Ledvance SMART+ Plug EU Review

Antonio di
31 december 2021, laatste update op 11 augustus 2023, 2.443 views Product gekocht

Ledvance SMART+ Plug EU

Prima Zigbee 2,4Ghz stekker-plug (beetje lomp formaat). Ik heb zowel de Ledvance als de OSRAM uitvoering. Beiden worden herkent op mijn Lupus XT2-plus als OSRAM. Koppelt (paired) makkelijk. Harde reset is knopje dik 10 seconde ingedrukt houden. Werkt ook op Home-Assistant. Zie ook review Lupus XT2-plus. Zie hieronder de uitgebreide review met veel foto's. Bijgewerkt t/m: zie Change log.

Pluspunten

• Werkt prima op mijn Lupus XT2-plus Hub (getest). Koppelen/pairen is eenvoudig/simpel
  • Degelijk bouw. Harde reset met knopje. Ook met het knopje AAN/UIT te zetten.
  • Prima bereik (HUB naar achtertuin 25 meter en ze werken!)
  • Goedkoop (vaak 4 stuks voor 20 t/m 25 euro IBOOD, zonder verzendkosten)
  • Zigbee 2,4Ghz. Zigbee certificaatje. Zigbee Light Link (ZLL).
  • Heeft "stopcontactbeveiliging" tegen kleine kinderhandjes
  • Zie ook Reviews van de "Osram versie (Osram Smart+). Is zelfde plug andere naam!
  • Werkt op Home Assistant onder ZHA met CC2531 Zigbee Dongle (getest) en met SONOFF ZigBee 3.0 USB plus Dongle (getest met de versie P met Texas Instr. chips), Werkt op Home Assistant onder Mosquitto/Zigbee2MQQTT met CC2531 USB-dongle (getest)

Minpunten

• Op Lupus-XT2-plus hub: Geen timer/schema-functie in te stellen als direct (component) attribuut (wel via smarthome scenario's), dit kan wel met Lupus "eigen" Zigbee plug
  • Lomp formaat
  • Verbruikt stroom (0,3W gemeten met Brennenstuhl PM231 E)
  • Gaat wat "hangen" in een normaal stopcontact (niet in een geaard)
  • Geen ingebouwde stroommeter

Ledvance SMART+ Plug EU
Review / Gebruik / techn. niveau: simpel / bijgewerkt: 31-12-2021 (Change log)

Geschatte leestijd is 12-16 minuten (zonder de plaatjes en de evt. tekst).

Change log

31-12-2021: Nieuwe uitgebreide versie van de review

Introductie

Ik was gestart met een simpel review met vooral “unbox” foto’s en wat plus- en min-punten.
Nu ik deze stekker-plug niet meer alleen op mijn Lupus XT2-plus Hub heb getest maar ook op het smarthome systeem Home Assistant (ZHA en Mosquitto/Zigbee2MQTT) heb ik meer test gegevens en afbeeldingen. Daarom het besluit de review opnieuw te maken in dia stijl.

Is een "tekst foto" niet te lezen dan moet je hem alsnog "lezen" achteraan deze review. Daar kun je hem vergroten en is de tekst wel leesbaar . De Plus- en Min-punten staan al hierboven en herhaal ik niet meer in dit deel.
Zie ook de review van mijn Alarm/smarthome de Lupus XT2-plus Hub. Hierop is o.a. deze stekker-plug aangesloten en getest: productreview: Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di

Ledvance zelfde als OSRAM

Van deze Ledvance stekker-plug staan 11 reviews (stand 31-12-2021) van de zelfde stekker maar dan met de OSRAM Smart+ naam op deze site. Zie:
pricewatch: Osram Smart+
Mijn advies is deze OSRAM reviews eerst te lezen. Daar staat zo'n beetje alles wat er te zeggen valt qua plus- en min-punten door anderen en mijzelf.
Er wordt bij de OSRAM reviews vaak gemeld dat die ook werkt met de Hue (ik heb dit niet zelf getest).

Foto 01, hieronder: Ledvance en OSRAM

Aanschaf / Leverings-omvang

Ik heb 2x een set van 4 stekker-plugs gekocht bij IBOOD. 1 keer 4 stuks OSRAM voor 24,95 euro (exclusief verzendkosten). 1 keer 4 stuks Ledvance voor 19,95 euro (exclusief verzendkosten).
De Zigbee versie komt(is) de laatste tijd jammer genoeg niet meer in de aanbieding bij IBOOD.
De prijs voor de Ledvance is nu (31-12-2021) zo’n 26 euro per stuk (Amazon & BOL).
Je ontvangt een doos met de Zigbee stekker-plug en een korte papieren instructie.

Foto 02 en 03, hieronder; Doos met informatie.

Foto 04 en 05, hieronder: De stekker-plug met informatie op de stekker zelf.

Foto 06, hieronder: Korte papieren instructie van de stekker-plug.

OSRAM LIGHTIFY cloud service gestopt

Na de overname van OSRAM door Ledvance werd al vrij snel aangekondigd dat men zou gaan stoppen met de “OSRAM LIGHTIFY cloud service”. Dit is dan ook per 31-aug-2021 gebeurd.
Ik denk dat daarom de oude partijen OSRAM/Ledvance van deze stekker-pluggen tegen lage prijzen verkocht zijn o.a. via IBOOD. Lucky me. De trend met smarthome- en alarm-systemen is alles in de Cloud te zetten en daarmee een aantal zaken te vereenvoudigen voor de gebruiker maar daarmee je ook te binden als klant. Als die Cloud service stop en je ben een fervent gebruiker daarvan dan zit je met de gebakken peren. Daarom ben ik er zelf geen voorstander van. Je moet zorgen voor een bepaalde autonomie thuis. Ook met smarthome spullen.

Foto 07, hieronder: De website "stop mededeling" van de OSRAM LIGHTIFY Cloud service.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Wat is het / doet het (niet)

Het is natuurlijk overduidelijk dat je met deze stekker-plug via het draadloos Zigbee protocol een op deze plug aangesloten apparaat UIT en AAN kan zetten. Ook dat je hiervoor een Zigbee Hub/Controller/Gateway OF “Bridge (naar cloud)” nodig hebt.
Het is een stekker-plug voor/met:
– EU model
– Binnenshuis,
– 220-240 Volt,
– 3680 Watt (ik zou hem maximaal 3000 watt belasten)!
– 16 Ampère
- 100.000 uur levensduur.
- Relais schakeling (je hoort het daarom "klikken" bij schakelen).
- Volgens Home Assistant (Zigbee2MQTT) kun je OTA updates uitvoeren op deze stekker-plug.
...Nieuwste firmware is van 31-03-2014. Dit lijkt oud maar dat is geen probleem, zie volgende punt.
- Er wordt geen Zigbee versie vermeld op de doos. Wel het Zigbee-certificaat.
...Volgens de website van Ledvance is de stekker-plug "Zigbee Light Link (ZLL)".
...Maar niet getreurd; ZLL en ook "Zigbee Home Automation 1.2" zijn ondergebracht bij de
...Zigbee 3.00 standaard en zouden dus moeten werken op/onder Zigbee 3.00.
...Dus meestal doen dit soort "oudere" stekker-plugs het zowel op "oudere" Zigbee Hubs
...met ZLL ondersteuning als de 'nieuwere" Zigbee 3.0 Hubs.

Jammer genoeg kent deze stekker-plug geen “eigen” tijdsinstelling attributen voor “over-x-tijd AAN” of/en “over-x-tijd UIT”. Natuurlijk valt dit allemaal wel te regelen op je Zigbee Hub/Gateway/Bridge-Cloud als je daar Rules/Scenes/Condities kan opzetten.
Ander nadeel is dat de stekker vrij lomp is en dus gaat “hangen” in een NIET geaard stopcontact. De stekker-plug valt er echter niet uit!

Foto 08, hieronder: Stekker-plug gaat hangen in een NIET geaard stopcontact.

Foto 09, hieronder: Stekker-plug gaat NIET hangen in een geaard stopcontact en ziet er minder lomp uit.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

De binnenkant van de stekker-plug

De stekker is te openen met een juiste (kleine) maat torx schroevendraaier.
Het is even voorzichtig “wrikken” met een platte schroevendraaier bij de aardaansluitingen (de openingen aldaar) om het grijze voorste deel uit de kast de “wippen”. Er zit een stukje los doorzichtig plastic aan de binnenkant dat er zo kan uitvallen. Dit is een afscherming tussen het 220 Volt-deel/kinderbeveiling-veren en een printplaat met een “zwart” onderdeel (zie ook foto’s). Verdere demontage is niet te doen vanwege een cement-achtige lijm (nog zacht, zie foto) die tussen de behuizing en een printplaat deel zit. Ik weet niet precies wat het is en heb ook geen vervanger. Ik wil de stekker-plug ook niet “mollen”. Veel valt er niet te zien aan de binnenkant.

Foto 10 hieronder : Geopende plug 01, losse stuk plastic, het schroefje.

Foto 11 hieronder : Geopende plug 02,

Foto 12 hieronder : Geopende plug 03,

Foto 13 hieronder : Geopende plug 04,

Foto 14 hieronder : Geopende plug 05, met cement-achtig lijm tussen kast en printplaat deel.

Foto 15 hieronder : Geopende plug 06,

Foto 16 hieronder : Geopende plug 07,

Foto 17 hieronder : Geopende plug 08,

De stekker-plug op de Lupus XT2-plus Hub

Ik heb 6 van deze Zigbee stekker-plugs (OSRAM en Ledvance versie) aan mijn Lupus Electronics XT2-plus Alarm/smarthome Hub gekoppeld. Ze worden allen herkend als "OSRAM" stekker-plug en je kunt ze AAN en UIT schakelen via de Lupus App of via een Lupus browser sessie. Lupus “eigen” stekkerplug biedt standaard een attribuut voor "uit zetten na xx tijd". Deze ontbreekt bij de Osram/Ledvance stekker-plug. Je kunt er wel een scenario aan koppelen die dit zou kunnen doen op de XT2-plus Hub.
Zie een uitgebreide review van XT2-plus bij:
productreview: Lupus Electronics XT2 Plus Main Panel review door Antonio di

Foto 18 hieronder : De “OSRAM” stekker-plug op de Lupus-XT2 plus onder slimme schakelingen

Foto 19 hieronder : De “OSRAM” stekker-plug attributen op de Lupus-XT2 plus.

Foto 20 hieronder : De “OSRAM” stekker-plug op de Lupus-XT2 plus sensor-lijst.

De Home Assistent Server/Hub hardware

Ik heb Home Assistant smarthome draaien op Home Assistant Operating System. Dit op een oud UEFI boot mode mini-IXT (X86-64) moederbord. Ik heb hierop een Zigbee CC2531 Texas Instrument USB-dongle aangesloten met een ‘losse” antenne via een verlengkabeltje.
De USB-dongle is geflashed met behulp van het Texas Instrument programmaatje voor Windows (de niet V2 versie) en met de firmware x64 versie d.d. 15-11-2021 van de Zigbee2MQTT-site.

Foto 21 hieronder: De server, scherm, USB-debugger met kabeltjes, USB-dongle en Antenne.
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

De stekker-plug onder Zigbee Home Assistant (ZHA)

De stekker-plug is prima te bedienen via een Home Assistant browser sessie of de Home Assistant App (Android getest). Je kunt onder Home Assistant Scenes, Rules en Condities loslaten/koppelen aan deze stekker-plug.
Handbediening blijft mogelijk en de stand hiervan wordt door gegeven aan de HA server, mits deze aan staat.

Voor de liefhebbers:
Home Assistant YAML waarden gekoppeld (pair) onder Zigbee Home Assistant (ZHA). Onveranderd:
entity: switch.osram_plug_01_5bd60a0a_on_off
friendly_name: OSRAM Plug 01 5bd60a0a on_off
Foto 22, hieronder: HA ZHA CC2531 TI coordinator zigbee

Foto 23, hieronder: De Osram en Ledvance Zigbee stekker-plug koppelen(pair) onder Zigbee Home Assistant (ZHA) ‘out of the Box” (geen scripting en/of setting aanpassing).

Foto 24, hieronder: De stekker-plug op de HA “Logbook”.

Foto 25, hieronder: De stekker-plug op de HA “History”.

Foto 26, hieronder: De stekker-plug op de HA “Device info” (apparaat info).

De stekker-plug onder Home Assistant met Mosquitto/Zigbee2MQTT

De stekker-plug is prima te bedienen via een Home Assistant browser sessie of de Home Assistant App (android getest). Je kunt onder Home Assistant Scenes, Rules en Condities loslaten/koppelen aan deze stekker-plug.

Voor de liefhebbers:
Home Assistant YAML waarden gekoppeld (pair) onder Mosquitto/Zigbee2MQTT. Onveranderd, op de "friendly name" na:
entity: switch.osram_plug_01
linkquality: null
update:
state: idle
update_available: false
friendly_name: OSRAM plug-01

Foto 27, hieronder: De Osram en Ledvance Zigbee stekker-plug koppelen(pair) onder Mosquitto/Zigbee2MQTT ‘out of the Box” (geen scripting en/of setting aanpassing).

Foto 28, hieronder: De stekker-plug status informatie Mosquitto/Zigbee2MQTT.

Foto 29, hieronder: De stekker-plug op Dashboard Mosquitto/Zigbee2MQTT.

Foto 30, hieronder: De stekker-plug op Zigbee netwerk Mosquitto/Zigbee2MQTT.
...............................De stekker-plug is ook als "Zigbee Router" hierop te zien (blauw).

Slot

Ik ben blij met deze stekker-plugs, zowel de OSRAM als Ledvance uitvoering.
Ze doen het nu al 10 maanden prima op mijn Lupus XT2-plus Hub.
Op Home Assistant onder Mosquitto/Zigbee2MQTT werken er nu 2 Ledvance stekker-plugs al 2 weken naar tevredenheid. Ook op HA/ZHA werkte de stekker-plug goed.
Jammer dat ze niet meer in de aanbieding komen bij IBOOD.

Verwijzing Alarm en daaraan gerelateerde Smarthome/Surveillance

Op Tweakers publiceer ik voornamelijk reviews over Alarmsystemen en componenten en ook de hieraan gerelateerde Smarthome en Surveillance producten. Ik sta open om voor deze categorie eerlijke en uitgebreide reviews te schrijven als ik deze producten gesponsord kan ontvangen. Bij belangstelling kun je contact met mij opnemen via een Persoonlijk Tweakers Berichtje. Zie voorbeelden:
Lupus Alarm HUB XT2-plus & Waar moet een draadloos Alarm aan voldoen:
SMaBiT Schoksensor:
SMaBiT Vibratie/schok sensor Zigbee review door Antonio di

Foto Bijlage LIJST

Foto 01 Ledvance en OSRAM
Foto 02/03 Doos met informatie.
Foto 04 /05 De stekker-plug met informatie op de stekker zelf.
Foto 06 Korte papieren instructie van de stekker-plug.
Foto 07 De website stopt mededeling van de OSRAM LIGHTIFY Cloud service.
Foto 08 Stekker-plug gaat hangen in een NIET geaard stopcontact.
Foto 09 Stekker-plug gaat NIET hangen in een geaard stopcontact en ziet er minder lomp uit.
Foto 10 Geopende plug 01, losse stuk plastic, het schroefje.
Foto 11 Geopende plug 02,
Foto 12 Geopende plug 03,
Foto 13 Geopende plug 04,
Foto 14 Geopende plug 05,
Foto 15 Geopende plug 06,
Foto 16 Geopende plug 07,
Foto 17 Geopende plug 08,
Foto 18 De “OSRAM” stekker-plug op de Lupus-XT2 plus onder slimme schakelingen
Foto 19 De “OSRAM” stekker-plug attributen op de Lupus-XT2 plus.
Foto 20 De “OSRAM” stekker-plug op de Lupus-XT2 plus sensor-lijst.
Foto 21 De server, scherm, USB-debugger met kabeltje, USB-dongle en Antenne.
Foto 22 HA ZHA CC2531 TI coordinator zigbee
Foto 23 De Osram en Ledvance Zigbee stekker-plug koppelen(pair) onder Zigbee
……….Home Assistant (ZHA) ‘out of the Box” (geen scripting en/of setting aanpassing).
Foto 24 De stekker-plug op de HA “Logbook”.
Foto 25 De stekker-plug op de HA “History”.
Foto 26 De stekker-plug op de HA “Device info” (apparaat info).
Foto 27 De Osram en Ledvance Zigbee stekker-plug koppelen(pair) onder Mosquitto
………./Zigbee2MQTT ‘out of the Box” (geen scripting en/of setting aanpassing).
Foto 28 De stekker-plug status informatie Mosquitto/Zigbee2MQTT.
Foto 29 De stekker-plug op Dashboard Mosquitto/Zigbee2MQTT.
Foto 30 De stekker-plug op Zigbee netwerk Mosquitto/Zigbee2MQTT.
.............De stekker-plug is ook als "Zigbee Router" hierop te zien (blauw).
Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Heb jij ook een Ledvance SMART+ Plug EU?

Ik heb er veel icm Philips hue. Werkt erg goed. Soms zijn er erg goede deals op Amazon.de, 4 stuks voor 32 euro. :) Mooie review.