Anker roept meer powerbanks terug wegens brandgevaar

Anker is een terugroepactie begonnen voor meer van zijn powerbanks. Een aantal lithiumionbatterijen in de powerbanks kunnen oververhit raken, met brandgevaar als gevolg. Eerder deze maand werd ook de 321-powerbank teruggeroepen om dezelfde reden.

De nieuwe terugroepactie richt zich op de Anker 334 MagGo Battery (PowerCore 10K), de Anker Power Bank en de Anker MagGo Power Bank. Een klein deel van de accu's in deze powerbanks bevatten een productiefout, waardoor ze oververhit kunnen raken en plastic componenten kunnen smelten, er rook kan ontstaan of het apparaat in brand kan vliegen. Volgens Anker gaat het alleen om apparaten die tussen 3 januari en 17 september gemaakt zijn. "Uit voorzorg nemen wij contact op met alle klanten om een ​​terugroepactie te starten", aldus het bedrijf.

Anker benadrukt dat de terugroepactie niet draait om producten die in de Benelux zijn verkocht. Powerbanks kunnen echter ook via Duitse verkoopkanalen gekocht zijn en die kunnen wel getroffen zijn. Gebruikers kunnen zelf controleren welk model hun powerbank is, door op de onderkant te zoeken naar de modelaanduiding. Het gaat specifiek om de modellen A1642, A1647 en A1652.

Eigenaren van getroffen apparaten kunnen het serienummer verifiëren bij Anker zelf om te zien of het ook om hun product gaat. Ook worden zij opgeroepen de powerbank niet meer te gebruiken en deze in te leveren bij een inleverpunt voor lithiumbatterijen. Eigenaren van getroffen apparaten kunnen contact opnemen met Anker, waarna ze een brandwerende zak krijgen om het product zelf weg te gooien. Ook krijgen zij een nieuw product opgestuurd of hun geld terug, aldus Anker.

Anker startte eerder in september ook een terugroepactie voor de 321-powerbank en de soundcore A3102-speaker. Ook accu's in deze apparaten bevatten een productiefout waardoor ze brandgevaarlijk zijn.

Update 26 september: Anker meldt dat het niet om producten in de Benelux gaat. Het artikel is daarop aangepast.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

19-09-2024 • 15:04

53

Reacties (53)

53
50
20
0
0
25
Wijzig sortering
Als dit ook bij respectabele merken een risico is, klinkt het meer en meer als een verstandige gewoonte om batterijen (welke dan ook) niet onbeheerd of 's nachts op te laden.
Dezelfde reden waarom ik niet graag een vaatwasser of wasmachine heb draaien als ik lang van huis ben. 99.999999% van de tijd geen probleem. Maar die ene keer dat de machine / een slang defect raakt of een afvoer verstopt raakt en grote bakken water begint te storten... nee liever ben ik gewoon in de buurt als dergelijke machines draaien. Ik vertrouw op techniek, maar ik vertrouw niet dat techniek feilloos is.

(uiteraard ben ik pas zo voorzichtig sinds het een keer fout begon te gaan en ik gelukkig aanwezig was om de stekker eruit te trekken)

[Reactie gewijzigd door gimbal op 19 september 2024 15:40]

je bent eigenlijk beter afwezig als het fout gaat... een mensenleven is meer waard dan een wasmachine of huis.
Een brandalarm is in elk geval het minste dat je al moet voorzien.
Heeft meer nut als je ook een sprinkler systeem erbij hebt.
Kan piepen wat ie wil als je niet aanwezig bent...
wat is het nut van een sprinkler? Die zal de batterij niet snel doven... en dan zit je nog eens met waterschade ook. Om nog maar te zwijgen van de kostprijs voor zo een installatie.
Goed idee. Ik bel morgenochtend in installateur! Een sprinkler op alle vijf verdiepingen.

Maar serieus: er zijn risicogroepen, vooral cheapo laadstekkers komen er niet in en alle powerbanks mogen alleen gebruikt of geladen worden bij aanwezigheid. Voor vakanties een solide laadhub mee.
Een waterslot en rookmelder zijn vele malen handiger. Vooral omdat jij niet 2 uur naast de vaatwasser en/of wasmachine en/of wasdroger gaat zitten kijken of alles wel goed gaat.
Ik ben liever niet thuis als mijn huis afbrand
Dat is sowieso een gouden regel om je aan te houden
Volgens mij is dat ook al jaren het advies van de brandweer; 's nachts laders van de stekker en apparaten, waar mogelijk, volledig uitgeschakeld houden.
Het is alleen niet altijd even haalbaar.
Dat advies ligt voor mij op hetzelfde niveau als "Wattenstaafjes horen niet in je oren". Ik snap het, ik ben het ermee eens, maar ik ga met een schuldgevoel toch gewoon door met mijn foute routine.
Elke dag dat oorsmeer naar achteren rammen en aanstampen met een wattenstaafje als in het voorladen van een middeleeuws kanon gaat op den duur geheid problemen opleveren. Uitspuiten door een dokter is dan de enige oplossing. Ik gebruik die stokjes eens in de paar maanden bij jeuk in de oren en ram ze er niet tot achter aan in maar gebruik een draaiende beweging aan de voorzijde om schoon te maken. Zo blijft er ruimte voor het oor om de zooi op natuurlijke wijze naar buiten te werken. Dit lijkt tot nu toe prima te werken zonder schuldgevoel.
De tieners die ik ken hebben hun telefoon 's nachts onder z'n kussen met de lader in 't stopcontact.. dus het gaat eigenlijk best vaak goed :)

[Reactie gewijzigd door BCC op 20 september 2024 11:03]

Het hoeft maar 1x fout te gaan, voor ernstige brandwonden of de dood. Check online maar eens naar Li-ion brandjes en dan weet je zeker dat je dit 100% niet moet doen. Vorige week bij mijn bhv training een aantal voorbeelden gezien en dan weet je dat je slechts seconden hebt om te vluchten van een rokende li-ion accu. De rook is al zwaar giftig en licht ontvlambaar. Brand volgt meestal binnen seconden.

Uiteindelijk ben ik ook niet heiliger dan de paus, ik laad tijdens het slapen ook met een magsafe lader en origineel laadblok. Echter tot max 80% en met smartcharging, waardoor er veel minder kans is op problemen. Maar zeker niet met de telefoon onder het kussen. 8)7
Het probleem zit hem in goedkope (namaak) laders zonder KEMA keurmerk van Aliexpress en andere Chinese el-cheapo online winkels. Ze maken in China ook goede laders, deze zijn verkrijgbaar onder bekende merken, Anker, Ugreen etc. Ook de laders die bij een device van een goed merk komen, Apple, Samsung, etc zijn goed gebouwd.

Een goed gefabriceerde lader kan prima in een wandcontactdoos blijven zitten. De kans dat die in de fik vliegt is echt enorm klein. En dan klein als in het winnen van een loterij.
Gaat dit over het laden? Ik lees alleen gevaar bij het gebruik van de powerbanks. Ik ben altijd benieuwd of batterijen bol gaan staan en dat je het niet kunt zien in stevige powerbank behuizingen. Het vormt altijd een risico bij grote batterijen.
Goeie, ik ging ervan uit dat het over laden ging. Maar dat lijkt me sowieso een risicofactor als hitte een gebaar vormt. Gebruiken en laden kunnen bij veel powerbanks ook nog eens gelijktijdig, wat me dan bij deze helemaal een slecht idee lijkt.
Laden is volgens mij wel het meest gevaarlijke proces met deze accu's/powerbanks. Vaak omdat het laadcircuit dan als eerste failt en dan zorgt voor een te hoge laadstroom en daarmee te hoge temperatuur. Echter is een failure tijdens gebruik daarmee niet uitgesloten.
Het hele punt van respectable merken is dat ze verantwoordelijk zijn voor hun fouten niet dat ze foutloos zijn. Een verkoper op Alie gaat zijn klanten niet waarschuwen voor mogelijk gevaar.
Ik leg dat soort kleine apparatuur tijdens het laden altijd op het fornuis in de keuken, dat is de meest brandveilige plek. En nooit zonder toezicht.

EDIT
Toevoeging; Er is nog wel een verborgen gevaar zoals b.v. fotolijstjes of weerstations met een "backup accu" aan boord. Die blijven bij mij overigens wel gewoon staan in de huiskamer maar op de andere verdiepingen heb ik dat soort apparatuur niet.

[Reactie gewijzigd door xxs op 19 september 2024 17:32]

Ik gebruik een grote terracotta pot met schaal eronder om dingen te laden. :*)
Solid state accu’s zijn gewoon veilig. Die ontbranden niet. Lithium ion is gewoon bende.
Alleen jammer dat die nog niet grootschalig te koop zijn omdat de techniek nog steeds niet uit de lab fase is. Solid state accu technologie heeft nog een aantal struikel blokken waardoor het niet echt goed betrouwbaar is te produceren. Waarvan het grootste probleem EDL omdat je bij een solids vaste grote oppervlaktes hebt in je cellen. Wat EDL is kan je hier vinden Wikipedia: Double layer (surface science)
Probleem is ook dat de enkele die op de markt zijn zo ver ik kan vinden allemaal NMC gebaseeerd zijn. En NMC is niet nieuw. De betere en relatief iets veiligere Lithium ion batterijen hebben NMC cathodes. De vraag is dus of je dat echt solid state mag noemen. Op korte termijn zijn Sodium batterijen een veiliger alternatief. Omdat die techniek al werkt en productie rijp is. Nadeel is wel dat we er ten opzichte van Li-ion en Li-po er wat in capaciteit op achteruit gaan. Voorlopig is het dus even kiezen brandbaar en meer capaciteit of een stuk brandveiligheid krijgen waarvoor je inboet in capaciteit.
Theoretisch gezien is het een gekochte/gehuurde respectabele merk sticker die op een el cheapo Chinese powerbank is geplakt.
Er komt wel iets mee bij kijken voordat je een respectabel merk bent. Maar dat klinkt minder populistisch.
Het is niet populistisch. Het is makkelijk te vinden dat dit gebeurd.
Mag ik het dan zien? Van deze powerbank? Ik ben benieuwd, laat maar zien.
Ik wordt een beetje moe van dit soort reacties. In de huisregels van deze site staat geloof ik dat toch enig niveau van basiskennis te verwachten is. Ik zou zeggen, verdiep je eens wat meer in bepaalde materie uit eigen initiatief.
Ik word moe van mensen die dingen claimen en vervolgens niet met bewijs komen. Staat daar wat over in de regels? Iedereen kan alles claimen. Waarom kom je niet met bewijs?
Waarop ben je aan het baseren dat het risico toe zou nemen? Dat valt op basis van een terugroepactie namelijk niet zomaar te stellen.

Bijna iedere productielijn levert defecten op die niet of laat pas opgemerkt worden. Deze terugroepactie wijzigt daar niets aan.

De grens van het terugroepen is daarbij niet dat er maar geen grote aantallen fouten mogen zijn. Er kunnen honderden verschillende producties gedraait hebben waarbij het totaal aan fouten per keer net te laag was om te moeten terugroepen, met dus miljoenen aantallen aan mogelijke problemen voor klanten die daar niet zomaar iets van merken. Terwijl er van één gedraaide productie die fout achteraf wel te hoog blijkt en alles van die productiedraai of type wel uit voorzorg teruggeroepen moet worden zonder dat je risico perse hoger is dan opgeteld bij al die andere producten.

Het grote probleem is eerder dat de fabrikanten niet transparant zijn over het aantal en soort fouten wat ze in de praktijk verkopen. Er is vooral transparantie als het moet op basis van regels die klanten gedeeltelijk voor de gek houden in plaats van duidelijk genoeg beschermen.
Tuurlijk; zoveelste incident van Anker.. hoeveel incidenten moeten nog komen om het als problematisch te gaan zien.
Tja hoe ga je klanten ooit bereiken met zoiets?
volgens mij via de winkels die het verkopen. Bij die 1ste accu heb ik netjes via Amazon een mail gekregen.
en nieuwsberichten zoals deze natuurlijk

[Reactie gewijzigd door Blue Knight op 19 september 2024 15:26]

Maar dat kan alleen als je online hebt gekocht. Mensen die iets in een stenen winkel hebben gekocht moeten maar toevallig het nieuws ergens tegenkomen.
Met (o.a.) dit soort nieuwsberichten?
Ik heb toevallig dit type powerbank onlangs gekocht. Ik kreeg vandaag netjes een mail van amazon met het bericht vanuit Anker.
Gelukkig viel mijn serienummer niet in de range van foutieve producten.
alleen als je hem nooit gebruikt heb is het serienummer te lezen denk ik
Niet de eerste keer dat Anker dit overkomt. Mijn soundcore pro fris uit de doos vloog in de fik bij het opladen. Eenmaal Google/reddit bleken meer mensen hier last van te hebben. Anker reageerde heel laconiek op mijn mail. Kwam bij mij over als een doofpot verhaal.
Tijd om anker uit de best buy guide te halen voorlopig. Hopelijk explodeert mijn Xiaomi Mi 50W voorlopig nog niet :.)
Gebruiken mensen nog powerbanks?
In de trein zouden meer mensen er goed aan doen om zo'n ding mee te nemen, als je kijkt hoeveel mensen je in de eerste klasse naar een stopcontact ziet zoeken om hun telefoon op te laden.
Wat gebruik jij dan op backpack trips, of als je een week in de wildernis van Zweden gaat kanoën? Verwacht je dan stopcontacten in het meer en het bos? 8)7
Niets, want ik trip niet :+
Zou je eens moeten doen. Echte aanrader...
Andere mensen wel. Nu snap je waarom we powerbanks kopen :P
Mooi dat anker dit doet, dacht altijd dat het een goedkope Chinese branding was die zich premium voor deed. Blijkbaar pakken ze dit dan toch serieus op
Wel apart dat dit net bij een merk als Anker gebeurd want die staan toch als vrij goed bekend voor zover ik weet. Maar tja, het zal je maar gebeuren dat zo'n ding in de fik vliegt als je niet thuis bent of in bed ligt te slapen. Vandaar dat ik dus al mijn apparaten alleen op laad als ik erbij in de buurt ben en altijd zeker al powerbanks in de gaten houd. Tijdens het laden voel ik er wel vaker aan hoe warm die word want tja je weet maar nooit.
Voor mijn werk werk ik veel met hoog vermogen 18650 cellen. Ik realiseer mij dat er veel mis kan gaan, met name kortsluiting kan voor een nare brand zorgen, die moeilijk te blussen is. Hoewel ik het nooit heb getest.

Eenmaal heb ik zeer korte kortsluiting ondervonden met een dergelijke cel, per ongeluk, dit was genoeg om een thermal runaway te veroorzaken. De cel ging roken en de temperatuur liep op. Ik was hier op voorbereid en heb de cel in een waterbad geplaatst.

Het verbaast me dat we niet vaker batterijbranden zien. De energiedichtheid een vermogensdichtheid gaat al jaren gestaag om hoog. Hoe hoger de dichtheid, hoe meer gevaar.
De Mossad wil ze wel hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.