Naar de bliksem: het einde nadert voor Apple-connector Lightning

Met de komst van Europese wetgeving en geruchten over een volgende iPhone met USB-C-poort, is het duidelijk: het einde nadert voor Apples eigen Lightning-connector. Waarom gebeurt dat en wat gaat het precies betekenen?

Het is september 2012 en Apple presenteert zijn nieuwste telefoon: de iPhone 5. De telefoon is groter, maar er zijn wat dingen kleiner dan bij voorgaande iPhones. Zo is het simslot kleiner; in plaats van de microsimkaart heeft de iPhone 5 als eerste telefoon op de markt nu een standaard nanosimkaart. Dat is een ontwerp van Apple, maar aan de onderkant zit er nog iets dat veel kleiner is dan bij voorgaande iPhones.

De keynote is al een klein halfuur bezig als het scherm het woord 'connector' toont, in een icoon dat lijkt op de oude 30-pinsconnector. Marketingtopman Phil Schiller vertelt over de oude connector, die in iPods zit sinds 2003 en in iPhones sinds het eerste model in 2007. "Maar er is zoveel veranderd sinds die tijd. Veel dingen die we met een kabel deden, doen we nu draadloos."

De naam Lightning, bliksem, was niet toevallig. Apple had met Intel gewerkt aan een eigen snelle poort voor op MacBooks. Intel had het Light Peak genoemd, maar de naam die Apple ging gebruiken, was Thunderbolt: bliksemschicht. Schiller refereerde daaraan in de iPhone-keynote. "Dus nu hebben we Thunderbolt en Lightning in onze strategie rond connectors."

Eveneens opvallend: Schiller refereerde ook aan de om en nabij tien jaar die de 30-pinsconnector was meegegaan. "Deze Lightning-connector is een connector voor het volgende decennium." Inmiddels is het tien jaar later en lijkt Lightning dus zijn langste tijd te hebben gehad.

Lightning was de eerste connector voor smartphones die om te draaien is, behalve uiteraard de 3,5mm-jack, die je helemaal rond kunt draaien. Daardoor maakt het niet uit hoe je hem inplugt. Die functie kwam een paar jaar later terug in USB-C, een standaard waar Apple ook de hand in heeft gehad.

De functies van Lightning

Lightning is een 8-pinsconnector en kan van functie wisselen, afhankelijk van waar hij ingestoken wordt: data overpompen of laden. Lightning kan laden met maximaal 2,4A en het kan data doorpompen met maximaal 60MB/s. Als je denkt dat dat een relatief lage snelheid is, dan heb je gelijk; het zijn USB 2.0-snelheden. USB-C ondersteunt hogere snelheden, al maken niet alle toestellen daar gebruik van. De lay-out van de pinnen is onder meer te vinden in een patent van Apple.

Apple Lightning
Apple Lightning

In vergelijking met USB-C heeft Lightning evenveel pinnen voor stroom, maar minder voor data. De ID-pinnen zitten op zowel USB-C als Lightning om te identificeren hoe de connector is ingestoken, wat het apparaat kan en of het de bedoeling is om het apparaat te laden of om data door te voeren.

Lightning vs. USB-C Lightning USB-C
Aantal pinnen 16 24
Locatie pinnen op connector Buitenkant In metalen schil
Pinlay-out 2x aarde
2x ID
4x stroom
8x data
4x aarde
2x ID
2x Alt-modus
4x stroom
12x data
Maximale snelheid doorvoer data 60MB/s 2,5GB/s
Maximale stroomsterkte 2,4A 5A
Toepassing Alleen aan kant client Beide kanten mogelijk

De stappen naar USB-C

Apple heeft niets tegen USB-C. Sterker nog, het heeft mogelijk USB-C mede ontwikkeld en het heeft de standaard in elk geval snel omarmd. In 2015 kwam het zelfs als eerste met een laptop die alleen een USB-C-poort heeft: de MacBook met 12"-scherm.

Apple MacBook (2016)
Apple MacBook (2016)

Sindsdien zijn er veel meer Apple-apparaten verschenen die een of meer van die poorten aan boord hebben. Het sterkste signaal zit in de iPad-serie. In 2017 waren alle iPads nog voorzien van Lightning. De Pro ging als eerste over en in de afgelopen jaren kregen de iPad Air en later de iPad mini ook een USB-C-poort, zodat van alle nieuwe iPads alleen het goedkoopste model nog Lightning heeft.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro 2018
Connector op Apple-product iPhone iPad AirPods Mac AirPods
2023 USB-C* USB-C* USB-C
2022 Lightning* USB-C - USB-C -
2021 Lightning USB-C (Air, Pro, mini)
Lightning (iPad)
Lightning USB-C Lightning
2020 Lightning USB-C (Air, Pro)
Lightning (iPad)
- USB-C Lightning
2019 Lightning USB-C (Pro)
Lightning (Air, mini, iPad)
Lightning USB-C Lightning

* Volgens geruchten

Bovendien is er een politieke reden voor de overstap naar USB-C; de Europese Unie wil het gebruik van USB-C bij bedraad laden van kleine elektronica verplicht stellen. Een oplossing zou zijn om helemaal geen laadpoort toe te voegen aan elektronica, maar Apple ziet dat kennelijk niet zitten. Twee van de belangrijkste bronnen voor informatie over onaangekondigde producten, Mark Gurman van financieel persbureau Bloomberg en analist Ming-Chi Kuo van TF Securites, zeiden in de afgelopen week, onafhankelijk van elkaar dat de iPhones van 2023 USB-C krijgen.

Niet zonder poort

De stap naar USB-C wijst erop dat Apple volgend jaar geen iPhone zonder laadpoort wil uitbrengen. Lang leek Apple daarop voor te sorteren. De fabrikant voorziet zijn telefoons sinds 2017 van draadloos laden, iets dat AirPods bijvoorbeeld ook al hebben. Het was toen een van de redenen om voor iPhones over te stappen van een metalen achterkant, die draadloos laden onmogelijk maakt, naar een achterplaat van gehard glas.

Daar stopte het niet. Met de iPhone 12 leek Apple voor te sorteren op een toekomst zonder laadpoort met de introductie van MagSafe, een systeem van magneetjes om draadloze laders makkelijk te kunnen aansluiten. Dat loste een van de problemen met draadloos laden op: dat gebruikers het toestel op de lader moeten uitlijnen.

Dan is de vraag waarom Apple de laadpoort niet zou weglaten. De fabrikant heeft een lange historie van elementen weglaten uit producten. Dat begon al bij de floppydisk die ontbrak bij de iMac uit 1998 en ging verder met onder meer de iPhone zonder verwisselbare accu. Recenter: in 2016 liet Apple veel poorten weg uit MacBook Pro-modellen en in 2017 zat de 3,5mm-jack niet op de iPhone 7. Van die weglatingen draaide de elektronicamaker alleen die uit 2016 terug. Sinds vorig jaar zitten er weer meer poorten op MacBook Pro-laptops.

Het antwoord kan heel cynisch zijn. De adapter zit sinds de iPhone 12 niet meer in de doos. Iedereen die een nieuwe adapter en kabel wil aanschaffen, heeft dus de keuze tussen bedraad en draadloos laden. Data van verkoopcijfers van Apple zelf hebben we niet, maar we kunnen natuurlijk wel kijken waar mensen op klikken in de Pricewatch.

De MagSafe-kabels kenden, gemeten sinds september, een piek in november, vermoedelijk door alle mensen met een iPhone 13 die een MagSafe-lader kochten. Voor de rest is het stuivertje wisselen; de kabels met aan het einde een MagSafe-lader zijn ongeveer even populair als die met een Lightning-poort. Daarbij hebben we de Apple-winkel niet in de Pricewatch staan, dus dat beperkt wel deze dataset. Wat dat lijkt aan te duiden, is dat MagSafe de markt nog niet heeft overgenomen. Het is er en mensen kopen het wel, maar er is nog steeds in de Pricewatch de nodige interesse in Lightning-kabels. Als Apple dezelfde cijfers heeft, kan dat tot de conclusie leiden dat het nog vroeg is voor een iPhone zonder laadpoort.

Daar komt bij dat de iPhone niet het enige product is met een bedrade aansluiting. Met MagSafe kun je iPhones opladen, maar geen AirPods en iPads bijvoorbeeld. Ook andere accessoires, zoals Apple-muizen en -trackpads, zitten nu nog op Lightning. Ook dat kan een reden zijn om de overstap naar USB-C te wagen voor alle producten, inclusief de iPhone.

Daarnaast kan een economische reden spelen. Bij het weghalen van de 3,5mm-jack had Apple AirPods van 170 euro te verkopen. Nu gaat het om een draadloze lader die veel minder kost én Apple dus veel minder oplevert. Bovendien zijn er alternatieven van andere merken, waardoor niet iedereen zijn MagSafe-lader bij Apple zal kopen. De potentiële winst uit het weghalen van de laadpoort is vermoedelijk minder groot dan bij het verwijderen van de audiojack.

Een ander argument is klimaat. Apple laat zich voorstaan op zijn groene inspanningen. Alle iPhone-klanten verplichten draadloos te laden past daar niet in. Immers, met draadloos laden verspil je telkens wat stroom. Het zou Apple vermoedelijk niet tegenhouden - de adapter verdween ook uit de doos terwijl het klimaatargument daarvoor relatief zwak is - maar het kan enig gewicht in de schaal leggen.

Tot slot

Lightning is lang meegegaan. Apple stuurde de 30-pinsconnector van de iPod na negen jaar met pensioen; Lightning zal in totaal elf jaar meegaan als de huidige geruchten kloppen. Maar de leeftijd laat zich gelden. De USB 2.0-snelheden zijn anno 2022 achterhaald en ook is het raar om vast te houden aan een propriëtaire aansluiting als de rest van de markt over is. De politieke druk vanuit Europa zal daar ook een rol bij spelen. Het is in elk geval een stap die veel tweakers fijn zullen vinden. Hoe minder verschillende kabels er zijn, hoe beter het is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-05-2022 • 06:00

131

Reacties (131)

131
130
80
4
0
43
Wijzig sortering
Hoewel ik Lightning een veel degelijkere stekker vind dan usb-c, is het ook de meest irritante: de collectie adapters en kabels is extreem toegenomen voor mij. Ik heb dan ook veel Apple producten.
Eigenlijk heb ik alles aan de apparaat kant is Lightning, microUSB of usb-c. En dan aan de stekker kant usb-a en usb-c. Vervolgens heb je voor een bedrage koptelefoon ook nog weer van alles nodigen die op computer, iPad en/of iPhone aan te sluiten.

Ik begrijp dat Apple destijds vond dat Lightning moest komen en ik begrijp ook ergens wel dat je er niet zomaar weer vanaf wilt. Maar de pleister moet er af. En het liefst zo snel mogelijk. Dat geldt overigens niet alleen voor Apple. Er zijn anno nu nog apparaten met miniUSB (!). Verplicht overal usb-c. Ook op laptops met hun eigen irritante oplaadpinnentjes. Daarmee kun je met 1 usb-c kabeltje alles gewoon opladen en/of van stroom voorzien. Ja, Apple, ook een iMac en MacBook, zonder beperkingen.
Wat is er dan precies degelijker aan lightning?
De contacten liggen bloot dus dat lijkt mij toch echt kwetsbaarder.
En dat “vinden” is uiteraard je goede recht, maar dit is toch geen kwestie van vinden lijkt mij, het is gewoon een absoluut gegeven.
Schoonmaken is bij Lightning veel makkelijker. Doordat ik mijn telefoon altijd draadloos oplaad, en in een broekzak heb zitten gebruik ik de poorten eigenlijk nooit. Maar wanneer ik hem dan toch eens moet gebruiken zit er vaak pluis in.
Bij Lightning pak je even een tandenstoker en eruit ermee. Bij usb-c zit er een ding in het midden in de weg. (Had hiervoor een Samsung S9, dus heb er wel wat meegemaakt).
Daarnaast pakt Lightning eigenlijk altijd, en zit er strak in. USB-c is gewoon net wat minder, kan een beetje bewegen, pluis dat onderin de poort achterblijft is lastig te verwijderen en dan wil de stekker er weer niet volledig op.

Ik vond Micro USB eigenlijk zelfs fijner dan USB-C. Bleef schoner en vond ik strakker erin zitten.
Ook op de laptop vind ik USB-C eigenlijk wat minder, heb er zelf een derde scherm aan zitten op een HP Zbook, maar ook daar vind ik de connector maar iel.
Dat is “gebruiksgemak” niet degelijker
Wel degelijker want dat ding in het midden kan kapot gedrukt worden bij het schoonmaken. Naast dat USB c vaak wiebeliger aanvoelt. Dat voelt ook niet degelijk.
Met alle respect, maar wiebeliger aanvoelen zegt niets over degelijkheid, en wat dat schoonmaak verhaal betreft ben je met alle respect, nu wel erg “op zoek” om je gelijk aan te tonen, je kan met schoonmaken ook de blootliggende contacten van lightning beschadigen en zo weet ik er nog wel een paar.
Maar fwiw ik heb vele usb-c kabels en een paar lightningkabels.
De lightningkabels heb ik echt al een paar maal moeten vervangen, niet omdat de connector stuk gaat maar omdat de kabel altijd weer stuk gaat op het punt waar deze bevestigd is aan de adapter.
USB-C is bij mij nog nooit kapot gegaan.
En oh ja, schoonmaken (pluisjes,vuil of wat dan ook) heb ik nog nooit in alle jaren hoeven doen, maar misschien heb ik wel hele schone broekzakken ;)
Ik vond Micro USB eigenlijk zelfs fijner dan USB-C. Bleef schoner en vond ik strakker erin zitten.
Micro-USB aansluiten kostte me altijd 3 pogingen: eerste keer lukt niet, tweede keer omgekeerd lukt ook niet, daarna weer omkeren (dus had je het stekkertje eigenlijk de eerste keer al goed vast) en de derde keer ging het goed.

Naast de "aansluitproblemen" werkte het wel altijd.
(Had hiervoor een Samsung S9, dus heb er wel wat meegemaakt).
Ik gebruik al 4 jaar een S9 en ik herken deze problemen echt totaal niet.
Wat is er dan precies degelijker aan lightning?
Lightning heeft een stevig plastic plaatje voor de contacten. USB-C heeft een fragiel dun plaatje in het apparaat dat de contacten (ook nog meer en kleiner) herbergt.
HoOok op laptops met hun eigen irritante oplaadpinnentjes. Daarmee kun je met 1 usb-c kabeltje alles gewoon opladen en/of van stroom voorzien.
Hier sla je ook echt de spijker op zijn kop!
Laptops met al hun adapters, waar zelfs binnen hetzelfde merk diverse aansluitingen worden gebruikt is ook een zeer vervelende factor van deze tijd.
Ik buig het dan ook toe dat laptops straks de telefoons achterna gaan.

Al zal er misschien wel een oplossing gevonden moeten worden voor mobiele workstations of high-end gaming laptops die meer dan 240w gebruiken.
Ik heb meerdere laptops en een Chromebook en die zijn allemaal op te laden met usb-c. Adapters zijn zelfs uitwisselbaar.
Ik zeg ook niet dat er geen laptops zijn met usb-c, alleen dat er nog teveel laptops zijn waarbij deze mogelijkheid er niet is.
Wat mij betreft mogen laptops voortaan verkocht worden zonder lader, waarbij er losse 120w laders in de winkels verkocht worden. (120w is genoeg voor zowat elke laptop die in de standaard winkels koopt)

De workstation en high-end gaming laptops mogen nog wel een aparte aansluiting hebben voor het moment dat ze op volle toeren moeten draaien. Maar ook deze moeten gewoon te laden zijn met een usb-c poort. (al zal de lader de 100% belasting niet langdurig aankunnen)

Op dit moment zijn er 55 Qwerty laptops in de pricewatch die meer dan 240w vragen (het maximum van de huidige usb-c specificatie)
Losse laders die meer kunnen leveren dan 240w moeten dus een uitzondering blijven als de regels voor laptops aangescherpt zouden worden.
De USB-C standaard voorziet al in 240W voor nieuwe implementaties (waarschijnlijk heb je daar wel een bepaalde kwaliteit kabel voor nodig).
Ja en daar gaat het mis... Er zijn zoooooo veel rot kwaliteit kabels in de omloop (die allemaal gouden bergen beloven op de verkooppagina's uiteraard) die gewoon niet goed gecoat, gecontroleerd of gebouwd zijn..
Goed voorbeeld is dat de Samsung telefoon van mijn vrouw haar werk (relatief nieuwe A52 dacht ik) wel werkt op een merk USB-C kabel, maar de standaard USB-C kabel van de action wilt ie niet pakken..
En zo zijn er wel meer van die kabels die wel op het ene apparaat werken, maar niet op een ander...
Maar de kabels van de action zijn ook waardeloos natuurlijk. Die zijn nog dunner dan een haar zo’n beetje.
Dit is zo'n gevlochten kabel, maar dat maakt verder niet uit.
Gaat erom dat er geen tot nauwelijks controle is op de kabels... Zijn genoeg voorbeelden te vinden waarbij een kabelmaker claimt veilig 60 watt te kunnen pushen en het aangesloten apparaat er van stuk gaat omdat de beveiliging toch niet zo goed blijkt te zijn...
Vaak smelt je kabel met kortsluiting tot gevolg. Als het goed is kost dat je hoogstens een oplader. Als het uberhaupt al werkt natuurlijk.

Voor oplaadkabels zou ik nog steeds liever wat meer uitgeven. Ik gebruik de action kabels enkel voor dataoverdracht.
Oh ik ook hoor, deze had ik toevallig gekregen :P
Kijk liever A-merk kabels, al moet ik zeggen dat de kabels van Anker en van Amazon zelf ook wel goed zijn!
Amazon basics komen vaak vrij goed uit de test. Anker is natuurlijk een gerenomeerd merk, welke weet waar ze het over hebben.

Andere - over het algemeen goede - bang for the buck merken zijn ugreen en allteq. Zoek dan wel specifiek naar USB-C PD kabels ;)

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 14:16]

Daarom zit er in de USB-C kabels die >60W kunnen transporteren een e-marker chip waarin is vastgelegd welk vermogen veilig kan worden gebruikt.
De vraag is dan natuurlijk of die laptops > 240w continu vragen. Zo niet, dan heb je je accu nog als buffer. Voor tijdelijke pieken in vermogen kan de accu dat leveren terwijl de voeding dan met een lager vermogen de accu weer bijvult.
Maar als je een game laptop hebt, en een goede game sessie, ga je aan je accu ook niet genoeg hebben. Dan heb je gewoon een flinke lader nodig, anders ga je throttlen naar je max power delivery…
Mijn (werk)laptop heeft (gek genoeg) beide. Waarom is me een raadsel. Overigens wel weer zo dat jen iet met elke usb-c poort kunt opladen... of de poort is sowieso al kapot.
Dat is weer het nadeel van usb-c, de stekker is dan wel mooi gestandaardiseerd, maar wat er geleverd wordt over die kabel kan van alles zijn. Wel/niet analoog geluid (dus of je convertertje voor je klassieke koptelefoon wel gaat werken), wel/niet displayport, wel/niet genoeg vermogen, noem maar op.

Zeker niet elke usb-c poort zal tot 240w kunnen leven, in ieder geval.

Ik heb een laptop die een 250w adapter heeft (Lenovo Legion), ook al zou het net iets lager zijn en binnen de usb-c spec vallen, ik zou er toch best huiverig voor zijn om uit een willekeurig usb-c slot 240w proberen te trekken.

@JBVisual Ik denk dat daar het probleem ook nog een beetje zit. Wat gebeurd er als er iets in de fik vliegt wanneer iemand zijn laptop probeert op te laden aan een shoddy usb poort? Dat gezeik van aansprakelijkheid enzo heb je een stuk minder als je een adapter levert waarvan je weet dat hij het juiste vermogen kan leveren, quality control daarvan is dan in ieder geval in eigen handen. Als je zegt dat je apparaat op elk usb-c aansluiting op te laden is, dan dien je dat ook te ondersteunen.
Juist aparte stekkertjes zodat mensen niet zo maar een andere gaan aansluiten en het zelfde probleem creëert (een adapter / apparaat combinatie gebruiken die niet compatible is).

En uiteraard, wat een makkelijke cashcow dat soort dingen zijn als ze als product aangeboden worden.

(voor duidelijkheid, ik verdedig hier niks, ik probeer enkel toe te lichten dat het allemaal nog niet zo simpel is, usb-c is zeker ook geen heilige graal en het is te begrijpen dat een tech gigant zoals apple liever zijn eigen stekkertjes regelt zolang het met usb nog zo'n wilde westen is, buitenom de duidelijke financiele redenen natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 14:16]

ik zou er toch best huiverig voor zijn om uit een willekeurig usb-c slot 240w proberen te trekken.
Daarvoor zijn dus die ID pinnetjes. Het apparaat, de kabel en de lader kunnen communiceren over wat ze kunnen.
Ik heb zelf een Dell laptop die komt met een 130W lader over usb-c via eigen protocol, maar ook met een usb-c lader van 65W werkt die gewoon prima en trekt daar netjes maximaal 65W uit.
Voor een game-sessie waar zowel cpu als gpu belast worden zou de batterij daarmee langzaam leeg gaan, maar voor alles wat ik verder met de laptop doe is die 65W-lader meer dan voldoende (en een stuk compacter en lichter om mee te nemen)
Is de werking daarvan te garanderen als ik een goedkope lader van ali expres haal? Want daar gaat mij het namelijk om. Dat lijkt mij reden voor een bedrijf om er zich niet aan te willen branden.

Beetje zelfde verhaal als van die usb cigarettenladers in de auto die al meer dan eens een auto hebben doen affikken.
Lijkt me niet relevant voor of het nu usb-c is of een plug specifiek voor het merk.
Als je een willekeurige lader voor je Lenovo op aliexpres koopt zit je met hetzelfde risico.

Dat gezegd zijnde zijn er ondertussen ook uit China genoeg merken die kwaliteit maken, een reputatie opgebouwd hebben en niet te duur zijn, dus met een beetje onderzoek vooraf is er veel moois te krijgen.
Ja klopt, maar dan kan de fabrikant het gewoon daarop opschuiven "je gebruikt onofficieel spul, eigen schuld". Maar ondersteunen ze usb-c laden in het algemeen, dan werkt dat excuus niet meer. Als je via usb-c kan laden, dan moet je dat allemaal ondersteunen. En als je shoddy usb lader van ali in de fik vliegt omdat je 200W+ eruit probeert te trekken heb je al snel meer gezeik.

Nu wordt die stap gemaakt voor mobieltjes, dat zijn nog behapbare wattages (alhoewel snelladen ook behoorlijk wat kan trekken). Maar laptops is toch net een ordertje groter.
Je kunt gewoon ook beter niet bij Ali bestellen. Niet alleen voor de kwaliteit maar voor zo veel dingen meer...
Dat is weer het nadeel van usb-c, de stekker is dan wel mooi gestandaardiseerd, maar wat er geleverd wordt over die kabel kan van alles zijn. Wel/niet analoog geluid (dus of je convertertje voor je klassieke koptelefoon wel gaat werken), wel/niet displayport, wel/niet genoeg vermogen, noem maar op.
USB-C is een standaard voor een stekkertje, helaas is het onduidelijk welke protocollen er ondersteund worden. Als er een "bliksempje" (Thunderbolt) bij staat, dan weet je vrijwel zeker dat er ook audio en video overheen gaan, en is de kans op kunnen laden groot.
Ze hebben beide net omdat er nog onnoemelijk veel laders in gebruik zijn die de oude plug gebruiken binnen het bedrijf. Om al die laders in 1 keer te vervangen kost ook weer een fortuin en is in essentie weer nergens voor nodig want die laders doen het nog.
Vrije keuze op het werk bij ons. Plethora aan verschillende adapters en laadkabels. Meteen verplichten dat alles USB-C krijgt.
Quote:
Ik heb meerdere laptops en een Chromebook en die zijn allemaal op te laden met usb-c. Adapters zijn zelfs uitwisselbaar.
Daar ben ik ook achter gekomen. Maar pas nadat alle apparaten een USB-C poort hadden. In die transitiefase liep ik zovaak tegen verschillen aan dat het niet opviel dat het echt handiger was. Nu alles zonbeetje vernieuwd is gaat er een wereld open.

Een soort van maar:
Afgelopen week iemand op kantoor die een klacht had dat die vanuit een .5A usb poort van het bureau de macbook niet kon opladen. De kabel was 1 te dun en 2 de voeding niet voldoende.
Dat een verbinding gelegd kan worden wil niet zeggen dat het ook werkt.

Daarnaast meegemaakt dat iemand een laptop op een dock met PD aansloot en daarnaast nog eens een adapter direct op de laptop aangesloten had. Het zal wel dacht ik.
Hierdoor wel de vraag: Is het apparaat slim genoeg met zon situatie om te gaan?
Die vraag beantwoord ik eigenlijk zelf. Het kan. Hoe het werkt?
Ik heb me hier helemaal niet in verdiept namelijk.

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 22 juli 2024 14:16]

Misschien tijd voor nieuwe eco-design richtlijnen voor een maximaal vermogen dat laptops mogen trekken? Geeft fabrikanten weer een impuls om zuinigere apparaten te maken, net als destijds met stofzuigers.
We praten bij dat soort apparaten well over mobile workstations met veelal top the notch specificaties, waar menig desktop jaloers op is. Minder energie is altijd beter, maar gezien de stand der techniek, komt bepaalde performance met bepaald energieverbruik.
[...]
Al zal er misschien wel een oplossing gevonden moeten worden voor mobiele workstations of high-end gaming laptops die meer dan 240w gebruiken.
Er is daar ook een oplossing voor:
Zoals bij de nieuwe macBook Pro's is het mogelijk deze met usb-c of met de snellere magSafe 3 kabel op te laden,
Magsafe 3 heeft gewoon USB-C aan de andere kant, dus dezelfde beperkingen. Niet dat die MacBook pro's ook maar in de buurt van 240W komen...
Dell doet dat bijv vanaf een Thunderbolt dock naar een Precision laptop met 2 x USB-C. 2 losse kabels zou natuurlijk ook kunnen, hoewel wel zonde van de 2 kabels en 2 adapters die dan nodig zijn. Bij de dock uiteraard maar 1 240W adapter.
Hoewel ik Lightning een veel degelijkere stekker vind dan usb-c
Dit is inderdaad ook mijn grootste gedachte. Wanneer er stof of iets anders in de poort van je telefoon komt is het bij lightning veel makkelijker schoon te maken dan usb-c. Ook kan in de stekker zelf geen vuil ophopen. Voor de IP classificatie zou het ook makkelijker moeten zijn.

Hopelijk dat ze voor usb-d een voorbeeld nemen aan de lightning stekker.
Precies.
Al hoop ik dan nu wel, als alles op usb-c zit, dat we die standaard nog vele jaren houden. Vergeet niet dat niet alle apparaten zomaar ingewisseld worden. Al stapt Apple dit jaar over, je houd nog jaren allerlei verschillende kabels.
Een overgang naar USB-d, zou nóg meer kabels opleveren.
Ik kan me niet herinneren dat je een speciale adapter nodig had, allemaal usb.
Anoniem: 361276 @iAR25 mei 2022 14:54
Persoonlijk vind ik de USB-C degelijker dan de Lightning aansluiting, wat ik heb gemerkt is dat de pinnen op de Lightning aansluiting heel kort zijn en alleen aan het einde van de aansluiting zitten . Wat vaak voorkomt is dat mensen stof en pluis verzamelen in de iphone Lightning connector door het dragen in de broek of pantalon waardoor de kabel er niet goed meer in past en je zelfs de stof en pluisjes "aanstampt" in de connector bij het aansluiten. Op een gegeven moment werkt de verbinding dan helemaal niet meer en moet je dat pluis eruit gaat vissen, of betaald door Apple laten schoonmaken.

Bij USB-C zijn de aansluitingen veel langer zelfs als je de kabel maar half erin steekt heb je al een verbinding en komt dit probleem minder voor.
Degelijkheid en kans op storing door vervuiling zijn verschillende dingen. In een Lightning connector komt eerder stof, maar dat kan makkelijk verwijderd worden zonder de aansluiting kapot te maken. USB-C verzamelt minder snel stof, maar eenmaal vuil is het minder makkelijk schoon te maken en de kans op beschadiging is veel groter. De aansluiting is fragieler.
Ik herken je frustratie met de verschillende kabels. Micro USB, USB A, Lightning... ik werd er helemaal gek van. Sinds vorige jaar hebben we hier thuis alles wat niet USB-C is op marktplaats gedumpt of weggegeven. Daar waar we nieuwe adapters of kabels nodig hadden hebben we die aangeschaft. Het is echt prettig om nu gewoon voor alles 1 kabel te hebben, van de Macbook tot Switch. Behalve de iPhone natuurlijk, alleen daarvoor moet er overal een apart kabeltje mee naartoe. Het is hoog tijd voor verandering.
Imho zal Apple nog niet snel afstappen van een externe poort en volledig draadloos willen gaan.
Er zijn tal van andere accessoires en applicaties die die poort nog gebruiken. Om er enkele op te noemen:
  • carplay: er zijn tal van auto's die draadloze carplay niet ondersteunen en die geen draadloze oplader hebben
  • itunes: werkt niet via bluetooth, en via wifi moet je ook eerst via usb verbinden om wifi sync te activeren
  • garageband: tal van accessoires gebruiken de poort omwille ook van delay/latency
  • koptelefoon: er zijn tal van koptelefoons die niet draadloos zijn en gelukkig bestaan er adapters om van een 3.5mm jack naar lightning te gaan
  • powerbanks: het gros van de powerbanks kan niet draadloos laden
Prima moment om helemaal afscheid te nemen van lightning, USB-C heeft alleen maar voordelen tegenwoordig. Denk dat Apple daar ook wel helemaal klaar voor is. Nu nog afscheid van micro USB, maar ik moet zeggen dat hand solderen van micro USB toch wel iets makkelijker is zelfs met een stencil, maar USB-C is verder toch wel echt stuk prettiger.

@timo_m zoals ook in artikel staat hebben meeste iPads tegenwoordig USB-C, zeker ook de iPad Pro's die van ons is nu paar jaar had het ook al.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 14:16]

USB-C heeft niet alleen voordelen. De connector van Lightning is veel robuuster dan die van USB-C. Ik gebruik de poort uitsluitend voor laden en dat gaat prima met Lightning inclusief de robuuste stekker.
Ik hoor dit vaker maar ... heb je ooit van iemand gehoord dat ze hun USB C omzeep hebben geholpen? Daarintegen ik heb thuis nog wat Apple spul en we gaan met enige regelmaat door een lightning kabel, de connector gaat stuk, de kabel net aan de connector gaat stuk en dat voor kabels die snel 20 euro per stuk kosten is een aanfluiting. Zoals ik ook al aangaf we hebben ook wel wat USB C producten en die kabels die soms slechts 1/10e van een Apple kabel kosten, gaan nooit stuk. Het is toch bedroevend dat Apple fakes het langer uithouden dan genuine Apple kabels?

Dus de overstap naar volledig C is alleen maar mooi echter het zou me niet verbazen dat Apple weer iets proprietary hierin gaat drukken en zo nog steeds geforceerd wordt om dure USB C Apple kabels te kopen.
heb je ooit van iemand gehoord dat ze hun USB C omzeep hebben geholpen?
In mijn MacBook waren al mijn poorten slap. De stekkers zeiden geen klik meer en de connectie was weg.
Ik heb wel eens gehad dat het binnenste dingetje kapot was, en dus kapot. Ook heeft een usb-c kabel/aansluiting mijn laptop gefrituurd. Dus op zich... ja. Ik heb het niet gehoord, ik was het zelf.
verbazen dat Apple weer iets proprietary hierin gaat drukken en zo nog steeds
Ik denk dat dit wel mee valt, dan is het namelijk weer geen USB-c (standaard). Ik hoop niet dat ze er zich met een adaptertje van afmaken. Onder het mom: wij vinden het milieu belangrijk.
USB-C is een standaard als Apple een chip in zou bouwen om Apple only te maken dan mag Apple het geen USB-C noemen.

Nu zal ik dat niet snel geloven. De iPad-pro werkt op usb-c. En daar past elke willekeurige USB-C kabel in. Alleen moet de kabel wel aan de specs voldoen alsmede ook de oplader.
dan mag Apple het geen USB-C noemen.
Press "x" for doubt. Heb je dit ergens gelezen? Uiteindelijk gaat de spec natuurlijk om de fysieke connector en niet de data die er overheen gaat. Apple zou in theorie zijn eigen data format kunnen bedenken en met een speciale chip USB compatibele maken oid

In theorie zou Apple ook een Custom E-marker chip in the kabel/connector kunnen stoppen en op basis daarvan valideren 😀

[Reactie gewijzigd door xvilo op 22 juli 2024 14:16]

Dat is nu toch al zo? Je kan over USB-C diverse protollen sturen, zoals Thunderbolt, DisplayPort, USB3 etc
Verschil is dat de USB standaard vrij uitvoerig vastlegt hoe dat dan moet gebeuren zodat je niet voor ieder apparaat een andere verloopkabel nodig hebt.
De USB-C kabels die er nu zijn. Kunnen zowel een samsung tablet/telefoon als een iPad-Pro opladen.
Als Apple dat zou willen door een extra chip e.d. in te bouwen. Dan zijn ze nu al redelijk te laat.

Daarnaast wordt eigenlijk naast het opladen en DFU herstel eigenlijk geen kabels meer gebruikt in Tablets en Telefoons.

Als Apple het dan zo gaat construeeren dat zonder Apple kabeltje niet eens meer een iPhone opgeladen kan worden. Dat apple behoorlijk wat rechtzaken tegemoet kan zien.
Zowel van gebruikers als bv de EU zelf.

Dus nee. doom verhalen kunnen we allemaal verzinnen. Maar dat zal er echt niet inzitten.
USB-C is de stekker. USB 4 (al dan niet met Thunderbolt) is de signaal kant. Beide zijn gewoon strak vastgelegd en voor een apparaat 'USB compatible' mag heten moet het aan al die voorwaarden voldoen.
My god. Breng ze niet op ideeen!!!!
Yep, ik heb hier een telefoon liggen waarvan de USB C-poort stuk is. Maar in dit geval is dat niet het gebrek aan robuustheid van de poort, alswel de kracht van mijn dochter die er een micro-USB-kabel in heeft weten te rammen...
Ja maar dat is met alles met kids. Ik meot zowat elke maand een nieuwe kabel kopen origineel of niet maakt niet uit.

Qua draad zijn 3rd party lightning over het algemeen betere kwaliteit (met name de buitenste huls).

Qua aansluiting heb ik nog nooit een kappote lightning ingang gehad, maar de kabel..... die mist regelmatig de pinnen met die kids.
Connector stuk van een Lightning? Nog nooit gehoord dat dit bij iemand gebeurde.
De kabel daarentegen gaat inderdaad regelmatig stuk, de kwaliteit die Apple levert is bedroevend. Gelukkig zijn er genoeg kabels van andere merken die wel degelijk zijn.
Maar de aansluiting zelf heb ik nu nog nooit problemen mee gehad.
En de slechte kabelkwaliteit heeft niets te maken met de degelijkheid van de connectoren.
Dus op dat vlak ben ik wel meer fan van lightning dan van usb-c.
heb je ooit van iemand gehoord dat ze hun USB C omzeep hebben geholpen?
Op het werk hebben we nu HP ProBooks met HP docks (G5?) met USB-C.
Na een jaar hoef je alleen maar te kijken naar de kabel en de verbinding is al even weg, gevolg dat alle vensters zijn verplaatst naar de laptop scherm, super irritant. Even je laptop paar centimeter verplaatsen is vragen om problemen nu.

Hiervoor hadden we eenzelfde opzet met Lenovo, ook niet veel beter eerlijk gezegd.
...mijn vorige telefoon heb ik drie jaar lang elke nacht opgeladen, nooit een probleem gehad met de USB C aansluiting.

Zelfde met mijn laptop.

Het Apple-volk argument dat USB C fragieler zou zijn dan lightning lijkt me vooral ene theoretisch punt.
Zelfde kan ik ook zeggen over Lightning. Sinds 2007 heb ik nooit een defecte kabel gehad. Sterker nog alle kabels die ik heb gehad zijn er wel een paar kwijt geraakt. Maar ik heb nog nooit een defect gehad.

Maar dat is hoe ik er mee om gaat. Mijn broertje heeft al een aantal USB-C kabels versleten door defecten.
Het nachtkast kabeltje raakt bij mij nooit kwijt. Maar gaat steevast kapot op de connector. Deze verslijten na een jaar of 2 en dan werkt laden niet (goed) meer
Dat kan, ik heb alleen kabels in mn tas, jas, auto kantoor liggen. Dan kan het wel eens voorkomen dat je een kabel kwijt raakt.

Dus nee ik heb geen statische plek voor een kabeltje, maar ik heb wel een stuk of wat kabels rond liggen mocht het noodzakelijk zijn dat ik mn telefoon of ipad moet opladen. Al heb ik voor de iPad een USB-C kabel nodig :+
Dan gebruik je ze heel spaarzaam. Ik heb hier in huis al heel veel lightning kabels moeten vervangen. Uiteindelijk sneuvelen ze altijd, eigenlijk altijd door een defect/breuk in de kabel zelf. En ik gebruik alleen merkkabels.
En ik gebruik alleen merkkabels.
De merkkabels van Apple zijn juist waardeloos. Je kan beter kabels van Belkin of Anker kopen, die zijn veel robuuster.
Ik gebruik eerst de kabels van Apple, daarna voornamelijk van Anker (met die stoffen omhulsel). Maar ook deze gaan kapot, ik heb er hier drie van Anker liggen die allemaal stuk zijn.
Die heb ik niet gebruikt, maar ik heb goede ervaringen met de ‘normale’ kabels van Anker en Belkin (dus niet braided o.i.d.). De kabels zelf en de connectors zien er ook gewoon stevig uit bij die kabels.
Vanuit de reparatiehoek kan ik mijn ervaring meegeven: lightning dock connector vrijwel nooit stuk, lightning kabels (origineel apple) allemaal aan de kabelzijde van de connector door buiging. USB-C dock connector zichtbaar vaker kapot dan lightning, kabels zie ik niet zo veel dus verwacht weinig issues.

USB-C heeft minder ruimte in de dock connector en is daardoor echt vatbaarder voor schade. Het zal per apparaat ook verschillen wat voor kwaliteit er is, maar ik kan niet anders dan concluderen dat lightning wat dat betreft superieur is. Daarbij wel even een fatsoenlijke kabel gebruiken ipv Apple's kabel. Grootste nadeel vind ik alsnog de snelheid. Snap aan de andere kant ook dat er waarschijnlijk (aanname!) maar een kleine hoeveelheid mensen data overdracht ermee doet met alle cloud oplossingen tegenwoordig.
Het feit dat jij geen probleem hebt gehad is niet representatief. Mijn situatie is heel anders.

USB-C problemen: 4
Lightning problemen: 0

Beide degelijke kabels/apparaten. Geen Ali-troep.
Waar jouw situatie natuurlijk ook niet representatief is. Mooie discussie zo, vooral onderbuikgevoelens en voorkeuren.
Exactly my point... :Y)

Desalniettemin ben ik voor de bouwkwaliteit van Lightning :P
Apple was de 1e met USB C,Macbook 2015, snap niet wat je met Apple volk bedoelt...
Zal toch niet zijn dat je aan 't napraten bent, terwijl je artikel maar half gelezen hebt

[Reactie gewijzigd door Marcel3X op 22 juli 2024 14:16]

Jij hebt mn comment dan blijkbaar maar half gelezen, want ik zeg exact waar ik het over heb:
Het Apple-volk argument dat USB C fragieler zou zijn dan lightning
Dat heeft niets te maken met wat Apple op hun laptops doet, ik heb het specifiek over mensen die zeggen dat lightning steviger is dan USB-C, in mijn ervaring is dat echt een non-issue.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:16]

Leg alsjeblieft even uit hoe lightning robuuster is dan USB C. Ik merk in de praktijk geen verschil.
Lightning stekkers bestaan uit 1 uitstekend plaatje wat in de poort valt. USB-C heeft een open stekker (waar vuil in kan komen) en een vergelijkbaar plaatje in de poort zitten. Bij horkerig gedrag is de kans op beschadiging van de poort groter bij USB-C. Een poort vervangen is stukken ingrijpender en duurder dan een nieuwe kabel kopen, vandaar de voorkeur voor lightning.

Persoonlijk heb ik zelf met beide types aansluiting weinig problemen en heb de laatste 10 jaar werkelijk maar 1x kapotte kabel gehad dus denk dat gedrag een belangrijkere factor is voor de levensduur van kabels dan de kwaliteit van de aansluiting.
De connector klikt veel steviger in de poort en als deze vastzit, zit er geen enkele beweging in. Bij usb-c is dat niet zo. Het is fragiel en beweegt in de poort.

Ik heb Samsung en iPhone dus ik weet waar ik het over heb.
Hangt van de (USB-C) poort en kabel af. Ik voel soms combinaties waarbij er iets speling op zit en soms ook geen enkele. Ook bij Lightning ervaar ik wel eens wat speling.

Ik wil best geloven dat de Lightning connector *iets* beter in elkaar zit, maar daar staat een veruit inferieure kwaliteit kabels zelf tegenover. Ze zijn al 10 jaar berucht hierom met een reden.
USB C poorten lijken na verloop van tijd steeds losser in te zitten. Ik heb bij Dell laptops op grote schaal (deployment van 300+ laptops) gezien dat ze al na 1 of 2 dagen gebruik flink beweegbaar waren als er een kabel is ingestopt. Dat heb je niet bij Lightning. Ook bij mijn macbook pro met een alluminium behuizing kun je een beetje de USB C kabels bewegen als ze er ingestoken zijn. Ik gebruik ook altijd de zelfde poort en recent eens de andere geprobeerd: die zat een stuk strakker. Het lijkt er iig op dat USB C poorten verslijten en losser gaan zitten na verloop van tijd.

Ik zelf vind het jammer dat voor telefoons straks USB C wordt gekozen. Ik vind het iig niet de betere standaard. Wel ben ik het met veel eens dat de verloop adapter ellende erg maar dat gebeurd niet zo vaak bij telefoons.
Volgens mij ligt het losser komen van de poort niet door de standaard. Maar de manier hoe men die implementeert. Als Dell per USB-C poort 1 of 2 cent meer investeert zal deze een stuk robuuster zijn. Zelfs je alu MBP naar achter de aluminium een poort van plastic of blik zitten.

Echter wat nu gebeurd is dat veel fabrikanten hem zo goedkoop mogelijk willen maken. Waardoor de behuizingen van de poort beschadigen en daardoor komt speling. Hetzelfde geld voor de kabelkant.

Al is een beetje speling juist wenselijk. Maar dat zijn grenzen.

Ik denk juist dat USB-C wel een goede standaard is, deze is ontworpen met het idee dat er nog groei zit in de mogelijkheden.
Een standaard hoort ook voor kwaliteit te staan. zeker als de EU dit tot standaard forceert zou hier aandacht voor moeten zijn. Je kunt inderdaad een ander merk kiezen maar uiteindelijk zitten we nu wel met een rotte standaard die gewoon niet zo geweldig is in kwaliteit. Vanuit mijn optiek gaan we nu iig achteruit.
De connector misschien, maar ik zie heel veel kapotte (originele) Lighting laadkabels. De USB-C kabels zijn vaak meer robuust.
De Lightning connector is een stuk gebruiksvriendelijker omdat het begin rondingen heeft daarom gemakkelijk de poort in krijgt dan USB-C connector. Als je blindelings zou inpluggen gaat dat met Lightning soepeler.

Overigens laad ik zelf 99% draadloos, voor mij geen kabels meer. Het verlies is in efficiency is te verwaarlozen.
Het verlies is op één telefoon te verwaarlozen. Maar niet op wereldwijde aantallen. Stel even dat Apple morgen kiest toch een poortloze iPhone te maken. Ik pak even voor het gemak de aantal verkochte telefoons in 2021 dit is ~223m.

Volgens Apple voor je 15W magsafe maximaal te benutten heb je een 20W adapter nodig. (bron) dus 5W is waste.

Dat is ~1.1 GIGAWATT aan verspilling. Dat is volgens Essent 1miljoen woningen(Bron)

Dan hebben wij het alleen maar over de telefoons van Apple.

Dat noem ik niet verwaarloosbaar meer.
Ik vind dit dus ook. De lightning connector voelt veel robuuster en strakker in zijn connector aan. Hoewel ik deze discussie een tijdje geleden hier ook had en anderen toen wonderenswaardig daar precies tegenovergesteld over dachten. Ik zal het nog eens opzoeken...
Zou je dit kunnen onderbouwen met feiten?

Simpel gezegd, hoe kleiner je zo'n connector maakt, hoe fragieler het gaat worden.

Ik weet niet trouwens wat jij dan met je USB-C connectoren doet hoor maar als je er gewoon "normaal" mee omgaat, gaan ze (beiden) lang mee.

Het probleem met Lightning is overigens wel dat je dus aan een oudere (tragere) standaard vast zit door gebrek aan datalijnen.

Als ik een verschil zou moeten duiden tussen USB-C en Lightning, is het dat Lightning als grootste voordeel heeft dat het geschikter is gemaakt voornamelijk voor opladen en dus veel de stekker erin en eruit (al kan je evengoed een Lightning connector of plug slopen als je er als een barbaar mee omgaat zoals veel mensen). USB-C echter heeft meer mogelijkheden op data gebied.

Ik heb zelf een plethora aan zowel lightning als USB-C apparatuur en zolang je er normaal mee om gaat, is er qua slijtage/defecten geen verschil.

Als je echt robuust wilt. zit je eerder vast aan USB-A en de andere kant ervan (ff de benaming kwijt, die je bijvoorbeeld bij printers nog wel eens ziet) maarja, dat past doorgaans niet in de ultradunne en kleine spullen die we tegenwoordig hebben.

Dat er keuze moet zijn in connectors, lijkt me evident, alles enforcen naar USB-C is ook de oplossing niet. Er zijn simpelweg use cases waar bijvoorbeeld Micro-USB of zelfs Mini-USB geschikter kan zijn.

Een Micro-USB kabeltje is goedkoper dan een USB-C kabeltje die weer aan andere standaarden en kwaliteitseisen moet voldoen terwijl het soms om zulke simpele apparaten gaat, dat je dat denk ik helemaal niet moet willen.

Anyway, lightning was zeker geen slechte standaard, maar wel achterhaald.
De connector van Lightning is veel robuuster dan die van USB-C.
Bron?

IK heb beide al veel gebruikt en buiten lichtening kabels die kapot gaan om gewoonweg niet meer werken na updates heb ik met beide nog geen problemen gehad qua connector.
Ik heb gewerkt in een ziekenhuis, waar ik gebruik moest maken van een gezamelijke ipad. Ding is 3x gerepareerd aan de connector en heeft 8 kabels versleten.
Binnen een jaar.
Dus veel robuuster? Nee.
Veel beter voor de portemonnee van Apple? Ja.

Oh, en ze hadden gekozen voor ipads, omdat die veel robuuster zouden zijn en atechnische mensen er beter mee on zouden kunnen gaan.
Hebben de nieuwere iPhones en tablets echt geen PD en USB 3.0 snelheden?
Ik kan mijn iPad een stuk sneller laden door PD. Maar misschien blijft de stroom max 2.4A, bij een hogere spanning. Lightning is wel een beetje meegegaan.
Mijn 13 pro max laadt als de accu leeg genoeg is met nét geen 30 Watt (gemeten).
Het is mij een raadsel waarom je nog sneller zou willen trouwens, lijkt me niet heel goed voor de accu. Het is geen laptop...
Mijn 13 pro max laadt als de accu leeg genoeg is met nét geen 30 Watt (gemeten).
Het is mij een raadsel waarom je nog sneller zou willen trouwens, lijkt me niet heel goed voor de accu. Het is geen laptop...
Het maakt voor de batterij niets uit, zolang de chips in de lader en het apparaat het maar correct doen.

Pakweg onder de 20% en boven de 80% lading kan een lithium-ion batterij de lading niet volledig absorberen. Vandaar dat er in de apparaten en laders chips zitten die het laadproces vertragen boven de 80% (meestal 80%, kan ook iets hoger zijn). Hetzelfde gebeurt in EV's. En daarom wordt er ook altijd geadverteerd met "van 20% naar 80% in X minuten" en niet naar 100%.

Waar deze batterijen niet tegen kunnen is te veel hitte. Sneller laden brengt meer hitte met zich meer, maar die hitten kan ook beter afgevoerd worden als de batterij nog niet helemaal vol is. Tegelijkertijd is diezelfde hitte ook belangrijk voor optimale prestaties, omdat de juiste temperatuur er juist voor zorgt dat alles goed met elkaar reageert en de (ont)lading optimaal is. Dus wederom, ergens tussen de 20% en 80% is wanneer dat allemaal op z'n best is.

Dus nee, snel laden is niet inherent slecht voor de batterij - slechte power-delivery circuits zijn slecht voor de batterij. Laden in vol zonlicht, een broekzak of tas (met een powerbank bijvoorbeeld) is ook slecht. Een batterij helemaal leeg trekken of juist helemaal vol laden doet ook meer dan snelladen. Er zijn een hele hoop mythes en foute aannames rondom snelladen, terwijl er juist andere dingen zijn die veel mensen dagelijks doen die veel slechter zijn voor hun batterijen :)
Jawel, de nieuwe iPhones ondersteunen USB PD en laden snel op. Er wordt dan een hogere spanning gebruikt dan 5V, zodat de maximale stroomsterkte onder de 2,4A blijft.
Nee, nieuwe iPhones hebben nog steeds USB 2 snelheden. (iPad Pro en Mini met USBC poort is een ander verhaal natuurlijk) Laden gaat ietsje sneller zoals gezegd door hoger voltage (18W vs vroeger 12W), maar bij lange na niet over de breedte die mogelijk zou zijn bij volledige USB PD spec. iPhones zitten qua laadvermogen op de helft van wat standaard is bij Android flagships nu, laat staan de koplopers zoals Oppo.
Yes, de iPads, laptops en Nintendo switch hier in huis zijn al op USB-C , langzaam maar zeker komt alles wel :)
En tegen de tijd dat alles er is komt de volgende standaard en begint het weer opnieuw.
Nee, USB C is en blijft de laadstandaard voor bekabeld laden, simpelweg omdat de EU dat zo heeft bepaald. Kans is des te groter dat apple magsafe-only gaat werken voor draadloos laden.
De lobby bedenkt wel iets om in de achterkamertjes van het Europees Parlement te bekonkelfoezen dat er op enig moment een nieuwe standaard nodig is (sneller, beter, , toekomstgericht en duurzamer zijn de sleutelwoorden) zodat u en ik weer extra gemotiveerd raken om alles weer te vervangen. Backwards compatibility is het eerste wat de lobby zal willen laten sneuvelen. Zo is het altijd gegaan, zo zal het altijd blijven gaan.
Graag wat onderbouwing, want dit is er ondanks, niet dankzij de lobby gekomen…
Die onderbouwing is er nog niet, want hiervóór was er geen beleid. Komt wel, geef het tijd.
Klinkt me als onderbuikgevoel wat je dus niet kúnt onderbouwen :+
Klinkt me als onderbuikgevoel wat je dus niet kúnt onderbouwen :+
welnee, usb-c zal niet de standaard tot het einde der tijden blijven. Echter zal hij vervangen worden voor het echt nodig is. Ga alle aansluitingen maar af die de revue reeds hebben gepasseerd.
Het is al jaren is duidelijk dat de stap naar USB-C gemaakt moet worden.
De wereld veranderde en Apple veranderde niet mee.

Apple laat zich in dit geval niet leiden door groene doelen of gebruikersgemak:
- door veel langer dan nodig vast te houden aan Lightning heeft ze een ongekende onnodige berg extra afval gecreëerd
- voor gebruikers is het ook extreem onhandig: traag, extra kabels, opletten dat je de goede kant van de kabel pakt

Dus waarom Apple? Koppigheid? Winst?
Teleurstellend dat Apple hierin niet vooruitstrevend is.
Niet helemaal waar. In 2007 was ook niet iedereen blij met de overstap van 30pin connector.

Er waren gewoon veel assesoires die men gebruikte. Van carkits tot aan muziek installaties.

Zelfde ook voor Lightning. Er zijn vele assesoires in omloop die Lightning gebruiken. Om alles na 4 jaar overboord te gooien en over te stappen naar een andere connector zou alleen eco systeem beschadigen.

Nu er meer en meer assesoires komen voor USB-C en lightning eigenlijk niet meer uitgebracht worden. En overgang van bedraad naar steedsmeer draadloos.

Is het voor Apple makkelijker geworden om toch over te stappen.
Apple heeft de lightning standaard bedacht omdat er toen der tijd nog geen goed alternatief was wat aan alle voorwaarden voldeed. USB-C bestond toen nog niet en de 30-pin connecter zat ook tegen zijn limieten aan en de grote connecter was niet meer wenselijk. Er moest dus iets nieuws komen maar bestaande USB standaarden waren niet toereikend, te grote fragiele connectie en niet flexibel genoeg.

Apple heeft toen veel tijd en geld gestopt in een eigen connector en standaard en ik snap prima dat je die dan niet even na een paar jaar weer gaat inwisselen voor weer een nieuwe aanpak. Nu is de tijd wel gekomen om over te stappen op USB-C. Voor de Macs deden ze dat al een tijdje en de iPads sinds kort ook. Nu zijn de iPhones aan de beurt.
Ik denk er geen sterke reden was voor Apple om te switchen. Het was simpelweg geen probleem met hoge urgentie. Je ziet ook dat USB-C druppelsgewijs bij de iPads is ingevoerd, alles gaat naar usb-c maar er is geen haast. Apple zal toch intern ook flink wat processen moeten aanpassen als ze al 10 jaar lighting kabels gebruiken.
Anoniem: 85014 @silsil25 mei 2022 07:23
Apple wil een monopolist zijn. Dat is beide koppigheid en winst, want illegaal hier in de EU wanneer je dat door marktpraktijken tracht te behouden.
Apple is nooit geïnteresseerd geweest in een monopolie, alleen in winst. Anders hadden ze wel goedkopere iPhones geïntroduceerd.
In het artikel staat dat je geen Airpods via Magsafe kunt opladen, maar bij AirPods Pro kan dat wel degelijk.
Hangt van je AirPods Pro model af. Ze hebben namelijk stilletjes de case vervangen met een versie die de MagSafe magneten wel heeft.

Mijn AirPods Pro uit, ongeveer halverwege 2020 ”klikken” niet vast op een MagSafe lader, maar nieuwere modellen wel.
MagSafe is onderliggende toch gewoon Qi? De ronde magneet zou geen actieve werking moeten hebben. Zelf laad ik mijn AirPods Pro (2020) inderdaad ook op met een Magsafe lader.
Idem voor de AirPods 3 en indertijd naar keuze voor de AirPods 2, allen hadden draadloos laden. De auteur heeft natuurlijk gelijk dat USB-C desalniettemin fijner was geweest, zeker op de Max die geen draadloos laden heeft, maar voor de rest is er (optioneel) Qi charging.
Mij lijkt het nog steeds meer 'Apple' als ze de poort helemaal weglaten en juist ook de iPads MagSafe charging gaan geven.
Uuhm waarom brengen ze dan iets nieuws uit met die connector? nieuws: Apple werkt aan netwerkadapter met iOS-software en eigen opslag
Misschien om ook de gebruikers met een wat ouder Apple product kunnen blijven bedienen? Het liefst heeft Apple natuurlijk dat iedereen elke twee jaar alles nieuw koopt, maar dat je daarmee een groot gedeelte van de gebruikers van je vervreemdt of zelfs afstoot.

Ik vond in dit door jou aangehaalde artikel trouwens wel een opvallende zinsnede:
Het is nog onbekend wat voor apparaat het precies is en waar het voor gaat dienen.
Dat roept bij mij de verwachting op dat er een antwoord wordt gecreëerd op een behoefte waarvan je niet wist dat je die had.
Het zou een goedkopere apple TV dongle kunnen zijn die je kan laden met een lightning kabeltje dat je nog hebt liggen.
Ik juich het standaardiseren op USB-C alleen maar toe, alles wat ik gebruik aan apparatuur heeft zo'n poort. Behalve, letterlijk, alle randapparatuur van Apple (keyboard, Magic Trackpad, AirPods, AppleTV remote). Het zal voor mij als het goed is dus nog lang duren voordat ik van Lightning af ben, ik ga mijn nieuwe spullen niet zomaar vervangen. Het voordeel is dat ik voor alles nu één lader heb met een USB-aansluiting en een USB-C of een Lightning connector aan de andere kant van de kabel.

Die andere (oude en trage) laders en inmiddels nutteloze kabels gaan dus allemaal naar de kringloopwinkel of ze belanden op de vuilnisbelt, daar gaat de 'groene gedachte'. Apple heeft zo lang gewacht dat ik nog steeds Lightning 'moet' gebruiken én een groot deel van de laders die ik altijd in de doos kreeg belanden nu (hopelijk bij iemand die het kan gebruiken) mogelijk op afvalhoop. En veel mensen moeten nu alsnog een nieuwe lader kopen, als ze slim zijn een heel snelle met USB-C aansluiting.
Dit dus. Als je alleen een iPhone hebt zal de overgang naar USB-C erg handig zijn. Als je diep in het ecosysteem van Apple zit ga de komende 5 jaar gewoon nog Lightning moeten gebruiken vanwege alle randapparatuur. Ik las zelfs dat de nieuwe iPod Pros ook waarschijnlijk gewoon weer een Lightning poort gaan krijgen..
het zou zelfs kunnen dat je iPhone je eerste USB-C device is :D
Lightning met USB-C en -A aan de andere kant.
Dan heb je nog USB-C, met aan de andere kant ook C of A.
Prima, dat is te doen met 4 kabels in mijn laptop tas.

Maar dan worden er nog steeds nieuwe producten verkocht (zoals Senheiser koptelefoon) met USB-u.
En daarnaast heel veel huishoudelijke zaken met USB-m.
Ik heb liever dat de EU deze wildgroei aanpakt, laat de Apple fanaten wat mij betreft maar met rust.
Apple gaat vanzelf om, ook zonder EU bemoeienis.
De EU pakt deze wildgroei aan door USB-C verplicht te stellen. En dus ook voor Apple ;)

Overigens zag ik in het artikel ook dat er gedacht wordt om kabels helemaal weg te laten en alleen draadloos op te laden. Dat zal weer andere problemen geven omdat een connector ook soms fungeert als datakabel, waar bluetooth of wifi niet werken: zoals een oude Android Auto versie die alleen maar een kabel lust. En dat zit in auto's die echt nog jaren meekunnen. Ik ga geen nieuwe auto aanschaffen bij de nieuwe Iphone 14 :O
Vrij eenvoudig op te lossen met een paar smart connectors op de achterzijde die met MagSafe werken, dunkt mij.

Ik zou er persoonlijk niets op tegen hebben, heeft wel iets moois zo’n poortloos design, en MagSafe is heerlijk. Als ik gewoon een puck op de achterkant kan laten klikken met magneetjes en zo mijn data connectie heb in de auto voor CarPlay ipv steeds dat poortje te moeten zoeken en moeten inpluggen. Ik zou er meteen voor tekenen.
Ehh. Magsage transfers geen data
Weet niet wat anderen doen. Maar zet nooit data over met een kabeltje, doe ik al jaren via de cloud.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.