India verplicht USB-C-laadpoort in mobiele apparaten vanaf maart 2025

De Indiase regering zou een richtlijn hebben aangenomen waardoor mobiele elektronische apparaten vanaf maart 2025 over een USB-C-laadpoort moeten beschikken. De regering zou ook nadenken over een verplichte laadpoort voor wearables.

Volgens de Indiase minister voor consumentenzaken, Rohit Kumar Singh, houdt de Indiase regering via de richtlijn rekening met de wereldwijde bevoorradingsketen van opladers. "De richtlijn gaat drie maanden na de Europese wet, die een USB-C-poort voor mobiele apparaten verplicht, van kracht”, klinkt het tegenover de Indiase krant The Economic Times. "Het doel is om het aantal opladers per huishouden terug te dringen en daardoor ook de hoeveelheid e-waste in te perken." De Indiase regering zou ook een team hebben samengesteld dat zich moet buigen over een eventuele verplichte laadpoort bij wearables, zoals smartwatches. Welke aansluitingen daarbij overwogen worden, is niet duidelijk want er volgde nog geen officiële communicatie.

In oktober van dit jaar raakte al bekend dat de Indiase overheid gesprekken aan het voeren was met de techindustrie om na te gaan hoe die tegenover een overstap naar een gemeenschappelijke laadpoort staat op mobiele toestellen. Toen stelde Singh dat er nog geen bindende maatregelen zouden worden opgelegd. India lijkt met de richtlijn het voorbeeld van de Europese Unie te volgen. Die verplicht fabrikanten om vanaf de herfst van 2024 nieuwe mobiele apparaten uit te rusten met een USB-C-poort. De EU wil dat alle mobiele apparaten kunnen worden opgeladen met dezelfde oplader. Dit zou tot minder elektronisch afval moeten leiden. De aankomende EU-wetgeving slaat voorlopig enkel op kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten. Het is niet duidelijk of de maatregel van de Indiase overheid ook hierin gelijk is.

Door Jay Stout

Redacteur

28-12-2022 • 19:21

171

Reacties (171)

171
168
90
6
0
51
Wijzig sortering
En komt er dan ook een verbod om laadapparatuur standaard mee te leveren, maar dat alleen los aan te bieden?
Na de vorige EU-actie waarbij alles een standaard USB-oplaadpoort moest krijgen, omdat er anders zoveel verschillende oplaadelektronica werd meegeleverd, is mijn ervaring dat er daarna nog steeds evenveel standaard oplaadelektronica werd meegeleverd. Het is me altijd een raadsel geweest hoe het milieu hier bij gebaat was.
Voor de EU-wetgeving is dat het geval: Een lader meeleveren mag nog wel, maar je moet dan ook een versie zonder lader aanbieden. Omdat een lader meeleveren extra voorraden, logistiek, schapruimte en kosten betekent, denk ik dat laders meegeleverd krijgen snel iets zeldzaams gaat worden.
Is dit niet nog een beetje een debat?

Ik heb er al even niet meer naar gekeken, maar de laatste cijfers welke ik zag toonden juist aan dat dusdanig veel mensen alsnog laders bijkopen, dat het minder goed is. Dit omdat er nu weer losse verpakkingen gemaakt moeten worden voor de laders (welke anders héél compact weggestopt zitten in dezelfde verpakking als de telefoons) en deze óók weer los van elkaar getransporteerd worden.

Zelf gebruik ik intussen zoveel van die blokjes (opladen van tandenborstel, headset, een vaste in de woonkamer voor telefoon, een in de slaapkamer, scheerapparaat, enz) dat ik intussen zit te denken om gewoon wat custom te halen met meerdere poorten. Dit is natuurlijk een sterk argument vóór weg met laders bij telefoons. Denk enkel dat die complete overgang nog niet overal is. Al helemaal niet gezien er steeds weer nieuwere (snellere) snelladers tevoorschijn komen.
de truc is dat mensen eerder geneigd zijn 1 goede lader te kopen die meteen meerdere dingen op kan laden. dus onder de streep is het een net positive wat juist het idee was. en kan eindelijk die die ene la eindelijk een keer leeggehaald worden...
Het wordt eens hoog tijd dat we afstappen van die merkgebonden stekkers en adapters. Pc laptops met een plug en een heuse laadbrick waar ook nog je stekker op aanhangt. Iedere pc fabrikant een andere aansluiting. Dat geld ook voor witgoed zoals scheer apparaten om iets op te noemen. 500 formaten om eens de stekker in het stop contact te pluggen. Ja het mag eens gaan veranderen.
Het gaat verder dan smartphones watches en laptops.
Je hebt speakers, je hebt elektrische tandenborstels, tondeuses op batterijen,...
Al dat klein materiaal komt nu ook met een eigen oplader etc... Niet nodig : USB-c Is echt wel capabel genoeg en is gemakkelijk waterbestendig te maken. Met als voordeel dat fabrikanten zich kunnen bezighouden met de features van hun apparaten en niet met standaard meuk zoals voeding en batterijen opladdn opnieuw uit te vinden.
Het wordt eens hoog tijd dat we afstappen van die merkgebonden stekkers en adapters. Pc laptops met een plug en een heuse laadbrick waar ook nog je stekker op aanhangt. Iedere pc fabrikant een andere aansluiting.
Dat begint toch ook enorm te veranderen? Mijn vorige laptop en die van m'n vrouw (beide gekocht in 2019): beide USB-C lader. Mijn huidige: USB-C lader.

Dus absoluut akkoord met je, maar die beweging is absoluut al enige tijd aan de gang :)
Anoniem: 579177 @flippy29 december 2022 10:31
de truc is dat mensen eerder geneigd zijn 1 goede lader te kopen <...>
Ik denk dat dit tegenvalt. Het punt is dat veel van deze dingen helemaal niet goed zijn of volgens verwachting (snel) laden. Dus die gaan mensen denk ik meerdere van dit soort dingen kopen. Dit kun je consumenten ook helemaal niet kwalijk nemen want de USB standaard is één grote klerezooi, en fabrikanten van zowel laders als bijv. mobiele telefoons schermen met hun eigen (soms propriety) oplaadtechnieken waardoor vermoedelijk zelfs techneuten door de bomen het bos niet meer zien. USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, Quick Charge 3.0, Powerport+, Fast Charging, Super Fast Charging, PD Power Delivery, Warp Charger, etc. etc.
En de belangrijkste voor snelladen - PD - bestaat ook nog eens uit verschillende protocollen, met maar liefst 7 (!) verschillende oplaad voltages en verschillende oplaadstromen. En oh ja, je hebt ook een geschikte USB-kabel nodig, en nee dat kun je niet aan de buitenkant van de kabel zien.
Veel succes consument!
Is dit meer dan een aanname?
met de mensen in mijn omgeving die steeds meer usb c dingen in hun huis hebben wel ja.
Ik heb een samsung 45 watt lader gekocht, ondanks dat mijn smartphone geen 45W ondersteund.
reden: toekomstbestendig en ik kan hem gebruiken als backup van mijn laptop, omdat die ook USB-C heeft. Dus ja, je gaat wel betere laders kopen en zo krijg je wel wat verandering in de markt.
Maar de Samsung lader gaat enkel 45W leveren naar een Samsung apparaat. Samsung heeft een proprietary protocol voor snel laden. Voor alle andere apparaten krijg je maar 10W. Hetzelfde voor Google, Anker, Huawei etc etc
Mijn dell laptop kan hem wel aan, Ik krijg wel een melding slow charging, maar dat is omdat hij liever 60watt wil.
Maar verder geen probleem.
Dell specifiek heeft een overeenkomst met bepaalde fabrikanten om hun protocols te ondersteunen. Maar omgekeerd werkt niet, de Dell USB-C op je Samsung levert maar 10W.

Daarnaast kun je inderdaad bepaalde Chinese fabrikanten vinden die fast charge voor meerdere protocols ondersteunen (maar hoogstwaarschijnlijk de licentie niet aangeschaft).
[quote]
Is dit meer dan een aanname?
[/quoxte]
de
Is dit meer dan een aanname?
ik ben een ëeeq
Totdat je meerdere apparaten tegelijk moet opladen, en een wachtrij ontstaat
En is die wachtrij een issue. Of heb je het nodige aantal te hard ondergedimensioneerd?

Je moet al pech hebben als al je mobiele apparaten tegelijkertijd uit gaan vallen. Ben zelf geen gestructureerde mens, heb de laatste jaren alleen materiaal gekocht dat een usb-c poort heeft, en het overkomt me eigenlijk nooit dat een toestel uitvalt omdat een ander moet laden.
Gister avond nog, net nieuwe draadloze headset zonder lader voor het eerst opladen, m’n oudere iPhone moet chronisch aan de lader, en mm vriendin keek schaatsen op de snel lege oude tablet omdat haar telefoon leeg was. Dus 4 apparaten tegelijk bij 2 stopcontacten met 2x usb c 1x lightning en een hopeloos oude usb mini.

Als dit allemaal op dezelfde lader moest was er een first world problem. Nu kan je het ook over het huis verspreiden maar toevallig was dit het oplaad plekje.
ik heb een 100w lader met 2 usb-c en 1x usb -a , daarnaast nog mijn oude getrouwe Anker 24w 2x usb-a lader (ook al van 2017 denk ik).
Dan nog een aantal losse 10 a 5w ladertjes van oude smartphones en andere mobiele apparaten over de jaren verzameld, dus heb zeker geen nieuwe lader meer nodig bij aankoop van een nieuw toestel :p
Maar je vriendin pakt dus een tablet die ze in het stopcontact moet steken omdat ie snel leeg gaat omdat haar telefoon leeg is en aan het stopcontact zit. Dan kan ze toch ook gewoon op haar telefoon aan het stopcontact kijken?

En niemand heeft het over 1 en dezelfde lader, je kunt prima 2 laders hebben. Met 3 laders heb je nooit problemen met 2 personen. Je kunt altijd laden.
Waren allemaal rond hetzelfde moment leeg en de bedoeling was de tablet te pakken in plaats van de telefoon wat uiteindelijk niet uitmaakte.
Ik gebruik 1 lader per 'punt' in huis. (Slaapkamer, woonkamer, kantoor, reisbagage.) Al deze laders doen gerust een laptop tablet switch telefoon tegelijk op vrijwel fullspeed. Gezien het er totaal ook nog eens 4 zijn is dat gerust minstens 16 apparaten tegelijk. Welke wachtrij?
Dat zijn nog eens laders. Ik heb allerlei verschillende formaten usb blokjes liggen. Uiteindelijk zullen veel stopcontacten ingebouwde laadpunten hebben. Of flash forward enkel nog draadloos.
Ik denk toch echt dat mensen gewoon goede laders gaan aanschaffen zodra ze het idee een beetje gewend raken de komende jaren.

Draadloos gaat t m zeker niet worden. Stopcontacten massaal usb poorten kan je ook vergeten. Een goede lader kost geld, dat wil je toch niet extra aan elk stopcontact uitgeven?

Wellicht dat we ooit laagspanning gelijkstroom in huizen gaan aanleggen, dat was altijd wel een mooi plan maar dat zou eventueel kunnen per usb. Dus dan niet elk stopcontact een usb aansluiting maar een heel usb c netwerk in huis voor al je gelijkstroom apparatuur. Bedoelde je dit? (Dus vrijwel alle apparaten die we tegenwoordig nog inpluggen, maar dan allemaal met gelijkstroom uit de muur ipv adapters. Denk aan elk apparaat in huis waar een adapter bij zit tot aan 100w)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 25 juli 2024 12:14]

Helemaal als apparaten en lampen steeds zuiniger worden, en een paar kracht punten voor koken. Stofzuigen is dan nog een ding, maar die zijn er ook op accu. TVs etc hebben nog voedingen of adapters nodig maar als er inderdaad rechtstreeks de juiste spanning geleverd kan worden.
een gelijkstroomnet in huis zou ook voor minder verlies zorgen op je zonnepanelen/ thuisbatterij
Gelijkstroom verliest meer in de transport dan AC, of je moet al naar de kV gaan.

DC-AC omzet moet altijd gebeuren.
Ik spreek over een gelijkstroom net in huis, heeft dus niets met transport te maken, voor transport kan je gerust AC gebruiken
Wellicht dat we ooit laagspanning gelijkstroom in huizen gaan aanleggen, dat was altijd wel een mooi plan maar dat zou eventueel kunnen per usb. Dus dan niet elk stopcontact een usb aansluiting maar een heel usb c netwerk in huis voor al je gelijkstroom apparatuur. Bedoelde je dit?
Als je dat met spanningen wilt gaan doen van zeg 12V dan heb je in huis op afstanden van zeg 15-20 meter al zo veel spanningsverlies uitgaande van normale 2,5mm^2 draad dat het totaal onwerkbaar is. Je moet dan even heel snel gerekend 15V uitsturen om 20 meter verderop 12V over te houden, dat is een verlies van 25% alleen al in je bekabeling.

Ja je zou het DC net in je huis dan op 48V of 96V kunnen aansturen, maar wat als jouw USB-C apparaat 12 of zelfs 5V vraagt? Dan kun je effectief dus alsnog bij elk USB-C contact een trafo plaatsen die de spanning naar beneden converteert. Ik zie niet welk probleem we hiermee oplossen, converteren bij het stopcontact (geïntegreerd of losse adapter) moet je links of rechtsom altijd.

[Reactie gewijzigd door !mark op 25 juli 2024 12:14]

Is dit niet nog een beetje een debat?

Ik heb er al even niet meer naar gekeken, maar de laatste cijfers welke ik zag toonden juist aan dat dusdanig veel mensen alsnog laders bijkopen, dat het minder goed is.
Ik geloof niet echt dat er meer verkocht wordt dan dat er meegegeven wordt. Heb je data?
Niet dat ik jou niet geloof, 't voelt alleen best wel contra-intuitief.

Ik vind het zelf vooral gênant en ook lichtelijk irritant dat dat milieu argument vooral gebruikt wordt om gewoon ordinair geld te besparen.
Het milieu aspect, en dat je ze daarom niet automatisch meegeeft, ben ik echt niet ongevoelig voor hoor.
Prima idee opzich.

Maar Samsung heeft inmiddels nieuwe laadstandaarden bijvoorbeeld, ik had voor mijn S22 Ultra een Note 10 dus die nieuwe lader heb ik niet en en het zit er vrij dik in dat ik die dus wel graag wil hebben.
Ondanks dat ik inderdaad al tig laders heb liggen en die eigenlijk helemaal niet zo veel gebruik zien omdat mijn telefoon vooral draadloos oplaad op mijn nachtkastje en op mijn bureau op werk.

Als ik een telefoon koop van 1100 euro waarom kan daar dan niet gewoon die nieuwe lader bij zitten voor dat geld?
Kan prima via bijvoorbeeld een vouchercode en tegen betaling van verzend kosten ofzo.
Als mensen er "achteraan moeten" en en ook kosten moeten maken heb je ook een barriere.

Maar ik moet nu voor 't milieu nog los 50 euro bijtikken voor een blokje, vind dat echt verkeerde krenterigheid.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 25 juli 2024 12:14]

Heb de cijfers niet zo bij de hand, maar ik stelde ook niet dat er meer gekocht werd dan standaard (onnodig) werd meegeleverd met telefoons. Ik stelde dat er nog dusdanig veel verkocht werd, dat er geen 'klimaat winst' op gemaakt werd wegens de offset van losse verscheping en extra verpakkingsmateriaal.

Tenslotte kost het losse verpakken en verzenden van deze laders aanzienlijk meer dan ze simpelweg in dezelfde verpakking als de telefoon te ploppen. Vanuit productie en transport gezien dus -- niet de 'e-waste' zelf.

Ik denk wel dat het aanbieden van beiden (optie met en optie zonder lader) de beste tussenweg is.

Het hele 'winst' perspectief voor bedrijven is natuurlijk sowieso gewoon geheel kut, maarja, ze zijn er om geld te verdienen...
Ik snap niet zo goed dat mensen nou echt zoveel laders zouden moeten bijkopen. Kijk voor het snelladen van een nieuwe telefoon kan ik me voorstellen dat iemand iets nieuws wil. Maar ik heb ook nog het laadblokje van m’n iPhone 4 en die werkt nog prima voor als je geen haast hebt of als je een headset wil opladen ofzo. Die dingen hoef je niet weg te gooien toch? Ik heb juist een overdaad aan laders nu.
Het word steeds beter, de monitor die ik heb gekocht heeft ook usbc en en die laad gelijk de laptop op. Mijn telefoon is ook al geen probleem als ik achter mijn bureau zit, die pikt het gewoon van de laptop of van de monitor. Daar heb ik alleen nog wat snoertjes liggen maar de usb laders zijn daar alemaal weg inmiddels.
Ik laad nagenoeg alles op via de usb poorten van mijn pc en monitoren. Laders liggen in de lades.
Bij de recente verbouwing heb ik op strategische plekken in huis (naast bed, naast de bank, in de keuken) de stopcontacten verwisseld voor versies met een USB aansluiting erbij. Paar goede kabels gekocht en nu gebruik ik helemaal geen opladers met stekkerblok meer! 8-)

Maar die kans moet je maar net hebben natuurlijk. En ze zijn iets duurder.
Kan ik alleen maar toejuichen, maar jezus wat is USB toch een rotzooi protocol. Kan de wetgever niks aan doen, maar fabrikanten moeten toch echt wel verplicht worden om goed te specificeren. Te beginnen de gebruikte laad technologie van mobiele apparaten. Je hebt de Qualcomm QC (meerdere versies), USB-PD (meerdere versies, PPS), en propriëtaire protocollen (bijv. Warp van OnePlus). Daarbovenop kunnen fabrikanten van opladers ook nog eens cryptisch zijn. Neem nou het populaire Anker met hun PowerIQ tech. Daar zijn ook meerdere versies van. Nergens is gespecificeerd wat het exact ondersteund aan QC en USB-PD. Heb je een fatsoenlijke oplader te pakken, kan het vervolgens nog eens voorkomen dat een bepaald profiel binnen de specificatie niet wordt ondersteund (bijv 20V 5A).

Dan vervolgens de kabels. Er wordt ontzettend veeeeel troep verkocht, ook in fysieke winkels. USB kabels die geen certificering hebben. Slechte shielding of hoge weerstand. Brakke E-markers. Welk vermogen kan de kabel nu echt hebben? Welke snelheden kan de kabel aan? Is het ouderwets 480 Mbit/s of misschien 5 / 10 / 20 / 40 / 80 Gbit/s? Welke snelheid ondersteund de host nu zelf? Voor laptops is vaak duidelijk, voor telefoons niet. En hoe ga je je assortiment aan USB kabels nu uit elkaar halen?

Ik heb recentelijk al mijn laders en USB kabels weggegooid voor een nieuwe 65W + 140W Anker met USB-PD 3.1 met PPS ondersteuning (hoop ik, want wat is PowerIQ 4 nu precies?). Daarbij ook een hoop nieuwe USB-C kabels die op 100W gerated zijn met 480 Mbit/s data voor opladen en een paar USB 3.2 Gen 2 kabels voor die 10 Gbit/s dataoverdracht. En natuurlijk alles moeten labelen. Want weet ik veel wat die oude kabels nu aan konden, en voor de nieuwe kabels ben ik dat over een jaar ook weer vergeten.

Dit is toch niet te doen voor de gemiddelde consument. En vervolgens terecht klagen waarom telefoons zo langzaam opladen met een dozijn oude 5V 2A opladers die nog thuis rondslingeren. Of wel een goeie oplader hebben maar met brakke kabel waardoor fast charge niet werkt 8)7 . Bovendien zijn moderne GaN type opladers met een brede ondersteuning over de gehele linie ook best aan de prijs. Dit geld ook voor hoog vermogen USB kabels. De keuze voor suboptimale producten is daarmee ook snel gemaakt. USB is nog meer maatwerk advies dan een consumenten WiFi netwerk.

Eenmaal doorgrond is het wel zalig. Eén kabel en oplader voor alles: denk aan je laptop, handheld consoles, mobiele telefoon, case voor oortjes, headset, powerbank en weet ik allemaal nog wat. Zelf speeltjes in je nachtkastje kunnen tegenwoordig op USB-C gaan.

Als Tweakers Plus nog een dingetje was, zou dat een mooi en zinvol artikel kunnen opleveren. Van alles USB naar laad technologieën met kabel tests van de meest voorkomende winkels in Nederland (Action, Hema, de telefoon Turk om de hoek, enz).

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 25 juli 2024 12:14]

Is het niet simpeler om eenmalig alles weg te gooien en alleen een goede lader en een goede kabel te kopen.
En inderdaad, er wordt veel zooi verkocht. Zowel kabels, laders als devices.

En dan het verschil tussen consument en tweaker.
Wij controleren of iets aan de spec voldoet (pixels tellen op je scherm) terwijl de consument het een zorg zal zijn, zolang de telefoon maar wordt opgeladen.
Welke consument gebruikt USB-C voor video of een externe disk? Welke consument gebruikt TOS voor audio? Iedereen gebruikt toch HDMI voor zijn Sonos?
Consument: C is voor opladen, HDMI voor video/audio en draadloos voor horloge en oortjes. Simpel.

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 25 juli 2024 12:14]

Helaas is ook de duurste meest prestigieuze lader met de dikste kabel alsnog niet geschikt voor alle laadprotocollen. En daar zit het echt probleem van de 'wirwar'. Daar en bij de kabels. (En nee 1x een goede kabel kopen is helaas ook niet afdoende, om te beginnen met het feit dat je er toch meer nodig hebt en ze niet allemaal top kabels van 30 euro moeten zijn).
het is gegaan van ieder merk zijn eigen kabel naar 3 USB types, opzich is dat voor zowel consumenten als milieu beter lijkt me...
Nee, mijn punt is, dat er nog steeds evenveel laad-elektronica wordt meegeleverd. Daar zie ik het voordeel voor het milieu niet in.
Dat krijg je pas als je een nieuwe telefoon zonder lader kunt kopen, omdat je nog een lader hebt.
Het ging toch over weggooien?

Een 5V USB lader is vrij universeel en gooi je minder snel weg dan je #random Nokia lader als je een Samsung kocht.
Daarnaast veranderde sommige merken ook nog wel eens van laderaansluiting waardoor je vaak na een aantal jaar met een lade vol waardeloze laders zat.

Nu heb je ook laders maar die kan ik iig voor van alles en nog wat gebruiken.
Natuurlijk kan ik mijn usb lader voor mijn nieuwe telefoon gebruiken, maar als de nieuwe telefoon alsnog een usb lader mee levert, is de milieu winst alweer verdwenen.
Het automatisch meeleveren van een usb lader had meteen losgekoppeld moeten worden van de telefoon.
Daar ben ik het met het oog op het milieu uiteraard wel mee eens maar........ Wat ik mis is dat de telefoons daarmee minder duur worden, in ieder geval met aftrek van de kale bulkprijzen die fabrikanten voor opladers betalen.
Maar goed, kleinigheidjes hou je altijd wel.
DIe oude gebruik je dan weer als backup, of voor andere apparaten :)
Als je oplader stuk ging (onzorgvuldig gebruik, knagende huisdieren, simpelweg slijtage), moest je wel een nieuwe kopen. Die noodzaak is wel verdwenen door alles USB te maken. Ik snap je punt, maar het lijkt me dat het wel iets geholpen heeft.

Dat wordt met deze maatregel alleen maar meer, zeker als fabrikanten inderdaad niet meer allemaal een lader meeleveren.
Elk Android merk heeft zijn eigen laad protocol. Dus nee, niet 3 USB versies,
meer dan 30 verschillende opties van USB-C met verschillende laders, kabeltjes etc.

De regering maakt het probleem alleen maar slechter want nu moet je een lader apart kopen met eigen verpakking en vervoerkosten en die kosten zitten niet meer inbegrepen.

En dan spreken we nog niet over de toekomst, hoe snel gaan ze die wetgeving aanpassen als USB-D of USB-Cv5 met een aangepaste standaard komt?

De EU heeft een hard-on voor Apple, ik type dit op een iPhone 6 met de laatste OS die nog 2 jaar verder ondersteuning krijgt terwijl Android producenten veel slechter voor het milieu zijn met een ondersteuningscyclus van 3 jaar, geen enkele Android 5 of 6 toestel van het jaar dat de iPhone 6 uitkwam is upgradeable naar de huidige versie.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2024 12:14]

Vreemd, ik heb namelijk nooit meer opladers bij mijn recent aangeschafte USB-C apparaten. Enkel nog eventueel een kabeltje meegeleverd.

[Reactie gewijzigd door meowmofo op 25 juli 2024 12:14]

Hoe recent is recent? Ik heb nog de nodige usb laders meegeleverd gekregen, nadat de regeling is ingegaan.
In de afgelopen 6 maanden. Daarvoor weinig aankopen gedaan.
Maand geleden Doogee telefoon gekocht, lader meegeleverd.
Mijn Google Pixel 6A werd zonder oplader geleverd.
Al zou bij elk toestel een nieuwe lader geleverd worden. Een lader kan stuk gaan. Dan is het mooi dat je de oude der van je oude telefoon kan gebruiken, of de nieuwe lader van de nieuwe telefoon van je vrouw, zonder dat je een nieuwe lader hoeft te kopen. Of dat je de nieuwe snellader van je nieuwe telefoon op je bureau, of naast de bak kan gebruiken, terwijl de oude lader van je oude telefoon op je nachtkastje ligt waar hij rustig de hele nacht kan doen over het opladen van je telefoon.
Verbieden laders met de telefoon mee te leveren terwijl je samen met je telefoon een nieuwe snellader moet kopen om van de nieuwste snellaadprotocollen kunnen gebruiken zet ook niet echt zoden aan de dijk.
In feite is het heel stom allemaal. Bij iPhones werd er altijd een oplader met een USB-A geleverd met een USB A naar lightning kabel. Nu krijg je bij iPhones een USB-C naar lightning kabel en geen oplader. MAKES NO SENSE. Ze forceren zo alsnog gebruikers om een lader te kopen maar doen in de spotlights alsof ze onschuldige natuurliefhebbers zijn.

Persoonlijk vind ik de milieu discussies allemaal een ramp en slecht beleid. Het hebben van 1 standaard is top. Voor zowel gebruiksgemak als het beter koppelen van systemen en minder clutter. De discussie omtrent het feit of dit verspilling tegen gaat is compleet onzin. In de praktijk zal moeder natuur er geen verschil in merken. Uiteindelijk zal er weer een betere standaard komen en zal iedereen weer de nieuwere variant van USB-C in huis moeten halen.

Waar werkelijk het verschil gemaakt kan worden in milieu is en blijft gewoon de vleesindustrie, duurzamere fabrieken en bovenal hoe wij stroom opwekken in de wereld. Plastic rietjes en kabeltjes verbannen hebben 0 effect. Absoluut geen enkel beetje effect op hoe de wereld er vooruit op gaat. Ik snap best dat er ook bij de kleine dingetjes stil gestaan moet worden om minder uitstoot te krijgen in de wereld. Maar het is op dit moment allemaal marketing gelul wat in mijn ogen niet eens een goed argument is voor waarom dit goed is voor de wereld. Het hebben van een standaard is simpelweg nodig in deze chaos. Kun je nog herinneren toen elke telefoon aanbieder een eigen oplaad kabel had (Nokia's, Sony Ericssons, Samsungs. En dan nog Micro-USB, Mini-USB, USB-A USB-B en ga zo maar door.

Het is fijn dat USB-C al deze kabels en hopelijk ook HDMI poorten en kabels kan vervangen in de toekomst. Maar het argument blijft bijzonder slecht om te zeggen dat deze wetten er wegens het milieu moeten komen. Dit heeft in de praktijk geen effect op onze aardbol. Gevoelsmatig voelen we er ons beter bij maar als we werkelijk impact willen hebben moeten we misschien allemaal eens wat minder vlees eten en minder kolencentrales en gassen toelaten wereldwijd en de Olie industrie iets harder aanpakken. Maargoed, de wereld draait om geld en de rijke Olie industrie heeft genoeg lobbyisten.

Ontopic:
Ik ben blij dat India dit ook introduceert, maar geef mij maar gewoon een kabel en oplader mee als ik een nieuwe telefoon koop. Ik wil de snelste laadmogelijkheid in de box krijgen en niet nog eens 200 euro moeten uitgeven door slimme trucjes. Dat de keuze er is is fijn voor hen die het niet out of the box willen maar een USB-C naar lightning kabel is tegenwoordig de standaard en ook voor snel laden heb je een lader nodig die genoeg watt aan kan en deze connector heeft. Waarom moet ik dat voor 75 euro los kopen bij Apple?!
Beetje jammer dat Apple dit niet uit zichzelf heeft gedaan en dat ze nu gedwongen moeten worden om met de rest mee te doen. Winst staat blijkbaar boven milieu bij Apple.
Ik zal persoonlijk blij zijn als er een iPhone met USB c komt (want ik heb vooral USB c apparaten), maar aardig wat mensen die al langer vol in dat ecosysteem zitten zullen dan net van alles moeten vervangen omdat hun oude accessoires niet meer werken met de nieuwe iPhone... Dus of het nou echt beter is voor het milieu is de vraag. Op de lange duur wel denk ik maar zeker niet meteen.
Mensen die vol in het Apple ecosysteem zitten laden al jaren hun laptops op met USB-C, de tablets zijn ondertussen al gevolgd, enkel de telefoons nog.
Nee hoor ik zit vol in het apple ecosysteem en ben van MagSafe naar magsafe gegaan. En voor mijn iPhones precies zo maar dan van lightning naar Magsafe. Mijn iPadPro is de enige met USB-C en daardoor bijzonder vervelend.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 25 juli 2024 12:14]

Magsafe is waardeloos, kabeltje is te kort. Met een usb-c verlengkabel kapt dat hele ding ermee.
Gebruik wel gewoon een ikea qi lader.
Ik gebruik het overal, op kantoor, in de auto naast mijn bed, ik heb er werkelijk waar nog geen enkel issue mee gehad.
Anker heeft een magsafe lader met een langere kabel. Is iets trager dan de originele maar de langere kabel maakt het prettiger in gebruik.
Maar die had toch nooit de magnetische schakeling gekregen.
Ik dacht eigenlijk vooral aan spul zoals een speaker met een lightning dock, al weet ik niet of dat nog gebruikelijk is... Of zo'n controller waar je je iPhone direct in kan steken.
Ook @Fly-guy, dit los je denk ik niet op met een adaptertje? Maar ik ben pas heel recent overgestapt naar Apple, ben altijd vol Android geweest, dus kan best dat ik er geen goed beeld van heb en dat dit meer een issue was bij die vorige overstap en nu minder?
Een deel zal daarom minder snel upgraden naar een nieuw toestel, imo weer een voordeel voor het milieu.
Zoveel impact heeft een adaptertje niet om je lightning spullen alsnog op usb aan te kunnen sluiten.
Daarnaast is al veel draadloos, vergeleken met de laatste keer dat apple het stekkertje aanpaste, zal het deze keer veel minder nutteloze apparatuur opleveren.
maar aardig wat mensen die al langer vol in dat ecosysteem zitten zullen dan net van alles moeten vervangen
Tsja, zo zit ik met micro-USB. Vorig jaar mijn eerste USB-C apparaat (telefoon) gekocht omdat mijn oude telefoon kapot was (GPS-chip; kon alternatief het moederbord vervangen van deze 3-jaar oude telefoon die al niet meer gemaakt werd). Ik vind het super irritant want nu moet ik óveral twee laders hebben omdat ik m'n telefoon het vaakst oplaadt maar ook regelmatig de koptelefoon of douche-speaker of powerbank of vriendins telefoon of vriendins koptelefoon enz. Bij het oppakken van de laadkabel voel je al hoe-om 'ie moet, maar schijnbaar vonden anderen dat te lastig en moeten we nu allemaal om, naja goed dan.

Als we nu allemaal tegelijk door die pijn gaan dan is het nog het zachtste, want dan kan iedereen binnen een paar jaar bij iedereen opladen, in plaats van dat je nog steeds mensen hebt die vragen naar "heb jij een apple oplader" en omgekeerd.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

Ja ik heb nu drie verschillende laders, ook nog een micro USB inderdaad... Voor mijn Kindle Oasis. Ondertussen hebben nieuwe Kindles geloof ik wel USB c maar Amazon was daar heel laat mee (en er is nog geen nieuwe Oasis geloof ik).
Oh ja, de e-reader... die hebben wij ook op micro-usb. Alsof mijn lijstje van apparaten die eerst moeten sterven of obsolete moeten worden voordat ze op C overgaan nog niet lang genoeg was xD
Of je koopt een laadkabel met drie verschillende connectors aan het eind: USB-C microUSB en lightning. Dan kan je in de overgangsperiode nog steeds één kabel gebruiken voor verschillende apparaten.
Met twee losse eindjes steeds, yep. Thanks voor de tip. We hebben er nu zo een in huis en gaan er meer kopen omdat het inderdaad nu niet echt anders meer kan, maar toen alles gewoon micro was en letterlijk elk apparaat dezelfde stekker had hier in huis, vond ik fijner. Zodra alles op C over is, zal dat vast net zo goed zijn, maar had 't dan direct goed ontworpen denk ik dan.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

Oké. Maar noem mij één voorbeeld van iets dat meteen goed is ontworpen, waar gebruikservaring en voortschrijdende techniek niets aan toe kon voegen.

Je hebt trouwens snoertjes zonder meerdere losse eindjes, maar met één kunststof uiteinde met drie haaks op elkaar staande connectoren.
Winst staat blijkbaar boven milieu bij Apple.
Goh. Het is een beursgenoteerd bedrijf. Bij al die bedrijven staat winst boven milieu.
Toch snap ik de opmerking wel, gezien de vele keren dat apple zogenaamd het milieu/klimaat gebruikte als argument voor bepaalde veranderingen, met als voorbeeld het niet meeleveren van een lader.
Iedereen die gelooft dat bedrijven dat oprecht menen is wel behoorlijk naïef natuurlijk...
  • Adverteren met iets dat je juist niet doet heeft eerder een neutraal of averechts effect, dan hadden ze het ook kunnen laten of riskeren een slechter imago in plaats van beter
  • Twee keer zo hoge prijzen voor alles vragen maakt dat ze het makkelijk zouden kúnnen doen (vaak kost klimaatbewust kopen extra, dus dat maakt het minder onplausibel)
  • Valse marketing mag niet: het moet inderdaad al iets onmeetbaars zijn zoals milieuimpact voordat ze glashard mogen liegen
Vind het wat kort door de bocht om iemand hier nu naïef te noemen omdat in dit specifieke geval een bedrijf, dat het écht van imago en uitstraling moet hebben om deze prijzen en anders-heid (alles moet een tweede keer ontwikkeld worden om op Apple te draaien) vol te kunnen houden, hun gestelde doel niet waarmaakt.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

Ik word een beetje moe van 25 jaar afzeiken van Apple. Toen ik een vak leerde, een grafische opleiding deed, was de Mac en Mac OS simpelweg de meest voor de hand liggende keuze, omdat die als eerste postscript printers, belichters en bijpassende software ondersteunde. En daardoor zo’n beetje de hele grafische industrie dat gebruikte.

Altijd heb ik ongefundeerde commentaren moeten horen van Windows-gebruikers, die meestal niet eens wisten waar ze het over hadden omdat ze zelfs nooit een Mac gebruikt hadden. Maar Apple was zéker niet trendy, hip of modieus. Er werd om gelachen. Waarom zou je zo’n ‘afwijkend’ systeem kiezen? Joysticks en dergelijke werkten bijvoorbeeld niet altijd omdat men het niet de moeite vond drivers voor die minderheid Mac-gebruikers te schrijven.

Toen Apple jaren later wél mainstream werd met iPods, weer later iPads en iPhones, dacht ik dat het wel over zou zijn met het gezeur. Maar nee, nu is het juist weer té elitair 8)7 Man, man, wat een zielig gedoe.

Wees blij dat er tenminste nog één alternatief is naast Android en Windows.

Ik ben die sneue opmerkingen kotsbeu. Je weet niet waar je het over hebt. Geen mens ziet ooit mijn computer dus imago speelt geen enkele rol. En jij hebt er toch geen last van wat ik voor mijn hardware betaal? Blijf vooral zo goedkoop mogelijke laptops en tablets kopen! Ik doe langer met mijn hardware dan wie ik ook ken. Ik durf de ‘voetafdruk’ wedstrijd aan met iedereen.
Je reageert wel heftig zeg, voor iemand die zegt "niemand ziet mijn computers en laat mij betalen wat ik wil". Het doet je schijnbaar toch wat dat veel mensen het niet met je eens zijn.
Op een keer loopt de emmer over, ja.
Apple was zéker niet trendy, hip of modieus. Er werd om gelachen.
Ik heb het echter niet over 1999 maar 2022.
Maar nee, nu is het juist weer té elitair 8)7 Man, man, wat een zielig gedoe. [...] Ik ben die sneue opmerkingen kotsbeu.
Mijn reactie is zielig of wat bedoel je hier precies?
Je weet niet waar je het over hebt.
Zeg nou zelf, als de consument ruim het dubbele neer moet tellen voor dezelfde hardware, en de ontwikkelkosten ook nog eens hoger liggen omdat alles dubbel gedaan moet worden en er een kleinere afzetmarkt is, dan is dat gewoon een product dat het van de merkbekendheid moet hebben?

Die ijzersterke marktpositie hebben ze natuurlijk gekregen door geen troep te verkopen, ik snap ook wel dat de producten niet slecht zijn. Ik lach er niet om. De prijs-kwaliteitverhouding (en ontweakbaarheid daarnaast) maakt dat ik het zelf niet zou willen kopen, maar of ik het zelf zou kopen is niet waar het om ging. Het ging mij erom dat iemand een ander naïef noemt en ik dat niet vond kunnen maar de reactie wel een +1 had dus ik dat wilde tegenspreken met argumenten waaronder dat Apple hoge prijzen vraagt voor wat ze verkopen. Sorry als me dat als een Windows-gebruiker doet overkomen (ben ik niet) die per ongeluk op Apple's teentjes gaat staan. Nu gaan we van "naïef" naar "zielig" en "kostbeu". Gezellig is het hier.
Wees blij dat er tenminste nog één alternatief is naast Android en Windows.
Het alternatief op Windows zijn Linux-distributies zoals Debian en Android: dat gebruik ik dagelijks ruim tien jaar nu. Het alternatief op Android is Android: open source, je kan het zelf downloaden, compilen, tweaken, hoe je wilt. Ik zie iOS niet écht als een alternatief: als je met Google Play Services of zoiets al in de clinch lag dan moet je bij Apple al helemaal niet aankomen want daar mag nog minder. "Je weet niet waar je het over hebt", zei recent een wijs iemand.
jij hebt er toch geen last van wat ik voor mijn hardware betaal?
niet zoals jij last hebt van een objectieve vaststelling, dat is in ieder geval duidelijk

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

Het is helemaal niet vreemd als mensen het hier eens zat zijn om steeds maar te horen dat ze wel Apple zullen hebben omdat ze trendy willen zijn, niks van techniek snappen en zich in de luren laten leggen door Apple’s marketing. Dat iemand wat heftig reageert dat snap ik echt goed met die constante barrage van onzin hier. En dan maar telefoons kopen met het OS van het grootste advertentiebedrijf ter wereld.

Ik maak al decennia software en ben blij met de iPhone. Hilarisch als gezegd wordt dat dat wel zal komen door onwetendheid.
Zeg nou zelf, als de consument ruim het dubbele neer moet tellen voor dezelfde hardware,
Dit is gewoon niet waar. Een iPhone of iMac kost niet twee keer zoveel als een vergelijkbare Samsung of Dell.

Als je dat echt denkt, heb je je er gewoon niet in verdiept.
Probeer maar eens Android 12 te compileren op een Samsung toestel rond de tijd van de iPhone 6S (een toestel die nog 2 jaar van beveiligingsupdates gaat krijgen).

De Galaxy S6 is op Android 7 blijven steken, en heeft al sinds 2018 geen updates meer, alhoewel technisch gezien er niets verkeerd is met de telefoon, is hij nagenoeg niet bruikbaar.

Android gebruikers moeten ieder 2-3 jaar een nieuwe foon kopen en de andere kan niet doorverkocht worden want het is waardeloos, waar is het milieu beter mee gesteld.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2024 12:14]

Wat mij vanaf het begin tegen heeft gestaan van Apple, zijn juist de Applegebruikers.
De meeste Applegebruikers waren in het begin inderdaad vaak grafici, omdat de Apple inderdaad grafische software en randapparatuur ondersteunde waar MS-Dos en Windows het bestaan niet eens van afwisten. Daar konden die Aplegebruikers wel eens arrogant over doen, want wanneer je met een Apple probleemloos met een muis in grafische programma's kon werken, terwijl het onder MS-DOS een hel was om muis-drivers te installeren die je dan in één of twee programma's kon gebruiken, dan moest Apple wel superieur zijn. Dat je onder MS-Dos en Windows zo'n 100 keer meer games had, bevestigde bij de Applegebruikers alleen maar het infantiele imago. Tel daarbij op dat de gemiddelde Applegebruiker toen net iets artistieker en 'anders' was dan de gemiddelde, wat 'nerderige', Microsoft-gebruiker en je hebt de perfecte basis van de tweestrijd.
Die tweestrijd werd (en wordt) door de Applegebruikers trouwens net zo hard gestreden als door de Microsoftgebruikers. Al die tijd hebben de Microsoft-gebruikers op één punt altijd de overhand gehad in de discussie. Waar de Applegebruiker vaak niet verder kwam dan dat zijn Apple de laatste versie van Adobe draaide en in vijf minuten een A0 kon plotten, wist de Microsoft-gebruiker alle specificaties van zijn PC op te noemen, kon hij het hele traject vanaf zijn eerst XT component voor component beschrijven, samen met de verantwoording waarom hij voor juist die componenten had gekozen, inclusief welke componenten hij zou hebben gekozen wanneer geld geen probleem was. En hij kon je zijn upgrade-pad voor de komende twee jaar haarfijn uitleggen. Terwijl de Applegebruiker genoeg had aan het feit dat zijn Apple de laatste versie van Adobe kon draaien, bleef hij toch meestal achter met het gevoel dat hij ergens tekort schoot, want wanneer je er rotsvast van overtuigd bent dat jouw Apple superieur is aan welke andere PC dan ook, blijft dat argument toch wat magertjes.

En al die 25 jaar wordt alles van Microsoft (en sinds kort ook Android) net zo hard afgezeken door Applegebruikers dan andersom.
Ik begreep die tweestrijd toen al niet en nu nog veel minder.

In 1995 kon je nog volhouden dat je een Mac had voor je grafische werk, want niemand had thuis internet, mailen bestond nog niet voor de meute, websites idem. Om te gamen waren er veel goedkopere consoles, dat deed je alleen op een Mac of PC als je (pa of ma) die toch al thuis had voor zijn of haar werk. Dus ja, je had min of meer die verdeling, hoewel er ook gewoon hobbyisten waren met een Mac of PC.

Maar nu, nu je bij wijze van spreken in praktische problemen komt en in een sociaal isolement raakt als je geen computer of smartphone hebt, nog mensen binair in een hokje stoppen op basis van hun Mac of PC, iOS of Android foon… Het slaat toch nergens op?

Altijd dezelfde discussie over de prijs van de hardware is ook zoiets. Op een forum van autofanaten gaat het toch ook niet de helft van de tijd over de prijs van de velgen? Bij kleding, bij voetbal, bij wielrennen, noem elke hobby maar op, toch ook niet? Parachutespringen bijvoorbeeld is een loeidure hobby, of wat dacht je van autoracen, maar daar hebben ze het ook niet heel de tijd over geld.

edit: typo’s

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 25 juli 2024 12:14]

Ik denk dat er maar weinig soorten tweestrijd zijn die rationeel te bergrijpen zijn.
Ze beginnen ergens met een keuze en gekrenkte ego's omdat een ander niet dezelfde keuze heeft gemaakt en barsten dan los met de meest irrationele argumenten.
Ik blijf er bij dat een gemiddeld Apple apparaat vee langer meegaat dan de concurrent en ook Apple heeft ingezet op zo veel mogelijk gebruik van de zelfde connectors. Mijn macBook en macBook air werkte prima op dezelfde adapter en ook al mijn iPhone en iPad apparaten.
Het waren juist alle andere merken Nokia, Motorola, Samsung en alle laptops waarbij je juist telkens een andere adapter had en juist deze merken konden er maar niet uitkomen welke adapter er nu moest komen. En ze bleven maar adapters en rare kabels meeleveren, wel en niet aan de adapter. Wisselstroom, gelijk stroom 5V, 9V 12V we hebben het allemaal gezien bij deze merken terwijl Apple al lang en breed op USB-A zat met een kabeltje..


Ik snap werkelijk waar niet waarom mensen maar op Apple blijven afgeven want juist Apple doet het redelijk goed voor het milieu
Mijn macBook en macBook air werkte prima op dezelfde adapter en ook al mijn iPhone en iPad apparaten.
Lijkt me sterk, dat waren minimaal twee adapters, voor de mac's en de iOS devices, afaik hebben die nooit dezelfde connector gehad.
Wisselstroom, gelijk stroom 5V, 9V 12V we hebben het allemaal gezien bij deze merken
Waar praat je over, 15 jaar geleden? Tja, Apple had toen maar één device, de iPhone, en die gebruikte die rare grote connector, geen standaard connector op de telefoon zelf, dus net zo "vreemd" als de rest.
Ik snap werkelijk waar niet waarom mensen maar op Apple blijven afgeven want juist Apple doet het redelijk goed voor het milieu
Zoals de magsafe standaard? De eerste twee haalden het net vijf jaar, toen is hij even weggeweest en nu weer terug in een derde iteratie.
Het waren juist alle andere merken Nokia, Motorola, Samsung en alle laptops waarbij je juist telkens een andere adapter had
In de periode 1995-2008 of wat bedoel je?
Apple heeft op allerlei apparaten de USB-C reeds geïmplementeerd. Dat het niet op iPhone zit is denk ik omdat ze daar de poort gewoon helemaal weg gaan laten.
Toch hebben ze voor nieuwe iPads en iPhones bedacht dat het handig is om een tussenstap te maken met laders / kabels met een USB-C aan de ene kant en een lightning aan de andere kant zodat ook je oude Apple laders met USB-A niet langer bruikbaar zijn.

Niets ten nadele van USB-C, maar dit voelt heel erg als klanten weer richting een extra kabeltje / adaptertje duwen. Het huis ligt vol met adapters waar een USB-A in past, maar voor Apple is dat niet goed genoeg meer. Had dan gewoon óók USB-C op de het apparaat gedaan, dan was het plotseling opeens weer compatible met andere smartphones die wél USB-C volledig geimplementeerd hebben. En dan kon je ook nog standaard USB-C kabels gebruiken.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 25 juli 2024 12:14]

Er zijn geen nieuwe iPads op dit moment met Lightning. Alle nieuwe iPads hebben nu USB-C. Zelfs met Thunderbolt op de Pro modellen.
Jawel, de ipad 2021 (de instap-ipad rond 400,-) is gewoon een Lightning model met een USB-C -> Lightning kabel. En een oplader in de doos, dat ook nog eens.

De iPhones idem, daar zijn iig de recente SE nog gewoon Lightning met eenzelfde kabeltje. Alleen geen oplader meer in de doos.

Bron? Ik verkoop het spul bijna dagelijks
Precies ;) Die specifieke iPad en de nieuwe iPhone SE heb ik hier liggen en zijn de aanleiding voor mijn reactie. Geen adapter bij die iPhone SE is juist om die reden erg onhandig. Ik heb stapels van die oudere liggen. Apple zegt eerst dat iedereen hem heeft en dat hij daarom niet meer meegeleverd hoeft te worden (fair point op zich), en verandert vervolgens de connector. Sure... alles voor het milieu.
De iPad 2021 is toch EOL, er is nu de instap iPad 2022 met usb c voor in de plaats? Wel iets duurder geworden, vanaf 589 bij Apple (539 elders momenteel zie ik).
Ik schreef alle nieuwe iPads. iPad 2021 is niet nieuw, gezien er een iPad 2022 is. Alleen verkopen ze de oude (2021 versie) ook nog.

De iPad 2022 heeft USB-C.

De nieuwe iPhones vanaf volgend jaar zullen USB-C gaan krijgen, volgens de geruchten.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 25 juli 2024 12:14]

De fabrikanten hebben al erg lang de tijd gehad om er zelf uit te komen. Wat mij betreft had 2023 ook een goed jaar geweest. Tja zit je aan de verkeerde kant heb je pech. Moet je maag gewoon aan de "regels" houden. Ook al staan deze niet opgesteld als wet.
Bij de Action verkopen ze voor 2 euro een "Type-C adapter set" van Maxxter met daarin twee adapters. De ene is (female) USB-A --> (male) USB-C én de ander is (ffemale) USB-C --> (male) USB-A. EAN13 is 8716309111812. Misschien een aanrader?

[Reactie gewijzigd door mischaatje2 op 25 juli 2024 12:14]

Precies, magsafe wordt de nieuwe standaard.
Tsja ik wil gewoon via kabel laden, simpel. Ik wil niet verplicht worden om weer iets te gaan gebruiken dat niemand anders gebruikt. Ik zeg niet dat magsafe slecht is. Maar als ik al de rest thuis kan opladen via usb-c, maar juist die iphone niet. Tsja dan hoeft die ikweddel voor mij ook niet.
> > magsafe wordt de nieuwe standaard
> Tsja ik wil gewoon via kabel laden, simpel.

Eh, ik dacht al, word ik nu gek? Maar het is Apple die magsafe eerst voor een aansluiting en nu voor draadloos opladen gebruikt, als ik het goed snap https://snipboard.io/LwlgTr.jpg
Gewoon kabel idd.
Apple mag wmb weggaan met hun 'nieuwe' eigen standaarden. Nooit meer hier.
Draadloos laden gaat het nog niet worden door Apple, het kost namelijk meer energie, vermenigvuldigd met miljoenen dan heb je het over serieus extra verloren energie met draadloos laden. Dan nog de accessoires.
Kan dat Apple wat schelen?
Van Apple geen idee, de woke generatie interesseert dit wel. Zoals waarom spa blauw als water uit de kraan ook net zo goed is.
Magsafe ondersteund ook gewoon QI charging wat ook gewoon een standaard is en meer impact zal hebben als Apple overstapt op magsafe only.
Ik hoop wel dat ze daar een stokje voor steken. Zeker als die dingen zoals ik nu kan zien vast zitten aan de kabel. Volgens mij voldoe je dan simpel weg niet aan de regelgeving. Of probeer je deze actief (net als met de batterij) te omzeilen.

Ja dat mag, maar dan wel als je dat ding kan inpluggen met een USB-C kabel.
Niet dat het perse beter is (so why not both like now)

Laden is niet het enige waar de kabel voor gebruikt wordt, en niet iedereen wil zich aan iCloud binden.

Er is geen geldige reden, op (financieel gedreven) koppigheid van Apple na (het gebruikelijke reden) om niet beide Magsafe en de kabel aan te bieden, als USB-C straks de norm wordt.

Sowieso apart dat je dan Apple hoort klagen dat "hun engineers" tegen hun zin USB-C in de iPhone plaatsen, maar blijkbaar vond men bij Apple dat geen issue bij de iPads en de Macbooks.

3.5mm weg laten all over again, ik wacht all tot ze weer hardop roepen dat het "courage" vereist.

alleen vind ik gebrek aan 3.5mm een minder grote impact hebben, dan volledig een port droppen die multifunctioneel is

Want het is heus niet zo dat de iPhones goedkoper worden erdoor, sterker nog ik ben er vrij zeker van dat als de kabel weg is, je de Magsafe puck vrolijk los mag bijkopen ook.

En dan negeer ik de nadelen van draadloos laden even, dat sommige mensen daar geen last van hebben is mooi voor hun, top.

Als men nu keuze kan geven, kan dat straks ook tenzij hun weer dollar tekens in hun ogen krijgen, en het daardoor weg wil laten.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 juli 2024 12:14]

Ik denk niet dat de poort helemaal gaat verdwijnen, ik hoop het overigens ook niet.

Toestellen worden in de fabriek helemaal geautomatiseerd getest, toestellen zijn soms alleen met kabel uit een bepaalde ongedefinieerde staat te halen. En persoonlijk zou ik het ook jammer vinden omdat ik backups maak van de telefoons in huis en doe dat lokaal op een computer en niet in de cloud.
Voor lokale backups heb je geen kabeltje nodig, over wi-fi kan dat ook.
Maar ik ben van mening dat de kabel aansluiting op smartphones / tabletten moet blijven en bij voorkeur USB-C.
Dat het niet op iPhone zit is denk ik omdat ze daar de poort gewoon helemaal weg gaan laten.
Lightning kabels is een cashcow voor Apple. Lijkt mij sterk deze comment.
Nee, er is ooit een manager geweest die een verdienmodel zag in kabeltjes.
25 euro voor een kabeltje, ik had het niet kunnen verzinnen. Dan mag je voor dat geld na 6 maanden ook nog met een pincet het stof uit dat poortje pulken door het revolutionaire ontwerp omdat het niet meer werkt. En dan ook nog geen adapter meelveren in de hoop dat je die ook nog bij ze wil kopen. Excuus, dat is voor met milieu natuurlijk.
Dat je oude adapters niet bruikbaar zijn ivm usb-c is louter toeval.

[Reactie gewijzigd door friketje1 op 25 juli 2024 12:14]

Je vergeet dat de kabeltjes van Apple heel snel kapot gaan bij iedereen. Kassa.
Bij iedereen? ik gebruik hier al 10+ jaar Apple apparatuur (Macbooks, iPads, IPhones) en heb nog nooit 1 kabel hoeven te vervangen... ik ben dan ook wel iemand die altijd zeer netjes omgaat met zijn spullen.

"Heel snel kapot bij iedereen" is dus wellicht een beetje overdreven :)

[Reactie gewijzigd door RichD1011 op 25 juli 2024 12:14]

inderdaad.. toch minstens twee, en waarschijnlijk nog veel meer, die gewoon jaren probleemloos met de Apple snoertjes werken. Na meerdere mishandelingen (snoertje over het hoofd zien en daardoor magsafe met de voeten van de macbook trekken ipv de hele macbook te laten vliegen) die van de macbook na een jaartje of 7/8 een keer moeten vervangen en een keer een lightning snoertje na meermalen een ipad te laten zeilen (die zitten toch net ff te vast), maar dan vraag je er ook om. De vervangende kabel en alle andere lightning kabels probleemloos vele jaren.
Tja, ik heb denk ik nog nooit een kabeltje hoeven vervangen überhaupt.
Tja, ik hoor van iedereen dat de kabeltjes van de telefoons van Apple om de haverklap kapot gaan.
"ik hoor van iedereen"... nou niet van de 2 bovenstaande mensen, dus "iedereen" gaat wederom niet op :)

ik hoor het namelijk nooit.. ja er gaat wel eens een kabeltje kapot, maar idem voor andere merken kabels, blijven slijtage producten (maar nogmaals, ja ik ben zeer zorgvuldig maar heb zelf nog nooit 1 kabel hoeven te vervangen).
Het gaat niet alleen om Apple want het gaat niet alleen om smartphones. Er zijn honderden fabrikanten die voor hun GPS, eReaders, zaklantaarns, smartwatches, kerstverlichting, Bluetooth setjes, remotes, fietsverlichting etc. nog iets anders gebruiken dan USB-C. En die vallen ook allemaal onder deze nieuwe regels.
Het gaat enkel om mobiele apparaten en er is een uitzondering voor apparatuur die te klein is voor een usb c aansluiting. Dus “bluetooth setjes” (neem aan dat je daar oordopjes mee bedoelt?) hoeven het niet te hebben. Kerstverlichting is ook niet verplicht, want niet mobiel. Smartwatches zijn altijd het standaard voorbeeld van de uitzondering. GPS en eReaders zullen het wel verplicht krijgen. Oplaadbare zaklantaarns en fietsverlichting zal er mogelijk ook wel onder vallen, maar meestal werken die op losse batterijen. “Remotes”, bedoel je daar een afstandbediening zoals voor je tv mee? Die werken meestal op AAA batterijen, als het niet oplaadbaar is hoeft het uiteraard dat ook niet te worden.

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 25 juli 2024 12:14]

zaklantaarns, kerstverlichting, remotes [tv/garage-afstandsbediening bedoel je?], fietsverlichting
Wacht, valt dat er ook allemaal onder? Dus geen gewone stopcontactstekker meer maar USB-C nu voor kerstverlichting? Je zult het USB Forum maar zijn met je verplichte licentiekosten. Wat een vetpot o.o

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

duh, Er is een reden waarom dingen in de wet worden opgenomen. Meeste bedrijven doen echt niet dingen uit hun zelf, tenzij het winst oplevert natuurlijk.
Waarom denk je anders dat er wet en regelgeving is omtrent minimum loon en leeftijd?
Nou ja, moorden is ook illegaal maar het is niet alsof zoveel mensen/bedrijven enkel daar vanaf zien omdat het helaas maar moet. Of als Apple een niche speler was, dan was het niet zo erg dat er één gekkie is die niet met de rest mee wil spelen (nadat ze zeiden dat wel te gaan doen, waarna de EU regulering uitstelde, als ik me wel heug). Het is in dit geval een aardig potje dat ze ervan maken en enkel daarom is dit nu nodig.
USB C maakt de rand van de iphone wel zwakker dan een rand met een lightning poort... Apple behoort ook tot het USB Implementers Forum, en ze waren erg vroeg bij de implementatie van de formfactor in hun laptops (ik kon mijn macbook 12" al in 2015 opladen in het vliegtuig met een USB A naar USB-C adapter). Bovendien hebben ze een uitgebreid recycle programma voor oude hardware. Desondanks willen ze zeker winst maken.

Doet jouw favoriete bedrijf ook al jaren aan recycling?
Doet jouw favoriete bedrijf ook al jaren aan recycling?
Ja,daar is Apple niet voor nodig.
Eens, maar ik zou het wel interessant vinden op welke manier het een verschil zou maken als de grote fabrikanten (Samsung, Apple, bijv. LG voor TV's, enz.) hun eigen dingen zouden recyclen.

Tweedehands verkopen bestaat al eeuwig natuurlijk en heb je de vendor niet voor nodig: het zou moeten gaan om bijv. CPU's eruit sorteren die nog meekunnen (met name in TV-land waar niet zoveel verandert, de CPU in onze TV uit 2018 kon wel geproduceerd zijn in 2003 als ik de browserperformance benchmark) of de grondstoffen op de een of andere manier eruit halen en opnieuw gebruiken. Dit is voor een derde partij eventueel lastiger omdat die niet weten welke onderdelen hergebruikt kunnen worden in een volgend, nog uit te brengen model, en niet weten welke halffabrikaten het duurst zijn: ze kunnen wel praten met de inkoopafdeling van Samsung maar niet hun interne financiën bekijken en weten waar marge te pakken valt.

Het heeft dus misschien wel nut wat Apple doet, meer dan enkel een marktplaats bieden voor recycling, maar ik weet het niet zeker. Klinkt alsof @Shark.Bait daar meer over weet!

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

Die laatste klinkt wel goed! In lijn met wat ik dacht/beschreef in m'n reactie hierboven, dus dat ze dat intern doen is goed. (Weet niet waarom je hiervoor +0 krijgt, kan het zelf niet upmodden)
Winst staat blijkbaar boven milieu bij Apple.
Ja, ik kan niet wachten tot ik al mijn Lightning kabels en accessoires kan weggooien voor het milieu.
</s>
Aan de andere kant, het komt door Apple die zo lang heeft gewacht dat die kabels nog bestaan voor de iPhone.
En o wee als iemand de lightning probeert na te maken.

Eigenlijk wel grappig dat usb c eigenlijk een lightning andersom of binnenste buiten is.

[Reactie gewijzigd door Bulls op 25 juli 2024 12:14]

En o wee als iemand de lightning probeert na te maken.
Die zijn er genoeg. Zelfs Action heeft ze voor een paar euro.
Apple's lightning aansluiting viert zijn tiende verjaardag. In die 10 jaar heeft Android verschillende aansluitingen zien komen en gaan, de een nog waardelozer dan de ander. Micro-usb, anyone? Hoeveel apparaten hebben mensen moeten weggooien omdat de laadpoort beschadigd raakte? Bij lightning ook mogelijk, maar redelijk zeldzaam. USB-c is pas vrij recent gemeengoed geworden op telefoons.

Volgens mij is het milieu erbij gebaat als we minder opladers hoeven kopen. Maar het milieu is er nog veel meer bij gebaat als we minder oplaadbare apparaten hoeven te kopen. En daar schittert Apple met hun lange ondersteuning van oudere devices. Een iPhone kan zomaar een tweede of zelfs derde leven hebben, kom daar maar eens om bij Samsung of Xiaomi...

Wat wel vaak stuk gaat, zijn de Lightning kabeltjes. Maar dat ligt toch echt aan hoe mensen ermee omgaan. Mijn kinderen hebben elk jaar wel 1 of 2 nieuwe nodig, maar ikzelf gebruik nog steeds de bijgeleverde kabel van de iPad mini 2 uit 2013...
de een nog waardelozer dan de ander. Micro-usb, anyone?
Hé nou, niet mijn favoriete aansluiting beledigen! Dunnere/buigbaardere kabels, tactile connector waardoor je ook in het donker met een illegale kabel (zonder tactile logo) weet hoe-om 'ie moet, kleiner dan USB-C, goedkoper te maken, en zit op 9 van de 10 apparaten in dit huishouden (dus de aansluiting is nog niet 'gegaan' zoals je stelt). De enige uitzondering is mijn nieuwe telefoon (de oude ging helaas voortijdig kapot, buiten mijn toedoen maar ook buiten garantie :( ), dus nu heb ik net één C-apparaat sinds ongeveer een jaar en vind het niet fijner.

Maar genoeg meningen, het klopt ook feitelijk niet wat je zegt: µUSB is 16 jaar oud. Hoe veel connectortypes heeft dát wel niet "zien komen en gaan, de een nog waardelozer dan de ander." Lightning, anyone? Speciale stekker dat alleen op één apparaat past, over nutteloze connectors gesproken moet je toch echt even ergens verder kijken dan µ-USB :P

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

[quote
… tactile connector waardoor je ook in het donker met een illegale kabel (zonder tactile logo) weet hoe-om 'ie moet…
[/quote]

En dat is een voordeel, hoe? Die mag je uitleggen hoor.

Wat kan er nou een nadeel zijn aan een kabel pakken en in je device steken zonder nadenken, vergelen met een kabel pakken en “voelen hoe je hij moet”. Ik vind dat juist een nadeel, zowel bij micro USB als bij de USB-A stekkers.

Type-C sluit je gewoon aan. Niet nadenken, stekker erin, go.
Omkeerbaarheid is principiëel beter, helemaal eens. Zou fijn geweest zijn als we dat in 1992 hadden kunnen doen of wanneer USB is vastgelegd. Nu ben ik er sowieso aan gewend en ik vind het veel vervelender om ~10 jaar dubbele bekabeling te moeten hebben dan om 'm alsnog in dezelfde tijd als een C-kabel erin te stoppen.

Ik denk zelfs dat ik een micro sneller erin heb dan een C: vaak zit ik met de C scheef op de een of andere manier of is het gat lastiger te pakken te krijgen zonder te kijken (kop 'm maar in), maar dat zou ik moeten timen om zeker te weten.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 juli 2024 12:14]

Ik heb nog nooit een apparaat weg hoeven gooien omdat de laadpoort stuk ging.

Zo kan ik nog altijd mijn oude Samsung tablet opladen uit 2012.

Zuinig omgaan met je spullen heeft weinig met de fabrikant te maken.
Nokia had wel een periode waarin hun telefoons inferieure USB C poorten er op hadden die bij vrijwel iedereen kapot gingen na verloop van tijd. Mijn Nokia 7.1 is er ook door gesneuveld. Het is niet altijd zuinig omgaan met spullen, een ontwerpfout in de implementatie kan ook problemen geven. En in het geval van die Nokia telefoons was dat toch echt wel de schuld van de fabrikant. Met andere telefoons of apparatuur heb ik het ook nooit gehad, ben toch echt wel voorzichtig en netjes. Vanaf dag 1 altijd een hoesje er omheen. Hopelijk blijft mijn Nokia 8.3 die ik nu heb wel goed, ben toch weer voor Nokia gegaan 😊
Mijn kinderen hebben elk jaar wel 1 of 2 nieuwe nodig, maar ikzelf gebruik nog steeds de bijgeleverde kabel van de iPad mini 2 uit 2013...
Hetzelfde kun je over elke connector zeggen. Ik heb tig apparaten (gehad) met mini-USB en micro-USB, en heb nog nooit een aansluiting of connector gesloopt. Het is maar hoe lomp je ermee omgaat.
Als er een land niet het recht heeft om het over het milieu te hebben is het India wel…..
Ik vraag me eigenlijk af of ze ook een manier geïmplementeerd hebben om een nieuwe standaard te implementeren. USB-C is toch ook geen standaard dat het twintig jaar zal volhouden. Rekening houdende met de logheid van de EU vind ik dit toch maar eerder een rem op innovatie dan innovatiebevorderend. Die bemoeizucht toch..
Los van wat anderen al zeiden: in de regelgeving zit ook een periodieke herevaluatie verwerkt dus er is gewoon de mogelijkheid van poort te veranderen indien relevant.
Wie gaat er een andere aansluitmogelijkheid ontwikkelen en groot maken, als het maar de vraag is of die bij de periodieke herevalutatie afvalt? Dat risico is veel te groot voor fabrikanten.
Onzin. De usb-c poorten van veel mobiele telefoons maken sowieso maar amper gebruik van de mogelijkheden van de poort; dat is voorbehouden aan laptops en desktops enzo en daar kan men dus naar hartelust voor innoveren.

Daarnaast mag er gewoon meer dan alleen een usb-c poort op mobiele apparaten zitten dus als er echt serieuze meerwaarde gecreëerd kan worden met een nieuwe poort is die mogelijkheid er gewoon. En voor je zegt dat geen enkele fabrikant dat gaat doen: er zijn telefoons op de markt met wel drie poorten, zoals de ROG Phones.
De usb-c poorten van veel mobiele telefoons maken sowieso maar amper gebruik van de mogelijkheden van de poort
Huh? Opladen, displays aansturen, koptelefoons, en natuurlijk de standaard USB-features zoals toetsenbord en muis, dat kunnen laptop-USB-poorten minder lang dan mijn Samsung uit 2012.

Ik zoek me momenteel te pletter voor m'n vader die een laptop wil met USB-C display-out met een budget van 750 euro. Heb er precies één gevonden, de andere 20 laptops die ik nagekeken heb hadden best prima prijs-kwaliteitverhouding maar 't was altijd goed zoeken of ze video-out kunnen (pricewatchinformatie is helaas niet altijd compleet dus ik vaar daar niet blind op). Ik denk dat ik nog geen enkele heb gezien die kunnen opladen via die poort. Mijns inziens zit het dus juist aan de telefoonkant waar de C-poorten veelzijdiger zijn.
Jij reageert niet op wat ik zeg. Ik redeneer vanuit een situatie waar een nieuwe poort nodig gaat zijn. Dat kunnen we ons nu nog niet voorstellen. Jij redeneert (in jouw eerste stukje) vanuit een situatie dat de USB-C poort zo veelzijdig is dat er geen verandering nodig is. En dan vind je dat wat ik schrijf onzin is. Gekke redenering.

Klopt, je mag meer poorten aanbieden. Gegeven hoe weinig partijen dat doen, is dat blijkbaar niet heel interessant. Alle recente "standaarden" zijn gekomen doordat een poort vervangen werd, niet door toevoegen van een poort. Met de verplichting van USB-C, wordt het ontwikkelen van een alternatief een "gamble".

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 25 juli 2024 12:14]

Jij reageert niet op wat ik zeg. Ik redeneer vanuit een situatie waar een nieuwe poort nodig gaat zijn. Dat kunnen we ons nu nog niet voorstellen. Jij redeneert (in jouw eerste stukje) vanuit een situatie dat de USB-C poort zo veelzijdig is dat er geen verandering nodig is.
Nee hoor, je begrijpt gewoon niet wat ik zeg. De apparaten die er het meest/best gebruik van zouden kunnen maken vallen niet onder de regelgeving en dus staat dat innovatie niet in de weg.
Gegeven hoe weinig partijen dat doen, is dat blijkbaar niet heel interessant.
No shit, Sherlock? Omdat usb-c vooralsnog meer dan voldoende is, natuurlijk. 8)7
Jij hebt het over laptops en desktops. Desktops vallen inderdaad niet onder de regeling. Laptops vallen over niet al te lange tijd ook onder de regeling. De ruimte voor innovatie gaat daar ook weg.
Pff, heel vermoeiend dit. Je snapt zelf toch ook wel dat laptops niet echt te lijden hebben onder een gebrek aan ruimte voor meer dan één poort? Kom alsjeblieft met argumenten waar je meer dan een halve seconde over na hebt gedacht.
Ik snap heel goed dat die laptops daar niet onder lijden. Ik hoop dat jij snapt hoeveel geld het kost om een nieuwe aansluiting te ontwikkelen. Als je geen kans hebt om die kosten terug te verdienen, dan begin je er niet aan. Ga eens praten die bij een R&D afdeling werkt op deze schaal .....

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 25 juli 2024 12:14]

USB-C is toch ook geen standaard dat het twintig jaar zal volhouden.
Waarom niet? USB-A houdt het al 24 jaar vol en wordt nog steeds gebruikt.
Usb A houd het nog aardig stand die bestaat sinds 1996. Bijna 27 jaar. Dus in theorie kan C nog wel even door.
De usb-A poort gaat ook al meer dan 25jaar mee. Nu is het de beurt aan usb-c. De innovatie zit hem in de dataprotcollen en laadvariaties. USB-PD bijv. Ook draadloos laden blijft voorlopig buiten schot.

Indien het tijd wordt voor een nieuwe poort dan zal er huis wel en wet in de maak komen in samenwerking met USB corporation. Dan kunnen producenten weer overschakelen naar iets nieuws, allemaal tegelijk.

Zo vermijden we weer een wirwar van usb-standaarden zoals dat de afgelopen 20jaar is gelopen. Micro-usb, mini-usb, usb-b, usb-a. Daarnaast had je van elke versie nog een Micro versie van.

Ik zie niet in waarom usb-c standaard niet 20-100jaar dienst kan doen. Het staat draadloos laden of doorvoersnelheden ook niet in de weg.
1. Nieuwe connectors zijn mogelijk als extra aansluiting, en er is een periodieke herevaluatie.
2. USB-C is een redelijk stevige connector, is om te draaien én werkt twee kanten op, en kan op dit moment al 240W aan met USB PD 3.1.
Ik zie het niet snel gebeuren dat dit niet voldoende gaat zijn voor telefoons de komende jaren.
Bovendien kan de bandbreedte altijd verhoogd worden met nieuwe USB C en PD protocollen.
Waarom zou usb-c het geen 20 jaar volhouden?

Qua laad en data hoeveelheid zie ik geen beperking die de komende 20 jaar een probleem zal geven? Op een bepaald moment is het wel klaar met de behoefte aan meer stroom en data snelheid. Accu’s worden ook niet groter meer qua capaciteit want dan zou de telefoon groter en zwaarder worden. Dan zou er eerst een revolutie in accu techniek moeten komen. Qua datasnelheid kunnen we nu met gemak een 4k film super snel al over zenden, meer scherpte zal niet echt een behoefte worden, dus veel groter zie ik niet snel gebeuren? Want zie jij voor randapparatuur behoefte die nog grotere data hoeveelheden dan nu gaat vereisen?

Ik zie de usb-c standaard het wel volhouden de komende 20 jaar. Vooral ook omdat als er nieuwe usb standaarden voor nog meer data en nog meer stroom komen die ook gewoon via usb c zouden kunnen? Het is dan enkel dat de fabrikant moet zorgen dat ze ook met 3.1 en PD compatible zijn.
USB-C is puur een aansluiting, de standaard eromheen kan blijvend verbeterd worden.

Immers USB-A is van (trage) 1.0 variant inmiddels ook al fors verder.
Waarom zou het niet 20 jaar uithouden? De stekker heeft nog genoeg ruimte om uit te breiden, als het al niet vrijwel geheel draadloos gaat worden.
Nu de EU de USB-C poort verplicht heeft gesteld is het voor andere landen natuurlijk niet lastig meer om een gelijke regel in te stellen. De fabrikanten moeten hun productie toch al aanpassen.
Voor India voorkomt dit dat daar oude voorraden worden gedumpt.
De EU regels laten ook toe dat je de poort helemaal weg laat. Iets wat ik Apple nog wel zie doen.

Hoe zit dit in India? Ik heb namelijk liever een verplichte USB-C poort dan dat ik straks een trage draadloze lader mee moet slepen.
Ik ben er ook bang voor dat Apple de connector dan maar weglaat. Zou ik geen goede ontwikkeling vinden aangezien draadloos opladen een efficiënte van ruwweg 90% heeft (+/-5%).
Dat dumpen van oude apparatuur zal voor India een grote rol hebben gespeeld. Ze hoeven niet perse de eerste te zijn (misschien zelfs liever niet), dat kan de EU makkelijker zijn, maar het helpt wel om bij de eerste vijf of zo grootste markten te zitten die volgen.

Reken maar dat er landen zullen zijn waar je nog jaren oude aansluiting tegen gaat komen omdat ze gebruikt zijn voor het dumpen van oud spul.
Als een deel van de klanten globaal gezien vanwege de verplichte EU USB-C regeling vast zit, zal USB-C vaak een soort van default worden voor de industrie. Het is voor hen ook goedkoper om te gebruiken wat er toch al geproduceerd wordt. Als India ook meedoet wordt dat effect uiteraard alleen maar groter. Wie volgt?
Het is al een voor het gros van de producten de standaard. Enkel dat ene bedrijf in Cupertino doet moeilijk. ;)
Bij android smartphones is de USB-C in feite al standaard, maar bij allerhande gadges kom je nog steeds andere aansluitingen tegen. Vaak is dat micro USB, maar je ziet ook nog wel diverse ronde stekkertjes.

Bij laptops doen de verschillende merken nog steeds moeite om regelmatig andere aansluitingen te verzinnen.
Ik ben er direct voorstander van dat USB-C op alle apparaten komt te zitten maar dan veel meer ook om praktische redes. Zeker als je wat ouder bent dan kan kunnen de micro-USB stekkertjes soms wel een uitdaging zijn. Net als denk ik iedereen, zowel jong als oud, tig keer de usb-stekker net verkeerdom heeft en het niet past. Dat vind ik dus wel een uitkomst van USB-C net als dat ik b.v. ook Lightning van Apple een uitkomst vond.

Alleen kan je je wel afvragen of je daadwerkelijk e-waste gaat terugdringen door USB-C in te voeren want uiteindelijk liggen er al heel wat micro-USB naar USB kabeltjes in vele huishoudens. Dit houd dan in dat al die kabeltjes nutteloos worden en vervangen moeten worden door verloop van USB naar USB-C. Of dat uiteindelijk adapters volledig vernieuwd worden voor USB-C versies en dan de 'gewone' USB adapters evenzogoed als e-waste verdwijnen.

Wat wel een goede zaak is is dat er nu niet meer standaard een adapter meegeleverd word bij o.a. smartphones en tablets. Meest ergerlijke vond ik dan vaak ook dat je dan een standaard adapter erbij kreeg die geeneens geschikt was voor snel laden. Daardoor liggen hier bij mij al heel wat bijgeleverde adapters nog steeds nieuw in de doos van de smartphone of tablet. Al voor pak weg 2 jaar geleden heb ik meteen een originele Samsung 45 watt USB-C adapter gekocht waarmee ik bijna alles hier oplaad.
Huh, drie maanden na de EU?

nieuws: EU-Raad geeft laatste goedkeuring voor USB-C-poortverplichting vanaf ....

In de EU moet het toch al in 2024? Dus niet 3 maanden, maar 1 jaar en 3 maanden?
Aangenomen op 24 oktober 2022, ingang na 24 maanden. Dus niet meteen begin 2024.
Eind 2024. Zoals je in dat nieuwsartikel ook kunt lezen:
Nu de wet is goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie, wordt hij gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Daarna duurt het twintig dagen voordat de wet van kracht wordt en hebben fabrikanten twee jaar de tijd om eraan te voldoen.
Goedgekeurd op 24/10, komt dus 20 dagen bij, zit je midden November en dan nog eens 2 jaar erbij voor het verplicht is, maakt dus November 2024.

En het staat ook in dit artikel:
Die verplicht fabrikanten om vanaf de herfst van 2024 nieuwe mobiele apparaten uit te rusten met een USB-C-poort.
En 3 maanden later zit je in 2025
Met een beetje pech is USB-C in 2025 al weer achterhaald.. ;)
Tja waarom dat, zoals vele boven ons al zeggen USB A bestaad al +25 jaar en over USB C kun je heel wat duwen (USB4/TB/PCIE/DP) en momenteel is de top snelheid 120Gbps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.