'Helft Nederlandse iPhone-gebruikers heeft model van vier jaar of ouder'

De helft van alle Nederlandse iPhone-gebruikers heeft een model van vier jaar of ouder. Dat blijkt uit cijfers uit het Consumer Insights Panel van Telecompaper. Nederlandse jongeren hebben daarbij aanzienlijk vaker een nieuwer model.

De iPhone 11 uit 2019 is het meestgebruikte model in Nederland, blijkt uit de cijfers van Telecompaper. In totaal bezit 16 procent van de Nederlandse iPhone-gebruikers die telefoon. Onder de modellen van minimaal vier jaar oud doet de iPhone 8 uit 2017 het goed, met 8 procent van het totaal. Ook de huidige iPhone 13-serie is goed voor 8 procent. Daarvan is de iPhone 13 het meest populair, gevolgd door de iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max en de iPhone 13 Mini.

Bijna alle actieve iPhones in Nederland kunnen verder de nieuwste versie van iOS draaien, schrijft Telecompaper. Volgens dat medium kunnen 94 procent van de iPhones overweg met de meest recente updates van Apples mobiele besturingssysteem. Apple ondersteunt met iOS 15 alle iPhone-modellen die sinds 2016 zijn uitgebracht. Uit de data van Telecompaper blijkt dat 6 procent van de actieve iPhones in Nederland niet meer worden ondersteund. Het gaat daarbij vooral om de iPhone 6 en 6 Plus, de iPhone 5s en de iPhone 5.

Verder blijkt uit het onderzoek dat veel jongere iPhone-gebruikers, van tussen de 18 en 24 jaar, een recenter model hebben. 6 procent van alle Nederlandse jongeren heeft een iPhone 13, terwijl die telefoon goed is voor een aandeel van 3 procent onder alle Nederlandse iPhone-gebruikers. Ook de iPhone 11 en 12 worden in Nederland bovengemiddeld vaak gebruikt door jongeren. Overigens kiezen jongeren vaker voor het 'normale' model in plaats van de Pro- of Pro Max-varianten.

De iPhone 11 is de meestgebruikte iPhone in Nederland.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-05-2022 • 15:03

313 Linkedin

Lees meer

De cyclus van iPhone-geruchten Nieuws van 26 april 2022

Reacties (313)

313
300
139
9
0
119
Wijzig sortering
Ik heb onlangs een lijstje gemaakt met daarop de levensduur op het gebied van updates voor de diverse iPhone toestellen (afbeelding). Ik denk dat dit (mede) verklaart waarom bepaalde iPhone gebruikers pas na x jaar upgraden.

Op het schema is te zien dat er zelfs toestellen zijn welke al 7 jaar feature-updates ontvangen (iPhone 6s / 6s Plus is begonnen op iOS 9 (1) en toen doorgestroomd naar iOS 10 (2), iOS 11 (3) ... iOS 15 (7).

De iPhone 6 (Plus) uit 2014 en iPhone 5s (2013) ontvingen afgelopen jaar in september nog een beveiligingsupdate (geen feature-update dus) want nog altijd een net resultaat is voor toestellen van respectievelijk 7 en 8 jaar oud.
Ik denk persoonlijk niet dat smartphone gebruikers hun telefoon vervangen wegens updates. Eerder omdat er iets defect aan is(scherm 99,9999 % van de gevallen?) of het abonnement zegt dat je weer een nieuwe mag. Want ik zie ook zat android telefoons rondgaan die al jaren geen updates meer hebben gekregen.
Ik denk dat er ook een groot deel met een oudere iPhone rondloopt omdat ze wel een Apple willen maar een nieuwe gewoon veel te duur is.
Of ze krijgen de oude iPhone van hun ouders. En een hoop van die ouderen willen alleen maar Apple is mijn ervaring.
Dat zie ik vaak in mijn omgeving, zeker omdat de oudere modellen nauwelijks in prijs dalen.

En aan de andere kant zie ik veel studenten extra bijlenen om de nieuwste (vaak ook de Pro) te hebben. Er is echt bijna een tweedeling te zien met weinig ertussenin rondom mij.
Dat geloof ik ook wel. Je hebt een groep mensen wie inderdaad hun toestellen vervangen zodra hun abonnement dat toestaat, je hebt mensen welke het nieuwste van het nieuwste willen hebben, je hebt mensen die frequent hun toestel vervangen maar geen early-adopters zijn (om de 3-4 jaar) en je hebt mensen die pas hun toestel vervangen zodra deze kapot is (het scherm is inderdaad een goed voorbeeld) of als bijvoorbeeld bepaalde apps niet meer te installeren zijn doordat bijv. een bepaalde OS-versie niet meer wordt ondersteund of de hardware daarvoor niet meer toereikend is (slechte prestaties in een mobiele game of dergelijke).
In de groep mensen die vervangen vanwege defect, is denk ik bij het merendeel de accu het probleem. De dag niet meer doorkomen of simpelweg dat de lightningpoort niet meer goed functioneert.
Dat klopt. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de levensduur van digitale producten. Ik zal niet iedere categorie hier toelichten maar volgens hun panel (enkele duizenden mensen) worden smartphones om de 4 jaar vervangen waarbij de accu als hoofdzakelijke reden wordt aangegeven als "defect".
Na drie jaar batterij vervangen van mijn iPhone XS en werkt nog steeds zeer goed en naar tevredenheid.

Batterij vervangen is niet heel duur zelfs niet bij Apple dus snap niet dat mensen daar niet voor kiezen tenzij je een heel oud model hebt.
Omdat Apple het pas sinds een paar jaar aanbied tegen een “normaal” tarief?
De prijs is in ieder geval al sinds 2016 hetzelfde. Toen kostte het mij ook 75€ en zie dat dat nog steeds zo is.
Na "Batterygate" was de prijs tijdelijk verlaagd naar €29,-. In 2020 is de prijs teruggegaan naar €55,- voor Touch ID-toestellen en €75,- voor Face ID-toestellen.
Zeer schappelijke prijs, omdat je toestel erna vaak weer als nieuw aanvoelt.
Helemaal mee eens. Heeft ook iets met mindset te maken denk ik. Sommige mensen denken eerder aan de optie om iets te repareren, net zoals dat er mensen zijn die sneller iets tweedehands van marktplaats halen of erop verkopen dan anderen die dat niet willen of niet aan denken. In zijn algemeenheid zijn we met zijn allen redelijk gewend geraakt, ook door de beschikbaarheid, om bij een defect direct een nieuw product te kopen ipv te onderzoeken welke investering er nodig is om er weer twee jaar mee verder te gaan.

Wel vind ik het zonde dat door software ondersteuning een apparaat soms afgeschreven moet worden. Ik heb nog een echt hardwarematig perfect werkende iPad 2 of iPad 3 (iOS 7), maar het enige dat inmiddels echt nog werkt is Netflix (en zelfs de offline functie is er inmiddels mee gestopt omdat de app dan crashed). Langzaam aan is (logischerwijs) alles gestopt met werken zoals kranten apps, YouTube app etc.

Of de batterij vervangen van mijn MacBook (2015 model), dat kost ruim €250. Daar is dan ook de vraag of dat nog zin gaat hebben binnenkort. Alhoewel nog steeds de laatste OS versie erop werkt. Maar wellicht de volgende niet meer.

[Reactie gewijzigd door menne op 6 mei 2022 09:58]

Heb ook al 3,5 jaar een XS, werkt nog perfect dus zie ook geen reden om te upgraden.
Nee inderdaad, ik mag dit jaar weer een nieuwe telefoon uit kiezen voor mijn werk. Ik ben benieuwd naar de nieuwe generatie, als er weer niks bijzonders is dan zal ik hem gewoon nog blijven gebruiken.
Dat is voor mij zelf een reden geweest om m’n 6s te vervangen. De laatste iOS kon er nog op, maar opladen lukte soms wel soms niet - dat is niet handig voor dagelijks gebruik.

Overigens @robcoenen : in mijn omgeving zie ik zowel ouders die een nieuw toestel kopen en de oudere doorgeven aan hun kinderen, als ouders die een nieuw toestel kopen voor hun kinderen en dan maar het oudere toestel zelf gebruiken (n= 1)
Uiteindelijk bleken dit soort laadproblemen bij mij altijd veroorzaakt te zijn door een lightning poort waar door de jaren heen nogal wat vuil uit broekzakken etc. in was opgehoopt. Het goed schoonmaken van de poort verhielp dit probleem uiteindelijk altijd gelukkig. Zelf namelijk ook eens op het punt gestaan om om die reden een nieuwe te halen, maar gelukkig op die manier opgelost.

[Reactie gewijzigd door menne op 5 mei 2022 17:16]

Ik had precies hetzelfde met m'n oneplus 6, weliswaar usb-c en niet lightning. Wou soms niet opladen, snelladen was sporadisch, etc.

Een keer goed schoongemaakt met een houten tandenstoker en wat van die siliconen usb-c pluggen gekocht.

Sindsdien geen probleem meer. Voor het schoonmaken zou je ook perslucht kunnen gebruiken.
fun fact, als je telefoon waterdicht is, dus tegen water kan, kan het ook met een metalen instrument
Heee! Siliconen USB-pluggen? Waarom heb ik niet eerder bedacht dat dit überhaupt bestaat?
* P_Tingen gaat zoeken
Schoonmaken werkt ook uitstekend met een compressor.. erg blij mee en niet meer pielen met stokjes. De compressor had ik zelf al, maar wellicht ken je iemand met zo’n ding.
Mooi je microfoon en speakers mee beschadigen, met die compressor. #nietverstandig
Nah, dat valt wel mee, met één beweging zijn die kleine broekzakstofjes eruit
Dan kun je ook gewoon blazen en heb je geen compressor nodig.
Dat viel best tegen.
Dat zijn problemen die storend zijn, maar veelal niet altijd leiden tot actie. (de batterij)
Veel mensen leren er mee leven totdat het scherm of andere onderdelen (oplaad poort) vervolgens na 4-5 jaar kapot gaan. Dan wordt het pas ondoenlijk en genoodzaakt om tot actie over te gaan.

Ik geloof ook dat een grote groep mensen vanwege milieu en hun portemonnee niet elk jaar een nieuw toestel zullen nemen. Met ook het besef dat je echt niet elk jaar een nieuw toestel nodig hebt voor die enkele nieuwe features.
Met mijn bijna EOL Android kijk ik wel met interesse naar deze lijst. Ik speel met de gedachte om over te stappen naar een iPhone SE juist vanwege de lange support. Mijn huidige telefoon volstaat verder nog prima namelijk.
Mocht je overwegen naar een iPhone over te stappen dan is een overstap naar een iPad bijv. in de toekomst niet uitgesloten. Ook de iPad's hebben een lange levensduur. Zo ontvangt de iPad Air 2 uit 2014 nog altijd feature-updates.

Wellicht wel een interessante overweging om mee te nemen in de keuze Android/iOS.
Ik heb 2x een ipad gekocht die allebei slecht ondersteund werden.

iPad 3, na half jaar al obsolete gemaakt door Apple door de iPad 4. De iPad 3 is met iOS 9 nagenoeg onbruikbaar.

iPad Air, maximaal iOS 12, waardoor er nu al apps zijn die niet meer er op draaien. Ook daar is een iPad Air met iOS 12 vrijwel onbruikbaar want extreem traag.

Voor mij nooit meer een iPad of het moet een pro model zijn. iPhones doen het gelukkig beter op dat vlak en merkte dat ik sneller naar mijn iPhone greep dan die tablets op te pakken. Heb nu een Z Fold 3, dus een tablet is voor mij overbodig.
iPadOS afbeelding

De iPad Air is inmiddels 9 jaar oud. Is het dan heel vreemd dat bepaalde apps niet meer ondersteund worden (door een verouderd besturingssysteem)? Dat de prestaties ondermaats zijn kan ik niet beoordelen maar kan ik mij wel wat bij indenken.
Ik heb 2x een ipad gekocht die allebei slecht ondersteund werden.
Wat heb jij een zwaar leven!
iPad 3, na half jaar al obsolete gemaakt door Apple door de iPad 4.
Wat een onzin! Dat er een opvolger komt betekent niet dat het "oude" model het niet meer doet. De iPad 4 is overigens niet veel meer dan een iPad 3 met een Lightning aansluiting.
De iPad 3 is met iOS 9 nagenoeg onbruikbaar.
Wat is onbruikbaar? Een accu die het nog een dag volhoudt? Oude apps die het bija allemaal nog doen? Ja, inderdaad, er zijn bedrijven die pushen de nieuwste versie van de software, ook al werkt dat niet op een 32-bits SoC. Ziggo Go bijvoorbeeld. Maar Netflix doet het gewoon nog, bet zoals vele andere programma's. Ik kan het weten, want ik gebruik mijn oude iPad 3 nog dagelijks.
iPad Air, maximaal iOS 12, waardoor er nu al apps zijn die niet meer er op draaien. Ook daar is een iPad Air met iOS 12 vrijwel onbruikbaar want extreem traag.
De iPad Air is al bijna 9 jaar oud. Neem eens een Android tablet of telefoon van 9 jaar oud, wat verwacht je daarvan? Het is een feit dat iPads lang meegaan, en dat schept blijkbaar bovenwereldse verwachtingen mbt OS en ondersteuning.
Voor mij nooit meer een iPad of het moet een pro model zijn. iPhones doen het gelukkig beter op dat vlak en merkte dat ik sneller naar mijn iPhone greep dan die tablets op te pakken. Heb nu een Z Fold 3, dus een tablet is voor mij overbodig.
Succes met je phablet!
Goh wat een negatieve reactie joh. Ik was kritisch op die apparaten, omdat ze na 1 iOS upgrade al erg traag werden. Met onbruikbaar heb ik het niet over de apps, maar over hoe traag ze geworden zijn. Batterijduur heb ik het niet eens over gehad, want mijn iPad 3 en Air zijn hooguit 20 uur gebruikt.

Blijkbaar mag je geen kritiek hebben op Apple. Is dat zo erg soms? Is Apple zo geweldig dat je niet mag zeggen dat ze ook mindere producten op de markt hebben gezet? Apple maakt goede producten, maar niet ieder product was goed en/of succesvol.

De iPad 4 was meer dan alleen een lightning poort en Apple heeft destijds ook excuses gemaakt voor de iPad 3. Dat jouw ervaring goed is met je iPad betekent niet dat andere mensen daar dan ook zo over moeten denken. Helaas doet je reactie anders vermoeden.

Ik verwacht helemaal geen lange ondersteuning. Dat bepaalde apps het niet doen snap ik. Dat je je browser niet kunt updaten, dat snap ik niet. Dat ik ongewenste features niet kan uitschakelen ten goede van performance snap ik dan ook niet of laat het me downgraden naar een versie die wel lekker draait. De beveiligingsrisicos die ik dan neem zijn dan mijn eigen verantwoordelijkheid.

Over het phablet gedeelte, ben je jaloers om nog even een sneer uit te delen? Je realiseert je hopelijk dat een toestel groter dan 5 inch technisch gezien al onder een phablet valt? Ik gok dat de meeste mensen dus een phablet hebben. Dat je een Z Fold niks vind is je mening, en net zoals ik kritiek mag leveren op sommige Apple producten, mag jij kritiek hebben op een Z Fold.

Overigens heb ik ook kritiek op de Z Fold, want geen enkel bedrijf maakt toestellen zo goed dat er helemaal niks op aan te merken is.
Mijn Ipad 2 tikt aankomende zomer de 10 jaar aan en eigenlijk is het pas sinds 1 jaar dat ik echt merk dat sommige dingen niet meer lukken. De browser kan steeds minder, updaten van bepaalde apps wordt niet meer ondersteund. Sinds 7 maanden daarom ook een nieuwe tablet (Surface Go, dat was even wennen), maar ipad is nog steeds in gebruik als eReader en voor mijn e-mail. Zelfs na bijna 10 jaar gaat opladen vlekkeloos, is de batterijduur nog heel behoorlijk en doet zelfs de home-knop nog steeds wat ie moet doen.
Was de Motorola Xoom niet ongeveer even oud als de iPad 3? Intussen is het bedrijf Motorola gekocht door Google en na een paar jaar weer verkocht ook.
Ipad 3, die begon met iOS 5. Heeft 5 jaar lang feature-updates gehad. De Ipad air die in 2013 op de markt kwam? En ze kunnen “nu al” sommige apps niet meer draaien? Je weet dat we in 2022 leven toch?

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 5 mei 2022 22:00]

Doelde op de iPad Air, en tbh vind ik dat een tablet wel langer mee mag dan een telefoon.

Maar goed de iPad 3 om daar op terug te komen begon idd bij iOS 5, iOS 6 was de laatste update voor die tablet die fatsoenlijk was. iOS 7 maakte het ding al super traag en alles wat erna kwam maakte dat nog erger. Dus ja mijn ervaring ermee is niet zo best.

Met "nu al niet meer werkende apps" doel ik op apps die echt geen superkracht nodig hebben om te draaien. Ter vergelijking, mijn even oude pc kan Windows 10 en alles wat daarbij hoort draaien al dan niet erg snel.

Dat ik ervoor gemind wordt is jammer en laat maar weer eens zien dat als men kritisch op Apple is je daarvoor afgebrand wordt.

Jammer, want ik heb met veel plezier 10 jaar lang Apple devices gehad. Ik zou nog steeds een Apple toestel hebben als ze weer wat zouden durven zoals de 64 bit processor, capacitive touchscreen, touchID etc. Ze durfden risico's te nemen, waar ik de laatste jaren het idee heb dat ze op safe willen spelen en de andere kant vd markt juist die sprongen maakt. Ik vind dat de progressie bij Apples iPhones hier een beetje stagneert, waar standaard features pas jaren later worden toegevoegd, en sommige standaard features er na 15 iOS versies nog steeds niet in zit. Een goed voorbeeld is het zoeken in je contactlijst via T9 om die vervolgens vanuit je dialer meteen kunt bellen, dit is een standaard functie in zelfs de goedkoopste telefoon. Daarentegen laat de dialer je wel letters zien, maar je kunt er niks mee doen. Ik weet t niet echt een issue, maar als je dit verwacht en gewend bent is het bloedirritant dat zoiets simpels niet kan behalve met een jailbreak, en ik weet zeker dat er meer Apple gebruikers zijn die ook dit issue hebben.

Enige gebieden waar ik vind dat Apple die risico's echt neemt is voor de Apple Watch, wat imho nog steeds de beste smartwatch op de markt is en met hun macs/macbooks. Waar ze met de M1 een echt gewaagd risico hebben genomen.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 5 mei 2022 20:42]

Jij vergelijkt tablets met pc’s en telefoons. Dat is natuurlijk geen goede vergelijking.
Ipads worden in vergelijking met andere tablets zeer lang ondersteund. Ik deel wel jou mening dat ze erg langzaam werden bij de oude ipads. Maar jouw hele betoog gaat 90% over andere dingen en 10% over de ipad, waar jouw vorige post op sloeg. Als jij een andere tablet kent met betere support, dan hoor ik dat natuurlijk graag.
Helaas ken ik die niet (of heb ik die nog nooit mogen proberen). Ik ga er stiekem vanuit dat een surface tablet het in dit geval ietsje beter zal doen, maar ik heb helemaal geen ervaring met die tablets.

Dat het geen goede vergelijking is dat begrijp ik, maar ik neem aan dat de meeste mensen het toch wel als volgt zien: PC voor lange termijn, Tablet voor middel termijn en Telefoon voor kort termijn. Mijn issue met de oudere iPads is eigenlijk maar 1 grote en dat is het feit dat je de browser niet kunt updaten en 1 kleinere, dat de tablet traag werd. Als alleen dat al mogelijk zou zijn zou zo'n tablet al een veel langere levensduur hebben. Voorbeeld is dat safari in 9.3.5 geen ondersteuning heeft voor ES6 scripts. Je zou verwachten dat het geen probleem zou moeten zijn om alleen de browser te updaten. (mind you dat er zelfs browsers bestaan die nog op windows 98 werken). Ik snap wederom dat dit geen goede vergelijking is, maar ook geen vreemde vergelijking. Een browser is niet hetzelfde als een nieuwe mobiele game die gebruik wil maken van alle nieuwe technieken. De hardware in oudere tablets zijn meer dan capabel om die browser te draaien.

Je hebt uiteraard gelijk, het is 2022 en we zouden die apparaten al lang moeten upgraden. Gelukkig hoef ik me daar dan ook niet druk over te maken. Ik had alleen graag de tablets aan de muur gehangen om iets simpels te kunnen bedienen als mijn smarthome. De schermen lenen zich er enorm voor en de software is meer dan capabel om het te draaien. (mijn iPad Air kan gewoon mijn HomeKit app weergeven). Maar hier komt weer die ene irritatie, te traag. De Homekit app is erg licht tov bijv Safari. Maar de tablet overall is traag door bepaalde ongebruikte features. Dit maakt het in deze situatie zo dat ik sneller ben om mijn telefoon van tafel te pakken en daar homekit mee te bedienen dan een dedicated tablet aan de muur.

Nieuwe iPads hebben dit probleem uiteraard niet en Apple heeft het probleem met downclocken opgelost nadat er wereldwijd over geklaagd werd. Helaas was dit voor de oudere tablets te laat.

Dat Apple zo lang ondersteuning geeft vind ik echt top, maar ik hoop dat Apple in de toekomst er dan voor kiest bepaalde features niet te ondersteunen ten behoeve van performance of de mogelijkheid om te downgraden of features uit te schakelen.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 5 mei 2022 22:17]

Jouw een na laatste alinea zegt het eigenlijk. Downclock-issues is verleden tijd. De iPads werken nu als een tierelier. Kan ook niet voorstellen dat jij een 2013 telefoon in gebruik heb. Hoeveel telefoons heb jij intussen versleten? Als jij per 2 telefoons(4 jaar) 1 tablet slijt. Dan is dat geen slechte score, vind ik zelf. In dat geval zou je 2 versies verder dan de ipad air moeten zitten.
Vandaar ook die laatste alinea ;)

Gelukkig zijn telefoons en pc's voor mij meer dan voldoende en was een tablet niets meer dan een hebbedingetje in mijn geval. Ik had enkel gehoopt dat Apple het ons mogelijk had gemaakt om op oudere tablets bijvoorbeeld een lichter OS te zetten. Begrijp me niet verkeerd, ik snap waarom de zaken zo zijn en waarom het zo gelopen is, maar de hardware van een iPad Air is meer dan capabel om vloeiend te kunnen browsen, het OS is alleen te zwaar.

De iPad Pro vind ik overigens weer de andere kant van het spectrum, waar die echt heel goed is geworden! Ik wilde alleen maar aangeven dat niet alle producten die Apple uitgebracht heeft toppers waren en dat ervaringen van mensen hierin anders kunnen zijn. Zoals mensen ook verschillende eisen hebben bij een telefoon. Geen verwijten dus naar Apple of hun beleid met updates. Geloof me maar dat ik super blij was toen mijn iPhone 6 Plus een update naar iOS 12 kreeg. Maar je gaf t al aan, het is 2022 en deze problemen zijn verholpen (helaas zijn de prijzen ook veel hoger, maar dit geldt helaas voor alle fabrikanten)
iPad 3 is niet obsolete gemaakt, maar opgevolgd. En dat ging redelijk snel. Maar dat is geen argument voor je stelling dat ze slecht ondersteund werden.

iPad Air: ik heb hier een iPad Air op IOS 12 draaien en hij draait nog steeds als een zonnetje. Dus in jouw geval moet er wat anders aan de hand zijn.
Gelukkig is "draaien als een zonnetje" een relatief begrip en is ieders perceptie van snelheid anders. Dat het voor jou als een zonnetje draait kan, wil niet zeggen dat dat voor een ander ook zo is.

Sterker nog, door die verschillende percepties, zou het kunnen zijn dat beide ipads (die van jou en mij) exact hetzelfde presteren, maar dat jij vind dat die als een zonnetje draait en ik vind dat t tergend traag is.
dat klopt allemaal als een bus. Maar jij gebruikte het als een argument dat het 'obsolete is gemaakt' of niet meer gesupporteerd werd. Je gebruikt dus je eigen subjectieve waarneming om een algemene uitspraak te doen. Dat kan niet.
Even with its impressive specs, the iPad 3 was the shortest-lived iOS device in history. Seven months after its introduction, the iPad 3 was discontinued and replaced by the iPad 4. This may be the reason the iPad 3 was placed on the vintage and obsolete list while its predecessor, the iPad 2, continues to to supported.
bron: https://www.digitaltrends...generation-ipad-obsolete/
Even with its impressive specs, the iPad 3 was the shortest-lived iOS device in history. Seven months after its introduction, the iPad 3 was discontinued and replaced by the iPad 4. This may be the reason the iPad 3 was placed on the vintage and obsolete list while its predecessor, the iPad 2, continues to to supported.
bron: https://www.digitaltrends...generation-ipad-obsolete/
Ik weet niet waar de auteur van het artikel die wijsheid vandaan haalt m.b.t. de iPad 2. De iPad 2 heeft meer updates gehad (in aantal) dan de iPad 3, maar de iPad 2 is niet langer (in tijd) ondersteund dan de iPad 3. Ik denk typisch klok-klepel verhaal.
Ja klopt. Mijn ouders gebruiken hem nog, maar dat is wel een gevalletje waar het zijn doel voorbij schiet. Dat apparaat is niet vooruit te branden meer en apps lopen met regelmaat vast. Mijn Air uit 2013 is blijven steken op iOS 12 en hoewel die inmiddels redelijk wat features mist en zeker niet meer snel te noemen is, draait ie gewoon nog stabiel.
Vaak werkt een volledige wipe plus backup teruglezen om weer wat snelheid terug te krijgen. Batterij vervangen helpt ook vaak, CPU snelheid gaat naar beneden wanneer je accu versleten is om zo lang mogelijke accuduur te kunnen bereiken.
Ik update als de batterij onbetrouwbaar wordt (bij 20% batterij opeens uitvallen). Meestal loopt dat ongeveer gelijk met de laatste iOS update na 5–6 jaar.
Ik heb ‘m gewoon vervangen voor 15 euro. iFixit had een mooi filmpje. Kan nog wel ff mee
En als je zoals ik geen vaste handen hebt (veel te klein die telefoons) kan je het altijd nog laten doen voor een euro of €40. Heb je geen nieuwe iPhone voor.
En ik denk toch ook dat het prijskaartje een rol speelt. Als je een Apple hebt wil je meestal ook weer een Apple hebben vanwege de apps die je had en je data in de cloud.
Zo zak je inderdaad wel dieper in een ecosysteem. Ik zou er niet aan moeten denken om alle apps op Android weer te kopen. Voordeel daar is dat je wel van telefoon (merk) kunt wisselen mits je niet bij allerlei merkspecifieke stores dingen koopt.

Ik denk dat gewenning ook een rol speelt. Vrienden zijn van Android naar iPhone gegaan en moesten enorm wennen aan iOS. Ik zelf zou nooit naar Android gaan vanwege dat. Mijn werktelefoon (Samsung) is frustrerend om te gebruiken.
Je moet ook meenemen dat er veel mid en low budget Android in circulatie is vs. alleen 2 of 3 modellen SE. Maw bijna iedereen die een iPhone nieuw koopt eigenlijk een high tier smartphone: of het nu de goedkoopste of de duurste optie is, van dit jaar of een model ouder.
En vermoedelijk hebben dan ook meer jongeren een dergelijk abonnement waarbij telefoon vervanging meteen ook betaald wordt.

Overigens is het ook mogelijk dat telefoons zakelijk verstrekt worden en dan worden deze ook makkelijker eerder/vervangen.
Ik denk dat de meeste bedrijven ook wel drie keer nadenken voordat ze werknemers met een verouderd OS laten doorlopen. De risico’s zijn gewoon te groot.
Want ik zie ook zat android telefoons rondgaan die al jaren geen updates meer hebben gekregen.
Dat is natuurlijk een drogreden. Dat er mensen zijn die niet hun telefoon vervangen vanwege het niet krijgen van updates wil niks zeggen over hoeveel mensen die wel hun telefoon vervangen dat doen vanwege het niet krijgen van updates.

Voor mij is dat in ieder geval wel een reden. Ik zou met liefde veel langer met een telefoon doen. Eventueel batterij vervangen en gaan met de banaan. Met fabrieksondersteuning (op android) zijn updates echter om te huilen, met een custom ROM kom je al een stuk verder maar dan mag je zelf wat gaan prutsen. En het is altijd maar de vraag of er dingen zijn die niet lekker werken, en wanneer de paar hobby-ontwikkelaars die builds maken er mee ophouden.
Mwah, ik heb nog nooit een telefoon vervangen vanwege een defect… Of de nieuwe was veel beter (camera en scherm iPhone 3gs->4), of hij werd onwerkbaar traag (4->5s) of niet meer supported (5s->X).

Heb wel meerdere keren accu’s vervangen bij de 4 (zelf) en 5s (laten doen). X gaat tot nu toe nog lekker!

Zolang je voorzichtig bent met je telefoon is er meestal geen reden om ‘m te moeten vervangen vanwege een defect. Een oude accu mag ook geen reden meer zijn. Zelfs een nieuwe accu laten plaatsen bij Apple is financieel gunstiger dan een nieuwe telefoon. En een kapot scherm heb ik in 16 jaar smartphones nog nooit gehad :*) (even afkloppen)
Wat dacht je aan accu?
Enkel hier om te bevestigen; Ik heb afgelopen week na 4 jaar m'n telefoon dusdanig laten vallen dat het scherm uit elkaar sprong (en maar van 20cm hoog op een zachte vloer, ook) en heb hem inderdaad daarom vervangen. Werkte nog prima. De nieuwe is wel wat fijner maar was de 'upgrade' niet per sé waard. Mijn vorige telefoon was na 2 jaar al een véél grotere upgrade op de voorganger dan deze na 4.
Het is eigenlijk ook onzinnig om een toestel dat verder nog prima functioneert te gaan vervangen alleen omdat er geen bepaalde software updates mee voor uitkomen.. Mijn vorige was een Nokia 8 en die had ook allang geen updates meer, uiteindelijk vervangen omdat de batterij echt te slecht werd.. Ik heb nu een Samsung S22 met 5 jaar update ondersteuning en we gaan wel zien hoe lang die meegaat.. Best kans deze keer dat de batterij het eerder begeeft dan dat de update support ophoudt.. Het zou verplicht moeten worden dat elke mobiel minimaal 5 jaar software ondersteuning krijgt.. Ook beter voor minder e-waste vermoed ik..
Ik ben juist overgestapt naar IOS vanwege onder andere het belabberde update beleid op Android telefoons. Waarom zou ik de hoofdprijs moeten betalen voor een telefoon die de fabrikant na 2 jaar eigenlijk al niet meer wilt ondersteunen?

Heb mijn Iphone 11 sinds 2019, zo lang dit model ondersteund wordt zie ik voorlopig nog geen reden om een nieuw model te kopen. wellicht als Apple komt met echte must-have features?
Dan ben je een uitzondering. Want 99,99 % van de gebruikers vinden die update meldingen zelfs vervelend.

Verder is de hoofdprijs betalen een keuze. Een motorola van 200 euro is voor 99,99 % van de mensen meer dan genoeg. Ik heb een moto g7 plus uit 2019 en die draait de nieuwste android 12. Dus dat is al minstens 3 jaar.

Dus om jouw vraag terug te gooien:
Waarom zou ik de hoofdprijs moeten betalen voor een telefoon
waar haal jij steeds die 99,99% vandaan?
Ik haal er 0,01 % van de 100 % af omdat ik mijn persoonlijke ervaring niet voor iedereen wil laten gelden.
dan is het nummer nog steeds op niks gebaseerd en nog steeds jou mening
O zeker, maar ik neem aan dat wat ik eigenlijk overal zie niet heel erg afwijkt van de norm qua dit betreft. Net als dat we PEBKAC ook als de oorzaak van 99,99 % van de problemen zien.
Telefoons zijn ook ontzettend feature complete. Er zijn geen echt grote upgrades meer te vinden, alles is op dit moment een beetje incremental, wat betere batterij, wat beter scherm (al is bijna alles tegenwoordig oled), wat betere CPU (maakt al bijna niet meer uit, meeste mensen gebruiken al die performance toch niet)en een wat betere camera.

De grote feature upgrades die we "vroeger" hadden zijn er bijna niet meer, "the big one" is nu vooral foldables maar veel mensen vertrouwen het nog niet, zo een zacht vouwbaar scherm is toch nog steeds niet klaar voor de markt, het is makkelijk te beschadigen en die crease blijf je zien.
Inderdaad, ik heb nu een Iphone 11 maar daarvoor heb ik jarenlang (een jaar of 4) een Windows toestel gehad (950)

Die had zelfs enkele features die de veel latere iphone 11 niet had. zoals bv een beter scherm (amoled scherm)

Niet dat het scherm van de iphone niet goed is, die voldoet ook.

De grote stappen zijn er wel uit, allemaal incrementele verbeteringen die niet snel de noodzaak van een volgend toestel tot gevolg hebben
Ik vind het gewoon kut dat Iphone nog steeds native geen t9 bellen heeft ... En die apps die je kan downloaden vertrouw ik niet echt.
T9 bellen, wat is dat? Enige T9 die ik ken, en ik kan vinden, is het makkelijker sms'en op dumbphones.
Op Android kon je vanuit de dialer/telefoonapp (met 10 cijfers) zoeken in je contacten. Wil je Piet bellen? Dan typ je 7438 en verschijnt Piet als zoekresultaat. Voor in de dialer is dat zoveel handiger dan je hele contactenlijst doorzoeken met een volledig toetsenbord.
Of simpelweg in spotlight 'Piet' typen als je niet wilt praten tegen je telefoon.
*edit, ik maakte een domme opmerking :)

Gewoon op favorieten drukken in iOS leek me handiger dan codes onthouden. Ik realiseerde me niet dat het hetzelfde werkt als T9 van vroeger.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 5 mei 2022 16:50]

P G D T
Q H E U
R I F V
S

PIET, maar ook Piet B, C en D, Pieterse, iemand met een adres in Pieterburen komen tevoorschijn.

Maar je kan ook RIET bedoelen dus Riet A en B, Kees van Riet, info@cafedespRIET.nl etc. komen óók tevoorschijn.

Juist als je een wat uitgebreider adressenboekje hebt, is een volledig toetsenbord wel zo praktisch.
Linus?? is that you??
Was ook altijd een tevreden Lumia gebruiker en vond het jammer dat het over was. Was een heel fijn apparaat, met een prima camera. Nu, na een aantal goedkope Androids nu een oude Iphone 6s gekregen, nieuwe batterij erin en het is een prachtapparaat met een fijne camera. Oude spullen voldoen vaak nog prima. Ervaar hetzelfde met een aantal ouder Lenovo laptops, prima apparaten.
Jup. Herkenbaar.

Vroeger waren nieuwe telefoon-releases nog spannend. Nu kun je de bingo-kaart erbij pakken en idd. vinkjes zetten voor:

xx % snellere processor
xx % meer lichtinval in de camera
xx % hogere helderheid
xx % meer accuduur

etc.

Desalniettemin vind ik dit niet jammer en is het gewoon hoe evolutie/innovatie werkt. De foldable gaat ook nog groot worden, al gaan daar nog een paar jaartjes over heen (en ook daar went de mens weer snel aan) ;)
Vooral mooiere filmpjes en foto's maken is reden om te upgraden. Maak ik toch weer mooiere film/foto's van de kinderen, waar we nog lang plezier van zullen houden de rest van ons leven.
Ik zou eigenlijk nog wel een iPhone willen waarbij ik in de liggende houding van achter een toetsenbord naar beneden kan trekken met de kwaliteit van de Blackberry’s toentertijd :) (Natuurlijk zonder dat ie dikker wordt dan de huidige iPhone).

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 5 mei 2022 16:56]

Klopt! Sterker nog, je ziet dat fabrikanten terugvallen op wat keuzes en bepaalde zaken "downgraden".

Ik zeg niet dat dit allemaal nuttige dingen zijn, maar eerst had je nog wel eens:
- IR Blaster
- Hartslagmeter
- 3,5mm jack
- 1440p/4k schermen (Samsung en instap iPhones zijn weer iets teruggeschroefd)

Zo zullen er vast nog meer dingen zijn, maar deze zijn even "top of mind" voor mij.

Ik zou het wel een toffe trend vinden als smartphone makers meer op koeling gaan focussen. Een Snapdragon 845 van een paar jaar oud is net zo snel met een overclock als de recente gen 1 modellen. Je moet alleen je toestel openmaken en modden om 'm zo ver te krijgen.
Om extra performance uit je toestel te persen is een 1080p scherm juist fijner dan een 1440p/4k scherm bijvoorbeeld.

Maar anyway, het is tegenwoordig gerommel in de marge. Alleen Apple weet nog stug door te zetten met chip verbeteringen i.c.m. hun eigen software.
Precies. Ik gebruik met veel plezier mijn super snappy Iphone SE 2016 met 32GB opslag.
Ondanks de hoge aanschafprijs verdient dit zich dus terug door langdurige support.
En milieutechnisch gezien maakt het ook nogal een verschil als iPhones veel langer gebruikt worden.
Dat het langer ondersteund wordt betekent niet dat het ook langer gebruikt wordt.
Als de batterij van een mobiel het heeft gehad gaat een mobiel doorgaans de la in.
Maar de mogelijkheid is er, dat is goed.
Bij refurbished spul gaat er toch wel een nieuwe batterij in? In mijn kennissenkring heeft 66% refurbished (ja ik ken er maar 3). En Apple is niet bepaald mijn ding, maar het valt mij op hoe lang zij nog doen met refurbished spul, dus milieutechnisch is het toch wel mooi.
Wel jammer dat Apple dan weer het express moeilijk maakt om zelf je iPhone makkelijk te kunnen repareren, wat juist weer slecht voor het milieu is.
Ik heb nog geen Samsung/Huawei/Xiaomi/whatever kit gezien waarmee je het zelf kunt repareren?! Overigens moet je volgens Macrumors wel beetje handig zijn om die kit te kunnen gebruiken, maar het kán en ook voor die kit kon het al, ken een arts die zelf z'n scherm gewoon verving (nou ja, handig is hij iig wel dus...).
Ik heb meerdere malen schermen van Xiaomi's vervangen en ik ben verre van handig, ik zeg niet dat het super makkelijk is, maar mijn punt was dat Apple het express moeilijk maakt met hun eigen soort schroefjes, software die niet meer werkt als je zelf een onderdeel vervangt, dat soort dingen doet Xiaomi niet.
Nou ja, daar heb je misschien een punt, maar Xiaomi is toch wel ff iets ander merk dan Apple. Nintendo gebruikt ook aangepaste schroeven, je kunt de schroevendraaiers en andere reparatiemeuk overal verkrijgen, maar liefst bij iFixit (natuurlijk!).
Je kunt het zelf fixen, de tools zijn beschikbaar. Je moet alleen wel weten wat je doet.
Eens.

Daarbij wil ik wel benadrukken dat dit niet zo zwart-wit is als veel mensen denken t.o.v. Android.
In tegenstelling tot iOS hoeft bij Android niet het hele OS geüpdate te worden om bijv. de browser bij te werken. Zo zijn er updates in de vorm van OS-updates/upgrades, beveiligingsupdates, Google Play systeem updates, Google Play Service updates en app-updates.
een groot deel van de Android toestellen nooit een zinvolle update heeft mogen krijgen
een bron graag
https://gs.statcounter.com/os-version-market-share/android

Android 12 is al een tijdje uit, ruim de helft zit nog niet eens op 11.

Samsung heeft hun update beleid wel een beetje op de rit, maar van Lenovo en vele anderen is het nog steeds huilen met de pet op.

Dus vandaar dat Google van die houwtje touwtje oplossingen heeft moeten bouwen om te zorgen dat veel toestellen nog wel een beetje security en feature updates kunnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 5 mei 2022 16:06]

Rare vergelijking. Er zijn veel android toestellen, toestellen van rond de 100-200 euro hebben een groot markt andeel in android, natuurlijk krijgen die toestellen van 100 euro niet zo lang updates als toestellen van 1000+ euro.

Mijn android van 140 euro heeft 3 android upgrades gehad, dat is dan beter dan 4 android/ios upgrades die je krijgt bij Samsung/Apple voor 600-1200 euro als je de kostprijs meeneemt.
dit is niet helemaal eerlijk tegen over android denk ik. door dat deze open source is draait android dan ook echt op alles.
ik heb magnetrons gezien met android, ik heb zelf een dap met aindroid 7. dit zijn devices die ook niet een update nodig hebben aangezien deze single purpose zijn.
ik denk dat dit de data sterk beinvloed.
Linux draait ook op alles en is volledig aan te passen. Bij Windows kan je ook custom drivers, eigen UI en weet ik veel wat bovenop het OS bouwen.

Toch is de gemiddelde Linux distro en Windows gewoon centraal te updaten.

Google heeft bepaalde design keuzes gemaakt met Android, dit om het aantrekkelijk te maken bij fabrikanten en markt te winnen. Waardoor Android niet centraal geupdate kan worden. Dit hebben ze achteraf brak proberen te fixen d.m.v. Playstore en services.

Heel prettig voor mij als iemand die liever die Playservices meuk niet op mijn toestel wil hebben staan. Er wordt gezeurd over telemetry in Windows, maar de shit die Android naar huis telefoneerd... Holy moly.
Ik ken ook zat gebruikers met Apple die weigeren te updaten dus dat zegt helemaal niets.
Bijzondere uitspraak. Mijn budget android kwam met android 8 en zit nu op android 11, 3 android upgrades, niet slecht voor een toestel van 140 euro, al had ik er natuurlijk graag nog 1 gekregen, maar je kan ook niet te veel verwachten voor dat budget.
Je zou maar een volledig system update met reboot moeten doen om je browser te updaten :+ 8)7
een paar keer per jaar rebooten inderdaad...
Zo is het wel begonnen ja. Maar als je je erin verdiept zie je dat het eigenlijk beter werkt op lange termijn met alle veranderingen die Google doorgevoerd heeft.

Zeker nu Android fabrikanten hun update beleid ook in positieve zin aanpassen en systeempatches gemeengoed worden.
Google had even bij Linux, Windows, BSD of whatever kunnen afkijken. Besturingssystemen die ongeacht de drivers of GUI schilletje, gewoon centraal geupdate kunnen worden.

Zou wat zijn als je op je Lenovo of Dell laptop, afhankelijk bent van Lenovo of Dell om OS updates te krijgen. Dat zou de PC wereld never nooit accepteren.

Bij Android vinden we dat normaal 8)7

Google heeft bepaalde designkeuzes gemaakt op Android en dat hebben ze achteraf houwtje-touwtje proberen te fixen door het OS afhankelijker te maken van de Playservices. Niet voor ons gemak overigens.
Fair point opzich. Maar volgens mij zit het probleem vooral in de drivers toch? Dat is een geheel met het OS en Samsung en Qualcomm zijn niet zo happig om dat vrij te geven.

Dat is ook al jaren het probleem met custom ROMs voor Exynos toestellen in ieder geval.

Verder dan dat komt mijn kennis ook niet overigens. Vergeleken met iOS is het in ieder geval fijn dat je niet een heel OS hoeft te patchen voor een tweak in de klok-app.
Android heeft de firmware/drivers sinds 8 (? dacht ik) los gekoppeld van het OS net als dat Microsoft dat (ook pas) met Windows Phone 8 had gedaan. Android kan in theorie updaten zonder dat de drivers geupdate dienen te worden.

Maar Google vind het zelf natuurlijk niet erg dat de verantwoordelijkheid voor het updaten van Android niet bij hun ligt en ze toch wel veel informatie kunnen mijnen via de play services.

Google is ook niet te streng naar fabrikanten toe om dit aan te pakken. Want Microsoft was wel streng met het update beleid voor WP en daar heeft Google destijds stevig van geprofiteerd.
Ik kan je niet modereren, maar thanks! Weer wat geleerd :)
als je een refurbished A-grade iphone koopt valt zelfs de aanschaf prijs echt heel erg mee.
Handige tabel!

Echter, het cijfertje van '# feature updates' moet eentje naar beneden in de gehele lijst.
iPhone 13 heeft er nog 0 gehad (en niet 1) want is standaard shipped met iOS 15 (vanaf de eerste die verkocht werd)
iPhone 12 heeft er ééntje gekregen iOS 14 -> iOS 15
etc etc

[Reactie gewijzigd door Waarez op 5 mei 2022 15:59]

Daar heb je gelijk in. Even de afbeelding pakken dus en 1 jaar er vanaf tellen. :P
Dat is dan ook consistent met het businessmodel van Apple, ze verdienen leuk aan de hardware, maar ze willen vooral uit software diensten hun inkomen halen, dus je krijgt 5gb iCloud, en de rest moet je bijkopen, betalen via Apple Pay tegen een percentage die ze pakken bij de verkoper.

En hoe je dit ook kunt zien, dat hardware het levermechanisme is voor diensten, is uiterlijk van de toestellen, vormfactor van de eerste modellen zie je nog steeds terug, iPhone 6 en SE zijn sprekend gelijk, iPhone 5 en 13 op de bezels na, en camera eiland, zit ook hetzelfde ontwerp in. Vond zelf de 3GS het lekkerste in de hand liggen overigens.

Resultaat is een stabiel ontwerp, en over de levensduur uitgesmeerd is de aanschaf betaalbaar.
Alleen is de wow factor er wel vanaf die andere telefoons wel brengen.
De nieuwe iPhone 13 op kantoor gaf 0 reacties, maar toen iemand de Flip 3 binnen bracht was die het middelpunt van de belangstelling.
Leuk overzicht. Een beetje nitpicken: je telt de eerste IOS versie ook als update, dat lijkt me niet terecht.
Fair. Dan even de afbeelding - 1 doen :P
Ik denk dat dit (mede) verklaart waarom bepaalde iPhone gebruikers pas na x jaar upgraden.
Ik denk ook dat een groot deel van de gebruikers die een 4 jaar oud model gebruiken, die niet nieuw hebben gekocht, maar dat het doorschuivers/2e hands toestellen zijn. Vooral bij ouderen zie je dat vaak, die hoeven niet perse het nieuwste van het nieuwste. Een door een kleinzoon voorgeïnstalleerd afdankertje voldoet voor hen prima.
Dat is zeer zeker het geval. Mijn moeder ontvangt om de zoveel jaar een iPhone van haar werk. Na x jaar kan ze besluiten die terug te geven of over te kopen tegen een bepaald bedrag. Dit laatste doet ze dan en geeft deze aan mijn vader (welke 0 eisen aan een telefoon stelt). Op die manier gaan de iPhones nog jaren mee en mijn vader interesseert het echt niet wat een toestel kan zolang hij maar op WhatsApp kan en kan bellen. Meer is er niet nodig.
Apple hardware is gewoon prima en een Iphone 7 Plus ten opzichte van een nieuwer model doet niet onder aan mail, insta, bellen en whatsapp.
Toch verbaas ik mij erover dat mensen nog oudere IPhone gebruiken. Mijn vriendin heeft alles gehad t/m de IPhone 8 en die accu's zijn zo bizar slecht altijd na 2 jaar.

Ze stapt nu naar een 13 over waar het beter lijkt te zijn.

Ik heb zelf altijd Sony maar zie sinds 3 jaar eigenlijk ook geen reden meer, misschien volgend jaar. De ontwikkelingen zwakken af.

[Reactie gewijzigd door AMARONE op 5 mei 2022 17:30]

Er speelt ook iets anders en dat is dat klant vaak ook oudere modellen kopen ivm de prijs en zelf refubished is goede business ook bij ons en de afgelopen jaar alleen maar toegenomen.
Mijn vader heeft nog een 5s voldoet voor hem prima aangezien hij hem eigenlijk nooit gebruikt. Maar moet nu noodgedwonen upgraden omdat apps als rabobank en spotify niet meer werken, en laten dit nou precies de dingen zijn die hij wel gebruikt.
Besef je dat dit een toestel is uit 2013 die tot vorig jaar nog beveiligingsupdates kreeg. Dat is 8 jaar ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 5 mei 2022 15:16]

best wel knap voor een toestel uit 2013.
Op ten duur is het inderdaad over en uit met de feature-updates en dat is zonde (maar begrijpelijk vind ik) voor de eindgebruiker. Mijn vader gebruikt inderdaad ook nog een iPhone 5S naar volledige tevredenheid; het toestel is zelfs op 23 september 2021 nog voorzien van iOS 12.5.5, weliswaar geen feature-update maar wel een beveiligingsupdate voor een toestel afkomstig uit 2013. Dat is in ieder geval al noemenswaardig te noemen (en mede daardoor één van de no-brainers om zijn volgende toestel weer een iPhone te laten zijn).
Het is niet echt begrijpelijk als een iphone nog gewoon snel genoeg is om de software te draaien..
Tuurlijk wel. Het is niet haalbaar om toestellen eeuwig te ondersteunen met updates.
Ja je kunt inderdaad nog wel een tijd doen met de iphone, zelfs als de ios ondersteuning ophoud.
Goed nu mag het dan ook wel eens een keer, deze zijn al weer 9 jaar oud.
En dit is dus waarom apple gebruikers aangeven dat de aankoop prijs niet zo veel is in verhouding met hoe lang je er mee doet.
Dat slaat natuurlijk nergens op je kan een Android toestel ook prima 4 jaar gebruiken.
Ik heb nog steeds een galaxy s10+ en voldoet nog prima.
De Galaxy S10 heeft echter wel de laatste Android-update ontvangen en zal nog tot volgend jaar beveiligingsupdates ontvangen. De iPhone 11 uit hetzelfde jaar zal nog makkelijk iOS 16 en een aantal versies erna kunnen draaien.

Op zich gaat Samsung wel de goede kant op, met 4 Android-updates en 5 jaar aan beveiligingsupdates op de nieuwere toestellen. Daarnaast merkte ik ook op dat ze zelf nog reparaties leveren aan telefoons sinds de Galaxy S6.
De S10 zal daarnaast ook nog jarenlang (beperkt) nieuwe features en beveilingsupdates ontvangen via Google Play Services.
en hoe zit het met nieuwe Android versies voor je 3+ jaar oude Samsung toestel?
Dat je security updates krijgt dat geloof ik wel ;)

Ik heb hier een iPhone SE (1e generatie) van 6 jaar oud liggen en die draait nog gewoon de allernieuwste iOS versie. Pas bij de iOS 16 (eerstvolgende grote update) kan hij niet mee en zal hij enkel nog security updates krijgen.
Samsungs en Pixels krijgen nu ook 5 jaar updates. Alle andere merken niet helaas...
Ik heb dit jaar nog een update gehad naar Android 12 en het toestel blijft maandelijks updates krijgen tot in ieder geval volgend jaar.
Samsung is inderdaad de positieve uitzondering. Bij de meeste andere Androids is het na een jaar of 3 na lancering al klaar met updates.
Ik moet toch wel echt stellen dat het wel degelijk verschil maakt, de updates bij Android houden in de meeste gevallen het niet zo lang vol. Dan kunt u zeggen dat het nog wel werkt, echter is de beveiliging dan niet meer gewaarborgd (ja er is altijd risico, maar je hebt risico en risico).

Voor mij is ook opgevallen dat mijn Galaxy telefoons S7 & 9 beide naar c.a. 2 jaar echt vreemde kuren begon te krijgen en dit was met factory resets e.d. 4 van de 5 keer te herstellen. De meeste gebruikers hebben echter geen zin in dit gedoe en willen een telefoon die "gewoon werkt".

Zelf nu 1 jaar een IPhone 12 en in een jaar tijd nog niets vreemds gehad, dit was voor mij met Samsung/Android toch wel degelijk anders.
Tsja ik herken het beeld wat je schetst in je 2e alinea helemaal niet, ook niet bij mijn vrouw of collega's die ook een Galaxy telefoon hebben, heeft verder weinig zin om hier een welles nietes discussie over te houden maar je kan daar geen conclusies uit trekken. Op werk hebben we ook iPhones en geloof me die hebben ook soms problemen zoals een kapotte microfoon of antenne die niet meer goed werkt, ook daar kan je geen conclusies uit trekken.
Jawel, maar het punt dat @jaenster wil maken heeft ermee te maken dat iPhones door de lange software-ondersteuning en snelle chips gewoonweg veel langer mee kunnen dan de concurrentie, dat blijkt uit deze cijfers van dit artikel.
Zou je kunnen citeren waar in het artikel je dit leest? Ik zie het namelijk niet. Volgens mij wordt in dit artikel alleen gekeken naar iPhones en niet naar andere toestellen van concurrentie. Ik kan overigens wel bevestigen dat je prima vier jaar vooruit kan met een telefoon van een concurrent. Zelf heb ik bijvoorbeeld vijf jaar gedaan met een oneplus 3. En dit model was bij aanschaf met € 399,00 een stuk goedkoper dan de iPhone 7 van hetzelfde jaar voor €769,00.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 5 mei 2022 15:36]

Het staat toch letterlijk in het artikel?
Bijna alle actieve iPhones in Nederland kunnen verder de nieuwste versie van iOS draaien, schrijft Telecompaper. Volgens dat medium kunnen 94 procent van de iPhones overweg met de meest recente updates van Apples mobiele besturingssysteem. Apple ondersteunt met iOS 15 alle iPhone-modellen die sinds 2016 zijn uitgebracht.
De concurrentie is, afhankelijk van het merk, na 2 tot 5 jaar al uitgespeeld als het aankomt op software-updates.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 5 mei 2022 15:23]

Android updates != iOS updates

Qua updates die drivers/kernel/systeem fixes doorvoeren heeft iOS doorgaans beter voor elkaar. Binnen Android lijkt Samsung de enige te zijn die goede verbeterslagen maakt en in de buurt komt van Apple, maar Apple doet het nog steeds beter.

Systeem componenten worden al jaren via de Play Store gedistribueerd, waar dat bij Apple bijv. via een systeem update moet. Hierdoor krijgen toestellen die al lang niet meer ondersteund worden door de originele fabrikant nog wel updates voor belangrijke componenten die in apps gebruikt worden. Een security fix voor bijvoorbeeld jouw browser engine wordt bij Android niet als systeem update gezien.

Edit:
Ideaal zou natuurlijk de ontkoppelde aard van Android (componenten updaten zonder systeemupdate) met de support duur van Apple op daadwerkelijke systeem updates.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 5 mei 2022 15:31]

Ik heb niet zo lang geleden mijn Xiaomi MI5 (7 jaar! oud) ingeruild voor een Google pixel 4. Die pixel4 is inmiddels 3 jaar oud.
Op beide telefoons LineageOS met laatste Android versie en patchlevel.
De Pixel gaat zo nog wel een aantal jaar mee. Voor beide telefoons _veel_ minder betaald dan een even oude iPhone ooit zou kosten.
Hoe doe je dat met de accu dan?
Voor de pixel heb ik die (nog) niet hoeven te vervangen. De Xiaomi MI5 was eenvoudig zelf te vervangen. Voor minder dan 10 euro via ome Ali een nieuwe accu besteld en daar werd zelfs een setje tools mee geleverd om de achterkant eenvoudig te openen. Was uiteindelijk een klusje van een kwartier.
Nice. Dank. Dat ga ik in vervolg ook maar doen. Gewoon goede 2e hands pixel, Lineage erop en gaan. Heb nu een Poco F3, snel toestel maar zonde van de gare camera.
De concurrentie is, afhankelijk van het merk, na 2 tot 5 jaar al uitgespeeld als het aankomt op software-updates.
Ja maar dat zie ik nergens in het artikel staan. Hebben we hier ook cijfers van?

[Reactie gewijzigd door Archcry op 5 mei 2022 15:40]

Ik heb een 8 jaar oude Android tablet waarmee ik nog prima Netflix kan kijken.
Mijn pa heeft een oude iPad, weet niet precies welk model, maar daar kan je dus geen Netflix meer op kijken want de app moet geupdatet worden en om te updaten met je iOS updaten wat niet meer kan.
Dus ik durf best te zeggen dat de applicatieve ondersteuning van Android beter is dan van iOS ondanks dat Android zelf niet meer geupdate wordt.
Dat is vreemd. Ik gebruik mijn iPad 1 nog steeds regelmatig voor Netflix
Via de browser dan? De app werkt niet meer voor zover ik weet zie ook hier op Tweakers forum:
Ipad 1 films kijken [Netflix/Movie converters]

Edit:
Voor de browser heb je ook minimaal versie 13 nodig:
https://help.netflix.com/en/node/23742

[Reactie gewijzigd door Bazvv op 5 mei 2022 15:53]

Gewoon iOS 5.1.1 en Netflix 4.3.1 werkt nog steeds. Krijg nu sinds vorige week wel een melding dat hij ergens eind deze maand niet meer werkt.
De iPad Air 2 uit 2014 (bijna 8 volledige jaren oud) heeft nog iPadOS 15 ontvangen en is daarmee helemaal up-to-date qua feature-updates. Netflix vereist iPadOS 14.0 of nieuwer.
jup. zit al 4 jaar op de iphone XS in september. hij is nog net zo goed en zo snel als op dag 1. misschien wel binnen jaartje accu eens vervangen. zou je denk ik niet kunnen zeggen bij android gebruikers. heb vaak genoeg android gehad. altijd max 2 jaar kunnen doen met die dingen
Ik kom net van een tweedehands Galaxy S9+ af, heb hier 2 jaar mee gedaan en de vorige eigenaar ook.
Het is meer dat ik het leuk vond om weer een nieuwe te nemen, niet dat het erg nodig was.
De accu hield nog prima een dag vol na 4 jaar gebruik en hij was ook niet traag, ja mijn nieuwe doet nu makkelijk 2 dagen en is vlotter maar dat mag ook wel.
Kocht je dan een goedkoop model of een model vergelijkbaar met een Iphone?

Ik koop meestal flagship Android telefoons en doe hier ook een jaar of 4 mee (Galaxy S1 van 2010 t/m 2014, S7 van 2017 t/m 2021, tussen 2014 en 2017 2 goedkope androids gehad die houden het idd niet zo lang vol) Gebeurd vaak dat een budget Android met een Iphone wordt vergeleken en dat klopt niet helemaal.

(voordeel van de Iphone is dat je ook wel 4 jaar updates krijgt, daar loopt android wel echt achter)
Prijs is met veel usual suspects in Android land die op hetzelfde niveau zitten sowieso al even geen serieus argument meer tegen een iPhone dus dat kan je inderdaad prompt negeren.

Maar dat die lange support een reden is voor de prijs geloof ik ook niet.

Bij Fairphone gooien ze er qua duurzaamheid nog wel een schepje bovenop door ze gewoon rond (user) serviceability te ontwikkelen en ze kosten minder dan de goedkoopste (actuele) iPhone.
Dus buiten (minimaal) 5 jaar softwaresupport die je daarna gewoon kan verlengen met een 3rd party rom van het een of ander kan je ook gewoon zelf onderdelen vervangen.
Als je een iPhone laat kletteren na 3 jaar schrijf je hem evengoed af omdat Apple een rib en been rekent voor reparatie.

Je hebt dan wel iets minder "telefoon" wat betreft hardware maar ze hebben ook een fractie van een fractie van een fractie van de verkoop volume's die Apple wegzet.
Wat me dit vooral zegt is dat Apple en Samsung (veel) beter moeten kunnen functioneren wat duurzaamheid aan gaat.
Fairphone zit aan hun vierde toestel en ze serveren een markt van helemaal niks vergeleken met deze twee titanen dus er is gewoon geld aan te verdienen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 5 mei 2022 15:49]

Dus buiten (minimaal) 5 jaar softwaresupport die je daarna gewoon kan verlengen met een 3rd party rom van het een of ander kan je ook gewoon zelf onderdelen vervangen.
ik denk alleen wel dat 95% van de mensen niet de kennis hebben om een 3rd party rom te installeren op de telefoon. en dan kom je nogsteeds op je 5 jaar software support.
Gaat er natuurlijk niet persé om dat je dat zelf gaat doen.
Maar als je het normaliseert dat je telefoons gewoon kan repareren omdat je gewoon onderdelen kan krijgen, en ook kan voorzien van andere software enzo, ontstaat daar vanzelf een markt omheen van mensen die het wel kunnen en dat als dienst gaan aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 mei 2022 14:13]

Hoewel dat klopt merk ik dat voor sommige mensen in mijn omgeving de rek een beetje uit is.

Ik vind dat voor wat je krijgt, vooral met de niet Pro modellen het wel waard is, zeker met de hoeveelheid updates.

Maar als ik dan de geruchten over de nieuwe 14 en 14 Pro modellen lees en dat de prijs, vooral in EU meer gaat stijgen, dan is dat minder fijn.

Maar aan de andere kant, gelukkig gaan ze qua support lang genoeg mee, ik ben terug bij iOS juist vanwege dat.
Mijn budget samsung android van 250 euro gebruik ik over een maand al 5 jaar. Heb je geen iphone voor nodig.

Toestel werkt nog prima voor whatsapp, bankzaken, nieuws youtube muziek ect ect.

Batterij is natuurlijk al wel wat minder, maar zie eigenlijk voor de rest weinig reden om te gaan vervangen.
Als je hem niet kapot gooit valt de prijs per jaar inderdaad reuze mee.
Je wordt gemind, maar dat is wel een risico. De Iphone is namelijk in de aanschaf hoger dan een Android telefoon. Daardoor zijn reparatiekosten duurder, laat staan verlies.
Mijn ervaring is dat Samsungs zelfs duurder in reparatie zijn dan iPhone’s!!
Via officiële kanalen

En dan heb ik het over de Galaxy S serie’s vs de normal iPhone series.

Apple’s zijn duur maar flagship androids zijn niet goedkoper
ja dat is altijd de mooie vergelijking die je van mensen hoort. een iphone is natuurlijk ook een flagship model en daar betaal je dan uiteindelijk ook voor. een flagship samsung/oneplus telefoon betaal je ook gewoon veel geld voor.
Heb je een concreet voorbeeld?

Nieuw scherm voor mijn Note 10 + via Samsung is 280 euro. Iphone 12 van mijn vriendin 300.
Dat doe je met een auto toch ook niet, of wel?
Bij sommige mensen gaan auto's of telefoons bijzonder kort mee.
Ik gebruik mijn s9 plus ook nog steeds..
Mijn Pixel 1 deed ik ook 4 jaar mee. Nu Pixel 4a. Voor een fractie van een Apple gekocht (€286). Maakt ook nog eens betere foto's dan de meeste Apples.

Het kan dus wel, maar inderdaad het gros van de Android toestellen is troep en zelfs Pixels worden niet lang voorzien van upgrades (wel updates).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 6 mei 2022 09:38]

de iPhone 11 is ook het toestel wat niet afdoet aan de 12 en 13 qua design.
De meeste verstoppen of verpesten het ontwerp toch met een hoesje en screen protector. Zelf nu 2,5 jaar een 11 Pro en moet zeggen dat ik nog geen reden voor upgraden zie.

Daarnaast ook nog een iPad Pro liggen maar vanwege versplintering van het scherm is die wel aan vervanging toe. Apple producten gaan wat dat betreft lang mee tot er schade aan zit. Reparatie betekent vaak financieel total-loss.
Verpest is het, als je telefoon valt of iets anders schadelijk zonder hoesje.
Dat laatste is met alles zo. Ik heb m'n vaatwasser proberen te laten repareren. Heeft me rond de 150 euro gekost aan voorrij en onderzoekskosten met daarna de mededeling dat reparatie duurder is dan een nieuwe.

Vervolgens combimagnetron kapot, toch weer proberen te laten maken. 65 euro verder en dezelfde mededeling, reparatie is duurder dan vervangen.

Toen ging de wasmachine kapot (echt he allemaal in hetzelfde jaar) en heb ik maar direct een nieuwe gekocht. Reparatie, ik trap er niet meer in.
Binnen je garantie termijn is laten maken gratis(mits je een goed merk hebt). Maar eens. Een wasmachine van 250 euro nieuw.... daar kan je niet tegen op repareren. Tenzij je oompje ofzo dat kan.
Ook na je garantietermijn mag je nog een hoop verwachten van de verkoper. Aangezien je recht hebt op een deugdelijk product.
Is in het bovengestelde voorbeeld de vaatwasser nog maar 5 jaar oud, dan kun je spreken van een niet deugdelijk product. En zal de verkoper netjes met een goed voorstel moeten komen.

Android gebruikers zouden daar ook massaal gebruik van moeten maken. Meestal krijg je na 1,5 jaar al geen updates meer... (nee, iOS is geen oplossing, het besturingssysteem beperkt je veel teveel. Android ook niet, die zit weer vol bugs, en beide respecteren jouw privacy niet).
De route tussen ‘zou moeten’ en ‘doen’ ligt vol met plassen gezeik.
U heeft zeker gelijk, echter krijg een verkoper maar zover.
Hoe goedkoop is je micro dan?
een beetje vaatwasser spuugt altijd wel een fout code. daardoor met de hulp van het internet altijd tot nu toe een zelf reparatie gedaan. helaas zegen de fabriekanten bijna bij elke fout code bel een monteur. terwijl een beetje technisch aangelegt iemand meestal dit zelf kan.
Daarom doe ik dat zelf, repartatie van witgoed is idd belachelijk duur. En schema's/onderdelen lijsten zijn er genoeg op internet.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 5 mei 2022 16:35]

Probeerden ze bij mij ook. Echter, de vaatwasmachine was zelf uit elkaar te halen - en als ik dan toch 'moest' vervangen, haalt het ook niet uit als hij niet meer in elkaar gaat.

Bleek de pomp te zijn, en die was nog redelijk modulair ook.

Ipv 700 voor een nieuwe, of 300 voor reparatie, was ik voor 99 klaar.

Allermooiste vond ik wel dat ik de reparatie sneller voor elkaar had, dan wanneer ik op de monteur had gewacht, die na onderzoek dan nog op het onderdeel had moeten wachten.
Zo kreeg ik ooit een ‘reparatie’ voorstel voor mijn auto van 600 euro. Bleek een koppelings haakje te zijn dat ik gratis van de sloop mee kreeg.
Ik denk niet dat dat de reden is, ik heb de XS en die werkt nog bijzonder goed en is qua accu ook nog prima.
Er is simpelweg geen (goede) reden om te upgraden, al zou ik wel graag een keer een betere camera willen; maar dat is luxe w.m.b..
Zelfde hier, heb een XS, prima ding. Accu is richting de 75% aan het raken, maar houd het desondanks prima een dag vol op een accu. Draait alle apps, ook dikke 3d games.
Camera is prima, maar kan altijd beter, dat is ook zo'n beetje het enige.

Ik denk dat ik pas upgrade als de accu echt te erg begint te worden, anders zie ik echt geen reden.
accu vervangen bij apple kost 75 eur. bij phoneworld volgens mij maar 50. ook een goede optie ipv upgraden als het toestel zelf nog ruim voldoende is. ga ik denk ik wel doen
Die 75 euro is als je geen garantie/applecare hebt?


Was ik eigenlijk benieuwd naar, aangezien ik niet veel nut zie in Applecare+ als je een goede inboedel verzekering hebt (dat laatste is licht off topic)
75 euro is inderdaad zonder garantie/applecare. maar idk of applecare het nou echt waard is als je pas na 4 jaar een accu vervangt. applecare is namelijk max 3 jaar volgens mij
Dan valt 75 euro nog mee, had het eigenlijk duurder verwacht van Apple.
https://support.apple.com...air/service/battery-power

Lijstje van alle kosten voor het replacen van een batterij.
Sorry maar dat is toch dramatisch? Mijn budget toestel doet 3 dagen bij heavy use en is binnen 30min volledig opgeladen.
Wat voor jou heavy use betekent. Is voor een ander niks.

Als jij 3 dagen lang youtube aan hebt, constant Nu.nl (die vreet heeeel veeeel stroom op iphone) en 3d games. Dan doe je echt geen 3 dagen met een accu.
Lijkt me sterk. Je "heavy use" is of geen "heavy" of je hebt zo'n budgettoestel dat stiekem een powerbank met touchscreen is.
En welke specs heeft jouw telefoon dan?

Plus wat houdt jouw heavy use in?

Mijn laatste Android toestel had voor huidige maatstaven een totaal prima accuduur, beetje gamen, beetje browsen en ik haalde rond 1,5 a 2 dagen stand-by met 7 tot 8 uur screen on time.

Dat toestel heeft een Snapdragon 855, toen in 2019 nog de top chip.

Aan de andere kant, een kennis heeft een chinees (merk vergeten) toestel met een forse accu en een low end Mediatek CPU, hij haalt rond de 11 uur screen on time en laadt zijn toestel om de 4 dagen.

Maar daar heb je het al, grote accu en zwakke chip en dat is meestal het recept voor een goede accu duur.
Er is geheid een android ding met tov andere androids een lange accu duur.
Het probleem is meer dat kwa spec er heel veel keuze is en je ook kan kiezen voor lichte soc en daar je voordeel uit haald als die high-end power niet nodig hebt.
Maar dingen als support en service verschillen ze ook onder de androids.
Tja en dan heb je de iphone. Is sowieso keuze ios vs android premium merk vs van alles android waar ook premium merk onderzitten.
De keuze is bij apple zeer beperkt en bij android jungle .
Ik XS en volgende wordt ook weer iphone. Zit helemaal in de apple eco systeem.
Dus voor mij is keuze iphone of standard of pro of max wordt.
Android niet relevant. Dus ik heb die keuze jungle niet.
Lange support gesloten store geeft je ook wat security gevoel.

Lijkt mij ook niet gek dat ergens in die android jungle enigzins zo een ervaring kan krijgen of beter. Maar ook heel veel beneden maats is en ook vooral veel low budged geleverd kan worden met ook beperkingen waar uiteraard deel gen last van hebben.
Lijkt mij ook dat apple 1 gen 4 modelen vs de 3 a 5 android top merken dus paar dozijn high-end sku hebben en dus met die meute heel veel meer kansen zijn om iphone te overtreffen. En die ene wordt dan in discussies naar voren geschoven.
Alleen als consument moet je wel ploeteren door die jungle om te achterhalen wat voor jouw beste ding is laat staan of beter dan iphone is op alle vlakken.

Ik blijf bij iphone geen zin in jungle.
Jullie zijn geen goede Apple consumers. Een beetje Apple fan koopt ieder jaar een nieuwe, het moet niet maar het is wel de 'Apple etiquette'. Al is het maar om het bedrijf en de aandeelhouders te supporten in deze toch al moeilijke tijden.

En vergeet daarbij ook niet om elk jaar je Apple Watch en Airpods te vervangen aub.
Aparte opmerking op een topic waar letterlijk wordt verteld dat de helft van de iPhone gebruikers een telefoon van 4 jaar of ouder hebben. Maar dat past niet helemaal in je wereldbeeld natuurlijk.
Oh nee ik snap de 'grap' om Apple gebruikers weg te zetten als modebewuste hipsters die 't alleen maar kopen vanwege het merkje heel goed. Alleen jammer dat de realiteit daar niet mee overeenkomt.
Inderdaad, altijd maar dat hatelijke apple gebash, ik zie de humor er niet van in.
Oh ja wat een enorm goeie grap was het ook zeg, hahahahahhahahahaha!!!!111oneoneeleven Apple gebruikers vinden het leuk om Apple gratis geld te geven!!! hahahhahah!!111

Niveautje hier.
de iPhone 11 is ook het toestel wat niet afdoet aan de 12 en 13 qua design.
Op technisch vlak voldoet het toestel ook voor 90% van de gebruikers. Hij is nog steeds super snel, accu is prima en draait alles nog keurig.

In tegenstelling tot Android toestellen. Ik heb jarenlang de hype van de nieuwste Samsung volgehouden maar telkens na 2 jaar aanzienlijk langzamer dan toen ik het kocht.

Bij mijn iPhones daarintegen niet. Zelfs de iPhone 8 van mijn werk gaat nog prima mee voor alles wat ik ermee moet doen.
Maar die issue geldt niet voor iedere Android toestel.

De s10e die mijn partner tot eind vorig jaar had, voelde na 2 jaar fors trager dan aan het begin, en ik ken wel meer mensen die een Samsung of een MIUI based telefoon hebben gehad, die na een poos trager aanvoelde (LET OP, niet bij iedereen)

Mijn LG voelde net zo snel aan na 2,5 jaar, als bij aankoop en ik merk ook dat veel telefoons die geen skins hebben zoals Motorola ook wat vaker soepel aanvoelen na 2 jaar.

Het kan dus gewoon aan de extras van het toestel zelf liggen (zoals skins) of de gebruiker zelf als deze te veel apps gebruikt.
Heb de SE. Qua formaat ideaal. Maar begint nu toch wel traag te worden.
Geen zin in zo'n joekel telefoon, en de mini is me veel te duur, dus probeer het nog een paar jaar uit te zingen.
Ik had ook een SE van 2016 en vond ook dat die traag begon te worden. Deze krijgt niet meer iOS 16 (verwacht tegen september dit jaar), dus heb ik mij een maand geleden een SE van dit jaar aangeschaft. Ben er best wel tevreden van, en ik vind zelf niet dat deze overmatig groot is in vergelijking met die van 2016. Past nog steeds vlotjes in zowat alle broekzakken.
Je hoeft natuurlijk niet de mini van dit jaar te kopen, je kan ook de 12 mini kopen.
Je kan dan ook nog naar refurbised of 2de hands kijken, waardoor het veel kan schelen op de nieuw prijs.
Ik weet niet op welke SE (gen 1 = 2 GB RAM / A9) je doelt maar de nieuwe SE geen optie?

4.7"
 • iPhone SE (gen 3) - 4 GB RAM / A15 Bionic
 • iPhone SE (gen 2) - 3 GB RAM / A13 Bionic
 • iPhone 8 - 2 GB RAM / A11 Bionic
5.4"
 • iPhone 13 mini - 4 GB RAM / A15 Bionic
 • iPhone 12 mini - 4 GB RAM / A14 Bionic
5.5"
 • iPhone 8+ - 3 GB RAM / A11 Bionic

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 5 mei 2022 15:45]

Hi, nee die zijn me veel te groot. Ik doel op de SE uit 2016.
Ik heb ook een SE uit 2016 maar ik merk niet echt traagheid. Ik merk wel dat veel apps en websites zijn gebouwd voor een groter scherm (sluitknop pop-ups buiten beeld, tekst die uit beeld valt, dat soort gedoe).
Dan kun je goed over naar een 13 mini toch? Schijnt weer de laatste kleine te zijn voor een tijdje.
Ik mis niets aan mijn iPhone 8 wat mij kan motiveren hem te vervangen. Ik besteed mijn centjes wel aan iets leukers.
Nieuwe telefoons zijn eerder evolutionair dan revolutionair.
Iphone 8 met home button geniet ook mijn voorkeur boven mijn iphone 12.
Alhoewel snelheid wel degelijk verschilt.
Mijn kleine 8 doet het inderdaad ook nog prima. zie verder ook geen reden om iets anders te kiezen.
Ik heb me voorgenomen om mijn 8 te blijven gebruiken totdat hij het niet meer doet. Die nieuwe telefoons zien er leuk uit maar tegenwoordig is de enige evolutie de camera, iets wat mij totaal niet boeit, en dat nieuwe ontwerp, wat me geen 800+ euro waard is.

Toen mijn achterkant kapot ging heb ik die voor 100 euro inclusief een nieuwe batterij zelf kunnen maken. Heel knullig maar omdat ik deze telefoon zelf praktisch opnieuw heb opgebouwd (want nieuwe achterkant = nieuwe chassis als je niet zo'n laser machine hebt) voelt hij ook meer persoonlijk en dierbaarder. Inmiddels zit de batterij alweer op zo'n 88% gezondheid, ik doe er eerdaags wel weer een nieuwe in.

Ik merk wel dat hij wat trager begint te worden en dat apps snel gesloten worden op de achtergrond. Het ding heeft ook maar 2 GB werkgeheugen. Maar ik gebruik mijn telefoon ook voor veel dingen, dus misschien is het gewoon tijd om het aantal apps dat erop staat te minderen en meer naar mijn laptop toe te schuiven. Bijkomend voordeel dat ik niet zo veel door notificaties gestoord word :)
iPhone 13 mini is naar mijn mening de beste smartphone ooit gemaakt. Compact, en goede hardware.
iPhone 12 mini is ook niks mis mee.
Die heb ik ook, zakelijk. Die staat op nr2 van beste smartphones ooit.
Zeer mooi toestel, helemaal qua formaat. Hopelijk houdt Apple, ondanks alle geruchten, vast aan dat formaat bij toekomstige iPhones.
Helemaal mee eens. Heb heb zelf sinds een maand en zou niet anders meer willen.
Sinds 2009 Android gebruiker maar sinds ik in 2018 kennis maakte met iOS (iPhone 8 van m’n werkgever) merkte ik dat iOS helemaal niet verkeerd is.
In 2019 een iPad gekocht en nu een 13 mini. Helemaal prima.
Heb zelf ook de 13 mini. Mijn vorige was een iPhone 8. De 13 is een top toestel, maar ik verkies toch touch ID boven face ID.
Daarom is het ook zonde van de grondstoffen om ieder jaar een nieuwe telefoon, tv, laptop of tablet te produceren. om de 3 jaar een nieuw model mag de nieuwe norm wel zijn ondertussen.

[Reactie gewijzigd door Farabi op 5 mei 2022 15:15]

Precies! Daar zou wetgeving voor moeten komen. Elk jaar een ‘nieuw model’ is toch niet meer van deze tijd, met alle huidige ellende. 3 jaar lijkt me helemaal prima. Maar ja, aandeelhouders en investeerders hè…
Welnee daar hoeft helemaal geen wetgeving voor te komen.

Iemand die 6 jaar geleden een iPhone heeft gekocht hoeft toch niet per se een model van twee of drie jaar oud te kopen of te wachten tot er een nieuw model komt?

Als je ergens op wilt inzetten zorg dan gewoon dat mensen hun mobiel langer gebruiken. Iets waar Apple blijkbaar goed mee bezig is.
De staat en bedrijfsleven stelt dat al veel langer op 5 jaar (financiële afschrijving).
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de levensduur van digitale producten. Ik zal niet iedere categorie hier toelichten maar volgens hun panel (enkele duizenden mensen) worden smartphones om de 4 jaar vervangen waarbij de accu als hoofdzakelijke reden wordt aangegeven als "defect".
om de 3 jaar een nieuw model mag de nieuwe norm wel zijn ondertussen.
Die norm wordt ruim gehaald schat. Niet alleen met iPhones. Veruit de meeste mensen kopen niet elk jaar een nieuwe laptop of telefoon. Dat zijn enkele fanatieke gadget fans.

In dat kader zou ik in reviews wel vaker realistische vergelijking willen zien. Niet de vraag of de update van de iPhone 13 naar 14 'het waard is'. Dat is het niet. Maar van 10 naar 14? Zelfde software, wat win ik?
Er komt ook ieder jaar een nieuw model tv, auto, koelkast, etc. uit.

Het doel is niet om elk jaar te upgraden. De consument kan bepalen of bijvoorbeeld de iPhone 14 een waardevolle upgrade is tegenover hun iPhone 8 of dat ze tot volgend jaar wachten voor de iPhone 15.
Ben net van de iPhone X naar de IPhone 13 pro overgestapt. Hoewel tevreden ben met de betere camera en het 120hz scherm, had ik het prima nog wel een jaartje kunnen uithouden.
Voor mij is de lange ondersteuning de reden om mijn Pixel 2 te vervangen door een iPhone 12. Daarvoor altijd een Android telefoon gehad, maar de ondersteuning die je van sommige fabrikanten krijgt is rampzalig. Zelf ben ik fan van Sony, maar ik ga echt geen €800 (Sony Xperia 5 III) geven voor zo'n karige ondersteuning.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee