Xiaomi gaat transparante 55"-oled-tv verkopen in China voor omgerekend 6129 euro

Xiaomi gaat een transparante 55"-oled-tv verkopen in China. Fabrikanten tonen al jaren transparante oled-tv's op beurzen en LG heeft er al een in zijn zakelijke assortiment. Xiaomi zegt de eerste te zijn die een transparante tv in massaproductie neemt.

Xiaomi noemt de doorzichtige televisie de Mi TV Lux Oled Transparent Edition. Als de tv uit staat, ziet die er uit als een glasplaat met een dunne rand. Het gaat om een 55"-model met een 10bit-paneel en een verversingssnelheid van 120Hz. Het paneel is vermoedelijk hetzelfde paneel dat LG gebruikt in zijn 55EW5TF-A. Dat is een zogenaamde signage-tv bedoeld voor presentaties of showrooms, die niet aan consumenten wordt verkocht.

De doorzichtige Xiaomi-tv is voorzien van een MediaTek 9650-soc en heeft volgens Xiaomi 'twintig algoritmes met optimalisaties voor vijf veelvoorkomende scenario's van gebruik'. De glasplaat is 5,7mm dik en staat op een dikke ronde voet.

Dergelijke doorzichtige tv's bestaan al veel langer; oledpanelen zijn immers transparant en worden voorzien van een paneel aan de achterkant, waar de andere hardware in wordt verwerkt. Bij Xiaomi's transparante tv zit alle hardware in de voet. De Mi TV Lux Oled Transparent Edition is vanaf volgende week in China te koop voor 49.999 yuan. Omgerekend is dat zo'n 6129 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-08-2020 • 21:08

76 Linkedin

Submitter: gertjankoot

Reacties (76)

Wijzig sortering
Voor de mensen die beeld erbij willen hebben:

Demonstratie: https://www.youtube.com/watch?v=9PJ6QhOcLIA
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5MQZVNTufjw

[Reactie gewijzigd door Hakulaku op 11 augustus 2020 21:53]

Ik zie hier dan weer niet helemaal het nu van, moet er niet aan denken dat alles achter me tv door het beeld heen zie.. Of is dat nog aan te passen zodat alleen het beeld scherp is, en je de achtergrond niet meer ziet?
Je hebt van dat glad dat ondoorzichtig wordt onder spanning (vorm van LCD geloof ik) als je dat in het achterste glas plaatst en dan de achtergrond zwart lijkt me dit prachtig, ik heb nu de muur van de tv een donkere kleur gegeven zodat de tv niet zo op valt, met een doorzichtig scherm zie je m nagenoeg niet hangen.

Je kan er zelfs een ontwerp van maken dat het er foto’s achter kan klemmen, fotolijst en tv in 1...

Ik vind het een mooie innovatie, mag nog wat verder uitgewerkt maar ik zie de potentie er wel van...

Of gebruik het als 1 wand van je aquarium.... of in een muur tussen 2 ruimtes in, als je dan aan beide kanten zo een paneel maakt dat zwart kan worden kan je kiezen aan welke kant van de muur je tv gaat kijken.
Kijk dat is nog eens creatief gedacht. Ik denk alleen maar....kut, moet ik binnenkort de muur achter de tv ook weer verven 8)7 , alhoewel met deze prijs zal het nog wel een tijdje duren.
Ja dat Wel, de gaten van de vesa Mount zijn niet mals..., en hoe hang je het aan de muur, hier is een heel ander setje nodig zonder vesa Mount ;)
Een smart mirror op basis van oled lijkt me ook nog een mooie toepassing. Maar niet voor dit bedrag...
Je zou deze technologie op termijn bijvoorbeeld als vensters kunnen gaan gebruiken, electronica in de muur verwerken en je hebt letterlijk smart windows overal in huis.

Deze form factor is meer een proof of concept dan iets anders.
Doet mij denken aan "Light of Other Days" van Bob Shaw. I.p.v. scenes uit 'traag glas' bekijk je bijvoorbeeld een vakantiefilm door je raam, alsof je nog steeds daar bent. Het effect is ongeveer hetzelfde (behalve dat je de scenes kunt herhalen)
Wat is dan het verschil tussen dit op je raam bekijken of op een TV? Het is niet zo dat het ineens op een manier te bekijken is dat je een ander beeld hebt vanuit een andere hoek. Dus het blijft een vlakke opname.
Het gaat om het gevoel. Ben met je eens dat het in de praktijk niks uitmaakt: TV is een venster op de buitenwereld.
Maar een PoC neem je doorgaans niet in serieproductie, dus Xiaomi ziet hier echt een markt voor. Ik kan me voorstellen dat het er fancy uitziet op een beurs ofzo, maar voor consumenten ziet ik het nut niet zo. In ieder geval niet voor dit specifieke apparaat tegen deze prijs.
ik deel je mening. maar dat deden al deze mensen in 1999 ook toen het over mobile telefoons ging.
https://www.nu.nl/17877/v...er-mobiele-telefoons.html
nu is die vergelijking niet helemaal correct.
Ik denk juist in de Chinese markt dat dit met beperkte mate werkt. Chinezen zijn heel anders in aankoop gedrag dan westerlingen, waar in het Westen men nog pragmatisch omgaat, is het hier in China vaak duurder=beter. Als het maar duur is, uniek, moeilijk te verkrijgen, dan wilt men het juist. Dus hoewel we misschien geen practische toepassing hiervoor hebben, ben ik er zeker van dat dit in het begin juist goed verkoopt. Het mooie is ook in China en Xiaomi is hier wel een voorbeeld in, dat ze snel tech goedkoper kunnen maken door de gigantische interne concurrentie.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 12 augustus 2020 11:08]

Met meerdere van zulke schermen achter elkaar kan je heuse 3D maken.
Dit is natuurlijk niet nuttig voor thuis gebruik.
Maar bedenk je eens in wat dit waard kan zijn voor winkel displays.
Zoiets staat natuurlijk prachtig in een luxe 'upscale' winkel in een dure winkelstraat.
Of in laboratoria / industrie waar je het scherm voor informatie gebruikt terwijl je het product nog gewoon kunt zien.
Dit is natuurlijk niet nuttig voor thuis gebruik.
....
dit is juist heel nuttig voor thuisgebruik: als er weer eens niets op de "buis" is kan het altijd nog kuchscherm gebruiken en de buren opde koffie uitnodigen :)
lijkt mij juist heel erg cool/nuttig om in de auto te gebruiken, om bv te snelheid en toerenteller en navigatie op je voorraam te hebben :) Fijne technologie - dan heb ik het niet over dit als TV, heb ik gemengde gevoelens bij.
Ik vind het eerlijk gezegd tegenvallen. Het feit dat je er ook grotendeels doorkijkt als hij beelden weergeeft, lijkt me alles behalve handig. Ik had verwacht dat ze een LCD ofzo aan de achterzijde zouden steken, die dan een zwarte achtergrond maakt als je de tv aanzet.

De toepassing van deze tv in de huiskamer lijkt me eerder beperkt.
Voor voorlopig moet je bij dit soort zaken niet aan huiskamertoepassingen denken. Denk eerder aan etalages, reclame zuilen, bushokjes ed.

Als je een bushokje noemt mag deze grap natuurlijk niet ontbreken: https://www.youtube.com/watch?v=UWXictuN0wI

Het is wel een mooie toepassing en een extra scherm voor een zwarte (of witte) achtergrond is er natuurlijk gemakkelijk achter te plaatsen. Met meerdere schermen achter elkaar kan je ook echte 3D beelden creëren. Er zullen vast nog meer ontwikkelingen te bedenken zijn.
Laat maar.... Bij OLED is het contrast juist zo mooi maar bij deze is zwart niet zwart, maar wat er achter zit. Overdag met een lichte muur is dat dus het minimum? Dus het nadeel van een beamer met de prijs van een OLED? De slechtste werelden gecombineerd :)
dit lijkt me inderdaad een nadeel. Zwart haal je niet meer tenzij je een zwarte achtergond hebt
Of je neemt een zwarte muur als achtergrond , en dan het liefste Vantablack
Zolang het kader van de tv voor een Vantablack zijnde muur/wand valt, zelfs op afstand, dan heb je in theorie behoorlijke zwart waarden.. :*)

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 11 augustus 2020 23:49]

Ja maar dan kan je net zo goed een gewone OLED nemen die veel goedkoper is ;)

Ik had wel verwacht dat deze ook 'zwart' kon weergeven met bijvoorbeeld een LCD paneel erachter (LCD kan immers wel zwart doen). Zodat als je hem aanzet je gewoon een beeld ziet met zwart. Maar als je hem uitzet niet zo'n zwart gat in je woonkamer hebt, waar veel mensen (en vooral hun vrouwen ;) ) problemen mee hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 augustus 2020 02:03]

Haha , ja natuurlijk, maar dat is al het geval als je je muur niet schildert in Vantablack.
Voor 6129 (omgerekende) euro's heb je zeker 4x 55" Oled TV's tenslotte. :)

Ontwikkeling is iig erg interessant , als ze een zwart mogelijkheid er in hebben zitten kan dit, of de oprolbare variant wel eens voor veel huishoudens de TV van de toekomst worden.
dan laat je de TV gewoon altijd aan met een mooie achtergrond... vrouw ook tevreden :-)
en tegen dat de stroomkosten het prijsverschil evenaren...
Leuk idee maar in de video wordt al snel duidelijk dat je dit spul als particulier niet kunt kopen.
Besteld! :P

Is wel weer echt wennen zo'n tv. Met een witte muur als achtergrond lijkt die muur weer zo kaal. Weinig mensen die een tv midden in de woonkamer hebben. Ben benieuwd hoe we er over enkele jaren over denken.
Ik heb deze gezien in het echt. Ik was super benieuwd naar deze techniek. Echter viel het zwaar tegen. Het is ten eerste niet echt helemaal transparant. Daarnaast is de beeldkwaliteit echt heel matig. En dat was zelfs me demo content.

[Reactie gewijzigd door Camerman op 11 augustus 2020 21:56]

Waar heb je die gezien? En hebben we beeld? :P
En hoe zit het dan met de achterkant? Is het beeld aan 2 kanten? Dat zou wel moeten dan toch?
Ik denk idd dat het vooral handig / mooi in situaties is waar je dat scherm op een open plek hebt staan. Of voor een raam ofzo. Ergens waar je vrij langs wilt kijken als de tv uit is. In mijn eigen huis kan ik zo gauw niet een dergelijke plek bedenken. Maar de techniek is echt gaaf. Krijg hier een echt star trek gevoel bij. :)
Zou wel tof zijn als het in je raam verwerkt zit. Binnenkant van je woning kun je dan lekker groot tv kijken. Dubbel glas uiteraard waar de buitenzijde donker kleurt zodat de rest niet kan mee kijken. Van raam decoratie kunnen wisselen.. smart raam decoratie die automatisch de zon blokkeert.
Bij OLED is zwart zo diep zwart omdat er niets is dat licht geeft. Maar bij dit scherm zou je dan dus naar de witte muur achter het paneel kijken. Om dat op te lossen moet je dus een doorzichtig paneel hebben dat je naar diep zwart kan schakelen? Ben wel benieuwd naar de achtergrond van deze technologie.
Een aan- en uitschakelbaar LCD-paneel bestaat al sinds de jaren 80, toen vooral bedacht voor in auto's. En nog steeds te koop.

Voorlopig vind ik de "schilderijmodus" nog het best gevonden, en uitgewerkt. Je moet alleen even een sleuf in je muur frezen. :P

edit:ytpo

[Reactie gewijzigd door ToolBee op 11 augustus 2020 21:45]

Schilderijmodus: E-paper er achter. Mooi plaatje als de tv uit staat en anders helemaal zwart.
Dit is dan ook helemaal niet zinvol om als gewone TV te gebruiken, maar is meer bedoeld voor reclame doeleinden of bv als een raam tussen 2 kamers (waar je vaak dan een aquarium oid ziet).
Mooi, laat die ontwikkeling maar doorgaan. LG heeft al eerder een concept laten zien en er zit best potentie in, net zoals de oprolbare OLED TV's. Een witte muur als achtergrond is niet ideaal voor kijken overdag, maar met een beetje slim plaatsen kan dit heel gaaf zijn.
Sterker nog LG verkoopt de panelen al

https://www.lg.com/us/business/lg-oled-displays/lg-55ew5tf-a

(Ze zijn wel 3x zo duur, maar gebruiken wellicht hetzelfde paneel?)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 11 augustus 2020 21:21]

Sterker nog LG verkoopt de panelen al

https://www.lg.com/us/business/lg-oled-displays/lg-55ew5tf-a

(Ze zijn wel 3x zo duur, maar gebruiken wellicht hetzelfde paneel?)
Op bovenstaande link zie je wel mooie toepassingen, vind die van het museum bijvoorbeeld heel erg mooi.
Inderdaad deze worden ook al jaren gebruikt op stands
Mooie poster erachter hangen :+
Een aquarium of open haard. Scheelt alvast een screensaver ;)
Kan je dan ook naar iemand zijn achterkant kijken als je achteraan kijkt?:)
Niet leuk voor thuis. Meer geschikt voor bedrijven en kiosk toepassingen zoals in een hotel lobby.

Heb die van LG wel gezien voor de zakelijke markt. De beeldkwaliteit en contrast is beroerd slecht door het missen van de donkere achtergrond.
Zie wel een toepassing van dergelijke schermen als HUD display. Al kan burn in wel wat roet in het eten gooien.
Xiaomi timmert lekker aan de weg. Is sinds kort ook derde van de smartphonemarkt in Europa:
https://pbs.twimg.com/med...1v7?format=jpg&name=large

Wat wel fijn is, want ze leveren nog steeds één van de beste prijs/prestatie verhoudingen.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 11 augustus 2020 21:19]

Leuk inderdaad, en erg blij met m'n Poco F2 Pro.

Software mag en moet echter echt nog beter. Minder ads, minder bloat en meer verfijning.
Blokada heeft een Xiaomi filter, gebruik ik zelf. En MIUI 12 komt er aan die de boel in elk geval beter uit gaat laten zien.

Aan de andere kant. Mijn Galaxy S9 had een black crush. Websites, foto's, video's, niets werd correct weergegeven. Dat doet Xiaomi wel gewoon goed.
zijn er ads op Xiaomi toestellen in Nederland? Ik lees er wel over maar het bv in India zo is.. Maar op een toestel wat ik bv bij Belsimpel zou bestellen toont dus ook ads door het hele OS?
Hoewel sommige Tweakers beweren van niet, had ik daar op mijn Poco wel last van. Gewoon een EU toestel besteld bij Coolblue.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee