Matter moet uiteindelijk drie problemen oplossen: een hoge instapdrempel voor een mainstream publiek, verschillende smarthomestandaarden die niet onderling kunnen communiceren en afhankelijkheid van de cloud, waardoor je data niet binnenshuis blijft en je er niet zeker van bent dat apparaten over vijf, tien of vijftien jaar nog werken. Gebaseerd op wat we nu weten van de standaard en mijn eerste praktijkervaringen, zijn alle basisingrediënten aanwezig. En hoewel het aan de buitenkant allemaal nog pril en simpel lijkt, is er de laatste twee jaar een enorme hoeveelheid werk verzet om hier te komen. Kijk maar naar de activiteit op GitHub van de opensource-implementatie.
Toch is er ook reden voor scepsis, vooral als het aankomt op het tempo van innovatie. Alle bedrijven die meedenken en -schrijven aan de specificatie zullen het eens moet worden over welke nieuwe producten toegevoegd worden en aan welke eisen die moeten voldoen. Versie 2.0 van de specificatie wordt in 2024 verwacht en moet ondersteuning brengen voor witgoed, maar ook voor energiesystemen, camera’s en robotstofzuigers. Het zal dus nog wel enige jaren duren voordat voor alle meest voorkomende apparaten in en rondom het huis een Matter-devicetype beschikbaar is.
Daarnaast is ook de vraag in hoeverre bedrijven all-in op Matter zullen gaan of toch gaan voor een los kastje dat een ander protocol omvat, zoals Philips dat nu met de Hue-bridge doet. Ook moeten we nog zien of iedereen zich aan de specificatie zal houden of deze gaat aanvullen met allerlei features die alleen werken als je de software van de fabrikant gebruikt. Een beetje tweaker zal dat onderscheid kunnen maken, maar voor een gemiddelde consument maakt dit het weer extra ingewikkeld. Acceptatie van die gemiddelde consument moet er komen om van Matter een breed succes te maken.
Toch is Matter ook voor de enthousiasteling interessant. Wie werkt met bijvoorbeeld Home Assistant, Domoticz of bijvoorbeeld Homey Pro, moet op dit moment een oerwoud aan integratie en apps installeren om alles aan elkaar te koppelen. Al die software moet onderhouden worden en omdat dit vaak gedaan wordt door vrijwilligers, zijn er geen garanties. Hoe meer out of the box het werkt, des te meer kans dat het ook blijft werken in de toekomst.
In de basis lijkt Matter te doen wat het belooft: lokale, cloudloze controle over smarthomeapparatuur, onafhankelijk van het ecosysteem. De komende jaren zullen uit moeten wijzen of fabrikanten snel door kunnen pakken met de uitbreiding van de specificatie en of ze in hun afwegingen het belang van de standaard boven dat van hun merk en product blijven plaatsen.