LG levert transparante oledschermen voor ramen in Chinese metro's

LG heeft transparante 55"-oledschermen geleverd voor gebruik als ramen in Chinese metro's. De schermen worden hierbij gebruikt voor het tonen van realtime informatie, zoals vertrekschema's, locaties, overstapmogelijkheden, lokale weerberichten, en het nieuws.

LG meldde eerder deze week in een persbericht dat de transparante oledschermen vooralsnog alleen gebruikt worden in metrolijn 6 in Beijing en metrolijn 10 in Shenzhen, zo schrijft ook Engadget. Er zijn ook plannen om het gebruik van dergelijke oledpanelen uit te breiden naar andere metrolijnen, meldt LG. Het bedrijf zal hiervoor samenwerken met spoorwegmaatschappijen en metrostations.

LG noemt geen specificaties van de gebruikte schermen. De resolutie en helderheid zijn bijvoorbeeld nog niet bekend. YouTube-kanaal AmazTech heeft een video van de oledramen gepubliceerd, waaruit blijkt dat de schermen mogelijk functioneren als touchscreens. LG noemt zelf geen touchfunctionaliteit in zijn persbericht.

Het bedrijf schrijft dat het verwacht dat de markt voor transparante schermen jaarlijks gemiddeld met 46 procent zal groeien. Tegen 2024 moet deze markt een totale waarde van ongeveer 4,17 miljard euro hebben, verwacht LG.

Het transparante oledscherm als interactief metroraam. Afbeelding van LG

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-08-2020 • 17:28

147 Linkedin

Reacties (147)

Wijzig sortering
Leuk met dit voorbeeldje van de route geprojecteerd maar we begrijpen wel dat dit voornamelijk een reclamevehikel gaat worden. En daar zit ik niet op te wachten. Dan kijk ik liever naar tunnelmuur.
In de metro van Shanghai kwam ik al veelvuldig reclame tegen welke geprojecteerd worden op de muren van de tunnel.

Dus met deze schermen kan het nu overal zeg maar.
Dat is geen projectie, maar zijn verticale LED bars op de muren van de tunnel die synchroniseren met de snelheid van de trein. Door Persistence of Vision zie je daardoor de beelden.

[Reactie gewijzigd door -Tim- op 24 augustus 2020 03:35]

Yups in bijv Beijing gebeurd dit ook al jaren. Logisch doorontwikkeling opzich.
Op Zurich airport is er een "Heidi" die naar je glimlacht... https://www.youtube.com/watch?v=nHEGw9HY6BY
En ja, ook Koeien die loeien en koeiebellen die rinkelen... Welcome to Switzerland..
Dus ook reclame :-)
Hier in Nederland kijk je al snel tegen graffiti en krassen aan.
Anoniem: 162126
@init623 augustus 2020 18:43
Nog steeds beter dan reklame.
Ik heb liever ongepersonaliseerde reclame in de trein dan graffiti. Reclame levert geld op voor de vervoerder waar grafitti geld kost. Als ze hiermee het OV goedkoper kunnen maken of uitbreiden heb ik dat echt een stuk liever.
Soms wil je gewoon rust en even geen beeldscherm voor je neus. Zowat overal waar je kijkt wordt je geconfronteerd met reclame.
Er is toch niemand die voor rust in de metro gaat zitten. Rusten kun je op zoveel plekken, ik ben het met Stefan eens. Liever reclame en goedkoper OV als "rust" in een overvolle metro.
Rusten kan op veel plekken? Waar wil je dat doen? Het gaat mij om de hele tijd afleiding en prikkels krijgen. Al denk je bewust het te negeren, onbewust negeert je hersenen deze informatie niet. Het is eenmaal vermoeiend en stressvol om telkens geserveerd te worden met informatie.
Zo zit ik lekker op de motor van werk en denk ik aan niets.

Je bent wel heel naief als je denkt dat ads ervoor gaan zorgen dat het OV goedkoper gaat worden. Dat zal ook maar een tijdelijk effect hebben. Tevens is het ook nog eens de vraag of we de inkomsten van het OV afhankelijk willen maken van ads. Dan geef je bedrijven weer net te veel invloed en macht.
Er hangen al genoeg reclameposters/zuilen/beeldschermen.

Laten we op de voorgevels van woningen ook reclames plaatsen om de woonlasten te verlagen. Of bij ziekenhuizen om de zorgkosten te verlagen.
Scholen kunnen we ook sponsoren door Apple of Microsoft.

Dit komt niet ten goede van de maatschappij om allerlei instanties afhankelijk te maken van reclames van bedrijven.
offtopic:
Doet me meteen denken aan Black Mirror(15 million merits) waarbij de ad stopt als je je ogen dichtdoet en een melding geeft.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 24 augustus 2020 10:53]

Rusten kan op veel plekken? Waar wil je dat doen? Het gaat mij om de hele tijd afleiding en prikkels krijgen.
Dit dus...

Er zijn genoeg mensen die snel overprikkeld raken, dus dan is dit een hele slechte ontwikkeling. Persoonlijk vindt ik het al veel te druk met reclame etc. in het OV en op de stations.
Je hersenen krijgen gewoon geen rust...
Rusten kan op veel plekken? Waar wil je dat doen?
Ik woon vlakbij de Utrechtse heuvelrug. Dus het bos is een goede kanshebber normaal gesproken. Zeker in deze tijd ben ik er vaak te vinden.
Het gaat mij om de hele tijd afleiding en prikkels krijgen. Al denk je bewust het te negeren, onbewust negeert je hersenen deze informatie niet. Het is eenmaal vermoeiend en stressvol om telkens geserveerd te worden met informatie.
Zo zit ik lekker op de motor van werk en denk ik aan niets.
Sorry, maar dat is niet helemaal de bedoeling gok ik zo? Zeker op een motor ben je toch gauw met "afleiding" bezig. Tenminste, afleiding, verkeer noemt men dat.
Dat zal misschien voor jou werken, maar dat betekent niet dat we iedereen moeten opzadelen met ads. Al eens afgevraagd waarom we stilte coupe's hebben?
Verschil met afleiding met mijn motor en advertenties is dat de ene gewenst is en mij energie geeft omdat ik het leuk vind en de ander een confrontatie is.
Zo krijgt men ook energie door te sporten, terwijl een dagje verhuizen slopend is terwijl beide lichaamlijke inspanningen vereisen.

Volgens mij zijn er vrij weinig mensen die graag bewust reclame willen zien en hier energie van krijgen.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 24 augustus 2020 12:54]

Ik heb ook nooit gezegd dat advertenties een goed idee zijn. Ik vind het zeer afleidend en vind ook reclame borden langs de snelweg (zoals die grote lichtgevende borden langs de A2 bij utrecht) echt enorm onverantwoord. Zeker op drukke plekken (a1 voor Hoevelaken bijvoorbeeld) ook echt gevaarlijk. Je kijkt er hoe dan ook naar.

Ik denk alleen dat je rust ook echt op moet zoeken. Ik doe dat bijvoorbeeld door een avondwandeling.

Edit: even voor context mbt tot verkeer. Ik reed elke dag zo’n 100Km van en naar werk. Tegenwoordig niet meer, maar als ik nu naar mn opdracht moet is dat nog meer geworden. Niet erg hoor, maar kost zeer zeker energie. Veel energie en echt tot rust kwam ik niet in de auto. Tegenwoordig rijd ik met autopilot en dat scheelt echt enorm qua energieniveau. Heeft mijn ritjes echt een stuk veiliger gemaakt.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 24 augustus 2020 13:09]

We draaien het probleem om door een behoefte aan rust te creeren doordat we zoveel afleiding en prikkelingen krijgen.
Even zonder dollen, welk product is goedkoper geworden in Nederland? Als je serieus denkt dat het OV goedkoper wordt daarmee, dan vrees ik dat je van een koude kermis thuis komt.
Welke OV vervoerder heeft de laatste tijd meer reclame geïntroduceerd? Ik zie enkel een verschuiving van fysieke posters naar digitale schermen. In veel andere landen is de complete metro van deuren to handvatten volgeplakt reclame.
Voorbeeld: NS is dit jaar begonnen met bewegende reclames op de schermen in de intercities. Deze schermen zijn ooit geintroduceerd met enkel reisinformatie (aankomsttijden). Daarna werd dat ook "statische" reclame voor NS diensten, daarna ook semi-"statische" reclame voor culturele dingen erbij, in intussen is het ook bewegend beeld geworden. Als ik graag reclame wil zien open ik mijn browser wel....
Het meest irritante daarvan is ook nog dat je soms moet wachten voordat je die reisinformatie weer kunt zien. Net zo irritant als die schermen in sommige snackbars, dan ben je aan het kijken wat je wilt bestellen, moet je eerst wachten op reclame.
Net zo irritant als die schermen in sommige snackbars, dan ben je aan het kijken wat je wilt bestellen, moet je eerst wachten op reclame.
Snackbar verkoopt dus liever reclame dan zijn eigen menu. Dan ben je niet meer echt gefocussed op je eigen zaak.
goedkoper is ook minder duur, het kan een kostenbeperking zijn waardoor prijzen minder zijn gestegen dan dat er geen reclame zou zijn.
Die borden vervangen mensen die vroeger op het perron aan te spreken waren over reisinformatie en vertragingen.
Vroeger wist je dat het kwam door een kinderwagen die tussen een deur klem zat of zo en nu zie je +5 minuten bij je aankomsttijd verschijnen...
elk voordeel heeft z'n nadeel, nu zien mensen op de trein het direct dat er een vertraging is en waarschijnlijk op alle inkomende treinen ook dat ze mogelijks moeten wachten op hun aansluiting ipv de 2 of 3 stationsmedewerkers bestormen die dan 200x moeten zeggen wat er mis is. Uiteindelijk maakt het weinig mensen uit waarom en nog minder die het menselijk contact missen. Ouderen vinden het gezelliger ja, maar mensen onder de 40 vinden dat veel minder nodig en hoe jonger, hoe vaker ze het helemaal niet relevant vinden
Als dat de insteek is, gaat dit alleen maar meer geld kosten. Als je mooi dat soort schermen op de muren in te tunnels bouwt, is er niet veel om mensen tegen te houden daar lekker grafitti op te smeren.

Daarnaast blijft dat overal reclame bijzonder storend is. Ik persoonlijk betaal liever iets meer voor reclamevrij ov, dan dat ik nog meer met reclames word lastig gevallen
Het misverstand is dat reclame producten goedkoper maakt, maar dat is dus niet zo.
Reclame maken moet ergens van betaald worden, net zoals het verspreiden en tonen ervan; allemaal geld dat je als consument gewoon betaalt uiteindelijk.
Door reclame te tonen krijgt de ov aanbieder geld
Als zij deze “extra” inkomsten niet hebben. Kan het echt wel zo zijn dat een kaartje duurder wordt.

Dit geld wordt gebruikt om een de prijs van een kaartje laag te houden. En toch voldoende inkomsten te genereren voor onderhoud en vernieuwing.

Dus ja indirect zorgt het voor een goedkoper kaartje.
Maar het product achter de reclame wordt idd niet goedkoper maar iets duurder.
Uiteindelijk moeten alle kosten van de reclame en de investeringen die worden gedaan om de reclame te kunnen tonen weer ergens terug verdiend worden. Die kosten worden vroeg of laat toch bij de consument neergelegd.
De economie is steeds meer op en om reclame inkomsten gaan draaien. Onze aandacht is inmiddels in geld uit te drukken. Ik kan de berekening niet meer terugvinden, maar iemand rekende voor dat onze visuele aandacht nu zo'n 0.03 cent per minuut waard is. Reclame bureaus en de bedrijven die de reclame bij de mensen brengen doen iedereen geloven dat we daarmee gratis allerhande zaken krijgen. In de praktijk betaalt de koper van een blikje RedBull mee aan de F1. Wie zich op TV door een Jumbo reclame van twee minuten heen worstelt, betaalt 0.06 cent aan de Ster, die daarvan weer de helft aan de omroepen geeft. Aan de andere kant geeft de Jumbo dik 10K uit om die reclame te laten verzinnen, maken en op TV te tonen. Ondertussen betaal jij een euro of drie extra op je karretje boodschappen.
Tuurlijk betaal je mee aan de reclame zelf.
Die kosten moeten worden terug verdient, maar niet door de reclame aanbieder..

Er is natuurlijk een verschil jij als reclame exploitant, of jij als product leverancier die reclame wil maken.

Red Bull maakt reclame, koop jij een blikje red bull. Dan betaal je mee aan de reclame.
Zie jij de reclame en je drinkt geen Red Bull, dan kost jou dat natuurlijk niets. Behalve wat tijd dat je naar de reclame hebt gekeken.
Het OV bedrijf ontvangt weer geld als reclame exploitant omdat Red Bull betaald voor dat plekje in het raam, scherm, poster frame enz.

Met het geld dat de OV aanbieder als reclame exploitant vangt, zorgt voor extra geldstroom. Waar zij beter onderhoud, inoveren in nieuwe systemen enz kunnen doen. Zonder een grote prijsstijging van het kaartje. Gezien inkomsten uit meerdere hoeken komen dan alleen een kaartje.

In 2012 haalde de OV bedrijven zo’n 165 miljoen euro op met alleen buiten reclame.
https://www.ovmedia.nl/media/busreclame-nederland/

Hier een voorbeeld van een bedrijf dat reclame regels voor op bussen.
Zi kan je wel een beetje inschatten wat een bus aan inkomsten genereerde.
Ook dat laatste is niet per se waar. De misvatting daar is dat de prijs puur gebaseerd is op de kosten plus een bepaalde vastliggende marge. Dat is niet zo... De prijs wordt bepaald door wat de markt bereid is te betalen. Reclame kan wel eventueel de prijs die mensen bereid zijn te betalen op stuwen, maar het is niet domweg x kosten voor reclame gedeeld door zoveel verkochte producten is wat je extra betaalt.
Overigens kan het zelfs zo zijn dat de kosten per product omlaag gaan als je door de reclame meer verkoopt en daardoor efficiënter kunt zijn, of doordat een groot deel van je kosten niet afhankelijk zijn van hoeveel je verkoopt (ontwikkeling van het product bijvoorbeeld).
Juist. En door reclame zitten we inmiddels vast aan bedrijven en producten die niet bepaald het beste met de consument voor hebben. Reclame heeft ervoor gezorgd dat roken niet gezien werd als schadelijk (dat was duidelijk misleidende reclame zelfs) - het nu omdraaien lijkt maar matig te lukken.
Frisdrank en alcohol: feitelijk niet goed voor de mens maar dankzij reclame inmiddels niet meer weg te denken.
Producten als cola worden relatief goedkoop geproduceerd (want het hoofdbestandeel is tenslotte water) - maar kosten vrij veel (voor de consument) - deze prijs wordt bepaald doordat 'we' het blijkbaar willen betalen en dat betekent weer dat veel reclame kan worden gemaakt (hoge marge <=> reclame maken is kostbaar).
Gelukkig zie ik inmiddels wel een tendens binnen mijn eigen sociale kring naar duidelijk minder cola en roken.
Dit dus.
Met mijn toevoeging dat marketing er wel voor kan zorgen dat mensen die hogere prijs voor zichzelf willen rechtvaardigen en tegenover anderen zelfs willen verdedigen.
Bovenstaande even buiten beschouwing gelaten: reclame wordt gewoon voor betaald en maakt technisch gezien een product altijd duurder voor de consument omdat het gewoon een onderdeel is van de kostprijs van het gekochte goed.
Aha zo werkt het brein van Apple gebruikers dus.
Zo, heb het even voor je gefixed.
Of hun winst kunnen maximaliseren. Ze hebben immers grof geïnvesteerd in die panelen voor een betere reiservaring. Dat gaat het praatje worden...
Alleen wordt dat natuurlijk niet gedaan om het OV goedkoper te maken. Heb je ooit meegemaakt dat een product/dienst goedkoper werd, nadat er (meer) reclame getoond ging worden? Ik niet.

En waarom zou graffity geld moeten kosten? Om het schoon te maken? Dat is de keuze van het bedrijf/vervoerder/eigenaar. Sommige graffity is best mooi om te zien en vaak kijk ik nog liever tegen lelijke graffity aan dan tegen een grijze betonnen muur. En allemaal geen reclame please.Het wordt al zoveel door onze strot geduwd.
Best wel naief hoor, alsof ze extra inkomsten gaan zoeken om de dienstverlening te verbeteren. Wees gerust dat hier vooral de "winst" goed bij zal varen, maar niet de reizigers. En op dit moment is het misschien niet-gepersonaliseerde reclame, maar we weten ondertussen maar al te goed dat dat maar de eerste stap is en dat ze maar te graag verkopen wie/wat/waar.
En wat kosten die schermen? En het onderhoud? Want die schermen gaan ook wel eens kapot, zie bijv. digitale displays bij bushaltes die ook regelmatig niet werken.
Die kosten x, terwijl er x + y voor betaald wordt.

Als ze niets zouden verdienen zouden ze ook al die administratieve rompslomp niet doen lijkt me.
Het is niet alsof ze gaan zeggen: "Als jij wilt adverteren krijg je een rekening van 5000 euro en wij gaan dat voor je doen, ons kost het namelijk ook 5000 euro"
Niet iedereen is het met je eens zie ik... De Nederlandse metro associeer ik ook met voornamelijk tuig. Alles moet hufterproof zijn want binnen de kortste keren is het weer gesloopt en ondergezeken.
Neem aan dat er cameras zijn en op het moment dat je het sloopt je sociale score hard omlaag gaat
In China ja... Wel eens de metro in Den Haag gepakt?
Den Haag heeft geen metro, dus nee.
Och, of het nu een metro is die ook wel eens bovengronds rijdt, of een tram / trein die ook wel eens ondergronds rijdt, je snapt volgens mij vast wel wat hij bedoelt...

Nederlands OV is echt een bende als je het mij vraagt, idd vanwege dat tuig dat op bepaalde momenten de boel komt verzieken. Combinatie van figuren die denken dat alles maar kan en mag, en een gebrek aan hard optreden hiertegen.
Dat is niet helemaal waar: de RET rijdt met metrolijn E van/naar Den Haag, dus Den Haag is aangesloten op het metronet, alleen niet hun eigen metronet maar dat van Rotterdam.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 augustus 2020 12:02]

Dat is geen metro maar light rail, de vroegere RandstadRail. Een sneltram dus.

En ja daar zit een verschil tussen.

Aan de andere kant van Rotterdam Centraal (richting Slinge, de originele Erasmuslijn) is 't wél een metro.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 24 augustus 2020 12:10]

"Metrolijn E is een metrolijn van de Rotterdamse metro en tevens onderdeel van RandstadRail."
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijn_E_(metro_van_Rotterdam)

"Lijnsoort: Metro"
https://wiki.ovinnederlan...ntraal_-_Rotterdam_Slinge

"Metrostation Den Haag Centraal, Den Haag"
https://9292.nl/den-haag/metrostation-den-haag-centraal

Lijn E gebruikt de oude Hofpleinlijn.
Wat jij bedoelt zijn HTM-lijn 3 en 4 van/naar Zoetermeer. Dát is inderdaad lightrail.

Of jij lijn E wel of niet een (volledige) metro vindt mag je zelf weten, maar officieel heet het hele traject dus een metrolijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 augustus 2020 12:14]

Lees even drie woorden verder in je eerste link:
Metrolijn E bevat nog enkele overwegen beveiligd met AHOB-installaties en heeft daarmee meer het karakter van een sneltram dan van een metro.
Metro's hebben geen overwegen.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 24 augustus 2020 12:35]

Daar zal inderdaad niet veel overblijven
Dan is het in China toch wel veel beter geregeld. Wij lopen wel erg achter hier in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 23 augustus 2020 22:39]

Dit kan helaas niet in Nederland.
Een groep dronken relschoppende jongeren of anders een groep hooligans zouden die schermen binnen een week slopen.

Daarom is alles hier van massief staal en gehard glas. Hoe belachelijk sterk alles hier uitgevoerd moet worden viel mij erg op toen ik in het OV in Japan reisde vorig jaar. Dus geen ruimte of geld voor leuke dingen in ons OV
Dat heb je als je in Nederland geen gezag hebt, dit soort dingen zie je niet in China, Japan enz. Nederland kan en moet een hoop leren van die landen hoe het wel moet.
Als in Nederland harder opgetreden wordt loopt half Nederland "politiegeweld" te roepen. Dus ik zie het nog niet beter worden als we ook zo'n politiestaat zouden worden.
Als ik Japan als voorbeeld gebruik is het zeker geen politiestaat. Het heeft volgens mij meer te maken met culturele waarden en respect voor andermans bezit.
Precies. Japan is een prima voorbeeld om hierin te volgen. Alle voordelen van een nettere, strengere maatschappij, maar niet de nadelen (politiestaat/dictatuur) :)
Op dat vlak is het inderdaad beter geregeld in China en Japan. Op andere vlakken is het een ander verhaal.
Meeste Aziatische landen hebben enorm veilig en schoon ondergronds OV, wat soms een enorm contrast geeft met bovengronds.
itt. Nederland waar graffiti spuiters ongestraft hun gang kunnen gaan, of hooguit schoffelen als taakstraf. Wil je dat echt niet flikken in bepaalde Aziatische landen.

Zelfs in Singapore kan men, naast een boete ook 3 jaar gevangenisstraf krijgen voor graffiti spuiten. Daar kunnen wij dus een voorbeeld van nemen.
Zelfs in Singapore? Juist in Singapore ;)
Het zijn doorzichtige OLED's. Met een beetje training kijk je naar die muren en filter je die reclame weg :)
Die doorzichtige oled schermen zijn allen doorheen te kijken wanneer er niks op wordt weg gegeven hoor. Dus tenzij je Röntgen visie hebt, staar je dan gewoon naar die reclame (of naar de achterkant van je oogleden zoals ik meestal in het ov).
Nee hoor, ze zijn nog altijd 'doorzichtig' met beeld erop. Daarom is dit type tv ook niet super geschikt voor in huis tenzij je hem tegen een zwarte muur plaats in een 100% donkere ruimte.
Dat laatste is niet perse waar. Ik herinner me een video van Linus die hier mee getest had bij LG, vanachter het scherm kon je er doorheen kijken, van voor het scherm was ie zeer helder (tegen een donkere muur bericht). Daar was heen donkere kamer voor nodig, zolang je maar geen lichte achtergrond hebt.
Ik heb het even opgezocht: nieuws: Xiaomi gaat transparante 55"-oled-tv verkopen in China voor omgereken...

In het commentaar onder dit artikel staan een paar linkjes naar YouTube filmpjes waar je kunt zien dat afhankelijk van wat er wordt weergegeven je de achtergrond wel of vrijwel niet meer kunt zien. Bij beelden met veel licht wordt de achtergrond totaal onzichtbaar en bij wat donkerdere scènes kun je de achtergrond weer wel zien; eigenlijk precies hoe oled werkt natuurlijk!

Edit: zpellvautjes

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 23 augustus 2020 23:12]

Maar dan nog kan het afleidend zijn om dingen in je ooghoek te zien flikkeren op het scherm.
Klopt... alleen kan dat ook al niet meer.

https://www.digitalavmaga...n-el-tunel-de-la-linea-8/
This advertising support allows the display of animated content, without sound, through the train windows, when they pass through the tunnel. Canada's Adtrack Media has been the company responsible for the technology and has implemented thanks to the award of a public competition launched by Metro de Madrid.
:+
Ik denk dat je die muur op het scherm kan zien |:( . Het wordt steeds gekker deze wereld.
Tja, als het OV dan gratis wordt heb ik er niet zo'n probleem mee. :)
Waarschijnlijk weet het scherm wel wat jou interesseert doordat je mobiel met WiFi is aangesloten in de trein. Zie je reclame wat speciaal voor jou bestemd is. Dat is handig!
Leuk op zo'n beeldscherm:
"Canon_nl3, we zagen dat je naar aambeienzalf zat te zoeken. Hier zijn 3 topmerken!"
Heel cool, maar hoe transparent is het?

Met moeite lijk ik een voorbij rijdende metro te kunnen onderscheiden in een soort warmtebeeld-achtige vorm.
Volgens een 2019 filmpje is het 38% transparant. Metro raam erachter zal het vast nog wat slechter maken.

https://youtu.be/WMoiXQTdFtw
De vraag is of dat erg is, je wilt ook niet dat zonlicht vol naar binnen kan schijnen ivm warmte.

Overigens lijken me zulke ramen helaas enkel geschikt voor landen waar weinig vandalisme plaatsvindt...
Ik heb mensen hetzelfde argument horen gebruiken over laadpalen op openbare parkeerplaatsen, maar als het uiteindelijk vanzelfsprekend word dat die dingen er zijn is de nieuwigheid er af en is het niet meer heel interessant om te vandaliseren
Bushokjes zijn er al heel lang en die worden nog steeds gevandaliseerd.
Maar dat kleine aantal word "getolereerd" anders waren ze 50 jaar geleden al met het plaatsen en vervangen gestopt
je stelde "maar als het uiteindelijk vanzelfsprekend wordT dat die dingen er zijn is de nieuwigheid er af en is het niet meer heel interessant om te vandaliseren"
Ieder jaar rond 4 januari worden er getallen gepubliceerd over voor hoe veel euro aan bushokjes er met de jaarwisseling is opgeblazen. Het is dus blijkbaar wel nog steeds interessant om bushokjes te vandaliseren, Je opmerking "ze staan er nog dus ze zullen wel niet genoeg gevqandaliseerd worden anders waren ze wel weg"is in die zin een beetje raar: men vindt blijkbaar dat mensen droog moeten staan bij een bushalte, dus men neemt voor lief dat er een aantal gesloopt worden, dus??? worden ze blijkbaar niet genoeg gevandaliseerd om ze weg te halen?
worden ze blijkbaar niet genoeg gevandaliseerd om ze weg te halen
spijker op z'n kop ja

bovendien is het ergens een beetje een nationale hobby geworden om bushokjes te slopen, maar zo zijn er genoeg dingen die dat niet zijn, laadpalen bijv.

Als je gaat denken vanuit "er is een kans dat het slopen hiervan een hobby wordt" dan kan je net zo goed helemaal niks meer in de publieke ruimte zetten
Je begint je toch af te vragen waarom ze ze van glas blijven maken.. :+
Net als brandkranen, wilde je zeggen. :)
Of heel veel geforceerde sociale controle/ AI gestuurde camera surveillance/ bijna dictatuur waar angst gaat regeren. :)
Misschien iets voor in China....oh wacht. :)

In ieder geval niet in Amsterdam of Brussel
Ramen van de auto`s van de ministers ;) Kijk hoe snel ze klagen en terug naar het oude willen :P
In Nederland is bijna geen reclame te vinden in het OV, zeker in vergelijking met bijv Tokyo en (in mindere mate) de rest van Japan. China zal wel vergelijkbaar zijn, zeker in de "speciale economische zones".

Ik denk dat de Nederlandse OV-boeren eerst voor normale advertenties zullen gaan voordat ze dit soort over-engineered oplossingen gaan implementeren.
Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar hier in Belgie staat het vol van ANPR camera's. De overheid weet perfect waar je naar toe rijdt met je wagen.
Mja in Japan zou het prima werken hoor.
Of gewoon een hufterproof plexipaneel ervoor. ;)
Of de hufters gewoon weren, ga maar lekker lopen dan. Het zijn altijd de zelfde typetjes die alles slopen.
Ik denk eerder dat het raam bestaat uit het scherm zelf.
Waarom een extra glasplaat achter het scherm plaatsen als je al een drager scherm nodig hebt voor en achter het oled gedeelte?
Zou ook kunnen maar ik verwacht toch een beschermende transparante plaat er achter. Puur en alleen om een duur scherm te beschermen tegen schade van buitenaf. Ik vermoed dat ook in de metro vast wel een keer iets tegen het raam komt.
Klopt, zelfs in landen die vrijwel geen last hebben van vandalisme, zitten er kleine krasjes en deuken aan de buitenkant van de treinen. Dat is gewoon logisch, gezien de afstanden die ze afleggen.

En tegen dat verdwaalde kiezelsteentje wil je de reiziger aan de andere kant van het raam natuurlijk ook beschermen, dus het lijkt me niet meer dan normaal om een extra plaat gelamineerd glas ertegenaan te hebben.
https://www.youtube.com/watch?v=_yxs4IS9HXU
Dit is een filmpje waarbij er zelfs op gegamed is (als ik het me goed herinner). Dit geeft een iets beter beeld, aangezien het niet direct van LG afkomt.
Volgens mij is dat reflectie van de binnenkant van de metro.
Het is geen reflectie omdat je het cijfer 10063 gewoon kunt lezen en niet in spiegelschrift ziet staan.
Misschien staat het er in spiegelbeeld :+

Vraag me sowieso af hoeveel je door een raam in een donkere tunnel kan zien, misschien is het bedoeld voor op het perron dan zie je ook beter hoe druk het is.
Het is beide.

Bovenaan zie je een deur en een zitbank, dat is de reflectie van de metro waar de fotograaf in staat.

Onderaan zie je 10063 en dat is iets van buiten het raam.
In een metro werkt dat nog wel omdat de achtergrond vaak donker is als je ondergronds zit.. Een transparant scherm lijkt mij alleen maar lastig(er) te lezen als er een lichte achtergrond is en je van alles erdoorheen ziet, dan is het een vrij nutteloze gimmick imho en echt zoiets van omdat het kan en niet omdat het beter is..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 23 augustus 2020 17:47]

Daarom passen ze het misschien ook toe in de metro... :+
Zwart achtergrondje waar je iets belangrijk plaatst
Valt wel mee, een paar maanden geleden zag ik een transparante scherm voor een ijskast met blikjes en die wist het lichte beeld erachter aardig te verbergen:

Video

Of het beter is? Ligt eraan vergeleken met wat. Nutteloos? Welnee, vertel Coca-Cola, Redbull en Heineken maar dat branding en reclame nutteloos is.

Ik vond het een erg tof effect trouwens, het is uiteraard weer anders wanneer je het overal ziet, maar vooralsnog aardig futuristisch.
Als het om reclame willen maken gaat zijn er natuurlijk amper grenzen.. Die grenzen bestaan bij andere zaken echter wel, zo zou ik in dit geval het hoogst irritant vinden als ik een flesje wil pakken maar door de bewegende beelden reclame ervoor geprojecteerd in het glas niet goed kan zien waar wat staat.. In dit geval, trek ik die deur dan meteen open en kijk dan nog eens goed waar wat staat (goed voor de koeling en het milieu etc)..
Gaaf idee. Toegevoegde waarde: de route informatie kan in de richting van de trein worden getoond. En als de vertraging met balkjes/ikoontjes wordt aangegeven (en niet met cijfers) dan kan het van 2 kanten worden gezien/gelezen: zowel van in de trein als van op het perron.

Door de route van de trien/metro horizontaal te tonen en de kruisende lijnen verticaal is het van beide kanten te interpreteren.
Newsflash in de meeste metro’s is de route al horizontaal uitgevoerd en weet je aan de richting waar de metro heen gaat waar de rit naar toe gaat
Op het scherm in de foto is de metro-plattegrond getekend, van daar mijn opmerking. Mijn inspiratie was inderdaad het lijn-overzicht dat meestal vooral van in de metro leesbaar is.
Ik denk dat dat zeer verwarrend is, alle kaarten die ik ooit gezien heb voor OV zijn altijd volgens een compas roos. Als je die opeens mirrored ziet zou dat zeer raar ervaren worden.
Leuk bedacht, maar kun jij mij uitleggen wat het nut is om op de trein waar jij al 5 minuten op aan het wachten bent, te lezen dat deze 5 minuten vertraging heeft :) Sterker nog doordat je dit zo graag wil vernemen mis je de vertraagde metro ook nog eens omdat je op het perron blijft staan.
Meer zo iets als dat je kan zien of je de aansluiting kan halen: Hoeveel te laat/vroeg ze op het volgende perron aan komen.

Voor de tijd-weergave voor het huidige perron zou het en schuivende balk kunnen zijn die aangeeft hoeveel tijd er nog is om in te stappen.
Maar dat wil je toch lezen als je in de trein zit (dus aan de binnenkant) of op het perron staat (dus op andere informatieborden) en niet op de buitenkant van een trein waar je ook nog eens haastig in wil stappen ? Of begrijp ik het nu verkeerd.....

[Reactie gewijzigd door FilipSP op 24 augustus 2020 13:27]

Je ziet het verkeerd. Want de foto is van de binnenkant van de trein. De routeplanning/reclame is bedoeld voor de mensen in de trein en niet voor op het perron.
I know, maar mijn reactie was niet heel erg duidelijk
Ik vind dit dus echt driedubbel niks. Ik geniet liever van het landschap dan een reclame in mijn gezicht. Hoop dan toch dat ze dit dan alleen gaan gebruiken als de trein ondergronds is.
Er staat toch dat het om een metro gaat en deze zijn meestal onder de grond. Dus beter kijken naar zoiets en wie weet in de toekomst voorbij trekkende landschappen dan naar een donkere tunnelwand.
Niet ieder raam wordt hiermee gevuld. Je kan dus gewoon een ander raam uitzoeken.
Daarnaast is het vooral doorzichtig, dus kan je het landschap nog best wel zien.
En als je dichtbij genoeg staat, dan zie je de tekst praktisch niet eens. Net zoals de reclame stickers die soms over de ramen heen geplakt worden. Van binnen naar buiten kan je daar soms/vaak/hopelijk ook doorheen kijken.
Perfecte toepassing voor dit soort schermen!
Vind je ?
Ik vind deze toepassing nergens op slaan. Het raam is om naar buiten te kijken.
Er zijn zat plekken die niet doorzichtig zijn om een gewoon scherm aan op te hangen.
Wat is de toegevoegde waarde dat het scherm transparant is ?
Je kan gewoon door het scherm naar buiten kijken onbeperkt, als het uit staat.
Dus kom je bijvoorbeeld bij een station aan of is er vertraging dan kunnen ze dat in de metro hier, als voorbeeld, meteen laten weten door het scherm eventjes aan te zetten, net zoals ze normaal omroepen dat er vertraging is of wat anders is..

[Reactie gewijzigd door Eskimotje op 25 augustus 2020 04:36]

Na 14 jaar is er dan eindelijk een praktische toepassing, tempus fugit.
Misschien gaan ze het ook gebruiken om te zorgen dat je op bepaalde plaatsen niet naar buiten kunt kijken.
Nou ik zie in die video nergens een raamfunctie. En alleen maar touch, dus ik snap het artikel en de titel niet zo, maar zal wel weer aan mij liggen.
yep..Deze censuur merk je niet als reiziger dan...
Nieuw: binnenkort ook leverbaar met privacy element aan de achterzijde.

Dankzij deze revolutionaire wall upgrade zullen medereizigers niet langer vanaf het perron je credit card nummer mee kunnen lezen wanneer je op één van de vele interessante advertenties in gaat.

:+
Mooi hoor zo'n smerig openbaar touchscreen waar iedereen met z'n fikken aan zit.
Voorlopig niet, want lijkt me niet coronaproof. Net als hoge gebouwen. Wordt nog een vreemd ja(a)r(en).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee