Samsung toont transparante microledschermen (update)

Samsung heeft meerdere transparante microledscherm laten zien waar gebruikers volledig of gedeeltelijk doorheen kunnen kijken. Een van de schermen heeft geen schermranden. Samsung zegt nog niet wanneer het de transparante microledschermen wil verkopen.

Het bedrijf zegt zes jaar aan de transparante microledschermen te werken en spreekt over 'glasachtige schermen'. Samsung lijkt de schermen te willen verkopen aan consumenten, al worden dergelijke transparante schermen ook vaak genoemd voor bijvoorbeeld ramen in metro's of winkels. Het is niet duidelijk wanneer de schermen klaar moeten zijn voor massaproductie.

Samsung presenteerde de schermen op een show voorafgaand aan de CES. Net als andere microleddisplays bestaan de nieuwe transparante schermen uit compacte modules die naast en boven elkaar geplaatst kunnen worden. Samsung toonde zijn transparante microledschermen naast transparante oled- en lcd-schermen, waarbij opviel dat de helderheid en de transparantie van het getoonde microledscherm aanzienlijk beter waren dan die van de andere twee technologieën. De helderheid van de getoonde demoschermen mag indrukwekkend zijn, de resolutie is dat niet. Omdat microled gebruikmaakt van anorganische leds die individueel op een substraat gemonteerd worden, is de pixeldichtheid vooralsnog relatief laag.

Update, 15.40 uur: Informatie over vergelijking met oled en lcd toegevoegd.

Samsung transparante mircoled
Samsungs transparante microledscherm

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-01-2024 • 07:59

62

Reacties (62)

62
62
22
1
0
33
Wijzig sortering
Een paneel van (semi) transparant mat glas in plaats van een groot zwart vlak tegen de muur heeft mijn voorkeur. Zo'n paneel zou redelijk gemakkelijk tegen een laag van electric switchable glass geplakt kunnen worden om bij het aanzetten van je tv een hoog contrast te creëren.
Dus in dat geval zeker voor thuisgebruik in te zetten.

Maar initieel zal het vast in andere commerciële settings ingezet worden.
Van tijd tot tijd zien we dit soort schermen voorbij komen op Tweakers, zo ook voorheen van Xiaomi maar ikzelf, iemand die in China zit heeft nog nooit zo'n scherm in de praktijk gezien. Ja heel leuk, heel mooi maar buiten achter een winkel raam zie ik toch niet geheel wat ik hiermee moet?
Onze interfaces zijn niet gemaakt voor transparante schermen. We hebben veel witte of zwarte achtergrond, dat werkt niet lekker hierop.
Er zal dus een interface moeten komen die geen achtergrond vereist. Ik zie dat in Android of iOS nog niet zo snel gebeuren en al helemaal niet voor films/tv.

Bv het weer of een nieuws headline tonen in een metro raam lijkt me een prima usecase.
Misschien niet Android of iOS zoals we het nu kennen, maar VisionOS en de onvermijdelijke Google-variant hierop bieden wel mogelijkheden hiervoor. Ik zie het al voor me dat we binnen een tiental jaar niet meer met een blok in onze broekzak rondlopen, maar alles gewoon doen met een bril waarop àlles geprojecteerd wordt à la Google Glass in de tijd ipv de Vision Pro van Apple die (hoewel mooi gedesignd) er uit ziet als een skibril die te veel in de gym heeft gezeten. Of dat nu per se een verbetering voor de samenleving is, laat ik in het midden
Vision Pro als een gewone bril (formaat) zie ik in dat tijdsbestek ook nog niet gebeuren. Hun grootste uitdaging nu is een intern batterypack en dan met meer batterijduur dan het nu heeft.

Los daarvan, ik draag geen bril (behalve soms een zonnebril in de zomer). Ik zou het helemaal niet fijner vinden om steeds een bril te moeten dragen of zoiets bij me te dragen. Ik geloof ook niet dat zoiets een vervanging wordt, eerder dat het z’n eigen plekje gaat veroveren.
En hoe wil je dat doen met scherp stellen van je ogen? Je ogen kunnen niet scherpstellen op 1 cm afstand van je gezicht. Dus een schermpje wat zo dicht op je ogen zit, kun je niet scherp zien. Het is niet voor niets dat alle VR brillen een grote lens hebben om te zorgen dat het licht parallel je ogen inkomt en niet gewoon recht voor je ogen als punt. En lenzen ervoor zetten zorgt ervoor dat je niet meer de omgeving scherp kunt zien.
Ik ben geen opticien, noch een programmeur, dus ik kan helaas niet op je vraag antwoorden. Wat ik wel denk ik dat ook daar een oplossing voor gevonden zal worden. Iets zegt me dat de manier waarop de pixels op die schermen weergegeven zullen worden wel op die manier kunnen worden gearrangeerd dat wat er op het scherm komt zich aanpast aan de sterkte van de glazen. Maar dat is uiteindelijk de volgende stap, he, dat ze nu transparante schermen kunnen maken die bovendien leesbaar zijn en duidelijk beeld weergeven is al de moeite op zich. Ik zie (pardon the pun) de toekomst wel door een roze bril
Wat ik wel denk ik dat ook daar een oplossing voor gevonden zal worden. Iets zegt me dat de manier waarop de pixels op die schermen weergegeven zullen worden wel op die manier kunnen worden gearrangeerd dat wat er op het scherm komt zich aanpast aan de sterkte van de glazen.
Sommige natuurkundige zaken kun je niet zo maar oplossen. Licht en lenzen (inclusief oog) werken nu eenmaal op een bepaalde manier. Het is niet voor niets dat bijna alle oplossingen die er zijn werken met projectie via iets als waveguides. Of met camera's die het beeld doorsturen naar schermen achter een lens.

Maar pixels arrangeren zal geen oplossing zijn, want het lost niet het probleem op dat licht in dat geval nog steeds vanuit een punt komt, en dat het licht niet parallel vanuit de verte komt.
Er zijn twee grote nadelen aan zo'n bril, afgezien van de door jou genoemde scherpstelling. Je concentreert je op het scherm (je brillenglas) en daardoor ben je je minder bewust van je omgeving en het andere nadeel is dat ook je omgeving jouw boodschappen kan lezen. Dat laatste weliswaar in spiegelschrift, maar voor mij bijvoorbeeld zou dat geen enkel probleem zijn.
Ik denk dat een bril er niet gaat komen.
Misschien dat ik kortzichtig ben maar ik zie nog niet perse het nut hiervan in.

Ja misschien als je presenteert dat je er achter kan staan en dan zo kan aanwijzen. Maar dat is toch wat onpersoonlijk

dat CSI schermen nu werken en dat je dus "in de lucht" dingen kan selecteren en doen oke. Maar ook daarvan zag ik niet snel het nut.

Misschien met een soort van 3D weergave dat je voor en achter tegelijk kan zien, maar je kan ook roteren en je kan niet aan twee kanten tegelijk kijken als mens.

Ik ben dus heel benieuwd welke geniale concepten er ontwikkeld worden. Ik zie ze persoonlijk nog neit, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Transparante schermen kunnen natuurlijk vele toepassingen hebben, denk aan:

- Etalages en andere marketingachtige toepassingen.
- Displays in ruiten van je auto.
- Brillen met AR-achtige toepassingen.
- Slimme spiegels (bijv in badkamer ofzo).

Eigenlijk overal waar je nu een 'gewone' ruit gebruikt en het weergeven van info (eventueel interactief) van enig nut is.

[Reactie gewijzigd door secret17 op 23 juli 2024 11:34]

in plaats van de projecties die je nu hebt bedoel je dan want veel van dit is er natuurlijk al als soort van projectie.

dit is beter dat ben ik met je eens, maar dan nog niet echt nieuw.
Het concept van transparante schermen is idd niet nieuw, maar het is zoals je zegt zeker een verbetering tov bijvoorbeeld projectie. Overigens niet alleen qua weergave, maar ik vermoed dat dit ook veel beter gaat werken qua interactiviteit (bijv met touch) dan wat je met projectie kan bereiken.
Zet een televisie uit en je hebt een groot zwart vlak op de muur hangen. Zat mensen in mijn omgeving, met name dames, die daar ongelukkig mee zijn. Ik zie absoluut consumenten-markt voor de transparante televisie, zeker voor de schermgroottes die niet achter kastdeuren verscholen kunnen.
Gerelateerd hier aan was ik benieuwd of er überhaupt video-codecs bestaan die een alpha-channel ondersteunen omdat je misschien een semi-transparante zwarte achtergrond wil laten zien, zoals ook ondertiteling dat soms doet voor de leesbaarheid. Dat is dus blijkbaar een hele lijst inclusief H.265 en WebM.
Zeker, dit is ook handig wanneer je videobewerking doet en je lagen hebt met transparantie. (bijvoorbeeld een opname waarbij een blauwe of groene achtergrond is weggehaald)
En wat houd je tegen om het scherm gewoon een achtergrond te laten zien op het deel van een scherm waar je een interface wil renderen?

Vraag me trouwens wel af in hoeverre je wat er achter het scherm zit kan zien terwijl je bv een film kijkt. Misschien kunnen ze dit ook combineren met bv de dimbare ramen die je in sommige vliegtuigen ziet.
Een zwarte achtegrond lijkt me net als transparant weergegeven te zullen worden. Zwart betekent dat er geen licht geproduceerd wordt en dat er op het scherm dus niks getoond wordt. Dit is gelijkaardig aan hoe de Hololens en Magic Leap AR-brillen werken.

In de video zie je ook niets dat zwart is. Aan het einde zie je balkjes met een gradiënt van helder naar donker, maar je ziet dat de donkere delen de achtergrondkleur aannemen. Als ze zwart konden weergeven (hetgeen de Magic Leap 2 tot op zekere hoogte kan), dan hadden ze dit - denk ik - zeker getoond.

Voor toepassingen zie ik reclames of zogenaamde "hologrammen" op festivals. Deze laatste is gelijkaardig Pepper's Ghost, maar dan met een scherm ipv projectie. Het vuurwerk in de video is hier zo een voorbeeld van.

(Er is een bedrijf - ben de naam vergeten - dat zulke "hologrammen" maakt door een transparant LCD-scherm in één zijde van een wit opgelichte doos te zetten. Doordat je de hoeken aan de binnenkant ziet krijg je een 3D-effect. IIRC is dat ook 1 of 2x gebruikt tijdens de laatste presidentsverkiezingen - die plaatsvonden tijdens de pandemie - om te laten lijken dat de kandidaten fysiek in dezelfde ruimte waren. )
Onze interfaces zijn niet gemaakt voor transparante schermen. We hebben veel witte of zwarte achtergrond, dat werkt niet lekker hierop.
Je kan in principe wel zwart tonen als je er ook een laag LCD pixels in verwerkt, die kan je dan op 'zwart' zetten.
'Control center in spannende actiefilm' - interface..
Een TV die als deze uit is ook gewoon weg is. Nu heb je een lelijk zwart éénpersoonmatras aan de muur hangen.. Fabrikanten plaatsen dan wel een leuke rand rondom de huidige TV schermen, maar het blijft gewoon een gigantisch lelijk zwart vlak in de huiskamer. (Al geef je een scherm een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding...)
Het zou heerlijk zijn dat wanneer een TV uit is deze gewoon weg is, en je dan een stukje van je muur/interieur weer terug hebt.
Het zou heerlijk zijn dat wanneer een TV uit is deze gewoon weg is, en je dan een stukje van je muur/interieur weer terug hebt.
De fabrikanten hebben daar nu al oplossingen voor. Bij het uitzetten wordt de TV dan niet "uit" gezet, maar dan wordt een afbeelding getoond. Dan lijkt het alsof je een mooie schilderij aan de muur hebt hangen.

Met deze doorzichtige display heb je alsnog een glasplaat aan je muur. Misschien dat je er nog iets achter kan hangen wat je dan kan zien. Maar als je dat ook ziet als je de TV aan hebt staan, dan zullen maar weinig mensen dat doen.

Waar ik dan wat meer in zie is de oprolbare TV. Daar zijn ze ook al mee bezig.
Een witte achtergrond is geen probleem. Zwart wordt doorzichtig.
Dit soort schermen zijn ook niet echt voor consumenten bedoeld. Het is geen vervanging voor een monitor of TV, maar juist voor andere toepassingen waar we nu nog geen beeldschermen voor gebruiken. Denk aan etalages of bushokjes en andere "permanente" displays die zo nu en dan transparant moeten zijn. Voor de ruiten van een Metro zou het ook heel leuk zijn, de muren van tunnel zijn immers erg saai om naar te kijken. Bovengronds zijn schermen eerder storend.
LCD is begonnen met zwart hoor. Het kan prima. Een (2) (extra) blokkerende LCD laag over de LEDs die het alpha kanaal doet
Ik heb dit soort transparante schermen wel eens gezien op Daxing airport Beijing.
Dat scherm in Beijing is transparant LED, dit heeft een veel lagere resolutie. De pixels worden verborgen middels een folie in het glas. Nadeel is dat je niet volledige transparantie hebt omdat je een deel van je contrast nodig hebt om het raster te maskeren.

Een andere techniek voor transparante schermen is middels reflectie op het glas, nadeel hiervan is weer dat het om een projectie betreft, dus je een stukje contrast in het plaatje kwijt raakt (maar wel weer hoge transparantie hebt).
In vitrines en musea expositie?
Data in supermarkten over producten?

Ik kan wel wat toepassingen bedenken.
Dit soort schermen kunnen ook in auto's gebruikt worden zodat er een grote HUD kan worden worden gemaakt. Samen met AI (voor het herkennen van het straatbeeld) etc kan dan een navigatie volledig over het scherm lopen en in je zicht tonen waar je heen moet. Daarmee krijg je dus MR in de auto.

Mercedes doet dat nu al via AR (camera, AI en navigatie tonen in het camera beeld), maar dan moet je je hoofd dus draaien naar je console, wat heel onhandig is.
Daar dacht ik in eerste instantie ook aan, maar dat gaat niet werken.
Je oog moet dan namelijk scherp stellen op de afstand van je raam. En als je in je zicht wilt tonen waar je heen moet, dan moet de weerschave op de afstand van je zicht op de weg zitten. Dan kun je de weg en de informatie tegelijkertijd scherp zien.
Bij mijn hud lijkt de informatie ergens ten hoogte van de voorbumper te zitten.

Zoals hiostu al aangaf kan je dat niet oplossen door wat met de pixels te rommelen.
hiostu in 'Samsung toont transparante microledschermen'
AI moet dat wel kunnen oplossen met oog tracking etc.
Het is een uitdaging, maar ik geloof niet dat dat niet op te lossen is.
Wat wil je dan met oog tracking doen?
Het is leuk om zo'n term te spuien, maar ik kan echt met de beste wil van de wereld niet bedenken hoe dat een oplossing voor het probleem kan maken, dat je oog zich op het dichtbij staande scherm moet herfocusen tov de veraf staande weg.

Dat oplossen is een grotere uitdaging dan het maken van transparante microledschermen.
Oogtracking oa. om te bepalen waar iets op het scherm moet komen om te integreren met het beeld wat je er buiten ziet.
Dat jij niet kan bedenken hoe je het kan oplossen wilt niet zeggen dat het niet oplosbaar is of het in de toekomst niet op te lossen is.
Dat helpt geen zier tegen het grote probleem dat je scherm op een andere afstand staat van de weg en je oog dus moet herfocusen. Bij een HUD in een auto hoeft je oog niet te herfocusen.
Die oogtracking is totaal niet nodig. (zit ook niet in huidige HUDs)
Volgens mij worden ze zelfs al ingezet?

https://www.bright.nl/nie...elt-je-er-alles-over.html

Ook in slimme spiegels zitten dit soort displays dacht ik?
Bij een spiegel kijk je niet door het scherm heen. Een slimme spiegel heeft achter de reflecterende laag een normale monitor die het beeld toont. Die reflecterende laag laat echter het licht van erachter door, waardoor je het beeld op de monitor ziet. (dit zie je vaak in de "verhoorkamers" van tv series, waar collega's meekijken met de ondervrager.)

(zie ook dit oude topic)
Marketing? Ik denk dat samsung (of er nu nuttige use cases zijn of niet) hiermee aandacht trekt voor het merk.
Misschien door meerdere lagen na elkaar te zetten valt hier ooit een scherm met wat diepte-effect mee te maken, zonder bril. Ik denk maar luidop.
  • VR headset om snel even rond te kunnen kijken, of om AR te projecteren.
  • Bedieningscomponent voor je smarthome aan de muur. Kamertemperatuur direct op je behang :+
  • Op de spiegel zodat je kan tandenpoetsen en scheren terwijl je nieuws leest.
  • Telemetrie op de auto voorruit zonder HUD.
  • Katten gaan het geweldig vinden i.c.m. bewegend stipje.
Ik vermoed dat zulke schermen hetzelfde nadeel hebben als projectoren dat het weergeven van zwart volledig afhankelijk is van de achtergrond/omgeving. De LEDs zullen licht uitstralen, maar zelf geen licht blokkeren/absorberen.
Ik denk dat je een dergelijk transparant scherm niet moet verwarren met je TV thuis. Dit is niet bedoeld om thuis aan de muur te hangen, maar eerder voor specifieke toepassingen waar je juist geen achtergrond bij wilt hebben (dus zwart of wit maakt dan minder uit).

Denk bijvoorbeeld aan vitrines van winkels, ramen van treinen of ziekenhuiskamers. Je kan er wat informatie op laten zien, terwijl je er nog doorheen kunt kijken.

Ik weet niet of een auto voorruit ver gezocht is, maar dit lijkt me beter dan de HUDs die we vandaag de dag hebben. (maakt sterretje vervangen natuurlijk wel weer duurder, dus weet niet of het wenselijk is)
Dit soort schermen zullen dan ook niet bedoeld zijn om reguliere content zoals films of websites te tonen, maar echt specifieke toepassingen kennen waarbij die transparantie juist van belang is. Dat gezegd hebbende zou je dit soort schermen nog kunnen combineren met dynamisch glas dat van volledig transparant naar donker/ondoorzichtig glas kan verschuiven. Helemaal zwart wordt lastig, maar het kan extra contrast bieden in oververlichte situaties natuurlijk.
Mwah, doe er een smart glass laag achter en dan kun je de doorzichtigheid van het glas ook regelen.
Extra LCD laag toevoegen voor licht blokkade net als in LCD schermen.
Dit zou fantastisch zijn in een auto. 's Nachts en in de mist een IR beeld overlay erop. Combinatie met navigatie systeem en auto-parameters zie ik ook wel zitten. Als dit ook nog een beetje warmte genereert, werkt het ook nog als voorruit ontwaseming...
Dit is een heel goed idee. Dat de weg mooi geprojecteerd word op je voorruit tijdens een zware bij of sneeuwstorm ofzo.
Als '23 het jaar van het scherm nog niet was, zal 2024 het wel worden _/-\o_
Dit is het jaar van linux op de desktop
Dit is het jaar van het konijn de draak

[Reactie gewijzigd door Schway op 23 juli 2024 11:34]

Je moet dan natuurlijk wel uitgaan van de Chinese kalender. Het jaar van de Draak start op 10 februari en we zitten nu nog in het jaar van het Konijn...
2k, 27inch Microled met een refresh tussen de 144-240hz zonder irritante matte finish zou voor mij wel endgame zijn. Helaas zien we Microled maar niet echt komen hier in de EU :'(
Verkeerde artikel denk ik? Dit gaat niet over de nieuwe Acer lijn monitoren ;)
Nee hoor. Tenzij jij een geheime site hebt waar je Microled schermen kunt halen van die specs :)
Ondanks dat dit nog allemaal concept-producten zijn en mij totaal niet helder is wat de resoluties, refresh-rates en andere specs van dit soort schermen zijn, word ik toch elke keer erg blij van nieuws over MicroLED. Het geeft aan dat Samsung echt nog bezig is deze techniek te verfijnen, wat betekent dat ze ook nog flink bezig zijn het lastige productieproces van MicroLED-schermen te verbeteren. We weten allemaal dat MicroLED qua beeldweergave de toekomst is, aangezien het het beste van OLED (zwartwaardes, contrast, kijkhoeken en responsetimes) en LCD (brightness, geen burn-in) moet gaan bieden. Sterker nog, ik denk persoonlijk dat zodra MicroLED doorbreekt, we dan afscheid gaan nemen van vrijwel alle andere schermtechnieken, want MicroLED is zoveel beter dan de rest op alle punten dat het eigenlijk overbodig wordt om nog schermen met andere panelen uit te gaan brengen, met name zodra de productiekosten vergelijkbaar of zelfs minder hoog zullen zijn.

Anyway, nu weer even van de roze bubbel af en hopen dat we over circa 5 jaar een degelijke MicroLED qua scherm of monitor kunnen kopen. ;-)
Mooi verwoord! Ik hoop ook dat deze techniek doorbreekt in de komende jaren. Heb wel eens een paar Minileds voorbij zien komen, maar dat was het allemaal net niet met het aantal zones.
Ik kijk zelf vooral heel erg uit naar MicroLEDs qua monitor. Persoonlijk zoek ik namelijk naar de monitor die ik zowel voor productiviteit als voor gaming kan gebruiken. Ik vind OLED prachtig en heb nu twee LG OLED TV's, maar durfde de stap naar een OLED-monitor niet aan omdat ik als software engineer toch regelmatig urenlang dezelfde applicaties statisch open heb staan; daarnaast zijn de meeste sub-pixel layouts niet erg geschikt voor tekst e.d. Voor werk thuis ben ik een jaar geleden dus voor een 49" IPS gegaan.

Qua formaat en vorm vind ik de pas uitgebrachte dual 4K 57" MiniLED-monitoren een mooie mogelijke tussenstap, maar zoals je zelf al aangeeft zijn die het gewoon nog net niet als je OLED hebt ervaren qua gaming e.d. Mijn droom monitor zou dus iets als een dual 4K MicroLED zijn en hoop van harte dat een dergelijke monitor binnen 5 jaar een keer op de markt gaat komen...
Linksquest Moderator Spielerij 8 januari 2024 10:09
Vind het idee zeker leuk en moet zeggen hoe het zo gebracht werd ziet er zeker vet uit. Zou het voor nu thuis nog niet gaan gebruiken, maar ik zou genoeg situatie weten waar dit wel goed zou kunnen werken.
Lijkt me fantastisch om mijn ramen hiermee te vervangen. Als het weer buiten niet te genieten is zet ik er dan een prachtig strandbeeld op en lijkt het net alsof ik op vakantie ben in een zonnig land. Of ergens in de prachtige besneeuwde bergen.

Met een beetje creativiteit kun je zo nog 1000en toepassingen bedenken.
Zelf denk ik dat dit nooit echt praktisch word voor consumenten, het enigste nut voor dit soort schermen (denk ik) zal puur voor reclame worden gebruikt. Samen met decoratie in gebouwen of op de straat. Of heel misschien in auto ramen.

Ook al ziet het er in Sci Fi films en series zo gaaf uit :)

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 23 juli 2024 11:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.