‘MacOS Sonoma bevat functie om vloeistof in USB-C-poorten te detecteren’

De redactie van 9to5Mac heeft een system daemon in macOS Sonoma 14.1 opgemerkt die vloeistof in USB-C-poorten kan opmerken. Het nieuwe systeemproces zou voorlopig enkel voor diagnostische redenen ingezet worden.

De daemon zou de titel liquiddetectiond hebben meegekregen en wordt omschreven als een daemon die instaat voor de detectie van vloeistoffen en verhindering van corrosie. Volgens de redactie van 9to5Mac bevatten iOS en iPadOS een soortgelijk achtergrondproces dat kan nagaan of er zich vloeistof in de Lightning- of USB-C-poort van het apparaat bevindt.

De techwebsite meent dat deze functie momenteel enkel gebruikt wordt voor diagnostiek van Apple en er dus geen waarschuwingen of banners aan gekoppeld zijn. 9to5mac meent dat de technische dienst van Apple dankzij de daemon beter zal kunnen nagaan of er sprake is van waterschade bij een defecte Mac. Zowel Macs, iPhones, iPads als de andere apparaten van Apple bevatten fysieke indicatoren om potentiële waterschade te kunnen detecteren.

macOs Sanoma
macOS Sonoma

Update, 16.00u: Het woord 'waterschade' in de titel en het artikel gewijzigd in 'vloeistof'.

Door Jay Stout

Redacteur

05-11-2023 • 12:06

116

Reacties (116)

116
114
64
3
0
16
Wijzig sortering
Gaat dit dan gebruikt worden om de false flags van de fysieke indicatoren te mogen negeren? En dus wel die reparatie te kunnen uitvoeren,
Of is dit een extra controle mechanisme voor de "helaas, waterschade valt niet onder garantie" mededeling? :/

Volgens 9to5mac lijkt het om de pessimistische uitleg te gaan. ;( Waarbij er dus een extra methode wordt gebruikt om maar geen gratis (want garantie) werk te moeten uitvoeren.
Jammer. Zo'n groot en rijk bedrijf zou niet zo gierig moeten zijn.
En Apple's praktijken met waterschade zijn al shady. Een vriend van me had minimale waterschade, MacBook functioneerde redelijk maar wilde niet opladen (water was in de poort gedropen), Apple wilde 1200 euro (!) voor een nieuw moederbord. Uiteindelijk bleek dat 1 van de chips in de oplaadcircuit wat schade had, die is vervangen voor 20 euro en machine werkte prima. Dat is een flinke bak e-waste die Apple zo veroorzaakt. Binnenkort carbon-neutral claimen ze dan trots.
Enkele maanden geleden ook voorgehad met mijn smartphone. Winkel weigerde garantie te geven op toestel vanwege oxidatie aan de usb poort.
Na hen te hebben gewezen op de wet die zegt dat elke vorm van oxidatie moet aanzien worden als de toestand bij levering en dus niet mag gebruikt worden als argument om garantie te weigeren, kreeg ik alsnog een oplossing aangebonden (weliswaar met de nodig tegenzin).

De voorgelegde bron dat mij gelijk gaf was de FAQ van FOD economie België
https://economie.fgov.be/...elgestelde-vragen-over-de
Vervangen voor 20 euro? Door wie, en met welk gereedschap. Als je toevallig een hotair solder station hebt lijkt me dat nog te doen maar die moet je ook wel hebben dan.

Dag Apple standaard geen reparaties doet op dat niveau in hun winkels etc vind ik echter heel logisch, andere fabrikanten doen dit ook niet.

Duur is het trouwens wel inderdaad.

Of het e-waste wordt is echter vrij onzeker, uiteindelijk repareren ze hem en wordt het een refurbished apparaat (2x geld voor die partijen)
Dat ze het niet in de winkel doen, goed. Maat dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Een aantal jaar terug had ik een probleem met mijn Samsung smartphone. Bleek dat een chip die relevant was voor de wifi en bluetooth kapot was, waardoor die features niet werkten en de batterij heel snel leeg ging.

Binnen gedaan bij Coolblue in de winkel, die is opgestuurd geweest naar een reparatie centrum en de chip is vervangen geweest. Ik heb exact hetzelfde toestel met hetzelfde moederbord terug gekregen.

En dat was op een A-serie smartphone van misschien 350 euro nieuw. Goed, in dit geval was het onder garantie, maar dat was dus overduidelijk niet 1200 euro aan werk om de rotte chip er af te peuteren en een nieuwe er op te zetten. Als je kijkt naar hoe Louis Rossman op korte tijd borden kan repareren (zonder officiële tools en support), dan moet Apple dit zelf ook gewoon kunnen. Samsung kan het blijkbaar ook gewoon.

Gelukkig dat de EU hier ook naar aan het kijken is. Als puntje bij paaltje komt moet je het gewoon afdwingen.
Wanneer er een gekend probleem is en er dus massale uitval van toestellen is, dan is het ook relatief eenvoudig om een diagnose daarvoor te stellen en een herstelling uit te voeren, zoals bij jouw toestel ook gebeurd is.

Maar als het om een ongekend defect gaat, is het een heel ander verhaal. Je kan heel wat uren gaan zoeken achter een fout op een PCB om dan inderdaad een onderdeel van enkele euro te vervangen. Maar de mensen met de nodige expertise voor dat type van foutzoeken zijn niet goedkoop en kosten je ook al snel een bedrag met 3 cijfers per uur. Als zo iemand 3 uur nodig heeft om met zekerheid de fout te vinden is het een dure herstelling. En telkens je zo een herstelling uitvoert is er nog geen garantie dat je de kernoorzaak ook gevonden en opgelost hebt en dat het probleem binnen enkele weken niet terugkeert.

En dat is de reden waarom fabrikanten ervoor kiezen om direct een hele subassembly te vervangen bij een defect. Het is gemiddeld genomen goedkoper en geeft betere resultaten dan individueel fouten te laten zoeken en oplossen. Deze bedrijven gaan allemaal voor maximale winst. En als herstellen op componentniveau op lange termijn goedkoper zou zijn, dan zouden ze het allemaal doen.
Ik weet dat Dell hun moederborden wel repareert. Ik loop stage bij een servicepartner van Dell. Wij vervangen de moederborden door refurbished moederborden die we van Dell krijgen in ruil voor het defecte moederbord. Dell gaat dan zelf het moederbord repareren.
Wat jij zegt is volgens mij exact hetzelfde wat hierboven beschreven is door Blokker want volgens mij gaan al die moederborden op 1 hoop en komt er dan 1 specialist te pas die meerdere borden tegelijk rechtzet door werkvolk maar bij reparatie blijft het gemakkelijker om het bord gewoon te wisselen voor een 'nieuw' bord en nadien dit 'gebroken' bord te repareren maar zoals je zelf aangeeft krijg je niet hetzelfde bord terug dus is het geen reparatie maar een vervanging, toch? Ofwel jouw ervaring bevestigd het hierboven geschreven verhaal van kosten/winst.

[Reactie gewijzigd door LordMike op 24 juli 2024 03:12]

Bedoel dat Dell defecte moederborden repareert ipv dat het e-waste wordt. Dat ze dat achteraf doen is niet mijn punt. Mijn punt is dat het geen e-waste wordt. Geen idee hoe andere fabrikanten dit doen
Het vervangende moederbord dat je van Apple krijgt voor 1200 euro is ook een refurb. Evenals vervangende apparaten (iPhones, iPads etc). Het zijn weliswaar refurbs zonder enige schade, maar 90% kans dat het een onderdeel/toestel is dat eerder als defect naar Apple is gegaan en daar gerepareerd is.

Voor Apple een mooi systeem natuurlijk. Klant betaald 1200 euro voor een nieuw moederbord, oude moederbord wordt naar een oostblok land opgestuurd en daar goedkoop gerepareerd, datzelfde moederbord wordt opnieuw verkocht voor 1200 euro en ze hebben geen e-waste. Als een onderdeel echt niet meer te redden is worden de materialen gerecycled om te kunnen zeggen dat ze klimaatneutraal zijn. Voor de betalende klant een iets minder mooi systeem, maar Apple is niet voor niets het rijkste bedrijf ter wereld geworden.
En dat is de reden waarom fabrikanten ervoor kiezen om direct een hele subassembly te vervangen bij een defect.
Dan moeten fabrikanten dat onderdeel in stukken opknippen zodat niet meteen een "reparatie" van €1.200 nodig is.
Deze bedrijven gaan allemaal voor maximale winst.
En hoe verhoudt zich dat tot hun "groene" imago? Dat is in de praktijk een wassen neus.
Ze kunnen het ook zeker wel, ik vermoed echter dat ze simpelweg het 'gezeur' niet willen hebben dat met deel reparaties komt.
Jaren geleden (20+), bij een van mijn vorige werkgevers werden ook reparaties gegaan aan elektrische apparatuur, je wil niet weten hoe ondankbaar werk dat soms is, waarbij 'klanten' soms maanden later terugkomen met 'ja dit apparaat is een half jaar hier geleden gerepareerd, nu is het apparaat weer defect (vaak op een totaal ongerelateerde plek of functie), ja dit moeten jullie nu vergoeden. Verbazingwekkend soms.

Ik snap daardoor heel goed dat partijen zoals Apple, ook al zou je het soms misschien liever anders zien, bij reparaties die niet onder garantie vallen gewoon het hele moederbord vervangen (of bijvoorbeeld de top case bij keyboard gerelateerde zaken) en dan dit defecte moederbord bijvoorbeeld weer refurbishen voor een volgende reparatie. Dit zal ze ook nog eens meer omzet opleveren immers, naast de voordelen van het minder discussie hoeven te voeren met klanten die je proberen te belazeren.

De klant kan dan kiezen voor reparatie bij Apple met volledige vervanging, maar ook deel reparaties laten uitvoeren bij bedrijven als die van Louis Rossman. Zo hebben die bedrijven ook hun bestaansrecht.
Klopt, Apple is absoluut en 100% tegen "Right To Repair" en dat drijft dus de kosten omhoog voor de consument, en dubbele winst voor Apple (refurbished moederbord) ...

Exact Apple praktijken, daarom heb ik ook totaal niets van Apple. Nooit gehad ook.
Apple biedt wel de mogelijkheid om zelf te repareren. Je word dan doorverwezen naar deze website, waar je onderdelen en reparatiegereedschap kan kopen.

Om een iPhone scherm te vervangen heb je dan wel een display press en removal fixture nodig, wat je ongeveer €450,- kost, nog wat houdertjes en andere tools erbij, en daar bovenop nog de prijs van een nieuw scherm.

Het kan dus wel, maar het gaat wel wat kosten.
Het probleem is dat een Louis Rosmann zich maar moeilijk op grote schaal laat clonen. Het werven van dergelijk specialistisch personeel is niet makkelijk en heel duur. En hoe groter dan het bedrijf, hoe meer verkopen, hoe moeilijker dat wordt. Wil niet zeggen dat je ze niet kunt vinden, maar om op dat niveau wereldwijd dezelfde standaard te hanteren is heel moeilijk.
Een Louis Rossmann achtige zaak, 1 chipje en was binnen een half uur vervangen, en netjes ook. Maar zijn genoeg andere voorbeelden zelfs zonder chipvervanging. Hoe vaak is het wel niet een flex kabel van de backlight, en dat Apple zegt dat het hele scherm vervangen moet worden?
20 euro voor een half uur aan werk? Die zaak gaat met zulke prijzen niet lang bestaan.
Was een vriendenprijsje, normaal is het rond de 50. Maar weet inderdaad niet of die zaak er nog is, tijdje terug al.
Hobbyklusje dus. 50 euro is nog steeds te goedkoop als je er een serieus bedrijf op na houdt. Daar gaat als 21% btw af en materiaalkosten. Dan bljjft er niet veel voor arbeidsloon over. En al helemaal niet voor winst.
Vermoedelijk kost het onderdeeltje juist geen knoop. Vandaar dat het totale nonsense is om daar een heel moederbord voor te willen vervangen (en ook dat hoeft absoluut niet zo duur te zijn). Apple probeert gewoon apparaten makkelijk af te schrijven door exorbitante bedragen te rekenen voor reservedelen en reparatie.
Een fout vinden op een PCB, zeker met vloeistofschade, is vaak lastig en tijdrovend; en vooral bij waterschade biedt het geen garanties ivm (latere) corrosie. Als jij de optie krijgt om alles na te lopen, zonder garantie dat het gefixt kan worden, en dat kost je tot €1000 aan uurloon en €100 aan onderdelen of het PCB kan direct 1:1 vervangen worden voor €300. Wat kies je dan? Ga je dan voor die €1100 “omdat het totale nonsense is om het te vervangen terwijl het (misschien) gerepareerd kan worden” of ga je toch maar voor die €300?
Lekker milieubewust bezig zo Apple. Als dat nou eens fatsoenlijk aan de kaak gesteld gaat worden zal er toch wel meer een hoop mogelijk zijn. Zal die right to repair ook wat steun bieden.
Sony schrijft ook een controller af als een ribbelkabel van 0,50 stuk is.

En die kan je zelf vervangen, in mijn geval was het opsturen duurder dan het onderdeel zelf.

Er zat zelfs een Sony logootje op en de winkel eigenaar haalt het uit defecte controllers kwam ik later achter. In principe kan je er een hoop werkend materiaal uithalen.

M’n MacBook Pro uit 2015 heb ikzelf de coating maar vanaf gehaald en die draait nog steeds, zelfs MacOS 14.1 (dat is die voor de m2/m3) - OpenCore Legacy Patcher is echt super initiatief.

Apple schrijft wel vaker dingen te snel af of maakt het onnodig moeilijk te fixen. Tis goed dat dit moet veranderen met right to repair regels enzo.
Die backlight flex is vooral een designfout geweest van Apple, deze zit op de LCD IC gesoldeerd en die zit weer in het display assembly gelijmd. Vrijwel onmogelijk om bij te komen zonder de boel te slopen. Vandaar dat ze op die YouTube video's altijd de flex kabel zelf gaan fixen door de traces weer aan elkaar te solderen, maar of dit nou een houdbare oplossing is vraag ik me ook af.

Daarnaast het het probleem voor Apple vooral dat op wereldwijde schaal personeel opleiden tot dat niveau teveel tijd en geld kost. Als ze die kosten doorberekenen aan klanten gok ik dat het niet veel goedkoper zal zijn dan gewoon het volledige onderdeel te vervangen. Geen twijfel dat Apple er alsnog enorme winsten op draait en het vast wel goedkoper zal kunnen, maarja, dat is nou eenmaal hoe kapitalisme werkt.
De grap is dat Apple dit soort dingen vroeger dus wél deed. Of er werd vaak coulance getoond.

Er is tegelijk met Tim Cook een vrouw bij Apple gepromoveerd (ben de naam even kwijt). Die de executive van de retail afdeling is geworden en onder de noemer van efficiëntie echt ieder stukje klantenservice bij Apple heeft uitgekleed cq gesloopt.

Ik ben hier zelf ook al een keer tegen aan gelopen. Glas voor de display van m’n MacBook was gebarsten. Conclusie: topcase vervangen voor ~€660.
Oplossing: glasplaatje uit China en een hitte pistool, €50.
De winkel vervangt doorgaans zelf ook geen moederbord. Daarvoor wordt het apparaat ook opgestuurd.
Ik ben tijdens de Corona pandemie stomweg op de filmpjes van Louis Rossmann beland. Op zoek zijnde naar een nieuwe laptop en Windows dik beu zijnde, kocht ik een kapotte 2015 Macbook pro (een A1502). Schema's zijn te vinden, onderdelen ook, dus met kennis van elektronica héél makkelijk te doen om zoiets op componentenniveau te herstellen. Mijn A1502 was in no-time hersteld.
Ik ben dat hobbymatig blijven doen, maar helaas steken ze daar sinds de ARM modellen een serieus stokje voor met hun softwarematige koppelingen.
Een moederbord op componentenniveau herstellen blijft mogelijk, de rest helaas niet, want de helft werkt dan niet meer wegens het ontbreken van de programma's om de boel terug te koppelen.
Als je spreekt over e-waste zijn zulke praktijken wel een echt statement dat e-waste bewijst. Softwarematig vind ik Apple een prachtbedrijf, maar hun hardware de laatste jaren, ho maar. Ik kots ervan als ze op hun keynotes maar blazen dat ze goed zijn voor de planeet enz.
Apple vervangt alleen gehele onderdelen bij een AASP of Apple Store. Zij mogen geen onderdelen solderen.
Als dit een 2 poorts Thunderbolt model macbook is geweest, kan de prijsopgave kloppen, want dan zijn de Thunderbolt Poorten onderdeel van het moederbord.
Bij de intel 4 poorts modellen waren de thunderbolt connectors los van het moederbord te vervangen.
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere.

Wordt je voor de gek gehouden bij een reseller of een Apple store dan kun je het volgende nummer bellen. Bel 1400. De consument heeft recht op werkend exemplaar. Bij sommige resellers sturen ze je namelijk zo weer naar huis ook als het om Apple gaat.

Oh ja, het gaat minder goed met Apple maar de winsten zijn nog altijd goed.
Poot een paar duizend takken in de woestijn, noem het offset en je bent carbon neutraal. Dit is nogmaals een voorbeeld van hoe computers en smart rommel geprogrammeerd zijn om hun makers te dienen en niet hun eigenaars. ( en ja, ik zeg eigenaars, niet gebruikers.) En we slikken het keer op keer als zoete koek.
Het is zelfs erger, sommige van hun "vochtsensoren" verkleuren al bij hoge luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld je laptop of smartphone ooit in/nabij een stomende badkamer leggen is al voldoende.

Ook al heeft uw defect niets met waterschade te maken... als een van de sensors verkleurd is weigert Apple de reparatie onder garantie.
Wat is er shady aan het niet willen repareren van waterschade?
1200 euro is de prijs van installatie van het moederbord / parts.
Als 99% van het bord in orde is, is dat shady.
Als je laptop waterschade heeft zal geen enkel merk dit onder garantie vervangen.
Dit is net hetzelfde als bij Lenovo / HP , daar hebben we ook jaarlijks tientallen laptops die we aanmelden met waterschade en dan wordt er een nieuw moederbord geplaatst met alles erop en eraan en meestal laten we dat ook niet uitvoeren omdat het economisch niet te verantwoorden is
Ok, maar lenovo maak(te) wel veel laptop die redelijk tegen water beschermt zijn. Ik heb nog zo'n laptop met mors-bestendig toetsenbord liggen hier. De nieuwe Samsung tablets zijn ook IP68, net als veel van hun telefoons. Als dingen water bestendig worden gemaakt dan is het puntje waterschade sowieso veel kleiner.
Als het bord kapot is dan is het bord kapot. De ene keer is het een prul van 20 euro en de andere keer zijn het 10 onderdelen van 10 euro waar een technieker misschien op het einde van de rit een hele dag mee bezig is, je weet gewoon nooit waar je aan begint.

De ene technieker kan goed solderen en fixt het goed, een andere sucked zo hard dat morgen de laptop in de fik vliegt en iemand zijn huis afbrand, is het nu zo moeilijk te begrijpen dat een bedrijf als Apple hier niet aan begint om in the long run miserie te voorkomen?

Als je uw mobo wil fixen voor 20-50 euro moet je dat vooral doen maar al je argumenten hier tegenover apple zijn gewoon niet realistisch.

Als Apple huis tuin en keukenfixes begint toe te passen zou ik dat pas shady vinden.
Laatst heb ik mijn macbook welke waterschade in het buitenland heeft opgelopen (door hevige regen en dat de auto in een kuil met water was gevallen). Veel oxidatie maar is gerepareerd en werkt nu naar behoren.

Touchbar vervangen, usb poorten vervangen, capacitors vervangen en de aansluitingen voor de fan, usb c poort connector en touchbar connector op moederbord is vervangen.

Bij Apple kreeg ik dit niet gerepareerd en omdat mijn data op die laptop belangrijk is, heb ik het kunnen laten repareren voor nog geen 500 euro.
Dat kan een gespecialiseerde bedrijf die motherboard repair doet meestal wel. Maar apple zal dit niet doen ( lenovo ook) alle parts worden een per een apart vervangen. En een mobo kost enorm veel geld
Dit is een breder probleem.
Apparaten worden niet meer echt gerepareerd. Althans. Het apparaat wel, maar de componenten niet. Ik had in mijn auto bij de elektrischeraambediening één knopje waar een palletje van kapot was (waardoor het knopje niet meer goed 'wipte' en ik dus regelmatig gedoe had om mijn raam open te doen. (dicht ging wel). In plaats van dat Renault dat ene knopje repareerde, moesten ze de hele console vervangen. (dus het tableautje met alle knopjes van alle ramen en de spiegelbediening). De totale kosten vielen wel mee, maar als je er over nadenkt, gaat het nergens over. Ze kunnen dus zelfs niet eens een knopje van een console vervangen.

Nou zal dit vast wel goedkoper zijn. (onderdelen zullen goedkoper zijn dan arbeid/reparatie). Maar dit voelt wel een beetje gek, vind ik. Het is effectief pure productvernietiging. (op de totale auto is het natuurlijk niet, maar alle kleine beetjes bij elkaar is natuurlijk best een hoop)

In jouw concrete voorbeeld gaat het natuurlijk al helemaal mis. Zeker bij Apple, want ze solderen tegenwoordig echt alles vast op een moederbord. Tot en met het geheugen aan toe. En daar heb je al de hoofdprijs voor betaald bij ze.
Ik merk dat ik dit een heel ingewikkelde vind. Sinds de iPhone 7, als ik me goed herinner, worden iPhones als waterdicht IPX6 verkocht met onderdompeling van max x min. en x meter. Hoe kun je dan obv waterschade, vochtdetectie garantie weigeren?
Door gewoon standaard uit te gaan van de positie dat de techniek perfect is en dat als er toch water in de telefoon komt, de telefoon dus buiten die normen contact moet hebben gehad met water; en het toch de fout v/d consument is. En dan moet jij eens gaan proberen het tegendeel te bewijzen.
Dat dus. Die waterdichtheid is een wassen neus. Als het voor je werkt heb je mazzel, maar je kunt er niet op vertrouwen. Immers het risico ligt bij de gebruiker.
Volgens 9to5mac lijkt het om de pessimistische uitleg te gaan. ;( Waarbij er dus een extra methode wordt gebruikt om maar geen gratis (want garantie) werk te moeten uitvoeren.
Quote het artikel:
While Apple may eventually implement an alert similar to the one that already exists in iOS, it seems more likely that the data collected by this daemon will be used for technicians to determine whether a Mac is eligible for free repair.
"It seems more likely" is een gok, geen statement van Apple, geen belofte, geen garantievoorwaarde. Niks.

Maar iedereen staat gelijk vooraan om te roepen dat Apple een snertbedrijf is. Je mag dat best vinden, maar ga dan geen argumenten uit je duim zuigen.
Of als je een tweedehands Apple product wilt kopen kan je checken of het product geen gedetecteerde waterschade heeft en daardoor een minder grote kans heb op een potentiële miskoop of reden voor een lager bedrag.
Deze functie zit volgens mij al lange tijd in iOS.

Mijn iPhone SE kreeg regelmatig de melding. En dat is een relatief oude phone. Er zal dus wel geen specifieke hardware vereist zijn voor deze detectie.

Op het moment dat er water gedetecteerd is, weigert iOS de phone op te laden, tenzij ik er expliciet toestemming voor geef.

Ik denk dat het een functie is om schade door bijv. kortsluiting te voorkomen.
Apple feedback:

De beste manier om ze te laten weten dat ze een gierig en klote bedrijf zijn?

https://www.apple.com/feedback/iphone/


Ben een (hypocriete?) Apple gebruiker, en ik walg ook van dit soort praktijken.

Maar ik koop Apple vanwege:

- gegarandeerde gratis OS updates voor 5 jaar (alle Apple devices, vaak met nieuwe functies)
- Het "eco systeem" (veel delen, maar ook eenmalig iets aanmaken of verwijderen)

Dit is voor mij ook waardevol.
Je koopt apple omdat je niet verder kijkt dan Apple. Want andere bieden precies het zelfde.
Je vergeet dat dit nog maar sinds kort is. Ik weet dat niet lang geleden werden nog Android apparaten uitgebracht met de oude versie en die kregen nog 1 update of helemaal niet. O.a. met HTC maar ook Samsung.
Probeer je een scenario voor te stellen waar er geen Apple was met 5 iOS updates. Denk je dat die kentering bij Android er was gekomen? Vergeet het maar. Ik denk dat al die Apple haters wat dankbaarheid mogen hebben dat er een bedrijf het goede voorbeeld heeft gegeven.
Die kentering aan de Android kant is er gekomen onder druk van o.a. verschillende EU landen en later de EU zelf, dat de sector dit zelf moest gaan reguleren; 'of anders [...]'

Dat het allemaal niet snel genoeg; goeg genoeg; en breed gedragen genoeg gaat, heeft er samen met de problemen binnen de IoT markt voor gezorgd dat er toch alsnog wetgeving komt op dit onderwerp. Die zal, als alles rondkomt, ergens in 2027 in gaan - als ik me goed herinner.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 03:12]

Heb je een bron hiervoor?
Ik vermoed dat obimk1 het heeft over major versions.
Ik vermoed dat obimk1 het heeft over major versions.
Ik vermoed van niet want ze spreken over vaak met nieuwe functies.
Het zal dus wss. gewoon om de reguliere tendens aan updates gaan, waar Apple idd 5 jaar garandeert en wat niet alleen patch version updates maar ook minor of major version updates betreft, met nieuwe functies. (Apple gebruikt wat dat betreft niet echt semantic versioning of zo voor iOS. Major versie wil meestal zeggen: grote nieuwe wijzigingen aan overall look&feel; waar minor updates ook gewoon nieuwe features kunnen introduceren en compatibility problemen kunnen introduceren.)

En nu de grap: die 5 jaar, dat doet bijv. Samsung op veel van de top lijn Android telefoons ook. En daar vermelden ze ook expliciet bij hoeveel OS upgrades je binnen die periode ook nog gegarandeerd bent.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 03:12]

Wel, "major versions"

Anders leg AUB uit hoe je alleen SW updates kunt gebruiken?

Ik wil graag weten hoe dit werkt.
Je hebt helemaal gelijk!

Als voormalige ASML'er weet ik helemaal niks over computers!

Voor ASML had ik al 3 verschillende computers gebruikt.

Bij ASML => 2 computers die totaal anders waren.

Bedankt dat je mijn gapende domheid over computers, zo perfect hebt uitgedrukt.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 24 juli 2024 03:12]

Noem eens een fabrikant die het goed/beter doet?
Microsoft. Alleen doen zij geen telefoons meer.
Godzijdank dat Microsoft geen smartphone OS meer maakt. Als ik de ervaring met Windows 10 en 11 een indicatie is, dan zou er standaard 20 apps waaronder candy crush e.d. geinstalleerd staan op mn smartphone 8)7
*begint te huilen met gedachten van m'n 950XL*
Helaas zijn ze altijd gierig (Steve Jobs "Stay hungry"). In het geval van Apple (bedrijf) betekent dat "stay greedy". Toch ?
Een bedrijf wordt niet rijk door alles gratis of voor een prikkie te doen.

Gelukkig hebben we hier in Nederland een inboedelverzekering en/of reisverzekering die dit soort zaken dekt.

Ik heb per abuis koffie gemorst op mijn MacBook waardoor toetsenbord niet meer werkte en gelukkig leek het beperkt tot dat. Vie inboedel verzekering werd de reparatie volledig vergoed.
Anoniem: 138647 @SPee5 november 2023 16:22
Waarom verzandt bijna elk Apple artikel in negativiteit.
Anoniem: 138647 @Donstil5 november 2023 22:01
Helaas ja.
Ik heb net ff de moderatie-scorekaart van alle onze posts zitten bekijken. Al mijn eerste posts in deze context, maar ook deze van jouw, die van Frame164 enz. hebben allemaal precies 6 "ongewenst" Moderaties gekregen.
Het is aannemelijk dat het een groep van 6 mensen is die elkaar berichtjes zitten te sturen welke post ze minnen moeten.
Dit is iets wat me vaker opgevallen is. Als een Wolfpack gaan ze op een prooi af.
Ben benieuwd wat met deze post gaat gebeuren zometeen.
Omdat ze de consumenten service helemaal hebben uitgekleed.
Anoniem: 138647 @ocwil5 november 2023 18:19
Ben ik absoluut niet met je eens.
Ik gebruik veel Apple Producten, al heel lang, en heb 2 keer, in al die jaren, een hardware probleem gehad, wat beide keren netjes en vlot is opgelost. Bij de 2, keer was de tablet een half jaar uit de garantie. Toch naar tevredenheid tot een oplossing gekomen.
Apple producten kopen is nog steeds een eigen keuze.

Bij Auto-Dealers gebeuren reparaties aan individuele onderdelen ook bijna niet meer. Ook daar worden complete componenten omgewisseld (vooral elektronische). In veel gevallen is dat ook begrijpelijk wat je hebt als fabrikant/dealer daarna minder risico op gedonder en discussies. Veel van zulke defecte componenten worden daarna refurbished en op de markt aangeboden (of blijft intern als een officieel ruil-deel).
Omdat we op tweakers zitten....
Anoniem: 138647 @Frame1645 november 2023 18:10
Het moderatie systeem schiet compleet z'n doel voorbij. Het was/is bedoeld om mensen die schelden of totale off-topic onzin schrijven, er uit te filteren.
Het ging mis op het moment dat Tweakers ervoor koos mensen elkaar te laten modereren. Sinds dien hebben we:
- ben je niet anti-Apple -> min min min gemodereerd door de Android fan-community.
- ben je niet anti-Tesla -> min min min gemodereerd door mensen die Tesla's overpriced, voor de rijken enz. vinden (hier is een sterk patroon te zien en een gelijksoortig gedrag bij de anti-Apple mensen).
- Is er iemand die jou niet mag, omdat je een compleet andere mening hebt, wordt er op je "gejaagd" en geven ze je overal "ongewenst" moderaties. Just for the heck of it.
enz. enz. enz.

It's sad. Change is needed.

Update: de score staat op 11x -1

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 24 juli 2024 03:12]

Je wordt keihard gemind maar deels is dit gewoon zo en die heftige reactie qua minpunten zou je ook op kunnen vatten als bewijs daarvan. Dat was nog veel erger voordat er iPhones/iPads bestonden. Apple-computergebruikers waren altijd zwaar in de minderheid. Kon je belastingaangifte doen op Windows, maar niet op Mac OS, dat soort grappen.

Bij elk bericht gaat negen van de tien commentaren over de te hoge prijs. Alsof er niets anders over te zeggen is.
"Je wordt keihard gemind maar deels is dit gewoon zo en die heftige reactie qua minpunten zou je ook op kunnen vatten als bewijs daarvan"

Yep. Op dit moment al zes "-1 Ongewenst" voor m'n kiezen gekregen. Het gif druipt er van af en het Management van Tweakers doet er helemaal niets aan.
Deze Post gaat ook "afgestraft" worden. Mark my words.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 24 juli 2024 03:12]

Tot nu toe heb je al een uur geen negatieve moderatie, misschien is een zeker deel van tweakers al naar bed (gestuurd :))
Eigenlijk zou je de usb-c poort moeten kunnen afdekken, weet iemand daar handige plugjes voor? Je wilt toch niet dat door een klein beetje vocht of corrosie je iPad Pro 12.0" van 1k+ plotseling waardeloos wordt. Corrosie overigens prima te verhelpen met een spuitbusje contactspray.
Gouden handel lijkt me dat. Die afdekplugjes zullen constant kwijt raken.
Die zijn er al in overvloed. Bijvoorbeeld
In het originele artikel en screenshots wordt gesproken over "liquid detected" niet over "liquid damage detected". Het zou dus niet over schadedetectie gaan, maar over vochtdetectie, het ene kan een gevolg zijn van het andere, maar als de short verdwijnt zou de melding ook moeten verdwijnen.

Een soortgelijke functie herinner ik mij van m'n galaxy S5 (met IP67 rating) die niet begon te laden als hij nat was, maar daarna wel terug gewoon werkte als het vocht weg was, evenwel zonder melding te geven.

[Reactie gewijzigd door dasiro op 24 juli 2024 03:12]

Mijn Galaxy S9 geeft ook gewoon een melding als er water in de usb poort is gedetecteerd
En als je een Samsung lader gebruikt (of een USB-C lader) geeft die lader geen spanning in die situatie. Wat een hoop schade voorkomt.
Ik geloof dat dit via USB Power Delivery gaat, het apparaat kan dan de lader als het goed is doen afkoppelen. Dat werkt volgens mij niet met de oude laders die gewoon 5V@2A op de kopertjes zetten.
Weet niet hoe het gaat met "Domme opladers" inderdaad, maar de USB-A oplader die bij de telefoon zat houdt wel de stroom in
De "adaptive fast chargers" van Samsung zijn kieskeurig als je er andere apparaten mee op wil laden. Ik vermoed omdat ze die uitschakelfunctie (eigenlijk: inschakelfunctie) hebben.
De 5v 2A lader van Samsung is inderdaad "always on".
Samsung's laders doen niet zoveel aan vastgestelde voltages. Neem bijvoorbeeld deze: snelladen op 9V@2.77A, maar geen specificatie over de 5V snellaadspec. Als je apparaat graag 15V of een hogere stroom op 5V wilt, is de kans groot dat dat niet gaat lukken via PDO,

Samsung ondersteunt dan wel weer PPS, waarin een apparaat zelf kan aangeven wat de spanning en de stroomsterkte moet zijn. Dan kun je 11V@2.25A krijgen, of 5,9V@3A, of een andere spanning naar keuze. Dan moet je apparaat alleen wel PPS ondersteunen, en dat is helaas niet altijd het geval.

Samsung's laders zijn in mijn ervaring gericht op de nieuwere snellaadstandaarden zonder uitgebreide ondersteuning voor oudere standaarden die ze zelf al een tijdje niet meer gebruiken. Wil je beide standaarden gebruiken, dan zul je een lader moeten kopen van bijvoorbeeld een opladermerk dat gebouwd is om allerlei apparaten op te laden.

Overigens is ook de kabel belangrijk: opladen op hoge spanningen en stroomsterktes vereist bepaalde slimmigheden in de kabel. De varianten die het snelste laden hebben chips in de kabel zelf die onderhandelen hoe snel het laadproces mag zijn, los van de apparaten die eraan hangen. Mocht je een oude kabel (die niet gebouwd is voor moderne stroomsterktes) gebruiken met een nieuw apparaat en een nieuwe lader, kan dat voor problemen zorgen. Het alternatief (een hele boel stroom door een dun kabeltje duwen) leidt tot brandgevaar, dus het is maar goed ook dat de laadsnelheid verlaagd wordt in die situatie. Als je "domme" kabels hebt met alleen wat weerstandjes om de laadcapaciteiten aan te geven, ben je ook beperkt in de snelheid waarmee je kan laden; dit is bij veel goedkope kabels het geval.
Heel fijn dat Apple dit na al die jaren ook heeft.
Welke laptops hadden dit al eerder dan? In iPhones en iPads is deze functie natuurlijk al jaren aanwezig, maar dit is de eerste keer dat ik het op een laptop heb gezien. Ik zou graag willen weten welke andere laptops dit al jaren hebben?
Geweldig. Je laptop heeft last van wateroverlast. Als mijn laptop last daarvan heeft, dan heb ik een groter probleem dan het opladen. Het gaat met name natuurlijk over de iPhone en in het artikel lees ik dat dit ook daarin ook nieuw is.
Dat lees ik niet in hetzelfde artikel. Er staat enkel in dat iPhone en iPad ook zo'n functie hebben, niet dat die functie daarin nieuw is. Ik weet wel uit persoonlijke ervaring dat iPhone al jaren zo'n waarschuwing heeft.
Dan hebben een heleboel mensen, waaronder ik, iets heel anders gelezen dan jij. Lees de opmerkingen maar terug.
De titel vermeldt expliciet MacOS en het artikel legt de link met IOS en iPadOS waar deze functionaliteit reeds eerder werd geïmplementeerd.

De discussies eronder gaan inderdaad over het gebruik van deze vloeistofdetectie om garantie uit te sluiten (waar dus reeds ervaring mee is met smartphones en tablets).
Dan mis je toch een stukje discussie.
Inderdaad, had geen idee dat dat nog geen ding was (Of alleen nog niet op macs?), maar goed dat het er nu wel is
Soms is iets bij andere merken/systemen al zolang gemeengoed, dat ik als Mac watcher dit met schaamrood op de kaken wereldkundig zou maken. Zelf zou ik er niet graag ruchtbaarheid aan geven.
Net als de meeste telefoons al standaard hebben tegenwoordig? Op het moment dat er water aanwezig is wordt je bij veel toestellen al gewaarschuwd voor "liquid or debris", en wordt de spanning eraf gehouden.
Inderdaad, had laatst een glas water omgestoten en schijnbaar was er water in de USB-C poort van mijn Samsung tablet gekomen. Toen ik de USB-C kabel in mijn tablet stak kreeg ik netjes de melding dat er water in de USB-C poort zat en dat er dus niet geladen kon worden. Kreeg het advies om de poort droog te maken of the wachten totdat het water verdampt was.
Ehh begrijp ik het niet of.... Waarom zou je natte usb kabel in je telefoon stoppen?
omdat je je er niet van bewust bent dat de connector vochtig is. Of omdat de macbook in een vochtige tas of kamer heeft gestaan. Smartphones hebben deze feature ook.

Erg handig, gezien ze waterdicht horen te zijn

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 03:12]

Maar in heel mijn leven heb ik dat nog nooit meegemaakt... En als je laptop in een vochtige tas heeft gezeten dan moet je hem niet eens aanzetten.. Sorry, ik begrijp deze functie totaal niet.

Edit: oke, ik lees de comments nu een beetje door en begrijp het te snappen. Waterdichte telefoons die dus water in de poort kunnen hebben als je er mee zwemt... Tsja, dat zie ik met een laptop nog niet zo snel doen, maar goed.

[Reactie gewijzigd door moonlander op 24 juli 2024 03:12]

Als na detectie van vocht direct alle componenten losgekoppeld worden van de accu is dit wel een nuttig systeem dat verdere schade kan voorkomen.
Hoezo, de poort afkoppelen is dan ook wel afdoende.

En alsnog lijkt dit een rare oplossing; waarom zou het niet gewoon afgezekerd zijn?
Ik vind dit op zich wel fijn, heb een iphone waarbij ik het bewust heb geaccepteerd dat 'spoed' laden. Gevolg; poort kapot.

Als het de kans op schade aan de poort in de toekomst kan voorkomen door de poort uit te zetten dan zou ik dit alleen maar toejuichen!
Doet mij ergens denken aan een of ander antiek obscuur dos ‘grappig tooltje’ - “water detected in floppy drive”… daarna ging hij wat geluidjes maken en met de drivekoppen rommelen…verder had je er niet veel aan maar wel grappig.

Afijn, off-topic nostalgie momentje :)
Handig als je je laptop onderwater moet gebruiken.
Handig voor als iemand fraude pleegt en een glas water omstoot en doet alsof zijn neus bloed
Kan ook gevaarlijk zijn, vaak trippen bijv. de waterstickers al bij hoge vochtigheid. Wat als jouw defect in de garantieperiode niet met water te maken heeft en Apple je hierdoor geen garantie geeft?
Omdat nou direct fraude te noemen is ook wel een beetje overdreven.
Toch heeft hij wel degelijk een punt.
Fraude is een vorm van bedrog. Daarbij worden zaken anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid. Men spreekt ook van oplichting, hoewel oplichting een breder begrip is: het kan ook op andere manieren geschieden.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Fraude

Als je garantie claimed, maar daarbij zaken verzwijgt (zoals in dit voorbeeld het feit dat je een glas water hebt uitgestort over de telefoon) dan is dat wel degelijk fraude, je belazert dan immers doelbewust de boel.

Meldt dan simpelweg eerlijk dat je er een glas water over heen hebt gevallen.

Hierdoor krijgt iemand wellicht ten onrechte een vergoeding, terwijl het iets was wat niet onder die vergoeding viel. Hierdoor wordt het bedrijf in feite gedupeerd.

Dus vanuit bedrijfsoogpunt kan ik best voorstellen dat ze zoiets willen kunnen diagnosticeren.

Voorlopig lijkt het dus bij puur diagnostiek te blijven, maar in de toekomst kan men dit dus uitbreiden door ook voor gebruikers waarschuwingen te geven hiervoor (iets wat veel Android-toestellen overigens al een hele poos doen).
Dus… mijn laptop was kapot, iets met een kabeltje. Opgestuurd en ‘ineens’ zat er een barst in het scherm. Gevallen zeiden ze, dus geen garantie. Betalen of anders laptop niet terug. Toen ik die gast zei dat ik uiteraard foto’s had gemaakt en dat hij het lekker met post nl mocht oplossen, lag de laptop ook ‘ineens’ weer netjes gerepareerd bij het ophaal punt. Cowboys zijn het
“Cowboys zijn het”

Of er is onderweg iets mis mee gegaan en ze hebben het inderdaad opgelost met PostNL. :+
was ook eerst mijn gedachte, maar dan hadden ze al bij binnenkomst van het product contact opgenomen. Niet pas drie weken later.

binnen een half uur van het telefoongesprek kreeg ik al de mail dat de laptop weer mijn kant op kwam. Navraag gedaan, geen contact geweest tussen reparatie bedrijf en PostNL :+

[Reactie gewijzigd door divvid op 24 juli 2024 03:12]

Mwah hoeveel claims zal men krijgen van laptops onder garantie die stuk gegaan zijn doordat iemand er een vloeistof op morste? Denk eerlijk gezegd dat het reuze mee valt.
Zelf heb ik nog nooit garantie hoeven claimen. Laptops gaan eigenlijk nooit stuk binnen de garantie periode.
Nee hoor het scenario zoals door hem beschreven is fraude. Dat het ook kan gebeuren zonder dat je het weet is geen fraude, maar dat was niet het scenardiowaar hij het over heeft.
Het is macOS Sonoma, in tegenstelling tot de titel.
Misschien viel het @JayStout niet op omdat (de echte) Sonoma net als Tweakers van DPG Media is :+
Dat klopt inderdaad, aangepast en excuses! :)
Anoniem: 1979346 @RoyReyn5 november 2023 13:48
Toch blijft de titel voor mij verwarrend :D
Dat is toch ook geen echte Beerenburg :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.