'Europese wetgevers staan op het punt om USB-C voor smartphones te verplichten'

EU-lidstaten en het Europees Parlement komen volgens betrokkenen op 7 juni tot een overeenkomst over de standaardisering van oplaadpoorten voor smartphones, tablets en overige consumentenelektronica. De verplichting van USB-C zou dan definitief doorgevoerd worden.

Vooralsnog zijn EU-lidstaten en het Europese Parlement nog in gesprek over het wetsvoorstel omtrent de verplichting van het gebruik van USB-C voor consumentenelektronica. Op dinsdag 7 juni is er een volgende bijeenkomst waar de knoop volgens bronnen van Reuters doorgehakt wordt. Een van de discussiepunten is vooralsnog de omvang van de wet; naast smartphones en tablets zouden ook laptops onder het wetsvoorstel kunnen vallen.

Als de wet dan inderdaad wordt aangenomen, hebben fabrikanten twee jaar de tijd om de USB-C-oplaadstandaard op te nemen in nieuwe producten. Dit zit er al jaren aan te komen, al bleef een concrete implementatie van de wet tot dusver uit. Bij een recente stemming door een commissie binnen het Europese Parlement werd bijna unaniem besloten dat USB-C de nieuwe consumentenelektronicastandaard moet worden. De anonieme bronnen van Reuters melden dat ook bij de recente vergadering van EU-lidstaten en het Europese Parlement een 'sterke wil is om de zaak af te ronden'.

USB-C kabel

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-06-2022 • 19:30

428

Reacties (428)

428
415
372
14
0
11
Wijzig sortering
Als iPhone-gebruiker ben ik hier niet blij mee. Ik vind de Lightning-connector en de manier waarop deze vastklikt in het apparaat superieur ten opzichte van hoe een usb-c connector vastklikt in een apparaat.

Wel typerend, veel voorstanders van vrije keuze zijn aan de reacties te lezen toch voorstander van het aan alle gebruikers opleggen van usb-c.

Jammer.
Ik zou blij zijn als alles gewoon dezelfde aansluiting heeft. Usb C niks mis mee. Lightning is niet per se beter.

Wat wel beter is, is niet meer allerlei verschillende kabels nodig hebben. Weg ermee dus.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 22:55]

Wat wel beter is, is niet meer allerlei verschillende kabels nodig hebben
Dat zou mooi zijn, als het zo was dat alles met een USB-C connectie hetzelfde deed. Dat is helaas verre van waar, en je hebt alsnog dezelfde euvels als bij micro-USB -- sommige kabels doen data, sommige alleen stroom, en je weet nooit hoe snel of hoe veel stroom een kabel kan hebben op basis van de connector.

Als resultaat heb je dus alsnog tig verschillende kabels nodig.
Of je koopt 1x een goeds USB-C kabel die zoveel veel stroom als data kan en gebruikt die voor al je spullen. Dan heb je maar 1 kabel nodig.
USB-C connector kabels met de hoogste data zijn eigenlijk hetzelfde als Thunderbolt 4 kabels. Daarbij moet je helaas wel de afweging maken tussen afstand/snelheid/budget. In principe bestaan er 1-meter lange TB4 kabels die 40Gbps/100w doen voor 25,- euro, maar de vraag is of de kwaliteit daarvan goed genoeg is.

Mocht je meer dan één meter nodig hebben, dan wordt twee keer zo duur (of de data bandbreedte wordt de helft zo veel).

Drie meter of langer betaal je 100,- euro of meer voor, of je moet weer flink inleveren op data. En dan nog kosten die wel wat; dan zit je gemiddeld op 30,- euro voor een 5-meter kabel die 10Gbps doet (ik heb daar naar moeten zoeken om mijn Quest een beetje te kunnen verbinden). Ook daar valt de kwaliteit vaak wat tegen en is het maar hopen dat de genoemde rating waar wordt gemaakt.
Oh, en die 5-meter kabels doen ook heel weinig stroom trouwens. Leuk voor je telefoon, maar iets zwaarders kan dat niet echt blijven laden.

Als je meer dan één apparaat wil verbinden verandert het kostenplaatje nog meer. Het is helaas echt niet zo simpel als, "koop een keer één 'goede' kabel".

En hoewel wij dit kunnen snappen (hoe vervelend het ook is), en de afwegingen kunnen maken, kan een normale consument dat niet. Die krijgt een USB-C kabel bij de telefoon, en vraagt zich vervolgens af waarom de laptop (die toch dezelfde poort heeft?) zo traag laadt. En waarom werkt mijn Nintendo Switch niet met mijn USB-C monitor? Dat is toch dezelfde poort?

[Reactie gewijzigd door Luminair op 24 juli 2024 22:55]

Volgens mij gaat de wetgeving alleen over opladers. Het is niet zo dat alles usb C wordt. Dat je ssd in je pc ook ineens usb C moet gebruiken. En je geen hdmi meer hebt.

Het jammere aan de hele discussie is dat het in de comments vaak een Apple VS iedereen discussie is.

Om eerlijk te zijn zal het me worst zijn welke standaard gekozen wordt. Zolang die standaard goed werkt en overal op toepasbaar is om op te laden. Als het lightning was dan was het lightning. Maar het is usb c. Ik heb alleen positieve ervaringen met usb c. Anderen well niet. Het zij zo. Dat laatste hou je altijd. Ze zullen er vast keer nagedacht hebben.
De grap is dat Apple weldegelijk usb c aansluitingen gebruikt, alleen niet op hun iPhones.
Ik heb heel veel Apple apparaten dus ik weet heel goed de verschillen tussen usb c en lightning.

Ik vind lightning niet per se significant beter klikken en heb nooit last gehad van versleten usb c poorten. Ik heb wel last gehad van versleten lightning poorten en kabels overigens. Als bonus moet ik altijd 2 kabels bij me hebben wat gewoon stom is.

Van mij mag lightning dood.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 22:55]

Lightning heeft ook z'n nadelen. Ik heb jarenlamg en iPhone van het werk gehad en een Android met USB-C privé.

Ondanks dat de lightning inderdaad lekkerder klikt heeft die ook last van probleempjes, de connector op de telefoon zit altijd vol met stof, waardoor die na een aantal weken/maanden niet meer zo lekker klikt, en met een tandenstoker/pincet schoon gepeuterd moet worden. Met USB-C heb ik dit aanzienlijk minder vaak. Het voordeel is daarentegen wel dat lightning makkelijker schoon te maken is.

Daarnaast heb ik in 5 jaar tijd een tientallen lightning kabels versleten, zowel Apple kabels, als "merk" kabels als goedkope chinese. En in al die tijd maar 1 of 2 USB-C kabelsdie kapot gegaan zijn...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 24 juli 2024 22:55]

Ben blij voor je.
Met mijn tablets en zelfs Samsung S8 en S20 smartphones (toch géén budget modellen dunt me) heb ik altijd uitvallende en niet goed zittende stekkers.

Het ene merk kabel is idd niet het andere merk, maar ik word er erg moe van dat de apparatuur gewoon regelmatig niet opgeladen is omdat de stekker er weer eens uit gefloept is.

Mijn iPad (ik denk model 2) van indertijd had inderdaad die superieure lightning stekker.
Klikte altijd goed vast en mechanisch -als male steker- vond ik m ook beter dan de usb c female.

Ik ben zeker voor 1 type kabel, maar dan wel de beste.

Zie het als de 'slechtere' vhs tov betamax van de jaren 80-90.
Ik vind het raar dat we hier nog eigenlijk niks op hebben.. een bobbeltje of sleufje zodat het beter vast zit bijvoorbeeld moet toch wel mogelijk zijn.
Ook al zou lightning beter zijn, als Appel het niet toe staat dat andere het gebruiken kan het onmogelijk een standaard worden.
Lightning is niet per definitie beter. Het is een aardige stofhapper en daarbij zie ik vaak stekkertjes waar het middelste pennetje het zwaar te verduren heeft gehad. Dat is ook de reden waarom veel kabels het niet lang volhouden.
Er is geen middelste pinnetje. Er zijn er 8 en bovendien is het pin 3 waarbij dat gebeurd.

Echter ik ben het met jouw stofhap opmerking niet eens: deze zijn zeer eenvoudig schoon te maken met de sim-pin. Dat is ook de manier hoe ik het moest schoonmaken toen ik bij Ivizi (AASP) werkte.

Probeer datzelfde maar eens te doen bij een USB-C device zonder het “eilandje” in het midden te beschadigen, waar dus alle contacten opzitten. Lightning heeft ze maar aan 1 kant en kan daardoor veel voorzichtiger schoongemaakt worden.
Anoniem: 1733082 @Woodsnaps4 juni 2022 23:15
In de pakweg 6.jaar dat ik usb-c apparaten in gebruik heb, heb ik nog geen enkele keer een poort of stekker schoon hoeven te maken. Ik gebruik ook nog steeds m'n 6 jaar oude Motorola lader met m'n Pixel 4a en enkele andere apparaten waaronder een JBL speaker, een Logitech muis en een Gopro acculader en die doet het met al deze apparaten nog feilloos. Die lader kan makkelijk nog jaren mee. De stekker is nog steeds in perfecte staat. Wat mij betreft is USB-C een no brainer vergeleken met Lightning. Hoe universeel en robuust wil je het hebben..
Ah raar, want ik heb ook 2 jaar in een KPN-winkel gewerkt waar ik toch wel dagelijks mensen de zaak binnen kreeg die deze poort schoon wilden krijgen. Dusja, jouw persoonlijke ervaring is niet representatief.
Alles heeft zijn voordelen. Usb-c is vanwege de vorm van de connector minder gevoelig voor stofopbouw. Lightning is dat wel, je drukt immers telkens het stof nogal aan en het kan er makkelijker in komen door het grote gat. Voordeel is wel weer dat lightning beter schoon te maken is en met minder risico.
Ik geef je helemaal gelijk Geert!
Anoniem: 1733082 @Woodsnaps5 juni 2022 10:26
Ik denk eerlijk gezegd dat jouw ervaring niet representatief is. Natuurlijk zie je veel kapotte apparaten als je op een plek werkt waar ze gerepareerd worden of ter reparatie aangeboden. Ik hoor er in mijn omgeving in elk geval nooit iets over.
Met een Lightning-connector is het gewoon een kwestie van een plastic tandenstoker pakken en het stof eruit graven en hij werkt weer als nieuw. (al moet ik zeggen dat ik het op de iPhone 7 om onduidelijke redenen vaker heb moeten doen dan op de 5S)
Ik heb geen mening over een Lightning connector, maar ik heb nog nooit een USB-C connector schoon hoeven maken en het werkt gewoon. Dus als ik dit zo lees stem ik USB-C :P
Ik zou zelf adviseren om geen harde voorwerpen in de poort te steken. Een sim eject tool kan krassen veroorzaken op de coating van de connector pinnen.
Een beter alternatief is een niet statisch borsteltje en/of perslucht. Geen problemen met het schoonmaken van een type C poort.
Een stukje tandenstoker of hard plastic is inderdaad veel beter dan iets van metaal.
Die hang naar vrije keuze is geregeld een wassen neus bij veel reageerders op dit forum. Zo was er ooit een (wederom) EU-voorstel om netflix te verplichten deels Europese content af te nemen. Ongeveer iedereen was hier enorm voor. Dat je de vrijheid moet hebben om non-Europese pulp af te kunnen nemen bleek geen argument.
Standaardisering is natuurlijk prima, zeker als je ook nog valide argumenten kan meenemen voor milieu aspecten. Als je echter bedrijven buiten de EU gaat opleggen om een bepaald persentage informatie/content uit de EU in de EU aan te bieden is dat een ander verhaal.
Misschien krijg je door deze standaardisatie wel meer vrije keuze. Omdat overal nu USB-C gebruikt moet worden, heb je waarschijnlijk bij aanschaf van accessoires minder last van vendor-lockin, en daarin dan meer keuze.

Het feit dat de EC de standaard kiest vond ik wel een zwaktebod. Dat had de markt zelf moeten kiezen. De EC heeft de markt die kans en opdracht ook gegeven, alleen konden ze er maar niet uitkomen.
Ik heb nog van niemand hier gelezen dat ze voor USB-C zijn omdat ze voor vrije keuze zijn. Ik heb zelfs nergens iets over vrije keuze gelezen in combinatie met dit onderwerp.

Wat me wel opvalt is dat alle tegenstanders Apple gebruikers zijn en dat de kritiek erg subjectief is en is samen te vatten als: USB-C is slecht omdat het niet van Apple is.
Apple gebruiker hier, en absoluut voorstander van usb-c voor de iPhone. Als de nieuwere iPads USB-C zijn en de Macbooks ook... waarom dan de iPhone niet ook? Is bestandsoverdracht ook meteen een stuk sneller.

En... dan is Apple apparatuur ook weer compatible met... Apple apparatuur

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 24 juli 2024 22:55]

Usb-c is niet slecht. Het is alleen hardwarematig een slechtere verbinding dan de connector van apple.
En vooral voor de female plugs die bv in je telefoon zitten. Heb er vele female usb-c connectors gezien waar het kunstof middendeel is afgebroken en daardoor dus vervangen moet worden. Mensen gebruiken de telefoon te veel terwijl deze aan de lader hangt waardoor er te veel spanning op de connector komt en afbreekt.
Bij apple niet mogelijk omdat de verbinding aan de buitenkant zit. Alleen het snoer kan dan beschadigen en het is een stuk goedkoper om een snoer te vervangen dan een telefoon reparen.
Als dit erdoor gaat verwijdert apple die poort ook. Je kunt tegenwoordig toch laden met inductie.
Lijkt me sterk. Apple is al aan het testen met usbc op een iPhone. Daarnaast is wireless charging ook nog traag en inefficient.
nieuws: Bloomberg: Apple test iPhones met USB-C-poort en adapters naar Lightning
Ik laat de precieze details graag aan een power electronics engineer over, maar draadloos opladen kost over het algemeen in het beste geval 40% meer energie dan bedraad, en als het op te laden apparaat scheef op de lader ligt kan dat oplopen tot 80% of meer aan onnodig energiegebruik.

Het is inderdaad voor Apple een slimmere zet om toch maar voor USB-C te gaan, want de poort er volledig uitslopen gaat zeer waarschijnlijk tot een enorme storm aan negatieve PR leiden vanuit de vergroeningsbeweging. Iets waarvan we nu toch inmiddels wel een beetje een universeel gedachtengoed aan het maken zijn.
Apple kan die negatieve PR waarschijnlijk nog wel dragen, maar ze moeten dat risico dan ook aan de aandeelhouders uitleggen.

Ze hebben de overstap lang genoeg uit kunnen stellen voor hun eigen gewin, nu is het tijd om over te stappen.
3.5mm poort verwijderen zorgde ook voor een boel ophef. Maar uiteindelijk toch gebeurt bij de meeste telefoons. Doe je er een verhaaltje bij dat de telefoon robuuster is want een poort of de kabel er naar toe gaat vaak stuk dan is dat ook weer ge-greenwasht. Denk echt dat apple wel in staat is om zoiets te doen. Maar we zullen het zien over een jaar.
Ja daar ben ik het mee eens, ze krijgen het sowieso voor elkaar om het verhaal te spinnen (daar hebben e voldoende marketing en PR personeel voor die daar een vette som voor vangen). Daarom is het goed dat wij als consument en kiezer juist kritisch blijven over de producten waarvan we onszelf afhankelijk maken.

Eigenlijk is het hiermee de opdracht aan milieuorganisaties om ook die PR-verhalen continu en zorgvuldig te weerleggen met bewijsmateriaal. Het is inderdaad waar dat kabels en chargeports stuk gaan, maar weegt de materiële duurzaamheidswinst winst van het draadloos opladen op tegen de extra energie die het kost als straks elk jaar 200 miljoen iPhones (ze verkopen er de laatste jaren elk jaar zo veel) draadloos geladen moeten worden? Ik denk dat je daar wel een knappe en geloofwaardige eco-audit van kan maken.

Ik volg inderdaad ook heel graag wat er gaat gebeuren want dit soort keuzes leiden helaas tot kopiëren door andere fabrikanten, en dan krijgen we misschien wel weer wetgeving om draadloos laden te verbieden.
Ik zie liever USB-C, die is veel goedkoper dan zo’n MFi Lightning kabelen daar heb ik er sowieso een aantal van voor mijn Mac, iPad. Maar voor mijn Airpods en iPhone moet ik dan Lightning meezeulen.

Waarom dan ook geen Lightning op Mac en iPad?

Natuurlijk omdat het maximale vermogen lager is en omdat de maximale database ook lager is. De klikken en en de sterkte van die plug zijn dan de enige reden?

Ik heb dan liever een oplader minder in de auto en huiskamer.
Ook al zou er een type C poort komen, zouden producten nog steeds een MFi certificaat moeten krijgen om 100% compatibel te zijn. Het gaat immers niet om het elektrisch signaaltje en het fysieke contact tussen de apparaten, maar de data dat gedeeld wordt.
Een voorbeeld hiervan is Xiaomi's implementatie van het PD PPS protocol. Met bepaalde Xiaomi opladers kun je met 100-120W opladen, echter werkt dit alleen met Xiaomi apparaten die hier gebruik van kunnen maken. Een laptop die PD ondersteund en met 130W kan opladen via een type C poort zal dan gelimiteerd zijn tot 65W PD. Zie hier de "100W" Xiaomi lader voor in de auto.
Mogelijk heb je gelijk, maar dan nog heb je dus niet de 'MFi tax' nodig. Bij MFi moet een bedrijf dat via Apple doen en Apple vraagt daar volgens mij $4 per connector voor. Bij USB C hoeft dat niet. je kan een kabel van €4 pakken en dan kan ik mijn iPad opladen.

Mogelijk MOET je een $4 kostende chip in een USB C connector doen om meer dan 65W te halen, maar Lightning haalt die 65W überhaupt niet. Voor het opladen van een iPhone en Airpods is dat simpelweg niet nodig. Bij Micro USB was dat overigens ook niet het geval.

In de discussie over lightning heeft je argument dan toch geen toegevoegde waarde? En waar het wel een valide argument zou kunnen zijn (of het echt zo is kan ik nu niet beoordelen, maar dan gaat het dus om het opladen van een 16" MacBook Pro, want dat gaat met meer dan 65 W), is het ook niet relevant want USB-C heeft dan weer geen MFi-achtig programma, juist daar kan je allerlei 3rd party kabels gebruiken, ook als deze bepaalde vermogens niet ondersteunen.

Bron voor die $4
Het is ook jammer dat bedrijven niet zelf instaat zijn tot standaardisatie van triviale zaken. Je kan dan altijd nieuwe typen maken met nieuwe functies, zoals het beter vastklikken. Maar ik vermoed dat, dat niet de hoofdreden is dat Apple een eigen connector heeft. Dat zal vast zijn omdat ze exclusief willen lijken.

Vreemd genoeg lukt het bij kartelafspraken altijd wel om dingen goed af te stemmen tussen bedrijven.
Alle Apple specifieke connectors hebben ze geïntroduceerd omdat er nog geen standaard was die deed wat zij wilden doen. Nu vinden we het heel normaal dat een stekker er op 2 manieren in kan, maar toen de lighning connector kwam bestond dat nog niet. Hetzelfde met de magsafe connector.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 24 juli 2024 22:55]

Een ander voorbeeld is FireWire op de iPods. Destijds was USB erg traag en de specificatie liet het niet toe om genoeg stroom te kunnen geven om er ook mee te kunnen opladen.
Anoniem: 221563 @Naafkap4 juni 2022 11:22
Als iPhone gebruiker ben ik er juist alleen maar blij mee. Apple kabels zijn duur, 3rd party kabels geven vaker issues dan niet en de officiële Apple kabels slijten enorm hard. In al die jaren dat ik een iPhone heb heeft nog geen enkele kabel het overleeft. Geef mij maar de usb-c variant. Daar heb ik nog nooit een enkel issue mee gehad.
Mocht je eens voor goede Chineze kabels willen gaan, dan adviseer ik (van best naar minst best) Ugreen, Baseus, Vention. Ik zelf heb veel Baseus kabels (van micro B, type A tot type C) en nog nooit problemen mee gehad. De connector van de kabel zelf klikt nog altijd goed in mijn apparaten.
Zelf zou ik wel weg blijven van de voedingsblokken die je uit China kan halen (behalve Xiaomi voedingsblokken), maar de kabels zelf zijn wel goed (van de genoemde merken).
Monster cable werkt fantastisch en niet duur en levenslange garantie !
Als mobile dev zit ik hier juist een beetje op te wachten. Macbook, Android test devices en iPad eten al USB-C, maar voor wired debugging en opladen loop ik altijd naar een lightning-kabeltje te zoeken.

Overgangsperiode zal missschien even ongemakkelijk zijn, maar heb nog nooit een niet-passend of kapot USB-C kabeltje gehad. Zal wel loslopen.
Als iPhone gebruiker zou ik dolblij zijn wanneer lightning verdwijnt. Een type stekker waarmee ik al m’n devices kan opladen betekent gemak en minder opladers meenemen. Maar de grootste ergernis met Lightning is dat de kabels zo vaak/snel stuk gaan. Dit terwijl ik nog nooit een defect usb-c kabel heb gehad!
Koop dan een monster cable en levenslange garantie!
Als iPhone gebruikers erger ik mij dood aan het feit dat Ik voor mijn iPhone een andere kabel nodig heb dan voor al mijn andere apparaten.
Wel een beetje tegenstrijdig, want je hebt het nu over vrije keuze, maar je hebt bij Apple ook niet vrije keuze in alles.
Welke vrijheid wil je: de vrijheid van je telefoonprovider om zijn eigen accessoire-connectoren op te leggen, of de vrijheid om je eigen kabel te kiezen, ongeacht wie de telefoonproducent is.

Je zit hier met 2 niet-combineerbare vrijheden, waarbij de ene vrijheid concurrentie belemmert en de andere vrijheid concurrentie aanmoedigt.
Vind Lightning-connector contact plaatjes aan de buiten kant sneller kans op schade.
Vind er persoonlijk niks beter aan dit vind goede oplossing voor alle connecties :
https://youtu.be/hYRe_KJ0EqM
Als mede-iPhone gebruiker juich ik dit toch toe. Het hebben van één standaard voor alle apparaten vind ik praktischer dan twee verschillende, het is imho het offer waard.

Want ja, Lightning is een fijnere connector voor de telefoon, maar het heeft ook z’n beperking tov USB-C: lagere dataoverdrachtsnelheid en lager elektrisch vermogen.
Wel ironisch, over vrije keuze beginnen maar wel in het omheinde tuintje van apple zitten en het nog verdedigen ook.
Wat is er zo nou precies zo "vrij" aan het nodig hebben van tig kabeltjes, behalve dan voor de fabrikanten die de vrijheid winnen jouw voor speciale kabeltjes te laten betalen? Jij was waarschijnlijk ook zielsgelukkig met die slechte oude tijd toen elk mobieltje zijn eigen oplader had - nog meer vrijheid! Ik gebruik nu een kabeltje met verloopstukjes zodat zowel uSB-C als micro USB als Lightning dingen ermee opgeladen kunnen worden. Het werkt... maar ik kan niet wachten tot ik die zooi in de prullenbak kan gooien! Lightning of USB maakt me niet bijzonder veel uit, maar wel graag 1 kabeltje en geen 15.
Als iPhone gebruiker ben ik hier heel blij mee. Zo kan ik gewoon 1 lader meenemen die alles laadt ipv dongles en aparte kabels voor alles.
Ben het er helemaal mee eens, maar er is wel iets te zeggen tegen uniformiteit. Maar zoiets moet je aan het begin bepalen als het opgezet wordt en niet jaren later.

Bij mijn bedrijf zelden een defecte lightning connector gezien, maar wel honderden usb-a en usb-c connectors. Connectors waar bv delen van binnenwerk volledig verdwenen zijn komen we regelmatig tegen.

Een ander iets is dat je veel afval gaat krijgen omdat er vele kabels weggegooid gaan worden en nieuwe gekocht moeten worden.
Maar usb C heeft ook niet het eeuwige leven. Ik vraag me af of deze wetgeving nieuwe ontwikkelingen niet afremt als er een nieuwe standaard geïmplementeerd kan worden.
Klopt natuurlijk, maar ik moet de eerste kabelfunctionaliteit nog zien die echt niet via een usb-c kan. Beeldschermen, snelle dataoverdracht, alles usb kan er nu behoorlijk snel op. Als er iets wordt bedacht dat bijvoorbeeld heel veel stroom vraagt, kan dat dan niet in de vorm van usb-c? Voorlopig echt wel en wat volgt is vermoedelijk eerst draadloos of een platte magneet.
Hetzelfde geldt voor lightning, wat al jaren voor USB-C de standaard werd in iOS land. USB-C is overbodig als telefoon aansluiting.
Daarbij wordt de enige manier om nog te innoveren op die poort, het weglaten van die poort.
Hetzelfde geldt voor lightning, wat al jaren voor USB-C de standaard werd in iOS land. USB-C is overbodig als telefoon aansluiting.
Lightning is beperkt tot 480Mbps en 20W. Sure, Apple heeft er video- en audio-output met enorm beperkte kwaliteit in gehackt, maar doen alsof het kan tippen aan USB-C waarbij je momenteel 40Gbps, 100W laden, en protocollen zoals displayport en thundebrolt ondersteund worden, dat is echt van de zotte.

USB-C is echt heel veel beter en future proof. lightning is al lang voorbijgestreefd.
Anoniem: 1733082 @kiang4 juni 2022 22:48
USB-C is geen specificatie voor een data transfer protocol maar een standaard voor een fysieke stekker/stopcontact combinatie. Het kan zomaar dat dezelfde data-protocollen die nu door een USB-C kabel gaan over een paar jaar door een verbeterde opvolger kunnen. Bijv een stekker die kleiner en/of robuuster is. Het lijkt mij hoe dan ook onwaarschijnlijk dat een opvolger een acheruitgang zou betekenen.

Het lijkt 'Europa' vooral te gaan om het universeel maken van laders en telefoons. Dat gaat inherent gepaard met het remmen van vooruitgang want elke fysieke verandering neemt het universele karakter weg. Ook als dat een technologische verbetering is. Stel er komt over 2 jaar een USB-D stekker om maar wat geks te noemen. Dan is over 5 jaar de hele wereld over, inclusief Apple. Behalve Europa omdat ze in Brussel zo graag willen dat oude laders en kabels blijven werken. Dat is gewoon niet houdbaar.

Het heeft er dus gewoon alle schijn van dat Brussel de USB-C stekker net zo verankerd wil hebben in de wet als 230 volt stekkers en stopcontacten voor apparaten. Vrij belachelijk als je het mij vraagt.
Indien er over vijf jaar een alternatief op de markt komt, dan kan de regelgeving aangepast worden.
Er zijn genoeg types 230 volt stekkers, geen enkel land is zo direct van zin om de zijne aan te passen aan innovatievere van een ander land, 't moet zijn dat het wel meevalt met die innovatie op stekkerniveau.

Als je naar de evolutie van de protocollen die over USB-C gegooid worden kijkt, dan zie je dat die stekker wel constant dezelfde is kunnen blijven, en dat er toch geïnnoveerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 24 juli 2024 22:55]

Anoniem: 1733082 @Terracotta5 juni 2022 10:37
230 volt stekkers zijn geen technologisch hoogstandje maar ze zijn binnen Europa wel degelijk gestandaardiseerd. Weliswaar met wat kleine variaties maar in principe is elke Europese stekker in heel Europa te gebruiken.

Mijn punt was juist dat je deze praktijk met USB-stekkers niet moet willen en het laatste dat ik wil zien gebeuren is dat politiek zich gaat bemoeien met nieuwe technologische standaarden. Daarbij is het mosterd na de maaltijd want behalve Apple gebruikt zo ongeveer alle electronica al usb-c. Zelfs steeds meer laptops worden met usb-c geladen. En als consument kun je dit ook afdwingen met je portemonnee. Als een oplaadbaar apparaat geen usb-c heeft dan koop ik het simpelweg niet. Dat was tot een paar jaar geleden soms nog een uitdaging maar inmiddels is het een non-issue. En als je als consument pe se een iPhone wilt dan neem ik aan dat je daar zelf wel een afweging in kunt maken.

Wetgeving moet je alleen willen daar waar het noodzakelijk is. De politiek heeft bijv de zorg helemaal los gelaten op de vrije markt maar laadstekkers willen ze nu aan banden leggen. Het is maar waar je prioriteiten liggen maar het zijn zeker de mijne niet.
Moest Apple er nu een open royalty free standaard van gemaakt hebben was het mogelijk door andere partijen gebruikt...
Apple innoveert niet op die Lighning anders. Het is USB2. Als je video wil wordt het door de telefoon gecomprimeerd naar de "kabel" gestuurd die eigenlijk een videoplayer bevat en het (met compressie artefacten) afspeelt.
USB-C kan daarentegen gewoon video transporteren.
Die USB-C is beslist geen innovatie-rem. Een gesloten standaard is dat wel.
Ja maar als het teveel stroom vraagt dan gebruik je toch gewoon een andere oplaad mogelijkheid? Ik bedoel als je een game Laptop die paar 100 watt verbuikt niet kan kan voeden met USB C is er altijd nog de brick.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 24 juli 2024 22:55]

Mijn Dell laptop heeft gewoon een 190 watt usb c oplader :P
Is dit niet juist een probleem? Ik kan me goed voorstellen dat je gemiddelde persoon deze usb-c lader in zijn mobieltje gaat steken....
De zekering in je meterkast laat ook ~3700W door, toch kun je daar veilig een 5w lampje op aansluiten.

Het is echt niet zo dat een 190W USB-C lader altijd 190W aan een telefoon zal gaan leveren. Je kunt ze prima uitwisselen alleen gaat het mogelijk wat langzamer :P

[Reactie gewijzigd door !mark op 24 juli 2024 22:55]

nee hij gaat geen 190W geven, maar waarschijnlijk wel 12V ipv 5V. en dat is wellicht niet zo handig voor een hoop devices, zeker domme devices zoals een lamp/ventilator/etc.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 24 juli 2024 22:55]

USB-C Power Delivery is een negotiated protocol. De apparaten EN de kabel communiceren met elkaar wat de kleinste gezamelijke noemer is en leveren vervolgens dat. Powerbrick 190W (48V@4.1A), kabel 100W(20V@5A), telefoon (9V@1.6A). Dan wordt gewoon geleverd wat de telefoon aankan.
In een utopie dat alle drie dezelfde taal spreken. Maar een simpele Google search geeft genoeg voorbeelden van apparaten die gebricked zijn na het aansluiten van een "verkeerde" USB-C kabel / oplader. Denk bv aan Nintendo Switches en Steam Decks.
Denk bv aan Nintendo Switches en Steam Decks.
Steam Decks weet ik niet. Maar de Nintendo Switch heeft de USB spec niet correct geïmplementeerd. Dat is de reden dat er apparatuur stuk gaat als je een gewone USB lader op een Nintendo Switch aansluit. Heeft niet met utopie te maken, Nintendo wil je gewoon heel graag hun eigen lader verkopen. En als je verstandig om wilt gaan met je Nintendo Switch dan gebruik je enkele en alleen het dock van Nintendo zelf. Je zit daar mee opgesloten in het eco-systeem van Nintendo.

Dit wetsvoorstel bereikt juist het tegenovergestelde van wat Nintendo heeft gedaan. Het gaat hier niet alleen om de USB-stekker, maar ook het oplaadprotocol. Dus alle smartphones moeten dat protocol implementeren waardoor elke smartphone in principe met elke USB-C lader overweg moet kunnen.
Dat is een hardnekkig verhaal, echter is het een broodje aap.

Er is gebleken dat de docks die brickingproblemen zich niet aan het USB-PD protocol hielden. De leidende theorie is dat de fabrikanten van deze docks uit kostenoverwegingen microcontrollers i.p.v. dedicated USB-PD-controllers hebben gebruikt en dat de implementatie hiervan buggy was. Hierdoor konden die docks een hoger voltage sturen dan de Switch verwachtte, waardoor de PD-chip in de Switch kaduuk ging.

Er zijn nooit problemen geweest met docks of opladers die daadwerkelijke USB-PD-controllers hebben gebruikt, alleen met docks die zich niet aan de PD-standaard hielden. Er is ook geen enkel bewijs voor de theorie dat de problemen door de Switch veroorzaakt zouden zijn of dat de Switch niet compatibel zou zijn met laders die zich aan de PD-standaard houden.

Lees- en kijkvoer:
Dan gaat deze wet ervoor zorgen dat Nintendo dat dus niet meer kan doen en dat ze gewoon correct de USB specificatie moeten implementeren.
Steam Deck is een BIOS issue waar Valve mee bezig is, gaat dus puur om een software fout. Accu helemaal leeg laten lopen en hij werkt weer.
Maar de Nintendo Switch heeft de USB spec niet correct geïmplementeerd. Dat is de reden dat er apparatuur stuk gaat als je een gewone USB lader op een Nintendo Switch aansluit. Heeft niet met utopie te maken, Nintendo wil je gewoon heel graag hun eigen lader verkopen. En als je verstandig om wilt gaan met je Nintendo Switch dan gebruik je enkele en alleen het dock van Nintendo zelf. Je zit daar mee opgesloten in het eco-systeem van Nintendo.
Bron, graag.
Dat is echt geen utopie. Problematisch zijn proprietaire USB-A naar USB-C laders die niet kunnen onderhandelen en vervolgens absurde ampèrages pushen. Maar dat is dan ook geen USB-PD. Daar moet je gewoon niet aan beginnen als je het gemak van USB-C wilt hebben. Zorg bij de aankoop dat je apparaten USB-PD ondersteunen en je zit prima.

Ik heb inmiddels zo'n 6 USB-PD laders (van 45 tot 100W) en 2 USB-PD powerbanks (beide 60W) in huis en ik heb vrolijk mijn Steam Deck zitten laden met willekeurige laders zonder enig probleem. Die 100W laders kunnen prima alles van laptops tot Valve Index Controllers en smarthome apparatuur laden.
Problematisch zijn proprietaire USB-A naar USB-C laders die niet kunnen onderhandelen en vervolgens absurde ampèrages pushen
Zoals @Hathi hierboven al correct uitlegt is dat onmogelijk. Het enige wat kan is dat de lader een te hoge spanning aanbiedt.
Dat is absoluut niet hoe dat werkt..
Het op te laden apparaat vraagt om een bepaald vermogen en de lader levert dat. De lader gaat dus nooit 10A leveren als het apparaat daar niet om vraagt.
Bij gecertificeerd/kwaliteit spul twijfel ik daar in de regel ook niet over, zeg ik ook. Maar de goedkopere rotzooi betwist ik
Nee dat is niet hoe elektriciteit werkt. Dat vermogen moet toch ergens heen. Tenzij de lader een te hoge spanning zou geven, dat kan wel mis gaan bij een apparaat dat die hoge spanning niet accepteert. Maar dat is nu net het punt waar ik op reageerde. Je schreef “ Ook al zou voltage hetzelfde blijven”, en daar reageerde ik op, want júist in dat geval is het onmogelijk dat de lader te veel stroom zou leveren voor het apparaat. Die stroom kan er bij die spanning pas gaan lopen als de interne lader in het apparaat een bepaalde weerstand creëert en dat is dus 100% onafhankelijk van de lader, ook al zou die 1000A kunnen leveren, dat gaat die nooit doen als het aangesloten apparaat daar niet om vraagt.
Valt niet zoveel over betwisten, dat is gewoon hoe het fundamenteel werkt.

Natuurkundig KAN het NIET.
Geen enkel probleem hoor, ik laad op vakantie de Nintendo Switch ook op met mijn MacBook adapter (die dacht ik 95w levert, terwijl de Switch 36w ontvangt). Ook mijn JBL Charge speaker laadt prima op met die lader. Dat is juist een van de grote pluspunten van USB-C.
Nee hoor, dit kan gewoon veilig. Een snellader begint met 5V en zet het voltage pas hoger als de telefoon aangeeft dat 'ie dat aan kan.

En piekstroom (niet spanning) van 10A is ook niet van toepassing omdat de telefoon zelf een stroom "trekt". De lader "duwt" de stroom niet. (Tenzij het een stroombron zou zijn i.p.v. een spanningsbron, maar dat is niet het geval bij laders/adapters)
Die Warp lader laadt prima die Samsung. Hier in huis loopt ook alles door elkaar. Warp laadt ook iPhone. Maar trager zoals hier ook genoemd: lader geeft wat telefoon aan kan.
En? Dat zal gewoon gaan werken, zelf vaak zat dergelijke dingen gedaan met usb c. Nooit problemen ervaren. Als die Samsung J whatever snelladen ondersteund dan zal die dat gewoon gaan doen.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 24 juli 2024 22:55]

Zo had ik dat ook begrepen. Weet iemand hoe de devices de eigenschappen zoals maximaal amperage van de kabel bepalen? Zit er een chip in elke usb c-kabel? Of passieve electronica die een te meten waarde afgeven die een type aanduidt? Of zijn er per type kabel andere connecties?

En: bestaan er wellicht apps om via bovenstaande methode een kabel te identificeren? Ik zoek in mijn berg weleens een 20 gbps kabel.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 24 juli 2024 22:55]

Die kabels hebben zelf een chip die dat communiceert.

Er zijn helaas geen apps voor zover ik weet. Ik heb laatste via een kickstarter een project gebackt dat je de connecties laat testen, maar het kan niet communiceren met die chip waardoor ik dus wat betreft max amps nog steeds niet wijzer wordt. Ik probeer persoonlijk kabels die geen 5A aankunnen zoveel mogelijk buiten mijn kabelverzameling te houden.
was er enkele jaren terug geen artikel dat een verkeerde kabel ervoor kon zorgen dat een lader op een hogere spanning bleef steken, hetgeen apparaten die 5 volt verwachten lieten doorbranden.

Ja, zulke kabels voldoen niet aan de specificaties, een correcte kabel heeft dit probleem niet, maar dat kun je niet aan kabel zien.
Er waren inderdaad issues met kabels maar dat had geen invloed op de voltages. De kabels konden de amperages die ze adverteerden niet aan waardoor ze een brandrisico waren. Dat ging gepaard met een te hoge weerstand wat dan weer ervoor kon zorgen dat het aangesloten apparaat niet wilde laden. Maar schade aan de ontvangende apparaat was in principe niet direct mogelijk. Dat is veelal een gevolg van de wens om 100W PD te kunnen adverteren terwijl de kabel dat niet aankan bij ultra-cheap-ass Chineze fabrikanten.

Anderzijds kun je natuurlijk ook een kabel bouwen dat de communicatie met de ontvanger manipuleert waardoor een te hoog voltage wordt geleverd. Maar zo'n geval is mij niet bekend en dat heeft ook geen meerwaarde voor de fabrikant (sabotageacties daargelaten).

Onder de streep moet je bij laders en kabels daarvoor altijd goed opletten als je ze aanschaft. Vroeger was dat (meestal) een stuk hardware, nu zijn het twee. Net als bij de voeding voor een PC wordt er aan de ultra-budget-kant van de markt bespaard op veiligheid. Zeker bij grijze import uit China.
Ik heb even gezocht, en deze gevonden:
nieuws: Anker haalt in VS gevaarlijke usb-c-kabels terug
Hij 'onthoudt' de laatste manier van laden. Wie dus eerst bijvoorbeeld een MacBook oplaadt met 15V en de kabel vervolgens gebruikt in een telefoon met usb-c, kan schade veroorzaken aan zijn accu.
Dit lijkt dus te suggereren dat de lader op 15 volt bleef steken als er een apparaat om 15 volt heeft gevraagd, en daarna werd losgekoppeld.
En het is zo heerlijk, kleine PD oplader mee en vrijwel alles kan met 1 lader opgeladen worden. Scheelt zoveel kabeltroep in de tas.
Dit dus. Een (relatief) kleine powerbrick: privelaptop, werklaptop, mobiel, koptelefoons allemaal voorzien van oplading. En ook PD powerbanks zijn echt een verademing voor krachtige thin and light laptops die het onder full load niet lang volhouden op een lading.
Bovendien is het wattage steeds de vraag van het toestel, de transformator gaat het er niet in duwen.

Een iPhone vraagt meer wattage in het begin van de laadcyclus dan op het einde.
Dat is het mooie van USB en USB-PD. Als een usb lader geen quick charge handshake krijgt, komt er maximaal 5V uit een oplader.
Zonder handshake zal de lader slechts 5V doen.
Hogere spanning> lagere stroom=minder koperverliezen in de kabel. Kabel is het zwakke punt. Ik gebruik in de auto en thuis draadloos laden. Voor die keren dat over het touwtje data gaat zal het chassideel niet van insteken en uithalen erg veel gaat slijten. Goeie zaak die USB-C
Vraag aan de echte techneuten, zouden er ook USB-C naar iPhone verloopjes komen?

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 24 juli 2024 22:55]

Ik zo er niets eens aan denken om met mijn laptop oplader een telefoon te gaan opladen… je mag hopen dat mensen wel nadenken toch?
Dat werkt prima! Ik steek regelmatig op kantoor even mijn laptop lader een klein uur in m'n gsm om die even op te laden. Dat is nu net waar zo'n universele standaard goed voor is. :)
Gisteren nog op het werk de telefoon opgeladen aan een vrij USB-C docking station. Had geen lader bij me, de docking station voedt laptops en laadt dus ook telefoons op.
Mijn telefoon vond ook meteen een ethernetaansluiting.
je mag hopen dat mensen wel nadenken toch
Oh the irony...
Anoniem: 396929 @lilmonkey3 juni 2022 21:49
Oh the irony...
Ja dit dus 😆

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 396929 op 24 juli 2024 22:55]

Dat is het mooie. Het is juist de bedoeling dat het wel kan.
Het mooiste is dat je ook met je telefoonlader je laptop kan laden.
Je sluit toch ook je telefoonlader op dezelfde netspanning aan als de wasmachine? Dat is dezelfde situatie.
Why not? Ik steek zelfs regelmatig mijn telefoon in een docking station die 90W kan leveren. En in de woonkamer ligt standaard een 65W USB lader waar ook telefoons aan gehangen worden als het even nodig is. Werkt prima.
Mijn macbook lader kon prima mijn Nokia opladen, en de Nokia lader kon de macbook opladen (al gebruikte die bij gebruik meer dan de telefoonlader kon leveren). Geen probleem hoor!
Dat doe ik heel vaak, geen enkel probleem.
Moet je toch eens over gaan nadenken dan.

Ik laat mijn telefoon ook op via een usb-c laptop lader hoor, of een docking station.

Geen enkel punt.
Ik laad er ook mijn airpods mee op, en mijn logitech keybord en muis. Adapter kan op zich 100W leveren.
Dat werkt prima, je kan ook je laptop (welliswaar heel traag) laden met je telefoonlader.
Mijne koopt leeg, Als je het niet doorhebt, en doorwerkt... loopt je batterij toch wel leeg.
Dit risico is al een stuk makkelijker te accepteren dan - ik noem maar wat - een defect apparaat of een afgebrand huis ;)
Maar dat is vrij logisch. Wat wel handig is, is dat je in geval van 'nood' je laptop in een nachtje weer kunt opladen als ie uit staat. Doe dat zelf wel eens met mijn chromebook op vakantie. Scheelt weer een lompe lader meenemen.
Dit verschilt. Mijn laptop laadt helaas niet op met een 5V, 1.5A lader, zelfs niet als 'ie uit staat. Het laadlampje brandt wel, maar zelfs na een nacht laden is de batterij niet voller.

Met een lader die pak 'm beet 30W kan leveren en wel voltage omhoog schakelt, laadt 'ie wel op.
Je laptop laden met een telefoonlader werkt doorgaans niet omdat een telefoonlader doorgaans enkel 5V en/of 9V kan geven. Laptops willen doorgaans 15V of 20V van de lader.

Als je een USB kabel instopt zal je altijd beginnen bij default USB power, 5V met 900 mA. Dan gaat de lader en het toestel communiceren en zal de lader adverteren wat hij wel of niet kan. Het toestel zal dan vragen aan de lader om een bepaald profiel waarbij een laptop dus zal vragen naar een profiel van 15V of 20V. Je telefoon lader adverteert die niet dus de laptop kan het niet vragen. (uitzondering daar gelaten waarbij je een telefoonlader vast hebt die het wel kan)

Het is niet omdat de laptop kan communiceren op 5V dat deze in staat is om met 5V de batterij te laden, die batterij is doorgaans 9V dus dan zou je laptop een elektrisch circuit moeten hebben om van 5V laadstroom naar iets hoger te gaan, lijkt mij niet logisch dat een laptop fabrikant dat voorziet.

Maar het kan zijn dat het toch werkt, het is echt afhankelijk van wat de laptop kan en wat de lader kan.

Omgekeerd is het doorgaans geen probleem, een laptop USB PD later die 20V 5A (100W) of 15V 3A (45W) maximaal kan leveren kan ook perfect 9V 3A (27W) of 5V 3A (15W) profiel geven. Het is dus geen probleem om een telefoon met een laptop lader te laden.
Maar er komt dan geen 190W uit. Precies zoveel als je telefoon kan hebben.
En wat is het probleem daarvan? Tegenwoordig regelt je telefoon dat zonder problemen
Nope dit is juist het resultaat. Dankzij USB c op de laptop kan je je telefoon er ook probleemloos mee laden en andersom met een willekeurige krachtige telefoon lader werkt mij laptop ook prima, en mijn laptop van een ander merk ook, en mijn router en mijn soldeerbout en mijn bluetooth speaker en mijn versterker en ga zo maar door.
Het gaat er om hoeveel het aangesloten apparaat trekt. De adapter duwt de stroom niet. Een ledlamp gaat ook niet stuk omdat de zekering er achter ongeveer 3.5kW maximaal doorlaat.
Dan stemt de telefoon met de lader af voedsel spanning er geleverd moet worden en hoeveel strom er mag worden afgenomen en gaat alles goed.
Ja en dan gebeurd er niks bijzonders , hij laad gewoon op zonder rook..... USB-c schakelt zelf tussen 5V 8V 19V, andersom gaat er ook niks stuk al laad die dan voor geen meter....
Het is niet zo dat wanneer een lader maximaal 190W kan leveren, daarop aangesloten apparaten de volle 190W opnemen. Onderdeel van het protocol is het maximaal te leveren wattage.
Nee is geen probleem, heb hier regelmatig een laptop lader aan mobiel.
...en dat kan gewoon: afhankelijk van wat je telefoon vraagt gaat die USB-C lader gewoon dat vermogen geven.
En dan doet hij het gewoon (bijzonderheden daargelaten).

Dat mobieltje is een load. Je kan het als weerstand zien. Bij gelijke spanning gaat er een gelijke stroom lopen ongeacht het vermogen van de lader, want I(stroom) = U(spanning) * R(weerstand).
Het verbruikt vermogen is dan P = U * I of P = I^2 * R en dus bij gelijke spanning, weerstand en stroom is dan dus ook gelijk.

De fout die vaak (en hier ook) gemaakt wordt is dat het vermogen dat een voeding aangeeft het maximale vermogen dat de voeding kan leveren is, terwijl een apparaat specificeert wat zijn maximaal opgenomen vermogen is.
Geen probleem dus als Pvoeding >= Papparaat (bij gelijke spanning).
Ik vind zelf het grootste nadeel van USB c oplader poorten dat ze na een aantal jaar altijd toch wel een beetje losjes gaan zitten, heb dus voor mijn laptop nog altijd liever de dc jack, hiermee heb ik zelfs op mijn 10 jaar oude laptop nog steeds geen problemen. Mijn vorige telefoon had na 4 jaar al problemen met hoe strak de oplaadkabel nog zat.
Ik heb juist tot nu toe alleen gehad dat de barrel jacks stuk gingen en ik een nieuwe in mn laptop moest knutselen
Heb ik ook gehad, het was een stofophoping in de connector van mijn GSM.
Even met een naaldje voorzichtig erdoorheen en opgelost.
Ik kan er mij volledig in vinden. Elke telefoon met usb-c c heeft het geen jaar volgehouden.
Kwam altijd los te zitten en laad bijgevolg amper tot niet of maakt geen data connectie meer.
Andere kabels gaven dezelfde problemen.
Er zat ook geen stof in de poort, dus telkens terug voor herstel. Zelf nadien ook nog terug problemen gehad met de poort nog binnen garantieperiode.

Slechtste connector/poort ooit wat mij betreft, gemaakt om kapot te gaan.
Nooit Apple gebruikt hoor ik. :+
Ja maar daar heb je dus weer gespecificeerde kabels voor nodig met de EPR specificatie. Niet elke USB kabel kan de 240 Watt max erdoor heen drukken :)

Verder dacht ik ook dat USB nog tot 100 watt ging maar zie net op Google dat USB C tot 240 watt kan leveren mits de kabel dit kan.
Usb is gewoon een waarde loze standaard, alleen de connector is hetzelfde. Er zijn zoveel verschillende protocollen en vermogens dat eigenlijk nauwelijks van een standaard kan spreken
Dat toch juist de kracht?
Leuk artikel, maar ik zie nog steeds het probleem niet zo 😊 #glasHalfVol
De versienummering is waardeloos. En sommige dingen zijn onduidelijk omdat ze op meer dan 1 manier kunnen, maar dat is zowel een voordeel als een nadeel.
de kracht van USB-C. Dat je heel geod in de specs moet gaan kijken of je je laptop ook via USB-C kunt opladen, of dat je hem kunt gebruiken om monitoren aan te sturen. Er zijn al heel veel mensen de boot me in gegaan. dat het geen van beide boven genoemde mogelijkhedden bevat.
Valt wel mee, je weet toch met welke oplader je laptop komt, hoe moeilijk is het om te begrijpen dat je mogelijk niet met usb-c kan opladen.
Maar ik mag de doos niet open maken als ik een laptop koop
Als ik probeer mijn laptop met mijn telefoonlader op te laden gaat het niet... is me al een paar keer overkomen. In de wattage moet ook een standaard komen.

[Reactie gewijzigd door mouthman73 op 24 juli 2024 22:55]

Die is er al; USB levert standaard 500 miliwatt.

Voor apparatuur die meer vraagt is er USB-PD. Maar dan is het wattage dan weer afhankelijk van de voeding, niet van een USB standaard..
500miliwatt? Bedoel je niet 500 mili ampere bij 5 volt (2,5W)?
Het grootste probleem is naar mijn idee de beperkte controleerbaarheid. Apparaten in USB-poorten kunnen niet door de admin uitgeschakeld worden. Dat is gewoon anti-security.
Dat is niet helemaal waar, je kan types verbieden. Bijvoorbeeld storage device. Dan kan er geen enkele usb media meer
Aangesloten, maar wel dongle voor muis.

Hiermee is de kans dat geïnfecteerde files op pc krijgt nihil geworden
Weigeren de apparaatdriver te laden is iets anders dan uitschakelen. Ik heb verscheidene USB-apparaten meegemaakt die vastlopen door te weinig stroom of gewoon inconsistente hardware. Als dat gebeurt is de computer herstarten je enige optie, want de stroom blijft er permanent op.

[Reactie gewijzigd door blorf op 24 juli 2024 22:55]

en het mooie van dit alles? de telefoon bepaald zelf welke te gebruiken. :)
Die protocollen en vermogens zijn weinig relevant, in vrijwel alle gevallen werkt het.
Blijkbaar niet echt bekend met alle protocollen en of vermogen.
Ik mag dan hopen dat ze periodiek de wetgeving toetst aan de huidige ontwikkelingen.
Dat dachten we vroeger van centronics kabels en seriële kabels ook. 👍
En anders pak je 2 USB-C poorten, toch?
Een scheerapparaat of smartwatch die nat en vies kan worden gaat niet via USB-C. Draadloze oortjes ook niet.
Ik denk zelf dat de eerste bottleneck die we tegen gaan komen het vermogen is. Ik weet zelf niet tot hoeveel ampère de connectoren geschikt zijn (je zou in principe bij Würth Elektronik kunnen vragen of ze dit willen testen), maar als de trend van super snel opladen zo door gaat, dan denk ik dat dat wel de eerste limitatie is van de connector. Ik denk niet dat dataoverdracht een bottleneck gaat worden, aangezien zelfs top end Xiaomi telefoons (van 2 jaar geleden) ook gewoon USB 2.0 gebruiken.
Ach, we hebben ook nog altijd de VGA-aansluiting op monitoren – inclusief de kabels met die vinger-onvriendelijke schroeven. VGA is ondertussen al 35 jaar oud, dus vermoedelijk kan die USB-c ook wel zo lang mee.
Vga en dvi kom ik vrijwel nergens meer tegen behalve bij een beamer in verlaten ruimte achterin een pand die mogelijk 1x in de 5 jaar gebruikt wordt.
DVI niet meer inderdaad. Enkel op verlooppluggen en kabeltjes omdat de aansluiting nog steeds op heel veel monitoren zit.
VGA heb ik op vrijwel alle laptops nog zien zitten die ik de afgelopen jaren in handen heb gehad. (Incl. de spiksplinternieuwe laptop die ik twee manden geleden op mijn werk heb gekregen.)
Ik zie ze op geen enkele laptop meer behalve de hele oude laptops, werk op een school waardoor je een hele rits verschillende laptops zit, ook zakelijke modellen zie ik het niet meer.
VGA is inmiddels wel vervangen voor displayport of hdmi op laptops, en de splinternieuwe doen het via usb-c.
Vreemd. Ik zie ze dus nog wel.

Wanneer ik in de Pricewatch zoek naar laptops die sinds begin vorig jaar zijn uitgekomen, vind ik er 85 met een VGA-aansluiting. Daar staan gangbare merken als Acer, Asus en Fujitsu tussen.
Ok, zal wel toeval zijn dus, hier Lenovo, HP, Acer en soms Asus maar geen enkel model heeft nog VGA, alleen als iemand komt met een 5 jaar oude laptop zit het nog op.
Op mijn universiteit heeft vrijwel iedere collegezaal met beamer naast een HDMI-kabel (en soms zelfs USB-C) ook nog een ouderwetse VGA-kabel hangen (waarom iemand dat laatste nog zou willen gebruiken is mij onduidelijk, maar de optie is er).
VGA kan perfect 1080p aan, dus waarom niet en als de zaal een beetje correct is uitgerust met een scaler kunnen ook oude devices perfect beeld leveren

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 22:55]

En hier gaat het dus fout, niet alle USB-C porten ondersteunen aansturing van monitoren, waardoor de consument dus weer de duppen is, omdat hij niet de kleine letterjes van de specs van de laptop heeft gelezen
Misschien moet de consument dan beter verpakkingen lezen?
Usb is een puinhoop momenteel. Dit ligt niet aan de consumenten.

De connector zegt niks meer over het protocol, de laadsnelheid, vermogen en optionele profielen. En als klap op de vuurpeil is er 0,0 controle op de kwaliteit van de kabels in de schrappen.

Het usb forum is een lachertje en de eu zorgt er nu voor dat deze puinhoop permanent zal worden.

Begrijp me niet verkeerd ik ben een voorstander van usb c maar niet de implementatie van protocollen, profielen en optionele modes.

Het zal enorm gesimplificeerd moeten worden (en ja dit zal betekenen dat apparaten meer moeten gaan ondersteunen) en er moet controle gaan komen op de afgrijselijk wildgroei van inferieure kabels
Wildgroei van kabels blijf je altijd houden en dat is voornamelijk een issue veroorzaakt door consumenten die troep van Aliexpess blijven bestellen omdat een kabel daar maar een euro kost. Juist een van de voordelen is dat de boel royaltyvrij is maar dat maakt het dus ook dat er niet op een onafhankelijke manier kwaliteit afgedwongen kan worden. Overigens heeft het niet-royaltyvrije alternatief hier ook last van, daar heb ik ook kabels van gehad die na drie keer gebruiken al koper lieten zien.
je doet net of de kabel die ik voor een 1 euro in China koop niet hier in de schappen ligt voor 8 euro. Dat ligt die dus wel. Je betaalt er alleen 5 tot 10 maal zo veel voor, en het is exact de zelfde kabel. Light dit dan aan de consument nee, Het probleem light aan de standerd, of te wel doe maar wat USB-C standaard
Het alternatief is dus meer verschillende stekkertjes? Of nog weer een "standaard" er bij?
Het ligt niet aan de consument. Die koopt een laptop en monitor met usbc. Pakt een usbc kabeltje van zijn telefoon en... het werkt niet.
Verschillen in laadvermogen, in maximale data doorvoer en wel/niet ondersteuning vsn display port en Thunderbolt.
Voor de Tweaker geen probleem maar de doorsnee consument snapt er nietds van.
Wat heb je dan liever, een laptop met een toetsenbord-poort, muis-poort, beeldscherm-poort, oplaadpoort, usbstick-poort, hardeschijf-poort, telefoon-poort, of een laptop met 7 USB-C-poorten waarvan misschien alleen het beeldscherm-aspect niet ondersteund wordt? In dat geval zit er overigens wel een aparte beeldscherm-poort op, of niet natuurlijk en dat had je dat ook in de specs moeten lezen. In principe verandert er niet heel veel behalve dat je straks met minder verschillende kabels af kan. Zeker voor een laptop is dat wel handig.
Niet vergeten dat we ook nog HDMI en hebben, of DisplayPort
Dat is dus het mooie, USB ondersteund die 2 ook.
Natuurlijk werkt goed als je geen usb-c aansluiting heb.
Wat u bedoelt is dat het protocol over usb c kan.
Ik vind het toch wel apart hoe ze display port en HDMI over de type C poort hebben kunnen krijgen. Type C heeft namelijk twee differentiaal paren, terwijl HDMI er drie heeft en DP vier. Bij alle laat ik even de AUX/USB 2.0 paren weg.
Nee hoor, bedrijven van buiten de EU kunnen gewoon blijven innoveren. We zullen enkel in de EU achter blijven lopen en moeten wachten tot we hopelijk toegang zullen krijgen tot nieuwe innovaties als de EU deze niet langer blokkeert of opeens ook voor de EU tot verplichte standaard bombardeert.
Juist door de EU hebben we uniformiteit. Dat een bedrijf als Apple dat niet respecteert is een tweede..

Echter, we hebben al heel wat universele stekkers in de EU en ik kan het alleen maar toejuichen. Wanneer de innovatie van een bedrijf wordt gemeten aan het type connector dan is er naar weinig innovatie...
Ik denk dat we voor de gein even vergeten dat de oudste stekker (het stopcontact) niet universeel is. Laat ze daar eerst maar eens aan werken voordat ze zich gaan bemoeien met telefoon stekkertjes
Het stopcontact is al redelijk universeel.
In vrijwel heel Europ één stopcontact. (De grootste dwarsligger op dat gebied is er net uitgestapt.)
Op een paar grote landen na zie je in de rest van de wereld dat ze steeds meer over gaan naar 'ons' stopcontact. China maakt officieel nog gebruik van de Engelse of Amerikaanse standaard, maar in alle drie mijn reizen naar China kon ik de meegebrachte adapter in de koffer laten.
Jammer dat we niet de outlets van het Verenigd Koninkrijk hebben overgenomen. Het is tenslotte de veiligste die er is. Als aller eerst bij het insteken van de kabel in de outlet wordt de aarde verbonden, pas daarna live/neutral. Plus bij veel kabels zit een verwisselbare zekering in de kop. Ze zijn wel lelijker dan de outlets die wij hebben.

Voorbeeldje.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 24 juli 2024 22:55]

Bij de Europese stekkers met aarde wordt ook eerst de aarde verbond.
En bij deze stekers is het mogelijk de N/fase aan te raken ( normaal loopt de metale pin tot aan de behuizing) terwijl hij contact maakt, dat kan bij de europese versie. Ik zie tot nu toe geen voordeel.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 24 juli 2024 22:55]

Heb er niet echt bij stilgestaan, het lijkt meer op dat het tegelijkertijd gebeurt naar mijn idee. In dat opzicht is er niets mis met onze stekkers als de aarde ook als eerst verbonden wordt. Een zekering kan altijd toegevoegd worden op het product zelf en niet in de kabel. (bijv. bureaulamp, computer voeding, etc).

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 24 juli 2024 22:55]

Welk probleem waar wij in Nederland last van hebben wordt daarmee opgelost?

Ik heb niet het idee dat elektrocutie tijdens het insteken van een stekker erg hoog op de huiselijke-ongevallen-lijst staat.
Het is een extra stap in veiligheid. Voorbeeld is dat in oude huizen alleen in de badkamer en keuken de outlets geaard zijn (aan de verwarming dan wel, geen echte aardpaal)
Het is inderdaad geen hoge noodzaak om dit aan te pakken, maar zoals Amigob2 al zei, ook onze stekkers maken het eerst contact met de aard contact pinnen (mits die aanwezig zijn) en vervolgens met live/neutral, ondanks dat het misschien niet zo lijkt.
Waarom zou daat eerst moeten?
Zo weet ik er nog wel een paar. Laat ze eerst maar het klimaatprobleem oplossen voordat <insert any subject>.

Daarnaast valt er nogal wat af te dingen op jouw stelling omdat stopcontacten geen apparaten zijn die elke paar jaar vervangen worden. Je kunt het maar heel moeilijk uitfaseren.
Het is niet moeilijk. Het kost alleen geld ;)
Als het niet geaard is bestaat er de platte stekker. Een soort van harmonisatie. Waardoor dezelfde netadapter in heel veel landen past (maar niet UK of US).
En voor geaard heb je de apparaatsnoeren, met een IEC-plug aan het apparaat-einde. Daar heb je de dikke met aarde, de kleine met aarde (mickey mouse op laptopsladers) en de 8-vormige plug.
Die harmonisatie er er grotendeels, de meeste pijn is weg wat dat betreft.
Maar bijvoorbeeld witgoed, daar moet je een andere stekker aanzetten. Nou neem ik de koelkast niet vaak mee op reis, dus dat valt mee.
En die uniformiteit gaat zelfs buiten de grenzen van de EU, wat bekend staat als 'Brussels effect':

The Brussels effect is the process of unilateral regulatory globalisation caused by the European Union de facto (but not necessarily de jure) externalising its laws outside its borders through market mechanisms
Ja, want de EU is zo'n kleine onbeduidende markt die je als bedrijf zonder problemen links kunt laten liggen voor je meest innoverende en dus winstgevende producten.

Het zal juist bedrijven dwingen om hun innovaties binnen de mogelijkheden van USB-C te houden, in plaats van hiervoor eigen prioritaire aansluitingen voor te verzinnen die de gebruikers op kosten jagen en incompatible zijn met andere apparaten.
Nee, maar de stap na USB-C is poortloos. Ongetwijfeld dat de regelgeving dat wel toe gaat laten.
Wel of geen poort, er zal dan hopelijk/waarschijnlijk hetzelfde worden toegepast als nu: een verplichte standaard. Want ook draadloze energie moet ergens vandaan komen en kan je alsnog met allemaal verschillende adapters te maken krijgen.

Maar wellicht loopt dat vanzelf vrij goed, zoals met wifi.
Mwa vrijwel elke telefoon die draadloos laden ondersteund ondersteund Qi. Zelfs iPhones en Apple Watches doen dit al jaren.
Als we dan in Android-telefoons ook een mogelijkheid tot magnetisch vasthouden van telefoon in combinatie met opladen krijgen vind ik dat eigenlijk wel prima.

Een paar jaar geleden had ik gezegd dat dat nooit zou gaan werken, want draadloos laden was totaal niet praktisch, extreem langzaam (vaak genoeg dat mijn Nexus 6 's ochtends niet volledig was opgeladen), en zorgde voor enorm veel hitte.

Nu merk ik met mijn OnePlus 9 Pro dat, op voorwaarde dat snel laden optioneel gaat zijn (aan/uit zetten in software of in de lader), het eigenlijk allemaal wel prima gaat. Ik heb 'm 's nachts aan een kabel hangen, maar overdag op de officiële dock, en beiden laden zo snel dat ik nooit zonder batterij zit, nog buiten het feit dat dit ding het sowieso al twee volledige dagen volhoudt op een lading.

Ik mis alleen wel mijn magnetische houder in de auto, want als ik de draadloze dock op m'n bureau wil gebruiken kan ik geen hoesje met zo'n metalen plaatje erin gebruiken. Apple kan dat met MagSafe wel, vermoedelijk doordat de magneten en lader elkaar niet raken, en daarmee heb je ook meteen dat je lader goed over de ontvanger in de telefoon zit. Als dat standaard wordt bij alle apparaten (dus ook Android) dan ben ik zo'n beetje over.
Want? Het is een verplichte standaard voor laden. Als er echt een reden is om iets nieuws dat echt veel voordelen biedt te implementeren, kan dat gewoon door een extra aansluiting. Die regelgeving verbiedt dat namelijk niet.
En het kan best dat als een bedrijf/consortium een nieuwe overtreffende 'laadpoort' ontwikkeld dat ze daar een mooie paper of iets dergelijks maken en dan kan de EU weer zeggen dat wordt de volgende. Simpel gezegd.
Naast dat wat jij zegt kan gebeuren. Waarschijnlijk dat eerst en dan mogelijk wat ik zeg later.
Je hebt veel te veel vertrouwen in de bureaucratische machine die de EU heet. Deze usb wet zijn ze al 5 jaar mee bezig en hier zit nog druk achter. Als jij met een prachtige nieuwe standaard komt die er door heen gedrukt moet worden terwijl er geen apparaat is die het gebruikt zal de eu zeker geen haast hebben en mag je blij zijn als je nog mee maakt dat je voorstel behandeld word
Kan best dat andere apparaten dat dan ook gebruiken hoor. USB-C zat ook niet als 1e op een telefoon.
Er zijn meer apparaten dan smartphones en ze kunnen die poort prima in de praktijk ook gebruiken naast de USB-C voor smartphones.
Misschien zal de volgende stap juist wel sneller zijn. Misschien ook niet maar dit zal echt niet betekenen dat USB-C voor de eeuwigheid de verplichte poort zal zijn.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 24 juli 2024 22:55]

USB-C kan nog wel even hoor. ik denk niet dat we echt aan de limieten zitten.

Daarnaast zijn er zo snel geen dingen die usbc niet kan die we nodig hebben op een smartphone
Is de poort dan wel sterk genoeg? Het lijkt mij niet zo ideaal als het zwakste punt - de male stekker - in de telefoon zit. Een kabel is immers veel goedkoper en makkelijker te vervangen.
Maar ik denk dat de contactveertjes dan weer in de kabel zitten. Ook een zwak punt van elke connector.
En bij lightning zitten die veertjes in de telefoon.
Ten eerste: USB-C is flexibel en dus zit er rek in de maximale bitrate is intussen al opgehoogd naar 40Gbps, en opladen kan tot 100W, wat opgehoogd gaat worden naar 200 Watt.

Ten tweede: telefoons hebben tegenwoordig vaak nog gewoon een USB3 controller, waardoor ze al slechts 5Gbps gebruiken. En opladen zit meestal nog in de range van 20-30 Watt.

USB-C groeit dus harder in bitrate en oplaadsnelheid dan dat telefoons dat doen, waarmee het mij echt wel de enige poort lijkt die je de komende 10 jaar nodig hebt.

Veder wil ik er ook op wijzen dat dit hele thema enkel en alleen bestaat omdat Apple koppig is en lightning gebruikt. En wat is lightning? USB2 met maximaal 20W opladen. Het is dus opvallend dat de tegenstanders van USB-C in dit debat de beperkingen van USB-C aanhalen, terwijl lightning letterlijk 14 jaar achterloopt qua datarate.
USB3 kan hoger zijn 5GBS, laten gaat hoger dan watt.
USB 3.0 aka USB 3.1 gen 1 aka USB 3.2 gen 1 niet, dat is 5 Gbps.

USB 3.1 gen 2 aka USB 3.1 gen 2 is 10 Gbps.

USB 3.2 gen 2x2 is 20 Gbps.

[Reactie gewijzigd door kiang op 24 juli 2024 22:55]

Lastig te voorspellen natuurlijk, maar ik vind het wel een gowde vooruitgang. Als je zit wat voor soorten data wn laden je over USB-c kan gooien, denk ik dat het nog wel een aardige tijd meegaat. Als ze het een beetje slim opschrijven (daar heb ik wat minder vertrouwen in), dan moeten ze dat wel wat fluïde kunnen maken denk ik.
Als ik het goed lees dan gaat het met name over het soort stekkertje en basis functionaliteit volgens de certificering. Lijkt me prima dat de basis vast ligt en dat er nog genoeg ruimte overblijft voor producenten om te stoeien met innovatie en zaken zoals snelladen.
De pest is alleen dat het voor de Jan-met-de-pet figuren duidelijk moet zijn dat als je een USB adapter pakt en daar een USB-A naar USB-C stekker in propt dat dan niet meteen betekent dat je alle toeters en bellen hoeft te hebben. Waarschijnlijk heb je dan een zeer langzame USB lader. Maar het past wel! En dat is al winst.
Verwacht wel dat USB-C een lang leven heeft.
Dat klopt, maar vergeet niet dat dit soort dingen vaak in de pers versimpeld worden gerapporteerd en dat in de praktijk USB-C wellicht niet letterlijk in de wet genoemd staat.
Zeker heb je gelijk. Maar USB-C hoeft ook niet. Maar er moest één standaard komen. En tja dan wordt er een keuze gemaakt. En ook de beste keuze denk ik.

Het klikken kan apple nog maken. Mogelijk ook een magnetische lader.
Dat zou het geval zijn als als usb-c uniek was voor de mobiele telefoon.
Maar de usb standaard word zowat gebruikt voor alles van computers tot speelgoed.
De telefoon is ( veel gebruikt ) maar in weze maar een klein % van de totaale usb gebruikers
Het hoeft ook niet het eeuwige leven te hebben al denk ik dat deze wetgeving achterhaald is en we niet meer in het Nokia tijdperk leven.

Het is immers voor een fabrikant van smartphones inmiddels goedkoper zonder lader te leveren en een USB chip zit op de SOC, die paar lijntjes en connector zijn de kosten niet voor low-power doeleinden.
Ik vraag me ook af of je überhaupt usb-c in wetten kunt gebruiken. Het is immers een de facto standaard die door bedrijven is ontwikkeld en niet door een onafhankelijk standardisatie instituut.
Het gaat hier om een standaard stekker voor het opladen. Fabrikanten zijn ook nog eens vrij om naast de USB-C oplaadpoort een andere manier van opladen aan te bieden. Draadloos opladen, of opladen via een tweede aansluiting zijn daarmee dus zeker niet uitgesloten.

Opladen is (en blijft) een relatief simpel proces waar maar twee draden voor nodig zijn. De stroom en de nuldraad. De USB-C stekker heeft meer draden en daarmee ontstaan er mogelijkheden om een toestel met een oplader te laten communiceren. De voltages, stroomsterkte, aan/uit schakelen, druppelladen enz. kunnen onderling onderhandeld worden. Dat geeft voldoende mogelijkheden om, met behoud van de stekker toch innovaties toe te laten.
Natuurlijk heeft een USB-C stekker (en kabel) zijn grenzen en daarom zullen we hem nooit gaan gebruiken om een elektrische auto mee op te laden, maar voor "hand held" toestellen is het een prima, gebruiksvriendelijke stekker.

Als je ook de dataoverdracht via dezelfde aansluiting wilt doen, kom je eerder tegen de beperkingen aan. Een USB-C stekker heeft immers maar een beperkt aantal data lijnen. Dat je ook met een beperkt aantal data-lijnen vele decennia een zelfde stekker (rj-45) kan gebruiken is al bewezen. De ethernet aansluiting wordt al sinds het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw gebruikt en is in 1980 gecertificeerd en er is nog steeds geen behoefte om die te vervangen (glasvezel even daargelaten). De kabel is wel een aantal keer aangepast om storing in de data overdracht verder te beperken. Werd er oorspronkelijk maar 20 kb/s door het stekkertje gestuurd, nu kunnen we er al 40 Gb/s door sturen (mits er een CAT-8 kabel tussen zit).
Een beetje mixed hierover, het is mooi dat je straks die usb C overal kan gebruiken maar ik ben bang dat het mogelijk innovatie kan hinderen omdat je altijd backwards compatible moet blijven.
Soort van eens, maar zal het USB Consortium echt binnen 5 jaar van de form-factor van USB-C afstappen? Zolang ze die form-factor aanhouden en direct bij ontwikkeling van nieuwe USB techniek bij de EU inschieten dat ze dit binnen X maanden/jaren op mobiele apparaten willen dan moet de EU toch wel zo slim zijn om de wet aan te passen? Zolang ze maar niet van de USB standaard afstappen (Apple dus niet weer iets eigens) is er niets aan de hand.
Ik hoop het wel. De connector is mijn grootste bezwaar tegen USB-C. Lightning's omgekeerde design is zwaar superieur wat mij betreft. Het was voor mij zwaar teleurstellend dat USB-C weer zo'n brak "male port"-ontwerp ipv "male plug" ontwerp kreeg.

Hoe dan ook zitten we als dit voorstel erdoor komt helaas sowieso lange tijd opgescheept met USB-C tot bedrijven buiten de EU, die wel mogen innoveren en geen risico lopen dat tonnen aan R&D door het putje gespoeld worden omdat een of andere overheidsinstantie "nee" zegt en op de stoel van de innovators gaat zitten, iets beters ontwikkelen en dat hier misschien ooit toegelaten wordt. :)
Ik hoop het wel. De connector is mijn grootste bezwaar tegen USB-C. Lightning's omgekeerde design is zwaar superieur wat mij betreft. Het was voor mij zwaar teleurstellend dat USB-C weer zo'n brak "male port"-ontwerp ipv "male plug" ontwerp kreeg.
Beide stekkers hebben hun zwakke punten wat betreft de fysieke bouw. Dat iele stukje metaal in een even iel stukje plastic in Lightning kabels breekt veel makkelijker omdat er veel meer druk op komt te staan. USB-C's probleem is vooral dat de opening van de poort relatief groot moet zijn, waardoor er makkelijk een hoop rotzooi in kan komen.

Qua techniek is USB-C echter duizend keer beter - en even ter herinnering, Apple is daar mede verantwoordelijk voor. Drie keer zo veel pinnen laat veel meer toe: meer dataoverdracht, meer stroom er doorheen. Die 24 pinnen zijn ook veel meer toekomst bestendig dan Lightning's 8 pinnen. De fysieke bouw van de stekker draagt daar ook aan mee; Apple duwt niet meer stroom door de Lightning connector omdat dat onveilig wordt door de open contact punten. En hoewel de opening van een USB-C poort groter moet zijn dan die van een Lightning poort, heeft die laatste juist meer ruimte nodig in de telefoon.
Hoe dan ook zitten we als dit voorstel erdoor komt helaas sowieso lange tijd opgescheept met USB-C tot bedrijven buiten de EU, die wel mogen innoveren en geen risico lopen dat tonnen aan R&D door het putje gespoeld worden omdat een of andere overheidsinstantie "nee" zegt en op de stoel van de innovators gaat zitten, iets beters ontwikkelen en dat hier misschien ooit toegelaten wordt. :)
USB-C is juist tot stand gekomen door bedrijven -inclusief Apple zoals ik al zei- die hebben geprobeerd een omkeerbare stekker te maken die dusdanig veelzijdig is dat deze toekomstbestendig is. USB-C mag er dan iets minder mooi uit zien, technisch is het gewoon objectief een betere stekker. De stekker wordt nu al gebruikt voor beeld-/audiooverdracht (DP, HDMI), dataoverdracht (USB, TB), laden van apparaten (PD) - en dat allemaal tegelijkertijd. En dat gebruikt nog steeds niet alle 24 pinnen. Het is niet voor niets dat Apple zelf zo hard op USB-C in heeft gezet - in 2015 al (niet dat ik het eens ben met de manier waarop). Lightning kán gewoon niet meer dan het nu doet (wat niet bijster veel is).

Wat mij betreft is het dus ook goed dat de EU dit door zet. Komt er ook meteen een einde aan dat bullshit MFI programma wat op papier voor betere kwaliteitsgarantie zou moeten zorgen, maar in de praktijk enkel betekent dat ze een chip van Apple hebben gekocht.

Nu HDMI nog de nek omdraaien en laten vervangen door DisplayPort.
DisplayPort is naar mijn mening ook de betere kabel, maar zou het niet nóg mooier zijn als dit ook over USB-C zou lopen? Een mooi slanke connector. Naar mijn weten geen royalty-kosten. Dan kun je nóg makkelijker kabels uitwisselen.
Dat doet het al ;)

Ik had het vooral over DP en HDMI als protocollen/standaarden, niet zo zeer over de stekkers. Technisch gezien bestaat er ook HDMI's alt mode voor USB-C, maar dat is lastiger dan DP omdat het zo'n achterhaalde techniek is.
Die 24 pinnen zijn ook veel meer toekomst bestendig dan Lightning's 8 pinnen.
[...]
USB-C is juist tot stand gekomen door bedrijven -inclusief Apple zoals ik al zei- die hebben geprobeerd een omkeerbare stekker te maken die dusdanig veelzijdig is dat deze toekomstbestendig is.
Toekomstbestendig, ja.
One cable fits all, nee.

Het zal niet lang duren voordat Apple uit 'veiligheidsoverwegingen' een extra pinnetje gaat gebruiken, zodat Apple haar gebruikers weer een oor aannaait met propitiary spul.
En wie moet dit dan wel doen?
Wanneer wat jij zegt zou kloppen, dat de EU zijn oren laat hangen naar de grootste lobbyisten met de diepste zakken, moet jij mij eens uitleggen waarom ze steeds overhoop liggen met grote bedrijven als Apple, Facebook en Google. Juist dat zijn de bedrijven die lobbyen tot grote kunst hebben verheven en bijna ongelimiteerd diepe zakken hebben.

Misschien moet jij wat minder luisteren naar de lobbyisten van de ultra rechtse partijen die denken dat zolang wat ze zeggen lekker in de onderbuik resoneert, het waarheidsgehalte ervan er niet toe doet.
Hier hoort de EU niet over te gaan, vooral omdat zij alleen luisteren naar lobbyisten.. en stemmen precies voor welk bedrijf hen het beste betaald, beste cadeau's geeft etc.
Nee, ze doen het niet voor de burgers.
Welk bedrijf (of bedrijven) zit volgens jou dan achter de push voor USB-C? Want dat is geen eigendom van wie dan ook. Er is geen winstoogmerk aan verbonden, het is royalty-free. En de enige die hier door geraakt wordt, is Apple - en ook zij zouden uiteindelijk wel op USB-C terecht komen voor de iPhones, het wordt nu enkel wat versneld.

Ik begrijp je punt, maar dat is hier geheel niet aan de orde.
Hier hoort de EU niet over te gaan, vooral omdat zij alleen luisteren naar lobbyisten.. en stemmen precies voor welk bedrijf hen het beste betaald, beste cadeau's geeft etc.
Nee, ze doen het niet voor de burgers.
Die lobbyisten, dat zijn dan bijvoorbeeld mensen in dienst van Aziatische, Afrikaanse, Arabische, Amerikaanse en Australische telecomproviders?

Het kan geen andere organisatie dan die 5A-alliantie zijn geweest, die pan-Europese dataroaming tegen thuistarief erdoor gedrukt heeft.

Het lijkt een voordeel voor EU-burgers, maar wij weten beter: allemaal met het doel die vervelende telecomproviders in de EU failliet te laten gaan, zodat de hele Europese bevolking terugvalt naar de steentijd.

MUAHAHAHAAaaa
Euh innoveer gerust, steek gerust tonnen in R&D en kom gerust met een nieuwe standaard. Daar heeft de EU absoluut niks tegen. Zolang jouw apparaten ook usb-c ondersteunen is er helemaal niks aan de hand.
Om dan pas in 2099.. met een nieuwe standaard te komen... ze willen bijvoorbeeld ook dat als jij whatsapp hebt.. je ook met een signal gebruiker, telegram gebruiker etc moet kunnen teksten.. om te verduidelijken dat zij dit nooit voor de burgers doen.
Zo werkt dat niet. Er is een review mechanisme die de EU verplicht om periodiek de wetgeving te toetsen. Volgens mij is daarnaast ook nog een extra bezwaren c.q. arbitrageprocedure omdat het hier om direct effect gaat - als ik het mij goed herinner. Misschien dat iemand daar meer over kan uitweiden of mij daarin kan corrigeren.
U bedoelt de connector , dus als de techniek een betere oplossing heeft met een connector met meer aansluiting dan kan dat niet.
USB heeft al ruim 26 jaar lang de USB-A connector gebruikt met 4 pinnen: twee voor 5V stroom en twee datapinnen (D+ en D-). Hoewel vanaf 2008 er de 9 pins USB A 3.0 variant voor kwam, ruim 12 jaar later...
USB C heeft 24 pinnen, 16/8 daarvan kunnen voor data gebruikt worden...
Voor USB 2.0 gebruikt USB C dus maar 2 datapinnen, voor USB 3.0 6 datapinnen enz enz dus daar zit aardig wat rek in. Daarnaast kan er ook Thunderbolt over USB C geleverd worden voor nog veel hogere snelheden.
Dus ja, als over 20 jaar? hogere snelheden willen zullen we een tijdje 2 USB C kabels moeten aansluiten tot de opvolger gevonden is.
Dan moet de industrie het voortaan maar eerst eens worden over een nieuwe standaard.

Overigens hebben we deze wetgeving aan Apple te danken. Het EP roept al veel langer op tot standaardisatie. En de hele markt werkt daar aan mee, behalve 1 fabrikant. En daarom wordt het nu geen verzoek maar een verplichting.
Lightning bestaat sinds 2012, usb-c sinds 2014... Als ze nou bewust. ná de introductie van usb-c het hebben tegengewerkt en daarna hun eigen connector zijn gaan ontwikkelen had je een punt gehad.m
Apple heeft gewoon een, zeker voor die tijd, prima connector ontwikkeld. Een grote verbetering tegenover de voorganger, de 30pin connector, en is trouw gebleven aan hun belofte dat dit hun connector voor het komend decennium werd. En van een standaard was toen nog geen sprake.

Apple heeft ook nooit usb-c tegengewerkt, in tegendeel. Apple implementeerde voor zover ik weet als een van de eerste bedrijven op grote schaal usb-c op hun computers en laptops, en deed dit later ook op hun tablets. Snap dat gesneer naar Apple niet zo goed, eerlijk gezegd?
Dat decennium is ondertussen voorbij. Intussen is de hele industrie over op USB-C, op 1 na.
Natuurlijk had de industrie ook over kunnen stappen op de lightning poort. Maar Apple staat dat niet toe.
Klopt, het decennium is (bijna) over, en volgens diverse bronnen was Apple van plan om komend jaar 'portless' te gaan. EU probeert nu door deze usb-c wetgeving hun roadmap te verstoren door ze de verplichten alsnog, voor een of twee jaar, usb-c te ondersteunen.

Dit klinkt natuurlijk nobel, en ja ik ga erin mee dat in theorie één standaard een goede zaak is. Echter in de praktijk, in de situatie waar we nu zitten, zorgt het juist voor méér e-waste en co2 dan wanneer deze wetgeving er niet zou komen. omdat er voor een korte periode een extra variant bijkomt. Mensen die reeds in het Apple ecosysteem zitten, wat toch de grootste groep is die ook de aankomende iPhone zal kopen, heeft reeds lightningkabels en zal dus een nieuwe kabel of dongle/adapter moeten aanschaffen bij hun nieuwe iPhone. Dit terwijl de versie erna hoogstwaarschijnlijk portless is. Dus voor één jaar moeten miljoenen gebruikers andere kabels kopen. En dan hebben we het nog niet voor alle andere accessoires die nu ook voor USB-c geschikt moeten worden gemaakt..

De wetgeving komt gewoon te laat om het doel te bewerkstelligen. Nu zorgt het voor het tegenovergestelde, helaas..
Ik vind het een gedachte die wel uit een "anti-EU" of libertraische hoek moet komen. "Onze vriend Apple heeft een mooi plan, en de EU verstoort dat zeker weer". Om dat te beginnen over democratie, die er binnen Apple kennelijk wel is en binnen de EU niet.
Overigens, Apple grootste groep? Denk dat USB-C een heel stuk groter is.
Nee, helemaal niet anti EU. Deze wetgeving komt gewoon te laat, omdat alles erop wijst dat ports binnen een paar jaar gaan verdwijnen. Usb-c nu verplichten zou het tegenovergestelde bereiken van wat het zou moeten doen. Namelijk tientallen miljoenen mensen die hun huidige lightning kabel kunnen weggooien als ze een nieuwe iPhone kopen. En het maakt de meeste accessoires die men nu heeft niet meer bruikbaar. Van opladers tot hoofdtelefoons.

Dat kan toch niet de bedoeling zijn, zeker als je weet dat na een jaar of twee ook de usb-c poort weer zal verdwijnen? Wie is daar nu echt bij gebaat? Apple heeft meer R&D kosten en hun road map naar portless iPhones wordt vertraagd. Gebruikers worden verplicht nieuwe kabels en eventueel accessories te kopen met alle kosten, e-waste en co2 uitstoot dat dit tot gevolg heeft.

Met grootste groep bedoelde ik niet Apple in de markt, maar het feit dat mensen die nu al een iPhone hebben, de grootste groep is die ook de nieuwe iPhone zullen kopen. En dit is de groep die allemaal dus al lightning kabels heeft. De groep nieuwe gebruikers, die bijvoorbeeld van Android komt of hun eerste smartphone koopt, en waarvoor het dus niet echt uitmaakt dat lightning verdwijnt is vele malen kleiner.

Dit was 6 of 7 jaar geleden een goed idee geweest. Het is nu gewoon te laat en de grote meerderheid van consumenten wordt nu de dupe en gedwongen extra kosten te maken.

Tenzij apple nu weer kabels gaat meeleveren in de box om de consument tegemoet te komen maar dat zie ik ook niet snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 24 juli 2024 22:55]

Usb-c nu verplichten zou het tegenovergestelde bereiken van wat het zou moeten doen. Namelijk tientallen miljoenen mensen die hun huidige lightning kabel kunnen weggooien als ze een nieuwe iPhone kopen.
Ja, meteen de vuilnisbak in met die kabeltjes, samen met de tweedehands telefoon. Er is niet voor niets een verbod afgekondigd op het gebruik van apparatuur met een Apple-connector.

Of is dat niet wat je bedoelt?
Ik begrijp je comment niet helemaal, maar ik denk niet dat dat is wat ik bedoelde...
Mijn punt is dat miljoenen mensen die nu al lightning kabels hebben voor hun huidige iPhone, en de overstap willen maken naar een nieuwe iPhone met usb-c, hun huidige lightning kabels niet meer kunnen gebruiken. Deze kunnen dus de vuilnisbak in en ze worden verplicht nieuwe usb-c kabels aan te schaffen. Wetende dat wanneer ze deze iPhone willen vervangen. de opvolger hoogstwaarschijnlijk geen ports meer heeft en daarmee ze wéér kabels kunnen weggooien en wireless chargers moeten kopen...

Het jaagt gewoon consumenten op kosten... Zoals ik eerder zei, deze wetgeving komt gewoon veel te laat.
Ik heb in 2012 voor het laatst een nieuwe (moederbord voor mijn oude) telefoon gekocht, en moest even zoeken wat er zoal bij een nieuwe telefoon geleverd wordt, bijvoorbeeld bij een Iphone.

Wat blijkt? Telefoons van Apple worden geleverd met een USB-C-naar-lightning-adapter. Apple gaat er van uit, dat hun telefoongebruikers al USB-C in huis hebben (waarschijnlijk omdat alle overige Apple apparatuur ook met USB-C geladen wordt, en mensen met een Iphone vaak meer Apple-apparatuur hebben).

Met mijn vorige commentaar doelde ik er op dat je oude telefoon waarschijnlijk niet de vuilnisbak in gaat, en de nieuwe gebruiker van die telefoon ook weer een (lightning) kabeltje nodig heeft. Als je nu je laatste Lightning-apparaat verkocht hebt en niet voldoende hebt aan het kabeltje dat Apple bij de telefoon levert: die kabeltjes komen vast weer eens van pas, je kan het zo gekt niet bedenken of je kan het opladen met een USB-C-kabeltje. Echt handig, standaard-laadaansluitingen!

[Reactie gewijzigd door wankel op 24 juli 2024 22:55]

EU probeert nu door deze usb-c wetgeving hun roadmap te verstoren door ze de verplichten alsnog, voor een of twee jaar, usb-c te ondersteunen.
Ja, want de EU is een kleuterklas die dat zo oppakt
'laten we de roadmap van Apple lekker dwarsbomen'
Oké, dat had ik niet helemaal goed geformuleerd inderdaad. Natuurlijk was het verstoren niet het doel maar een gevolg van de wetgeving. Excuus.
Ja laten we in een tijd waarin we energie moeten gaan besparen via inductie laden en nog meer energie verspillen dan we al doen
Een portless telefoon is waarschijnlijk niet toegestaan binnen deze wet. Het is verplicht om hem op te kunnen laden via USB-C.

Anders zie ik het straks wel gebeuren. Apple producten alleen nog op te laten met de apple inductie lader van €200. Of zouden ze zich dan wel aan een openbare standaard houden? Sowieso moet dan iedereen weer nieuwe laders kopen, waar je bij de overstap van lightning naar USB klaar bent met een (verloop) kabeltje.
Apple gebruikt gewoon MacSafe en Qi voor draadloos laden.
Apple gebruikt gewoon MacSafe MagSafe en Qi voor draadloos laden.
Mac is de computernaam, laptops en desktops e.d
Ja weet ik. Geen idee waarom ik macsafe geschreven heb.
Een portless telefoon is waarschijnlijk niet toegestaan binnen deze wet. Het is verplicht om hem op te kunnen laden via USB-C.
Volgens mij klopt dit niet. Ze mogen best een portless. Maar als ze ook een kabel gebruiken moet die USB-C zijn. Dus dit zou ook helemaal niks uit moeten maken voor een road map waar @TimmiX het over heeft. Geloof er zelf helemaal niks van dat ze daar volgend jaar überhaupt mee zouden komen.
En waarschijnlijk voldoen ze nog gewoon aan de regels als die specifiek voor hun telefoons geschikte draadloze lader met USB-C aangesloten kan/moet worden.
Ah ja Lightning uit 2012 met de razendsnelle 480Mbit/s, even snel als USB 2.0 (2000, 12 jaar eerder), wat een innovatie :+
De hele wereld zat rond die tijd op Micro USB en Apple bedacht nog even zelf een eigen standaardje te maken die niet sneller was...
Apple was ook niet de eerste die USB C implementeerde op een product, dat was een handige klant die de Lightning connector eraf sneedt en een USB C connector eraan hing, waarmee hij bewees dat er geen enkele technische reden was om niet USB C te gebruiken wat een modernere standaard is dan Lightning ook had kunnen zijn.
De sneer naar Apple is omdat Apple al jarenlang dit soort initiatieven tegen werkt, voornamelijk door te roepen dat het innovatie tegenhoudt (zonder onderbouwing) terwijl Apple zelf met hun Lightning connector innovatie tegen hield en nog steeds nieuwe producten uitbrengt zonder USB C poort om maar meer Apple opladers te kunnen verkopen.
Geen enkele innovatie is ooit vanuit politieke bemoeienis of politiek leiderschap gekomen, en dit zal ook nooit gebeuren.
Onzin, of zijn die energie-standaarden er gekomen omdat Apple/Samsung/etc. het milieu belangrijk vonden en niet omdat de politiek het tijd vond om fabrikanten te dwingen zuinigere apparaten te maken?
Zelfde met veiligheid zoals stoppenkasten/automaten en aardlekschakelaars, dat komt niet door o.a. de NEN standaarden?
Hoe zit dat met brandveiligheid? Het (niet meer) gebruiken van lood in brandstof en electronica (RoHS)?
Kijk maar eens naar de stilstand in communistische landen
*Kijkt naar Rusland* Ja daar gaat het geweldig :+ Voor het handjevol electronica wat Rusland maakt wat niet een directe kloon is van Westerse chips... De enige die het hier beter doet is China en dat is een tekstboek-voorbeeld van een overheid die alles reguleert...
Dus daar heeft Apple echt wel een punt.
Blijkbaar niet dus :+
Elon Musk zegt hetzelfde.
Ah ja, een autoriteit als het aankomt op waarheden :') Wat apart dat Elon Musk, die knakker van Tesla (met al hun anti-innovatie custom connectoren en standaarden) roept dat zijn bedrijf zijn eigen niet-compatibele producten moet kunnen blijven verkopen... 'Wij van WC eend raden WC eend aan'...
Overheids regulatie maakt innoveren lastiger tot vrijwel onmogelijk.
Dat is dus overduidelijk niet het geval. Overheidsregulatie kan innoveren lastiger maken, meestal omdat je niet zomaar lood in je benzine meer mag gooien of zeer schadelijk R22 in je airco mag gooien en bedrijven dus wat meer geld in hun innovatie moeten steken om veilige producten te innoveren ipv maar lukraak het milieu te slopen voor winst...
Er is nog nooit iets goeds gekomen van Overheidsbemoeienis in dit soort dingen.
Tja als je graag huisbrand hebt door onveilige elektra bijvoorbeeld dan heb je helemaal gelijk hier. Of als je kanker en andere aandoeningen wilt krijgen van je electronica of radioactieve horloge... Als je alle goede innovaties, gedwongen door overheidsregulatie, negeert dan is er inderdaad niets van gekomen :+
Als je al het water negeert is de oceaan een woestijn.
Misschien ben je te jong om al het 'gedoe' omtrent de ozon-laag van rond de 90's te hebben meegekregen, een perfect voorbeeld van hoe bedrijven met plezier de wereld kapot maakten totdat overheden er een stop toe zetten. Toen werden bedrijven door die overheidsregulatie gedwongen te innoveren in betere alternatieven voor bijv. spuitbussen en airconditioners die even goed (of soms zelfs beter) werken, niet veel meer kosten en veel minder schadelijk zijn.
Al zou je je best af kunnen vragen of er nog te innoveren valt aan een kabeltje of connector. Denk dat qua snelheid, power delivery en soortgelijke USB C aansluiting zeker wel jaar of 15 kan overleven.
Daar hoef je je niets in af te vragen, dit kan je gewoon nalezen in zowel de documentatie van de EU hierover als van de betrokken bedrijven (USB-IF heeft gek genoeg wel wat info over USB bijvoorbeeld ;))
USB4 komt iig nog naar USB C (20Gb/s) dus 15 jaar haalt USB C met groot gemak, mogelijk bijna het dubbele.
Dat betekent dat de industrie ruim 20 jaar de tijd heeft om de opvolger van USB C te ontwikkelen, zoals USB-IF al ruim 26 mee bezig is voor de eerdere USB standaarden en zal blijven doen...

[Reactie gewijzigd door RGAT op 24 juli 2024 22:55]

Als ze het om het milieu te doen was.... waarom gebruikt Duitsland weer bruinkool dan? Waarom heb je zelfs in EU landen, allemaal andere stekkertjes in de stopcontacten dan? Waarom vlogen ze dan met privé jets naar Davos dan?
Irrelevante opmerking.
Ook overheden zijn niet perfect (en je gebruik van ‘ze’ laat zien dat je als een soort monoliet ziet ipv als complexe organisaties), maar de voorbeelden die genoemd zijn waar overheidsregulatie gewoon goed was staan allemaal nog overeind.
Even aanvullend en andersom geredeneerd: Zie eens wat het opheffen van de overheidsregulering ons heeft gebracht in de zorg, posterijen, telefonie, nutsvoorzieningen, spoor, etc.
Da's een wisselend beeld. Opheffen van regulering in de telecommunicatie was erg positief, maar dat was ook erg beklemmende regulering.
Maar in andere gevallen die nog steeds een monopolie zijn is het niet best.
En in de praktijk is er altijd een overheid. De manier waarop de zorg wordt betaald, de mate waarin telecombedrijven mogen fuseren.
Tja. Wanneer je overheidsbemoeienis gelijkstelt aan totalitaire dictatoriale regimes waar elke mogelijke verandering en innovatie werd gezien als een mogelijke bedreiging voor de heersende elite en daardoor werd tegengewerkt, ja dan heb je gelijk.
Maar wanneer je overheidsbemoeienis bekijkt als de regulering zoals die in deze kwestie bedoeld wordt, dan valt het allemaal best wel mee.

In de tijd vóór de eerste poging tot regulering van opladers, toen werd afgesproken dat iedereen (op Apple na) de micro-USB aansluiting u gebruiken, had elke telefoon een eigen aparte aansluiting. Soms gebruikte een fabrikant dezelfde aansluiting voor meerdere types, maar vaak ook niet. Dan kreeg je één oplader bij je toestel en wanneer deze stuk ging (waar vooral Apple berucht om was) of wanneer je een extra oplader (voor bij de bank, voor bij je bed, voor op kantoor, voor in de auto) wilde, dan kon je voor een paar tientjes een extra oplader inclusief snoer kopen. En die diversiteit had niets met innovativiteit te maken. De ene aansluiting was nog brakker dan de andere en opladen en gegevensoverdracht ging met elk snoertje even langzaam.
Met de standaardisering van eerst micro-USB en nu USB-C (waar veel fabrikanten al mee begonnen zijn) kan je elke telefoon aan elke opladen (op Apple na). Ben je bij familie of vrienden en is je batterij bijna leeg, dan kan je telefoon zonder problemen bij hen aan de lader (tenzij jij óf je familie een iPhone heeft). En de opladers die je bij opeenvolgende telefoons gekregen hebt kun je over je huis en kantoor verspreiden op locaties waar je je telefoon op zou willen kunnen laden, zodat je niet óf bij elk nieuw toestel een fortuin kwijt bent om nieuwe opladers te kopen óf iedere keer door je hele huis aan het zoeken bent waar je je oplader het laatst gebruikt hebt.
En hoewel het niet aan te bevelen is om voor € 2 bij Action of AliExpress opladers te kopen, zijn er voor een paar euro meer kwalitatief goede opladers te koop, waardoor fabrikanten er niet meer mee weg kunnen komen om een paar tientjes voor een nieuwe oplader te vragen. Dus zelfs wanneer je echt per se een extra of vervangende oplader wilt kopen van hetzelfde merk als je telefoon, ben je nu vaak voor rond de € 15 klaar (of zelfs minder bij een aanbieding).

En binnen de USB-C standaard zit genoeg ruimte voor innovatie op het gebied van doorvoer- en oplaadsnelheid. En een fabrikant kan er nog altijd voor kiezen een USB-C+ standaard te gebruiken die bij eigen telefoons met eigen oplader/ datakabel extra mogelijkheden biedt, maar die zich bij gebruik met apparatuur van andere fabrikanten 100% volgens de officiële USB-C standaard gedraagt.
En tegen de tijd dat de huidige USB-C connector fysiek niet meer kan voldoen aan de eisen die daar op het gebied van doorvoersnelheid en laadvermogen aan worden gesteld, zal een fysieke connector waarschijnlijk überhaupt z'n langste tijd hebben gehad.
De USB-A plug heeft ook een update gehad voor USB 3. Zo'n truuk kan met de USB-C plug zeker ook, tezijnertijd.
Alleen de oplaadpinnen moeten het blijven doen en de "oude" plug moet ook passen in het gat.
Zogauw de politiek zich ergens mee bemoeit gaat het naar de klote.
Gaarne onderbouwing.
Altijd leuk als mensen die geen idee hebben gewoon de waarheid proberen weg te modden.
https://webwereld.nl/nieu...komt-er-niet-3743429/?amp
Altijd leuk als mensen die geen idee hebben gewoon de waarheid proberen weg te modden.
https://webwereld.nl/nieu...komt-er-niet-3743429/?amp
Dat artikel gaat als ik me niet vergis over de adapters, of te wel de stekkerblokjes om je smartphone mee op te laden. Die is toen inderdaad standaard geworden: een usb-ingang in het stekkerblokje. De insteek was dat er een wildgroei was aan verschillende stekkerblokjes die in de schuif van de kast belandde. Het gevolg van deze nieuwe standaard? Een schuif vol allemaal dezelfde stekkerblokjes. Niet echt een vooruitgang als je het mij vraagt…
Het oorspronkelijke idee in de tijd was om poorten in devices ook universeel te maken, niet alleen het blok maar ook wat er in de telefoon gaat. Dat is destijds afgezwakt omdat het halen van het universeel maken van de blokken hopelijk zou leiden tot een eventuele universele acceptatie van één standaard.

Dat is voor het grootste deel gelukt, de industrie is van Mini-USB naar Micro-USB en nu uiteindelijk naar USB-C gegaan. Met Apple die als enige niet mee is gegaan in deze stroming.

Dus nu word de wetgeving aangescherpt naar USB-C in devices.
Misco-USB was toen toch al standaard? Ik heb volgens mij nooit iets anders gehad op mijn slimme telefoons.
Kijk, in mijn ogen snap jij het.

En dat gesneer richting Apple, ach het is voor sommigen zo’n missie in het leven…

Overigens gebeurt het ook andersom hoor, spijtig genoeg.
Als je het hebt over een standaard dan is deze de eerste die in me opkomt, is alweer een oudje en al vaker gepost hier, maar blijft leuk.

https://imgs.xkcd.com/comics/standards.png
Niet relevant; het gaat hier om een verplichte implementatie van een standaard, niet een nieuwe standaard.
Als je het hebt over een standaard dan is deze de eerste die in me opkomt, is alweer een oudje en al vaker gepost hier, maar blijft leuk.

https://imgs.xkcd.com/comics/standards.png
Is die hier al eens gepost hier?
Nog nooit gezien. O-)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 24 juli 2024 22:55]

Volgens mij is het meer de schuld van de EU, die hadden het al tien jaar over de lader.
En die partij die u noemt levert daarom geen adapter meer mee, best een slimme zet. Bespaart ook nog eens
Volgens mij ging het verhaal dat er een EU parlementariër met aardig wat invloed zijn lader+snoer vergeten was, en hij zijn ( ik meen BlackBerry ) destijds niet kon opladen omdat de anderen een iPhone of Android toestel gebruikten.
Hierdoor is er een lobby opgestart, die een 'universele' lader wilden invoeren.

Dat is gelukt, maar op de EU manier, de lader is universeel geworden, de kabeltjes ( wat GEEN oplader is ) bleven dezelfde.
Want? Welke snelheden mis je op een mobiel toestel?
Met alle respect, maar de huidige snelheden zijn snelheden waar je op een mobiel toestel voorlopig echt meer dan zat aan hebt. (tot op dit moment 20Gb/s)

Lightning: 480 Mb/s. (USB 2)
USB 2.0: 480 Mb/s.
USB 3.0: 5 Gb/s.
USB 3.1: 5 Gb/s.
USB 3.1 USB-C: 10 Gb/s.
USB 3.2 USB-C: 20 Gb/s
Thunderbolt 3: 40 Gb/s

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 24 juli 2024 22:55]

De snelheid is voorlopig goed, maar het gaat hier hoofdzakelijk om de connector. De reden dat we van USB-B naar mini USB naar micro USB zijn gegaan had niets te maken met snelheid, wel met de veranderende toepassingen. En USB C is wellicht in de toekomst ook niet de ideale form factor.
Dingen als ProRes Video en volgens de geruchten komt er in de nieuwe iPhone een 48 megapixel camera.

Beetje zonde als je langer moet wachten door het lightning poortje. Dit zijn ook theoretische maximum snelheden. In de praktijk is het vaak langzamer.
640k should be enough RAM for everybody...

Dit soort snelheden zijn nu natuurlijk ruimschoots voldoende en blijven dat de komende jaren ook wel. Maar niet voor eeuwig. En omdat de wetgever altijd te laat is met het aanpassen van wetten, zul je dus zien dat we over 10 jaar met mobieltjes zitten waar 2 aansluitingen op moeten. 1 voor nieuwe functionaliteit die nu nog niet bestaat, maar niet over usb-c kan. En 1 usb-c omdat dat nu eenmaal verplicht is.

Hell. ik kan me zelfs voorstellen dat fabrikanten sommige modellen niet meer uitbrengen in Europa vanwege deze verplichting. Ik zou ook liever zien dat de extra ruimte voor 2e connector voor extra accucapaciteit wordt ingezet.

Wetgevers moeten zich niet bezighouden met technologie. Ze hebben daar gewoon geen kijk op en zijn veel te traag om mee te bewegen. Ga echte problemen oplossen, EU.
Niemand zegt dat het voor eeuwig is.
En er zal altijd ruimte zijn voor extra functionaliteit buiten de huidige USB-C standaard, zolang de plug hetzelfde blijft en zolang een nieuw apparaat compatible is met een oude oplader en je oude apparaten met nieuwe opladers kunt blijven opladen.
Welke nieuwe functionaliteit zie jij binnen de komende 10 jaar mogelijk ontstaan die absoluut niet compatible is met de huidige fysieke USB-C connector? Die een nieuwe fysieke connector absoluut noodzakelijk maakt? De huidige connector kan heel veel aan en zal geschikt te nmaken zijn voor nog veel meer andere zaken zonder incompatible te worden met de huidige USB-C standaard.
Dat is geen geldige vraag. De grap aan nieuwe functionaliteit is juist dat het nu nog niet bestaat, je kunt nu niet weten wat de komende jaren gaat worden uitgevonden.

Maar misschien hoeft het wel niet eens functionaliteit te zijn van de connector, maar wel de vormfactor. Stel je voor dat een nieuw soort accu wordt uitgevonden die met dezelfde capaciteit veel kleiner kan zijn. Dat zou veel dunnere toestellen mogelijk maken, maar op een gegeven moment kunnen toestellen niet dunner omdat die usb-c connector in de weg zit.

Je weet op dit moment nog niet voor welke innovaties dit een probleem gaat zijn, omdat die innovaties er nog niet zijn. Dat is nu net de grap van innovaties...
En omdat de wetgever altijd te laat is met het aanpassen van wetten,
Dat kan de industrie zelf oplossen, door vroegtijdig aan te geven dat wetten aangepast moeten worden. Werk voor hun lobbyisten..
Ik zou ook liever zien dat de extra ruimte voor 2e connector voor extra accucapaciteit wordt ingezet.
Welke tweede connector, geen enkele fabrikant gaat een tweede connector gebruiken, het overgrote deel zit al op USB3.... alleen die enefruitboer... en aangezien die verdomd goed zijn in het maken van dongles.. laat ze maar een USB3 naar lightning dongle maken :P
Een standaard hebben lijkt mij doorgaans bevorderlijk voor de consument. Zodat bijvoorbeeld Apple en Tesla je geen poot meer uit kunnen draaien voor een net iets andere plug.

Maar ik deel de ambivalentie. Wanneer deze standaarden achterhaald raken is het weer een belemmering.
Daar is juist USB-C dan wel weer goed voor. De basisfunctionaliteit (langzaam laden, data overdracht etc) zit wel goed èn er is voldoende ruimte om te innoveren zonder dat die verplichte basis in het geding komt. Het apparaat wat je er op aansluit heeft een veel grotere rol dan voorheen. Als dat apparaat vindt dat het kan snelladen etc via jouw stekker en adapter, dan is dat prima maar als dat apparaat van mening is dat je daar een ander geval voor nodig hebt dan wordt teruggevallen op die standaard. Nou, dat is helemaal prima.
Het zou een hele slechte wet zijn als die een specifieke technische oplossing voorschrijft. Rn dan ook nog eentje die door bedrijven is ontwikkeld.
Jammer alleen voor smartphones. Powerbanks en andere mobiele accessoires dus niet. Tevens ook niet voor navigatiesystemen e.d.. Dan zit je dus nog steeds met een la vol met kabels waar je niet van weet voor welk apparaat ze zijn en welke belastingstandaard ze hebben.

Een stap in de goede richting, maar zo als alles met de EU; een beetje te laat.
Jammer alleen voor smartphones. Powerbanks en andere mobiele accessoires dus niet.
Valt dat niet onder overige consumentenelektronica?
voor smartphones, tablets en overige consumentenelektronica.
Een stap in de goede richting, maar zo als alles met de EU; een beetje te laat.
Hoezo te laat?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 24 juli 2024 22:55]

Te laat omdat ze al meer dan 10 jaar zitten te etteren met het standaard maken van een connector op mobiele telefoons/smartphones. Gevalletje van geen knopen willen/durven doorhakken.

[Reactie gewijzigd door Genosha op 24 juli 2024 22:55]

Niet perse te laat, wel een beetje langzaam. De industrie/markt was er ook nog niet klaar voor. Stel je voor dat ze dit 5 jaar geleden hadden gedaan, dan hadden we nu verplicht met micro-USB gezeten!
Laat, niet te laat dus..
Naast dit daar ook van toepassing op is, is deze wet puur en alleen op Apple gericht omdat ze niet uit zichzelf meewerken. De meeste andere apparaten hebben inmiddels al lang USB-C.
Maar waarom zou je ook willen dat powerbanks verplicht USB-C aan boord moeten hebben? Als je nog oude USB-A apparaten wil koppelen moet je dan verplicht dongles of weer andere kabels gaan kopen of...? :P Klinkt dan alsof het meer e-waste genereert in plaats van tegengaat. Bij multi-port powerbanks dat er dan tenminste ook één poort USB-C moet zijn kan ik me nog voorstellen en dat zou wel akkoord zijn, maar er zijn zat van die single-port powerbankjes; en dan moet je niet gaan klooien met het format wmb.
in mijn ervaring hebben de meeste powerbanks al 2 richting usb-C, met vaak 1 of 2 grote USB poorten output en soms nog een lightning input.
Een stap in de goede richting, maar zo als alles met de EU; een beetje te laat.
Wat is beter net 'een beetje te laat' of gewoon helemaal nooit? Of heb jij een voorbeeld van een land waar ze het op tijd hebben geregeld?
Niet vergeten dat de EU eerst Micro USB verplicht wou maken. Dan hadden we dat nog steeds gehad.
Ze hebben vervolgens alsnog usb verplicht gesteld toch? Daarom heb je overal een usb-kabel ofwel usb-poort in zitten. Vergeet ook niet dat voordat de EU iets verplicht stelde we talloze types opladers en datakabels hadden.

Deze wet is trouwens zo opgezet dat het kan worden omgezet naar een evt nieuwe standaard. Daarnaast, als iemand zn eigen poort wilt blijven gebruiken is er niks mis met gewoon een 2e poort op telefoon/tablet maken.
Maar staat er ook wat in de wet dat elk apparaat met elke lader overweg moet kunnen?

Zeflde aansluiting is leuk maar ik heb immidels een half dozijn laders van verschillende wattages/amperes/voltages liggen en zeker met een hoger voltage vertrouw ik er niet zomaar op dat een apparaat daar zomaar mee overweg kan.
Ja voor snelladen wordt PD ondersteuning verplicht
Ultrasnel kan wellicht nog via een eigen protocol extra
En normaal laden gaat standaard al via 5V
dus elke lader is/wordt verplicht 5V/1A te leveren tenzij het apparaat iets anders zegt? Kunnen laders uberhaubt hun voltage aanpassen, zeker de goedkopere?

Ik denk niet dat mijn zaklamp slim genoeg is om tegen een 12V lader te zeggen dat hij maar 5V kan hebben iig.
bij twijfel, 5v.

alle type-C standaard compliant laders laden op 5 volt tenzij het aangesloten apparaat zegt "ik kan meer hebben".
een domme zaklamp zal dus op 5 volt laden omdat deze niet praat, een smartphone verteld waarschijnlijk dat je 12volt lader op 9 volt mag laden, je laptop vraagt misschien om 20 volt waarop de lader zegt "ik ga maar tot 12 volt, is dat ook goed?" ja->12v nee->5v.
Ik denk niet dat mijn zaklamp slim genoeg is om tegen een 12V lader te zeggen dat hij maar 5V kan hebben iig.
Als het een oplaadbare zaklamp is, zit er in ieder geval een laadcircuit op. USB-PD-foppers (waarmee je je laad-apparaat een ander voltage dan 5V kunt laten geven) kosten bijna niets, het zal al heel snel interessant zijn voor een fabrikant van (goedkope) zaklampen om het circuitje uit te breiden.

Maar, zoals door anderen al geschreven: standaard 5V, totdat er groen licht is voor een ander voltage.
dat zeggen veel mensen inderdaad. wat niemand echter gezegd heeft is "dat kun je zien aan dit symbool of deze aanduiding die op de lader staat".

op de lader die ik bij de hand heb staat 9V/1.67A or 5V/2A maar verder niks. nu is deze een vrij recente van samsung dus het zal wel, maar ik heb ook wat xiaomis van een paar jaar geleden en hebben die niet hun eigen laadprotocol?

maarja, nu met deze wet zal de boel voor de komende 5 jaar wel weer redelijk voorspelbaar zijn, en dan 5 jaar niet zo zeer voordat ze de boel weer up to date maken.
5V is de basis voor USB power delivery aan de lever kant. Als die communicatie van de rest van de chain heeft (kabels, doel apparaat, eventueel hub) DAN PAS gaat het voltage/amperage omhoog.
Ja men zou een 2e poort in een apparaat kunnen bouwen maar uiteindelijk gaat dit ten koste van ruimte wat dus niet voor iets anders gebruikt kan worden. Dit zie ik dus niet gauw gebeuren bij een telefoons of tablet. Dus een andere poort/aanpassing van de wet zie ik pas weer gebeuren als er weer een nieuwe standaard is op de pc of een andere apparaat.
Nou nee, eigenlijk niet, vind die usb-c erg tegenvallen. Ik heb die op mijn Samsung A70 zitten en hoewel ik die echt niet zo vaak heb opgeladen is die aansluiting nu al gammel. Veel slechter dan de oude mini-usb plug die ik op div. toestellen heb gehad en nooit problemen mee heb ondervonden.
Tja, ik laad al jaren verschillende apparaten (telefoons, tablets, laptops, inclusief budget-devices) op met usb-c en ze werken allemaal nog prima en zitten stevig...

Uiteindelijk heeft het toch vooral te maken met hoe je er (wellicht onbewust) mee omgaat denk ik. En het idee dat usb-c gammeler is dan mini (of bedoelde je micro?) usb is echt lachwekkend.
Dat kan in principe natuurlijk wel verbeterd worden zonder de USB-C functionaliteit ansich te missen.
Waarschijnlijk is je poort gewoon vuil, elke keer dat ik dacht dat een usb-c poort versleten was, bleek er gewoon stof in te zitten
Ik vond het op zich prima zoals het was. Eigenlijk alle telefoons wel usb behalve iphones (ik heb gewoon Samsung dus ik ben niet specifiek voor Apple of de lightning poort). Ik zie nu ieder geval niet gauw gebeuren meer dat een telefoon gauw dus nog grote innovatie zal krijgen op die aansluiting want ze zitten toch vast aan deze specificaties. Misschien nog iets sneller data overzetten of opladen maar veel sneller verwacht ik niet.

Daarnaast verwacht ik wel vertraging in het vernieuwen. Stel dat over 3 jaar een nieuwe standaard is die gebruikt zou kunnen worden. Dan zou dit dus eerst wettelijk goedgekeurd moeten worden voordat ze dit dus mogen toevoegen op de nieuwe telefoons. Hoe lang gaat dit duren voordat dit opgepakt is en aangepast door de overheid? 1 jaar of langer? In die tijd kan dus geen nieuwe poorten gebruikt worden op de nieuwe telefoons terwijl zonder wet dit wel kan.
Uiteraard kunnen nieuwe poorten met nieuwe technologie op nieuwe smartphones gezet worden, zolang die smartphones ook usb-c ondersteunen. Het argument dat dit innovatie tegen gaat klopt echt voor geen meter.
EU zegt niet "enkel usb-c" maar "minstens usb-c". Helemaal niks mis mee.
Zoals ik al in een andere reactie zei ja er kunnen meer poorten op een telefoon gezet worden. Maar dit gaat wel ten koste van ruimte wat ook voor andere dingen gebruikt kan worden. En het is ook nog eens duurder om te maken (per telefoon zal het meevallen maar met miljoenen telefoons gaat het toch wel duur worden), vooral als 1 van de 2 poorten eigenlijk nooit gebruikt gaat worden. Ik zie dus niet gauw gebeuren dat er dus 2 poorten gaan komen op een telefoon. Of te wel ik verwacht wel dat het innovatie tegen kan werken. Of tenminste dat het dus via andere wegen eerst gestandaardiseerd moet worden voordat het naar de telefoon kan komen.
Er zit nog steeds veel groeimogelijkheid in de fysieke USB-C plug.
Zolang je zorgt dat de basisfunctionaliteit 100% compatible is en blijft met de huidige USB-C standaard, is er niets dat fabrikanten tegenhoudt om daar aanvullingen op toe te passen.
Er komen vast uitzonderingen voor wanneer er echt een goede reden is om toch iets anders te gebruiken. Tegen micro pleit dat je het stekkertje niet om kunt draaien. Dat had op zich dan een reden kunnen zijn geweest. Voor C kan ik me weinig redenen voorstellen: gebruik dat stekkertje gewoon allemaal, zorg ervoor dat de basisfuncties allemaal via het kabeltje werken, en dan kun je nog variëren met dingen als hoger vermogen en zo.
Micro usb nog nooit een kapotte laadpoort gehad.
Usb c al 2, Samsung S8 dacht ik, kan dat? en Huawei P30 Pro.
Die Samsung altijd in gebruik terwijl ie aan de lader hing, dus dacht misschien daarom.
Huawei altijd alleen terwijl ie stil ligt of in de houder in de auto/vrachtauto opgeladen. Dus toen dacht ik misschien door het trillen in de houder in de auto/vrachtauto.
Nu de Samsung 21+. Nooit opgeladen tijdens gebruik, nooit in de vrachtauto in de houder schuddend opgeladen. En toch geeft ie al af en toe als ik hem inplug aan dat ie alleen langzaam (echt 6 uur ofzo) kan opladen. Dan stekker er een paar keer uit en in en dan doet ie het nog wel. Tot het moment dat ie het alleen maar langzaam kan of zelfs helemaal niet meer.
Het zal vast allemaal aan mezelf liggen, dat zal wel, maar toch vind ik die usb c oplaadpoorten een heel stuk minder tof dan die micro usb poorten hiervoor.
En misschien dat een Apple poort wel veel beter heel zou blijven bij, bijvoorbeeld. Maar geen merk gaat zoiets ooit nog proberen, want USB c wordt verplicht.
Ik weet niet of dit een hele goede ontwikkeling is...
Hmm ik heb daar nooit problemen mee gehad. Van Apple-gebruikers hoor ik wel heel vaak dat die kabeltjes er opeens mee ophouden.
Ik weet ook niet of die Apple dingen beter zijn (voor mij). Het was meer als voorbeeld van een merk dat het anders doet en wat de mogelijkheid heeft daardoor het beter te doen (of gelijk of slechter) dan USB c, waar ik steeds problemen mee lijk te krijgen. Maar ook 3 van de 3 telefoons die toevallig precies bij mij problemen geven met USB c wil nog niet zeggen dat er iets mis is met die standaard. Ik kan ook net pech hebben.

Tot nu toe nog geen problemen met de Nintendo switch (al sluit ik die vrijwel nooit af en aan) die ook usb c heeft als voeding/oplader. En tot nu toe ook nog geen problemen met mijn Edifier headset met USB C, en ook nog niet met mijn MS Elite 2 controller met USB C. Dus misschien is het vooral een telefoon ding bij mij wat fout gaat. Misschien heb ik wel te makkelijk rotzooi in m'n zakken die in de poort terecht komt en waar de telefoons dus mee te maken krijgen, terwijl ik die controller of headset nooit in m'n zakken stop.
Geen idee.
Maar ik heb nog nooit deze problemen met m'n telefoon gehad met micro usb...
Tja, ik weet het ook niet. Maak je de poort wel eens schoon?

Volgens mij staat USB-C over het algemeen niet bekend als snel kapot gaand?
Zowel het voorstel toen als het huidige voorstel hebben provisies waarmee om de zoveel jaar een nieuw assessment wordt uitgevoerd of de gekozen standaard nog toereikend is. De enige reden dat mobiele apparaten niet ieder een eigen connector en oplader van 80 euro (2005 euro's) meer hebben is door de EU die dreigde met het wettelijk verplicht maken van Micro USB.
Wat een feest zou dat zijn geweest zeg! Pfff....
Ik vind dit eerlijk gezegd goed, en USB-C is ook het goede van alle wereleden. Maar ik vind well dat dit soort wet een X review periode moet hebben. Dus elke X jaar word en gekeken naar de standaards die zijn uitgekomen, want een statische wet die helemaal opnieuw zou moeten worden gedaan voor een nieuwe standaard zodra die serieus beter is zou omhandig zijn.

Zoals @RitBit had opgemerkt is het inderdaad all in de wet.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 24 juli 2024 22:55]

Als USBC verplicht wordt, hoe zou er dan een nieuwe standaard kunnen ontstaan?

Ik denk dat je een beter alternatief bedoelt.
Sorry mijn fout inderdaad, ik bedoelde inderdaad betere alternatieven. Bedankt voor de correctie :D
De wetgeving staat open om na een vast aantal jaren opnieuw bekeken te worden. Als er dan een nieuw en beter standaard is, dan kan de wetgeving aangepast worden en gemoderniseerd worden.

EU wetgeving is redelijk flexibel, en de meeste van de wetgevingen omtrent technologie standaarden hebben deze clausules erin. Omdat de EU ook herkent dat USB-C niet oneindig relevant blijft.

Dus de industrie is vrij om door te gaan met hun research, en dat doen ze nu ook. Dezelfde industrie is ook redelijk positief over de wetgeving, en de enige negatieve stem is vanuit Apple (die graag hun proprietary kabeltjes wilt blijven verkopen)
Als ik mij goed kan herinneren staat er in het wetsvoorstel dat de industrie een opvolger kan aandragen, oftewel innovatie wordt hierdoor een verplichting voor de gehele industrie (zou dus grotere innovatie moeten beteken).

Ipv 20 kleine stapjes waar je elke keer tig kabels kan weggooien de komende decennia krijg je 1 grote stap dan.
Het lijkt mij dat een fabrikant niet zomaar een fortuin in R&D gaat investeren als het nog niet zeker is dat ze het resultaat mogen gaan gebruiken.
Is dat niet het risico bij elk R&D project? ;) Je zal altijd geld erin moeten steken met het risico dat er niets nuttigs/bruikbaars uit komt, hier kan je echter samen werken met de andere bedrijven om kosten en risico te spreiden, mocht dat teveel zijn voor 1 bedrijf.
Waar uit trek je de conclusie dat dat niet gebeurt? Als je de teksten op zoekt en doorleest dat zul je zien dat er sprake is van review-periodes zoals bij de meeste standaarden..
Dan zijn we hopelijk een keer af van "Heb jij een Samsung lader bij je?" of "Heb jij een iPhone lader bij je?"

Hoe vaak ik (zelfs aan mijn ICT-studenten) moet uitleggen dat het om de aansluiting gaat en niet beslist meer om het merk... Ach, uitleggen is tenslotte mijn werk.
Ik heb anders om een andere reden altijd gelachen; toen ik op school zat en een MacBook gebruikte, altijd mijn lader thuis gelaten.. waarom? nooit nodig gehad.. terwijl de rest na 2 uur aan de lader moest.
Je bedoelt dat de MacBook van € 2.000+ makkelijk een dag op één acculading kon werken, terwijl de rest met laptops van +/- € 600 een uur of twee á drie op één acculading kon werken. Met een Windows laptop van € 2.000+ hadden ze de oplader ook rustig thuis kunnen laten liggen.
Laten we vooropstellen dat MacBooks (juist nog meer met de M1 processor) een stuk zuiniger zijn dan Windows laptops, naast dat MacOS efficiënter is in energiemanagement. En ja, ik zeg dit als Windows gebruiker. Met een laptop van 1950 euro.
Wat nog erger is:
"Heb jij een Samsung oplader bij je?"
"Nee, wel een Huawei oplader."
"Shit. Dan kijk ik wel verder."

Ik heb een collega die weigert een oplader te gebruiken van een ander merk dan dat van haar telefoon. Merkloze meuk van een paar euro bij de Action vandaan is dan weer geen probleem...
Wordt in die wet een passage opgenomen die een uitzondering maakt indien een fabrikant met een technisch superieure standaard komt?

Zo nee? Dan laat ze die wet maar steken waar geen licht schijnt.
Als die passage er komt, zou Apple dan niet direct een interface met eigen stekker bedenken die iets meer bandbreedte geeft voor dataoverdracht? Dan is het ‘superieur’ en mogen ze opeens weer hun eigen stekkertje gebruiken.
Anoniem: 25993 @klonic4 juni 2022 10:05
Nee ze mogen dat nieuwe stekkertje alleen gebruiken als dat opgenomen wordt in de standaard en niet in ene vanaf de dag dat ze het uitbrengen.
De standaardscommissie blijft dus de controle houden over wat er wel en niet gebruikt mag worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25993 op 24 juli 2024 22:55]

Ah check! Maar goed toch overheid gedreven… het voordeel is dat je naast USB-C natuurlijk wel een 2e poort mag maken.

Als iPhone gebruiker zie ik iig graag Lightning verdwijnen. Al is het maar omdat die originele Apple kabel altijd broos wordt na verloop van tijd en je dan toch zo’n MFi alternatief wil hebben (wat nodeloos extra kost)

[Reactie gewijzigd door klonic op 24 juli 2024 22:55]

Dan heb je het dus ook over een functioneel bekeken objectief beter product. Da's toch prima?
Regular updates: the Commission would be required to regularly review and amend
requirements for wired and wireless charging, ‘in line with scientific and technological
progress, consumer convenience and environmental developments’ (article 3(4)4a RED).
Bron: https://www.europarl.euro...ment/EPRS_BRI(2021)698819

Oftewel: ja, de standaard kan en zal gewoon bijgewerkt worden.
Het is waarschijnlijk redelijk dat het twee jaar duurt, maar mij te lang. Ik koop de eerste iPhone met usb-c. Tot die tijd ga ik mezelf niet nog een poort erbij ergeren. Komt met snoeren en kwijtraken en vergeten en zoeken naar andere gebruikers met dezelfde snoeren...

Topontwikkeling dit.
Het is waarschijnlijk redelijk dat het twee jaar duurt, maar mij te lang. Ik koop de eerste iPhone met usb-c. Tot die tijd ga ik mezelf niet nog een poort erbij ergeren. Komt met snoeren en kwijtraken en vergeten en zoeken naar andere gebruikers met dezelfde snoeren...

Topontwikkeling dit.
Ik verwacht niet dat Apple gaat zitten wachten tot dat moment, aangezien het merendeel van hun apparaten naast de iPhone ook al usb-c gebruikt. De 14 zal nog wel lightning hebben maar Apple voelt de hete adem nu ook wel.
Het zou me niets verbazen als die USB-C poort er nooit gaat komen op de iPhone en men gewoon meteen helemaal overstapt naar plugloos alles. Laden met Qi/MagSafe, communiceren via Bluetooth/WiFi. Ik doe het nu al eigenlijk, het enige waar ik m'n lightning poort voor heb gebruikt was het koppelen aan m'n Mac en m'n NAS. Daarna is het ding nooit meer gebruikt. Alles inclusief back-ups gaan volledig over WiFi, laden met MagSafe thuis en Qi in de auto.
Ik begrijp hoe leuk het klink, one cable to rule them all. Maar ik heb geleerd dat hoe meer de politiek zich in de samenleving mengt, hoe meer ze het verziekt.

Een technologie als standaard aannemen dóór de industrie is één ding. Een technolgie verplichten is nog heel iets anders. Men zou kunnen zeggen dat nieuwe producten over dezelfde aansluiting moeten beschikken.

Dit lijkt nu erg interessant, maar zal naar de toekomst voor veel frustratie zorgen. Ik twijfel daar niet aan, ik ben daar 100% zeker van.
Dit is niet een standaard die door de politiek is verzonnen. De overgrote meerderheid van de industrie heeft deze technologie al als standaard aangenomen.
Dit is van alle gebruikte standaarden de meest gebruikte, de meest veelzijdige en technologisch de meest veelbelovende met de meeste groeikansen. Dat sommige fabrikanten vasthouden aan een andere standaard heeft vooral te maken met eigen belang en niet met de superieure eigenschappen van die andere standaard. Wat de EU doet is een grote streep zetten door het eigenbelang van die dwarszittende fabrikanten.
Je hebt gelijk dat de industie deze technologie verkiest en het als standaard beschouwd. Maar dat geeft de politiek nog niet het recht om te zeggen dat ze vanaf nu enkel dit nog mogen gebruiken. Het is aan de industrie en hun klanten om de volgende beste oplossing te vinden. Maar die stap kan niet gezet worden door politieke inmenging. Als ze dit gedaan hadden in de jaren 80 zaten we nu nog met een SCART kabel voor audio en video aansluitingen ipv HDMI.

Een betere oplossing om dwarszittende producenten af te streffen was het verbieden om een oplader met een toestel gratis mee te geven. Zo zou de klant merken dat ze nog eens extra geld moeten uitgeven aan de lader die enkel voor dat ééne toestel gaat dienen ipv dat ze de lader thuis kunnen hergebruiken.
Stel dat de politiek zich nooit bemoeid had met het octaangetal van benzine. Dan had je nu waarschijnlijk tankstations gehad per automerk, met elk benzine specifiek voor motoren van dat automerk. (Met een tabel welke ander merk je voor jouw auto wél en vooral niet kan tanken.)

Of netspanning, of de calorische waarde van aardgas voor huishoudens. etc...

En wanneer je de andere comments leest, zal je zien dat er in de wet voorzieningen zijn opgenomen voor voortschrijdende techniek, juist om te voorkomen dat we over 20 jaar met het equivalent van de SCART kabel zitten opgescheept.
Ja ze hadden bijna Micro-USB als verplichte standaard ingevoerd. Imagine the horror? Zeker met veel en veel betere alternatieven zoals lightning. Nu is de USB-C plug natuurlijk een stuk beter dan Micro-USB, maar nog steeds verre van een ideale poort. De pest is ook dat innovatie nu enkel buiten de EU gaat plaatsvinden en we onszelf nog meer afhankelijk maken van techniek en R&D van buiten de EU, helaas. We betuttelen onszelf steeds verder de digitale steentijd in imho.
Dit verhaal heeft natuurlijk twee kanten. De EU wordt straks de eerste regio waar een standaard connector wordt gebruikt voor praktisch alle consumenten elektronica, een grote stap in de goede richting en dus zeker niet de digitale steentijd. Als er een betere standaard wordt ontworpen en gebruikt in de rest van de wereld dan kan deze ook gewoon worden overgenomen in de EU als de betreffende commissies/partijen daar mee akkoord gaan. Maar dan wel voor alle apparaten tegelijk.
Op korte termijn heeft het voordelen, op lange termijn enkel maar nadelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.