het grote voordeel van HAS.IO is denk ik dat je er meer mee kunt
offline voice-asistent, videobewaking integreren. dat soort meuk,
ik weet niet of homey dat ook kan (softwarematig) maar het feit dat het op een compute-module draait en niet op een NUC zegt denk ik wel een helebook. HAS is op een pi in mijn beleving namelijk ook veel beperkter dan op een degelijkere cpu.
zou men de homey pro software als download verkopen die je vervolgens zelf in een vm of docker of whatever op goede hardware kunt draaien dan zou ik die zeker te weten willen kopen, in samenwerking met 1 of meerdere van die 69 kostende homey bridges in huis
misschien kan homey overwegen om deze 'bridges uit te breiden tot smart-display/speaker devices. (respeaker achtig), persoonlijk zie ik namelijk echt wel iets in hun online platform (ware het niet dat ik uitervaring weet dat een online cloud oplossing soms echt K*t is als je internet uitvalt.
dan zou het in mijn optie logischer zijn om alleen nog maar te investeren in dei bride devices (met of zonder scherm) en met goede mic + speakers... en de achterliggende logica te splitsen in ofwel een cloud abo, ofwel een aplicence ergens ine je meterkast (lees naast je router).
maar wat @
hahaha2223 hier zegt is natuurlijk wel een klein beetje een no-brainer, tegelijk zou ik daar tegenin brengen dat je voor 69 euro een microcontroler krijgt die al deze protocollen aan het net kunnen hangen, een kleine software aanpassing zou betekenen dat je al die protocollen nu ook voor HAS op je eigen pi zou kunnen gebruiken ... of wellicht zals ik hierboven al schreef voor Homey.docker op mijn eigen nas of server. feitelijk bieden ze dat al aan in een cloud variant a 3 euro per maand? dus voor 36 euro per jaar kunnen ze software onderhouden die met die mooie bridges praat.
en daar begint het voor mij dan ook te wringen.
het is kennelijk mogelijk om software in de cloud te draaien, die software te bouwen te onderhouden en er support op te geven voor 36 euro per user per jaar, de hardware kost als je sommigen mag geloven 100 euro voor de pi en nog een beetje voor de overigen connectors (die kennelijk voor 69 in een appart device mogelijk zijn) dus voor 170 bouw je een apparaat dat vervolgens voor 36 euro p/j kan blijven draaien en dan maak je dus al winst op het feit dat je geen hostingkosten meer betaalt voor die abo-dienst (die zijn verplaatst naar het lokale product, waar de eindgebruiker dus betaald voor bandbreedte en stroom),
170 + 180 (5 jaar 36 euro), = 350... dus an sich is de prijs van die homey pro niet onrealistisch hoog.
punt is wel dat ik liever gewoon op 2 verdiepingen van die 70 euro kostende bridges hang, wat ruimte vrij maak op mijn thuisserver (daar mee 100 euro voor de pi module bespaar en vervolgens gewoon voor 36 p/j voor de software ga betalen.