Met 5G uitgeruste iPhone SE gaat 529 euro kosten

Apple heeft de 5G-versie van de iPhone SE gepresenteerd. De opvolger van de SE uit 2020 heeft onder meer de Apple A15-soc uit de iPhone 13-serie, een enkele 12-megapixelcamera aan de achterkant en ondersteuning voor 5G.

Het toestel heeft net als zijn voorganger een 4,7"-lcd met een resolutie van 1334x750 pixels en een beeldverhouding van 16:9. Onder het scherm is vingerafdrukscanner Touch ID te vinden. De SE is de enige Apple-smartphone sinds de vorige SE die voorzien is van een lcd; alle andere recente iPhones hebben een oledscherm. Aan de voor- en achterkant zit Ceramic Shield, Apples variant op chemisch verstevigd glas.

De 5G-ondersteuning is beperkt ten opzichte van de iPhone 13-serie. De mmWave-frequenties, die in Nederland niet in gebruik zijn, ondersteunt de SE niet. Bovendien gaat het om maximaal 2x2 MiMo vanwege een beperkt aantal antennes in de behuizing.

Aan de achterkant zit een enkele 12-megapixelcamera. Daarbij gaat het vermoedelijk wel om een nieuwer onderdeel dan de 12-megapixelcamera van de SE uit 2020; het zou kunnen gaan om de camera uit de iPhone 12-serie. Die uit de iPhone 13 is groter en zou dus meer ruimte vergen in de behuizing. Door de A15 zijn camerafuncties zoals Smart HDR4 en Deep Fusion mogelijk.

De iPhone SE met 5G heeft hetzelfde ontwerp van de iPhone SE van twee jaar geleden. Dat is weer een variant op het iPhone 8-ontwerp uit 2017. De iPhone 8 was weer een versie van het iPhone 6-ontwerp uit 2014, waarbij Apple de metalen achterkant verving door een glazen achterkant om draadloos laden mogelijk te maken. Apple brengt de nieuwe SE over anderhalve week uit voor 529 euro. Er komen varianten met 64GB, 128GB en 256GB aan opslag.

iPhone SE 2022 64GB 128GB 256GB
Prijs 529 euro 579 euro 699 euro
Apple iPhone SE 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-03-2022 • 19:17

149 Linkedin

Reacties (149)

149
147
66
1
0
61
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat het idee van de SE me erg aanspreekt, maar om nou in 2022 nog een telefoon met zo'n kleine screen to body ratio uit te brengen gaat me wel wat ver. :P
Als ze dit nou in de behuizing van een X, 11 of 12 plaatsen heb je wat mij betreft een prima telefoon.
Dit is juist een fantastisch toestel voor mensen die een kleine iPhone willen en een lager budget hebben. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat dit de ideale telefoon ook is voor ouderen. De telefoon gaat lang mee, lang updates en om het bot te zeggen ‘het werkt gewoon altijd’. Sinds een aantal familieleden die niet veel eisend zijn overgaan van Android naar de iPhone SE 2020 heb ik vrijwel geen vragen meer. Werkt ie niet? Dan even uitzetten en aanzetten, klaar alles werkt weer. En nee dit gebeurt zelden. Toch merk ik dat het bij iPhones ook goed is om ze minimaal een keer per week te herstarten. Houdt ze lekker snel.

Kort samengevat. Dit is de ideale smartphone voor opa en oma die soms wat foto’s maken, soms (helaas) op Facebook zitten en willen whatsappen.
Je reactie heeft toch niks met het bericht waar je op reageert te maken?

De bezels zijn groot, ik durf deze telefoon ouderwets te noemen. Telefoons met dunne bezelds zijn prima goedkoop te produceren. Er is nog wel een doelgroep voor maar ik vraag me serieus af wie dit nog koopt in een winkel.
ik val dan wellicht wel in de doelgroep, maar zou dit nooit kopen.
ben blij met mijn 12 mini.
en mocht ik nu voor beperkt budget een iphone willen hebben,
zou ik alsnog een 12 mini kopen. die gaat nu toch al voor
een lager bedrag(als je hem niet bij apple koopt) over de toonbank.
zou ik alsnog een 12 mini kopen. die gaat nu toch al voor
een lager bedrag(als je hem niet bij apple koopt) over de toonbank.
Mag ik vragen waar? Voor dat geld lijkt het me een prachtige aankoop, maar in de Pricewatch en via Google kan ik geen enkele prijs vinden die jouw claim ondersteunt.
ik bedoel niet dat de 12 mini goedkoper is dan de SE.
maar wel goedkoper te verkrijgen is dan bij apple(bv bij amazonde)
zal wel een tijdje duren voor de se ook onder adviesprijs gaat.
de 12 mini is dan wel ouder dan een nieuwe se.
maar als ik de specs vergelijk zou ik ondanks dat de 12mini dan een stukje duurder(100 a 120 euro)
isdan de nieuwe SE toch daaraan de voorkeur geven.
even grote (cq kleine) telefoons, maar wel een groter scherm.
Kun je dat ook onderbouwen? Zonder onderbouwing klinkt het leuk maar betekent het weinig.

Om een onderbouwing de andere kant op te geven...
De 12 mini is uit 2020, deze SE is uit 2022. Ik zou verwachten dat deze SE nog 2 jaar langer ondersteuning krijgt. Ik denk dat de SE ook juist voor mensen bedoeld is die relatief weinig geld uit willen geven en ook lang met hun toestel willen doen. De SE uit 2022 lijkt me dan ook economisch voordeliger voor duurzaam gebruik over de hele levensduur met updates.
Apple werkt niet op deze manier, telefoon uit dan X jaar ondersteuning. Het gaat om de processor en features daarin. Apple ondersteunt die zo lang mogelijk want maken hun winst op de achterliggende diensten die mensen afnemen, denk aan iCloud, App Store, Freemium, betalingen met Apple Pay, etc.
Voor hun is de telefoon het middel om klanten in hun ecosysteem te houden en daar vervolgens zit het verdienmodel.

De 12 Mini heeft een Bionic 14 chip uit 2020, de SE 2022 een M1 chip uit 2020 als ik het goed las. Geen idee hoe dat gaat uitpakken in de support. Heb zelf nog een 7 liggen die ook nog updates krijgt en zie geen reden die te vervangen voor wat ik ermee doe.
zou ik alsnog een 12 mini kopen. die gaat nu toch al voor
een lager bedrag(als je hem niet bij apple koopt) over de toonbank.
Waar dan? Alleen vage refurbished modellen zitten rond het bedrag van een iPhone SE. Anders betaal gewoon 650 - 700 euro -> 120 - 170 euro meer. Dat is wel even een andere prijscategorie.

pricewatch: Apple iPhone 12 Mini 64GB Zwart
Pricewatch is niet zaligmakend, je moet betalen om erin te komen. Bij KPN in de winkel krijg je korting als klant, zonder je abonnement hoeven te verlengen. Belsimpel geeft korting bij wel verlengen. Bestel over de grens bij Amazon.de/fr/se en af en toe zitten er juweeltjes van aanbiedingen tussen.
Bedoel je in een fysieke KPN winkel? Die truc ken ik nog niet.
Ja, in een fysieke winkel. Je moet wel dus klant bij ze zijn daarvoor.
OK interessant. Dan ga ik daar binnenkort maar eens kijken. Bedankt voor de tip!
Meeste mensen weten niet eens wat een bezel is en gooien er toch een hoesje om.

En niemand koopt dit inderdaad vandaar dat de SE 2020 zo'n succes gebleken is :)
Je krijgt dan wel een snelle soc en ios maar voor dat geld zou ik mij dan toch een Android nemen die er niet ouderwets uitziet. Hadden ze een iphone SE met dunne bezels uitgebracht zouden ze waarschijnlijk minder dure iPhones verkopen. Ik vond dit design in 2020 al niet meer kunnen.
Precies dit.
De bezels zijn groot, ik durf deze telefoon ouderwets te noemen.
Dit is de reden waarom ik in 2020 al niet voor de SE gegaan ben. De bezels waren groter dan die van m'n S7 Edge die ik ging vervangen. Nu, 2 jaar later, nog steeds dezelfde bezels, terwijl we die eigenlijk sinds 2018(?) al bijna niet meer zien.
Ben de enige met een iPhone in de familie terwijl de rest Android heeft en krijg ook geen vragen. Android zit echt niet zo beroerd in elkaar.
Inderdaad Android is al lang volwassen geworden. Mijn inziens zijn Android en ios evenwaardig.
yep, onze dochters (11 en 10) hebben beiden een iphone SE 2020. zijn er echt super blij mee.Ik hoor ze nooit klagen dat ze traag zijn (kan ook niet met de A13 soc) en de batterij gaat lang mee, we hadden wel eerder goedkopere androids gekocht om te kijken of ze er wel voorzichtig mee omspringen.

we hebben wel Spigen armor case en screenprotectors geplaatst uiteraard.
Top cases. Hier ook twee dochters met se. maar dan mijn vrouw heeft een 6s waarbij de s niet meer voor snel maar sloom staat. Werkt nog ok maar wanneer ga je over naar nieuw en wat dan 13 mini van 800 of se 580 voor 128gb. ze wil toch graag iets speciaals.
yep, vrouw heeft nog de 7, laadpoortje half en half defect, batterij die nog halve dag meegaat, en traag. maar wil er geen geld aan uitgeven voor een nieuwe, ze zou wel graag een groter scherm hebben, maar zelfde formaat behouden, dus dat wordt een 12 of 13 mini, maar ze wordt boos als ik begin om er 1 te kopen :D
I.v.m. het laadpoortje dat half werkt.
Ik heb dit ook voorgehad om dan te vinden dat er wat spul/draad in de poort was terechtgekomen.
Een beetje voorzichtig werken, maar je kan hier het meeste wel uit krijgen.
Tandenragerborstel werkt het beste.
ik zag ook iets aluminims in de poort zitten, voorzichtig eruitgetrokken om dan tot de conclusie te komen dat dit ergens een onderdeel moest zijn geweest van de iphone zelf 8)7 , maar het zat dus wel gewoon in de weg in de poort
Vaak voldoende om met een houten tandenstoker eens flink die lightning poort uit te vegen. Daar verzamelt zich na verloop van tijd allemaal pluis e.d. in, waardoor de stekker geen goed contact meer maakt. Misschien is dat ook voor jou een oplossing.
heb ik gedaan, maar toen zag ik dat het een soort van alu folie was die afkomstig was uit de iphone zelf....
8)7
Sinds een aantal familieleden die niet veel eisend zijn overgaan van Android naar de iPhone SE 2020 heb ik vrijwel geen vragen meer. Werkt ie niet? Dan even uitzetten en aanzetten, klaar alles werkt weer. En nee dit gebeurt zelden.
Mijn Android toestel hoef ik niet te rebooten want die werkt altijd. Taskkiller doet ook wonderen :p
Mijn schoonmoeder heeft altijd ruzie met haar iPhone en iPad. Waar zit die instelling nu weer hoor ik haar dan zeggen. Het Apple ecosysteem is ook niet feilloos. Een iPhone is veel te duur voor mijn oma, ze wil een simpel toestel wat niet teveel geld kost. Een iPhone SE met slechts 64GB voor 529 euro is belachelijk duur.
Sinds een aantal familieleden die niet veel eisend zijn overgaan van Android naar de iPhone SE 2020 heb ik vrijwel geen vragen meer.

Pffff. Ik heb in 3 maanden meer software ellende met 1 iPhone gehad dan in 6 jaar met 3 Galaxy S toestellen.
Het zal ook zeker aan het soort toestel liggen. Zelf heb ik zowel een iPhone als Samsung telefoon en vind beide eigenlijk goeie toestellen.
(...) Dit is de ideale smartphone voor opa en oma die soms wat foto’s maken, soms (helaas) op Facebook zitten en willen whatsappen.
Die kopen een Androidtoestel van hooguit €100,- en geen iPhone voor een ruim vijfvoudige vanafprijs. Jouw familie is wellicht een uitzondering.
Dat hadden ze en mijn ervaring was juist slecht. Vandaar dat toen de andere keuze is gemaakt. Maar zoals ik al aangaf ervaringen zijn natuurlijk voor iedereen anders èn nee. Ik heb zelf niks tegen Android.
Dit is juist een fantastisch toestel voor mensen die een kleine iPhone willen en een lager budget hebben.
Daarvoor wordt dit toch gewoon stilletjes aan te duur? De prijs gaat gewoon omhoog weer...
Kort samengevat. Dit is de ideale smartphone voor opa en oma die soms wat foto’s maken, soms (helaas) op Facebook zitten en willen whatsappen.
Nee daarvoor hebben ze dan een TE duur toestel, zijn ze beter af met een groter scherm (meestal slechtere ogen, die kleine telefoons zijn daar voor ouderen nou net niet helemaal geschikt voor. Hen boeit het al helemaal niet of er een Bionic A15 chipset in zit met deep-fusion enz enz...

Ik ben weer door mijn abo heen en blijf toch gewoon nog op mijn iPhone X zitten die prima overweg kan met mijn iPad en Macbook. Is dit een optie voor mij? Nou nee, het te kleine scherm is voor mij al een no-go :)
Voor mij is deze telefoon nog steeds wat te groot, de eerste SE had voor mij een uitstekend formaat maar dit is op zich beter dan de andere Apple telefoons. Het is ligt dus erg aan wat je eigen voorkeur is en een Android telefoon waar meer keuze is, is toch enorm wennen heb ik gemerkt.
Deze is 1.5cm hoger en 1cm breder? Maakt dat echt zo'n verschil?
Het is merkbaar groter, vooral in je broekzak, maar ik reageerde meer op het idee dat zelfs deze telefoon te klein zou zijn. Het moet voor mij echt niet nog groter worden was mijn punt.
iphone 13 mini dan, amper een paar mm groter, zou me echt verbazen als je dat voelt.
De minis zijn zelfs kleiner geloof ik, maar het scherm is wel groter, kom ik niet overal even lekker bij. En nee, ik heb geen kleine handen. Wil gewoon overal bijkomen makkelijk met enkel duimbewegingen.

Het liefst had ik een telefoon van het formaat iPhone 5S/SE 2016 zonder bezels. Zou heerlijk handzaam zijn!
Dit is toch wat de iPhone mini is? https://www.gsmarena.com/...one1=11104&idPhone2=10170

De SE is zelfs nog ietsje groter (maar wel een veel kleiner scherm door de grote bezels). Helaas is de mini dan wel weer veel duurder, en dat verklaart denk ik ook wel dat hij niet zo goed verkoopt en de SE wel.
Neen, zoals hij zegt kan hij niet overal aan met 1 vinger, scherm is te groot daarvoor.

Geen idee waarom gedownmod word maar dat is gewoon een feit: geen enkele grote fabrikant heeft dat
Ah je hebt gelijk, ik dacht dat @svenk91 het over de huidige SE had, niet goed gelezen.

Ik heb zelf de 5S gehad destijds en ik vond die ook veel te klein eerlijk gezegd. Vooral het typen was lastig door het smalle toetsenbord. Ik ben toen overgegaan naar een Nexus 5 en dat was een verademing. Dat was in de breedte al een hele centimeter meer namelijk.

Nu met 'swipe' typen maakt het wel een stuk minder uit moet ik zeggen, ik heb ook een ultraklein telefoontje met 2,5" scherm en daarmee kan ik ook redelijk effectief typen op die manier, en gewoon typen is met dikke duimen gewoon niet meer mogelijk op die grootte.

Maar in de tijd van de 5S kon je op Apple nog geen eigen toetsenbord installeren dus swipen was niet mogelijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 maart 2022 10:12]

Kwa scherm is 4.7-5 inch voor mij het ideale formaat. Wat je dus op de SE 2020 en deze nieuwe SE 2022 hebt. De SE 2016 met zijn 4 inch scherm is wat aan de kleine kant, al kan ik er prima mee uit de voeten (het is wel wennen als ik weer tijdelijk terug ga, soms gebruik ik hem nog met sporten, maar het went ook wel snel). Ik deed hem enkel weg omdat de batterij er na 3 jaar wel klaar mee was. Waar ik dus op had gehoopt is een toestel met ~4.7 inch scherm en bijna geen bezels. Dan heeft het toestel het formaat van de oudste SE/5S, maar is het scherm wel wat groter.

Ik ben bang dat we zoiets niet meer gaan zien. Enkel in budget telefoons: https://www.aliexpress.com/item/1005003943545602.html
Ik denk dat ik wel een vermoeden heb waarom jij veel down votes krijgt, dat is de stelligheid die ik in jouw reactie lees dat 'niemand'een klein toestel zou willen hebben, echter lees je onder dergelijke artikelen steeds vaker reacties voor klein(ere) toestellen en tegen die halve tablets.

Ik zelf hoor daar ook bij. Nu gebruik ik nog de eerste SE totdat er geen updates meer uitkomen of het toestel echt defect raakt. Ik hoef niet geroter en zeker niet groter dan de SE 2020 of 2022. Het is voor mij een communicatie device die voornamelijk gebruikt wordt voor bellen en wat instant messaging. Mail bijvoorbeeld al een stuk minder. Films kijken en gamen doe ik er al helemaal niet op, hooguit muziek met headset/oortjes.
Zeker weten, heb niet al te grote handen en de eerste SE kon ik met gemak met 1 hand bedienen terwijl ik hem stevig vast houd, bijvoorbeeld tijdens het fietsen (als het veilig kan!). Dan heb ik het over klemmen met mijn vingers, op de kop zou het zelfs nog kunnen.
Nu moet ik voor de meest linker rij letters, of het notificatiescreen naar beneden vegen, de telefoon in mijn palm of vingers leggen om er bij te kunnen.
Tik twee keer met je duim licht op de homeknop, dan zal je er wel bijkunnnen.
Of gewoon geen telefoon gebruiken tijdens het fietsen, dat lost je probleem ook op dus. De dooddoener "als het veilig kan" gaat niet op want het is gewoon niet veilig omdat je de focus niet meer op het verkeer hebt, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Ik fiets nogal vaak in het bos, welk verkeer is daar? Een ree?
Ik ga niet in een drukke straat op mn telefoon zitten.
Ik ga ook niet op volle snelheid de telefoon gebruiken. Even snel met een hand kunnen kijken is gewoon sneller dan helemaal stil gaan staan met twee voeten op de grond

[Reactie gewijzigd door Heilige Kaas op 9 maart 2022 08:26]

Exact mijn idee!

Hoe komen ze er toch bij. Zelfs een budget telefoon van 150 euro is vandaag de dag volledig scherm (met een notch of punch hole evt.). Dit is echt te gek voor woorden.

"Ja een klein scherm is zo fijn" Kom op zeg. Daarvoor is dan toch de mini reeks? Daar heb je die bezels en dat design uit 2014 helemaal niet voor nodig. Als je dit slikt heb je echt oogkleppen op.

En nee, ik ben geen Apple hater. Ik typ dit bericht op een Macbook Pro (die ik zelf betaald heb).

Ik had echt gedacht dat ze naar het ontwerp van de iPhone Xr ofzo zouden gaan. Maar dit? Nee.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 8 maart 2022 20:33]

Altijd dat gezeik over grote schermranden, er zijn mensen zoals ik, die dat echt geen probleem vinden. De se is superfijn. Geen notch, geen faceid, heerlijk!
Precies dit. Schermranden of een paar lelijke pukkels in je 'zogenaamd' bruikbare schermruimte.

Non issue maar je identificeert wel sneller het volk dat vatbaar is voor marketing. Het aantoonbaar nut van die hele ontwikkeling is ongeveer nul, maar je hebt wel weer een scherm dat nog fragieler is en kostbaarder.

Overigens wel bijzonder dat dit toestel nog altijd meer dan 300 euri moet kosten..

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 maart 2022 23:22]

Het aantoonbaar nut is met name minder 'verspilde ruimte', meer scherm en het oogt ook groter. Nou ja, jij noemt het neerbuigend 'marketing', maar in de meeste gevallen zijn het gewoon grote of kleine voordelen.
Maar bij zo'n kleine telefoon is het juist belangrijk om de schermruimte te optimaliseren anders hou je gewoon zo weinig over.

Ik vind de punchholes/notches ook lelijk en een kleine telefoon smalle bezel ook prima zoals wat Sony nu nog doet (Denk Xperia 5 III), of Samsung met de S8/S9. Maar de SE is wel heel erg 2015 :P

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 maart 2022 09:59]

De mini-reeks is wel een stuk duurder, de SE is toch synoniem gaan staan voor een kleinere voordeligere iPhone met mindere specs. Ik moet zeggen dat het mij wat verbaasd dat de nieuwe SE een A15 cpu krijgt. Ik had eigenlijk de A14 cpu van de iPhone 12 verwacht.
Economy of scale, het is de zelfde soc , want anders moeten ze voor dit toestel een oude serie chips gaan maken nu hebben ze allemaal de zelfde , maar minder hoog clocked en/of minder actieve cores geheugen hebben. De de manco’s . De se 2020 zette ook lagere scores neer tov de iPhone met de zelfde sock. En dat is prima.
Waarschijnlijk willen ze met de SE niet concurreren met hun duurdere iPhones. Ik zou het nooit kopen ik zou er mij aan ergeren.
De ideale zakentelefoon
Exact. Gebruik de SE 2020 hier naar volle tevredenheid voor.
De ideale zakentelefoon
Onze nieuwe directeur was beledigd toen hij een iPhone SE kreeg uitgeleverd bij zijn indienstreding :D
Terecht ik kreeg een mini 12 als gewoon medewerker en hp x360 Alles is relatief hè?
Inderdaad. Zeker bij topmensen speelt uitstraling ook een rol, professioneel en modern, niet ouderwets. Dan wil je gewoon een 13 Pro en niet een budgetversie met een design van x jaar geleden.
Het is maar wat je belangrijk vindt. Ik liep als directeur vrolijk met een SE rond, we hebben er geen project door gemist. Ik heb ook nooit commentaar gehad over het feit dat ik geen Model S voor de deur parkeerde.
Zeker als je "dure" IT consultants aan het werk probeert te houden is kopen wat je nodig hebt, en niet "gewoon" het duurste omdat het kan, geen houding die niet acceptabel is.
Daar moet ik je toch wel tegen spreken. Mijn iPhone 6 heb ik gehad tot zijn laatste dag. Niet iedereen wil zo n koelkast van 6,8 inch in zijn broekzak mee dragen. Een ding waar grotendeels alleen maar gebeld, ge sms’t en ge appt wordt. Er zijn ook mensen die niet zitten te gamen, video’s op een telefoon zitten te bewerken. Daar is de iPhone 13 series voor. Nee gewoon voor simpel gebruik. Daarvoor dient zo’n se gewoon prima. Ook met het basis model kom je toe. En dan wordt tegenwoordig alles via streaming gedaan ipv lokale opslag. Die nieuwe se is een beest van een telefoon voor een mooie prijs.
Daar moet ik je toch wel tegen spreken. Mijn iPhone 6 heb ik gehad tot zijn laatste dag. Niet iedereen wil zo n koelkast van 6,8 inch in zijn broekzak mee dragen. Een ding waar grotendeels alleen maar gebeld, ge sms’t en ge appt wordt. Er zijn ook mensen die niet zitten te gamen, video’s op een telefoon zitten te bewerken. Daar is de iPhone 13 series voor. Nee gewoon voor simpel gebruik. Daarvoor dient zo’n se gewoon prima. Ook met het basis model kom je toe. En dan wordt tegenwoordig alles via streaming gedaan ipv lokale opslag. Die nieuwe se is een beest van een telefoon voor een mooie prijs.
Je leest niet goed, hij zegt, gewoon kleinere bezels. Dit in plaats van die dikke prehistorische randen onder en boven, dus formaat toestel hetzelfde houden alleen niet 30 procent onbenutte ruimte. Daarvoor hoe je helemaal geen grotere telefoon te maken.
Je bedoeld zoals een iPhone 12 Mini of een iPhone 13 Mini? Die zijn er al, kosten ietsje meer maar dan heb je ook wat meer (scherm).
Als ze dat doen dan heb je een iPhone 13. Ergens moet op bespaard worden.
Dat is een iPhone 13 mini
Ik heb een SE. grotere formaten vind ik erg onhandig.
Idd , zelfde hier. Veel te duur voor zo'n scherm in 2022 .
Ik snap dat ze niet teveel hun high end willen kanibaliseren maar toch.
Gebruik een bijna 5 jaar oude samsung s8, geen inbranden.
4-5jaar oud, nogmaals gebruik die al bijna 5 jaar en nergens last van.
maar wees gerust bang van niks, alsof lcd's nooit problemen hebben.
Als OLED slechter zou zijn of zou inbranden naar 5 jaar had Apple wel LCD schermen in de nieuwste Iphone gestopt...
In realiteit is het écht geen probleem hoor, dat inbranden.
Met mijn XS heb ik 3 jaar intensief gebruik gemaakt van Waze, wat dus vrij veel statische elementen bevat.
Na 3 jaar was er zéér lichte inbranding te zien, maar dit was enkel zichtbaar door middel van een vlakke grijze achtergrond. Op eender welke andere schermsituatie zag je het niet :)
Mijn S7 Edge had wel degelijk last van inbranden na 4 jaar gebruik. Op een lichte achtergrond zag ik altijd lichtjes een toetsenbord. :P
Hier een iphone8, deze is zeer intressane opvolger. Hoop dat het afgerond is zodat ik huidig bumberhoes kan gebruiken.
Homeknop is ook top.

Hmm vlgns mij niet homeknop die ik bedoel, maar dit ook prima

[Reactie gewijzigd door polord1 op 8 maart 2022 19:26]

Ik zit nog met een 7 die ook aan vervanging toe is, geheugen lijkt af en toe tekort te schieten. Kijk ook uit naar deze telefoon. Mis alleen hoeveel opslag erin zit, want als dit 128gb is de prijs prima, 64gb is echt te klein.

Net opgezocht $429 is voor de 64 GB variant
64GB is prima, kijk even wat je op slaat. Ik zit in 2 jaar tijd nu op 30gb en store heel veel in de cloud. waar ik 100gb heb
Na 7 jaar zit ik op 90 GB, verder geen cloudopslag gebruikt.
Ik zou 256 GB aanraden, dan maak je je de komende jaren ook geen zorgen (tenzij je vanwege de betere kwaliteit meer interesse krijgt in 4k-video's schieten). Maar dan kom je al eerder bij een iPhone mini uit, dan bij een SE.
Ja was ook mijn plan om 256 gb te nemen. 128GB zal te snel vol raken. Nu zou ik foto’s van 7 jaar geleden kunnen weggooien en wat apps opruimen, maar meer opslag is makkelijker ;).
Denk dat ik sowieso deze oversla en voor de 13 ga, verschil met de mini op 256gb is 100 euro. Zou nog kunnen wachten op de 14 overigens, hoewel de 7 tegen de limieten aan begint te lopen is het nog niet een gigantisch probleem, ding is nog best soepel voor de rest.
Ja, ik ging zelf maar gelijk voor de 256 GB 13 Pro, als ik toch al bezig ben en het dan maar met een abo neem. Maar ik vind de camera's dan ook erg prettig (en heb inmiddels ontdekt dat games soms aan de 13 Pro niet genoeg hebben en niet langer dan x minuten 60 of 120 fps kunnen draaien zonder dat de iPhone oververhit en laggy raakt) t.o.v. die van mijn oude X. Features trokken me toch meer dan de grootte van de mini en downgraden van schermgrootte is ook niet fijn als je het eenmaal gewend bent.
Idd, zelf heb ik ook een Iphone 8. Het kleine scherm vind ik heel fijn! Hierdoor ligt de telefoon zo fijn in het handje!
Met een A15 chip is dit z'n perfecte telefoon voor meerdere jaren.
Ik was al van plan om volgend jaar de SE te nemen met een A13 chip. maar nu ik dit zie...
Dit zal gewoon de zelfde home knop zijn als de iPhone 8, dus hoezo niet de honeknop die jij bedoeld ?.
Ligt het nou aan mij of wordt er (nog) niet gezegd hoeveel opslag je minimaal krijgt? Ik zou zeggen 128 GB is de instap anno 2022, net als bij de 13-reeks…?

Edit: Ah kijk, het artikel is bijgewerkt! :)
64, 128 en 256 GB. Jammer!
Benieuwd naar de meerprijzen!

Edit 2: Als de SE3 met 64GB nu € 519,- gaat kosten, is het mogelijk interessanter om voor de SE2 te gaan als je vooral wat meer opslag wilt… De 128GB is daarbij € 500,- en de 256GB ‘slechts’ € 539,- bij een van de shops in de pricewatch op dit moment.

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 8 maart 2022 19:51]

Als Apple het niet specificeert, kan je er vanuit gaan dat het instapmodel 64 GB is.
edit: betrof een renewed toestel

De prijs van de SE 3 vind ik zelf aan de hoge kant, je zit naar mijn mening te dichtbij de iPhone 12 die op chip na meer biedt dan de SE 3.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 8 maart 2022 22:59]

Of bij vraag en aanbod. Ook goed voor het milieu.
Wel een beetje matig dit, je zou verwachten dat ze op zijn minst die homeknop wel zouden willen uitfaseren. Grappig genoeg past de originele iPhone SE qua design ook beter bij de huidige iPhones dan dit ding en z'n voorganger :+

[Reactie gewijzigd door rikstroink op 8 maart 2022 20:11]

Er zijn mensen die de homeknop met TouchID min of meer eisen. Die willen het juist ipv een digitale knop/bar en/of FaceID. Dus ze doen simpelweg wat de klanten vragen.
Yup @rikstroink, hier eentje die TouchID opeist. Heb nog een iPhone 6 en ik zou niet anders willen dan TouchID, geen geneuzel met FaceID, gewoon vinger erop en klaar, en zo'n fysieke home button is ook wel fijn. M'n iPhone 6 (met 16GB notabene) wordt vervangen door deze nieuwe SE. Toch 8 jaar opgewacht uiteindelijk }>

[Reactie gewijzigd door Sahara op 8 maart 2022 23:09]

Face ID is leuk. In de auto zit mijn dochter naast me en opent mijn iPhone door even de telefoon op mij te richten. Net gechecked kan ook met ogen dicht. Mondmasker werkt dan weer niet met Face ID. Welke beveiliging heb je liever?
Als het met ogen dicht kan of terwijl je wegkijkt, dan heb je “aandacht vereist” uitgezet in de instellingen. Slecht plan.
Het jammere is dat deze telefoon zo verschrikkelijk scheef gespecced is. Absoluut top of the line SOC en software ondersteuning, maar dan weer een onuitstaanbaar slecht scherm en accuduur. Zo zonde.
Met een beter scherm en betere accu wordt de telefoon ook ineens weer een stuk duurder en kruipt ie meer naar de 13 toe.
Met de SE2020 merk ik overigens alleen dat de accu matig is, een drukke dag gaat net (niet).
Het scherm is wat mij betreft niks op aan te merken. Kan vast beter maar is absoluut niet slecht.

[Reactie gewijzigd door bartvl op 8 maart 2022 20:34]

Dan vraag ik me toch af waarom fabrikanten in (zelfs) Android-modellen toch betere batterij erin kunnen werken voor lagere prijzen of gelijkaardige prijzen. OK, die zijn veelal groter en dus meer ruimte en ze hebben doorgaans ook niet de CPU van de SE2022, maar dan nog is de batterij echt dramatisch in vergelijking.

[Reactie gewijzigd door usr101 op 8 maart 2022 21:50]

Mijn favoriete soort comment op Tweakers.
Kritiek+vraag waarom slecht
Zelf het compleet logische antwoord geven
Alsnog afsluiten met de kritiek
Ik doel niet zozeer op de absolute prijsstelling van Apple. Daar heeft iedereen zo zijn mening over.
Ik bedoel meer dat als het scherm en de batterij van de SE2020/SE2022 beter zouden zijn, het prijsverschil met de hoger geplaatste iPhones moeilijker uit te leggen is door Apple.
2 uur meer accuduur dan een Iphone 8

[Reactie gewijzigd door Patrick22221 op 8 maart 2022 20:32]

Slechte accu duur ? Dat ligt puur aan jezelf. Heb jij geen computer in huis die aan het stopcontact hangt. De grootste fout zit m in dat je alles met zo’n ding wil doen. De gedachte die heerst dat zo’n brick op batterijen alles vervangt. Ik gebruik mijn mobiel alleen als het nodig is. Bij het bellen, een paar berichten per dag. De nodige filmpjes wat ik 20min op YouTube bekijk. En daar houdt t bij op. Het blijft een telefoon. Er zijn en bestaan apparaten op WiFi en op electriciteit die je dag dagelijks kan gebruiken. Nee om het jaar weer zo’n ding in huis. Zijn jullie echt zo dom ? Geen wonder dat smartphone bedrijven hopen geld aan die zelfde prul per jaar verdienen. Een chromebook draait ook Facebook en instagram en streamingsdiensten. Op een goedkope Windows pc kan je ook video’s in elkaar prutsen en games spelen volgens mij. Ik wil dat peperdure 4g abonnement met miezerige data en peperdure telefoons die jij vervangt iedere keer echt niet betalen hoor. De smartphone is het grootste milieuvervuilende wegwerp product met ingekorte levensduur door de fabrikant. Jij blijft ook graag kopen en betalen voor iets wat zo nietig is. Het blijft maar een stomme microtransacties brick hoe goedkoop of duur dan ook. Hopen geld in smartphones stoppen ieder jaar is geld stoppen in het niets. Ik weet niet of jij en veel tweakers hier dit ooit zullen beseffen. Technische vooruitgang voor de vuilbak. Een toestel waar je iedere keer knal hetzelfde mee doet.
Ik speel pokemon go dat vreet accu. En mijn high end telefoon is nu 3 jaar oud, gaat nog een jaartje mee. Daar gaan je argumenten. Jammer joh.
Waarschijnlijk zal het na volgend jaar zijn : Iphone Mini is dan al een tijdje uit productie, de 13 Mini wordt dan (met een kleine spec update en tegen een iets lagere prijs) de nieuwe SE. Het ontwerp van de SE is dan 10 jaar oud en wel aan vervanging toe.
Als dat zo is, hoop ik toch dat ze Touch ID in het scherm, al dan niet naast Face ID, onder de knie hebben. Voor sommigen is dit echt nog wel een pré.

Zonder verdere zin om discussies te starten, ben ik 1 van dat ‘soort’ mensen. Ik zit op een 13 mini en overweeg(de) serieus over te gaan op een SE2 of 3 vanwege dit punt.
Voor sommigen is dit echt nog wel een pré.
Want?
Zoals ook al gemeld heb ik geen zin in discussies hierover. Klaarblijkelijk deel jij een andere mening en dat is helemaal prima.

Voor de ‘haters’ / down modders …. zie hieronder tóch nog de toelichting en waarom ik niet op zoek ben naar discussies.

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 8 maart 2022 21:47]

Je kunt je keuze toch wel toelichten?
Oh tuurlijk kan ik dat. Alleen de vorige keer kwam er toen iemand die mij duidelijk wou maken dat mijn mening helemaal niet mijn mening was. Die ging zelfs alle scenario’s testen om te bewijzen dat wat hij ervaarde, was wat ik maar moest ervaren. Helemaal koekoek natuurlijk zulke mensen.

Anyways, met Face ID ervaar ik dat het toestel niet ontgrendeld als ik in bed lig, het toestel plat op tafel ligt, ik eet of drink tijdens het unlocken etc. En dat is vaak, want ik kijk meestal ff tussendoor op de telefoon.

Daarbij heb ik nu alle auto unlocks uitstaan op betaal app’s, omdat ik gewoon niet wil dat die met kijken mogelijk unlocken. Met Touch ID had ik daar meer controle bij / een beter gevoel bij.
Benieuwd naar de batterij eh camera. Als die te vergelijken zijn met de 12 wil ik m wel hebben. Fijn formaat.
als het niet benoemt is, zal het wel niet veranderd zijn.. (batterij bedoel ik)
Ja idd. Anders hadden ze het wel gehypt.
430 dollar x 1.21 btw = 520 dollar
520 dollar = 475 euro nu. De vraagprijs is 529 euro. Wel veel verschil.
Je vergeet kosten voor logistiek (transport, export, import, opslag), een extra jaar garantie in de EU en natuurlijk een stukje winstmarge / dekking, mede ook om fluctuaties in bovengenoemde kosten en dollarkoers op te vangen.
Maar die transport kosten hebben ze in de US net zo goed en ook daar moeten ze toestellen opslaan. Vind zelf 54 euro voor een jaartje garantie wel duur, en dat jaar extra garantie hoeven ze alleen te geven als je het toestel bij Apple zelf koopt anders komt het bij de reseller zelf te liggen.
De SE is inderdaad perfect als zakelijke telefoon te gebruiken.
Apple vergeleek in de presentatie de prestaties met de iPhone 8 en niet met de SE 2020. Ik denk dat de CPU en GPU wat lager zijn geklokt om de batterij te sparen, zeker met 5G. Nu heb ik zelf een SE 2020 en de batterij gaat wat ik ook doe eigenlijk altijd wel een dag mee. Voor mij was het enige dat geüpgraded had hoeven te worden de hoeveelheid RAM, het liefst naar 6GB. Waarschijnlijk gaat de SE 2022 naar 4GB, maar dat is voor veel taken toch echt te weinig, zeker multi-tasking en wat intensiever web-gebruik.

Bij The Verge een goed artikel over 5G bij de iPhone SE “The 5G iPhone SE will be for carriers, not customers”. Tl;dr: 5G werkt nog nergens zoals het zou moeten en 4G Is nog voor jaren voldoende.
Multitasken op een se?
Multi-tasking zoals op de desktop of zelfs op een iPad is er niet bij, maar 2 grotere apps tegelijk openhouden is niet mogelijk. Als je even een foto wil schieten tijdens het gamen, dan is de kans groot dat die game al is afgesloten als je terug wilt gaan. Even een paar sites bezoeken lukt ook niet.
Ja dat is wel zo, foto’s maken vind de se 2020 trouwens erg moeilijk is me opgevallen.
Wisselen tussen notities en imessage gaat redelijk vlot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee