Samsung boekt recordverlies in chipsector en kleinste totale winst sinds 2009

Samsung heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. De winst van het bedrijf daalde met 95 procent ten opzichte van een jaar eerder en is het laagst sinds 14 jaar. Dat valt voornamelijk aan de chipsector te wijten, die het afgelopen kwartaal een recordverlies leed.

Samsungs Device Solution-divisie, die verantwoordelijk is voor de productie van chips, boekte het afgelopen jaar 4,58 biljoen won verlies, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 3,10 miljard euro. Dat zijn volgens Reuters de grootste verliezen die Samsung ooit heeft geleden in deze sector. In het eerste kwartaal van 2022 werd er in die tak nog omgerekend 5,7 miljard euro winst gemaakt.

Samsung wijt deze daling aan het feit dat consumenten en bedrijven minder uitgeven door de huidige onzekere, economische tijd. Eerder deze maand kondigde de Zuid-Koreaanse fabrikant hierdoor al aan dat het de productie van geheugenchips gaat verlagen 'tot een zinvol niveau'. Samsung verwacht dat de vraag in het tweede kwartaal weer iets zal groeien.

Er werd het afgelopen kwartaal in totaal 10,7 biljoen won aan investeringen gedaan. Dat is de hoogste hoeveelheid die Samsung in een kwartaal heeft geïnvesteerd, aldus Reuters. 9,8 biljoen daarvan was voor de markt van halfgeleiders. Het bedrijf wist een winst van 3,94 biljoen won te behalen in de mobiele sector, hetgeen Samsung aan het succes van de S23-serie dankt. Dat is een kleine groei ten opzichte van een jaar eerder, toen er met deze tak 3,82 biljoen won winst werd geboekt. In totaal wist Samsung het afgelopen kwartaal 638 miljard won, of 431 miljoen euro, winst te behalen, en omgerekend 43 miljard euro omzet.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

27-04-2023 • 10:11

45

Reacties (45)

45
44
30
3
0
8
Wijzig sortering
Vindt het toch vreemd dat nergens wordt genoemt dat men de vorige 2 jaren enorme stijging van omzet en winst heeft doorgemaakt, en dat de consumenten in de afgelopen 2/3 jaar tijdens de corona jaren al zijn voorzien van nieuwe hardware.

Om de schuld nu meteen bij de economie te leggen is wel erg makkelijk. Ik zie het eerder als een logisch gevolg van, en ja die economie zal heus ook wel een klein beetje mee te maken hebben.

[Reactie gewijzigd door renecl op 22 juli 2024 22:14]

Het is inderdaad belachelijk, veel multinationals hebben record omzet geboekt tijdens de corona jaren en dat meteen het nieuwe normaal gemaakt voor hun doelen. Vervolgens gaat de markt weer terug naar hoe het voor corona was en dan vallen ineens de omzetten tegen en wordt er overal bezuinigt en personeel ontslagen "wegens macroeconomische omstandigheden".
Schandalig idd , een bedrijf dient wel de resultaten in de juiste context te plaatsen.
Nu wordt er vaak misbruik van gemaakt door bedrijven om te reorganiseren , moeilijk te doen tegen vakbonden, etc.
Omdat ze zelf niet realistische winstverwachtingen en prognoses kunnen/willen maken.
En dat die hardware ook langer mee gaat dan pakweg 10 jaar geleden.
Dat zou ik dan graag onderbouwd zien, misschien koop ik de verkeerde spullen tegenwoordig :)

Mijn ervaring is dat de meeste hardware juist sneller wordt afgeschreven omdat je hardware ontoegankelijk is gemaakt of gewoon alles op een bord gesoldeerd is, waardoor het in mijn ogen een wegwerpproduct is geworden.

Het recht om te repareren (of upgraden) is wat dat betreft nog lang niet zo goed als 30 jaar geleden toen het schema gewoon in je tv of stereo mee verpakt was en alle kern onderdelen toegankelijk en uit standaard onderdelen waren opgebouwd.

Opslag is misschien wel goedkoper geworden per tb, maar ik moet nog zien dat mijn >10TB drives de levensduur en data retentie halen van oude 1-2TB HDD's, zelfde ervaar ik met sd kaarten, meer opslagcapaciteit, minder lang betrouwbaar gebruik.
Ook software updates zorgen er vaak voor dat de hardware eerder afgedankt moet worden omdat de update niet kan of het zo langzaam wordt dat je niet meer wil.

ik heb diverse systemen die (met de nodige updates zelfs eentje xp->win7->win10) die meer dan 10 jaar gedraaid hebben voor vervanging (niet stuk)

na deze tirade ga ik zo mijn dure broodbakken van nieuwe thermische zekeringen voorzien, want na een paar 100 broden geven die het altijd op...had natuurlijk tot 20 geleden een clixon in gezetten, maar tegenwoordig is het een one-shot...in 1x dood

[Reactie gewijzigd door meathome op 22 juli 2024 22:14]

Ik heb juist de omgekeerde ervaring.

Vroeger (tussen 2010 en 2018) zag ik regelmatig noodzaak om mijn PC of telefoon hardware te vervangen, maar sinds mijn laatste Camera, PC, & telefoon upgrades (mid 2019 & early 2020) heb ik geen moment de noodzaak gezien om te upgraden.
Met mijn oudere hardware zag ik na 2 a 3 jaar duidelijk dat ze mijn use-cases niet goed meer trokken, of dat ik features begon te missen, maar ik heb bij mijn huidige range aan devices juist het tegenovergestelde, het does alles wat nodig is, en er komen weinig interessante upgrades uit.

Het kan komen omdat ik met mijn laatste tech upgrades meer te besteden had, en daardoor hogere kwaliteit hardware heb gehaald. Het kan zijn dat ik het extreem heb getroffen, of dat ik mij beter inlees voor ik iets koop.
Desondanks voel ik alsof ik tegenwoordig meer uit de hardware kan halen dan ik vroeger kon.
Vroeger, is voor mij eerder tot 2010, dus ik snap dat jouw ervaring anders is.
jij begon toen timed obsolecence naar zijn hoogtepunt toe groeide als gevolg van de kredietcrisis en de politieke roep om 'eeuwige groei' te creeeren

Mijn vroeger begint in een tijd dat producten relatief schaars waren en dus niet verkocht werden als het niet repareerbaar was....zonde van je geld.

En die thermofuses zitten ook echt op de meest onhandige plek in die broodbakmachine(zeg ik met 3 bloedende krassen in mijn handen), dit had eenvoudig anders, beter toegankelijk opgelost kunnen worden.

Maar dat ik meer uit mijn huidige systeem kan halen dan uit mijn C64 van vroeger beaam ik volmondig :)

[Reactie gewijzigd door meathome op 22 juli 2024 22:14]

Ik doe eigenlijk zo ongeveer hetzelfde met mijn smartphone als 5 jaar geleden dus nog sneller SOCs enzo zijn voor mij niet nodig. Maar mijn leven is niet zo spanned voor 8k video of wat de S23 dan ook beter maakt.
Ik vind dat reparatierecht zó krom. We hadden dat 30 jaar geleden ook gewoon. Wat is het volgende: je mag geen boe en ba meer zeggen, maar over 30 jaar krijg je dat recht ineens weer wel? Is misschien een beetje overtrokken, maar ik wil wel hoeden voor een toekomst waar alles wat vroeger mocht ineens alleen bij gratie wordt toegestaan…
Dat reparatierecht moet afgedwongen worden via regels is inderdaad krom. Want vroeger kon het gewoon zonder dat er regels nodig waren.

Maar fabrikanten geven al lang geen prioriteit meer aan lange levensduur, want dat betekent uiteindelijk minder verkoop. Het is beter voor de omzet als de klant na x aantal jaren gewoon nieuwe toestellen moet kopen.
als fabrikant verkocht je vroeger alles, dus was het handig dat dingen gerepareerd konden worden door zowel de fabrikant als derden. Dat werd zelf in marketing gebruikt, hoe eenvoudig het was om iets te maken.
Voor wie dat niet kent ;) Schaarste is een beetje zoals videokaarten of wc papier tijdens Covid, maar dan voor alles.

Maar in ons economische model is geen ruimte voor oplossingen, je bedrijf krijgt geen goede beursnotering en je gaat falliet omdat de markt verzadigd is.
het draait om continuiteit voor de bedrijven en aandeelhouders en dan heb je opeens wetten nodig om hetzelfde te bereiken wat in een tijd van schaarste normaal was.

[Reactie gewijzigd door meathome op 22 juli 2024 22:14]

Het is niet zo heel moeilijk, vroeger werden veel spullen gemaakt op een manier dat ze te repareren waren. De afgelopen jaren werd het steeds moeilijker en begonnen fabrikanten het ook nog eens actief tegen te werken, dat gedrag wordt dus nu aan banden gelegd door een nieuwe wet. Dit is bedoeld om consumenten te beschermen tegen bedrijven.
en begonnen fabrikanten het ook nog eens actief tegen te werken
Of gingen consumenten steeds meer eisen stellen aan formaat, gewicht, prestaties, veiligheid waardoor fabrikanten om aan de vraag te voldoen steeds complexere producten gingen maken die steeds moeilijker te repareren zijn. De consument wilde waterdichte telefoons die super dun zijn en kregen daarvoor niet verwisselbare batterijen en verlijmde onderdelen terug.

Natuurlijk is het niet het één of het ander maar een beetje van allebei. Bedrijven hebben baat bij toenemende omzet en dan moeten ze wel regelmatig iets verkopen. Maar andersom zitten veel mensen ook niet te wachten op de nadelen van makkelijk repareerbare apparaten.
De consument wilde waterdichte telefoons die super dun zijn en kregen daarvoor niet verwisselbare batterijen en verlijmde onderdelen terug.
Daar gaat right to repair niet over. Het gaat over het kunnen aanschaffen van reserve onderdelen, het kunnen verwisselen van componenten zonder dat het je device bricked of functionaliteit verliest (zoals Apple). Fabrikanten kunnen nog steeds dezelfde devices maken zoals ze al deden, en toch voldoen aan de right to repair wet.
Helemaal gelijk, ik had jouw reactie iets te snel en verkeerd gelezen.
Ik ben blij met de komst van (Nvme) SSD. Ik heb sinds 2018 (toen ik weer overstapte van mijn Asus gamelaptop naar een custom Game PC) niets hoeven te vervangen, terwijl ik 15-20 jaar geleden om de haverklap binnen een jaar of 2 jaar defecte WD harddisks moest vervangen . En tot op het paranoïde af alles moest kopiëren naar CD's/ DVD's of Zip harddisks om mijn gegevens niet kwijt te raken. Sinds dat moment ben ik allergisch voor harde schijven, ook al zouden ze nu kwalitatief even goed zijn als SSD's. Zo blij met de nieuwe (Nvme) SSD's. En ook wat betreft voedingen was het altijd oppassen. Altijd een 'hail mary' als je op de aanknop drukte of je voeding zich zelf niet ging opblazen. En nu overleven mijn betere voedingen de levenscyclus van mijn Game pc's die ik om de 4-5 jaar vervang. Alles is inderdaad inflatoir gestegen maar mijn indruk is dat de kwaliteit met quantum sprongen is verbeterd. De bijbehorende prijzen is inderdaad een andere discussie.

[Reactie gewijzigd door Andromedakimchi op 22 juli 2024 22:14]

Het recht om te repareren (of upgraden) is wat dat betreft nog lang niet zo goed als 30 jaar geleden toen het schema gewoon in je tv of stereo mee verpakt was en alle kern onderdelen toegankelijk en uit standaard onderdelen waren opgebouwd.
Misschien in de jaren '70 nog, maar in de jaren '90 zeker niet meer.
Tijd gaat sneller dan je denkt :)
idd electronica in de jaren '90 had dat niet meer, maar dat was wel het moment dat ik jaren '70 en '80 spullen repareerde...dus in mijn beleving was dat er nog 30 jaar gelden.
Bij mij gaat hardware juist veel langer mee dan voorheen, voor mij door de langzamere technische vooruitgang tegenover 10 jaar geleden.

Mijn goedkope smartphone doe ik al 4 jaar mee en die gaat nog een paar jaar mee ( is nog als nieuw)
Monitor is 7 jaar oud en ook die is nog als nieuw, gaat ook nog jaren mee.
Moederbord in mijn pc is 6 jaar oud (B450) en daar gaat binnenkort nog een 5800x3d in.
Mechanisch toetsenbord is 7 jaar oud, en werkt nog perfect ( ik weet ook niet hoe het kan, is 7 jaar lang dagelijks meerdere uren gebruikt.

Ben er ook achtergekomen als ik iets al heel lang heb en het is nog in hele goede staat, ik er meer waarde aan hecht en ik er dan probeer zo lang mogelijk mee te doen, dat helpt ook natuurlijk, ik blijf gerust nog 5 jaar op 1080p gamen zolang mijn 1080p 240hz monitor uit 2016 goed blijft werken.
Ook software updates zorgen er vaak voor dat de hardware eerder afgedankt moet worden omdat de update niet kan of het zo langzaam wordt dat je niet meer wil.
Neem nu de apples. Mijn mbp uit 2014 ondersteunt officieel geen ventura…..maar het loopt als een zonnetje
Ja de kwaliteit van producten is de laatste jaren echt wel minder geworden!
alles moet goedkoper geproduceerd worden zodat de winsten maximaal zijn.
Een product zit 3 jaar garantie op nou dan zorgen we dat het gewoon 3,5 jaar mee gaat dan zitten we zeker goed .

Zo wordt er helaas tegenwoordig over gedacht .
En ook niet duidelijk wat een boycot met Rusland doet, ben erg benieuwd naar.
Om de schuld nu meteen bij de economie te leggen is wel erg makkelijk.
En direct daaraan voorafgaand schrijf je:
nergens wordt genoemt dat men de vorige 2 jaren enorme stijging van omzet en winst heeft doorgemaakt, en dat de consumenten in de afgelopen 2/3 jaar tijdens de corona jaren al zijn voorzien van nieuwe hardware.
Wat je beschrijft – dat een groot deel van de vraag wegvalt – is een belangrijk kenmerk van de economische omstandigheden waar Samsung last van heeft. Dus wat jij als oorzaak aanwijst is de economie :)
En dat verlies in de chipsector zal te maken hebben met de aversie van velen tegen Exynos.
Exynos mobiele processoren is maar een klein deeltje van de enorme Samsung Semiconductor chip tak.
Maar wat heb je daar dan aan? Er is nagenoeg geen winst, dat is toch echt een probleem. Dat de omzet meer is dan drie jaar geleden (en nog veel meer dan 20 jaar geleden) helpt niet.
Er was meer dan genoeg winst de afgelopen 2 jaar. Het kon niet op
nieuws: Samsung boekt recordwinst tijdens eerste kwartaal 2021

Jantje lacht, jantje huilt
De vraag naar chipmachines blijft ongekend hoog, maar de chips leveren geen geld op.
Snap wel dat de ene chip de andere niet is, maar zal die chipmachine vraag ook niet opgeblazen zijn?
Chipmarkt, zeker voor memory is heel cyclisch. Dus nu is er even wat minder vraag, trekt wel weer aan. En dat betekent dus dat naar de toekomst toe investeringen gedaan moeten worden voor nog betere memory producten. Neem daarbij ook mee dan zo ongeveer alle chipmachines ooit gemaakt nog in productie zijn.
Een bedrijf moet elk kwartaal en jaar cijfers publiceren. Maar dat zijn in principe arbitraire periodes die niet heel relevant zijn voor de keuze om te investeren of niet. Je kunt prima jarenlang verlies draaien, om daarna in één jaar zoveel winst te maken dat je al die voorgaande jaren goed maakt. Blijkbaar verwachten ze dat de vraag in de toekomst genoeg is voor die investeringen, en er dit dus tijdelijk is.
Er is een verkeerd van 4,58 biljoen won verlies geleden, en 9,8 biljoen won geïnvesteerd in de halfgeleider tak waarmee het de grootste investering in tijden is.

Mooi dat ze investeren, en ja, dat zijn kosten dus op papier draai je dan verlies. Maar dit is een verlies wat je goed kan uitleggen aan aandeelhouders. Zeker omdat ze dus meer dan 5 biljoen winst hebben gemaakt voor investeringen.
Investeringen activeer je, drukken je resultatenrekening niet.
Een investering heeft maar effect voor het deel dat je afschijft in die periode. Als je een machine koopt voor 100 euro, er 10 jaar mee verwacht te doen, dan haal je elk jaar 10 euro van je omzet af als kosten voor die machine. En niet die 100 euro in één keer.
Waarom bedragen noemen in won? En waarom maar twee omrekenen naar euro?
Omdat het een Zuid-Koreaans bedrijf is, en ze hun cijfers daar publiceren, dus in won.
Ik snap dat ze het daar zo publiceren, maar wij hebben geen gevoel met won, dus waarom niet omrekenen naar euro? Nu zijn het loze cijfers.
Het probleem daarmee is dat volgende maand de cijfers in de berichten dan niet meer kloppen, als je de WON aanhoudt dan blijven de cijfers kloppen.
Onzin, je kunt gewoon de dagkoers ten tijde van publicatie pakken als je in de zeer onwaarschijnlijke situatie zit dat je het bedrag in won nodig hebt. Of je pakt het oorspronkelijke artikel erbij. Dit is Tweakers, niet Forbes.
Samsung wijt deze daling aan het feit dat consumenten en bedrijven minder uitgeven door de huidige onzekere, economische tijd.
Voor geheugenchips ligt het dan nog ietwat anders net als ssd's omdat daarvan de prijzen flink gedaald zijn. Maar als ik b.v. alleen al kijk naar dingen als tablets of laptops dan zijn deze wel flink in prijs omhoog gegaan. Dus het ligt er niet alleen aan dat consumenten minder besteden maar deels ook omdat de prijzen veel hoger geworden zijn.

Maar ten dele zie je nu ook nog steeds de uitwerking van de pandemie toen er opeens een piek ontstaan is in verkoop van vooral elektronische apparatuur. Ergens wel logisch dat je dan in de jaren erna een verzadiging krijgt lijkt mij.
Ik vraag me af bij het lezen van deze en andere artikelen waarbij de schuld vrij makkelijk door de bedrijven bij de consument of wat dan ook gelegd wordt.

Hoeveel minder teleurstellend zouden de winsten zijn geweest als ze de prijzen daadwerkelijk hadden laten zakken. Natuurlijk zit er genoeg marge op een dergelijke prijs om serieuze winsten te maken, en het levert altijd meer op dan de producten te laten "rotten".

De keuze om prijzen omhoog te houden terwijl de wereld het financieel moeilijk heeft is een strategische business keuze. Waarvan het resultaat nu meer dan duidelijk is, medelijden is dan helaas wel ver te zoeken
Winst is winst he, die moeten ze dan bijstellen.
Kan er niet wakker van liggen.
Zal het verbod op verkoop aan (bepaalde) chinese bedrijven er misschien ook wat mee te maken kunnen hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.