Discord krijgt ondersteuning voor AV1-streaming op GeForce RTX 40-gpu's

Discord brengt binnenkort een update uit die AV1-ondersteuning toevoegt aan het platform. Daarmee kunnen gebruikers met een Nvidia GeForce RTX 40-gpu de mediacodec gebruiken om gameplaybeelden te streamen naar andere gebruikers.

Discord begint deze week met het uitrollen van de update AV1-encoding voor RTX 40-gpu's, meldt Gerardo Delgado, productlinemanager van Nvidia's contentcreatordivisie. De functie moet vanaf dan langzaam maar zeker beschikbaar komen voor alle gebruikers. Met de update kunnen Discord-gebruikers met een Nitro-abonnement 4k60-beelden streamen met een bitrate van 8Mbit/s, meldt Delgado. Zonder Nitro kan AV1 ook gebruikt worden, maar dan op een lagere resolutie.

Volgens Delgado ondersteunt Discord vooralsnog alleen RTX 40-gpu's voor het livestreamen van AV1-beelden. De Radeon RX 7000-serie van AMD en Intels Arc-videokaarten hebben ook een AV1-encoder, maar die kan nog niet gebruikt worden voor livestreaming op Discord. Het is niet bekend wanneer ondersteuning voor die gpu's alsnog wordt toegevoegd.

Het streamen met AV1 beperkt volgens Delgado niet wie een stream kan bekijken. Volgens de Nvidia-medewerker controleert Discord automatisch of kijkers AV1-beelden kunnen decoderen. Dat wordt wél ondersteund op videokaarten van andere fabrikanten. Onder meer AMD's RX 6000- en 7000-gpu's en Intel Arc-videokaarten kunnen AV1-beelden decoderen, naast recente processors van AMD en Intel en Nvidia's RTX 30- en 40-videokaarten. Als een of meer kijkers geen gpu hebben die AV1-beelden kan decoderen, schakelt de dienst automatisch over op H.264.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-01-2023 • 11:44

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
31
2
0
7
Wijzig sortering
Als een of meer kijkers geen gpu hebben die AV1-beelden kan decoderen, schakelt de dienst automatisch over op H.264.
Nou lijkt het zo geschreven alsof de dienst dus bij encoderen automatisch naar H.264 overschakelt ipv AV1 als er dus ook maar 1 iemand is die geen AV1 aan kan, daarmee is het dan relatief zinloos de komende jaren, want er zijn in verhouding maar weinig mensen die AV1 aankunnen en dan zou dus betekenen dat alsnog altijd H.264 gebruikt wordt.
Volgens dit artikel van videocardz, die weer naar Gerardo Delgado's twitter linkt, klopt dat. Discord zal het AV1 gebruiken zolang iedereen AV1 ondersteund en overgaan naar H.264 zodra iemand joint die geen AV1 ondersteund.

Maarja, eerst zien dan geloven ;)

[Reactie gewijzigd door Fernon op 26 januari 2023 12:49]

Wat op zich gunstig is, want dan heb je een kleine pool van gebruikers die het nu testen en naarmate het populairder wordt kun je makkelijk zien of het spul blijft schalen.

En kunnen ze altijd nog beslissen dat de non AV1 gebruikers plus x seconden lag krijg van een ge'rencode stream op lagere resolutie en bit stream.
Discord zou ook transcoding kunnen doen (op hun servers), waardoor de source alsnog AV1 kan streamen?
Dat kan - maar heb je enig idee hoeveel extra bandbreedte en servercapaciteit dit kost? Die moet toch betaald worden en ik vermoed dat ze hier (voor nu) even de makkelijkste route nemen.
Leuk dat er AV1 support komt, al heeft 99% van de discord gebruikers geen Nitro en voor 720p voldeed de oude manier prima :)
Niet alleen dat, al heb je Nitro en je wilt streamen in 4K. Het is P2P, als iemand niet de bandwidth heeft dan krijg je blokkerige streams.
Zoals tegenwoordig veel gebeurt met Nitro icm 1080p 60fps

Edit: Het is inderdaad niet P2P, ik had het verkeerd op hun blog gelezen!
https://discord.com/blog/...-voice-users-using-webrtc

[Reactie gewijzigd door Joao op 26 januari 2023 12:48]

Niet alleen dat, al heb je Nitro en je wilt streamen in 4K. Het is P2P, als iemand niet de bandwidth heeft dan krijg je blokkerige streams.
Het is niet p2p. Discord video en audio loopt via servers van Discord.

Dat van die blokkerige streams was inderdaad zo maar naar eigen zeggen hebben ze dat (iets van een jaar geleden) verholpen. Ik hoor er ook sindsdien nooit meer iets over.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 26 januari 2023 12:09]

Dat van die blokkerige streams was inderdaad zo maar naar eigen zeggen hebben ze dat (iets van een jaar geleden) verholpen. Ik hoor er ook sindsdien nooit meer iets over.
Helaas is dit absoluut nog steeds een ding als een van de mensen in een call een slechte verbinding heeft.

Aan een kant snap ik dat discord geen zin heeft om voor bepaalde mensen in een call een transcode op te zetten zodat zijn slechte verbinding het ook bij kan houden. Maar dat 1 persoon in een call van 20 man een slechte verbinding heeft en de stream effectief sloopt vind ik niet acceptabel voor een service waar ik $99/jaar voor betaal.
Dus wat jij aangeeft is dat als ik in een call zit met 5 mensen en als 1 van die 5 mensen slechte verbinding heeft dan wordt de kwaliteit voor iedereen omlaag gehaald? Is dat dan de reden waarom ik nog steeds vaak blokkerige streams zie en als ik zelf stream met minder mensen niet?
Yep!

Het probleem is dat als een van de mensen in een call maar een 2Mbps stream kan handelen, dat je computer dan overswitched naar een limiet van 2Mbps richting discord.

In plaats van dat jij de 8Mbps stream upload naar discord, en discord sub-streams transcode met verschillende kwaliteit zodat iedereen in de call de juiste kwaliteit kan kiezen, verlaagt het de kwaliteit voor iedereen.

Dit is goedkoper, want discord hoeft nu alleen maar een enkele stream te broadcasten zonder dat ze hier computing power aan hoeven te besteden.

[Reactie gewijzigd door smiba op 26 januari 2023 13:16]

With AV1 you'll be able to stream up to 4K60 with nitro, at 8 Mbps!
Dat lijkt me wel een niche case hoor :)
Inderdaad, 8Mbps? Ik doe livestreams op Youtube met mijn RTX4090 op 4k met 60fps en daar heb ik toch echt wel minimaal 35 Mbps voor nodig.
Ik denk dat hij bedoeld dat er maar weinig mensen zijn die geen 8Mbps stream kunnen binnenhalen
Ah ja, haha. Zo kan je het ook lezen inderdaad ;)
De stream is dan gelimiteerd op 8Mbps. Dus dat moet prima haalbaar zijn. De eerste keer ook dat ik hoor dat de streams in Discord peer-to-peer zouden zijn.
Het is voor Discord dan ook eerder een reden om meer gebruikers over te halen om Nitro te nemen. :) Je hebt immers zowel Nitro als een RTX 4000 kaart nodig.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 januari 2023 11:54]

Das leuk, maar discord nitro is 10 euro per maand en om de hoogste tier op je server aan de praat te krijgen heb je 7 nitro abbonees nodig die elk hun 2 boosts inzetten, voor zover ik weet.
Ze er los bij kopen is nog een paar cent duurder per boost.

Kan gierig overkomen, maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 januari 2023 11:58]

Met die boosts is het om het server-breed te krijgen, als Nitro gebruiker kan je het sowieso zelf. Dat laatste is wat hier in de Tweet bedoeld wordt.
Ja dat is allemaal leuk, maar dan kost het je dus alsnog 10 euro per maand per persoon die het wil kunnen. Het enige wat de meesten er dus van gaan merken is iets hogere kwaliteit beeld in je stream.

Mijn punt over die server was meer dat het server wijd vaak nog duurder is dan per persoon. Je krijgt dus geen groepskorting ofzo.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 januari 2023 12:02]

Het is dan ook vooral voor een niche (voor de gebruikers althans, omdat je planeten moet uitlijnen, bij wijze van spreken) en voor Discord een manier om hun Nitro product verder te promoten en te zorgen dat meer gebruikers Nitro afnemen. ;)
De nitro classic (zonder de boosts) is 50 euro per jaar.. Maar ik kijk net op discord en classic wordt niet meer aangeboden. De 'basic' heeft geen HD stream, dus dan ben je inderdaad voor die 10 euro per maand of 100/jaar gebonden.

Jammer weer nu ik dat zo lees, maar aan de andere kant vind ik die 'hoge kwaliteit' van het niveau 'lekker belangrijk'. Streamen op discord doe je denk ik niet voor het streamen, maar meer om even mee te kijken (ja, is hetzelfde, maar de kwaliteit lijkt mij ondergeschikt aan het doel).

En als je de server zodanig moet boosten (7x) om het voor iedereen beschikbaar te maken is het helemaal niet leuk meer. Dan heb je overigens maar 4 mensen voor nodig ipv 7 (want je hebt 2 boosts per persoon), maar in een klein gezelschap kan dat nogal in de papieren lopen.

Als het voor de kwaliteit nodig is kun je net zo goed een stream op Youtube of op twitch gaan starten, kost niks en is betere kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 27 januari 2023 00:09]

Er zijn erg vaak aanbiedingen. Maar goed, ik gebruik discord veel. Ik heb het niet voor de streaming kwaliteit maar voor het feit dat ik 100mb kan uploaden en gebruik het erg veel. De basale boost (1 persoon die boost) bied al veel voordelen voor een server.

We kunnen het ook omdraaien? Hoe kan een product gratis zijn voor iedereen, gigabytes verstoken zonder kosten? Ik betaal liever wat dan dood gegooit worden met reclame zoals bij al die andere apps
Ondersteuning creeert vraag.
AV1 is dan voor mij toch de allergrootste reden om te wachten op een 40-series kaart ipv nu voor de 3060ti te gaan.
Ik sla veel gameplay replay op en het is erg fijn om óf de bestandgrootte te halveren óf de kwaliteit een stukje hoger te hebben voor dezelfde opslag (al zal dat verschil het waarschijnlijk niet waard zijn)
En op de lange termijn gekeken is AV1 waarschijnlijk de opvolger van H.264. Al zouden dit best ook H.265 of H.266 kunnen zijn welke beide technisch nog beter presteren, maar er is voor zover ik weet gedoe met licenties?

[Reactie gewijzigd door Ospo op 26 januari 2023 12:13]

b.t.w voor iedereen die het niet weet, ook Intel en AMD hebben in hun meest recente lineup groede AV1 encoders/decoders.

[Reactie gewijzigd door holhuizen op 28 januari 2023 11:36]

Dit klopt, ik zou ook graag een AMD kaart willen hebben maar tot nu toe waren hun encoders slechter dan die van Nvidia. Hopelijk is dat niet meer het geval met AV1 maar ik heb dit nog niet onderzocht
Je kan nieteens streamer op 1080P op een tablet als je nitro hebt.
En ook die nitro spellen kan ook niet op mobiel of tablet gespeeld worden.
Begin die nitro ook meer en meer zinloos te vinden.
10 euro betalen gewoon om wat groter plaatjes en bestanden door te sturen.
Als mijn nitro vervalt geef ik vanaf dan wel zelf een linkje.
Ik merk net op (door een andere reactie hierboven ergens) dat de nitro classic uit het pakket is en je voor het iets hogere upload limiet 3 euro per maand gaat betalen. Dat is goedkoper dan de classic die ik nu betaal, maar weer beperkt in in de streamkwaliteit.

Maar voor enkel die 50Mb limiet tegenover de standaard 8mb (??) is dat het mij niet waard. En 10 euro per maand is mij te duur voor die extra dingen die ik toch niet gebruik (boosts, emoticons en wat niet meer)
Twitch gaat competitie krijgen, mark my words
Competitie hoe precies?

Twitch is 'stream op een website', Discord is 'creer een account, join een server, accepteer voorwaarde, wacht op bepaalde eisen, ga naar juiste kanaal, bekijk video'. Compleet andere doelgroepen/gebruik tussen die 2.

Enige directe concurrent van Twitch is Youtube, of als dit nog leeft misschien Facebook gaming.
Maar wie zegt dat streamen zich alleen kan beperken tot streamen op een website?

YouTube is een concurrent maar zal niet verder komen met een ontzettende slechte live search en chat UI.
Veel te beperkt terwijl Discord steeds meer stappen aan het nemen is en een compleet iets wil gaan worden. Niet alleen als community/chat platform maar meer.

Discord heeft nu een sub functie in de US (90% voor de eigenaar van het kanaal) wat ook naar de rest van de wereld gaat komen, ze hebben Spotify integratie waardoor je kan meeluisteren als je Spotify zelf gebruikt zodat het geen copyright problemen gaat creëren omdat de muziek zelf niet gestreamd wordt.

Vergeet het "web" idee, ik snap je maar kijk goed wat ze aan het doen zijn en wat hun mogelijkheden zijn.

[Reactie gewijzigd door Ralph84 op 26 januari 2023 12:44]

Of je mist even compleet het principe wat ik net uitleg, het heeft een compleet andere functionele werking.

Ik snap wat ze aan het doen zijn en het wordt straks een Swiss army knife, kan 100 dingen, maar is eigenlijk nergens voor die specifieke dingen gemaakt. Als jij daar het verschil van Twitch en Discord niet in kan zien, of youtube bagger vind, prima, maar geen Tesla met Stadler vergelijken, 'want er zitten wielen onder'.
van youtube eerder dan discord.

Denk dat de doelgroep van discord streamers anders is dan die van twitch streamers. Een discord stream is in feiten een "private" live stream terwijl twitch alles public is
Ik denk dat YouTube het live streamen erbij heeft, maar zeker niet als een main inkomen. Veel streamers die van Twitch naar YouTube zijn gegaan merken dat ze bijna 2/3 minder inkomsten minder hebben (wat ze voor Covid hadden). YouTube had al lang kunnen heersen als ze de chat UI hadden verbeterd en hun search/discovery voor livestreams.

Ik zie YouTube echt niet de aanval op Twitch maken want ze hadden ze al lang kunne verslaan want ze hebben betere inkomsten regeling, kwaliteit, inkomsten in shorts en betere mogelijkheden met niet live video's.

[Reactie gewijzigd door Ralph84 op 26 januari 2023 12:49]

Arme intel, 1 van de weinig positieve punten aan hun ARC gpu is AV1 encoding waar ze als eerste mee waren, en ze worden niet eens genoemd in het artikel.
Arme intel, 1 van de weinig positieve punten aan hun ARC gpu is AV1 encoding waar ze als eerste mee waren, en ze worden niet eens genoemd in het artikel.
Nochtans staat er letterlijk in het artikel:
De Radeon RX 7000-serie van AMD en Intels Arc-videokaarten hebben ook een AV1-encoder, maar die kan nog niet gebruikt worden voor livestreaming op Discord.
Ook in de laatste alinea wordt Intel Arc vermeld.
Volgens mij is dat een update op het artikel want nu word ook opeen de RX6000 series genoemd :)
Volgens mij was dat punt vooral verzonnen door mensen die echt een selling point zochten dan dat het echt zo belangrijk is.
Er werd gezegd "handig voor streamers", maar Nvidia kwam al met AV1 ondersteuning voordat het eerste streaming platform z'n support klaar had.
Nu alleen nog een stream popout functie om meerdere streams op verschillende monitoren te kunnen bekijken! Ik zit geregeld met 5 tot 15 man in een channel (bijna elke dag wel). En het is bijzonder leuk om elkaars streams te zien terwijl we gamen. Maargoed. Probeer maar 10 streams in een kleine window te bekijken onder elkaar. Ik heb een triple monitor setup en wil deze dan leuk verspreiden en kijken als ik bijvoorbeeld aan het eten ben of aan het browsen ben. Nog altijd is het niet mogelijk om ook maar iets van een aanpassing te doen op de stream functie. Laat me de layout kiezen of een popout.

Ik vraag hier al jaren naar!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee