'Tweede Apple iOS 17.3-bèta veroorzaakt bootloop, update is offline gehaald'

De tweede bètaversie van iOS 17.3 veroorzaakt volgens verschillende gebruikers een bootloop waarbij de getroffen iPhone de opstartcyclus oneindig blijft herhalen. De update met buildnummer 21D5036c is intussen niet meer te downloaden. Apple heeft het probleem vooralsnog niet erkend.

Ten minste één werknemer van 9to5Mac en meerdere gebruikers op Mastodon meldden dat hun iPhone na de installatie van de bèta-update in een bootloop terechtkwam. Volgens een van de getroffenen veroorzaakt een bug met de Back Tap-functie het probleem; gebruikers die deze toegankelijkheidsfunctie hebben ingeschakeld zouden in een bootloop terechtkomen. Het is niet duidelijk of dat inderdaad klopt.

Dezelfde gebruiker meldt dat het recoveryproces van Apple werkt om getroffen apparaten te repareren. Hiervoor is een gekoppelde Mac-computer nodig, waarbij een specifieke knoppencombinatie op de getroffen iPhone moet worden ingedrukt. Wanneer de recoverymodus is ingeschakeld, is volgens Apple de huidige officiële iOS-release te installeren. Gebruikers kunnen volgens de bron ook met de software Finder of iMazing het juiste IPSW-bètabestand met versienummer 21D5026f op de iPhone installeren. Bij gebruik van Finder worden gebruikersgegevens gewist.

De betreffende testversie van het besturingssysteem, iOS 17.3 beta 2, werd op 3 januari uitgebracht, maar is sindsdien niet meer via de officiële developerpagina van Apple beschikbaar. Vermoedelijk heeft Apple de tweede bèta weer offline gehaald vanwege de vermelde problemen, al heeft het bedrijf vooralsnog niets over de vermeende bootloopbug gezegd.

Door Yannick Spinner

Redacteur

04-01-2024 • 15:03

38

Submitter: TheVivaldi

Reacties (38)

38
35
16
1
0
12
Wijzig sortering
Hier blijkt maar weer dat software testen erg belangrijk is.
En dan is gedurende zo'n testperiode vaak nog niet alles ontdekt, het hooghangende fruit komt pas later aan de beurt.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 23 juli 2024 23:17]

Het gaat hier dus wel nog om de developer beta, dus de 1ste beta voor 1ste groep testers.
(als reactie op @OLED)

Kun je een backup terugzetten als je telefoon in een bootloop zit?

[Reactie gewijzigd door Rub3s op 23 juli 2024 23:17]

De herstel procedure zoals hier genoemd:
https://support.apple.com/nl-nl/HT203282

Zorgt ervoor dat je iPhone uit de bootloop is en weer ‘als nieuw’ is, dus alsof die vers uit de fabriek komt in dit geval met de normale 17.2.1 geïnstalleerd. Vervolgens kan je gewoon je backup terugzetten zowel via Finder/itunes als iCloud
Bijna. Je kunt een backup alleen terugzetten als die gemaakt is door dezelfde of een lagere versie van IOS. Een backup van een hogere versie kun je niet terugzetten. Dus als je een backup van IOS 17.3 beta 1 wilt terugzetten, dan gaat dat niet op 17.2.1.
17.3 terugzetten op 17.2.1 zal wel lukken hoor. Als je hem met de Mac gemaakt hebt tenminste. Gewoon de iOS versie veranderen in de plist en hij zal het accepteren. Of het lukt is een tweede, maar tussen zulke subversies is het meestal geen enkel probleem. Vanuit iCloud is een ander verhaal.

Maar over het algemeen hoeft dit eigenlijk niet als je downgrade tussen minorversies. Je moet het toestel niet wipen (zoals Apple voorstelt :P), maar enkel downgraden in Recovery Mode (NIET dfu). Dan blijft data bewaard, alleen de eerste boot kan ff duren voor de “herstelprocedure” die op je data gestart wordt.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 23:17]

Domme vraag van een niet iPhone-gebruiker, maar als je een lagere versie erop zet, kun je deze toch weer updaten naar een hogere versie en is dat probleem toch opgelost?
Het gaat hier om een developer beta, niet om een publieke beta.
" een bootloop waarbij de getroffen iPhone de opstartcyclus oneindig blijft herhalen."

Bestaan er nog andere bootloops dan...?
Ja, de bootloop waarbij de opstartcyclus oneindig+1 keer blijft herhalen.

...en de bootloop waarbij de opstartcyclus oneindig+2 keer blijft herhalen.

.... en de ...
Je hebt ook nog de Windows update boot loop, die stopt meestal na twee keer.
Precies, die heb ik op mijn vorige telefoon (Xiaomi Redmi 9) met Ubuntu Touch wel eens gehad. Paar keer een bootloop na een update gehad en na een stuk of 3 keer startte ie tóch weer normaal op.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 23:17]

Onwidig plus 2x dT klinkt enorm tegenstrijdig
“ Apple heeft het probleem vooralsnog niet erkend.”
Volgens mij wel hoor; voordat je een BETA versie van het OS installeert krijg je waarschuwingen. Maar goed, je backup is zo teruggezet. Althans..tenzij je beta software installeert zonder eerst een backup te maken. Maar dan verdien je een digitale Darwin award :)

Als aanvulling op het artikel: hier is de officiële manier om beta software te verwijderen:
https://support.apple.com/nl-nl/HT203282

Geen enkel woord hierover over “imazing” of “Ipsw”

[Reactie gewijzigd door OLED op 23 juli 2024 23:17]

Een waarschuwing is toch wat anders als n lijst met bekende bugs
Waarschuwingen dat het onstabiel kan zijn / kan crashen is echter geen erkenning van dit probleem? Of bedoel je dat er specifiek iets hierover in staat?
de ultieme digitale darwin award voor smartphones is een custom rom flashen zonder een backup te maken van het stock OS. Zie dan nog maar eens aan een stock rom te komen via internet.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 23:17]

ROM kun je niet herprogrammeren. Mogelijk bedoel je EEPxxx? Gewoon een vraag?
“custom rom” is een smartphone term. Eigenlijk staat het een beetje los van rom vs eeprom. Niet helemaal correct maar het is zoals het is

android werkt niet met een installer en “ROMs” zijn model specifiek. Dus andere android versies die je van internet haalt worden “custom roms” of “custom flavors” genoemd. LineageOS bijvoorbeeld.
In plaats van dat het een distro ofzo wordt genoemd zoals bij Linux.

Het OS dat er op hoort te staan vanuit de fabrikant wordt de “stock ROM” genoemd

Het wordt nog gekker, want het installeren van een ROM wordt ook echt “flashen” genoemd, ookal schrijf je gewoon een soort disk image over je telefoons storage heen, wat normaal niet onder flashen verstaan wordt

Het hele proces lijkt een beetje op EEPROM flashen qua user handelingen, dus misschien dat het daarom zo is gaan heten.
Misschien heet het ook wel zo omdat het OS van je telefoon vroeger wel echt in ROM stond?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 23:17]

Heb de officiële manier aan het artikel toegevoegd, thanks!
Ik draai de bèta’s op mijn werk toestel, heb volgens mij wel een backup geen idee.
Mocht die begeven of iets stel zo gerust als nieuw device in, kan mij echt niet schelen werk toestel gegevens kwijt ben.
Waarom Darwin award… ze zijn nog niet dood :')
Bedoel je niet de grootste sukkel award? :P
Ik heb wel eens buikloop gekregen van een date maar nog nooit een bootloop van een update :+
“Hiervoor is een gekoppelde Mac-computer nodig, waarbij een specifieke toetsenconbinatie op de getroffen iPhone moet worden ingedrukt.”

En als je geen Mac hebt???

[Reactie gewijzigd door Incognitum op 23 juli 2024 23:17]

Blijkbaar kan dat ook met iMazing in Windows
Nog maar een voordeel van Apple, behalve de prijs (en die van HW upgrades) natuurlijk, met hun beperkt aanbod aan hardware en de walled garden, het is voor je comfort en veiligheid en veel beter dan de rest... 8-)
Daarom is het ook een BETA versie:

"Beta, named after the second letter of the Greek alphabet, is the software development phase following alpha. Software in the beta stage is also known as beta ware.[7] A beta phase generally begins when the software is feature-complete but likely to contain several known or unknown bugs.[8] Software in the beta phase will generally have many more bugs in it than completed software and speed or performance issues, and may still cause crashes or data loss"

Dus gelukkig dat mensen deze niet installeren op hun telefoon die ze dagelijks nodig hebben. En als ze het wel doen, dan is dat vervelend maar dan heb je wel de echte BETA ervaring gehad ;)
Nou, de laatste Windows Phone versie ervaarde ik alleszins toch stabieler dan iOS 16x en 17x. Daar had ik geen random reboots alvast.
En wired Carplay kan je nu ook niet echt stabiel noemen om nu maar ook iets er nog bij te halen van voorbeeld. Op het internet staat het vol van meldingen van random disconnects van wired Carplays.
Ik gebruik dan verder geen CarPlay, maar heb met iOS 16 en 17 echt 0 issues.
Zowel op mijn iPad als iPhone 15 pro Max, en ook iPhone SE 3de generatie van werk.

De SE draait ook de developer betas zonder enige problemen, ios16 had ik op mijn iPhone 13 en ook op de 13 geen issues gehad.
Ter verdediging van de iOS gebruikers die standaard beta ROMs draaien; de iOS bèta’s zijn doorgaans stabieler dan de meeste mobiele OSen in hun normale toestand zijn (en daarmee bedoel ik niet: WM, WP, Symbian, Sailfish of Firefox OS ;) )
Bron? Dit vind ik namelijk nogal een stelling (bepaalde betasoftware is stabieler dan andere niet-betasoftware) waarvan ik benieuwd ben naar de onderbouwing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:17]

Bèta zegt sowieso helemaal niks. Weet je nog die stabiele update die Google van ChromeOS uitrolde en iedereen buitensloot, omdat er een typfout in de code zat? En dat noemt men dan een *stabiele* update.

En ik gebruik zelf voornamelijk Ubuntu Touch en dan op het rc-kanaal, maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat een rc (die normaal gezien wordt als veel stabieler dan een bèta) een bootloop veroorzaakte. Normaal gezien wordt een bootloop niet verwacht in een rc.

Maar er zijn ook genoeg bètaversies van OS'en en software die totaal níet stabiel zijn.

Kortom: bèta zegt tegenwoordig niet alles meer, maar het is nu ook weer niet zo zwart-wit te zeggen dat een bètaversie (in dit geval van iOS) in de regel stabieler is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 23:17]

Ik mis in de bron een vergelijking met iOS. Verder hoeft een Android issue geen invloed te hebben op stabiliteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:17]

Bovendien had OLED het hierboven ook niet over Android, maar WM, WP, Symbian, Sailfish en Firefox OS. En waarom ie 4 systemen noemt die allang niet meer ontwikkeld worden (alleen Sailfish nog) is me ook onduidelijk.
Klopt wel hoor, de IOS beta's zijn behoorlijk stabiel. Ik heb ze jarenlang gedraaid. Nu niet, want er komen nog maar weinig features bij waar ik echt niet nog even op kan wachten.

Ik weet niet of ze stabieler zijn dan mainstream Android, volgens mij is dat tegenwoordig ook wel goed voor elkaar.
Klopt over algemeen zijn ze aardig stabiel, laatste versie ooit echt iets mee was kwam met ios11 update.
Dit was volgens mij echt eten stabiele update, en was echt iets zowat iedereen last van gehad.

Update daarvoor was ook relatief binnen paar dagen uitgerold, daarna nooit issues gehad.
Draai op mijn werk telefoon de developer betas, en ook die draait als een zonnetje altijd(ook al komt er niks boeiends nieuws al een tijd meer uit aan nieuwe functies).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 23:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.