EU verplicht USB-C in herfst 2024 voor smartphones, tablets en camera's

Alle nieuwe smartphones, tablets en camera's in de EU moeten op termijn een USB-C-aansluiting hebben om op te laden. Daarover hebben de EU-raad en het Europarlement op dinsdag een akkoord bereikt.

De wet moet in de herfst van 2024 ingaan, schrijft het Europees Parlement. Nieuwe apparaten moeten vanaf dan over een USB-C-aansluiting beschikken. De wet geldt niet voor apparaten die voor die tijd op de markt zijn gebracht. Onderhandelaars van de EU-raad en het Europarlement bereikten op dinsdag een akkoord over de details van de wet. Het voorstel moet nog wel formeel worden goedgekeurd door het Europarlement en de EU-raad, maar dat lijkt een formaliteit. Dat gebeurt na de zomer.

De EU wil er met de nieuwe regels voor zorgen dat alle mobiele apparaten opgeladen kunnen worden met dezelfde oplader, wat tot minder afval moet leiden en het makkelijker moet maken voor consumenten om hun apparaten op te laden zonder dat ze daarvoor verschillende soorten opladers en kabels moeten gebruiken.

De regels omvatten momenteel 'kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten' die bedraad worden opgeladen, ongeacht de fabrikant. Daaronder vallen bijvoorbeeld smartphones en tablets, waaronder toekomstige iPhones van Apple, die al jaren Apples eigen Lightning-aansluiting gebruiken. De wet geldt ook voor digitale camera's, e-readers, oordoppen, koptelefoons, headsets, toetsenborden en muizen, handheldconsoles, navigatiesystemen en draagbare speakers. Ook laptops moeten in de EU op termijn verplicht overstappen naar USB-C. Dat gebeurt 40 maanden nadat de wet ingaat voor de eerste apparaten.

In de wet staat ook dat consumenten de keuze moeten krijgen of ze een nieuw apparaat met of zonder meegeleverde oplader willen aanschaffen. Verder moeten snellaadtechnieken '️geharmoniseerd' worden, schrijft het Europarlement.

Er wordt al jaren gewerkt aan het voorstel om USB-C als 'standaardaansluiting' voor mobiele apparaten aan te wijzen binnen de EU, hoewel het pas in de afgelopen maanden echt op gang is gekomen. Tweakers publiceerde eerder een achtergrondverhaal over het voorstel.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

07-06-2022 • 13:16

361 Linkedin

Submitter: Meg

Lees meer

Reacties (361)

361
353
322
2
0
14
Wijzig sortering
Het argument that USB-C een limiet is, is eigenlijk zo geen probleem.

Laptops ( wat deze wet niet verplicht ):

USB-C can nu al 240W aan ... het is niet het stroom argument, dat een probleem is. Een laptop can dual USB-C power in hebben. We hebben al genoeg gaming laptops gezien dat met dual barrel connectors + dual power suplies werken.

USB-C kan ook meer protocols aan. De EU verplicht USB-C voor stroom en dat is het. M.a.w, niets houd makers tegen TB5 en andere protocols te ontwikkelen voor de bestaande USB-C. ... USB-C+, USB-C 3... We vergeten dat USB-A plug nu al hoeveel jaren met ons is, en dat het gewoon back compatibel gebleven is.

Smartphone/Tablet/...:

Wireless laden word sneller, wifi word sneller. De kan is meer dan hoog genoeg dat USB-C de laatste fysieke connectie zal zijn op smartphones, tablet, en camera's. Net zoals 3.5 audio plug begint uit te sterven, zal men binnen een jaar of 5 beginne met fysieke connectors uit smartphones halen. Neemt te veel plaats in, niet waterdicht bla bla, je kan de argumenten nu al aanvoelen.

Vroeger was een Ethernet poort op je PC verplicht want WIFI was een ramp in traagheid. Deze dagen voor mij niet meer nodig. Wifi 5, Wifi 6, Wifi 7... En het blijft verder ontwikkelen tegen enorme snelheden, dat ik zelf nu op Wifi 6 niet aan de limieten aanloop. Gaming over Wifi, geen enkel probleem. Stream Gaming over internet > wifi, werkt verbazend goed.

We gaan langzaam naar minder en minder fysieke connectors. En het opladen van phone's, tablet is die laatste poort dat ook zal verdwijnen in een paar jaar. Deze wet is eigenlijk een tijdelijk oplossing en het maakt niet uit dat USB-C verplicht is. Producenten zullen gewoon meer gaan investeren in wireless laden en andere wireless technologieën ( wat nu al volop aan de gang is). Over de jaren zijn er veel connectors verdwenen. PS/2, VGA, Serial en vind je enkel maar terug op gespecialiseerde hardware. 6.35mm audio dat zo goed als verdwenen uit behalve in gespecialiseerde audio apparatuur.

Geen reden om schrik te hebben van USB-C. Alles veranderd over de tijd sowieso.
Wat bedoel je?

PS/2 heeft als opvolger USB.
VGA heeft als opvolger DVI, HDMI of DP.

Op een smartphone of Tablet heeft nooit USB-A, VGA, DVI whatever op gezeten.
En de PC en Laptop zitten ze alsnog op tenzij de ultra dunne laptops waarbij er geen ruimte was.

Bekabeld techniek tegenover draadloos blijven 2 verschillende technieken.

Verdwijnen van de 3.5mm is inderdaad jammer want deze aansluiting functioneerd altijd zonder storingen, dat valt niet te zeggen van Bluetooth of USB.

Ik maak het nog eens mee in praktijk apparaten dat gewoon weigeren via bluetooth met laptop A en B maar op C wel werkt, of de instellingen kwijt raken wanneer de accu leeg is geraakt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 juni 2022 14:29]

Verdwijnen van de 3.5mm is inderdaad jammer want deze aansluiting functioneerd altijd zonder storingen
Dan hebben wij een andere jeugd gehad. Ik kocht regelmatig nieuwe koptelefoons omdat de oude stuk ging. Het was zonder enige uitzondering de aansluiting, de interface tussen de plug en het draad. Natuurlijk kocht ik veel te goedkope troep, maar dat is meestal ook het probleem met bluetooth.
Vreemd, ik werk ook altijd met cheap 3,5 mm koptelefoons en die gaan bij mij lang mee. Heb er hier 1 in gebruik die bijgeleverd was bij een oude nokia GSM telefoon. Doet het prima.
Tegenwoordig hebben ze meestal een 90-grade hoek in de plug, volgens mij scheelt dat. Ik heb er ook al jaren geen problemen mee gehad, maar begin jaren negentig was het een stuk slechter. Net als me Bluetooth in de begindagen.
Bij 3.5mm moet je de kabel/aansluiting fysiek beschadigen, bluetooth ken veel meer factoren waardoor het niet functioneerd.

Trouwens even op door te gaan USB-C is veel gevoeliger voor beschadigingen dan 3.5mm als wij het over bedrade verbindingen hebben.

Die koptelefoons bekabeling ging inderdaad vaak stuk doordat je regelmatig ergens achter blijft haken, dat is geen ontwerp fout maar "user abuse".

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 juni 2022 16:33]

In mijn jeugd gingen ze ook makkelijk stuk, een scherpe hoek kan zo'n kabel niet aan.

Maar nu hebben die stekkers begeleidende ribbels waardoor de hoek van de kabel meer geleidelijk verloopt. Gevolg is dat zo'n kabel langer mee gaat dan zo'n oude kabel. Tijden veranderen :)
Tijden veranderen :)
No argument there :)
Maar nu hebben die stekkers begeleidende ribbels waardoor de hoek van de kabel meer geleidelijk verloopt.
Dat heet een trekontlasting en is vrij gebruikelijk bij allerlei soorten kabels, van elektra tot USB, verwisselbaar tot vast. Vrijwel iedere kabel heeft ergens een trekontlasting. Vaak is dat ook de plek, waard kabel en connector aan elkaar gezet zijn.

Apple heeft daar sinds jaar een dag een soort wit rubberen ringetje zitten (wat niet echt heel veel helpt, maar net voldoende om de boel niet direct helemaal aan gort te trekken).
Honestly. Fuck draadloos. Ik koop mijn keyboard, muis en ook oordopjes altijd bedraad. Wat heb ik een hekel aan draadloze shit. 1x een BT headset gekocht omdat ik geen zin had in een verloopje. Direct de telefoon en BT headset de deur uit gedaan en een telefoon gekocht met 3.5mm aansluiting.

Nee voor mij is en blijft BT een ramp. En zal dus ook nooit afstappen van 3.5mm.
Wat is er mis met BT headsets? Ik denk dat het vooral de budget merken zijn die problemen hebben. Ik heb budget BT oortjes gehad en pairen, koppelen, streaming was een drama. Nu heb ik Bose QC35 en die zijn fantastisch. Ik heb zelf BLE chips (Nordic) geprogrammeerd en dat was lastig omdat de implementatie zo erg kan verschillen tussen merken telefoons, computers, chips, verschillende software stacks en dan ook nog verschillende versies van die software stacks. Het is praktisch onmogelijk om deze allemaal te testen en dat maakt het zo lastig om het stabiel te krijgen. Dusja als je geen gezeik wilt en budget hebt, koop een Bose of een Sennheiser ofzo
Wat is er mis met BT headsets?
Bluetooth zelf?

Ik snap het niet - we hebben al jaren lang extreem lage latency, hoge throughput draadloze verbindingen: WiFi.

Bluetooth heeft altijd nog last van audio-vertraging en de zendende kant moet met ingewikkelde mechaniek het beeld vertragen, zodat je minder merkt van de vertraging. Of er moet met exotische codecs worden gewerkt, dat maar beperkt wordt ondersteund.

Daarnaast valt de audiokwaliteit direct in het water zodra het ding overgaat tot "bellen"-modus. De inkomende kwaliteit is om van te huilen. Waarom kan bijvoorbeeld de audiostream voor de microfoon niet apart van de HQ-audiostream?

Totdat Bluetooth die twee pijnpunten aanpakt, blijft het een rotverbinding. En ja, ik gebruik zelf een Bose QC35II, dus het is geen goedkoop prulleding.

Los van Bluetooth zelf, doen de apparaten ook moeilijk. Windows heeft (anno 2022) soms moeite met het omschakelen tussen voice en HQ audio, waardoor je zelf om moet schakelen. Android weigert soms de audio-output op Bluetooth te zetten en ofwel de headset moet gepowercycled worden of de Bluetooth mag uit-en-ingeschakeld worden. De QC35II zelf heeft ook nog soms het probleem dat die heel lang doet over het schakelen tussen meer dan 2 apparaten. Deze ergerniscategorie staat los van Bluetooth zelf, maar blijft elke dag nog steeds irritant.
Audio offset is niet moeilijk hoor, alleen bij lineaire/live toepassingen wat moeilijker. Maar in feite is dat ook gewoon een videobestand van 5 secondes lang.

Nadeel is wel dat bijvoorbeeld mijn autoradio dit probleem heeft voor audio over bluetooth dus als je eens een filmpje kijkt in de auto loopt de audio 1-2 secondes achter. Nu doe ik dat vrij zelden, maar toch.
Dan heeft óf de radio nog een vorm van processing lopen die de boel vertraagd, óf je telefoon eeft het niet goed door en buffert niet voldoende. In principe is alles vanaf de BT naar Analoog conversie hetgene waarop normaal de vertraging wordt afgestemd . Ik heb met mijn radio dan ook geen enkel probleem met vertraging op audio gebied.

Sterker nog. latency met BT5 is tegenwoordig zo laag dat zelfs mobile gaming er prima mee mogelijk is.
Ja ik vermoed dat Bose nog dingetjes er mee doet.
Is wel raar, want dat zou normaal dmv DSP processing gaan en dat zit nog voor de analoog conversie. Zou dus normaliter in de delay mee worden genomen.

Is wel weer typisch zo'n dingetje waar autofabrikanten weer de mist in gaan. Bose upgrade kost vaak een vermogen (of default bij Renault) en dan hebben ze dit gewoon niet eens goed. Je weet wel, de basis verbinding die tegenwoordig IEDEREEN gebruikt. big Sadge
Toegegeven, ik gebruik altijd een externe microfoon. Dus de problemen die je noemt kom ik niet tegen. Ik schakel zelfs het microfoon device uit in Windows zodat deze niet per ongeluk geselecteerd wordt.
Inderdaad die vertraging is dodelijk als je zelf muziek speelt, en wil meespelen met dingen op youtube of iets dergelijks.
Je ziet op het beeld al eerder bvb een dirigent iets aangeven of een muzikant iets inzetten, maar je hoort dat later pas in je oor, dat is enorm moeilijk om dan zelf op je muziekinstrument live mee te spelen.
Als Ik meespeel met muziek van YT let ik niet op het beeld hoor ;).

maar misschien met klassieke stukken of oorkest dat dat idd anders is. Dat doe ik niet dus daar heb ik geen ervaring mee.

Waar ik wel ervaring mee heb is draadloze audio. Zowel via BT als via stage transponders en tegenwoorig is het met digitale zenders vrijwel vlekkeloos. Alles boven de 5ms vertraging kun je horen. Zeker als et je eigen stemgeluid is bijvoorbeeld. In-ear monitoring voor zang of andere muzikanten moet daar dus ook onder blijven.


Ik heb met Airpods eigenlijk nooit een verkeerde lipsync. Apple doet dit vrij goed door het te integreren in het OS dus iedere App werkt direct goed mee. YT en netflix bufferen voor ongeveer 500ms de videostream om daarna vlekkeloos on beat af te spelen.

Ik werk zelf vaak met livestreaming audio en daar hebben we ook het probleem dat audio processing van een video extern gedaan wordt (dante) en daar moeten we dus een negatieve delay op audio zetten zodat het weer op tijd terug is voor een goede lipsync. Daar hebben we exact 180ms voor nodig. Dit weet je van tevoren en dus kun je daar rekening mee houden (alle videos worden met -180ms audio delay gestart).

Dit doet een beetje gangbare smartphone echter ook als je BT audio gebruikt. Er wordt een vertraging afgesproken met de headset die vast wordt gehouden voor die hele connectie.
Je hebt op YT van die play along dingen waarbij de noten gehighlight worden die op dat moment gespeeld moeten worden, die vertraging van bluetooth is dan wel erg storend.
Ook als je meespeelt met een orkest en je kijkt naar de dirigent die het tempo en andere dingen aangeeft is dat ook best storend.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 9 juni 2022 13:49]

Een ding waar ik een probleem mee heb met de BT headsets zijn de kosten. Ik gebruik al jaren en jaren bedrade headsets. Vaak ook goedkope dingen omdat die voor mij voldoen (m’n gehoor is niet optimaal).
Nu heb ik een paar jaar terug dure AirPods gekocht. Werkelijk geweldige dingen en heel erg blij mee.
maar na een tijd gaan ook hier de batterijen minder worden en nu inmiddels onbruikbaar korte batterijduur.
Dus of een dure reparatie voor nieuwe batterijen, of een nieuwe set kopen.
Vele malen duurder dan een simpele bedrade headset die het zonder enig probleem langere tijd volhoud en waar geen batterij in zit die slechter wordt.
helaas niet de financiën om zoveel geld uit te trekken voor iedere keer nieuwe batterijen of nieuwe BT headsets.
Je kunt dan beter een volwaardige headset kopen, die hebben meer ruimte voor een goede batterij. Ik weet niet hoe duur het is om de batterij van airpods te vervangen, Apple kennende maken ze het je zo moeilijk mogelijk om de reparatie zelf te doen.

[Reactie gewijzigd door StefanSL op 7 juni 2022 23:08]

Een volwaardige headset, als in over-ear dingen ? dat vind ik dan weer helemaal niets om langer op te hebben. Kan ik simpelweg niet tegen.
De batterijvervanging bij Apple is 55 euro per stuk, dus een set is 110 euro. dus een boel geld. Coolbleu volgens mij ook zoiets aan kosten.
Wat is er mis met BT headsets?
Te veel lag op het microfoonsignaal*
Leuk voor audio, niet leuk om mee te gamen.

(*Sinds een paar jaar is er een real time audio protocol over BT maar geen idee hoe goed dat nu ondersteund is en of dat voldoende goed werkt)

[Reactie gewijzigd door Durandal op 7 juni 2022 18:52]

Ik gebruik een externe USB microfoon. Geluidskwaliteit van Bose is heerlijk om mee te gamen. Kan de gemiddelde gaming headset nog een puntje aan zuigen.

[Reactie gewijzigd door StefanSL op 7 juni 2022 19:15]

Da's fijn, maar dan heb je een koptelefoon en geen headset.
Klopt, ik bedoel headphones en niet headsets.
Extra accu's, die echt wel na aan paar jaar kapot zijn en zo goed als niet te vervangen zijn. Dat is al reden genoeg om de oude te houden.

Ook kan er makkelijk een nieuwere versie van de plug gemaakt worden als ze dat zouden willen.
Het bekende niet of nauwelijks batterij kunnen vervangen?
Het probleem is dat ze allemaal een accu hebben. Mijn Airpods kunnen nog maar een kwartier mee na 3 jaar gebruik. Het blijven dure producten die een beperkte levensduur hebben. Mijn oortjes van 20 jaar terug doen het nog steeds.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 7 juni 2022 16:01]

Die van de Bose QC35 gaat ongeveer 20 uur mee, twee hele dagen red ik makkelijk. Qua levensduur, geen idee. Ik heb ze nu 3 jaar en heb nog niks gemerkt van verminderde batterijduur. Maar goed dat is allemaal N=1.
Heb een Sony WHX3000 of welke passende naam ze toch gebruiken en dat zou ik geen budget model noemen, toch loopt dat ding al te haperen als ik aan het fietsen ben en me been naar boven en beneden gaat, geen 1x last van gehad met me 20€ bedraade oortjes en ze klinken bijna even goed.
Klinkt als een kapotte unit dan.
Je koopt beter de 2.4GHz Dongles voor keyboard, muis enz. Die 2.4Ghz Dongles zijn snel, en werken extreem goed en batterij leven is ook enorm.

Nog niet geprobeerd voor audio maar hoor dat ze ook beter zijn voor audio.

BT is idd nogal een mixed bag.
Verdwijnen van de 3.5mm is inderdaad jammer want deze aansluiting functioneerd altijd zonder storingen, dat valt niet te zeggen van Bluetooth of USB.
Europa zegt daar niks over toch? Alleen dat de laad/data connectie usb-C moet zijn. Dat staat los van of fabrikanten de mini-jack uitfaseren voor audio.

Ik vind het wel een goede zaak. De europese vuist voor micro-usb was ook een *enorme* verbetering tov de ziljard verschillende stekkers van daarvoor. En du USB-C connector is beduidend prettiger in gebruik dan micro-usb.
Op een smartphone of Tablet heeft nooit USB-A, VGA, DVI whatever op gezeten.
USB-A zit aan de PC-kant, de aansluiting aan de andere kant heet USB-B. Die is er in 5 varianten:
- gewoon USB-B (dobbelsteen);
- snel USB-B (dobbelsteen met stukje erop, voor USB 3 snelheden);
- mini USB-B (zit op veel apparaten, waaronder hele oude telefoons, mobiele HDD's, navigatie, ...);
- micro USB-B (zit op veel telefoons ouder dan 5 jaar, tablets, mobiele HDD's, ...)
- snel micro USB-B (zit op mobiele HDD's en vooral SSD's, ..., voor USB 3 snelheden).
Verdwijnen van de 3.5mm is inderdaad jammer want deze aansluiting functioneerd altijd zonder storingen, dat valt niet te zeggen van Bluetooth of USB.
Het functioneert bijna altijd, maar niet altijd zonder storing. Deze analoge aansluiting kan kraken bij het draaien van de stekker in de aansluiting. En snoertjes hebben ook niet het eeuwige leven. Maar het verdwijnen is inderdaad jammer, de optie om iets bedraad aan te sluiten heeft voordelen.
Ik maak het nog eens mee in praktijk apparaten dat gewoon weigeren via bluetooth met laptop A en B maar op C wel werkt, of de instellingen kwijt raken wanneer de accu leeg is geraakt.
Dan heb je slechte spullen, koop in het vervolg niet meer bij Ali Express!
Draadloos opladen is een ramp en wil ik nog lang niet. Telefoon wordt me veel te heet. Hoesje met een magnetische oppervlakte? Draadloos laden werkt helemaal niet.

Er zal altijd een reden voor een fysieke aansluiting blijven en deze blijft voorlopig hier overal in gebruik. Draadloos is prima voor een hoop zaken maar bedraad is bijna altijd beter / sneller / stabieler / efficiënter. Het zal hopelijk altijd een mogelijkheid blijven.
Ik spreek over een jaar of 5 ... Technologie kan snel gaan.

En soms word je voor geen keuze gezet. Zie als de 3.5 headphone jacks dat verdwijnen. Ik zeg niet dat USB-C totaal weg zal zijn maar het zal me niet verbazen dat de top model smartphones ineens allemaal portloss worden als Apple de zoveelste verandering doorduwt. Samsung: Hahaha, We hebben 3.5mm headphone jack. Apple sucks. Het volgende jaar, die berichten van hun website en ... 3.5mm lose phone.

Je kan tegen iets zijn, gij hebt weinig macht. Zelf als stem je met je geldbeugel, de meeste mensen zijn minder vocaal en gaan mee met de stroom. Gevolg bij de manufactures: Mensen hebben geen probleem voor X feature niet op het toestel want onze verkoop gaat nog altijd goed.

Sorry maar in veel gevallen zijn gij en ik de vocale minderheid maar niet de mensen dat stemmen met hun geld.
Nu maar hopen dat de standaarden voor draadloos laden binnen de perken blijven...
Overigens wat er ook in staat iig hier in het stuk:
https://www.volkskrant.nl...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ze moeten ook een lader aanbieden bij het product. Ik weet de tekst niet precies. Maar het lijkt alsof ze daar geen (of marginaal) extra geld mogen vragen.
6.35mm audio dat zo goed als verdwenen uit behalve in gespecialiseerde audio apparatuur.
Zon beetje elk elektronisch instrument heeft een 6.35mm aansluiting en hij is nog steeds heel normaal in de audio wereld. sterker nog zie geen reden waarom die binnenkort zou verdwijnen.
Ziet er goed uit, alleen vraag me toch af hoe zij dat willen doen met laptops ivm stroom..
Ik ook.... 2 van mijn 3 laptops doen het gewoon heerlijk op USB-C maar als je er een dikke GPU in gaat stoppen trekt die 240W het toch echt niet meer. Getuige de 330W brik van mijn game laptop.

Aan de andere kant; het is nu 240W maar het duurt nog wel wat jaartjes voordat het ook voor laptops verplicht is (Eind 2024 voordat de wet er is, dan nog 40 maanden voordat het ook voor laptops gaat gelden). Dus ga er maar vanuit dat USB-C tegen die tijd dusdanig in specs geëvolueerd is dat die 330W (en meer) ook haalbaar zal zijn.
Dat is natuurlijk maar de vraag. Je hebt wat tolerantie en je wilt voorkomen dat de connector opwarmt door de dissipatie van energie als gevolg van de overgangsweerstand. +50% meer vermogen is geen klein stapje.
Een paar jaar terug konden we over een USB-A connector nog niet meer dan 2.5W krijgen. Nu gaat er 240W over een kleinere connector. Ik denk dat er nog wel wat ruimte over is, als ik het zo bekijk......
Die 2.5W was ook meer gewoon een papieren grens.

De 240W is bereikt door de 100W standaard van 20V 5A op te hogen naar 48V 5A. Meer als 5A door zo'n klein kabeltje en connector trekken is al dubieus, dus daarom werd de spanning opgehoogd. Als je boven de 50V komt loop je in allerlei landen tegen regels aan mbt laagspanning, dus die verder verhogen lijkt me ook geen optie.
een 2e connector is ook een oplossing. dell doet 130w, 20v 6.5a over usb-c...
Kwestie van het voltage verhogen, dan heb je dat probleem ook niet meer. Het is nu max 20V door USB-c geloof ik? Als je dit naar 40V brengt kun je met dezelfde warmte het dubbele wattage door de connector stoppen.
Al zou het blijven steken bij 300W is er nog geen hek van de dam... Zijn nu ook al gaming laptops die dubbele voedingen hanteren; dat kan hiermee natuurlijk ook gewoon. 600W zou wel even genoeg moeten zijn, denk ik zo. ;)

Tenzij je er natuurlijk een dual RTX4090Ti in wil gaan proppen, maar dan heb je denk ik hoe dan ook hele andere problemen om op te lossen...
Tegelijkertijd worden GPUs ook steeds meer geoptimaliseerd en zal misschien het verbruik lager komen te liggen tegen betere performance.

Nu zal je altijd een stroomslurpend beest op de markt houden, maar ik denk dat de algemene trend energiezuiniger wordt
GPUs worden al jaren steeds meer geoptimaliseerd en toch heeft mijn game laptop met midrange GPU nu een 330W voeding nodig terwijl dat een jaar of 6 geleden nog gewoon op 180W draaide....

Ik geloof nooit dat game laptops zuiniger zullen worden. Dat is nog nooit gebeurt en als je de toekomst wilt voorspellen dan is kijken naar het verleden de meest nauwkeurige leidraad die we hebben.
mua usb-c kan nu al 240w dus ik denk dat we over een jaartje of 2 al de 300 watt in zullen gaan met de laders. het is denk ik minder een kwestie van technisch haalbaar, maarmeer een standaard krijgen die ook logisch is voor alle partijen.

[Reactie gewijzigd door t link op 7 juni 2022 14:06]

Een collega van me heeft een workstation Dell 77** of 78** en die heeft 2x USB-C voor stroom. Is een soort combi-stekker (bijna als een normale 230v Schuco) vanuit het docking station
Corrigeer me, maar nergens staat dat laptops uitsluitend USB-C moeten gebruiken. Het kan dus net zoals de Lenovo Legion 5 Pro, waarbij je kan kiezen tussen laden via USB-C (100W), of via de barrel connector (300W).

Voor hele hoge vermogens zoals 400 of 500W zou ik wel de optie willen hebben om nog steeds een lader met barrel connector te kunnen gebruiken, doordat het een robuustere connector is. Al aan de andere kant, apparaten met zulke hoge vermogens verplaats je toch nauwelijks, omdat die altijd loeizwaar zijn door hun koelingsvermogen.
MacBooks hebben tot 140W adapters via USB-C. Dus dat kan prima. Voor gaming laptops e.d. zal het wel wat lastiger gaan worden dan :X
MacBooks hebben tot 140W adapters via USB-C. Dus dat kan prima. Voor gaming laptops e.d. zal het wel wat lastiger gaan worden dan :X
Denk dat die dan gewoon een usb-c poort zullen hebben die je kan gebruiken voor opladen, maar ook een reguliere laadpoort.

Beetje zoals surface of macs.
Dubbele USB-C ingang wellicht? :D
Dat zat ik ook al te denken.. 1 voor normaal werk en voor gamen de 2e erbij..
Dell heeft dit gewoon (al een paar jaar).
Usb-c ondersteunt al 240 watt laden (nieuw). Het word alleen nog niet echt toegepast, want gewoon lekker je eigen stekkerblokken mee verkopen voor winst.

nieuws: USB-C krijgt ondersteuning voor 240W-laden via Power Delivery
Mijn gaming laptop (levono legion) heeft zowel een USB-C om op te laden, als een aansluiting voor een lenovo-powerbrick. Die laatste gaat tot 230W, dus als ik echt hard ga gamen, moet die erin. Voor officewerk is de USB prima.
Ja, alleen moet je device het ook aankunnen via die port. Mijn laptop uit 2021 kan max 20V/5A -> 100W aan via USB-C
Laptop is ook niet verplicht. Zie titel
Laptop is 40 maanden na tablet en telefoons aan de beurt zie tekst in artikel en orginele link
Veel laptops hebben al tijden een USB c aansluiting voor stroom.
De mijne doet het prima met een 100 Watt adapter

[Reactie gewijzigd door Ortep op 7 juni 2022 13:28]

Meeste laptops gaan prima, mijn werkmacbook heeft ook gewoon een USB-c oplader. Heel fijn dat ik die ook tussendoor voor mijn telefoon etc kan gebruiken. Nog maar 1 blokje en 1 kabel in mijn tas!
USB-pd doet nu 100W en met de volgende versie tot 240W.

Maar usb-c hoeft niet de enige oplaadstekker te zijn, als hij er maar is.
Mijn hp werklaptop heeft gewoon een of andere dc barrel en een usb-c.

Als je een super lompe 500w powerhouse laptop hebt, kun je gewoon een overpowered lader krijgen met bijbehorende stekker. Maar ook gewoon opladen op (dan max 100/240w) usb-c. Alleen zul je niet max load kunnen draaien via de usb lader.
Er kan altijd nog een 'gewone' laadpoort aan komen naast de USB-C aansluiting. De verplichting stelt enkel dat er een dergelijke aansluiting moet komen, niet dat het bestaande moet vervangen. En gelukkig maar!
Ik vermoed dat het een verplichte optie wordt, maar dat het niet de enige hoeft te zijn. Mijn laptop kan bijvoorbeeld via USB-C PD opladen, maar heeft ook een aparte connector voor een blok wat 300W levert.
Mijn Lenovo Legion 5i Pro heeft een USB-C om ook over op te laden, maar ook nog een Lenovo plug achterin wanneer die iets meer dan de gelimiteerde 100W(?) over USB-C wilt/moet trekken. Volgens mij gaan de nieuwste USB-C aansluitingen zelfs over de 200W heen.
De (minder kachtige) laptop van m'n vrouw kunnen we ook opladen met de Samsung USB-C telefoon oplader. Ze heeft een 'normale' pin oplader, maar die gebruiken we nu nog amper.

Dus dit zal echt geen probleem (meer) zijn.
Dell Docking's voor Mobile Workstations hebben 2 USB-C aansluitingen tegelijk voor het laden van de laptop via de docking.
Ik denk niet dat die standaard voorschrijft hoe snel je apparaat moet laden.

Mijn redelijk courante laptop laad prima aan de USB-C van mijn Samsung smartphone snellader.
Je moet alleen niet verwachten dat je hem echt hardcore op zijn staart kan trappen tijdens het laden want dan loopt hij alsnog wel leeg. Hetzij langzaam.
Power delivery van mijn bureau dock is wel zodanig dat hij hem tijdens gebruik keurig oplaad via USB-C.
Dus die techniek is er toch wel al enige tijd.

En if all else fails kan er ook nog een netstroom adapter in.
Ik denk dat dat voor bijvoorbeeld gamelaptops nog wel even de norm blijft.
Dus dat je zowel via USB-C als nog een andere bron zoals een bijgeleverde "brick" kan laden.
En laatstgenoemde heb je dan bijvoorbeeld alleen nodig als je tegelijk wil laden en gamen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 7 juni 2022 14:19]

Zover ik het begrijp gaat het vooral om het *opladen* van apparaten. Als dat al met 1 standaard kan (vooral voor mobieltjes en andere kleine apparaten) scheelt dat al enorm qua afval omdat niet ieder merk/model zijn eigen "standaard" heeft. Voor laptops etc. kan nog altijd een powerbrick worden meegeleverd (lader => laden van een batterij / voeding => directe energie toevoer voor een apparaat, dat deze dan ook eventueel tegelijkertijd de batterij kan laden is mooi meegenomen).
De USB PD spec is vorig jaar uitgebreid tot 240 watt.
USB C en een andere oplaad poort er naast.
Waarbij UsB-C niet toereikend genoeg kan zijn.
Dat is best wel een edge case. USB-C PD heeft echt al een fors vermogen. Het is ook niet gezegd dat er niet méér dan USB-C op mag zitten. Want dat is natuurlijk wel het geval.
Zoals anderen al aangeven.
Via USB-C laden van een laptop gaat prima. Dezelfde kabel zorgt ook voor je beeld en eventueel toetsenbord/muis als die op je monitor zijn aangesloten.

Wanneer ik op kantoor ben, prik ik één USB-C kabeltje in m'n laptop en gaan. Ideaal.
Goede zaak! Dat betekent dus dat ik in 2024 een nieuwe iPhone kan kopen :+

Overigens voor de mensen die zeggen dat dit geen goede ontwikkeling is omdat " wat nou als er een nieuwe standaard komt voor USB-C".

- Thunderbolt 4 is in staat om tot 40Gbps
- Er kan 100W door de kabel heen, dit is op 20V. Ik zie geen directe reden waarom dit niet 40V in de toekomst kan worden, dat betekent 200W maximaal.

USB-C is voor de komende 10-15 jaar echt wel toekomst bestendig genoeg.

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 7 juni 2022 13:21]

Wellicht zit het al op de iPhone 14. Apple is op andere devices al een tijdje onderweg met USB-C. (MacBooks, iPads, laders, etc.). Dan weten ze het vast weer te verpakken in een "wow now we have USB-C!"-keynote.

Het lijkt erop dat Apple het zolang mogelijk had uitgesteld omdat ze al een hele tijd helemaal poortloos wilden gaan, alleen nog data via Magsave en het was klaar. Maar dat poortloos gaat er nu dus ook niet meer komen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 7 juni 2022 13:47]

Maar dat poortloos gaat er nu dus ook niet meer komen.
Ik denk het juist wel. Dit zal gegarandeerd zoiets zijn als, men moet via een USB-C kabel kunnen laden als er een poort op zit. Anders zou bijvoorbeeld een Apple Watch en Pencil ineens een poort moeten krijgen...
Vergeet niet dat Apple van een prima connector kwam met een enorm eco systeem van accessoires. Dat is ongetwijfeld ook een reden dat men niet onmiddellijk is overgegaan.
En vergeet niet de licentiekosten voor de kabel-makers, die graag Apple kabels wilden leveren. Dus dit besluit kost Apple gewoon geld, vandaar de houding….
En zelfs als USB-C relatief niet zo lang meegaat (voor wat voor reden dan ook).
Bijna elke wetgeving is zo breed als het maar kan geschreven maar tegelijktijdig ook geprobeerd om het volledig dicht te timmeren.

Eenmaal doorheen is het niet moeilijk om rekening te houden met de toekomstige ontwikkeling.
Klopt inderdaad. Maar dat zijn vaak subjectieve argumenten die mensen hier niet hard kunnen maken zonder de daadwerkelijke tekst door te lezen. Ik geef twee kwantificeerbare argumenten wat het beter te begrijpen maakt :)

Maar inderdaad, als de USB-IF met een nieuwe standaard komt, dan zal de EU daar niet snel nee tegen zeggen.
Het probleem is er al met USB-C. Dat is namelijk geen standaard, maar een allegaartje van standaarden. De ene USB-C kabel is dus niet gelijk aan de andere. Ik verwacht in de toekomst toch regelmatig dat je een kabel neemt en die net niet goed is voor je toepassing. Hetzelfde geldt een powerbrick die net niet genoeg levert voor jouw apparaat.
Micro USB heeft dat ook. De een is 5v1amp en de andere weer 5v2amp. Waarbij mijn telefoon meer kan vragen als krijgt. En dus gewoon langzaam leegloopt.
Goede zaak! Dat betekent dus dat ik in 2024 een nieuwe iPhone kan kopen :+
Dat zou eind dit jaar al kunnen:
https://www.iphoned.nl/nieuws/iphone-15-usb-c-gerucht/
Eind dit jaar is 2022, niet 2023. Eind dit jaar komt vermoedelijk de iPhone 14 uit, niet de 15. :P
Ik was hier niet eens van op de hoogte. Maar dan is er echt geen argument tegen USB-C als primaire connector.

Als een apparaat meer dan 240W nodig heeft, kan dat ook met een barrel plug (naast de USB-C) want dat mag ook gewoon nog steeds
En 240watt laden niet? :Y)

Ja het kan, dat begrijp ik!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 juni 2022 13:46]

lijkt mij wel handig, mijn huidige telefoon doet 65 Watt meen ik (25 minuten 1-100% plm). 's Ochtends tijdens het douchen even je telefoon opladen lijkt mij ideaal (doe ik nu ook tot op zekere hoogte).
En toch houd ik het -- bewust -- bij ~2,5W, max 5W. Puur om de telefoon langer gezond te houden. Ik heb het geheel zo ingesteld dat de batterij niet verder dan 80% oplaad, en daarmee houd ik het (Galaxy Z Fold 2 5G) met toch redelijk wat schermtijd (en een groot scherm) ongeveer anderhalf dag vol. Rekbaar naar 2 dagen. Hoe trager je laad, hoe beter het is voor de accu en hoe minder hij slijt, en daarnaast voelen lithium cellen zich het beste tussen de 20-80% in. Eigenlijk 65% maar dat is niet helemaal realistisch. En het werkt goed, de telefoon is nu anderhalf jaar oud, en in eigenlijk elk aspect nog als nieuw (en ik ben nog gek op het grote scherm).

Gewoon in de nacht, aan een USB-C kabeltje, aan een trage brick. Ja, ik kán snelladen, maar dat doe ik niet voor dezelfde reden als dat ik geen 50 á 350kW DC maar een 11kW AC punt aan huis voor m'n auto heb. Sneller alleen nuttig als je onderweg bent en je een snelle top-up nodig hebt. Als je oplaad in de ochtend tijdens het douchen dan had je hem eigenlijk ook in de uren dat je plat lag vóór het douchen kunnen opladen. Als je zonder battery-swap daardoor een jaar langer met je telefoon kan doen, dan scheelt dat toch weer wat geld.
Eens, kwa batterij kwaliteit is t echt ruk ja. 20-80 Doe ook ja met adaptive charging, werkt top in mijn ervaring!
Maarja, qua (brand)veiligheid adviseren ze (brw oa) dan weer om niet te laden tijdens het slapen.
240W op een smartphone lijkt me ook wat raar.
En nog een voordeel:
- Deze wet wordt eens in de hoeveelheid jaar herzien of het up-to-date is.
- Er kan 100W door de kabel heen, dit is op 20V. Ik zie geen directe reden waarom dit niet 40V in de toekomst kan worden, dat betekent 200W maximaal.
De USB C PD 2.1 Spec maakt het mogelijk om met 240W te laden op 48V. Apple's krachtigste lader kan nu bijvoorbeeld tot 140W laden
Al kan het merendeel van de laptops echt wel uit met de huidige vermogen grens van USB-C. Zit ik mij toch echt af te vragen hoe een bepaalde niche voorzien gaat worden van voldoende power.

Ik ken genoeg mobiele workstations of gaming laptops die boven de 120w gebruiken. (Mijn eigen gaming laptop heeft al een 550w adapter)
Gewoon uit nieuwsgierigheid: Wat voor laptop heb jij wel niet die een 550 watt power adapter nodig heeft? Zit daar nog wel een batterij in? ;)

Mijn eigen laptop heeft een 240 watt power adapter, maar ik zou het wel fantastisch vinden als ik gewoon met 100 watt, via de Thunderbolt 3 port die er nota bene op zit, gewoon deze zou kunnen opladen. Op Arch Linux draait die idle toch op 15-20 watt, dus ik zie dan niet waarom een 240 watt power adapter nodig is. Zou het persoonlijk ontzettend handig vinden om een powerbank mee te kunnen nemen om overal op te kunnen laden.
Er zijn gaming laptops die zelfs 2 voedingen hebben. Maar dan heb je wel een zware GPU. Is meer een verplaatsbare desktop. Ze wegen ook nogal wat.

Bv. de https://www.gamersnexus.n...-msi-dual-gtx-1080-laptop

[Reactie gewijzigd door Calamor op 7 juni 2022 13:44]

Zolang het opladen maar kan met USB-C, dat wil niet zeggen dat ze geen eigen laadpoort meer toe mogen voegen.
Dat is toch prima dan ? 1x usb-c voor normaal laden en dan een tweede connector erbij voor de power laden ... Mocht je originele lader kapot gaan kan je altijd nog bijladen met USB-C.
Dat was ook het eerste wat door mijn hoofd ging, welke laptop heeft 550w nodig dan :+

Niet dat ik wil doen alsof ik alle laptops ken die er bestaan, verste verte zeker niet. Maar 550w is echt heel erg veel voor een laptop. Los van de power brick die daar bij zou horen, betekend dat stroomverbruik ook een vrijwel gegarandeerde verhoogde productie van warmte die de laptop kwijt moet raken. Die laptop zou dus dikker en zwaarder worden, ik weet niet of alles bij elkaar nog onder de noemer 'laptop' zou vallen?
even ter vergelijking, een super dikke Razer met een 3080Ti er in verwerkt heeft een 280w voeding nodig blijkbaar: https://tweakers.net/pric...080-ti-uhd/specificaties/

Anyways, USB-C is al uitgebreid naar een 240w standaard. Is nog maar vrij recent dus zul je nog niet echt tegenkomen, maar de standaard is al gemaakt en ook voor de 'high-end' gaming laptops die vaak rond de 200w zitten is opladen met een USB-C kabel dus een prima oplossing.
https://tweakers.net/nieu...240w-laden-bij-usb-c.html
Ik heb een Tecstore Titan (Tecstore bestaat helaas niet meer, ze maakte laptops met Desktop hardware erin)

De Specs:
i9-9900KS Processor
Nvidia RTX 2080 TI
64GB RAM
2x NVME SSD
2x Sata SSD
17" 1440p 144hz monitor

De laptop is dan ook 7,3cm dik om voldoende te kunnen koelen.

Overkill voor een laptop, dat zeker. Deze is ook zeker niet ligt of dun te noemen. Deze neem je niet de gehele dag overal mee naartoe.
Maar destijds had ik een computer nodig die ik ook makkelijk weer kon opbergen, deze hoefde niet als een echte laptop te dienen. Maar echt als een systeem om uit de kast te halen en er weer dezelfde dag weer op te kunnen bergen.
Dat elke laptop USB-C moet hebben, betekent niet dat het niet OOK een barrel plug mag hebben. Zoals al veel laptops hebben.
Waarschijnlijk is dat binnen die wetgeving ook geen probleem. Bij regulier browser tekstverwerk gebruik zal de usb-c voldoende energie leveren. Dan heb je de extra adapter voor de gespecialiseerde werkzaamheden waar het apparaat voor bedoeld is. In de basis kan je hem dus wel opladen met usb-c en zo gebruiken.

Het is ook logisch dat niet elke gsm-lader met een usb-c lader uberhaupt laptops van voldoende stroom kunnen voorzien, maar de regelgeving gaat om de basis dat niet elke fabrikant iets zelf verzint en in de basis je met een goede dure usb lader al je apparaten moet kunnen opladen (los van of dat praktisch haalbaar is, een multi device lader zal waarschijnlijk handiger zijn)
De nieuste al gepubliceerde standaard is USB PD Revision 3.1, die 240watt levert. Voor de meeste krachtige laptops met dedicated GPU gewoon genoeg.
Wow, 550W?! Welke is dat :|
Mijn gaming laptop heeft een 300W lader, maar daar komt die vrijwel nooit aan. Zelfs niet met aller zwaarste games (RTX3070Ti & i7-12700H).
Nee die mag je niet meer opladen gebruik je maar het diesel aggregaat dat er in zo'n monster ongetwijfeld zit. :+
Anoniem: 30722
7 juni 2022 13:19
Baal er wel van. Weer bergen kabels weggooien. Zonde, al die e-waste, als de EU daar nou eens wat aan deed!
Daarom doen ze dit ook, on in de toekomst de e-waste te voorkomen
Eens. Maar ik ben dan ook wel van mening dat de EU nu dus ook een actie moet gaan organiseren om bestaande kabels te recyclen en daar een campagne voor moet starten.
Anders is het natuurlijk extra schadelijk als dit weer allemaal bij het restafval komt (zoals nu gebruikelijk is met kabels)
Desnoods in elke stad een speciale grote bak waar je al je kabels en stekkers in kan gooien.
Eens. Maar ik ben dan ook wel van mening dat de EU nu dus ook een actie moet gaan organiseren om bestaande kabels te recyclen en daar een campagne voor moet starten.
Anders is het natuurlijk extra schadelijk als dit weer allemaal bij het restafval komt (zoals nu gebruikelijk is met kabels)
Desnoods in elke stad een speciale grote bak waar je al je kabels en stekkers in kan gooien.
Die bakken bestaan al. Bijvoorbeeld bij de Gamma of de milieustraat. De spotjes zijn er ook geweest. Niet specifiek voor kabels, wel voor electronica. https://youtu.be/Tti9bfBcoa0
Ik ken ze, ik stop daar batterijen en oude elektronica in. Maar "kabels" staat niet op de bakken van WeCycle.
Het is allemaal wat beperkt wat ze aangeven op die bakken, maar AFAIK als het er in past en koper bevat mag het.
Sterker nog: alles met een stekker. En een kabel is ook gewoon een soort stekker.
https://www.rijksoverheid...lijke-apparaten-inleveren

Het staat er misschien niet zo duidelijk maar je kabels kan je daar ook inleveren en die worden dna ook gerecycled/gestript! Wat je vraagt is er dan ook al lang, en is ook genoeg campagne voor gevoerd (enkel niet specifiek voor kabels).

Extra linkje van een andere reactie gejat die wel specifek op kabels slaat:
https://www.afvalscheidin...ducten/elektrische-kabel/

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 juni 2022 13:43]

Het zal er dus ook voor specifiek kabels moeten komen, mensen associëren hun "oude haardroger" niet met de oplader van hun telefoon.
Ik denk dat de EU 5 jaar garantie moet gaan eisen. Dat is denk ik de beste manier om e-waste tegen te gaan.

Ik heb bij bedrijven gewerkt waar mensen letterlijk zeiden: "ach joh, het is maar een jaar garantie en daarna zijn we ervanaf". Dit was een zakelijke garantie wel te verstaan, maar het laat gewoon de mentaliteit zien van mensen/bedrijven.

Een kabel/telefoon/laptop/whatever wordt nu gewoon ontworpen met 2 jaar garantie in gedachten. Dat zorgt voor zulke extreme vormen van consumisme.

Daarnaast zou ieder product een QR code moeten hebben waarmee je direct je garantie moet kunnen claimen. De drempel om garantie te claimen is nu nog te hoog. Immers, wie claimt er nou garantie op een kabeltje van 5 euro?
Het voelt alleen een beetje alsof ze achter de innovatie aanlopen zo. Terwijl steeds meer devices aan wireless charging doen krijgen we over 2 jaar pas een wet die zegt "alles 1 kabel". Dit hadden we natuurlijk gewoon 10 jaar geleden al moeten hebben.

Maargoed, laat ik niet te cynisch zijn en vooral hopen dat ze er nu bij toekomstige innovaties wat meer bovenop zitten.
Wireless charging betekend nog steeds dat er een bekabeld oplaadpunt is...
Ik hoop het: zou b.v. mijn volgende Oral B tandeborstel ook een USB-C poort krijgen? het lijkt me fantastisch, zeker onderweg. Ik hoop dat dit het zetje wordt om "alles" van een USB-C poort te voorzien!
Een USB-C poort op een tandenborstel lijk me niet zo handig ivm waterdichtheid. Alle elektrische tandenborstels die ik de laatste 20 jaar heb gezien laden draadloos.
Er zijn ook waterdichte USB-C aansluitingen, hoor. Voor thuis vindt ik zo'n basis wel zo handig, maar voor onderweg zeker niet...
De tandenborstel-lader kan natuurlijk gewoon een vaste, waterdichte kabel hebben, met een USB-C connector aan het eind, net zoals dat nu al zo is maar dan met een 220 V stekker.
De laatste 2 elektrische tandenborstels die ik heb gehad laden op via de reisetui. De etui laad de borstel op via inductie en de reisetui zelf heeft een usb-aansluiting of een usb-kabel. Deze hoeft dan dus ook niet waterdicht te zijn. Het zou wel mooi zijn als deze etui standaard ook een usb-c poort of kabel krijgt. Echter merk ik dat veel usb-laadpunten in hotels en openbare plekken nog usb-a zijn en waarschijnlijk pas bij een volgende renovatie vervangen worden.
Nou geldt deze richtlijn alleen voor radioapparatuur, dus ik hoop dat je dan een heel veelzijdige tandenborstel gaat kopen. ;)
Oral-B heeft wel van die reisetuis met een eigen oplader. Op Amazon kun je verloopjes van USB-A naar die Oral-B stekker krijgen. Noch niet helemaal USB-C, maar in ieder geval een oplader door een compact kabeltje vervangen.
Die heb ik gezien, maar alleen in combinatie met de genius modellen, vanaf 200€ of zo... dat lijkt me overdreven. heb jij ook reisetuis met oplader gezien voor normale modellen?
Hoe lang ben je van huis weg? Mijn elektrische tandeborstel is al vaak genoeg meegegaan op vakanties van 2 weken, en dat kom ik altijd (met twee maal per dag 2 minuten potsen) prima door zonder de oplader mee te nemen.
Dat is zeker waar, en zolang 1 wireless charger vervolgens al je spullen op kan laden is het natuurlijk ook prima. Alleen weet ik eerlijk gezegd niet of dat nu al zo is, want nog niks van mijn spullen kan draadloos opgeladen worden...
Er zijn een paar standaarden, maar Qi lijkt toch de winnaar te zijn.

Mijn scheermachine van Philips, Airpods en iPhone van Apple, etc kunnen allemaal met Qi opgeladen worden, en veel moderne auto's hebben een Qi-lader ingebouwd ergens zodat je je telefoon kan opladen tijdens het rijden, al is dat enkel handig als de auto ook wireless carplay of android auto heeft, want anders moet je toch een kabel inpluggen.

Enige uitzondering is denk ik de Apple Watch bij Apple die z'n eigen "charging puck" heeft. Ik zou graag zien dat dat gewoon Qi compatibel is, want die laadkabels waren schandalig duur (70 euro ofzoiets, intussen €35 maar da's nog meer dan genoeg), terwijl een goede Qi lader maar twee tientjes kost en ook voor andere Qi apparaten gebruikt kan worden.
Het lijkt me sterk dat Apple voor de Watch een "charging puck" gekozen heeft, alleen maar om af te wijken. De iPhone laadt immers ook gewoon met een Qi op. Ik vrees dat de koperen spoel in de Qi laders gewoon te groot is / de Watch gewoon te klein is om op te laden op een Qi lader.
Het lijkt me sterk dat Apple voor de Watch een "charging puck" gekozen heeft, alleen maar om af te wijken.
Dat zeg ik ook niet, maar het is wel vervelend dat het zo is.
Dan lijkt het me toch zaak om hier als EU ook snel op in te springen en te zeggen dat er ook voor draadloze opladers weer 1 standaard moet komen voordat je dus idd krijgt wat jij nu bij de apple watches schetst.
Zou die dan niet ook met USB-c moeten worden uitgevoerd als aansluiting naar het lichtnet?
nieuws: Toestelfabrikanten: telefoons krijgen micro-usb voor universele lader

Alleen heeft Apple zich niet echt aan deze afspraak gehouden, want die bleven eigen stekkers gebruiken.

Voor deze afspraak had elke telefoon een andere laadstekker. Heel vervelend.
Apple was een kleine speler toen in 2009, geen "grote toestelfabrikant", was niet eens in alle landen verkrijgbaar toen men over deze overeenkomst ging hebben, en er staat lettelijk "vrijwel alle toestellen". Dus als in "niet allemaal".
Alleen heeft Apple zich niet echt aan deze afspraak gehouden, want die bleven eigen stekkers gebruiken.
Volgens de corresponderende EU-richtlijn mocht er ook gebruik gemaakt worden van een verloopadapter, en dat is de oplossing die Apple toen heeft gekozen.
De USB-C specificatie is slechts 8 jaar geleden geplubliceerd. https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C
Gaat niet om USB-C, gaat erom dat er al jaren geleden gekozen had moeten worden voor 1 universele standaard.
Het gaat volgens mij dus wel om USB-C. Niet omdat USB-C de enige mogelijke optie had kunnen zijn geweest, maar wel omdat er éérst een optie moet zijn die (a) de test der tijd heeft doorstaan, en (b) afdoende toerijkend is met het oog op de toekomst. Pas als die voorwaarden er zijn, kan de EU voor een standaard kiezen (ze zijn immers een politeik orgaan, en geen clubje ontwikkelaars). Ik ben van mening dat pas sinds een jaar of 2 duidelijk is dat USB-C echt universeel deze standaards-rol kan vervullen, en dus dat de EU hier niet bijzonder langzaam heeft gehandeld.
Zo had ik de situatie nog niet bekeken, dat zijn goede punten.
wireless charging is ongeveer 50% efficient. Lijkt me goed dat we dat niet als standaard gaan handhaven
Wireless charging wordt steeds beter beschikbaar, maar relatief nog amper gebruikt dus echt te laat oid komt dit niet, alleen gewoon laat. Is ook totaal niet op hetzelfde niveau en als ik al iemand ken die het draadloos doet, dan gebruiken ze het voor hun smartphone. Nou, die smartphone markt is allang om naar USB-C op iPhones na, dit gaat erom dat straks al je apparaten op dezelfde manier moeten kunnen worden opgeladen. Niet alleen apparaten die in je broekzak passen.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 7 juni 2022 14:38]

Anoniem: 30722
@Deadsy7 juni 2022 13:25
Ik heb een device of 10 met dezelfde aansluiting en daar een veelvoud aan kabels bij. Muizen, toetsenborden, telefoons, tablets, oordopjes, alles al jaren gelijk. 😉

Al die kabels zijn dus juist toekomstige e-waste en ik kan weer een doos vol nieuwe kabels bestellen. 🤷🏻‍♂️ Overbodig afval.
Straks heb je maar 1 kabeltje nodig, past overal op ;) Een doos is dus een beetje overdreven, die waste veroorzaak je zelf
Anoniem: 30722
@Mouze887 juni 2022 13:42
Jij laadt 1 device tegelijk op? Dan weet ik hoe het gaat. Ik plug iets in, de volgende trekt het los en plugt wat anders in. Pubers nemen de kabels mee, kabels gaan stuk. Dus je hebt er al snel een berg nodig. Dus ik bestel ze per doos ja. 🤷🏻‍♂️
Wel, dan zijn ze nu uitwisselbaar en kan je elke kabel voor eender wat gebruiken.
Tegen dan zijn die je nu hebt toch versleten = win/win 8-)
Anoniem: 30722
@OxWax7 juni 2022 14:36
Zal tegen die tijd de auto er mee gaan opladen. Kunnen we mooi van die lompe CCS2 stekkers af! 😉
Hahaha, omgekeerd was ook een mooie geweest. CCS2 in je laptop en telefoon om op te laden 8-)
Wel lekker snel laden dan. 😂
Niet elke kabel kan alles. Het grootste obstakel is vaak Power Delivery. Lang niet alle kabels kunnen alle wattages aan. Of alle snelheden.
Dat niet nee, maar met 2 of 3 heb ik altijd wel een kabeltje beschikbaar. Tegenwoordig is alles ook zo snel weer opgeladen, dat echt niet alles uren tegelijk aan een lader hoeft
Pubers nemen de kabels mee, kabels gaan stuk.
Dus je hebt al een natuurlijk verloop, de kabels die verdwijnen en/of kapot gaan vervangen door usb-c en je komt vanzelf "bij"
Hier liggen vaak 5-10 apparaten tegelijk op te laden. Of dat nu 10 dezelfde of 10 verschillende kabeltjes zijn maakt dan op zich niet uit, je hebt er nog steeds 10 nodig. Het lijkt mij overigens nog steeds dat elk product met een kabeltje zal (of zelfs moet?) komen, dus netto heb je gewoon evenveel kabeltjes in huis.

Versta me niet verkeerd, het wordt zeker beter hierdoor, maar hier in ons huishouden gaan we daardoor niet minder kabeltjes (nodig) hebben.
Hier liggen vaak 5-10 apparaten tegelijk op te laden. (...) in ons huishouden
Ieder kind een eigen telefoon + ipad?
4 bewoners met als ik het goed tel 2 telefoons, 4 ipads, 2 Nintendo Switches, 4 Garmin sporthorloges + een stappenteller en een fietscomputer, 2 sets draadloze oortjes en dan soms nog wat andere zaken (fietslichtjes zijn ook allemaal USB oplaadbaar, gopro en fotocamera, etc.).

Het zijn niet steeds dezelfde toestellen die moeten opgeladen worden, maar neem een dagje skivakantie, dan zijn de 4 Garmins leeg, de GoPro ook, de telefoons moeten ook opgeladen worden en neem maar aan dat er nog minstens één switch een één ipad moet opgeladen worden. Heel "gek" hoeft het gebruik niet te worden (vinden wij :) ) om aan zo'n aantallen te zitten.

En zelfs al heb je maar 1 week per jaar meerdere kabels nodig, ik zie mezelf nog geen kabels huren voor op vakantie, dus je hebt ze uiteindelijk toch gewoon in de kast liggen...

Overigens, in deze regeling blijven de Garmins en de fietslampjes nog buiten schot, dus zitten we nog steeds met 4 verschillende kabeltjes als die aansluitingen dezelfde blijven (De 7 Garmins hebben 3 verschillende aansluitingen aan de kant van het toestel).

Dat neemt niet weg dat er veel opportuniteiten zijn om minder kabels mee te hoeven nemen, of om makkelijker een kabel van iemand anders te lenen (bijvoorbeeld op kantoor). Dus ik ben absoluut voor deze vereenvoudiging, maar netto ga ik vrees ik weinig kabels minder in huis hebben (in absoluut aantal).
Verloopstekkertjes?
Ik ga er hier vanuit dat het om micro-USB of USB-A gaat. Er bestaan gewoon verloopstekkertjes voor.
https://www.bol.com/nl/nl...wotJZg.2_6.8.ProductTitle
https://www.bol.com/nl/nl...7BFQg_0_9.14.ProductTitle

Optimaal? Nee? 'Minder e-waste'? Uhmmm.... In elk geval andere e-waste :) Maar je hoeft in elk geval niet je bestaande adapters weg te gooien. Een paar van die verloopstekkertjes en klaar. Het is natuurlijk ook weer niet zo dat je in eens al je apparaten tegelijk vervangt.

Onthoud overigens ook dat deze wetgeving (helaas) alleen maar voor een paar typen hardware geldt, en niet voor alle consumentenelektronica. (toetsenborden en muizen vallen er al bijvoorbeeld niet onder. Nou zullen de meeste andere apparaten effectief uit zichzelf mee gaan doen, verwacht ik, al is het maar dat er meer OEM-adapters uit zullen komen)

Onder aan de streep gaat het natuurlijk ook primair om de lader/adapter en niet zo zeer het fysieke stekkertje. Dat fysieke stekkertje is uiteindelijk alleen maar de uiting en is het kleinste stukje 'e-waste'. De kabel kan gerecycled worden. De elektronica in de adapter niet (zo makkelijk)


En zoals anderen al schreven. Kapotte kabels vervang je met USB-C kabels. (al ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een kapotte kabel had?)

Anekdotisch:
Ik heb zelf een USB-lader staan met 10 poorten die elk 2.4A kan leveren. Dus bij elkaar best een boel. Alle poorten op dat ding zijn USB-A. Ik heb dus een paar van die verloopstekkertjes gekocht voor in dat laadstation. Zo laden de USB-C apparaten dus ook gewoon op, op dat ene blok. (ik had eerst een stekkerblok vol met adapters. Nu dus één blok voor alles). Is het mooi? Nee, maar dat was dat blok al niet. Is het perfect? Zeker niet. Maar het is wel heel handig. Ik houd een boel stopcontacten over :) . Ik heb zelf geen gebruik voor 'snelladen'. Alles dat via die 2.4A-aansluiting oplaadt gaat snel genoeg voor mijn gebruik. (zegt niks over een ander z'n gebruik natuurlijk)

Edit: Ik vergiste me mbt de muizen/toetsenbord. @Christoxz thanks! :)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 7 juni 2022 16:34]

Als je op 10 poorten met 2.4A gaat laden dan gaat er (hopelijk) ergens een zekering doorbranden.

Het is een leuk voorstel. De beste verandering is de vrije keuze voor wel of geen meegeleverde voeding. Op de lange termijn zal het wel iets veranderen, maar ik voorzie ook behoorlijk wat problemen in die overgangsfase.

Zoals ergens hierboven al werd gezegd kan je allerhande kabels vervangen. Bovendien zal je als eindgebruiker duurder uit zijn en niet, zoals het EU parlement ons voorhoudt, goedkoper.
Een fabrikant gaat echt niet minder vragen omdat ze die lader van 2 Euro er niet bij "geven".

De nieuwe kabels die je nodig hebt moeten een veel grotere lading kunnen verwerken. Ze zullen dikker en zwaarder worden, en dus meer kosten.

De laders zullen duurder worden, want die zullen ook grotere ladingen moeten verwerken.

Waarom? Het is de bedoeling dat alles samenwerkt, met dezelfde kabels en dezelfde laders.
Als ik over 5 jaar mijn 230W laptop aan een USB lader moet gaan hangen dan moet die minstens 12A kunnen leveren, en de kabel moet daar ook geschikt voor zijn.

Waar je nu dus een systeem hebt waarbij je een specifieke lader hebt voor je laptop, die is afgesteld op het verbruik van dat apparaat, met alle ingebouwde veiligheidsvoorzieningen, prik je straks je laptop in de lader van iemand anders, of in de trein of het vliegtuig...want ja, dat moet toch werken?

Het is een leuk voorstel, maar wel een die alleen maar werkt voor alles wat binnen de specificaties van USB-C valt. Volgens mij is dat op dit moment maxiamaal 100 Watt@5A en dat gaat dus nooit werken voor een nominale laptpop.

Ik weet niet of er wat meer nuance zit in deze wet dan hier beschreven is, ik heb die verder niet gelezen. Ik ben op zich een voorstander van dit soort veranderingen, maar er zullen gaten, mazen en uitzonderingen zijn...en ik voorzie nog best wel wat doorgebrande kabels, gesmolten laders en ergernis voordat alle meuk die nu in omloop is vervangen is.

Hopelijk heeft iemand ook een voorstel ingediend om een degelijk recycle systeem in Europa op te zetten. Misschien dat je een gloednieuwe goedgekeurde USB-C kabel kado krijgt bij inlevering van vijf oude kabels en een nieuwe lader bij inlevering van drie oude?

Alleen op die manier zal er minder electronisch zwerfafval bij het reguliere afval terechtkomen, kan de boel veel beter gerecycled worden en versnel je het vervanginsproces.

Tot die tijd gewoon blijven gebruiken wat je hebt, met of zonder verloopstekkertje.
Als je op 10 poorten met 2.4A gaat laden dan gaat er (hopelijk) ergens een zekering doorbranden.
Op 5v valt dat reuze mee.
5V*2.4A=12VA (Watt)*10=120W

Ik snap je kritische noot, en je voorbeeld met de zware laptop is er zeker één van. Dezelfde plug, maar toch twee verschillende kabels nodig. Doorbranden verwacht ik geen probleem mee. De pluggen zullen prima door hebben wat de kabel wel en niet aan kan. (Verwacht ik)

Maar als je de laptop even als vreemde één in de byte pakt. Telefoons, tablets, e-readers, elektrische tandenborstels, vibrators, babyfoons, gameconsolecontrollers, afstandsbedieningen, parfumdispensors enz, enz, enz, allemaal op 5v en maximaal 2 à 3 ampere (als het al meer dan 1 is) en als we die nou met dezelfde kabel kunnen laden is dat heel wat waard.

Uiteraard gaan we een minder efficiënte overgangsperiode in. Ik ben zelf één van die mensen die netjes z’n elektronica en kabels inlevert op de juiste plekken. Ik hoop ook dat de meeste mensen dat doen, maar dat kan teleurstellend zijn voor mij ben ik bang voor.
Het was ietwat ongenuanceerd van mij. Het kwam een beetje voort uit de gedachte dat ik meestal laders zie die wel kúnnen laden met 2.4A, maar uiteindelijk terugschakelen als er twee of meer poorten in gebruik zijn.

Ik neem ook niet aan dat iedere lader of kabel smelt, maar als ik soms zie wat een beroerde kabels en/of laders mensen uit China over laten komen, dan houd je af en toe je hart vast. Zelfs als je denkt dat je iets goeds koopt dan kan dat heel erg tegenvallen, en met storefronts als Amazon weet je het soms helemaal niet meer.

Het is goed dat er wat gedaan wordt aan de wildgroei van plugjes, draadjes en laders.
"vreemde één in de byte"
Daar moest ik hard om lachen!
(toetsenborden en muizen vallen er al bijvoorbeeld niet onder. Nou zullen die effectief uit zichzelf mee gaan doen verwacht ik)
Deze gaan er wel onder vallen.
Staat wel in de bron, niet in het artikel.
We are proud that laptops, e-readers, earbuds, keyboards, computer mice, and portable navigation devices are also included in addition to smartphones, tablets, digital cameras, headphones and headsets, handheld videogame consoles and portable speakers.
Die overbodige afval blijf je houden, maar je voorkomt het in de toekomst als kabels hergebruikt kunnen worden en je niet telkens een nieuwe erbij hoeft te kopen. Vandaar ook de keuze om laders wel of niet mee te leveren bijvoorbeeld. Dit is alleen maar goed op lange termijn.

Welke voordelen heb jij aan het hebben van meerdere verschillende kabels dan, als het aankomt op overbodig afval?
Anoniem: 30722
@Lapjespoes7 juni 2022 13:50
Usb-c is 1 stekker met tig standaarden. En de andere kant is nu nog vaak usb-a, dus straks weer nieuwe kabels met 2x C nodig… blijft gewoon doorgaan 🤷🏻‍♂️
Het punt is dat je elke USB-C kabel kan gebruiken voor je apparaten. En inderdaad, er zijn sub-standaarden, sommigen zullen iets minder goed zijn. Maar dat lost je heel simpel op, je hebt maar 1 goede kabel nodig. Hoe is dat niet beter dan de huidige situatie, met tig verschillende kabels/standaarden?
Dus maar bij een oude standaard blijven tot in de eeuwigheid. Nee, OK. Het was allemaal al redelijk eenduidig, maar de stap naar USB C is gewoon een verstandige. Voorheen had je je voorgestelde dilemma in veelvoud en elk jaar opnieuw, tegenwoordig eens in de tien, vijftien jaar. Nu Apple nog verplicht conformeren en klaar.
Dat veelvoud aan kabels is dus al e-waste. Straks kan je zelf bepalen hoeveel kabels je nodig hebt in plaats van dat het telkens ongevraagd 1 bij krijgt.
Tegen de tijd dat het zover is en je ook de laptop vervangt waar dat allemaal op aangesloten moet worden zijn we weer een paar jaar verder en zijn die andere devices en randapparatuur ook al voor een deel aan vervanging toe. Wanneer geen van die apparatuur nu al een USB-C aansluiting heeft, dan is een deel daarvan waarschijnlijk nu al verouderd.

En tegen die tijd zal je vast overal verlooppluggen kunnen vinden om al je oude apparatuur op USB-C aan te kunnen sluiten.

[Reactie gewijzigd door CivLord op 8 juni 2022 05:26]

Maar dat is precies waar ze nu iets aan doen. Door 1 standaard te verplichten heb je straks veel minder verschillende laders en kabels nodig.

Je zal even een periode hebben waar je oude laders weg moet gooien en dus meer e-waste creëert. Maar dat is een transitieperiode.
Hoeveel verschillende laders heb ik nodig?

Uhm... 1
En een aantal verschillende kabeltjes om tussen de lader en het apparaat te prikken.

OK, een aantal laders zijn niet echt praktisch meer (5V, 1A van mijn oude, oude telefoon), maar als je geen haast hebt, laden ze nog steeds je moderne telefoon op.
Ik heb Apple producten en Android/Windows producten.

Sommige hebben lightning, andere usb a of c. Dus heb ik vele verschillende laders nodig.

Als dat allemaal USB C wordt leidt dat tot minder kabels
5V 1A is perfect voor dingen als headsets, simpele spelcomputers(game & watch, retro emulators, vorige generatie handhelds), smartwatches, zaklampen, en kleine powerbanks.
Ik heb evenveel laders nodig, onafhankelijk van deze standaard. Ik heb nl. één lader per apparaat wat ik gelijktijdig wil opladen. Ik gebruik dezelfde laders voor alle apparaten, slechts de kabel wisselt afhankelijk van het apparaat. Ik zal uiteindelijk iets minder kabels nodig hebben dan nu, maar dat duurt nog even totdat alle apparaten vervangen zijn. Maar als we nu extra afval creeeren omdat we minder kabels nodig zullen hebben, is dat het dan waard?
Maar even heel eerlijk, hoe vaak ben je nou echt tegelijkertijd al je apparaten aan het opladen?

Twee apparaten tegelijk, dat gebeurt nog wel regelmatig, maar alles?

En ja op korte termijn extra afval creëren zodat je op lange termijn meer uitspaart is het absoluut waard.
Alle apparaten tegelijk is zeldzaam. Maar een groot gedeelte van de apparaten tegelijk is niet ongewoon. Opladen gebeurt vooral 's nachts, op een paar apparaten na.

Ik heb overigens geen enkel bezwaar tegen overgaan op USB-C. Ik heb wel bezwaar tegen het verplichten van USB-C, omdat het heel moeilijk gaat blijken te zijn om ooit op iets anders over te gaan.
Je punt is? Volgens mij is dat PRECIES waar de EU iets aan wil doen. Dat jij de ongelukkige ben met de "verkeerde" kabel.

De partijen hebben jaren gekregen om dit zelf te regelen, alleen faalde ze. Nu krijg je dit en de enige keuze die de EU kon maken.
Vrijwel alle partijen zijn ook samen gaan werken om dit zelf te regelen en hebben dat ook gedaan.
Er was echter één partij die zei dat ze ook mee zouden gaan hierin, maar dat volgens niet deed.
En voor die ene partij heeft de EU dit nu gedaan.

We weten allemaal welke partij dat is.
Bedoel je die partij die al heel lang bezig was een universele stekker met het consortium te ontwikkelen, die ook omkeerbaar was? Maar die de trage ontwikkeling zo zat was dat ze zelf maar een aansluiting zijn gaan ontwikkelen? En dat toen de industrie een paar jaar later toch met usb-c kwam? Met veel input van die partij die we niet zullen noemen?
Samenwerking betekent geven en nemen. Apple wilde dat iedereen aan hun 'standaard' voldeed. Met de opmerking wij weten beter, en het kost alleen licenties. De markt wil geen spanning aan de buitenkant van de connector. En wilde dus een andere oplossing. En daar wilde Apple niet aan voldoen.
Die ene partij voldoet aan de oude richtlijn. De oude richtlijn zei nl. niet dat de stekker aan de kant van de telefoon aan de standaard moest voldoen. De stekker op de oplader moest wel aan de standaard voldoen. Overigens was de richtlijn ook geen standaard. Gelukkig maar, want anders hadden we nog steeds aan micro-usb danwel mini-usb vastgezeten.
Apple zou uiteindelijk toch over moeten op USB-C, Lightning ondersteunt niet de hoge snelheden die je nodig hebt voor bijv. thunderbolt en USB 3.1. Daarom hebben de iPad Pro's ook al USB-C.

Dit voorkomt juist dat je veel kabels en laders weg moet gaan gooien.
Nee, echt bergen zeg! Overdrijven is ook een vak. Wist je dat je voor een paar cent een verloopje heb naar USB-C? Kun je zo je oude meuk aansluiten op een nieuwe kabel.
"Weer bergen kabels weggooien" :?
Het is niet zo dat USB-c per direct op al je devices de standaard is... je kunt die al je apparatuur eerst opgebruiken. En de insteek is dat er veel minder (nieuwe) kabels komen, want je kunt je oortjes, telefoon, tablet, gamecontroller en wat iets meer zij, straks allemaal met dezelfde kabel opladen.

Er is vooralsnog (echt) geen reden om per direct al je oude kabels weg te gooien en te vervangen voor nieuwe.
Er zit dan ook een USBC kabel bij ieder apparaat dat je gaat kopen die een USBC kabel nodig heeft :)

Lijkt me niet zo’n moeilijke denkstap toch?

Bovendien gebruiken android telefoons, apple ipads, macbooks, veel windows laptops nu al een tijdje usb c. Dus als jij nul usb-c kabels in huis hebt, betekent dat dus eigenlijk dat je op iphones of oudere ipads na zeer weinig mobile devices in huis hebt waar je potentieel kabels voor nodig hebt

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 7 juni 2022 13:45]

Er zit dan ook een USBC kabel bij ieder apparaat dat je gaat kopen die een USBC kabel nodig heeft :)
Tenzij je dat niet wil. Je moet de keuze hebben om die kabel er niet bij te kopen. ;)

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 7 juni 2022 15:08]

Ik dacht het niet. Dan krijg je lul de behangers die gaan proberen om met hun oude telefoon kabel hun laptop op te laden.
Lijkt me ook niet nodig om dan maar alle kabels te gaan uitvoeren voor 240 watt

Bovendien slijten oplaadkabels het overgrote deel van de tijd sneller dan het device waar ze bij horen, zeker bij apple, van wie zogezegd de meeste kabels ineens “nutteloos” zijn

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 7 juni 2022 17:49]

Nou, ik zou zeggen, wen er dan maar alvast aan, want het is een eis van de nieuwe verordening dat je de keuze hebt om er geen oplaadkabel bij te nemen. ;)
Hey, dan koop je een adaptertje die er vast en zeker vele op de markt gaan komen. En dan in de toekomst als je een nieuw apparaat koopt, heb je opeens een USB-C kabel, en da's handig; die kun je dan overal voor gebruiken..!
Dat kabeltje zal toch vast bij de het eerste iDevice zitten dat je na de inwerkingtreding van deze wet koopt?
Samsung levert (leverde?) micro-usb to usb-c stukjes mee met zijn telefoons om oude micro-usb kabels te kunnen hergebruiken. Als zoiets niet voor iPhone kabels mogelijk is, zou niet weten waarom niet, is dat enkel Apple aan te rekenen..
Dat is heel eenvoudig op te lossen met een adapter. In de toekomst heb je "1001" USB-C kabels, en kan je die voor alle apparaten gebruiken.
De regels omvatten momenteel 'kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten' die bedraad worden opgeladen,
Met andere woorden, in september 2024 kondigt Apple een iPhone aan die je alleen nog maar draadloos op kan laden...
Precies mijn gedachte. Lijkt mij overigens een prima ontwikkeling. Door deze verplichting zal de innovatie hiervoor ook wat extra druk krijgen. Maw, over een jaar of 8 kijken we lachend terug naar dit bericht en konden we het ons al bijna niet meer voorstellen dat we altijd aan het klooien waren met kabeltjes
of hier usb-c n daar lightning... wat krijg je dan? import iPhones...
Ook prima toch? Is hij nog beter waterdicht ook. Het enige die daar echt van zullen hebben, is de jailbreakcommunity. Ik kan me voorstellen dat het jailbreaken van een telefoon dan een stuk moeilijker zal worden zonder een fysieke dataconnector.

Van mij hoeft een telefoon geen oplaadpoort meer te hebben. De qi-laders werken voor mijn gebruik meer dan prima. (ik heb zelf geen gebruik voor snelladen)
En gooien we door het beroerde rendement daarvan het kind met het badwater weg.
Draadloos opladen werkt alleen als er nog een klein beetje lading over is. En hoewel ze de software zo kunnen maken dat er altijd wat overblijft bij normaal gebruik. De reservetelefoon die een jaar of zo in de la ligt zal helemaal leeg zijn tegen de tijd dat je hem nodig hebt.
Hopen dat het gaat om de aansluiting OP het apparaat en niet dat Apple een USB-C > Lighting-dongle bijvoegt en dat het genoeg is, wat volgens mij hun plan was qua die micro-USB-wet?
Er is nooit een micro-USB wet geweest. Er is een wet geweest die stelde dat alle apparaten met USB aangesloten moesten kunnen worden. En dus leverde Apple voortaan een USB->Lightning kabel en een USB aansluiting op de stekker mee.

Je hebt gelijk dat dit een beetje een apple-implementatie was maar het had weinig met micro-USB te maken.
iPhones zijn altijd USB geweest met een Apple eigen connector. Zelfs de oude 30-pin connector was USB aan de andere kant.
Ja, het gaat om de aansluiting op het apparaat.
Er zal heus nog wel ruimte zijn voor een fabrikant om de boel te saboteren, maar die ruimte lijkt me vrij klein omdat, bijvoorbeeld, ook een zekere standaardisatie van snelladen afgedwongen wordt.
Het apparaat moet voorzien zijn van zo'n aansluiting, nergens wordt een uitzondering als "je mag ook een verloop meegeven" benoemd.
Ja, dat was inderdaad het maasje dat Apple er in de vorige versie stiekem heeft ingeslopen. Dat is dan ook één van de redenen dat deze herziening erin zit:
Op grond van het MVO was het echter ook toegestaan eigen oplaadinterfaces te gebruiken, wat één grote fabrikant van mobiele telefoons is blijven doen (en nog steeds doet), waardoor volledige interoperabiliteit niet kan worden behaald. Bovendien is in het MVO nooit aandacht besteed aan de milieueffecten van het aanhoudende gebruik van deze verschillende oplaadinterfaces en oplaadprotocollen.
Het moet het inderdaad op het apparaat zitten:
Krachtens de bijlage moeten mobiele telefoons en soortgelijke radioapparatuur die via kabel kunnen worden opgeladen, zijn uitgerust met een USB Type-C-poort en, indien zij bovendien bij een spanning van meer dan 5 volt, een stroomsterkte van meer dan 3 ampère of een vermogen van meer dan 15 watt moeten worden opgeladen, met het oplaadprotocol USB Power Delivery.
Is er enige idee hoe lang usb c de standaard zal zijn? Of is er in 2024 alweer een betere techniek beschikbaar?
Hierbij is het belangrijk om te bedenken dat USB-C een connector is, niet een communicatie standaard.
Het is wel een standaard, voor connectoren...

Het is geen protocol voor data overdracht nee, maar zeer zeker wel een standaard.
You are right, aangepast
USB-C is wel degelijk een standaard (specifieker: IEC 62680-1-3), namelijk een standaard voor fisieke connectoren die gebruikt wordt om te garanderen dat twee verschillende fabrikanten van connectoren deze connectoren kunnen maken die aan elkaar kunnen verbinden, zonder daar extra afstemming voor te moeten doen tussen de bedrijven.
Uit het Plus artikel:
Die regels zouden wat het parlement betreft regelmatig afgezet moeten worden tegenover technische innovaties, zoals nieuwe USB-generaties.
Ik ben helemaal voor standaardisatie en het voorkomen van e-waste. Maar toch vind ik het risicovol dat een wetgever een technologie in de wet vastlegt. Er zijn veel voorbeelden waar dat heeft geleid tot snel achterhaalde wetten. Denk bijvoorbeeld aan het briefgeheim wat formeel niet geldt voor digitale communicatie als e-mail. In de praktijk ligt dat overigens genuanceerder.

Maar Ik weet niet hoe ze het in dit geval dan wel hadden moeten formuleren. Eerdere pogingen van de EU om tot standaardisatie te komen zijn mede mislukt omdat de techniek niet expliciet benoemd was.

[Reactie gewijzigd door tMb op 7 juni 2022 13:34]

Geen idee hoe ze het in dit geval regelen. Maar met delegated acts heeft de EU wel een middel om regels soepel te veranderen met voortschrijdend inzicht / veranderende tijden. Zulke delegated acts kunnen ze in theorie ook gebruiken om met de tijd bepaalde apparaat-types van de lijst te halen, of juist toe te voegen. Het is te vergelijken met een ministeriële regeling in Nederland, al dient er in de EU wel ruimte voor consultatie/feedback rondes te zijn en moet de hoofdregeling specifiek bevatten dat er delegated acts kunnen zijn voor specifieke zaken. Een voorbeeld van waar dit middel gebruikt wordt is met de EU Green Taxonomy die bepaalt wat officieel geld als duurzaam.

Een andere optie is dat ze de bestaande regulering aanpassen met amendementen. Iets meer gedoe omdat je het hele wetgevingsproces moet doorlopen, maar dat gebeurd vaak zat bij de EU.
Waarschijnlijk voor nog minstens 10 jaar.
Het is momenteel mogelijk om tot 40Gbps te halen middels Thunderbolt 4, wat gebruik maakt van de Type C connector.
En met de USB C PD 2.1 spec is het mogelijk om tot 240W stroom toe te voeren.
Hmm voor een groter apparaat zoals mijn 17inch game laptop lijkt me USB C nou niet echt een degelijke oplaad aansluiting. De huidige ronde oplaadstekker lijkt me toch wel stukken degelijker. Duidelijk weer ambtenaren die wat besluiten maar niet verstand hebben van wat ze besluiten en verplichten.
Wat is er meer degelijk aan?
Als er een aansluiting vrij simpel en kwetsbaar is gebleken zijn het wel die ronde +/- stekkertjes.
Dus mischien hebben die ambtenare WEL geluisterd naar engineers die een goed verhaal hebben over waarom de USB-C wel de beste oplossing is.
Een ronde +/- stekker kan niet afstemmen met de adapter hoeveel volt hij wil hebben en niet vragen hoevel ampere hij kan krijgen, ook kan die niet even vragen de polen om te wisselen.
Allemaal problemen met die ronde stekkertjes van je.
De krachten op de poot zorgen ervoor dat de interne delen vaak kapot gaan.
Een ronde +/- stekker kan niet afstemmen met de adapter hoeveel volt hij wil hebben en niet vragen hoevel ampere hij kan krijgen, ook kan die niet even vragen de polen om te wisselen.
Zover ik weet kan dat prima. De meeste laptopadapters die ik heb gezien hebben een extra datapinnetje waarmee hij met de adapter kan praten om één en ander te regelen. (en kan de laptopboer er voor kiezen dat je alleen maar 'originele adapters' kan gebruiken, maar dat is een andere discussie :) )
De krachten op de poot zorgen ervoor dat de interne delen vaak kapot gaan.
Maar dat is natuurlijk niet uniek voor dit soort aansluitingen. Ongeacht het type stekker: Als de stekker direct op het moederbord gesoldeerd zit, is het potentieel kwetsbaar. De lightning poort van m'n telefoon is ook gaar geworden toen m'n telefoon een keer van tafel viel terwijl hij laadde en de kabel dus een klap op de poort gaf toen hij halverwege bleef hangen. Dit zal ook gebeuren met een USB-c stekker en had ook kunnen gebeuren met zo'n 'plugstekker' (hoe heet het eigenlijk??)
Een barrel stekker lees ik zo hier en daar ;)
Ik ben van mening dat ze eerder kapot gaan dan een USB-C en lightning connector. De lengte en opzet van een centrale pin, daaromheen de barrel is gevoeliger denk ik.
Maar ik ben geen krachtenleer guru, dus mischien heb ik het fout.
Thanks :)

Nu ik er aan denk. Misschien omdat ze langer zijn en daarmee dus een langere arm hebben... Nou vooruit dan maar :) . Maar dat is natuurlijk ook prima op te lossen door de stekker van binnen niet direct op het moederbord vast te solderen.
USB-C kan tot 240W PD aanleveren. Tegen de tijd dat deze wet voor Laptops gaat gelden (ergens in 2027 of 2028) zal USB-C al lang nog wat meer kunnen leveren. Dat gaat ook voor jouw game laptop geen beperking zijn.

En hoezo is het niet degelijk dan? Dat ligt toch echt aan de fabrikant van de kabel. Ik ben het met je eens dat je niet moet willen dat Apple dat soort kabels gaat leveren (oh wacht, dat doen ze al bij de Macbooks en die zijn inderdaad binnen een jaar aan het afbrokkelen) maar de Dell en HP USB-C brikken die ik hier voor m'n laptops heb zitten gewoon goed en stevig in elkaar.
Als de fabrikant een gammele usb c poort in de laptop bouwt is de kans vrijwel nihil dat de ingang voor zo een ronde oplaadstekker in het zelfde model plotseling wel stevig zou zijn.
Ik zie nog steeds niet wat het probleem is met een lader met USB aansluiting en een losse verloopkabel naar whatever you need.
Ik gebruik 1 lader voor USB A, mini USB, micro USB, en USB C. Kwestie van ander kabeltje pakken en klaar.
Dat zijn dus wel 4 kabels voor vergelijkbare apparaten die straks dus met een en dezelfde kabel kunnen worden geladen. Dat scheelt dus 3 kabels voor jou, en nog ~ 10 miljoen mensen in Nederland? En een stuk of 150 miljoen in Europa? een paar honderd miljoen kabels dus in totaal. Best relevant op grote schaal me dunkt :)
Waar haal jij je bewonersaantallen vandaan? Veels te laag voor beide.
Niet elke Nederlander heeft een telefoon, of naast een telefoon nog andere apparaten die opgeladen moeten worden. En dan is Nederland nog een van de meer welvarender landen dan sommige andere Europese landen. Puur een natte vinger berekening dus. Maar mijn punt blijft staan, want hoe groter de aantallen hoe meer hout mijn punt snijdt :+
Jij denkt dat er 7.44 miljoen mensen niet iets als een telefoon, mp3 speler, tablet, speeltje, GPS, camera of iets dergelijks hebben?
Zeker wel, maar ik gok 30 miljoen vergelijkbare apparaten in totaal inclusief mobieltjes, dat is denk ik best realistisch. Voor daadwerkelijke cijfers zul je verder moeten zoeken ;)

[Reactie gewijzigd door bolleh op 7 juni 2022 16:03]

Je loopt dus nog te klooien met (in jouw voorbeeld) 4 verschillende kabels. En dat zijn nog niet alle varianten. En al die kabels komen elke keer weer mee met alle apparaten.

En dan heb je nog adapters met usb-a en usb-c als aansluiting, waardoor je opnieuw een tweedeling hebt.

Er is amper tot geen (technische) reden om ze niet op 1 hoop te gooien.
Mja, mijn PS4 controller heeft geen USB C, mijn Raspberry Pi 2 heeft geen USB C, mijn iPod heeft al helemaal geen USB, Mijn telefoon heeft wel USB C

Ze kunnen wel allemaal gebruik maken van dezelfde lader, en kabeltjes heb ik ook zat. Op het moment dat ze het kabeltje niet meer vast aan de adapter maakten, was het hele probleem al opgelost. Nu zit de EU gewoon te zeveren.
Ja dat is de huidige situatie.

Nu even filosoferen over de toekomst:
Jouw PS6? controller heeft usb-c, jouw raspi 5? heeft usb c. ipods worden niet meer gemaakt vgm, jouw telefoon heeft usb-c, jouw nieuwe laptop heeft usb-c.
En je hebt 1 type kabel die altijd werkt op alles.

Dat je nu 37 soorten kabel hebt is niet relevant, die hoef je straks niet meer in stand te houden als de boel langzaam maar zeker overstapt op 1 type. Over tijd krimpt daarmee de markt van kabeltjes en troep die eigenlijk dubbelop zijn. Straks zou je misschien maar 2 kabels hebben in plaats van nu 5 verschillende. Je laad de boel dikwijls toch niet tegelijkertijd op.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee