Analist: Apple overweegt gebruik oledpaneel in volgende iPhone SE

Apple overweegt verschillende schermopties voor de vierde iPhone SE, waaronder een variant met 6,1"-oledpaneel. Dat schrijft Ross Young van DSCC. De telefoon komt volgens de analist in 2024 uit. Eerdere geruchten stellen dat het toestel lijkt op de iPhone XR.

Display Supply Chain Consultants-analist Ross Young schrijft in een betaalde tweet voor Supervolgers dat Apple momenteel verschillende oled- en lcd-opties overweegt, meldt ook 9to5Mac. De techgigant zou 6,1"-oledschermen van twee verschillende leveranciers overwegen. Het bedrijf overweegt volgens Young ook 5,7"- en 6,1"-lcd's van twee leveranciers. De doorgaans betrouwbare analist schreef een jaar geleden al dat Apple een iPhone SE met 5,7"- of 6,1"-scherm overweegt, maar noemde toen oled nog niet als optie.

Op basis van deze informatie lijkt Apple te overwegen om ook met zijn lager gepositioneerde iPhone SE-serie de overstap naar oledpanelen te maken. Het bedrijf gebruikt al oledpanelen voor enkele high-end iPhones sinds de iPhone X uit 2017. Sinds de iPhone 12 gebruiken vrijwel alle nieuwe Apple-telefoons oledschermen. Alleen de SE-serie maakt nog gebruik van goedkopere lcd-panelen; de huidige iPhone SE beschikt bijvoorbeeld over een 4,7"-lcd.

Er gaan al langer geruchten rond over de komst van een nieuwe iPhone SE met vernieuwd ontwerp. In augustus meldde Jon Prosser dat de telefoon een iPhone XR-achtig ontwerp kreeg en onlangs deelde de leaker ook renders van een vermeende nieuwe iPhone SE. De telefoon zou daarnaast een nieuwere soc krijgen. Young stelt dat het toestel in 2024 op de markt verschijnen, waar eerder werd gespeculeerd dat de vierde iPhone SE mogelijk volgend jaar al zou uitkomen. Apple bracht de meest recente iPhone SE in maart uit.

De huidige iPhone SE uit maart 2022

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-11-2022 • 18:52

64 Linkedin

Reacties (64)

64
64
38
2
0
25
Wijzig sortering
Het is een succesvol verdienmodel om in nieuwe budget iPhones hardware te zetten, die de meeste budgettelefoons al een paar jaar hebben. Zo heeft mijn Moto G31 van 150 euro een prima OLED scherm. Apple zou toch hetzelfde kunnenbieden in zijn budget iPhones, voor de premium die ze voor de SE vragen? Het lijkt er nog steeds op alsof Apple er veel aan doet om de SE minder aantrakkelijk te maken, zodat je voor de hogere modellen gaat.

Ik heb zelf een SE gehad en juist het mindere scherm vond ik niet netjes voor een telefoon van die prijs.
Aan de andere kant, je krijgt wel een soc etc die in het duurdere model ook zit, en dat heb je, voor zover ik heb gezien toen ik Android had daar minder. Ze moeten met een goedkopere telefoon uiteraard ergens op bezuinigen
De vraag is of het in dit geval gaat om een daadwerkelijke bezuiniging of dat ze bang zijn dat deze SE omzet van de duurdere modellen gaat wegsnoepen. Een iPhone met OLED scherm met een snelle SoC in de behuizing van de XR begint aardig veel op de iPhone 12, 13, 14 etc. te lijken.
Omdat veel gebruikers niet verder komen dan social media is een snellere soc minder belangrijk dan een fatsoenlijk scherm.
Niet mee eens. Het scherm van een iPhone SE is nu al fatsoenlijk, niet de allerbeste misschien. Maar OLED maakt niet een scherm opeens extreem goed.

Wat heb je aan een half trage telefoon met een zogenaamd goed scherm?

Liever een telefoon die krachtig genoeg is om de aankomende jaren mee te kunnen. Want ook die social media apps worden steeds zwaarder. Wat dacht je van filters in Snapchat. Videobellen via Facetime (dat loopt heerlijk soepel op goede iphones, maar minder op oude varianten).
Ze mogen dringend een oled paneel gebruiken voor al dat geld ze vragen voor de iPhone se, het scherm,van de se nu kan je niet bepaald goed noemen, mijn dochter van 13 heeft er ook een en voor een kind van die leeftijd is dat scherm goed maar kan veel beter. Ook de accu duur mag beter als ik zie van vrienden die rondlopen met een Samsung A 50 of 52 enzz is dat voor minder geld een betere klasse met een mooi oled paneel en een accuzuur van 1 dag. Apple loopt veel achter gebruikt oude hardware en vraagt de hoofdprijs in de se, enkel de soc is een snelheidmonster. Maar ik vind Apple te duur aan het worden, de 14 pro Max kost stukken van mensen. Ik heb een 13 pro Max en deze was al zo duur maar de 14 pro Max is te zot voor worden, als de Samsung ultra beetje de zelfde prijs blijft word mijn volgende de ultra van Samsung. Ook de iPads zijn duur geworden meer dan 500 euro voor de instapper die nog niet eens een gelamineerd scherm heeft. Ik heb een iPad Pro 11 inch daar zou ook een oled paneel in mogen voor die prijs, Samsung kan het wel in de s8 plus tablet voor veel minder geld.
Nu terug naar de se, deze mag volgend jaar al uitkomen met modern design, oled paneel en een veel betere accuduur want dat is nu een ramp, merk ik genoeg aan de se van dochter en dat is nog geen 5G smartphone.
Voor mij was de Iphone SE 2020 juist weer een ''koper'' wat voor mij persoonlijk de juiste telefoon was.
Klein, Snelle soc, en voor mij dus een LCD display.
Waarom LCD?
Heel simpel, nare ervaring met vroegere galaxy toestellen waar OLED burn-in gebeurde.
Na een dag navigeren met de galaxy omdat de truck naviagtie defect was en ik klanten had die ik nog niet kende had ik dus burn-in.
Dit met de S6 Edge, S8, S10, en geloof zelfs de S20.
De iphone SE daartegen gebruikte ik bijna dagelijks meerdere uren achter elkaar met navigatie en tot op vandaag geen enkel probleem met het display of inbranders.
Voor gevoel werkt en is deze toestel als op dag 1.

Dus waarom voor mij LCD boven OLED?
Persoonlijke ervaring vertrouw ik LCD gewoon veel meer.
Je had vier keer pech met je truck navigatie, al die keren reed je naar onbekende klanten en dat gebeurde je met een s6 edge, s8, s10 en zelfs met een s20?

Ik vind het een raar verhaal.
Je kan ook alles letterlijk nemen.
Nee niet met alle toestellen gelijk.
Enkel de S6 edge. Daar stond google maps en symbolen duidelijk als watermerk in beeld.
Met de andere galaxy toestellen die eveneens oled waren exact hetzelfde. Vaak met statisch beeld waar dit gebeurde.

Met de huawei p30 lite, iphone se 2020, en zelfs een goedkoop samsung budget model met LCD geen enkel probleem mee gehad.

De S6 Edge had een inbrander gekregen doordat het beeldscherm op automatisch helderheid stond. Zon erop , tussentijd laden of lossen en ding stond gewoon met vol vermogen van helderheid aan. Even niet opletten of onwetendheid en het is een duur foutje
Ik denk al. Klonk allemaal erg raar. Het is namelijk zo dat alle LEDs last hebben van slijtage, de helderheid neemt af. Ook de witte LED die achter/naast jou LCD scherm zit. Alleen is bij die LED de slijtage gelijkmatige zichtbaar over het hele scherm, het is iets minder helder.

Bij (AM)OLED zijn de pixels opgebouwd uit drie (RGB) of vier (RGBW) individuele sub pixels. Het probleem wat men hierbij heeft is dat de rode sub pixel minder slijt dan de groene. De blauwe slijt het snelst van allemaal. Na verloop van tijd zal dat merkbaar worden in de kleur van de pixel. Met name op die gebieden waar vaak een logo of dezelfde knoppen getoond worden zullen de pixels een afwijkende kleur kunnen gaan tonen t.o.v. hun buren. Dit is echter een langzaam proces, bij normaal gebruik zou je er geen last van mogen hebben.

Dit geldt voor alle AM(OLED) schermen, groot of klein. Dus ook voor de telefoons van Apple met OLED en voor televisies.

Is dit een ramp? Nee want zo snel gebeurt dit niet. Bij testen heeft men echt weken nodig waarbij men het scherm een vaste afbeelding laat tonen op de hoogste helderheid. Dus dat dit bij jou in een dagje gebeurde is echt heel bijzonder te noemen.
De SE is voor Apple belangrijk als 'binnenkomer'. Mensen die een SE kopen gaan later wellicht over op duurdere modellen. Gezien de extreem hoge prijzen voor de 14 en het feit dat er geen 14 mini is, zie ik wel ruimte voor een kleinere SE mét OLED scherm als instapper.
Duhhh. Wat een vaag gedoe. Er is voor telefoons geen andere keuze dan een oled- of lcd-paneel.
In theorie zou je nog e-ink kunnen gebruiken.
Succes met het kijken van Youtube videos :+
Ja, dat wil niet echt lekker... :+

Maar voor een rugged outdoor smartphone waar je wat GPS navigatie apps e.d. op draait. Zie ik een e-ink scherm best wel zitten! Dat is eigenlijks mijn wens. E-ink is goed afleesbaar in de zon en geeft een lange accuduur.

Ik gebruik mijn iPhone 11 voornamelijk voor kaarten apps als Pocket Earth, OsmAnd Maps, TPE, Sygic, etc., als muziekspeler met Doppler, eens een appje met Signal, een mailtje, smsje, belletje en ik lees wat nieuws. En foto's schiet ik in 99% van de gevallen met mijn camera's. Dus een e-ink zou wel kunnen voor mij.

Maar even on-topic: natuurlijk moet er een OLED scherm in de nieuwe iPhone SE komen! ...Anders loopt Apple wel erg achter op de rest. De vraag is natuurlijk of het wel past in de winstmaximalisatie plannen? Is zo'n stap niet te extreem voor Tim - winstmaximalisatie is my middle name - Cook?
Kijken van reclames met flintertjes content tussendoor bedoel je 🤪
Eerder een dutje doen totdat de reclame voorbij is en wakker worden wanneer de flintertjes content langs flitsen. :*)

Maar een browser zoals Opera werkt ook best goed wat betreft het skippen van reclame.
Of Microled... Maar een echt goede e-ink telefoon zou overigens wel fantastisch zijn. Jammer dat er maar weinig echte keuze is tussen telefoons tegenwoordig. Qua concept op het moment eigenlijk alleen vouwschermen die wat afwijken. Zelfs de Qwerty phones zijn inmiddels echt dood.
In theorie zou je nog e-ink kunnen gebruiken.
Lijkt me niet slim, ik weet niet zeker of het achtergrond licht gebruikt... zo niet dan kun je de berichten of autonavigatie in het donker niet lezen of volgen.

Even op internet kijken of er e-ink telefoons zijn
En gevonden: https://www.e-ink-info.com/e-ink-devices/mobile-phones.

Je theorie is bevestigd! :)
Hmm, vreemd Indd. Of bedoelt Apple dat je straks kunt kiezen? Of dat verschillende varianten verkrijgbaar worden voor bijv. verschillende landen?
Ik begrijp in ieder geval weinig van de nieuwswaarde als dat niet zo is.
Het nieuwtje is dat oled schijnbaar een optie is. LCD was de verwachting aangezien het op de XR moet gaan lijken, en die telefoon een LCD heeft.

Persoonlijk hoop ik vooral dat ze afstappen van de sub 1080p resoluties. Die +-320ppi schermen die ze eerder altijd gebruikten zijn naar mijn mening korrelig.
Ach, misschien is een CRT straks weer helemaal hip. Een jaar of 20 geleden heeft IBM nog een soort vlakke CRT geintroduceerd. Eigenlijk een soort plasma :P
het feit dat men uberhaubt na zo lang eindelijk lijkt te gaan overwegen om ook voor de SE oled in te zetten... voorgeen was het in ieder geval gegarandeerd geen oled... als klopt wat hier gezegd wordt is apple dus mogelijk aan het onderzoeken / (of onderhandelen) over deze schermen en zal ze haar keuze waarschijnlijk baseren op... A prijs en B levering-garanties

gezien echter de prijs van de huidge 13 (vorig jaar model) vrees ik dat er voor de SE nog steeds genoeg bewegingsruimte is om toch nog LCD te kiezen... <vergelijking>

maar je kunt natuurlijk blijven hopen. ergens kan ik me toch nog wel voorstellen dat men liever gewoon de XR namaakt met een A14 of a15 ofzo erin.. en toch nog LCD al was het maar omdat anders de iphone 13 en 14 niet meer gaan verkopen.
Ik denk dat het woord "overweegt" in het artikel niet juist gekozen is maar dat het meer iets moet zijn als "wikt en weegt". Apple lijkt er nog niet uit te zijn of het LCD of OLED wordt.
Het punt hier is dat Apple altijd LCD heeft gebruikt voor hun SE-telefoons, maar nu ook OLED overweegt.
Vraag me af of een grotere SE nu wel de juiste keuze is. Mensen kiezen voor de SE omdat ze een kleinere telefoon prefereren.

Daarnaast zal gezien de laatste producten van Apple de prijs ook wel behoorlijk omhoog gaan voor de nieuwe SE.
De kleine mobiel gaat met een beetje geluk worden vervangen door de smartwatch met (e)sim-kaart zodat je er ook mee kan bellen en berichten mee kan versturen.
Veel succes met WatsApps of e-mails typen op je smartwatch.
Mensen kiezen voor de SE omdat ze een kleinere telefoon prefereren.
De 12 en 13 Mini zijn kleiner..
Denk dat mensen (ook) voor de SE kiezen omdat ie de minst dure is.
De mini is er nu uit. Ik wacht wel tot ze met een nieuwe kleine telefoon komen, tot die tijd de mini 13.
Over de mini gesproken dat zou mijns inziens wel echt een mooi maatje kunnen zijn waar ze weg zouden kunnen komen met een 1300x700 oled scherm zodat de kosten misschien nog wel redelijk blijven

De 12- en 13 mini zijn maar net wat groter dan de iphone 8 en SE’s dus dat zou een best wel logischer stap zijn dan kiezen voor de XR / XS die dan ook gelijk weer zo groot zijn dat het gaat concurreren met de huidige line-up

Kies dan liever voor een gedownclockte 12mini met een simpeler scherm en een veel goedkopere camera module

Hopelijk heb je dan van de cpu en het scherm ook minder powerconsumption en krijg je eindelijk wat je eerst niet kon krijgen bij de mini

Een degelijke accuduur
De iPhone 8 en SE 2/3gen zijn groter en zwaarder dan de iPhone 12/13 mini.

Hier een vergelijk: https://www.apple.com/iph...SE-3rd-gen,iphone-13-mini
Daarom hoopte ik ook op een volgende SE die op de Mini reeks was gebaseerd. Zeker gezien die lijn er uit ligt met de 14 serie leek die kans mij eigenlijk aanzienlijk. In de mini form-factor zit een stuk meer rek dan de XR.
Inderdaad, dat zou ideaal zijn. Ik heb nu de gewone 13, maar ik vind het een best zwaar en groot onding.
Het is dat ik deze van mijn werk heb dat ik hem gebruik. Privé zou ik direct voor de mini gaan.
Dat dus. De iPhone SE is voor mij lekker handzaam. Ik kan hem nog goed met 1 hand bedienen. Specs boeien me weinig, want ik gebruik dat ding hooguit voor m'n mail lezen / appen / etc. De iPhone SE is de goedkoopste optie om in het Apple ecosysteem te komen/blijven.

Zeker voor zakelijk gebruik is het een prima ding. Daar heb je lang niet altijd de nieuwste iPhone nodig.
Dat betwijfel ik. De reguliere mini serie van ook geen succes.
Ik heb vroeger de SE 2016 gehad. Ik heb nog steeds nostalgische gevoelend voor die telefoon en vond het een heel leuk en mooi telefoontje. Maar mijn overweging was de prijs en niet het formaat. En voor anderen die ik ken met zo'n telefoon was het 't zelfde verhaal.

Ik verwacht ook dat de SE in prijs omhoog gaat. Het zal dan nog steeds de "goedkopere" opties in de line up zijn. Maar als budgetoptie is tegen dan wellicht een iPhone 12, of misschien wel de 13 een interessantere optie.
De harde home-button en een groter scherm zouden mij juist wel naar deze SE trekken.
Mensen kiezen voor de SE omdat ze een kleinere telefoon prefereren.
Dat betwijfel ik. Het is al meerdere malen gebleken dat het overgrote deel van de mensen helemaal geen kleine telefoon wilt. Er is ook een reden dat elke fabrikant stopt met kleine telefoons, ook Apple

Ik denk eerder dat mensen de iPhone SE willen omdat het een "Betaalbare" Apple is.. niet iedereen wil 1K+ uitgeven voor een telefoon, maar vele mensen willen alsnog wel graag een iPhone hebben
Eens dat de prijs de belangrijkste drijfveer is, ben wel bang als ik bv naar de nieuwe iPad kijk dat de prijs van de SE ook behoorlijk omhoog gaat. Verwacht dat hij maar marginaal onder de iPhone 14 uit gaat komen qua prijs, 699 of 799 euro schat ik in.
Misschien ben ik wat overvoorzichtig, maar OLED komt bij mij het huis niet in totdat het inbrand risico acceptabel is. Kunnen ze niet beter beide varianten maken? De enige iOS apparaten die ik heb zijn van mijn baas, en ik betwijfel of zakelijke gebruikers OLED eisen.
Burn in is niet zo'n groot risico voor de meeste gebruikers, anders hadden we daar inmiddels genoeg over gehoord. Het ligt uiteraard wel aan je gebruik, iemand die op 100% brightness de hele dag navigeert heeft hier misschien wel last van na een tijdje. Maar bij normaal gebruik zul je er niet snel tegen aanlopen.
OLED techniek is door de jaren veel beter geworden. Burn-in is niet zn heel groot probleem meer
IDD mee ens, daanaast geeft oled wel een beter beeld, althans ik he hier nog een Lenove P2 met oled, als ik deze naast de Moto M9+ leg zie ik zeker wel verschil in beeldkwaliteit. vergeleken is de moto 10xniks
Ik heb al jaren oled smartphones en nog nooit problemen ermee, ook niet met oled tablets die ik heb gehad van Samsung. Ik weet niet waar jij dat haalt, een oled scherm is veel mooier dan een lcd en word tijd dat Apple voor die SE van zo een dure prijsklasse eindelijk oled gebruikt. Als je ziet wat Samsung kan doen met de A klasse smartphones voor veel minder geld.
Ik heb het niet alleen over smartphones. En het idee dat het kan inbranden is al te eng. Ik weet van een youtube-kanaal die een OLED monitor reviewde die later inbrandde.

Toegegeven, smartphone schermen staan meestal niet lang aan op hetzelfde beeld met hoge helderheid. Het risico op inbranden met OLED is waarschijnlijk <5% op een 5 jaars basis. Maar ik wil eerst een OLED scherm model zien die na jaren intensief gebruik met een pc of zo nooit inbrand. Ik kan wachten.
Maak de SE lijn gewoon wat de Mini-series was.
Een niet al te groot scherm voor de nieuwe SE lijkt me ook een logische keuze. Concurreert minder met de 14 en je bedient er de doelgroep die liever een kleiner scherm heeft ook mee.
Kunnen ze niet gewoon de 14 die blijkbaar slecht verkoopt goedkoper maken.
Hoop dat ze met een 512gb model komen, maar dikke kans dat deze telefoon dan net als de instap iPad de dubbele prijs gaat krijgen.
iPhone SE 2022 gebruikt een 8 jaar oude ontwerp met een 65% screen-to-body ratio. Als ze hun ontwerp vernieuwen kunnen ze een 5,6 (of groter) scherm inbouwen. Qua formaat is de iPhone SE uniek op de markt. Het heeft een design update nodig.
Dan kom je dus uit op de iPhone 12/13 mini zo ongeveer. 5.4 inch met goede screen-to-body ratio. De behuizing is net iets kleiner dan de 2020/2022 SE.
Ze hergebruiken toch gewoon een oud model. Dus de XR, 11 reeks of de X, XS. Zal dan wel de XR worden met 1 camera. Niets mis mee. Prima scherm. Boeit een huis, tuin en keuken gebruiker echt niet of het scherm oled of lcd is. Die zien het verschil niet eens.
5,7 is een raar formaat, er is toch geen andere iphone uitgebracht in dat formaat?
Jawel, de X, Xs en 11 pro (5.8 inch blijkbaar)
Lijkt me de ideale maat

[Reactie gewijzigd door levi1700 op 3 november 2022 13:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee