In de basis stellen de verschillen ook niet veel voor inderdaad, al reduceer je het iets te ver imho. Qua stopcontacten ook inderdaad, maar die hebben slechts één primaire functie en daar zou ik een hele tirade kunnen houden over inefficiëntie van de huidige delivery op wijk niveau… Maar daar gaat het nu niet over.
Hoe het ook zij: ja, het is op dit moment enkel het bij elkaar drukken van wat koper. Maar toch kan het een fors verschil opleveren. Je noemt Apple’s Lightning, dat is een voorbeeld van een heel andere ontwerpfilosofie. Ja het is wat koper platdrukken op wat pins, maar het ontwerp van de poort is naar mijn mening zeer duidelijk superieur over het ontwerp van USB-C. Ik had dan ook veel minder ergernis ervaren met USB-C als het niet wederom de poort was die fragiel is, maar de kabel. Die hele filosofie van de kabel die het vrouwtje is en de poort het mannetje is mij een doorn in het oog. Werkt het? Ja sure, maar de functie is niet perse het enige dat boeit. (En om dan terug te komen op stopcontacten: dat mag van mij ook wel wat compacter en moderner en wellicht meer gecombineerde zaken inbouwen (standaard ethernet over power support? Noem maar een zijstraat

), maar daar is het de winst nog niet waard om er op in te zetten.)
Vanuit dat oogpunt zou ik dan ook willen stellen dat we er absoluut voor moeten waken dat USB-C dus niet vergeleken kan gaan worden met een stopcontact dat dus al jaren stil staat qua innovatie. Voor de zo’n beetje enige functie van stopcontacten is dat niet zo’n probleem, maar voor USB en overige type connectoren zie ik het wel degelijk als mega probleem als we vastgeroest raken op USB-C en innovatie beperkt blijft tot USB-C omdat men geen zin heeft om te innoveren in de poorten óf men evenals bij stopcontacten eigenlijk te bang wordt er nog iets aan te veranderen *omdat* de huidige setup nu eenmaal tot grote hoogte zo’n standaard is in heel de EU en deels zelfs daarbuiten… Zelfs als je probeert iets te innoveren op dat vlak krijg je het er simpelweg niet door. Is dat werkelijk wat we willen met USB(-C)? Ik respecteer je mening als je dat vindt hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar voor mij klinkt dat als een nachtmerrie eigenlijk als dat de werkelijkheid wordt binnen de EU; ongeacht innovaties van buiten de EU. En een reeel risico. Al mag je dat hier blijkbaar niet zeggen want dan ben je blijkbaar een Apple fanboy “omdat enkel Apple wordt geraakt door deze wet” en volstrekt niet complete industrieën ofzo op de lange termijn.
Overigens, een goede innovatie mag even meegaan. Ik hoef ook niet jaarlijks een nieuwe poort. En Lightning heeft bijvoorbeeld inderdaad bewezen dat een langdurige standaard mogelijk is. (Apple is daar sowieso vrij goed in, eerst die 30(?)-pins en daarna Lightning) En die was zwaar superieur aan Micro-USB dat ook bijna tot standaard verheven was. De grote vraag is dan ook: wat ga je doen als een commerciële toko dus een zwaar superieure connector bouwt? Dat eeuwig door de strot duwen van USB-C dat er dan, met al diens op dat punt potentiële beperkingen, verplicht bij *moet* blijven zitten is ook verre van ideaal niet waar? Dat lost ook niet perse iets op, want als de andere poort iets veel beter of meer kan dan de ander of echt vele malen fijner werkt: dan krijg je straks dus dat je 2 kabels krijgt of nodig hebt bij een device en ben je verder van huis dan wat de wet zogenaamd poogt op te lossen.

Plus is dat design technisch mogelijk problematisch en een “burden” op zowel engineers als ontwikkelaars… Maarja.
Hoe dan ook, ik zie enorm veel nadelen aan deze wet en slechts zeer summiere voordelen. De voordelen wegen wat mij betreft in de verste verte niet op tegen de nadelen en wil dan ook liever niet dat USB-C de afgedwongen standaard wordt en de EU op de stoel van de ontwikkelaars, ontwerpers en uitvinders gaat zitten; dan wel hen zeer ernstig beperkt in de mogelijkheden, inclusief commerciële én opensource mogelijkheden. De kans om überhaupt voet aan de grond te krijgen met een alternatief (al naast USB-C, maar al helemaal als vervanging van USB-C) wordt door deze wet zeer ernstig beperkt en de EU krijgt heel erg veel macht op een belangrijk component.
Ik ben het overigens niet met je eens dat het eerst testen/de mogelijkheid eerst te testen op andere apparaten zoals computers/servers perse een goed of acceptabel iets is; want dan moeten die zaken dus allemaal exact dezelfde filosofie en poorten volgen. Dat zie ik als belemmering. Ik snap wat je bedoelt, maar dat zijn twee andere takken van de sport wat mij betreft. (Plus blijft het een feit dat er een beperking geldt, wat je min of meer lijkt te onderschrijven gezien je met dit alternatief aankomt.

)
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 mei 2022 02:25]