Qi2-standaard voor draadloos laden wordt gebaseerd op Apple MagSafe

Het Wireless Power Consortium komt dit jaar met een nieuwe versie van de Qi-standaard voor draadloos laden. Deze Qi2-standaard wordt volgens het consortium gebaseerd op Apples MagSafe-techniek. De eerste Qi2-producten komen eind dit jaar uit.

De nieuwe standaard vervangt de bestaande Qi-standaard, die wordt gebruikt in veel smartphones, meldt het Wireless Power Consortium. Qi2 moet 'één universele standaard voor draadloos opladen bieden voor de hele industrie'. Bedrijven als Apple en Samsung komen met Qi2-producten, zegt WPC-woordvoerder Paul Golden tegenover The Verge.

Het WPC ontwikkelt de Qi2-standaard samen met Apple en andere consortiumleden, waaronder ook smartphonemakers als Samsung, OnePlus en Xiaomi vallen. De nieuwe standaard bouwt volgens het WPC voort op MagSafe, dat door Apple werd geherintroduceerd met de iPhone 12 in 2020.

Onderdeel van Qi2 wordt een Magnetic Power Profile. Dat moet ervoor zorgen dat telefoons en andere draadloos oplaadbare apparaten altijd perfect worden uitgelijnd met de oplader. Apple doet datzelfde met zijn MagSafe-laders. Qi2 zal volgens The Verge echter niet exact hetzelfde magnetenpatroon als MagSafe gebruiken.

De eerste versie van Qi2 blijft vooral bedoeld voor telefoons met een maximaal laadvermogen van 15W, meldt het WPC aan The Verge. Na het voltooien van deze eerste versie, gaat het consortium verder met een volgende versie met een hoger laadvermogen. De standaard wordt later mogelijk ook uitgebreid met ondersteuning voor apparaten zonder plat laadoppervlak, zoals smartwatches. De eerste versie van de Qi2-standaard wordt halverwege dit jaar voltooid en de eerste Qi2-smartphones en -opladers moeten 'voor de feestdagen' verschijnen.

Apple iPhone 12 MagSafe
Bron: Apple

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

04-01-2023 • 08:37

195

Submitter: Aaargh!

Reacties (195)

195
189
78
3
0
97
Wijzig sortering
MagSafe is enorm handig en biedt enorm veel mogelijkheden doordat je via deze techniek je toestel heel veel uitbreidingsmogelijkheiden kunt bieden. Zo gebruik ik MagSafe om een wireless powerbank aan toestel te kleven of een wallet waarin 3 kaarten zoals bankkaart of rijbewijs enz in kunnen en MagSafe is ook praktisch om je oortjes of Watch op te laden door ze gewoon op achterzijde van je iPhone te leggen. Voor mij is MagSafe absoluut top
Huh wat? iPhones ondersteunen toch helemaal geen reverse wireless charging? Ik kan alleszins mijn AppleWatch (series 8 ) niet laden met mn iphone 13 pro.

[Reactie gewijzigd door laibalion op 22 juli 2024 19:15]

De Watch lukt inderdaad niet.

Maar de Magsafe Battery Pack wordt dus wel middels reverse wireless charging opgeladen door de iPhone als de telefoon wordt opgeladen via de Lightning poort.
Hier in deze video leggen ze het uit hoe je met je iPhone je AirPods op kan laden :
https://youtu.be/u_D2eCtnFTs
Voor 2 seconden… maar ja het kan mogelijk zijn als Apple het zou toestaan in de software.
Nooit begrepen waarom je draadloos wilt laden, echt het toppunt van gemakzucht.
Daarbij ook nog eens een stuk minder efficiënt dan bedraad en weer een extra apparaat.. 8)7
Telefoonhouder in mijn auto. Dat scheelt toch gepriegel met een kabeltje.
Telefoonstandaard op mijn bureau. Telefoon staat mooi rechtop en het ziet er opgeruimd uit. Het laden is bijna bijzaak, maar wel mooi meegenomen.
In de auto nog het meeste gemak ervan inderdaad. Nu heb ik nog zo'n houder die open gaat als je het contact aanzet en dichtgaat als je je telefoon erin zet. Maar stiekem wel een beetje jaloers op mensen met een iPhone met Magsafe. Die kunnen met alleen een simpel Magsafe magneetpad in de auto de telefoon er zo in vast klikken, super netjes en kan niet stuk gaan ook.

https://www.youtube.com/watch?v=tms54ZMOK9U
Peak Design heeft wat handige MagSafe-compatible hoesjes en accessoires zoals autohouders.

https://www.peakdesign.com/pages/mobile
Precies, dit. En in de auto heb ik een wireless CarPlay adapter op de USB poort dus heb die kabel niet meer nodig: telefoon uit de zak, op de houder 'plakken' en klaar - TomTom navigatie is meteen beschikbaar op mijn Sync3 scherm, terwijl mijn telefoon stroom krijgt.

Eerder moest de telefoon uit het hoesje, in de houder, priegelend het kabeltje aansluiten. En bij het uitstappen weer andersom. Nu gaat dat allemaal veel makkelijker en sneller.
Ik heb een magnetische houder in de auto maar het hoesje hoeft er nooit af hoor. 1 keer per rit kabel erin en eruit vind ik niet zo'n probleem.
Same here, ik heb de Belkin 3-in-1 met MagSafe, Apple Watch QuickCharge en nog een generieke Qi-lader voor mijn AirPods Pro (die ik af en toe ook via de MagSafe connector aansluit). Aangezien de devices toch een groot gedeelte van de tijd opladen, is het voor mij ook bijzaak geworden wat de snelheid is. 15W is voor mij nu genoeg voor mijn iPhone en de Apple Watch is binnen het uur weer zo goed als vol :).

Ben benieuwd naar deze Qi2-standaard en ik hoop dat die backwards compatible is met MagSafe!
Staat dat ladertje op jouw bureau dan ook 24/7 stroom te te trekken? Dat zou ik zelf echt niet willen. :|
Als je andermans oplader gebruikt en bang bent voor security risico's is het handig dat er geen USB communicatie mogelijk is. Daarnaast is mijn vermoeden dat er een kleinere kans op overspanningschade is dan over koper.
Al jaren houden telefoons de usb-communicatie tegen tenzij je hem zelf op een andere usb-modus zet.
Klopt, maar dingen als Graykey laten zien dat dat niet absoluut beschermt.
Als men 15k investeert om mijn vakantiefoto's te willen bekijken, heb ik vermoedelijk andere problemen, of zou een 5 euro wrench ook een alternatief kunnen zijn om mij de telefoon te laten ontgrendelen (vrij naar xkcd).
Maar heel vaak staat er meer op een telefoon dan alleen vakantiefoto's. Als ik op mijn telefoon kijk, dan staat daar onder andere ook mijn bankapp op. De authenticator van mijn werk (en die van mijn eigen Microsoft account) staat er ook op. En mijn DigiD app. Er komen ook SMS bestanden op binnen, van sites / programma's die 2fa op die manier doen. Als je in de telefoon kan komen, dan heb je in ieder geval al een stukje van de verdedigingsmuur geslecht.
Het is ook maar een voorbeeld, er zijn ook andere hacks.
Je complete digitale leven staat op je telefoon! Mails, apps, toegang tot je social media spul en al je contacten. Gooi daar nog crypto wallets bij op en je zal zien dat een telefoon een heel waardevol doelwit is.
Nieuwe technologie is duur, maar als het eenmaal voor veel geld ontwikkeld is, vind de technologie ongetwijfeld een weg naar beneden, naar de budget markt, net als alle technologie.

En dan kan elke idioot (pubers, wantrouwende echtgenoten, paranoïde werkgevers, etc, etc) het gebruiken voor zijn eigen kinderachtige doeleinden. Op manieren waarvan jij waarschijnlijk nooit gedacht hebt dat het een probleem voor je kan zijn, omdat jij geen kinderachtige idioot bent.
Het valt voor u maar te hopen dat u geen leuke prive strand foto's heeft gemaakt en dat die dan zomaar op een of andere amateur porn site reclame of gewoon een leuk onderwerp voor een populaire meme wordt.

Ik geloof best dat de meeste vakantie foto's heel onschuldig zijn en niet verkeerd uitgelegt kunnen worden, het probleem zit hem dat hele kleine percentage "vakantie foto's" wat dus wel een probleem kan opleveren.

Over het algemeen kunnen prive foto's tegen iedereen gebruikt worden en dat worden ze ook. Zodra u om een of andere reden in de publieke aandacht terecht komt, door een klein succes of wat voor reden dan ook, loopt u het risico dat iemand uw prive gevens gebruikt om over u negatieve informatie te verspreiden.

Talloze voorbeelden elke week in de media van dit phenomeen, het is alleen zo dat de meeste mensen niet beseffen hoe hun eigen informatie tegen hun zelf gebruikt kan worden, omdat men zelf nooit op die manier naar eigen informatie kijkt.
Ik ben zeer benieuwd naar de talloze voorbeelden, waarbij mensen achteloos hun telefoon aan een USB-kabeltje prikten, en vervolgens, floep, zomaar gehackt, zonder dat de telefoon er uren of dagen aan de USB-kabel moest liggen, om de pincode te bruteforcen. Want dat is het scenario wat hier over gaat. Men is bang dat men zomaar even gehackt wordt, middels apparatuur van 15+K, wanneer zij bedraad ergens hun telefoon op aansluiten, en laden dus daarom, ook thuis, maar draadloos. Dat is m.i. gewoon een niet heel reëel scenario.
Nee hoor, brute forcen wordt hier niet voor gebruikt, maar gewoon exploits.
Goed punt. Als je daar (terecht) bezorgt over bent, zou je kunnen overwegen om een verloopkabeltje te maken waarin je de data+ en data- draadjes doorknipt.
Overigens zou je er dan ook nog twee weerstandjes in kunnen monteren, zodat je de usb-laadsnelheid kunt beinvloeden. Zoiets heb ik zelf gemaakt om mn telefoon te forceren om langzaam te laden, wat ten goede zou moeten komen aan de batterijlevensduur.

Maar ja, dan moet je dat kabeltje wel bij je hebben.... ;)
Dat gedoe met weerstandjes is afgelopen met USB-C PD. Daarvoor moet je echt een protocol implementeren. Dan is het meenemen van een simpele trage lader waarschijnlijk makkelijker dan een custom kabel.
Maar dan kan je apparaat toch nog prima terugvallen op oudere USB specs? Tenzij je telefoon actief blokkeren gaat laden als er enkel 5V \0.5A over de kabel komt, maar volgens mij zit die het dan gewoon als laden volgens USB 2.0 protocol.
Draadloos laden is niet inefficiënt als de spoelen goed uitgelijnd zijn, en dat is precies wat die magneten fixen.
Nee, draadloos is minder inefficient als de spoelen goed uitgelijnd zijn. Ten opzichte van bedraad is er nog steeds een aardig verschil.
Dat verschil is terug te brengen naar ~5%. Bijna alle berekeningen nemen het verlies van de adapter/omvormer zelf ook mee en dat verlies heb je bij bekabeld laden ook.
Bron? 5% verlies is namelijk wat ze halen met kabels, draadloos komt daar bij lange na niet in de buurt. Hier hebben ze het over zo'n 50% verlies.

Een magsafe oplader gebruikt 20watt en levert in het meest optimale geval 15 watt aan een telefoon volgens Apple zelf. Maar dat haalt het ding in de praktijk nooit.

Dus ik weet niet waar jij je 'berekeningen' vandaan haalt, maar ik vermoed van weinig betrouwbare bron. Zelfs Apple zelf is het met je oneens.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 19:15]

Ik weet niet waar die 5 procent vandaan komt hoor.
Maar dat efficiëntie vraagstuk van draadloos laden tegenover een strengetje is sowieso gemier in de marge op die 5/10 kwh die je per jaar verstookt met het opladen van je telefoon.
Ik weet niet waar die 5 procent vandaan komt hoor.
Maar dat efficiëntie vraagstuk van draadloos laden tegenover een strengetje is sowieso gemier in de marge op die 5/10 kwh die je per jaar verstookt met het opladen van je telefoon.
Ik zou niet graag 7 miljard mensen x 5/10 KWh per jaar betalen, laat staan dat dit verlies hoe dan ook ("sowieso" als je dat liever leest) al zonde is in deze tijd van hoge energieprijzen....
Gelukkig hoef je qua last ook alleen maar rekening te houden met je eigen verbruik en niet die van de rest de mensen op deze gekke rots.

Als je om het jaar een nieuwe kabel moet kopen, en met twee jaar overschat ik de gemiddelde levensduur van een veelgebruikt kabeltje aardig denk ik, ben je ook bij een euro per kilowattuur meer kwijt aan die gekke kabel dan aan stroom.

Je mag er van mij best op inzoomen hoor, als je dat belangrijk vind, maar de implicatie dat mensen verspillen omdat ze draadloos laden vind ik vooral heel erg geestig in onze vaatwasser maatschappij.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:15]

Het is gemier in de marge als het om één persoon gaat, maar hoeveel miljard telefoons hebben we op de planeet die continu opgeladen worden? Tja... Tikt aardig aan ineens. Niets marge.

Dat is ons probleem als mensen denk ik, we hebben geen besef van schaal. Precies ook waar ook zo'n discussie over klimaat vandaan komt. Een individu kan zich lastig voorstellen dat ze schade aanrichten, maar kan zich ook niet beseffen dat het niet om het individu gaat, maar om miljarden mensen. Wat dat betekent, dat miljard, is voor mensen niet te bevatten.
Ook op schaal is het marge.

Maar dat zie je wel alleen maar als je de totale energielast er naast legt, en niet alleen maar het cumulatief van alle smartphones pakt en "kijk hoeveel nullen" tegen me zegt zonder verder referentiekader.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:15]

Zo dan, je maakt mijn punt beter dan ik ooit zelf had kunnen doen.
Tja, ook heel veel kleine beetjes helpen op grote schaal ook maar een heel klein beetje.
Ik denk dat je het concept schaal niet helemaal begrijpt.

Misschien helpt een sommetje voor je.

Een telefoon waar 't hier over gaat zal toch al snel een uur of langer aan de lader moeten liggen. Dat is dus 0,01kwh dat je extra voor die ene telefoon nodig hebt. Als dat er een miljoen zijn, hebben we het over 10.000kwh. Een gemiddeld huishouden verbruikt richting de 3500kwh per jaar. Kun je toch 3 hele huishoudens van stroom voorzien. Voor een heel jaar als je uitgaat van één oplaadsessie per telefoon. Als er 1 miljoen draadloos opgeladen worden.

Maarja we laden onze telefoons gemiddeld eens per dag, zeker Iphones. Dan gaat 't op jaarbasis over 3,65 miljoen kwh. Kun je bijna 1050 huishoudens een jaar van stroom voorzien. Klinkt niet gek.

En dan denk je misschien dat er bedrijven zijn die veel meer verbruiken, maar daar hebben we er geen miljoenen van. Ook weer een schaaldingetje.

Nou hoop ik dat 't sommetje klopt, want ook ik als medemens heb moeite met schaal. Ik probeer alleen niet meer in dezelfde valkuil als jij te trappen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 19:15]

Ik begrijp het concept van schaal wel degelijk.

1050 huishoudens is 0,013 % van alle huishoudens in Nederland.

Dus weer terug naar regel 1: heel veel kleine beetjes helpen maar een heel klein beetje.
Plus minus 30 procent bedoel je. Dat zit m in de afstand tussen de spoelen. Er is een glazen plaat achter op je telefoon, dan vaak ook nog een hoesje en dan het plastic van de draadloze oplader. Dat is allemaal extra afstand waar de efficiëntie van naar beneden gaat. Je moet niet het ideale model schetsen maar het gebruikersmodel en dat gaat lang geen 5 procent halen.
Het blijft een nutteloos verlies en die 5% haal je in de praktijk inderdaad zo goed als nooit. Ging me meer om de nuance dat het draadloos laden zelf an sich niet zo heel inefficiënt is.
Volledig mee eens. Er zijn alleen veeeel grotere nutteloze verbruikers waarop gefocust moet worden. Zoals gloeilampen vervangen door LED (ja, bij veel huishoudens is dat nog een ding) of de pc uitzetten (of sleep) als je ff met de hond gaat wandelen enz. Maar je punt staat en klopt wel.
Zoals gloeilampen vervangen door LED (ja, bij veel huishoudens is dat nog een ding)
Alleen als de buitentemperatuur boven de gewenste binnentemperatuur ligt is de gloeilamp inefficient, anders is het gewoon een besparing op je kamerverwarming.
En laat die gloeilamp nou net in de koude tijd van het jaar het meest branden.
Zat me net te bedenken, stel dat de meerderheid van de telefoons draadloos gaan opladen (of eventueel nog meer andere apparatuur). Dan praat je wereldwijd over een heleboel verspilling van energie, omdat er simpelweg wat verloren gaat i.p.v. direct met een kabeltje opladen.

Aan de andere kant scheelt het wel miljoenen oplaadkabeltjes, maar krijg je er weer miljoenen oplaadstations voor in de plaats terug die volgens mij uit meer materiaal bestaan dan een simpel oplaadkabeltje (?). Maar als je dan meerdere apparaten draadloos gaat opladen op dat ene oplaadstation dan scheelt het alsnog wel een hoop oplaadkabeltjes, en dat is weer iets minder milieubelasting.

Hier is vast een schatting op los te laten wat nou minder verspilling is, maar heb vooral het idee dat het makkelijker is om draadloos op te laden en er hipper uitziet.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2024 19:15]

Ik denk dat we ons niet te veel in zulke details moeten verliezen. Neem de aandacht in de media voor adapters die de hele dag in het stopcontact zitten. Dat gaat in totaal misschien over 5 watt verbruik. Vergelijk dat met een warmtepomp (pieken van 9000 watt), het laden van een EV (12.000 watt) of elektrisch koken (7400 watt) en je beseft: die adapters gaan nergens over, ook niet over "alle kleine beetjes helpen".

Verder vind ik het klimaat-economiseren sowieso een ongewenste ontwikkeling. Het is planeconomie, en die mislukken altijd.
Sluipverbruik telt toch op omdat het 24 uur per dag is. Adapters verbruiken gelukkig steeds minder als ze in het stopcontact blijven zitten, dus je argument begint sterker te worden. Dit komt dan in grote mate natuurlijk wel door de aandacht die ervoor is (geweest), dus hoe onzinnig is dat dan geweest? Voorheen telde het echt wel op tot meer dan 5 W en zelfs met 5 W heb je het over zo’n 45 kWh per jaar ofwel alweer een extra keer je auto opladen van 10-80% ofwel een 300 km rijden. In een gemiddeld huis loopt sluipverbruik snel op tot 100 W, ofwel 900 kWh per jaar ofwel een dikke 6000 km rijden.

Alle telefoons in de wereld opladen via inductie ipv een kabeltje inprikken kan zo een kerncentrale of twee schelen die we nodig hebben (als er werkelijk een duidelijk verschil in efficiëntie zit tussen die twee oplossingen … voor zover ik weet kan dat in de praktijk goed meevallen).

‘Alle kleine beetje helpen’ is wel degelijk een ding. Ben het wel met je eens dat je goed moet kijken waar dit echt zo is en geen energie moet steken in oplossingen die tot niks optellen.
Het probleem is dat beginnen bij 'de adapters in het stopcontact want 24/7' een beetje nutteloos is als energie op andere plekken grootschalig verspild wordt. Je kan je inspanning dan beter op andere plekken focussen.

Hoe vaak ik gezien heb dat mensen hun TV aan laten staan om radio te luisteren vanwege gare digitale ontvangers die alleen on-screen bediend worden of de ontvanger (die 50-100W trekt) laten draaien terwijl de TV uit staat. Of internetproviders die de goedkoopste en minst zuinige routers 'kado' doen. Computers die 100W idle draaien vanwege de gaming videokaart die er voor de kids in moest terwijl het ding de hele dag Word draait. Daar kan je beter mee beginnen dan de hele dag adapters met max 0,1W verbruik gaan lopen pluggen.
Zelfs dan nog geldt: Wat je niet verbruikt, hoeft niet opgewekt te worden.

Het gaat niet alleen om "alle beetjes helpen", het gaat vooral om de bewustwording.
Dat is een beetje hetzelfde als die led lamp telkens uit doen terwijl de hele dag je PC aan staat. Ja, true, t bespaart maar heeft t werkelijk invloed op t totale verbruik? Bijna niet denk ik.
PC's vervangen door laptops, bewust kijken bij welke electronica een schakelaar een goed idee is, korter douchen, geen internet of things / domotica en energievriendelijk auto rijden helpen ook. En een telefoon nemen die je minder vaak hoeft op te laden.

Ik vind het goed om na te denken over energiebesparing, maar ik denk niet dat die opladers tegenwoordig het grootste probleem zijn. Alle beetjes helpen natuurlijk, ik vind de energie discussie alleen zo eenzijdig richten op die opladers.
Ik heb geen draadloze oplader, terwijl mijn telefoon en mijn vorige telefoon het wel ondersteunen. Tot nu toe niet echt behoefte voor gehad. Ik zou beter energie besparen door ongebruikte adapterkabels uit te pluggen. Lightningkabels die door het dagelijks in en uitpluggen periodiek vervangen moeten worden, wat ook niet ideaal is.
Aan de andere kant scheelt het wel miljoenen oplaadkabeltjes, maar krijg je er weer miljoenen oplaadstations voor in de plaats terug die volgens mij uit meer materiaal bestaan dan een simpel oplaadkabeltje (?). Maar als je dan meerdere apparaten draadloos gaat opladen op dat ene oplaadstation dan scheelt het alsnog wel een hoop oplaadkabeltjes, en dat is weer iets minder milieubelasting.
Ik zal uitkijken met al te sterke waardeoordelen over productieprocessen waar ik gewoon geen verstand van heb maar een draadloze lader is ook niet veel meer dan een kabeltje met een spoel in een behuizing aan het uiteinde.
Ik denk niet dat je het echt over significant meer materiaal hebt.

Zeker niet als je meeneem dat zo'n draadloze lader niet zomaar stuk gaat omdat die doorgaans op een vaste plek staan.
Ik was er vrij vroeg bij en ik heb dat spul wat ik een jaar of 7~8 geleden gekocht heb nog steeds in gebruik.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:15]

Er komt straks een fase dat alle poorten uit de telefoon verdwijnen en je alleen nog maar draadloos kunt laden.
Daar is een kans op, maar in de huidige fase van "als het ff kan laden we met 500W op" lijkt me dat nog geen directe overweging.
Apple zal het ongetwijfeld wel doen, al is het alleen al om hun eigen magsafe laders te kunnen verkopen nu ze geen eigen poort meer mogen gebruiken.
Nu wil het dat je dus dat je prima een oplader voor je iPhone kunt kopen die niet van Apple is.

Ik zie niet wat het verschil is tussen een Qi2 oplader die wel/niet van Apple is kopen, of een USB-C oplader/kabel kopen die wel/niet van Apple is...

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 22 juli 2024 19:15]

Tuurlijk kun je prima een oplader van iemand anders dan apple halen, maar je moet hun specifieke lightning connector gebruiken, welke je alleen mag uitbrengen met een licentie van apple. (volgens oa deze pagina $4 per connector, kan meer/minder zijn).

In het geval van qi/qi2 word het een geval van wat er wel en niet ondersteund word. Het gebeurt nu al met Qi dat verschillende bedrijven verschillende standaarden hanteren. Met standaard Qi laders kan er vaak 5, 10 of 15W geladen worden terwijl bedrijven als oneplus (30W+) en google (23W pixel2 stand) hogere wattages toestaan als je hun specifieke lader met vendor lock koopt.

Hoewel de focus in deze thread op apple ligt, moeten we simpelweg niet willen dat iedereen hun eigen locked chargers gaat lopen uitbrengen voor draadloos laden, dit wilden we met USB-c juist voorkomen. Liever zien we dat Qi2 niet beperkt is tot een wattage, maar gewoon kan negotiaten over hoeveel er geladen kan en mag worden.

Het punt in ieder geval is, apple heeft een kans om bare-minimum Qi2 te implementeren en op de een of andere manier vendor-locked features daar aan toe te voegen om eigen laders te verkopen, dus dat gaan ze gegarandeerd doen.
100%, weer een stap dichter bij de magische glazen paneeltjes uit de scifi films en series.
Ik vind het juist heel fijn werken. Ik heb een draadloze lader in m’n nachtkastje ingebouwd, zie je niks van, ziet er veel netter uit dan een losse kabel. Leg m’n mobiel er ‘s nachts op en hoef overdag niet te laden. Snelheid maakt me niet veel uit, heb 7u de tijd.

[Reactie gewijzigd door mrwiggs op 22 juli 2024 19:15]

Je zegt het zelf al. Het is gemak. Ik heb een draadloze oplader naast mijn bed staan en kan mijn telefoon zonder moeite en zonder te kijken wegzetten en het laden begint.

Een kabeltje is niet onhandig, maar ik had regelmatig dat ik even moest zoeken naar het kabeltje en daarna meerdere keren moest steken met de connector voordat hij goed zat. Daar heb ik nu 0 last meer van. Ook wilde het kabeltje nog wel eens tussen het nachtkastje en het bed vallen. Nu staat de draadloze lader altijd stevig op dezelfde plek.

Moet wel zeggen dat ik mijn ouderwetse oplader van Samsung met opstaande rand veel fijner vindt dan de nieuwe platte laders. Bij die oude zet ik hem op de rand en hij staat altijd goed. Bij die nieuwe ben ik toch nog best wel wat aan het schuiven. Voordeel is wel dat ik mijn smartwatch ook kan opladen via hetzelfde dock.
Waarom pak je dan wel de auto of de fiets, terwijl dat ook lopend kan... Echt nooit begrepen.
Vrij simpel hoor. Wij hebben in huis mobiele apparaten met lightning, micro-USB en USB-C aansluitingen. Geen kabeltje nodig, alleen een Qi-lader. Nooit meer een kapotte oplaadpoort omdat iemand de verkeerde kabel in een apparaat probeert te vrotten...
USB poort blijft ook langer goed
Hoezo extra apparaat.
In mijn omgeving zitten ze in dingen verwerkt die ik toch al heb.

Draadloze lader zit in een bureaustandaard/nachtkastje standaard, in de voet van een lamp op bureau, in de houder op het stuur van mijn fiets, verwerkt in een tafel/kastje in de hal, in de telefoonhouder / het dashboard van je auto.

Ik heb juist veel minder kabels (in het zicht) sinds ik eigenlijk alleen nog maar draadloos laad.
En er gaan er zeker minder stuk/kwijt.
Dus qua materialen is het een netto positief. Die draadloze meuk heb ik al sinds de eerste telefoons zich aandeden die het ondersteunden, wat uit mijn hoofd de Galaxy S6 is uit 2015 ofzo.
Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor 't laatst een kabeltje kocht voor mijn telefoon.

Zal best wat overdrachtsverlies optreden maar als we aan die halve kilowatt die dat gigantische gemak per jaar kost gaan trekken dan kan ik nog wel wat boekjes open slaan.
Hoeveel mensen gaan er wel niet met een auto naar de supermarkt waar je ook in 5 minuten naartoe loopt want "zware tasjes".

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:15]

Ooit is er een moment gekomen dat "gemak" een negatieve werd. Ik vermoed ingegeven door de top van het kapitalisme zodat hun werknemers vooral niet te "lui" werden.

Gemak dient de mens. Gemakszucht is dus iets wat positief is. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Ooit is er een moment gekomen dat "gemak" een negatieve werd. Ik vermoed ingegeven door de top van het kapitalisme zodat hun werknemers vooral niet te "lui" werden.
Het heeft tegenwoordig meer te maken met onnodige verspilling. Gemakzucht zorgt tegenwoordig voor heel veel onnodige extra verspilling. Plastic wegwerpartikelen, wegwerpbekertjes op kantoor, plastic poetsdoekjes, etc. Heeft dus echt niet alleen maar te maken met het "lui" worden.
Lekker tendentieuze opmerking tussen de haakjes. Want volgens mij staat dat nergens in de programma's van dit soort partijen: "nou, als wij het mogen bepalen, gaan we weer 100 jaar terug in de tijd. Lekker terug naar de tijd van de roaring twenties, met het overgrote deel van de energie uit steenkool en turf."

Volgens mij is de oproep van klimaatpartijen heel duidelijk: "zorg er nu eens voor dat we ons economisch model ombuigen naar een duurzaam model dat niet alleen maar uitgaat van ongebreidelde groei ten koste van eindige grondstoffen." Die boodschap niet willen snappen of accepteren als legitiem is natuurlijk lekker makkelijk scoren voor het onderbuikje.
Die boodschap niet willen snappen of accepteren als legitiem is natuurlijk lekker makkelijk scoren voor het onderbuikje.
De boodschap is wel duidelijk, alleen helpt het niet als je jezelf overal aan gaat vastlijmen. Nederland behoort tot 1 van de schoonste ontwikkelde landen ter wereld. CO2 uitstoot is maar een druppel op de gloeiende plaat. Het gross van de 'klimaatveranderingen' komt puur door het verkloten van grote stukken aarde. Kijk alleen al wat een gigantisch effect het opdrogen van een enkele 'zee' heeft met de Aral zee.
Kijk naar het effect van alle bebouwing in ons land de afgelopen 100 jaar alleen al. Natuur door de verdamping van fotosynthese zorgt voor een behoorlijk temperatuurverschil met een stad vol beton en asfalt.

Willen we de boel gaan verbeteren, moeten we eens van die consumptiemaatschappij afstappen en zolang praktisch al die groene activisten een grotere ecologische voetafdruk hebben dan de gemiddelde burger. Dan is de oude slogan "Een betere wereld begint bij jezelf" veel beter van toepassing. Waarom lopen ze niet met Fairphones rond? Waarom kleding dragen uit Bangladesh.

Ik ben pro schone leefomgeving en ruimte behouden/maken voor natuur, maar 99% van de milieu-activisten zouden er goed aan doen om zelf eens het goede voorbeeld te geven.

De welvaart eerlijker verdelen zal het beste helpen, welvarende mensen hebben (een stuk) minder kinderen :)
Het gaat er niet om wat ze zeggen, maar om wat er gebeurt.
Misschien heb jij de laatste tijd geen kranten gevolgd, maar het volgende is gaande dankzij de Nederlandse torenhoge belastingen op fossiele brandstoffen:

- ouderen, zieken en huishoudens met kinderen zijn te arm om hun huis nog op temperatuur te stoken.
- veel wijkverpleegkundigen hebben geen geld meer om hun auto te tanken om naar de cliënten te rijden.
- het MKB gaat massaal failliet
- de chemische en zware industrie trekt weg uit Nederland

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.
Das leuk, maar er zit momenteel geen enkele "klimaatpartij" in de coalitie, dus dan spreek je jezelf een beetje tegen.
Wat dacht je van VVD, D66, CDA en CU? Als het kwaakt als een eend...
Als je die partijen "klimaatpartijen" wilt noemen, dan zou ik hun programma's er nog maar eens op naslaan.

Het is waar dat ze wat opgeschoven zijn, maar dat kan ook niet anders, een groot deel van Nederland (en de wereld) is zich inmiddels bewust van hoe erg we de boel aan het verzieken zijn, daar kunnen zelfs VVD en CDA niet meer omheen.
Dit kabinet wil boeren slopen, plaatst windmolens op het land en op zee, sluit steenkolencentrales, voert hoge accijnzen op fossiele brandstoffen in, subsidieert warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto's, stelt een verbod op de verkoop van CV-ketels (2025) en ICE's (2035) in etc.

Ik heb geen idee wat er in hun partijprogramma's staat. Ik beoordeel partijen op hun gedrag. En dan voert VVD feitelijk de agenda van Groenlinks uit. De regeringspartijen en GL en PvdA zijn op vele vlakken 100% uitwisselbaar.
Voor wat betreft de boeren moet je niet bij het kabinet zijn, maar bij de rechter, die heeft het kabinet meermaals teruggefloten en op de vingers getikt om de stikstofuitstoot verder terug te brengen.

Alles wat je zegt over CV ketels en ICEs is gewoon verstandig beleid om van de afhankelijkheid van buitenlandse energieverstrekkers te verminderen en een laatste poging nog wat van het klimaat te maken.

Als je het aan GroenLinks en co zou overlaten, dan was een ICE-verbod het minste van je zorgen.
Onzin dat dit specifiek voor Nederland is. In de VS is de belastingdruk veel lager en spelen vergelijkbare problemen.
De VS is de industrie momenteel heftig aan het subsidiëren. Verder is gas daar natuurlijk veel goedkoper dan hier. Lees maar eens over de Inflation Reduction Art van de Democrates.

https://www.rtlnieuws.nl/...on-act-biden-buy-american
Daar hebben we een prijsplafond voor nu. De oorzaak heeft ook niets met het klimaat te maken, behalve dan het politieke klimaat in het buitenland.
Het prijsplafond komt voor veel gezinnen driekwart jaar te laat en zal in 2024 niet meer bestaan.
Verder hebben de torenhoge belastingen op gas alles met klimaatbeleid te maken. Tot slot betalen wij het prijsplafond uiteindelijk allemaal zelf.
Moeten ze gaan fietsen.
Jij wil de hondenbaan die wijkverpleegkundigen hebben, nog zwaarder maken? De hulpmiddelen achterop de pakkendrager, terwijl de gesubsidieerde Tesla-leaserijder met zijn kontje op een verwarmde stoel zit? Vreemd.
Dus? Misschien zijn het wel belabberde bedrijven.
Al die bakkers, horeca, zwembaden, kleine lokale supermarkten, kappers, sauna's, slagers, verzorgingsinstellingen etc. zijn nu plotseling allemaal ongezonde bedrijven? Vreemd.
Gelukkig. Is goed voor de gezondheidszorg en minder gevaarlijk verkeer op de weg of het spoor. We zijn maar een klein landje met veel mensen heel dicht op elkaar, dus de uitstoot en verontreiniging van dit soort bedrijven zorgt voor bijzonder grote problemen.
Moeten we dan ook geen producten meer afnemen uit de industrie, als we hier geen industrie meer willen? Wat moeten die honderdduizenden werknemers gaan doen, groene consulent worden? En wat doen we met die immigrantenstroom, nu blijkt dat we volgens jou veel te vol zijn?
[...]


Het prijsplafond komt voor veel gezinnen driekwart jaar te laat en zal in 2024 niet meer bestaan.
Verder hebben de torenhoge belastingen op gas alles met klimaatbeleid te maken. Tot slot betalen wij het prijsplafond uiteindelijk allemaal zelf.
Tja, dingen gaan soms gewoon wat traag. En driekwart is totale onzin, heb je daar een bron voor? En ja, het klimaatbeleid vind ik terecht. We verbruiken en consumeren als wildebeesten en zijn dat normaal gaan vinden. Dat we iets gewend zijn, maakt 't niet ineens een goed idee.
[...]


Jij wil de hondenbaan die wijkverpleegkundigen hebben, nog zwaarder maken? De hulpmiddelen achterop de pakkendrager, terwijl de gesubsidieerde Tesla-leaserijder met zijn kontje op een verwarmde stoel zit? Vreemd.
Dus jij denkt dat ik wil dat de baan zwaarder wordt? Bijzondere conclusie, ik las dat niet in mijn reactie. Ik zeg namelijk helemaal niet dat de baan zwaarder moet, ik zeg dat het vervoer anders moet. Dat er dan ook wat voor spullen moet gebeuren, so be it, ander probleem en daarmee ook op te lossen. Geef ze een gratis elektrische bakfiets ofzo, zou ik een goed doel van mijn belastingcentjes vinden. Jij hangt hier allemaal ongefundeerde conclusies aan, dat hoeft echt niet. Je kunt ook samen op zoek naar een oplossing, in plaats van, nouja, wat jij hier doet. Dan kom je ook nog met die Teslarijders aan, alsof ik dat goedgekeurd heb ooit ergens, heel ander probleem dat ook opgelost moet worden, maar hier niet relevant voor is. Een beetje zo van JA MAAR HUN DOEN HET OOK!1!. Lekker volwassen. Het is toch bijzonder, als ik het met één punt van je niet eens ben, haal je er allemaal zaken bij die nooit door iemand gezegd zijn om je punt emotioneel aan te dikken en mij woorden in de mond te leggen. Jammer.
[...]


Al die bakkers, horeca, zwembaden, kleine lokale supermarkten, kappers, sauna's, slagers, verzorgingsinstellingen etc. zijn nu plotseling allemaal ongezonde bedrijven? Vreemd.
Best wel een groot aantal zijn inderdaad financieel niet gezond of hebben geen bestaansrecht meer. Bedenk dat je een bedrijf start om een dienst of product te verkopen, als zo'n dienst of product niet meer in trek is, tja... Cost of doing business enzo hè. Een hoop MKB dat failliet gaat is hun bestaansrecht allang kwijtgeraakt of heeft gewoon geen meerwaarde meer. Natuurlijk zijn er droevige gevallen, maar zomaar blind andere dingen de schuld geven vind ik ook erg ver gaan. Ik werk zelf veel met het MKB en ik zie veel meer idioterie. Wat wil je dan met bedrijven die niet genoeg klanten trekken?
`
[...]


Moeten we dan ook geen producten meer afnemen uit de industrie, als we hier geen industrie meer willen? Wat moeten die honderdduizenden werknemers gaan doen, groene consulent worden? En wat doen we met die immigrantenstroom, nu blijkt dat we volgens jou veel te vol zijn?
Wat? Waarom zouden we geen producten meer afnemen uit de zware industrie? Dat heeft toch niets te maken met het verminderen van zware industrie (waar het hier over ging) waar we massaal ziek van worden volgens verschillende studies (zie link in mijn vorige reactie). En welke honderdduizenden werknemers? Je doet nu alsof het verminderen van zware industrie hetzelfde is als het massaal verwijderen en deporteren van de bedrijven, maar dat staat nergens, weer een ongefundeerde conclusie van je. Er zijn wel andere oplossingen te bedenken dan wat jij in je hoofd hebt zitten hè. Het is een feit dat wij gezien het beperkte landoppervlak verhoudingsgewijs een bijzonder ongezonde hoeveelheid zware industrie en veel te grote agrarische sector hebben. Maar jij trekt gelijk de conclusie dat alles maar weg moet, maar niemand heb ik dat ooit horen zeggen. Waarom verzin je dat er zo bij?

En migrantenstroom? Oh heb je weer zo'n ongerelateerd onderwerp dat je er maar even tussendoor gooit om... om wat eigenlijk? Ik snap de link niet met het verminderen van zware industrie. Alsof dat de enige werkplek is of alsof dat de enige plek is waar migranten aan de slag kunnen. Je maakt hier nu wel heel rare sprongen hoor.
Ik zou zeggen probeer magsafe eens uit, wie weet wordt je aangemaand verast ;)
Dat heeft mijn vriend dus geprobeerd: die hangt dus tegenwoordig aan de magsave houder met een lightning kabel in de telefoon want het leeglopen met navigatie e.d. ging sneller dan het opladen.
Ook al doe ik voorzichtig, maar bij mijn laatste telefoons (4 stuks),de USB-c poort kapot gegaan. Soms al in minder dan 6 maanden. En dat terwijl ik de telefoon eigenlijk niet gebruik terwijl hij aan de lader ligt.

Ik weet niet wat er erger is voor het milieu/de toekomst. Dat beetje extra stroom dat ik gebruik met draadloos opladen, of het vervangen van de poorten/toestellen. Door draadloos slijt de poort dan weer niet. (sommige toestellen hadden langer meegekund,maar door de defecte poort is de keuze voor een nieuw toestel ook weer makkelijker gemaakt).
Ik heb nog nooit een kapotte usb poort gehad (Usb-c en micro usb poorten), dus dan doe je toch echt iets fout. Voorzichtig doe je sowieso niet als het al zo snel kapot gaat.
Dat jij tot dusver gelukt hebt gehad betekend natuurlijk niet dat die poorten niet gewoon slijten.
Dat jij tot dusver pech hebt gehad betekent natuurlijk niet dat die poorten wel makkelijk kapot gaan.
Statistisch gezien is die kans op geluk nagenoeg nul. Het heeft echt met de manier van in en uitpluggen te maken. Gelukkig is er draadloos laden voor de onvoorzichtigen onder ons :+

[Reactie gewijzigd door Mother_lepard op 22 juli 2024 19:15]

Het is dan ook de optie ernaast. Het werkt prima en met een beetje vermogen ook vlot zat. Ideaal om tussendoor even bij te laden zonder te moeten zoeken naar een kabel. Ik was ook geen groot voorstander tot ik er een had.
Hoezo een extra apparaat? Of ik nou een kabel met ‘puk’ heb of een kabel met een stekkertje? Allebei een kabel.
(( de rest van je punten kan ik uiteraard alleen beamen ))
Ik vind het overigens wel echt veel fijn werken. Je legt je telefoon ongeveer op de puk/je wekker/USB-laadstation en je toestel laadt op.

Daarnaast zie je ook handige voordelen in de vorm van laadplateaus in een auto. Je legt je telefoon in het vakje en hij laadt. Of desnoods van die zuignappen aan je ruit met een magneet.

Mijn toestel heeft alleen Qi en dus niet die magneten, maar in m’n auto-houder is het toch wel fijn. Ik leg hem in het houdertje en knijp de klemmetjes dicht. Ik hoef niet te mikken in het stekkertje of hem er in te ‘schuiven’ waardoor je hoesje lelijk wordt over de tijd heen.
Je hebt zo’n spectrum met aan de ene kant creëren en aan de andere kant ervan kunnen genieten.

Sommigen willen nou eenmaal techniek maken en anderen houden er niet van om technisch bezig te (moeten) zijn.

Zou het dan niet mooi zijn als techniek gemaakt wordt door de mensen die er van houden, vóór de mensen die het liever willen gebruiken?

Technisch gedoe met een draadje is veel complexer dan gewoon louter een telefoon op z’n plek leggen. Dus onnodige complexiteit, naar mijn mening.
Connect van USB-C en Lightning is altijd een groot gezeik, of er zit stof in de poort, de connector is kapot of door het gebruik van de telefoon bij het opladen is de kabel gebroken.

Gebruik zelf de magsafe oplader ondertussen ~2 jaar en deze is nog helemaal netjes, geen kabelbreuk en geen kapotte connector.

Ja het is misschien iets minder efficiënt maar dit is bijna niet merkbaar. Telefoon laad in een auto ritje van ~30 minuten makkelijk 25% bij en thuis aan de stekker is hij binnen een uurtje vol.
Kabels gaan kapot… heel simpel. Ik vertrouw er niet op.
Alleen al het feit dat die slechte lighting kabels altijd kapot gaan heeft mij tot draadloos laden overgehaald.
Naast mijn bed draadloos, nooit een kabel nodig. Makkelijk toch en kan er de hele dag weer tegen. Ik hoop dat je wifi niet in twijfel trekt. Kabel is ook mogelijk en vaak betere snelheden.

[Reactie gewijzigd door grimlock op 22 juli 2024 19:15]

Is een hele hoop van ons elektriciteitsverbruik niet gewoon gemakzucht? Dat is toch het hele doel van de automatisering - ons leven makkelijker maken?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 19:15]

Mijn telefoon zit standaard in de zak van mijn broek. Na verloop van tijd verzamelt zich daar aardig wat stof in het gat waar de kabel in moet.
Ik heb meermaals meegemaakt dat dat stof 1 grote harde prop werd omdat ik de laadkabel er in naar binnen wurmde, tot zelfs laden niet meer gaat en ik met een tandenstoker het stof er uit moest halen.

Sinds ik 99% van de tijd een draadloze lader gebruik, heb ik dat niet meer meegemaakt. Daarnaast gingen de kabels geregeld stuk door slijtage (oke, wel pas na 2-3 jaar misschien). Allemaal zaken waar ik nu geen last meer van heb.

Ik heb een laadpad bij m'n werkplek en naast m'n bed. Het gemak om daar ook m'n Airpods op te kunnen leggen in hun hoesje maakt dat ik het met m'n iPad echt heel erg vervelend vind om in het donker het kabeltje er in te kunnen frutten...
*repost zo te zien.

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 22 juli 2024 19:15]

Gemakzucht wint het helaas bijna altijd. Bij moderne auto's verbaas ik me wat dat betreft bijvoorbeeld over achterkleppen die automatisch open moeten gaan. Zelfs de achterbank hoef je niet meer handmatig plat te leggen bij sommige modellen. 8)7
In mijn Tesla leg ik hem neer en laad hij op i.p.v. met een kabeltje te lopen sukkelen.
Omdat anders je USB poort belachelijk snel slijt...
Geen probleem als je ieder jaar een nieuwe gsm koopt, maar ik heb toch al meerdere gsm's moeten weggooien enkel en alleen omdat de USB poort versleten is.
Hoe dan? Ik heb nog met geen enkele telefoon of device meegemaakt dat de USB aansluiting versleten is. Mijn vorige telefoon ging 4 jaar mee en iedere dag minstens 1x laden en de USB poort vertoonde nog steeds geen slijtage. Heb je wel eens de poort schoongemaakt? Enige keren dat het leek alsof de poort niet goed meer was, was doordat er wat stof ik zat, waardoor de kabel niet goed meer bleef zitten.
Verschilt per telefoon, ene heeft hier meer last van dan de ander. Mijn iPhone 7 heeft een versleten lighting poort, en dat komt vaak voor (wel pas na 5 jaar), en repareren is vrijwel onmogelijk.
oude credit card opknippen of een tanden stoker, en dat stof er even goed uithakken. Wel uitkijken dat je niet de pinnetjes die maar aan 1 kant zitten raakt.
Inderdaad, deze snap ik ook niet. Tijdje naast een apple reparateur gezeten en vrijwel alle issues met de oplaadpoort is of vuil of waterschade. Algemene slijtage komt praktisch niet voor (uitzonderingen daargelaten, ook een geval gezien waar er een flinke ruk was gegeven aan de kabel om een hoek, das niet goed voor de poort nee, die was wat scheef en haarscheurtjes in de solderingen ...).

Wat wel gebeurd is dat men niet doorheeft dat de poort vuil is en ze maar steeds harder en harder die kabel erin proberen te vrotten zodat ie toch maar oplaad. Daar zal een poort wellicht stuk van gaan. Ook met waterschade is dit sneller een issue omdat zo'n klot aan vuil in je poort lekker dat vocht kan vast zitten houden.

Ik doe gemiddeld toch minstens 4 jaar met een telefoon en heb dit probleem ook nooit gehad (en ik ga echt niet zo voorzichtig met mijn telefoon om als dat ik waarschijnlijk zou moeten). Daarnaast is het vervangen van zo'n poort (indien mogelijk) vaak maar tientjes werk. En zoals ik zei, zelf bij een repair toko komt dat zelden voor. Vraag je je toch af wat @Mastakilla dan allemaal doet met zijn telefoons. Als dit een serieuze issue is denk ik niet dat een draadloze lader daar veel verbetering in bied, die gaat dan ongetwijfeld ook met regelmaat stuk aan iets mysterieus.
Dan heb je geluk gehad (of ik pech).

Heb de poort ook proberen proper te maken met zo'n stukje plastiek verpakking, zoals men op youtube aanraad, maar dat hielp niet. Daarna heb ik ook perslucht en contact spray geprobeerd.

Ik ging trouwens ook helemaal niet zo slecht om met mijn gsm's of met de usb poort... Gewoon normaal gebruik...

En de poort laten vervangen, was ook al niet meer moeite met een iets oudere mid-range gsm (Samsung).

Anyway: Met mijn huidige Samsung S21 laad ik zo vaak als ik kan draadloos... Just to be sure...

[Reactie gewijzigd door Mastakilla op 22 juli 2024 19:15]

Je kan ook gewoon de USB poort vervangen i.p.v. van je hele telefoon weg te gooien.
Of onbruikbaar door overactieve vochtmelding van mijn samsung.
Hier hetzelfde probleem, al twee telefoons eerder vervangen doordat de usb poort kuren had.
Niet echt kapot, maar je moet hem in 1 positie houden en niet aanraken anders stopt het opladen.

1 was USB-C (na 3 jaar), 1 was micro-USB (na 2 jaar).
Verwacht nu toch ca 4 jaar met de telefoons van mij en mijn partner te doen. Dat door draadloos opladen.
Als je door middel van magneten je apparaat op een vaste plek op het oppervlak kan laten plaatsen, wat is dan nog het nut van het draadloze gedeelte?

Je zou dan toch net zo goed een paar contacten kunnen maken die vervolgens door die magneten altijd op het goede punt zitten? Scheelt weer wat in efficientie en laadvermogen lijkt me.
Ik vind draadloos opladen fijn voor op mijn nachtkastje.
Als ik in bed moest ik eerst altijd het uiteinde van het kabeltje zoeken en dat dan heel precies in m'n iPhone pluggen.
Met MagSafe leg ik hem gewoon naast me neer op de draadloze oplader en dan trekken de magneten hem automatisch naar de meest optimale plek toe om snel op te kunnen laden.
Scheelt een paar seconden denk ik, niet veel, maar toch prettig als draadloos opladen mogelijk is :)
Niemand ontkent dat draadloos geen voordelen kan hebben, alleen hier staat de manier waarop ter discussie. Als je toch een apparaat magnetisch op de juiste plek moet houden dan kun je dus net zo goed wél contactjes maken, want dan is draadloos nogal zinloos. De verliezen zijn namelijk aanzienlijk bij dit soort draadloze technieken en de laadsnelheid is ook nooit echt hoog te krijgen ten opzichte van fysieke contactjes. Het is dus nu vooral voor de show draadloos, maar praktisch gezien is het een heel domme keuze als je apparaten altijd op dezelfde plek terecht komen.

Draadloos zoals oorspronkelijk Qi ook was toen Nokia nog met hun draadloze opladers en telefoons bezig was, meer dan 10 jaar geleden, een handige feature, want je had een relatief groot draadloos oppervlak waarop je redelijk flexibel je apparaat kon wegleggen. Nou was een DT-903 sowieso z'n tijd ver vooruit en mis ik 'm nog iedere dag. Apple kennende komen ze met iets vergelijkbaars over een jaartje of twee. Die lijken toch het Nokia van toen nog steeds te volgen, alleen dan met een gemiddelde 6 tot 8 jaar vertraging. Ik zie ze bij Apple ook met een dikke marketingcampagne de opvolger van magsafe introduceren die geen magneten nodig heeft over een jaartje of 3.
De verliezen verminder je aanzienlijk door de magneten te gebruiken. Waardoor het verschil met een bekabelde oplaadoptie al een stuk kleiner is (zelfs dan heb je nog steeds verlies door het omvormen) En contactpunten kunnen handig zijn, maar als je een hoesje wil gebruiken (en daadwerkelijk een hoesje die je telefoon kan beschermen) gaat dat niet lukken.

Apple MagSafe werkt super, de telefoon lijnt zich automatisch uit op de magneet en het opladen gaat amper langzamer dan met een kabel.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 19:15]

het opladen gaat amper langzamer dan met een kabel.
Niet omdat magsafe snel is, maar omdat bekabeld ook tergend langzaam is bij Apple. Zowel draadloos als bedraad is bij bijna iedere concurrent sneller.
Tergend langzaam? Nee, dat niet. De telefoon is altijd snel genoeg weer opgeladen. Verder is "supersnel opladen" slecht voor de accu.
Er is een verschil tussen hoe traag Apple doet en wat supersnel is. Dat traag voor jou voldoende is, maakt 't in verhouding met de rest van de markt niet ineens minder traag.
Mijn telefoon is altijd netjes opgeladen wanneer ik hem nodig heb. En wanneer hij (bijna) leeg is, is hij in enkele uren volledig opgeladen. Ik heb geen Android telefoon om het mee te vergelijken, maar ik vermoed dat het verschil in dagelijks gebruik verwaarloosbaar is.

Daarbij is "tergend langzaam" een mening, en die deel ik niet.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 19:15]

Dat traag in verhouding met de concurrentie voor jou voldoende is, maakt 't in verhouding met de rest van de markt niet ineens minder traag. Dat jij een andere ervaring niet hebt, maakt het niet ineens onmogelijk dat er een verbetering elders is. Dat jij iets als voldoende ervaart, betekent niet dat 't niet beter kan. Dat jij vermoed dat het verschil verwaarloosbaar is, betekent niet dat het verschil dat ook altijd is.

Kijk, ik laad mijn telefoon nooit 's nachts op, weer iets om rekening mee te houden/te doen voor ik mijn bed in duik, helemaal geen zin in. Dat komt ook omdat mijn dagen wat onregelmatig zijn, dus dat Apple systeem dat 'ie automatisch het laden af gaat ronden voor je wakker moet worden, is voor mij compleet nutteloos, want dat ding weet niet wanneer ik wakker ga worden. Ik wil mijn telefoon vol kunnen gooien als ik wakker word tijdens een bakkie koffie, telefoon in/op de lader voor een half uurtje en ik kom de dag meer dan door want dat ding is 85% en dat is precies waarop ik 'm limiteer om de accu te sparen. Sommige dagen ben ik veel onderweg en als ik tussendoor in een tien minuten van 30% naar 60% kan, is dat heel mooi. Een powerbank ofzo meezeulen vind ik namelijk weer overdreven.
Maar dat kan ook met wat contact pads. Aangezien de magneten de “alignment” regelen hadden het net zo goed een paar pogo pins kunnen zijn zoals Apple al gebruikt voor de smartconnector in de iPads bijvoorbeeld.

Dat geeft een behoorlijk verschil in efficiëntie.

Het enige waar ik bang voor ben is dat het geen zin heeft ivm EU regelgeving aangezien het daan geen draadloos laden meer is en dan is ineens USB-C weer verplicht straks.

Qi2 wordt alleen maar groot omdat het het enige alternatief gaat zijn voor USB-C. Want enige andere vorm van “draadloos” laden met pads betekent dat het niet draadloos meer is.
Contact pads zijn leuk, maar dat werkt natuurlijk niet meer als je een hoesje om je telefoon hebt, en QI wel. En laat nu 90%+ van de mensen een hoesje om hun telefoon dragen.
Dan kun je zeggen, dan maak je het magnetische aan de zijkant, dan wordt het meer een ipad/macbook lader inderdaad, wat sowieso niet meer mag van de EU en dan zit je nog steeds met dat je een kabel op ongeveer de juiste plek moet houden om te laden.

Het idee van QI is ook een beetje dat je je telefoon bijvoorbeeld in een bepaald laadje in je auto flikkert en dat hij vanzelf gaat opladen zonder gedoe, kabels of wat dan ook.

Of dat je op een openbare plek, zoals de trein, overal een QI lader hebt ingebouwd in de leuningen of tafeltjes en dat iedereen dus kan laden zonder dat de laadkabeltjes regelmatig door slijtage defect raken.
Contact pads zijn leuk, maar dat werkt natuurlijk niet meer als je een hoesje om je telefoon hebt,
Hoezo niet? Werkt prima voor de iPads, en kun je gewoon rekening mee houden in de ontwerpen van zowel toestel als hoesje.
Dit issue heb je nu immers ook niet met je huidige laadpoort right?
Dat is het hele punt van design.

Verder ben ik het met je eens hoor. Draadloos heeft ook gewoon esthetisch voordelen.
dan maak je het magnetische aan de zijkant, dan wordt het meer een ipad/macbook lader inderdaad, wat sowieso niet meer mag van de EU
Kleine doch belangrijke kanttekening dat dit niet verboden is door de EU. USB-C moet erop zitten in de toekomst, maar daarnaast mag je nog steeds extra poorten voorzien. USB-C + magsafe (of gelijkaardig) gaat dus perfect, dan gebruik je die USB-C poort gewoon niet (maar komt die wel weer van pas als je ergens een lader wilt lenen gezien die standaard aansluiting makkelijker overal te vinden zal zijn).

Op zich is het draadloos opladen immers reeds een bestaande "extra" aansluiting, dus of dat nu draadloos of via pogo-pins is is een technisch detail.

[Reactie gewijzigd door bertware op 22 juli 2024 19:15]

Kinderen in Afrika hebben kapotte handen door het werk in de mijnen, en wij maken ons druk over het zoeken naar een kabeltje dat ergens op of achter het nachtkastje ligt.
Ik ben de laatste die tegen gemakzucht is, maar laten we van een kabeltje geen wereldprobleem maken.
Had zelf hier de draadloze lader van de Ikea in m'n nachtkastje gebouwd, maar die werkt vaker niet dan wel. Het lijkt dan voornamelijk te komen dat de telefoon ietsjes verkeerd licht en dan begint het ledje van de lader alweer te knipperen. Het is ondertussen zo'n gedoe om de telefoon goed te leggen dat ik vaak alsnog mijn gewone lader erbij pak. Iets zoals MagSafe zou dan misschien wel een fijne oplossing zijn.

In de auto vind ik het wel fijn, dan kan de telefoon maar op één manier in het bakje en dan gaat het altijd wel goed.
Eigenlijk verwoord je heel goed samen wat het huidige probleem is.

We zijn als mensen bereidt voor een marginale verbetering in gemak. 5-25% meer energie te verbrassen.

Sorry hoor, maar even een kabeltje in mijn telefoon prikken is nou geen groot ongemak.
Hier ben ik het ongelofelijk mee eens! Het is een verademing bijna :)
Dit is dezelfde opmerking die toch erg fanatieke Apple reviewer Marques Brownlee heeft. Het is mooi dat het een industriewijde standaard wordt maar de toepasbaarheid is toch uiterst beperkt tot met name aparte apparaten zoals een smart-watch. De verliezen en traagheid van de MagSafe zijn dermate groot dat je er eigenlijk heel weinig aan hebt. In de praktijk heb ik overigens slecht eenmaal iemand ermee zien rondlopen. Het heeft dan ook wel een heel hoog gimmick gehalte.
Juist vanwege de magneten zijn de verliezen van MagSafe stukken kleiner dan bij standaard Qi laders.
Dat klopt maar zelfs met het uitlijnen van de sender/receptor zijn de verliezen nog steeds slechts rond de 50%. Dus als je een MagSafe hebt met een adjusted capacity van net onder de 3.000 mAh houdt je daar nog maar de helft van over. Een beetje gewone batterij die je meeneemt heeft het 6 voudige.
MagSafe claimed 75% efficiency.
Alleen als je zo Brownlee alleen maar gefocussed bent op het zo snel mogelijk volladen van een batterij, ongeacht of dat nodig is en wat de consequenties zijn van de levensduur van je apparaat. Nadeel waarschijnlijk van het gratis krijgen van alle telefoons en nooit langer dan een paar maanden met een toestel te hoeven doen.

Brownlee wil het liefste een 200W lader bij iedere telefoon zodat hij in 5 minuten kan opladen. Dat de batterij dan na 6 maanden al 80% capaciteit zit is geen factor voor hem.

Persoonlijk leg ik mijn telefoon het liefste op een lekker langzame lader, ik hoef niet binnen een half uur van 0 naar 100%, ik moet toch acht uur op kantoor zitten. Wellicht dat ik daarom na 9 maanden gebruik nog op 100% capaciteit zit.
Hoe snel de telefoon daadwerkelijk laadt is nog altijd aan de telefoon zelf. Op een beetje telefoon kan je snelladen reguleren, mijn telefoon laadt hem snachts nooit snel, omdat hij herkent dat hij sochtends pas wordt ontkoppeld, maar als ik overdag met een lege batterij eens een keer snel een volle accu nodig heb, wordt snelladen ingeschakeld.
Verliezen en traagheid? Mijn iPhone word echt _niet_ warm tijdens MagSafe laden, en laad met 30W op, heel snel voor iPhone begrippen.

Bij Qi charging word mijn toestel heel warm, schijnbaar door die misalignment.

Ik heb een MagSafe charger op m'n nachtkastje staan, en op bureau op werk. Werkt ideaal, en geen gedoe met connectors / kabeltjes die kapot gaan / vuil worden na verloop van tijd.

Ik wil niet anders meer en heb normale laadkabeltjes (voor mijn telefoon althans) verbannen uit mijn leven.

- Edit:
Kan niet wachten ook op een draadloze MagSafe lader voor Macbook (Pro). En dan zo'n puck in je desktop stand O+
Nu nog wireless USB-C, haha.

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 22 juli 2024 19:15]

Apple’s MagSafe lader werkt op maximaal 15watt. Los van dat het ideaal werkt, vind ik een oppervlaktetemperatuur van 45 graden niet koel. Dat is natuurlijk aan de binnenzijde, maar de buitenzijde zal er niet ver vandaan zitten.
Apple's MagSafe standaard throttled gelijk als de accu te warm word, 45 graden is voor een Lithium accu nog acceptabel. En deze warmte word grotendeels opgewekt door het snelle laden van de accu, niet zozeer door de inefficiency van de inductie spiralen.
MagSafe op macs is niet nieuw: https://en.wikipedia.org/wiki/MagSafe. Zat er al op tussen 2006 en 2019 (toen is het laatste model met magsafe uit de verkoop gehaald) en opnieuw geintroduceerd in 2021 op de MacBooks Pro.
Goeie, ik doelde op draadloze magsafe. Ik heb nu die USB-C magsafe (M1 Pro) idd.
Als het stevig genoeg is om verticaal in een auto te blijven hangen lijkt me dat ideaal.
Dat is regulier MagSafe wel, en daarvoor is het fan-tas-tisch. Verder gebruik ik het nergens…
Je zou dan toch net zo goed een paar contacten kunnen maken die vervolgens door die magneten altijd op het goede punt zitten? Scheelt weer wat in efficientie en laadvermogen lijkt me.
Ja dat kan zeker. Zou wat mij betreft ook een mooie oplossing zijn. Desnoods gewoon het magsafe wat we van de macbooks kennen. Prachtig systeem.

Maar dan is het ineens niet meer “draadloos” en dan zegt de EU in 2024 ineens “FUCK YOU DAT MAG NIET, USB-C OF NIKS”.

We did this to ourselves unfortunately.
niet meer kutten met precies een port vinden, maar ongeveer op de plek leggen en daarin begeleid worden zonder verder fysiek contact. Tenzij je een spoel in je hele bureau te hebben gebouwd sowieso handiger. Ik heb een magsafe compatible lader in een telefoonhouder van Peak Design, werkt fantastisch.
Werkt dit met een hoesje?
Als je een compatible hoesje hebt wel. (ligt aan het materiaal en de dikte natuurlijk)
Zelfs met de extra sterke mageneten die zij daarin verwerkt hebben. Dat gooide wel bijna roet in het eten voor hun eigen bevestigingsmechanisme, maar ze hebben het werkend weten te krijgen.
Geen slijtage aan contacten van connectoren of afname van veerkracht.
100% stof en waterdicht.
Geen risico dat de kabel stuk gaat door aan de kabel te trekken.

Het robuust ontwerpen van pogo-pin achtige verbindingen is lastig en gaat uiteindelijk toch stuk. Kijk maar eens naar dect toestellen of barcode scanners in de bouwmarkt. En dat zijn voorbeelden met lage vermogens <2.5W. Als je dat met hoge vermogens wil doen moet je best goed drukken op schone oppervlakken zonder eventuele hoesjes.
Het robuust ontwerpen van pogo-pin achtige verbindingen is lastig en gaat uiteindelijk toch stuk.
Uiteindelijk gaat alles stuk...
Ik heb al een jaar of 7 een Braun CoolTec scheerapparaat, met pogo-pins. Werkelijk nog nooit last mee gehad. Kan me niet herinneren wanneer ik die contacten heb schoongemaakt.
Dus het kan zeker wel betrouwbaar zijn.
zou het te maken hebben dat het dan fysieke aanslutng wordt en dan moet usb-c gebruikt worden?

Verder begrijp ik het zelf ook niet, 2 (of 3) contactpunten zou toch voldoende moeten zijn.
Het is heel fijn om je lightning poort of USB poort niet meer te hoeven gebruiken voor laden. Ik blijf het fragiele waardeloze dingen vinden. Sinds magsafe heb ik geen problemen meer met toestellen die voortijdig moeilijk gaan doen of overlijden vanwege de aansluitingen.

Idem voor laptops. Kijk maar eens hoe je USB-C poort nog functioneert na vijf jaar dagelijks je oplader in en uit trekken en regelmatig door het snoer heen lopen (kinderen.).

Alleen al vanwege de verschillende magsafe aansluitingen zal ik altijd bij apple blijven.
Persoonlijk vind ik MagSafe toch wel erg prettig. Mijn Chinese MagSafe lader is gesneuveld en ben nu weer terug op regulier Qi maar je kan het niet blindelings bedienen. Zeker op kantoor is het fijn om eraan te slingeren en zo mee te nemen wanneer ik wegloop.

offtopic:
Het verlies in efficiency is verwaarloosbaar in absolute aantallen. Waarschijnlijk bespaar ik meer stroom door 5 km/u rustiger te rijden of meer energie door één dag per week vegetarisch te eten of de verwarming een halve graad lager. Focus op het grote plaatje.
De Pebble smartwatch deed het op die manier, maar zij zijn failliet.
Wel benieuwd waarom ze andere magneetuitlijning gebruiken en of dat dan compatible is met MagSafe.
Mijn vermoeden is dat Apple de specifieke indeling van de magneten heeft gepatenteerd.
Maar waarom zou er dan een Qi2 standaard op basis van MagSafe komen?
Daarnaast lijkt het me onwaarschijnlijk dat Apple nog een keer ruzie met de EU wil vanwege een incompatible oplaadtechniek.
Omdat magsafe best goed bedacht is en Qi het wil jatten voor de concurrenten van Apple?
Als je het artikel had gelezen wist je dat Qi2 samen wordt ontwikkeld met Apple en andere consortiumleden. Apple is onderdeel van WPC welke de Qi standaard beheert, dus nee je zit er compleet naast.
Als ze een gelijke indeling van de magneten gebruiken (wat ik hoop) moet het gewoon werken. MagSafe is niets anders dan Qi met een ring van magneten.
Dat is nou precies van bzzzt bedoelt te zeggen: In de standaard gaan ze niet hetzelfde patroon gebruiken. Zie artikel:
Qi2 zal volgens The Verge echter niet exact hetzelfde magnetenpatroon als MagSafe gebruiken.
Uit de bron:
Wireless Power Consortium spokesperson Paul Golden tells The Verge, and he says there’s no reason to think future Qi2-certified chargers wouldn’t work with both.
Dat zou 2 mogelijkheden kunnen hebben. Qi2 opladers werken met MagSafe telefoons (wat ik verwacht) of Apple vervangt MagSafe door Qi2 in de komende telefoons.
Inderdaad, scherp van je.
Waarschijnlijk komt er dan een MagSafe 2.0 ofzo. Alsnog wel vreemd waarom ze dit niet hetzelfde laten.
Bang voor 'Oude magsafe-troep" die niet compatible gaat zijn met Qi2?
Fijn dat er een universele standaard komt, maar als Apple laden met een kabeltje onmogelijk maakt stap ik over naar Android.
Ik denk dat dat nog lang zal duren, en misschien zelfs nooit zal gebeuren. Het laadvermogen van bedraad laden is superieur aan draadloos laden. Dat zal altijd wel zo blijven lijkt mij, simpelweg omdat 1) energievervoer via metalen efficiënter is dan via coils, en 2) je belachelijk grote/veel coils nodig hebt om grote hoeveelheden energie te vervoeren (zowel bij de zender als ontvanger).

[Reactie gewijzigd door pepijnmeijer op 22 juli 2024 19:15]

Geluidsoverdracht via draad is ook objectief superieur tegenover geluidsoverdracht via Bluetooth, zelfs als het voor de meesten, inclusief mijzelf, niet te horen is. Dat een techniek superieur is aan de andere betekent niet dat Apple het niet verwijderen zal, als die verwijdering ze meer geld oplevert / andere neven-voordelen oplevert voor Apple.
Ik snap wat je bedoeld en puur in de basistechniek heb je uiteraard gelijk, maar in praktische zin daar spelen zo veel factoren in dat je er eigenlijk niets algemeens over kan zeggen.

En tevens:
https://www.whathifi.com/...orward-to-it-with-caution
Op dit moment is het er nog niet helemaal, maar lossless bluetooth audio zit er mogelijk aan te komen. (Even los van de zin of onzin ervan)
((Gevoelsmatig gaat dit in de praktijk meer een marketingding worden dan iets waar we echt wat aan hebben :) ))
Met je referentie aan de headphone-jack loopt de vergelijking wel enigszins mank. De impact van het verwijderen heeft vele malen minder invloed op de waarde van het toestel. Mede doordat de gemiddelde gebruiker niks merkt van de kwaliteitsverschil van het geluid.

Daarentegen heeft draadloos laden door de gelimiteerde coil oppervlakte van een telefoon altijd een streepje achter ten opzichte van bedraad laden. Apple zou enkel een innovatie implementeren als daarmee technologische voortgang wordt geboekt. Als Apple enkel draadloos laden implementeert dan vertragingen zij het laden met een veelvoud ten opzichte van hun concurrentie. Dat zou niet zo tactisch zijn.
Wat Apple ziet als technologische vooruitgang en wat wij zien als technologische vooruitgang heeft regelmatig geen enkel raakvlak.

Bekijk het van de andere kant; een electrische auto vergt een heel andere manier van denken dan een ICE; een electrische auto die stil staat kan laden omdat op veel "stil sta" plekken een laadpaal aanwezig is.
Projecteer dit nu op je telefoon; als iedere plek waar jij stil zit ook een Qi2 punt heeft dan maakt de langere laadtijd niet meer uit, noch de lagere accucapaciteit.

Ik verwacht dat Apple binnen nu en 5 jaar geen laadpoort meer zal hebben op een aantal van zijn telefoons.
Op basis van dat argument zou het inderdaad mainstream kunnen worden, wie weet! Je verwachting zou kunnen kloppen. Het zou inderdaad handig zijn om op elke plek waar je bent een draadloze lader te hebben.

Ik verwacht dat bekabeld laden toch de betere optie blijft voor veel apparaten, mede omdat de snelheid ervan dermate hoger ligt. Geeft toch wat minder 'laadstress' dan elke keer je telefoon een beetje op te kunnen laden bij verschillende Qi2-punten.
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, dat ligt maar net aan de bitrate/compressie e.d. die via bluetooth overgedragen wordt. En bij geluid via een draad zit je ook met bepaalde beperkende factoren, zoals de audiochip in de iphone, de audio jack, de kabel e.d.
Geluidsoverdracht via draad is ook objectief superieur tegenover geluidsoverdracht via Bluetooth, zelfs als het voor de meesten, inclusief mijzelf, niet te horen is.
Geluidsoverdracht via lucht werkt oneindig veel beter! Mijn oren kunnen totaal niet uit de voeten met draadjes of bluetooth. Vingers in het stopcontact heb ik wel eens geprobeerd, maar de enige boodschap die ik dan ontvang en begrijp, is dat dit geen goed plan is en niet voor herhaling vatbaar is. Doe mij maar lucht, werkt prima.
Het laadvermogen van bedraad laden is superieur aan draadloos laden
Uiteraard klopt dat, maar goed genoeg is goed genoeg.
Stel dat ze het ooit voor elkaar krijgen dat een telefoonaccu ook bij intensief gebruik ruimschoots een dag mee gaat, en dat het draadloos laden gedurende je slaapuren voldoende kan opladen, dan is het toch gewoon goed?

Uiteraard een hoop alsen, maar het is zeker niet uit te sluiten.

N.b. Uiteraard moet de techniek nog verder worden ontwikkeld in de vorm van efficiëntie op alle vlakken.
Android fabrikanten zullen er gedurende een jaar grappen over maken, om dan uiteindelijk toch zelf opladen met een kabeltje onmogelijk te maken.
Als ze de lightning kabel vervangen voor een MagSafe kabel hoor je mij niet klagen, dat laad praktisch net zo snel en data uitwisselen doe ik al helemaal nooit via een kabel.
Ik weet niet welke MagSafe je bedoelt, maar dat maakt niet uit want MagSafe voor een iPhone is per definitie ruk.

uitvoering: Apple USB-C – MagSafe 3 Kabel 2 Meter Wit Wit
Deze zal vast snel kunnen laden, maar om die te gebruiken moet ik 10 kabeltjes vervangen.

uitvoering: Apple MagSafe-oplader
Deze kan nog totaal niet meekomen qua laadsnelheid en warmteproductie.

Doe mij maar gewoon een lightning of een USB-C kabeltje. Je hebt wel een beetje een fatsoenlijke adapter nodig van minimaal 20W, maar dan heb je in een half uur een 50% volle batterij.
De Apple Watch (in de afbeelding) is toch een eigen standaard? Die kun je alleen met een Apple oplader opladen
Ja en nee. De Apple Watch gebruikt ook gewoon de QI standaard. De Apple Watch verwacht op een specifieke plek een magneet waardoor de watch zelf ook controleert dmv een sensor dat het met een lader is verbonden. Dan pas zal het gaan opladen.

Dit is een probleem die (zover ik weet) alle smartwatches hebben. Een Pixel Watch kun je ook niet opladen met een Galaxy Watch lader. Ik denk ook dat juist daarom deze standaard in leven word geroepen.

[Reactie gewijzigd door Crp op 22 juli 2024 19:15]

Nee sinds versie 3 of 5 (uit m’n hoofd) is het Qi geworden en kun je dus laden met een normale qi lader.

Is overigens wel backwards compatible. Dus je kunt een nieuwe watch wel laden met de oude laders (bron heb een aWatch Ultra die ik laad met een series 2 laadpuck)
Ik heb een niet-Apple Qi lader die probleemloos Apple Watches zou moeten kunnen opladen.
Owh ja, mijn iPhone laadt er ook prima mee op.
Als dat magnetisch uitlijnen een standaard wordt dan is dat alleen maar toe te juichen, want minder verliezen, minder warmte, lager verbruik, dus win-win-win.
Heb overigens een Samsung Watch gehad een paar jaar geleden die ook al magnetsch koppelde, dus echt nieuw is dit nou ook weer niet...
Die magneet functie lijkt mij juist onhandig, ben nu gewend om mobiel met één hand op te pakken. Als tie magnetisch vast zit moet je dus met één hand de oplader vast houden om de telefoon te pakken....
Op mijn Anker pad is de kabel op het punt waar hij net buiten de telefoon steekt een stuk verstevigd. Bij het oppakken kan ik gewoon m’n duim daar tegenaan duwen en t laat los alsof je het vacuüm van een zuignap verbreekt. Goed ontwerp heeft dit probleem dus niet. :)
Blijft Qi of Qi2 eigenlijk druppelladen nadat je accu vol is of het maximaal ingestelde percentage is bereikt? Net zoals dat gebeurd met een normale lader?

En kost het nog altijd 30% meer energie om je telefoon draadloos op te laden? Dat lijkt me toch harstikke ongewenst in deze tijd.. gek dat je daar niks meer over hoort.
Er gaat ooit een tijd komen dat je de woonkamer binnen stapt en je telefoon begint te laden in je zak. Tot die tijd hou ik het nog even bij mijn kabeltje, al zijn de ontwikkelingen wel steeds beter aan het worden.
Het gebruik van standaarden is uit eindelijk goed voor alle partijen, zeker de consument.
Na schermreparatie, waterschade en batterij vervanging is de connector de grootste reden voor telefoonreparaties, draadloos laden beperkt fysieke slijtage.

Voordat ik de MagSafe gebruikte kwam het ook regelmatig voor dat een telefoon 's morgens niet opgeladen was, omdat hij niet goed op de Qi-lader lag of dat iemand er tegenaan gestoten had.

Ik kan mijn iPhone nog steeds laden met een Qi-lader, maar door magnetische oriëntatie is voor laadzekerheid en efficiënte veel beter gewaarborgd.

Zou mijn apparaten oplaadkast straks dan eindelijk alleen nog maar USB-c en Qi2-laders bevatten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.