Apples draadloze lader MagSafe Duo werkt niet met Apples eigen 29W-lader

Apples draadloze lader MagSafe Duo werkt niet met de in 2015 uitgekomen 29W-lader van Apple zelf, zo blijkt op een supportpagina. De adapter kan alleen 2A bij een spanning van 14,5V leveren en andere mogelijkheden zijn er niet. De lader vereist 5V of 9V.

Apple vermeldt dat voor de MagSafe Duo, die twee apparaten tegelijk draadloos kan laden, minimaal een 20W-adapter nodig is. Apples eigen 29W-lader uit 2015 heeft maar een output, namelijk 2A bij 14,5V. Omdat de MagSafe Duo functioneert op 5V en 9V, werkt dat niet met de oude lader.

De fabrikant verving de 29W-adapter, die ongeveer tegelijk met de eerste MacBook met USB-C uitkwam in 2015, voor een 30W-exemplaar in 2018. Die heeft wel meerdere outputmogelijkheden en voldoet daarmee aan de USB Power Delivery-standaard. De nieuwere uit 2018 kan 20V met 1,5A leveren, maar ook 15V op 2A, 9V met 3A of 5V met 3A, voor 15W-laden.

Om op de MagSafe Duo een iPhone en Apple Watch tegelijk te laden, is minimaal 15W nodig, te leveren via 5V/3A of 9V/1,67A. Dan laadt de iPhone niet op zijn snelst op. Het maximale laadvermogen voor een iPhone 12 via de MagSafe Duo is 14W, maar daarvoor is een adapter nodig die minimaal 3A over 9V voor een vermogen van 27W kan leveren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-12-2020 • 14:01

295 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (295)

Wijzig sortering
Ik snap niet echt waarom mensen dit willen.
Je kiest voor een draadloze lader omdat je dan gemakkelijk je gsm ergens kan leggen om op te laden.
Vervolgens kan je die makkelijk terugnemen als je weg wil of een oproep krijgt.

Met deze magneten ga je bij het opnemen heel oplader mee de lucht in trekken.
Wat is dan juist het verschil met wired charging. Je moet alsnog je twee handen gebruiken om je gsm los te trekken van de oplader. Enige voordeel dat je dan nog hebt is dat je de kabel niet meer zelf moet aansluiten(Ooh de struggle...)

Of zie ik het verkeerd en gaan mensen die charger vastplakken aan hun tafel of aanrecht?

Edit:
Voorbeeld van hoe sterk de magneet wel is. Je gaat mij niet zeggen dat je dit, zonder de oplader vast te plakken, makkelijk met 1 hand kan disconnecten.

[Reactie gewijzigd door Beejee0 op 11 december 2020 17:39]

Ik snap het hele draadloze opladen niet met zulke verliezen. Dan vind ik het prima om even een kabeltje aan te sluiten en bijna 100% efficiëntie te behalen.

Mijns inziens is dit het toppunt van luiheid maar misschien mis ik iets...

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 11 december 2020 14:16]

Je telefoon op een lader zetten inplaats van met twee handen moeten frunniken met een kabeltje in je telefoon steken vind ik een riant verschil. Nog even los van minder kabel bende op je bureau/tafel/wat dan ook.
Je telefoon op een lader zetten inplaats van met twee handen moeten frunniken met een kabeltje in je telefoon steken vind ik een riant verschil.
Dus hiermee geef je eigenlijk aan dat je die magnetische draadloze laders waar je twee handen voor nodig hebt, even ruk vindt als een inwendige poort?

My two cents: als de kabel toch vasthangt aan het toestel, kan je even goed laden via koper op koper.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 11 december 2020 14:46]

Je kan ook problemen creeren.
Hoe erg is het nou echt om een stekkertje in je telefoon te steken? En hoe vaak moet je nou echt opladen?
Al mijn vorige smartphones heb ik na iedere 2 jaar van de hand gedaan door een slechte/vieze connector.
Vreemd, heb 6 jaar gedaan met m’n iPhone 4 en ook jaren met m’n SE en nu de nieuwe SE. Aan de connector is echt nooit wat kapot gegaan. Na 6 jaar was alleen de home knop op de 4 stuk. Verder sowieso nooit wat gehad.
ik werk in de staalindustie tussen olien en slijpstof en zelfs mij lukt dat niet binen twee jaar, woon je in een mestsilo of zo?
Heel herkenbaar, ben juist om die reden ook erg blij met het draadloos laden met de telefoon die ik nu heb.
Voor in een auto zou het gemakkelijk zijn, gewoon de houder in.
Klopt, zo gebruik ik het ook met mijn android. En dat is gewoon een houden van 18 EUR. Thuis een Anker van 15 - werkt prima met elke (!) lader. Apple maakt het zichzelf wel steeds moeilijker en de klanten al helemaal helaas. #postJobsFirstWorldProblems
Ik moet toch echt vaak opladen. Ook al gebruik ik mijn telefoon niet. We zijn nu 15:22 uur en hij zit aan de lader. Straks nog een rit met de auto waar ik Waze voor gebruik dus graag volle batterij.
Ik merk ook dat heel veel kabels niet goed in mijn telefoon blijven zitten. (Dit weekend even kijken of dit iets is wat ik onder garantie kan laten herstellen).
Draadloos opladen is voor mij dus heel interessant. Ik kom thuis ik zwier hem erop en ben zeker dat hij oplaad en dat het kabeltje niet loskomt na 2 minuten en ik na 3 dus geen procent bij heb.

Nadeel is natuurlijk dat je hem niet kan gebruiken en opladen te gelijk.
Voor mij niet zo'n probleem, zo blijf ik 's avonds wat meer van mijn telefoon.
Wellicht even met de simtool stof uit de lighting Port verwijderen. Ik had hetzelfde probleem. Alle kabeltjes vielen eruit.
Slecht advies vwb de te gebruiken 'tool'. Gebruik iets wat geen stroom geleid zoals hout/plastic maar GEEN paperclip.
Please don’t... gewoon even met een houten tandenstokertje of een ragertje van rubber/plastic..
Extra dunne tandenstokers wel, kun je o.a. bij de AH krijgen.
Niet erg, maar gemak dient de mens, en ja opladen gebeurt iedere dag :)
Yeah Tweakers houden niet van gemak. Behalve als het gaat om hele demotica systemen die te bedienen zijn met een simpele app. Hoe erg is het nou om even op te staan en een schakelaar om te halen?

Ik snap die aversie tegen draadloos laden niet. Toegeven, het heeft mij ook nooit aangetrokken, maar ik heb ooit een gratis QI lader gekregen bij mijn oude Lumia. Ik mis deze nu nog steeds best erg omdat ik geen telefoon meer heb met draadloos opladen. Ja het is geen moeite om een kabeltje erin te steken maar oh wat was die QI charger op mijn bureau toch makkelijk!

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 11 december 2020 15:30]

of om de dag als je mobiel een beetje een fatsoenlijke batterij heeft
Of 1 dag als je telefoon een fatsoenlijke batterij heeft en zwaar wordt gebruikt.
Nou ik heb dus zo’n ikea unit naast mn bed en moet zeggen dat het toch echt wel veeeeel makkelijker is dan in het donker zo’n kabeltje er in frotten. En ja ik laad em iedere nacht op. Dat het dan wat trager gaat is alleen maar beter voor de batterij.

Het enige nadeel is dat ie er soms niet goed op ligt en dat is dus precies wat Magsafe weer oplost.

Ik vind het een prima idee. Zeker nu je in de auto ook instalalties kunt hebben met magnetische houder met QI en niet meer met een kabeltje. Kabeltjes in de auto zijn gevaarlijk.
Heb ook al een telefoon waarbij de connectie na 3jr stuk ging. Zelf zie ik een telefoon graag 5-8jr meegaan. Draadloos laden zou hierbij kunnen helpen.
Als je je tv op een andere zender wilt zetten, loop je dan ook naar je televisie?

Als je je auto van het slot haalt, steek je dan ook je sleutel erin?

😂😂
Je kan ook problemen creeren.
Hoe erg is het nou echt om een stekkertje in je telefoon te steken? En hoe vaak moet je nou echt opladen?
Funneken? Steek je eerst 3x mis of hoe moet ik dat zien? En moet er in de draadloze lader niet ook een kabeltje?
Dat klopt, daar moet ook een kabeltje in, maar die hoeft dus niet elke dag er uit en er weer in. Dat maakt dat het laden via een draadloze lader uiteraard wel iets makkelijker is dan het bedraad laden. Echter vind ik de moeite niet opwegen tegen de laadtijd die je hebt als je draadloos laad. Het draadloos laden van een apparaat kost vele malen meer tijd dan het fastchargen via een kabeltje.
Ik heb altijd geleerd om die laders uit het stopcontact te halen als ik ze niet gebruik, dacht dat veel mensen dat deden.
Er zijn enorm weinig mensen die dat uiteindelijk echt doen, ja de eerste 2-3 weken na het horen dat het brandgevaar met zich mee brengt. Daarna zie je ze dat nooit meer doen.
Als het een gewoonte is dan is het niet moeilijk natuurlijk, telefoon uit de lader, lader uit het stopcontact, natuurlijk weer zoveel extra moeite voor veel mensen, alles moet automatisch gaan tegenwoordig.
Nouja. Ligt er ook aan waar je WCD zit. Ik heb er eentje tussen m’n bureau en bed op 30cm hoogte. Als ik daar iedere keer in en moet prikken dan schiet dat werkelijk waar niet op.

‘S nachts kun je het helemaal vergeten.
Een slimme stekkerdoos doet wonderen. 3:30 's nachts aan, 6:30 's ochtends uit. Apparaten lang aan de oplader laten liggen is niet erg goed voor de batterij.
Ik haal alles uit stopcontact als klaar ben inderdaad, de stekker van telefoon / tablet, als ga slapen of weg ga gaan stekker van de verlengsnoer uit etc.
Voor mij gaat deze gemaks vlieger ook niet meer op sinds USB-C eindelijk (een soort van) de standaard geworden is. Daarnaast ligt hij vaak max een uurtje aan de lader en hij is vol. Waardoor voor mij het gemis aan draadloos opladen totaal niet optreedt.
Je hebt even veel bende. Of het stomme kabeltje of de wireless Charger wat nog zelfs een extra kabel heeft. Dus je hebt minder op j bureau dus snap je niet zo erg.
Je kunt alleen wel die kabel wegwerken, want die lader (en de kabel dus) blijven gewoon liggen. En hoezo een extra kabeltje? Draadloze laders hebben maar 1 kabeltje nodig, alleen moet je in veel gevallen de lader er bij kopen als je die nog niet had, ook in het geval van de Magsafe Duo.
Je draadloze lader heeft ook een kabel. Het loshalen van de nieuwe draadloze is net zo ''onhandig'', en als je moet ''frunniken'' om even een lightning stekker ergens in te steken moet je toch eens nadenken wat je precies verkeerd doet.
Nog even los van minder kabel bende op je bureau/tafel/wat dan ook.
Euh, het kabeltje van een lightning (of usb) lader is even groot. Het verschil zit in de connector. En laat de connector van de magsafe nu vele malen groter zijn...
Volgens die redenering zou je dus NIET die magsafe willen

Idem met QI laad padjes trouwens.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb ze ook wel eens gebruikt toen mijn USB poort van mijn telefoon kapot was, maar "minder kabel op je bureau" is echt kul.
Op werk laad ik mijn telefoon vaak op. Maar elke keer als ik wegloop moet mijn tel mee. Dat is dus 300x per dag. Na 1 week zou mijn connector kapot beginnen te gaan.
Dus in de tijd dat je telefoon oplaad (1 uurtje?) loop jij 300 keer weg van je bureau? Jij zult wel een hoge productiviteit halen :Y)
Je moet wat als je veel koffie drinkt. En die koffie moet uiteindelijk ook ergens naartoe :+
Na de koffie automaat of de wc hoeft de telefoon natuurlijk niet mee :+
Als je elke 300x tussendoor moet opladen dan moet je misschien eens op zoek naar een nieuwe accu ipv een draadloze oplader :9

Trouwens 300x per dag is 37,5x per uur op een 8-urige werkdag dus als je per keer iets minder dan 2 minuten weg bent dan kan je al helemaal niet opladen en kan je misschien beter van je bureau wegblijven :D

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 11 december 2020 14:35]

Hij werkt volgens mij onproductief. Misschien moet zijn baas het maar niet zien. Of is eigen baas, en dan maakt het niet zoveel uit.
Dan heb je én een hele slechte kwaliteit connector, én je loopt de hele dag zo ongeveer.
Heb je dan zoveel kracht nodig voor je zaken gerelateerde taken? Ik laad mijn telefoon vaak in de ochtend helemaal op, en heb vaak zat praktisch de hele dag Pokemon GO gespeeld. En zelfs dan is hij niet leeg leeg.
Het is gewoon gemak. Ik snap niet wat daar zo moeilijk aan te begrijpen is. Je legt je telefoon neer en deze begint met laden. Je gaat weg en je pakt je telefoon op. Dat allemaal zonder extra handeling. Is dat wereldschokkend? Nee. Is het handig? Best wel.
Omdat het nastreven van 100% efficiency helemaal niet het doel is van de handeling "Je telefoon opladen".
Ik wil gewoon mijn telefoon opladen, en het percentage efficiency is dan van ondergeschikt belang. Als gebruiker wil je daar helemaal niet over moeten/willen nadenken: Het moet gewoon werken. Punt.

En dat opladen doe ik draadloos omdat we in elke kamer in huis wel een oplaadpad hebben liggen waar je even je telefoon kan droppen om bij te laden. (jaja, ik weet het, dat verspilt een beetje energie)

Kabeltjes zijn helemaal niet meer van deze tijd. Vroeger had ik thuis nog zo'n TDK telefoon met draaischijf, snoer naar de PTT aansluiting in de muur en een 'hoorn' met (ook weer) een krulsnoer.

Maar dat was toen...

Blij dat we nu eindelijk 'draadloze telefoons' hebben. Leve de AirPods en de QI opladers!
Waarom zou ik daar als gebruiker niet over moeten/willen nadenken?
Als ik kies voor de handeling "je telefoon opladen" dan heb ik geen behoefte aan de neveneffecten "extra kacheltje in de kamer" en "extra kosten op de energierekening".
Omdat gemakt de mens dient en je het letterlijk over centen per jaar hebt.
geld daar gelaten is het een enorme verspilling als je er over nadenkt, dat het geldt voor een hele hoop gebruikers.
Als je iets maar met miljoenen vermenigvuldigd wordt het vanzelf wel groot. Maar dit is echt niet zo'n grote verspilling.
Als je heel Nederland een minuutje minder laat douchen spaar je 100x de energie uit. Of een energiebelasting op televisies gebaseerd op verbruik (laat mensen een maatje kleiner kopen, verbruikt enkele tientallen watts minder). Of verbied de verkoop van zware videokaarten voor iets banaals als games. Of zonnebanken, de thermostaat op 25 zetten, verkoop van slechte kwaliteit kleding, vlees eten of sportwagens.

Er zijn zoveel dingen die een veelvoud aan energie vragen en ook geen enkel zinnig nut hebben dat ik niet begrijp waarom je juist draadloos opladen als 'gevecht' pakt. Verban al die Qi chargers dan doen we het goed voor het klimaat?
Snap je hoor, maar ik kies niet zo zeer dit als " gevecht" als wel dat vele kleintjes ook een hoop verschil kan maken. En als wij dat allemaal doen, het echt wel impact heeft.

Maar begrijp dat jij anders in de wedstrijd zit.
Ieder z'n ding hoor, als het voor je werkt dan is het goed! Ik zag de vergelijking met een T65 telefoon ook al een beetje aankomen. Heeft nog best lang geduurd :D
(jaja, ik weet het, dat verspilt een beetje energie)
Maal hoeveel gebruikers wereldwijd? Dan is het in eens best wel een behoorlijke verspilling. ;)
Klopt, dan is het inderdaad behoorlijk wat.

Er zijn ook hele hordes mensen die tig apparaten op stand-by laten staan. Computers, laptops, televisies, etc., dat vreet ook behoorlijk wat stroom bij elkaar.

Misschien moeten elektronicafabrikanten voortaan wat zaadjes bij de doos in doen zodat we een boom kunnen planten :*)
Heb een draadloze oplader voor mijn Samsung op mijn nachtkastje. Elke nacht staat mijn telefoon erop. Ik heb er geen profijt van als hij in een uur vol zit, dus laat hem in alle rust in de nacht opladen en start altijd met 100% gevuld.

Heerlijk om hem zo te kunnen neerzetten en lekker slapen. Heb 1 kabel naar achter lopen waar ik geen last van heb, dus prima te doen allemaal.
Daarom blijft mijn batterij van mijn smartphones altijd goed, ik laad de batterij niet op tot 100%, en laat hem ook niet leeglopen tot 0%. Daarom doe ik dat niet, mijn telefoon in de lader leggen als ik ga slapen, vind het niet gek ook dat van iedereen hun batterij zo snel kapot gaat op deze manier.

https://www.businessinsid...1?international=true&r=US

https://www.sciencealert....ast-longer-advice-science

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 11 december 2020 16:31]

Apple heeft ML algoritmiek in de iPhone sitten die er voor zorgt dat ie vildoende energie heeft om een gemiddelde dag door te komen en dus liever niet helemaal vol zit.

Dus daar hoef je je dan minder zorgen om te maken. Zeker als je tussendoor nog een beetje bijlaad. Dan leert ie dat vanzelf.

Overigens is fastcharging schadelijker voor je telefoon dan tot 100% opladen.
iPhones hebben smart charging he. Dan kijkt ie wanneer je doorgaans je telefoon loshaalt en stopt ie een of meerdere uren daarvoor op 80% ofzo en zorgt ie op 100% te zijn als je je telefoon loshaalt.
100% vol wil je dus juist niet hebben, dat verkort de levensduur van je accu. opladen tot 70-80%, niet onder de 15% laten komen, dan blijft je accu jaren goed.
Ongeveer 100% vol dan. In ieder geval wat Apple ziet als opgeladen en dat zullen ze zelf wel het beste weten.
Wat is ongeveer 100% vol dan? 99%?
Ja, en daarom zie je mensen met een iPhone dus ook zo vaak met een gare accu, tot 100% laden beschadigd je accu, ook kort.
Met een slimme stekkerdoos kun je het te lang laden beperken. Mijn opladers van iPad, smartphone en smartwatch gaat on 3:30 aan en om 6:30 uit. In het weekend heb ik een ander profiel ingesteld.
Dat is slim, al vrees ik dat niet veel mensen het op deze manier doen.
Helaas niet. Eénmalig 20 euro voor zo'n stekker op wifi en je hebt profijt. De batterij van mijn telefoon houdt het nog zeker 1.5 tot 2 dagen vol. Heb ondertussen wel een toestel van bijna 2.5 jaar oud. Om geen reclame te maken voor de TP-Link HS110 kan ik via node-red op een raspberry pi ook de laad curve zien. Op deze manier weet je eigenlijk precies hoelaat je de smartplug/smartstekker aan moet zetten.
Een van de redenen voor mij is dat de oplaad kabeltjes van apple erg kwetsbaar zijn. Nu ze helemaal niet worden meegeleverd met een telefoon zal draadloos opladen nog relevanter worden.
Die kabels worden nog wel meegeleverd hoor, hoe kom je erbij van niet? De lader wordt alleen niet meer meegeleverd.
Ik heb mij blijkbaar niet genoeg verdiept. Het betreft inderdaad alleen het blokje. Ik ging er automatisch van uit dat met lader ook het snoertje bedoelt wordt. Als ik mijn lader zoek, zoek ik namelijk ook het snoertje.
Van waar komt de info dat de oplaadkabel niet meer meegeleverd wordt?
Gevalletje klok horen luiden
De iPhone 12 die ik pas uitpakte had anders gewoon een oplaadkabel...
Het scheelt in ieder geval elk jaar een (of 2) nieuw kabeltje kopen omdat deze door het steeds inprikken kapot gegaan is. Zeker die Apple kabels gaan erg snel kapot.
Ik lees in een aantal posts over de slechte kwaliteit van de Apple kabels. Ik gebruik nog steeds o.a. de kabel (en stekker) die bij mijn iPhone 4s geleverd werd. Wat doe ik anders dan anderen?
Jij laat vermoed ik je telefoon lekker rustig liggen als je hem aan de lader hebt liggen, er zijn ook mensen die de telefoon gebruiken tijdens het laden, en dan het laadpunt laten rusten op de pink waardoor er druk komt te staan op de aansluiting en de connector krom trekt. Hierdoor word het vervelend lam en heb je op een gegeven moment een nieuwe nodig.
Het zijn juist de kabeltjes die schijnen kapot te gaan bij de connector. Dan zou de telefoon op de kabel moeten rusten waardoor de kabel een te scherpe bocht maakt. Ik heb het net even geprobeerd, maar ik zie ook niet hoe je teveel druk op de connector zet met je pink eigenlijk. Tenzij je de telefoon met de connector optilt.
Dat, en dat mensen de kabel uit de telefoon trekken aan de kabel zelf ipv aan de connector. Daar gaat dat kabel omhulsel ook kapot van.
Klopt. Als de telefoon aan de kabel ligt dan gebruik ik hem niet.
Mensen die hun telefoon gebruiken tijdens het laden, krijg er altijd koude rillingen van.
Volgens mij gaat dat vooral om Lightning kabels. Maar ook die heb ik nog nooit kapot gehad. Ik gebruik nog steeds die van mijn iPhone 6s in de auto voor Carplay.
Tot blijkt dat de kabels bij de draadloze lader ook kapot gaan. En de draadloze lader van Apple is niet zwaar dus die til je ook iedere keer op. En die kost meer dan een kabel.
En ik begreep ook dat het minder goed is voor de accu dat draadloos laden? Ik prik dus nog altijd trouw mijn kabeltje in de iPhone om op te laden en heb dus nog nooit een draadloze lader gebruikt.
Dat zei men jaren geleden, immers onbekend maakt onbemind.
Nu jaren later is daar geen echt bewijs voor.
Daarbij takelt een iphone traditioneel na 1 jaar sowieso af en moet je toch een keer de accu vervangen want je gaat echt geen 4+ jaar doen met een Iphone en daarbij een goede accu stamina hebben als je hem gewoon dagelijks echt gebruikt.
Heb een iPhone SE gehad die na bijna 4 jaar pas een duidelijke teruggang had qua batterij. Heb niet het idee dat Apple zulke waardeloze batterijen levert dat ze per definitie na 1 jaar kapot gaan, al zal er vast wel eens een tussen zitten.
Ik heb nog een iPhone 6s liggen die na 2 jaar ongeveer al best wat moeite had om de dag door te komen. De lage capaciteit van iPhone accu's zorgt ervoor dat er weinig speling is. Een accu slijt hoe dan ook, en bij iPhones merk je dan sneller dat de capaciteit omlaag gaat door slijtage. Zo is houdt mijn huidige XR het met gemak een dag vol, maar ik verwacht niet dat dit het geval zal zijn over nog een jaar.
Precies dat !
De accu's zijn niet groot, en waren zelfs erg klein en precies bemeten.
Je hebt dan geen marge om de degradatie op te vangen en merkte je het sneller.

Het is geen geheim dat accuduur NOOIT het sterkste punt van Apple was, met de Plus varianten werd dat beter en met de 11 pro en met name de Max was het gewoon top.
Dit jaar is het weer wat minder en dat is ook gebleken uit legio tests. Niet vreemd want men is weer kleinere accu's gaan monteren.
De reden dat Apple kleinere batterijen monteert is omdat ze de software efficiënter voor elkaar hebben. Maakt het nou zo veel uit dat je een 2x zo zware accu hebt als je software ook zoveel meer nodig heeft?
Mijn ervaring met batterijen is dat ze wanneer ze “op” zijn ook meestal rap in duur achteruit gaan.
Als Apple nou eens een wat grotere accu plaatste dan kon je de hele dag halen met de goedkopere modellen.
Dat is zelden het geval geweest.

De iPhone doet bepaalde dingen heel goed, maar accuduur was nooit echt een selling point.
Je hebt niks aan een efficiënte machine en superieure software als je accu op is gedurende de dag en je weer op zoek moet gaan naar een laadpunt.
Ik haalde zonder problemen 1, soms wel 2 dagen uit een SE... nou zit ik niet de hele dag te gamen op dat toestel, maar voor veel mensen is het genoeg.
Klopt, maar voor het grootste deel van de users niet.
Mensen die zin ding voor van alles gebruiken halen de avond niet of nauwelijks. De legio reviews bevestigen dat ook.
Er zijn ook mensen die genoeg aan 16GB hebben, echter voor de massa is het zeker niet genoeg.
Ik had zelf een SE 1 gen en de accu was gewoon ruk.
Mijn iPhone 8 is wel beter maar die gebruik ik niet intensief omdat mijn Android toestel mijn main device is.
In de benchmarks voor browsen, film kijken e.d. komt een iPhone aardig mee met andere flagship telefoons. En al die tientallen miljoenen mensen waarvoor het wel goed genoeg is hoor je niet. Lijkt me dat Apple niet zoveel toestellen kan verkopen als ze niet goed genoeg zijn voor het grootste deel van de users...
Apple maakt prima smartphones en er is niks mis met mijn iphone 8.
Ik gebruik hem echter alleen Apple Pay, specifieke Apple apps en als backup toestel.
Mijn Android toestel doet de meeste taken waarvoor ik hem gebruik gewoon veel beter.

Mijn punt is dat je altijd iemand kunt vinden die genoeg heeft aan zaken die niet meer voldoende zijn voor de massa.
Mijn moeder gebruikt nog dagelijks de Ipad Air, meer dan zat voor haar terwijl ik niks minder wil dan mijn 2018 Ipad Pro.
Een SE gen 1 werkt nu ook nog maar ik vond dat ding te klein qua display en de 16GB versie die ik had kon ik weinig mee.
De gemiddelde user heeft dus nooit genoeg aan de SE gen 1 accu en zelfs een splinternieuwe SE is geen batterij kampioen, getuige de vele reviews en ervaringen van mensen.
De SE 2020 is daarbij wel weer een toestel dat ik mijn vader van in de 70 zal aanraden, meer dan zat voor hem maar hij is absoluut niet de doorsnee smartphone gebruiker.
Mijn punt is dat je altijd iemand kunt vinden die genoeg heeft aan zaken die niet meer voldoende zijn voor de massa.
Mijn punt is dat je compleet overschat wat 'de massa' nodig heeft en onderschat hoe groot die massa wel niet is...
Ik baseer mij op FEITEN.
Kijk eens naar de verkoopcijfers ...
Dan zie je dat mensen nieuwe toestellen blijven kopen met steeds hogere specs.
Zelfs in Q2 dit jaar verkocht Apple bijna 3x zoveel iPhone 11 dan de veel goedkopere SE 2020 !
Uiteindelijk willen mensen toch meer camera's, lange accuduur (1 van de grootste pijnpunten bij smartphones volgens polls) en een mooier groter display.
Dit zijn de cijfers en die liegen er niet om.
Weleens gekeken naar het Android budget segment ?
We zien accu's van 5000, 5500 tot zelfs 7000mah !
Dit doen ze met een reden, er is gewoon vraag naar en het verkoopt.
Welke telefoon heeft 2x zoveel nodig? Veel telefoons houden het na 2 jaar nog steeds gemakkelijk een dag vol, omdat de accu zoveel groter is. Het probleem zit 'm in dat de accu van een iPhone sneller "op" is omdat ze dus kleiner zijn. Met 100% capaciteit houden ze het gemakkelijk een dag vol, inderdaad doordat het zo geoptimaliseerd is allemaal, maar mijn iPhone 6s zit nu op 83%, en houdt het amper 3/4 dag vol bij weinig gebruik, daar helpt geen enkele optimalisatie tegen.

Mijn nog oudere Mi4 houdt het nu zelfs nog redelijk gemakkelijk een dag vol, die zit ook op iets van 80%.
Mijn XR heeft bijna net zoveel capaciteit als die Mi4, dus ik verwacht dat die het wel nog een dag volhoudt over nog een jaar (dan heb ik deze 2 jaar).
Een 6s is dan ook meer dan 4 jaar oud, als je die langer wil gebruiken kan je er ook een nieuwe batterij in laten zetten.
Mijn ervaring is dat wanneer een batterij een keer capaciteit kwijt begint te raken het meestal vlot minder wordt, vraag me af hoe lang je nog met die Mi kan doen.
Daarnaast kan je per exemplaar geluk of pech hebben. Eigenlijk zegt het niet zoveel of je met een of een paar toestellen problemen hebt.
Klopt, maar mijn punt is dat die 6s al na 2 jaar moeite had om de dag door te komen zonder tussendoor op te laden, terwijl die Mi op ongeveer dezelfde restcapaciteit nog steeds een dag door komt zonder problemen. Het is dan ook een verschil van 1365mAh (de iPhone 6s had een accu van 1715mAh, die Mi4 een accu van 3080mAh). Het feit is dat een accu van 1715mAh veel sneller achteruit zal gaan dan eentje van 3080mAh. De XR heeft een accu van 2942mAh, die zou het dus veel langer vol moeten houden, en ik merk inderdaad al verschil na een jaar, in vergelijking met de 6s.
Ik begrijp niet waar je het "feit" vandaan haalt dat een grotere accu per se langer zou leven. En of het per definitie zo is dat bij 2 apparaten waarvan 1 dubbel zo inefficient is met een dubbele accu (dus gelijke 'runtime' op 1 volle accu) de teruggang van de accu bij het kleinere exemplaar dan erger zou moeten zijn.
Er wordt door het efficiëntere toestel ook minder gevraagd van de accu, dus zou niet weten waarom een grotere accu per se een voordeel zou zijn.

Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van geluk (goede productie batch) en gebruiksfactoren of je accu het lang uithoudt. Uiteindelijk gaan ze allemaal stuk.
Simpel, zo heel veel verschil in verbruik zit er niet meer tussen verschillende telefoons tegenwoordig. Bij een gelijke slijtage maar meer capaciteit heb je gewoon meer speling dan bij minder capaciteit.
idd zulke rommel zijn die apple spullen wel,
Dat is niet helemaal waar. Het maakt niet zoveel uit hoe je oplaadt, het komt uiteindelijk op dezelfde manier bij de accu. Het enige is dat je telefoon warmer kan worden, maar zolang dat niet uit de klauwen loopt zal het niet zoveel invloed hebben. Doordat het laden over het algemeen langzamer gaat zou het zelfs beter voor je accu zijn om draadloos te laden.
Dan ben ik duidelijk verkeerd geinformeerd. Het gemak van draadloos laden is er namelijk wel. Dus toch maar eens overwegen.... bijna Kerstmis :)
Ik vind het echt wel een uitkomst. 's avonds als ik laat naar bed ga, en m'n vrouw ligt op één oor, kan ik makkelijk mijn telefoon op de lader te leggen zonder dat ik eerst het kabeltje in het donker moet zoeken dan nog in de telefoon moet doen. Die lader ligt gewoon permanent op m'n nachtkastje.

Daarnaast is het gewoon fijn dat zo goed als alle draadloos oplaadbare apparaten erop werken (behalve de Apple Watch). Voor m'n eReader heb ik zelfs een charging pad gekocht die je met een micro usb op het apparaat aansluit, pad achter de cover plaatsen en ook dat ding kan op diezelfde draadloze lader. Geen gedoe meer met lightning en usb meer voor mij voor in ieder geval die twee apparaten.

En efficiëntie is voor mij in 95% van de gevallen niet van belang. Als m'n telefoon 5 uur nodig heeft om te laden draadloos 's nachts dan is dat prima, ik heb hem toch niet nodig dan. Voor de keren dat ik wel even snel moet bijladen, aan het einde van de dag omdat ik ergens naar toe moet, gebruik ik nog een kabeltje, maar dat is 2 keer nodig geweest dit jaar.
Ik heb een pad op mijn nachtkastje liggen. Hoef in het donker in de nacht niet mijn kabel te zoeken en in mijn telefoon te doen. En in de ochtend mijn telefoon te pakken om de wekker uit te zetten (lees: 10x snoozen) en dat er dan nog een kabeltje aan zit waardoor alles de grond op tyft.
Vind het een heel stuk handiger. Ook mijn werkplek heeft een wireless charger, kan ik makkelijk even telefoon pakken en weer wegleggen.

Tuurlijk is het kut dat hij niet snel laad, maar je legt 'm net zo makkelijk op zo'n charger als ergens anders. Dus ook al laad hij langzaam, na een hele dag of nacht is hij nog best vol.
Momenteel is mijn iPhone 99%
Dan vind ik het prima om even een kabeltje aan te sluiten en bijna 100% efficiëntie te behalen.
eerder 95%, in de kabel zelf raakt er stroom verloren, en in de lightning stekker (want daar zit een chip in)
Dat vind ik nog steeds bijna 100%. In werkelijkheid is het verlies nog wat meer denk ik, het begint al in de adapter.
Ik heb hier 3 telefoons met een dode USB poort in een lade liggen en dus onbruikbaar zijn. (Xiaomi mi4, Elephone s7 en een BlackBerry priv). Helaas het geld niet waard om te laten repareren en geen van alle ondersteunt wireless charging. Voor de nieuwe telefoon (Xiaomi mi mix 2s) dus maar een wireless Charger aangeschaft.

Moet zeggen dat ik er nu uit pure gemakzucht ook erg tevreden mee ben. Plop de telefoon erop en heb enkel de USB poort nodig als ik langdurig een spelletje draai.
Huh? Tegenover iets wat als enige voordeel heeft dat je dagelijks 10 seconden bespaart zet je apparatuur waarmee je bijna op elk stuk bewoonde wereld kan beschikken over connectiviteit en praktisch alle informatie die wereldwijd beschikbaar is. Ik heb het gevoel dat deze vergelijking ergens mank loopt, maar ook dat kan aan mij liggen :+
Goed voorbeeld. Nu kan die kat je telefoon van de lader tikken.
Ik heb zelf nog niet een goed idee hoe sterk die magneten zijn. Maar enige voordeel wat ik kan bedenken is dat je je ligtning poort "ontziet" .
Voor de rest verlies je veel energie om hetzelfde resultaat te bereiken.
Nee hoor, die energie gebruik je alleen anders: om je huis een beetje op te warmen (tegen 100% efficientie). :9
Alleen is eenzelfde hoeveelheid warmte via gas of stadsverwarming veel goedkoper dan via het elektriciteitsnetwerk :+

Nee ik ben echt tegenstander van dit soort producten, aan de ene kant mogen hogere vermogens gloeilampen niet meer verkocht worden onder het mom van verspilling, maar het is kennelijk wel toegestaan en geaccepteerd om energie te verspillen met dit soort producten.

@bzzzt
Uiteraard, ter indicatie het volgende, gaat er hier niet om dat alle feiten perfect kloppen maar wel dat er een indicatie is.

Een gemiddelde telefoon heeft een accucapaciteit van rond de 11-16Wh. Deze capaciteit weer bijladen is niet 100% efficiënt, het verlies begint bijv. al bij het omlaag transformeren van 230V in de lader, maar ook het daadwerkelijk opladen zit wat verlies in. Laten we er van uitgaan dat een volledige laadcyclus bekabeld 20 Wh verbruikt. Dan zou dit ongeveer 30 Wh worden zijn bij de door jouw gestelde extra verliezen 30-60% die dichter bij de 30 ligt. Gemiddeld gezien ga ik uit van één Smartphone per persoon (de mensen zonder Smartphone worden denk ik ruimschoots gecompenseerd door de mensen die er twee hebben) die eens per twee dagen volledig wordt opgeladen:
Bedraad opladen Smartphone per jaar: 20Wh * (365/2)= 3.62Kwh

Draadloos opladen Smartphone: 30Wh * (635/2)= 5.43Kwh

Verpilling: 5.43 - 3.62 = 1.81Kwh

17Miljoen * 1.81Kwh = ~31 Miljard Wh = ~31 Gwh per jaar aan verspilde energie.

Of dat veel of weinig is is een kwestie van perspectief: Een Nederlandse Energiecentrale (Vermogen 600MW) levert dat vermogen in ongeveer 2 dagen in ieder geval, of het is de jaaropopbrengst van ~5-10 recente windmolens. Dat vind ik voor iets dat eigenlijk pure verspilling is uit luiheid eigenlijk nog best veel.

Ja een wasdroger verbruikt het veelvoud, maar je moet ergens iets doen en al dit soort kleine dingen gaan samen wel optellen. Voor die wasdroger kun je zeggen dat een auto het veelvoud gebruikt, van die auto kun je zeggen dat een fabriek het veelvoud gebruikt en die fabriek kan zeggen dat een raketlancering meer vebruikt. Op die manier kun je alles wel bagataliseren.

@bzzzt Terecht punt wat betreft eenheden: gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door !mark op 11 december 2020 21:07]

Heb je je wel eens verdiept in het verbruik van een telefoon? Meeste telefoons verbruiken aan electriciteit hooguit enkele kWh's per jaar (kosten 0,25 euro per kWh). Als in: een enkele keer de wasdroger aanzetten kost meer dan een smartphone in een jaar.
Laat draadloos laden nu 30-60% inefficiënter zijn (door de optimale plaatsing met magneten van Apple zitten ze waarschijnlijk aan de 30% kant van dat spectrum), dan zie je dat het eigenlijk om een euro per jaar aan stroom gaat.

Er zijn veel dingen die je kan doen voor een duurzamer wereld, maar ik kan er niet bij dat je hier een probleem van maakt.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 12 december 2020 07:55]

Dus omdat er op allerlei andere manieren toch al zoveel wordt gebruikt is het gerechtvaardigd om bewust kleinere hoeveelheden te verspillen. Juist deze manier van denken zorgt wereldwijd voor gigantische veel verspilling, "wat maakt dat kleine beetje nou uit".
Als je met “verspilling” bedoelt dat je energie in gemak omzet denk ik dat je een heel lange lijst kan maken van dingen die eigenlijk niet kunnen.
Draadloos laden staat dan niet in de buurt van dingen waar je je dan druk over zou moeten maken...
(kosten 0,25 cent per kWh)
Ik denk dat je bedoelt: 25 cent, of 0,25 euro. :+
Anders zit ik echt bij de verkeerde partij en betaal ik 100x te veel :+
Daar komt bij dat Apple zichzelf zo mooi praat met hun duurzame plannen en het niet mee leveren van een charging brick. Volgend jaar moet werkelijk iedereen met een iPhone een nieuwe magsafe charger kopen want dan gaat de lightning port weg.
Mag dat überhaupt, om helemaal geen lader mee te leveren? Omdat er nu dus nog wel een kabel bij zat. In het geruchtencircuit las ik (weet zo even niet meer waar) dat ze mogelijk een plastic versie van de Magsafe mee gaan leveren met iPhones in plaats van de huidige versie (met metalen ring) die nu te koop is. Bij de Apple Watch zijn er ook twee versies van de 'oplaad-puck', bij de goedkopere modellen krijg je een plastic versie en bij de duurdere modellen een luxere.

Vond het zelf ook een beetje een vreemde actie om enerzijds de netstroomadapter weg te laten onder het mom 'Goed voor het milieu, beter voor Apple's portemonnee', maar daarnaast nu ineens een USB-C kabel mee te leveren (2x goed voor Apple's portemonnee, want mensen kopen dan alsnog een nieuwe netstroomadapter). Tegelijkertijd ook nog stug vasthouden aan Lightning, in plaats van te switchen naar USB-C op het apparaat zelf (3x goed voor Apple's portemonnee, volgens mij vangen ze $4 per MFI certified lightning accessoire, bron weet ik niet meer).

Persoonlijk geen nieuwe netstroomadapter gekocht, want zie het nut van snelladen niet zo in, in principe leg ik 'm alleen 's nachts aan de lader, dus wat mij betreft doet ie er 7-8 uur over :)
Die bij geleverde USBC to lightning kabel kan 95% niet gebruiken want vrijwel alle OEM Android chargers zijn UsbA en hetzelfde geld voor vrijwel alle Apple laders. Alleen de meest recente Ipad Pro (2018+), Iphone 11 serie en de Macbook laders van de laatste jaren hebben een usbC port.

Dus wat zie je, mensen moeten een andere kabel kopen (en de geleverde kabel in de lade leggen), of toch een andere lader kopen ... wat nou besparing van het milieu ?
Het is een cashgrab en iedereen weet het ....
Of mensen gebruiken gewoon de kabel die ze al hebben? Die optie zie ik heel veel mensen weglaten.

Ja de kabeltjes kunnen snel kapot gaan (isolatie rubber wat oplost), maar het is niet zo dat als jij een nieuwe iPhone koopt je oude spul zomaar ineens poef zegt.
Ja, dat kan maar dan is die nieuwe UsbC kabel dus voor niks en dat staat haaks op het milieu verhaal.
Overigens blijf je dan met 5W laden (voor velen). Tijdens het slapen geen issue maar op alle andere momenten zo 2012.
Nee die is niet voor niks. Die is om te kunnen verbinden met een willekeurige macbook of windows laptop. Tegenwoordig bijna allemaal wel een Usb c poortje.

Daarnaast levert Apple ook een usb a 12W lader die gebruik ik zelf ook wel eens.

Fast charging is uiteindelijk slechter vior je batterij.
Jij doet een aaname dat alle mensen een MacBook hebben of een moderne Windows laptop met usbC.
En wat dan nog, ga je die computers opstarten om je iPhone te laden ?
Lang niet iedereen heeft een laptop, laat staan dat die de hele dag aan staat zodat het verbinden zin heeft.
Het verbinden voor data doen we sowieso nog maar zelden dankzij cloud en streaming services.
Kortom, kabel beland ergens en als je hem nodig hebt kan je hem niet vinden.

Dat fastchargen slecht voor je accu is is op niks gebaseerd.
Sterker nog, we zagen de matige accuduur juist bij Apple toestellen die sowieso geen fastcharge optie hadden.
Kleine accu i= doorgaans meer cycli mbt opladen = snellere degradatie = sneller merkbare achteruitgang.

Laten we elkaar niet voor de gek houden. Apple had zelfs een software truc om de boel te vertragen teneinde de accu te ontzien zodat er minder kans op uitval was als de soc om flink wat stroom vroeg.
Algemeen bekend en een schandaal geweest.

We zien echt fastchargen al jaren en we zien geen negatieve effecten aangezien er een heel systeem achter zit.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 december 2020 07:39]

Nee die aanname maak ik niet. Het is een extra optie. Het punt is niet dat er 1 oplossing is voor iedereen, maar dat er hierdoor meer opties zijn.
Dat fastchargen slecht voor je accu is is op niks gebaseerd.
Dat is absoluut niet waar. Daar zijn gewoon formules voor waarmee je de chemie op optimale setting kunt belasten en dat is gebaseerd op de capaciteit. Lagere capaciteit geeft lager maximaal laadvermogen.
We zien echt fastchargen al jaren en we zien geen negatieve effecten aangezien er een heel systeem achter zit.
jawel hoor. Die zijn er zeer zeker wel.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 13 december 2020 13:22]

Laat mij eens concreet bewijs zien van de afgelopen 2 a 3 jaar waarbij we echte Fast charging gezien hebben (en dus niet die onzin van opladen in 2 uur en dat fast noemen) waarbij de boel stuk gaat.
Laat eens massale structurele uitval zien, toon eens aan dat al die Oppo's, One Plus, Honor, Huawei, Xiaomi en Samsungs een accu probleem hebben inmiddels.

Je bent negatief over snelladen omdat je het zelf niet hebt.
Als je het zelf over 2 jaar hebt dan horen we je niet meer.

Je praat over opties, een goede optie zou zijn gewoon een Lader te leveren, of een kabel met adapter waar je wat mee kan en die dus past op zowel Usb C en A. Die laatste heeft iedereen namelijk nog wel ergens.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 december 2020 13:28]

Sorry? What? Iedereen is er over eens dat fast charging slecht is voor battery health.

Ik heb overigens al jaren fast charging. Dat is een hele foute aanname van jouw kant.
Laat eens massale structurele uitval zien, toon eens aan dat al die Oppo's, One Plus, Honor, Huawei, Xiaomi en Samsungs een accu probleem hebben inmiddels.
Daar gat het helemaal niet om. Het gaat erom dat je de maximale levensduur aanzienlijk verkort.

Lees anders dit artikel even van Androidcentral. Een voornamelijk android biased platform. Dat werkt waarschijnlijk beter dan iets als cultofmac ;).

https://www.androidcentra...owly-killing-your-battery
Knap dat je weet wat Apple volgend jaar gaat doen, welke bron heeft je dat gemeld?
Btw. als je al een MagSafe charger hebt hoef je toch juist geen nieuwe lader te halen...
Alleen is eenzelfde hoeveelheid warmte via gas of stadsverwarming veel goedkoper dan via het elektriciteitsnetwerk :+
en de aansluitkosten zijn goedkoper dan die lader :+

inductielussen zijn idd notoir inefficiënt, maar dat apple niet in zit met de geldbeugel van hun klanten is uiteraard een understatement.
Altijd een interessant onderwerp, ook omdat je er makkelijk wat rekensommetjes op los kunt laten :)

20 Wattuur is ruim genomen want bijvoorbeeld een iPhone 6 (niet Plus-model) zit eerder op de helft, hooguit 10 Wattuur per keer opladen. En elke dag van nul naar honderd procent opladen is wat royaal want gemiddeld is dat niet nodig, om de dag is realistischer. Dus dan heb je het over zo’n 1.825 Wattuur. Laten we zeggen 2 kW.

Ter vergelijking: Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld 2- en 3-persoonsgezin 2.700 tot 3.500 kW per jaar.

Dit is kruimelwerk als het gaat om energieverbruik. Niet eens alleen in vergelijking met gloeilampen van 75 of 100 Watt of huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers van al gauw 500 Watt en ovens en inductiekookplaten die 1000 tot wel 3500 Watt kunnen trekken.

Vergelijk dit met andere ‘particuliere’ energiegebruikers zoals een auto met verbrandingsmotor en je kan met een VW Golf nog geen kilometer rijden voor je de energie verbruikt hebt waar een mobiele telefoon een heel jaar van opgeladen kan worden.

Ander voorbeeld: Als je één blikje minder koopt, scheelt dat wel een kilowatt aan energie (aan aluminiumproductie, uitgaande van niet-gerecycled aluminium).

Dus nee, draadloos opladen van je telefoon is niet optimaal, maar zo ongeveer alles wat je kan bedenken bespaart meer energie. Waarschijnlijk scheelt het al meer als je je autobanden een paar keer per jaar controleert en op de juiste spanning zet :+
Volgens mij ben je appels met peren en pruimen aan het vergelijken.

De peertjes met grote vermogens (gloeilampen) die eh, goeiden te veel voor het licht dat ze gaven.
Spaarlampen en later led gaf minder warmte, meer licht en is efficienter.

Je redenering is dat die warmte van de lamp ook warmte is en voor een deel klopt dat. In de winter.
In de zomer wil je die warmte niet. Met het omschakelen naar wintertijd ook alle lampen verwisselen?

Het punt is echter dat er door het overschakelen op spaar en led minder snel centrales bijgebouwd hoefden te worden.
En dat je met de elektriciteit die niet voor warme lampen wordt gebruikt ook een warmtepomp zou kunnen toepassen, die een veel hoger rendement geeft.
Waarschijnlijk is de MagSafe functionaliteit zoals gelanceerd in de iPhone 12-reeks ook een soort proeftuin voor een poortloze iPhone binnen een niet al te lange tijd.
MKBHD heeft er een mooie video over gemaakt.
Een ander voordeel (zij het van de 12 mini) is dat hij zonder plaatje prima op de magneethouder van de auto blijft zitten, dat rondje was altijd een doorn in mijn oog, en dat hoeft nu dus niet meer. Tikkie offtopic, maar toch ook weer niet.
Het ding is dat de EU doorduwt met 1 universele lader wat apple niet wil (ze verdienen bakken met geld met het verkopen van rechten op hun aansluiting) het idee is dus hun aansluiting compleet te laten wegvallen en alles via dit te doen.
De láder heeft USB (A of C), wat er aan de andere kant van de kabel zit maakt niet uit. De láder heeft USB.

Ik kan met een Samsung lader prima m'n iPhone opladen en met een iPhone lader prima een Samsung opladen (als ik dat ooit zou willen..). Het gaat alleen nog even om het kabeltje wat je in de lader prikt.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 december 2020 16:12]

Het gaat hem over de andere kant natuurlijk: lightening vs usb-c

De EU moet nog een standaard kiezen maar USB-C maakt het meeste kans. Apple verliest dan hun merkt van "compatible met apple" en dat willen ze natuurlijk niet, vandaar dit : gelijkaardig aan een vaste verbinding maar met het excuus zodat ze kunnen blijven geld binnenhalen met licenties.

Dat de verbinding met de oplader dan USB-C of lichting is kan apple weinig uitmaken die dient dan louter voor power.
Dat vraag ik me oprecht af. Het gaat de EU om de lader die universeel is. Geen vaste kabels meer met buitenissige aansluitingen zoals vroeger nogal eens het geval was (pre-USB). Het kabeltje hoeft niet perse universeel te zijn.

Dan is USB-C sowieso een slecht idee ook trouwens. USB-C is een medium en geen standaard. Je weet bij USB-C nooit wat er overheen gaat: data, video, power of een combinatie van alles en wat voor bandbreedte dan precies.
USB-C is inderdaad maar een standaard aangaande de fysieke verbinding. In die standaard is wel vastgelegd op welke pinnen het laden moet gebeuren. Gezien de voorbije EU-regels over laadaansluitingen gaan, hebben de verdere protocollen (USB2, USB3, thunderbolt, alternate mode...) er helemaal niks mee te maken.
Neen USB C ligt vast wat er over welke pin gaat. Perfect te gebruiken dus voor zoiets.
Nooit USB-C gebruikt dus. Duidelijk. Maar laat de discussie dan over aan diegene die er wél verstand van hebben aub.
Damn zo slechtgezind, je kan je weekend rust duidelijk gebruiken.
Vond dit filmpje wel leuk om te kijken en redelijk op jou reden tot verbazing inhaakt. Persoonlijk ben ik wel redelijk met deze meneer zijn statement eens die hij maakt op 12:14 van dit filmpje gezien Apple graag alles onder eigen controle houdt.
Magsafe is bedoel om in de goede positie op te laden.
Blijkbaar ervaren gebruikers dat ze hun iPhones niet goed op de qi lader hebben gezet.
Ik loop nu eventjes met een iphone rond en heb niks met draadloos laden, maar m'n leasewagen heeft een Qi-pad.
M'n enige ervaring (gebaseerd op twee ritjes) is dat het gepiel is om goed uit te lijnen (ondanks dat het vakje maar klein is) en de telefoon ondanks retetraag op te laden nadien enorm heet is. Terwijl zou je toch een kabel moeten aansluiten voor carplay.

Ik zie de aantrekking geheel niet.
Ik kwak mn iPhone (Xr) met hoesje en al gewoon in het vakje van mn Zoë en dan laadt ie op. Draadloos.
En mijn ervaring is anders. Zo zijn ervaringen, ieder heeft de zijne.
Maar ligt dat per definitie aan de iPhone dan? Misschien is het hoesje gewoon te dik. Of de lader te sloom. Ervaringen zijn alleen objectief voor degene die het ervaart...
Ik zeg nergens dat het aan het specifieke toestel ligt. Ik zou echter het toestel niet kiezen (noch kúnnen selecteren op) "hoe" het draadloos laadt.
En hoesje te dik? Tja, dat heb je met fragiele kunstobjecten die verkocht worden als een praktisch apparaat voor dagelijks gebruik. Dan moet er een hoesje om...

Hoe dan ook, jouw ervaring telt niet voor mij. En gebaseerd op mijn ervaring werkt een kabel beter.
Kan ook aan de iPhone of oplader liggen. Ik gebruik zo nu en dan met mijn Android verschillende opladers en eigenlijk nooit echt problemen met zowel hitte(*) als verkeerd plaatsen.

(*) Uiteraard wordt de telefoon warmer, gezien de (lage) efficiëntie komt er ook een boel warmte vrij bij gebruik, maar dat is nooit zoveel dat ik het toestel heet zou willen noemen, laat staan enorm heet.
Nieuwe iphone 12 mini. Zou kunnen, maar betwijfel het.
¨
Ik kon het best vasthouden. En op die plaats is er ook geen ventilatie. Maar voor mijn norm aangaande temperatuur van een smartphone: enorm heet. Zoals een zwarte smartphone die in een hittegolf onder de zon lag te bakken. Misschien is dat jouw "boel warmte" :)

Hoe dan ook, het is trager, inefficiënter, schijnbaar gedoe om uit te lijnen, je kan het niet vasthouden tijdens laden (of hebt toch weer een kabel vast). Ik zie het punt niet.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 11 december 2020 19:19]

Laad al vele jaren draadloos op, ver voordat Iphone dat ook had.
Heb een 2x Samsung fastcharger (al jaren), 1 die schuin staand is en de ander plat (horizontaal).
Ik heb nog NOOIT gehad dat mijn iphone 8 niet ging opladen.

Kortom, mensen met issues moeten iopv rommel een fatsoenlijke laadpad kopen of hem niet trachter erop te gooien van 2M afstand.
Als je hem erop legt doet hij het altijd.
Het zit m vooral in de grootte van de lader. Ik heb nog eentje van Nokia, die is vrij klein, en dan moet ik mn iPhone wel echt goed neerleggen. Bij grotere laders is het wat gemakkelijker.
Er zijn er ongeveer 1 miljoen verschillende te koop in alle vormen en maten.
Ze kosten werkelijk niks.
Nogmaals, 2x Samsung die al zeker 3 jaar oud zijn en nog nooit issues gehad.

Als je issues hebt heb je gewoon een inferieur product en heb je voor weinig iets goeds.

Magsafe is de oplossing voor een probleem dat er eigenlijk niet is.
Je moet geen 3 jaar oude lader vergelijken met een nieuwe. De huidige versie van samsung kost 59,99, en de Magsafe lader 45 euro. Bovendien heeft de manier waarop je de telefoon erop legt invloed op de snelheid van het laden, dus die magnetische aansluiting voegt wel degelijk wat toe.

https://www.samsung.com/n...ad-p3105t-ep-p3105tbegww/
https://www.apple.com/nl/...04edf6ac23ce444ddcd1405df
Die oude laders doen het prima en kosten niks.
Je hoeft dus geen 60 euro uit te geven.
Maar eh, kijk je weleens reviews ?
Mag Safe is traag ... Dus wat is je winst hier ?

Duur, traag en lost een probleem op wat er niet is want ik heb nooit issues met mijn iPhone op een oude laadpad, en dan zou er nu opeens een probleem zijn met reguliere pads ?

Het is interessant doen, Apple lifestyle en meer niet.
Maar je moet het nog steeds niet met die oude laders vergelijken. Op het werk hebben we ook een oudere draadloze Samsung lader liggen, die laad langzamer op dan Magsafe..
Ik heb ook liever een iets langzamere lader dan een snellere, snel laden is alleen maar slechter voor de accu. Aan de reviews te zien laad Magsafe iets langzamer dan via Lightning, wat niet eens zo erg is. Draadloos opladen produceert sneller warmte, daarom heeft die draadloze lader van Samsung actieve koeling met een fan om alsnog snel laden te ondersteunen. Ik heb liever een iets langzamere lader zonder geluid, dan een snellere met geluid. Zelfs mijn huidige lader gaat me te snel, ik heb liever dat de telefoon de hele nacht doet om opgeladen te zijn. Het scheelt wel dat iOS het laden bij 80% stopt, om dan rustig verder te gaan tot 's ochtends om dan pas de 100% te bereiken.
Als je alleen in de nacht laad dan boeit het idd niet.
Feit blijft dat je met een laadpad van de Action van 4 euro ook prima oplaad en ik heb nog geen 1x gezien dat ik hem er minitieus op moest leggen. (Op het werk hebben we een Action laadpad voor algemeen gebruik en daar laad ik de 8 weleens op, niks geen issues).
Vergeet ook niet dat Magsafe op oudere modellen nog minder efficient werkt en dat is voor sommigen toch ook weer een reden om alsnog te upgraden en hier draait het uiteindelijk toch echt om.
Ik heb een Qi lader van de Ikea en inderdaad luistert het positioneren nauwer dan ik zou willen.
Magsafe is bedoel om in de goede positie op te laden.
Precies. En ik ben ook blij met een klein opstaand randje om mijn draadloze lader. Je hebt prima wat marge, maar zonder randje leg je m toch snel net naast de lader.
Ik denk dat bijvoorbeeld een Belkin PRO 3-in-1 zwaar genoeg is om de telefoon er gewoon 'af te pakken'.
Met 1 hand krijg ik m'n telefoon nog wel lost van de lader, da's niet zo'n probleem. Maar, ja, ik overweeg wel met wat dubbelzijdige tape om de lader (heb enkel een enkelvoudige magsafe) op m'n nachtkastje te plakken.

En ja, ik vind het toch echt wel handig werken. 's-Avond pak ik m'n telefoon, hou hem een seconde tegen een NFC tag aan (en geautomatiseerd alarm aan op een vaste tijd, DoNotDisturb aan) en leg de telefoon op de lader. In 1 vloeiende beweging.
.....Of zie ik het verkeerd en gaan mensen die charger vastplakken aan hun tafel of aanrecht?
Ik heb de magsafe oplader inderdaad met een dubbelzijdig plakbandje het bureau geplakt :D
Ik snap niet echt waarom mensen dit willen.
Je aanname is dat er veel mensen zijn die dit willen. Apple heeft naast de lijst met successen ook een aardige lijst met flops en/of slechte ideeen.

Ik denk dat volgend jaar we deze lader daar best wel eens aan zouden kunnen gaan toevoegen.
Ik ken een Apple fan die dit wil, somehow. Heeft'ie een mooie, dure iPhone 12+, stopt'ie hem in een fugly hoesje met grote witte strepen erop !?!?

Mijn eigen iPhone leg ik tijdens het werk altijd op de Ikea lader op m'n buro, nog nooit misgelegd....
Die Ikea laders hebben zo'n mooi rubberen kruisje waardoor ook je telefoon op zijn plaats blijft. Wij hebben zo'n Ikea lamp met 'oplaad tafeltje' eraan in de hal staan.

Ik smijt m'n 'X' erop en 'Ploenggggk'...hij begint te laden.

Ideaal.
Als je je telefoon iets draait bij het afnemen blijft de lader netjes liggen. Ik ben erg tevreden over de lader. Mooi afgewerkt en handig mee te nemen op reis.
Er gaan gerucht dat Apple Mogelijk dat MagSafe geïntroduceerd heeft bij de iPhone om zo de volgende generaratie volledig 'poortloos' te maken.
Gaat niet snel gebeuren.
Apple vangt kapitalen met dongles, kabels, docks, en alles wat er mee te maken heeft.
Onderschat dat niet.
Kan je nagaan hoeveel wireless varianten ze daarvan gaan verkopen. Alle oude bedrade dongels nutteloos maken zodat ze nieuwe kunnen verkopen.
Waar hebben we dat eerder gezien, oh ja de audio jack die is gesneuveld.
Plakken? Je kunt ze gewoon inbouwen in je tafel of nachtkastje, werkt perfect.
Ben geen Apple fan maar ze maken vaak wel doordachte keuzes. Ik mag hopen dat de wireless charger meer massa heeft dan de telefoon of horloge aan weerstand bied. En je dus gewoon met 1 hand kan werken. Ik geloof juist dat de magneten if anything juist erg zwak waren en daar door accessoires slecht bleven zitten (mag wallet etc).
Ik weet niet wat er bij jou het eerste kapot gaat, maar bij mij gaat er nog af en toe een USB-C kabeltje stuk door een gammele connector of een kabel breuk.

Bij wireless charging heb je dat probleem niet.
De USB of Lightning ingang is altijd een zwak onderdeel van de telefoon in verband met slijtage. Ik heb bij enkele telefoons en computers last van slecht verbindende USB-poorten gehad en dat is echt gekmakend. Dus gewoon helemaal géén poorten is op zich best okee.

Maar ik gebruik draadloos laden eigenlijk totaal niet op dit moment, vaak juist omdat hij er net naast ligt of af valt. MagSafe zou dat kunnen oplossen.
Nog nooit issues gehad in al mijn 13 jaren met een smartphone (soms 2 tegelijk).
Niet met micro USB, niet met Lightning, 30 pins, UsbC.

Kortom, gewoon normaal met je spullen omgaan.
Macsafe is een nieuw verdienmodel om toch iets 'nieuws' te brengen voor een niet echt bestaand probleem.
Op dit moment is vooral de lage performance (en nu het niet laden met de voeding) wat de toon zet.
Met mini-USB heb ik het probleem wel gehad. Micro-USB of USB-C nog niet, nee. Hooguit een stukje lint dat in de weg zat na lange tijd.
Wel een slechte 3.5mm jack, maar die was altijd al slecht. Gewoon een slechte/goedkope initiële implementatie, meer de uitzondering die de regel bevestigt.
3.5 mm is niks mee.
Heb nog nooit een output stuk gehad en ik heb de tijd van walkmans en de discman mee gemaakt en hem nog nooit stuk gehad.
Durf te beweren dat ik meer 3.5mm audio uren heb dan 95% van de mensen hier.

Kortom, het gaat erom hoe je met je spullen omgaat.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 11 december 2020 19:56]

Zoals ik al zei, de specifieke implementatie op dat toestel was het probleem ;)
In de auto is lijkt mij het verschikkelijk gemakkelijk om t ding op te plakken en dat t dan blijft zitten, en laad.

Een van de weinige redenen waarom ik overweeg te upgraden naar een moderne telefoon
Heb ik bij de Apple Watch ook geen last van... je zou bijna denken dat er over nagedacht is.
ik ben het helemaal met je eens. Ik had voor Sint een Qi lader gekregen van Zens (Draadloze Snellader 10W). Nadat ik met veel moeite de telefoon (via mijn hoesje) ging laden ging dit enorm langzaam. Toen gekeken wat het beste was voor mijn iPhone en de conclusie is inderdaad gewoon s 'avonds de kabel erin.

Wat jij ook zegt wat is de toegevoegde waarde als je een magneet aan je telefoon hebt die ook nog energie verspilt ten opzichte van een kabel. Dit soort producten hebben pas nut als je met hoesje de telefoon (bijna) net zo snel kan opladen als met een kabel.

De Qi lader is inmiddels retour.
Ik snap niet echt waarom mensen dit willen.
Je kiest voor een draadloze lader omdat je dan gemakkelijk je gsm ergens kan leggen om op te laden.
Vervolgens kan je die makkelijk terugnemen als je weg wil of een oproep krijgt.

Met deze magneten ga je bij het opnemen heel oplader mee de lucht in trekken.
Wat is dan juist het verschil met wired charging. Je moet alsnog je twee handen gebruiken om je gsm los te trekken van de oplader. Enige voordeel dat je dan nog hebt is dat je de kabel niet meer zelf moet aansluiten(Ooh de struggle...)

Of zie ik het verkeerd en gaan mensen die charger vastplakken aan hun tafel of aanrecht?
Ik denk dat het handiger is voor gamers.
Als je de laadkabel in he telefoon stopt, dan steekt hij onder uit het toestel en kun je de telefoon niet handig in landscape vasthouden.
Als de magsafe lader er achter op zit, dan steekt de draad er aan de zijkant uit en dan heb je er in landscape geen last van.
Echt een non-issue? Je zit nu wel met een stom ding aan de achterkant wat voor meer warmte-ontwikkeling zorgt waardoor je CPU/GPU gaan terugklokken. Fan-fucking-tastisch. Je game loopt nu trager danwel inconsistenter.

Mijn handen hebben vingers. Die kabel past best goed tussen die vingers.
Wat ik niet snap is al die dubbelzinnige mensen. Er wordt bij elk artikel over draadloos opladen steen en been geklaagd over het feit dat je je telefoon dan niet meer kunt oppakken tijdens het opladen en nu komt er eindelijk eens *een* fabrikant met een oplossing daarvoor, gaan mensen weer klagen dat je hem wél kunt oppakken tijdens het opladen 8)7
Het magneetveld is niet zo sterk dat dit het gewicht van de lader meeneemt. Dus geen 2 handen nodig.
Mijn Apple Watch zit ook 's nachts op een draadloze lader en ik heb geen 2 handen nodig om hem er af te halen.
Daar heb ik toch moeite mee om je te geloven.
Bron
Ik heb de enkele magsafe charger vast geklittenband aan mijn nachtkastje. Daarbij is de klittenband sterker dan de magneet, dus dat werkt prima. En ik kan nog steeds de charger meenemen voor vakantie ed.
Ach binnenkort moet je wel, want dan is er geen poort meer.
QI of andere vormen van draadloos laden is het niet gebruiken van een zwakke schakel in de keten.
Drukknoppen en connectoren zijn zaken die het eerst slijten.
Nu is dat meer voor mijn opvolger van de telefoon :), gezien ik er maar 1..2 jaar mee doe.
Dat apple zijn producten met een magneet positioneerd snap ik best, eens in het jaar zit je met QI zonder stroom in je telefoon doordat het verschoven ligt en niet oplaad. Dan kan ik als nog de lader en snoer pakken en is hij in 30min vol.
Precies dit. Het hele probleem met het lokaliseren van je telefoon met draadloos opladen heb ik nooit ervaren door de volgende aankopen:
- op werk en thuis heb ik een stand up draadloze oplader. Gewoon te plaatsen met één hand, waarbij het rode indicatie lampje blauw gaat branden als deze oplaad.
- in de auto heb ik een draadloze oplader, waarbij er twee grijpertjes dmv infrarood de telefoon ziet telefoon pakt. Ook netjes met één hand te doen.

Ook nog eens compatible met andere draadloze telefoons deze opties.
Volgens mij snap je het concept MagSafe niet.
Al sinds de MagSafe op de MacBooks is het hele concept ontworpen om, zodra je het device pakt, dat de magneten veilig loslaten en je niet alles meetrekt.

Als je bijvoorbeeld bij de MacBook over de kabel struikelt dan vliegt niet ook je laptop van tafel maar laten de magneten los bij de oplader.
Ik heb dus zo’n MagSafe lader. Voordeel voor mij is dat ik m’n telefoon kan opladen en gebruiken zonder dat de aansluiting van de lightningpoort in de weg zit.

Verder is het ‘s avonds wel handig dat je hem zonder al te veel gedoe op je nachtkastje legt en de oplader je telefoon “opzoekt”

Wat ook wel tof is is dat er diverse oplossingen zijn als “magnetische stand” leuk als je je iPhone als webcam gebruikt.

Loshalen met één hand is trouwens een eitje (iPhone pro Max) je legt je handpalm op het scherm, en met je wijs, middel en ringvinger schuif je de charger los.
Het is eigenlijk heel erg gemakkelijk om de iPhone op te pakken en met je wijsvinger de MagSafe van de telefoon af te duwen. Hij ligt hier op het nachtkastje en in de ochtend kan ik dat prima met 1 hand.

De MagSafe vind ik vooral een toevoeging in de avond, je ligt in het donker nog even wat te lezen en daarna laat je de magneet van de iPhone gewoon over je nachtkastje heen scannen. Klik, vast, slapen!
Je kiest voor een draadloze lader omdat je dan gemakkelijk je gsm ergens kan leggen om op te laden.
Vervolgens kan je die makkelijk terugnemen als je weg wil of een oproep krijgt.
Voor mij is dit een relevant scenario. Ik laad mijn iPhone XS altijd snachts op. Voor mij is het een enorme frustratie dat ik hem soms niet goed op de Qi-lader leg waardoor hij sochtends niet opgeladen is.

Waarom dan niet bedraad? Ik vind dat gepiel met die draadjes irritant.

Wat als je gebeld wordt? Dan kan met die magneet aan je telefoon opnemen. Maar als je Airpods, een Mac (of misschien een ipad) hebt dan kan je daar je oproep ook mee beantwoorden. Zelf bel ik sowieso liever met airpods dan met mijn telefoon. Maar snachts bel ik eigenlijk niet.
Het is erg makkelijk om met je duim de magsafe lader opzij te duwen en zo de kracht van de magneet niet meer te laten aangrijpen. De kracht proberen te verminderen door hem er verticaal af te trekken is heel sterk, horizontaal verschuiven is juist erg makkelijk.
Ze laten de kabel weg uit de doosjes van nieuwe iPhones omdat dat milieuvriendelijker is, maar vervolgens kun je bestaande kabels niet gebruiken op deze nieuwe wireless oplader? Ik ben zelf fan van iPhones, maar dit is een beetje tegenstrijdig.

[Reactie gewijzigd door BremFM op 11 december 2020 14:18]

Dat hele verhaal met kabels weglaten om milieuvriendelijker te zijn is uiteraard ook volstrekt onzin. Niks anders dan een marketingpraatje om het goed te praten en het om te draaien als iets positiefs. Volgens Apple is het milieuvriendelijker omdat de dozen dan kleiner kunnen en ze dus meer dozen tegelijk kunnen sturen.

Kopers moeten alsnog dan een losse adapter én power brick aanschaffen. Die in 2 aparte dozen komen. Alles bij elkaar ben je meer karton kwijt en meer vrachtkosten.

Ik heb Apple spullen sinds de eerste iPhone uit USA (sinds 2007 dus) maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mij erg stoor aan het overdreven gedoe van Apple de laatste tijd. Het is erg doorzichtig en voelt zo cliché en nep. Het was altijd natuurlijk al een beetje zo, maar sinds dit jaar is het echt op een ander niveau. Het doet mij erg veel denken aan deze aflevering van South Park. Bij mij heeft het een averechts effect waardoor ik Apple als irritant begin te beschouwen en daardoor hun producten eigenlijk minder wil. Komt uiteraard ook bij kijken dat het ecosysteem van Apple minder verplicht voelt omdat er nu echt veel keus is en services onderling ook prima werken. En misschien ben ik het na zoveel jaar ook een beetje beu :9 Mn Macbook Pro gebruik ik in elk geval nauwelijks sinds ik een game PC heb samengesteld een half jaar geleden. Gek genoeg mis ik macOS en de integratie met iOS ook helemaal niet meer.

Dit is compleet offtopic verder wat ik nu heb geschreven, dus minnen maar :+
Vergeet ook niet dat Apple actief bezig is met het ondermijnen van het repareren van hun apparatuur. Ze bieden geen vervangende onderdelen aan voor reparateurs buiten bepaalde kringen, en dan nog onder zulke problematische voorwaarden en kosten dat het eigenlijk onrealistisch is voor de meeste consumenten.

Daarnaast voeren ze ook lobby campagne om wetgevers niet strengere wetgeving te maken omtrent reparaties en vervangende componenten:
https://www.wired.com/sto...r-apple-answers-congress/

Apple doet er alles aan om elektronica niet te laten repareren. Ze hebben liever dat je elke twee jaar een nieuw toestel koopt en daarmee is elk milieuvoordeel meteen van de tafel.
Buiten officiële, betrouwbare kringen bedoel je? Ik kan prima mn iPhone laten repareren door Apple hoor. Ik ga toch geen telefoon die me €1200 heeft gekost laten repareren door een beunhaas om de hoek omdat ik daar €30 mee bespaar of wel?

En Apple support z’n spullen gewoon 6 jaar lang, in tegenstelling tot die Android meuk waar je met wat mazzel misschien nog een maandje of 6 updates krijgt zoals bij die Samsung barrels. Gewoon een fatsoenlijk updatebeleid zodat je niet elke 2 jaar een nieuwe hoeft te kopen, dát zou mooi zijn!

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 12 december 2020 12:38]

Zoals ze hun batterijen net zoals Samsung vastlijmen bedoel je? Jerryrig kan erover meepraten.

Sowieso een lulverhaal. Helaas voor jou hebben andere fabrikanten Apple hierin gevolgd. Elke telefoon is net zo kwetsbaar als die van Apple. Nogmaals, check de videootjes van Jerryrigeverything maar.

[Reactie gewijzigd door OhMyGod op 11 december 2020 17:58]

Gaat wat verder dan het vastlijmen van een accu. Je kunt onderdelen niet meer vervangen omdat het allemaal gelocked is aan je toestel. Je kunt, zonder binnen de Apple kring te zitten, niet van 2 kapotte nieuwe iPhones, 1 gerepareerde iPhone maken.
Over de redenen van Apple om het weg te laten kun je heel goed twijfelen (het kost ze ook echt minder namelijk), maar het heeft echt wel impact als er niet standaard een kabel en lader bij zit. Ik heb echt dozen met kabels en adapters waar ik werkelijk niks mee doe. Als je je bedenkt dat er zo'n 200 milioen iPhones per jaar worden verkocht, dan scheelt dat een hele berg.

[Reactie gewijzigd door PV85 op 11 december 2020 14:54]

Die impact wordt compleet teniet gedaan gezien dat kabeltje apart vervoert moet worden. Een eigen doosje en plastic krijgt.

Ik heb ook tig kabeltjes, maar ik heb maar 3 kabeltjes die op mijn huidige telefoon passen. Verder heb ik nog een stapel andere USB en whatever kabeltjes liggen. Maar ik heb +/- ook net zo veel oude smartphones en overige apparaten in de kast liggen.

Als verspilling zo'n issue is, zou Apple niet elke 1-2 jaar een nieuw setje smartphones op de markt brengen. Want ~1 kabel per apparaat is echt een nonissue. Zo'n kabeltje kost maar een fractie van de energie en materiaal in vergelijking met de smartphone zelf.

Heeft geen bal met de impact op de natuur te maken, maar alles met de marges van Apple.
Het is puur het gedrag van een monopolist, wat ze in zekere zin ook zijn binnen hun eigen eco systeem.
Meer dozen tegelijk sturen = minder transport nodig. Dat is dus simpelweg milieubewuster. En kabeltjes heeft iedereen al meer dan zat, laders ook trouwens.
Nou die iphone kabeltjes hebben een levensduur van 2 jaar voordat de mantel afbrokkelt.
Ah ok. Geen idee, ik gebruik die van mn iPhone 6 nog dagelijks.
Oh nice! Dit is wat ik bedoel en kan voorkomen worden met een iets andere chemische compositie van het kunststof.

Overigens worden de kabeltjes nog wel meegeleverd met nieuwe iPhones.

[Reactie gewijzigd door klonic op 12 december 2020 12:01]

Als jij kabeltje over de grond laat slingeren etc gebeurt dat met elke kabel als die gewoon netjes een tas in gaat of op een bureau blijft liggen zij na 2 jaar nog heel.
1. Mijn kabeltje lag op mijn bureau, een ander naast mijn bed op het nachtkastje.
2. Zoals ik al aangaf heb ik het idee dat het aan de chemische compositie ligt. Ik heb ook microusb kabels en andere kabels die een stuk langer meegaan en overigens ook harder aanvoelen.

Het lijkt erop dat de kabel fragieler is door het missen van PCV

[Reactie gewijzigd door klonic op 12 december 2020 23:01]

Ik vind dat weglaten opzich wel goed. TENZIJ je opeens niet standaard laders gaat gebruiken of er een technische vooruitgang komt en voor Applegebruikers is dat zeker het geval. Want wij hebben waarschijnlijk zat USB A laders, maar geen USB C laders.

Ook gaat al het financiele voordeel nu inderdaad naar Apple zo lijkt het.

Laat die lader dus vooral weg, maar deel de besparing!
Ben het met je eens. Ik maak gebruik van een iPhone en een MacBook. Er ik kan zeggen dat er alleen sprake is van integratie als je Apple apparaten nieuw genoeg zijn. Een voorbeeld: mijn MacBook pro 2010 synchroniseert de tabbladen van Safari niet meer tussen iPhone en MacBook. Zou te maken hebben met een versleuteling die alleen vanaf Catalina geldt. Apple haalt dus letterlijk functies weg als ik niet genoeg geld naar ze toe smijt. Ik gebruik Safari dus niet meer, maar Firefox. Die deze synchronisatie wel biedt ;) Op veel gebieden heb je de 'geweldige' integratie van Apple dus niet nodig.

Dit, naast het opzichtige hypocriete gedrag van Apple (vrijheid + mensenrechten, maar wel Oeigoeren bespieden ism Chinese overheid, wegkijken als Oeigoeren in chain als slaven worden gebruikt / hoog van de toren blazen over milieu, maar er wel voor zorgen dat apparaten niet meer te repareren zijn en zo kunnen we nog tientallen voorbeelden noemen) maakt dat mijn volgende telefoon en laptop niet bij Apple aangeschaft worden.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 11 december 2020 19:05]

Tja maar dan gebruik jij al weer een laptop van 10 jaar oud, je mag sowieso nog blij zijn dat die het doet :)
Kun je zeggen ja. Maar dat ding bevalt me prima. Heb ook geen hoge eisen. Ik vind het ook prima dat ik het nieuwste OS niet meer krijg. Ik ben tegen de huidige ongelimiteerde consumptiemaatschappij omdat die niet vol te houden is. Dus ik doe mijn ‘plicht’ en werk zo lang als dat ik kan met deze laptop. Dan kan een andere Applefan weer jaarlijks een nieuwe MacBook kopen.

Natuurlijk kan mijn core2duo van 2,4 ghz prima een versleuteld tabblad draaien. Firefox kan het namelijk wel. Maar Apple neemt deze functie van mij af. Dat vind ik niet tof.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 11 december 2020 19:13]

Maar bij de concurrentie, Linux en Windows, is het gebruik maken van 10 jaar oude hardware een non-issue en werkt het allemaal wel prima.

Ik weet nog wel hoe er een klein beetje ophef was dat Windows 10 de support voor SSE2-loze CPU's dropte in 2016, een techniek die in 2000 geïntroduceerd is. Maar bij Apple moet je blij wezen dat je perfect werkende hardware in iets meer dan de helft van de tijd afgeschreven is.
Ook bij windows en linus mag je nog blij zijn als je pc het na 10 jaar doet, zeker een laptop die is gewoon helemaal op en versleten dan(Als die nog doet).
Hardware falen staat hier even los van. Zijn laptop doet het hardwarematig blijkbaar nog prima, de software is afgeschreven.

Als je een beetje zuinig met je PC doet, gaat die makkelijk 10 jaar mee. Zelfs goedkope consumenten hardware heeft doorgaans een levensduur van 3-5 jaar 24/7 gebruik. High end duur spul redt doorgaans makkelijk 5+ jaar. De meeste mensen gebruiken hun systeem niet 24/7.

Hardware faalt voornamelijk in de eerste paar maanden of voorbij de 3-5jaar 24/7 gebruik. Daartussen nauwelijks. Vroeger waren HDD's de zwakste schakel die na een jaar of 3 24/7 gebruik wel op waren, maar een beetje SSD tikt makkelijk de 10 jaar aan.

[Reactie gewijzigd door batjes op 12 december 2020 21:05]

Dat is onzin, heb zeker 8 jaar lang een Dell Inspiron 1501 gehad, de goedkoopste laptop van Dell. Die is na 8 jaar naar een autowerkplaats gegaan als interface voor een OBD poort oid. Zou me niets verbazen als dat ding het nog steeds doet. Onzin dus wat je zegt 😀
Bespiedt Apple Oeigoeren samen met de Chineese overheid? Heb je daar een bron voor?

Hier is een bron die gaat over iets in de richting van wat je noemt: https://www.trouw.nl/nieu...s-apple-en-nike~bb62f0b5/
Met als belangrijk verschil dat het lijkt dat dit zonder medeweten van Apple (en heel veel andere bedrijven) gebeurd. Dus zou woordkeuze: ‘ism’ lijkt nergens op te slaan.

[Reactie gewijzigd door klonic op 12 december 2020 11:56]

Offtopic, maar ik denk dat je een "niet" bent vergeten in je laatste zin ;)
Klopt, dank je wel 😁
Apple heeft jarenlang een exploit in het leven gehouden die de Chinese overheid actief gebruikt heeft om Oeigoeren te bespieden ja. Daar is genoeg over gezegd.

Weet je, Apple is een bedrijf als geen ander hoor. Een Google zal wel op dezelfde manier handelen. Maar die blaast niet zo hoog van de toren over mensenrechten en dat maakt juist Apple zo hypocriet 😉
Bedrijven doen wel vaker zaken onder het mom van "milieu" als doorberekend is hierdoor meer winst binnen te harken.
Lubach heeft een aantal keer hele leuke items gehad betreft groene stroom en groene bedrijven die het puur doen voor het oog van de kerk en tegelijkertijd enorme winsten maken.
Dus trap niet in het milieu sprookje van Apple en andere multinationals, maar kijk vooral naar de eindwinsten van het jaar.
Ze laten de kabels niet weg ze laten alleen de stekker weg
Sowieso is draadloos laden slechter voor het milieu dus dan zouden ze dat niet eens moeten aanbieden.
Ach tegen elke 10 draadloze opladers kan je 1 gemiddelde game pc zetten, qua efficientie en verloren stroom.
Waar laten ze de kabels weg precies?
Ze laten de kabel weg uit de doosjes van nieuwe iPhones omdat dat milieuvriendelijker is
Nee, bij een nieuwe iPhone zit (nog) een kabel. Gelukkig maar, want de standaard Apple kabels zijn minder duurzaam dan aftermarket alternatieven. Apple levert geen adapter meer mee. Dat is inderdaad onder de noemer "mileuvriendelijk", maar iedereen heeft door dat het gewoon een besparing is: geen kosten voor een adapter en een kleinere verpakking, dus meer op een pallet, dus minder verzendkosten. Een tikje sneu is dat bij de vorige iPhone (uitgezonderd de 11 Pro) een adapter voor USB-A kabels zat en dat bij de nieuwe iPhones een USB-C kabel wordt geleverd.
maar vervolgens kun je bestaande kabels niet gebruiken op deze nieuwe wireless oplader?
De USB-C adapters die Apple vandaag verkoopt werken gewoon met de nieuwe wireless oplader. Je moet het andersom zien: de 29W USB-C adapter die bij de Macbook van 3 tot 5 jaar geleden zat, ondersteunt niet de juiste spanningen ("voltages") die de Magsafe Duo nodig heeft. Apple heeft destijds een adapter gebouwd die niet de volledige spec ondersteunt en daardoor werkt die oude adapter niet met de nieuwe lader. Hadden ze dat wel gedaan (zoals bij de 86W USB-C adapter van de eind-2016 MacBook Pro 15"), dan hadden die twee producten gewoon samengewerkt. Dit is alleen een probleem voor iemand die zijn oude 29W adapter van een oude Macbook wil gebruiken voor de nieuwe Magsafe Duo.

Niet om de krenterigheid van Apple goed te praten, maar ik vind het persoonlijk niet heel erg. Ik heb een la waar een stuk of 10 USB-A adapters in liggen, waarvan 4 van Apple. Adapters genoeg, maar kabels gaan na een tijdje stuk of "verdwijnen" uit de handtas van vriendin.
"werkt niet" is misschien overroepen, @arnoudwokke. Kan de lader dan niet gewoon minder leveren? 7.5 of 5w?

Of doet ie echt helemaal niks met die 29w usb-c lader?
Apple zegt:
The Apple 29W USB-C Power Adapter isn't compatible with the MagSafe Duo Charger.
Ik vermoed dat hij niets doet, omdat de MagSafe Duo niets kan met 14,5V. De spanning verlagen kan de adapter niet, dus 7,5W leveren is onmogelijk: het is 14,5V of niets. In theorie is misschien 14,5V met 0,5A mogelijk, maar dat is geen profiel dat ergens ondersteund wordt :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 11 december 2020 14:17]

De 29W USB-C Power Adapter ondersteund ook 5,2 V (2,4 A) link met plaatje
Thanks! Dus de adapter kan 5,2V en 14,5V aanbieden, dus niet de benodigde 5V en 9V. Kun je Apple volgens mij ook niet kwalijk nemen: 9V en 5V komen uit de USB-PD-standaard die er nog niet eens was toen Apple deze adapter ontwikkelde :)
Graag gedaan @arnoudwokke, maar 5,2 V is gewoon binnen de marges van de USB 5 V & USB-PD3.0 specificaties, bron: bestand “USB 2.0 ECN VBUS Max Limit.pdf” binnen het ZIP bestand of het bestand "USB PD V3.0 R2.0/USB_PD_R3_0 V2.0 20190829 + ECNs 2020-02-07.pdf" sectie 10.2 binnen het ZIP bestand (maar ook elders te vinden op het web).

Dit eerste bestand beschrijft ook dat een hogere spanning (hoger dan 5.0 V maar binnen de aangegeven marges) gekozen kan worden om mogelijk spanningsverlies in kabels, connectors en traces op de PCB te compenseren.

Verder schrijft je in dit artikel trouwens:
Apple vermeldt dat voor de MagSafe Duo, die twee apparaten tegelijk draadloos kan laden, minimaal een 20W-adapter nodig is.
Op de pagina waar je naar verwijst staat echter iets anders, namelijk:
Use the included USB-C to Lightning cable to plug in your MagSafe Duo Charger to a recommended 20 watt (W) or greater […]
Die 20 W gaat over het aanbevolen vermogen. Verder op de apple support pagina staat wel
To use both the iPhone and Watch charger at the same time, the MagSafe Duo Charger requires at least 15W (5V/3A or 9V/1.67A), but this will result in slower charging.
Dit heb je wel juist overgenomen in de laatste alinea, maar die zin gaat wel in tegen de zin eerder in je artikel die ik hierboven benoem.

[Reactie gewijzigd door kvanerve op 12 december 2020 17:16]

Wilde het net typen inderdaad. Maar het verhaal van Arnoud blijft wel staan. Deze adapter ondersteund geen 5V/3A waardoor het tegelijk opladen van de iPhone 12 en Apple Watch dus niet mogelijk is (volgens Apple).
En los van het feit dat dit prima kan kloppen (dat dat apparaat niets met 14,5v kan)
Ik vermoed dat hij niets doet, omdat de MagSafe Duo niets kan met 14,5V.
Is dit natuurlijk volstrekte nonsens:
De spanning verlagen kan de adapter niet, dus 7,5W leveren is onmogelijk: het is 14,5V of niets. In theorie is misschien 14,5V met 0,5A mogelijk, maar dat is geen profiel dat ergens ondersteund wordt :)
Natuurlijk kan een 14,5V voeding bij de juiste stroom gewoon 7,5W leveren. Bij adapters wordt een maximaal amerage vermeld, maar dat betekend uiteraard niet dat deze niet ook minder kan leveren. Daarvoor hoeft een lader geen 'profiel' te hebben...

Edit:
die twee apparaten tegelijk draadloos kan laden, minimaal een 20W-adapter nodig is. Apples eigen 29W-lader uit 2015 heeft maar een output, namelijk 2A bij 14,5V. Omdat de MagSafe Duo functioneert op 5V en 9V, werkt dat niet met de oude lader.
Ook hier wordt er behoorlijk gegoocheld.
14,5V bij 2A is gewoon 29W. Dat die magsafe 20W nodig heeft, is dus niet de reden. Dat hij niet met 14,5V overweg kan, lijkt een aannemelijkere reden.

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 11 december 2020 16:52]

In het artikel staat dat de magsafe lader op 5V en 9V kan werken en de oudere lader alleen 14,5V aanbiedt. De nieuwere gebruikt de USB standaard inplaats van de laadstandaard van Apple en kan dus wel terugvallen op een lagere, ondersteunde spanning.

Dat betekent dat het apparaat helemaal niks zou doen als je hem op een oude lader zou aansluiten. Doet hij wel iets, dan brand je waarschijnlijk snel wat door...

Die ene Watt verschil tussen de oude en de nieuwe is het probleem dus niet. Het is echt een verschil in laadspanning.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 11 december 2020 14:20]

Ik vraag me eigenlijk af hoe bedrijven überhaupt wegkomen met draadloos laden verkopen gezien hoe inefficiënt het is? Je zou denken dat daar iets aan gedaan zou moeten worden met het klimaatprobleem?

Is natuurlijk een beetje extreem gesteld, maar zeker met de hoeveelheid telefoons die er zijn kan ik me goed voorstellen dat het opgeteld best wel een probleem zou kunnen zijn.
Ik vraag mij af hoe mensen met een desktop wegkomen met het feit dat zij PSUs gebruiken die vaak maar 80% efficient zijn. 500W op 100% is dan gelijk 125W die nergens heen gaat, warmte. Je zou denken dat daar iets aan gedaan zou moeten worden met het klimaatprobleem?

Dat is natuurlijk een beetje extreem gesteld, maar met de hoeveelheid desktops die er zijn kan ik mij goed voorstellen dat het opgeteld best wel een groter probleem zou kunnen zijn, dan een paar telefoon opladers.
I see what you did there, en het is juist doordat er tegenwoordig aandacht aan besteed word dat ze 80%+ efficiënt zijn.

Maar de vergelijking is natuurlijk een beetje krom, zeker omdat wireless charging dus (van wat ik kon vinden) ongeveer 10% minder efficiënt is dan een kabel, waarbij ze allebei gebruikt worden om je telefoon op te laden.

Als we een alternatief hadden qua voedingen dat zoveel won zou ik daar zeker naar kijken.

[Reactie gewijzigd door K0L3N op 12 december 2020 18:12]

Dat zal de MagSafe Duo PRO wel oplossen...

Benieuwd of Apple de mogelijkheid gaat bieden om de adapter te ruilen voor een nieuwe exemplaar. Alhoewel het me ook niets zal verbazen als ze dit niet gaan doen en enkel in zeer kleine lettertjes vermelden dat de 29W-adapter niet zal werken...

Het staat ook aangegeven op de website waar het artikel naar linkt. Als je echter kijkt naar de omschrijving staat het er niet zo 1-2-3, maar wordt je ook doorverwezen naar bovenstaand artikel voor meer informatie.

Ik vraag me oprecht af in hoeverre Apple geen omvormer in de MagSafe Duo had kunnen plaatsen. Gezien het prijskaartje ($129) voor de behoorlijk beperkte functionaliteit zou je toch verwachten dat ie daadwerkelijk met iedere 20+Watt USB-C adapter zou moeten werken.

Hoe zit het eigenlijk met de adapters van de MacBook Pro 13 en 15 inch?

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 11 december 2020 14:12]

Ik vraag me oprecht af in hoeverre Apple geen omvormer in de MagSafe Duo had kunnen plaatsen. Gezien het prijskaartje ($129) voor de behoorlijk beperkte functionaliteit zou je toch verwachten dat ie daadwerkelijk met iedere 20+Watt USB-C adapter zou moeten werken.
Zal ik de olifant in de kamer dan maar aanwijzen? Apple is actief in de business van het verkopen van dure spullen met een appeltje erop. Als de spullen van 5 jaar geleden nu nog bruikbaar zouden zijn, verkoop je geen nieuwe spullen met appeltje. Kom maar met de minnetjes...
waarvoor is die laatste zin nodig behalve onnodig simpel doen?
Heeft met de oplader te maken en de noodzaak voor meer wattages. Heb je het artikel wel gelezen?
*Spanningniveaus

Je hebt in het Nederlands stroom, spanning en vermogen. Amperage, Voltage en Wattage zijn allemaal fout. In het Engels zijn er zelfs 2 fout, dus waar die vandaan komen zijn mij een raadsel.
Als we het dan toch precies willen zeggen: Verschil tussen elektrische spanning(sniveaus) tussen de contacten van de lader. Oftewel potentiaalverschil.

In de volksmond ook wel "spanning" genoemd. :)
Als we het dan toch precies willen zeggen: Verschil tussen elektrische spanning(sniveaus) tussen de contacten van de lader. Oftewel potentiaalverschil.

In de volksmond ook wel "spanning" genoemd. :)
Niet alleen in de volksmond, zo staat het ook in de electra boeken die je vroeger op de LTS kreeg.
Klopt helemaal.
Maar we hebben in Nederland ook een verschil tussen batterijen en accu's.
Dat is blijkbaar ook lastig want overal wordt alles dat stroom levert in een apparaat (onterecht) batterijen genoemd. Wanneer het wegwerpdingen betreft spreken we van batterijen, alles wat je kunt opladen heet accu. :)
Blijkbaar wordt gemakshalve alles letterlijk omgezet vanuit het Engels, i.p.v. vertaald.
tuurlijk hadden ze dat kunnen inbouwen. (technisch prima mogelijk, ik heb voor minder een uitgebreidere non apple 120w lader (3 of 2 apparaten tegelijk) gehaald ooit)
alleen kunnen ze dan niet genoeg cashen
Duur grapje wel:
€55,00 - USB‑C-lichtnetadapter van 30 W
€149,00 - Dubbele MagSafe-oplader

Totaal: €204,00
Ik begrijp het hele Ik wil zo snel mogelijk kunnen laden verhaal niet zo. Als je al gebruik maakt van een Qi lader dan kies je al niet voor de snelste route, die blijft natuurlijk bekabeld. Daarnaast, ben ik de enige die zijn telefoon 's nachts aan de lader legt en 'm in de ochtend er weer af haalt? Misschien moet je je telefoon wat minder gebruiken als je dat ding constant aan de lader moet hangen.
Dat doe ik al jaren niet meer. Mijn telefoons zijn vaak niet geheel leeg als ik ze weg leg in de avond en als ik ze aan de lader hang als ik wakker wordt , voldoende opgeladen als ik weg moet.

Plus ik laat ze niet verder dan een procent of 80. Schijnt de batterij levensduur ten goede te komen, en er is niets wat ik tot nu toe heb ervaren dat dat tegendeel bewezen heeft.
Ik meen dat iOS daar wel een optie voor heeft, namelijk dat hij je mobiel snel oplaadt tot 80 procent en pas doorlaadt naar 100 % vlak voordat je hem 's ochtends van de lader haalt (op basis van je wektijd en / of lerend van het verleden).

Dat zou dan weer minder slecht te zijn dan de hele nacht op 100 % blijven hangen.
Maar houd jij je telefoon dan de hele tijd in de gaten dat hij rond de 80% zit?
En dan stopt hij met laden of krijg je een alarm?
Bij de iPhone is het een ingebakken feature, op basis van je dagelijkse oplaadroutine.
Verschil met de Iphone is dat "optimized charging"van iOS alleen werkt bijvoorbeeld thuis of po je werk. Plekken waar je het meest bent. Dus niet als je veel onderweg bent. Dan zal het niets voor je doen.

Hoe dan ook, een nuttige functie. Alles wat je batterij levensduur verlengd en waardoor je minder snel geneigd bent je telefoon te vervangen, is wat mij betreft een goede ontwikkeling.
Daar ben ik juist mee gestopt omdat a) het laden nu zo snel gaat dat de telefoon geen uren meer aan de lader hoeft te hangen. En b) omdat je telefoon uren aan de lader hangen, slecht voor de accu is.

Ik laad hem nu gewoon wanneer hij leeg begint te raken. Leg hem ergens gedurende de dag een uurtje aan de lader, en hij kan weer een dag mee.
Op Android gebruik ik zelf een batterijmanager die m'n telefoon tot een bepaald percentage oplaad, en dan niet meer. Dus bijvoorbeeld hij laad op tot 90%, dan stopt die met laden tot de batterij onder de 80% is en dan laadt die weer op, mits die natuurlijk aan een lader hangt.
Zo kan ik hem heel de nacht aan de oplader hangen maar zal die alleen laden wanneer dat "nodig" is. En een half uurtje voordat mijn wekker gaat staat die ingesteld dat die doorlaadt naar 100% om de dag vol te beginnen.

Ik geloof dat verscheide fabrikanten inmiddels iets dergelijks inbouwen in hun Android smaak en dat Apple dit zelfs als eerste geïntroduceerd had in iOS.
dito... 's avonds aan de lader, 's morgens weer vol. En met die smart-laad functie wordt het opladen gestopt bij 80% geloof ik en de resterende 20% wordt geladen op basis van de je laad-cyclus... als je alle dagen om 7 uur 's morgens je telefoon van de lader haalt, zorgt je telefoon ervoor dat de laatste 20% dus gedaan wordt net voor 7 uur. Dus overladen is er dan niet meer bij.
Snelladen is sowieso slechter voor de accu dan langzaam laden, want hij wordt dan warmer. Dus ik laad mijn iPhone altijd met het bijgeleverde 5W blokje op, hij heeft er toch de hele nacht de tijd voor. Snelladen moet je m.i. alleen doen als je ook echt snel wilt laden, dus als je er bijvoorbeeld achterkomt dat je de deur uit moet en je telefoon bijna leeg is. Maar zelfs dan heb je al niet goed nagedacht. Als je een beetje vooruit kijkt heb je snelladen helemaal niet nodig en gaat je accu een stuk langer mee...
Ik gebruik mijn snel lader van 11 pro Max ook nooit, inderdaad lekker de tijd nemen voor het laden veel beter.

Gebruik wel iPad lader die is iets sneller, maar de snel lader zit nog nieuw in de verpakking na 1 jaar.
Ach mijn fast charger van mijn 11 pro Max gebruik ik ook niet, leg hem op de belking draadloze lader die al
Met iPhone 8 Plus had(of gebruik mijn oude iPad stekker).

Zo ramp is het allemaal niet :)
Op The Verge staat er ook een artikel over. Maar welk blokje moet je nou hebben om de MagSafe Duo optimaal te gebruiken?
Misschien lees ik er overheen, maar het zou handig zijn als er linkjes naar blokjes staan (niet alleen van Apple maar bijv ook andere merken als Anker) die wel geschikt zijn.
omg :o
en dan zit er ook nog eens maar 1 USB-C poort op.
Gewoon Zens Liberty kopen met watch uitbreiding

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee