Door Hayte Hugo

Redacteur

Europa is klaar met wachten

USB-C-poorten verplicht bij smartphones

01-10-2021 • 06:00

311

Multipage-opmaak

Inleiding

Met dit artikel zoomen we in op de nieuwe wet die de Europese Commissie op 23 september aankondigde en die het verplicht maakt om smartphones van een USB-C-poort te voorzien. We geven een overzicht van de stappen die in het verleden zijn genomen en kijken naar de reden waarom de Europese Commissie nu met de wet komt.

Het voelde misschien als oud nieuws, toen de Europese Commissie donderdag 23 september bekendmaakte een wet rondom een universele laadkabel voor smartphones te willen invoeren. Is zo'n wet er niet al jaren? Praktisch alle smartphones hebben nu al een USB-C-poort, toch?

Het antwoord is eigenlijk zowel ja als nee. Er is niet al jaren een wet, maar er was eerder wel een niet-bindende overeenkomst tussen smartphonefabrikanten en Europa. Veel grote smartphonefabrikanten beloofden daarbij dezelfde lader te gebruiken, met als resultaat dat vrijwel alle telefoons nu een USB-C-poort hebben. Er is één uitzondering: Apple. In dit artikel gaan we in op die eerdere overeenkomst, op de vraag hoe het kan dat Apple ook binnen die overeenkomst alsnog een eigen lader kon gebruiken, en waarom de EC nu alsnog tot invoering van een wet overgaat.

Laders mobieltjesWe gaan eerst echter ruim een decennium terug in de tijd, naar een periode nog voordat praktisch alle telefoons Android of iOS draaiden en USB-C überhaupt een standaard was. Destijds besloten fabrikanten zelf wat voor poort er op hun telefoons zat, met als gevolg dat er veel meer verschillende laadkabels waren dan nu. Wie een nieuwe telefoon van een ander merk, of soms zelfs van hetzelfde merk, kocht, moest nieuwe kabels aanschaffen en kon de oude kabels weer weggooien. Dit leidde tot flinke hoeveelheden afval en dat was de Europese Commissie een doorn in het oog.

De toenmalige Eurocommisaris voor Industrie Günter Verheugen wilde daarom begin 2009 al dat alle mobiele telefoons met dezelfde aansluitingen voor opladers (en headsets) zouden worden uitgerust. Het ging om een dringend verzoek om binnen twee jaar gestandaardiseerde aansluitingen in te voeren. Daarbij dreigde hij ook met wetgeving als fabrikanten het zelf niet zouden oplossen.

De eerste overeenkomst

Slechts enkele dagen later kondigden smartphonefabrikanten al aan te doen wat Verheugen wilde. Micro-USB zou de standaardoplaadinterface worden, zo bepaalde de GSM Association samen met zeventien grote telecomaanbieders. Onder meer LG, Nokia, Samsung en Sony Ericsson schaarden zich achter dit initiatief. Per 1 januari 2012 moest de meerderheid van alle mobieltjes over micro-USB beschikken. Apple zei in 2009 zich ook achter de standaard te gaan scharen.

Voor deze gestandaardiseerde opladers dienden de fabrikanten bij de Europese Commissie een memorandum van overeenstemming in. Hiermee gaven de bedrijven aan 'onderling uitwisselbare opladers op basis van de micro-USB-stekker' te leveren bij telefoons. Volgens dit mvo zouden de eerste mobieltjes met micro-USB in 2010 op de markt verschijnen. Het mvo was bovendien voor Verheugen aanleiding om geen wetgeving in te voeren die deze standaardisering verplichte.

Openingsfoto: ©Getty Images / anilyanik

De vrijwillige overeenkomst met een flinke loophole

In het afgelopen decennium leek de situatie dus duidelijk en een afgedane zaak te zijn. De grootste smartphonefabrikanten beloofden universele micro-USB-laders bij hun smartphones te verkopen. Je hoefde niet langer eigen kabels mee te nemen om er zeker van te zijn dat je ergens kon opladen; steeds vaker kon je immers andermans kabel lenen. Alle telefoons hadden dezelfde poort en konden met dezelfde kabel worden opgeladen.

Apple dertigpinstekker laadkabelAlhoewel, alle telefoons? In de loop der jaren bleek één smartphonefabrikant koppig een eigen poort te gebruiken die niet werkte met die micro-USB-standaard. We hebben het hier natuurlijk over Apple. Voldeed het daarmee niet aan het memorandum? Dat zou je wellicht denken, maar toch ligt dat anders.

Het memorandum ging namelijk over laadkabels, niet specifiek over de poorten op een telefoon. En uit dat memorandum blijkt dat wanneer fabrikanten een adapter gebruikten die compatibel was met de micro-USB-laadkabels van smartphones, de fabrikant onder de regels van het mvo zou vallen. Apple levert bij smartphones altijd een los USB-stekkerblokje en een kabel met aan het ene eind een USB-stekker en aan de andere kant een eigen stekker. Vroeger was deze eigen stekker de dertigpinsstekker, inmiddels is Apple overgegaan naar Lightning. Maar met dat USB-stekkerblokje kun je een andere, niet-Apple-smartphone opladen, mits je een micro-USB- of USB-C-naar-USB-A-kabel hebt. Op die manier leverde Apple volgens het mvo een universele 'laadkabel' en viel het beleid van het bedrijf er ook onder.

Adapteruitzondering speciaal voor Apple

De Duitse nieuwssite Netzpolitik ontdekte een briefingdocument van Gwenole Cozigou, directeur van de industrial transformation and advanced value chains-tak binnen de Europese Commise. Cozigou had een gesprek met een Apple-medewerker wiens naam is weggelakt. In het document geeft de Europese Commissie volgens Cozigou aan dat 'onder burgers en parlementariërs de perceptie bestaat dat Apple het mvo negeert'. De Commissie zou volgens het document echter hebben geprobeerd om aan parlementariërs en burgers uit te leggen dat het mvo de mogelijkheid biedt om te voldoen middels een adapter. Wel staat in het document dat de Commissie het zou 'waarderen' als Apple zonder de adapter aan het mvo zou kunnen conformeren, of 'systematisch' de adapter mee zou leveren.

Apples USB-A-adapter

In het document wordt ook aangegeven dat de eerder genoemde uitzondering waarmee Apple door een adapter te leveren tóch onder het mvo kan vallen 'vooral is geïmplementeerd om Apple te kunnen onderbrengen binnen het memorandum'. Waarom de overeenkomst is aangepast zodat Apple mee kon doen, is niet duidelijk. Een Netzpolitik-schrijver zegt dat Apple ongeveer een miljoen euro uitgeeft aan meerdere lobbygroepen die in Brussel lobbyen voor Apples belangen. Vermoedelijk heeft dit gelobby voor die uitzonderingspositie gezorgd.

Mvo is na 2014 afgelopen

Antonio Tajani
Antonio Tajani

Een ander probleem is dat het mvo vrijwillig is voor smartphonefabrikanten. Zij kunnen op elk moment besluiten uit de overeenkomst te stappen zonder dat hier directe consequenties aan verbonden zijn. Daarnaast zat er een verlooptermijn aan de overeenkomst; op oudejaarsdag 2012 is het mvo verlopen. Begin 2013 sprak de Europese Commissie wel over een vernieuwing van dat memorandum. Eurocommissaris Antonio Tajani dreigde zelfs vernieuwde afspraken te verplichten. Daarna is het mvo tweemaal verlengd, tot en met 2014.

Smartphonefabrikanten zeiden na het verlopen van dat memorandum dat de gebruikte technische standaarden in het memorandum niet toereikend waren voor nieuwe smartphones. Op welk vlak het nieuwe memorandum niet goed genoeg was, is niet duidelijk; vermoedelijk wilden fabrikanten snellere laadtechnieken mogelijk maken. In het oude memorandum werd namelijk gesproken over 1,5-ampèreladers, terwijl fabrikanten destijds 2-ampèreladers wilden gebruiken. Er kwam dus geen nieuwe overeenkomst meer en fabrikanten waren weer vrij om te doen wat ze wilden.

In de praktijk bleek er echter niet zo heel veel te veranderen. Smartphonefabrikanten bleven onderling uitwisselbare laders gebruiken, waarbij uiteindelijk werd overgestapt van micro-USB naar USB-C. En Apple? Dat bleef gewoon zijn eigen laders meeleveren.

Europees Parlement wil nog steeds universele laders

De universele smartphonelader bestond echter nog steeds niet. Althans, niet op de manier die de meeste burgers en Europarlementariërs voor ogen hadden. Dit is iets dat ook het Europees Parlement nog altijd een doorn in het oog was. Dat liet het parlement zien in bijvoorbeeld de aangenomen richtlijn over het harmoniseren van wetgeving voor het aanbieden van radioapparatuur, in april 2014. Volgens deze richtlijn waren 'nieuwe inspanningen nodig' om een universele lader voor 'bepaalde categorieën of klassen radioapparatuur' te ontwikkelen. "Met name mobiele telefoons die op de markt worden aangeboden moeten compatibel zijn met een universele lader", staat in de richtlijn.

Ook na 2014 bleef de Europese Commissie inzetten op vrijwillige mvo's, zo blijkt uit meerdere door Netzpolitik opgedoken documenten. Wel zette de Commissie in 2015 in op universele laders zonder dat er adapters nodig zijn, waarmee de 'loophole' in het eerdere memorandum werd gedicht. Daarmee wilde de commissie de 'perceptie' dat de universele lader niet bestaat, wegnemen. Het nieuwe mvo had medio 2015 klaar moeten zijn, om begin 2017 in werking te kunnen treden. In dit document van 2015 werd al gesproken over USB-C als de te prefereren standaard. Apple claimde echter dat die standaard te dik is voor smartphones. Andere fabrikanten zeiden juist tegen de Commissie dat USB-C wellicht te klein was en daardoor snel beschadigd zou kunnen raken. In december 2016 bleef Apple nog steeds vechten voor een mvo waarin USB-C de standaard zou worden bij de stopcontactadapter, niet bij de telefoon zelf.

Apple USB-C naar Lightning
Apples USB-C-naar-Lightning-kabel

Uiteindelijk kwamen de smartphonefabrikanten met een voorstel voor een nieuw mvo, dat door de Commissie werd afgeschoten. Onder dat voorstel bleef het mogelijk voor smartphonefabrikanten om eigen laadtechnieken in te zetten, vermoedelijk onder dezelfde voorwaarden als in de oude overeenkomst. Dit terwijl de EU laadtechnieken juist wil harmoniseren en wil dat zowel de laadinterfaces als de laadprotocollen gelijk zijn.

De kans op een nieuw mvo leek dus alsmaar kleiner te worden. In de zomer van 2018 vroeg Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager zich daarom hardop af of er niet meer gedaan moest worden om alsnog zo'n universele lader voor elkaar te krijgen. Europese toezichthouders zouden onderzoeken of er moest worden opgetreden. Met een studie wilde de EC ook bekijken wat de kosten en voordelen zouden zijn van andere benaderingen dan de benadering waarbij smartphonefabrikanten zelf met een standaard moeten komen.

Parlement wil begin 2020 een wet

Begin 2020 kwam er vanuit het Europees Parlement meer druk op de ketel. In januari werd eerst gepleit voor het verplicht stellen van een universele oplaadstandaard. De tijd van vrijwilligheid was wat de parlementariërs betrof dus definitief voorbij. Apple reageerde kort daarna door zich tegen een universele laadstandaard te keren. Het techbedrijf vond dat dergelijke wetgeving vooruitgang en innovaties kan beperken. Het stoppen met de Lightning-kabel zou tot meer afval kunnen leiden, terwijl Europa juist hoopt dat universele kabels tot minder afval leiden. De markt bewoog zich begin 2020 al naar USB-C, al dan niet via verloopstukjes en -kabels. Daarom zou er geen regulering nodig zijn, stelde het bedrijf.

In januari nam nam het Europees Parlement een resolutie aan, ongeacht Apples bezwaren. In deze resolutie werd de Europese Commissie opgeroepen voor augustus 2020 met een wet te komen voor een universele laadstandaard. Die regels zouden wat het parlement betreft regelmatig afgezet moeten worden tegenover technische innovaties, zoals nieuwe USB-generaties. Ook wilde het parlement dat er maatregelen kwamen om interoperabiliteit bij draadloos laden te waarborgen.

Van universele adapters naar universele laders

Die 'deadline' van augustus 2020 werd niet gehaald, maar ruim een jaar later is het dan toch eindelijk zover. Twaalf jaar na het eerste dringende verzoek van de Europese Commissie komen er harde regels voor smartphonefabrikanten. Volgens het wetsvoorstel moet er één gemeenschappelijke 'laadoplossing' verschijnen voor alle relevante apparaten. Hierbij kijkt de commissie naar twee aspecten van laden: snelladen en welke fysieke kabel er nodig is.

Een belangrijk punt van het wetsvoorstel is dat het specifiek om de poort van een apparaat gaat. Fabrikanten die USB-C-adapters gebruiken, zoals Apple, zullen dus niet zomaar aan de wet voldoen. Daarmee is er al meteen een duidelijk verschil tussen dit wetsvoorstel en het memorandum van overeenstemming dat eerder werd gebruikt. Een ander belangrijk onderdeel van de wet is dat het niet alleen om smartphones gaat. Ook tablets, camera's, koptelefoons, draagbare speakers en handheldgameconsoles moeten de USB-C-poort krijgen.

Met het wetsvoorstel wil de Europese Commissie bereiken dat er minder verschillende soorten laadkabels nodig zijn, wat makkelijker is voor consumenten en beter is voor het milieu. In het kader van dat laatste punt moet het verkopen van laadkabels 'ontbundeld' worden. Wanneer je een apparaat koopt, zoals een smartphone of een tablet, moet het dus mogelijk zijn om dat product te kopen zonder dat er een laadkabel in de doos zit. Het wordt daarmee niet direct illegaal om een lader te leveren bij een smartphone, maar de koper moet er ook voor kunnen kiezen om hetzelfde product zonder laadkabel te kopen.

Milieuwinst in cijfers

Vooral het niet langer standaard leveren van laders bij smartphones moet voor veel milieuwinst zorgen. De voorgestelde wet moet jaarlijks zorgen voor een uitstootreductie van 180 kiloton CO2-equivalent en een besparing van 2600 ton op materialen, en tot 980 ton minder elektronisch afval leiden. Deze winst wordt gehaald omdat er minder materialen nodig zijn, er minder kabels gemaakt en getransporteerd worden, en er minder apparatuur weggegooid hoeft te worden. Het feit dat alles USB-C gebruikt en er dus geen extra laders nodig zijn voor nieuwe apparatuur, zou voor consumenten betekenen dat ze jaarlijks 250 miljoen euro minder hoeven uit te geven aan laadkabels. Kosten voor fabrikanten zouden er amper zijn, vooral omdat ze nog een paar jaar hebben voor ze hoeven over te schakelen. Meerdere smartphonefabrikanten leveren sommige telefoons al zonder lader; hier schreef Tweakers eerder een achtergrondartikel over.

Apple iPhone 12 en iPhone 12 mini
De iPhone 12-serie wordt al zonder lader geleverd

Uit het onderzoek dat in 2018 door de Europese Commissie is gestart, zou blijken dat alleen het harmoniseren van de interface er niet meteen voor zorgt dat alle laders alle telefoons op dezelfde manier kunnen opladen. Hierbij doelden de onderzoekers op het feit dat verschillende communicatieprotocollen, ofwel snellaadprotocollen, ervoor zorgen dat niet alle telefoons even snel laden met dezelfde kabels.

USB Power Delivery

Dit is de reden waarom ook USB Power Delivery onder het nieuwe wetsvoorstel valt. Wanneer apparaten snelladen ondersteunen, moeten ze op z'n minst USB Power Delivery ondersteunen. Concreet komt het erop neer dat wanneer een smartphone met meer dan 5V, 3A of 15W wordt opgeladen, in ieder geval Usbpd moet worden gebruikt. Een fabrikant mag nog steeds eigen snellaadtechnieken ontwikkelen en inzetten, maar het product moet dan ook die USB-standaard ondersteunen.

Apple USB-C-lichtnetadapter
Apples USB-C-lichtnetadapter die voor snelladen nodig is

Daarnaast moeten kopers bij het aanschaffen van een product worden uitgelegd hoe een apparaat kan worden opgeladen en met welke laadapparaten het werkt. Hierbij moet bijvoorbeeld worden aangegeven hoeveel watt een apparaat minimaal nodig heeft om op te laden en met welke laadtechnieken, naast uiteraard Usbpd, een apparaat werkt. Zo moet volgens de EC voorkomen worden dat de consument denkt een nieuwe lader nodig te hebben terwijl de oude lader ook compatibel is.

Het verplichten van USB Power Delivery zou wel nadelen kunnen hebben voor fabrikanten die een eigen snellaadtechniek hebben ontwikkeld buiten Usbpd om. Deze fabrikanten hebben volgens een schatting van de Europese Commissie een extra kostenpost van zo'n dertig miljoen euro om over te schakelen naar Usbpd.

In het voorstel geeft de EC ruimte aan verdere harmonisatie in de toekomst, als er ontwikkelingen komen op het gebied van laden zonder kabel. Hiermee doelt de Europese Commissie op draadloos laden. Nu is Qi-laden de facto het standaardprotocol geworden voor draadloos laden, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te blijven. De Europese Commissie geeft nu aan hier snel op in te kunnen springen, mocht dit nodig zijn. In het wetsvoorstel zegt de commissie twee jaar na invoering van het wetsvoorstel de wet nogmaals te bekijken en dit iedere vijf jaar daarna nogmaals te willen doen. Lidstaten moeten iedere twee jaar over de invoering van de wet rapporteren.

Apple: wet is slecht voor innovatie, milieu en klanten

Apple geeft in een reactie aan innovatie heel belangrijk te vinden en net als de Europese Commissie het milieu te willen beschermen. Het bedrijf denkt echter nog steeds dat een universele stekker slecht is voor innovatie en het milieu. Zo zal de wet Apples Lightning-ecosysteem 'verstoren', met als gevolg dat veel mensen hun kabels weg zullen gooien en nieuwe moeten aanschaffen. Dit zou ook slecht zijn voor de ervaringen van klanten. Ook zou het bedrijf de overgangsperiode van twee jaar te kort vinden.

Het bedrijf wijst er verder op dat voor het ondertekenen van het mvo in 2009 de Europese Commissie smartphonefabrikanten had willen verplichten tot het gebruik van micro-USB. Had de EC dat inderdaad gedaan, stelt Apple, dan zouden de innovaties achter Lightning en USB-C daardoor zijn beperkt. Juist door de keuze op vrijwillige basis aan de fabrikanten over te laten, is de markt zo goed als overgeschakeld naar twee poorten: Lightning en USB-C. USB-C gebruikt daarnaast innovaties die door Apple zijn ontwikkeld, zegt het bedrijf; 'innovaties die niet op de markt gebracht hadden kunnen worden als fabrikanten niet hun eigen poorten kunnen gebruiken zonder adapters in te kunnen zetten', schrijft het bedrijf.

Apple blijft dan ook inzetten op het gebruik van USB-C-adapters in plaats van de poort te verplichten op smartphones. Het bedrijf wil in gesprek gaan met de Europese Commissie en belanghebbenden om de gevolgen van het wetsvoorstel te bespreken 'en een oplossing te vinden die consumentenbelangen en innovaties beschermen'. Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton denkt overigens dat de wet innovatie niet tegengaat, maar juist zal beschermen. Zo blijven smartphonefabrikanten vrij om hun eigen poorten te gebruiken, mits ze maar altijd USB-C aanbieden. Daarnaast belooft hij dat de Europese Commissie regelmatig zal kijken naar de USB-C-poort en of deze nog wel toereikend is. Vermoedelijk doelt Breton hiermee op de termijnen van twee en vijf jaar die eerder werden genoemd.

Wet speelt pas bij iPhone 16

Thierry Breton
Thierry Breton

Het wetsvoorstel gaat nu langs het Europees Parlement dat over de wet zal moeten stemmen. Breton verwacht dat de wet voor het einde van het jaar nog wordt aangenomen. Daarna krijgen lidstaten twaalf maanden de tijd om de Europese wet om te zetten in nationale wetten. Twaalf maanden later gaat de wet definitief in. "Daarmee hebben smartphonefabrikanten genoeg tijd om zich aan te passen", zegt Breton. In 2024 moet er dus - als het aan de Europese Commissie ligt - een einde komen aan vijftien jaar aan onduidelijkheid, speciale clausules en laadkabelfrustraties, want dan moet iedereen zich aan USB-C houden.

Voor de duidelijkheid: alleen producten die na ingang van de nieuwe wet op de markt worden aangeboden, moeten aansluiten bij wat de wet voorschrijft. De iPhone 15 van 2023 zal dus nog Lightning mogen gebruiken, pas vanaf de iPhone 16 in 2024 is USB-C naar verwachting verplicht. Komt er daarmee een einde aan de Lightning-poort? Niet per se, want Apple mag zijn eigen standaard aan blijven bieden, mits USB-C ook maar op de toestellen zit. Dit zal echter wel extra materialen en ruimte vereisen. De kans dat Apple dit blijft doen, lijkt daarom niet bijzonder groot.

Lees meer

Reacties (311)

311
299
124
25
0
136
Wijzig sortering
Ik denk persoonlijk dat we al een heel eind komen als we shitty USB/Lightning kabels kunnen verbieden zodat mensen niet 8 kabels per jaar weg gooien omdat ze snel kapot zijn. (Dan heb ik het over kabeltjes van een euro van de Action bijvoorbeeld)

[Reactie gewijzigd door AllInOneNerd op 22 juli 2024 15:40]

We moeten inderdaad af van een wegwerpmaatschappij. Laatst was mijn kapper bezig dat haar bluetooth speakertje niet meer werkt zonder lader na 3 maanden in gebruik, en dat de verbinding regelmatig wegvalt. "maar het was maar 20 euro, dus ik koop wel gewoon dezelfde terug".

Zelfde met kabeltjes van de action: koop 5 kabels voor 10 euro. Ben je 20 euro per jaar kwijt met die kabels die constant kapot gaan (maar da's nog altijd goedkoper dan een degelijke gevlochten kabel).

Verbied de wegwerptroep electronica en verplicht een verwachte levensduur. Natuurlijk kan iets sneller defect gaan dan verwacht, maar daar hebben we garantie voor. Maar ik zie echt niemand naar de Action teruggaan omdat zijn €2 kabeltje kapot was na 4 weken - mensen hebben die verwachting en gooien 'm dan maar weg.
Alles is tegenwoordig "wegwerp". De kwaliteit die men maakte in bijvoorbeeld de jaren 70, dat bestaat niet meer. Elektronica is tegenwoordig gemaakt om maar een beperkt aantal jaren mee te gaan. Ik heb bijvoorbeeld nog apparatuur uit 1974 die nog steeds net zo goed werken als toen het net gekocht was. Nu mag je blij zijn dat je spullen het 5-6 jaar uithouden.

Met smartphones is het nog perverser: je koopt een toestel met software erop die maar voor een korte duur ondersteund wordt. Als je niet meer kunt updaten wordt je toestel steeds onveiliger om te gebruiken en is het niet langer verantwoord om te gebruiken. Maar de hardware doet het nog wel. Iets anders erop installeren is zeer lastig tot onmogelijk, om nog maar te zwijgen over het vervangen van een onderdeel. Bij de meeste toestellen kan het niet eens, of het is zó duur dat je net zo goed een nieuw toestel koopt.

Microsoft stelt nu ook eisen aan je hardware als het gaat om Windows 11. Moet je wéér een nieuwe computer kopen. Mensen kunnen er ook voor kiezen om iets anders te gebruiken op diezelfde computer die Windows 11 niet meer slikt, maar ja... meestal doet men dat niet. Want ze MOETEN het nieuwste willen hebben.

Moraal van het verhaal: we zitten gevangen in deze wegwerpcultuur. De consument wil niet veranderen omdat ze anders het gevoel hebben met "ouderwetse troep" te moeten werken, en de industrie wil ook niet veranderen, omdat ze baat hebben dat spullen maar een beperkte levensduur hebben.

We zitten in een vicieuze cirkel. Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen. Dat schiet dus niet op.
Alles is tegenwoordig "wegwerp". De kwaliteit die men maakte in bijvoorbeeld de jaren 70, dat bestaat niet meer. Elektronica is tegenwoordig gemaakt om maar een beperkt aantal jaren mee te gaan. Ik heb bijvoorbeeld nog apparatuur uit 1974 die nog steeds net zo goed werken als toen het net gekocht was. Nu mag je blij zijn dat je spullen het 5-6 jaar uithouden.
Het is niet meer dan logisch dat bij een artikel over de verplichting van een universele adapter en lader een betoog gehouden wordt tegen de wegwerp cultuur. Echter het tegenovergestelde is ook niet wenselijk.

Stel je toch voor dat iedereen nog zijn gloeilampen, radio, tv of auto uit 1974 zouden gebruiken. Als we nog steeds die energieconsumptie en uitstoot zouden hebben dan was ons milieuprobleem nog vele malen groter geweest.

Het probleem zit hem dan ook niet zozeer bij de wegwerp cultuur an sich maar dat bij veel weggeworpen producten niet terug komen in de keten waardoor nieuwe grondstoffen gebruikt moeten worden om het vervangende product te maken. We moeten daarom streven naar een meer circulaire economie waarbij het niet uitmaakt of een product kort of lang gebruikt wordt en waar we flexibel zijn om oude vervuilende technieken snel te kunnen uitfaseren door nieuwe milieuvriendelijke technieken doordat de oude producten in de keten blijven waardoor minder tot geen nieuwe grondstoffen voor de nieuwe producten nodig zijn.
[...]

Het is niet meer dan logisch dat bij een artikel over de verplichting van een universele adapter en lader een betoog gehouden wordt tegen de wegwerp cultuur. Echter het tegenovergestelde is ook niet wenselijk.

Stel je toch voor dat iedereen nog zijn gloeilampen, radio, tv of auto uit 1974 zouden gebruiken. Als we nog steeds die energieconsumptie en uitstoot zouden hebben dan was ons milieuprobleem nog vele malen groter geweest.
Geen idee, dat zou ik best eens becijferd willen zien. Je doet nu nogal een boute uitspraak, maar het ontbreekt aan cijfers. Ik ben wel van mening dat we een wegwerpmaatschappij hebben gecreëerd en dat dat niet alleen maar door de snel slijtende apparatuur komt. Ja, in de jaren '70 werd apparatuur degelijk gebouwd, mijn Pioneer receiver uit die tijd heeft knoppen waar je bij wijze van spreken aan kunt hangen, maar hij is verouderd omdat hij geen AB heeft, alleen analoge signalen snapt, slechts stereo doet, geen videosignalen slikt en allerlei connectors ontbeert.

Maar om terug te komen op je oude techniek: als mensen en apparaat weg doen, omdat het per saldo goedkoper/beter voor het milieu is om hem te vervangen door een nieuw exemplaar, is dat natuurlijk wel een heel andere situatie dan nu waarin het vervangen vaak een noodzakelijk kwaad is, omdat de oude niet meer functioneert.
Het probleem zit hem dan ook niet zozeer bij de wegwerp cultuur an sich maar dat bij veel weggeworpen producten niet terug komen in de keten waardoor nieuwe grondstoffen gebruikt moeten worden om het vervangende product te maken. We moeten daarom streven naar een meer circulaire economie waarbij het niet uitmaakt of een product kort of lang gebruikt wordt en waar we flexibel zijn om oude vervuilende technieken snel te kunnen uitfaseren door nieuwe milieuvriendelijke technieken doordat de oude producten in de keten blijven waardoor minder tot geen nieuwe grondstoffen voor de nieuwe producten nodig zijn.
Het recyclen van producten kost natuurlijk nog steeds energie, dus hoewel het beter is om te recyclen ipv te verbranden/weg laten rotten op een vuilnisbelt, is het nóg beter om gewoon duurzamere producten te ontwerpen. Televisies die gewoon 10+ jaar mee kunnen, auto's die 400k km kunnen rijden zonder heel groot onderhoud, ledlampen die lang meegaan (zoek de Dubai-ledlamp maar eens op), telefoons die 5 jaar mee kunnen... Maar momenteel redden we dat vaak niet. Een deel is bewust gedaan door de fabrikant en een deel omdat we nooit tevreden zijn en steeds beter willen. En aan dat laatste maken we ons waarschijnlijk allemaal in min of meerdere mate schuldig.


Quote uit artikel:
Had de EC dat inderdaad gedaan, stelt Apple, dan zouden de innovaties achter Lightning en USB-C daardoor zijn beperkt. Juist door de keuze op vrijwillige basis aan de fabrikanten over te laten, is de markt zo goed als overgeschakeld naar twee poorten: Lightning en USB-C. USB-C gebruikt daarnaast innovaties die door Apple zijn ontwikkeld, zegt het bedrijf; 'innovaties die niet op de markt gebracht hadden kunnen worden als fabrikanten niet hun eigen poorten kunnen gebruiken zonder adapters in te kunnen zetten', schrijft het bedrijf.
Wat een totale onzin. Als Apple en bepaalde functie had willen toevoegen aan USB-C, dan had dat blijkbaar gewoon gekund, want volgens eigen zeggen heeft USB-C functies van de lightning connector overgenomen. Dat had dus ook direct gekund als Apple wel USB-C had ondersteund.

Verder is het nogal de omgekeerde wereld om nu achteraf te klagen dat consumenten kabels moeten weggooien, als zij over moeten naar USB-C: ten eerste moeten consumenten dat al doen toen Apple overstapte op de lightning connector, ten tweede hebben ze deze situatie zelf gecreëerd. Consumenten hebben bovendien al USB-C kabels in huis van alle apparatuur van fabrikanten die wel voor een universele connector hebben gekozen (hun camera, laptop, muis, hoofdtelefoon, etc), dus straks kunnen ze met diezelfde kabels alles opladen, dus zijn de lightning kabels overbodig geworden. Maar nogmaals: daar koos Apple zelf voor.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 15:40]

Wat een totale onzin. Als Apple en bepaalde functie had willen toevoegen aan USB-C, dan had dat blijkbaar gewoon gekund, want volgens eigen zeggen heeft USB-C functies van de lightning connector overgenomen. Dat had dus ook direct gekund als Apple wel USB-C had ondersteund.
Is inderdaad behoorlijke kolder.
Zit dat verhaal eigenlijk met gefronste wenkbrauwen te lezen.
Correct me if I'm wrong, maar volgens mij is intussen alles bij Apple, inclusief iPad PRO gewoon USB-C behalve de iPhones.
Nee helaas, de goedkoopste iPad is nog met Lightning connector, inderdaad alle iPhones, de AirPods, Magic Mouse. Trackpad, en Keyboard, appleTV remote, allemaal nog Lightning.
Die smartphones en tablets eens. Windows is toch wel van een andere orde. Op Windows 10 krijg je nu nog tot 14 oktober 2025 updates.

Als je dan vandaag al een nieuwe computer koopt, en je mikt op Windows, waarom zou je dan een computer kopen die niet voldoet aan de eisen van Windows 11? Dat komt haast altijd weer terug op datzelfde verhaal van een hoop mensen die het goedkoopste willen kopen, eenzelfde regulering van kwaliteit en langdurigheid zou daarin kunnen helpen. Genoeg systemen van een aantal jaar oud die al prima voldoen aan wat Windows 11 nu vereist ook:
https://support.microsoft...52-4782-9efd-7674389a7ba3
- 4GB RAM, 64GB opslag, CPU grofweg 3 jaar oud of jonger, UEFI en TPM 2.0

Dan kijk ik even terug, en vind ik bijvoorbeeld:
pricewatch: HP EliteBook 830 G5 3JX24EA
Gangbaar type bedrijfslaptop uit voorjaar 2018, voldoet al volledig aan de eisen van Windows 11, dat nu 3,5 jaar na die laptop uit gaat komen. Die laptop kan qua software uiteindelijk meer dan 10 jaar mee, en dat is dan een model van precies rond het kritische moment van de grote besturingsysteem generatie overstap die je eens in de ca. 5-6 jaar meemaakt. Een Windows laptop uit 2013-2017 haalt met Windows 10 gemiddeld ook die 10 jaar, het is echt geen vergelijk. En deze gelinkte laptop uit 2018 kan wél naar Windows 11 en gaat nog heel veel langer updates krijgen, meer dan 13 jaar totaal.

De problemen zitten in nog weer net oudere / goedkopere / afwijkende toestellen die het dan niet kunnen. Daar zijn keuzes gemaakt, had je regulering op kunnen toepassen. Een toestel wat vandaag verkocht wordt en niet voldoet, heeft zich sinds 2018 al niet technologisch aangepast en zal daarom nu nog slechts 4 jaar meegaan met security updates. Dat bodemsegment moet eens aangepakt inderdaad, net als bij die bodemsegment kabeltjes.

Bij smartphones is het een paar jaar gemiddeld nog steeds maar, Apple en wat uitschieters in het Android topsegment daargelaten. En dan gaat het nog om security updates, laat staan dat een 3,5 jaar oud toestel nog naar de nieuwste Android versie zou kunnen upgraden, wederom even Apple buiten beschouwing latende.
Ik kocht laatst een telefoon en die had vol trots op het doosje staan dat ik wel 3 jaar aan updates mocht verwachten. 3 jaar garantie kan ik inkomen. Maar "na 3 jaar kun je dit wegflikkeren" is vrij bizar. als reclame
Waarom zou je hem na 3 jaar weg moeten doen?
Ik doen jaren met een telefoon.
Zonder security updates, wordt je telefoon langzaam minder veilig.
Ik krijg ze nog steeds hoor en op mijn Note 3 had ik die 5 jaar lang gekregen.
Alleen geen OS updates meer.
Ergens kan ik het met de argumenten eens zijn. We zijn allemaal voor kwalitatief goede producten. Echter wat je niet moet vergeten dat kwaliteit een prijs heeft, en dat die prijs voor grote groepen in de samenleving financieel niet op te brengen. Daarbij wordt alles van de Action als goedkope rommel neergezet, terwijl ik toch heel wat mensen ken die met spulletjes van zaken als Action of goedkope Chinese import jarenlang doen. Hoor bovendien ook wel klachten of Apple (dure, kwaliteit) lightning kabels die snel kapot gaan. Verder zijn grote en machtige bedrijven natuurlijk in het voordeel als je zaken als kwaliteit wettelijk gaat gaat implementeren. eZ kunnen kwaliteit goedkoper kunnen leveren, omdat ze op grotere schaal kunnen produceren en ze hebben ook nog een veel beter distributienetwerk. Als je dus kwaliteit gaat verplichten speel je deze grote bedrijven in de kaart en wordt concurrentie heel moeilijk.
Kortom je kunt dit soort argumenten over (gegarandeerde) kwaliteit wel maken, maar als je dit wettelijk gaat doorvoeren heeft dat veel meer implicaties dan je op het eerste gezicht denkt.
Ik betoog ook niet dat Apple degelijke kabels maakt. Ik heb zelf meestal pas een defecte kabel na 3-4 jaar gebruik, maar ik zie ook anders.

Degelijk hoeft ook niet duur te zijn. En duur is momenteel ook alles behalve degelijk in sommige gevallen. Dat iets kwalitatief minder is wil niet zeggen dat het niet lang mee kan gaan, net zoals een dure aankoop ook niet betekent dat het lang mee gaat.

Wat elektronica betreft moet dat geen 8K OLED TV zijn - een goedkope LCD TV op 1080p voldoet ook voor veel mensen. Als die dan nog enkele jaren updates krijgt zodat de apps blijven werken, en het paneel, pcb, etc deugdelijk gemaakt zijn dat ze x aantal jaren mee kunnen, dan is het prima.

Maar wat er nu gebeurt is dat er een 4K LCD paneel wordt ingezet welk misschien 5-10 jaar meegaat bij gemiddeld gebruik, met software die verouderd is het moment dat je 'm koopt. Dat is ook niet wenselijk.

Mijn Samsung ES8000 full HD tv (gekocht Q3 2012, toen bijna 1700 euro, toch niet bepaald goedkoop) heeft het in 2020 begeven (stond bij familie intussen, door verhuis naar buitenland niet meegenomen). Niet meer te repareren want geen onderdelen beschikbaar volgens Samsung. Koop maar een nieuwe. Buiten het feit dat de "smart" functies al even niet meer werkten en bvb Skype na 3 jaar al weer werd verwijderd, vind ik 7 jaar voor een (toen topmodel) TV toch echt gortig.

Mijn Samsung RU 7400 kostte een kwart van dat, nu 2 jaar oud. In elk opzicht (behalve misschien de ingebouwde camera) beter. Ik ben benieuwd wanneer de eerste "smart" functies stoppen met werken, zal elk moment wel zijn. Ik ga er in elk geval van uit dat ik 'm binnen een paar jaar mag vervangen - hij schakelt zichzelf nu al at random uit voor een paar seconden om dan opnieuw aan te gaan, paar keer per week.
die kabels van Apple gaan idd snel kapot, maar dit komt wel altijd door de gebruiker. De kabels gaan namelijk kapot op het moment dat ze onder spanning komen te staan. Dus tijdens het laden het toestel gebruiken. Ik heb in 11 jaar iPhone gebruik 2 kabels kapot gehad, eentje die gewoon niet meer functioneerde (oude laadkabel nog van de 4s) en ik heb laatst een kabel kapot getrokken in de auto omdat hij vast zat in de railing van de stoel. Ik heb inmiddels een stuk of 10 iPhone/iPad kabels waarvan er nog een stuk of 4 in de verpakking zitten.
die kabels van Apple gaan idd snel kapot, maar dit komt wel altijd door de gebruiker. De kabels gaan namelijk kapot op het moment dat ze onder spanning komen te staan. Dus tijdens het laden het toestel gebruiken.
Gek hoor dat mensen hun toestel gebruiken tijdens het laden. Als de kabel kapot gaat door gebruik dan is het een slecht ontwerp.
Anoniem: 85014 @b12e2 oktober 2021 10:41
Verbied de wegwerptroep electronica en verplicht een verwachte levensduur. Natuurlijk kan iets sneller defect gaan dan verwacht, maar daar hebben we garantie voor. Maar ik zie echt niemand naar de Action teruggaan omdat zijn €2 kabeltje kapot was na 4 weken - mensen hebben die verwachting en gooien 'm dan maar weg.
Ik vind dit geen goed idee. Want nu gaan er fabrikanten komen die er op rekenen dat een deel van de consumenten geen gebruik zullen maken van die garantie. Zoals je al zegt: mensen hebben die verwachting en gooien 'm dan maar weg.

In plaats daarvan zou ik het verplicht stellen de kabels te laten keuren door een onafhankelijke keuringsinstantie opgelegd door de wet en wethouder. Kabeltje afgekeurd? Verboden het op de markt te brengen in de gehele EU. Je zal zien: de goedkope pruts kabeltjes zullen plots allemaal een hogere kwaliteit hebben. Zonder meer.

Regulatie werkt. Werkt goed. En is zeer nodig.
Klopt inderdaad wat je zegt. Nu probeer ik dat voor mijzelf dus te minderen door bij een defecte laadkabel, een nieuwe originele te bestellen. Alleen dit is niet zo makkelijk. Want als ik bij grote webshops op bijvoorbeeld orginele Samsung laders zoek, krijg ik lijsten met resultaten terug. Welke je dan moet hebben is dan nog niet zo makkelijk ;). Bij de fabrikant zijn ze waarschijnlijk wel bestelbaar maar over het algemeen stukken duurder dan "de gewone webshop". Kortom, ja ook al doe je je best ervoor om dan niet de goedkope kabels te kopen, het blijft alsnog lastig.
Mijn eerste Lightningkabel stamt uit 2013 en werkt nog steeds. Alle andere die erna kwamen werken ook nog steeds. De meeste sullen gaan kapot door de manier hoe hiermee wordt omgegaan.
Helemaal mee eens, ik heb 3 usb-c kabeltjes.
1 zat bij de telefoon, 1 van de action en 1 uit kerstpakket.
Gaan jaren mee zonder probleem.
Ze liggen thuis in de la en dan gaan ze natuurlijk langer mee dan als ze dagelijks in broekzakken of tassen gepropt worden.
Dan moeten we ook hand in eigen boezem steken. Een kabel die zo snel kapot gaat, is niet deugdelijk. En volgens de Nederlandse wet hebben we recht op deugdelijke producten. Door lui te zijn, het product weg te gooien en niet je garantie te eisen, houden we dit ook actief in stand.

Misschien kunnen kabels van een euro niet garanderen dat het lang meegaat. Maar dan is het makkelijk: verkoop het niet. Want het is niet deugdelijk.
Of koop het niet. Ik koop sowieso geen goedkope kabels, want ik wil dat ik er lang mee doe.
De grap is of er daadwerkelijk een direct verband is. Ik wil weten wat een kabel duurzaam maakt en daarop selecteren. Bij autobanden wordt dat veelal getest. Dat duurt te lang bij kabels, dus heb je iets nodig als AWG (American Wire Gage), wat de diameter beschrijft. Ook CCS/CCA (Copper Clad Steel/Aluminum) levert problemen.
Maar die eigenschappen zijn vaak niet vindbaar ...
Mond tot mond reclame en reviews. Ik kan paar kabels die heel lang meegaan en heb daardoor geen last van kapotte kabels. Ook kan je het aan je vrienden en kennissen vragen.
De aansluiting zegt natuurlijk niet heel veel over de kwaliteit van een kabel. Als je nu regelmatig een nieuwe kabel koopt, dan zal dat straks niet anders zijn.
Ter info kunnen de kabels veel langer mee, zelf gebruik ik nog een lightning kabel van mijn iPhone. Mijn ervaring is dat de kwaliteit van de kabel prima is, zelfs als je deze regelmatig ergens mee naartoe neemt.
Niet mee eens. Ik had jaren goedkopere kabeltjes en ook wel eens iets duurder, maar de meesten gingen niet lang mee. Per toeval op Anker Cable gestuit en daar had ik er 3 voor 21 euro (Micro USB). Die hebben het volgehouden vanaf mei 2019 totdat ik deze zomer de hele telefoon verving. Eentje had ik aan mijn vader gegeven, eentje zat permanent in mijn tas en eentje bij mijn bed.
Mijn ervaring is juist dat alle goedkope kabels eerder sneuvelen dan de kabels van het merk. Hele bossen goedkope kabels heb ik al weggegooid en koop daarom juist nu alleen merk kabels.

Over de standaard: van alle standaarden is USB toch wel een voorbeeld hoe het niet moet. Na vele verschillende types is er eindelijk eentje die wel ok is. Tevreden ben ik echter niet. Alle apparaten die ik gebruik met USB C hebben na 1 jaar normaal gebruik een semi los zittende connectie Ze zitten los in de poort wat alleen maar onhandig is. Prima om een standaard te kiezen maar waarom dit gedrocht?
Ik heb nu al voor de tweede keer een shitty officiele apple kabel moeten kopen binnen een half jaar omdat deze ook om de haverklap stuk gaan. €15,- aftikken voor een kabel die eigenlijk net zo snel stuk gaat als die van de action...
Mijn zoontje gebruikt de tablet soms als deze opgeladen wordt en hier kunnen ze dus slecht tegen(lees: bocht bij de connector).

Hij weet wel dat de tablet gewoon elke nacht aan de lader moet zodat dit niet gebeurt maar tja.. kinderen.
ik heb ze nooit kapot, maar ik gebruik de apparaten dan ook niet als ze opgeladen worden.
Los van de ewaste, zorgt dit ook gewoon voor meer gemak bij de consument. Hoe vaak dat ik het niet heb meegemaakt dat iemand zijn smartphone bijna leeg was en dan moet vaststellen dat de lader stekker niet overeenkomt. Tot een paar jaar geleden was dat vooral een issue als dit om een apple gebruiker ging en er enkel android stekkers waren (of omgekeerd) , tegenwoordig is het zelfs onder android gebruikers een issue met de verschillende laad technieken.

Dat het innovatie zou tegenwerken, is het bs argument van de industrie, de EU gaat er echt geen issue van maken als er morgen een nieuwe poort wordt ontwikkeld en dat de nieuwe standaard wordt, zolang het een standaard is, laat de wet dat gerust toe.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 22 juli 2024 15:40]

Ja en als we iedere twee weken van standaard veranderen is dat dan juist meer of minder e-waste. Apple gebruikt al jaren haar lightning poort. Hier in huis zwerven overal laders en kabels rond in alle auto's liggen de kabels klaar voor gebruik. Als ik die allemaal weg moet gaan gooien omdat de EU zo nodig vind dat ik over moet stappen op USBC zie ik niet hoe dat e-waste verminderd.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 15:40]

ACM Software Architect @911GT21 oktober 2021 08:42
't Is pas ewaste op het moment dat je die kabels niet meer gebruikt. Je gaat ze hopelijk niet direct weggooien zodra die wet ingaat, maar pas zodra je geen apparaten hebt - of verwacht te krijgen - die er gebruik van kunnen maken.

Er was sowieso al een transitie gaande van micro-usb naar usb-c (en zelfs Apple heeft op sommige producten usb-c), dus in dat opzicht lijkt me dat er niet heel veel verandert.

Als het goed is kan je straks wel met elke willekeurige snellader een nieuw apparaat opladen. Mijn persoonlijke ervaring is bijvoorbeeld dat ik een Samsung Tab S3 had met usb-c aansluiting, maar dat ie alleen snel wilde laden met een Samsung lader. Een usb-c lader met power-delivery (en nog wat protocollen) wilde ie niet mee snelladen. Mijn huidige Tab S7 en mijn telefoon kunnen wel met die lader snelladen. Dus in theorie hoef ik vanaf nu (nouja 2024) nooit meer een nieuwe lader of kabels te kopen.
Dus vanaf 2024 zal er veel e-waste bijkomen in de vorm van lichtingkabels, en die e-waste zal er een tijdje zijn, omdat niet iedere apple gebruiker elk jaar een nieuwe koopt.

Nooit meer een nieuwe lader kopen is een groot woord.

Je zal altijd nog wel eens een nieuwe lader kopen.
1. De lader is kapot, nieuwe lader kopen.
2. In de wet wordt een nieuwe laadstandaard toegelaten, nieuwe lader kopen ( en mogelijk nieuwe kabels) bij nieuwe telefoon.
3. In de wet wordt een nieuw aansluiting toegelaten ter vervanging van USB-C, nieuwe lader en kabels bij nieuwe telefoon.

En dit zijn nog maar 3 voorbeelden waarop je een nieuwe lader kunt gaan kopen onder deze wet.
ACM Software Architect @cHoc1 oktober 2021 10:00
Je maakt het allemaal wel erg dramatisch zo.

Je hebt helemaal gelijk dat het een tijdje zal duren voor de lightningkabels overbodig geworden zijn. Dat was ook precies mijn punt. Ze zijn niet ineens helemaal nutteloos door deze wet, maar pas zodra je geen apparaten meer hebt die er gebruik van kunnen maken.

En uiteraard zal het vast wel nodig zijn af en toe een nieuwe lader te kopen. Daar stond die 'in theorie' ook voor.

Alle drie die situaties bestaan al jaren... En vooral bij 2 en 3 werd er te weinig rekening gehouden met een reeds bestaande standaard, dat is precies waarom deze wet is gekomen. Met deze nieuwe situatie zal de noodzaak van nieuwe laders vast ook niet helemaal wegvallen, maar het doel is wel om dat minder noodzakelijk te maken. En voor mijn persoonlijke situatie lijkt dat ook daadwerkelijk te gaan gebeuren.
Heb je ook nog bakken met 30-pins kabels liggen omdat Apple dat vroeger gebruikte? Of is het je toen wél gelukt om naar een ander systeem over te stappen?
Niet meer, maar wel gehad, voor zowel iPhones, iPods als iPad, dus ja, die inmiddels wel weg kunnen gooien voor de lightning kabels.

En zo dramatisch valt an sich nog mee, ik geef alleen aan dat die waste er wel aan zit te komen, terwijl dat niet eens echt hoeft, er zijn er niet zoveel die jaarlijks wisselen tussen iPhone en Android. de meesten blijven binnen dezelfde environment, en kunnen dan de kabels ook op het nieuwe apparaat gebruiken.
Als Apple voor eeuwig en altijd bij Lightning zou blijven heb je een punt.
Apple zal sowieso niet nog 5 jaar de lightning kabel gebruiken, dus die e-waste van lightning die komt er sowieso, dan is het toch beter om nu te switchen dan eerst nog een paar jaar door te gaan met lightning producten te produceren en dan alsnog te wisselen
En dan te bedenken dat ik hier een iPad Pro heb liggen waar al een USB-C poort op zit. Het is totaal belachelijk dat die nog steeds niet op de iPhone zit. En eigenwijs Apple kennende zullen ze die Lighting poort nog wel tot de iPhone 15 toepassen of zolang de wet dat toelaat. Wat dat betreft jammer dat ze de wet niet meteen invoeren of tenminste vanaf het eerstvolgende nieuwe nog uit te brengen apparaat.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 22 juli 2024 15:40]

Diezelfde ervaring heb ik nu met mn Samsung Galaxy Z Flip 3: die wil alleen snelladen met een lader die ik ooit bij mn Galaxy S6 heb gekregen (bij de Flip wordt geen lader meegeleverd). Een losse adapter die QC3, 4 en PD ondersteunt werkt niet.
Ik heb ook nog een USB-C lader van mn oude OnePlus 6 die een eigen snellaadtechniek gebruikt (VOOC/Dash/Warp). Die geen maar 300mA af aan de Flip, dus die is daarmee zo goed als onbruikbaar.

Het is dus goed om wat orde te scheppen in de chaos, want fabrikanten doen dat vooralsnog niet op eigen initiatief.
Dan had Apple er niet voor moeten kiezen om al langzaam over te gaan op USB-C, juist door Apple heb ik zoveel verschillende kabels die ik niet meer kan gebruiken nadat ze er zelf vanaf afstappen. Voor de lightning aansluiting hadden ze al een eigen standaard waar ze ook zonder pardon afscheid van hebben genomen. En nu zie je al dat iPads (niet allemaal) en Macbooks USB-C hebben, dat maakt de moeite om iPhones USB-C te geven al een stuk kleiner.

Mijn oude USB kabels komen soms nog wel eens van pas, de oude 30-pin adapter kan ik nergens meer voor gebruiken.
Huh? Ik heb alleen USB-C en Lightning kabels voor Apple nodig. En die van 8 jaar geleden doen het ook gewoon nog steeds. Net als de adapters trouwens.
Hoe komt het dan dat ik zoveel andere type laad-kabels in huis heb? Mijn laptop van de zaak heeft geen USB-C, maar de zo'n mooie speciale ronde plug die weer niet compatible is met andere apparaten. Een MacBook heeft gewoon netjes USB-C.
Mijn Powerbank is USB-A, en mijn printer is USB-B. Verder zie ik ook nog gewoon Micro-USB en Mini-USB rondzweven.

Wat we sowieso gaan krijgen is dat veel bedrijven nu laadkabels gaan leveren die echt alleen maar kunnen laden. Dan krijg je dus wel USB-C kabels, maar die gaan geen data-overdracht doen (want duurder). Dan ben je terug bij af, want je hebt nog steeds verschillende kabels nodig.

En dan heb je nog het punt van verschillende power-deliveries, maar dat heeft meer met de adapter te maken. Een apparaat wat met 40W kan opladen, maar een adapter die alleen óf 60W of 15W kan leveren zal er dus voor zorgen dat het opladen stukken trager gaat.

Ik zie graag dat alles USB-C wordt, want het is gewoon een fijne standaard. Klein, robuust, past in beide richtingen, etc. Maar om nu te zeggen dat juist door Apple je zoveel verschillende kabels hebt? Ze hanteren de laatste jaren voor al hun producten alleen Lightning en USB-C.
Huh? Ik heb alleen USB-C en Lightning kabels voor Apple nodig. En die van 8 jaar geleden doen het ook gewoon nog steeds. Net als de adapters trouwens.
Ik krijg die oude 30-pin aansluiting niet in mijn huidige iPhone. Prijs je gelukkig dat het jou wel lukt want de rest lukt het ook niet en heeft al alle Apple certified spullen moeten wegdoen zodra de apparaten in huis over waren naar Lightning.
Mijn laptop van de zaak heeft geen USB-C, maar de zo'n mooie speciale ronde plug die weer niet compatible is met andere apparaten. Een MacBook heeft gewoon netjes USB-C.
Dat ligt weer aan de fabrikant, mijn huidige Dell heeft nog een ronde aansluting maar kan ook worden opgeladen met USB-C.
Verder zie ik ook nog gewoon Micro-USB en Mini-USB rondzweven.
En dat is precies het punt wat ik probeerde te maken, Micro-USB/Mini-USB was een veel gebruikte standaard en kom je nog wel eens tegen dus die kabels hebben nog nut. Alle USB-A -> 30-pin die ik heb liggen werken niet meer op nieuwe apparaten en buiten Apple werd dit nooit gebruikt dus nu dat al mijn apparaten in huis over zijn op Lightning/USB-C zijn die kabels dus gewoon e-waste.
Anoniem: 421923 @Nogne1 oktober 2021 11:48
die nieuwe USB-C kabel krijg ik ook niet in m'n oude smartphone: die wil een micro-USB.
Ik vind het geen argument dat een oude Apple-kabel (30-pin) niet meer in een nieuwe Apple past. (en andersom).
Android heeft hetzelfde: die zijn van micro-USB ook naar USB-C gegaan.

Apple heeft het met de nieuwere smartphones opgelost door een blokje los te verkopen met USB-ingang. Bij de telefoon zelf zit een USB-C naar Lightning. Wat mij betreft prima opgelost vwb deze wet (ze leveren immers een USB-C oplaadblokje?) behalve dan de 'leugen' dat ze het blokje er niet meer bij deden 'omdat veel mensen nog oudere laders hadden liggen, ja maar dat past alleen een USB-A kabel in en geen USB-C).

Voor de rest van dit artikel en het hele issue raad ik Apple aan omdat af te stappen van garantievoorwaarden en reparatie-afspraken.
Als ze akkoord moeten gaan met het aanbieden van een universele oplaadpoort zodat elke mafketel en z'n schoonmoeder allerlei gare laadblokjes kunnen aansluiten op het dure Apple-apparaat met alle gevolgen van dien dan krijgen we straks heel veel ontevreden iPhone-gebruikers. Batterij stuk. Opladen gaat niet goed.

Wattages staan al sinds jaar en dag op de doosjes van opladers en smartphones volgens mij.
Waarom verkopers dit vervolgens weer moeten voorkauwen aan consumenten toont wat mij betreft aan dat de EU consumenten beschouwt als dom volk (wat het uiteraard wel is) maar ze ontslaat van enige eigen verantwoordelijkheid qua nadenken en gebruik van de juiste apparatuur.
Prima als consumenten goedkope oplaadblokjes en kabels willen gebruiken maar dan moeten ze niet klagen dat hun batterij minder lang meegaan of hun huis afbrandt.
Ik gebruik voor m'n Apple-apparaten gewoon netjes de daarvoor bestemde laders en kabels. Ja ik betaal de hoofdprijs maar heb wel meer zekerheid dat het spul langer goed blijft. Ook dat is nuttig voor het tegengaan van 'waste'.
Goedkope kabeltjes kopen bij alixpres, in bulk van 7 of 10 stuks tegelijk 'want 1 kabeltje gaat maar een paar maand mee dus dan heb ik alvast extra'. Ja, dat werk je dus ook in de hand als je fabrikanten gaat dwingen om een universele standaard te gebruiken.
Voor wegwerp Android phones prima, maar voor de duurdere toestellen (zowel iPhone als Android) zou ik liever zien dat er ofwel een non-standaard zou zijn ter bescherming van het toestel danwel een clausule die klanten moeten ondertekenen waarmee ze afstand doen van hun rechten op reparatie en garantie als ze goedkope oplaadrommel willen gebruiken.
Ik ben als support medewerker namelijk behoorlijk klaar met gebruikers die niet zuinig omgaan met zowel hun smartphone als hun opladers. Ik zie dingen voorbij komen waar de honden geen brood van lusten. Kabletjes en blokjes die kapot gaan terwijl ik al die jaren nog steeds met de eerste set kabeltjes werk. Bij gebruikers zijn ze half vergaan, stukgetrokken, kapot gevallen, opgekauwd en noem maar op.

Ik ben voorstander van USB-C maar ik zie ook de consumentenkeerzijde: het in de hand werken van dramatisch omgaan met apparatuur en kabels door consumenten, wat de zaak alleen maar erger maakt, meer waste oplevert en meer ontevredenheid onder consumenten 'want het is stom dat het apparaat zo snel stuk gaat en langzaam wordt en niet meer werkt' terwijl ze zelf niet door hebben dat ze zelf niet zorgvuldig met hun spullen om gaan.
Ik zou als producent zoiets niet willen, want dat gaat ten koste van je eigen imago.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 22 juli 2024 15:40]

die nieuwe USB-C kabel krijg ik ook niet in m'n oude smartphone: die wil een micro-USB.
Ik vind het geen argument dat een oude Apple-kabel (30-pin) niet meer in een nieuwe Apple past. (en andersom).
Ja mijn nieuwe telefoon accepteert dit niet nee, maar genoeg apparaten die ook nu nog uitkomen die soms nog micro USB gebruiken en daar kan ik dus nog wel de universele kabel (want dat is USB) voor gebruiken. Nadat Apple de 30-pin had opgegeven had niemand er meer wat aan want buiten Apple werd dat al niet gebruikt.
Dus omdat Apple hun spullen niet robuust genoeg maakt om met een willekeurige oplader om te kunnen gaan, moet de EU maar een uitzondering maken voor de iPhone? Sorry maar wat een kolder.

Als Apple hun toestel een beetje robuust zou ontwerpen en een degelijk oplaadcircuit zou toepassen dan moet het helemaal geen probleem zijn om er een goedkope oplader in te pluggen.

Sorry maak ik vind het onbegrijpelijk hoe een iPhone een vanaf prijs heeft van 500 euro en dat zo'n ding dan blijkbaar zo kwetsbaar is dat er een afwijkende oplaadconnector moet worden toegestaan omdat die dingen te fragiel zijn om een willekeurige oplader te gebruiken.
Als daar echt de batterijen zo snel van kapot gaan, dan moet Apple wellicht een telefoon ontwerpen waarbij de batterij gewoon te vervangen is, zonder dat er dingen verlijmd zijn of dat er zaken moeten worden ingeleerd wat alleen Apple zelf kan.

Wat mij betreft mag er wel een clausule worden toegevoegd aan deze wet die stelt dat als een toestel dusdanig slecht ontworpen is dat de batterij kapot gaat door het gebruik van een third-party oplader dat de volledige reparatiekosten dan voor de fabrikant zijn die een subpar product heeft geleverd.

Als je eind jaren 90 een GSM had dan was het altijd zaak dat je je eigen oplader bij je had, want de ene Nokia had een andere stekker dan de andere Nokia en die pasten sowieso niet op een Ericsson of een Motorola.
Ik ken mensen die toen ter tijd 3 carkits in de auto hadden zitten omdat elk toestel, niet eens elke fabrikant, een eigen aansluiting had. Dat was pas pure verspilling.
Anoniem: 421923 @PepijnK6 oktober 2021 07:50
ook goedkope toestellen gaan kapot door slecht gebruik van laders en laden.
Dat is echt niet alleen met iPhones, maar met iPhones doet het bij mensen meer pijn omdat die duurder is, dus dan lijkt het net alsof het met iPhones vaker voor komt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 22 juli 2024 15:40]

behalve dan de 'leugen' dat ze het blokje er niet meer bij deden 'omdat veel mensen nog oudere laders hadden liggen, ja maar dat past alleen een USB-A kabel in en geen USB-C).
De milieu reden om geen laders meer te leveren is inderdaad een pure leugen... het gaat hen gewoon om extra besparingen en winstmaximalisatie. Laders evolueren dus gebruikers kopen alsnog (apart en extra te betalen dus) een nieuwe lader bij ieder toestel zodat deze snel kan laden (en verkopen eventueel hun ouder lader mee met het toestel, of gebruiken hem in de slaapkamer of zo).

Ik ken echt geen mensen die geen nieuwe lader kopen en zeggen we hebben er nog eentje van 4 a 5 jaar geleden.
Volgens mij is de kans op dataloze kabels niet zo groot. De datalijntjes zijn nodig om het voltage etc. te onderhandelen met de oplader. Sowieso is het extra koper voor data vast niet zo duur vergeleken met dat wat nodig is om een enigszins fatsoenlijk amperage door de powerlines te pompen.
Ik vermoed dat er wel een klein lightning > usb-c blokje komt om oude lightning kabels, totdat ze het zelf begeven, te gebruiken. Dit heeft Apple destijds ook gedaan met Magsafe 2 > 1 zodat je je eventueel oude magsafe 1 lader kon gebruiken voor je nieuwe macbook met magsafe 2. Koste een paar euro geloof ik.
was die adapter van apple zelf of van een 3rd party?
Amerika is een 3rde wereld land met een Gucci riem, Europa is een soviet unie zonder ambitie :+
korte termijn vs. lange termijn?
Als je in je huis ook een moderne laptop of tablet hebt, heb je sowieso al USB type C kabels liggen.

Lightning moet echt dood, het is een idioot verouderde standaard.
Lightning moet echt dood
Wat een onzin. Werkt beter dan iedere andere standaard die er is.
Waarom kiest zelfs apple dan voor USB-C op alle apparaten behave de iPhone?
Omdat het doel anders is duh...
Het doel van de poort op de iphone is anders dan de poort op de iPad?

Sorry, maar nu ben je echt iets krom aan het proberen rechtpraten enkel en alleen omdat Apple het doet.
Het doel van een USB-C poort op een mac is om hem compatibel te maken met meerdere apparaten, hetzelfde met de USB-C op de iPad, zodat je hem als extern scherm kan gebruiken. Bij een iPhone moet hij laden en een klein beetje data overdracht doen. Daar is de lightning veel beter in dan USB-C want het ontwerp is veel steviger en het heeft een veel beter borgins mechanisme.
Als je die onzin zelf gelooft, prima :) Ik zit nu al 6 jaar op USB-C met mijn telefoon en het door blinde boze apple fans verzonnen "het is zo breekbaar, USB-C is daarom echt heul slecht hoor (ook al heb ik het nog nooit gebruikt)" probleem heb ik nog niet meegemaakt. Die allereerste kabel van 6 jaar terug die naast mijn bed ligt werkt nog steeds, en mijn huidige telefoon is inmiddels bijna 3,5 jaar oud en de poort werkt ook nog zoals op dag 1.

Oh, en ook:
Bij een iPhone moet hij laden en een klein beetje data overdracht doen.
De nieuwste iPhone 13 Pro schiet 4K prores. Dat is niet 'een beetje data'. Dat die telefoon enkel op USB 2.0 snelheden data kan overdragen is ronduit belachelijk.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 15:40]

-dit- ok laat maar ;)

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 15:40]

Met draadloos laden is dat ook wel op te lossen.
Er zijn nog vrij weinig telefoons en andere apparaten die universeel draadloos laden volgens de Qi standaard ondersteunen, zeker de goedkopere modellen niet.
Daarbij heeft draadloos laden als nadeel dat hetaar half zo snel gaat als bedraad dus daarmee is het geen alternatief voor snelladen.
Zo werkt het alleen niet. Ik heb vier apparaten met USB-C, en er zijn er twee van die dezelfde kabel kunnen gebruiken voor laden. Maar alleen als er met een PC verbonden word want één vind het amperage van een stekkerblok te hoog.

Gaan we nu ook verbieden dat Samsung geen USB-C naar USB-C ondersteunt? Mogen opladers straks alleen nog maar 2.5 watt leveren?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 15:40]

USB PD, dat onderdeel is van deze standaard kan tot 100W aan over USB-C.

Dat is net het grote issue tegenwoordig bij android, elke fabrikant gebruikt zijn eigen proprietary protocol, waardoor je niet een Samsung lader kan gebruiken bij een ander merk.
Maar alleen als er met een PC verbonden word want één vind het amperage van een stekkerblok te hoog.
Het is het toestel dat het amperage gebruikt indien beschikbaar... het kan dus NIET dat een toestel niet wil laden met een lader die meer "ter beschikking" heeft.
Hoe werkt dat met die nieuwe standaarden?
Stel er komt over 3 jaar een nieuwe USB poort uit, die nóg kleiner is, makkelijker te bevestigen is en meer stroom kan doorvoeren. Hoe kunnen fabrikanten die dan implementeren op hun telefoons en laders in de EU, waar USB C verplicht is? Of moet de EU dan de oude standaard eerst obsolete maken, waardoor je effectief weer hetzelfde afvalprobleem krijgt vanwege incompatibiliteit? En hoe wordt voorkomen dat dit proces veel te traag gaat om de ontwikkelingen te volgen?
Bij Android apparaten werkt basis usb laden (5v, 1a) altijd.
Volgt er nu ook nog een universele oplader voor laptops? Zelfde voltage/stekker aansluiting?
USB-C is ook hard op weg om voor laptops de standaard te worden. Zal voor zwaardere gaming laptops niet direct werken, maar voor 90% van de laptop markt wel.
Ook voor die laptops komt dat: USB-C ondersteunt nu 100Watt, maar de 2.1 spec van USB-C zal tot 240 Watt ondersteunen.
Ik laad mijn laptop uit 2019 al op met USB C. Bij de meeste laptops die nu uitkomen is dit geen issue.
Mijn monitor heeft USB power delivery... zalig gewoon, één enkele USB-C kabel van laptop naar de monitor en that's it (zelfs toetsenbord en muis hangen aan de monitor en gaan zo over dezelfde USB-C).
Apple geeft in een reactie aan innovatie heel belangrijk te vinden en net als de Europese Commissie het milieu te willen beschermen. Het bedrijf denkt echter nog steeds dat een universele stekker slecht is voor innovatie en het milieu. Zo zal de wet Apples Lightning-ecosysteem 'verstoren', met als gevolg dat veel mensen hun kabels weg zullen gooien en nieuwe moeten aanschaffen. Dit zou ook slecht zijn voor de ervaringen van klanten. Ook zou het bedrijf de overgangsperiode van twee jaar te kort vinden.

Wat ik lees: "Eigenlijk wilden wij van Apple voor 2025 de lightning-port helemaal weghalen en iedereen dure magsafe chargers aansmeren, zoals we eerder deden bij de 3,5 mm jack. Dat is namelijk niet het 'verstoren' van het bestaande ecosysteem, maar innovatie".
Als de EU dit in 2009 bindend had gemaakt, was alles micro-USB geweest.

Hadden we nooit USB-C gehad.

Ben wel een voorstander van standaardisatie, maar er zit ook een nadeel aan.
Dat is niet waar. Zoals vermeldt in het artikel zal de wet en USB-specificatie regelmatig worden herbekeken om vast te stellen of de standaard nog wel toereikend is. Dit is dus een non-issue.

De EU heeft fabrikanten zelf de kans gegeven om het probleem aan te pakken, en 1 van de grootsten wilde hier niet aan meewerken. Nu is er dus een wet. Lijkt me helemaal terecht en echt een goede afhandeling (hoewel die wet er 10 jaar eerder had mogen komen).
Leuk dat ze het over 5 jaar opnieuw bekijken, maar vanuit de markt is er weinig innovatiedruk. Immers, met een betere poort zul je je nooit kunnen onderscheiden.

Immers: je moet eerst wachten op een wetswijziging en vervolgens moet hij ‘open’ zijn, want al je concurrenten moeten hem wettelijk ook (kunnen) hebben.

Er valt wat voor te zeggen, hoor, maar er wordt gedaan alsof het alleen maar voordelen heeft.

Overigens zou het me niks verbazen als Apple naar poortloze iPhones voor de EU-markt gaat.
USB-C is een aansluiting. Bij het aansluiten van een apparaat wordt er protocol negotiation gedaan. Je kan dus makkelijk je eigen protocollen bouwen bovenop de USB-C-aansluiting. De EU zegt alleen maar dat je met een USB-C aansluiting moet kunnen opladen, en als je snelladen ondersteunt je op zijn minst USB-PD als protocol moet ondersteunen.

Het staat fabrikanten dus nog steeds vrij om met nieuwe functionaliteit te komen, zolang de aansluiting maar USB-C is. Deze is dan ook gekozen omdat beslist is dat voor de voorzienbare toekomst deze aansluiting genoeg mogelijkheden moet bieden.

Zou niet te veel aandacht besteden aan Apple's priet-praat over "innovatie". Ze hebben al jaren hun eigen proprietary alternatieven voor bestaande technologieën. Waar is de "innovatie"?
Verwacht jij dat telefoons over 5 jaar meer nodig hebben dan 100Watt of 40Gbps? want dat is wat USB-C nu ondersteunt.

En de 2.1 spec waaraan gewerkt wordt ondersteunt 80Gbps en 240Watt, denk je serieus dat telefoons over 5 jaar meer dan dat nodig hebben?

Er is goed nagedacht over deze wet, en er is wijselijk besloten dat het smartphone landschap en de USB-C spec rijp zijn voor deze wet.
Ik kan me voorstellen dat over 5 jaar een aansluiting is bedacht die precies dat kan als usb-c , maar een stuk kleiner is.

Let trouwens wel usb-c is specifiek de connector (vormfactor), waar jij hebt over hebt is USb gen 3.2 (of hoe ze het ook noemen): de specificatie voor data- en stroomoverdracht.
Kleiner kon al lang, het punt is dat kleiner ook breekbaarder betekent. USB-C is bewust groter gemaakt dan kon net omdat kleiner onwenselijk wordt voor dit type aansluiting.

Edit: en nee, dingen zoals USB PD, voor de stroomvoorziening zijn wel degelijk deel van USB C, niet USB gen 2. De 2.1 spec waar ik het over heb is de USB type C 2.1 spec.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 15:40]

Oh, ik ken anders een connector die kleiner is en prima werkt… lightning ;-)
Die is enkel kleiner omdat de connectors aan de buitenkant zitten. En daardoor moeten ze, voor de krasbestendigheid, groter zijn. En daardoor zijn het er maar 8, tegen de 24 van USB c. En daardoor is lightning zo ongelofelijk traag ik vergelijking met USB c.

Lightning is qua vorm inderdaad wat beter dan heb type c, maar qua functionaliteit zit lightning echt duizend niveaus onder USB C, dat is ook de reden dat de USB IF voor het huidige USB type c ontwerp ging, en niet voor het voorstel van Apple: lightning kan eigenlijk niets ;) USB type c kan enorm hoge snelheden, enorm veel vermogen, en enorm coole functies zoals alt mode. Apple wilde die functies echter niet, en dus gingen ze zoals altijd voor form over function.

Daarnaast is het verschil in grootte tussen de twee verwaarloosbaar.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 15:40]

Lightning is al bijna 10 jaar oud. Is dit dan vernieuwing? Dit werkt nog op het USB 2.0 protocol.
Het was een geweldige poort 10 jaar geleden maar nu toch wat achterhaald.
Zeker met de nieuwe Iphone 13 Pro met 1TB opslag. Begin hier maar eens uw PRO video's mee om te zetten naar PC. |:(
Nee hoor. De iPad pro’s gebruiken al een tijdje USB 3.0 over lightning.
The 12.9-inch iPad Pro (1st and 2nd generation) and 10.5-inch iPad Pro transfers data at USB 3
Die 12.9 iPad pro komt uit september 2015. Is dus al weer zes jaar.

Het is geen limitatie van lightning iig.
Dit wist ik niet, dan snap echt niet waarom ze dit niet hebben door getrokken naar de iphone.
Lightning is een geweldige poort en kabel. Zelfs nu zou ik de connector nog beter vinden dan USB-C alleen zijn de functies en snelheid achterhaald.
Ja dat weet ik ook niet echt. Had eigenlijk verwacht dat men op de nieuwe 13 iig met usb 3 zou komen of gewoon in een keer thunderbolt client side (zodat je eigenlijk gewoon direct attached NVME hebt).

Je kunt trouwens eenvoudig herkennen of een lightning poort USB3.0 heeft door het aantal pinnetjes in de socket. Normaal zijn het er 8 aan 1 kant, maar de USB3.0 variant heeft ze aan beide kanten.
Thunderbolt op lightning kan niet, die 8 lanes zijn simpelweg onvoldoende.

er is een reden dat Apple voor iPads overstapt op USb-C: lightning is slecht en zo goed als dood, maar omdat het zo winstgevend is melkt Apple het nog zo lang mogelijk uit op iPhones.
Dat komt omdat apple in telefoons maar 4 van de 8 pins gebruikt, in tablets gebruiken ze alle 8 pins. Maar de limiet blijft dus zitten op USB3 snelheid.
USB-C is ook al van 2014. Tijd vliegt.
Dat zal wel mee vallen, telefoon zijn niet de enige apparaatjes die een usb poort gebruiken. En Europa is niet de hele wereld. Het usb implementers forum pakt gewoon door, ongeacht wat de EU doet.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 15:40]

Het USB-IF doet echter alleen wat met dingen die door har leden zijn aangedragen. USB-C en Lightning zijn beide aangedragen en (mede) ontwikkeld door Apple.

Het omkeerbare karakter van USB-C was door Apple al meerdere jaren geïmplementeerd in Lightning.

Dit wordt gedreven door R&D van derde partijen die verder willen met nieuwe dingen. Deze partijen worden echter geremd door deze wetgeving want als je idee niet de volgende standaard wordt dan kun je het vergeten. Je research moet dus een goedwerkende standaard opleveren die mogelijk door iedereen gebruikt gaat worden. Je gaat dis heel veel geld stoppen in iets unieks, waar je qua USP nul voordeel uit gaat kunnen halen. Ga je dat dan nog doen als kleinere speler?
Het USB-IF doet echter alleen wat met dingen die door har leden zijn aangedragen. USB-C en Lightning zijn beide aangedragen en (mede) ontwikkeld door Apple.
Dit is niet waar. Het was toch vooral Intel die de USB-C kar trok. Zie https://9to5mac.com/2015/03/14/apple-invent-usb-type-c/
Het omkeerbare karakter van USB-C was door Apple al meerdere jaren geïmplementeerd in Lightning.
Er is ook niks complex aan een omkeerbare stekker. Spiegel de pinnen aan 1 kant en je bent klaar. Wat wel moeilijk is is om iedereen het eens te laten zijn over hoe de stekker er uit moet zien. En ja, dus heeft Apple een goede zet gedaan door het jaren geleden gewoon zelf te doen.
Je gaat dis heel veel geld stoppen in iets unieks, waar je qua USP nul voordeel uit gaat kunnen halen. Ga je dat dan nog doen als kleinere speler?
Nee. En dat is ook helemaal niet nodig. Dat is ook het hele doel van een standaard, om dat soort versplintering te stoppen. Er zijn overigens genoeg 'kleine' bedrijven die in standaardisatie comités zitten.
Als het belangrijkste USP van je device een laadkabel is die nergens op past, moet je dan niet eens nadenken of je wel goed bezig bent?
Lekker kortzichtig. Het is die ontwikkeling die ervoor zorgt dat er een standaard is die niet meer afhankelijk is van de USB “superpositie”, het feit dat je soms drie keer moet prikken om er na draaien achter te komen dat je hem de eerste keer toch wel al goed had.
Dan is dat enkel omdat ze dan niet meer om de 3 jaar van poort mogen wisselen
Apple is juist de enige die dat niet doet. De 30 pin connector heeft het 11 jaar volgehouden en lightning is nu ook al weer tien jaar oud.
Denk dat dit veruit het belangrijkste nadeel is; afremmen en/of ontmoedigen van innovatie.

De lightning aansluiting van Apple was op het moment van introductie in september 2012 in mijn optiek zo enorm zoveel beter dan micro-USB. Wat een verschrikkelijke aansluiting was micro-USB toch... Wie zegt hoe USB-C eruit had gezien zonder de concurrentie vanuit Apple...

USB-C is gewoon een hele degelijke en betrouwbare aansluiting. Symmetrisch is ook essentieel, zodat je nooit loopt te klooien met de oriëntatie.

Indien mogelijk met de nieuwe wetgeving lijkt het me waarschijnlijk dat Apple enkel nog met MagSafe en Qi gaat leveren. Dat werkt ook prima in de auto indien er een mooie MagSafe autohouder komt. Meeste nieuwe autos hebben al een ingebouwde Qi oplossing. Nu nog draadloos CarPlay ondersteuning. Los van het gebruik in mijn auto heb ik de Lightning kabel nooit gebruikt in mijn huidige iPhone.
Het hele verhaal is belachelijk want het gaat alleen over smartphones, tablets, camera's, koptelefoons, draagbare speakers en handheldgameconsoles. Als ik even rondkijk in mijn huis zie ik ook router, hub, glasvezelmodem, fritzbox, scheerapparaat, tondeuse, tandenborstel, externe harde schijven, Sat ontvanger, set top boxen, mobiel pin apparaat, externe DVD/Bluray brander die allemaal hun eigen powerbrick hebben en waar de kabel in de allermeeste gevallen vast zit aan de powerbrick. Als deze wet echt wat zou willen bereiken hadden alle apparaten met een extern powerbrick er onder moeten vallen. Voor mijn part 2 of 3 klassen, zwaar (gereedschap), medium (bv Laptops) en light, het soort wat ik boven noem.
De enige reden waarom hierover gejubeld wordt is omdat het Apple zou aanpakken. Let wel daar gaat het alleen over een kabeltje. Super, wat een milieuwinst!
Echter, de boombox, mikrofoon, koptelefoon of externe Infra rood camera, of andere randapparatuur die mensen hebben worden straks onbruikbaar bij nieuwe modellen iPhone, om een kabeltje te besparen (die sowieso minder lang meegaan dan een iphone)
Het is een standaard voor oplaadbare apparaten. De meeste apparaten die jij noemt zijn niet oplaadbaar en moeten permanent aan het stopcontact hangen. Voor iets wat alleen stroom nodig heeft is een usb aansluiting te uitgebreid en te gevoelig. En je bespaard hier heel weinig mee, je kun niet meerdere apparaten permanent van stroom voorzien met 1 lader en 1 kabel. Terwijl bv 2 telefoons en een tablet met een 1 lader en kabel opladen prima gaat. Je gebruikt ze niet te gelijk, en zijn ook zelden allemaal te gelijk leeg. Daar zit de winst in.

Bij een oplaadbare tandenborstel wil ik geen losse aansluiting hebben! Dat ding staat in de badkamer, daar is het vochtig en nat. Scheerapparaat of tondeuses heb ik zelf niet en weet het niet zeker. Voor versie zonder accu geld mijn eerste opmerking.

Voor zwaardere apparaten (gereedschap), Alstublieft geen USB! Veel te zwak, gevoelig voor stof en de aansluiting hoeft niet super compact te zijn.

Voor lichte apparaten op accu, of apparaten waarbij ook data verzonden wordt heb je een punt. Hier zal een keuze gemaakt zijn over waar de grootste winst te behalen valt, en de wet niet te breed te willen maken. Wetten kunnen innovatie ook aanjagen, het trekt bedrijven uit hun eigen hokje en dwingt ze tot samenwerken. Maar niet als hij heel breed is, dan gaat hij beperken. Daarom zal er voor alleen deze draagbare apparaten gekozen zijn.
Ik verwacht dat hij door de jaren heen uitgebreid wordt. En vermoed dat iets toevoegen aan zo'n wet makkelijker is dan gelijk een hele brede wet opstellen. Bij komend punt is schaal grote. Wanneer dit standaard is voor apparaten met een hoog volume, gaan andere apparaten dit ook gebruiken. Omdat het op grote schaal beschikbaar en ondersteund wordt en daardoor goedkoper is. Zo is USB toch ook groot geworden.

Voor oudere apparaten blijven er adapters, ze worden niet onbruikbaar! Ik had 2 oudere monitoren, 1 met VGA en DVI aansluiting (17 jaar, recentelijk overleden en vervangen), 2de met een defecte HDMI en VGA (12+ jaar, doet het nog steeds). Beide deden het perfect op mijn nieuwe videokaart met alleen maar HDMI aansluitingen, door adapters. En juist omdat er een standaard is, zijn adapters makkelijker te maken. 1 kant is namelijk altijd het zelfde. Beperkt het aantal benodigde adapters, wat ze weer goedkoper maakt.

En ja, standaarden wijzigen. Dat horen ze ook te doen door de tijd. En tussen de revisies weet iedereen waar hij aan toe is. Winst voor iedereen behalve kabel en adapter fabrikanten, daar zie ik geen probleem in.

En wat doe jij met je kabels als ze minder lang mee gaan dan het apparaat! Ik heb ook wel een paar kabels versleten, maar dat waren goedkope prut kabels van €1,-, voor de rest gaan ze allemaal langer mee dan de apparaten waar ze bij zaten.
Bij een oplaadbare tandenborstel wil ik geen losse aansluiting hebben! Dat ding staat in de badkamer, daar is het vochtig en nat. Scheerapparaat of tondeuses heb ik zelf niet en weet het niet zeker. Voor versie zonder accu geld mijn eerste opmerking.
Voor dat ding wat in de badkamer staat, ben ik het met je eens, maar ik heb ook een travel case charger en daar zie ik maar wat graag een usb-c op verschijnen, ipv. De prioritaire Oral-B adapter.
Op mijn scheerapparaat zie ik eveneens graag usb-c verschijnen. Geen idee waarom Philips dat niet doet...
[...]

Voor dat ding wat in de badkamer staat, ben ik het met je eens, maar ik heb ook een travel case charger en daar zie ik maar wat graag een usb-c op verschijnen, ipv. De prioritaire Oral-B adapter.
Op mijn scheerapparaat zie ik eveneens graag usb-c verschijnen. Geen idee waarom Philips dat niet doet...
Ik weet niet of dat verstandig is. USB-C is een stuk kwetsbaarder dan een simpele 2 pin connector. Zowel op het gebied van corrosie als stevigheid. Je moet niet vergeten dat een smartphone 2-5 jaar meegaat. Terwijl een scheerapparaat je bijna voor het leven koopt en ééns in de maand oplaadt.

Wel zouden ze één van de huidige connectoren voor scheerapparaten als verplichte standaard kunnen uitroepen. Te vinden in de IEC 60320 C1/C2

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 15:40]

Als je jouw redenering doortrekt zou je ook een auto moeten kunnen opladen via een USB aansluiting? :+

Zoals Tinboy ook opmerkt gaat het artikel én de wet enkel om draagbare, oplaadbare apparaten. En daarvoor is een goede reden. Veel van de apparatuur die jij noemt verbruikt veel te veel energie om allemaal door een kleine USB-C connector te krijgen. Sommige laptops kunnen het inderdaad, maar bij zwaardere modellen is het al een no-go.

Daarbij moet veel van de genoemde apparatuur altijd aangesloten blijven om te kunnen werken. Wat is volgens jou de dan meerwaarde dat er dan universele kabels gebruikt worden ipv eigen kabels en adapters? Netto bereik je er niets mee want het aantal kabels en stroompunten dat je in gebruik hebt blijft gelijk.
Inderdaad zou dat een verbetering zijn voor de volgende herziening van deze wet. Dat gewoon alle laagspanningsapparatuur tot 240W over dezelfde aansluiting moet beschikken. Dat hoop ik echt.

1 adapter die je klokje rond kan gebruiken voor de diverse apparaten die je wilt opladen. 's-nacht de telefoon. Overdag soms je tandenborstel, je camera of boormachine. Er zijn genoeg apparaten die maar eens in de zoveel dagen/weken/maanden opgeladen te worden, maar hebben wel allemaal hun eigen kabels en adapters en aansluitingen
Die kan je dan met gemak combineren op dezelfde lader.
tablets en camera's, ook draadloze oortjes zitten vaak al op USB-C, of microUSB als ze wat ouder zijn. Het zijn voornamelijk de Apple producten die hun eigen ding hebben.
Persoonlijk volg ik Apple wel, als je ziet welk gemak en voordelen lightning heeft, en gezien de kleine connector (kleiner dan USB-C) daarvoor nodig is. Maar ik vermoed dat ze zich niet teveel zorgen gaan maken. De iPhone 16 zal vermoedelijk draadloos only zijn (als het al zo lang gaat duren, Apple zag dit natuurlijk al aankomen) en dan speelt deze discussie niet meer.
Precies! Dus hoera voor Europa voor het pushen van de draadloze iPhone dan maar.

Heb lightning zelf ook altijd veel fijner gevonden dan usb, connector is kleiner en minder fragiel. Alleen de kabeltjes die Apple zelf meelevert zijn veel slechter en kwetsbaarder dan een kabel van Anker oid.
Lijkt me vreselijk onpraktisch voor in de auto (de meeste auto’s hebben nog altijd geen standaard plek waar je telefoon draadloos kan laden).

Ook in één klap vele miljoenen auto’s die geen carplay meer kunnen gebruiken. Behalve een aantal BMW’s en die implementatie is buggy as fuck.

Nee volledig draadloos gaan ze echt nog niet doen denk ik.
Zou juist praktisch moeten zijn voor in de auto. Telefoon gewoon in je jaszak (of waar je m dan ook bewaart) laten en geen snoertje meer.

Heb zelf niets met bmw dus geen ervaring met die implementatie, maar Apple zou best iets moeten kunnen maken om in een usb poort te proppen dat vervolgens draadloos CarPlay mogelijk maakt.
Het probleem met CarPlay is dat je doorgaans ermee navigeert en dat trekt nogal een wissel op je accu.

Niet opladen tijdens CarPlay gebruik is gewoon geen optie.

Ik heb in mijn auto overigens nog nooit de ingebouwde navi gebruikt, en ik zal daar vast niet de enige in zijn :P. Ze verwachten voor auto's eigenlijk ook dat navigatie er helemaal uit gaat op de lange termijn.

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 22 juli 2024 15:40]

Er zijn bovendien ook nog een hoop auto's die alleen Carplay over USB ondersteunen.
Goed punt, ik gebruik t ook vaak voor navigatie maar nog vaker voor muziek (wat op zich wel kan zonder de accu leeg te trekken).

Op zich kan je natuurlijk nog steeds opladen terwijl je draadloos CarPlay gebruikt, maar niet zonder je telefoon op de juiste plek te leggen c.q. aan een kabeltje te doen.
Bij net andersom, dit omdat de interne navigatie veel beter samen werkt met de andere zaken in de auto. In dit geval is Tomtom volledig geintergreerd met alle andere systemen met alle extra opties die Tomtom biedt. Ik heb navigeren via de iPhone/Carplay wel geprobeerd, maar vondt het tegenvallen.
Elektrische auto? Kan me voorstellen dat die rekening houdt met je range. Al moet ik zeggen dat als mijn tank leeg is dat Waze/Google Maps dit ook oppakt.

Enige voordeel wat de ingebouwde navigatie biedt bij mij is instructies bij de km-teller. Voor de rest vind ik het ideaal dat je bijv. met Waze alvast je route kan plannen voordat je uberhaupt in de auto stapt.

Kan jij dat met het ingebouwde systeem?
Ik heb aan mijn €75,- 2e hands Xiaomi RedMi Note 8 al meer dan een half jaar dagelijks een Hema USB-C kabel hangen en zie het probleem niet.

Micro USB was inderdaad fragiel maar ook dat ging bij mijn €150,- Redmi Note 4 pas na 2 jaar kapot.

Je kunt dus zelfs spotgoedkope telefoons kopen waarvan de USB poort wel lang mee gaat. :)
Heb ik gezegd dat USB-C fragiel is? ;)
Wat heb jij voor problemen met de BMW? Mijn iPhone laad draadloos zonder problemen en muziek e.d. komen ook prima door met mijn 3 jaar oude BMW.
Met wireless CarPlay?

Of stream je via bluetooth?
Ik heb CarPlay, maar geloof dat de muziek gewoon via Bluetooth loopt, ik gebruik eigenlijk nooit de Carplay bediening, behalve wel eens voor de wandel/fiets app Komoot: naar startpunt rijden via navigatie van Komoot in de auto en erna wandelen/fietsen met de Komoot.
Dat dacht ik al.

Probeer draadloos CarPlay maar eens.
Ik ben 1 keer overgestapt van iPhone naar een Android. Mijn iPhone 6 had na 4 jaar nog steeds een prima werkende lightning poort. Mijn Nokia 7 Plus hoefde ik minder vaak op te laden maar de USB C poort was na 1,5 jaar bijna niet meer te gebruiken. Het kon ook niet meer gerepareerd worden. Gelukkig was dat nog binnen de garantie. Ik ben hierom een beetje huiverig voor USB C geworden, ook al is dit anecdotisch en geen bewijs dat USB C altijd gammel is. En ik heb weer een iPhone.
Ik vind het heel typisch dat het altijd de ex iphone gebruikers zijn die klagen dat USB-C problematisch is en de blijvend android gebruikers nooit klachten hebben. Ja mijn USB C poort liep ook wel eens te klooien, maar dat kwam puur door wat rotzooi in de poort. Even schoonmaken en hij werkte weer als nieuw en de kabels bleven weer helemaal strak zitten.
Is het niet typisch dat je in de telefoonmarkt niet een onafhankelijk mening lijkt te mogen hebben? Ik heb ook lang Android gehad totdat ik op de tweedehands iPhones ben overgestapt. Nieuw vind ik ze véél te duur. Ik vind nu lightning ook echt een veel betere connector. Mede door de robuust- en simpelheid ervan.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 15:40]

Wat maakt een lightning connector simpeler dan een usb C connector?
- Het plastic van de connector zelf is lekker dik.
- Het is een mannetje in een vrouwtje. Mannetjes zijn makkelijker in vrouwtjes te stoppen dan dat een USB-C een mannetje is, die in een vrouwtje gaat, maar waarin het vrouwtje ook weer een mannetje heeft. En doordat je drie verbindingen hebt die in elkaar moeten passen is elke verbinding dus ook een stuk kleiner en kwetsbaarder op dezelfde oppervlakte als lightning.
- De koperen banen van lightning zijn een stuk groter waardoor er potentieel meer stroom overheen kan.
- De contacten zitten doordat het een mannetje is aan de bereikbare kant waardoor je hem makkelijk kan schoonhouden. En daarmee ook je connector van je telefoon.
- Het oog wil ook wat en dat ziet er ook gewoon heel erg KISS uit.
- Het plastic van de connector zelf is lekker dik.
Dat ligt toch echt aan de kabel die je koopt, mijn USB C thunderbolt 4 kabel heeft ook een dik plastic om de connector.
- Het is een mannetje in een vrouwtje. Mannetjes zijn makkelijker in vrouwtjes te stoppen dan dat een USB-C een mannetje is, die in een vrouwtje gaat, maar waarin het vrouwtje ook weer een mannetje heeft. En doordat je drie verbindingen hebt die in elkaar moeten passen is elke verbinding dus ook een stuk kleiner en kwetsbaarder op dezelfde oppervlakte als lightning.
uiteindelijk stop je toch een mannetje in een vrouwtje, en als de standaard overal hetzelfde is zal het binnenwerk toch op dezelfde plek komen, daarnaast is het binnenwerk natuurlijk beschermt door de buitenkant. Oftewel je moet er rare dingen in gaan stoppen wil die kwetsbaarheid zich uitten in kapot gaan.
- De koperen banen van lightning zijn een stuk groter waardoor er potentieel meer stroom overheen kan.
Maar als hier geen gebruik van gemaakt wordt dan maakt dit toch niks uit? maximaal vermogen van USB C is momenteel 100 watt (wordt zelfs 240 watt). lightning volgens mij maximaal een wattage of 30?
- De contacten zitten doordat het een mannetje is aan de bereikbare kant waardoor je hem makkelijk kan schoonhouden. En daarmee ook je connector van je telefoon.
goed punt, maar het binnenwerk van een vrouwtje blijft in beiden gevallen een gedoe waar troep in kan gaan zitten, op dat punt is magsafe toch een betere oplossing.
- Het oog wil ook wat en dat ziet er ook gewoon heel erg KISS uit.
Dat blijft toch een mening ;)

[Reactie gewijzigd door glennoo op 22 juli 2024 15:40]

Nee dat was het probleem niet bij mij. Ik heb hem voor een tweede keer terug moeten brengen omdat ze lekker eigenwijs weer het poortje hadden schoongemaakt (wat ik al had gedaan). De poort was van binnen gewoon losgeraakt en zwabberde heen en weer in het toestel. Ik heb niet mijn geld teruggekregen omdat de reparateur van de winkel te beroerd was om het poortje schoon te maken, maar omdat het echt defect was en total loss was verklaard. Ik ben altijd heel zuinig op mijn telefoons omdat ik wil dat ze lang mee gaan. Het was ook niet een super goedkoop toestel, gewoon middenklasse, 350 euro of zo.

Dat er een standaard is, wil niet zeggen dat de fabrikanten er geen bagger product van maken. Daarom ga ik tegen dat ophemelen van USB-C in. In theorie is het prima, in de praktijk moet je maar afwachten.
Of hebben de apple gebruikers last van een soort Stockholmsyndroom?

Want het valt me op dat, zo gauw het apple geld gaat kosten omdat ze zich moeten conformeren aan de heersende consensus, er gesteigerd wordt.

Of zouden jullie het ook prima vinden als apple een auto ontwikkeld met het gaspedaal in het midden, de koppeling links en de rem als een knopje op het stuur?
Goed argument hoor: een stekkertje dat iets anders is (en duidelijk voordelen heeft) vergelijken met een auto die heel anders in elkaar zou zitten. Dat is echt precies hetzelfde 8)7

Ik reageerde op iemand die stelde dat je alleen maar ex-Apple gebruikers hoort klagen dat lightning een betere aansluiting is. Natuurlijk klagen Android gebruikers daar niet over, want ze hebben geen toestellen met lightning aansluiting gebruikt.

Als ik alleen maar Apple toestellen met iOS heb gebruikt ga ik toch ook niet lopen klagen dat op Android snelladen of het systeem van notificaties veel beter is? Ik weet immers niet hoe zaken op Android werken (dit is dus een vergelijking tussen twee dingen die ongeveer gelijk zijn).
De Android gebruikers weten niet dat het beter kan.
Klinkt toch behoorlijk stockholmsyndroom door te roepen dat het beter is. Dat jij het beter vindt is een mening. Net als mijn mening is dat apple voor mij bagger is omdat ik er niks aan mag aanpassen van de overlords. En aangezien ik zo'n kloteding van een baas heb moeten gebruiken heb ik er wel degelijk ervaring mee.

Ook de lightning connector is niet zo hallelujah als jij roept; een gedeelde ipad is 3x vervangen omdat de lightning poort kapot ging. Gewoon omdat er altijd lompe idioten zijn die 'foolproof' als uitdaging zien.
Die poort was een 'heilige' lightning... dus mag ik er daar jouw mening aan afmeten.

En waarom ben je opeens zo anti-usb c? Een maand geleden vond je het nog een goed idee. Ik hoop dat je er geld voor gekregen hebt, anders is het wel heel triest.
Waar ben ik nou weer anti USB-C? Ik vind de Lightning aansluiting beter, maar het gaat heus wel USB-C worden en dat heeft ook z'n voordelen (één lader voor m'n laptop, ipad en telefoon valt ook wat voor te zeggen).

Ik heb lightning nergens heilig verklaard, dat heb jij verzonnen.

Het enige dat ik stelde is dat het nogal logisch is Android gebruikers niet klagen dat Lighnting beter is dan USB-C omdat ze niet bekend zijn met Lightning. That's it.

Jij leest steeds dingen die ik niet heb geschreven en komt zelf met kul argumenten en beschuldigingen en syndromen.

Ik ben er wel een beetje klaar mee nu en ik wens je een fijn weekend.
Als je je eigen ding als beter bestempelt zonder tegenspraak te dulden, dan verklaar je het heilig.

Als je had gezegd "naar mijn mening" dan had je nou niet te boek gestaan als een pro apple drone.
Zelfde ervaringen, als ze dit willen verplichten hoop ik toch wel dat er een nieuwe usb versie komt ten opzichte van usb-c. Eentje die wel duurzamer is zoals Lightning.
Misschien ligt het aan mij, maar ik heb nog nooit een defecte USB-C aansluiting of kabel gehad terwijl sommige al 5 jaar mee gaan. Hoezo moeten die duurzamer?
Raar, van welk merk heb jij ze?

( voor laptops werken ze trouwens prima, omdat dat natuurlijk stiller blijft liggen )

Maar voor mijn samsung tel gingen ze nooit lang mee..
Hier een Samsung S8 liggen (bijna 4 jaar oud) waarbij de Type C connector nog prima werkt en verder ook nog nooit problemen gehad met andere Type C producten of kabels (Ja wel eens een kabel breuk gehad, maar dat heeft niks met Type C te maken)

Het is ook wel grappig want ken ook weer genoeg mensen die klagen over fragiele Lightning connectors (De sluiting van connector naar kabel), maar ook weer genoeg die er bij zweren. En dus nu zo ook bij Type C.
Klopt inderdaad, in mijn mening zouden ze dan ook beter niet de aansluiting kunnen verplichten, maar beter de simpele kustoffen kabels verbieden. De kabelbreuken die daardoor komen levert denk ik nog meer e-waste op. Heb nog nooit een kabelbreuk met een braided kabel gehad.
Spookverhalen allemaal ....

Op dit moment gebruik ik:

1x Android tablet
1x Ipad Pro
2x Smartphone Android

Allemaal Usb-C en niks nergens last van.
De afgelopen jaren nog nooit gedoe gehad met geen enkele poort.
Het ligt aan de gebruiker.
Iedereen andere ervaringen natuurlijk, op mijn ipad en laptop gaat het ook prima, maar bij een telefoon kan je bij lightning gewoon laten vallen en hij blijft zitten, bij usb c valt t gewoon deruit. Dan zie je wel dat de connector steviger in elkaar zit ook.
Ja sorry, ik heb niet een port om hem aan de kabel te laten vallen.
Nog nooit gebeurd en ik ga denk ik anders met spullen om.

Weet je wat het is, het aantal toestellen met Usb-C is een veelvoud van Lightning op deze planeet.
Als Usb-C snel stuk ging dan logen de artikelen en reviews er niet om en dit soort structurele fails zijn er gewoon niet.
Natuurlijk kan een port stuk gaan maar dat geld voor alle ports.
Het ligt aan de gebruiker dat een connector fragieler is?
Alles is kapot te krijgen.
Nogmaals, de stekker is niet fragiel, dat blijkt ook nergens uit.
Laat mij eens de miljoenen mensen zien die issues ermee hebben ......
We hebben slechts honderden miljoenen gebruikers op dit moment, zo niet meer als een miljard.

Als het fragiel en dus een issue was dan stond de media er vol mee.
Huawei, Canon, Google Pixel, Baseus, Aukey, Lenovo, Samsung, waarvan de laatste 2 de tablets van de kids zijn (4 en 6) die ze er zelf in en uit doen, of soms vergeten en dan gewoon naar de bank lopen en de kabel er halverwege wordt uitgerukt 8)7
Toch erg vreemd.... Ik heb nooit gehoord van iemand van mijn omgeving dat het poortje stuk ging (in verschillende leeftijdscategorieën).

En ja velen hebben android, en sommigen Iphone.

Ok een persoon waarbij deze wel stuk ging, dat was bij mijn zoon.... En dat was een IPhone (10).
Ik weet niet wat jij met je telefoons doet maar je bent zeker niet de gemiddelde gebruiker.
Nee hoor. Hier hetzelfde wat betreft USB-C.
Overigens heb ik wel verschillende lightning kabels gehad die fysiek nog helemaal in orde waren maar na een tijdje niet meer functioneerden.
Ik ook ... Moest ik hem (origineel Lightning van Apple) omdraaien en dan ging hij wel laden.
De kabel connector was gewoon niet best
Ik heb drie kabels (4k beeld 3meter) waarvan er twee binnen een week stuk waren. Kunnen direct door naar de sloop.

USB-C is een teringzooi geworden met 26 verschillende protocollen die wel of niet worden ondersteund. Het vinden van de juiste kabel is bijna niet te doen. Kost ook veel energie en resources om met webshops uit te zoeken wat wel en wat niet werkt (heb meerdere keren retour moeten sturen omdat specs op verpakking aangaven dat iets kom of omdat de website niet duidelijk vermeld dat het alleen om een laadkabel ging (dus überhaupt geen data)) en dan heb je het over shops als Coolblue die hun zaken over het algemeen gewoon zeer goed op orde hebben.

En dan nog niet te spreken over alle goedkope kabels uit china. Als de EU dat nou gewoon verbied dan zou er veel minder e-waste zijn. Gewoon goede kabels die lang werken en niet van die goedkope troep die na een week al uit elkaar valt (goedkope lightning kabels uit china anyone?)

De komende 5 jaar zal ik toch nog steeds gebruik moeten maken van Lightning voor apparaten die ik niet om het jaar ga vervangen en waarschijnlijk zullen de kabels het eerder begeven dan de apparaten.
Haha ik zie het Applekroontje bij je naam en toen wist ik voldoende. Je kunt ook denken apple gebruikt al usb c in hun laptops en ipads dan kan de telefoon er ook nog wel bij.
Kan er zeker nog wel bij. Ware het niet dat ik ondertussen 10 lightning kabels her en der heb liggen en slechts 1 USB-C naar C kabel heb.

Ik ben niet tegen USB-C, maar het is zo’n enorm oerwoud aan standaarden geworden dt is gewoon niet grappig meer.

Even voor de duidelijkheid. Een USB-C gen 3.2 x2 zou alles moeten kunnen right? Het antwoord is dus nee.
Daarom grijpt de EU nu dus in. Apple vs. Android is sowieso nauwelijks uitwisselbaar en in Androidland hebben de fabrikanten er een dusdanige bende van gemaakt, dat er buiten het standaard 5V 0,5-1A laden geen enkele standaard meer is.
Maar in dat opzicht grijpt de EU dus eigenlijk helemaal niet in. Want heel veel beter wordt het op deze manier ook niet.
Juist wel, omdat iedere smartphone fabrikant nu aan bepaalde ondergrenzen moet voldoen. USB C, kan je snelladen, dan ten minste 1 protocol (USB PD). Oftewel, als ik met mijn 1+ bij mijn ouders kom die Samsung hebben, kan ik altijd snelladen. Wellicht niet zo snel als op de echte 1+ lader, maar sneller dan met 5V.
Ik herken echt oprecht geen van je uitdagingen om eerlijk te zijn :X
Maar ik voel wel een hoop frustratie ;)
Ja. USB-C had zo mooi kunnen zijn. Ik vind het echter een matig verhaal geworden. Juist op desktops ontbreken ze vaak (of niet de juiste implementatie) en met schermen is het iedere keer de vraag of ze voldoende stroom kunnen leveren. En dan moet je ook nog weer de juiste kabel hebben. En goede kabels zijn nou eenmaal duur. Prima, maar zorg dan dat ze er zijn. Een 3 meter lange thunderbolt kabel met power delivery 100W is eigenlijk waar ik naar opzoek ben. Maar die zijn er gewoon niet.
Yeah dat is dus geen fatsoenlijke thunderbolt kabel. Haalt maximaal 10gbps waar thunderbolt 3 tot 40Gbps gaat.

Edit: oh en ja zulke “goedkope” kabels heb ik dus ook gehad. Zijn er al twee van de drie defect. Echt heel fijn. Goed voor het milieu ook.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 15:40]

Ik heb ook nooit problemen met USB-C. Zelfs een keer een USB-C kabel op het wad in zoute modder laten badderen. Daarna schoon gemaakt met water en een afwasborstel. Na een tijdje drogen werkte het weer perfect. Was wel verbaast, want de modder zat echt in de connector... :+
Eentje die wel duurzamer is zoals Lightning.
Ik heb wel gehad dat een usb-c kabel (Action, €2) niet meer werkte na een tijd, maar fysiek gezien was er niks aan te zien. Juist bij lightning-kabels wel; na een tijd begon de mantels te vergaan (door uv-straling?). Bij usb-c heb ik dat nog nooit gezien. Kortom... duurzaamheid qua oplaadkabels heeft geen ruk te maken met de interne techniek, maar wel met de bouwkwaliteit van de kabels. Dát is waar de EU zich (ook) voor zou moeten inspannen: bouwkwaliteit.
Waarom vergelijk je een high-end toestel met een midrange en breek je daar een compleet OS met veel fabrikanten op af? Ik zie vaker reacties voorbij komen waarbij mensen van iphone een keer overstappen naar iets veel goedkopers (vaak Chinees ding) en vervolgens Android direct afschrijven op één ervaring. Maak dan wel een gelijkwaardige vergelijking met een Galaxy Szoveel oid
Och hoe vaak ik van die serie toestellen de usb poort heb moeten vervangen. De galaxy S series is echt niet bepaald een lekkere serie als het aankomt op oplaad poorten.
Is een kwestie van kwaliteit van de onderdelen. Het is gewoon mogelijk om een degelijke usb c connector te fabriceren. Net zoals je slechte lightning connectoren kunt fabriceren.
heeft natuurlijk ook te maken hoe je met je producten omgaat
Idd, ze zouden ook moeten verplichten dat de powerconnector intern op een eigen board zit. (zoals al op de iPhone) én dat vervangende boards door het bedrijf worden verkocht dan wel tegen kostprijs vervangen.
Als ik me goed herinner (want die Nokia van mij had die reputatie al), was dat inderdaad het probleem. Ik ben helemaal niet tegen USB-C hoor, gewoon fijn als het rechtop en op zijn kop er in kan, net als bij lightning. Maar klaarblijkelijk (zie ook boven bij het antwoord van @supersnathan94), maken de fabrikanten er een potje van. Die standaard is klaarblijkelijk niet zo standaard.
Ik heb geen ervaring of USB-C sneller stuk gaan, maar gezien de contactpunten in USB-C op een dun/ fragiel stukje plastic zitten lijkt mij Lightning steviger. Ik ben op zich voor een standaard kabel, het zou handig zijn wanneer ik mijn iPad Pro en iPhone met dezelfde kabel kan opladen.

Mijn lightning kabel van Apple is na 4 jaar nog in prima staat, de goedkope lightning kabel in de auto is ook nog prima en komt van AliExpres.

Mijn kinderen hebben wel de Apple kabels snel versleten, maar die zitten er ook constant aan te trekken doordat het kabeltje zo kort is.. kwestie van verkeerd gebruik. Die hebben nu een Amazon kabel van 1,8m en dat werkt prima.
Bekend probleem met de Nokia 7, jammer genoeg. Op andere telefoons is het er lang niet zo erg aan toe.
Heb lightning zelf ook altijd veel fijner gevonden dan usb, connector is kleiner en minder fragiel.
Kleiner betekent juist fragieler.
Voor smartphones wel, maar voor laptops gaat ook Apple al naar usb-c omdat die mooie kleine telefoonstekker daar niet goed genoeg voor is. Persoonlijk vind ik usb-c echt fantastisch omdat ik alle apparatuur hiermee kan aansluiten: mijn monitor, printer, externe opslag, muis en toetsenbord, telefoon en koptelefoon.
Maar dat is afhankelijk van welke onderdelen de fabrikanten implementeren van de USB-C standaard (Standaard... Proest! Laat mij niet lachen!) en de kabels die je hebt.

"Hé, een USB-C poort! Dan kan ik vast wel laden... ... ... Nee. Wordt niet ondersteund door de kabel of de fabrikant heeft laden via USB-C niet geïmplementeerd..."

En dit vind ik het grote gemis aan USB-C. Het is geen standaard, het is een tering zooi!
100% gelijk. USB-C is een stekker en een poort. Meer niet. Je hebt werkelijk geen idee wat een USB-C poort wel of niet kan behalve een USB-C stekker accepteren en wat een USB-C kabel kan moet je ook maar afwachten.

Ik hoop dat we meer de kant van TB4 op gaan dan elke poort tenminste aan een aantal eisen moet voldoen voor het TB4 mag heten. Laten sommige dingen dan maar gewoon duurder worden omdat het overkill is, scheelt ook weer een hoop goedkope troep (en we willen toch van e-waste af? :D ).
Ik heb een kabel waarmee ik kan laden, maar geen data over kan brengen
Ik heb een kabel waarmee ik kan lader en data kan overbrengen, maar geen beeld
Ik heb een kabel waarmee ik kan laden, data kan overbrengen, én beeld kan overbrengen. (Thunderbolt)

Dat werkt fijn op mijn werklaptop. Maar mijn eigen laptop laadt helemaal niet via USB-C terwijl het er wel op zit.

Oh en beeld vanaf je smartphone? De meeste telefoons hebben dit niet maar sommigen wel.

Ik heb een oplaadblokje van 30W. In de praktijk laadt die mijn werklaptop helemaal niet. Ik heb ook een blokje van 60/65, daar doet die het wel.
En ik heb zelf een keer gehad dat ik mijn telefoon op een laptop aansloot en de telefoon mijn laptop probeerde op te laden ipv andersof 8)7

Ik vind het maar verwarrend. Gelukkig werkt het nagenoeg altijd als het puur om opladen gaat, al zit je daar dan weer dat het niet altijd op de maximale snelheid gaat, mja.
ACM Software Architect @Jittikmieger1 oktober 2021 08:54
Dat niet elke usb-c kabel geschikt is voor laden en data is inderdaad wel hinderlijk, maar niet laden via usb(-c) lijkt me voor de hier benoemde productcategorieën vrij zeldzaam. Dat ken ik vooral van laptops.

Maar verder is deze wet natuurlijk ook bedoeld tegen wat je beschrijft (iig voor de benoemde typen producten).
ook Apple al naar usb-c omdat die mooie kleine telefoonstekker daar niet goed genoeg voor is.
Nee dat is omdat het een eis is voor thunderbolt 3 en 4.
Dus dat wordt de iPhone dan niet meer direct verbinden met een pc / Mac. Lijkt mij persoonlijk echt niet fijn, ik wil nog wel een beetje controle met herstellen etc hebben buiten de cloud om.
Je kan hem toch ook verbinden met Wifi of Bluetooth etc? Of eventueel een verloopstekkertje/convertertje gebruiken als het nodig is?
Klopt, maar ik bedoel herstel met een ipsw bestand vanaf een pc/mac. Kan zijn voordelen hebben. Dat lukt dan niet meer als het draadloos wordt (dus zonder lightning/usb-c aansluiting). Op die wireless-reactie bedoelde ik dan ook op te reageren.
Je kan op een Mac ook gewoon een clean install doen waarbij je via WIFI verbindt en je Mac de laatste/eerste/... Mac OS vanaf het internet plukt (cmd+r tijdens boot e.a.)

Lijkt me dat ze dat voor een iPhone ook wel kunnen implementeren zodat je een clean install kan doen van iOS (zoals bij een IPSW restore) zonder dat er een computer aan te pas komt.
Je kan al jaren je iPhone over WiFi syncen. Doe ik zelf ook, ik heb maar 1x mijn huidige iPhone met mijn Mac verbonden om dat in te stellen. Dat zou prima over Wifi / BT in te stellen zijn. Anders zou er een magnetische dataverbinding gemaakt kunnen worden zoals we nu al voor stroom hebben. MagSafe is verder compatibel met Qi dus dat is ook geen probleem.
Je kan al jaren je iPhone over WiFi syncen.
Hoe werkt dat in DFU of recovery mode als je iPhone niet wil booten?
Kan nog niet, maar: Internet recovery hebben we al een tijdje op de Macs dus dat zou ook naar de iPhone kunnen komen.
De lightning connector heeft wel degelijk zijn nadelen. Ja, hij is klein en hij is robuust uitgevoerd; hij heeft echter ook veelvuldig last van corrosie van de middelste connector (ook de originele kabels) waardoor de levensduur van een lightning kabel korter is dan die van micro-usb. En ja, die 'haakjes' van micro-usb slijten ook waardoor de kabel niet lekker blijft zitten. Het doet echter niets af van de laadfunctie die de kabel dan nog steeds heeft.
- edit voor @911GT2 en @Vizzie : Hier een voorbeeld. Er zijn ook diverse mogelijkheden te vinden om het (letterlijk) op te lossen. Dit is echter niet iets wat je tot in het oneindige kunt blijven doen.

[Reactie gewijzigd door Ravhin op 22 juli 2024 15:40]

Ik heb echt nog nooit last gehad van wat jij corrosie noemt en ik heb toch al een iPhone sinds de 3G.
Corrosie van de connector bij lightning kabels? Wat doe je ermee dan? Ik heb er sinds de iPhone 3G toch wel veel in huis gehad maar dit is serieus nog nooit gebeurd. Ok N=1 (of eigenlijk N=iets van 30 ofzo door de jaren heen voor verschillende apparaten) maar dit heb ik nog nooit gezien en er ook nog nooit iemand over gehoord.
Helaas, aan het einde van de oplader moet een usb-c aansluiting zitten. En da's geen magsafe oplaad pad.
Draadloos only zou met deze maatregel ook niet direct mogen zoals ik het lees...
Ik begrijp Apple ook wel, maar dan vooral vanuit hun financiële oogpunt.
Ben ik de enige die hier echt totaal niet achterstaat!? Dat de situatie binnen android met verschillende protocollen de hand uit loopt klopt wel en het voor niemand duidelijk. Maar verder heeft iedereen dezelfde lader binnen Android en zit Lightning al aardig wat jaren op iPhones. Ik werk in een telefoonwinkel en hoe vaak ik mensen in de zaak krijg met Android toestellen die niet meer opladen, veel stof in de lader (welke niet goed te verwijderen is), laders die niet meer goed vastklikken (al dan niet vanwege stof), toestellen die niet meer willen laden omdat er zogenaamd vocht gedetecteerd is, dat de pin in de USB-C poort is afgebroken. iPhones zie ik sporadisch met dit probleem. Zelf heb ik net als vele overal een Lightning kabel liggen en nergens een USB-C (geen tablets of laptops in huis) en zal ik bij een overgang alles moeten omwisselen.

Het is nu toch voor iedereen duidelijk android USB-C, iPhone Lightning. Verplicht iedereen gebruik te maken van USBPD en het probleem met snelladen is opgelost.
Tot je ook een apple laptop of ipad koopt, dat is dan wél ineens weer USB-C.
Dus zo duidelijk vind ik het niet.
Ik krijg ook veel meer het idee dat europarlementariërs misbruik maken van het "effect" dat alles wat met Apple te maken heeft publiciteit genereert omdat nogal veel mensen een uitgesproken mening hebben voor of tegen alles wat het bedrijf doet. Door achter een random Android fabrikant aan te gaan creëer je geen nieuws dus is ook niet zichtbaar dat je 'goed bezig bent'.
Het voelt bij mij ook meer als een soort van heksenjacht van politici die het gevoel hebben dat ze niet serieus genomen worden door Apple en dat bedrijf even een lesje willen leren dan dat hier ook maar iets van milieu/klimaat/gemakswinst te boeken valt.
Ik krijg ook veel meer het idee dat europarlementariërs misbruik maken van het "effect" dat alles wat met Apple te maken heeft publiciteit genereert omdat nogal veel mensen een uitgesproken mening hebben voor of tegen alles wat het bedrijf doet. Door achter een random Android fabrikant aan te gaan creëer je geen nieuws dus is ook niet zichtbaar dat je 'goed bezig bent'.
Het voelt bij mij ook meer als een soort van heksenjacht van politici die het gevoel hebben dat ze niet serieus genomen worden door Apple en dat bedrijf even een lesje willen leren dan dat hier ook maar iets van milieu/klimaat/gemakswinst te boeken valt.
Ben ik het niet mee eens. Voor iemand met veel gadgets, is om krankjorum van te worden dat er zoveel verschillende kabels nodig zijn. Nu heb ik nog een la liggen vol met kabels: van USB-C naar USB-A. USB-micro, lightning-USB-A. Daarnaast ook nog tal van opladers. Die eigenlijk alleen maar met 1 telefoon goed te gebruiken zijn.
Als ik onderweg ben, moet ik een USB-Microkabel meenemen, voor mijn oortjes, een USB-C <-->USB-A voor het opladen van mijn telefoon, een USB-C<-->USB-C voor het snel opladen van mijn telefoon op mijn laptop en voor mijn werk(iPhone) ook nog een USB-A <-->Lightning kabel :( :( .

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 15:40]

Euhm, met alle respect: daar kies je toch zelf voor door verschillende producten van verschillende fabrikanten te kopen die allemaal een andere stekker gebruiken? Als je binnen het Apple ecosysteem blijft en geen iPad pro neemt kan je het bij 1 lightning kabel houden (Airpods, iPhone, iPad). Het is vast niet heel moeilijk om een vergelijkbaar setje samen te stellen met USB-C pluggen als je dat wil. Ik vind het alleen niet de taak van een bemoeizuchtige commissie om te bepalen wat voor stekker fabrikanten gebruiken. En als ik toevallig eens wat aanschaf wat niet van Apple is ga ik niet lopen zeuren dat ik 2 draadjes in mijn tas moet vervoeren.

Zowiezo vind ik 'gadgetfreaks' een beetje rare doelgroep - het doel van die regelgeving is iets met anti-verspilling en pro-klimaat en dan ga je een regel invoeren die eigenlijk vooral handig is voor mensen die extreem veel gadgets kopen? Over krankjorum gesproken...

Er zijn overigens ook universele oplaadkabels te koop waar al die pluggen aan zitten (Belkin heeft er in ieder geval eentje), maakt jouw ergernis op korte termijn misschien wat minder.
Euhm, met alle respect: daar kies je toch zelf voor door verschillende producten van verschillende fabrikanten te kopen die allemaal een andere stekker gebruiken? Als je binnen het Apple ecosysteem blijft en geen iPad pro neemt kan je het bij 1 lightning kabel houden (Airpods, iPhone, iPad).
Met alle respect, dat is toch krankjorum? Je wilt toch niet binden aan één fabrikant omdat ze toevallig hetzelfde kabeltje gebruiken |:( . Ik wil graag een koptelefoon kopen omdat die lekker klinkt, niet omdat er toevallig Sony, Apple of Sennheiser opstaat.
Zowiezo vind ik 'gadgetfreaks' een beetje rare doelgroep - het doel van die regelgeving is iets met anti-verspilling en pro-klimaat en dan ga je een regel invoeren die eigenlijk vooral handig is voor mensen die extreem veel gadgets kopen? Over krankjorum gesproken...
Het gaat hier vooral om de gemakkelijkheid voor de consument.Vandaar ooit: nieuws: Gsm-industrie: micro-usb in 2012 universele oplaadinterface Dus ook geen uitzondering voor Apple en haar fanboys... (want laten we eerlijk wezen, enkel de Apple fanboys zitten hier nu Apple te verdedigingen omdat zij geen problemen ervaren...)
Er zijn overigens ook universele oplaadkabels te koop waar al die pluggen aan zitten (Belkin heeft er in ieder geval eentje), maakt jouw ergernis op korte termijn misschien wat minder.
Ja die ken, maar die zijn nog irritanter en ondersteunen geen USB 3.2 (of 3.0) . Ik heb daarom een setje fatsoenlijke USB-C kabels met verloopstukje naar USB-A.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 15:40]

Je wilt toch niet binden aan één fabrikant omdat ze toevallig hetzelfde kabeltje gebruiken |:( . Ik wil graag een koptelefoon kopen omdat die lekker klinkt, niet omdat er toevallig Sony, Apple of Sennheiser opstaat.
Er zijn - behalve een kabeltje - nog meer redenen om dingen binnen 1 systeem te hebben. Denk aan dingen als iOS-macOS integratie of het eenvoudig pairen van bluetooth accesoires via bv. Apple ID. Ook andere fabrikanten doen hier aan, dus dit is niet uniek voor Apple. Als je wil mix&matchen zal je vaak genoegen moeten nemen met een mindere gebruikservaring.
In een ideale wereld werken alle fabrikanten met elkaar samen, maar in de praktijk krijg je dan vaak sub-standaard design by committee oplossingen waarbij eerst jaren vergaderd moet worden voordat er eens een standaard is. Dat werkt veel te frustrerend voor bedrijven die zelf meer controle willen over hun ontwikkeling.
micro-usb in 2012 universele oplaadinterface[/URL] Dus ook geen uitzondering voor Apple en haar fanboys... (want laten we eerlijk wezen, enkel de Apple fanboys zitten hier nu Apple te verdedigingen omdat zij geen problemen ervaren...)
Als micro-USB verplicht was gemaakt hadden Apple gebruikers die snert-stekkers moeten pluggen. Behalve gedeelde miserie en veel meer defecte stekkers zie ik niet wat 'de consument' daarmee opgeschoten zou zijn.
Het is nu toch voor iedereen duidelijk android USB-C, iPhone Lightning. Verplicht iedereen gebruik te maken van USBPD en het probleem met snelladen is opgelost.
Weet je wat de ironie is? Apple ondersteund al USBPD op iPhones, maar enkel via hun eigen USB-C laders (voor o.a. ipads) https://support.apple.com/nl-nl/HT208137 Je moet dus wel een extra kabeltje kopen van USB-C naar lightning.
Zelf heb ik net als vele overal een Lightning kabel liggen en nergens een USB-C (geen tablets of laptops in huis) en zal ik bij een overgang alles moeten omwisselen.
Hoeveel apparaten heb je dat "alles" moet omwisselen? Ergens vind ik het opmerkelijk dat je nergens in huis een USB-C kabel hebt liggen. De meeste hedendaagse gadgets worden immers uitgerust met USB-C. Zelfs de nieuwste Apple iPad en/of MacBook hebben dit, maar ook: koptelefoons, batterybanks (ik ken er geen één met Lightning), Nintendo Switch, Playstation 5, Xbox One X, beeldschermen, dockingstations en zelfs mijn vaporizer. Mijn huis ligt dan ook vol met USB-C kabels :) .

Wat mij betreft kunnen ze niet snel genoeg beginnen met verplicht stellen van USB-C aansluitingen. USB-C lijkt hetzelfde te worden wat HDMI voor video momenteel is, en de eurostekker voor stroom. De aansluiting zelfs is niet de beperkende factor de komende decennia.

Nu heb ik nog een la liggen vol met kabels: van USB-C naar USB-A. USB-micro, lightning-USB-A. Daarnaast ook nog tal van opladers. Die eigenlijk alleen maar met 1 telefoon goed te gebruiken zijn.
Als ik onderweg ben, moet ik een USB-Microkabel meenemen, voor mijn oortjes, een USB-C <-->USB-A voor het opladen van mijn telefoon, een USB-C<-->USB-C voor het snel opladen van mijn telefoon op mijn laptop en voor mijn werk(iPhone) ook nog een USB-A <-->Lightning kabel :( :( .

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 15:40]

Weet je wat de ironie is? Apple ondersteund al USBPD op iPhones, maar enkel via hun eigen USB-C laders (voor o.a. ipads) https://support.apple.com/nl-nl/HT208137 Je moet dus wel een extra kabeltje kopen van USB-C naar lightning. Met een iPad wordt deze overigens wel meegeleverd dus als je die wel al hebt heb je wel al een USB-C lader, net zoals bij een macbook. Heb je een 11 pro (max) (gehad) dan heb je deze lader ook gewoon in huis. Voor mij persoonlijk allemaal niet van toepassing, ik heb hem zelf gekocht, maar ze zijn wel in omloop.
Dat kabeltje leveren ze nu natuurlijk met elk device mee dus die hoef je niet meer te kopen. Enkel het blokje natuurlijk maar deze is dan ook uitwisselbaar met alles.
Hoeveel apparaten heb je dat "alles" moet omwisselen? Ergens vind ik het opmerkelijk dat je nergens in huis een USB-C kabel hebt liggen. De meeste hedendaagse gadgets worden immers uitgerust met USB-C. Zelfs de nieuwste Apple iPad en/of MacBook hebben dit, maar ook: koptelefoons, batterybanks (ik ken er geen één met Lightning), Nintendo Switch, Playstation 5, Xbox One X, beeldschermen, dockingstations en zelfs mijn vaporizer. Mijn huis ligt dan ook vol met USB-C kabels :) .
We zijn thuis met 5 en hebben allen een iPhone. Dan heb je kabels bij de bank, op je slaapkamer, bureau, onder de overkapping, in de auto's en nog wat spare parts. Wij hebben geen PC's, hetzij desktop of laptop, meer en ook geen iPads in huis. Werken doen we op het werk en de rest kan prima op een telefoon. Er is wel een PS5 in huis en deze heeft inderdaad een USB-C aansluiting op de controller dus er is wel z'n kabel in huis maar op een vaste plek in huis want ergens anders gebruik ik die niet. Zonder PC's ook geen beeldschermen en/ of dockingstations. Misschien ben ik iets wat de uitzondering maar zou niet weten waar ik een PC voor moet gebruiken en een powerbank jaa leuk en zal vast ergens liggen, ik gok met micro-usb, maar kan de keren dat ik die gebruikt heb op een hand tellen.

USB-C is zeker handig als alles dat heeft want zo kun je een kabel voor alles gebruiken. Maar dan wel graag ook voor alles! dus geen HDMI meer, kan ook via USB-C, geen eurostekkers meer want dat kan ook met USB-C en ga zo maar door. Wat mij betreft is lightning robuuster dan USB-C en dus een achteruit gang voor mij als exclusieve Apple gebruiker. Wanneer er slechts twee situaties zijn te weten USB-C - USB-C of USB-C - Lightning is het toch ook al prima? laten we nu net op dat punt zijn aangekomen en dat zonder druk van de EU. Waarom moet er voor alles een wet opgesteld worden? Wil je enkel USB-C - USB-C prima dan koop je toch geen iPhone, dan is Apple het ook zelf schuld als ze gebruikers verliezen. Ik zeg ook niet dat het afgelopen jaren allemaal prima is verlopen en dit goed was voor de wereld (in terms of e-waste, CO2 uitstoot etc) maar de situatie is NU stabiel en de EU gaat het verstoren. Bovendien zal over een aantal jaar opnieuw exact deze situatie ontstaan dan komt er wss weer een nieuwe standaard en krijgen we USB-C - USB-D? stekkers om vervolgens volledig over te gaan op USB-D - USB-D. Net zoals we nu hadden van USB-A - USB-C naar USB-C - USB-C.

Conclusie: het ligt volledig aan je persoonlijke situatie of deze wet gaat zorgen voor meer of minder e-waste, voor meer of minder kosten, voor meer of minder gebruiksgemak. Juist dat is wat mij stoort en mij juist geen keuze vrijheid geeft en "opdringt" een minder fijne aansluiting te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 22 juli 2024 15:40]

USB-C is zeker handig als alles dat heeft want zo kun je een kabel voor alles gebruiken. Maar dan wel graag ook voor alles! dus geen HDMI meer, kan ook via USB-C, geen eurostekkers meer want dat kan ook met USB-C en ga zo maar door. Wat mij betreft is lightning robuuster dan USB-C en dus een achteruit gang voor mij als exclusieve Apple gebruiker. Wanneer er slechts twee situaties zijn te weten USB-C - USB-C of USB-C - Lightning is het toch ook al prima? laten we nu net op dat punt zijn aangekomen en dat zonder druk van de EU. Waarom moet er voor alles een wet opgesteld worden?
Omdat we in de jaren 2000 hetzelfde probleem hebben gehad. Elke telefoonmerk had zijn eigen aansluiting of zelfs meer. Er ontstond een bult e-waste, omdat je bij elke telefoon opnieuw al je accessoires kon gaan vernieuwen. Carkit, oplader, data-kabel, etc. Deze e-waste is nog steeds zichtbaar in 2e hands winkels in de kabelbakken. Daarnaast was dit ook een verdienmodel voor fabrikanten en providers. Accessoires waren dan ook niet goedkoop en dat bij elke telefoon opnieuw |:(
Wil je enkel USB-C - USB-C prima dan koop je toch geen iPhone, dan is Apple het ook zelf schuld als ze gebruikers verliezen. Ik zeg ook niet dat het afgelopen jaren allemaal prima is verlopen en dit goed was voor de wereld (in terms of e-waste, CO2 uitstoot etc) maar de situatie is NU stabiel en de EU gaat het verstoren. USB-D - USB-D. Net zoals we nu hadden van USB-A - USB-C naar USB-C - USB-C.
1. ik MOET een iPhone gebruiken van het werk.
2. Als je ik een iPhone wilt gebruiken, moet ik dan verplicht toegeven aan het Apple ecosysteem, omdat ik graag hetzelfde kabeltje wil gebruiken??
Bovendien zal over een aantal jaar opnieuw exact deze situatie ontstaan dan komt er wss weer een nieuwe standaard en krijgen we USB-C - USB-D? stekkers om vervolgens volledig over te gaan op USB-D - USB-D. Net zoals we nu hadden van USB-A - USB-C naar USB-C - USB-C.
Dat is een "wat als" reactie. Wat als Apple morgen een nieuwe poort introduceert (want lightning ondersteund enkel USB 2.0)? Wat als Apple enkel nog draadloos gaat laden? Wat als morgen de zon niet meer opkomt? Wat als Samsung ook met een eigen laadstekker komt?

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 15:40]

Ik vraag me serieus af of dit nu echt zo'n groot probleem is. Adapters separaat verkopen lijkt me veel logischer, ik gebruik al jaren dezelfde met meerdere usb-poorten. Die van de telefoons en andere apparaten liggen ongebruikt in de kast. Standaardisatie vind ik minder spannend, de tijd dat iedere fabrikant een specifiek kabeltje maakte ligt al ver achter ons. We zitten nu op Micro-USB, USB-C en Lightning, mocht er daar weer eentje van afvallen is dat prima, daar is Europa echt niet voor nodig.
Ik heb ook wel het idee dat het voldoende gereguleerd is. Het originele probleem was dat elk MODEL telefoon een eigen proprietaire kabel had en dat een vervangend kabeltje 60€ kostte. Nu is het allemaal erg duidelijk en overzichtelijk. Alle andere merken hebben micro-USB en zijn -langzaam- aan het overstappen op USB-C. Apple heeft lightning en is langzaam aan het overstappen op Qi en USB-C. Waarom de iphones nog geen USB-C hebben is me niet duidelijk, de enige reden die ik kan verzinnen is extra functies in de lightning kabel en een heleboel randapparatuur die die kabel nog heeft. Of gewoon de wet van de remmende voorsprong.
Alhoewel ik de beweegredenen van Apple niet altijd snap mag je ze best wat slack geven. Ze hebben lightning zelf ontwikkeld uit frustratie dat de andere fabrikanten niet echt zaten te springen om een universele standaard te ontwikkelen. Daar zat 0 innovatie in. Toen Apple de omkeerbare (!!) lightning-kabel uitbracht kwam er pas schot in de USB-C standaard.
Waarom de iphones nog geen USB-C hebben is me niet duidelijk, de enige reden die ik kan verzinnen is extra functies in de lightning kabel en een heleboel randapparatuur die die kabel nog heeft. Of gewoon de wet van de remmende voorsprong.
Daar hoef je niet lang over na te denken, laten we nu heel eerlijk zijn. Geld. Ze verdienen veel met de licenties die ze verkopen, en ook vanuit eigen huis leveren de kabels en opladers enorm veel geld op. Denk je oprecht dat Apple wat geeft om jouw accessoires?
Alhoewel ik de beweegredenen van Apple niet altijd snap mag je ze best wat slack geven.
Het is een multinational, elke keuze die ze maken is gericht op winstmaximalisatie. Daar hoef je geen medelijden of empathie mee te hebben alsof het een persoon of MKB'er is.
Die buitengewoon cynische redenatie zie ik wel vaker terugkomen ja. Het is een visie op de wereld, en die mag je hebben. Maar als je probeert alles te verklaren met "winstmaximailsatie" heb je wel een erg zwarte kijk op de wereld. Er bestaan gewoonweg andere drijfveren en die sluiten elkaar niet uit. Sterker nog, de hele markteconomie is gebaseerd op geld verdienen *door in een behoefte te voorzien*. Dus het begint met vervullen van een behoefte bij je klanten en dat lukt alleen door een van die andere drijfveren te hebben. In jouw wereld geeft de bakker ook geen fuck om wat hij op de toonbank flikkert want het gaat alleen om geld te verdienen. Terwijl ik denk dat zo iemand toch primair bezig is met het beste brood van de stad te bakken.

[Reactie gewijzigd door page404 op 22 juli 2024 15:40]

Een multinational heeft als enige doel zoveel mogelijk winst vergaren voor haar aandeelhouders. Doe je dit als CEO niet genoeg, vlieg je eruit, en komt er een vervanger. Snap je het verschil tussen een lokale bakker en een globale multinational zoals Apple?

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 15:40]

Ik kan mer herinneren dat deze discussie over Europese regulering van adapters al begon in de tijd dat elke telefoon inderdaad een ander stekertje had. Nog voor opladen met USB. Toen ging het nog ergens over en moest je echt de hele adapter (met vast snoertje) weggooien.

Overigens wel blij dat het verplicht stellen van micro-usb is mislukt. Apple gebruikers hebben nu sinds 2012 kunnen genieten van lightning. Ik moet met mijn Inkpad nog vaak een extra lamp aan doen om te zien hoe ik de micro-usb steker vast heb.
Veel mensen zijn dat vergeten of hebben dat niet eens meegemaakt. Toen had je ook nog geheugenkaartjes van een specifiek merk bij een specifiek product (denk bv aan Sony MemoryStick). In dat perspectief vind ik het hebben van 2 wijdverbreide standaarden helemaal niet zo'n ramp.
Daarnaast vind ik het verplicht stellen van "USB-C" echt de grootste remmer van innovatie. Over 3 jaar is er een nieuw en beter protocol en dan mag de wet weer aangepast worden? Of als ze er achter komen dat ze Qi laden zijn vergeten te benoemen?
Denk je niet dat er rekening mee gehouden wordt in de tekst om de volgende connector toe te laten, maar dat IEDEREEN dat moet doen?

Waarom denk je dat wetteksten allemaal zo ontzettend ingewikkeld in elkaar zitten?
Ik begrijp jouw reactie al niet laat staan dat ik een wettekst kan lezen :+ ;)
Probeer een cursus begrijpend lezen dan. Kan helpen. Niet met wetteksten, maar in het algemeen.
Als jouw begrijpend lezen op orde was had je ook begrepen wat een knipoog betekent. Je wordt vast niet op veel feestjes uitgenodigd met je belerende toontje.
Als ze een clown nodig hebben, bellen ze jou zeker?
Dat hadden ze al met Usb1 moeten doen, makers verplichten 1 stekker (poort) te gebruiken.
En als versie Usb 3, 4, 5 komt allemaal mee veranderen...
Een USB1 aansluiting aan je telefoon, ja daar wordt je blij van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.