IDC: smartphoneleveringen maakten vorig kwartaal grootste daling ooit door

Smartphoneleveringen maakten in het afgelopen kwartaal zijn grootste daling ooit mee. Dat meldt marktonderzoeksbureau IDC. Het aantal geleverde smartphones daalde in het vierde kwartaal van 2022 met 18,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

IDC meldt dat er vorig kwartaal 300,3 miljoen smartphones zijn geleverd, wat neerkomt op die daling van 18,3 procent. Volgens het onderzoeksbureau maakten de smartphoneleveringen nooit eerder zo'n grote daling door in een enkel kwartaal. IDC stelt ook dat deze daling bijdroeg aan een krimp in smartphonelevering over heel 2022. In het hele jaar werden 1,21 miljard telefoons geleverd. Dat zijn er 11,3 procent minder dan een jaar geleden. Volgens IDC is dat het laagste aantal sinds 2013.

De dalingen zijn volgens cijfers van IDC te zien bij nagenoeg alle smartphonemakers. Apple noteerde procentueel de laagste daling van de vijf grootste smartphonemakers, met 14,9 procent. De grootste daling was vorig kwartaal te zien bij Xiaomi. Die fabrikant leverde in het laatste kwartaal 26,3 procent minder telefoons dan een jaar eerder.

"We hebben nog nooit gezien dat leveringen in het feestdagenkwartaal lager uitvielen dan in het voorgaande kwartaal", schrijft Nabila Popal, researchdirector bij IDC. De zwakke vraag en de grote voorraadoverschotten zorgden er echter voor dat verkopers afgelopen kwartaal drastisch minder telefoons inkochten, stelt het onderzoeksbureau.

De dalende leveringen komen daarmee onder meer door economische onzekerheden en dalend consumentenvertrouwen, waardoor minder niet-noodzakelijke uitgaven worden gedaan. Verschillende smartphonemakers stelden hun verwachtingen onlangs al naar beneden bij. Volgens IDC brengen de slechte cijfers van het afgelopen kwartaal het verwachte herstel van smartphoneverkopen in gevaar. Het onderzoeksbureau verwacht nu dat een eventueel herstel wordt uitgesteld tot het einde van dit jaar.z1

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-01-2023 • 13:37

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
43
2
0
8
Wijzig sortering
"De dalende leveringen komen daarmee onder meer door economische onzekerheden en dalend consumentenvertrouwen, waardoor minder niet-noodzakelijke uitgaven worden gedaan."

Dat vind ik wel een rappe conclusie. Volgens mij is het product smartphone nu volwassen. De innovatie neemt wat af. Mensen doen dus langer met hun product. Het is niet meer cool om elk jaar een nieuwe te kopen. De techniek voor een telefoon met basisfunctionaliteit is niet meer baanbrekend. Mensen durven dus ook een alternatief merk te kiezen.

Ik verwacht dus dat het aan de innovatie (interne factor in industrie) ligt of mensen weer gaan investeren in een nieuwe telefoon en wat minder aan consumentenvertrouwen (externe factor in industrie).
Dat vind ik wel een rappe conclusie. Volgens mij is het product smartphone nu volwassen.
De smartphone is al veel langer volwassen dan alleen het afgelopen jaar. En een alternatief merk doet helemaal niets met het totaal aantal leveringen. Ik denk dat je je beter kan afvragen of dit een leverancier geïnitieerd issue is of een consumenten vraag issue.

Ik vraag me verder af of dit niet een keerzijde is van de pandemie bonussen die men uitkeerde in bepaalde landen, zoals de VS. Welke resulteerde in mensen die een hele hoop 'speelgoed' kochten (piek), zoals een nieuwe smartphone en nu was iedereen al voorzien. Zelf ook een nieuwe smartphone gekocht (iPhone SE), maar dat was meer harde noodzaak, na bijna zes jaar gebruik was de iPhone 6 helemaal op (EOL, batterij).
Ik vraag me verder af of dit niet een keerzijde is van de pandemie bonussen die men uitkeerde in bepaalde landen, zoals de VS. Welke resulteerde in mensen die een hele hoop 'speelgoed' kochten (piek)
Alhoewel een deel van die bonussen verkeerd terecht zijn gekomen, dienden die vooral om afname van inkomsten tgv ontslag ivm de pandemie te compenseren (in de VS wordt je veel makkelijker ontslagen dan in west europa); veel huishoudens hadden met die bonussen niet méér te besteden dan daarvoor.
Het verschil zit 'm vooral in het feit dat huishoudens met 'speel geld' (middenklasse) dat geld noodgedwongen veel minder buitenshuis uitgaven (stappen, eten in een restaurant e.d.) en daarom meer uitgaven aan 'speelgoed'.
Volgens mij is het product smartphone nu volwassen
Dat zou heel fijn zijn, want dat zou betekenen dat de prijs zou moeten gaan dalen, tenminste dat is de theorie (je zit dan nu net op het hoogtepunt qua product life cycle en gaat nu naar de decline fase). Decline betekent keihard vechten om een stukje markt.
[...]


Dat zou heel fijn zijn, want dat zou betekenen dat de prijs zou moeten gaan dalen,
De prijs/prestatie verhouding is al jaren steeds gunstiger aan het worden. Voor 200eu koop je al een phone die tien jaar geleden qua performance high end was en zo 500eu of meer kostte.
gaat wel. Je ziet ook wel hoe Samsung en Apple proberen dure flagships te slijten. Maar uiteindelijk zal dat niet meer lukken omdat budgettoestellen vrijwel dezelfde specs gaan krijgen. De A53 van mijn zoon is eigenlijk een heel goede telefoon voor relatief weinig geld.
Maar uiteindelijk zal dat niet meer lukken omdat budgettoestellen vrijwel dezelfde specs gaan krijgen.
Ja, dat komt er nog eens bij. Smartphones hebben tov PC's de relatieve achterstand in technologie ingelopen, veel sneller/zuiniger/beter kan niet meer, de betere performance van high end phones is voor de meeste mensen overkill en die moeten het nu veelal hebben van gadget-achtige features. Vouwbare/rolbare schermen zijn voorlopig de enige echte innovatie, en dan nog minder must-have dan eerdere vernieuwingen.
En dan nog de leverproblemen van sommige producten/merken (bijvoorbeeld Apple)
Denk dat hier ook interessant is om mee te nemen wanneer de laatste modellen uit kwamen. Ik heb bijv. in Q4 2022 bewust weinig vervangen qua werktelefoons omdat ik wist dat er in Q1 2023 nieuwe Samsung modellen aan kwamen.
Dan bestel ik (als het te rekken valt) liever iets waarvan ik weet dat er nog 5 jaar support op zit, ipv nog maar 4 jaar en een paar maanden.

De iPhone 14 had een release eind Q3, maar was inderdaad slecht verkrijgbaar, geen idee of mensen hem daardoor pas dit kwartaal zullen kopen.

Gezien de prijzen van smartphones tegenwoordig vraag ik me ook af hoeveel mensen dit nog echt kopen als kerst cadeau. Zeker voor kinderen hoor ik vaker dat ze het dan krijgen vlak voor ze naar de middelbare school gaan (dus zomer) of pas als de oude stuk is.

Overigens ook alleen maar goed dat mensen langer met een toestel doen nu de markt verzadigd is en we ook niet zulke grote (en betaalbare) stappen vooruit maken qua specs op het moment.
Dit denk ik ook. Waarom steeds maar upgraden terwijl er weinig verandert? Los van de prikkels op het gebied van technische vooruitgang, zijn mensen (denk ik) ook steeds meer milieubewust en zullen ze proberen het langer 'uit te houden' met hetzelfde product (althans, dit merk ik in mijn omgeving een stuk meer dan 5-10 jaar geleden). Vergelijk een Iphone 13 met een Iphone 14; zelfde formaat, scherm, CPU, opslag, etc.... Men leert meer en meer dat het nieuwste van het nieuwste niet per sé nodig is en dat je met een relatief goedkope telefoon ook heel veel kan. In mijn ogen alleen maar een goede zaak! Ieder jaar hersenloos de nieuwste versie bestellen lijkt mij nou ook niet bepaald een aanjager van innovatie...


PS: De in het artikel gegeven verklaring is overigens niet het enige argument waar de conclusie op steunt dat er minder smartphoneleveringen plaatsvinden, het gaat om een voorbeeld. Dat blijkt ook uit de formulering van de tekst: ''onder meer''. Jouw verklaring kan dus net zo goed een argument zijn (en dat is het denk ik ook).
Volwassen product, check.
Kleine technologische vooruitgang elke generatie, check.
Aanzienlijke prijsstijging in zowat elk segment, check.
Hoge inflatie, check.
Primaire levensbehoeften die sterk in prijs stijgen, check.

Ideale cocktail voor een sterk afnemende vraag.

Tot over 3 jaar kocht ik voor 200 euro best veel telefoon. Op een gegeven moment was een A52/A53 +350 euro. Sorry heb ik er niet voor over voor een product met zo weinig vernieuwing, en velen met mij. We doen dan wel een jaartje langer.
Ik wilde er wel een, maar na een paar maanden wachten op voorraad bleek dat degene die ik heb eigenlijk nog prima voldoet.

Wellicht dat dit effect bij meer mensen impact heeft en uitstel tot aankoop triggerde door leveringsproblemen bijvoorbeeld. Daarbij: je moet wel, want de inflatie hakt er in en die toestellen zijn niet bepaald goedkoper geworden. Een beetje iPhone gaat immers voor ver boven de 1000 euro over de toonbank.

Tis interessant om te zien wat fabrikanten met deze ontwikkeling doen, ik gok dat (data)marketeers overuren maken om uit te vinden hoe ze de klanten weer kunnen verleiden tot nieuwe aankopen.
Het is nog steeds cool. Maar mensen hebben minder te besteden. Alles wordt duurder. Mensen zijn veel meer bezig met energie rekeningen, saldering, kwijtscheldingen, abonnementen, dure boodschappen en inflatie, dat het idee nieuwe smartphone even wegvalt.
Tijd voor iets nieuw!

Het product is zoals je zegt volledig volwassen en innovaties blijven uit.
Voor mij is de nieuwe stap AR/VR. De meningen zijn verdeeld, maar de industrie lijkt hier toch naartoe te gaan. En daar is er heel wat innovatie nodig en kan ik me voorstellen dat jaarlijkse upgrades veel toevoegen opnieuw.

[Reactie gewijzigd door IamPeacock op 26 januari 2023 14:22]

Of nog even van de status quo genieten voordat het volgende erbij wordt gesleept?
Ook al komt AR eraan (geen zekerheid!), dan is het niet zo dat smartphones van de ene dag op de andere zullen verdwijnen hoor. Ik verwacht een lange overgangsperiode waar beide zullen samenwerken zelfs.
Google Glass was misschien zijn tijd (jaren) vooruit, maar daarbij merkte je al snel veel argwaan van omstanders.
Veel AR/VR toepassingen zie ik in maar beperkte mate op een mobiele telefoon, anders dan wat er nu al is.
Ik ben dan ook geen utitvinder, maar ik zie weinig baanbrekends komen daar.
I do hope to be surprised :)
Tijd voor duurzaam! Tijd voor het gaan ontwikkelen van producten en services die duurzaam zijn. Nu zijn het eigenlijk gewoon wegwerpproducten. High-tech afval.
Er is weinig reden waarom mensen buitenshuis/op straat/school/werk, VR zouden gaan gebruiken.
AR met smartphone functionaliteit evt wel, maar wat is het grote voordeel van je social media en chats (90% v smartphone gebruik) zien dmv een bril, ipv op het scherm van je phone?
En dan nog is er heel veel betere technologie nodig voordat VR/AR net zo betaalbaar en net zo gemakkelijk in het gebruik is (omvang, gewicht, batterij duur) als een smartphone. Er zal nog veel tijd verstrijken zonder grote vernieuwing, voordat die stap wordt gezet.
Sommige high end smartphones worden ook wel heel duur.
Ik vervang tegenwoordig ook steeds langzamer. (innovatie + prijs speelt hier in mee)
Ze zijn dan vaak ook onnodig high end voor de meeste gebruikers, maar meer dat mensen het nieuwste van het nieuwste willen hebben..
Qua Android ben ik het mee eens.

Qua iOS is het meer een issue, ik heb de laatste jaren meer mensen zien overstappen van iOS naar Android vanwege de kosten, want een 2de hands iPhone willen bepaalde mensen (soms terecht) niet en de iPhone SE 2 en 3 zijn gewoon het geld niet echt waard.

Dus dan blijft er weinig, maar wie de overstap naar Android wil maken heeft ruime keuze in ieder geval, qua prijs en qua wat je voor terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 26 januari 2023 14:08]

Uit bovenstaande cijfers blijkt niet dat mensen juist overstappen naar Android. Het marktaandeel van Apple is zelfs gegroeid (23,1% naar 24,1%)
Maar heb je wel gelezen wat er staat dan?

Van 85 naar 72 mln. En dat in een kwartaal waar er een nieuw model wordt uitgebracht.

En hoe dat precies gaat uitwerken is maar de vraag. Dat het minder zou worden was verwacht en ook op ingespeeld,
maar dat is wel een heel stuk minder dan de 80mln,
https://appleinsider.com/...tion-problems-weak-demand
UBS recently forecast that Apple will have sold 79 million iPhones in what will be the company's Q1 2023 results, and that this is only just under the 80 million that, on average, the rest of the market expects. Now IDC reports that the figure is probably 72.3 million, which is below even the "street low" prediction of 74 million.
Hoe dat gaat uitpakken voor het aandeel is nog maar even afwachten, vandaag worden ook de resultaten bekend gemaakt van Apple voor Q4.
Maar bovenstaande cijfers houden rekening met de hele wereld.

En laat de iPhone nou niet in prijs zijn gestegen sinds langere tijd in de VS, maar elders wel.

Overigens is mijn ervaring puur gebaseerd op mensen die ik zelf ken, kijkend naar de mensen die ik uit de VS ken upgraden die vrolijk ieder jaar hun iPhone, maar daar doelde ik natuurlijk niet op.
Dat is wellicht wat kort door de bocht en jouw mening. Mijn mening is dat de iPhone SE wellicht wat prijzig is voor een wat achterhaald model, maar het toestel werkt verder met een meer dan prima scherm en camera, snelle hardware en natuurlijk iOS die, wat mijn ervaring betreft, ook gewoon vloeiend en stabiel werkt. En zeker in combinatie met Mac OS, Watch OS en iPad OS en iCLoud. Ik heb er al jaren nauwelijks omkijken naar en dat mag best wat kosten.
Ik vond de eerste SE een bulls eye van Apple, dat toestel bood heel veel waar voor z'n geld.

SE 2 was in 2020 ook een prima koop, SE 3 was dat op de chip na niet in mijn ogen, en al helemaal niet na de recente prijs stijging ervan.

Het zijn op papier (en qua werking) geen slechte telefoons en wat jij zegt klopt wel, maar niet slecht betekend niet automatisch dat ze het geld waard zijn, als ik al één van de twee zou aanraden, is het een refurb van de SE 2 aangezien die wel wat vaker voor een mooi prijsje te koop is.
En zeker in combinatie met Mac OS, Watch OS en iPad OS en iCLoud
En wie dat allemaal heeft koopt over het algemeen geen SE, tenzij diegene een persoonlijke voorkeur ervoor heeft.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 26 januari 2023 15:40]

Ik gebruik zowel een SE ui 2016 en een SE van vorig jaar en in het dagelijks gebruik geef ik nog steeds de voorkeur aan het 2016 model. Die doet het nog steeds prima voor bellen, surfen, whatsapp en youtube en de andere gebruikelijke apps zoals mobiel bankieren, OV, navigatie etc. Ik merk amper verschil met mijn 2022 iphone..

Let wel, we hebben het over een 6 a 7 jaar oude smartphone.

Voor mij is de smartphone een uitontwikkeld product als het gaat om de gemiddelde gebruiker.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 27 januari 2023 02:42]

Inderdaad, de toegevoegde waarde van nieuwe toestellen daalt, maar de prijzen groeien steeds harder lijkt het. Mijn eigen toestel is nu ruim 4 jaar oud maar voel niet de drang om in de buidel te tasten voor vernieuwing.
goed om te wachten denk ik en dat nu meer mensen. Dit zal de fabrikanten ertoe aanzetten om actief te gaan marketen. Op features gaat niet meer- dus wordt het uiteindelijk de prijs. Flag ship Androids en iPhones zijn gewoon simpelweg te duur voor wat ze bieden.
Ik moet ook bekennen dat ik de reden om te upgraden eigenlijk nauwelijks meer voel. Vroeger (lees HTC Desire tijdperk), was elke release een giga vooruitgang in techniek. Ik weet zeker dat ik in dagelijks gebruik nul verschil zou merken tussen m'n S21 of de komende S23 bijvoorbeeld.

Ook software blijft beter bij tegenwoordig. De enige reden voor een upgrade zou vermoedelijk een slechte batterij zijn, of als die stuk gaat.

Goede zaak overigens, dat een telefoon tegenwoordig wat langer mee gaat, en het kopen van een telefoon normaler is dan het vernieuwen van je telefoon bij een abbonement.
In het dagelijks gebruik zal het verschil erg meevallen maar wanneer de je nieuwste games gaat spelen die dit jaar uitkomen gaat de 8gen2 wel een verschil brengen.(Warzone/battfield/carXstreet/need4speed.
En het is de eerste Snapdragon die ook raytracing ondersteund.
Het blijft me verbazen dat mensen serieus gamen op hun smartphone. Tuurlijk, ik heb vroeger op de middelbare school ook wel angry birds gespeeld op mijn aller eerste android toestel, maar toch.

En hoe groot is de overlap tussen mensen die gamen op hun smartphone en mensen met geld voor een 8g2 in het eerste jaar?
Ik neem aan dat het feitelijk alleen om tieners gaat, in ieder geval in west europa.
Ik hoop niet dat die of hun ouders daadwerkelijk 800+ euro besteden aan een smartphone.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 januari 2023 15:25]

Het blijft me verbazen dat mensen serieus gamen op hun smartphone.
Zie Azië. Er wordt meer mobiel gespeeld als op de systemen die hier normaal zijn. De reden is logisch: iedereen heeft een smartphone, en geen (geld/ruimte/...) voor een andere computer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2023 15:57]

Tegenwoordig zijn er games die echt vele malen beter zijn dan flappy bird.

Graphics,3d en alles hebben flinke stappen gemaakt.
Met de juiste game is het een portable spelcomputer probeer eens genshin impact, call of duty, fifa of pubg.

Ook kan je emulators draaien op je telefoon, zo speelde ik laatst Simpsons hit and run voor de ps2 gewoon op mijn telefoon.
In het dagelijks gebruik zal het verschil erg meevallen maar wanneer de je nieuwste games gaat spelen die dit jaar uitkomen gaat de 8gen2 wel een verschil brengen.
Dat betreft maar een klein deel van de westerse markt.
De huidige telefoons lijken ook steeds duurder te worken, 1000 euro is niet gek meer. Nu er telefoons komen met dubbele schermen zal dat er ook niet minder op worden. Dit is voor mij een reden om langer met mijn telefoon te doen dus ook minder vaak een toestel te kopen.
Het is inmiddels zo absurd dat ik niet meer om de 2 jaar een nieuwe telefoon neem.

Tot ik vorig jaar over ben gestapt naar iOS (persoonlijke keuze) nam ik iedere 2 jaar een nieuw Android toestel met mijn abonnement, en dan vrijwel altijd het beste wat ik maar kon vinden voor een laag prijsje (en als je goed zocht kon je leuke telefoons vinden, mijn laatste was een LG G8S en dat was gewoon een high end toestel in 2019).

Maar vorig jaar anders besloten, de LG begon issues te krijgen en wat ik toen bij Android kon krijgen beviel niet (niet te grote telefoon met accuduur die niet slechter is dan die LG)

Kwam op een iPhone neer, maar dan ook maar meteen besloten dat ik deze los neem (geen zin in absurd hoge abonnement kosten per maand) en er 4+ jaar mee doe.

Of ik na 4 jaar bij iOS blijf of überhaupt een high end telefoon neem is een ander verhaal (vroeger was er meer keuze qua goedkopere high end telefoons, of high end toestellen van "de jaar ervoor"), ik gebruik wat zo'n toestel biedt wel, maar de prijzen zijn nu al absurd (en ik kocht die iPhone voor een zachter prijsje) dus ik zie mijzelf de volgende keer niet meer dan dat (liefst minder) betalen.

probleem is ook dat ik liever geen Chinese merken wil, en dan is de keuze qua Android telefoons ineens kleiner, dat in combinatie met bepaalde eisen qua accuduur, beveiliging en formaat maakt dit niet makkelijker, al zou de Zenfone 9 een prima alternatief zijn geweest vorig jaar als deze uit was toen ik een nieuw toestel moest halen
In het begin van 2020 heb ik hetzelfde gedaan , en me een iPhone se 2020 gekocht (los)
Nu anno 2023 ... ik wil wel een iets groter scherm hebben ... maar mn telefoon doet het nog prima :Y) nog steeds zo snappy als toen ie uit de doos kwam, terwijl ik na 2 jaar mn android telefoon kon vernieuwen vroeger, of updates kwamen er na t 2de jaar niet meer :(

Ik zie wel of ik m dit jaar vernieuw als de usb-c iPhone 15 uitkomt , en mn se gebruik als werk telefoon (want die Samsung xcover 4 is een gedrocht !! )

en kwa Chinese telefoon's Als ie maar in China gebouwd is , en niet ontworpen is in China ;)
Had Apple niet flinke leverproblemen in het vierde kwartaal? Uiteraard zal er een factor kosten en ongewisse tijden zijn, maar wat je niet kan leveren kun je ook niet verkopen.
Correct, er was een coronauitbraak bij hun fabrieken en het personeel wou vluchten met schrik voor quarantaine.
Zitten mensen te wachten op grote smartphones zonder 3,5mm stekker? Het aanbod van smartphones sluit niet op mijn wensen:
 • Niet te groot, niet groter dan 6,0"
 • 3,5mm koptelefoon aansluiting
 • Vlotte processor (hoeft geen topmodel, maar wel snel)
 • Accuduur die over 4 jaar nog steeds maar hooguit 1x per dag opgeladen hoeft te worden
 • Stabiele software
 • Een lange ondersteuning van software (bijvoorbeeld 5 jaar)
Zenfone 9 komt in de buurt, maar 700 a 800 euro voor een telefoon die over 2 jaar geen updates meer krijgt vind ik te duur.

[Reactie gewijzigd door Dre op 26 januari 2023 15:09]

Vaak komt het dan toch neer op kwaliteit, prijs en uitvoering en dat je uit die drie maar maximaal 2 mag kiezen. Moet zeggen dat ik ook bang was voor de overstap zonder 3,5mm, maar zowel mijn werk- als privetelefoon zijn nu beide zonder en mis het eigenlijk niet echt. In de gevallen dat ik het nodig heb is een usbc naar 3,5mm jack prima te gebruiken.
Uitontwikkeld product in combinatie met langer onderhoud, hogere nieuwprijzen en marktverzadiging levert een langere levensduur op. Komt een economische crisis bovenop en je verkopen dalen en komt je verdienmodel onder druk te staan. Denk aan minder investeringen in R&D de komende jaren.
Minder R&D zou mij persoonlijk niet zo boeien en ik denk de meeste (gemiddelde) gebruikers ook niet. Ik probeer eerder minder mijn smartphone te gebruiken dan meer.
Heb dit ook wel gemerkt in de prijzen. Je kunt al een paar maanden hele goeie deals vinden voor populaire telefoons. Voor veel elektronica eigenlijk, recent soundbar voor een mooie prijs gekocht. Komende maanden maar eens kijken of ik m'n telefoon weer eens ga vervangen.
Ik lees weinig over innovatie. Het product, zoals we die zo kennen, is inmiddels volwassen.

Voor veel mensen, ook ik, hebben geen nieuwe telefoon nodig. Tenzij het kapot gaat en het echt vervangen moet worden.

Economische redenen en consumentenvertrouwen hebben onder de streep minder mee te maken.

[Reactie gewijzigd door Ozzy20 op 26 januari 2023 14:13]

Twee jaar met een toestel van 6-700 euro (topmodel vroeger) wordt vier jaar met een toestel van ~1.400 euro wat ze nu vragen. De vouwbare schermen breken nog niet echt door en het product is volwassen genoeg dat de lagere segmenten ook beter zijn. De noodzaak is er niet zo om te vervangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee