Apple betaalt eerste schadevergoedingen in VS wegens trager maken oudere iPhones

Apple is begonnen met het betalen van de beloofde schadevergoedingen inzake de massaclaim die 2017 in de VS is aangespannen. Het werd bedrijf ervan beschuldigd dat het bewust bepaalde oudere iPhone-modellen trager maakte. Per claim betaalt Apple zo'n 92 dollar uit.

MacRumors schrijft dat meerdere lezers betalingen van 92,17 dollar per claim hebben ontvangen van Apple. Als voorbeeld haalt de site een post van een gebruiker aan die zes betalingen van de iPhone-fabrikant heeft ontvangen. In totaal zou het bedrijf minimaal 310 miljoen dollar aan schadevergoedingen betalen, alleen al in de VS. Soortgelijke claims in andere delen van de wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk, lopen nog.

Apple bevestigde in december 2017 dat het updates heeft uitgebracht waarmee het de software van oudere iPhones bewust trager maakte. De fabrikant gaf aan dat dat proces bedoeld is om te voorkomen dat deze plotseling kunnen uitvallen. Het vertragen treedt op als de smartphone te koud is of als de accu weinig spanning kan leveren door degradatie of te weinig lading. Niet lang na die bevestiging begonnen vijf Amerikanen een rechtszaak tegen Apple. Iedere Amerikaanse gebruiker met een getroffen telefoon uit de iPhone 6-serie en de eerste SE met iOS 10.2.1 of hoger, en/of een iPhone 7 of iPhone 7 Plus met iOS 11.2 of hoger kon zich hierbij aansluiten en kon tussen december 2017 en oktober 2020 een claim indienen.

Apple ontkende iets fout te hebben gedaan, maar besloot desondanks in 2020 tot een schikking van in totaal 500 miljoen dollar te komen, naar eigen zeggen om de kosten en moeite van verdere rechtszaken te vermijden. Toen sprak Apple nog van een schadevergoeding van 25 dollar per iPhone, maar dat is uiteindelijk dus 92 dollar geworden. Hoewel dit de eerste keer is dat het bedrijf schadevergoedingen aan consumenten uitkeert voor deze kwestie, moest het bedrijf in 2020 al wel een boete van 25 miljoen euro betalen aan de Franse variant van de Autoriteit Consument & Markt, omdat Apple zijn klanten bewust niet liet weten dat de update naar iOS 10.2.1 en 11.2 de prestaties van hun smartphones zou kunnen verslechteren.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

07-01-2024 • 13:08

248

Reacties (248)

248
233
115
6
0
62
Wijzig sortering
Ik vind de keuze van Apple volkomen logisch eigenlijk, ik heb met verschillende Apple devices het probleem gehad dat de accu op een gegeven moment de gewenste gevraagde spanning niet meer aan kon. Beetje een hekel aan die claim-cultuur.
Dan hadden ze er of een betere accu in moeten stoppen of de cpu standaard lager moeten klokken. Nu had je geen idee wat je kocht een bleek het ding later ineens trager.
Lithium Ion Accu's slijten gewoon daar ontkom je niet zomaar aan en de cpu standaard lager klokken is een beetje dom.
Daar houdt je als fabrikant maar rekening mee. Niet die verantwoording bij de consument leggen. Die hoeft inhoudelijk niet te weten hoe de techniek wel of niet werkt.
Als je een auto koopt weet je toch ook dat na zoveel jaar de banden zijn versleten en aan vervanging toe zijn? Waarom is dat hier verschillend?

En wat is jou alternatief? Die batterijen zijn uiteindelijk gewoon af en moeten vervangen worden. Onderzoek naar betaalbare batterijen die niet minder worden is nog wel even bezig.
Als je een auto koopt weet je toch ook dat na zoveel jaar de banden zijn versleten en aan vervanging toe zijn? Waarom is dat hier verschillend?
Omdat apple het bewust moeilijk heeft gemaakt om je accu te vervangen. Het was simpelweg geen vervangingsonderdeel, zoals een autoband.
Ze deden hun uiterste best om je niet de accu te laten vervangen, maar je telefoon af te schrijven.
Vanuit dat licht is het bewust trager maken van de telefoon, niet ter goeder trouw.
Het enige dat Apple moet doen is zijn gebruikers vertellen dat het dit doet als de batterij ouder wordt? Volkomen logisch om ee ngebruiker te informeren.
Precies, als een accu in 5 minuten te vervangen is (en ik zie niet waarom dat niet kan) is een oude accu een non-issue en vervang je voor twee tientjes je accu. Deze accu van Apple had inderdaad maar één doel, nieuwe telefoontjes verkopen.
Ik ben er zo klaar mee dat apple fans zo absurd doorslaan in deze discussies, en volledig te kwader trouw gaan discussiëren.

Je weet heel goed wat er bedoeld wordt: batterijen zelf vervangen heeft apple zo moeilijk mogelijk gemaakt, ze gaan er zo ver in dat de batterij zelfs cryptografisch aan jouw toestel wordt gekoppeld.

Beeld je in dat BMW ervoor zorgt dat je enkel je banden in hun garage kan vervangen, en als je dat niet doet je constant melding krijgt dat je banden niet officieel zijn? Niemand zou dat aanvaarden. Sterker nog: dat is gewoonweg illegaal, want automakers moeten, in tegenstelling tot telefoonfabrikanten, hun onderdelen en instructies toegankelijk maken voor derde partijen.

Jouw standpunt dat apple helemaal niets fout doet is gewoonweg onzin, en je weerlt het want in geen enkele andere sector wordt dit horkerige wangedrag getolereerd.
Ik mis je hele punt ff.

Ik heb in verleden altijd zelf m'n accu's vervangen van m'n iPhone en er was niets moeilijks aan en ben er mee gestopt toen er ook een seal aangebracht moest worden, het werd me iets te veel gepruts dan, vanaf toen bracht ik ze bij een random telefoon winkeltje die er dan een accu in deed die vast niet origineel was en nooit een melding gehad dat de accu niet Apple qualified was.

Tevens hebben ze in de Apple store wel eens kosteloos een telefoon omgeruild na 2.5 jaar omdat de accu volgens hun bol was gaan staan. (eigenlijk was de iPhone zelf gebogen), maar mij hoorde je niet klagen destijds.

Mijn ervaring is heel wat anders dan dat jij beweerd in ieder geval.
Je snapt mn punt niet... Terwijl je zelf aangeeft dat het vervangen van de accu voor jou te moeilijk is geworden? If anything lever je net bewijs aan dat apple te ver gaat :+

Daarnaast: iOS geeft wel degelijk een melding als je niet de batterij cryptografisch koppelt aan je telefoon, iets dat enkel apple kan. Dat is gewoon algemeen bekend, dus geen idee waarom je dat probeert te ontkennen: https://weselltek.com/blo...hing%20to%20worry%20about.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 22:13]

Dat me iets te veel gepruts is wil niet zeggen dat het te moeilijk is geworden, remblokjes van een auto zou ik ook zelf kunnen doen, maar omdat ik geen zin heb om een auto op te krikken en vieze handen te krijgen, breng ik 'm liever naar de garage.

En staat er niet "Mijn ervaring is heel wat anders dan dat jij beweerd in ieder geval." dat is heel wat anders dan "dus geen idee waarom je dat probeert te ontkennen", er staat nergens dat ik zeg je iets zegt wat niet waar zou kunnen zijn, of dat ik iets aan het ontkennen ben.

Maar misschien moet je beginnen met begrijpend lezen }:O

[Reactie gewijzigd door whazzzup op 22 juli 2024 22:13]

Ik reageerde vooral op de opmerking dat Apple zou aansturen op afschrijving van een telefoon als de accu versleten is, wat niet zo is omdat ze accu's ook gewoon voor je vervangen als je daarom vraagt.

Verder zou ik het heus wel prima vinden als mensen het zelf mogen doen, mits de verantwoordelijkheid voor de mogelijke gevolgen dan ook bij de klant ligt. Bijvoorbeeld dat wanneer je de seal niet goed opnieuw aanbrengt je je later dan niet meer kan beroepen op een geadverteerde IP-rating bij waterschade. Maar ik zie het wel gebeuren dat Apple dan gewoon de gebeten hond is "want het was toch vervangbaar?"
Ja hoor. Dit zie ik apple fans altijd schoorvoetend schrijven, wanneer ze uiteindelijk wel moeten toegeven dat het het niet te verdedigen valt wat apple doet om eigen reparaties moeilijk te maken.

Dan komen ze altijd met "ja maar dan moet het wel zo zijn dat apple niet de schuld krijgt als je je eigen toestel vernachelt". Niemand die daarom vraagt, geen enkele reden om te denken dat dat wel zo zou zijn, maar toch komen apple fans hier telkens weer mee.

Waarom voel je de nood om dit op te werpen? Dat staat toch niet ter discussie? Dit is toch helemaal geen nieuw concept? Als ik aan mijn eigen fiets of auto sleutel, en dat gaat mis, dan is de garage of dealer ook niet verantwoordelijk om de rotzooi op te ruimen. Dus wederom: waarom voel je de nood om dezw non-voorwaarde te eisen, als niemand dat ooit gevraagd heeft?

Echt, het Stockholm syndroom in apple land is absurd. Ik heb zelf twee iPads en al vind ik het erg leuke dingen: ik snap daadwerkelijk niet waarom deze producten sommige mensen zo ver krijgen dat ze gaan actievoeren tegen hun eigen rechten als consument.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 22:13]

Hoewel ik, als Apple-fan, je snap en ik ook best wel graag een beetje knutsel aan mijn toestellen, vergeten vele Tweakers hier dat zij in de grote minderheid zijn als het daarop aankomt. Mijn ouders, vriendin en vele van mijn leeftijdsgenoten hebben nooit een batterij vervangen in hun laptop of telefoon, zelfs niet toen die mogelijkheid er was. Meer nog: ik ken meer mensen die de batterij of de platte band van hun auto laten vervangen door de garagist dan het zelf te doen, terwijl dat nu niet bepaald een probleem is waarvoor je een universitair diploma nodig hebt.

Het grootste probleem in deze zaak is de communicatie van Apple. Als je telefoon op een bepaald moment je een bericht geeft en zegt “je batterij is op dit moment versleten en we raden je aan om die te vervangen. Tot dan doen we je toestel iets trager werken zodat je die nog wel kan gebruiken.” Dan was er geen probleem geweest. Maar natuurlijk, commercieel bedrijf als het is, willen ze liever een nieuw toestel verkopen dan een nieuwe batterij.
Het gaat er niet om dat mijn of jouw ouders zelf kunnen repareren, want dat doen de meesten niet.
Het probleem is dat Apple actief stappen onderneemt om reparaties moeilijker te maken (voornamelijk de cryptografische koppeling tussen onderdelen), wat het repareren door derde partijen moeilijker maakt. Om de analogie die jij trekt met autobanden en -batterijen te maken: alsof je de batterij van een BMW enkel kan vervangen bij een BMW dealer.

Apple heeft dit zo omslachtig gemaakt dat bepaalde reparaties simpelweg niet kunnen bij de smartphone-toko om de hoek, en wat wel kan is moeilijker waardoor de kosten onnodig stijgen.

Dus ja: ook jouw ouders hebben heir last van, in de vorm van hogere prijzen en het moeilijker vinden van een partij die de reparatie kan uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 22:13]

Kijk, daar verschillen jij en ik dus in: toen ik mijn batterij van mijn iPhone 7 liet vervangen, heb ik dat gedaan bij "een smartphone-toko om de hoek". Het resultaat was: de batterij was zes maanden lang als nieuw en liep daarna sneller leeg dan een Lada met een lekke tank, mijn speaker is naar de haaien en als ik hem nu wil opstarten zit hij vast in een bootloop. Daarnaast merkte ik ook dat de lieve man achter de toog had geprobeerd om mijn SIM-kaart te ontgrendelen (voor welke reden dan ook) wat hem niet gelukt is omdat mijn SIM-pin en telefoon-pin verschillend zijn.

Als ik de batterij bij Apple had laten vervangen had ik waarschijnlijk meer betaald, klopt, maar dan was de kans dat ik nu een brick in huis had minder groot tot zelfs onbestaande. Wil ik daarmee zeggen dat elke "smartphone-toko om de hoek" slecht zijn? Absoluut niet! Maar als ik iets aan mijn dure (en op dit moment vooral imaginaire) BMW wil laten aanpassen, doe ik dat liefst bij een bedrijf dat ook verstand heeft van BMWs, een authorised reseller misschien, of toch iemand die die erkenning verdient. Net zoals Apple ook authorised resellers heeft.

Dat Apple het moeilijk maakt om reparaties uit te voeren, daar kan ik ook onmogelijk mee akkoord gaan, en dat dit vooral uit winstbejag is, dat is duidelijk, maar de vraag die ik me stel is zoals hierboven uitgelegd: wil ik meer betalen voor iets waar ik achteraf tevreden over ben? Of neem ik het risico van de goedkope oplossing met alle gevolgen vandien?
Daar is een naam/afkorting voor:
RDF
Reality Distortion Field
https://en.wikipedia.org/wiki/Reality_distortion_field
Hoi, ‘doorgeslagen Apple-fan’ hier.

Hetgeen waar ik me voornamelijk aan frustreer is dat andere fabrikanten precies hetzelfde doen als Apple, maar dat daar geen haan naar kraait. Pak een premium smartphone van Samsung, Sony, Xiaomi… Noem het maar op. Bij stuk voor stuk is het tegenwoordig een hels karwei om die accu te vervangen. Waarom wordt daar dan door ‘anti-Applers’ geen woord over gerept?

Nog zo’n vette anti-consumer move, het verwijderen van de 3.5mm poort. Iedereen schreeuwde moord en brand, Google introduceerde zijn eerste Pixel telefoon en gaf daarbij een terechte steek richting Apple door expliciet te vermelden dat de Pixel wél een 3.5mm aansluiting heeft. Een jaartje later komt de Pixel 2, er wordt geen woord gerept over het wel of niet aanwezig zijn van een 3.5mm aansluiting en verrassing: die had hij niet.

Het verschil hierin is hem dat zodra Apple zo’n move doet men het nodig vindt om direct driftig in de comments dit af te keuren. Bij die Pixel 2 zag ik, onder andere hier op Tweakers, nauwelijks tot niets gezegd worden over het ontbreken van die 3.5mm poort.

Mensen haten graag op Apple. Waarom? Geen idee. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet ‘volledig’ Apple. Ik maak graag gebruik van iOS ten opzichte van Android. Dus ik ben gebonden aan een iPhone. Windows Phone vond ik ook wel dope, maja… We weten allemaal hoe dat is afgelopen.
Omdat andere merken voor zoverre we weten niet moedwillig jou eigendom vertragen. Zo simpel is het, apple maakt hier een keus die misschien wel te begrijpen is voor sommige maar voor velen gewoon acceptabel is.

En als apple hier op voorhand duidelijk over was had men misschien nog enig begrip maar eerst ontkende ze zelfs dat dit het gevolg was, vervolgens moet men ook nog eens 3,5 jaar procederen en als jij toevallig in Nederland zit mag je een rechtzaak hier afwachten.

Hier word je als apple gebruiker toch niet vrolijk van? Dat is toch verre van klantvriendelijk?
Daar rept men dus wel over. Maar Apple gaat er wel degelijk het verst in en dat mag best benoemd worden.
Hetgeen waar ik me voornamelijk aan frustreer is dat andere fabrikanten precies hetzelfde doen als Apple, maar dat daar geen haan naar kraait.
Voor zo ver ik het weet is Apple de enige waar de telefoon loopt te steigeren als je een "niet Apple Accu hebt"
Ook niet onbelangrijk, bij Apple kost het letterlijk het dubbele soms nog wel weer als bij andere fabrikanten
Nog zo’n vette anti-consumer move, het verwijderen van de 3.5mm poort. Iedereen schreeuwde moord en brand
Ik zou daar niet te veel over nadenken... nogal logisch dat de eerste die dit doet op een moment dat iedereen dit nog gebruikt de meeste klachten hier over krijgt
Mensen haten graag op Apple. Waarom? Geen idee.
Ik haat Apple niet, en vind hun producten technisch erg mooi.. maar ik zeg je eerlijk ik kan heel veel Apple gebruikers niet uitstaan om hun mentaliteit en het hele Apple fanboyisme wat er aan hangt

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 22:13]

Sommige Apple-gebruikers zijn inderdaad onuitstaanbaar, daar heb je helemaal gelijk in. Dat een officiele accu min of meer verplicht is valt inderdaad ook wat van te zeggen, maar dat is iets wat mij persoonlijk niet raakt zeg ik je eerlijk.

Het zijn dure telefoons. Als mijn accu dan defect is vind ik het raar om een tientje of twee te willen beknibbelen op een vervangend exemplaar. Ik tank immers ook geen Euro 95 E10 in mijn BMW M5 (retorisch, ik rijd wat conventionelers :P)

Het hele gezeik met laadkabels is hopelijk iets wat we nu wel achter ons kunnen gaan laten gezien de 15-serie gewoon USB-C heeft. Ik snap nog steeds niet goed waarom de oorspronkelijk meegeleverde lightning-kabel van mijn oude XS niet wil werken op mijn 14 Pro… Het is verdomme een officieel product.
Het hele gezeik met laadkabels is hopelijk iets wat we nu wel achter ons kunnen gaan laten gezien de 15-serie gewoon USB-C heeft. Ik snap nog steeds niet goed waarom de oorspronkelijk meegeleverde lightning-kabel van mijn oude XS niet wil werken op mijn 14 Pro… Het is verdomme een officieel product.
Hier heeft de EU ook nog een stokje gestoken voor het feit dat Apple vermoedelijk andere USB-C kabels behalve die van hun bewust een tragere laadsnelheid/transferspeed wilde geven dmv een authenticatie chip. Het is jammer dat Apple zich zo opstelt richting consumenten, want mijn Samsung S22 Ultra kan niet tippen aan de foto kwaliteit van een iPhone uit datzelfde jaar (Even afgezien van dat ik iOS geen fijn systeem vind en wat Sinester hierboven aangeeft).
Als groot Apple fan (of gewend aan IOS) geef ik je helemaal gelijk in deze. Apple doet gewoon dingen om zijn klanten te benadelen en dat hoort afgestraft te worden.
Beeld je in dat BMW ervoor zorgt dat je enkel je banden in hun garage kan vervangen, en als je dat niet doet je constant melding krijgt dat je banden niet officieel zijn? Niemand zou dat aanvaarden. Sterker nog: dat is gewoonweg illegaal, want automakers moeten, in tegenstelling tot telefoonfabrikanten, hun onderdelen en instructies toegankelijk maken voor derde partijen.
De banden, dat kan idd. Maar nu de accu van je moderne auto. Dat wordt een ander verhaal, dat moet aan de boordcomputer gemeld worden. Dus, als we BMW (of in mijn geval Renault) op hetzelfde onderdeel vergelijken - de accu - dan doen ze exact hetzelfde.

En die accu van je iPhone kan je prima elders vervangen. Die melding van een niet-originele accu komt niet elke keer naar voren, die zie je alleen als je actief naar Instellingen->Batterij gaat. En een beetje repairshop kan het flexkabeltje overzetten, waardoor je geen meldingen meer krijgt en de iPhone gewoon een “originele” accu heeft.

Ja, ik vind ook dat het op gebied van reparatie en vervangen van onderdelen veel - heel veel - beter kan. Niet alleen bij Apple, maar bij alle fabrikanten. Telefoons, tablets, laptops; reparaties zijn *of* lastig *of* te duur vanwege de prijs van de onderdelen en evt gereedschap.

Een leuke A14 is qua prijs totaal niet interessant om een displayunit te vervangen. Met arbeidsloon erbij kan je net zo goed een nieuw toestel halen. Klagen we met z’n allen over Apple, maar tis bij Samsung niet heel veel beter.

[Reactie gewijzigd door sus op 22 juli 2024 22:13]

Bij een BMW met een start stop systeem kun je ook niet zelf de accu vervangen, moet ingeleerd worden.

Dat apple niet wil dat 3rd party accus in iphones snap ik wel. Ze kunnen de kwaliteit niet meer garanderen en je kan brandgevaar krijgen
Nu noem je ook precies het ene merk wat er zo verschrikkelijk moeilijk over doet. Bij de rest gaat het of automatisch of je moet even met een systeemtester de nieuwe accu aanmelden. Laatst bij mijn Nissan nog de accu vervangen en het is werkelijk een fluitje van een cent.
Bij een EV is het natuurlijk weer een ander verhaal dus na een tijdje gaan alle 'auto vergelijkingen' niet meer op. Alles wordt wegwerp.
Tegenwoordig is dat bij auto's ook niet meer zo fraai. Banden gaan nog, maar de accu van je ev... Veel onderhoud van moderne autos is ook helaas gebonden. Daarom rij ik nog graag in een youngtimer.
Dit is precies wat autofabrikanten dus wel doen, misschien niet met banden maar wel met veel andere onderdelen, bv je data.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 22 juli 2024 22:13]

Nou ja ik ben wellicht ook een Apple fan. De alternatieven vind ik er vaak echt totaal niet uit zien en werkt voor mij echt niet zo goed als veel Apple producten (eco-systeem) die ik gebruik en dat is uiteraard subjectief. Maar ik ben blij dat Apple hiervoor wordt beboet. We betalen forse bedragen voor de producten van Apple, maar dan moet je kunnen verwachten dat het toekomstbestendig is. Dat is met veel producten die zij verkopen wel het geval, maar als je dan dit leest over wat ze doen is dat natuurlijk NOT done.

Dat dit dan wordt verdedigd door de 'apple fans' verbaasd mij ook
En over de banden heb je zelf de controle wanneer je die vervangt. Ik snap Apple's redenatie ook wel, maar ze hadden tenminste de gebruiker op de hoogte moeten stellen. Nog beter was een setting te maken, ik wil m'n accu zo lang mogelijk mee laten gaan of ik wil altijd maximale prestaties
En de derde mogelijkheid: ik wil een nieuwe accu.
En nog een, dat je gewoon de behuizing losklikt en een nieuwe accu erin klikt.

Wereldwijd moet dit geregeld worden. Het zou mooi zijn als de EU dit net als met de USB-C poort doorduwt. Het wordt tijd dat dit basaals gewoon weer makkelijk te vervangen is.

Ik durf wel te wedden dat 90% van de mensen nu een telefoon vervangt omdat de accu versleten is. 'want hij is toch al oud, moeilijk moeilijk, misschien gaat er meer kapot' dus toch maar een nieuwe. Terwijl vaak alleen de accu van 10 euro versleten is. Belachelijk wat we die fabrikanten hebben laten doen.

Alleen om nog maar weer wat extra geld in eigen zak te schudden!
En apple maakte daarom voor 29 dollar een service om de accu te vervangen.

Dat is nieuwe accu en vervanging in 30 minuten lokaal in de winkel gedaan. Dat was ook deel van de compensatie.

En laten we niet vergeten dat dit gebeurde met 4-5 jaar oude telefoons. De meeste andere telefoons haalden de helft van die tijd nog niet eens en ja die waren ook niet makkelijk te vervangen.

Ook is makkelijk te vervangen accu een risico ivm water en stof penetratie.

Apple zag en kon dit niet asn zien komen en had 2 keuzes,
- of crashes laten gebeuren en dan moeten mensen. Hun telefoon wel vervangen
- of de telefoons max snelheid iets afremmen (wat je ook alleen maar merkte in de drukste momenten, veel hadden het niet eens door)

De 2e optie is dus inherent beter
Maar men wordt daar dus voor gestraft, en ik snap waarom maar dit was juist een poging om deze allaraten langer te late werken, niet planned obsolescense.
Dit klopt niet helemaal (in ieder geval niet in mijn geval). Mijn iPhone 6s was twee jaar oud en schakelde flink terug van een Geekbench 4 score van rond de 2500 naar iets boven de 1000. Dat was duidelijk merkbaar in dagelijks gebruik. Voor die tijd viel de iPhone 6s in koud weer vaak spontaan uit, maar volgens Apple kwam ik niet in aanmerking voor een nieuwe batterij. Uiteindelijk zelf de batterij vervangen maar dit loste het probleem niet op. Dat gebeurde pas later na een iOS update.

Geekbench had er toendertijd een blog over: https://www.geekbench.com...formance-and-battery-age/
Maaaaarrr dat berichtje of notitie bij de laatste update waren ze vergeten?
Je stelt een vals dilemma. Apple had zoveel keuzes kunnen maken, maar de keuze die uiteindelijk gemaakt werd hadden ze moeten communiceren.
Verder is het inderdaad netjes dat je tegenwoordig je accu voor een mooie prijs kunt laten vervangen door Apple. Of het daadwerkelijk vanuit de goedheid van het hart van Apple komt, laat ik even in het midden.
Accu vervangen is mooi, maar het bemoeilijkt het design van de smartphone wel. Een afneembare is moeilijk te vereenzelvigen met waterdicht.

De grote merken hebben mensen doen wennen aan quasi waterdichte smartphones nu.
Geloof het of niet, dat klopt helemaal niet. Je zou het toestel zelfs beter waterdicht zonder lijm kunnen maken. Kwestie van het juiste type rubber en genoeg druk te creëren.
Wat een onzin.. Dat het bij smartphones door de grote fabrikanten niet gedaan wordt wil niet zeggen dat het niet kan. Zie bijvoorbeeld marifoons, daar heb je zoveel modellen van met een IP-X8 waterdichtheid certificering, allemaal gewoon met vervangbare accu...
En hoe dik zijn die marifoons?
Die zijn inderdaad dik, maar niet vanwege de maatregelen voor waterdichtheid. Eerder voor het gemak waarmee je ze vasthoudt, een grote speaker, en zelfs gewoon lucht (extra drijfvermogen zodat ze niet zinken als ze in het water vallen)
Mijn Samsung Galaxy S5 van 10 jaar geleden (o.i.d.) had een afneembare achterkant, verwisselbare accu en zelfs een jackplug; die was gewoon waterdicht.
Hoezo bemoeilijkt dat het design?
Onzin. Makkelijk verwisselbare accu en waterbestendig is al decennia prima mogelijk een heel veel toegepast (waterdicht bestaat niet, druk is bepalend).
Ik heb een Motorola Moto G (3rd gen) uit 2015 liggen die compleet waterdicht is en de accu vervangen kan worden. Wat toen kon kan nu niet meer en dat noemen we vooruitgang!?
De 'vooruitgang' is dat de telefoons van nu veel dunner zijn. Die Motorola die je noemt is bijvoorbeeld meer dan 40% dikker dan een iPhone 15. Feit is gewoon dat hoe kleiner alles wordt, hoe lastiger het is om zelf repearaties te doen. Op computers van 25 jaar geleden kan ik zelf wel een kapotte condensator vervangen, maar nu is alles veel kleiner en zijn er hele andere vaardigheden nodig.
Volgens mij is de EU hier hard aan bezig. Gelukkig.
Volgens mij had apple al een uitzondering bedongen. Meen zoiets op tweakers gelezen te hebben.
Als je zelf je accu kunt wisselen door even de behuizing los te klikken wordt het wel heel lastig om nog (spat)waterdichtheid te garanderen. Kun je daar weer een rechtszaak over beginnen :)
Want een gopro overleeft de douche niet en de tientallen modellen smartphones uit het tijdperk makkelijk te verwisselen accu die waterbestendig waren hebben ook nooit bestaan.
Mijn Motorola Moto G (3rd gen) uit 2015 kan dat wel. Zo moeilijk is het allemaal niet hoor. Als het toen kon dan kan het nu ook. Het is een kwestie van verkoopstrategie.
Tegelijkertijd is het al lange tijd mogelijk om een accu bij een iPhone te laten vervangen, ook bij Apple. Dat heb ik bijvoorbeeld met mijn vorige iPhone gedaan, waardoor ik die bijna 3,5 jaar naar tevredenheid kon gebruiken.

Het zou fabrikanten als Apple sieren als ze de mogelijkheid van vervanging vaker onder de aandacht brengen. Tegenwoordig is het bij veel telefoons nauwelijks heel goed mogelijk om daar veel jaren mee te doen met een nieuwe accu.

[Reactie gewijzigd door GvNL op 22 juli 2024 22:13]

Alsjeblieft niet zeg. Die USB-C wetgeving is al volstrekt belachelijk, maar ook nog eens voorschrijven hoe de behuizing eruit moet zien is knettergek. Dat de batterij makkelijk verwisselbaar moet zijn: sure thing. Maar no way dat we daarvoor terug moeten naar 3310 setups.
Tegelijkertijd moet die wel minimaal 30 minuten waterdicht zijn. Vaak kan je die zelf niet zo 3,2,1 vervangen vanwege die seal.

Het zou gewoon zo moeten zijn dat je voor €100 een nieuwe accu hebt..

€150 voor een iPad en €200 voor een MacBook. Apple rekent best enorme bedragen voor hun devices voor een accu vervanging. Dat word nu de EU zaken verplicht wel beter gelukkig.
Het ging hier om iPhones en die prijzen liggen inderdaad rond de 100 eur : https://support.apple.com...epair/battery-replacement.

iPad en MacBook zou je dan op zich zelf wel weer kunnen doen, daar ga je doorgaans niet mee onder de douche dus waterdichtheid speelt hier niet.

[Reactie gewijzigd door iDog op 22 juli 2024 22:13]

Ik kan me persoonlijk sowieso niet echt voorstellen dat iemand zon ding meeneemt in de douche, misschien ligt dat aan mij.
Een accu wisselen is relatief peanuts. Het is net erg dat je er iets meer handelingen voor moet verrichten. Een band wissel je thuis ook niet zomaar. Een accu van een nieuwe auto wisselen gaat ook niet zonder meer zomaar. Vervangen van remschijven is ook niet in twee klikken gefixed. Fabrikanten laten ook niet in de handleiding zien hoe je dit moet doen.
Daarmee wil ik zeggen dat ik het deels met je eens ben, wisselen mag zo eenvoudig mogelijk. Maar beetje kennis en handigheid is geen verkeerde vereiste.

En apple mag wel ophouden met het geven van softwarematig waarschuwingen bij wisselingen van componenten. Dat is een buitengewoon walgelijke actie.

[Reactie gewijzigd door GerritGekke op 22 juli 2024 22:13]

Een band wisselen thuis is toch zo gedaan? Doe dat ieder jaar zelf. Accu gaat tegenwoordig helaas niet meer.
Je hebt gelijk, wisselen mag eenvoudig zelf. Ik doelde op een band op de velg zetten ;)
Je kunt van de meeste auto's met brandstofmotor uiteraard een accu simpel vervangen. Van de electrische auto's heb je dus hetzelfde probleem als met een iPhone. Niet makkelijk en kostbaar.

Maar het gaat er simpelweg om het door vele fabrikanten bewust complex en (mede daardoor) duur gemaakt wordt om onderdelen te vervangen. Dit is onnodig en uiteindelijk zijn wij als consument altijd weer het slachtoffer van dit soort praktijken.
Niet mee eens. Ik moet om de accu te vervangen tegenwoordig eerst de fohn pakken, om vervolgens te riskeren dat de glazen achterkant breekt. (waarom was die ook alweer van glas op een object wat toch vaak een smakkerd maakt? - ik denk dezelfde reden als waarom je de accu niet mag vervangen-)

Als ik de band van mijn auto wil vervangen, zit er een krik en sleutel in de koffer. Ik krijg hem er dus al af. Maar dat vind ik een vergelijking die als een tang op een varken staat. Het zijn twee totaal verschillende producten en totaal verschillende onderdelen.

Als je nou de 12V accu op een auto met verbrandingsmotor zou bedoelen...

die is in elk geval veel makkelijker te vervangen dan een telefoonaccu, je riskeert niet dat je een glazen paneel van je auto breekt :+
Ik ga al wat langer mee en kom uit de tijd dat mobieltjes volledig uit elkaar te halen waren. Ik bewaar mijn oude spullen graag en ergens rond 2017 is men ermee gestopt om accu's makkelijk verwijderbaar te maken. De Moto G 3 die ik heb liggen is nog makkelijk, de Xiaomi Mi A1 wordt al een ander verhaal.
Eerst was een accu vervangen vergelijkbaar met nieuwe ruitenwissers, nu is het een complex stappenplan met speciaal gereedschap. Dat noemen we vooruitgang!?
En de derde mogelijkheid: ik wil een nieuwe accu.
er is ten tijde ook een serie 6S teruggeroepen voor gratis nieuwe accu, maar daar hoor je niemand over.
ook is er een tijd een korting geweest voor toestellen die er mogelijk onder te lijden hadden, zo uit mijn hoofd tot iPhone 7
Goed nieuws is geen nieuws. :+ Het kan best juist zijn wat je schrijft, maar vaak wordt dit bijna nergens naar buiten gebracht. Ik moet zeggen dat Tweakers hier wel een uitzondering op vormt.
ik wil m'n accu zo lang mogelijk mee laten gaan of ik wil altijd maximale prestaties
Dat was niet eens het probleem. Het probleem was random shutdowns of reboots van je toestel als de batterij de benodigde spanning niet kon leveren.

Ik had vroeger, dus iPhone 4-7 reeks, regelmatig na meer dan een jaar gebruik dat het toestel nog 30-40% batterijlading had, maar toch plots ging herstarten bij gebruik. Dat is meestal niet zo'n probleem, maar kan in bepaalde situaties wel gevaarlijke situaties opleveren. Denk aan een 112 telefoontje in noodgeval.

En om dat te voorkomen begon Apple bij batterijen die slijtage vertoonden de kloksnelheid te verlagen. Een trage telefoon die het doet is beter dan een snelle die het niet doet, zal de redenering geweest zijn.

Beter had natuurlijk geweest dat iOS een melding zou geven en/of de optie om dit niet te doen, daar geef ik je gelijk in. Maar het was dus niet accu langer laten meegaan of maximale prestaties, het was iPhone laten functioneren bij een zwaar gedegradeerde batterij of maximale prestaties met random reboots.
Als je een auto koopt weet je toch ook dat na zoveel jaar de banden zijn versleten en aan vervanging toe zijn? Waarom is dat hier verschillend?
Je zou deze case kunnen beschrijven als 'de auto zet automatisch de topsnelheid op 80km/u wanneer de banden niet genoeg profiel hebben, maar meldt dat niet aan de chauffeur'.
Allee kijkt men vziw niet naar de status. Apparaten werden gewoon trager gemaakt.
Het was niet echt de status maar meer een aantal shutoff events nadat de batterij er de brui aan gaf zeg maar. Niet helemaal duidelijk hoeveel en hoe maar dat ik hoe die batterij health een stuk lager kwam te liggen en dan ging hij meteen de power limit erop zetten.
Verschillend? Banden kun je makkelijk bij elke garage vervangen tegen redelijke kosten.
En makkelijker te zien of ze aan vervanging toe zijn. En het is verplicht om goede banden te hebben.
Staat toch ook in de settings? Apple had een waarschuwing kunnen geven: uw batterij is 30% capaciteit kwijt, dit kan instabiliteit veroorzaken. Maar ipv daarvan losten ze het automatisch op.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 22 juli 2024 22:13]

Dat is ook gevaarlijk...

Want als Apple gaat spelen met wanneer men die melding geeft kunnen ze bewust mensen het gevoel geven ooh mijn telefoon is rot, ik koop een nieuwe.

Ik snap het is leuk af en toe een nieuwe telefoon. Maar een telefoon die 2 jaar maar meegaat ipv 3 omdat die melding komt. Is leuk voor de bankrekening van Apple. Maar niet die van de gebruiker en het milieu.

Als ze de grens opzoeken, hoe snel kunnen zij die melding tonen zonder dat mensen denken wij ze afzetten? Dat is gewoon next level geplande veroudering. Terwijl hoog waarschijnlijk niets mis is met die telefoon.
Daarom zullen ze ook de rechtszaak wel niet willen. Want dan krijg je discovery in de VS en wat als nu blijkt dat dit inderdaad niet ter goede trouw is gedaan om gebruikers te beschermen voor crashes maar om gebruikers geld uit de zak te kloppen…
@Superstoned
ik heb niet alle reactie hier gelezen maar....
Afgezien van deze 30% accu waarschuwing, had IID een optie kunnen zijn.
Dat hier eerst dan 6 jaar lang een procedure over wordt gevoerd , is al smering
En dan 92 dollar als afkoopsom per telefoon, 6 jaar verder ?.
Tijd dat de shop er ingaat en die grote bedrijven, eens flink aangepakt worden,
Apple wist dit zeker wel, dat na die update dat deze dan trager werd.
Neen, het equivalent hier is VW en hun sjoemelsoftware : de motor vervuilde teveel dus ze maakte die maar minder krachtig, "probleem opgelost".

Nope, je kocht iets wat later gewoonweg niet aan de specs voldeed waaraan je die kocht, beide worden dus terrecht verplicht schade te compenseren.
Zoals al gemeld door anderen, het gaat er niet om dat de batterij slijt en na een aantal jaren aan vervanging toe is.
Deze casus gaat erom dat Apple de prestaties van de telefoon ongevraagd terugschroefde om de problemen met de batterij te maskeren.
Apple had simpelweg de gebruikers de optie moeten bieden om de prestaties terug te schroeven maar had het niet stiekem en ongevraagd moeten doen.
Je auto gaat niet stiekem trager rijden wanneer je banden versleten zijn he. Wat een flauwe vergelijking.
Toch wel want er is meer raakoppervlak met de rijbaan 🤣🤣🤣
Een prima vergelijking, want dat is wat er gebeurd is. Nou kun je bij banden het profiel zien, maar neem bijvoorbeeld remblokjes. Ze zijn bijna versleten en de garage vervangt ze niet, maar past de software in je auto aan waardoor je auto langzamer gaat rijden.

Edit: Zeker zo belangrijk, de garagist vertelt dit ook niet aan de klant.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 22 juli 2024 22:13]

Grappig dat je zelf de antwoorden geeft op je vragen.
Als je een auto koopt weet je toch ook dat na zoveel jaar de banden zijn versleten en aan vervanging toe zijn? Waarom is dat hier verschillend?
Mooie vergelijking, maar als je hem volgt heb je ook meteen het antwoord. Een auto verlaagt ook niet automatisch na 2 jaar de snelheid, omdat de banden versleten kunnen zijn. Die auto blijft even snel, en bij de keuring krijg je een waarschuwing dat de banden moeten worden vervangen.
Als Apple monitoring op de accu deed, vervolgens een melding gaf dat de prestaties van de accu niet meer toereikend zijn en deze vervangen moest worden, dan hadden ze geen schadevergoeding hoeven betalen. Maar dan hadden al die mensen een nieuwe accu besteld i.p.v. een nieuwe iPhone "omdat die oude zo traag is geworden en die nieuwe zo lekker snel". Dat had ze toentertijd dan wel minder omzet en winst opgeleverd.
Als je een auto koopt weet je toch ook dat na zoveel jaar de banden zijn versleten en aan vervanging toe zijn? Waarom is dat hier verschillend?
Verassend.. een Auto vergelijking die helemaal nergens op slaat

Maar misschien heb ik het mis en maken auto fabrikanten de auto's automatisch langzamer als de banden slijten?
Uiteindelijk is Apple dus afgerekend op het feit dat ze de consument niet op de inhoudelijke zaken hebben geïnformeerd.
Hoezo hoef je niet inhoudelijke te weten hoe de techniek werkt? Dus lekker een hondje in de magnetron stoppen om de hond droog te maken en dan verbaast zijn dat hij dood is omdat je niet wist hoe de techniek werkt??

Een consument hoeft en kan inderdaad niet alles weten, maar een aantal zaken mag je wel verwachten van een consument. Iedereen weet dat accu's kapot gaan en minder worden in de loop der jaren.

[Reactie gewijzigd door phantom09 op 22 juli 2024 22:13]

Ze gaven de gebruiker geen keuze. Iets wat Apple vaker doet.
Wat vaak ook net een zegen is. De keuze is reuze bij Android en Windows, maar je ziet dan daar door de bomen het bos niet meer (als gebruiker). Gebruikers zijn niet geïnteresseerd in honderden instelmogelijkheden: ze willen een device dat werkt.

Wat Apple hier heeft gedaan is een grensgeval. Als het inderdaad is om ervoor te zorgen dat een device met een bijna EOL accu in elk geval nog blijft functioneren dan is dat prima, als het is om de gebruiker te frustreren en aan te sporen om een nieuw device te kopen dan is dat niet goed. Daar ging volgens mij de rechtszaak met name over: het laatste werd Apple verweten.

Ik vind wel dat grote techbedrijven als Apple, Google, Meta, Microsoft, Samsung etc. veel te veel macht hebben en deze ook actief misbruiken tegen elkaar en tegen de interesses van de consument in. Daar moet dan ook tegen opgetreden worden, maar het is lastig. Hoe los je bijvoorbeeld het quasi monopolie van MS op als het gaat om desktopbesturingssystemen en office software? Moet je MS verplichten haar OS in een apart bedrijf onder te brengen? Maar wat zou je dan bij Apple moeten doen en is dat daar dan ook fair om de OS-en los te koppelen van de hardware en overige software met een veel kleiner marktaandeel? One size fits all oplossing lijken niet te bestaan.
Lithium Ion Accu's slijten
Hoeveel consumenten ken je die weten dat een accu op een gegeven moment geen hoge piekvermogen meer aankan? De fabrikant weet het 100% van de tijd, dus die moet daar rekening mee houden. Ik denk dat veel mensen wel weten dat de accuduur slijt, maar niet dat de accu daarnaast ook geen hoge stroom meer kan voeden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 22:13]

dit lijkt me allemaal behandeld in die rechtzaak. Dit zijn de eerste argumenten die op tafel komen maar blijkbaar was er meer aan de hand
Precies, ze slijten. En dan vinden wij het normaal dat ze vastgelijmd worden 8)7
Idemdito met vastgesoldeerde SSD's bij Laptops. Laat die D eigenlijk maar weg dan, want het is geen drive/disk meer. Gewoon solderen die hap en als het op is bij het groot vuil |:(

Oplossing van derden; externe SSD aansluiten om de interned SS -d te ontlasten, liefst 16GB ram model kopen want dat word er ook minder geswapped en een grotere opslag SS -d betekent ook langere levensduur. MAW; koop het mees overpriced model, dan zit je goed. OMG, je verzint dit niet he. Gewoon kappen met die soldeer SSD,s, de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
Willen de bedrijven dit niet zal dat wederom van overheden moeten komen en wij, wij moeten veel meer klagen hierover.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 22:13]

Nee, alleen de merken die houden van planned obsolescence en alleen werken voor de aandeelhouders. Die hebben het liefst dat je een nieuwe koopt na een paar jaar en dat het product dan eigenlijk niet meer bruikbaar is voor anderen. Zeer slecht voor het milieu. En allemaal hebben ze smoesjes waarom ze accus vastlijmen, ssd en ram vastsolderen etc, maar je kunt makkelijk een dunne laptop maken waar alles netjes te vervangen/repareren is. Bijvoorbeeld Framework geeft hier het goede voorbeeld in.
Vreemd dat z’n populistische opmerking gewaardeerd wordt . Ik heb bv privé een Lenovo laptop waar je van alles in kan vervangen. En heb een paar Lenovo laptops zakelijk gehad die drie keer zo dun waren , waar je niks van vervangen.
Alles dicht lijmen, vast solderen, of op andere manieren onrepareerbaar maken is gewoon een keuze waarbij niet aan de belangen van de consument gedacht wordt. Softwarematig limiteren (oa vertragen, zoals Apple deed) of vroeg falende onderdelen inbouwen (wasmachines van tegenwoordig :'( ) gaat nog een stapje verder, maar past perfect binnen de strategie: Alles voor de winstoptimalisatie. Is een onderdeel stuk, traag, of wil je upgraden? Koop maar een nieuwe, want repareren is enorm duur! En de oude is e-waste, gooi maar weg, niet het probleem van de fabrikant.

De Framework laptop is maar 15,85 mm dik, en ervaar ik al als enorm dun. Als er genoeg vraag is voor nog plattere repareerbare laptops dan zullen die er ook gewoon komen, maar "drie keer zo dun" zal de komende jaren niet gaan lukken, de dunste laptops zijn nu rond de 12mm.
Die dikte is dan wel ok.

Het is al een tijd geleden dat zelf de dram chips van moederborden soldeerde om de kapotte te vervangen. Toch lijkt me dat niet compleet onmogelijk met de juiste tools . Maar het is natuurlijk makkelijk om gewoon het hele boord te vervangen.
Of gewoon (toen) de consument er beter over informeren.

Het probleem is niet zozeer wat Apple deed, maar op welke manier en welke keuzes het aan de consument gaf betreffende dat.
Precies. Hoeveel mensen hebben wel niet een nieuwe iPhone à €700 gekocht “want mijn oude is zo traag”, terwijl ze met een accuwissel van €50 toe hadden gekund.
Ik begrijp heel goed het standpunt van Apple om er niet teveel over in debat te gaan in de publieke opinie.

Ook snappen weinig consumenten (of nemen ze de moeite om het te snappen) de echte toedracht rondom dit verhaal.

Ja Apple was fout met het onderwater oplossen van het probleem zonder dit goed naar buiten toe uit te leggen. Het probleem was simpel een iphone gebruikt een batterij en kan een piekbelasting aan de batterij vragen. Bij het ouder worden van de batterij was de piekbelasting een reden dat de toestellen dan ineens uitvielen omdat de batterij het niet kon aanvoeren. Daarom zijn ze bij oude batterijen de telefoons gaan vertragen in piekbelasting (wat uiteindelijk het toestel langzamer maakte bij bepaalde toepassingen. Denk Camera, telefoneren en GPS activiteiten).

Onhandig genoeg hebben ze dit des Apples wat stil gehouden in hoe ze het probleem aanpakten. Dit hebben ze toegegeven en daardoor een jaar lang alle consumenten de kans geboden om de batterij voor 25,- ongeveer te vervangen, ging voornamelijk om de iPhones 6(+) tot en met 7 voornamelijk. De X was net uit en ook die batterij kon je voor stuk minder laten vervangen maar was eigenlijk onzin.

Ook hebben ze innovatie geintroduceerd die bij het ritme van de gebruiker past door de batterij nu op je nachtkastje te laden tot 90% ofzo en dan een uur of half uur voor je opstaat vol te laden tot 100%. Een Li-Ion batterij voelt zich namelijk een beetje ziek van 0-10% en bij 90-100%.

Gebaseerd op je opmerking snap ik dat dit best allemaal ingewikkeld is, maar zie het zo als jij je batterij alleen maar laadt tot 80% en max leeg laat gaan tot 20% kan jij ongestoord waarschijnlijk 10 jaar doen met je batterij zonder dat je iPhone ergens op moet limiteren qua performance. Los van de ondersteuning en software compatibiliteit.

BTW dit is de reden waarom elke dyson gebruiker die zijn dyson geladen klaar houdt in de houder aan het stopcontact elke 2,5 jaar een nieuwe batterij moet kopen terwijl de laadcycli niet in de buurt komen van smartphone gebruik. Tevens de reden dat geen enkel (goed) apparaat met 100% batterij of 0% in de schappen van winkels liggen.

[Reactie gewijzigd door mare op 22 juli 2024 22:13]

Wat de (technische) oorzaken en context is voor de consument niet heel belangrijk. Volgens mij is het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld. Niet boven de 80% en niet onder de 20%. Een betere accu die dit wel had gedaan had het probleem niet gehad. Niet spannend, doen andere leveranciers ook. En ja, ik weet dat dit in de software van het toestel zit en niet in de accu zelf.
je onderbouwt mijn punt ;)
IIRC was het probleem niet dat de CPU te hoog geklokt was. Het probleem is dat de CPU te snel van idle naar volle snelheid gaat. Een oudere batterij kan niet snel genoeg reageren op deze veranderende vraag van de CPU waardoor de spanning in elkaar zakt en de SoC zichzelf reset. De fix is de CPU minder snel te laten ‘optrekken’ naar volle snelheid.

Normaliter wil je wel dat je CPU zo snel naar volle snelheid gaat, ten eerste vanwege performance: alles reageert gewoon net iets sneller als de CPU meteen vol gas kan, en ten tweede vanwege batterij verbruik.

In mobieltjes heb je iets dat de ‘race to idle’ heet. Je wilt zo snel mogelijk klaar zijn met whatever je aan het doen bent zodat de CPU weer in idle (low-power) mode kan, om zo min mogelijk batterij te verbruiken. Meteen de CPU vol gas laten gaan zorgt dat de tijd dat de CPU niet in low-power mode is zo kort mogelijk blijft. Apple’s CPUs zijn hier wat agressiever in dan die van andere fabrikanten.
Je weet als fabrikant echt wel dat je een accu in je toestel stopt die na 2 jaar niet meer voldoet.

Dat heeft werkelijk niets met “huidige accu eisen” te maken (wat je daar ook onder verstaat).

Ook bij het maken van de telefoons was het niet volgens de toen geldende eisen dat na 2 jaar de telefoon zou mogen vallen als er vermogen door de cpu wordt gevraagd.

Apple heeft gewoon bespaard op de accu’s, waarschijnlijk om een zo klein mogelijk modelletje te kunnen maken.

Leuk dat ze zuiniger zijn, maar een accu slijt nu eenmaal en als je marginaal gaat zitten, dan gaat het dus fout.
Leuk dat ze zuiniger zijn, maar een accu slijt nu eenmaal en als je marginaal gaat zitten, dan gaat het dus fout.
Ik heb ook laptop accu's gehad die vrij snel uitvielen. Capaciteit lijkt me geen factor dus je hele verhaal over besparing is gewoon uit de lucht gegrepen.
Je snapt toch hopelijk zelf wel dat een accu van 2000mAh in hetzelfde toestel bij hetzelfde gebruik het zwaarder heeft dan eentje van 4000?

Hoe ouder een accu is/hoe meer cycles hij heeft gehad, hoe minder zowel de capaciteit (mAh) wordt als de stroom (mA) die hij op een bepaald moment kan leveren.

Dat is gewoon een feit.
Batterijcapaciteit is een tradeoff: als je effectief de helft van de stroom verbruikt kan je ook toe met een half zo grote batterij (en het toestel kleiner houden of een groter toestel langere duur geven). Aantal cycles is dan identiek aan een toestel met 2x het verbruik en 2x de batterij dus daarvoor maakt het niet uit.
Dat is ook gewoon een feit.
Aantal cycles zegt overigens niet alles; batterijen verouderen ook zonder ze te gebruiken.
Batterijcapaciteit is een tradeoff: als je effectief de helft van de stroom verbruikt kan je ook toe met een half zo grote batterij (en het toestel kleiner houden of een groter toestel langere duur geven). Aantal cycles is dan identiek aan een toestel met 2x het verbruik en 2x de batterij dus daarvoor maakt het niet uit.
Dat is ook gewoon een feit.
Of je houdt gewoon de vergelijking gelijk in plaats van ook het verbruik 2x te nemen. We hebben het immers over dezelfde telefoon.
Aantal cycles zegt overigens niet alles; batterijen verouderen ook zonder ze te gebruiken.
Vandaar dat ik ook aangeef
Hoe ouder een accu is/hoe meer cycles hij heeft gehad
Je bevestigt dus gewoon wat ik al zei. Prima.
Ondanks dat de architectuur van Apple drastisch anders is dan die van de rest valt het wel op dat ze al jaren een veel lagere capaciteit hebben dan zowat élke andere fabrikant. Het is uiteraard een ontwerpkeuze die elke fabrikant maakt, maar dit was wel HUN keuze om op hardware te besparen wat ze in software dachten te kunnen goedmaken, tot die hardware het stukje bij beetje laat afweten ...
Apple levert voornamelijk lagere capaciteit omdat ze met hun maatwerk processor en strakke software stack (geen resourceverslindende Java laag) met minder verbruik dezelfde prestaties kunnen leveren.
Dat is naar mijn mening wel besparing van het juiste soort.

Als de batterij defect raakt is dat voor ieder toestel een probleem ongeacht de totale capaciteit. Heb ook laptop accu's gehad die na korte tijd inzakten.
Dat heeft toch niks met tijdreizen te maken? De hardware is hetzelfde en de degradatie kun je redelijk voorspellen, daar heb je geen tijdcapsule voor nodig. Op deze manier is het anders wel heel makkelijk om verantwoordelijkheden af te schuiven op dat je niet kunt tijdreizen.
Zelfs een enorm bedrijf als Apple kan niet iedere eventualiteit jaren van te voren voorzien. Volgens mij is batterij degradatie een best wel chaotisch proces, en er zijn nog steeds ontwikkelingen in de batterijbouw dus dat er in combinatie met 'boost' gedrag van de CPU problemen kunnen zijn merk je mogelijk pas veel later.
Zelfs een enorm bedrijf als Apple kan niet iedere eventualiteit jaren van te voren voorzien.
Juist wel omdat ze zo enorm zijn, daarnaast is die degradatie van de accu echt wel een bekend fenomeen voor werkelijk elke telefoonproducent, en ook zeker bij Apple.
hou toch op, natuurlijk weten ze dit want ze hebben een uitstekende R&D. Dit zijn zakelijke keuzes geweest, geen technische keuzes.
Dat kunnen andere fabrikanten ook niet maar toch hebben de meeste dat probleem niet.
Nee beter research en minder jokken met scores.
Bij andere fabrikanten valt het toestel gewoon uit als de batterij brak wordt en is de garantie tegen die tijd verlopen. Goedkope toestellen krijgen sowieso minder updates en zeker geen updates om gedrag in combinatie met een slechte batterij te patchen.
Als het klopt wat jij zegt wat niet zo is, dan hadden ze allemaal al een claim.
Leg mij eens uit wat jouw telefoon van 6+ jaar geleden deed als de batterij brak werd dan?

Bovendien is Apple natuurlijk een enorme magneet voor dit soort zaken: combinatie van een zeer bekend bedrijf, bekende telefoon en bekende hoge winst. Mensen met een 150 euro Samsung zullen na 2 jaar het toestel gewoon wegmikken en een andere halen, die denken niet eens aan een rechtszaak.
Maar bij Apple gebeurde het al na 2 jaar...
En daarbij je vervangt die en had je weer een nieuw toestel, maar bij Apple niet omdat die software matig langzamer had gemaakt.
Als jou toestel veel langzamer werd dan denk je dat je toestel kapot is en niet dat de batterij aan vervanging toe is.

Maar ik zie het discussie met een fanboy heeft geen zin. Groeten...
Minder na 7 maand, 2 iphone 6s'en gehad hier. Echt verschirkkelijk voor zo'n bedrijf als apple.

bzzzt is gewoon apple fan zal nooit toegeven dat ze zoals elk ander bedrijf zijn en puur voor de winst gaan en ze berekend hebben dat het goedkoper is om het zo op te lossen en rechtzaak afkopen dan te herstellen.
bzzzt is gewoon apple fan zal nooit toegeven dat ze zoals elk ander bedrijf zijn
Waar heb ik dat geclaimd? Ik denk dat Apple net een echt bedrijf is en een rechtszaak schikken is heel logisch.

Ik reageer puur op de neiging van veel mensen hier om achter alles wat Apple doet de meest negatieve reden te zoeken. Snap dat sommige mensen Apple niet zo leuk vinden, maar vind zelf wel dat er ook vaak goede redenen zijn voor wat ze doen maar de massa hier is soms zo gehersenspoeld dat er kennelijk hysterisch naar argumenten gezocht moet worden waarom Apple puur boosaardig is.
Ik kan je beloven dat ik niet voor Apple werk, maar ik weiger gewoon om mee te doen met de rabiate anti-Apple crowd hier. Vind het eerlijk gezegd wel triest dat er nu ook nog eens heel erg op de persoon gespeeld wordt. Kom met argumenten in plaats van zonder bewijs allerlei vooropgezette plannen te claimen en we kunnen een prima discussie hebben.
Zeggen dat Apple opzettelijk fabricage fouten negeert en niet erkend is niks anti apple dat is gewoon iets wat bedrijven zoals apple altijd doen.

Je wil gewoon niet erkennen dat apple dat doet als het bewijs ervoor gewoon staalhard is.
Je kan helemaal geen boze opzet bewijzen, het gaat jou er alleen om iets tegen Apple te hebben en mij er op aan te vallen als ik je ongefundeerde opmerkingen iets nuanceer.
Dat kan je enkel geloven als je denkt dat apple niet wist van batterij degradatie, voor een bedrijf dat al zoveel jaar smartphones uitbracht lijkt me dat redelijk ongeloofwaardig.

Soit zoals ik al zei: het is duidelijk dat je je dit zelf sniet kan inbeelden, nog een prettige dag :-)
Toch wel raar dat dit enkel een ding is waar Apple last van heeft en dat dit ook voorkwam als je aan het opladen was. Ik kan begrijp dat een oude batterij onder een bepaald percentage moeite kan krijgen en dat je dan bewust de boel vertraagt (mits je daarvan een melding toont), maar tijdens het opladen ? Mijn oude iPaq deed dit niet maar als het echt koud was buiten kreeg ik een melding over te lage spanning en sloot die vanzelf af. Ik was geïnformeerd over de oorzaak van een actie van het systeem, netjes toch ?

Beetje hetzelfde verhaal met de laatste iPhones, eerst releasen ze een versie die oververhit, laten iedereen daar reviews van maken en niet veel later pushen ze een firmware waardoor die trager wordt zodat die niet oververhit. Afaik is dit zeer misleidend voor mensen die een iPhone willen kopen.
“Toch wel raar dat dit enkel een ding is waar Apple last van heeft”

Dat is het niet. Alle fabrikanten hebben daar last van als de accu versleten is, tot aan bootloops toe. Heb hier nog een HTC liggen die het direct kan bewijzen (zeker met deze kou) en heb ook Samsung’s met het probleem gehad; kunnen de vraag van de CPU niet meer aan bij zware apps. Nieuwe accu erin en problem solved. Een accu verslijt gewoon, fabrikanten anders dan Apple hebben daar geen magische batterij voor die er immuun voor is. ;)


“en niet veel later pushen ze een firmware waardoor die trager wordt zodat die niet oververhit”

Bron? Volgens de artikelen die ik kan vinden is er geen enkele performance hit:
https://bgr.com/tech/ipho...ormance-early-tests-show/
https://mashable.com/arti...e-15-overheating-fix-test
https://appleinsider.com/...ow-any-performance-losses
Hier twee identieke samsung tablets, zelfde moment gekocht voor mijn zoon en mijn dochter. Eentje is compleet gaar voor wat betreft de accu: crasht, boot loops, draait super traag en houdt niet lang vol. Eentje is nog redelijk goed een heeft deze issues niet, maar is ook niet meer super. En ja beide apparaten zijn gereset. En Samsung is ook 'betrapt' met throtling en het lijkt erop dat de apps op de gare tablet een stuk langzamer starten en functioneren.
Het kan aan mij liggen, maar ik zie eigenlijk niet echt veel bewijs in die artikels.
With that in mind, here are the results of a test conducted right after installing iOS 17.0.3 on the iPhone 15 Pro Max:

Single-core score: 2875
Multi-core score: 7006

There was a slight variation downwards, but nothing unexpected (we could easily find similar results from iPhones running iOS 17.0.2). After installing the update, we waited two hours for the iPhone to cool down and ran the tests again. Here are the results:

Single-core score: 2941
Multi-core score: 7523
Het verschil tussen een "warme" iPhone en een "koude" iPhone is bijna 7%, dat noem ik niet niets. Wat ik zou verwachten zijn testen die gedurende een periode herhaald worden en waarbij het resultaat van elke run wordt bijgehouden, icm frequentie en temperatuursmetingen. Op die manier kan je vergelijken en aantonen wat er effectief veranderd is. Desnoods hang je er zelfs een USB power logger aan om te zien of er minder stroom verbruikt wordt.
In plaats van al die dingen krijgen we gewoon twee korte testen die gedraaid worden en de opmerking "ja, de run-to-run variance is zo groot dat we eigenlijk niets kunnen vaststellen".

Er is ook niet gekeken of de batterij trager laadt of niet, dat lijkt namelijk een van de redenen dat die zo warm wordt (waarschijnlijk icm het gebrek aan deftige koeling).

//edit: anyhow, het blijft een beest van een telefoon en indrukwekkend wat het ding kan qua performance. Met een beetje meer functionality over form zou het echt een toppertje zijn.

[Reactie gewijzigd door Hardfreak op 22 juli 2024 22:13]

Beetje hetzelfde verhaal met de laatste iPhones, eerst releasen ze een versie die oververhit, laten iedereen daar reviews van maken en niet veel later pushen ze een firmware waardoor die trager wordt zodat die niet oververhit. Afaik is dit zeer misleidend voor mensen die een iPhone willen kopen.
"The latest iPhone software update had a specific purpose: to sort the issue some iPhone users had with overheating. And new evidence suggests it’s working, without damaging performance in the process."
https://www.forbes.com/si...es-show-amazing-effects/#
De keuze was ook volkomen logisch, telefoons met een versleten accu die uitvallen zijn strontvervelend en is feitelijk, in tegenstelling tot wat sommigen hier willen beweren, iets waar alle fabrikanten last van hebben. Op een gegeven moment is het klaar.

Maarrrrrrr… Apple zat wel absoluut fout door de CPU te throttlen zonder duidelijk waarschuwing aan de klant wat er aan de hand was. De functie en het idee erachter was heel goed, alleen ze hebben het te snel live gepusht om het probleem te hotfixen en de klant daar niet duidelijk over geïnformeerd - waardoor sommige mensen zelfs nieuwe telefoons kochten. Dat is niet goed en dat beaamde Apple zelf ook meteen.

De functie zoals die nu is, is wel helemaal prima. Als de accu dood is gaat de throttle aan, krijg je een waarschuwing én kan je kiezen om dit te overrulen. Dat mag elke fabrikant imo wel inbouwen, top. Maar wat Apple eerst deed was gewoon niet slim, iets waar ze netjes excuses voor aangeboden hebben. Denk ook niet dat het bewust zo slecht was, iedereen had kunnen weten dat dit in benchmarks heel duidelijk te zien was. Maar hoe dan ook: dat maakt niet uit, het was gewoon fout uitgevoerd - punt.
De fout van apple was vooral dat ze de batterij/soc te krap gemaakt hadden waardoor dit na enkele maanden al kon optreden.
Het kan logisch zijn maar de hielden het bewust stil en dat is wel kwalijk.
Ware het niet dat nu door opzet van Apple de devices softwarematig "trager" werden, waardoor klanten eerder dan nodig een nieuwe telefoon kochten. Had Apple de klant een keuze gegeven, had het niet zover hoeven te komen. Apple heeft gegokt en verloren. Dat heeft niets met een zogenaamde claim cultuur te maken.
Prima dat ze het doen, maar ze hadden MOETEN melden dat je met een nieuwe accu weer de topprestaties kreeg. Dat deden ze niet. Volkomen terecht dat ze worden aangepakt.
Het gaat er niet om of de actie wel of niet baat had, het gaat erom dat Apple zonder enige uitleg of melding hun producten trager maakte, dus ook producten die nog geen problemen met de accu hadden. Had Apple een update gemaakt met een uitlegscherm en ook de mogelijkheid om de setting terug te schakelen was er niets aan de hand geweest, nu werd de update gezien om mensen doelbewust over te halen een nieuw apparaat te kopen wat voor een deel mogelijk ook gewoon de bedoeling was.
Dus dat ze stiekem een update uitvoeren waardoor je iPhone super traag werkt en je hebt geen idee waarom, is volkomen logisch voor jou?

Google Maps openen duurde echt meer dan 30 seconden op mijn iPhone 6. Toen ik merkte dat mijn iPhone op 800mhz draaide had ik meteen een nieuwe gekocht. Als ik wist dat het aan de batterij lag, had ik enkel de batterij vervangen. Op Reddit noemde ze mij een leugenaar toen ik met screenshots afkwam dat mijn cpu throttled is. Ik was één van de eerste met deze probleem, toen Apple stiekem een update had uitgebracht om iPhones met slechte batterijen te vertragen.

Volkomen logisch voor Apple om er profijt uit te halen ja.

Vandaar nooit meer Apple voor mij.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 22 juli 2024 22:13]

Ja want alleen Apple haalt zulke fratsen uit?
Dat claim ik niet, en dat is ook compleet buiten het punt dat ik maak.

Ik heb het enkel bij Apple meegemaakt, dus voor mij geen Apple meer.
Nouja :
Vandaar nooit meer Apple voor mij.
het is niet alsof je dit ergens anders dus niet gaat tegenkomen toch?
In mijn 30 jaren levensbestaan, ben ik dit nergens anders tegengekomen.
Het zou beter zijn als er een optie was, zoals een checkbox, waarmee deze functionaliteit kan worden ingeschakeld. Het stiekem implementeren hiervan lijkt niet zozeer in het belang van de klant, maar meer gericht op het stimuleren van een snellere overstap naar een nieuw model.
Als ze dat wisten, hadden ze mensen ook een keuze kunnen geven. Knop a: update vertraging maar langere accuduur. Knop b: even snelle telefoon maar minder lange accuduur.
Het probleem is niet dat ze de optie boden om de CPU terug te schroeven om de accu langer mee te laten gaan. Het probleem was dat Apple het stiekem deed zonder de gebruiker de mogelijkheid te geven dit uit te zetten.
? Dus apple verkoopt een toestel waarvan ze weten dat het na 5-6 maand kan uitvallen en hun "oplossing" is dan maar om de prestatie te verlagen?

Dat is gewoon hoe zo'n claim hoort te werken; grote bedrijven ook verantwoordelijk te houden voor hun soms wel heel terughoudende houding om hun eigen gemaakt problemen op te lossen.
Dat is of vooruit denken en binnen ruimere specicaties werken of communiceren of er een togle van maken in de software. Het is niet hun taak dit soort beslissingen te nemer over een product welke reeds met bestaande specificaties is verkocht.
Het probleem is niet dat ze het deden maar dat ze het verzwegen. Dat kwam ze al te goed uit want veel mensen zijn toen geüpgraded naar een nieuwer model wat eigenlijk dus niet hoefde.
Het grootste probleem was niet het trager maken maar het gebrek van communicatie daarover.
Ik vind de claim volkomen logisch.
Je kan dat toch niet zomaar doen zonder dit te laten weten?

Hoe moeten eigenaren van een telefoon in de garantie problemen met een accu dan achterhalen als het apparaat er gewoon omheen werkt?
Developers van zware apps zouden zich een slag in de rondte kunnen zoeken naar performance issues die gewoon worden veroorzaakt door het OS zelf.

Het is best mooi dat er zo'n optie wordt ingebouwd voor gebruikers met een oud apparaat waarvan de accu de levensduur heeft gehad. Maar je kan dat altijd als optie in de instellingen bouwen en er gewoon over communiceren in bijvoorbeeld release notes en middels systeem meldingen.
Ik ben ook tegen een claim cultuur maar bedrijven maken misbruik van ontwerp keuze. Ander voorbeeld: als een tesla opeens minder snel kan laden om de batterij te beschermen en je geen aanspraak op garantie kan maken moet daar iets tegenover staan. Als een schilder maar 1 laag verf aanbrengen omdat hij verkeerd heeft berekend moet dat gecompenseerd worden.
Indien Apple het goed meende, dan zou er een waarschuwing verschijnen dat je batterij aan het degraderen was, met de optie om piekbelasting te verlagen (en een goedkoop inruilprogramma aangezien de ondermaatse batterij hun eigen schuld was).

Het doel van deze update was ervoor te zorgen dat het batterijprobleem veranderde in een vaag prestatieprobleem waardoor men geneigd was een nieuwe telefoon te kopen. Want wie denkt er nu dat zijn telefoon trager wordt als gevolg van een slechte batterij?

Die hele verklaring van Apple is gewoon plausible deniability.
Ze hadden dit ook gewoon kunnen communiceren, dan was er helemaal niks aan de hand geweest

Maar nu wederom "ik bepaal voor de gebruiker" en dit keer komen ze er niet mee weg
Anoniem: 91634 @Tr4nnel7 januari 2024 17:44
En waarschijnlijk maar paar happy few die leuk claim bedrag krijgen uitgekeerd terwijl vervolgens de andere de komende jaren te maken krijgen met een hogere aanschaf prijs.
De claimcultuur heeft ook voordelen. Zie bv. een Ryanair in Europa die klanten structureel niet uitbetaalt als ze daar recht op hebben, en dat pas doet als ze door alle rechtbanken zijn. Omdat het zoveel werk is en je uiteindelijk maar je bv. 100 euro krijgt, gaat bijna niemand naar de rechtbank.

Als je zoals in de VS miljoenen punitive damages zou kunnen claimen, zou Ryanair wel beter oppassen.
Volkomen logisch dat een fabrikant keihard liegt over een update? Ok, bijzonder.
Wel weer zo prettig dat zoiets 3,5 jaar moet duren. Ik had zelf een eerste gen nano en idem daar duurde het ook 6 jaar alvorens Apple over de brug kwam. Tegen de tijd is het merendeel van de gebruikers het al lang vergeten zo niet zelfs overleden. Ergens toch wel raar dat rechtzaken zeker die overduidelijk zijn zolang gestagneerd kunnen worden.
Ik heb dus nog een iPad2 (voor mijn kinderen). De accuduur is echt een wonder en nog steeds blijft deze ruim 2 weken op standby. Echter, de werking is ondragelijk langzaam geworden naarmate iOs updates doorkwamen.

Nooit actie op ondernomen, maar ik heb wel altijd vermoed dat 'ik' niet de oorzaak kan zijn. Nooit heb ik er rare dingen mee gedaan of troep geinstalleerd en bewust geweest op de oplaadcycli.

Overigens, voor de kinderen is deze nu ook te langzaam, en spelen ze op de Android tablet. Het is gewoon dat de iPad2 hardwarematig nog zo netjes een mooi is dat ik 'm niet weg kan doen.
Misschien is de iPad wel zo goed als nieuw, maar apps en websites zijn in de tussentijd wel veel zwaarder geworden. Daarnaast zijn nieuwere iOS releases wel groter geworden door toegevoegde functionaliteit en daardoor op de heel oude hardware soms flink trager.
De enorme snelheids/geheugen verbeteringen van de eerste generaties zijn er wel een beetje uit. Heb nog een iPad pro uit 2016 liggen en die doet het eigenlijk nog steeds goed genoeg.
Alleen maak ik juist geen gebruik van nieuwere apps omdat ik ook weet dat de hardware niet meer het nieuwste is.

Dus wat er op staat zijn het dezelfde apps die ik altijd had, gebruik ik hem nooit voor webbrowsing. De laatste iOs versie is overigens 9.3.5 (2016), en met elke update werd het arme apparaatje langzamer en is hij praktisch onbruikbaar geworden. Aan de andere kant, ik had als telefoon een galaxy S7 Edge in gebruik tot eind 2023 en deze werkte qua snelheid nog behoorlijk goed. Nu net wel hardwarematig overleden ;).
Serieus? Je gebruikt een IPad van ruim 12 jaar oud en met een OS die ook al ruim verouderd is. En dan verbaast het je dat hij langzamer wordt?
Ik vind het geen onlogische gedacht. Ik heb mij ook wel eens afgevraagd of dit vertragingsaspect ook in de iPad zit. Ik heb hier twee iPads (Pro en Air) waarvan bepaalde delen niet meer goed werken. Bijvoorbeeld internet browsen gaat superlangzaam, maar gamen gaat als een tierelier. Ik vind dat niet logisch. Ik zou verwachten dat een iPad dan op alle fronten langzamer wordt. Daarnaast vind ik dat een verouderde OS niet per definitie langzamer zou moeten worden. Ik heb hier nog een oude Android HTC liggen die nog altijd prima werkt. Je zou daar tegenover kunnen zetten dat de HTC al heel lang geen updates meer krijgt, maar datzelfde geldt ook voor die twee iPads. Ergens vind ik dat wel jammer. Ik heb hier twee iPads liggen die hardware technisch nog ok zijn, maar waar ik qua OS niet zo veel meer mee kan.
En met inflatie het geld ook nog eens minder waard geworden is. De 92 dollar 3,5 jaar geleden was meer waard dan de 92 dollar vandaag de dag waard is.
Her bedrag kon pas na de deadline vastgesteld worden. Ik lees niet wanneer men precies uit kwam op dit bedrag en hoe lang Apple er vervolgens van op de hoogte is. Maar dat lijkt niet 3,5 jaar geleden te zijn geweest.
Maar dat er meer in had kunnen zitten als het sneller was gegaan mag inderdaad wel verwacht worden. Het lijkt me immers sterk dat er 3,5 jaar nodig is om bedragen te verrekenen.
Men kon tussen 2017 en 2020 een claim indienen, in 2020 is door Apple een schikking a 500M getroffen. Haal daar dus eerst de juridische en overige kosten van af, wat er overblijft is wat er vergoed kan worden per telefoon/consument, de $92 USD per consument of device. Als dan pas in 2024 het bericht komt dat er uitbetaald is, heeft Apple dus wel degelijk nog eens 3 jaar gewacht om uit te betalen, terwijl het bedrag in 2020 al vast stond / bepaald werd.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 22:13]

Alleen de deadline voor aanmelden van claims was 2020. Ik lees niet dat er vooraf besloten was wat de totale (juridische)kosten zouden zijn. Of dat er een deadline voor aanleveren van die kosten was die in 2020 of vlak erna verliep. Daarbij maakt het artikel duidelijk dat na de deadline van claims leggen deze nog zouden worden gekeurd. En ook daarvan lees ik niet dat het besluit direct klaar moest zijn. Dus 3 jaar is niet zomaar realistischer dan afgelopen maand pas duidelijk zijn wat het bedrag per claim is.
En aangezien het niet redelijk zou zijn om aan te nemen dat Apple wel even over andermans kosten of claims zou beslissen kun je ook niet stellen dat het dus maar vooral aan Apple ligt hoe lang het duurde.
Wanneer men initieel uit ging van 25 dollar maar de class zo klein is dat het 92 wordt heb je toch echt meer dan wat je initieel verwachte.
Maar als je vervolgens drie jaar later het geld pas krijgt, is in de tussentijd dat geld óók minder waard geworden. Zie ook CH4OS in 'Apple betaalt eerste schadevergoedingen in VS wegens trager maken oudere iPhones'.
Helaas een standaard aanpak voor grote bedrijven en mensen met veel middelen in de US en steeds meer in NL.

Zo veel mogelijk vertragen, want:
* mensen gaan dood
* Verhoogt de kosten van tegenpartijen
* details worden vergeten of niet meer te bewijzen
* grotere kans op fouten en vervagen van herinnering.
* Als men na 3 tot vaak wel 10 jaar iets verkeerd onthoud, is het aannemelijk dat er meer niet klopt.
Etc.

Je ziet het nu ook ontstaan bij rechtbijstand verzekeraars die dit zelfde grapje uithalen met hun cliënten en zelfs zaken laten verjaren en zich dan beroepen op de voorwaarden dat er geen resultaat verplichting is.

Krijg dit mee via kennissen die in dit wereldje opereren en zich hier echt aan irriteren.
* mensen gaan dood
Ongeacht hoe lang het duurt, mensen gaan dood. Er gaan 1.8 mensen per seconde dood. Gezien de hoeveelheid mensen op de wereld en hoeveel daarvan er een iPhone hebben, gaat er elke 3 seconden een iPhone gebruiker dood...

Dat is dus een beetje een onzin reden.

En dingen vergeten, als ze belangrijk zijn schrijf je ze op, het is niet alsof er getuigen zijn die puur van geheugen afhankelijk zijn en zich intussen in de dementie periode van hun leven bevinden.

Het gaat om potentieel enorme bedragen vs winkans. Ook grote bedrijven als Apple met hele diepe zakken maken een balans tussen kosten vs. baten.

Daarnaast, het gros van de mensen die er baat bij hebben hebben er eigenlijk niet voor hoeven te doen en krijgen na x jaar wellicht een leuk bedrag op hun rekening gestort, dat zal in dit geval wel meevallen maar in andere gevallen weer wel. Ook in Nederland... Het zal afhankelijk zijn van de rechter, rechtstaat en wet, maar in verschillende gevallen krijg je ook nog eens de rente uitbetaald...
Ik zie dat er hevig gediscussieerd wordt hier. Ik zie alleen dat niemand over het volgende praat.

Even voor de duidelijkheid, wanneer men de batterij vervangt word de cpu niet terug geclocked naar originele prestaties?

Ook voor telefoons waar de batterij nog in goede conditie was?

Dit vind ik zeer kwalijk en misschien nog wel het belangrijkste punt. Er wordt VOOR jouw een keuze gemaakt dat je toestel vervangen moet worden, terwijl de batterij spiksplinternieuw kan zijn.

Wanneer Apple of een andere fabrikant dit toe zou willen passen zou het een check moeten zijn op de batterij status en de gebruiker zou geïnformeerd moeten worden.
Helemaal mee eens. Daarom was het introduceren van een setting beter geweest. Heb je nog een goeie/nieuwe accu? Dan laat je deze instelling uit. Heb je last van het probleem? Dan kan je dit voorkomen door de instelling aan te zetten.
Als de batterij vervangen werd ging de iPhone terug naar de originele prestaties.

Om dit ook inzichtelijk te maken voor gebruikers zijn ze toen begonnen met de batterij levensindicator te tonen in de instelling in percentages. Dit gebruikte Apple zelf intern in de stores al om klanten te tonen wat de staat van de batterij was met groen,geel en rode kleurtjes.

Groen was prima en binnen slijtage patroon, Geel was versleten en binnen slijtagepatroon (dus wat je mag verwachten met het aantal laadcycli), Rood was versleten maar te snel (minder laadcyclis dan verwacht) of een accu met storingen.

De iPhones die ge'throttled' werden waren dus altijd de gele batterijen.

btw - geel is gelijk aan een batterij van 80% of minder

De keuze om het toestel te vervangen maak je zelf trouwens en na vervanging zou dat dus ook maf zijn, maar ze zijn niet heel duidelijk geweest wat dus wel een aantal klanten hun toestel heeft doen vervangen terwijl een reparatie de oplossing zou zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door mare op 22 juli 2024 22:13]

Dat schept duidelijkheid, dankjewel :*) !

Was niet helemaal op te halen uit het artikel. Inderdaad zoals je zegt hadden ze de klant beter moeten informeren.
Om dit ook inzichtelijk te maken voor gebruikers zijn ze toen begonnen met de batterij levensindicator te tonen in de instelling in percentages.
Pas nadat dit alles aan het licht kwam.
euh ja duh, dat is waar het hele bericht om gaat.
Daarentegen gaan m’n apple producten over algemeen dubbel zolang mee als m’n android apparaten.
Ben overigens wel mee eens dat die accu’s niet vast moeten zitten, maar dat is ook de echt de enige reden waardoor ik 1 maal in de 5 tot 10 jaar een nieuwe apple product haal.
Nu kunnen we apple wel helemaal afzeiken wat ze allemaal niet goed doen, maar ze leveren gewoon echte kwaliteit producten af bij de consument.
Zit al jaren met werk(android) en werk/privé (apple) en verschil in kwaliteit na 3 jaar is echt aanzienlijk.
Voor mij de reden dat ik altijd een refurbished iPhone haal voor een 200/250 euro. Doet het prima en nieuwste iOS is gewoon supported voor vaak nog een 2 jaar.

* Falcon tikkend op een iPhone XS max.
@fevo-1190
Waarom moeten dit soort berichten altijd uitlopen in een apple VS android discussie? Er staat werkelijk niets in het artikel wat ook maar hint naar Android.
Plus Android is wel heel erg algemeen, Zullen heus wel telefoons zijn met een betere android OS en er zijn natuurlijk heel veel modellen hahah
Beetje flauw misschien maar als je een Apple produkt van 1.200 euro vergelijkt met een Android produkt van 600(?) euro....dan mag er toch wel wat verschil zijn?

En produkten voor 'werk' hebben altijd wel wat meer te lijden....

Dus dit is toch meer een "mijn Mercedes ging langer mee dan mijn Skoda"....
“ Apple bevestigde in december 2017 dat het updates heeft uitgebracht waarmee het de accu van oudere iPhones bewust trager maakte”

De CPU werd trager, niet de accu. De CPU werd gethrottled als de batterij zo erg versleten was dat de telefoon erdoor ging uitvallen bij piekvraag. Een functie die elke fabrikant van mij wel mag inbouwen trouwens. (Wel op de manier zoals het nu is, dus niet zonder waarschuwing zoals even gebeurde toen de feature nog een alpha/betaversie was die te vroeg live is gepusht.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 22:13]

Of vooraf duidelijk dat zoiets plaatsvinden, maar veel liever een optie waarmee ik dit zelf in of uit kan schakelen!
Precies. Je kunt toch gewoon het risico bij de gebruiker leggen als je er een dikke, vette waarschuwing bij zet?
Yup, dat is hoe het nu werkt. Waarschuwing en dan de optie om het aan te laten staan of uit te zetten. (Je kan het later dan ook weer inschakelen als je wil. Op zich handig, stel je hebt er binnen geen last van maar buiten met -15C wel: flip the switch. :))
Ik vind het altijd interessanter om te weten wat ze er uiteindelijk mee hebben verdiend.
Daar hoor je niets over.
Zeer moeilijk om te schatten denk ik. Als je telefoon traag/trager aanvoelt dan ben je eerder geneigd om een nieuwe aan te schaffen. Als je in plaats van 4 jaar al na 3 jaar je telefoon vervangt dan is dat meer inkomsten, maar zoals gezegd is dat heel moelijk te kwantificeren.

Apple had dit beter als instelling moeten toevoegen "trager om batterij te sparen" Ipv naar iedereen te pushen.

Dan heb je tenminste nog de keuze als consument om de optie uit te zetten en een nieuwe batterij te laten plaatsen. Dan blijft het toestel net zo snel als ervoor
Anoniem: 91634 @MachIII7 januari 2024 17:49
Verdient? Dankzij deze aanpassing kon men veel langer met hun iPhone doen met als gevolg dat men veel minder snel een nieuwe kocht.
Of mensen kochten een nieuwe omdat hij trager werd. Of mensen kochten geen Android ondat deze wel na 2 jaar vast liep door slechte batterij.

[Reactie gewijzigd door willieverhoef op 22 juli 2024 22:13]

Meh, ik heb Androids van 8 en 6 jaar oud die nog dagelijks gebruikt (minimaal 2 videobellen en andere pokemon go) worden werken nog perfect op Lineage OS.
Of mensen claimden geen garantie binnen de garantietermijn omdat Apple de slechte accu maskeerde.
waarmee het de accu van oudere iPhones bewust trager maakte
De accu is niet trager gemaakt, maar de CPU is lager geklokt om de accu langer mee te laten gaan en de telefoon niet spontaan uit te laten vallen bij hoog CPU gebruik.
Mijn iPhone 3GS werd destijds onbruikbaar zo traag. De service van Apple was beneden elke maat en sindsdien eigenlijk alleen nog maar Android gehad en alles van Apple vermeden. Fijn dat er eindelijk wat aan gedaan wordt.
Product/service ervaring is altijd N+1, zo liep ik een jaartje of 2 terug bij de Apple store binnen om met mijn moeder een nieuwe iPhone te kopen (dat kan ze prima zelf maar was een leuk uitje om ook even een drankje te doen en bij te kletsen) word ik gebeld door het werk dus klap ik even mijn macbook pro open terwijl we wachten op de Genius (blijft een leuke naam) die de iPhone aan het pakken was merkt hij op dat een van mijn toetsen ontbrak die was ik op een zakelijke reis inderdaad 'verloren' door wat onhandigheden tijdens de vlucht. Bied hij aan er even naar te laten kijken en komt hij daarna terug met een vervangen toets!

Mijn inziens geweldige service, en ook nooit gedoe gehad met ze... Service blijft altijd tot op de persoon die je helpt :-)
De fabrikant gaf aan dat dat proces bedoeld is om te voorkomen dat deze plotseling kunnen uitvallen. Het vertragen treedt op als de smartphone te koud is of als de accu weinig spanning kan leveren door degradatie of te weinig lading.
Ik weet natuurlijk niet zeker of dit de werkelijke rede was waardoor dan iPhones vertraagden maar als dit zo is dan vind ik het wel heel vreemd. Als ik b.v. naar mijn Samsung Galaxy S20 plus kijk dan gaat die ook in een soort van spaarmodus als de accu onder een bepaald % is. En ja bij koud weer is het bekend dat accu's minder stroom leveren dus ook ergens niet gek dat de smartphone in spaamodus gaat. Enigste puntje is wel dat je volgens mij bij Android zelf die keuze kan maken, spaarmodus of niet. Dat zou dan wel een punt van kritiek naar Apple toe kunnen zijn als dat in IOS niet mogelijk was/is.

Vind het dus eigenlijk best wel een plausibele rede en begrijp daarom niet echt waarom ze die claim niet gewonnen hebben. Evenzgoed gun ik die iPhone gebruikers dan wel dat 'extraatje' omdat Apple toch wel al genoeg verdient aan de gebruikers.
Nu nog een zaak dat Apple bij release en nieuwe iOS update oudere toestellen negatief beïnvloed.....
Verzamel het bewijs dat je hebt, regel een advocaat en start een zaak. Dit heb je compleet zelf in de hand.
Negatief beïnvloed? In welke zin?

Dat een toestel na een update iets trager wordt door alle nieuwe features is niks geks natuurlijk. Daarnaast zijn er bij veel updates ook wel degelijk verbeteringen in bijvoorbeeld accuduur.
Moet wel zeggen dat mijn ipad (6e gen) er best lang over doet om de App Store te openen. Waar dat in het begin een stuk sneller ging. Zoveel is er voor de gebruiker ook weer niet gewijzigd in de afgelopen paar jaar.

Nu is dit niet uniek aan Apple en iets waar veel apparaten last van lijken te hebben, zeker zodra er online interactie is. Software die logger wordt zonder dat er als gebruiker direct iets merkbaar is gewijzigd aan de functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 22:13]

Mijn pc krijgt dagelijks updates (openSUSE Tumbleweed - rolling release) en alles is nog even snel als na de installatie bijna twee jaar geleden. En mijn telefoon met Ubuntu Touch wordt ook niet trager na updates/upgrades. Ook mijn Amiga is met alle wekelijkse updates (AmigaOS 4 heeft ingebouwd updatebeheer en krijgt dus rollende updates) en een paar upgrades in al die jaren niet trager geworden.

Dus “alle” apparaten lijkt me wat overdreven.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 22:13]

Fair enough. Ik heb wat nuance toegevoegd aan mijn reactie.
Er is niets of niemand die u tegenhoudt.
Dus indienen die claim.
Heb ik iets vervelends gezegd?
Je mag best gewoon reageren of het zo is of niet hoor.
Ik vind het op zich wel een goeie vraag. Jij wil dat er iets gebeurt, wat houd je dan tegen om het zelf op te starten? Deze zaak is ook gewoon door gebruikers begonnen.

Waarom wachten tot anderen doen wat jij wil? Dat vind ik persoonlijk een slappe houding als je er ook over klaagt.
Nu nog een zaak dat Apple bij release en nieuwe iOS update oudere toestellen negatief beïnvloed.....
Probleem is niet het starten van een zaak, het probleem is de bewijsvoering.

Die is er voor jou statement niet en daarom start niemand een zaak.

Ja maar ik had het zelf” of “Google het maar” zoals je hieronder plaatst zijn dan natuurlijk geen bewijzen.
Ja? Heb je hier op zijn minst een bron voor die jouw statement bewijst? Vind het nogal brutaal om zulke woorden de wereld in te slingeren zonder enig fundamenteel onderbouwde bewijslast mee te geven.
Ja, mijn iPhone 14 pro is er niet beter op geworden sinds de iOS updates tot op heden en ja een volledige reset en flashen via recovery etc doet geen wonderen.

Ik ben niet de enige en Google staat er vol mee 😉
Ja, mijn iPhone 14 pro is er niet beter op geworden sinds de iOS updates tot op heden en ja een volledige reset en flashen via recovery etc doet geen wonderen.

Ik ben niet de enige en Google staat er vol mee 😉
iPhone 12 Pro hier, nergens last van.
Que? Wat heeft een iPhone 12 Pro met een iPhone 14 Pro te maken?
Que? Wat heeft een iPhone 12 Pro met een iPhone 14 Pro te maken?
Ik geef aan dat ik een veel ouder toestel heb en nergens last van heb.
Maar het ging bovenstaande persoon om de iPhone 14 Pro (zie je citaat).
Nee het gaat over “oudere toestellen”.
ASS-ware reageerde specifiek op Ja, mijn iPhone 14 pro is er niet beter op geworden sinds de iOS updates. Dat stond immers in zijn/haar citaat.
Maar het ging bovenstaande persoon om de iPhone 14 Pro (zie je citaat).
Ja en waarom zou een nieuwer toestel er wel last van hebben en een ouder toestel niet?
Dat wil ik aanstippen.
#rocketscience
Hoe Google werkt, je zoekt iets en vindt dat dan (meestal). Dus dat het er mee vol staat kan kloppen en is "as designed".
Ja, mijn iPhone 14 pro is er niet beter op geworden sinds de iOS updates tot op heden en ja een volledige reset en flashen via recovery etc doet geen wonderen.
Dat een telefoon (of ander type apparaat) langzamer wordt na updates, wil niet zeggen dat ze dit bewust hebben gedaan, dat het langzamer worden een doel op zich was.
Ik ben niet de enige en Google staat er vol mee 😉
Dat lijkt me geen statement waarmee je een rechtbank kunt overtuigen... En mocht dat wel lukken, dan heb je daarmee direct het bewijs geleverd dat het wetboek geen enkele waarde meer heeft en de rechtstaat ten einde is gekomen.
Ik heb nergens gezegd dat mijn toestel trager is en wat mijn probleem is ;)
Ik heb nergens gezegd dat mijn toestel trager is en wat mijn probleem is ;)
En wie heeft dit dan geschreven?
Ja, mijn iPhone 14 pro is er niet beter op geworden sinds de iOS updates tot op heden en ja een volledige reset en flashen via recovery etc doet geen wonderen.
Iemand met toevallig dezelfde naam?

8)7
Ik heb nergens gezegd dat mijn toestel trager is en wat mijn probleem is ;)
Nou vertel, wat is er dan wel aan de hand?
Kon je dit vragen bij je reactie om 14.17?, waarom is het nu interessant voor je?
Klaarblijkelijk is het heel lastig voor je om aan te geven wat er nu precies aan de hand is want ook nu ga je daar weer nier op in.

Statement droppen prima maar onderbouw het dan tenminste nog een beetje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.