AWS is gestopt met consumentenversie van versleuteldechatapp Wickr

De versleuteldechatapp Wickr werkt niet meer. AWS heeft de servers achter de dienst begin dit jaar definitief stopgezet, ruim elf jaar nadat de applicatie het licht zag. De consumentenversie van de app is ook niet meer te downloaden, maar de zakelijke variant is dat nog wel.

Gebruikers van Wickr krijgen sinds het begin van dit jaar te zien dat ze geen verbinding meer kunnen maken met het Wickr-netwerk. Op de website van de dienst staat dat de app is stopgezet. Bestaande gebruikers kunnen na het uitloggen niet opnieuw inloggen en geen berichten meer naar hun contactpersonen sturen. Ook is de app niet meer te downloaden in de Play Store en de App Store.

Het einde van de versleuteldechatapp komt niet als een verrassing. Amazon, dat de dienst in 2021 overnam, meldde eind 2022 al dat het Wickr zou stopzetten per 1 januari 2024. Sinds een jaar was het al niet meer mogelijk om nieuwe accounts aan te maken op Wickr. Het gaat specifiek om Wickr Me, de consumentenversie van de app. Nadat AWS Wickr had overgenomen, werkte het al snel aan twee enterprisevarianten: AWS Wickr en Wickr Enterprise. Die versies blijven nog wel werken en staan ook nog in de appwinkels.

Wickr werd in 2012 opgericht. Het genoot korte tijd een groeiende populariteit toen Edward Snowden in 2013 met zijn onthullingen over de Amerikaanse geheime diensten kwam, maar verloor die populariteit uiteindelijk aan concurrerende apps, zoals Signal. Hoewel de app versleutelde communicatie aanbood, ontbrak het aan essentiële functies en was de code, in tegenstelling tot die van alternatieven als Threema, niet openbaar. Uiteindelijk bleek de app vooral populair te worden bij criminelen, die zaken via darkwebmarktplaatsen vaak regelden via Wickr. AWS gaf in 2022 geen specifieke reden waarom het stopte met de app, maar zegt dat te doen na 'te hebben geluisterd naar de wensen van consumenten en hun wensen rondom end-to-endencryptie'. Het bedrijf zegt dat AWS Wickr, de enterprisevariant, een goed alternatief is. Er is echter geen migratietool en gebruikers die hun gegevens niet voor 31 december naar hun apparaat hadden gedownload, zijn hun gegevens nu kwijt.

Wickr

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

04-01-2024 • 15:15

22

Reacties (22)

22
21
6
0
0
13
Wijzig sortering
Toch wel jammer, lekkere no-nonse app die deed wat het moest doen. Een van de fijnste functies was "burn on read". Als je een kort bericht stuurde, kon je het 1-2-3 seconden meegeven, dan verdween het van de ander zijn scherm.
Toch wel jammer, lekkere no-nonse app die deed wat het moest doen. Een van de fijnste functies was "burn on read". Als je een kort bericht stuurde, kon je het 1-2-3 seconden meegeven, dan verdween het van de ander zijn scherm.
Ik zie vooral foute toepassingen voor deze functie.
hoe is dit anders dan een walkie talkie?
Dat verwijderen is vooral gemak. Het toont niet aan dat er vooral fout gebruik is. Het toont ook niet aan dat het fout gebruik daarmee zoveel anders dan concurrenten is. En voor dat gebruik is hoe dan ook nooit meer dan een suggestie gewekt dat het vooral fout gebruik zou trekken. Dus er lijken feitelijk geen reden om de functie op fout gebruik maar niet te waarderen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 19:41]

Ik zie ook foute toepassingen voor een keukenmes, megafoon of auto. Gelukkig gebruiken de meeste mensen functies waarvoor ze voor bedoeld zijn, zoals het delen van een tijdelijk wachtwoord bijvoorbeeld.
Ligt er maar aan met welke bril je ernaar kijkt.
Je ziet vooral foute toepassingen voor… praten? Bellen en face-to-face gesprekken in het echt zijn alleen voor criminelen, mee eens. Ik stel voor dat we niet-permanente communicatie volledig verbieden.
Een van de fijnste functies was "burn on read". Als je een kort bericht stuurde, kon je het 1-2-3 seconden meegeven, dan verdween het van de ander zijn scherm.
Bij bijvoorbeeld Signal kan dat per chat. Je kan zelfs bepalen hoe lang berichten zichtbaar blijven ('new messages sent and received in this chat will disappear after they have been seen.'). Met kritieke contacten kan je meerdere chats hebben: een chat met een langere tijd/geen tijdslimiet, en een 'burner' chat.

Uiteraard is dit wel afhankelijk van hoe goed de client van de ontvanger meewerkt (net als bij Wickr).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:41]

Whatsapp volgens mij ook, en Telegram. Redelijk standaard (goede) functionaliteit geworden, al zal je nooit tegengaan dat mensen het kunnen opslaan als ze het ECHT willen.
Irritant. Sta je bij de kassa "oh er komt wat binnen, ik kijk zo ff". Na het afrekenen, weg bericht..
Als je zo ff kijkt, staat het er nog, hoor. Het verdwijnt pas nadat je gekeken hebt. Dus niks irritants aan, je kunt gewoon eerst afrekenen.
Waar gebruik je die functie voor dan? Serieuze vraag.
Voor mark rutte is het makkelijk dat hij niet elke dag zijn nokia meer hoeft leeg te gooien :+
Iemand noemde net een (tijdelijk) wachtwoord.
Is dit een screenshot uit mr robot onderaan? Staat geen referentie oid
Goed gezien! Ik moet duidelijk m'n eerste rewatch hervatten.

fscociety maakte inderdaad o.a. gebruik van Wickr.
Opkopen om na minder dan 2 jaar te begraven? Of opkopen om weg te nemen uit het publiek-beschikbare repertoire?
TL;DR: het doel was kopen om te integreren in AWS voor zakelijke integraties (AWS Wickr) en als zakelijk aanbod (Wickr Enterprise: een E2EE Slack).

Achtergrond:

Even wiki-dump: Wickr's eerste release was in 2012, in 2015 publiceerden ze een white paper over hun end-to-end-versleuteling en sinds december 2016 (Wired) heeft Wickr een focus op business met Wickr Professional. In februari 2017 maakten ze het Wickr Messaging Protocol, toen nog alleen gebruikt in hun enterpriseproduct, openbaar op Github met een nieuwe paper.
2021-06-25: AWS has acquired encrypted messaging service Wickr

Amazon’s cloud services giant Amazon Web Services (AWS) is getting into the encrypted messaging business. The company has just announced that it has acquired secure communications service Wickr — a messaging app that has geared itself towards providing services to government and military groups and enterprises. It claims to be the only “collaboration service” that meets security criteria set out by the NSA.
Wickr is net als Signal voor de grote WhatsApp-storingen nooit echt aangeslagen bij consumenten en 55% van alle gebruikers in 2014 kwamen uit de VS. Volgens mij was Wickr ook voornamelijk gericht op dat thuisfront en uiteindelijk dus ook veel op zakelijk.

Zo wilde Wickr met hun aanbod sinds eind 2016 voornamelijk enterprises overtuigen dat ze end-to-end-versleuteling nodig hebben en dat het niet goedkoop is ($50k per jaar voor 100 gebruikers), maar wel veilig en níet per se permanent. Als de baas of industrie toch een log vereisen, dan kon dat door middel van een soort onzichtbare gesprekspartner, alleen die bot zou dan alles kunnen blijven inzien met dat als specifiek doel. Slack was de grote mainstream concurrent. Zoals dat Wired-artikel aankaart waren er ook toen al meerdere privacy-focused concurrenten zoals SpiderOak.

En wat Amazon aansprak is dus een E2EE koppeling die enterprise en government met AWS in hun applicaties kunnen gebruiken alsmede een E2EE totaaloplossing als Slack vervanger.

Ze hebben volgens mij steevast geweigerd concrete gebruikersaantallen te publiceren, dus mijn indruk is dat die hele oorspronkelijke consumentendienst allang een nagedachte was vergeleken met hun (groot)zakelijke core business. Het was natuurlijk wel een handige springplank om business vanaf te lanceren. Amazon maakte dan ook gelijk bekend dat ze er op den duur mee zouden ophouden. Beetje lelijk dat ze nu geen tool hebben bedacht om de overstap naar die zakelijke app te maken, maar individuele gebruikers zijn hun klanten niet. En Wickr adverteerde juist dat je Wickr niet gebruikt om je chatlogs permanent op te slaan. Dan is zo'n tool niet bouwen makkelijk.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 juli 2024 19:41]

Wickr, stond dat niet op gelijke voet met Kik? Gebruikt bij het ‘daten’. Wat ik heb begrepen is dat cheaters hier voornamelijk Kik en Wickr voor gebruiken , om ‘contact te onderhouden’. Als je dat ziet staan op de telefoon van je geliefde kun je jezelf af gaan vragen waar hij/zij mee bezig is.
Of jij, omdat je zo nodig op zijn/haar telefoon kijkt. Maar dat zal wel meevallen, toch?
Storend dat Threema nog steeds genoemd wordt als niet openbaar. Ze zijn dat wel geworden namelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.