Keuring toont dat Apple iPhone 12 omgekeerd draadloos laden ondersteunt

Apple heeft een functie voor omgekeerd draadloos laden gemaakt voor de iPhone 12-serie. De functie is nog niet actief en werkt vermoedelijk alleen met accessoires die het bedrijf in de toekomst zal aankondigen, zoals een nieuwe generatie AirPods.

De functie voor omgekeerd draadloos laden werkt op 360kHz, blijkt uit een keuring van de FCC die FCCid.io online heeft gezet. Apple moest de functie laten keuren, omdat omgekeerd draadloos laden extra elektromagnetische straling kan opleveren en de FCC-keuring is bedoeld om ervoor te zorgen dat apparaten veilig zijn voor gebruik door consumenten.

Uit de keuring zijn diverse zaken op te maken. Zo ligt de frequentie van 360kHz iets hoger dan de frequentie voor regulier draadloos laden: de specificaties van de Qi-standaard schrijven voor dat het gaat om een frequentie tussen 87 en 205kHz.

Omgekeerd draadloos laden van Apple

De keuring geeft diverse details weg over wat voor functies Apple voor zich ziet met omgekeerd draadloos laden. Voor omgekeerd draadloos laden hebben de iPhones een tweede spoel aan boord. Dat is een spoel van dunner draad die meerdere keren gedraaid is dan de spoel voor draadloos laden. De keuring geeft diverse specificaties van de spoelen weer.

iPhone 12 spoelen Omgekeerd draadloos laden Draadloos opladen
Dikte 0,13mm 0,32mm
Breedte 0,49mm 0,62mm
Aantal draaiingen 13 11
Straal 10,06-21,35mm 10,9-18,9mm
Maximale laadsnelheid 5W 15W

De maximale laadsnelheid ligt veel lager dan bij draadloos laden en dat wijst erop dat Apple kleine apparaten met een relatief kleine accu zou willen opladen met de functie. AirPods liggen bijvoorbeeld voor de hand, want die hebben al een functie om draadloos te laden via de gewoonlijke Qi-lader. Wat ook kan, is dat gebruikers een Apple Watch op de achterkant kunnen leggen. De FCC mag niet zeggen wat voor apparaat de iPhones kunnen opladen, maar meldt wel dat de iPhones momenteel alleen een accessoire kunnen laden dat Apple 'mogelijk in de toekomst zal uitbrengen'.

Uit de documenten is niet af te leiden welk accessoire Apple heeft meegeleverd, maar wel zijn de afmetingen te zien ten opzichte van de diverse iPhones van dit jaar. Daaraan is te zien dat de geleverde accessoire even breed is als de iPhone 12 mini. Als we onze liniaal ernaast leggen, komen we uit op een afmeting van ongeveer 95x64mm. Dat wijkt fors af van de doosjes van de huidige AirPods. De AirPods Pro hebben een laaddoosje van 60x45mm, bij de AirPods is dat 53x44mm. Ook de diverse Apple Watch-modellen zijn lang niet zo groot als de illustratie weergeeft.

De accessoire op de diverse iPhones, vlnr iPhone 12 Pro Max, iPhone 12/12 Pro en iPhone 12 mini

De FCC merkt ook op dat draadloos laden vooralsnog alleen werkt als de iPhone zelf aan de bedrade lader ligt. De FCC zelf gokt erop dat dit een tijdelijke beperking zal zijn en heeft de functie gekeurd alsof hij ook gebruikt zou kunnen worden los van de lader.

Het detecteren van apparaten gebeurt via de magneten van het MagSafe-systeem en via de NFC-chip in iPhones, die communiceert met een NFC-chip in het apparaat dat op te laden is. De hoeveelheid daarbij vrijkomende straling is volgens de simulaties van de FCC verwaarloosbaar klein. De iPhone 11 vorig jaar kreeg volgens geruchten al omgekeerd draadloos laden, maar in teardowns zijn de benodigde componenten nooit aangetroffen. Nu zit de functie aantoonbaar wel in de iPhone 12.

De werking van omgekeerd draadloos laden

Omgekeerd draadloos laden is geen nieuwe functie voor smartphones. De eerste telefoon die dat kon was de Huawei Mate 20 Pro, die twee jaar geleden uitkwam. Huawei profileerde het toen tijdens de presentatie als een haast romantische functie, een manier om de telefoon van een vriend of vriendin een beetje bij te laden als die leeg zou zijn.

Huawei maakte later nog een curieuze curling-commercial over omgekeerd draadloos laden, maar de boodschap bleef bij benadering hetzelfde: de functie is bedoeld om andere mensen uit de brand te helpen als hun telefoon leeg is.

Samsung nam in eerste instantie dezelfde route en maakte zelfs ook een commercial over hoe je de functie kon gebruiken om andere telefoons bij te laden. Maar tegen telecomjournalisten noemde Samsung een heel ander gebruiksscenario: gebruikers zouden hun nieuwe Galaxy Buds-oortjes kunnen opladen met Wireless PowerShare, zoals de marktleider het noemde.

Bij Tweakers hebben we omgekeerd draadloos laden beperkt getest: de Samsung Galaxy S10 raakte 23 procent kwijt om een Galaxy S9 10 procent op te laden, iets dat in de review van de S10 leidde tot de conclusie dat de technologie weinig efficiënt is. Een gestandaardiseerde laadtest voor omgekeerd draadloos laden hebben we niet.

Omgekeerd draadloos laden zit nu in veel van de duurdere Android-telefoons van onder meer Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus en Motorola. Het vermogen verschilt wel: bij de OnePlus 8 Pro gaat het laden met maximaal 3W, bij de Xiaomi Mi 10 Ultra gaat dat met 10W.

De technologie heeft wel diverse beperkingen, naast de relatief beperkte snelheid waarmee je andere apparaten kunt opladen en het feit dat de accu van de smartphone zelf leger raakt. Apparaten moeten op de achterkant van een telefoon liggen. Dan kun je dus je telefoon niet gebruiken tijdens het veelal trage draadloze laden.

Apple heeft daarvoor wellicht een oplossing in de vorm van MagSafe op de iPhone 12's. Apple heeft een reeks magneten rond de spoelen geplaatst om accessoires vast te klikken aan de achterkant. Met accessoires die eveneens magnetisch zijn, is het mogelijk om een accessoire op te laden die vast zit aan de achterkant en tegelijk de telefoon te gebruiken.

Apple heeft nog niet gereageerd op de vondst van de functie in de FCC-keuring. De fabrikant doet doorgaans ook geen uitspraken over producten, diensten en functies die nog niet zijn aangekondigd. Daardoor blijft het vooralsnog een vraagteken wat Apple precies gaat doen met omgekeerd draadloos laden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-10-2020 • 10:19

67 Linkedin

Lees meer

Reacties (67)

Wijzig sortering
Ik kan je nu al zeggen waar dit voor gebruikt gaat worden:

MagSafe accesoires van stroom voorzien.

Ik heb vaak genoeg wat te zeuren over iphones, maar magsafe is echt een zowel simpele als briljante vinding. Het zijn de motomods maar dan veelzijdiger en goedkoper en kleiner en makkelijker en het past op ieder model. Echt briljant, Apple laat hier zien dat ze de innovatie van de smartphone nog niet verleerd zijn. Ik verwacht magsafe accesoires die een beetje stroom nodig hebben, en die kunnen ze zo krijgen. Misschien een controller, of een speakertje. Of een snap on camera unit. Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 28 oktober 2020 11:20]

Wat ik raar vind is dat ze zo een nieuwe functie misschien invoeren en dan in hun nieuwe line-up de batterij kleiner maken ipv groter?

Ach ik ben dan wel geen Product manager maar soms stel je je toch de vraag wat die gasten allemaal denken of mee bezig zijn.
Helemaal mee eens. Als ze de telefoon 5 a 10% dikker (8 a 8.5 mm i.p.v. .7.4 mm) hadden gemaakt voor meer batterij was de telefoon een killer phone geweest op batterij niveau.

Ik wil uiteraard geen baksteen, maar wat heb je aan een super dunne telefoon? Minder goed vast te houden en het is juist het lange formaat wat het irritant maakt in je broekzak.

Is er iemand hier op tweakers die perse die dunne telefoon wil hebben met nu een matige batterij bij de iPhone 12 en zo ja, waarom is zo'n extreem dunne telefoon (en ietsjes lichter) belangrijk.
Bedenk wel dat door de rechte, opstaande zijkant de telefoon ook dikker/logger aanvoelt dan de voorgaande generaties, aldus mijn eigen ervaring (X vs 12). Door het toevoegen van nóg 'meer' dikte, zou men mogelijk het toestel afkeuren. Wellicht is dat hun beweegreden o.a. geweest.

Desalniettemin, ik weet niet of ik 1mm extra echt zou merken.

Even een vlugge calculatie gemaakt op basis van schattingen hoe groot de batterij zou zijn.
Als de batterij 40,47mm * 73,41mm * 5,92mm bedraagt en gelijk staat aan 2805 MaH, dan
zou de batterij met 1mm extra (40,47mm * 73,41mm * 6,92mm) gelijk staan aan ongeveer 3221MaH, wat 14,45% meer is en 5,5% meer dan de iPhone 11. Als ze met 1mm extra componenten beter kunnen stapelen en hierdoor extra ruimte voor de batterij vrijkomt, dan zou de batterij zelfs nog groter kunnen.

Schattingen op basis van X-ray foto iFixit

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 28 oktober 2020 11:32]

Mooie aanvulling.

Ik denk dat er al jarenlang bewust 'te kleine batterijen' worden gekozen, zodat je na 2 a 3 jaar een incentive hebt om een nieuwe telefoon te kopen, wanneer je batterij naar +- 80% is gedaald en je niet meer 1 dag haalt op een volle batterij. Uiteraard kun je een nieuwe batterij kopen, maar voor veel mensen is dat teveel gedoe en vinden ze het niet waard en kopen ze een nieuwe (omdat eenmal kan). De oude verkopen ze of geven ze aan een familielid.
Nieuwe batterijen hebben vaak helemaal niet zo'n goede kwaliteit omdat ze ook al een paar jaren liggen. Heb nu al paar keer gehad dat een nieuwe batterij net zo slecht of nog slechter was dan de batterijen die hij moest vervangen.
Nou eerlijk gezegd, de meeste commerciële bedrijven kennende..

Het lijkt mij gewoon ook (technisch gezien heeft het ook wellicht voordeel opgeleverd door extra ruimte voor andere zaken) een manier om het model van volgend jaar weer aantrekkelijker te maken, door weer meer batterijcapaciteit aan te bieden in dat model.

En zo voelt het toch weer als vooruitgang, zonder dat het weer veel ruimte inneemt.

Dit is dus geen verwijt of flame, maar gewoon een educated vermoeden. En zo vreemd zou dat niet zijn vanuit Apple gezien. Uiteindelijk wordt het bedrijf (en de werknemers die de plannen bedenken) gewoon beoordeeld op groei van omzet en vooral ook, groei van winst. Dit soort ideeën worden ook langs die meetlat gelegd.

[Reactie gewijzigd door Twieeker op 28 oktober 2020 13:44]

Waarschijnlijk kan je zo'n 2000 MagSafes opladen op een batterijlading van die iPhone12, dat is echt lood om oud ijzer.
Wat ik raar vind is dat ze zo een nieuwe functie misschien invoeren en dan in hun nieuwe line-up de batterij kleiner maken ipv groter?
Eensch. Een van de beste dingen aan mijn iPhone 11 Pro vind ik de batterij. Als ik hem naast de iPhone Xs van mijn vrouw leg, is mijn toestel een stuk dikker en zwaarder, maar dat vind ik juist prettig. Het geeft een robuust gevoel, net als een mooi horloge. En de accu gaat echt eindeloos mee.

Hopelijk wordt de iPhone 14 of 15 weer dikker en zwaarder, want rond die tijd ben ik van plan om weer te upgraden.
Ik zit ook aan de Airtags te denken. Tile werkt op CR20xx batterijen, zou ideaal zijn als je die dingen kan opladen via reverse charging en ze dan maanden werken.
Ik denk dat jij het hier bij het rechte eind hebt.
Nou ja, die dingen werken nu al maanden dus waarom zou je ze opladen?
..zodat je ze ook na die maanden kunt blijven gebruiken ;)
Ik kan je nu al zeggen waar dit voor gebruikt gaat worden:

MagSafe accesoires van stroom voorzien.

Ik heb vaak genoeg wat te zeuren over iphones, maar magsafe is echt een zowel simpele als briljante vinding. Het zijn de motomods maar dan veelzijdiger en goedkoper en kleiner en makkelijker en het past op ieder model. Echt briljant, Apple laat hier zien dat ze de innovatie van de smartphone nog niet verleerd zijn. Ik verwacht magsafe accesoires die een beetje stroom nodig hebben, en die kunnen ze zo krijgen. Misschien een controller, of een speakertje. Of een snap on camera unit. Ik ben benieuwd.
Er zijn al tijden rumoeren dat Apple helemaal van de fysieke poorten gaat afstappen. Dan is dit een slimme manier om accessoires zoals microfoons etc toch te kunnen gebruiken.
Niks nieuws, doen andere al lang.
Apple is niet innovatief meer. Maken alleen dingen wat op andere gsms al langer goed werkt.

Samsung s10 led cover wordt gevoed door gsm zelf via dit draadloos gebeure
Klopt. Het schijnt wel een vrij inefficiënte manier van laden te zijn doordat er nogal wat energie verloren zou gaan tijdens het laden. Dat is bij "normaal" draadloos laden ook het geval en daarom niet heel verrassend. Al is dat wel relatief bij het laden van kleine accu's van bijvoorbeeld oortjes of een horloge.
Led cover wordt door nfc van stroom voorzien niet door de reverse qi charging
Lijkt me sterk dat NFC dat puur voor communicatie is gebouwd in staat is stroom te leveren. Waar reverse qi charging daar uitstekend voor kan werken. Tuurlijk de tijd en andere info gaat via NFC
De S7, S8 en S9 hadden ook al een ledview cover en die werkte prima zonder reverse qi. De ledjes hebben maar een minieme hoeveelheid stroom nodig wat prima door NFC geleverd kan worden. NFC kan 1W leveren en de ledview cover voor de S10+ vraagt maar 0.12W
Niks nieuws, doen andere al lang.
Klopt, maar lang niet op eenzelfde elegante en efficiente manier als Apple dat als enige doet.
Dat is idd zo dat apple met iets komt na 2jaar of meer dan de concurent en daardoor 2jaar commentaar heeft gehoord die hun hebben gehad en daardoor beter functioneert. Enige concurent komt dan ook met nieuwere product die dan ook beter werkt dan die ze eerst hadden 2jaar geleden
Eerste zin begrijp ik na twee keer lezen, tweede zin kom ik niet uit.
Hij zegt: fabrikant 1 komt met een innovatie. Twee jaar later komt fabrikant 2 (Apple) met een vergelijkbare techniek, maar wel veel doordachter en daardoor handiger. Vervolgens past fabrikant 1 zijn product snel aan naar de nieuwe maatstaf die Apple heeft gevestigd.
Ah, duidelijk.

Hij heeft wel gelijk volgens mij, hoewel Apple af en toe nog steeds met toffe innovaties komt. FaceID is nog steeds ongeevenaard.
Ik noem omgekeerd draadloos laden helemaal niet innovatief, je dient beter te lezen.
Ik heb het over magsafe...............
https://www.apple.com/nl/...8208d2d7d4a7956822c381add

Ik kende het ook niet maar ik ben geen Apple gebruiker.
denk dat @Ruw ER iets anders bedoeld dan dat.
want de link laat niks meer zien dan een draadloos laadstation. enige verschil is met een andere laadstation dat er een magneet wordt gebruikt om perfect uit te lijnen waardoor efficiënter is met opladen.
Mijn OnePlus 8 Pro heeft dat, ik vind het maar een nutteloze functie. Behalve dat het traag is, is het vooral ook onpraktisch om je telefoon te gebruiken als lader.

Op de weinige momenten dat ik verwacht niet met een batterijlading uit te komen heb ik gewoon een externe batterij en een kabeltje bij me, dat is uiteindelijk toch gewoon praktischer als je op reis bent. Anders is er altijd wel een stekkerdoos in de buurt.
-snip-

[Reactie gewijzigd door WitchHunter op 28 oktober 2020 10:38]

Het gaat hier om omgekeerd draadloos laden, niet het 'gewone' draadloos laden.
Om een andere telefoon op te laden lijkt me niet, maar juist om je draadloze oortjes te laden als je hier geen mogelijkheid tot hebt, lijkt me dit juist wel erg fijn.
Ik gebruik het regelmatig op mijn Galaxy S10+ maar dan om mijn Galaxy Watch op te laden, vooral als ik een paar dagen van huis weg ben. Scheelt het meenemen van een extra lader.

Een andere telefoon ermee opladen heb ik nog nooit gedaan, leuk dat het kan maar daar zie ik het nut niet direct van in.

In het Apple eco systeem zou je hier prima je Watch en earpods mee kunnen opladen. Vooral als je vergeten bent je Watch op te laden want die houdt het max 36 uur vol op één lading.
Het is ook wel een heel specifiek iets maar weekendje weg met smartwatch/oortjes = telefoon als lader gebruiken, scheelt een lader en in de nacht leg ik hem sowieso al op z'n kop, en of het dan snel/langzaam gaat maakt ook niet uit ik slaap ongeveer 8 uur, en de telefoon hangt gewoon aan een reguliere lader dus is zelf ook gewoon vol :)
Ik deel je mening volledig. Dit jaar Airpods Pro aangeschaft mede omdat mijn toestel (op het moment van aanschaf een Samsung Galaxy Note 10) omgekeerd draadloos opladen ondersteunde. Na het welgeteld 3x geprobeerd te hebben toch maar weer het oude vertrouwde kabeltje erbij gepakt.

In de praktijk:
- Gaat het laden veel trager dan via een draadje, maar ook dan via “gewoon” draadloos opladen.
- Verlies je meer accu capaciteit op je telefoon dan waarmee je de accessoire oplaadt.
- Wordt je toestel behoorlijk warm.
- Is het laadproces nogal onbetrouwbaar, het laden stopt vaak voordat de accessoire volledig is opgeladen.

Leuk als noodoplossing, that’s it.
Omgekeerd draadloos laden is leuk in theorie, maar in de praktijk zit je met een telefoonbatterij. Helemaal met de iPhone 12, die beperktere capaciteit batterijen heeft t.o.v. de 11.

Dat het kan, betekent niet per se dat Apple het (breed) gaat inzetten.

Als manier om accessoires van stroom te voorzien, zoals @Ruw ER suggereert, kan ik me nog voorstellen, maar ik kan me nou ook niet heel veel accessoires in die categorie voorstellen, waarvan de stroombehoefte niet dusdanig hoog is dat je die niet onafhankelijk van stroom wilt voorzien.

Wat ook nog zou kunnen is dat je op deze manier 'makkelijk' je telefoon + bvb. airpods kunt laden, met maar 1 lader. De lader voert (bedraad) stroom naar de iPhone, en die voedt dan en alleen dan zelf weer de Airpods.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 oktober 2020 10:47]

Ik denk aan het gemak. Waarom en een accesoire opladen, en je iphone, wanneer je op deze manier alleen je iphone op hoeft te laden? Daarnaast kan ik mij voorstellen dat bv oortjes reverse chargen makkelijker gaat met een iphone dan met een niet magsafe telefoon. Als de airpods ook magsafe magneten krijgen snap je ze er gewoon op, zitten altijd goed, glijden er niet af. Ik vind het echt een briljante vinding dit magsafe. Met afstand het hoogtepunt van de nieuwe iphones.
Wat ook nog zou kunnen is dat je op deze manier 'makkelijk' je telefoon + bvb. airpods kunt laden, met maar 1 lader. De lader voert (bedraad) stroom naar de iPhone, en die voedt dan en alleen dan zelf weer de Airpods.
Dat is precies hoe ik mijn oortjes en/of watch op laat met mijn S10/20 als ik een week(end) weg ben, en dat is ook letterlijk het enige waar ik het voor gebruikt, scheelt een lader :)
Ik heb een S10 en zie dat Samsung dus andere heeft geïnspireerd om dit ook te doen. Ik heb het niet veel nodig gehad maar zeker zo nu en dat gebruikt. Ik kan het alleen aanmoedigen omdat je toch een soort universele manier hebt van laden zonder het gedoe van kabels.

Ik ben er ook van op de hoogte dat het niet even efficiënt is hoor ;-). En ik kan me voorstellen dat Samsung ook niet de eerste was met dit idee.
Het is ook niet dat Apple de éérste is met bepaalde zaken (soms ook wel, andere discussie...) maar áls Apple iets in de markt zet, dat ze dat verrekte goed weten te doen. Kijk naar de iPod, niet de éérste MP3-speler maar door het hele systeem eromheen, de looks, de interface, werd het wel een begrip op zichzelf. Denk aan de iPhone, niet de éérste smartphone, maar de interface en de manier waarop het werkt en in de markt is gezet maakt het wel enorm succesvol. En ga zo maar door.. :)

Samsung probeert ook wel eens wat, maar heb je ooit nog iets van een bloeddruksensor of zo gezien na de Note .. wat was het.. 4 of 5 of zo?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 28 oktober 2020 10:44]

De Note 7 is anders ook een begrip op zich geworden ;).
De eerste particulier verkrijgbare brandbom!
Omgekeerd draadloos laden zit nu in veel van de duurdere Android-telefoons
Googles eigen Pixel 5 heeft het, en dat is nou niet bepaald een dure telefoon.
Voor Android begrippen weer wel natuurlijk
In nood lijkt me dit ideaal voor het opladen van mijn EarPods and Apple Watch, maar in het algemeen zal ik het niet vaak gebruiken. Ben wel benieuwd wat het effect zal zijn op de iPhone capaciteit. Kan me wel voorstellen dat er in de toekomst gadgets komen die wel meer toevoegen.
Het is natuurlijk op zich wel grappig als een volgende generatie AirPods gewoon zichzelf vastklikt aan je telefoon en tegelijkertijd zichzelf oplaadt. Ik weet niet hoe het broekzakgevoel daar van is maar het is altijd fijn dat je AirPods altijd opgeladen zijn. Het komt ook nog wel eens voor dat één telefoon van de familie op 80% zit terwijl de ander onder de 20 zit. Dan kun je ze even tegen elkaar laten liggen maar goed je bent natuurlijk meestal onderweg aan het lopen of je zit in een auto waar je al USB of wireless opladers hebt. Maar op een terrasje of in een restaurant kan het handig zijn.
Misschien dat Apple dit gaat gebruiken voor zijn nog niet aangekondigde Airtags?
Het zal vast niet werken met de nu bestaande generaties Apple pencils, daar had ik het wel handig voor gevonden. Het blijft raar om dat ding in de tablet te steken.
Ja, ik moet zeggen dat mijn Apple Pencil 2 met de iPad Pro echt perfect werkt: je legt het erboven op, de magneet zorgt voor de snap-on en de Pencil laadt.
Niet de iPad Pro (2018 en 2020) modellen, daar zit een magnetische strip aan de zijkant waar je de pencil aan vast maakt en zo laadt.
De generatie 2 pencil laadt ook al draadloos via de magnetische zijkant van de iPad.
Vind het nog steeds jammer dat ze het Wacom concept niet hebben overgenomen (die pennen hebben geen batterij nodig want krijgen een beetje stroom via inductie). Zal wel met patenten te maken hebben...

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 28 oktober 2020 10:46]

Uiteraard wijkt Apple weer bewust af van de industrie standaard, alleen maar om er zeker van te zijn dat ze geld vangen van alle acessories.

Apple is geen technologie bedrijf, het is een geldmachine die nu al 184 miljard op de bank heeft staan en daar nu blijkbaar nog steeds niets nuttigs mee weet te doen.
Van welke standaard wijken ze af dan? Apple gebruik gewoon Qi .
Nee, ze gebruiken Qi op een afwijkende frequentie, waardorr geen enkele ander accessoire er mee kan werken
Bron?

btw een Qi lader gebruikt 100kHz - 200kHz

[Reactie gewijzigd door Carbon op 29 oktober 2020 17:41]

Wat is het probleem met een bedrijf dat haar geld niet over de balk smijt? Dat Apple zoveel geld verdient komt omdat het één van de belangrijkste technologiebedrijven ter wereld is. Een van de belangrijkste, misschien zelfs het belangrijke bedrijf van dit millennium. Dit bedrijf heeft zowat de hele wereld online gekregen met de iPhone en de kopieën die daar op volgden dus zeggen dat ze niets nuttigs doen met hun geld is een stevige onderschatting.
Je hebt gelijk, in een kapitalistische maatschappij is dat geen enkel probleem. Ik vind het alleen jammer dat ze er niets mee doen, Ze zouden bijvoorbeeld eens wat minder marge op een iphones kunnen maken, app ontwikkelaars minder geld afpakken, eens een echt nieuwe stap zetten in ontwikkeling. Immers, het laden door een ander telefoon kan bij Samsung al een paar jaar, Ze lopen hierin ook weer echt achter, net zoals ze ook achterliepen bij grotere scherms, en nu ook weer bij 5G.

De innovaties die je noemt waren destijds inderdaad grensdoorbrekend, eeuwig dank, maar dat is inmiddels wel weer 10 jaar of langer geleden...
Maar dan begrijp je niet waar het bij Apple om draait. Het is niet hun bedoeling de eerste te zijn wel om iets veilig werkends op de markt te brengen ipv gimmicks. Veel bedrijven willen zoals Apple zijn en denken dat eerst zijn innovatief zijn is maar dat is niet het geval. De wereld veranderen met je technologie dat is innovatie. Je zegt dat Apple niet meer innoveert maar draadloze oortjes mag je echt wel als een Apple innovatie beschouwen en wat met Samsung en draadloos laden? Dat kon je met de AppleWatch ook al jaren terug. Grotere schermen zou ik ook niet echt innovatie noemen want ik twijfel er over om mijn iPhone 11 te vervangen door de iPhone mini omdat ik de iPhone 11 gewoon veel te groot vind. Ik verwacht ook dat de iPhone mini de best verkochte iPhone ooit gaat worden dus ik zou toch nog wachten met grote schermen als een innovatie te beschouwen ;)
Ik begrijp wat je bedoelt, maar pas iets uitbrengen nadat anderen het al hebben, dan heet het toch geen innovatie maar naäpen? Mijns inziens veilig achter de meute aanlopen, maar wel je klanten wel een fikse bonus laten betalen.

Je hebt gelijk over die draadloze oortjes, die was ik even vergeten.
Je hoeft niet altijd de eerste te zijn om een goed product uit te brengen, zie de Ipad Pro, Android (volgens mij zelfs Windows eerst) kwam met een tablet, heel leuk en aardig, maar het was niet echt geweldig, toen kwam de Ipad uit, die best effectief werkte met IOS, zie nu de Ipad pro's, dat zijn echt geweldige machines waar Android Tablets nog steeds niet in de buurt mee komen.

Enige die nu een beetje in de buurt komt is die Samsung Tablet S, met bvb de App Lightroom van Adobe, maar naast dat, te weinig apps die echt voor tablets gemaakt zijn (en dit is androids schuld).

De Apple Watch presies het zelfde, net als Apple Pay, het was gewoon gelijk goed, ipv dat je een horloge heb waar jij je pincode elke keer moet invoeren als je wilt betalen met je horloge, ging het gewoon gelijk gemakkelijk met de Apple Watch door 2x op je zijknop te drukken, gewoon makkelijker en meer secure.

En zo kan ik wel even doorgaan en het is voor iedereen natuurlijk anders, maar dat is voor mij vooral de reden waarom ik bij Apple elke keer blijf, gebruikers gemak.

(en ja, ik vind de Iphone 12 pro lelijker dan de 11, vooral de gouden, die lijkt wel fake)
Waarom zou dat na-apen zijn als jij het bent die de markt veranderd? Smartphones bestonden ook al voor de iPhone er was maar het is de iPhone die de wereld verandert heeft dat is innovatie. Wat de meeste fabrikanten vandaag doen is als er een gerucht over een apple product is dan gaan haasten om Apple voor te zijn. We zagen dat destijds toen het gerucht ging dat Steve Jobs op zijn sterfbed de heilige graal voor een TV toestel zou hebben verklapt en de concurrentie ging direct aan de slag en nu zitten we met die ellendige smart TV's waar we nog steeds dongles en aparte bakjes aan koppelen om het slim te krijgen. Zelfde zagen we met de Apple Watch. Geruchten over een horloge die Apple ontwikkeld en ja hoor bedrijven haasten zich om een smartwatch te hebben voor Apple. Apple laat zich daardoor niet opjagen en ontwikkeld gewoon verder want ze hoeven niet de eerste te zijn maar wel degene die de markt creëren. Apple is nog steeds het belangrijkste technologiebedrijf ter wereld. Een gerucht rond dat bedrijf kan de concurrentie direct naar de tekentafel doen haasten.

Als Apple een product op de markt zet dan moet dat product direct door miljoenen mensen kunnen gekocht worden en die miljoenen mensen moeten ook direct tevreden zijn over dat product. Om innovatiever te kunnen lijken als Apple moet Samsung bvb producten op de markt zetten waar het van weet dat het dagen na gebruik al defect kan zijn. Kijk bvb naar de Fold. Moest Apple zo'n product op de markt zetten dan zou ik nooit nog blind een toestel van Apple durven kopen.

[Reactie gewijzigd door monojack op 29 oktober 2020 07:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee