Qualcomm brengt Iris-video-encoder voor H.265- en VP9-codecs op Snapdragon uit

Qualcomm heeft de nieuwe driver voor de Iris-video-encoder uitgebracht. Daarmee kunnen Linux-apparaten met een Qualcomm-soc overweg met H.264-, H.265- en VP9-codecs. Dat werkt in ieder geval op de moderne Snapdragons.

Qualcomm-ontwikkelaars schrijven in een mailinglijst dat zij de nieuwe videoaccelarationencoder, genaamd Iris, uitrollen via een patch. Het is niet precies duidelijk op welke Qualcomm-socs de encoder/decoder precies wordt ondersteund, maar in ieder geval is dat de Snapdragon 8 Gen 2 en hoogstwaarschijnlijk ook de aankomende Gen 3.

Iris is Qualcomms encoder en decoder voor verschillende codecs. Iris kan H.264 en H.265 encoden en die codes en VP9 decoden. In de mail die de ontwikkelaars sturen, wordt niet gesproken over de AV1-codec, waarvan onlangs bleek dat die aan marktaandeel wint.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-08-2023 • 11:49

23

Submitter: TheVivaldi

Reacties (23)

23
22
13
1
0
6
Wijzig sortering
Maakt encoden met een gpu of soc nog een groot verschil? Want anders weet ik niet of Intel blij gaat zijn met Qualcomms gebruik van de naam ‘Iris’…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 31 juli 2024 07:56]

Een fysieke encoder/decoder gebruikt minder energie dan een software matige oplossing. In een mobiel apparaat is dat best belangrijk. Video's kijken op YouTube bijvoorbeeld en filmpjes maken met je telefoon zijn best grote onderdelen van waar telefoons voor gebruikt worden.
Een beetje snel kijken in dit rapport laat mij denken dat encoding bij een 10 Mbps HEVC video ongeveer 4x zo veel stroom in software decoding verbruikt dan in hardware. Dat is best veel.
Ik begrijp niet helemaal waarom iedereen me uitlegt wat een en-/decoder is en wat de voor- en nadelen van gpu vs software zijn, want dat was mijn vraag helemaal niet. Mijn vraag was of Intel blij met de naam ‘Iris’ gaat zijn, aangezien ze in ongeveer hetzelfde straatje zitten.
Je eerste zin is letterlijk een vraagstelling en je tweede zin niet, dus wat verwacht je dan?
Ik reageerde op het deel van je comment "Maakt encoden met een gpu of soc nog een groot verschil?" Hier heb ik blijkbaar onjuist uit gehaald dat je wilde weten wat het verschil was tussen GPU/SoC hardware decoding/encoding t.o.v. software.
Verder neem ik wel aan dat Qualcomm's legal team moet hebben geweten dat Iris graphics bestond voordat ze deze hardware decoding techniek uitbrachten.
Ik wilde in zekere zin wel weten of het een verschil maakt, maar dan in de juridische zin. Daarom ook dat ik de tweede zin begon met “Want”, waarmee ik dus wilde aangeven dat ie op de eerste zin sloeg. :)
Denk dat ze niet weten wie Iris van Intel is 🫣
Babette kennen ze daarentegen allemaal
Dit is encoder niet decorder, dit maakt dus verschil als je veel video maakt en dat moet worden encode maar zal niks veranderen voor het terug spelen. En een SoC heeft een GPU, SoC staat voor system on a chip wat bekent dat alle componenten op een chip zitten, maar je hebt nog well componenten zoals video processing cores die je normaal op een GPU zou vinden.
Je SOC gaat het niet trekken om 4k 60fps live in h265 te encoden, dus om dat soort flows mogelijk te maken moet je wel dedicated encoders hebben.
De Snapdragon 8 gen 2 ondersteunt al AV1 video playback, toch?
https://www.qualcomm.com/...n-8-gen-2-mobile-platform
De Snapdragon 8 gen 2 ondersteunt al AV1 video playback, toch?
https://www.qualcomm.com/...n-8-gen-2-mobile-platform
Er wordt voornamelijk gesproken over encoden in het artikel. Afspelen is decoden.
In het tweakers artikel wel maar in de mailinglist hebben ze het over beide.
Hardwarematig en softwarematig iets ondersteunen zijn helaas twéé verschillende dingen.
Dit^

De aanleiding van het artikel is de driver die binnenkort™ in Linux terecht komt, niet per se enig ander besturingssysteem. Qualcomm zal de AV1 support waarschijnlijk al in hun Board Support Packages voor Windows, Android en ChromeOS ingebouwd hebben, maar dit is niet direct overdraagbaar naar kale Linux (vice versa is dit vaak wel het geval).
Gaat dit ook van invloed zijn op Android gebaseerde systemen aangezien dat OS uiteindelijk ook een gemodificeerde Linux variant is? Dat is denk ik waar de genoemde Qualcomm processors op dit moment het meeste gebruikt worden denk ik.
Nee, drivers worden doorgaans niet gedeeld tussen Android en Linux. Ja, ergens diep onder de moterkap is Android Linux maar dat gaat niet op voor de meeste device drivers. Daar zit een andere architectuurlaag in. Dit is ook vaak een punt voor dingen als camera drivers.
Kon dat nog niet dan? Je hebt toch al smartphones van Xiaomi, OPPO en OnePlus met deze Qualcomm? Kan me niet voorstellen dat je nog geen video's op kon nemen.

Rakelings gerelateerd en misschien bekend bij mensen die dit soort artikels lezen: Zijn er ook goedkopere SoC's met H265-ondersteuning? Ik zoek een lichtgewicht SBC die Linux draait en kan dienen als RTSP camera. H264/H265.

De Raspberry Pi Zero W 2 lijkt de ideale kandidaat gelet op de bedoelde prijsstelling, maar wegens chronische tekorten worden ze duur verkocht. Bij €30 exclusief camera is het al snel zonde van de CPU die bij een videostream eigenlijk nagenoeg niet gebruikt wordt.
Het kan zijn dat eerdere drivers alleen onder NDA aan telefoonfabrikanten werd verspreid. Qualcomm staat er om bekend dat driverondersteuning na een tijd stopt, wat het upgraden van Android moeilijker maakt.
Zijn dat codecs voor generieke HW of heeft Qualcomm hier HW matige En/De-coding
handig als je ooit een plex server of soortgelijk wilt draaien op een android tablet (mocht er meer ondersteuning komen naast linux)

Hopelijk komt er ooit een android/ios versie van Plex, een oude m1 Ipad bijvoorbeeld in de meterkast hangen met een goedkoop nasje ernaast lijkt me een leuke oplossing.

[Reactie gewijzigd door WKV op 31 juli 2024 07:56]

Een encoder is toch iets anders? Ik dacht altijd dat dit stukje software gebruikt wordt om verschillende (video/audio) formats te transcoden/converten (bijvoorbeeld van h264 -> h265).

Dit artikel is een beetje verwarrend, want het lijkt erop dat er ook gesproken wordt over decoden:
This patch series introduces support for Qualcomm new video acceleration
hardware architecture, used for video stream decoding/encoding. This driver
is based on new communication protocol between video hardware and application
processor.
M.a.w. het afspelen van video's zou dan (ook) via de (eigen) sock kunnen gaan, i.p.v. software-rendering.
Dat heeft zo zijn voordelen, voornamelijk in batterij duur, maar ook in kwaliteit (zowel positief als negatief, aangezien SW altijd daarin nog beter is). Het lijkt dus erg op Intel Media Driver (https://github.com/intel/media-driver/), deze gaat zo te zien over V4L2-api, i.p.v. VAAPI (o.a. Intel & AMD gebruiken die op Linux).

Ik dacht ook dat Qualcomm al H265 (+ andere) kon doen op de hardware, maar volgens mij is het verschil dat het nu een open-source driver is: https://www.phoronix.com/news/Qualcomm-Iris-Video-Linux - inderdaad erg jammer van geen AV1 support

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 31 juli 2024 07:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.