Hyundai bevestigt overname van robotmaker Boston Dynamics

Hyundai Motor heeft bevestigd de Amerikaanse robotproducent Boston Dynamics over te nemen van het Japanse Softbank. Hyundai wil zich sterk richten op de productie van robots. Eerder deze week ging al een gerucht over de overname.

Hyundai neemt Boston Dynamics overHyundai krijgt 80 procent van Boston Dynamics in handen, terwijl Softbank de overige 20 procent houdt, meldt het Zuid-Koreaanse bedrijf. De overname stelt de waarde van de robotmaker op 1,1 miljard dollar, maar hoeveel Hyundai zelf betaalt, is niet bekend.

Hyundai wil met de overname een grote stap zetten in de markt voor robotica. Het doel is om uiteindelijk humanoïde robots te maken die bijvoorbeeld werkzaam kunnen zijn in een ziekenhuis, aldus het bedrijf. Ook wil Hyundai robots gaan maken voor het automatiseren van taken in bijvoorbeeld logistiek. Hyundai wil dat in de toekomst 20 procent van de omzet uit robots komt.

Boston Dynamics is een Amerikaanse producent van geavanceerde robots. Het bedrijf kreeg onder andere bekendheid met zijn Spot-viervoeter en humanoïde robot Atlas. Het bedrijf werd in 2013 overgenomen door Google, dat het in 2017 doorverkocht aan het Japanse Softbank.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-12-2020 • 14:31

62

Reacties (62)

62
57
20
0
0
29
Wijzig sortering
Waarom zou Google dit destijds doorverkocht hebben? Niet omdat ze geld nodig hadden neem ik aan. En ik dacht dat Boston Dynamics eerst onderdeel was van Amerikaanse Defensie, of ben ik dan in de war met een andere partij die robots maakt?
Ik denk dat je denkt aan DARPA.
Ik denk dat je denkt aan DARPA.
Ja klopt, daar was ik mee in de war. Die hebben ook een robot met vier poten... ;)
Omdat er voor Google niet veel mee te winnen valt. BD heeft leuke technologie maar een zeer klein toepassingsgebied. Je zal er dus nooit een grote omzet mee kunnen halen en het past ook niet direct bij andere afdelingen van Google/Alphabet.
Als in de toekomst iedereen een huisrobot gaat kopen dan kan je een aardige omzet halen. Hoe ver is dat nog weg? Vwb de robotica denk ik nog een paar generaties; BD is al aardig op weg. De AI misschien iets langer. Ik denk een jaar of 20.
Boston Dynamix is van originele een spin-off van een universiteit, het Massachusetts Institute of Technology, vanaf 1992.

Pas in 2013 heeft Google het overgenomen, en in 2017 is het overgenomen door SoftBank, en nu dus door Hyundai.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 09:48]

- Ik had het mis, de protesten over de wapenindustrie kwamen officieel pas later -

[Reactie gewijzigd door twiFight op 25 juli 2024 09:48]

Blijf Boston dynamics toch zowel fascinerend als een beetje eng vinden.

Ik zie ook aardig wat militaire toepassingen voor spot. Als je er een robot arm op kunt bevestigen dan zal een machine gun ook geen probleem zijn...

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 25 juli 2024 09:48]

Een militaire voorganger van Spot is de Mule:
https://en.wikipedia.org/wiki/Legged_Squad_Support_System

Natuurlijk zijn er losse systemen die als remote turrets werken, maar iets als Spot gaan denk ik niet denderend om met recoil en gewicht, laat staan accuratesse...
Zo'n robothond hoeft alleen maar ergens heel hard naar binnen te rennen en te ontploffen.
Accuraatheid is alleen belangrijk als je vanaf grotere afstand iets wil doen, of als de hardware zelf niet mag beschadigen (afstand voor zelfbehoud)
Kan je dan niet gewoon beter zo een Radiografische auto kopen, met van die grote banden, bij de Intertoys? Dat is een heel stuk goedkoper en al heel wat langer beschikbaar... Niet iets wat momenteel echt gebruikt wordt, door wie dan ook...
Als ik Call of Duty moet geloven.......
Je bent iets te laat met je idee om het nog te patenteren.
Prior art (70~80 jaar geleden) :
https://military.wikia.org/wiki/Goliath_tracked_mine
Deze is wel afgewezen geweest voor gebruik in het leger omdat deze nogal veel lawaai maakt.
Als onbemande tank is de ripsaw m5 wel leuk.
Ik denk dat militaire toepassingen ook wel zeker hun doel is, want dat verkoopt heel makkelijk
Vergis je niet. Er is best veel concurrentie in de Defensiemarkt, veel protectionisme door landen en een relatief kleine afzetmarkt in vergelijking met de consumentenafzetmarkt. Mocht je als bedrijf een contract binnenslepen dan zit je waarschijnlijk voor 'n paar jaar geramd, maar er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die failliet gaan omdat overheden te laat betalen of vanwege langslepende juridische trajecten.
met die gedachten kan je alles evil maken
Ja, maar daar zijn wel gradaties in. Een pen kan ik ook gebruiken om te moorden, maar met een scherp stuk glas gaat dit wel makkelijker en daarmee sneller, dus meer moorden. Laten we dus niet beginnen met te roepen dat je alles dan wel evil kan maken, maar goed te blijven kijken en controleren wanneer iets grote gevolgen kan hebben wanneer het voor kwade doeleinden wordt gebruikt.
in het botlek gebied loopt er nu ook een "spot" robot rond, best bijzonder om te zien wat die kan tegenover normale rups/wiel robotjes in de fabrieken. Spot kan gewoon traplopen waar een rups robotje daar toch best moeite mee heeft ;). volgende stap spot een kooiladder insturen :+
Waar precies? En met welk doel als ik vragen mag?
Ik zie even geen publieke video's van deze robot van boston dynamics dus kan het niet zo met je delen. Maar deze kan in tegenstelling tot de kleine modellen met rupsen dus ook traplope en andere opstakels makkelijker overwinnen (denk aan bijvoorbeeld over een hete leiding heenstappen waar een rups model dit niet kan gezien de rupsen smelten ;) )

Simpel gezegd doen deze robots inspecties van fabrieken waarbij de robot autonoom door de fabriek gaat (en dus Ex gekeurd is gezien botlek).Een voorbeeld van een test met 5G model op rups bij Shell: https://www.youtube.com/watch?v=Uid9Wt0iXiQ SPOT is nog niet EX gekeurd, die heeft alleen als test even gelopen bij mijn werkgever, meer een "PoC" De rups modellen rijden al wel gewoon rond bij enkele fabrieken.

Ik ben hier zelf niet direct bij betrokken, maar het komt erop neer dat er continu metingen gedaan worden door de robots, en eventueel een live stream van de camera waarbij dus (kleine) lekkages heel snel gedecteerd kunnen worden. Waar nu operators dus controle rondes door de fabriek maken kan dat straks dus mogelijk volledig door robots overgenomen worden om zo veiligheid van personeel nog verder te verbeteren.
Ja, alleen een terrorist zal vast niet zoveel geld overhebben om zo'n machine aan te schaffen.
Minimum prijs is $74.500: https://shop.bostondynamics.com/

edit: ik ging uit van een zelfmoord terrorist (1 enkele persoon). Maar er zijn natuurijk terroristische organisaties zat die geld genoeg hebben.

[Reactie gewijzigd door wifikabelhuren op 25 juli 2024 09:48]

Die prijs is het probleem niet, de aanslag van 9-11 kostte iets meer, maar de meeste aanslagen kosten aanmerkelijk minder geld. Een robot maakt terreur niet effectiever, levert dus niet zoveel op voor een terrorist.
En drones kan je al heel lang, heel erg goedkoop bestellen. Er zijn ook al decennia lang autopilots voor radiografisch bestuurbare vliegtuigjes die een stuk goedkoper zijn dan een Spot...
terreurnetwerken die een paar olievelden controleren hebben best wat centjes
als hun spot kunnen betalen kunnen wij dat ook wel dus dan word het spot vs spot dus dan raken er geen soldaten meer verwond of erger
Dat is vrees ik net iets te makkelijk gedacht... Ook bij spot VS spot kun je nog Collateral damage verwachten...
Tot de winnaar oprukt met zijn spots en de verliezer alsnog mensen inzet.
Hahaha heerlijk, denk dat je verbaasd zal zijn hoeveel geld die tevoorschijn kunnen toveren.
Los van het feit dat dit niet zomaar en elke winkel te koop zal zijn is $75.000 een schijntje als je kijkt naar het geld achter terrorisme. In dit artikel kan je lezen dat alleen al de zeven grootste terroristische organisaties 1,4 miljard per jaar verdienen met illegale delving van grondstoffen. En dan spreek je nog niet over landen die off the books ook wel wat geld toestoppen (zoals de VS).
veel landen vanuit de westen sponsoren die self created "terroristen" dus geld zal geen probleem zijn
Ik heb het ook (enkel) niet over terroristen. Kijk alleen eens hoeveel ellende de onbemande drones in Irak en Afghanistan aanrichten.

https://www.google.com/se...=utf-8&client=firefox-b-m

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 25 juli 2024 09:48]

Onbemande drones hebben wel degelijk een menselijke bestuurder achter de knoppen, ze zitten er alleen niet fysiek in.
SoftBank verkoopt de laatste tijd wel erg veel van zijn portofolio. Eerst ARM en nu Boston Dynamics..
Ze hebben veel moeten afschrijven op mislukte startups....
Enkele slechte investeringen gedaan de afgelopen jaren waaronder WeWork. En dat heeft voor een cashflow probleem gezorgd.
Fascinerende robots. SpaceX gebruikt de Spot robot voor inspecties van hun StarShip terrein als deze niet toegankelijk is tijdens testen. https://youtu.be/Bm5hrbLSH2k?t=86
Ik zeg het je, richting 2030 hebben we hier en daar wandelende robots lopen in een magazijn of dergelijk, richting 2040 gaat dit veel meer gemeen goed worden. Geen postbodes meer, mensen in de bouw worden vervangen, magazijns hebben robots die pickorders dag en nacht doen... etc etc...

Die robot-tax die er zeker moet komen, moet nog even wachten, anders zou dat de rem zijn voor robots aanschaffen als bedrijf. Maat uiteindelijk moeten robots voor hun werkuren een bepaalde vorm van belasting betalen... anders is een basisinkomen voor alle werkeloze niet meer te behalen...
Ik denk dat het nog wel wat langer duurt. De beroepen die je noemt zijn misschien "simpel", maar vereisen vaak wel intelligentie die een robot niet heeft, maar een mens wel. Bouwvakker zijn lijkt mss een simpel beroep, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent en af en toe een keuze maken die menselijke intelligentie vereist. Dit geldt bij grote bouwvakbedrijven net zo goed als bij zelfstandige klussers. En dit geldt ook voor magazijnwerk en in de postboderij.

Ik denk eerder dat het écht simpele aapjeswerk in de "Chinese" fabrieken kan worden overgenomen, mits robots natuurlijk kosteneffectiever zijn. Nadeel is wel dat dát juist de mensen zijn, die zonder dat werk niets anders te doen hebben, dus juist dit zal een hoop mensen op straat zetten...
Ik snap je vraagstukken. Ik denk dat het de middenweg wordt. Wat ze met autonoom rijden proberen is de weg te laten voor wat het is, en alle verantwoordelijkheid bij de AI van de auto te leggen... Dat helpt niet, dat is enorm pittig. Mooier zou zijn als ze de wegen ook wat aanpassen voor herkenningspunten. Uiteraard een onbegonnen klus in de wereld.

Maar lokaal voor in een magazijn, kan je overal gebruik maken van RFID tags of visuele markers en dergelijke waar een robot zich aan kan eiken. Daarmee is voor een mens aan te geven, pak pakket X met sticket code Y, en brengt het naar lokatie B. Dit zijn allemaal vooraf ingestelde parameters... Lokatie B is te bereiken via pathnodes (net zoals in leveldesign vooraf ingestelde paden zijn bepaald met pathnodes voor AI). Deze zijn ingsteld met cues op de grond. Cues kunnen qr achtige visuele stickers zijn of rfid tags... En dit is van te voren geregistreerd zodat de robot zijn pad van te voren kan uitrekenen.

Hetzelfde als met post rond bezorgen. Als brievenbussen aangepast worden naar bepaalde vast te stellen ISO-normen waar een robot altijd weet hoe hij de enveloppe moet in schuiven / plaatsen, ben je al een eind. Past het niet dan krijgt de geaddresserde een belletje / appje met de vraag wat te doen met het pakje. Zelfde als met deurbellen, moet ook een standaard voor komen..

Ik hoop dat je me punt begrijpt, we moeten aan twee kanten veranderen om het waar te kunnen maken. Aan één kant de techniek van robots en hun features, aan de andere kant onze elementen geschikt maken... Net als een modulair systeem, zoals je dat ook in sci-fi ziet... waar alles ook qua interface veel meer in blokken zit... Okay beetje een far-stretch... maar ik denk dat je me punt wel snapt :)

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 25 juli 2024 09:48]

Magazijnen worden momenteel best snel geautomatiseerd, veel nieuwbouw magazijnen zijn deels of zelfs volledig geautomatiseerd.

Hier in de stad werd bijna 10 jaar geleden het eerste magazijn al neergezet dat grotendeels geautomatiseerd is. Hier bij in de buurt is ook een straat van nog geen 50 meter afgelopen jaar vernieuwd met zo'n geautomatiseerde stratenlegger.

Post wordt steeds minder verstuurd en er zijn al een paar partijen best ver met het automatisch bezorgen van pakketjes. Tesla zit ook niet zo heel ver meer van het autonoom rijden.

Het kan heel erg hard gaan, we gaan ergens in de komende decennia echt wel tegen het probleem aanlopen dat er niet genoeg werk meer is. De werknemers in de ongeschoolde sectoren gaan hele harde klappen krijgen de komende 10 jaar en het meeste zal met 20-30 jaar volledig weggeautomatiseerd zijn. Als je nu ~20 jaar bent en in een magazijn, de bouw, bezorging of een productiehal werkt, zou het geen verkeerde keuze zijn om je in te dekken en ergens in dit decennium door te groeien of een opleiding te volgen.

Tijd gaat snel en de ontwikkeling ook.

[Reactie gewijzigd door batjes op 25 juli 2024 09:48]

Dan gaat men weer naar andere banen, nog dieper de service industrie in bijv. Dit gaat al eeuwen zo, Nederland heeft een best lage werkloosheid voor een historisch agrarisch landje, ondanks de tractor en andere nieuwe machines die voor flink minder menselijk arbeid hebben gezorgd. Dit is niet anders, maar dan voor weer wat andere beroepen.

Er is idd een tijdelijk probleem voor mensen die accuut omgeschoold moeten worden, dat is duur en lastig en moet je die mensen niet alleen laten oplossen. Maar je hoeft heus geen robot belasting te doen, er zijn nu ook al zat robots en dat gaat ook prima.
Loonbelasting is natuurlijk maar één mogelijke manier om bedrijven te belasten, ze zouden ook gewoon de belasting voor bedrijven op een andere manier kunnen verhogen. Niet dat dat makkelijk is maar lijkt me een stuk praktischer dan robots gaan belasten wat zijn eigen problemen heeft. Zou een bedrijf dat tien robots met elk 2 armen heeft tien keer zoveel moeten betalen dan een met een robot met 20 armen? Om het maar even heel sterk versimpeld uit te drukken...
Het zal zeker een moeilijke puzzel worden... Ik heb al snel de gedachten, hoeveel mensen worden vervangen door deze robot? Zou dat moeten bepalen hoeveel belasting geheven moet worden? En hoever trek je het? Wat is een robot, alleen de fysieke robots, of ook AI en andere automatisering? In het ergste geval kan je het doortrekken naar alle post die nu vervangen is door e-mail bijvoorbeeld...

Dus ja het zal zover ik zie zeker een paar lastige vraagstukken hebben met een subjectieve invulling...
De trend is dat de afgelopen 50 jaar er verhoudingsgewijs meer budget bij de overheid binnen komt uit loonbelasting dan overige belastingen. Het is eigenlijk lachwekkend hoe weinig het bedrijfsleven belast wordt. Heel simpel als grootverbruikers van elektriciteit, het is van de pot gerukt wat wij burgers per kwh betalen als je ziet hoe belachelijk weinig een grootverbruiker per kwh betaald. In het bedrijfsleven vloeien vele triljoenen heen, maar het geld dat door werkend Nederland heen vloeit is slechts ~300miljard.

Loonbelasting is goed voor bijna 50% van de begroting! Ongeschoold werk wordt elk jaar steeds meer vervangen door machines, maar ook laaggeschoold werk wordt steeds meer geautomatiseerd.

We zitten momenteel in een nieuwe automatiseringsgolf en ik betwijfel of er elders weer genoeg nieuwe banen gecreëerd worden om dat op te vangen zoals dat bij voorgaande automatiseringsgolfen (of de industriële revolutie) wel het geval was.

Een basis inkomen is onvermijdelijk en de overheid moet het belastingheffing echt anders gaan aanpakken, want het is onhoudbaar om de helft van je begroting van werkend Nederland binnen te blijven harken.

[Reactie gewijzigd door batjes op 25 juli 2024 09:48]

Ik ben het volledig met je eens. Los van of er genoeg werk gecreëerd zou kunnen worden denk ik ook dat het domweg niet nodig is dat iedereen (zoveel) werkt. Ik vond alleen het idee om dat met een robot tax op te lossen niet zo handig... Het belastingstelsel zou inderdaad herzien moeten worden zodat de werkelijke inkomsten van bedrijven eerlijk belast kunnen worden. Daarbij moeten dus ook constructies waarbij bijvoorbeeld de lokale branch van een bedrijf toevallig de volledige winst in de vorm van licentie kosten of zo aan het buitenlandse moederbedrijf moet betalen, zodat er nul winst is en dus geen belasting betaald wordt, uitgebannen worden.
hoe zie je het voor je dat de bouw vervangen word door robots? Ja er vind mechanisatie plaats (denk aan het straten en nu ook metselwerkzaamheden) De grote vlakken kunnen met mechanisatie efficienter gaan. Gebeurd in de landbouw ook (en laat NL in dat laatste onderdeel wereldleider zijn qua efficientie op vele vlakken) Dat betekend niet minder arbeid, maar meer productie met dezelfde hoeveelheid arbeid. Ja de komst van de tractor heeft wat arbeidsplaatsen gekost. Maar in de bouw word nu geschreeuwd om mensen terwijl er juist meer mechanisatie plaats vind (denk aan steeds kleinere mini-gravers waar je anders met 3 man met de hand stond te graven omdat een 4 tonner er te groot was zoals een achtertuintje).

Sommige werkzaamheden kunnen gewoon niet door robots. Een robot is ontzettend goed in repeterend werk (productie/kleine montage) Maar als het groter of dynamische word zoals in de bouw word het al lastig. Of zie jij een robot al even stopcontactjes afmonteren en stucwerk doen?
Stucwerk zeker, en als de robots komen dan worden stopcontacten zo veranderd dat het voor die dingen wel mogelijk wordt. Bijvoorbeeld de polen blood in de doos en het wandkontact met drukcontacten er in clicken. De doos en de buizen komen met gemonteerde kabels. Beetje LEGO systeem.

Hetzelfde zie je overal. Om kosten te drukken worden producten simpeler gemaakt. Gewoon het gevolg van kapitalisme dat efficientie drijft. Robotica zal daarin mee gaan.
dat zei men 10 jaar terug met AI en block chain ook al...

ondanks dat experts (deskudigen op de universiteiten zonder belangen) dit tegenspraken.

Robots zijn er al, maar vervangers van mensen? Ik weet het niet.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @kneusteun11 december 2020 14:34
Dank, gefixt :)
Ik vraag me wel af waarom DARPA Boston Dynamics niet heeft overgenomen...
DARPA financiert/organiseert onderzoek en ontwikkeling, het is niet een bedrijf.
Bij Corror Digital zijn ze ook al ver ;)
https://m.youtube.com/watch?v=y3RIHnK0_NE

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 25 juli 2024 09:48]

s/o Hyundai voor deze man altijd robot technologie verder gepusht
Misschien off topic en niet relevant maar, zoals ik nu lees dat (Hyundai Motor) een auto fabrikant het bedrijf robotmaker Boston Dynamics over heeft genomen dan vraag ik me wel af of we in de toekomst transformer auto's kunnen kopen/ hebben. :+ :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.