Samsung verwacht laagste kwartaalwinst in acht jaar vanwege dalende vraag

Samsung heeft zijn winstverwachting voor de laatste drie maanden van 2022 gedeeld. Het bedrijf draaide naar eigen schatting ongeveer 69 procent minder dan dezelfde periode in 2021. De Zuid-Koreaanse techgigant wijt de daling aan een verzwakkende wereldeconomie.

Samsungs winst daalde in het afgelopen kwartaal naar ongeveer 4,3 biljoen won, wat omgerekend neerkomt op 3,2 miljard euro. Dat is een daling van ruim twee derde ten opzichte van eind 2021, toen het bedrijf nog 10,3 miljard euro winst draaide. Het was daarmee Samsungs laagste kwartaalwinst sinds het derde kwartaal van 2014, schrijft Reuters.

De winst van Samsung daalde ook met 60 procent in verhouding met het derde kwartaal van 2022, toen het bedrijf voor het eerst in bijna drie jaar een winstdaling noteerde. Analisten verwachten dat de winst van Samsung in het huidige kwartaal opnieuw zal dalen. Eind deze maand publiceert Samsung zijn volledige kwartaalcijfers en verdere toelichtingen per bedrijfstak. Het bedrijf doet dat op 31 januari.

Samsung wijt de dalende winst en verkopen aan een 'verzwakkende wereldeconomie', waardoor de geheugenprijzen zijn gedaald en de vraag naar elektronica is afgenomen. Consumenten kochten onder meer minder high-end smartphones, zoals foldables, schrijft het bedrijf volgens Reuters in een statement. Samsung draaide met omgerekend 52,3 miljard euro dan ook 9 procent minder omzet dan vorig jaar.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-01-2023 • 12:16

54 Linkedin

Submitter: We Are Borg

Lees meer

Reacties (54)

54
53
34
4
0
5
Wijzig sortering
Gaat het dan over de Samung Group of over Samsung Electronics? Dat is me nooit direct duidelijk als er wordt gesproken over Samsung op Tweakers.
Samsung Electronics. Maar weet wel dat Samsung Electronics vrij breed gaat, van alles, van televisies, panelen, chips e.d. vallen eronder. De Samsung Group bevat ook nog scheepswerpen, financiële dienstverleners en meer, Koreaanse bedrijven zijn vaak enorme conglomeraten.

Het is dus niet zo zoals bij LG dat LG Electronics de televisies maakt en LG Display de panelen. Samsung Display is een volle dochteronderneming van Samsung Electronics en wordt dus meegenomen in de cijfers.
Samsung is wel de toppunt wat betreft conglomeraten. Samsung is verantwoordelijk voor 20% van de BBP van Zuid-Korea. Dus als het minder goed gaat met de Samsung groep, dan heeft dat weer gevolgen voor de Zuid-Koreaanse economie.
In 2021, the revenue of Samsung Group's 15 biggest affiliated companies accounted for about 20.3 percent of South Korea's gross domestic product (GDP). These affiliates generated total revenue of around 418 trillion South Korean won that year, surpassing the 400-trillion mark for the first time in the group’s history.
https://www.statista.com/...20the%20group's%20history.
En dan te bedenken dat het nog veel groter had kunnen zijn maar ze het concern in '87 opdeelden in 5 afzonderlijke bedrijven.
Samsung is praktisch de Zuid-Koreaanse economie. Zo'n beetje alles hangt direct of indirect ergens aan Samsung vast.
Scheepswerpen, is dat een nieuwe sport? :+
Een paar mensen snapt mijn grapje over zijn typo duidelijk niet. 🤣 Na ja, was ook niet echt relevant…
Verder vind ik wel dat ie gelijk heeft; Tweakers had 11 letters en een spatie meer kunnen gebruiken voor een veel duidelijker verhaal.
als je op de 1e link in het artikel klikt:
Samsung Electronics Announces Earnings Guidance for Fourth Quarter 2022
Wat ik niet snap met deze artikelen is dat men zich blind staart op de cijfers uit de pandemie periode. 2021 had 20% meer omzet dan 2019 en 2020. Men had kunnen werken aan de enorme productie verstoring aan het begin van de pandemie die ook nog eens een enorme vraag genereerde, dus niet vreemd dat voor Samsung 2021 het beste jaar ooit was.

9% minder omzet vind ik nog steeds enorm meevallen!

Bron: https://companiesmarketcap.com/samsung/revenue/
Ik ben het helemaal met je eens en deze pandamie was natuurlijk wereldwijdt van grote invloed. Toch was er in begin 2020 ook al de nodige problemen, zelfs voordat de corona pandemie echt losgebarsten was. Het was een opeenstapeling aan factoren, waarbij veel bedrijven ook zelf schuld zijn.

Ik verwacht dat zo goed als alle bedrijven hun verwachte winsten terugschroeven t.o.v. 2021/2022. De hoge vraag na de corona periode zorge voor ongekende vraag waardoor de grondstoffen misschien wel duurder werden maar de vraagprijzen ook extreem stegen. De marges hebben er niet direct veel onder geleden, omdat veel bedrijven hun lange contracten terugschroefden. Toen de vraag weer begon moesten er nieuwe prijsafspraken gemaakt worden, welke door de extreem hoge vraag natuurlijk een stuk hoger lag.
Ja, die panda's hebben een grote invloed op de wereld. 8-)
Precies, ik snap het ook niet. Dat tijdens de pandemie bepaalde sectoren record-omzetten haalden omdat er gewoon meer geld/prioriteit aan gegeven werd, betekent enkel dat 1 a 2 jaar daar na minder omgezet wordt. Waterbed-effect.
Helemaal met je eens, ook BOL.COM is in het nieuws omdat ze ineens mensen "moeten" ontslaan. Dit terwijl 2020/2021 er nog nooit zoveel zijn aangenomen vanwege de pandemie.

De meeste befrijven hebben enorme winsten behaald, je kon immers vragen wat je wilde. Men kocht het toch wel.

Zoasl de eigenaar van de bouwmarkt het al zei, "als je nu niet binnenloopt, doe je iets verkeerd......."

En nu ineens wordt 2021 als "referentie" gezien. Triest.
En wie staat er Rank1 in jou lijst😀
Ik heb hun kwartaalcijfers erbij gepakt.

https://www.samsung.com/g...ted-financial-statements/

Dit was te verwachten op basis van Q3 cijfers maar ligt wel ver van plan dus ze zijn verrast. Ze hebben wel veel niet schaalbare kosten wat ook niet ongewoon is als je toch alleen omhoog ging voor 10 jaar. Het wordt nu tijd om meer schaalbare en minder vaste kosten te hebben en dit onderkennen ze ook zelf.
Corona periode waren exceptionele jaren voor hardware.
Wat sneu voor Samsung, nog maar 3,2 miljard winst in 3 maanden. Je zou haast met ze te doen krijgen.

Edit: Hoezo is dit een ongewenste reactie? Volgens mij is deze gewoon ontopic. :)

[Reactie gewijzigd door Martinez- op 6 januari 2023 13:23]

Winst in absolute getallen bekijken is niet hoe financieel analisten het doen. Beter is te kijken naar ROE (Return on Equity). Samsung haalt 14.49% wat ze een gemiddeld bedrijf maakt.

Samsung is ook echt gigantisch. Ze zijn de machtigste Jaebeol. Ze maken smartphones maar ook surface to air missiles, artillery, koelkasten, vliegtuig motoren. Er werken ook 300.000 mensen voor.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 6 januari 2023 12:36]

maar ook surface to air missiles
Ik lees veel en verdiep me veel in op wapens maar ik heb nog nooit gehoord van Samsung artillerie en Surface-air raketten

Bedoel je dan dat ze chips Direct / Indirect maken voor in GPS en radar gestuurde raketten? bvb AMRAAM / Aim 120? Of dat ze computers maken voor SAM sites.

Dat snap ik dan nog wel. Maar ik denk niet dat ze zelf de explosieven en canonnen maken.

Of is dat dan een ander sub bedrijf waar ik nooit van heb gehoord. Nu wil ik het weten ook hahaha. als ze dit wel allemaal maken dan zou de winst denk ik wel omhoog gaan de aankomende jaren.

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 6 januari 2023 13:09]

Je wilt diepgang.

Degene die de raketten maakt is Hanwha Techwin wat eerst eigendom was van Samsung Electronics en direct onder Samsung Group. Wegens een regulatory finding moest Samsung Electronics en Samsung Group, Samsung Techwin afstoten en is deze overgegaan in Hanwha Holdings met Samsung Group als grootste aandeelhouder (90%+). De K9-Thunder is een SPA die ze maken bijvoorbeeld. Maak geen vergissing, Jongbum Park is absoluut de baas over wat in Hanwha gebeurt.
aahh cool dat wist ik niet Thanks voor de uitleg :)
Ik heb de K9-thunder even opgezocht. Das een flink stuk artillerie

edit:
De k9 sturen ze op je af als je de algemen voorwaarden weigert op je samsung :+

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 6 januari 2023 15:01]

De K09 is een beest. Hij is goedkoper, sneller, herlaad sneller, schiet verder en makkelijker te onderhouden dan een M109.

Grappig off-topic feitje: Veel mensen denken dat de nucleaire wapens de troefkaart zijn van Kim maar deze moet je met een missile/rocket (wel moeilijk) naar zijn doel krijgen en die je kan proberen te onderscheppen (korte afstand voor je MIM-104 maar kan zeker vooral als je veel hebt). Wat je niet kan onderscheppen is de artillerieregen die vanuit Noord Korean op Seoel zou vallen bij een uitbarsting van oorlog waarbij er meer dan 1 miljoen mensen zullen sneuvelen binnen minuten. Kim heeft geen nukes nodig....toch gaat het vaak in de media over Nukes. De Tokyo firebombings hebben meer dan 10 x meer slachtoffers veroorzaakt maar dat herdenken we niet maar wel de Hiroshima en Nagasaki nukes. Nukes zijn mediagoud denk ik.

edit: Was niet 10 M maar 1 M.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 6 januari 2023 15:54]

Dat er veel doden zullen vallen is geen twijfel, maar 10 Miljoen doden in Seoul in enkele minuten door artillerie is onzin. ook overdrijf je schromelijk de hoeveelheid slachtoffers van de firebombings.
Edit: Oops je hebt gelijk. Het was 1 miljoen, niet 10 :)

Slachtoffers Firebombings: 880k - 1,2 M
Slachtoffers Nukes Hiro/Naga : 81,000 (excluding radiation poison victims)

https://www.smithsonianma...r-raid-history-180954512/

Slachtoffers bij luchtalarm en mensen dus schuilen (tijd van de dag maakt niet uit): 250,000 per barrage:
Slachtoffers als niemand schuilt tijdens spits 1,000,000.

https://nationalinterest....illery-could-do-war-56792

De informatie is gewoon beschikbaar. Het is geraamd door het Zuid Koreaans leger zelf wat de informatie misschien minder betrouwbaar maakt omdat legers de bedreiging altijd een beetje opblazen. Misschien is het 20% van dit dus heb je het nog steeds over 200 duizend wat niet eens in de buurt komt van wat een Nuke midden in Seoel zou doen.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 6 januari 2023 15:54]

Sorry hoor, maar:

Slachtoffers Firebombings: 880k - 1,2 M
Slachtoffers Nukes Hiro/Naga : 81,000 (excluding radiation poison victims)

Je haalt "doden" en "doden en gewonden" door elkaar.

Daarnaast is 81.000 slechts 1 van de vele schattingen want men heeft eigenlijk geen idee. Niemand die weet hoeveel mensen er destijds in die steden woonden en/of aanwezig waren en in de enorme vlammenzee zijn duizenden lichamen volledig gedesintegreerd.
Klopt was het alweer vergeten. In 2015 werd Samsung Techwin overgenomen door Hanwha Corporation en werd de naam van het bedrijf veranderd in Hanwha Techwin. Vandaag de dag blijft Hanwha Techwin een breed scala aan beveiligings- en bewakingsproducten produceren voor commerciële en militaire klanten over de hele wereld
Samsung maakt de Crotale raketten. LG maakt de KM-SAM, maar hebben dat bedrijfsonderdeel volgens mij afgestoten.

Zuid-Korea heeft een van de aller gevaarlijkste buurlanden die je kunt hebben.

Het maken van wapens lijkt me voor bedrijven als Samsung en LG dan ook wel logisch.
Het maken van wapens lijkt me voor bedrijven als Samsung en LG dan ook wel logisch.
Inderdaad maar had niet gedacht dat het de Techbedrijven als samsung en LG zouden zijn.
Dank voor de info :)
Waar ik nog aan toe wil voegen: industriële machines en grondstoffen.

De kunststof delen van je LG TV kunnen zomaar eens uit een Samsung spuitgiet machine komen. :P
En de stoffen in me wasverzachter ook en de emulgator in me nachtcrème ook. Ze zijn echt mega.
hahahah dan heb je een LG tv, en dan is 70% toch nog Samsung
Samsung haalt 14.49% wat ze een gemiddeld bedrijf maakt.
Maar 14.49% van honderdduizendmiljard is toch wel fftjes bovengemiddeld hè ;)
Hoezo is dit een ongewenste reactie?
Door de ongelofelijk kinderachtige toon.
Het ligt er puur aan hoe je het leest uiteraard. Ik zou het eerder prikkelend willen noemen ;) .
En dan over een maand weer 1299 vragen voor de S23 Ultra
Ultra ja. Ze gaan niet ineens de volledige pricing van het productportfolio op de kop gooien. Hooguit zullen ze de verhouding in productievolumes aanpassen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 6 januari 2023 19:00]

Als hoge prijzen nodig zijn om mensen een paar jaar langer met een mobieltje te laten doen is dat misschien maar iets wat we voor het klimaat over moeten hebben...
Per saldo maakt het niet uit of je 2 jaar met een 500 euro of 4 jaar met een 1000 euro mobiel doet...
Financieel is het gelijk als je inflatie niet meetelt; maar verder zijn er toch wel verschillen.
Je tweede e500 toestel heeft weer nieuwe tech. Bij je duurdere toestel moet je daar nog op wachten.
Krassen? Gebarsten scherm? Met je e500 toestel heb je daar minder snel last van.
Zo hard gaat de 'tech' ook niet vooruit. Voor de meeste mensen is er geen noodzaak om acuut de laatste tech te hebben. Kapot laten vallen heb je ook minder last van als je normaal met je spullen omgaat; beetje respect voor je dure spullen en je kan er prima een paar jaar langer mee doen.
Als je continu je telefoon laat vallen en steeds je scherm barst doe je iets vreselijk verkeerd...
Eerste waar ik aan dacht, 1 + 1 is 2 maar of het is allemaal niet zo simpel of fabrikanten begrijpen er zelf ook echt geen snars van.
"fabrikanten begrijpen er zelf ook echt geen snars van" Dit meen je toch niet? Huil, huil mijn S32 Ultra is zo duurrrrrrr. Ik heb dit ding echt nodig anders kom ik op de IC terecht. Voor dit bericht ga ik een waarschuwing of ban krijgen echter ik heb zo genoeg van dit soort "how can I make it about me" berichten!
Zeker wel, anders zou ik het niet zeggen ;)

Maar ik denk dat je mijn reactie niet helemaal goed gelezen hebt want ik zeg; het is of x of y waarbij jij alleen deel y quote. Daarnaast snap ik de link niet helemaal die je legt want ik zeg toch nergens dat ik het nieuwste van het nieuwste moet hebben? Zo laat je het wel klinken. Mijn reactie gaat meer over het feit dat ze nog steeds zulke bedragen vragen voor telefoons terwijl een (groot?) deel van de mensen met geldproblemen kampt. Als je dan veel BLIJFT vragen voor dezelfde (soort) producten dan moet je niet gek opkijken als je winst daalt vanwege een verlaagde vraag.

Feit blijft dat veel mensen wel de nieuwste en beste telefoon willen, en over het algemeen gezien ook kopen. Nu wordt daar 2 x over nagedacht omdat het koopgedrag in ieder geval tijdelijk is veranderd. Als je dan stug vol blijft houden aan oude prijzen waar je mensen eerder nog mee kon lokken, en nu niet meer, dan kan je eigenlijk ook niets anders dan deze uitkomst verwachten.
Minder winst, het bedrijf is ten dode opgeschreven, verkopen die aandelen :P
Nouja ze hebben het voor mij wel een beetje verprutst met hun mooie marketing naam Qled om de mensen te laten denken dat het net zoiets is als Oled..

En vroeger een samsung telefoon gehad met allemaal meuk van samsung erop. Weet niet of dat nu zo is, maar ik kies er niet meer voor.

-1, wauw

[Reactie gewijzigd door moonlander op 6 januari 2023 14:15]

Ik koop ook nooit Samsungs meer. Inderdaad willen ze je een samsung account aan laten maken en smeren ze je de "samsung store" aan. Ook staat Netflix en Spotify al ge pre installed.

Er zit heel veel reclame in de installatie als je hem uit het doosje haalt inderdaad. Met bijvoorbeel "aangeraden apps"

Maar iedereen heeft zijn eigen mening. Er zijn vast een hoop mensen die dit juist dan weer wel heel erg handig vinden.

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 6 januari 2023 16:54]

Ik koop ook nooit geen Samsungs meer.
Je koopt dus nog enkel Samsung? Jaja...
hahahahah oops aangepast :+ :+
Totaal of topic dit, maar ik heb liever een QLED TV dan een OLED hoor... Zo'n OLED scherm op een telefoon zie je gewoon verkleuren ten op zichte van een nieuwe

Ik wil niet dat mijn schermkwaliteit achteruit gaat. Met een LCD is dit niet het geval. Ik heb zelf een QLED TV en de zwartwaarden zijn prima, echt niks mis mee. In een bioscoop heb je dat ook niet. Terwijl daar de filmervaring ook fantastisch is,

Een TV die in de loop der jaren inbrandt (eerder opbrandt) is niet waar ik op zit te wachten. Betekent gewoon dat vanaf je hem aanzet hij aftakelt tot hij naar de stort gaat.
Heb al jaren een LG Oled, en nog geen verkleuring/inbranding. Het zijn allemaal spookverhalen, maar valt reuze mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee