NOUS Zigbee slimme tussen-stekker met stroommeter (A1Z)
"Eindgebruikers Review", Technisch niveau:
Simpel,
Bijgewerkt (change log): 12-07-2024
Geschatte leestijd is 25-35 minuten, zonder het bestuderen van de vele (samengestelde) foto's/plaatjes.
Change log / Upcoming
Change
03-01-2023: Wat zigbee2MQTT zaken toegevoegd
03-01-2023: hfstd toegev. "Zigbee, Wifi en Tasmota NOUS uitvoeringen" (met foto).
04-01-2023: hfstd toegev. "(Over)Belasting van de NOUS" (met 3 foto's).
07-02-2023: hfstd toegev,: "Tussen-stekker die "hoog/schel" piept" (met 2 foto's)
21-03-2023: MIN-punt toegev. bovenaan over: Het schel/hoog piepen van de NOUS.
28-12-2023: Foto 29 je toegevoegd van slimme tussen-stekker via AliExpress, hfstk 7.4 .
12-07-2024: hfstk "NOUS op stekkerblok(ken)" met foto's toegevoegd.
Upcoming
<niets meer nu>
Introductie
De NOUS
Zigbee slimme tussen-stekker A1Z met stroommeter (afgekort als
NOUS in deze review) is in Nederland bijna niet verkrijgbaar per stuk. Op Amazon en BOL zie je ze wel vaak in “voordeel” aanbiedingen per 2, 4 of 5-pack verkocht worden. Ik heb deze NOUS gekocht bij Domadoo.fr als “tweede kansje” voor 12,00 euro tezamen met een andere product en een promo verzending vanuit Frankrijk. Deze review geeft veel foto’s van wat je koopt en of die NOUS werkt op de Lupus Electronics XT2-plus, de Lidl Zigbee gateway en een Zigbee Home Assistant.
De NOUS is een Tuya TS011F en er zijn hiervan heel veel (Chinese) varianten/merken, die afhankelijk van de Firmware en Hub hetzelfde of toch weer anders werken.
Zijn de foto's tussen de tekst niet scherp (= vooral bij scherm-afdruk, tekst) dan kun je ze achteraan "los bekijken" en scherp uitvergroten.
Oh ja: verplichte kost voor lezers van Alarm en Smarthome stuff

forumtopic: Waar moet een draadloos DIY Alarm met smarthome aan voldoen
foto 01-03 hieronder: 3 maal de NOUS
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNASbUOnmrqpHJMtCfDxpdF5zwkBnYqu9N6v5CowCAkAve.jpeg?f=620xauto)
Omvang van de levering
Wat wordt er nu uiteindelijk geleverd van de NOUS:
– Een tussen-stekker met stroommeter en met Zigbee 3.0.
– Papieren “verwijs handleiding” in vele talen.
– Papieren Garantieverklaring CE met ook de contact gegevens van NOUS
Foto 04 hieronder: Het doosje geopend met de inhoud.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwN4CLmRkNq2s4Q1iVCG5D4UI7HJNkS1R88LhtWglNTNH6m.jpeg?f=620xauto)
Foto 05 hieronder: De meegeleverde papieren.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNgEWhBztNwv9SZFGyU64DIHoQ8jsyFYRlezuWyymcRmTO.jpeg?f=620xauto)
De specificaties
Specificaties van NOUS site/doosje
Kleur………………...: Wit
Materiaal…………….: PC/ABS (V0)
Certificaat…………...: CE, RoHS (volgens de Pools/Oekraïense leverancier/importeur)
Maximale belasting…: 3680 Watt, 16 Ampere max.
(Doosje: 3680W/16A is PEAK)
Werkt op Voltage……: 110v-230V 50/60Hz (doosje: 230V)
Meting………………: Voltage, Ampère, Stroomverbruik actueel, Stroomverbruik cumulatief
Werkt bij temperatuur.: 0°C – 40°C (doosje: -20°C – 45°C)
IP bescherming……...: IP20
Afmetingen………….: 46x46x72mm (zie detail verderop)
Standby verbruik…….: 0,5Watt (zie detail verderop)
Protocol……………...: Zigbee 3.0, 2,4GHz
Spraakondersteuning...: Amazon Alexa, Google Home
Hub…………………..: Verplicht
Gemaakt/vervaardigd..: Nov. 2022 (doosje: Republic of China (PRC))
Foto 06 hieronder: De informatie op het NOUS doosje.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNuCgvO3fCvaLMPG9Z34gAwJrjXZkeCfJp9zuAdelquGNs.jpeg?f=620xauto)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanAanvullende spec’s
Er zijn nog een aantal aanvullende specificaties die niet op de NOUS site/doosje staan, zijnde:
- Type component: Zigbee Router (geeft data door andere componenten en/of coördinator, "repeater"
... in het mesh-netwerk die zorgt voor o.a. een verdere bereik / meerdere netwerk paden).
– Ledlichtje in de fysieke knop geeft rood licht, dat licht straalt een beetje door naar de
...transparante bovenring.
– Kinderbeveiliging op de stekkerpoot ingangen van de NOUS.
– Instelling ledlichtje (backlight mode):
...LightWhenOn.: NOUS AAN, ledje geeft licht...OF
...LightWhenOff : NOUS UIT, ledje geeft licht.....OF
...Off…………...: NOUS UIT of AAN, ledje geeft NOOIT licht
– Status onthouden na geen/wel stroom (Power on state):
...Onthoud de laatste status na stroom”uitval” en dan weer stroom”terug” (LastState)...OF
...Na stroom”uitval”en dan weer stroom”terug” zet NOUS in AAN stand (On)………...OF
...Na stroom”uitval”en dan weer stroom”terug” zet NOUS in UIT stand (Off)
– Softwarematig kinderslot (Childlock) voor de fysieke knop van de NOUS.
– Op de Zigbee2MQTT (Z2M) site staat de NOUS A1Z vermeld als: TuYa TS011F_plug_1 en
...TuYa TS011F_plug_3, zie:
...Maar zoals ook op Z2M staat, zijn er vele varianten in firmware en uiterlijk van deze TS011F.
...Vierkanten modellen, dikke ronde modellen en compact ronde zoals deze NOUS,
...verschillende ledlicht kleurtje, etc..
– Mijn NOUS is volgens Home Assistant een TuYa met Zigbee-id: TS011F_TZ3000_2putqrmw
– Volgens de Blakadder (Zigbee) site draait de NOUS op Zigbee Home Assistant en Deconz en
...staat die daar met Zigbee-id: TS011F | _TZ3000_ksw8qtmt (weer iets anders?!).
– Volgens de Lidl gateway in mijn NOUS firmware versie: “Zigbee module 1.0.13” .
– Mijn NOUS geeft onder de 4 Watt geen Wattage/Voltage weer Zo te zien meet die wel een verbruik
(!!??)
…Hiervan hebben bijna alle zgn. slimme tussen-stekkers last van. Sluipverkeer/laag-verbruik
…kun je dus niet zien met de NOUS en velen soortgenoten. Je zult dan bijvoorbeeld een
...Brennenstuhl PM231 E (zie ook volgend hoofdstuk) moeten aanschaffen die vanaf 0,1Watt
...verbruik weergeeft!
Foto 07 hieronder: Mijn NOUS firmware/module volgens de Lidl gateway.
Foto 08 hieronder: NOUS op Lidl gateway adapter met 0,9Watt verbruik maar 0watt
…………………………..verbruik gemeten door mijn NOUS in Home Assistant.
Foto 09 hieronder: De NOUS op de Zigbee compatibiliteitslijst van de site Blakadder.com.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNrmmU8ZZXYj2R26GK1ktlR9lc8FxneTZkpDUNDh1Zz7g4.jpeg?f=620xauto)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanGemeten stroomverbruik NOUS Zigbee
De volgende zaken zijn gemeten met mijn “domme/digitale” Brennenstuhl PM231 E
tussen-stekker:
– NOUS ledje in de knop geeft-rood-licht (brand) wanneer de NOUS AAN staat
...(stroom door kan geven) maar er wordt geen stroom afgenomen. Verbruik 0,4Watt.
– NOUS ledje in de knop geeft-rood-licht (brand) wanneer de NOUS AAN staat
...(stroom door kan geven) en er wordt stroom afgenomen. Verbruik 0,5Watt.
– NOUS ledje in de knop geeft-geen-licht wanneer de NOUS UIT staat
...(geen stroom doorgeeft en niet kan doorgeven). Verbruik 0,1Watt.
De oudere slimme tussen-stekkers verbruiken tussen de 0,3-0,5Watt bij UIT stand.
De nieuwe zoals deze Zigbee NOUS verbruiken 0,1-0,2Watt bij UIT stand.
Het verbruik van het NOUS ledje zelf (in de knop) is niet te meten/verwaarloosbaar
(niet met mijn Brennenstuhl PM231 E).
Foto 10 hieronder: De gemeten stroomverbruik waarden.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNy60HEav1shRXJIFmwucEi6MErbqbzPbyWabiAiUdkQgy.jpeg?f=620xauto)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanGemeten afmetingen/maten
Tegenvaller is dat de NOUS 0,5mm dikker is dan NOUS zelf specificeert

Andere maten zijn af te lezen op de foto.
Foto 11 hieronder: De afmeting/maten van de NOUS.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNC9iwlvo5AfVtzcf1a2H4fRySICFs9BCcxOZvEyuzRYV5.jpeg?f=620xauto)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanZigbee (A1Z), Wifi (A1) en Tasmota (A1T) NOUS uitvoeringen
Deze NOUS komt eigenlijk in 3 uitvoeringen:
– A1 Wifi
– A1Z Zigbee
– A1T Tasmota
De oude A1 Wifi modellen kwamen voorheen met een ESP8266 bordje/”micro-controller" (blauw bordje) en konden draadloos (OTA) geflashed worden naar Tasmota. De Wifi versie werkt "zonder extra Hub" (je moet wel een Router hebben met Wifi) via internet en met een Cloud ergens in het “Verre Oosten”. Dus als je dat niet wilt kun je overstappen op Tasmota wat wel weer meer technisch is met installeren.
De nieuwe A1 modellen hebben het bordje BK7231N (Wifi+ Bluetooth) en daar is Tasmota via OTA niet mogelijk. Het schijnt nog wel te kunnen maar daar voor moet je de stekker uit elkaar halen, dus echt een klusje voor de ware Tweakers

. Zie voor het hoe de (Duitse) Youtube filmpjes.
NOUS levert tegenwoordig gewoon een A1T waar Tasmota al op staat (volgens amazon.de met "ESP8266-chip"). Dus ik zou voor de kleine meerprijs gewoon de A1T kopen als je Tasmota wilt (op de NOUSE site : "Special features: Tasmota preinstalled, free of china cloud, power meter"). Ik heb zelf de (nieuwe) A1Z, de Zigbee versie dus en daar gaat de review over.
Foto 23 hieronder: NOUS binnenkant, het oude nieuwe bordje/microcontroller.
:strip_exif()/m/845047/1PcK0oT96ayPfdcD4MHIXjVgSqDKD7aZixwnEhTCsvgSb35dJu.jpeg?f=620xauto)
(De-)Installatie
Je moet de NOUS A1Z koppelen aan een Zigbee Hub, een bekend verhaal voor de meesten (toch).
Zet hiervoor je Zigbee Hub in “Start zoeken component”/”Toevoegen component”/”zet in koppel mode” of hoe het ook heet op jouw Zigbee Hub.
Zet het NOUS component in koppel mode (pair) met het knopje op de NOUS. Houd het knopje
hiervoor 5 seconde ingedrukt tot het ledlichtje gaat blinken.
Bij het ontkoppelen van de NOUS van een Zigbee Hub gaat de NOUS automatisch in de koppel mode staan ( ledlichtje gaat blinken). De NOUS zal normaliter koppelen/verbinden aan je Hub.
Foto 12 hieronder: NOUS in actie
Een volledige RESET van de NOUS, inclusief het op nul zetten van de “ Stroomverbruik cumulatief”” teller (in de NOUS zelf dus), is mij tot nu toe alleen gelukt met een Tuya Hub, zijnde de Lidl Livarno Hub. Bij het ontkoppelen van de NOUS op deze Hub wordt hierom (Reset) specifiek gevraagd. Zie ook volgende foto. Met Zigbee Home Assistant (ZHA) zie ik hiervoor geen kant-en-klaar knop/optie in de App/WebUI en met de Lupus Electronics XT2-plus kun je ook GEEN NOUS “Resetten”. Het zelfde geldt voor het Update van de Firmware of het opvragen van de firmware versie. Met de Lidl (Tuya) is dit heel makkelijk te doen maar met ZHA en XT2-plus, zie ik die mogelijkheden niet.
Via Zigbee2MQTT zou "handmatig" ook een volledige RESET van de NOUS mogelijk zijn, maar dit heb ikzelf niet kunnen testen! Zie:
Foto 14 hieronder: Reset de NOUS (gegevens wissen).
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNJfgspmbic5sCzIc8MeW78jQwAHXAKdG88QVcR4ithn3C.jpeg?f=620xauto)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanNOUS op stekkerblok(ken)
Het nadeel van de vierkante slimme stekkers is dat je ze NIET naast elkaar kunt gebruiken op 1 stekkerblok. Ook blokkeren ze mogelijk de eventuele fysieke/hand AAN/UIT knop van het hele stekkerblok. Deze ronde compacte NOUS van deze review en soortgelijke modellen hebben dit nadeel niet. Zie ook de foto's hieronder waarop dit goed zichtbaar is.
Foto 13 hieronder: NOUS in vergelijking qua grote met Lidl Silvercrest tussen-stekker. De laatste is
...................................ook een Tuya met Zigbee-id: TS011F TZ3000_kdi2o9m6 (geen stroommeter)
Naast dat de NOUS rond en compact is, zit het ledlichtje/handbedieningsknopje haaks op de twee 230v stroompoten. Het GROTE voordeel hiervan is dan ze naast elkaar op een stekkerblok passen en met de hand bedienbaar zijn met het fysieke knopje en het ledlichtje van het knopje goed zichtbaar is ("brand"/AAN of niet). Ronde of vierkante slimme stekker modellen waar het knopje in de lijn van de twee 230v stroompoten ligt, zijn dan niet met de hand bedienbaar met het fysieke knopje en het ledlichtje is niet of slecht zichtbaar.
Van stekkerblokken met extra ruimte tussen de stekkeraansluitingen zijn alleen stekkerblokken verkrijgbaar met 90graden aansluitingen (ik ken geen 45graden modellen hiervan).
Hierop moet je alleen slimme tussen-stekker modellen gebruiken die het fysieke bedieningsknopje met licht haaks op de stekkerpoten van deze tussen-stekker hebben (zoals de NOUS van deze review). Op de kop van zo'n stekkerblok kan eventueel wel een slimme stekker met het fysieke knopje in lijn van de 2 stekkerpoten van de slimme tussen-stekker.
Op de 45graden stekkerblokken zonder extra tussenruimte, passen deze NOUS slimme tussen-stekkers en gelijke soortgenoten naast elkaar (zitten wel strak tegen elkaar!) en blijven ze met de hand bedienbaar. Op stekkerblokken met haakse/90graden stekkeraansluitingen (met of zonder extra tussenruimte), kun je dus veel beter GEEN slimme tussen-stekkers gebruiken met fysieke knopje in lijn met de poten, want de fysieke knopjes zijn niet te gebruiken voor handbediening of door ontbrekende "extra ruimte" passen ze niet naast elkaar doordat de "uit stekende" knopjes ruimte innemen.
De foto's in dit hoofdstuk verduidelijken het grote voordeel van slimme compacte/rond tussen-stekkers met het fysiek bedieningsknopje haaks op de stekkerpoten van de slimme tussen-stekker bij gebruik van stekkerblokken.
Foto 30 hieronder: Slimme stekkers op een stekkerblok (met veel uitleg tekst)
(Over)Belasting van de NOUS
Intro: (Over)Belasting van de NOUS
Het is nogal een moeilijk verhaal om te schrijven omdat ik natuurlijk niet zelf ga testen waarmee/wanneer de NOUS overbelast raakt. Dat kost meerdere NOUSjes en misschien klapt mijn hoofd-stop/-zekering eruit

Misschien kan de Tweakers redactie eens de Slimme stekkers op (over) belasting testen.
Dus dit deel is vooral wat ik uit eigen ervaring weet en wat ik lees over slimme (NOUS) tussenstekkers. Eerst maar even iedereen goed laten schrikken met de foto’s hieronder van defecte NOUS(en) door (over)belasting.
Foto 24 hieronder: NOUS(en) die het niet meer doen door “verkeerde/over” belasting.
Na deze foto’s denk je natuurlijk. Nou bedankt “Reviewer”, het wordt voor mij geen NOUS.
Wat je hierboven op de foto’s ziet is een stukje (NOUS) historie en iets wat voor alle (compacte) (slimme) stekkers/stopcontact kan gelden. Maak je niet ongerust, ik beveel nog steeds de NOUS A1Z aan, alleen niet voor continue 3680 Watt/16Ampere en ga pogen e.e.a. hieronder toe te lichten.
Spec’s & CE: (Over)Belasting van de NOUS
De NOUS site is niet consistent (04-01-2023):
De NOUS A1 :...bij de spec’s..: “Electric power 3450W”, “Maximum load 15A”
………………...op de filmpjes: “max. power 10A/2300W”
………………...op CE……….: “3680W / 16A” (sept-2021 !)
…………………………………...Deze CE staat alleen bij de A1 spec’s.
De NOUS A1Z: bij de spec’s...: “Electric power 3680W”, “Maximum load 16A”
De NOUS A1T: bij de spec’s...: “Electric power 3680W”, “Maximum load 16A”
Mijn levering (zie ook foto’s doosje bij hoofdstuk “Specificaties”):
Mijn NOUS A1Z op sticker in stekker: “max. 3680W CE RoHS”
Mijn NOUS A1Z doosje……………..: “Rated voltage 230V, Rated Current 16A
(peak)
"Rated Current" betekent “maximale stroom belasting in Ampère dat er continue door heen kan”.
Wel raar dat er dan achter staat ”peak”/piek, want dat is toch echt iets anders dan continue.
Zeg dan gewoon "Piek belasting 16A" op het doosje, de site en de handleidingen!
De CE verklaring staat tegenwoordig niet meer in het plastic van de NOUS stekker gegoten. Het is een plaksticker boven de stekkerpoten ingang waarop dit vermeldt staat met het type nummer A1Z (van NOUS dus). De Europese wet is tegenwoordig iets minder streng. De fabrikant of importeur is er voor verantwoordelijk dat het product aan de specificaties voldoet. In dit geval (voor de nieuwe modellen) is het duidelijk de Pools/ Oekraïense Importeur van NOUS, zijnde:
L-TRADE GROUP Sp z o.o., NIP:7010448013
Je ziet dan ook bijna geen slimme stekkers met KEMA/TÜV keurmerk omdat die daar niet meer voor het “echte testen” worden aangeboden.
Foto 25 hieronder: NOUS CE (het Europese Certificaat)
Oude & nieuwe model: (Over)Belasting van de NOUS
Ergens in 2021 is NOUS gekomen met een nieuw model dat er aan de buitenkant bijna identiek uitziet als het oude model. Genoemd is al de verandering van het bordje/micro-controller voor het Wifi A1 model. Maar sindsdien wordt de "nieuwe" A1, A1Z en de A1T overal verkocht als een 3680W/16A model (wel met die “piek” vermelding op het doosje).
Tegenwoordig staat er op de Amazon.de site ook bij:
“Bescherming tegen overbelasting en oververhitting: in geval van een verhoogd verbruik schakelt het stopcontact Smart Life je apparaten automatisch uit om overbelasting en oververhitting te voorkomen. Het Smarthome stopcontact garandeert je veiligheid”.
De klachten over ‘doorgebrande” NOUSen (zie foto’s hierboven) betreft zover ik kan zien alleen "oude" NOUS Wifi A1 modellen. Iedereen klaagt hierbij er over dat ze aannemen dat de oude NOUSen gewoon tot 3450Watt te belasten zijn. Ik kan dit wel begrijpen als ik alle informatie lees op de NOUS site. Zo te zien heeft NOUS voor de A1 en de A1Z deze beveiliging in het nieuwe model toegevoegd. Bij een Tasmota component kun je normaliter natuurlijk zelf een hele hoop instellen en “verprutsen” en ik neem aan dat dit ook zo is bij de A1T. Bij de A1T staat daarom denk ik ook “geen overbelasting beveiliging” tekst.
Foto 26 hieronder: De spec’s van het oude model
........................................
(Er zijn ook oude modellen A1 met sticker max. 3450W !!!)
De praktijk: (Over)Belasting van de NOUS
Doordat de miniaturisering/verkleining van de elektronica tegenwoordig past dit ook in een kleiner formaat tussen-stekker en maakt men de stekkers dan ook daadwerkelijk kleiner. Uiteindelijk zit er een mechanisch klik (= relaisschakeling-tje !) in al die tussen-stekkers die ook kleiner wordt en daardoor kwetsbaarder, zeker bij "zwaardere/wisselende belasting"! Vervolgens bouwt men er een elektronisch overbelasting slot in/op en voldoet daarmee denk ik aan de CE eisen.
Het blijft zo dat bij een hoog (langdurig) vermogen door dit soort stekkers er meer warmte vrijkomt en dat is niet zonder gevaar, zeker niet bij dit soort compacte “gesloten” modellen (waar moet die warmte/hitte heen). Daarnaast is er ook nog het issue wat speelt bij “capacitieve lading” (bijv. door condensatoren in het apparaat/onderdeel dat je aanstuurt). Zie verdere uitleg hierover van de mede tweakers:
Dus ook bij gewone “domme” stekkers zie je bij “contact maken” soms flitsen/flikkering en bouwt zich zwarte troep in/rondom de “gewone” stekkers op. Het is wel zo dat bijna alle slimme stekkers gesoldeerde 230v contacten hebben en dat verergert deze zaak (zie vele foto’s). Ook dunne stekkerpoten in wat “uitgelubberde” stekkercontacten (hulzen) zitten “te ruim” en zorgen voor een wisselend niet-goed contact dat het zelfde slechte effect heeft. Ook het schakelen van een compleet stekkerblok (bijv met 6 aansluitingen) met verschillende aangesloten apparaten met 1 slimme stekker op de stekker/kabel van de stekkerblok kan leiden tot het genoemde slechte effect.
Kijk eens naar de vele foto's van de binnenkant van een Ledvance/Osram tussen-stekker (smart plug) in de volgende review:
Ledvance SMART+ Plug EU review door Antonio di
Die Ledvance/Osram is heel wat ruimer en een stuk degelijker/zwaarder uitgevoerd dan de NOUS en er wordt dezelfde maximale belasting voor opgegeven (max. Ledvance 16A 3680W).
De Home Assistant test van de NOUS op een inductieplaatje 400Watt aan, waarbij dit inductieplaatje continu aan/uit gaat" door zijn "schakelende voeding" (zie hoofdstuk 9) is ook een goed methode om de levensduur van de NOUS sterk te verkorten (wel/geen stroom door de NOUS). Ook de NOUS
continue zelf (via/door een smarthome) AAN/UIT te schakelen geeft zo'n slecht resultaat.
Kortom , Ik ben zelf niet verder gekomen dan een belasting van 45 minuten op 2000Watt met de NOUS A1Z. De NOUS wordt dan een beetje warm (lauw) en doet het daarna nog steeds prima.
Op het doosje staat ook 3680W (peak) en ik zou de NOUS dus echt niet continue (ook 5 minuten is continue) belasten met zo’n hoog verbruik. Ik hou het aan de veilig kant met 2000Watt verbruik/belasting (dat ook niet 24uur lang!) en voorkom zoveel mogelijk continue aan/uit schakelen.
Bij "Ali uit het Verre Oosten" wordt alles zo “mooi mogelijk omschreven” en weet je hopelijk dat je iets 10x moet lezen en dan nog nul garantie hebt, maar NOUS als EU bedrijf/importeur, geeft het CE certificaat af en moet eerst eens duidelijk overal goede eenduidige specificaties vermelden (vooraf). De EU moet maar weer een overwegen verplicht een echt KEMA of TÜV keuring in te voeren voor 230V spullen.
Foto 29 hieronder: Een aanbieding op "Ali uit het Verre Oosten" van een 20A Zigbee slimme
tussen-stekker (Zigbee-id TS011F TZ3000_cehuw1lw") of is het toch een 10A?
Ik heb er overigens 8 in gebruik voor licht schakelwerk tot 200Watt zonder problemen.
Ze meten redelijk goed het stroomverbruik, "piepen" niet en werken goed op Home Assistant (ZHA).
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanTussen-stekker die "hoog/schel" piept
Zowel op een aantal reviews bij Amazon Duitsland als in een reactie op deze review, wordt er bij deze NOUS tussen-stekkers een vervelende (schel) hoge toon/piep gerapporteerd (gehoord). Er zijn ook klachten van mensen die 4 stuks kopen en waarvan er 1 zo'n geluid maakt.
Bij mijn eigen A1Z NOUS tussen-stekker (1 stuks) en de 4 gekocht voor de buurman is niets te horen, niet door mijn (oudere oren), maar ook niet door mij dochter en zoon van 23/25jr en ook niet door de buurman.
In de tussen-stekkers (maar ook lampen) zitten spoeltjes en condensatoren voor 230v naar 3-5 Volt en voor het schakelen een relais (= spoeltje).
Die spullen kunnen dit geluid veroorzaken.
Zie ook hoofdstuk 10 deel 8 van:
Osram Smart+ LED-lamp E27 Classic (warm-wit) review door Antonio di
Uitleg op Wiki:
Wikipedia: Electromagnetically induced acoustic noise
Zie ook:
Ik kan maar 1 oplossing geven: Koop bij een (bekende) winkel waar je het (gratis) naar kan terugsturen als je een vervelend geluid hoort bij zo'n product.
Het komt meestal voor bij goedkopere merken/producten/onderdelen (de Action lampen zijn berucht), maar ook bij goede merken ontvangen kopers soms een product met een piep.
Naast de kwaliteit van de producten/onderdelen, hoeft er maar een halve milimeter afwijking te zijn in het plaatsen van onderdelen op een bepaalde dagproductie en dan heb je gepiep en dus pech.
Wat opvalt van de Piep klachten over de NOUS, is dat ze bijna allemaal gedateerd zijn van dec.2022-jan.2023.
Alsof er een "slechte" zending/badge uit het Verre Oosten aan NOUS geleverd is in de EU, die NOUS weer verkocht heeft in de genoemde periode ??!!
Toevoeging 21-3-2023: Er worden ook een schel/hoog piepen gemeld van de NOUS in febr-mrt 2023 (zie reacties hieronder en reviews op Amazon.de).
Foto 27 hieronder: een aantal klachten over Piepen (FR: Sifflement, DE: Fiepen, EN:Noisy)
Foto 28 hieronder: NOUS A1 (dus de Wifi versie), zicht op onderdelen/bouw dle piep kunnen veroorzaken
NOUS en de Lupus Electronics XT1-plus/XT2-plus Hub
Terug naar Inhoudsopgave bovenaanAlgemeen & wat werkt NIET/WEL met de NOUS op de XT2-plus
Zie het hoofdstuk “Installatie” voor het koppelen van de NOUS aan de XT2-plus Hub.
Foto 15 hieronder: Toevoegen NOUS aan XT2-plus.
Werkt NIET met de NOUS (en andere TS011F tussen-stekker) op XT2-plus
– De Countdown teller (ga uit naar xx tijd). Je kunt wel met Scenes en Schema zo
...iets bereiken, maar die zijn daar binnen de XT2-plus niet echt voor bedoeld.
– De stroommeter (Wordt wel herkent als stroommeter, maar werkt niet)
– Softwarematig kinderslot (Childlock). Dit is wel “half” hetzelfde als het “Altijd AAN”
... attribuut (zie hieronder).
– Instellen van andere werking ledlichtje (backlight mode: LightWhenOn/LightWhenOff/Off
– Instellen van andere: Status onthouden na geen/wel stroom (Power on state)
Werkt WEL met NOUS (en andere TS011F tussen-stekkers) op de XT2-plus
– AAN/UIT zetten van de tussen-stekker
– De Lupus Hub attribuut “Altijd AAN” werkt goed.
– De Lupus Hub attribuut “Trigger mode” werkt.
Foto 16 hieronder: De attributen van de NOUS onder de XT2-plus
Foto 17 hieronder: De Disable”/Countdown-timer is zichtbaar/instelbaar
…………………………..maar werkt niet voor NOUS op de XT2-plus
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan"Altijd AAN" ("Always on") attribuut bij de Lupus XT2-plus
Hiermee kun je afdwingen dat een tussen-stekker altijd AAN staat. De "Altijd AAN" staat normaal GEDEACTIVEERD (UIT) op de Lupus XT2-plus Hub.
Staat de tussen-stekker AAN en ACTIVEER je het attribuut "Altijd AAN", dan staat de tussen-stekker altijd AAN voor stroom en kan dus NIET via de normale AAN/UIT bedient worden met de App/WebUI/scenes/rules.
Staat de tussen-stekker UIT en ACTIVEER je het attribuut "Altijd AAN", dan staat de tussen-stekker UIT tot je hem AAN zet en daarna blijft de tussen-stekker AAN en kan dus niet via de normale AAN/UIT bedient worden met de App/WebUI/scenes/rules/schemas.
Is hiervoor de "Trigger-mode" gebruikt, dan schakelt de tussen-stekker die UIT staat wel automatisch naar AAN als je "Altijd AAN" ACTIVEERT.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan"Trigger-mode" attribuut bij de Lupus XT2-plus
De tussen-stekker attribuut "Trigger-mode" op de Lupus XT2-plus Hub staat standaard GEDEACTIVEERD en werkt in de GEACTIVEERDE stand prima met deze tussen-stekker.
Staat de tussen-stekker UIT en wordt de "Trigger-mode" GEACTIVEERD dan verandert de AAN/UIT knop bediening in de App/WebUI naar een DRUK knop. Klik/touch je op de DRUK knop dat gaat de tussen-stekker even AAN en dat direct automatisch weer UIT (de trigger).
Staat de tussen-stekker AAN en wordt de "Trigger-mode" GEACTIVEERD dan verandert de AAN/UIT knop bediening in de App/WebUI naar een DRUK knop. Klik/touch je op de DRUK knop dat gaat de schakleaar/plug UIT. Klik/touch je een 2de/3de/etc. keer dan gaat de tussen-stekker even AAN en dat direct automatisch weer UIT (de trigger).
Foto 18 hieronder: De “Trigger mode” is zichtbaar (groene knop) op de “wireless plus list”
…………………………...en werkt voor de NOUS op de XT2-plus
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan"Altijd AAN i.c.m. Trigger-mode" bij de Lupus XT2-plus
De "Trigger-mode" en "Altijd AAN" kunnen NIET allebei tegelijk GEACTIVEERD zijn. Het 1 van de 2 die GEACTVEERD kan zijn/worden.
NOUS Zigbee op Home Assistant
Zie het hoofdstuk “Installatie” voor het koppelen van de NOUS aan Zigbee Home Assistant Hub.
De Home Assistant draait bij mij op een “dedicated” Minisforum GK50 server(tje) voorzien van een Intel N5030 processor, met:
Home Assistant 2022.12.7
Supervisor 2022.11.2
Operating System 9.4
Frontend-versie: 20221213.1
Sonoff ZIGBEE 3.0 USB DONGLE PLUS-P voor koppeling aan Zigbee Home Assistant (niet aan Zigbee2MQTT, dit is niet hier getest).
Alle genoemde functionaliteiten onder het hoofdstuk “Specificaties” werken onder Zigbee Home Assistant (ZHA), behalve voor de Full-Reset/Firmware-versie/update zie ik geen kant-en-klaar knoppen in de App/WebUI en kan dus NIET bevestigt worden of dit werkende te krijgen is met maatwerk (YAML etc.).
Foto 19 hieronder: Koppelen (interview) van de NOUS aan ZHA
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNIpGEdxvGWKeNPW4Pjt93KuvWPT7h61guHFbllU3972xX.jpeg?f=620xauto)
Foto 20 hieronder: De gegevens van de gekoppelde NOUS onder ZHA
Een testje met mijn 2000W inductieplaat leverde een verrassend plaatje op van het stroomverbruik. Als de inductieplaat op 400Watt is ingesteld, kan de inductie niet zo laag continue afgeven en wordt telkens de inductie (stroom) aan/uit gezet.
Foto 21 hieronder: De NOUS registratie van inductieplaatje stroomverbruik onder ZHA.
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNjvn9k6bsUAotX0C50O73VJVpbRMlcePwCA3VT43GqUKI.jpeg?f=620xauto)
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan
NOUS op Lidl Livarno Zigbee Gateway (HG06322)
Zie het hoofdstuk “Installatie” voor het koppelen van de NOUS aan de Zigbee Lidl Livarno Gateway.
Alle genoemde functionaliteiten onder het hoofdstuk “Specificaties” werken onder de Zigbee Lidl Livarno Gateway, ook de Full-Reset/Firmware-versie/update kunnen met kant-en-klaar knoppen uitgevoerd worden. NOUS is dan ook een Tuya tussen-stekker en de Lidl gateway is ook een 100% Tuya Hub. Alles heet op de Lidl Gateway/App wel weer anders als op de Zigbee Home Assistant.
Foto 22 hieronder: Schermen van de Lidl Home App met de NOUS
:strip_exif()/m/845047/1PbIwNbo1n3XJMcU47j45FN98tzD9k0pZcX8JBHtd6v1NzNi8A.jpeg?f=620xauto)
Slot / Conclusie
Ik heb de NOUS nu 4 weken en de stekker werkt goed. Het spontaan uit/aan gaan (gemeld op de Zigbe2MQTT site) is bij mij niet opgetreden, maar goed we zijn al weer een paar firmware versies verder! Het is jammer dat de stroommeter NIET op de Lupus XT2-plus werkt. De stroommeter werkt prima op de Zigbee Home Assistant en de Zigbee Lidl Livarno gateway.
Ondanks de CE certificatie vraag je je toch af of deze COMPACTE NOUS een belasting van maximaal 3680Watt aan kan (continue). Ik hou het maar op een heel korte PIEK belasting van 3680Watt (zie doosje) en 2300Watt/10Ampere maximale belasting en voor gebruik echt niet meer dan 2000Watt en dat ook niet 24u achter elkaar. Ik heb de NOUS 2x getest voor 45minuten op 2000Watt verbruik en dat ging goed, de NOUS heeft geen schade en voelde matig warm /lauw aan.
Het compacte formaat maakt de NOUS erg geschikt voor stekkerdozen (blokkeert niet andere aansluiting). Aan de specificaties ontbreekt nog het e.e.a. maar ik hoop dat dit met deze review is opgeklaard. Vooral als de NOUS UIT staat (wel onder stroom) is die erg zuinig (0,1Watt) . Voor de prijs een prima slimme tussen-stekker met stroommeter, ik ben er blij mee.
Verwijzing Alarm en daaraan gerelateerde Smarthome/Surveillance
Op Tweakers publiceer ik voornamelijk reviews over Alarmsystemen en componenten en ook de hieraan gerelateerde Smarthome en Surveillance(camera) producten. Ik sta open om voor deze categorie eerlijke en uitgebreide reviews te schrijven als ik deze producten gesponsord kan ontvangen. Bij belangstelling kun je contact met mij opnemen via een Persoonlijk Tweakers Berichtje (PB). Zie voorbeelden:
Lupus Alarm HUB XT2-plus & Waar moet een draadloos Alarm aan voldoen:
Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di
Waar moet een draadloos DIY Alarm met smarthome aan voldoen
Spring "zo dicht mogelijk" naar eventuele "Reacties" & de foto verzameling
Nog even voorbij de eventuele "Gebruikt in combinatie met" en de "foto's" SCROLLEN om bij de
"Reacties" te komen (als die er zijn).