Videotranscodeerprogramma HandBrake krijgt ondersteuning voor AV1-codec

Het populaire opensource video-encoderingsprogramma HandBrake heeft sinds versie 1.6.0 ondersteuning voor de AV1-codec. Encoderen kan in software, waarbij de cpu het werk doet, of met hardwareversnelling. Op dat gebied zijn nu nog alleen de Intel Arc-videokaarten ondersteund.

Niet alleen de Intel Arc-videokaarten zijn in staat om AV1 te encoderen; de RTX 4000-videokaarten van Nvidia kunnen dat ook en de RX 7000-serie van AMD blijft daarin ook niet achter. Het is echter aan de HandBrake-ontwikkelaars om die ondersteuning ook in te bouwen en die zit er in versie 1.6.0 nog niet in. Naar verwachting kunnen Intels aankomende Meteor Lake en Arrow Lake-cpu's ook AV1 encoderen, op maximaal 10-bit.

De AV1-codec is het product van AOMedia, de Alliance for Open Media. Zowel Google als Apple maakt daarvan deel uit, naast veel andere grote namen, zoals Netflix, Facebook, LG, Microsoft en Samsung. De codec is gepositioneerd om te concurreren met codecs als HEVC en VVC, ook wel bekend als H.265 en H.266. Een groot verschil tussen de twee is dat AV1 royaltyvrij is, of dat in ieder geval zou moeten zijn. Ook voor het gebruik van H.264 moeten royalty's betaald worden.

Handbrake

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-12-2022 • 15:59

53

Reacties (53)

53
53
22
5
0
30
Wijzig sortering
In de broadcast wereld, daar bedoel ik met de “ouderwetse” TV zenders duurt altijd even voordat een nieuwe codec standaard wordt. De keten is vrij complex, omdat je te maken hebt met een heleboel providers en OTT partijen zoals NLZiet.

Je merkt dat er nog vrij weinig ULTRA 4K kanalen beschikbaar zijn op deze platforms, dit komt omdat kosten voor TV zender eigenaren 4x meer wordt als ze hun HD zender upgraden naar 4K zender. Dit komt omdat de codecs om het TV signaal te creëren steeds complexer en zwaarder wordt om te berekenen. In de broadcast wereld hebben we afgesproken dat 4K kanalen de codec HEVC moeten hebben. Daarnaast is de frame rate van 25 fps naar 50 fps gegaan. Deze afspraken zijn nodig omdat fabrikanten van settopboxen en/of TV’s een product op de markt moeten zetten dat minimaal 5 jaar meer moet gaan bij providers en dat de 4K zender werken. Tevens moeten deze producten zo goedkoop mogelijk te produceren zijn, dus meestal worden extra chips voor AV1 zullen niet mee nemen, want extra kosten. Bij settopboxen is dat meestel het geval.

Om een 4K TV signaal te creëren heb ik geprobeerd om real time output te creëren doormiddel van CPU, maar dat is niet te doen tenzij je 20K+ wilt uitgeven voor een CPU. Gelukkig zijn er inmiddels ASIC hardware oplossingen beschikbaar zoals NETINT (grote klant van hun is Netflix) die speciale hardware heeft ontwikkeld om real time te kunnen encoderen. Met hun oplossing kun je een storage server kopen, en waar nogmaals gesproken de schijven in geschoven worden plaats je hun hardware. Het OS ziet deze kaarten als schijven, en met behulp van hun SDK of FFmpeg kun je parallel trancoderen. Netflix is bezig om hun render farm drastisch te verkleinen, omdat ze via deze oplossing kosten effectent kunnen transcoderen en ook nog zuiger (zeker handig in deze huidige energie markt). Je kunt ook GPU’s gebruiken voor transcoderen (wat de meeste partijen nu doen), maar deze hardware is vaak groter dan CPU of schijf en lastiger in te bouwen in compacte server. Daarnaast vreten ze veel stroom en is de output niet altijd naar wens voor professioneel gebruik (persoonlijke mening). Ik heb NETINT op de beurt IBC gesproken en ze zijn van plan om AV1 hardware kaart uit te brengen, omdat ze merken dat vooral streamingdiensten graag overwillen stappen naar AV1 van wegens de licentie kosten.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 08:32]

[...] Je merkt dat er nog vrij weinig 4K kanalen beschikbaar zijn op deze platforms, dit komt omdat kosten voor TV zender eigenaren 4x wordt als ze hun HD kanaal upgraden naar 4K kanaal. Dit komt omdat de codecs om het TV signaal te creëren steeds complexer en zwaarder wordt.
Vier keer klopt natuurlijk niet. De meeste 1080p signalen zijn momenteel gewoon h.264 / MPEG-4 en zoals je zelf al zegt zal 4K gecodeerd worden in h.265. Echter is die encodering efficiënter dan h.264. Ook is de hardware inmiddels goed betaalbaar en beschikbaar.

De echte reden dat h.265 nog niet gemeengoed is onder streaming partijen is licentiekosten. In Windows is het bijvoorbeeld niet eens native af te spelen. Dat heeft bijvoorbeeld VP9 niet. Buiten dat ben verlies je ook veel compatibiliteit, dat h.264 wel heeft. Daarom is AV1 ook zo ontzettend belangrijk. Dat is namelijk royalty free. Echter is daarvoor de hardware nog niet goed beschikbaar.
[...] Ik heb geprobeerd om HEVC real time te encoderen via een CPU, maar dat is niet te doen tenzij je 20K+ wilt uitgeven voor een CPU.
Waarom via CPU? Er zijn genoeg GPU's of APU's die gewoon vlot 150fps HEVC kunnen transcoderen. En die zijn er ook voor de professionele markt.
Er zit een verschil tussen transcoden en encoden, maar ik begrijp je punt. ;)

De reden dat velen het over de CPU willen doen, is de uiteindelijke beeldkwaliteit. Ik zie het verschil niet, maar ik lees het bijvoorbeeld wel terug. Zoek voor de grap maar eens op 'gpu encoding disadvantages' en je krijgt genoeg resultaat.

Het komt er in feite op neer:
- mindere bitrates
- minder(e) filter opties
- software limits (NVIDIA/AMD/Intel)

Nogmaals, ik zie het verschil niet, maar ik denk iemand die erop getraind/professioneel is - het wel degelijk ziet. Net zoals sommige het verschil horen tussen uncompressed en compressed geluid.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 08:32]

Dit. Software encoders kunnen softwarematig verbeterd worden. Met een hardware encoder is dat niet mogelijk.

De x265 software encoder levert betere beeldkwaliteit dat welke h265 hardware encoder dan ook.
Als je niet gigantisch met bitrate smijt zie je het verschil zo. Als software two pass (de echte, niet nvenc 2-pass) op het randje zit, ziet hardware single pass er al niet meer uit bij dezelfde file grootte.

Hardware encoding is voor real time streamen, zelfs voor het streamen van niet real time video over het internet is het troep. Goede encoders kijken een paar frames verder en houden een constante bitrate over meerdere frames, wat gezien buffering prima werkt over het internet. Dat maakt al een gigantisch verschil.

PS. Oh, ik zie dat nvenc wel lookahead heeft, mijn fout. Alleen geen echte 2 pass.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 23 juli 2024 08:32]

Wie maakt die afspraken in de 'broadcast wereld'? Ik vind het eerlijk gezegd maar een vaag verhaal.
Bedoel je toevallig de CDN's (in geval van streaming) en/of software? Want AV1 ondersteuning is nog niet door iedereen geadopteerd (helaas). H.264 wordt veelal nog gebruikt, omdat vrijwel iedereen die als standaard heeft gemaakt.
Zie dat je het hebt aangepast, stuk duidelijker wat je nu bedoeld. :)

Of je het signaal nu aanlevert in H.264, H.265 of AV1, dat maakt toch weinig uit? Het wordt namelijk niet direct gepasseerd naar de klant, maar de ISP doet een soort van een proxy, waarbij ook nog eens het streamingprotocol wordt meegenomen (DASH, HLS, etc.) en dus stukjes van een kopie van het bronmateriaal. De mediaplayer/browser/.. geeft hieraan welke zijn voorkeur is en in welke resolutie (in de meeste gevallen). Vervolgens decode het apparaat het – en dat kunnen er al best veel op 4K met HEVC/H.265. Met weliswaar een lage(re) fps in de meeste gevallen, maar we komen er wel. :)

Netflix heeft al grotendeels AV1-ondersteuning, en ik dacht YouTube ook (met nog VP8/VP9). Het enige dat nog ontbreekt, is fatsoenlijke hwacccel support voor de AV1 codec op consumenten kaarten en mediaboxen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 08:32]

De gouden standaard is een ongecomprimeerd signaal afleveren via SDI. Het gaat dan rechtstreeks de encoder in van de televisieaanbieder, die het via zijn eigen netwerk verder verspreidt. Het signaal in SDI afnemen is evenwel alleen haalbaar bij de Nederlandse zenders, in praktijk wordt dan een H264- of H265-signaal in constante bitrate afgenomen. Dat kan eventueel door de televisieaanbieder omgezet worden in een signaal met variabele bitrate.

De DVB-standaard wordt vastgesteld door de ETSI, die weer verder borduurt op MPEG-standaarden. De meest relevante standaard is de standaard TS 101 154, die regelt welke combinaties van resoluties en andere parameters gebruikt worden worden en bepalend is voor waarin TV-aanbieders mogen uitzenden en wat televisies moeten ondersteunen. Het is TS 101 154 die bijvoorbeeld bepaalt dat HD-televisie maximaal 1080i is en al het meerdere UHD-apparatuur vereist, of dat als H.265 gebruikt wordt, altijd 50p gebruikt moet worden en SD-uitzendingen in H.265 verboden zijn.

De enorme chaos die bij smart-televisies bestaat, dat je na een paar jaar je apps niet kan gebruiken, bestaat bij omroeptelevisie niet, dankzij deze standaard: Televisieaanbieders in heel Europa houden zich aan TS 101 154, zodat als je een televisie in de winkel koopt, hij compatibel is met het signaal van je televisieaanbieder.

Het ligt niet in de rede dat de ETSI AV1 in televisiestandaarden zal introduceren: De normen voor UHD-televisie liggen reeds vast, H.265 is verplicht. Iedere 4K-televisie die verkocht wordt ondersteunt H.265 en als TV-aanbieders 4K willen aanbieden zullen ze H.265 moeten gebruiken. AV1 toevoegen zorgt alleen nog maar voor consumentenleed en voegt dus niets toe.

Wel kun je verwachten dat in een toekomstige versie van TS 101 154 H.266 toegestaan wordt. Op dit moment is het nog niet toegestaan en vaak worden verbeteringen aan elkaar gekoppeld. Net zoals 4K, H.265, 50p, HDR en BT.2020 aan elkaar gekoppeld zijn, zal H.266 aan andere verbeteringen gekoppeld worden die allemaal in combinatie ondersteund moeten worden.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 08:32]

Interessant. :)

Alleen waarom zou AV1 niets toevoegen? AV1 schijnt veel efficiënter en meer compressie te ondersteunen dan HEVC. Met zoiets als de Ziggo Mediabox Mini zijn formaten als AV1 daarvoor erg interessant, zeker als er geen licentiekosten op zitten. Tevens ondersteunen streamingdiensten het (Netflix, YouTube, etc.) en dat worden alleen maar meer.

Begrijp mij goed, beide kunnen prima naast elkaar bestaan, maar vroeger werd je ook helemaal gek van de tig formaten die er toen waren. Nu hebben we er eindelijk twee (AV1 en HEVC) als standaard*.
De internetwereld stoort zich aan licentiekosten, de televisiewereld heeft er nooit problemen mee gehad. Televisieaanbieders willen vooral op bandbreedte besparen. De huidige standaard gebaseerd op H.265 ligt vast en daar kan niet meer aan gesleuteld worden zonder consumentenleed te introduceren. Voor een toekomstige standaard (voor 8K-televisie ?) ligt het in beginsel nog open, maar gezien H.266 efficiënter is dan AV1 weet ik al wel wat ze gaan kiezen... en gewoonte zal vast ook een rol spelen: Lekker voortborduren op waar MPEG/ITU mee komen.
Ah duidelijk, wist niet dat H.266 al zover in development was en dus efficiënter is/wordt dan AV1.

Het is waar dat de streamingdiensten zich er vooral druk om maken, maar het houd je ook als kleine ondernemer bezig. Met AV1 heb je gewoon geen gezeur en weet je zeker dat je de codec vrij kan/mag gebruiken. Met H.265 zijn er flink wat obstakels op dit gebied, een reden waarom AV1 toch belangrijk is.
Je merkt dat er nog vrij weinig ULTRA 4K kanalen beschikbaar zijn op deze platforms, dit komt omdat kosten voor TV zender eigenaren 4x meer wordt als ze hun HD zender upgraden naar 4K zender
Dit vind ik een raar verhaal, waarom zou het 4 keer meer kosten om in 4k te werken ? De presentator krijgt echt niet 4 keer meer betaald omdat het in UHD is, regisseurs, editors, acteurs, make-up, decorbouwers, etc. krijgen echt net opeens 400% salarisverhoging bij de omschakeling naar 4k.

Dus waarom zou het 4x duurder zijn ? Klinkt als een slap excuus om maar niet te hoeven investeren in het up-to-date houden van je apparatuur, iets wat in elke industrie noodzakelijk is.

Het m.i. schandalig hoe hier, zeker in Nederland mee wordt omgegaan. De 4k standaarden bestaan al jaren en 4k TV’s worden ook al jaren verkocht. De omroepen en kabelmaatschappijen moeten zicht hier kapot voor schamen. Op dit moment zouden die bezig moeten zijn met de overschakeling naar 8k en het afbouwen van 4k, in plaats van dat 4k nog niet eens uitgerold is. Hell, de uitrol van HD is nog niet eens voltooid.
Er zijn ook kosten die je niet direct verwacht, denk aan detailering van studio en make-up
Het kost wel degelijk geld, je moet namelijk een totaal andere codec ondersteunen. Daarnaast heb je nog contracten met de ISP's (Ziggo, KPN, etc.) - die voor jou een 4K kanaal moeten opzetten.

Encode maar eens voor de grap bij je thuis een formaat van H.264 (of iets anders) naar HEVC.. dat gaat nog niet zo eenvoudig. Zoals @Xieoxer al aangeeft kost dat ontzettend veel energie en CPU/GPU-kracht.

Je zult dus ook moeten investeren in hardware, software en kennis. Want iets goed encoden/transcoden is nog best een uitdaging.
Tuurlijk kost het geld, maar het kost echt geen 400% van een HD productie. 5% extra zou ik geloven, meer lijkt me heel sterk. De grootste kosten zitten ‘m in dingen die helemaal niet veranderen als je in hogere resolutie uitzend.
Niemand (behalve jij) heeft het over productie. Alleen over distributie. Groot verschil.
HEVC encoding in 4k deed de vorige videokaart hier, een rtx2080 al. Vijf jaar oude technologie inmiddels. Dat was al behoorlijk efficiënt, niets over te klagen in kwaliteit. Puristen vinden zeker verschillen met x265, maar laten we eerlijk zijn, wie gaat dat zien in een talkshow, journaal of zelfs speelfilm waar je normaal naar kijkt ipv frame by frame. Hadden wel altijd de quality maximaal, slow of slowest.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 23 juli 2024 08:32]

De grootste bioscoop films worden nog niet eens gefilmd in 8K, laat staan de gemiddelde talkshow.
Netflix hoeft niet realtime te encoderen. Dit hoeft natuurlijk maar 1x goed voor de statische content.

Het realtime encoderen gebeurd zover ik weet al jaren in de broadcast industrie ondanks ik er al jaren niet meer in werk. De hele keten 4K maken is zeker een uitdaging maar 4K live encoderen is echt geen probleem.
Klopt. Netflix doet dat trouwens op een heel slimme manier. Niet alleen voor kwaliteit (en zo laag mogelijke bitrate) waar ze bvb scene per scene coderen met andere parameters indien nodig. Maar ook voor de beschikbare computing power. Die halen ze gewoon bij hun streaming servers. Hebben die het wat rustiger dan worden ze gewoon gebruikt voor encoding.
Netflix hoeft niet realtime te encoderen. Dit hoeft natuurlijk maar 1x goed voor de statische content.
Netflix is ook bezig om live events uit te zenden. Dus daar zullen ze het wel weer voor nodig hebben. In 2023 zullen ze bv een Chris Rock special live uitzenden.
Om een 4K TV signaal te creëren heb ik geprobeerd om real time output te creëren doormiddel van CPU, maar dat is niet te doen tenzij je 20K+ wilt uitgeven voor een CPU.
Dat lijkt me echt niet te kloppen, volgens deze benchmark: https://www.phoronix.com/news/27-CPUs-AV1-SVT-Video-Encode
Halen CPUs van enkele generaties te gewoon 200+ fps voor 8 bit 1080p hevc encoding, war dus wil zeggen dat ze op 4k 50fps halen.

Dat was de i9-7900X, een 10core cpu. De huidige 12 en 15 core desktop CPUs verslaan dat natuurlijk met de vingers in de neus, jouw claim dat een cpu die die transcoding aan kan duizenden euros kost klopt dus gewoon niet: voor minder dan 500€ ben je er al.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 08:32]

Intel SVT-AV1 is een hardware matige encoder. Edit: SVT-AV1 is blijkbaar een volledige software based oplossing. Ik dacht dat het hardware encoder was. Normaal gesproken hebben moderne CPU's een speciale chip aanboort voor het trancoderen van binnenkomende materiaal. Je wilt het liefst geen hardware encoder gebruiken, maar puur software based encoderen / transcoderen. De reden hiervoor is dat je met een software based oplossing veel betere kwaliteit kan creëren dan hardware encoder. Zeker als output bitrate minimaal is, dan wil je elke optie die er aanwezig gebruiken om het maximale eruit te halen. In de professionele wereld maken wij ook geen gebruik van consumenten processoren. Ik heb mijn testen gedaan op een Intel Xoen en AMD milan.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 08:32]

Intel SVT-AV1 is een hardware matige encoder. Een speciale chip in de CPU voor het trancoderen van binnenkomende materiaal.
In diezelfde test zie je ook gewoon de Threadripper 2950X 233 fps halen. Die CPU heeft geen IGP en zeker geen speciale Intel-only chip voor Transcoding. SVT is dus echt wel volledig software-based.

Nu hoor ik je zeggen "ja maar een dure Threadripper!", maar neen: de 2950X is een naar hedendaagse standaarden vrij normale chip, de 3950X (een 'gewone' consumenten CPU) is 43% sneller in x265, en de 7950X is nog eens 42% sneller. En specifiek voor SVT zal de Zen4 generatie een heel stuk sneller zijn want SVT kan gebruik maken van AVX512.

Als je testen gedaan hebt vermoed ik dat je x265 gebruikte? Die is dan ook vrij traag. Je kan om principiële redenen weigeren iets als SVT-HEVC te gebruiken, maar dan vind ik ook niet dat je moet klagen dat het traag is. Ik moet wel toegeven dat ik niet weet hoe de kwaliteit van x265 zich verhoudt tov SVT-HEVC, heb jij daar ergens info over? Ik kan niet meteen iets vinden op google.

Edit: toevoeging: SVT-HEVC gebruikt wel veel ram vergeleken met andere encoders: voor 4K gebruikt de encoder minstens 16GB. Maar RAM is goedkoop en voor professionele toepassingen lijkt het me geen probleem om even 64GB erin te prikken.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 08:32]

AV1 is trouwens niet gemaakt om te concurreren met H.265 maar met H.266. Dit is een artikel uit 2020!

AV1 concurreert niet met H265 want dat is een codec uit 2013.

https://www.digitaltrends...o-codecs-fully-explained/

@Mark_88

[Reactie gewijzigd door W00fer op 23 juli 2024 08:32]

Fair point, HEVC is alweer flink oud. Ik heb maar geformuleerd dat AV1 concurreert met zowel H.265 als H2.66
Dat zeg je wel, maar als ik de huidige resultaten lees is AV1 echt niet zo 'next-gen' als de fans pretenderen:
The latest encoder comparison by Streaming Media Magazine as of September 2020, which used moderate encoding speeds, VMAF, and a diverse set of short clips, indicated that the open-source libaom and SVT-AV1 encoders took about twice as long time to encode as x265 in its "veryslow" preset while using 15-20% less bitrate, or about 45% less bitrate than x264 veryslow. The best-in-test AV1 encoder, Visionular's Aurora1, in its "slower" preset, was as fast as x265 veryslow while saving 50% bitrate over x264 veryslow.[63]
15-20% minder bandbreedte is mooi, maar HEVC is alweer oud, en 2x tragere encoding time is best fors, dus AV1 is meer 'een halve generatie' verder dan HEVC (doorgaans mikt de ITU-T en MPEG op 50% reductie in bandbreedte per generatie, iets dat ze met AVC en HEVC waarmaakten), en niet echt next-gen. Als dit de cijfers blijven, dan zal VVC simpelweg de vloer aanvegen met AV1.

Echter: AV1 is de codec waar big tech zich achter schaart dus als dat zo blijft zullen ze winnen in de consumentenmarkt.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 08:32]

Pak de cijfers er eens bij van H266 en andere nieuwe codecs?
Die zijn erg schaars als ik ze zoek, als jij er hebt lees ik ze graag!
Ik vraag me af of je dan ook makkelijk h265 content kan omzetten naar AV1, of als daar qua bestandsgrootte nog wat winst te rapen valt...
Van lossy compressie naar lossy compressie gaan? Lijkt mij suboptimaal voor de beeldkwaliteit.
Weet ik, maar wie heeft nog "volledige" bestanden van video bronmateriaal tegenwoordig? Zelfs dvd was al een compressie. Wat zeg ik? Zelfs video-CD.

H264 omzetten naar h265 ging prima en leverde vaak behoorlijk wat ruimtewinst op, op de harde schijf. Zonder dat ik eigenlijk ooit kwaliteitsverlies heb opgemerkt.

[Reactie gewijzigd door BartDG op 23 juli 2024 08:32]

Weet ik, maar wie heeft nog "volledige" bestanden van video bronmateriaal tegenwoordig?
Met hercodering (naar AV1, maar zelfs van HEVC naar HEVC) kan je natuurlijk winst behalen qua bestandsgrootte. Het punt is dat je geen één-op-één vergelijking kan maken tussen formaten zonder het origineel.

Voor iets dat al in een lossy formaat is, is het gewoon beter om niet opnieuw te hercoderen. Iets dat enkel nog maar in DVD (MPEG2)-formaat bestaat kan je beter in dat formaat houden als beeldkwaliteit kritisch is.
Vooropgesteld ben ik natuurlijk voorstander van legale alternatieven, helaas gaat dat niet altijd.
Maar het valt mij op dat vooral in de P2P wereld sinds kort veelal H.265 wordt aangeboden i.p.v. de AV1-codec. Persoonlijk denk ik dat het ontbreken van HW-accel voor CPU/GPU en de late adoptie van tools als Handbrake/ffmpeg hier de oorzaak van is. In mijn ogen hadden we AV1 ondersteuning al 2 jaar geleden (grotendeels) kunnen hebben, ook al was die spec. dan misschien niet final.

De reden dat ik P2P erbij betrek, is dat deze 'wereld' mede (onbewust) standaarden bepaald, zoals H.264.

HEVC is ook recent toevoegt aan Chrome, wat de verder adoptie van AV1 weer tegenstaat.

Hoe eerder we af zijn van H.265, hoe beter. Ik vind het prima dat de makers eraan verdienen, maar niet op de manier hoe dat nu gebeurt (patentenzooi, onduidelijk licentie-model, etc.).

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 08:32]

Maar het valt mij op dat vooral in de P2P wereld sinds kort veelal H.265 wordt aangeboden i.p.v. de AV1-codec.
'Sinds kort'? Gebruik van HEVC is er al erg lang. AV1 komt eigenlijk niet voor.
Persoonlijk denk ik dat het ontbreken van HW-accel voor CPU/GPU en de late adoptie van tools als Handbrake/ffmpeg hier de oorzaak van is. In mijn ogen hadden we AV1 ondersteuning al 2 jaar geleden (grotendeels) kunnen hebben, ook al was die spec. dan misschien niet final.
Ik denk dat 'professionele' releasers in de yar har-wereld geen Handbrake gebruiken. ;)

Verder is het niet enkel veel bestaande CPU's en GPU's die AV1-ondersteuning missen. Het is ook de grote berg aan mediaspelers in het wild.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:32]

'Sinds kort'? Gebruik van HEVC is er al erg lang. AV1 komt eigenlijk niet voor.
Dat is nog niet zo lang hoor, veel gebruiken nog altijd H.264 of bieden beide aan.
Ik denk dat 'professionele' releasers in de yar har-wereld geen Handbrake gebruiken.
Weet niet welke tools ze gebruiken, maar ik neem aan zeker iets met FFMpeg of andere (mkv) tools voor het maken van de rips.

Maar dat was het punt niet haha, meer dat software-ontwikkelaars ook de AV1-codec moeten ondersteunen en daarbij ook relatief laat zijn.
Avisynth en platte x264 of x265 encoder en dan eventueel mergen met mkvmerge.
Staxrip komt hier bij uitstek in de buurt imho
Tja het zal nog zeker 10 jaar duren voordat AV1 fatsoenlijk ingeburgerd is. Je kan er nog steeds niet mee streamen en er is geen telefoon, mediaspeler, tv en bijna geen pc die er mee overweg kan.

Het zal je verbazen hoeveel apparaten die nog dagelijks gebruikt worden nog steeds niet eens in staat zijn HVEC/X.265 af te spelen.
Vwb die mediaspelers en ondersteuning voor AV1? Die zijn er inmiddels al aardig wat, vergis je daarin niet. Op het Android TV platform zijn er al diversen, met een officiële Google certificering.
Wat er is en wat mensen thuis hebben is het grote verschil. Zo goed als iedere tv ondersteund x265 maar nog niet de helft van de tv's in gebruik hebben het. en dat is ondertussen al 9 jaar uit.
Ik zie een TV nog steeds niet als serieuze mediaspeler, ongeacht de streaming apps die daarop draaien. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat de nieuwere modellen met bijv. Android/Google TV als OS de ondersteuning inmiddels wel hebben voor AV1. Geen idee, heb het niet opgezocht.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 23 juli 2024 08:32]

Idd.
Zeker de gerenommeerde spelers van mediaspelers ondersteunen dit al vanaf 2020. Zowel Android TV als in mijn geval WebOS 8K 2020 model wordt AV1 hw ondersteund tot 8K60 HDR, maar ook de welbekende en veel verkochte 4K oled modellen vanaf dat jaar ondersteunen dit standaard tot 4K content.
Volgens mij wordt het nu wel in de meeste 2022 €800+ modellen standaard ondersteund.
Helaas dat die Intel A770/16GB eigenlijk niet te krijgen is, zeker met de verbeterde drivers van de afgelopen weken zou dat een hele mooie kaart zijn.
Helaas dat die Intel A770/16GB eigenlijk niet te krijgen is,
Te koop bij meerdere verkopers op Amazon. Je moet alleen naar verwachting twee weken wachten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:32]

Too little too late. Ik heb al in 2014-2015 mijn hele h.264 collectie omgezet naar h.265. Daardoor kromp de omvang van 25 TB naar 11 TB, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Er zat in veel films sowieso veel 'lucht' waardoor deze krimp niet uitsluitend op het conto van de betere codec geschreven kan worden. Ook het verwijderen van allerlei overbodige audiotracks maakt wat uit.
Das war einmal. Tegenwoordig grijp je naar streamingdiensten...
Ik gebruik Handbrake vaak, daarom ook een Ryzen 9 3950X, en een RTX3090.
Wel lullig, bij een H264-codering (voor Whatsapp-filmpjes) gebruikt ie maar de helft van mijn 16 cores.
Gebruikt hij ze met h265 wel allemaal?
Met standaard instellingen van x265 niet. In ieder geval niet volledig 100% op alle cores. Zelf encode ik eigenlijk liever 2 videos tegelijk op mijn 7950x. Encoding met meer cores resulteerd in het dalen van de efficiëntie omdat bepaalde functies niet, of in mindere mate, uitgevoerd kunnen worden wanneer verschillende threads verschillende frames encoden.
Ik had de H264 op Placebo staan, nu op VerySlow gebruikt ie wel alle cores (ook ander filmpje).
Dan zal x264 ook wel bepaalde complexere functies skippen bij snellere presets. x264 is overigens makkelijker te multithreaden door encoders dan x265 door de verhoogde complexiteit : )
X265 schaalt slecht ja, dat maakt het extra stukken trager. En via de GPU haal je niet dezelfde kwaliteit/compressieverhouding als met de CPU.
Betere titel zou zijn: "ffmpeg krijgt ondersteunding voor AV1-codec en Handbrake neemt deze over".

[Reactie gewijzigd door Mindfucker op 23 juli 2024 08:32]

Vraagje: waarom is bij H265/4k de framerate opgeschroefd naar 50P? Geeft vast een stabieler plaatje, maar vergt ook 2x zoveel data. Dan wordt de winst van betere encoding toch te niet gedaan/ kom je toch op meer data uit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.