Apples omzet uit Macs daalt met 33 procent, diensten vestigen opnieuw record

Apple heeft in het afgelopen kwartaal 33 procent minder omzet behaald uit Mac-apparaten, zoals laptops en desktops, in vergelijking met een jaar eerder. De totale omzet van het bedrijf bleef redelijk stabiel doordat er opnieuw een record is gevestigd met diensten.

In de afgelopen drie maanden verkocht Apple voor 7,6 miljard dollar aan Mac-apparaten, bijna vier miljard minder dan over dezelfde drie maanden een jaar eerder. Bij het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet uit Macs eveneens aanzienlijk, al viel de afname in het tweede kwartaal juist weer mee.

Ook bij iPads, wearables, smarthome en accessoires werden er minder producten verkocht. Zo verkocht Apple voor 731 miljoen dollar minder iPads, waardoor er in het afgelopen kwartaal voor 6,4 miljard dollar aan tablets werd verkocht. IPhones gingen wel vaker over de toonbank, met een kleine stijging van 1,2 miljard dollar tot 43,8 miljard dollar. Dit is volgens Apple een record voor het derde kwartaal van het kalenderjaar.

In totaal verkocht Apple voor 67,2 miljard dollar hardware, bijna 4 miljard dollar minder dan een jaar eerder. Diensten zoals Apple TV+, Apple Music en Apple Arcade leverden Apple wel meer op: 22,3 miljard tegenover 19,2 miljard, een stijging van 16,3 procent. Dergelijke diensten leverden Apple niet eerder zoveel op in drie maanden tijd. Door dit Services-record bleef de totale omzet relatief stabiel, met 89,5 miljard dollar tegenover 90,1 miljard dollar een jaar eerder. Omgerekend had Apple de afgelopen drie maanden een omzet van 83,5 miljard euro.

De nettowinst van Apple nam met ruim 2 miljard dollar toe tot 23,0 miljard dollar, omgerekend 21,4 miljard euro. Apple bespaarde onder meer miljarden bij hardware, waardoor de nettowinst kon stijgen bij de relatief stabiele omzet.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-11-2023 • 15:12

187

Lees meer

Reacties (187)

187
187
96
2
0
70
Wijzig sortering
De economie werkt inderdaad niet echt mee. Dan de nieuwe lijn M3 systemen dat niet spoort. Ik verwacht zo dat de daling nog wel door blijft pakken.
Zelf ex-Apple Macbook pro gebruiker zie ik wel steeds meer collega's overstappen op een niet-apple laptop (Macbook) er is een kantelpunt qua prijs/prestatie, mogelijk dat veel Apple gebruikers dat punt nu bereikt hebben
Ja ik moet zeggen voor mij begint het ook onzinnig te worden - een 2 TB SSD (A-merk Gen4 NVMe, geen vaag spul ofzo) kost nog maar 100 euro, maar bij een Macbook moet je +920 euro voor aftikken, en bij een iPhone zelfs +800 euro voor maar 1 TB.

Of om het anders te zeggen, vijf jaar terug zat er in een 1100 euro Macbook voor 400 euro aan RAM+storage. Nu betaal je 1300 euro, en zit nog maar voor 100 euro aan RAM+storage in. Voor de rest is er vrijwel niets veranderd, ja een wat snellere SoC die toch al ruim snel zat was.
Daar zit inderdaad een (groot) deel van de pijn. Daarnaast zijn de instapversies eigenlijk ook niet meer goed genoeg. Apple zou een premium computer merk moeten zijn, maar als je dan laptops met 8Gb Ram en 256 Gb SSD als instap aanbiedt dan verdien je een pak slaag en dat lijken ze nu ook te krijgen. 16/512 zou het absolute minimum moeten zijn en dan redelijke step up prijzen voor meer geheugen.
Minder procentuele marge, maar meer machines afzetten, groter marktaandeel.
Ik zou zelf ook wel graag een nieuwe MacBook willen aanschaffen, maar een Pro met een beetje normale specs gaat richting de 3K euro of er zelfs overheen.
Jammer, want het ecosysteem, hoewel gesloten, is wel erg goed.
Ja ik snap dat ook niet zo. Ik zat net de kijken naar de Motorola G54, die telefoon is 180 euro (!) en heeft 8 GB RAM en 256 GB opslag aan boord. Dat is gewoon evenveel als Apple in een iPhone of Macbook van 1300 euro stopt. Ik bedoel, ik vind t geen probleem om wat extra te betalen voor premium bouwkwaliteit en wat extra snelheid, maar dit is nu wel heel scheef gegroeid. Kan er nou werkelijk geen 1 TB opslag (een lullige <50 euro aan flash chips) vanaf in de basisversies?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 02:38]

Voor de zekerheid vraag ik het maar… heb je bij beide telefoons ook naast de hoeveelheid gekeken wat voor type geheugen het is, hoe snel het is en andere specificaties? Volgens mij gebruikt Apple ander type geheugen…

Een vergelijking op basis van alleen hoeveelheid lijkt me onvoldoende…

Nog steeds zucht ook mijn gevoel dat Apple geheugen relatief duur is..
Nou laat het geheugen dat Apple gebruikt 2x zo duur zijn… in die 180 euro Motorola zit hoogstens 40 euro aan ram en opslag, anders komt het natuurlijk totaal niet uit (je moet ook voor cpu, camera etc betalen). Dus dan kan Apple voor 80 euro je ram en opslag verdubbelen. Ipv 80 euro kost het 900 🙈
Het flash geheugen dat Apple in zijn Macbooks stopt is relatief traag, wat het nog irritanter maakt.

Je koopt van een A-merk tegenwoordig een 1 TB NVMe SSD voor nog geen 70 euro, en die is sneller dan wat Apple in zijn Macbooks stopt. Dan is het gewoon ontzettend frustrerend dat je voor een 256 GB -> 1 TB upgrade bij Apple +920 euro moet aftikken.
En dan moet je eigenlijk bij die +920 Euro ook nog de ssd rekenen die je upgrade, want die wordt er natuurlijk niet bij geleverd en lever je als het ware ook nog in boven op de extra 920,- Euro. Als je die ene in de winkel koopt voor 100,- hoef je niks "in te leveren" xD

[Reactie gewijzigd door Executor16 op 23 juli 2024 02:38]

Als je iets gelijkwaardigs wilt kopen met Windows ben je net zoveel kwijt. Die vergelijking is al zo vaak mank gegaan. Ik ben al mijn hele leven Windows gebruiker en laatste jaren gebruik ik alleen maar Dell XPS. Dit kan je vergelijken met een Macbook Pro en beide hanteren pittige prijzen. Ook als je een dikke spec Hp, Lenovo etc koopt, betaal je pittige prijzen.

Mijn XPS 13 Plus was net zo duur als mijn Macbook Pro 14" 1TB M1, beide zijn ongeveer gelijk qua spec. Alleen ik wilde MacOS gaan leren vandaar de aanschaf.
qua basis prijzen idd, maar als je een gb'tje meer ram of grotere ssd wilt ben je ineens veel duurder uit bij apple.
qua basis prijzen idd, maar als je een gb'tje meer ram of grotere ssd wilt ben je ineens veel duurder uit bij apple.
Are you sure? Want Dell rekent ook gewoon $400 (ex btw) om er 32GB in te steken ipv. 16GB. Apple rekent €230 (inc. btw) per 8GB extra bij het M3 model in de MacBook Pro... Dat scheelt slechts een paar euro qua wat Apple rekent en wat Dell rekent.

Voor de storage geef ik je gelijk, Apple rekent bijna 3x meer dan Dell van 1TB naar 2TB te gaan...

Bron:
https://www.dell.com/en-u...-laptop/usexchbts9320ghhw
Alleen bij Apple is het vast gesoldeerd, bij concurrentie kun je vaak de SSD en soms (doelend op dunnere modellen) zelfs RAM zelf upgraden.

Iemand die Apple nodig heeft kijkt toch niet naar Windows en dat weet Apple zelf ook, daarom is de nieuwe Pro vanaf €2029 met maar 8GB RAM.

Want wie het nodig heeft koopt het toch, of de prijzen nou goed/eerlijk zijn of niet.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 02:38]

Ik ben het met je eens dat een MacOS/iOS gebruiker niet snel bij de concurrentie zal kijken (en vice versa). Het ecosysteem is over het algemeen belangrijker voor een gebruiker dan de hardware (prijzen), maar dat begint imho ook steeds minder relevant te zijn. Ik ben steeds minder afhankelijk van bv. Windows dan dat ik dat ik 5 jaar geleden dat was...

Wat is 'eerlijk'? En voor wie? Een bedrijf zal altijd meer geld vragen dan wat ze er zelf voor hebben betaald. En als ze dat niet doen maken ze verlies, is dat 'eerlijk' tov. het bedrijf? Maar daar zal ik consumenten niet snel over horen klagen...
Meer vragen is in mijn ogen het grootste probleem niet.

Feit dat het de enige route voor de koper is (want gesoldeerd) vind ik erger, er zijn bedrijven die computers aanbieden waar je zelf enkele onderdelen zelf kunt upgraden, maar waar alsnog genoeg vraag naar is dat het al geupgrade uit het fabriek komt.

Maar de keuze of goedkoper te gaan is er deels wel, en dan zwijg ik over eventuele ewaste die Apple (in dit geval, maar ze zijn niet de enige) in mijn ogen creëert, ze pronken over gerecyclede materialen die ze gebruiken, tegelijkertijd maken ze het zelf kunnen upgraden van de SSD of zelfs RAM gewoon onmogelijk.

Ik heb in het verleden, ook met Macbooks juist vaak gezien dat een simpele SSD of RAM upgrade een apparaat meteen weer een poos mee laat draaien, beter voor het milleu en de portemonnee.

(en nee ik hou mij niet echt bezig met het milleu, dit is gewoon common sense)

Maar ik wijk af, en nogmaals er zijn andere bedrijven (in andere sectoren) die ook dit soort rare dingen uithalen.

En voor de rest haalt wat ik zeg weinig uit, mensen die het nodig hebben en waar Windows geen optie is zullen hierop uitkomen.

En ik ben ook niet anti Apple, ik ben gewoon tegen de onzin die bedrijven uithalen om zelf rijker te worden.

Want het is al vaker bewezen dat consumenten bereid zijn meer uit te geven, ook als je hun wat meer vrijheid heeft.
En ik ben ook niet anti Apple, ik ben gewoon tegen de onzin die bedrijven uithalen om zelf rijker te worden.
Ik zie daar ook een andere kant aan, garanderen dat het geheugen correct werkt op de juiste snelheid en geen gebruikers fouten meer. Ik heb net iets teveel gelazer meegemaakt met geheugen om nog af te wijken van de manufacturer compatibility list en zelfs dan moet je heel goed lezen. Anders heb je minder performance, werkt het brak of helemaal niet.

Als ik zie dat zelfs ouwe rot ITers de compatibility list negeren bij het bouwen van machines en vervolgens doodleuk het verkeerde geheugen bestellen (wat niet werkt), moet je je voorstellen hoe dat gaat bij de doorsnee gebruiker die wel effe zelf het geheugen upgrade. Zelfs 'professionals' bakken te regelmatig niets van om daar 100% op te kunnen leunen. If you want it done correctly, you do it yourself.

Bij de oude Intel Macs zou ik zeker toen nog wel hebben gedacht, ik prik er zelf wel meer in, bestel bij Crucial dan werkt het gegarandeerd en veel goedkoper. Maar als je te lang wacht, is het geheugen voor je device opeens peper duur geworden omdat het nog amper wordt gemaakt.

Ik heb ook bij mini PCs gezien dat men geheugen erop vast zette met een veel hogere snelheid dan dat je los kon krijgen.

Daarnaast, tegenwoordig koop ik een machine, prop er de max hoeveelheid snel geheugen in en kijk er dan bijna een decennium niet meer naar om (I hope)... ;)
Nee dat is met name bij de 13 inch modellen, vaak zijn de 14 en 15 inch wel goed serviceable van de A merken. Zeker in het zakelijke segment.

[Reactie gewijzigd door Dimitri01! op 23 juli 2024 02:38]

Dus omdat een ander groot consortium ook een gekke move maakt is het normaal? Interessant. Ze volgen gewoon Apple en hopen dat de gekte blijft toenemen. Maar 't houd op. Hetzelfde geld voor video kaarten. Mensen stoppen gewoon met kopen.
Dus omdat een ander groot consortium ook een gekke move maakt is het normaal?
Eh... Dat was het discussie punt niet, tweaker A geeft een voorbeeld van een specifiek laptop merk/model en tweaker B geeft aan dat Apple duurder zou zijn dan (het specifieke Dell model) als je er meer RAM en/of SSD in zou gooien. In het geval van RAM is dat dus pertinent niet waar.

Apple en Dell hebben samen meer dan een kwart van de PC markt in handen (desktop+laptop). Wellicht als mensen zelf ook wat meer onderzoek zouden doen, wellicht dat ze dan niet van alles zouden roeptoeteren. Als een HP/Lenovo dit ook doen zou het 70%+ van de markt zijn. Dus ja, wellicht is dit 'normaal'.

Mensen iets niet kopen... Boycotten werkt niet. Want mensen zijn unieke individuen en die kunnen als individuen andere waardes, wants en needs hebben. We hebben gezien met de RTX 40xx serie dat er (genoeg) mensen blijven kopen, ook al zijn het woekerprijzen. Natuurlijk unieke omstandigheden, maar daardoor niet minder relevant.
Zeker wel, want daar kiezen ze zelf voor. Of het nou erop gesoldeerd zit of niet, dat moet helemaal geen verschil uitmaken, Waarmee je aangeeft mee te doen aan het probleem. 16 of 32 erop solderen betekend gewoon dat je een ander mobo pakt, maar maakt voor de kosten nauwelijks wat uit. Boycotten maakt weldegelijk wat uit, dat heeft het verleden uitgewezen. Er is geen rede om geheugen absurd veel duurder te maken, want met 400 euro koop je het moederbord zelf (inkoop) makkelijk.
Boycotten werkt wel, zodra de massa maar hoog genoeg is. De 4070 serie verkocht aanvankelijk beneden peil en dat heeft de prijzen toch onder druk gezet.
Boycotten werkt wel, zodra de massa maar hoog genoeg is.
Wanneer is de laatste keer dat dit wel heeft gewerkt? De 4070 is ~15% goedkoper dan 7 maanden geleden, maar er zijn ook 4070 modellen die duurder zijn dan ze 7 maanden geleden waren... Maar over diezelfde periode is bv. een 4080 ook goedkoper geworden... Niet zo vreemd, wanneer er significant minder vraag is ivm. (het ontbreken van) crypto of pandemie...

Dat mensen iets niet kopen omdat ze het niet kunnen of willen betalen is geen boycot. Boycot is niet een marktwerking, het is een bestraffende actie. Als, zodra de prijzen lager worden, men opeens wel koopt dan is dan geen bestraffend actie, maar gewoon marktwerking.
Maar bij Dell XPS laptops zit dat niet vastgesoldeerd en kun je geheugen en SSD eenvoudig zelf vervangen.
Aannames zijn de moeder van...
Maar bij Dell XPS laptops zit dat niet vastgesoldeerd en kun je geheugen en SSD eenvoudig zelf vervangen.
Nee, we hebben het over een XPS 13 Plus en daar zit het geheugen wel degelijk vast gesoldeerd! De SSD niet. Check eerst even voordat je iets dergelijks claimt.

Eigenlijk heel veel laptops hebben vast gesoldeerd geheugen tegenwoordig (ivm. vroeger) een paar jaar geleden moest ik al heel goed zoeken en checken bij een laptop keuze om niet vast geslodeerd geheugen te hebben.

Vandaar dat bij Dell het verschil in geheugenprijs niet zo groot is met Apple, maar aangezien de SSD niet vast zit, vragen ze daar niet de hoofdprijs voor...

Bron:
https://dl.dell.com/conte...manual.pdf?language=en-us
https://eu.crucial.com/co...r/dell/xps-13-plus-(9320)
Dat doe jij misschien maar een bedrijf dat 300 van die dingen koopt gaat dat niet doen. Daar zijn deze machines op gericht.
Staat weer tegenover dat ze ook langer hun waarde behouden, waardoor de ROI waarschijnlijk alsnog hoger ligt dan bij de evenknie van andere fabrikanten.
Ik ken maar heel weinig mensen die hun spullen doorverkopen. Meeste gebruiken het tot het op is. Zeker mensen die niet continue bezig zijn met latest & greatest.
N=3?

Zo ken ik ook veel mensen die dat wel doen. En bekijk Tweakers vraag en aanbod anders even.
Tweedehands Mac's zijn lange tijd nog relatief veel waard. Je verliest dus veel minder aan afschrijving dan met andere systemen.

Wat dat betreft hoeft het geen slechte investering te zijn.
De laatste tijd is dat ook veel minder, maakt het prijs verschil zelfs dan niet goed.
Tweakers is ook zeker geen representatieve groep als het gaat om algemene bevolking. Dat is juist een groep die snel voor the latest and greatest gaat
Naja in dit geval maakt het ook niet uit, als je dat zelf niet doet vervalt dat argument gewoon. Wat andere wel doen maakt dan niet uit toch?
Ligt er aan wat je definitie van 'op' is, 10 jaar oude Macs leveren nog geld op. Een 10 jaar oude Dell kan je kwijt bij het grof vuil.

Ik heb een refurbished mac mini uit begin 2009 gekocht in 2010, die heeft het tot eind 2019 uitgehouden (als Windows PC). 11.5 jaar oud! En heeft eigenlijk drie eigenaren gehad en levert nog steeds geld op na 14,5 jaar...
een i5 met ssd en 16gb ram uit 2014 kun je nu nog prima mee werken hoor. Ik tik dit nu op mijn oude zolder pc uit 2014, krijgt nog netjes win 10 updates en is voor dagelijks gebruik meer dan prima.
Het probleem met m'n PC i7 uit 2014 is dat deze veel en veel meer trekt qua stroom dan m'n W10 mini PC uit 2020. De nieuwe CPU rent rondjes rond de oude CPU, iets dat je zeker merkt wanneer je meerdere VMs draait op zo een machine. Daarnaast is het stroomverbruik en daarmee het warmteproductie verschil zo significant dat ik dat echt merk in de zomer (en in de stroomrekening). Sure de iGPU is minder krachtig dan de 6 jaar oudere GPU, maar als ik een educated guess zou moeten maken, ongeveer de helft zo krachtig. Dat is het enige nadeel, maar waar ik mee kan leven en als ik dat niet kan, alsnog een game kan streamen (GFN)...

Maar met twee jaar is W10 EOL, kan je deze machine niet upgraden naar W11 (zonder hacks). Maar die ouwe Macs zijn ook allang EOL, kennelijk is daar toch nog een markt voor...
Meerdere vms is ook geen normaal gebruik, ik bedoel dus voor thuis gebruik een beetje browsen, youtube, Netflix, Excel mail etc.
Voor het renderen van 8k video materiaal is die idd niet geschikt :+
Goede kans dat ik straks een andere pc van kantoor meenmeem als win 10 eol is, of misschien er toch nog linux opzet.
Ja heb hier een 4570k van Intel, 16gb ram, heeft net z’n derde leven gekregen - 2x desktop systeem, nu server. En de software ondersteuning is goed (Linux) terwijl een 9 jaar oude Mac vrijwel zeker geen updates meer krijgt. Als je nu een MacBook M1 koopt kun je die zeker geen 10 jaar veilig gebruiken, tenzij je er een ander os op zet. En dat is niet makkelijk.


De hardware is wel mooi en ik zou een MacBook Air kopen als de prijs voor een 16gb model wat redelijker was…
ligt er maar net aan wat je er bij aanschaf voor betaald hebt en welke lijn het windows product komt, de goedkopere instap modellen gaan inderdaad niet langer dan 4-5 jaar mee en zijn dan idd afvoer.

Pak je echter een high end model (vergelijkbaar met Apple in prijs en specs) dan gaat zo'n apparaat ook zeker makkelijk 10 jaar mee, zie bij veel klanten namelijk dat ze bepaalde pc's en laptops nog steeds gebruiken omdat het gewoon nog prima werkt en dan hebben we het niet over de 300,- acer modellen.

Ik denk ook dat de reden dat Apple producten nog steeds veel restwaarde hebben is omdat ze bij aanschaf veel duurder waren, dat zie ja bijvoorbeeld ook terug bij bepaalde auto merken.
Ik heb dat een keertje onderzocht zo een 5-10 jaar geleden, maar zelfs met de dure laptops konden mensen wel veel geld vragen, maar kreeg men dat er vaak niet voor (ze raakte het zelfs vaak niet aan de straatstenen niet kwijt). Voor de een of andere reden werkte dat wel bij Macs... Bij een MSP die veel MKB bediende en ik tegen het issue aanliep dat goedkope bagger laptops/desktops veel meer kuren vertoonde en dus duurder waren in het onderhoud dan de wat duurdere machines. Dan moet je dat natuurlijk ook kunnen onderbouwen in duurzaamheid en restwaarde, vandaar wat research gedaan. De Macs toen der tijd hadden natuurlijk weer geheel andere issues, inherent aan hoe (toen) Apple hun software/OS behandelde...

Maar laat ik een voorbeeld nemen:
- Een 10 jaar oude NUC (de oudste uit 2013), 2 stuks op Marktplaats.
- Een 14.5 jaar oude Mac Mini (begin 2009), 10 stuks op Marktplaats. Als je 17 jaar oude Mac Minis wil hebben uit 2006, dan nog zijn er 6 stuks beschikbaar op MP...
Qua dikke spec ook. De meeste Windows laptops beginnen met FullHD schermen en zodra je eea erbij wilt en on par wilt zijn met een Macbook dan ga je ook richting aanzienlijke verhogingen.

Nadeel van Apple is gewoon dat ze geen instaplaptops met een lage resolutie verkopen, waardoor het vergelijk vaak al mank gaat. Ik moet wel bekennen dat Apple het met upgrades gortig maakt. Maar dat doen ze bij Dell ook. Als je pakket A neemt dan koop je automatisch pakket D erbij, om maar even wat te noemen. Vergelijk het met het orderen van een nieuwe auto. Al met al zal Apple vast duurder zijn, maar het verschil is kleiner dan menigeen denkt. Ik heb het dan ook Dell/Lenovo of Apple.
De strekking van mij was: in dat segment is het allemaal duur. Of een Macbook nu € 3200,- kost en een XPS € 2900,-, dat interesseert de koper geen reet.
Als je de professionele apparaten (Dell XPS, HP EliteBook etc) vergelijkt en ze volledig geconfigureerd bestelt is er van prijs inderdaad weinig verschil, daarom dat ik zelf een Mac gebruik voor werk. Het prijsvoordeel zit vooral in de categorie net daaronder, meer gericht op consumenten (bv Asus Vivobook Pro's, Lenovo Ideapad Pro, Lenovo Yoga Slim) die weliswaar inboeten qua luxe (meer plastic, iets mindere accu, iets mindere speakers etc) maar betere bang-for-buck hardware hebben en waar je vaak zelf nog RAM of SSD kan bijsteken. Heb al geregeld deals met een high-performance CPU + dedicated GPU (i.e. RTX 3050) + high-res 400nit scherm zien voorbij komen voor <1000 euro (zoals deze aanbieding). Dat valt wat beter mee dan een ~2500 euro voor een Macbook Pro met 16GB RAM en 1TB opslag.

[Reactie gewijzigd door Thmz159 op 23 juli 2024 02:38]

Je hebt inderdaad soms wat meer bang for buck laptops, maar de vergelijkingen die ik stel is nu eenmaal leidend in de sector. Het is een Macbook, XPS of een Thinkpad. Héél soms een HP die ertussen zit. Daar doelde ik meer op.
Dat mogelijk wel, verschil is (en dat is meteen zo groot dat ik geen Apple meer gebruik) dat ik dat bij andere systemen er later bij kan prikken. Bij Apple nu moet je alles in 1x uitgeven.
Dat is zeker waar, maar voor veel mensen een zorg voor later.
Neen is onzin, macbook beginnen op 1250 euro bij apple 950 als je wat rondkijkt en oudere neemt met een M1 met 8gb ram, 256gb SSD en een lcd scherm.
Voor 950 euro heb je OLED, hogere ppi, meer ram, betere CPU beter scherm en dubbele SSD voor gelijkaardig gewicht.
Macbook moet je scharen in de Dell XPS / Lenovo Thinkpad klasse. Dat haal je niet voor € 950,-. Dat is gewoon een Opel vergelijken met Mercedes. Beide brengen je van A naar B, maar comfort en uiterlijk is anders.
Macbook moet je scharen in de Dell XPS / Lenovo Thinkpad klasse.
Sorry maar gij leeft nog op een andere planeet ...

Zoek eens op de Chinese Laptops. De "mac clones" als je wilt. 3K, 4K schermen, 16GB, 512GB/1TB (upgrade) NVME, goede toetsenborden, laatste gen Zen enz. En die vind je met gemak voor 800 Euro. Hell, zelf de Lenovo's met 2.5k scherm, 32GB dat niet onderdoen voor MacBooks vind je voor onder de 1000 Euro.

Die zever dat Mac kwalitatief beter is, is al jaren achterhaalt. Men vergeet de loskomende GPU, vlinder toetsenborden, de "waterschade", de 101 problemen met hun moederborden, ... MacBooks zijn net zo onderhevig aan schade of fouten van Apple uit design en kosten besparingen, als iedere ander bedrijf. Ze zijn zelf nog erger met alles vast te solderen, zeker de SSD. Al genoeg verhalen van mensen dat geen backup hadden en data? Bye bye data...

Waar Apple goed in is, is de integratie van hun eco systeem! En de focus op de puur creator content (aka video editors enz). Voor programmeurs is het leuk de Unix achtergrond maar zelf die is een ramp als je met docker werkt want net zoals Windows WSL, aka virtualized.

Wacht maar als je een macbook aansluit op de 27" 1440p monitor, wat een blurry mess want ja, je hebt geen 4K monitor gekocht want MacOS doet geen pixel scaling maar volledige scherm scaling. Met als gevolg dat je niet 1:1 krijgt en text verdoemt blurry uitziet. Windows, geen enkel probleem met iedere resolutie en hun font ziet er scherp uit als je kan verwachten op X resolutie. Ergste van al is, dat zat in MacOS vroeger! Toevallig eruit gesloopt een tijdje na dat ze hun 5K monitors zaten te pushen.

Mac's zijn Mercedes enkel zo lang als Apple massief geld blijft steken in hun imago. Maar kwa hardware zijn ze eigenlijk niets speciaal meer. Ja, hun M1's waren iets speciaal maar dat is ook op zijn einde aan het komen met ARM CPUs, Zen4c, enz..

Je merkt wanneer mensen al lang niet meer rondgekeken hebben en actual andere hardware gedraaid hebben. De vooroordelen dat blijven leven.
Mooi vergelijk.
De helft van het Mercedes gamma heeft immers niet veel meer onder de kap dan wat ook in een Renault ligt (heel simpel onderstel, voorwielaandrijving, kleine motoren, low budget materialen).
Alleen het imago (badge, design, dashboard) oogt erg fancy en spreekt daarmee de doelgroep aan.
Prima, je weet toch direct wat ik ermee bedoel? Je moet het zwart-wit bekijken, niet helemaal gaan uitpluizen.

Mercedes heeft inderdaad een tijdje zichzelf verloochend door Renault motorisering te nemen in onder-gemotoriseerde A, B, CLA en GLA klasse, zoals de 160 en 180 motoren. Dit waren ook de goedkoopste CC auto’s van Mercedes. Is een keus geweest en heeft ze ook geen windeieren gelegd qua verkopen. Of het verstandig is geweest weten we op de langere duur, feit is wel dat je nu goedkoper kon instappen in een Mercedes.
Ik leef niet op een andere planeet, ik sluit m’n ogen gewoon niet voor de realiteit. Ik heb ook helemaal niet gezegd dat Apple beter is. Het wordt alleen geschaard in een bepaald rijtje met de XPS en Thinkpad. Dat is gewoon de waarheid. Ga de forums maar af waar mensen tussen twijfelen.

Je kan nu wel alle nadelen op noemen van een Macbook, maar dat interesseert me echt niet. Ik ben een Windows gebruiker mijn hele leven al en een Macbook heb ik slechts voor erbij. Deze hele discussie komt voort uit de prijsstelling en die is van een XPS en Thinkpad nagenoeg net zo hoog. Richt ze maar eens in op de sites.
En veel mensen zijn juist op zoek naar die Opel. Die hoeven geen Mercedes en zijn daardoor goedkoper uit met een ander merk en kunnen net zo goed doen wat ze willen tov een MacBook.
Prima, maar dat is niet wat ik ermee bedoelde. Gaat om de keuzes die mensen maken tussen bepaalde modellen. Mensen maken nu eenmaal dit soort vergelijkingen mbt keuzes. Als ze highend zoeken blijven ze ook highend hangen.
IK heb al alle soorten en merken van laptops gehad en sorry dat apple "mercedes" zou zijn merk ik toch echt niet hoor. Komt vooral omdat de basis laptops misschien iets overprijsd zijn maar vooral als je wat opties erop zet die snel enorm en absurd duur worden.
Het was slechts een voorbeeld. Iedereen snapt de strekking, maar wat gaan de meesten weer doen: het heel gedetailleerd bekijken. Wat ik ermee aan wil geven is dat er nu eenmaal prijsverschil in zit en dat is meestal te herleiden naar meer kwaliteit, afwerking, comfort, ondersteuning, looks en restwaarde (door vnl. populariteit).
kwaliteit, afwerking, comfort, ondersteuning zijn die niet beter dan gelijk of lager geprijsde

looks is subjectief

restwaarde is grotendeels zinloos omdat de meeste mensen niet herverkopen.

Het is vooral marketing, apple is heer en meester in marketing.
Daar denkt de markt anders over. Je moet het niet op jezelf betrekken, daar gaat immers de discussie niet over.

Ik heb nu wel door dat jij het budget anders zou besteden. Is dat belangrijk voor de markt waar ik op doel: nee.
Ben blij met mijn macbook maar een Mercedes, de prijs wel inderdaad, na paar jaar gare batterij, toetsen die niet meer werken, touchbar is maanden lang maar half werkend geweest (niet dat ik daar mee zit, meest waardeloze uitvinding ooit).
Mercedes moet het ook hebben van de degelijke reputatie die lang niet altijd waar gemaakt wordt dus mogelijk is die vergelijking zo gek nog niet.
Het was slechts een voorbeeld. Iedereen snapt de strekking, maar wat gaan de meesten weer doen: het heel gedetaillerd bekijken. Wat ik ermee aan wil geven is dat er nu eenmaal prijsverschil in zit en dat is meestal te herleiden naar meer kwaliteit, afwerking, comfort, ondersteuning, looks en restwaarde (door vnl. populariteit).

[Reactie gewijzigd door Redondo1982 op 23 juli 2024 02:38]

Macbook gebruikers kijken bij Lenovo eigenlijk altijd naar de Thinkpad X1 Carbon, niet de reguliere Thinkpads. De XPS inderdaad is vaak populair als Macbook alternatief.
Zeker, jij snapt het. Mensen kijken alleen naar alternatieven in zelfde gebied. Uiteraard kan je beter shoppen met het geld, maar dat doen de meesten niet. Ze blijven beperkt tot deze groep, omdat het de highend modellen zijn.
Kan je even concreet worden. Welke Windows laptop zet je tegenover die MacBook Air M1?
ASUS VivoBook Pro 14 OLED of HP Pavilion Plus 14 bijvoorbeeld als ik snel eens zoek.
Zijn die van netjes afgewerkt aluminium en passief gekoeld?
ALs dat je enige criteria is (raar maar ok) pak dan een hp envy.
Even duur en op zowat elk vlak beter en van netjes afgewerkt aluminium.
Even duur dus alsjeblieft een nette laptop wil die niet van plastic is en geen geluid maakt. Thx.
En is qua hardware op zowat alle vlakken beter.
Geloof gerust wat je wil hoor maakt mij weinig uit.
En qua software dan weer niet.
Prima datjes het niet waard vind hoor, maar kom niet aankakken met luidruchtig en plastic als je om een gelijkwaardig product gevraagd wordt.
Ik gaf beter voor dezelfde prijs en windows is op vele vlakken stukken beter dan osx hoor.
Dat zou best kunnen, het gaat erom wat de markt denkt. Ik lul echt geen onzin hoor. Het is Macbook, XPS of een Thinkpad. Allemaal reteduur.
HP Spectre/Envy x360 en XPS 13 plus.

Gezien je de Macbook air ook in 15 inch hebt is het aanbod nog veel uitgebreider. De X1 Carbon/Nano wordt vaak ook bekeken/getest.

[Reactie gewijzigd door Dimitri01! op 23 juli 2024 02:38]

En om Mac OS te leren is een instap model Mac mini niet voldoende? :P
Jawel haha, maar wilde altijd al een Macbook Pro erbij. Ik wil niet weer achter een groot scherm zitten in de avond en lekker vanaf de bank wat rommelen. Dus een beetje leren vanuit recreatie. Bovendien kon ik een behoorlijk topmodel kopen voor een goede prijs.
Mac leren vond ik nou niet echt recreatief.
Ik ben geen Mac gebruiker, maar ik zie juist veel meer ITers overstappen overstappen op een MacBook, zolang ze niet gebonden zijn aan Windows en zelfs dan zijn er gasten die dan gewoon een Cloud VM gebruiken voor als ze x86 Windows nodig hebben...

Ik ben juist weer aan het kijken naar een Mac Mini (M3 Pro, voor als die volgend jaar uitkomt) als mogelijke primair systeem. Natuurlijk zal ik ook andere x86 machines behouden, M'n Steam Deck draait al Linux en ben aan het kijken of ik niet een van m'n andere x86 machines ook Linux zal laten draaien en dan via VM x86 Windows draai.

De laatste jaren is juist veel waardoor Windows een primair systeem bleef 'opgelost'. Gaming kan nu via Proton op Linux of via streaming op zo een beetje alle devices. Steeds meer Windows/Mac software is nu volwaardig op bv. iPad te verkrijgen of zelfs op Linux...

De delta tussen hoe vaak heb ik OS xyz nodig om specifieke functie/software te draaien wordt steeds kleiner/minder belangrijk. Als ik dan kijk naar hardware zijn AMD/Intel/Nvidia steeds minder zuinig met hun hardware, sure de performance/prestatie wordt beter, maar het minimale is elke generatie steeds hoger. Vandaar dat ik nog op 3 generatie oude AMD CPUs werk die een bijna perfecte balans tussen stroomverbruik en performance hadden... Apple heeft heel erg goed gewerkt aan het stroomverbruik vs. performance, wat ik ervan heb gezien doen ze het veel beter op dit vlak dan de rest. Sure, er zitten flinke prijskaartjes aan vast, maar de vraag is hoe belangrijk je dat weer vind. En dat zou met een slechtere economische situatie zeker een impact kunnen hebben op een Apple...
Ik ben geen Mac gebruiker, maar ik zie juist veel meer ITers overstappen overstappen op een MacBook, zolang ze niet gebonden zijn aan Windows en zelfs dan zijn er gasten die dan gewoon een Cloud VM gebruiken voor als ze x86 Windows nodig hebben...
Vraag me af waar en welke branche je dan precies werkt

Zit zelf al 13 jaar in de IT en IT'ers die MAC gebruiken zijn echt op 1 hand te tellen in mijn omgeving (Waarschijnlijk omdat de meeste bedrijven gewoon Windows software draaien)

De enige mensen die ik standaard met een MAC zie zijn directie leden omdat ze denken dat dit een betere uitstraling naar klanten geeft
wat ik ervan heb gezien doen ze het veel beter op dit vlak dan de rest.
Is dat echt zo? van wat ik gezien heb is Apple op laag stroom verbruik efficiënter als de concurrentie, maar de concurrentie is met zijn hogere stroomverbruik ook vele male sneller
In de MKB is het vaak wat meer gescheiden, in Windows tokos met een handjevol Macs of volledig Mac tokos. In de Enterprise/multinationals, zeker als ze intern flinke software afdelingen hebben, zit er al veel meer Macs bij. Zeker het wat meer technisch onderlegde personeel, zoals IT beheerders, hebben na de M1 introductie veel meer interesse getoond en veel zijn zelfs overgestapt. Juist voor die batterij duur.

Zeker als men de keuze krijgt met zelf beslissen zal nu men bij collegae zien dat ze veel langer doen met een batterij lading. Ik verwacht dan ook tot op zekere hoogte dat veel meer gebruikers gaan overstappen naar een Mac (als het bedrijf keuze vrijheid geeft).

Vergelijk een vergelijkende CPU, zoals een 13700h/13900h met een M2 Max:
https://nanoreview.net/en...i7-13700h-vs-apple-m2-max
https://nanoreview.net/en...i9-13900h-vs-apple-m2-max

Het verschil in stroomverbruik wordt nog groter als er een dedicated GPU inzit...
Nu kan je een 13900KS met een RTX4090 tegenover een Apple M2 Ultra zetten en de Ultra zal in een heleboel tests het onderspit moeten delven. Maar hoe groot is het verschil in stroomverbruik? Maar dat zijn imho geen goede vergelijkbare bedrijfssituaties.

Vele male sneller is het zeer zeker niet. Ik zou adviseren om te gaan testen met een vergelijkbaar model en zien hoeveel langer je doet op je batterij. Maar als je het constant in een dock hangt geeft het natuurlijk geen meer waarde...
Inderdaad. Na mijn 2013 macbook pro in 2020 een windows laptop gekocht. Prima een jaar gebruikt in de corona op mijn bureau, maar eenmaal weer naar kantoor een ramp qua batterij. Na de windows laptop in 2021 naar een M1 gegaan omdat ik gewoon een dag met een batterij wil kunnen doen. Ga nu zeker ook weer een M3 halen, wat ie ook kost.
Nét dat batterij verbruik doet me inderdaad aan een mac denken. Al houdt de overstap richting IOS me tegen - de optie om met een linux distro te gaan dual-booten is dan wel weer interessant.

Zeker als je veel op onderweg bent, vliegtuig - is de véél betere batterijduur echt een plus voor Apple.
Nu met een Elitebook & ferme noodbatterij - +-6 uur batterij - een macbook geraakt vlot aan het dubbele.

Premium laptops kosten nu eenmaal (veel) geld.
Is dat echt zo? van wat ik gezien heb is Apple op laag stroom verbruik efficiënter als de concurrentie, maar de concurrentie is met zijn hogere stroomverbruik ook vele male sneller
Is dat echt zo? Velen malen sneller? Welke cpu van AMD of intel is dan vele malen sneller? In het laptop segment valt dat best wel mee. Het gaat over enkele tientallen procenten verschil in multicore benchmarks.

In Desktops is koeling natuurlijk geen issue en dan zie je idd flagships van intel en AMD die extreem gaan met hun verbruik en ook de M2 ultra aftroeven. Maar zelfs een i9 13900K is niet vele malen sneller. 10-40% sneller afhankelijk welke benchmark je vergelijkt op multicore. De vraag is wat de praktijk zegt als je een video exporteert in final cut pro :)

Wat GPU betreft kan je M2 ultra niet tegen de RTX4090 op. Maar dan vergelijk je wel interne GPU met een uit de kluiten gewassen aparte gaming GPU. Dan loopt het vergelijk wat mis. Hoe je het ook bekijkt die ‘velen malen sneller’ klopt niet.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 02:38]

Je hebt natuurlijk een punt mbt IGP vs dGPU.
Maar dat Apple itt PC geen RTX4090 oid _kan_ bieden, is gewoon een nadeel van Apple.
Dat maakt de vergelijking met een RTX4090 wel degelijk zinnig.
Zolang je maar ook eerlijk kijkt naar wat zo'n kaart extra kost aan o.a. verbruik.
Maar dat was tenslotte ook de bewering waar t over ging; meer verbruik maar wel meer snelheid.
Wel kan een IGP door zijn aard weer meer VRAM hebben, handig bij sommige AI meuk.
Ik zie juist dat m’n in laptops, dat de Windows laptops met high end cpu’ s en gpu’ s , enorm worden teruggeklokt en veel minder presteren als ze niet rechtstreeks op het lichtnet aangesloten zijn. Dit is niet het geval bij de high end MacBooks.

Dus als je een laptop op traditionele manier zou gebruiken, waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, heeft Apple het beter voor elkaar, en presteren de high end MacBooks gewoon veel beter dan de high end Windows laptops.
Ik ben het verder met jou eens dat de traditionele pc’ s , waar accuduur er niet toe doet, weliswaar dan meer stroom gebruiken , maar veel betere prestaties leveren en goedkoper zijn. Dus ik zou niet zo snel een Mac Studio halen of macpro. Dat is wellicht puur een machine voor video profs.
Ik ben IT'er en ik gebruik een Mac. (Overigens niet MAC met hoofdletters, het is geen Media Access Control adres - helaas zie ik dit zelfs veel IT'ers fout doen die beter zouden moeten weten).

Waarom? Ik vind het geen fijn OS meer de laatste jaren, maar nog wel iets prettiger dan Windows. Dat is echt een vergaarbak van spyware (telemetrie) geworden. En marketing shit voor Microsoft (denk aan al die afbetaal scams en coupon zooi die ze in edge stoppen).

Het enige waar Apple nog om geeft is het verkopen van hun iCloud diensten en daar geef ik ook niks om, maar zoals je hier ziet, legt het ze geen windeieren, helaas.

Maargoed voor mij is macOS gewoon het minst slechte van de twee opties die ik heb.

Prive gebruik ik alleen maar gewone PC's natuurlijk, meestal niet voor Windows (alleen mijn game PC heeft dat nog).

Bij ons zijn de Macs ongeveer een half procent van alle systemen, dus het is niet veel.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 02:38]

Dan heb je blijkbaar nog nooit met software developers gewerkt. Daar zie je een hoog Mac gehalte
Mogelijk dat een hoop nu kan met het Windows subsystem for Linux, maar als ik zo nu en dan eens iets met programmeren doe dan zijn bijna alle guides voor Unix systemen zoals Linux en MacOS bakken. Als het een compleet software pakker is met een mooie GUI en alles dan is er meestal een Windows versie, maar voor de wat 'rauwere' software is het aanbod meestal afhankelijk van een schone bash omgeving zoals waar linux en MacOS mee komen. Het zal misschien ook erg per sector verschillen hoor. Als ik met AI werk dan wil ik toch echt wel een Unix systeem, eigenlijk bij bijna alles waarbij ik direct programmeer, maar toen ik ooit een consultant was voor proprietary ERP middleware was bijna alles Windows based.

Linux is dan echt voor de power user die op OS level wil optimaliseren. MacOS is erg geschikt als naast voor IT zaken je je computer ook gebruikt voor standaard productiviteitssoftware zoals MS Office of af en toe Netflix kijken etc., meer multi-purpose toepassingen dus.
Zelfs in het grafische bedrijfsleven schakelen steeds meer mensen over naar een meer betaalbare optie. Is ook niet zo gek, Apple prijst zichzelf de markt uit zo.
Persoonlijk vind ik de grafische kant van Windows alles behalve goedkoop. In sommige gevallen is Windows zelfs duurder dan macOS.

Het grafische bedrijfsleven schakelt niet zozeer naar Windows vanwege de prijs maar ook door de transitie van Intel naar M1 en het pakket ADOBE wat niet soepel verlopen is.
Het niet soepel verlopen van Adobe en Apple is al een jarenlang oud zeer, en dat speelt inderdaad wel mee natuurlijk.

Maar het is echt wel een kostentechnisch verhaaltje. Als je even heel simpel bekijkt dat een mac studio die een beetje toegankelijk is voor grafisch werk, al snel 7000 euro kost en vaak nog wel meer. Dan kom je met zulke bedragen toch al snel voor minder geld bij een windows OS machine uit die dezelfde prestaties levert.

Mijn collega heeft bv een mac studio met een m2 chip, ding heeft al met al 7399 euro gekost. En ik heb hier voor amper de helft een windows computer staan, en die van mij word vaker benut voor zwaar werk dan die van hem. Dit komt deels zoals jij zei de Adobe ondersteuning, maar ook grotendeels doordat ik een veel zwaardere machine voor minder geld kon neerzetten.
Exact, dat viel mij ook op.
Zelf ex-Windows gaming laptop gebruiker en ik zie het omgekeerde in mijn omgeving. Heel veel mensen zijn met de komst van de M1 processor voor een Apple laptop gegaan en zijn voor de komende jaren nog wel voorzien.
Met aankoop van een nieuwe pc of laptop heb ik de aankondiging afgewacht van de M3....
En heb nu besloten ff geen Mac,s meer te kopen.
Wordt te duur.
En heb nu twee dagen geleden een Nuc gekocht met Intel i7 1260p.16gb voor 440€
En er voor mij bekende Linux Mint er opgezet.
Ik zie het compleet tegenovergestelde. Iedereen stapt over naar Mac. Vrienden en collega's. Hier op het werk mag je kiezen tussen Windows en Mac en ze kiezen allemaal Mac. Is ook logisch gezien Apple met de M-chips belachelijk goede prestaties haalt met laag stroomverbruik. De Mac lijn is nog nooit zo goed geweest.
Ik gebruik steeds meer 1 device. MacOS is gewoon slechter als je het ook zakelijk gebruikt. Constant irritante dongletjes bij je hebben of het gedoe dat je niet met 2 externe monitoren kan aansluiten. Als deze MacBook uit elkaar valt, stap ik over op een Windows Pro device.
Dat 2 monitoren dingetje snap ik wel. Maar met Windows loop je net zo te kloten hoor. Mijn zakelijke -over de top- XPS laptop heeft ook enkel 3x usb-c dus heb ik alsnog een dongle nodig voor die ene externe schijf of hdmi.
Wat wel scheelt is dat bij mij op werk de monitoren met usb-c verbinden, en dat de randapparatuur aan die monitoren vastzitten. Ook een 2e externe monitor is gewoon gedaisychained, werkt goed. Mijn Lenovo heeft gelukkig nog wel verschillende poorten (usb-a,usb-c en hdmi) dus bij mij thuis kom ik met een dockje ook makkelijk weg en kan ik hem dankzij de hdmi ook makkelijk aan de tv hangen, maar die 1 kabel oplossing is toch wel mooi.
Mijn kerstcadeau wordt zo'n monitor waarbij ik alleen nog die ene usb-c hoef aan te sluiten en mijn Lenovo thuis ook makkelijk is ingeplugd :)
Je hebt geen dongle nodig, gewoon de juiste kabels lijkt mij. Met de juiste USB-C poorten krijg je er altijd een correct signaal uit voor je randapparatuur.
Daarom kopen bedrijven ook Latitude's en geen XPS's.
heb je die 2 monitoren ook bij je?
Sommige mensen hebben een job waar monitoren staan
Inderdaad. Of een monitor aan een port replicator, waar dan de muis en het toetsenbord aan hangen. Dat is bij mijn werk ook zo. Kabeltje in de laptop en klaar :)

(Hoewel het wel zaak is om alles up-to-date te houden, want als dat niet zo is, ben je eerst een uur aan het kloten om de boel via allerlei omwegen toch te updaten :+)
Heerlijk, twee grote monitors naast een laptop. Wil ik thuis ook nog een keertje.
Gebruik je een MacBook Air voor zakelijke doeleinden? Een MacBook Pro kan wel overweg met 2 schermen, de basis M3 MBP kan dat niet. Maar die heeft nog niemand. De bouwkwaliteit van een MacBook is uitstekend, ik vermoed dat jij daarom nog lang van gaat genieten. Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat jij een MacBook of een ander Apple device hebt.
Ik zie juist steeds meer overstappen naar MacBook zakelijk.
In prijs goedkoper te beheren zoals met jamf en Intunes. De hardware is vaak ook goedkoper dan vergelijkbare Windows modellen geschikt voor Enterprise.
Het zal mogelijk aan de sector liggen. Als ik collegae om me heen zie, zie je nu geregelt bij persbijeenkomsten windows laptops (of in ieder geval geen apple laptops) dat was 5 jaar geleden nog nauwelijks aan de orde, was het vrijwel allemaal Apple.
Grappig, hier precies andersom. Groot zakelijk in mijn omgeving zie ik steeds meer en meer volledig beheerde Macbooks in Windows omgevingen. De vele iPhones helpen daar natuurlijk ook bij.
De hele pc/laptop-verkoop zakt zal jaren en jaren. Hardware veroudert minder snel en mensen doen steeds meer op telefoon en tablet. Ook Apple ontsnapt daar niet aan, maar ze verkochten meestal beter dan de concurrentie, de laatste jaren. Ik wil alleen zeggen: Dat er jaar op jaar minder macbooks verkocht worden, zegt niet zo veel over het aantal mensen wat afhaakt qua Apple.
Ik zie het bij collega's om me heen dat er meer andere merken laptops gebruikt worden, uitzondering is dan in Japan, daar is vrijwel elke sector behalve dan onderzoek en research vergeven van Apple MacBook's.
Zelfde hier. Ook overgestapt op een Windows laptop. Werkt minder prettig. Maar bespaart een hoop. Plus dat ik de veranderingen van MacOS steeds minder kon volgen. Steeds meer gepriegel in de marges met swipes en gestures, terwijl de basis gewoon nog niet lekker werkte. Plus, dat ik altijd ook nog bootcamp ernaast draaide. Die niet meer ging werken op de nieuwere macs. Dus al met al, overgestapt.
Ik heb bootcamp wel een paar keer geïnstalleerd en ook via Parallels wel eens Windows 'geïnstalleerd', meer omdat ik nou eenmaal zo gek ben om dat eens uit te willen proberen, uit interesse hoe het precies werkt en voor het geval het handig zou kunnen zijn het klaar wilde hebben staan, maar eigenlijk heb ik het nooit serieus voor iets nodig gehad of gebruikt.

Ja, één keer heb ik de software voor het OS van mijn mankerende Samsung smart tv gedownload en op een usb-stick gezet, zodat ik die kon her-installeren. Dat ging vanwege het type schijfindeling of zo niet eenvoudig via macOS, dus toen heb ik dat via Bootcamp / Windows gedaan. Vandaar dat ik wel eens nieuwsgierig ben waar anderen Bootcamp voor gebruiken, want ik kan bijna niks bedenken wat niet op macOS kan. Helemaal nu Office en dergelijke steeds meer naar de cloud verhuisd is. Waar gebruik jij het voor, als ik vragen mag?
De prijzen voor apple spul zijn gewoon enorm hoog.

Mac mini m1 was deftig geprijsd maar iets als een macbook nu is absurd duur.

Had die redelijk geweest had ik mijn mabook pro 2012 al vervangen maar nu heb ik daar echt weinig zin in.
Je moet ook gewoon een beetje scherp zijn op leuke deals, bijvoorbeeld met M2 of zelfs M1, want het scheelt allemaal niet zoveel qua snelheid. Zo heb ik zelf een jaar geleden een 14-inch MBP (M1 Pro) gekocht voor €1799. Hiervoor had ik een instap Intel MacBook Pro uit 2017 en die was volgens mij €2799.
Een volledig geblingde MacBook Pro 16" M3 Max 16c CPU, 40c GPU, 128GB RAM en 8TB storage is €8579... Een enorme smak geld! Als ik een laptop nodig had met dergelijke specs, zou ik het er wellicht voor neerleggen. Want de M1/M2/M3 zijn zeker voor een laptop of tablet een enorme bonus qua batterij duur.
Als je zoveel batterijduur nodig hebt.
Daarbij zou ik geen idee hebben waarom je zoiets koopt voor onderweg, dan zijn er veel betere oplossingen te bedenken die enkele duizenden euro's goedkoper zijn.
Of course! Maar toen ik m'n mini PCs in elkaar zette, had ik ook nog geen 64GB RAM per machine nodig, maar nu toch wel heel erg happy dat het er inzit omdat ik recenter steeds vaker met veel VMs aan het prutten ben en dan veel RAM heel goed uitkomt! En sure, ik had kunnen beginnen met minder geheugen, maar dat koste later meer tijd en nog meer geld...
Apple liet je ooit qua laptop meestal kiezen uit drie cpu configuraties en dan misschien nog een tweede optie qua ram en harde schijf. De eerste Titanium G4 Powerbook bijvoorbeeld had, als ik me goed herinner, zelfs maar twee varianten. Maar omdat er altijd mensen zijn die bereid zijn nog meer te betalen voor nog gekker, of ze dat nou echt nodig hebben of niet, zijn er nu dit soort bizarre configuraties, want ja, daar wordt veel meer aan verdiend.

Gevolg is dat deze uitvoeringen dan ook gebruikt worden alom te illustreren hoe duur Apple wel niet is. En natuurlijk zijn ze ook duur, maar ik zou wel eens willen weten hoeveel ‘maxed out’ exemplaren er nou echt verkocht worden. Ik vermoed < 1%. En dan vertekent die volledig geblingde versie prijs het beeld nogal. De meesten kiezen toch echt voor 8 of 16 GB ram en dat is hoogstwaarschijnlijk voor 95% van de klanten ook meer dan genoeg.
Je heb absoluut gelijk qua configuratie aankopen. Zo zag ik zelfs directeuren vaak binnen een jaar alweer een nieuwe willen omdat deze niet langer voldeed aan hun eisen, jaar op jaar. Gewoon de minimale specs gekocht. Op een gegeven moment reken je ze voor hoeveel extra geld ze kwijt zijn aan nieuwe kopen, de oude verkopen en de uurtje factuurtje tijden van een nieuwe laptop inrichten, data overzetten, etc. Naast natuurlijk de eeuwige frustratie daarvan. Ik heb over de jaren een aantal organisaties zover gekregen om meer te investeren in hun initiële desktop/laptop aankopen zodat ze de hele afschrijftermijn of langer ermee konden doen. Dat geld trouwens niet alleen voor MacBooks/iMacs. Dat koste best veel tijd, maar je kreeg er heel happy klanten voor terug (die vaak de beslissers waren) die ook nog eens behoorlijk loyaal bleven.

Zo een 27" iMac uitelkaar halen voor wat upgrades is 1x leuk, maar echt niet vaker! En RAM/SSD vervangen in honderden laptops/PCs is ook snel niet leuk meer en hakt heel erg in je capaciteit om je normale werkzaamheden te kunnen doen (want die dingen komen binnen al bergen in 1x).

Voor me zelf kan knutselen met PCs leuk zijn, zolang mijn primaire PC en backup maar zonder issues draaien. Anders is het alleen maar een hoop stress en frustratie! Vandaar dat ik ruim reken, maar natuurlijk ook tot op zekere hoogte. Ik wil een Mac Mini (M3 Pro, 36GB), maar geen Mac Studio met een M2/3 Ultra en 196GB RAM...
Tja, maar wat doen werknemers uit het 'kader' nou helemaal met een computer? Pdf's en mail lezen, Office, de gebruikelijke soho zaken zoals een documentje scannen of printen, browsen, een video kijken etc, maar dat kan toch zelfs de lichtste Mac van tien jaar geleden nog met twee vingers in zijn neus? Zelfs met 'maar' 8 GB ram kun je toch makkelijk heel Office open hebben staan, naast Mail en je browser (als je Offcie überhaupt nog niet als cloud gebruikt). Videobellen kan ook nog met elke aftandse, ouwe computer en heb ik zelfs nog een keer zonder haperen met een Mac uit 2008 gedaan tijdens corona. Ik kan met niet voorstellen dat van deze zaken je – zelfs met de goedkoopste M1 MacBook Air – na een jaar al niet meer zo snel kan. De Intel-voorlopers hadden ook al jaren minimaal 8 GB ram als ik me goed herinner.

Wel zie je dat het management puur en alleen vanwege het imago een Apple laptop wil / krijgt. Dat slaat eigenlijk nergens op. Anderzijds kunnen die toe met een Air en dan hoeft het niet méér te kosten dan een ander merk.
Als ik het vragen mag, wat spoort er niet aan de nieuwe M3 Mac-lijn? De prijs?
Dan de nieuwe lijn M3 systemen dat niet spoort.
Wat bedoel je hier precies mee?
Heb met laatste stuk Mac/Apple hardware uit mijn leven geweerd. Mijn M1 Ipad Pro met 100 EURO bijleggen omgeruild voor een Tab S9 Ultra. Niks tegen het ecosysteem of the kwaliteit van Apple hardware, maar de prijzen worden steeds gekker, terwijl de innovatie vrij beperkt is na de introductie van Apple Silicon. Ik weet dat Samsung niet bepaald veel goedkoper is, maar ze stunten vaak met aanbiedingen, zeker bij upgraden bij de lancering van nieuwe producten, dus de pijn is een stuk minder.

Aan de andere kant blijf ik wel Apple Music gebruiken op Android. Goed aanbod en via m'n mobiel provider krijg ik er dik korting op.
Ik denk ook dat de markt redelijk verzadigd is. De nieuwe apparaten brengen nauwelijks innovatie meer. Mensen blijven langer hun apparaten gebruiken. Daarbij komt de hoge prijs en de huidige economische situatie waardoor men sneller geneigd is de aankoop van een nieuw apparaat uit te stellen.
@Fermion wat spoort er niet aan de M3 systemen dan? Consumentenlijn (Air) is natuurlijk nog niet gepresenteerd. Verder biedt de M3 lijn prima performance met redelijk energieverbruik.

Zelf lijkt het mij dat het gros met de M1 en M2 lijn heeft ge-upgrade vanaf Intel. Ongetwijfeld zullen er fans, podcasters en youtubers zijn die gaan upgraden. Maar de meeste mensen met een M1 of M2 kunnen nog jaren vooruit.

En misschien is dat wel prettig voor Apple. Want vermoedelijk maken ze gebruik van zo’n beetje het duurste 3nm proces. Dat zal ongetwijfeld impact hebben op de marges. (Bron: ATP podcast.)

[Reactie gewijzigd door Ronwiel op 23 juli 2024 02:38]

De basis "pro" van ruim €2000 word geleverd met 8GB geheugen. Leuk voor basaal webbrowsen ofzo maar voor de echte pro gebruiker word het natuurlijk peperduur met al die upgrades bovenop de verhoogde basisprijs.

Ter vergelijking, de Pro M1 begon drie jaar geleden bij €1400. Dat is een forse prijsstijging in zo'n korte tijd.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 02:38]

Ik ben zelf een Windows en Linux gebruiker.
Leuk voor basaal webbrowsen ofzo
8 GB klinkt inderdaad als niet zo veel (er zijn veel telefoons met meer werkgeheugen), maar hoeveel heb je nodig met MacOS? Stel dat ik het apparaat professioneel/zakelijk gebruik op een kantoor. (dus Office en wat kantoorapplicaties). Voldoet het dan al niet meer?
(Mijn Windows 10 laptop heeft op het moment 3,4 GB aan geheugen in gebruik plus een vracht gecachete dingen natuurlijk :), en ik heb aardig wat open staan )

Adobe geeft voor PhotoShop minimaal 8 GB ram aan (16 geadviseerd). Ik heb er geen ervaring mee, maar als Adobe zegt minimaal 8 GB, moet het minimaal werkbaar zijn toch? (of zijn er mensen die andere ervaringen hebben)


N.B. Ik probeer niet het bedrag wat Apple vraagt voor minimale upgrades recht te praten!! Dat is gewoon idioot.(230 euro voor een upgrade naar 16 GB, voor dat bedrag kun je volgens PriceWatch 2 keer een kit van 64 GB en zo duur is solderen niet ;) )
Als grafisch designer wil je natuurlijk niet de absolute minimumeis van Photoshop in je splinternieuwe laptop. Voor Office en dergelijke, ja dat is voldoende, maar dan heb je ook genoeg aan een ThinkPad voor ongeveer een kwart van de prijs.

Het is in ieder geval niet wat je verwacht voor de prijs. En hoewel Apple natuurlijk altijd als wat duurder bekend staat is dit, met een prijsverhoging van bijna 50%, toch wel een nieuw niveau.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 02:38]

Als ik ThinkPad's vergelijk met MacBook Pro, dan zijn ze wel goedkoper. Maar niet veel. Hoe kom jij tot een kwart van de prijs?
maar als Adobe zegt minimaal 8 GB, moet het minimaal werkbaar zijn toch?
Deze vind ik wel grappig want als een game zegt minimale specs dan weet iedereen dat je met die specs echt geen goeie ervaring hebt, natuurlijk het draait, maar de ervaring is niet al te best

Kan me niet anders voorstellen voor deze specs... en je zegt het zelf eigenlijk al... minimaal werkbaar.. voor minimaal werkbaar ga je niet zulke bedragen neerleggen imo
Een computerspel is natuurlijk wel wat anders dan een professioneel fotobewerkingsprogramma.
Nou ben ik geen Adobe-expert, maar gevoelsmatig durf ik te stellen dat als Adobe zegt ‘minimaal’, dat dat niet dezelfde kwalificatie is dat van de marketingmolen van EA :) (wat weinig meer zegt “het start op en op papier speelbaar”)
Performance per Watt zal best prima zijn, maar performance per Euro is denk ik wat minder, waardoor M3's duur zijn.
De performance per Euro was tijdens de pandemie ook niet reuze bij de Nvidia GPUs met de woeker prijzen, maar alsnog kon men ze niet vlot genoeg aanslepen...

Het issue is waarschijnlijk iets subtieler dan dat. Als ik kijk naar het bedrijfsleven dan zag je met de uitrol van de M1 devices best een hele sloot vervangen worden in 1x, dat komt deels omdat veel Mac beheerders nieuwe Macs aanschaffen even heeft afgehouden totdat de eerste test resultaten van M1 Macs binnen waren en alles ondersteund werd. Toen werd er relatief veel in 1x vervangen. Veel mensen en beheerders hebben de voordelen gezien van de laptops met Apple silicon, dus daar is daarna best heel veel vervangen. Als ik zou moeten gokken dan zijn bij veel bedrijven 80-90% van de Macs vervangen in de afgelopen 3 jaar, terwijl de afschrijftermijn vaak 5 jaar is (dat zou vertalen naar 60%).

Mensen met een M1, zien over het algemeen niet de noodzaak om deze te vervangen (met uitzonderingen daargelaten). Tel daar de economische toestand op bij hogere prijzen (en dat is niet alleen Apple) en mensen en bedrijven zullen niet 'zomaar' gaan upgraden als dat nog nergens voor nodig is. Ik verwacht echter wel dat met een jaar het gros van de bedrijven hun Mac vloot volledig hebben overgegooid naar M1/M2/M3. Daarna zou het wel eens een hele 'bare market' kunnen worden voor Apple, zeker als de economie niet verbeterd...
Ik denk dat er simpelweg weinig redenen zijn voor de niet "pro" gebruikers om te gaan upgraden.
Net zoals met AMD/Intel is er te weinig vooruitgang per generatie om een nieuwe aanschaf te rechtvaardigen.

Ik snap het als pre-arm macbook users upgraden naar een arm macbook, maar als er al eentje hebt dan kun je nog wel paar jaar/generaties afwachten aangezien het enige verschil momenteel de cpu is.
De nettowinst van Apple nam met ruim 2 miljard dollar toe tot 23,0 miljard dollar, in een kwartaal! En iedereen vindt dat heel normaal.
Waarom zou dat niet normaal zijn als je klanten over de hele aardbol bediend?
Omdat het een winstmarge is van meer dan 25%. Autofabrikanten bedienen ook klanten over de hele aardbol en maken vaak niet veel meer dan 1 a 2% winst.

Bijvoorbeeld ook een supermarkt maakt doorgans niet meer dan 1 a 2% winst. Stel je voor wat we over Albert Heijn zouden zeggen als ze 25% winst zouden maken...
Autofabrikanten en Supermarkten hebben dan ook veel meer last van concurrentie dan dat Apple dat heeft.
Ik draai al op Mac sinds de G3 en zal dat ook de komende jaren doen ongeacht of zo'n ding duurder is of niet. (Daarnaast zie ik amper tot geen concurrenten wat net zo soepel werkt en er zo gelikt uitziet met minimaal dezelfde specs en batterijduur voor hetzelfde geld.)

Als Autofabrikanten zulke marge's kunnen halen dan doen ze dat ook. Kijk naar een Tesla die nu de concurrentie flink is toegenomen en de groei wat uit de markt weg is de prijzen verlaagt en de marge van 32% kwijtraakt. Een model Y is in Amerika 27% goedkoper geworden in een jaar tijd en nog steeds pakt Tesla in het geheel bijna 20% marge.
Neen niet normaal, eerder bewonderingswaardig dat men zoveel netto winst kan halen uit die omzet!
Niet alleen MacBooks worden minder verkocht over de hele linie in de pc wereld dalen de verkopen in de usa met 10% voornamelijk door een wat slechter wordende economie. Voor Q4 worden veel kortingen verwacht om zo de oude voorraad weg te werken. De voorspellingen voor 2024 en daarna zijn stuk positiever.

Zie bron

[Reactie gewijzigd door hydex op 23 juli 2024 02:38]

Ik zie hetzelfde op mijn werk (waar we ook hardware verkopen aan bedrijven). Het is heel simpel, toen Corona uitbrak en iedereen thuis ging werken was er een enorme piek in de verkoop van hardware, gevolgd door nog eens een kleinere piek toen iedereen weer terug naar kantoor ging. Al die hardware voor de medewerkers bij bedrijven kan nog vele jaren mee, zeker gezien de steeds kleinere performancestapjes die gemaakt worden. Ik verwacht pas over een paar jaar weer echt stijgende verkopen.
Anoniem: 1979346 3 november 2023 15:51
Jammer dat niet Apple of ex Apple gebruikers altijd roepen in koor {{{DUUR}}} Vergeet niet de lage afschrijving, levensduur qua updates én zeker het gebruiksgemak.
Als je die factoren inderdaad meerekent is een Macbook niet {{{DUUR}}}... maar wél nog steeds veel geld ;)
De levensduur qua updates is lager dan Linux (weet het niet van Windows) en problemen met het gebruiksgemak was de reden dat ik overstapte van de mac. Maar voor anderen ligt het anders.

[Reactie gewijzigd door Justice op 23 juli 2024 02:38]

Alleen is 'duur' wel correct, zelf als je meerekent met de langere levensduur van Macs/Iphones. Als je het terugrekent naar kostprijs per jaar, zal je, zelf met meerekenen van de hogere restwaarde, over het algemeen aanzienlijk hoger uitkomen dan de concurrentie. Dan neem je nog niet eens mee dat de meeste mensen hun telefoon of laptop geen 5 jaar zullen houden.

Dit was tot enkele jaren geleden nog niet eens zo'n groot probleem, omdat Apple zelf meestal goede retour prijzen gaf voor hun producten bij upgraden, maar deze zijn de laatste jaren aanzienlijk minder geworden.
Ik werk zelf al decennia met volledige Apple Ecosystemen en de uiteindelijke kosten per jaar zijn zeker niet veel hoger dan bij andere merken.
Heb het voor mijn eigen usecase recent nog uitgerekend en kwam op 30-40% per jaar meer uit bij Apple vergeleken met middenmoot concurrentie, dat vind ik anders aardig wat... Maar niet alle usecases zijn dezelfde. Over kortere termijnen ligt het dichter bij elkaar in de buurt (2-3 jaar), gezien Apple producten over het algemeen tijdens dat tijdsbestek nog een aanzienlijke restwaarde hebben, maar daarna verdwijnt die restwaarde redelijk snel de afgrond in.

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 23 juli 2024 02:38]

Het nieuwe apple silicon is nu wel.bij de meest mac gebruikers in bezit. dan ga je niet in 2 jaar alweer een nieuwe kopen.
Duur geeft ook meer aan wat het verschil is tussen wat JIJ uit wilt geven en wat het daadwerkelijk kost. Ik vind een biertje op het terras ook duur geworden, maar dat komt niet eens in de buurt van wat een macbook kost. Mensen kunnen geld maar één keer uitgeven en daardoor worden er wel eens andere keuzes gemaakt.

Ik koop liever één keer in de zoveel jaar een goed en duur product dan dat ik smorgens handdoekje moet leggen om een plekje op een strandbedje te kunnen krijgen. Dat laatste vind ik dan weer heel duur.
Heeft er alles mee te maken dat deze mensen geen idee hebben van Apple en daarom maar de rest napraten met duuuuuur
Diensten worden steeds een belangrijke omzetbron voor Apple en andere bedrijven, waarbij ze met subscription en fees geld verdienen. Diensen waarbij het makkelijker voor hun is om prijzen en daarmee marge te verhogen.
Anoniem: 454358 @Lisadr3 november 2023 15:48
alleen als minder mensen hun apparatuur kopen, hebben ze minder mensen om die diensten aan te slijten.
Het is niet dat AppleTV+ exclusief beschikbaar is op Apple apparatuur, Apple Music evenmin, om wat voorbeelden van de diensten te noemen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 02:38]

Anoniem: 454358 @CH4OS3 november 2023 17:41
apple tv zit idd op de meeste nieuwe tv's, maar apple music zie ik mensen die niet in de apple wereld zitten niet zo maar nemen. Die kennen yt music en spotify
Dat het buiten het Apple ecosysteem niet veel gebruikt wordt, betekend niet dat het niet beschikbaar is, wat jouw eerste bericht wel vanuit lijkt te gaan. ;)
AppleTV+ kan bekeken worden via browsers, maar inderdaad, buiten MacOS/iOS is er nog geen app voor. Voor Apple Music is er wel een Android app (maar nog geen Android Wear app). Denk dat de andere apps naar verloop van tijd nog wel komen, hier valt immers geld mee te verdienen.
Hey, inderdaad. Dit wist ik niet. Helpt voor de adoptie momenteel ook nog niet, maar zal inderdaad kwestie van tijd zijn.
Tsja dingen worden duurder, en om eerlijk te zijn je hebt niet elk jaar (of 2 jaar) het laatste nieuwe model nodig. Dit is wel afhankelijk van wat je er mee doet, maar 20 jaar geleden zag je het verschil bij een upgrade, dat is nu met moeite voelbaar voor de meeste taken. Dus in dat opzicht is het ook logisch dat er minder verkocht zal worden. En dat is niet alleen zo bij Apple, maar hoe meer "luxe" en hoe duurder de producten (tenzij speciaal voor de superrijken om het zo te zeggen) hoe minder verkopen er zullen zijn.
Het zou interessant zijn om naast het omzetbedrag van bijv. iPhones ook een vergelijking te zien van het effectieve aantal verkochte toestellen. Met de prijsstijgingen kunnen ze gerust meer omzet halen maar misschien minder units verkopen.
Nu weet ik wel dat de aandeelhouders naar omzet kijken en niet naar het aantal units + iPhones zijn bij ons dit jaar goedkoper dan vorig jaar. Maar desalniettemin zou het een interessante inkijk zijn.
Het is niet zo gek, iedereen heeft alles geupgrade tijdens Corona met het thuiswerken.
Apple heeft zichzelf een beetje in de voet geschoten door de M1 zo goed te maken. Ik kan zelf gewoon geen reden bedenken om te upgraden. Iedereen die tijdens de corona pandemie zo'n ding heeft gekocht kan de komende jaren nog wel even vooruit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.