Apple iPhone 13- en 14-modellen ondersteunen na update draadloos laden met 15W

Apple gaat de iPhone 13- en 14-telefoons ondersteuning geven voor Qi2. Dat is de standaard voor draadloos laden op basis van MagSafe. Daardoor kunnen zij met accessoires van derden draadloos gaan laden met 15W.

De ondersteuning voor het snellere draadloos laden staat in de changelog voor de release candidate van iOS 17.2, meldt 9to5Mac. Daarvoor is wel een draadloze lader met Qi2 nodig. Dat is een industriestandaard op basis van Apple MagSafe. Qi2 vereist magneten voor de juiste plaatsing van het apparaat op een draadloze lader. De eerste Qi2-laders verschijnen in deze periode op de markt. Apple brengt iOS 17.2 vermoedelijk volgende week uit.

Qi2 bestaat uit twee profielen. MPP of Magnetic Power Profile is de standaard die is gebaseerd op MagSafe, terwijl EPP of Extended Power Profile werkt zonder magneten en gebaseerd is op de eerste versie van Qi. Waar Qi tot maximaal 7,5W gaat, komt Qi2 tot 15W. Veel telefoons ondersteunen sneller draadloos laden dan 15W, maar doen dat met eigen technologie. Fabrikanten kondigden Qi2-laders begin september aan. De Qi2-standaard werd begin dit jaar al aangekondigd tijdens de CES in Las Vegas.

Anker Qi2-opladersBelkin Qi2-opladersSpigen F306W Qi2

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-12-2023 • 20:43

91

Reacties (91)

91
89
36
5
0
43
Wijzig sortering
@arnoudwokke onjuiste titel en ook op punten onjuiste tekst, aangezien er al vanaf introductie van de eerste MagSafe apparaten van derden zijn die via 15W draadloos laden ondersteunen. Denk aan de Belkin MagSafe lijn maar er zijn veel meer merken die de Apple certificering mogen gebruiken en dus al jaren 15W laden ondersteunen.

De titel moet zijn

iOS 17.2 voegt Qi2 ondersteuning toe aan iPhone 13 en 14 modellen

En wat dat betekent is dat je ook met Qi2 laders zonder MagSafe aanduiding / certificering van Apple op 15W kan laden. Dat is natuurlijk goed nieuws, want het het is een open standaard en bedrijven hoeven geen licentiekosten aan Apple meer te betalen, dus je zal zien dat op Amazon/Ali al snel goede vergelijkbare 15W Qi2 laders te vinden zijn tegen fors lagere prijzen dan we van MagSafe laders gewend zijn. En natuurlijk zoals al eerder genoemd dat Android de standaard meer zal kunnen omarmen.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 22 juli 2024 13:53]

En als Apple family delen kan fixen. Dan is dat met een update ook weer op orde. Het lijkt wel of de ‘Brand’ steeds meer uit de pas loopt met al hun mogelijkheden.

En Apple probeert nu ook, pristine, te bemiddelen in het huwelijks geluk. De DMA werkt in EU ‘nog’ niet naar behoren. Wij zijn niet een overzees continent, en hopelijk gaan de bemoeienissen van mac niet verder dan je voordeur.

Een stap hoger zal dan best nodig kunnen worden.

Draadloos laden is en was best complex, en heel wat apparaten zijn hierdoor stuk gegaan. Als je binnen het domein van Apple koopt kun je een claim neerleggen, zo gauw je met spullen van derden aankomt komen er teveel verwijzingen. Dat is lastig en nodeloos ingewikkeld.
Voor mij hoeft het niet ik ben prima tevreden met magnetic opladen in huis en auto met de oude standdard van Apple. Sneller opladen betekent automatisch dat de accu sneller degradeert. Is een natuurwet. Velen zullen dat worst wezen met als argument dat je toch tegen die tijd weer een nieuwe phone hebt.
Ik vind 9 ipv 8 jaar (fictief voorbeeld) met redelijke accuduur er wel wél toe doen.
Persoonlijke mening hoor, geen discussiestuk van maken.
Apple's "oude" "standaard" is al 15W. Dit is dus niet sneller en heeft 0,0 impact op je batterij. Het enige waar dit impact op heeft is dat je die 15W nu ook met andere draadloze opladers kunt halen.

Die 9 vs 8 jaar is verder inderdaad ook 100% fictief. Sneller laden kost je minder dan een procent levensduur van de batterij, mits je het ook op gelijke wijze doet: niet helemaal vol laden, niet helemaal leeg trekken en al helemaal niet aan de lader laten hangen nadat hij vol is. Door de kortere cycli is de impact heel erg beperkt.
en al helemaal niet aan de lader laten hangen nadat hij vol is.
Ik heb hier nooit problemen mee ondervonden, telefoons tegenwoordig stoppen gewoon met laden als hij vol is. Ik laad mijn telefoon al bijna 5 jaar elke nacht op en hij doet het nog steeds wel redelijk, recentelijk begint hij wel sneller leeg te raken, maar volgensmij is dit al wel aan de bovenkant van wat er van een telefoon batterij verwacht kan worden
Wat @Werelds denk ik bedoeld met
en al helemaal niet aan de lader laten hangen nadat hij vol is
Is dat het nadeling is om de batterij lange tijd op 100% te houden.
Telefoons (en alle andere apparaten met batterij) stoppen al sinds mensenheugenis met laden als de batterij vol is.
niet helemaal vol laden,
Als je 'optimized battery charging' op recente iPhones gebruikt wordt de lading zo lang mogelijk op 80% gehouden en alleen naar 100 geladen als je gebruikspatroon analyse dat aangeeft, je een afspraak hebt of de knop 'nu laden' indrukt.
Je moet wel heel hard je best doen om structureel te overladen tegenwoordig.
Het 'probleem' is alleen, dat je niet weet wanneer je accu 'echt vol' is. Chemisch gezien dus.

Wat ik van accu's begrijp: Als een accu laadt wordt de spanning verhoogd. (hoe hoger de spanning, hoe voller de accu). Stel dat chemisch gezien: 0% 0,0V is en 5,5V 100% is. (ik zou niet weten hoe realistisch die getallen zijn uiteraard. Ik ben geen accuoloog :) )

Het OS kan prima zeggen dat de accu op 0% is bij 3,7V en 100% is bij 5,3V. De accu zal dan gewoon stoppen met laden bij 5,3V, terwijl hij 'chemisch gezien' niet 100% vol is. Ook zal hij chemisch gezien nooit de 0% halen (tenzij je hem echt nooit meer gebruikt, maar je snapt hem ;) )

Bovenstaande verschilt dus simpelweg per apparaat en per accu 'originele vs kloon' voor ieder apparaat.

Anekdotisch:
Ik heb jaren geleden voor een Canon DSLR camera een extra accu gekocht. Ik vond die van Canon te duur, dus kocht ik een kloon (weet niet meer welk merk). Die was minder geld en had meer lading. Ik kon daadwerkelijk meer foto's maken, dan met die kloon-accu dan toen mijn Canon-accu nieuw was. En dan heb ik het echt over een significant verschil (meer dan 100 foto's of zo). Ik ben de accu's netjes om en om gaan gebruiken. Binnen twee jaar had de kloon-accu nog maar 70% van z'n maximale aantal foto's. De Canon-accu nog iets van 90%. De originele hield het al snel langer uit de kloon.

Mijn aanname:
Goede kans dat de Canon-accu dus altijd minder ver werd opgeladen en ontladen (chemisch gezien) maar daardoor dus een langere levensduur heeft/had (in tijd dus).

Mijn conclusie:
Je weet niet hoe vol of leeg je accu 'echt' is (chemisch gezien). Je weet alleen wat je telefoon weergeeft, of wat de accu doorgeeft aan de telefoon. (de accu zelf heeft natuurlijk ook een chip die data verstuurt)
Ik snap dat snelladen ook niet. Ik doe het gewoon overnight met de langzaamste lader die ik kon vinden. Ook heb ik mijn iPhone 15 Pro Max op 80% gezet. Dat scheelt enorm in de degradatie. Electrische auto's hebben niet voor niets die functie en ik ben blij dat Apple dit ook heeft geimplementeerd in de 15 serie. Met één lading op 80% heb ik dankzij de grote batterij van de 15 Pro Max. genoeg voor twee dagen normaal gebruik. Dit was wel anders met mijn vorige iPhone 12 waarmee ik net aan een dag kon halen met een volle 100% batterij.
ik ben er wel blij mee.
werk van 8:30 tot 17:00 bij baan 1 en dan van 20:00 tot 2:00 bij baan2.
dan lig ik er meestal rond 4:00 daadwerkelijk in en gaat de wekker om 7:00.
dan heb ik effectief 4 uurtjes om telefoon ongemoeid aan de lader te leggen.
Ik zou me bij zo'n schema eerder zorgen maken over mijn eigen batterij, dan over die van mijn telefoon :O
Bedoel je dan dat je de lading hard kan cappen op 80%? Of bedoel je de "optimized battery charging" functie die stopt op 80% en pas voordat je opstaat doorlaadt naar 100%? Mijn 14 Pro heeft helaas alleen het laatste als optie namelijk maar ik zou m ook heel graag hard willen kunnen begrenzen.
Vanaf de iPhone 15 kun je hem naast "optimized charging" inderdaad ook op max. 80% laden zetten, net als bij elektrische auto's. Zo beperk je de degradatie sterk. Met de grote batterij van de Pro Max of de Plus is dat natuurlijk makkelijker te doen dan de relatief kleine batterij van de iPhone 15 en 15 Pro.
Zou mooi zijn als het tot 80% opladen ook beschikbaar wordt gemaakt voor de iPhone 13 en 14 i.p.v. alleen 15. Lijkt me dat dit middels een software update prima geregeld kan worden.
Ik gebruik het al een tijdje maar het is echt matig. Je moet echt van lader naar lader leven, 80 is zo 30% en officieel bij 20% moet je weer laden om de gezondheid goed te houden…. Als je ook maar een dagje iets afwijkends hebt dan zit je met een lege telefoon. Ik stop ermee! 100% Lets go.
Je hoeft niet bij 20% te laden om de gezondheid goed te houden. Dat is een mythe en komt nog van de oude nickel-cadmium en nickel-metal hydride batterijen.

Wat veel uit maakt is het aantal charge cycles. Maar een charge cycle is niet gedefinieerd als 0>100. Het is de hoeveelheid energie die er in en uit is gegaan die gelijk staat aan de maximumcapaciteit van de batterij. 2x van 50% naar 100% en weer terug is dus 1 charge cycle. Dat maakt veel uit.

De temperatuur van de batterij maakt ook uit. Dit is waarom draadloos laden vaak slechter was voor je batteirj. Met Magsafe laders is dit gelukkig een stuk beter omdat de teleofon altijd goed op de lader zit, wat een hoop hitte voorkomt.
Je hoeft niet bij 20% te laden om de gezondheid goed te houden. Dat is een mythe en komt nog van de oude nickel-cadmium en nickel-metal hydride batterijen.
Hoezo mythe van NiCad batterijen ? Als de 20% mythe ergens vandaan komt, is het van Li-Ion ! Van NiCad komt het in ieder geval niet, want die hebben last van een geheugeneffect, en daarbij is het juist slecht om ze maar tot 20% te ontladen. Die moet je helemaal ontladen voordat je ze weer oplaadt ! Een goede lader doet dat dus ook.

Heb jij goede bronnen voor de bewering dat Li-Ion batterijen steeds helemaal ontladen kunnen worden ? Alle informatie die ik vind, is dat juist bij Li-Ion, ontladen tot ca. 20% het beste is.
Een laadcyclus van 0-100% leidt weldegelijk tot meer slijtage aan een lithiumaccu dan twee sessies van 30-80%. Er is geen geheugeneffect, maar die extra slijtage is er weldegelijk. Het is niet voor niets dat elektrische auto's bescherming hebbben ingebouwd tegen diepe ontlading en ook bij '100%' de accu niet volledig laden (kijk maar eens naar de opgegeven nominale capaciteit en bruikbare capaciteit). Ook heeft o.a. Samsung niet voor niks de optie de batterij te beschermen door deze tot maximaal 85% te laden.
Tools zoals AccuBattery geven die extra slijtage ook mooi weer door effectieve laadcycli (in termen van slijtage) weer te geven. Zo leiden 2 sessies van 30-80% bijv. tot minder dan de helft van de slijtage uitgedrukt in laadcycli dan een sessie van 0-100%).
Ik merk het zelf op het werk, waar laptops die heel de dag aan de lader hangen (en dus continu rond die 100% lading zitten) veel sneller een slechte accu hebben dan laptops die tussendoor kort worden bijgeladen.
Of je het waard vindt om op deze manier maar 85% van je accu te gebruiken (door een switch eenvoudig weer uit te schakelen wanneer nodig) is een andere vraag.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 13:53]

@mac1987 Ik waardeer jou info. Maar zonder bronvermelding vind ik het lastig dit als waarheid te beschouwen als dit enkel gebaseerd is op wat Samsung doet met hun telefoons en wat AccuBattery als effectieve laadcycli interpreteert.
Dit is een algemeen bekende eigenschap van lithium batterijen:
Bron 1
Bron 2
Bron 3

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 13:53]

Je hoeft niet bij 20% te laden om de gezondheid goed te houden. Dat is een mythe en komt nog van de oude nickel-cadmium en nickel-metal hydride batterijen.
Waarom staat er dan in de Tesla handleiding om -20% en 80%+ te vermijden of je moest ze er direct afrijden of bijladen op een trip? Zijn ze ook in die mythe getrapt?

In de link staat er heel duidelijk wat je wel en niet kan doen met li-ion. Uw claims staan daar niet in.

https://batteryuniversity...g-lithium-based-batteries

A laptop battery could be prolonged by lowering the charge voltage when connected to the AC grid. To make this feature user-friendly, a device should feature a “Long Life” mode that keeps the battery at 4.05V/cell and offers a SoC of about 80 percent. One hour before traveling, the user requests the “Full Capacity” mode to bring the charge to 4.20V/cell.

If at all possible, avoid full discharges and charge the battery more often between uses. Partial discharge on Li-ion is fine. There is no memory and the battery does not need periodic full discharge cycles to prolong life.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 13:53]

Behalve bij de Tesla modellen met een LFP batterij. Daar krijg je een waarschuwing in het scherm dat je minimaal eens per week tot 100% moet laden. Mijn Y met LFP wordt elke nacht tot 100% geladen, anders kom ik de dag niet door en vermijd ik zo veel mogelijk snelladen.
Zover ik weet moet je LFP af ten toe tot 100% vladen oor de kalibratie, anders is de BMS minder nauwkeurig. Het heeft niets te maken met batterij conditionering.
Mijn Y met LFP wordt elke nacht tot 100% geladen, anders kom ik de dag niet door en vermijd ik zo veel mogelijk snelladen.
Dat zou ik niet doen als je uw batterij wil sparen. Ik heb geen idee welk model je hebt maar "anders kom ik de dag niet door" klinkt wel aslof je dagelijks zeer veel kilometers doet en je de long lange versie hebt.
en vermijd ik zo veel mogelijk snelladen.
Ik denk dat je beter enkele keren snelladen gebruikt dan elke nacht uren op 100% te staan. Hoe lang staat die zo op 100%?

Het ziet er naar uit dat tesla daar ondertussen al niet meer over spreekt. Hoe dan ook, langdurig 100% SOC moet je vermijden.
https://www.reddit.com/r/...00_charging_guidance_for/
Ik gebruik altijd de functie "gepland vertrek" zodat de batterij vol is als ik weg ga. De batterij staat dus nooit meer dan 30 tot 45 min op 100%.
Meestal kom ik dan met 30-40% weer thuis, elke week zeker wel één keer een dag dat ik het niet kan redden en onderweg even 10-15 min bij een snellader sta.
Ik rij zo'n 45k km per jaar.
Dat je LFP ongestraft altijd tot 100% kan laden heb ik mijn twijfels over. Het klopt dat LFP oftewel LiFePo4 veel meer cyclussen kan dan Li-Ion, tot wel het dubbele aan toe, maar LFP op 100% wegzetten is volgens mij net zo stressvol voor de chemie en dus slecht als bij Li-Ion. Maar dat je LFP vaker naar 100% moet laden dan Li-Ion heeft te maken met het feit dat LFP een heel andere laadkarakteristiek heeft dan Li-Ion en het moelijker te bepalen is wat de "state of charge" (SOC) is, oftewel de huidige laadstatus.

Bij Li-Ion is dat makkelijk vast te stellen door simpelweg het voltage te meten omdat de spaningsval vrij geleidelijk verloopt en door de BMS makkelijk de laadstatus (SOC) te bepalen is. Bij de veel steilere curve van LFP is dat veel moelijker in te schatten omdat de spanning pas op het laatste moment terugvalt. LFP heeft dus over een veel groter bereik een constante en dus stabielere spanning dan Li-Ion. Door af en toe tot 100% te laden kan de BMS weer makkelijker de capaciteit inschatten. Het is bij LPF dus noodzaak deze af en toe tot 100% te laden, maar dus niet altijd.
Nadeel is als ik niet verder dan 80% zou laden is dat ik nagenoeg elke dag wel bij een snellader moet gaan stoppen. Ik moet bij thuiskomst wel enige marge over hebben mocht ik onverhoopt weg moeten. Ik wil dus met minimaal 30% thuis komen.
Het klopt dat Li-Ion zich het lekkerst voelt tussen 20% en 80%. Elektrische auto's hebben niet voor niets een laden-tot-80% functie. Hoef je niet iedere dag de maximale range te rijden, zet je hem op 80% max en laadt je optijd weer bij. Ik rij zo'n 50km per dag met mijn Ampera-e met 66kW accu en heb hem op 80% staan en laad om de twee dagen bij, dus vanaf zo'n 40% tot 50%. Zo blijft de accu in de "sweet spot" en slijt deze nauwelijks. Moet ik een keer ver weg? Geen probleem, laad ik hem tot 100% vlak voor vertrek.
Mijn iPhone 12 wordt behoorlijk warm van het draadloos laden en het laden wordt regelmatig automatisch stilgelegd tot de temperatuur zakt. Ik zou echter niet anders meer willen.
Mijn iPhone XR wordt loeiheet als ik die op de draadloze lader van mijn Model Y leg. Ik ben maar weer terug gegaan naar een kabeltje.
Nu helpt het natuurlijk niet dat de iPhone in een Otterbox Defender zit waardoor de afstand tussen de spoelen groter is en de telefoon de warmte slecht kwijt kan.
welk model gebruik je? Mijn ervaring met IP15 Pro Max is juist andersom, ja er zit uiteindelijk toch 20% minder lading in maar ik red het makkelijk met nog 30% over savonds als ik naar bed ga.

Wanneer ik weet dat ik meer lading nodig heb (bijvoorbeeld festivals, dagjes uit etc) zet ik van te voren wel de setting terug naar geoptimaliseerd trouwens.
Echt? Ik vind het een fantastische functie!

Ik gebruik het sinds de release en heb nog nooit hoeven bijladen met mijn 15 pro. Heel soms laad ik op lange dagen op tot 100% maar dat is tot nu toe op 1 hand te tellen.
Het irritante is, als je dan een keer tot 100% door wilt laden. Moet je de hele setting weer uitzetten. Er is geen mogelijkheid, alleen nu door naar 100%.

Ik heb het ook geprobeerd, laden tot 80%. Kon er niet aan wennen, doe nu tot 100 en laad hem weer op wanneer hij onder de 20 zakt. Dat is meestal na anderhalve dag.
Bij sommige telefoons, zoals Samsungs, kun je de 'Batterij beschermen' functie door een toggle in de taakbalk in- en uitschakelen. Dat is letterlijk een druk op de knop.
Ik vind het een heerlijke functie en het verlengt de levensduur aanzienlijk. En door de grote batterij van de 15 Pro Max kan ik zelfs op 80% er twee dagen mee doen. Niet met constant filmpjes kijken natuurlijk, maar wel met gewoon normaal gebruik, af en toe browsen, mail lezen, appen, en uren muziek luisteren. Heel af en toe gaat hij toch naar 100% laden om de batterij te calibreren, maar dat gebeurt bij mij om de paar weken een keertje. Erg fijn dat Apple dit heeft geimplementeerd.
Ik heb de 13 en die laad s'nachts maar tot 80% bloedje ik zou willen dat ik hem tot 100% kan krijgen. vaak loop ik om 5 uur alweer bij te laden aan een powerbank
In de batterij-instellingen laadoptimalisering uitzetten zou het moeten oplossen.
Wordt het dan niet tijd voor een nieuwe batterij of een minder energie verslindend verbruikspatroon ?
Als dat laatste zou kunnen graag.. Helaas bepaal ik dat niet zelf, nou ja kan altijd een andere baan zoeken.
In het kader van domme vragen bestaan niet: met wat voor lader laad je op? Heb je al eens een andere lader geprobeerd? Dit is niet normaal, dat hij maar tot 80% oplaadt.
Verschillende, ik dacht dat namelijk ook.

Maar het is een nieuw iets van apple om de batterij langer te laten meegaan. Als je hem s'nacht op je thuis locatie aan een lader hebt laad hij maar tot 80%.
Als ik bijvoorbeeld (met de zelfde lader) in een hotel op laad (zakenreis) gaat hij wel naar 100%
Ik weet niet wat mijn gezinsleden en ik anders ingesteld hebben. Ik herken dit niet. Bij mij is de telefoon 's ochtends altijd 100% opgeladen. Geoptimaliseerd opladen staat bij ons allemaal aan.
> Dit is niet normaal, dat hij maar tot 80% oplaadt.

Is wel redelijk normaal als je een onregelmatige slaap patroon hebt. Moderne batterijen kunnen er nog steeds heel slecht tegen als je ze langere periodes op 100% houd, als je gaat slapen en de telefoon op de lader ligt is deze max 2 uur aan het laden en ligt deze nog zo'n 6 uur op de lader waardoor de accu levensduur achteruit kan gaan.

Sinds een jaar of 5 zie je dus bij alle grote merken telefoons dat als je naar bed gaat de telefoon maar tot 80% laad en vlak voordat je wakker word laden ze op naar 100%. Werkt op zich prima, maar moet je niet opeens 2 uur eerder wakker worden. Als je er last van heb kun je het uitzetten, maar denk dat 80% tot 90% van de gebruikers er niets van merkt en dan is het wel weer goed voor je batterij en het milieu

Volgens mij zijn er ook elektriche autos die proberen te voorspellen wanneer je weer weggaat met de auto en pas op het laatste moment naar 100% laden..
Wat jij beschrijft is geoptimaliseerd opladen. Dat staat bij mij ook aan. @Unstable Element zegt volgens mij alleen dat de telefoon thuis nooit tot 100% oplaadt. Het lijkt mij niet dat hij/zij iedere dag eerder opstaat dan het algoritme voorspelt. Of het algoritme moet enorm van slag zijn en nooit meer een goede voorspelling doen.

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 22 juli 2024 13:53]

Ik sta inderdaad regelmatig op. Elke dag zo rond 7 uur.
In de auto gebruik ik altijd gepland vertrek. Dan staat hij maximaal een keer 30-45 min op 100%.
Als je 'm 's nachts naast je bed laadt, waarom dan niet gewoon aan een kabeltje? Is veel efficiënter. En laadt slim tot 100% waardoor de accu slijtage minimaal is.

Zet verder op de achtergrond verversen uit op je telefoon, er zijn teveel apps die zichzelf belangrijk vinden en je accu onnodig leegtrekken. Bij WhatsApp krijg ik daardoor de meldingen 0,1 seconde later, maar mijn accu is aan het eind van de dag nog boven de 30%.
Ook met een kabel gaat hij tot 80% ik heb allerlei verschillende laders geprobeerd. Nu is het een Apple lader met een Apple snoer.
Wat voor laders zijn dat? Van die dunne uit het iPod tijdperk of van de eerste iPhone? Die kun je weggooien, die volstaan niet meer.

Apple laders zijn wel goed (als ze voldoende stroom leveren, wat de iPod versies dus niet doen), Apple snoertjes hebben niet het eeuwige leven (lees: ze gaan voortijdig kapot) en daarom koop ik altijd Belkin snoertjes.

Gebruik een goede lader en een goede kabel. Dus geen spul van een paar euro bij de Action.

En wat is de status van de accu van je iPhone? Dat vind je in Instellingen / Batterij / Batterijconditie en opladen. Een maximumcapaciteit boven de 80% is goed.

Als je geen goede laders hebt, overweeg dan een USB-C lader te kopen. Bijvoorbeeld deze met 1 aansluiting voor het laden van een telefoon of tablet.

Een beter optie is deze met 2 aansluitingen voor 2 telefoons maar bijvoorbeeld ook een MacBook.

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 22 juli 2024 13:53]

Redellijk moderne laders. Maar ze kunnen wel tot 100% als ik namelijk in een hotel o.i.d. ben laad hij wel tot 100% (met de zelfde lader).
Ook de accustatus is 100%.
Ik heb het geoptimaliseerd laden maar eens uitgezet voor vannacht.
Zou mooi zijn als het tot 80% opladen ook beschikbaar wordt gemaakt voor de iPhone 13 en 14 i.p.v. alleen 15. Lijkt me dat dit middels een software update prima geregeld kan worden.
Je kan onder je batterij settings in ieder geval "geoptimaliseerd laden" aanzetten. Als je een vaste laadroutine hebt, dan wordt je toestel tot 80% opgeladen tot vlak voor het moment dat je hem normaalgesproken van de lader haalt. Vlak daarvoor laad hij pas bij tot 100%, waarbij de belasting voor de batterij al flink lager is.

Voordeel: ben je op reis, dan heb je een andere routine en wil je meestal wel een echt volle accu voor vertrek. Dat doet hij dan ook.

En on topic: wel prettig dat de harwaren van de Iphone 13 en 14 geschikt is voor Qi2. Apple leek eerder een eigen laadprotocol te willen invoeren, maar bleek later toch ook te voldoen aan de Qi standaard. Maar ze hebben weinig feature updates de laatste tijd. Daardoor had ik verwacht dat ze de Qi2 ondersteuning pas voor de Iphone 16 in zouden voeren met een update naar de Iphone 15. Dat de Iphone 13 en 14 toestellen hardwarematig toch al geschikt waren terwijl de standaard er nog niet was, dat is wel positief.

Oké qi2 is een spoel met magneten, maar toch moet je voldoende spanning erop kunnen zetten. Ondanks updates naar hogere vermogens zijn de eigen Apple laders ook nog steeds niet snel in vergelijking met wat met name de Chinese firma's nu bedraad presteren. Voor Apple zal het vast een reden zijn om de laadaansluiting eerst nog naar USB-C om te zetten voor het 100% draadloos wordt.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 13:53]

Ik doe dit al een een tijdje op mijn SE 2020 m.b.v. de app 'opdrachten' of shortcuts in het Engels.
Hoe je dat doet wordt hier uitgelegd: https://www.youtube.com/embed/l1vdmzuFS7g.
Werkt prima, en heeft ervoor gezorgd dat mijn accu in de Iphone na 2,5 jaar nog op 96% zit.
Een magnetisch oplaad systeem zoals magsafe moet gewoon ook geimplementeerd worden op Android , gewoon omdat het veel handiger is dan het huidige draadloos laden.

[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 13:53]

De plek waar ik het meest plezier heb van MagSafe is in de auto. Dat gun ik echt iedereen. Geen kapotte port, geen lompe houder, geen gedoe als je moet tanken. 10/10.
Mijn auto heeft een draadloze lader vanaf de fabriek. Maar hier gooi ik gewoon mijn telefoon in dat oplaadvak en die laadt dan prima op. Wat is dan het voordeel van MagSafe?
Mijn telefoon laadt nog op als ik draadloos AndroidAuto gebruik, navigeer en de hotspot aan heb staan.
Ik ken weinig automerken waar draadloos laden van je telefoon goed werkt. Zelf ben ik ze nog niet tegengekomen (Ford, Skoda, Opel). Telefoons worden heel warm (zelf een keer uitgegaan om af te koelen) en laden mega traag.
In mijn Octavia4 met mijn S23 werkt het prima.
De telefoon wordt wel warm, maar dat is inherent aan draadloos laden. Daar veranderd mag-safe niets aan.
Mijn iPhone 14 Pro Max pakt die niet, deels omdat de telefoon te groot is. Mijn oude 11 deed die nog wel, maar die werd soms zo heet dat de iPhone uitging vanwege oververhitting. De mag-safe die nu aan m'n ventilatierooster hangt heeft dit probleem in de verste verte niet.
Ik wens uiteraard ook iedereen de positie om een nieuwe auto aan te kunnen schaffen ;)
t voordeel is , als je zoals ik een 2017 passat hebt, en je m nodig hebt voor navigatie , ja ik kan wel carplay unlocken voor 400eur ... maar F**k that ;)
Dat kan wel goedkoper...
En is 100 keer makkelijker dan je telefoon in een houder voor de navigatie.
Maar helaas ook een electromagnetisch kompas dat daarna van slag raakt en moeilijk en vaker gekalibreerd moet worden...
Absoluut mee eens. Mijn beste aankoop ooit !
Er zijn hoesjes te koop met Magsafe ingebouwd voor Android-telefoons.
Nu het gestandaardiseerd is (in qi2) zal dat ook wel gebeuren.
Riigght. Heel chill natuurlijk, maar het lijkt erop dat de enige reden dat dit gaat gebeuren het feit is dat dit op Magsafe gebaseerd is.

Desalnietteplus, mooi dat dit via software kan.
Riigght. Heel chill natuurlijk, maar het lijkt erop dat de enige reden dat dit gaat gebeuren het feit is dat dit op Magsafe gebaseerd is.
En dat maakt uit waarom?
Het maakt natuurlijk niet uit. Maar het is denk ik wel een juiste constatering. Hierdoor is de benodigde hardware al aanwezig op deze telefoons en hoeft er alleen softwarematige ondersteuning worden toegevoegd.
Dat maakt uit omdat het feitelijk magsafe IS. Dus dat ze het nu “toevoegen” is ws een simpele “add extra chip modelnumbers” en niet een hele software wijziging die je van een andere standaard aan handshake/communicatie mag verwachten.

Ga er dus niet vanuit dat een eventuele andere standaard net zo makkelijk gaat.
Klopt, met een aanpassing in de software, worden deze oudere telefoons ook Qi2 compatible en kunnen ze met deze standaard uit de voeten.
Dan is dit probleem ook gelijk opgelost?
  • Noem het iPhone 14in.
  • Zet alleen draadloos laden in de officiële specificaties.
  • Maar laadt natuurlijk wel via de lightning poort als je hem aan een lader hangt.
  • formeel niets meer aan de hand?
Duurt het opladen minder lang! :9
Het is toch mooi dat een 2 jaar oude telefoon een gloednieuwe oplaad standaard gaat ondersteunen?
Ik heb een Zens lader 7,5 watt.

Word dit dan ook 15 watt?
Nee. Je hebt een Qi2 compatible lader nodig van 15W.
7,5 watt blijft 7,5 watt.

[Reactie gewijzigd door Bensjero op 22 juli 2024 13:53]

Ik kan iedereen aanraden met MagSafe op te laden. Ideaal.
Ik heb de officiële MagSafe lader van Apple maar gebruik hem maar zelden. Ding wordt ongezond warm, ook als het opladen al voltooid is en hij enkel aan het druppelladen is.
Is het ook handig als je je telefoon even snel op wil pakken? Dan plakt die MagSafe lader er toch aan? Daarmee is het in essentie hetzelfde geworden als een stekkertje, alleen nu een hele grote. :o

Lijkt me erg onhandig voor bijvoorbeeld een telefoon die voor je op het bureau ligt. Die pak ik nu regelmatig snel van de lader om ff iets te checken. Als ik dan of de telefoon van de lader moet trekken of de hele kabel mee trek lijkt me dat niet handig.

Wel erg benieuwd naar de ervaring, dus wil het wel eens proberen. Wellicht de lader op mijn bureau vast tapen. :+
Mijn telefoon laad nachts op en in de auto, heb overdag nooit laadstress. Het heeft het voordeel vooral dat je geen stof en troep etc in de aansluiting drukt, wat bij Lightning al wel eens een probleem kan zijn, maar bij USB nog erger gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 13:53]

"Apple brengt iOS 17.2 vermoedelijk volgende week uit"

Ik heb de beta profiel actief en er staat een update klaar van 17.2 met een grote van 6.27gb, is dit al de stabiele eind versie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.