Samsung introduceert microledtelevisies vanaf 50" en S95C-tv's met QD-oledpaneel

Samsung komt in 2023 met microledtelevisies van 50 tot 140" met refreshrates van 240Hz. Dat maakt het bedrijf bekend tijdens de CES in Las Vegas. Het bedrijf toont ook voor het eerst zijn S95C-QD-oledtelevisies en nieuwe miniledmodellen in de Neo QLED-serie.

Samsung komt dit jaar met Micro LED CX-televisies van 50", 63", 76", 89", 101", 114" en 140". Het bedrijf introduceerde eerder al microled-tv's, maar bracht die voorheen alleen uit in maten vanaf 89". De Micro LED CX-modellen krijgen volgens Digital Trends een refreshrate van 240Hz en een geadverteerde responstijd van '2 nanoseconden'. Samsung noemt geen resolutie, maar de huidige microledgeneratie van het bedrijf biedt 4k-panelen.

Microled-tv's beschikken over individuele leds voor iedere pixel. Daardoor is geen backlight nodig, omdat iedere pixel zijn eigen licht genereert, net als bij bijvoorbeeld een oledtelevisie. Pixels zijn daarnaast individueel uit te schakelen en halen een hoge helderheid. Het bedrijf deelt nog geen details over prijzen of beschikbaarheid voor de Micro LED CX-serie. De voorgaande 89"-microled-tv van het bedrijf kostte minimaal 80.000 dollar.

Bron: Samsung

S95C-QD-oleds tot 77" en met OneConnect-box

Samsung toont daarnaast voor het eerst zijn nieuwe S95C-televisies. Deze tv's beschikken over een QD-oledpaneel, net zoals de huidige S95B. Deze generatie introduceert Samsung voor het eerst een 77"-variant, die beschikbaar komt naast de bestaande maten van 55" en 65". De fabrikant zegt daarbij dat het scherm hogere helderheden en een betere kleurweergave moet bieden, maar gaat daar niet verder op in.

Samsung Display kondigde eerder al aan dat de nieuwe QD-oledpanelen van het bedrijf beschikbaar komen in meer maten en een geclaimde helderheid van 2000cd/m² halen. De S95C-televisies krijgen daarnaast een hogere refreshrate van 144Hz en een variabele refreshrate met certificering voor AMD FreeSync Premium pro.

De S95C-serie krijgt verder een nieuw 70W-speakersysteem met 4.2.2-opstelling, met daaronder een aantal speakers die naar boven zijn gericht voor Dolby Atmos-surroundsound. Volgens Tom's Guide krijgt de tv daarnaast een losse OneConnect-box, waarin de HDMI-aansluitingen en andere connectiviteit verwerkt zitten voor betere kabelmanagement. Samsung leverde dergelijke apparaten al met zijn miniled-tv's, maar deed dat vorig jaar niet met zijn QD-oledmodellen. Het bedrijf deelt nog geen details over de prijzen en releasedatum van de S95C.

Bron: Samsung

Miniled-tv's met hogere helderheid

Samsung vernieuwt verder zijn Neo QLED-serie van miniledtelevisies. De QN900C krijgt een 8k-paneel met miniledbacklight die volgens Samsung piekhelderheden tot 4000cd/m² haalt met meer dan 1000 zones voor full-array local dimming. Deze nieuwe Neo QLED 8k-televisies komen daarnaast beschikbaar in nieuwe 98"-varianten, naast de bestaande maten

De QN95C wordt het flagship-4k-model van het bedrijf en krijgt ditmaal juist alle aansluitingen aan de achterkant in plaats van een OneConnect-box, schrijft Digital Trends. Daarbij krijgt dat scherm eveneens hogere helderheden, verbeterde dimming en betere grayscale-contriole. Daarbij moeten de schermranden minder dan 20mm dik zijn. De QN900C krijgt tevens Dolby Atmos-speakers.

De televisies krijgen ook een Auto HDR Remastering-functie die hdr toe kan voegen aan sdr-content. Samsungs nieuwe producten krijgen daarnaast een chip met ondersteuning voor smarthomestandaarden Matter en Zigbee via Samsung SmartThings. Ook voor de miniledmodellen deelt Samsung nog geen details over de prijzen en beschikbaarheid.

Bron: Samsung

Door Daan van Monsjou

Redacteur

04-01-2023 • 08:02

63 Linkedin

Reacties (63)

63
63
48
3
0
9
Wijzig sortering
Is samsung dan overgestapt van Qled naar Oled? of is QD-oled weer een bijnaam van hun Qled gebeuren?
Nee, QD-OLED staat voor Quantum Dot OLED. Dat zijn echte OLED panelen met een quantum dot laag ervoor voor de kleuren. In tegenstelling tot gewone OLED panelen gebruiken de Samsung OLED panelen enkel blauwe OLEDs, en wordt de QD laag gebruikt om de kleuren af te handelen.
LG gebruikt witte OLED's met kleurenfilters om zo een RGBW scherm te maken.
Samsung gebruikt blauwe OLED's met Quantum Dot kleur "convertors" voor rood en groen en maakt zo een RGW scherm.
In theorie zou de Samsung oplossing een hogere helderheid moeten hebben en zou er ook een echt goed anti-reflexief filter toegepast moeten kunnen worden. In de praktijk is de helderheid niet veel beter dan een LG OLED en is het anti-reflexief filter op de premium Samsung QLED of LG NanoCell tv's aanzienlijk beter.
https://www.rtings.com/tv...ung-s95b-oled/31238/32382

Daar is te zien dat QD-OLED met HDR toch wel wat feller is over het algemeen en dat ook langer volhoud naarmate het felle oppervlakte groter wordt. Daarnaast verliest de LG zijn kleur naarmate het fellere zaken moet weergeven, juist omdat de kleur niet feller wordt maar de witte subpixel de boel feller met maken.
en maakt zo een RGW scherm.
Typo? Want wit komt niet voor als subpixel het is RGB (in een driehoek ipv naast elkaar).
Typo idd. Moet RGB zijn.

De Samsung QD-OLED zou in theorie beter moeten kunnen als ze hun beste anti reflectief filter er nog voorzetten. Dan gaat alleen de helderheid naar beneden en scoren ze in cijfertjes land minder.
Ik denk dat mensen liever een tv kopen die iets minder licht geeft, maar wel overdag uit meerdere hoeken en met licht inval van buiten goed bekeken kan worden, dan dat op papier die tv overal het beste in is maar je alleen recht van voren naar het ding kan kijken of eerst je ruimte moet verduisteren om de reflecties weg te nemen.

[Reactie gewijzigd door smartsys op 7 januari 2023 15:22]

Volgens diverse experts moet er ook een groene oled laag bij zitten. Dat het alleen blauwe oled lagen zouden zijn is niet geheel betrouwbaar.
Is samsung dan overgestapt van Qled naar Oled?
Je vergelijkt een marketingnaam met een techniek. Qled is LCD. Samsung maakt geen LCD-panelen meer en de LCD-televisies van nu worden met Chinese panelen gemaakt. Daar zit niet veel toekomst meer in; "QLED" is dus een sterfhuis.

Als je op de website van Samsung Diplay kijkt dan is het OLED en OLED wat de klok slaat. De televisie-divisie is nog niet zover en is nog grotendeels op LCD gebaseerd. Ik zie dit jaar als een transitiejaar voor de televisie-afdeling: Ook die gaat minder nadruk op LCD leggen.
Het ziet er toch echt naar uit dat er tot 2030 ieder jaar steeds meer zones in LCDs gaan komen. Er zouden dit jaar al LCDs komen met 5,000 zones ook. LCD kruipt zo steeds dichter bij oled wat beeldkwaliteit betreft. Ook heeft OLED een burn-in probleem en kan het op prijs niet met goedkope LCDs concurreren. Nee. Voorlopig gaat LCD lekker door...
Het bestaan van high-end LCD's met veel zones is volledig te danken aan dat de Chinese fabrikanten geen OLED hebben en dus LCD wel moeten verbeteren om hun bestaansrecht te verzekeren. Dat is geen blijvende zaak: Ik verwacht dat de Chinese fabrikanten rond 2025 ook OLED hebben. Zodra ze dat hebben is er geen reden om nog high-end LCD's te blijven maken, de kostprijs daarvan is namelijk hoger dan een OLED-paneel. Vanaf dat moment zullen er vooral nog basis-LCD's gemaakt worden, omdat de productiekosten daar van laag zijn en zo kan LCD nog enkele jaren in het budgetsegment aanwezig blijven.
oke. Maar zolang ze er meer zones in kunnen stoppen blijven ze doorgaan met high-end LCDs op de markt te zetten lijkt mij. De verwachting is dat na 2028 LCDs relatief goedkoop ver voorbij 10,000 zones kunnen gaan. We hebben het hier over miniLED LCDs wat zeker voorlopig nog niet uitontwikkeld is.

Samsung en TCL verkopen verreweg de meeste TVs. TCL is chinees en lijkt nog geen OLED te verkopen en Samsung is niet echt een fan van organische OLED en burn-in. Dus ik verwacht het niet dat in 2025 het al het deels gedaan zou zijn met LCD
TCL stapt ook over naar OLED. Volgens artikelen zullen meerdere zich op OLED gaan focussen, omdat door het meeste winst te behalen is. LCD is op dit moment inderdaad niet meer zo interessant als voorheen. Alleen op de lagere segmenten.

Als je de CES volgt, heb je vast ook wel meegekregen, dat de meeste ontwikkeling op OLED ligt en microLED.
TCL gaf aan dat hun QD OLED op CES een vergissing was en dat er geen OLED launch zou plaatsvinden...LOL

MicroLED dat is nog lang niet klaar voor normale consumenten omdat het veel te duur is. Een 50 inch zou bijvoorbeeld €50,000 kosten..dat ga je echt niet binnen een paar jaar met €45,000 verlagen. Er was ook een MicroLED line up van Samsung maar die was fake omdat er prototypes tussen zaten.

Het OLED nieuws schijnt MLA en een nieuwe Mediatek processor te zijn wat niet in alle OLED modellen komt.

Op LCD gebied was er een miniLED LCD met 5,000 zones maar wellicht was het vaporware (gebakken lucht..een grensverleggende TV die je op CES of IFA ziet waar je verder nooit meer iets over hoort). Neemt niet weg dat er vrijwel ieder jaar meer zones in LCDs komen en dat LCD daardoor steeds dichter bij OLED komt wat beeldkwaliteit betreft.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 10 januari 2023 17:13]

Nou ja, er bestaat ook nog zoiets als prijs... ik verwacht nog veel LCD TVs in het lagere segment, zelfs bij Samsung.
Zeker, ik verwacht dat er tot minimaal 2030 wel LCD's gemaakt zullen worden. De huidige situatie waar je in het hele prijsbereik LCD kunt kopen zal evenwel niet blijven bestaan en ik denk dat het omslagpunt zal komen op het moment dat de Chinese fabrikanten ook OLED hebben. Ik verwacht dat rond het jaar 2025. Vanaf dat moment worden alle fabrieken die de moeite waard zijn naar OLED omgebouwd en enkel de fabrieken die het niet waard zijn zullen nog LCD's voor het budgetsegment blijven produceren, net zo lang totdat de prijzen zover gezakt zijn dat de machines beter uitgezet kunnen worden.
Qd-oled is echt oled Qled is hun marketing naam voor lcd schermen
Oh dit vind ik wel leuks nieuws: nu al een serie MicroLED tv's die (kennelijk) voor de (waarschijnlijk high-end) consumentenmarkt geschikt zijn. Iets zegt me dat deze tv's nog een behoorlijk prijskaartje zullen hebben en wellicht ook nog een hoog energieverbruik, maar het geeft wel aan dat Samsung het productieproces nu kennelijk zo goed op orde heeft voor MicroLED dat het rendabel wordt om meerdere schermformaten in grotere getalen te produceren. Dat betekent hopelijk dat MicroLED binnen 2 a 3 jaar echt zijn intrede in de huiskamers gaat doen. Ultieme zwartwaardes, geen burn-in en hoge brightness, count me in :)

Edit: bij de bron lees ik dat de MicroLED line-up kennelijk nog wel gebaseerd is op die 'modules' die in elkaar geklikt worden:
Thanks to its modular nature, MICRO LED is not bound by shape, ratio and size, making it completely customizable to fit a consumer’s desired set up. In addition, it comes without bezels, so regardless of configuration, the boundary between screen and real life is seamless.
Dat vind ik dan wel weer jammer, tenzij ze de tv's vanuit de fabriek al perfect samenstellen vanuit die modules zodat je er thuis niks van ziet of merkt.

[Reactie gewijzigd door secret17 op 4 januari 2023 08:20]

Ik weet nog niet hoe ik dit nieuws moet plaatsen: Er is door Samsung geen investeringsplan in microled aangekondigd. Het investeringsplan voor OLED dateert uit 2019 en dat geeft aan dat je geruime tijd voor televisies verschijnen over de investeringen hoort te lezen.

Het kan zijn dat ik iets gemist hebt, of Samsung het stil heeft gehouden. Een andere verklaring, die mij logischer lijkt, is dat dit producten zijn van de reeds bestaande microleddivisie die enkel aan serieproductie doet. Is dat het geval, dan is wat we nu aangekondigd zien, vooral een doorontwikkeling van de microledtelevisies die we al eerder zagen, maar nu ook in kleinere maten. Dat is dan vooral een bewijs dat microled ook in kleine maten te maken valt en mogelijk een aanloop naar een investeringsplan. Zonder massaproductie blijft een televisie evenwel peperduur en dat zou betekenen dat wat nu aangekondigd is, nog steeds niet voor normale stervelingen te betalen valt.
Dat vind ik dan wel weer jammer, tenzij ze de tv's vanuit de fabriek al perfect samenstellen vanuit die modules zodat je er thuis niks van ziet of merkt.
Het lijkt me toch dat je er niks van ziet? Het zou anders een beetje een nutteloze oplossing zijn, wie koopt nou een tv met zichtbare randen overal over het scherm verdeeld?
Ik hoop dan ook dat dit met deze nieuwe serie het geval is. Ik kan zo snel even geen bron meer vinden, maar bij hun eerste flagship MicroLED 'The Wall', slechts bedoeld voor zakelijk gebruik of de ultraluxe woonkamers, kwam Samsung de tv in je huiskamer voor je in elkaar zetten, en het risico dat je dan hele kleine pixelshifts en kleurverschil, hoe klein ook, per paneel krijgt, was best groot. Kortom: die dingen wil je echt fabrieksaf bouwen en calibreren, anders loop je weer hetzelfde risico.
Dat klopt, maar ik zou verwachten dat als het op de consument gericht is dat je dan gewoon een complete tv koopt, in 1 geheel.
Het probleem dat ik nog zie zijn de hoge kosten en grote kwetsbaarheid voor kapotte subpixels. We gaan het meemaken, maar ik reken de komende 5 jaar niet op betaalbare en goede (zonder dode subpixels) microLED TVs. Ik vind het overigens prima als ik daar fout blijk te zitten... :*)
Inclusief gratis verplichte reclame in het menu. Dank u Samsung. Eerst wachten tot andere fabrikanten deze panelen gaan gebruiken.
Dat is maar de vraag, op de QD-OLED helemaal geen reclame gezien.

Moet zeggen dat ik me er ook niet aan stoor als ik zie wat ze op andere TV's aan reclame doen, dat ene kleine blokje?
Dat zou een mooie ontwikkeling zijn! Op mijn tv, lg, helemaal niks gelukkig (wel wat voor veranderen in de settings). Een klein blokje vind ik al storend, maar dat is voor iedereen anders.
Gekke formaten voor de micro-LED televisies. 50" 63". Dat zijn toch geen gangbare maten?
Als het net als bij OLED werkt komt dit door de maten van het motherglass waar ze de panelen uit snijden. Zou er verder niet teveel in zoeken. Ze kiezen die maten om zoveel mogelijk oppervlak te gebruiken.
Ik denk het eigenlijk niet: Bij microled worden leds door een robot op het paneel gezet. Er is daarom minder reden om met een moederglas te werken zoals bij LCD en OLED, waarbij men op intelligente wijze materiaal op de hele plaat tegellijk aanbrengt.
Maar je zit uiteraard wel vast aan de afmetingen van de ledjes en de 4K resolutie.
Ja... en juist daar is het vreemd dat er kennelijk 2 maten zijn voor 4K TVs: 50" en 63".
Zouden de 63" TVs dan grotere microleds hebbend an de 50" modellen? Of meer dan 3x 3,840 x 2,160 subpixels of juist de 50" minder dan dat?
Ik verwacht dan inderdaad twee verschillende afmetingen microLED'jes.
Zal te maken hebben met de grootte van de pixels, die zal niet overeen komen met wat we van LCD gewend zijn, en dus de wat afwijkende maten.
Maar leg me dan eens uit waar de 63" vandaan komt? Andere Microleds? Ruimte tussen de subpixels?
Ik weet het niet zeker, even om duidelijk te zijn, maar elke pixel heeft een specifieke grootte, plus de tussenruimte. Het kan gewoon zijn dat een grid van 3960 bij 2160 pixels zo groot zijn en dat de tussenruimtes een specifieke hoeveelheid moet zijn om er goed ut te zien, en zo komen ze aan een bepaalde grootte. Ze zouden misschien de tussenruimtes groter kunnen maken, maar dat kan ook voor zichtbare lijnen gaan zorgen.
Ja maar mijn punt is dat als de LED grootte plus tussenruimte voor 50" past, het dan niet past voor 63" en omgekeerd. Behalve de zichtbare lijnen bij de 63" variant, zou je dus ook aan helderheid verliezen omdat je net zoveel dezelfde LEDs hebt verdeeld over een groter oppervlak...
Dat is zo. Wellicht dat het andere microleds zijn met andere afmetingen, aangezien het toch een uitdaging is ze zo klein te krijgen en grotere microleds makkelijker te produceren zijn. Allemaal speculatie, misschien dat het nog duidelijk wordt wanneer ze daadwerkelijk beschikbaar komen en meer details worden gegeven.
50” is toch best een gangbare maat. Het zal uiteindelijk wel met de microled panelen te maken hebben, om deze betaalbaar te houden, gezien de andere maten ook niet bepaald standaard zijn. Daarnaast lossen ze op die manier wel op dat er een formaat minder nodig is, voorheen was het vaak 48” en 55”, welke misschien plaats hebben gemaakt voor 50” als middenweg.
wat is er mis met 50inch.. ?
Ik baalde dat vorige jaar de QD-oled geen One connect box hadden. Dit was voor mij de reden om niet voor deze tv te gaan. Dus goed nieuws wat de Samsung Oled en One connect box betreft.
Begrijp overigens niet dat alle TV's geen one connect box hebben.
Omdat als alle TV's alle functies hebben niemand meer de duurdere koopt? Is toch niet zo lastig in te denken?

Wel had de QD-OLED het direct mogen hebben gezien de prijs!
Ik wil geen ander tv meer dan met een "one connect box". de groet verscheidenheid aan draden die naar je tv lopen en je maar weer op een een of andere manier moet wegwerken. Nu alles onder de tv in een kast mooi weg kunnen werken.
Hopelijk maken ze een keuze mogelijk, model met en model zonder one connect box. Want niet iedereen hoeft het ;)
Misschien ook wel iets als computer monitor
Ik wacht hier inderdaad op om te gebruiken als PC monitor. Dit is mijn "endgame" monitor zoals ze dat zeggen. Dezelfde of betere beeldkwaliteit als OLED, maar zonder de nadelen zoals burn-in. Voor mij kan Micro-LED niet snel genoeg komen.
Zo denk ik er dus ook over :) Niet alleen als monitor maar in eerste instantie als volgende tv, mits betaalbaar uiteraard. Ik kocht circa 5 jaar terug mijn eerste 65" LG OLED tv en die hangt hier nog steeds aan de muur. Ben er ook nog steeds heel blij mee en hij kan nog even mee, maar als MicroLED over 2 of 3 jaar betaalbaar genoeg is om een 77" of groter te kopen, dan wordt dat denk ik de volgende. Ik ben erg onder de indruk van alle QD-OLED displays, maar de kans bestaat dat ik die techniek ga overslaan als MicroLED gaat doorbreken. Met een refreshrate van 240hz en een response-time van 2 ns blijft er verder ook weinig te wensen over - dat is in alle opzichten beter dan wat we nu van de beste OLED-schermen gewend zijn.
Toch is het maar de vraag of Microled (economisch) geschikt is voor massaproductie. Een betaalbare 77” lijkt mij nog érg ver weg.

Bovendien zijn er ook andere technieken aanstaande, zoals QDEL, die op papier veel goedkoper te produceren zijn, voortborduren op de huidige QD-Oled techniek (minder investering) en net als Microled het organische deel elimineren. Economisch kan dat wel eens veel interessanter blijken en dan blijft Microled niet meer dan een niche product.
Ik heb even opgezocht wat de QDEL (of QDLED) precies is voor technologie, en ik kan me voorstellen dat het net weer anders in elkaar zit dan de huidige MicroLED displays van Samsung, maar in essentie komt het natuurlijk op hetzelfde neer: self-emitting pixels zonder organisch component. Ik vermoed dat net als bij OLED (W-OLED, QD-OLED, etc) dit soort technologie marketing-technisch allemaal verkocht gaat worden als MicroLED, maar voor mij maakt dat niet, ik kijk wel naar de specs en de prijs :D
Ik dacht ook dat micro LED nog beter zou zijn dan OLED. Maar ik zie nu dat Samsung zegt dat de reactietijd 2ms is. Dus dan vraag ik mij toch af, of OLED toch superieur is in reactietijd en bewegingsscherpte?
Dat weet ik natuurlijk niet, maar de tijd zal 't uitwijzen. Hou er ook rekening mee dat Micro-LED nog nagelnieuw is, en OLED al ettelijke jaren bestaat. Hoe was de reactietijd toen OLED nieuw was? Ik gok dat dat ook verbeterd is ten opzichte van toen?

Wat bewegingsscherpte betreft zitten we toch ook nog met een ander probleem, want dat wordt op dit moment veroorzaakt door het sample-and-hold principe waar ook OLED op gebaseerd is. Het zal nog wel even duren voordat we een technologie hebben die alles wat ik vermeldde combineert, en ook nog eens op niveau zit van een CRT monitor qua bewegingsscherpte.

Maar even ter zijde, voor mij is het grootste voordeel toch de hogere helderheid en het niet bestaan van burn-in. Als ze me een PC monitor maken met het zwart van OLED, de helderheid en brandvastheid van LCD, dan ben ik helemaal voor.
Dus geen 48" bij Samsung? Mogelijk produceert alleen LG Display dit formaat?
Zoveel verschil tussen 48 en 50 inch is er toch niet, natuurlijk het hangt af van de situatie waarin je het wilt gebruiken.
Het is 5cm diagonaal.
Inderdaad niet veel maar visueel is de tv dan groter dan de kast die eronder hangt en dat vind ik echt niet mooi.. zit op 43" The Frame en wil naar max 48", mits er een tv uitkomt in dat formaat die ook vlak tegen de wand kan (dat kan alleen met een Samsung The Frame of een LG G1, G2 die beginnen bij 55" en dit jaar G3, die waarschijnlijk ook niet in 48" uitkomt).
Ok wij zaten dus met een gelijkaardig probleem paar jaar terug, mijn "oude" sony meubel was goed voor de 43 inch, maar een 49 of 50 was te groot. Dan maar nieuwe kast gekocht en daar een 50 opgezet. Een 55 lukt ook nog wel op die muur, maar groter dus niet (zitten 2 ramen naast)
Benieuwd naar een review van de 50” micro led wanneer die beschikbaar is!
Die 2ms response time van de microled is 2 nanoseconden volgens digital times. Indien dit waar is, ben ik extreem benieuwd hoe deze panelen gaan presteren
Weet je? Ik denk dat dit misschien het verkeerde topic is om dit te plaatsen, maar het is wel een gevoel wat ik (nu zeker 2 dagen in) eigenlijk heb op de CES, en eigenlijk met tech als algemeen:

Ik wordt er steeds minder warm van.

Het zal voor een stuk aan mezelf liggen, ik zit immers ook qua carrière/werk zó ontzettend in die "vroege vogels hoek" dat ik minder makkelijk te verassen ben, maar ik denk dat er meer speelt:

- Dit jaar meer dan anders lijkt er steeds meer een iteratie te zijn op wat al bestond, ipv écht nieuwe tech
- De marketingjongens zijn ietsie té dominant. Displaytech is een van mijn interesses waar ik zelfs ooit een scriptie over heb geschreven, en mijn hart huilde bij termen als QLed. De "creatief backlight" VA-LCD's kennen wij als tweakers ondertussen wel, en Samsung MOEST iets bedenken om het WOLED-geweld aan te kunnen met de tech van toen, maar wederom zie ik zelfs HIER in de comments mensen die microled en nanoled niet kunnen onderscheiden, en denken dat microled schermen self-emissive pixels hebben, óf de oplossing zijn voor geobserveerde problemen van OLED. Wrong. De paar prototypes die er nu zijn hebben zo'n absurd lage energie > licht conversie (en dus hitte) dat dit nog een droom is. De ultieme monitor lijkt vooralsnog een OLED of QD-OLED te zijn, en geen micro-LED LCD.
- Er zijn geen paradigma veranderingen
- Marketing is sowieso dominanter, gekke nerd dingen, en mega concurrentie tussen "underdogs" en "monopolisten" bestaan eigenlijk niet meer. Intel en AMD zijn beiden goed/evil in sommige stukken (boze threadripper bezitter hier, maar niet vindictive uiteraard). De chips zijn bovendien allemaal niet spannend. Er zijn geen "spannende" hacks meer om een feature aan/uit te zetten. Overklokken zelfs is niet meer spannend, want dat doen die chips allemaal zelf al tot aan hun naatje. We zijn op een punt dat we de kwaliteit van een chip "lezen" door te undervolten, als het "nieuwe" overklokken. Dat is niet spannend!
- Hardware en software hebben sowieso weinig meer met elkaar te maken, omdat alles zo 'abstract' draait.
- Veel gimmicky dingen zijn té gimmicky gebleken, of aan bedrijven gehangen die controversieel zijn dat ze een integraal platform willen bouwen, waardoor de gimmick nooit een industrie-breed ding gaat worden. Als OpenVR bezitter baalde ik van het feit dat ik géén oculus/meta content kon hebben, maar de ondergang van meta/oculus (want sorry dat ik het zeg: dat zal gebeuren, zeker nu ook carmack weg is) is tegelijk ook vrijwel zeker de ondergang van mainstream VR voor de aankomende tijd op een niche na. Het gevolg is dat we geen paradigma-shifts krijgen op de consumer kant van het verhaal (daarachter wel), en dingen hooguit dommer worden omdat ze meer in een platform worden gestoken.

Tot nu toe mis ik de laatste jaren echt wat bombshells. Intel's Big.Little aanpak was géén bombshell (en dat ze een nieuwe architectuur moesten hebben was ook al duidelijk, allemaal het gevolg van de laatste X86 bombshell: Zen, het meest in de buurt komt de Apple Silicon verandering maar dat an-sich is ook niet zó spannend). Ik heb recent een LG OLED G2 gekocht, en mijn C7 naar mijn slaapkamer gebracht, en hoewel er duidelijk verbetering is, en de input kan meer (en 120Hz is voor games een redelijke upgrade maar dat had ook met een displayport bereikt kunnen worden, HDMI2.1 is geen "bombshell), is het geen bombshell: de C7 is érg mooi oud geworden, had laatst wéér een firmware upgrade, en op het feit dat hij kleiner is na doet hij qua kijkgenot zeker niet onder voor de G2. Waar de G2 wel significant minder is, is de software: zelfs met alle ads/suggesties uit komt LG nog steeds met notificaties, en het "home" menu stopt de hele contentweergave om full screen te worden. LG wil zeker een "platform" hebben (wat blijkt uit het feit dat je heel veel moet tunen om het menu schoon te krijgen itt de C7 die enkel een balk onderin heeft). Wat mij betreft technologische stilstand/kleine iteraties dus, met een software/platform downgrade zelfs.

Ik baal ervan dat mijn enthousiasme weg is voor CES. Het was een van de dingen waar ik me vroeger op verheugde, en het gevoel van gemis van enthousiasme, is haast erger dan alle lackluster aankondigingen tot nu toe.
Ehm... miniled was LCD, microled waren zelfoplichtende leds. Of is dat ondertussen alweer veranderd?

Nanoled heb ik nog niet van gehoord.
Tja: het ligt denkelijk echt aan jou! Wat er al decennia lang gebeurt is dat ergens een nieuwe techniek wordt aangekondigd door een universiteit of research centrum en je dan denkt dat het over 5 jaar op de markt is. Dan brengt iemand een of ander product op met een prijskaartje met een paar nullen teveel uit, en je denkt dat dat over een paar jaar bij de Mediamarkt voor €1000.- in de schappen ligt.
Maar zo gaat het niet en heeft het ook nooit gegaan: we gaan stukje voor stapje vooruit met de ontwikkeling, terwijl nieuwe technologien meestal ergens tussen concept en brede marktintroductie sterven, maar soms ook niet. De QD van Samsung is beslist een nieuwe techniek, maar omdat jij dat al 5-10 jaar geleden hoorde, voelt het voor jou niet zo aan.
CPUs worden elk jaar een paar procent sneller: dat is in feite vrij saai: Er zijn weleens nieuwe ontwikkelingen zoals b.v. de chiplets, maar fundamenteel lijkt er niets nieuws onder zon. Maar over de decennia gerekend zijn de laatste processoren toch echt een berg sneller dan de 8086. Of je nu PCIe 3.0 4.0 of 5.0 hebt scheelt in de snelheid. Overal gaan we toch weer wat vooruit. In welk opzicht mijn iPhone 11 nu echt fundamenteel anders dan mijn iPhone 3 van een jaar of 10 terug?
Lol:
Miniled-tv's met bla
_/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee