Belkin, Mophie en Anker brengen binnenkort eerste Qi2-laders uit

Belkin, Mophie, Anker en Aircharge brengen voor het einde van het jaar de eerste draadloze laders uit die werken met de Qi2-standaard. Die is gebaseerd op Apple MagSafe en de laders zullen daarom werken met de iPhone 15-telefoons.

In de rij voor certificering staan in totaal nu honderd producten die werken met Qi2, meldt het Wireless Power Consortium. Onder die naam werken bedrijven samen aan de standaard. Qi2-laders gaan vermoedelijk iPhones kunnen opladen met 15W, zoals dat met MagSafe-laders al kan. Op dit moment staat de Qi2-compatibiliteit nog niet op de productpagina's van de iPhone 15-telefoons, maar Apple zei al wel bij de aankondiging dat de toestellen Qi2 ondersteunen.

Qi2 bestaat uit twee profielen. MPP of Magnetic Power Profile is de standaard die is gebaseerd op MagSafe, terwijl EPP of Extended Power Profile werkt zonder magneten en gebaseerd is op de eerste versie van Qi. Waar Qi tot maximaal 7,5W gaat, komt Qi2 tot 15W. Veel telefoons ondersteunen sneller draadloos laden dan 15W, maar doen dat met eigen technologie. Fabrikanten kondigden Qi2-laders begin september aan. De Qi2-standaard werd begin dit jaar al aangekondigd tijdens de CES in Las Vegas.

Anker Qi2-opladersBelkin Qi2-opladersSpigen F306W Qi2

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-11-2023 • 07:51

56

Reacties (56)

56
56
24
6
0
31
Wijzig sortering
Ontzettend fijn dat dit een algemene standaard wordt. Ik ben al lang fan van draadloos opladen, maar alle oplossingen die niet magnetisch zijn, hebben nadelen op het gebied van plaatsing, efficiency, en vooral het warm worden van de telefoon. Dat laatste is slecht voor je batterij.

Ik heb in de auto ook een Magsafe puck met een ventilatieroosteradapter. Dat werkt echt heerlijk, omdat je niet hoeft te priegelen met kabeltjes en houders die je open moet maken om het ding op te hangen en los te maken.

En natuurlijk fijn als alles tussen Apple en de rest van de industrie gelijk is. Hoe minder Apple-propietary meuk, hoe beter.
In een tijd waar mileu en efficietie hoog in het vaandel staat gaan we mijarden devices inefficient laden laden elke dag met veel verlies.

Waar is de logica en hoeveel gemak heeft dat nu echt tegen over eenn draad met maglev aansluiting bijvoorbeeld die zelf er aan klikt.
Als alle telefoons ter wereld iedere dag volledig en draadloos opgeladen worden met een verlies van 50%, hebben we het over (50% x 3000 mAh x 5 V = 0,0075 kWh x 7 miljard smartphones) 52,5 MWh. foutje, het opladen kost 50% meer, dus het wordt dan zo'n 100 MWh

(Aan de andere kant, ik houd er geen rekening mee dat een groot % van de telefoons in omloop geen draadloos laden ondersteund en dat de efficiëntie dichter bij 70 dan 50% ligt)

Dat ongeveer 0,1 0,2 % van alle dagelijks opgewekte electriciteit. Als je iets aan het mileu wil doen zijn er 1000 zaken die effectiever zijn om aan te pakken, efficiëntie is ook maar relatief.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 20:02]

Je berekening zit er een factor 2 naast.

Als het verlies 50% is, een accu 3000 mAh op 5V energie bevat, dan is de accu vol met 15Wh, maar moet je er 30Wh gebruiken. Het verlies is dan 15Wh en niet 7.5Wh per device en dus 105 MWh totaal, wat volgens je cijfer dan al 0.2% is van het totaal.
Ah, ja tuurlijk. 8)7

Maargoed, de orde van grootte klopt wel als je bedenkt dat het rendement in realiteit dichter bij de 70% ligt. Bovendien, hoeveel % van de telefoons ondersteund draadloos laden, is dat al 50% tegenwoordig?
Het ging mij niet om de correctheid van de cijfers maar om de correctheid van de berekening. Ik heb geen idee wat het daadwerkelijke verlies is.

Maar stel dat het 25% verlies is zoals @Aiii als potentieel max verlies neemt. Dan denken heel veel mensen dat je dus 25% meer energie nodig hebt, terwijl dat dus 33% meer energie vereist. De factor is immers: 1/(1-verlies) [in dit geval verlies als decimale factor]
Maar uiteraard is het dan weer geen 50% zoals de hypothetische FiPo stelt, maar eerder 25% of minder. Als Qi2 gebaseerd is op Magsafe, en magsafe haalt 15W laden uit een 18W (bij launch, tegenwoordig zijn de bricks (ongerelateerd aan magsafe) veranderd naar 20W) USB-C plug, dan zitten we bij verre na niet aan 50% verlies.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 20:02]

Eigenlijk is het nog zo'n 25% minder, gezien de accu's van telefoons een nominaal voltage hebben van 3.7 volt i.p.v. 5v.
Maar ja, vrij insignificant op globaal niveau
Klopt, maar eigenlijk moet je ook rekenen met 70% efficiëntie en ook meenemen dat het overgrote deel van de telefoons geen draadloos laden ondersteund. Lang verhaal kort verhaal, de orde van grootte klopt wel IMHO
En de verdwenen centrales en PSTN er van aftrekken en alle zendmasten er bij. En het feit dat sommige landen deze PSTN bijna volledig hebben overgeslagen. Maar dat is buiten de scope van de case :P
LOL, dat valt niet eens buiten de scope, het heeft er gewoon helemaal niets mee te maken, we hebben het puur over het opladen van een batterij. 8-)

Als je het nou over de verliezen bij opwekking en transport van electriciteit zou hebben dan zou ik nog wat extra sommetjes voor je kunnen maken. :+
Alles wat er niet mee te maken hebt valt toch buiten de scope?
"Gelukkig" zijn er genoeg telefoons die geen Qi hebben, en mensen die het gewoon niet gebruiken omdat een lader met kabeltje de norm is, of bij hun (vorige) toetsel zat. Waarom zou je een hele nieuwe lader gaan kopen waar je hetzelfde mee kan als met je huidige lader? Volgens mij pakken de meeste mensen nog steeds gewoon het kabeltje.

Ik kan ernaast zitten natuurlijk, maar je moet wel opassen met aannames als je zulke grote getallen gaat berekenen.
Persoonlijk gebruik ik nog kabel (inpluggen) omdat mn telefoon alsnog met een magneet vast zit aan de kabel met draadloos laden. Plus het laadt langzamer dan ingeplugd. Ik zie het nut niet zo nog.

[Reactie gewijzigd door erickov op 22 juli 2024 20:02]

Het is volgens mij puur gemak. Ik had op werk en thuis zo'n puck-lader op mijn buro. Je hebt er vast een op je kantoor die altijd komt mekkeren om je lader te lenen. Die pucks werden niet zo gauw 'geleend'.
Als je je telefoon een paar uur niet nodig hebt, bijv 's nachts of als je op je werk bent, is langzaam opladen juist een voordeel.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 20:02]

Het is een hele grove schatting idd, maar m.i. goed genoeg om aan te geven over welke orde van grootte we het hebben. Ook al zou ik er een factor 3 welke kant dan ook naast zitten, we hebben het over tienden van procenten.
De magneet die ik gebruik om mijn telefoon in de auto te zetten blokkeert het draadloos opladen :).
Dus ik kan wel draadloos laden maar heeft niet echt veel nut.
Ik heb een Anker 613 MagGo houder, die heeft Magsafe en houdt m'n telefoon op z'n plek daarmee + laad de batterij op.

Werkt 100% van de tijd. Draadloze lader in de auto enkel als het toestel op exact het juiste plekje ligt.

En net in een auto, waar je toch vaak in- en uit stapt en je telefoon telkens meeneemt, is een magnetische draadloze lader veel makkelijker dan een kabeltje in- en uit telkens.
als je niet weet wat te doen met 100MWh (of de helft ervan), ik accepteer donaties :)
Je post zet me wel aan het denken.

In 2010 had ik al een macbook met magsafe opldader. Volgens mij gewoon pin-connectie dus efficient laden, maar de aansluiting was magnetisch. Erg prettig!

Sinds laatste paar jaar hebben macbook die magsafe aansluiting opnieuw.

Kunnen we niet zo'n standaard realiseren bij telefoons?
Kunnen we niet zo'n standaard realiseren bij telefoons?
Niet meer, we zitten - voorlopig in ieder geval - vast aan USB-C dankzij de EU. Geen hond die daar nu een eigen poortje voor gaat ontwikkelen, want die USB-C zal er dan alsnog bij moeten zitten.

Voordeel: altijd dezelfde kabel en lader
Nadeel: innovatie is 0 geworden. Nieuwe ideeën kunnen alleen met alle partijen samen ontwikkeld worden


Magsafe icm draadloos laden, dat zie ik eerder gaan gebeuren.

[Reactie gewijzigd door sus op 22 juli 2024 20:02]

Ach kom nou. Is het plots weer de EU’s fout? De industrie zelf was al reeds grotendeels overgeschakeld naar USB-C met uitzondering van Apple’s smartphones.

We zaten al jaren met de lightning poort en tot nu toe hebben we toch nergens een indicatie gehad dat er een beter alternatief ontwikkeld werd. Of toch niet voor zover ik weet.
Ik denk dat @sus bedoelt dat je na USB-C mischien de 'USB-D (of e f g)' krijgt en er geeneens een tegenhanger wordt ontwikkeld want die partij weet dat zijn standaard toch door de EU bij het oud vuil wordt gezet.
Vind ik ook heel prettig, want ik heb liever 1 matige standaard dan 20 concurrerende goeie standaarden. Dat betekent namelijk dat er geen standaard is, en je ook 20 verschillende laders, snoertjes en poorten op je devices moet hebben, of een bak aan adapters.

Verder mag USB-C prima verder uitgebreid worden, zo lang je maar backwards compatible blijft. Het aantal alt-modes dat mogelijk is kan ik al niet meer bijhouden, en eigenlijk het enige dat nu gegarandeerd is, is de form factor, en dat het ding met 5V, 3A kan opladen. In praktijk heb je ook 480Mbits doorvoer.
onzin, apple heeft een magsafe onwtikkeld voor haar smartphones en dat is deze & Qi2 .
APple kon 10+ jaar lang op haar lightening platform magsafe zetten een heeft dat niet gedaan, niks te maken met de EU. MagSafe 3 bestaat gewoon voor usb-c en hun laptops sinds 2021.
Er kan zeker nog wel innovatie plaatsvinden in het USB-C stekkertje. Telefoons zouden bijv meer protocollen ervan kunnen gaan ondersteunen, zoals (als je je accu wil laten wegslijten binnen 4 maanden) power delivery met 240W. Of Thunderbolt, gewoon omdat waarom niet.

Maar als een bedrijf komt met een briljant idee, er een open en royalty-free standaard van schrijft, dan is het volledig aan de markt om te besluiten die standaard te gaan gebruiken. USB-C mag wel door de EU verplicht worden, maar die verplichting hoeft niet per se te gelden tot aan het einde van het universum. Gewoon totdat er een betere standaard is die in plaats daarvan verplicht gesteld kan gaan worden.
Regelt OS dat niet?
Als OS weet dat hij elke weekdag op de halve dag op een burolader ligt kan hij toch op kiezen voor lage load? Of werkt dat nog niet zo?
Ik heb er nog nooit van gehoord dat je de laadstroom kunt beperken. De maximale laadcapciteit kun je soms wel instellen, bijv op een Xperia kan dat. Mijne staat op max 90%, maar de laadstroom is altijd het maximale van wat de lader aanbiedt (totaan het maximum van de telefoon uiteraard).

Het zou wel een mooie feature zijn. Zeker als je het kunt combineren met een tijdschema. 's Nachts langzaam laden, maar wel precies snel genoeg om om 9:00 opgeladen te zijn, overdag met normale snelheid opladen, en op vakantie met maximale snelheid opladen. Ofzo.
Misschien moeten we even een patent in elkaar flansen en tech billionairs worden. ;)
ehh die magsave zijn der ook in USB 3 uitvoering,

gewoon een conectortje in de USB 3 poort en een magneet aan de oplader poort die de pinnentjes aligned.
Zoek eens op "magnetic USB C cables" 😉
Ik gebruik dergelijke kabels al jaren, en laat USB C stukje gewoon in de toestellen liggen.
Tegenargument: Een versletten stekker en kabel leiden tot veel e-waste. Het zijn beide grote points of failure bij het gebruik van mobile devices. Magsafe laden doch minder efficient leidt tot minder slijtage van poorten en kabels en dus wellicht e-waste, wat ook weer een effect heeft op het millieu.

Hopefully someone can do the math :)
Ten eerste ondersteunen niet alle mobiele telefoons draadloos laden. Voornamelijk de high ends en laat dat nou niet de grootste groep zijn. Ten tweede denk ik dat het hanteren van verschillende bedrade oplossingen (ik noem geen namen) en het feit dat draadjes makkelijker stuk gaan, aansluitingen op de mobiel kunnen breken enz, juist tot meer ewaste leidt.

Als ik om me heen kijk zie ik relatief gezien weinig mensen draadloos opladen.

De miljarden mobiele telefoons is dan ook enigszins overdreven. Het zal eerder om enkele miljoenen gaan (wel enquête waardig dit om eens onder de Tweakers leden te vragen).

Ondanks al deze tegengeluiden van mijn kant ben ik het wel met je eens dat het hebben van één oplaad/aansluit standaard voor alle mobiele en kleine oplaadbare apparaten pas echt iets zou doen aan ewaste, maar ik vrees dat dat een utopie is gezien de evolutie van laad en aansluit technieken
Sinds ik een draadloze lader gebruik heb ik bijna geen kabels nodig. Al die kabels die kapotgaan door het in en uithalen van de telefoon zijn niet meer nodig. Daarnaast kan je tegenwoordig bijna elke nieuwe telefoon laden en heb je ook geen verschillende modellen kabels. Het milieu is er al bij gebaat door de draadloze laders. Je moet soms wat meer geduld hebben voordat je begint over schade aan het milieu. Veel elektrische auto's zijn niet efficiënt. Wegen vaak meer dan 2000 kilo en heb een kort bereik. Kwestie van tijd voordat er nieuwe type batterijen komen die de helft kleiner en met meer power. Gewoon geduldig blijven en blijf vertrouwen in de toekomst.
Pennywise, pound foolish. Als ik één keer per jaar de fiets of het OV naar werk pak ipv de EV heb ik het verlies aan efficiëntie voor het draadloos laden van mijn telefoon er al dubbel en dwars uit. Verwarming thuis een half graadje lager idem. Dus je hebt vast gelijk, maar er zijn andere mogelijkheden met meer impact en grotere haalbaarheid.

Los van het feit dat in de EV weer een draadloze lader zit :+
Een jaar lang zo opladen is nog altijd minder energie dan 1 keer met de auto naar de supermarkt.
Deze kunnen dan gebruikt worden door alle iPhones die MagSafe ondersteunen? Vanaf IPhone 12?
Dat was ook mijn vraag. Qi2 is backward compatible met Qi dus je kunt ook je oudere iPhone er op gebruiken, maar de iPhone 15 is de eerste die Qi2 support en dus met 15 watt ipv 7,5 laadt. Een oudere iPhone kan alleen 15 watt halen op een magsafe lader.

Techcrunch

"Think the iPhone’s MagSafe, but across devices. In other words, expect a lot of Android handsets to get their version of MagSafe in the coming years. In spite of Apple’s initial delay in adoption, however, the safe money is on the iPhone 15 becoming one of the first handsets on the market to support Qi 2 (maybe Apple will brand it “MagSafe 2,” who knows?)."


The Verge

"Right now, iPhones can only charge at up to 7.5W on regular Qi chargers (with or without magnets); they can do 15W, but only on more expensive MagSafe-certified chargers. Android phones, meanwhile, could charge at up to 15W (but realistically 9 or 10W) on those same standard Qi chargers, including the ones with magnets, but would only charge at 5W or less on MagSafe chargers."

[Reactie gewijzigd door MalleEppie71 op 22 juli 2024 20:02]

Op de iPhone 13 en 14 gaat dit ook werken vanaf iOS 17.2 Of ook nog oudere iPhones deze ondersteuning krijgen?
Teleurstellend dat de vernieuwing zit in een paar magneten, in plaats van bijvoorbeeld 50W draadloos laden.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 22 juli 2024 20:02]

Het gaat hier vooral om de efficiëntie, die is pas het beste te garanderen zodra je goed op de laad coil ligt.
Hoe zit het dan met de efficiëntie? Ik veronderstel dat het nog steeds laag is.
Magsafe zit op zo'n 75%, ik verwacht dat dit bij Qi2 iets soortgelijks zal zijn.
Niet te vergeten dat laden met 50W de battery sneller laat slijten dan 15W. Je hebt efficientie in verlies maar dit is ook een factor dat mee speelt in het grote plaatje.
Waar haal je dat uit?
Ik heb mij daar onlangs in verdiept, en wat ik begrepen heb gaat het om goed warmtemanagement. Als dat goed is geregeld, dan is met 50W laden niet slechter dan met 15W.

Een bron: https://www.youtube.com/watch?v=UpqaQR4ikig
Nou zoals jezelf zegt gaat het om warmte management. Als je een batterij met 15W oplaadt of 50W zal bij de 50W altijd meer warmte gegenereert worden welke de batterij sneller laat slijten.
Je kan dit wel verminderen met goed warmtemanagament maar het zal wamer zijn, hoe beter de warmte wordt afgevoerd hoe kleiner dit verschil wordt. Daarboven op maakt het uit voor de slijtage hoe vol de batterij is.

Maar telefoons staan nou niet bekend om goed warmte af te voeren.
Voor een iPad Pro (29Wh) of Surface Pro X (39Wh) is 15W dan weer aan de trage kant. Zeker als het apparaat gelijktijdig in gebruik is.
Dus het kost je 25% extra stroom & geld om je telefoon op te laden?
Zonde.
Ligt eraan waar de stroom vandaan komt. In de auto wordt de stroom toch wel opgewekt, dus dan kun je het "kosteloos" gebruiken.
Maar je USB-C poort slijt niet/minder, en ik heb wel telefoons weg moeten doen omdat de poort gaar was. Dus het zal wat e-waste schelen.

Ik denk dat op de schaal van een telefoon-accu het verlies, afgezet tegen hoeveel electriciteit we in totaal verbruiken, echt miniem zal zijn. Neem een keer de trap naar de vierde verdieping ipv de lift en je hebt het jaarverlies van een draadloos ladende telefoon er al wel ruim uit, schat ik zo in,
Ik weet niet of je wel eens draadloos laden hebt gebruikt, maar die magneten maken heel veel verschil. Dat maakt draadloos laden van een leuke gimmick voor tech mensen tot een bruikbare feature voor iedereen.

Bij zo'n beetje elke telefoon zit de spoel op een andere plek en het is dus vaak een heel gekloot om dat ding op de goede plek te leggen. Zoals anderen ook al zeiden, heb je hem niet helemaal goed uitgelijnd dan gaat hij wel laden, maar wordt de boel warm, gaat het laden traag en is de efficiëntie belabberd.

Met zo'n magneetring klik je hem zo op de juiste plek en werkt het perfect. Ook voor autohouders werkt dat uitstekend, je klikt je telefoon aan een heel simpele magneet en hij laad op. En je kunt hem makkelijk van portrait naar landscape verdraaien.

Ik heb voor mijn oude Android telefoon een zelfklevende ring van AliExpress gehaald om hem compatibel te maken met MagSafe maar ik kan niet wachten tot er Android smartphones uitkomen met Qi2 ingebouwd. Vooralsnog hoor je er helaas niet veel over.
Een erg handige standaard inderdaad, ik zit vaak op de weg voor zakenreizen , en om snel eventjes mn iphone 15 via magsafe aan de lader te hangen via magsafe is een erg goede innovatie _/-\o_
Ik ben nu even in de war.
Belkin (o.a.) heeft nu toch al MagSafe laders op de markt die je iPhone met 15W opladen?
Wat wordt nu precies het verschil met deze lader:
https://www.belkin.com/nl...et-magsafe-/P-WIZ009.html
Hoe hoog zijn de verliezen van deze laders? 50% zoals bij de originele Qi? Want dat is erg slecht voor het millieu. We gooien dan maar eventjes ettelijke GWh's per jaar weg, voor de luxe van het draadloos laden van onze speeltjes, nietwaar? Hoe groen is dat wel?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.