijker op de kop slaat.
Als je omgaat met bestaande klanten zoals Homey, dan denk ik niet dat ze op feestjes de loftrompet steken en nieuwe klanten werven. En dat is nou net belangrijk voor een ‘outsider’.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 28 juni 2022 19:23]

Homey heeft sinds de komst van de internetdienst en de Bridge alle eerdere verkochte Homey-apparaten hernoemd naar Homey Pro, zodat ook deze met de functie overweg kunnen.
Dus mijn gewone Homey is ineens een homey pro geworden zonder de verdubbeling van het werkgeheugen?
We zouden het bijna denken :+ Al sluit ik niet uit dat ze het echt hebben gedaan (de rebranding).

Maar nee, log net in met de app en dat veroorzaakt een load van 177% (gemiddelde 63%) en heb nog steeds slechts 512 mb.

Edit: die rebranding is dus echt gebeurd. BartOtten in 'Homey introduceert betaalde Advanced Flow-add-on voor Homey Pro'

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 28 juni 2022 20:03]

Pro slaat dus op dat het lokaal gebeurd en niet in de cloud.
Zwaar respect voor het development team die dit ontwikkeld hebben. Het ziet er zeer gelikt uit. Heb zelf aardig wat gespeeld met node-red. En ook al heeft dit niet alle functies die dat heeft, dit ziet er wel een stap gelikter uit. Zeer handig dat je exact kan zien wat er gebeurd. Bij node-red moet je overal een debug node aan hangen. Ik vind het eigenlijk die 25€ wel waard. Tof dat ze het one time pay blijven respecteren (ook al moet je hier extra voor betalen) en ze je niet proberen te drukken in een abonnement. Ook zeer blij dat ze blijven ontwikkelen voor de Homey Pro. Was even bang dat ze die wilde uitfaseren na de uitgeklede bridge.

Zou alleen willen dat ze met een nieuwe Homey Pro kwamen. Geen limiet aan verbonden Zigbee devices, utp aansluiting, veel snellere cpu en een bak meer geheugen.
Tof dat ze het one time pay blijven respecteren (ook al moet je hier extra voor betalen
Tegenstrijdig much? Zou er trouwens niet oo vertrouwen dat het niet maandelijks wordt.

Iets basaals als een backup maken van de flows is ook een betaalde feature. Want cloud. Alsof ik het bestand niet lokaal kan bewaren.
Dit is gewoon nooit een product geweest voor jou, heb jij niet de fout gemaakt om dit te backen in 2014 zonder goed te begrijpen wat voor soort product het zou zijn? In de FAQ werd al snel duidelijk dat het voornamelijk een cloud product zou zijn die heel veel functionaliteit verliest zonder internet verbinding (10 juni 2014). Wat betreft backups... Aannames, the mother of all...

Ik vond het er heel leuk en handig uitzien in het filmpje, qua prijs niet zo problematisch. Echter werd al snel duidelijk dat het altijd een internet verbinding nodig heeft wil je dat alles blijft werken. Wat ik problematisch vind voor een device wat mijn huis 'smart' zou maken. Als door een internet storing bij mij of bij hun er geen verbinding is zou ik niet willen dat er opeens van alles wat je zou verwachten te werken niet meer werkt. Aan de andere kant zit ik er eigenlijk ook niet op te wachten er een nieuwe hobby bij te hebben (domotica systeem in de lucht te houden), dit is voor mij een gebruikersvoorwerp wat een high uptime moet hebben en relatief weinig onderhoud vereist.

Maar zoals bij elk product, het is niet voor iedereen er zijn legio mensen die een smartspeaker hebben of een elektrische vierwieler van €50k+, er zijn ook mensen die daar een felle mening tegen hebben... Die men over het algemeen niet al te serieus neemt, want men gaat over the top, zoals jij in dit draadje doet.

Sidenote: Software 'backen' via crowdsourcing is al enorm risicovol en heeft al langer tot veel teleurstelling geleid, software+hardware is helemaal een dramatische gok. De KS is van 2014, 8 jaar geleden...
In de FAQ werd al snel duidelijk dat het voornamelijk een cloud product zou zijn die heel veel functionaliteit verliest zonder internet verbinding (10 juni 2014).
Dat klopt. Maar een basis functionaliteit verliezen (toegang tot je Homey via de app, destijds de ‘local’ webinterface) is wel heel knullig. Dat heeft weinig met die FAQ te maken. Dat ging meer over voice recognition etc die ‘in de cloud’ werden uitgevoerd. Wat logisch is en was.
Wat betreft backups... Aannames, the mother of all...
…?

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 29 juni 2022 08:28]

Zou alleen willen dat ze met een nieuwe Homey Pro kwamen. Geen limiet aan verbonden Zigbee devices, utp aansluiting, veel snellere cpu en een bak meer geheugen.
Die limiet aan Zigbee devices is volgens mij geen issue wat aan de hardware van Homey ligt maar aan de gebruikte software-stack? Sowieso kan je dat omzeilen door je netwerk op de goede volgorde in te richten...
De chip die Homey gebruikt is gelimiteerd tot zo'n 20 Zigbee devices als je er rechtstreeks mee wilt communiceren. Je kan dit uitbreiden door allemaal router devices als eerste aan de rij toe te voegen, maar ik kan je vertellen dat het er allemaal niet echt stabieler op wordt. Alleen al een nieuw device toevoegen werd problematisch als je tegen de 26 aan kwam. Werd vaak gewoon niet herkent, waarschijnlijk omdat het via een mesh-router moest.

Ik gebruik nu een losse zigbee stick met deconz op een NAS, wat ik weer met Homey laat communiceren. Helaas wordt de deconz app niet meer geupdate vanwege oneinigheid tussen Homey en de deconz app ontwikkelaar. Dus ik hoop dat ze met een nieuwe homey pro komen met de zelfde chip als de conbee2 usb stick die ik nu heb zodat ik geen limitatie heb met rechtstreeks verbonden devices.
Zelf heb ik ook een Homey (PRO) van de eerste generatie. Deze loopt al jaren geweldig, zolang je niet het uiterste vraagt. Bij een heleboel Zigbee devices beginnen de problemen echter al snel.
Zelfs al voeg je netjes eerst de routers toe, dan nog loop je op een gegeven moment tegen limieten aan. Zelf heb ik een 50-tal zigbee devices aan mijn netwerk hangen en daarmee gebeurde het minstens 1 keer per dag dat een device niet reageerde.
Een nog groter probleem is het niet aankunnen van Zigbee groepen. Veel van mijn armaturen hebben meerdere lampen, en om die aan te schakelen moet dat lamp voor lamp gebeuren in plaats van 1 aan-commando. En zonder vertraging ertussen in te bouwen reageerden meerdere lampen vaak niet.
Nadat ik een losse Zigbee stick met Deconz aan Homey gekoppeld heb werkt opeens alles fantastisch.

Ik vind Homey een super apparaat qua flows, gebruik en dergelijke, ware het niet dat de hele Zigbee implementatie achterloopt. Als ze dat nu eens konden aanpakken dan had je niets meer nodig dan alleen een Homey.
Voor de mensen die meer willen doorlezen, hier is de pagina erover op Homey website: https://homey.app/advanced-flow :D
Ik heb er inmiddels eea mee gebouwd met het filmpje als startpunt en het werkt echt wel goed. Eindelijk een goede methode om verwante Flows slim met elkaar te verbinden!

Ik ben wel van mening dat dit eigenlijk een update had moeten zijn (zeker voor Pro-owners) en geen DLC, maar het is er na al die jaren en het werkt goed dus ik ga proberen heel snel te vergeten dat ik er 25 euro voor betaald heb..
Gepost door: Oprichter, commercieel directeur bij Athom, de makers van Homey.

Was benieuwd waar al die +2’s op deze post en -1’s op de mijne opeens tegelijkertijd vandaan kwamen. Found it!
Tja, dan kun je net zo goed met node red aan de slag..
Dat dacht ik eerst ook, maar dit heeft toch die extra Homey touch wat het een stuk gebruikersvriendelijker maakt.
Je kunt de boodschappen ook altijd elders doen ;)
voor mij een gevalletje, te weinig, veel te laat, en waarom moet ik er nu opnieuw voor betalen?

ik kocht in 2019 ooit de eerste Homey met de belofte vanuit Athom dat we uiteindelijk dit zouden gaan krijgen. Ik snap dat ze op zoek zijn naar verdienmodellen omdat alleen de hardware verkopen niet voldoende zal zijn, maar ik voel me als eerste uur consument toch gewoon genaaid, en dat gevoel kunnen ze met de beste wil van de wereld niet meer ongedaan maken.

Mijn Homey is in de stoffige bak terecht gekomen, en met een raspberry pi met een aeotec z-wave stick en homeassistant kan ik veel meer, zeker als ik daar ook node-red bij gebruik.
Ik ken de verbroken beloftes van Athom goed : mijn audio-apps zonder waarschuwing allemaal eruit gegooid... Maar die belofte voor een advanced flow-editor heb ik nooit gezien...
Heb zelf geen homey. Maar lijkt me handig voor gebruikers ervan. Gebruik zelf domoticz/zigbee2mqtt met node red en dat automatiseert heerlijk. Dus verwacht dat dit ook fijn is.
Top! Eindelijk fatsoenlijke flow builder. Ik weet nog dat ze overstapten op mobile only. Werken op een groter scherm was niet nodig zeiden ze.
Advanced Flows zijn alleen via de webapp te maken en te bewerken, omdat volgens de makers een groot scherm onontbeerlijk is
Ow, dat viel blijkbaar toch tegen. Nouja, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.Kunnen we eindelijk echte flows ma..betaalde functie? Maar ik heb al honderden euro’s neergelegd voor mijn originele Homey!

Als er 1 bedrijf is die backers keer op keer naait is het Homey wel. Ze halen functies weg en brengen ze vervolgens betaald terug. Het lijkt Qnap wel…

Straks halen ze hun privacy USP nog onderuit door stem commando’s alleen via Amazon en Google te laten lop..ow dat hebben ze eerder al gedaan.

Straks stoppen ze nog met ontwikkeling infrarood module omd..ow ook al gedaan.

Straks werkt de Homey app niet meer lokaal als het internet eruit ligt omdat de token niet kan refresh…ow darn!

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 28 juni 2022 19:20]

Dit dus blij dat ik er geen gekocht heb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee